Feiten en context

Het retributiereglement IBO, goedgekeurd in zitting van 19 november 2020 en geldig vanaf 1 januari 2021, moet aangepast worden aan de gewijzigde, wettelijk opgelegde tariferingsvoorwaarden voor erkende en gesubsidieerde diensten voor buitenschoolse opvang. 

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Subsidiebesluit buitenschoolse kinderopvang van 16 mei 2014

         Besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende de voorwaarden voor erkenning en attest van toezicht en het kwaliteitsbeleid voor buitenschoolse groepsopvang.

         Omzendbrief KB ABB-2019/2 ‘Coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit van 15 februari 2019

         Gemeenteraadsbeslissing van 19 november 2020 over de retributie IBO 2021.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het is gebruikelijk dat gezinnen betalen voor de opvang voor hun kind in functie van het aantal uren/dagen gebruik van deze dienstverlening. Het tarief wordt berekend op het aantal aanwezige uren met de nodige afwijkingen (sociaal tarief, gelijktijdige opvang van meerdere kinderen uit hetzelfde gezin) en vrijstellingen (personeel). Er worden ook extra kosten aangerekend bij verlies badge en bij het niet kunnen voorleggen van de badge voor de registratie van de aanwezigheid.

 

Voor levering van een in dit reglement bedoelde prestatie of dienst door de gemeente in het individueel belang of voordeel van diegene die gebruik maakt van die dienst of prestatie is een redelijke vergoeding in verhouding tot de kostprijs van de geleverde prestatie of dienst onder de vorm van een retributie aangewezen.

 

Een soortgelijk retributiereglement gold voor 2020. De beperkte technische aanpassingen in het retributiereglement 2021, zoals de uniformisering per begonnen uur in plaats van gedifferentieerd naar duurtijd van de opvang die gebeurden voor de tarieven 'schoolvrije dagen en vakantiedagen', moeten teruggedraaid worden omwille van artikel 30 §2 van het Subsidiebesluit Buitenschoolse Opvang van 16 mei 2014, de richtlijnen van Kind & Gezin ter zake en de problematiek van het strikte principe van het algemeen gelijkheidsbeginsel uit de grondwet (en het openbare orde karakter van het fiscaal recht). Op schoolvrije dagen en vakantiedagen is men verplicht om gedifferentieerd naar duurtijd te tariferen. Namelijk in 3 blokken zijnde een verblijf van minder dan 3 uur, tussen 3 uur en 6 uur en langer dan 6 uur.

 

Voor 2021 dienen volgens de instructies van Kind & Gezin de volgende  retributies/ouderbijdragen te worden toegepast :

 

voor en na schooltijd Minimum 0,81 euro per begonnen half uur 

  

Schoolvrije dagen en vakantiedagen (tariefvork)  Minimum Maximum

Volledige dag (langer dan 6 uur)   9,06  14,83

Halve dag (tussen 3 en 6 uur)   4,57  7,44

Minder dan 3 uur    3,04  4,93

 

Met betrekking tot het sociaal tarief werden de inkomensgrenzen opgetrokken (geïndexeerd) en geconformeerd aan het OMNIO-statuut. Deze wijzigingen blijven behouden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct-toewijsbare financiële gevolgen. Deze retributie geldt als een billijke vergoeding voor levering van een in het reglement bedoelde prestatie of dienst door de gemeente in het individueel belang of voordeel van diegene die gebruik maakt van die dienst of prestatie. De geraamde inkomsten uit deze retributie worden opgenomen in het meerjarenplan.

 

Bijlagen

Geen bijlagen.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het hierna volgende retributiereglement initiatief buitenschoolse opvang wordt door de gemeenteraad goedgekeurd vanaf 1 april 2021 voor de verdere looptijd van 2021 behoudens tussenkomende wijzigingen goedgekeurd door de gemeenteraad:

 

"Retributiereglement buitenschoolse kinderopvang 'Sjoko-Tof' voor 2021 (gewijzigde versie)"

 

Artikel 1 – Duurtijd en belastbaar voorwerp of belastbaar feit

§1. Voor een termijn startend op 1 april 2021 en eindigend op 31 december 2021 wordt een retributie geheven op initiatief buitenschoolse kinderopvang.

 

§2. Onder retributie initiatief buitenschoolse kinderopvang moet worden verstaan de tarieven die gezinnen dienen te betalen voor buitenschoolse kinderopvang. Deze tarieven zijn gekoppeld aan de verblijfsduur van het kind in de opvanglocatie. Ook kunnen er eventuele extra kosten aangerekend worden.

 

Artikel 2 – Tarief

De retributie wordt berekend als volgt:

BASISTARIEF 

- voor en na schooluren:  1 euro per begonnen halfuur

- schoolvrije dagen en vakantiedagen:

 4,5 euro voor een verblijf van minder dan 3 uur

 6 euro voor een verblijf van een halve dag (tussen 3 en 6 uur)

 12 euro voor een verblijf van een volledige dag (langer dan 6 uur)

- woensdagmiddag: de eerste 2 uur is 1 euro per begonnen halfuur en vanaf het 3de uur geldt de vakantieregeling of anders geformuleerd minder dan 3u: schooldagenregeling, meer dan 3u: verlofdagenregeling

 

VERMINDERING: Bij gelijktijdige opvang van meerdere kinderen uit hetzelfde gezin wordt 25% korting verleend op de ouderbijdrage verschuldigd voor de uren dat ze samen aanwezig waren in de opvang.

 

SOCIAAL TARIEF: Gezinnen met een begrensd inkomen kunnen beroep doen op het sociaal tarief.  Om hierop beroep te kunnen doen dient het bruto belastbaar inkomen van het gezin lager of gelijk te zijn aan 19.957,16 euro vermeerderd met 3.694,61 euro per persoon ten laste. Deze inkomensgrens wordt jaarlijks aangepast. Wie in aanmerking komt voor het sociaal tarief geniet 50% korting op de bovenvermelde bedragen. Bovendien is het sociaal tarief cumuleerbaar met de 25% korting op gelijktijdige opvang. Een kopie van het laatst ontvangen aanslagbiljet geldt als bewijsstuk. Aanvragen hiervoor worden ingediend bij de lokale coördinator van de buitenschoolse kinderopvang. In geval van betwisting beslist het college na advies van de dienst.

 

Artikel 3 – Vrijstellingen

Van de retributie wordt vrijgesteld: De opvang van kinderen van het gemeentelijk personeel, indien de opvang geschiedt op een ogenblik dat de betreffende ouder effectief aan het werk is bij het lokaal bestuur en dit enkel voor opvang op woensdagnamiddag, tijdens schoolvrije en vakantiedagen.

 

Artikel 4 – Betalingsmodaliteiten

De betaling aan de ouders gebeurt maandelijks op basis van een factuur dat via mail of per post wordt bezorgd. De betalingstermijn bedraagt 30 dagen.

 

Artikel 5 - Extra aanrekeningen

Bij verlies van de badge wordt er een bedrag aangerekend van 10 euro voor de aanmaak van een nieuwe badge.

Indien een kind zijn badge 3 keer niet bij zich heeft in de opvang in een periode van 3 maanden wordt hiervoor een bedrag aangerekend van 10 euro.

Deze extra aanrekeningen zullen verrekend worden op het volgende factuur.

 

Artikel 2

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur en treedt in werking vanaf 1 april 2021.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur.