Feiten en context

Het uitgebreid sociaal tarief werd stopgezet vanaf 1 juli 2023 en zal ervoor zorgen dat het aantal gezinnen met betalingsachterstand exponentieel zal toenemen op korte termijn. Het is ook steeds duidelijker dat meer aandacht besteed moet worden aan een grote groep mensen die hun recht op sociaal tarief hebben zien verdwijnen.

 

De meest kwetsbare inwoners kunnen normaal rekenen op het sociaal tarief inzake energie maar dit doet geen afbreuk aan het feit dat ook deze inwoners wel degelijk geconfronteerd worden met kosten die zwaar kunnen doorwegen.

 

Voor de in dit reglement bepaalde doelgroepen zijn alle (directe of indirecte via DifTar) financiële tussenkomsten dus broodnodig in deze moeilijke tijden en wordt er dus een substantieel extra (sociaal) budget ter beschikking gesteld voor een crisisperiode, die hopelijk na 3 jaren kan worden afgebouwd.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 8 juli 1976.

 

Adviezen

Het aangepaste reglement werd voor advies voorgelegd aan het BCSD op 5 november 2024.

 

Argumentatie

Tielt-Winge wil haar steentje bijdragen en de inwoners een financiële steun verlenen en administratieve hulp bieden.

 

In het reglement worden grensbedragen voor het inkomen vermeld. Jaarlijks worden deze bedragen geïndexeerd. Ook de toevoeging van het aanslagbiljet wijzigt jaarlijks van aanslagjaar.

 

De nieuwe geïndexeerde bedragen en de nieuwe aanslagjaren zijn opgenomen en het aangepaste reglement wordt aan de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd.

 

Het vast bureau ging principieel akkoord met het aangepaste reglement op 5 november 2024.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde uitgaven

2023-2024-2025

090000/64810040

per budgetjaar € 40.000

 

Bijlagen

         Reglement sociale steunverlening

         Aanvraagformulier doelgroep A en doelgroep B

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit tot goedkeuring van voorliggend aangepast reglement sociale steunverlening jaren 2023, 2024 en 2025, luidende als volgt:

 

Reglement recurrente sociale steunverlening jaren 2023, 2024 en 2025 (versie 21.11.2024)

 

Het lokaal bestuur Tielt-Winge heeft een bedrag van 40.000 euro uitgetrokken voor het geven van een financiële tussenkomst aan bepaalde doelgroepen, bij wijze van generieke sociale steunverlening. Dit budget is momenteel voorzien voor de jaren 2023, 2024 en 2025 en zal besteed worden voor een recurrente financiële tussenkomst om bepaalde, afgebakende doelgroepen op financieel vlak een extra duw in de rug te geven, mede in het verlengde van het gegeven dat verschillende inwoners het dezer dagen op financieel vlak niet onder de markt hebben om diverse redenen.

 

Op vraag van het beleid heeft de sociale dienst een reglement voor jaarlijks wederkerende steunverlening opgemaakt, dat op een tweeledige leest is geschoeid.

 

Dit houdt met name verband met de inschatting vanuit het bestuur dat er twee doelgroepen bijzondere aandacht verdienen.

 

Aan elk van de hieronder aangegeven doelgroepen wenst het beleid, een financiële steunverlening aan te reiken. Deze gedifferentieerde benadering vertaalt zich in het onderscheiden van enerzijds een doelgroep A en anderzijds een doelgroep B, waarbij voor elk een bedrag wordt gereserveerd van 20.000 euro per jaar.

 

Deel 1: budget voor doelgroep A

 

Aanvraagformulier sociale steunverlening doelgroep A (bijlage)

 

Het ’budget sociale steunverlening doelgroep A’ is een jaarlijks wederkerende toelage die uitgekeerd wordt aan inwoners die behoren tot kwetsbare doelgroepen maar toch geen recht hebben op sociaal tarief of verwarmingstoelage voor stookolie.

 

Voor de toepassing van het reglement sociale steunverlening voor doelgroep A is een bedrag van 20.000 euro voorzien.

 

Uitgaven in het kader van energiefacturen komen in aanmerking.

 

Hoeveel bedraagt de sociale steun voor doelgroep A? Een gezin met kinderen ten laste ontvangt 75 euro, een samenwonende zonder inwonende kinderen 65 euro en een alleenstaande persoon 50 euro.

 

Wie komt in aanmerking?

Kwetsbare doelgroepen komen in aanmerking voor de sociale steun voor doelgroep A:

 

Personen wiens maandelijks netto gezinsinkomen bedraagt:

         maximaal 3.500 euro als gezin met kinderen ten laste

         maximaal 3.000 euro als samenwonenden zonder inwonende kinderen,

         maximaal 1.920 euro als alleenstaande.

 

Je kan geen gebruik maken van deze sociale steun als:

         je recht hebt op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit

         je al een verwarmingstoelage hebt genoten die werd uitbetaald door het OCMW. Hoe aanvragen?

 

Je kan een aanvraag doen van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 aangevuld met aanslagbiljet (of kopie) 2022 inkomsten 2021.

Je kan een aanvraag doen van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 aangevuld met aanslagbiljet (of kopie) 2023 inkomsten 2022.

Je kan een aanvraag doen van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025 aangevuld met aanslagbiljet (of kopie) 2024 inkomsten 2023.

 

via het online aanvraagformulier (e-loket/website) of via of via een papieren aanvraagformulier dat 1x per jaar huis aan huis zal bedeeld worden.

 

Deel 2: budget voor doelgroep B

 

Aanvraagformulier sociale steunverlening doelgroep B (bijlage)

 

Door steeds hogere kosten en inflatie hebben gezinnen met een beperkt inkomen het steeds moeilijker om rond te komen. Het feit dat de meest kwetsbare inwoners meestal kunnen rekenen op het sociaal tarief inzake energie, doet geen afbreuk aan het feit dat ook deze inwoners wel degelijk geconfronteerd worden met kosten die zwaar kunnen doorwegen, hetgeen het op haar beurt eveneens wenselijk maakt om ook hen sociale tegemoetkoming toe te bedelen vanuit de gemeente in het kader van onderhavig reglement. Als gemeente willen we deze gezinnen helpen met een tegemoetkoming in hun afvalkosten. Inwoners die voldoen aan de voorwaarden zullen de tegemoetkoming rechtstreeks op hun Diftarrekening gestort krijgen. De hoogte van de bijdrage hangt af van de gezinssituatie.

 

Voor de toepassing van het reglement sociale steunverlening voor doelgroep B is een bedrag van 20.000 euro voorzien.

 

Hoeveel bedraagt het de sociale steun voor doelgroep B?

 

Een gezin met kinderen ten laste ontvangt 40 euro, een samenwonende zonder inwonende kinderen 30 euro en een alleenstaande persoon 25 euro.

 

Wie komt in aanmerking?

 

Kwetsbare doelgroepen komen in aanmerking voor de sociale steun voor doelgroep B (voor zover ze over een restafvalbak beschikken of er niet van zijn vrijgesteld):

 

         Personen met een laag inkomen, d.w.z. huishoudens met een jaarlijks inkomen dat lager dan of gelijk is aan 27.550,86 euro (verhoogd met 5.100,42 euro per persoon ten laste). Met persoon ten laste wordt bedoeld: een lid van het huishouden van de gerechtigde met een netto jaarinkomen, zonder de gezinsbijslag en het onderhoudsgeld voor de kinderen, dat lager is dan 3.820 euro.

 

         Personen met recht op een verhoogde tegemoetkoming van ziekte- en invaliditeitsverzekering én een jaarlijks inkomen van het huishouden is lager dan of gelijk aan 27.550,86 euro (verhoogd met 5.100,42 euro per persoon ten laste). Met persoon ten laste wordt bedoeld: een lid van het huishouden van de gerechtigde met een netto jaarinkomen, zonder de gezinsbijslag en het onderhoudsgeld voor de kinderen, dat lager is dan 3.820 euro.

 

         Personen met schuldenlast:

         Collectieve schuldenregeling

         Schuldbemiddeling bij de sociale dienst

 

Hoe aanvragen?

 

Je kan een aanvraag doen van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 aangevuld met aanslagbiljet (of kopie) 2022 inkomsten 2021.

Je kan een aanvraag doen van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 aangevuld met aanslagbiljet (of kopie) 2023 inkomsten 2022.

Je kan een aanvraag doen van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025 aangevuld met aanslagbiljet (of kopie) 2024 inkomsten 2023.

 

via het online aanvraagformulier (e-loket/website) of via of via een papieren aanvraagformulier dat 1x per jaar huis aan huis zal bedeeld worden.

 

Schriftelijke aanvragen kunnen in de brievenbus van het gemeentehuis worden gedeponeerd. De aanvraag moet vergezeld zijn van het gevraagde aanslagbiljet (of kopie).

 

De aanvrager geeft toestemming aan het lokaal bestuur van Tielt-Winge om belangrijke informatie te controleren bij andere departementen van de sociale zekerheid zoals bijvoorbeeld pensioen, bij banken, de belastingdienst, het kadaster, de kruispuntbank van de sociale zekerheid ...

 

De sociale steunverlening voor doelgroep A zal rechtstreeks op de persoonlijke rekening gestort worden.

 

De sociale steunverlening voor doelgroep B zal rechtstreeks op de Diftarrekening gestort worden.

 

Het lokaal bestuur van Tielt-Winge vraagt aan de aanvrager om zijn/haar rekeningnummer te vermelden op het aanvraagformulier met het oog op het kunnen uitbetalen van de sociale steunverlening.

 

Het is niet mogelijk om de twee vormen van steunverlening te combineren.

 

Er kan slechts 1 aanvraag per adres en per jaar worden gedaan en er wordt rekening gehouden met de inkomsten van alle gedomicilieerde personen.

 

De aanvragen worden chronologisch verwerkt tot uitputting van het voorziene budget.

 

Wanneer je geen recht hebt op een sociale steunverlening zal je hiervan op de hoogte gebracht worden.

 

Artikel 2

Het vast bureau verleende een principieel akkoord in zitting van 5 november 2024 en het aangepaste reglement werd voor adviesverlening aan het BCSD voorgelegd op 5 november 2024.

 

Artikel 3

Het budget hiervoor ten bedrage van 40.000 euro per kalenderjaar werd en wordt voorzien in de meerjarenplanning voor de jaren 2023, 2024 en 2025.

 

Artikel 4

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 5

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 6

Dit reglement treedt onmiddellijk in werking.

 

Artikel 7

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt door de toepasselijke bepalingen van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.