Feiten en context

Tijdens de gemeenteraad van 19 december 2019 werd er een toelagereglement goedgekeurd voor de doorverkoop van 'roze zakken', dit reglement geldt tot en met 2025.

 

Vanaf 1 maart 2021 gelden nieuwe PMD-regels, voortaan zal de 'P' voor 'Plastic-verpakkingen' staan. Bijgevolg stopt EcoWerf dan met de aparte inzameling via de 'roze zak' en zal ook het daaraan gekoppelde toelagereglement verdwijnen.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd, in het bijzonder artikel 40 §3.

         Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen.

         Gemeenteraadsbeslissing van 19 november 2020 omtrent het contantbelastingsreglement (aanslagjaren 2021-2025) voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval dit zowel voor de huis-aan-huis-inzameling, inzameling via sorteerstraten inzameling op afroep, als de inzameling op het recyclagepark voor aanslagjaren 2021 t.e.m. 2025.

         Gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2019 omtrent het toelagereglement voor zakken bestemd voor de selectieve inzameling van zachte plastics ('roze zakken') voor doorverkoop voor 2020 t.e.m. 2025.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Naast de verkoop door de gemeentelijke administratie werd er in het verleden ook voor gekozen om deze 'roze zakken' te verkopen via de (lokale) kleinhandel. Ter stimulans wordt een toelage aangeboden, met de bijkomende verplichting om ze door te verkopen tegen het verplichte tarief van de retributie aan de eindgebruiker.

 

Voorbije drie jaar bestond eenzelfde toelagereglement. Gezien de stopzetting van het ophalingssysteem via de 'roze zak' per 1 maart 2021 zal ook het toelagereglement ophouden te bestaan vanaf die datum.

 

Er bestaat een gelijkaardig reglement voor de doorverkoop van PMD-zakken voor de aanslagjaren 2020-2025, aan dat reglement wijzigt niets: de ophaling van de PMD-zakken blijft immers behouden.

 

Financiële gevolgen

De toelage bedraagt 0,02 euro per roze zak (bij minimale afname van 1 doos met 400 zakken).

 

Bijlagen

Geen bijlagen.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het toelagereglement voor zakken bestemd voor de selectieve inzameling van zachte plastics ('roze zakken') voor doorverkoop voor 2020 t.e.m. 2025, zoals ingesteld door de gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2019, wordt beëindigd per 1 maart 2021.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen regelt de verdere praktische modaliteiten van dit toelagereglement.

 

Artikel 3

Deze beslissing wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur en treedt in werking de vijfde dag na bekendmaking conform artikel 288 van hetzelfde Decreet.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur.