Feiten en context

De Watergroep lanceerde op 1 februari 2022 een nieuwe werkwijze voor het uitlenen van standpijpen in het kader van tijdelijke watervoorzieningen: kleine standpijpen (4 m³/uur) worden enkel nog door een medewerker van de Watergroep geplaatst en opgehaald, en dit aan een tarief van 246,21 euro (+ waterverbruik aan 5,4619 euro/m³). Grote waterleveringen via een grote standpijp gaan steeds via de Watergroep.

 

Daarnaast werd ook een regeling uitgewerkt die zoveel mogelijk rekening houdt met de wensen en noden van de gemeenten. Het gemeentebestuur kan nog steeds beschikken over eigen standpijpen en kan kiezen of ze deze aanbieden aan lokale verenigingen:

         De eigen standpijpen ter beschikking hebben en/of aanbieden aan lokale verenigingen kan vanaf 1 april 2022.

         Het eventueel aanbieden aan lokale verenigingen kan aan een tarief dat de gemeente zelf bepaalt.

         Medewerkers van het gemeentebestuur, die de standpijpen zullen plaatsen, moeten verplicht een gratis opleiding volgen bij de Watergroep (zowel voor eigen gebruik als het eventueel aanbieden aan de verenigingen)

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd in het bijzonder artikel 40 §3 en artikel 41, 14°

         Omzendbrief KB ABB-2019/2 ‘Coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit’ van 15 februari 2019

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Er dient een gebruiks- en retributiereglement vastgesteld te worden voor het ter beschikking stellen van standpijpen voor tijdelijke waterleveringen op een openbare plaats aan natuurlijke personen, verenigingen en andere organisatoren van activiteiten op het openbaar domein.

 

Het nieuwe reglement zal gelden van 1 juni 2022 tot en met 31 december 2025.

 

De gebruiker betaalt voor de aansluiting op het openbaar leidingnetwerk door middel van een gemeentelijke standpijp een forfaitair bedrag van 100 euro plus 5,4619 euro per verbruikte m³ water.

 

Totstandkoming van het tarief (tarieven 2022, incl. BTW):

         Plaatsen en ophalen van de standpijp door een medewerker van de technische dienst: 1u x 50 euro/u + 50 euro/u (camionette) =  100 euro

         Waterverbruik 5,4619 euro/m³ (niet-huishoudelijk tarief, jaarlijks aanpasbaar aan de vastgestelde tarieven van de Watergroep)

          Verbruik drinkwater 2,4086 euro/m³

          Afvoer afvalwater 1,7811 euro/m³

          Zuivering afvalwater 1,2722 euro/m³

 

Financiële gevolgen

GE/73601100/020000 - Retributie uitlenen standpijp drinkwater voor kermissen

 

Bijlagen

Brief De Watergroep van 10/1/2022

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het gemeentebestuur van Tielt-Winge stelt kleine standpijpen (4 m³/uur) ter beschikking voor tijdelijke waterleveringen op een openbare plaats aan natuurlijke personen, verenigingen en andere organisatoren van activiteiten op het openbaar domein.

 

Artikel 2

Met ingang van 1 juni 2022 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt ten voordele van gemeentebestuur Tielt-Winge een retributie gevestigd voor het uitlenen van kleine standpijpen (4 m³/uur) in het kader van tijdelijke watervoorzieningen.

 

Artikel 3

De tarieven bedragen:

         Plaatsen en ophalen van de standpijp door een medewerker van de technische dienst: 100,00 euro

         Waterverbruik 5,4619 euro/m³ (niet-huishoudelijk tarief, jaarlijks aanpasbaar aan de vastgestelde tarieven van de Watergroep)

 

Artikel 4

De gemeente moet vooraf toestemming geven voor elk gebruik van een gemeentelijke standpijp. De gebruiker richt een schriftelijke vraag voor het gebruik van een gemeentelijke standpijp aan het gemeentebestuur, via het evenementenformulier en dit 3 maanden op voorhand.

 

Artikel 5

De gebruiker van de standpijp mag deze niet voor andere doeleinden en ook niet ten behoeve van derden aanwenden.

 

Artikel 6

De retributie is verschuldigd door de persoon die de aanvraag indiende en moet betaald worden binnen 30 dagen na de factuurdatum.

 

Artikel 7

Bij niet-betaling wordt de aanmaningsprocedure opgestart, desgevallend met de kosten conform het geldende reglement op invorderingskosten.

 

Artikel 8

De aanvrager verplicht zich ertoe, alle schade en kosten als gevolg van nalatigheid of onjuist gebruik, verlies of diefstal van het uitgeleende materiaal te vergoeden.

 

Artikel 9

Wanneer een aanvrager de bepalingen van dit reglement niet naleeft, kan het college van burgemeester en schepenen, afgezien van de schade die al dan niet vergoed dient te worden, de aanvrager tijdelijk of definitief uitsluiten van het recht om gebruik te maken van dit reglement.

 

Artikel 10

Het college van burgemeester en schepenen interpreteert onduidelijkheden binnen de bepalingen van dit reglement.

 

Artikel 11

De geschillen inzake dit reglement kunnen verder beslecht worden volgens de burgerlijke rechtsprocedure.

 

Artikel 12

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur en treedt in werking de vijfde dag na bekendmaking conform artikel 288 van hetzelfde Decreet.

 

Artikel 13

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.

 

Artikel 14

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur.