Feiten en context

Door het vernieuwde premiereglement rationeel watergebruik van Fluvius - waarover heden werd beslist tot beheeroverdracht - is ook een aanpassing van het gemeentelijk subsidiereglement wenselijk.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;

         Richtlijn 2000/60/EG van 23 oktober 2000 tot vaststelling van een kader voor communautaire maatregelen betreffende het waterbeleid;

         Richtlijn 91/27/EG van 21 mei 1991 inzake de behandeling van stedelijk afvalwater;

         Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne;

         Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen;

         Waterwetboek – gecodificeerde decreten betreffende het integraal waterbeleid;

         Omzendbrief LNW/2002/2 van 24 oktober 2002 betreffende de vaststelling van de code van goede praktijk voor het ontwerp en gebruik van droogweerafvoersystemen (DWA-systemen);

         Besluit van de Vlaamse regering van 29 juni 1999 houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake hemelwaterputten;

         Besluit van de Vlaamse regering van 1 oktober 2004 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater;

         Besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater;

         Gemeenteraadsbesluit van heden houdende beheersoverdracht aan Fluvius van de (nieuwe) Rationeel WaterGebruik-premieregeling.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De bescherming van het leefmilieu is een belangrijke opdracht van de gemeente.

 

Water dat gebruikt wordt voor spoeling van toiletten, in de tuin, schoonmaak, en andere laagwaardige toepassingen (wasmachine) hoeft niet de kwaliteit van drinkwater te hebben.

 

Met het gebruik van hemelwater wordt de mogelijkheid geschapen om minder water voor menselijke consumptie te verbruiken en op te pompen uit de grondwaterlagen. Hiermee wordt het aanwenden van een schaarse grondstof op een oordeelkundige en duurzame manier beperkt en worden verdrogingsverschijnselen tegengegaan.

 

Deze putten dienen als bufferopvang van hemelwater en zo wordt bij hevige regenval de druk op het gemeentelijke rioleringsstelsel en de kans op mogelijke overstromingen en overstorten verkleind.

 

Hemelwater moet maximaal worden afgekoppeld van de openbare riolering en in de mate van het mogelijke worden hergebruikt, opdat dit een positieve invloed zou uitoefenen op de efficiëntie en het rendement van de rioolwaterzuiveringsinstallaties.

 

Door de aanleg van infiltratievoorzieningen wordt er minder water, trager naar de oppervlaktewateren afgevoerd en dat de grondwaterreserves worden aangevuld.

 

Het doel van dit subsidiereglement is om eigenaars van bestaande woningen die niet verplicht zijn om hemelwater te herbruiken of te infiltreren aan te zetten om dit toch te doen.

 

Fluvius start vanaf 1 januari 2023 met een premie voor hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen. Daarnaast zullen zij bij rioleringsprojecten (aanleg gescheiden riolering) niet langer een gratis keuring aanbieden.

 

De beheersoverdracht aan Fluvius inzake de RWG-premieregeling, zoals heden beslist door de gemeenteraad, noopt vanaf 1 januari 2023 tot een compenserende bijkomende gemeentelijke subsidieregeling.

 

Financiële gevolgen

De nodige kredieten worden jaarlijks voorzien in de gemeentelijke begroting onder het beleidsitem 031900 overig waterbeheer, algemeen rekeningnummer 64902500.

 

Bijlagen

Aanvraagformulier

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het subsidiereglement van 16 februari 2017 betreffende het gemeentelijksubsidiereglement met betrekking tot hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen en lokalen van verenigingen wordt opgeheven vanaf 1 januari 2023.

 

Artikel 2

 

horizontale dakoppervlakte

de oppervlakte van de projectie van de buitenafmetingen van het dak op een horizontaal vlak

hemelwater

verzamelnaam voor regen, sneeuw en hagel, met inbegrip van dooiwater

hemelwaterput/

hemelwaterreservoir

reservoir voor het opvangen en stockeren van hemelwater

hemelwaterinstallatie

het geheel van hemelwaterput met eventueel bijhorend leiding- en pompsysteem, filters enz. met het oog op hergebruik van hemelwater

infiltratie

het doorsijpelen van hemelwater in de bodem

infiltratiedebiet

de infiltratiecapaciteit vermenigvuldigd met de verhouding van de infiltratieoppervlakte over de som van infiltratieoppervlakte, referentieoppervlakte van de verharding en horizontale dakoppervlakte

infiltratievoorziening

een buffervoorziening waarbij de vertraagde afvoer gebeurt door infiltratie

gewestelijke stedenbouwkundige verordening

het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater

gebouw

vergunde woning of vergund lokaal

lokaal

vergunde gebouw waarvan een vereniging gebruikt maakt voor haar activiteiten

'bestaande' woning

woning waarvoor een bouwvergunning werd verkregen vóór 7/09/1999, d.w.z. 10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad van de algemene bouwverordening inzake hemelwaterputten

verbouwing

een bouwproject waarbij 60% of meer van de buitenmuren wordt behouden

herbouw

een bouwproject waarbij minder dan 60% van de buitenmuren wordt behouden

 

Artikel 3

§3.1 Binnen de perken van de jaarlijks op de begroting voorziene en goedgekeurde kredieten, verleent het college van burgemeester en schepenen voor een bestaand gebouw of bij verbouwing van een bestaand gebouw, een subsidie voor de aanleg van een hemelwaterinstallatie indien gebouwd na 31 december 2007. Deze hemelwaterinstallatie moet voldoen aan de voorwaarden in art. 4 §4.1.

 

§3.2 Binnen de perken van de jaarlijks op de begroting voorziene en goedgekeurde kredieten, verleent het college van burgemeester en schepenen een subsidie voor de aanleg van een infiltratievoorziening bij een bestaande woning, indien aangelegd na 31 december 2007 en als de infiltratievoorziening niet verplicht is volgens de gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor hemelwaterputten, infiltratie- en buffervoorzieningen. deze infiltratievoorziening moet voldoen aan de voorwaarden in art. 4 §4.1. vanaf punt g en §4.2. Deze subsidie kan gecumuleerd worden met de subsidie voorzien in §3.1.

 

Artikel 4

§4.1 De hemelwaterinstallatie en de infiltratievoorziening zoals bedoeld in artikel 3 dienen te voldoen aan de richtlijnen zoals deze bepaald zijn in ‘Krachtlijnen voor een geïntegreerd rioleringsbeleid in Vlaanderen’, meer bepaald de ‘code van goede praktijk voor hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen’, en aan de technische voorwaarden van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (2013). De belangrijkste voorwaarden die daaruit volgen zijn:

 

Hemelwaterinstallaties

a) Het volume van de hemelwaterput dient in verhouding te staan tot de horizontale dakoppervlakte, zoals hieronder bepaald.

 

Voor een horizontale dakoppervlakte tot 100 vierkante meter volstaat een hemelwaterput van 3000 liter of meer. Voor een horizontale dakoppervlakte tussen 100 en 150 vierkante meter volstaat een hemelwaterput van 5000 liter of meer. Voor een horizontale dakoppervlakte tussen 150 en 200 vierkante meter volstaat een hemelwaterput van 7500 liter of meer.

 

Voor het deel van de horizontale dakoppervlakte vanaf 200 vierkante meter kan een oplossing via een infiltratievoorziening gebeuren.

 

b)Het volledige dakoppervlak dient in één of meerdere hemelwaterputten af te wateren. Enkel indien het gebouw wordt herbouwd in gesloten bebouwing kan volstaan worden met een afwatering van de helft van de horizontale dakoppervlakte. Het volume van de hemelwaterput wordt echter bepaald op basis van de volledige horizontale dakoppervlakte.

Een subsidie bij een onvolledig aangesloten dakoppervlakte is slechts toegestaan mits grondige motivering.

 

c) Het hergebruik van het in de hemelwaterput opgevangen water is verplicht door middel van een aangesloten pompinstallatie met een minimale aansluiting van 1 WC of wasmachine. Een pompinstallatie is niet verplicht indien de verschillende aftappunten gravitair gevoed kunnen worden.

 

d) Er mag geen directe verbinding gecreëerd worden tussen het drinkwaternet en het leidingennet aangesloten op de hemelwaterput. Hiertoe dient de hemelwaterput met drinkwater bijgevuld te worden door middel van een bijvulsysteem met onderbreking overeenkomstig de code van goede praktijk, ofwel dient een afzonderlijk leidingencircuit voorzien te worden voor hemelwater en drinkwater.

 

e) De overloop van de hemelwaterput moet aangesloten worden op een infiltratievoorziening op eigen terrein.

 

f) Enkel als er geen infiltratievoorziening is, mag de overloop van de hemelwaterput afgeleid worden naar een openbare infiltratievoorziening, een waterloop, gracht of een ander oppervlaktewater. Wanneer deze afvoermogelijkheden niet aanwezig zijn of aansluiting hierop niet haalbaar is, mag de overloop van de hemelwaterput aangesloten worden op het gedeelte van de openbare riolering bestemd voor de afvoer van hemelwater. Als er geen openbare riolering bestemd voor afvoer van hemelwater aanwezig is, mag de overloop van de hemelwaterput op de gemengde openbare riolering aangesloten worden. Wel moeten tot aan het lozingspunt op de openbare riolering het hemelwater en afvalwater gescheiden worden.

 

Infiltratievoorzieningen

 

g) Infiltratievoorzieningen moeten voldoen aan de volgende eisen:

Het buffervolume moet in verhouding staan tot het gerealiseerde infiltratiedebiet.

Het buffervolume van de infiltratievoorziening wordt bepaald volgens onderstaande regels:

 

Op de plannen wordt naast de exacte inplanting, omvang en diepte van de infiltratievoorziening, het buffervolume van de infiltratievoorziening, in liters en de totale verharde grondoppervlakte in vierkante meter vermeld.

 

Het buffervolume van de infiltratievoorziening dient minimaal 300 liter per begonnen 20 vierkante meter referentieoppervlakte van de verharding te bedragen.

 

De oppervlakte van de infiltratievoorziening dient minimaal 2 vierkante meter per begonnen 100 vierkante meter referentieoppervlakte van de verharding te bedragen. Van deze afmetingen kan slechts afgeweken worden indien de aanvrager aantoont dat de door hem voorgestelde oplossing een afdoende buffer- en infiltratiecapaciteit heeft.

 

h) In afwijking op §4.1.g) mag het hemelwater vertraagd afgevoerd worden via een afvoerbegrenzer met een maximaal lozingsdebiet van 1500 liter per uur en per 100 vierkante meter referentieoppervlakte van de verharding, in één van onderstaande gevallen:

 

1° de aanvrager toont aan dat de doorlatendheidsfactor kf van de bodem op de plaats van de geplande infiltratievoorziening kleiner is dan 1.10-5 meter per seconde.

 

2° de aanvrager toont aan dat infiltratie onmogelijk is wegens voortdurend voorkomende hoge grondwaterstanden.

 

Een buffervolume van 400 liter per begonnen 20 vierkante meter referentieoppervlakte van de verharding moet in dit geval worden aangelegd.

 

i) In afwijking op §4.1.g) moet het hemelwater vertraagd afgevoerd worden via een afvoerbegrenzer met een maximaal lozingsdebiet van 1500 liter per uur en per 100 vierkante meter referentieoppervlakte van de verharding, indien de geplande infiltratievoorziening in beschermingszone 1 of 2 van een drinkwaterwingebied ligt, zoals afgebakend ter uitvoering van het decreet van 24 januari 1984, houdende maatregelen inzake het grondwaterbeheer en het besluit van de Vlaamse regering van 27 maart 1985 houdende nadere regelen voor de afbakening van waterwingebieden en beschermingszones.

 

Een buffervolume van 400 liter per begonnen 20 vierkante meter referentieoppervlakte van de verharding moet in dit geval worden aangelegd.

 

j) Ingeval de referentieoppervlakte van de verharding groter is dan 1000 vierkante meter, mag het hemelwater vertraagd afgevoerd worden met een maximaal afvoerdebiet van 1500 liter per uur en per 100 vierkante meter referentieoppervlakte van de verharding. Een buffervolume van 400 liter per begonnen 20 vierkante meter referentieoppervlakte van de verharding moet worden aangelegd.

 

De vrijstelling van de verplichtingen bedoeld in §4.1.g) , geldt echter niet voor de eerste 1000 vierkante meter van de referentieoppervlakte van de verharding.

 

k) Op de plannen wordt de exacte inplanting en het buffervolume van de voorziening voor vertraagde lozing, in liters, en de totale verharde grondoppervlakte in vierkante meter vermeld.

 

§4.2 Op de infiltratievoorziening wordt minstens 50 m2 dakoppervlak en/of verharding aangesloten.

 

§4.3 De hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening is gebouwd na 31 december 2007 volgens, of in overeenstemming gebracht met, de code van goede praktijk voor hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen, en de gewestelijke stedenbouwkundige verordening.

 

§4.4 Een afschrift van de facturen dient door de bouwheer voorgelegd te worden.

 

§4.5 De subsidie wordt uitgekeerd aan de hand van de verkregen informatie van Fluvius, het invullen van het aanvraagformulier is dus niet meer nodig.

 

§4.6 In sommige situaties komt men enkel in aanmerking voor een gemeentelijke subsidie, hiervoor moet men wel het aanvraagformulier invullen. Deze kunnen enkel aangevraagd worden in het jaar van uitvoering. Om dit te verifiëren wordt de datum van het factuur gecontroleerd en aangenomen als jaar van uitvoering. Aanvragen moeten voor elk dienstjaar ten laatste binnen zijn op 31 december. Latere aanvragen worden niet aanvaard, ook niet in het volgende dienstjaar.

 

Keuring gescheiden afvoer

Bij projecten voor de aanleg van gescheiden riolering, waarbij particulieren verplicht hun afvalwater en hemelwater moeten scheiden zal het lokaal bestuur voor eigen rekening een keurder aanstellen. Deze zal bij de start van het project langsgaan en een advies formulieren van nodige werkzaamheden. Bij afloop van het project komt deze opnieuw langs om een keuring van de gescheiden installatie uit te voeren.

 

Artikel 5

§5.1 De subsidie voor de aanleg van een hemelwaterinstallatie (hemelwaterput + installatie hergebruik) bedraagt 500 EURO.

 

§5.2 De subsidie voor de aanleg van een installatie voor hergebruik van hemelwater op een bestaande hemelwaterput bedraagt 250 EURO.

 

§5.3 De subsidie voor de aanleg van een infiltratievoorziening bedraagt 2,5EURO per m² aangesloten verharde oppervlakte met een maximum van 2500 EURO.

 

§5.4 Indien het budget onvoldoende blijkt voor het uitbetalen van de subsidies volgens bovenstaande regels wordt het bedrag in verhouding gelijk verdeeld over het totaal aantal aanvragen.

 

§5.5 De verkregen premie van Fluvius wordt van de gemeentelijke subsidie afgetrokken.

 

Artikel 6

De subsidie wordt uitbetaald op het einde van het dienstjaar.

 

Vooraleer over te gaan tot de uitbetaling van de subsidie zal een door de gemeente gemachtigde instantie of ambtenaar zich er van vergewissen dat aan de voorwaarden van het subsidiereglement voldaan is. Blijken deze voorwaarden niet nageleefd, dan zal de subsidie niet uitgekeerd worden. Het is de eigenaar op alle momenten toegestaan om de nodige aanpassingen door te voeren om alsnog voor de subsidie in aanmerking te komen.

 

Artikel 7

De subsidie wordt aan de eigenaar, gebruiker of huurder (mits toestemming van de eigenaar) van een gebouw gelegen op het grondgebied van Tielt-Winge slechts éénmalig toegekend.

 

Artikel 8

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 9

Een afschrift van dit besluit zal ter kennisgeving gezonden worden naar:

         De provinciegouverneur

         Departement LNE, afdeling Milieu-integratie en Subsidiëringen, Centraal Aanspreekpunt voor Lokale Overheden

         Riobra

 

Artikel 10

Deze subsidieregeling treedt in werking vanaf 1 januari 2023.

 

Artikel 11

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 12

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur.