Feiten en context

Naar aanleiding van verwachtte aanvragen tot het plaatsen van struikelstenen en struikeldrempels voor de mensen die om het leven kwamen naar aanleiding van de razzia’s in Meensel-Kiezegem op 1 en 11 augustus 1944, lijkt het aangewezen om een reglement en een retributie vast te leggen voor het plaatsen daarvan.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Naar aanleiding van verwachten aanvragen tot het plaatsen van struikelstenen en struikeldrempels voor de mensen die om het leven kwamen naar aanleiding van de razzia’s in Meensel-Kiezegem op 1 en 11 augustus 1944, lijkt het aangewezen om een reglement en een retributie vast te leggen voor het plaatsen daarvan.

 

Ook in andere gemeenten (bvb. Lubbeek) is een dergelijk reglement al van toepassing.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Ontwerp van reglement struikelsteen

 

Besluit:

19 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tom Werner, Birgit Berlanger, Frederik Vranken, Jo Smekens, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
Artikel 1

Het reglement en de retributie voor de plaatsing van een struikelsteen of een struikeldrempel  worden als volgt vastgesteld door de gemeenteraad:

 

1. Aanvraag

 

Artikel 1.

Verenigingen, instellingen, bedrijven of particulieren kunnen een aanvraag indienen voor het plaatsen van een struikelsteen of een struikeldrempel.

 

Artikel 2.

Struikelstenen en struikeldrempels zijn gedenktekens ter nagedachtenis van slachtoffers van het naziregime (1933-1945). Een struikelsteen wordt geplaatst in het voetpad voor de vroegere woon- of verblijfplaats van mensen die geleden hebben onder het naziregime: gedeporteerd, vervolgd, gevlucht, vermoord of tot zelfmoord gedreven. Een struikelsteen is een betonnen steen van 10 x 10 cm met bovenop een messing plaatje waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst van de persoon die men gedenkt. De steen wordt gemaakt en geleverd door de stichting van kunstenaar M. Gunter Demnig (https://www.stolpersteine.eu/start en https://stichting-stolpersteine.nl/). Een struikeldrempel is een betonnen steen van 100 x 10 cm met bovenop een messing plaatje waarin de namen, geboortedata, deportatiedata, plaatsen en data van de overlijdens zijn gestanst van de personen die men gedenkt.

 

Enkel erkende struikelstenen of struikeldrempels worden toegelaten op het openbaar domein omdat de kunstenaar het auteursrecht heeft op deze stenen. Kopieën of interpretaties van deze stenen zijn niet toegelaten.

 

Artikel 3.

De aanvrager richt zijn aanvraag tot het college van burgemeester en schepenen. De aanvraag moet volgende gegevens bevatten:

a) Naam en adres van de aanvrager;

b) Naam, geboortedatum, deportatie- of arrestatiedatum, (desgevallend) plaats en datum van overlijden van de te herdenken persoon;

c) Argumentatie waarom voor deze persoon een struikelsteen wordt aangevraagd. Bij voorkeur wordt deze aanvraag gestaafd door documenten: overlijdensakte, attest van erkenning ….;

d) Adres van de woning waar de struikelsteen geplaatst dient te worden, vergezeld van een foto van het voetpad voor de woning;

e) Schriftelijk akkoord van de te herdenken persoon of van diens nabestaanden (indien van toepassing).

 

Artikel 4.

De gemeente controleert de aangereikte gegevens over de te herdenken persoon en kijkt na of de locatie geschikt is om een struikelsteen of struikeldrempel te plaatsen. Indien de gegevens niet correct blijken te zijn en/of de locatie niet geschikt is en/of de te herdenken persoon of diens nabestaanden niet akkoord gaan, kan geen toelating worden gegeven voor het plaatsen van een struikelsteen of struikeldrempel.

 

2. Plaatsing van de struikelsteen of struikeldrempel

 

Artikel 5.

Indien toelating wordt verleend, brengt de gemeente de eigenaar en bewoner van de woning waarvoor de struikelsteen of struikeldrempel geplaatst kan worden, hiervan op de hoogte. Dit is informatief; de eigenaar/bewoner kan de beslissing van de gemeente om de struikelsteen of struikeldrempel  toe te laten in het openbaar domein niet doen wijzigen.

 

Artikel 6.

De gemeente zorgt voor de plaatsing van de struikelsteen of struikeldrempel en dit binnen de 6 maanden na goedkeuring van de aanvraag. Indien de praktische uitvoering onmogelijk lijkt op de aangegeven plaats of op het afgesproken moment binnen de voorziene termijn van 6 maanden, neemt de gemeente opnieuw contact op met de aanvrager om samen een nieuwe plaats of een ander moment vast te leggen. Na de plaatsing behoort de struikelsteen of struikeldrempel tot het openbaar domein.

 

3. Financiële afspraken

 

Artikel 7.

De aanvrager is zelf verantwoordelijk voor de aankoop van de struikelsteen of struikeldrempel  bij de stichting van kunstenaar M. Gunter Demnig.

 

Artikel 8.

De aanvrager betaalt een vergoeding van 75 euro voor de plaatsing van de struikelsteen of struikeldrempel door de gemeente.

 

Deze retributie is verschuldigd door de aanvrager, en wordt contant, via Bancontact, online of per overschrijving betaald.

 

4. Aansprakelijkheid

 

Artikel 9.

De gemeente is niet aansprakelijk voor normale slijtage, beschadiging of verdwijning van de steen of drempel door toedoen van derden.

 

Artikel 10.

De gemeente kan niet garanderen dat de steen of drempel, door eventuele herinrichting van de openbare weg en/of het openbaar domein, of bij uitvoering van wegen- en nutswerken, zal worden teruggeplaatst. Indien blijkt dat de steen of drempel niet op dezelfde plaats kan worden teruggeplaatst, dan zoekt de gemeente naar mogelijkheden om de steen of drempel een andere gepaste locatie te geven.

 

Artikel 11.

Door het indienen van de aanvraag verklaart de aanvrager zich akkoord met dit reglement.

 

Artikel 2

Dit reglement bekend te maken overeenkomstig de artikels 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen worden gelast met de verdere uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit wordt geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur.