Feiten en context

Het huishoudelijk reglement van het Lokaal Opvanginitiatief werd geüpdatet. Het vorige reglement dateerde van de zitting van september 2018.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         De wet van 12 januari 2007 betreffende de opvang van asielzoekers en van andere categorieën van vreemdelingen vormt de referentie inzake de opvang, in België, van verzoekers om internationale bescherming en van bepaalde andere categorieën van vreemdelingen.

         Organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Adviezen

Het vast bureau ging principieel akkoord met het huishoudelijk reglement Lokaal Opvanginitiatief (LOI) 2023 in zitting van 13 december 2022.

 

Het BCSD verleende een advies over het reglement LOI op 15 december 2022.

 

Argumentatie

Het huishoudelijk reglement van het LOI Tielt-Winge werd goedgekeurd door de OCMW-raad van september 2018. Dit werd geüpdatet.

 

Er zijn meerdere praktische aanpassingen gedaan. Het vuilnis wordt georganiseerd door Diftar. Tevens wordt van de cliënt verwacht om duidelijk te communiceren met de maatschappelijk werker en toestemming te vragen voor bepaalde activiteiten (zoals een sportkamp voor kinderen) of betalende hulpverlening (zoals een psycholoog).

 

De maatschappelijk werker komt wekelijks op huisbezoek en zal iedere drie maanden het onderhoud van de woning controleren.

 

Cliënten mogen (meestal) werken. In het reglement werd toegevoegd dat ze een deel van hun loon moeten betalen aan Fedasil. Dit is wettelijk bepaald.

 

Alle volwassen cliënten zullen worden ingeschreven voor Nederlandse lessen. We willen hiermee het integreren in de maatschappij al tijdens hun verblijf in het LOI bevorderen. Ten slotte willen we werken met een waarborg. Er zal 5 euro per week van het leefgeld worden ingehouden. Dit bedrag zal worden gespaard. Als er schade aan de woning is, kan dit hiermee worden vergoed. Als er geen schade aan de woning is, krijgt het gezin dit bedrag mee wanneer ze het LOI verlaten.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Huishoudelijk reglement LOI 2023

 

Besluit:

15 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts en Agnes Van de Gaer.
4 stemmen tegen: Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken en Jo Smekens.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt onderhavig huishoudelijk reglement LOI 2023 goed, luidende als volgt:

 

Huishoudelijk reglement voor de lokale opvangstructuren van OCMW Tielt-Winge (versie 19.01.2023)

 

Welkom in onze opvangstructuur!

 

Dit huishoudelijk reglement (HHR) is opgesplitst in 2 delen:

huishoudelijk reglement - algemeen vanuit Fedasil (A)

huishoudelijk reglement - specifiek voor LOI Tielt-Winge (B)

 

 

A. Huishoudelijk reglement – algemeen vanuit Fedasil

 

Het HHR geeft uitleg over uw rechten en plichten en de te respecteren regels gedurende uw verblijf in de opvangstructuur. Het is zeer belangrijk dat u dit reglement goed begrijpt.

 

De volgende dienstverlening is beschikbaar in de opvangstructuur:

 

         huisvesting

         maaltijden

         toegang tot sanitaire voorzieningen en toiletartikelen

         terbeschikkingstelling van kleding

         zakgeld

         individuele sociale begeleiding en toegang tot juridische hulp

         medische en psychologische begeleiding

 

Het HHR bevat een geheel van regels betreffende het samenleven en de organisatie van de opvangstructuur om het verblijf zo goed mogelijk te laten verlopen voor de bewoners en het personeel.

 

Deze regels betreffen het volgende:

 

         het respect voor de privacy

         de orde en rust in de opvangstructuur

         de veiligheid van bewoners en personeelsleden

         de hygiëne en netheid van de kamers

         de regeling voor aanwezigheid en afwezigheid

         het maken van afspraken

         het systeem van waarborg

         de kamercontrole

         de algemene informatieverplichting van elke bewoner ten aanzien van Fedasil

 

De structuur is een open opvangstructuur. Dit betekent dat u niet verplicht bent om er te verblijven. Als u ervoor kiest om de opvangstructuur te verlaten, dan behoudt u enkel het recht op medische begeleiding door Fedasil. Uw keuze om al dan niet in de opvangstructuur te verblijven heeft geen effect op de behandeling van uw verzoek om internationale bescherming.

 

Indien u vragen heeft met betrekking tot dit huishoudelijk reglement of met betrekking tot de rechten die u geniet tijdens uw verblijf in de opvangstructuur, kunt u steeds terecht bij uw maatschappelijk werker of de in de structuur beschikbare informatiebrochures te consulteren.

 

Wij wensen u een aangenaam verblijf.

 

 

*****

 

 

Ik ondergetekende, …………………………………………………………………………...

bevestig kennis te hebben genomen en een kopie te hebben ontvangen van dit huishoudelijk reglement, dat werd toegelicht in een taal die ik begrijp.

 

Het huishoudelijk reglement kan te allen tijde eenzijdig door het OCMW worden aangepast. Desgevallend wordt u hierover schriftelijk ingelicht.

 

 

 

 

Naam + Voornaam

 

OVnr. (nummer openbare veiligheid):

 

Datum:

 

Handtekening:

 

 

1. ONZE DIENSTVERLENING

 

1.1 Basisdienstverlening

 

De opvangstructuur biedt u, afhankelijk van zijn organisatie, de volgende dienstverlening:

 

huisvesting met toegang tot sanitaire voorzieningen

toegang tot toiletartikelen

de mogelijkheid om kledij te wassen en noodzakelijke kleding (tweedehands) te ontvangen

maaltijden of maaltijdcheques of de mogelijkheid om zelf voeding aan te schaffen

 

1.2 Individuele begeleiding

 

Alle medewerkers van de opvangstructuur zijn onderworpen aan een deontologische code die waarden zoals het respect, de klantgerichtheid, de onpartijdigheid en de discretie onderschrijft.

 

Tijdens uw verblijf heeft u een maatschappelijk werker als referentiepersoon. Deze zal u gedurende uw verblijf individueel begeleiden, u informeren over uw rechten en u kunnen doorverwijzen naar andere diensten indien nodig.

 

Deze persoon zal een individueel dossier aanleggen waarin alle belangrijke zaken voor uw begeleiding in de opvangstructuur bijgehouden worden.

 

Ook andere medewerkers uit onze opvangstructuur kunnen hieraan bijdragen. U hebt altijd recht op inzage in uw dossier. Indien u verhuist naar een andere opvangstructuur zal dit dossier worden overgedragen aan de nieuwe opvangstructuur.

 

De individuele begeleiding die u van ons kunt verwachten is de volgende:

 

Begeleiding in de opvang: uw maatschappelijk werker bespreekt en evalueert samen met u uw specifieke opvangbehoeften.

Maatschappelijke begeleiding: wij bieden ondersteuning en advies over het maatschappelijk leven buiten de opvangstructuur en helpen u bijvoorbeeld bij het inschrijven van kinderen in een school.

Begeleiding in de asielprocedure: de opvangstructuur zal ervoor zorgen dat u goed geïnformeerd bent over het verloop van de procedure. Wij zullen u ook ondersteunen bij het vinden van gratis juridische bijstand (advocaat) vanaf het begin van uw procedure.

Opleidingen: Onder bepaalde voorwaarden en op basis van de beschikbare plaatsen heeft u recht op deelname aan activiteiten. Uw maatschappelijk werker zal u hierover verder informeren.

 

1.3 Medische en psychologische begeleiding

 

In geval van medische klachten heeft u toegang tot medische begeleiding.

 

Indien binnen de opvangstructuur een medische dienst bestaat, dient u zich te richten tot deze interne medische dienst, die, indien nodig, een externe medische raadpleging zal regelen. Bij gebrek aan een medische dienst, zal uw maatschappelijk werker u de modaliteiten om een arts te raadplegen verduidelijken.

 

Wij willen er uw aandacht op vestigen dat wanneer u ervoor kiest om beroep te doen op een andere arts dan die door de opvangstructuur is aangeduid of indien u zich uit eigen beweging aanmeldt bij een arts of ziekenhuis, u de kosten hiervan zelf zal moeten betalen.

 

Wanneer u nood heeft aan psychologische begeleiding zal de opvangstructuur u naar gespecialiseerde psychologische hulp doorverwijzen, binnen of buiten de opvangstructuur.

 

1.4 Zakgeld

 

U hebt recht op een wekelijks vast bedrag aan zakgeld. De hoogte van dit bedrag is wettelijk bepaald.

 

In bepaalde collectieve opvangstructuren bestaat de mogelijkheid om dit bedrag aan te vullen door het uitvoeren van bepaalde taken ten voordele van de opvangstructuur, de zogenaamde gemeenschapsdiensten. Elke opvangstructuur bepaalt zelf de wijze van organisatie en het bedrag van de uitvoering van deze taken.

 

1.5 Werk

 

Wanneer u gaat werken bent u verplicht om dit te laten weten aan uw maatschappelijk werker. Een gedeelte van uw loon zal u moeten afgeven. Hoeveel u moet afgeven is wettelijk bepaald. Voor studentenwerk kan er een andere regeling gelden. Bespreek dit met uw maatschappelijk werker.

 

2. ONZE REGELS INZAKE HET SAMENLEVEN

 

2.1 Privacy en rust

 

         U hebt recht op de eerbiediging van uw privéleven en dient eveneens het privéleven van andere bewoners te respecteren. Dit betekent dat u niet ongevraagd binnengaat in de kamers van andere bewoners en dat u de nachtrust in de opvangstructuur dient te respecteren.

         U nodigt geen minderjarigen uit op uw kamer, behalve na toestemming van de ouders of de begeleider, indien de minderjarige niet begeleid is.

         U draagt bij tot een rustige sfeer in de opvangstructuur.

         U respecteert de bezoekersregeling en ziet erop toe dat externe personen die u bezoeken deze ook respecteren. De bezoekersregeling heeft als doel de privacy van u en uw medebewoners te verzekeren.

         U respecteert de persoonlijke bezittingen van andere bewoners en de goederen van de opvangstructuur. De opvangstructuur is niet verantwoordelijk voor beschadiging, diefstal of verlies van uw persoonlijke bezittingen. In het geval u schade veroorzaakt aan goederen van anderen of van de opvangstructuur, kan u verzocht worden deze te vergoeden.

         U vraagt voorafgaandelijk goedkeuring aan de directie van de opvangstructuur voor het organiseren van evenementen, in het bijzonder wanneer die de rust in de opvangstructuur kunnen verstoren.

         U respecteert de instructies die u worden gegeven door de medewerkers van de opvangstructuur.

         U respecteert dat bepaalde delen van de opvangstructuur een beperkte toegang hebben.

 

2.2 Veiligheid

 

         U respecteert de geldende regels inzake preventie en brandveiligheid en het materieel voor branddetectie en brandbestrijding niet te beschadigen.

         Vernieling en vandalisme van de opvangstructuur zijn volstrekt verboden.

         Het is verboden om te koken in de opvangstructuur tenzij in de ruimtes die de opvangstructuur hiertoe eventueel heeft aangeduid.

         Er geldt een algemeen rookverbod in de opvangstructuur, behalve in de daarvoor voorziene plaatsen.

         Handel, bezit en gebruik van alcohol of drugs in opvangstructuur zijn verboden. Elk gedrag verbonden aan dronkenschap en het gebruik van illegale middelen in de opvangstructuur is verboden.

         Het bezit van gevaarlijke voorwerpen waarmee u anderen in gevaar kan brengen of waarmee u schade kan aanrichten aan de lokalen is verboden.

         De voorwerpen verboden door dit reglement kunnen in beslag worden genomen.

         Verbale of fysieke intimidatie, seksueel en gender gerelateerd geweld, agressie of fysieke geweldpleging zijn verboden, alsook elk racistisch of discriminerend gedrag of taalgebruik ten opzichte van individuen of groepen.

 

2.3 Hygiëne

         U bent verantwoordelijk voor het goede onderhoud en de netheid van uw kamer of woning.

         U dient de gemeenschappelijke ruimtes te respecteren en deze net te houden.

         Het is niet toegestaan om dieren te houden.

 

3. ONZE REGELS VAN ORGANISATIE VAN DE OPVANGSTRUCTUUR

 

3.1 Informatieverplichting

 

Omwille van de goede opvolging van uw recht op opvang heeft u een informatieverplichting ten opzichte van de opvangstructuur. Dit betekent dat u uw maatschappelijk werker tijdig op de hoogte brengt van alle nuttige informatie betreffende uw asielprocedure en van elk ander element dat invloed kan hebben op uw recht op opvang. (vb. schrijven ontvangen van de Dienst Vreemdelingenzaken, beslissing van het CGVS of de RVV, …).

 

Ook het uitoefenen van vrijwilligerswerk of een arbeidsovereenkomst moet u melden aan uw maatschappelijk werker.

 

3.2 Financiële bijdrage in de opvang

 

Wanneer u een arbeidsovereenkomst heeft en betaald werk verricht buiten de opvangstructuur brengt u de opvangstructuur onmiddellijk op te hoogte over de modaliteiten hiervan. Naargelang de hoogte van uw inkomen zult u een bijdrage moeten betalen aan de kosten van uw opvang volgens de voorziene modaliteiten. Onder bepaalde voorwaarden en indien uw inkomen stabiel is en een bepaald bedrag overschrijdt, kan de opvang worden stopgezet.

 

3.3 Afspraken maken en nakomen

 

Als u zonder de expliciete voorafgaande toestemming van uw opvangstructuur beroep doet op een externe dienst of dienstverlener, zijn de eventuele kosten hiervan voor uw rekening.

 

Als de opvangstructuur voor u een afspraak maakt bij een externe dienstverlener (opleiding, arts, ziekenhuis, etc.) bent u verplicht om deze afspraak correct en op tijd na te komen.

 

Het is mogelijk dat uw aanwezigheid bij bepaalde evenementen (bv. vergadering of opleiding) verplicht is. In dat geval zal u op voorhand worden geïnformeerd over de praktische organisatie (uur, eventueel transportmiddel) en respecteert u deze.

 

De vervoersbewijzen die u worden gegeven voor verplaatsingen in het kader van uw procedure, een medische raadpleging, een consultatie bij een advocaat etc. worden uitsluitend gebruikt voor deze doeleinden.

 

3.4 Uitoefening van het ouderlijk gezag

 

Als ouder(s) bent u verantwoordelijk voor het toezicht, de opvoeding en de schoolplicht van de minderjarige kind(eren) in uw gezin. De opvangstructuur kan u hierin ondersteunen indien u dit wenst.

 

3.5 Aanwezigheid in de opvangstructuur

 

Om uw opvangplaats te behouden dient u regelmatig aanwezig te zijn in de opvangstructuur.

 

Bij elke afwezigheid gedurende de nacht informeert u de opvangstructuur en laat u uw contactgegevens achter. Na drie nachten afwezigheid zonder voorafgaande verwittiging kan u worden uitgeschreven en kan u bijgevolg uw opvangplaats in de structuur verliezen.

 

U mag nooit meer dan 10 nachten per periode van 30 dagen afwezig zijn. U kunt worden uitgeschreven indien u langer afwezig bent.

 

Om opnieuw een opvangplaats te vragen, moet u zich aanbieden bij de Dienst Dispatching van Fedasil waar u, indien u nog recht heeft op opvang, een opvangplaats zal worden toegewezen.

 

3.6 Waarborgsysteem

 

Het is mogelijk dat de opvangstructuur u om een waarborg vraagt bij het te uwer beschikking stellen van materiaal. Deze waarborg wordt teruggegeven bij uw vertrek uit de opvangstructuur of bij teruggave van het ontleend materiaal in oorspronkelijke staat.

 

3.7 Controle van kamer / huisvesting en private kastruimte

 

Naast vaststellingen die gebeuren tijdens rondes in de structuur kunnen regelmatige controles van de kamers plaatsvinden om de naleving van de verschillende regels met betrekking tot de veiligheid, brandpreventie, hygiëne en de naleving van dit reglement in de kamers te garanderen.

 

De regelmatige controle mag twee keer per maand gebeuren en dit enkel tussen 9u00 en 17u00. Enkel in geval van specifieke eisen van preventie inzake veiligheid, brandbestrijding, hygiëne of ernstige tekortkomingen op het huishoudelijk reglement kan de kamer vaker en buiten deze uren worden gecontroleerd.

 

Tijdens de controle wordt de hele kamer gecontroleerd. U kunt hierbij aanwezig zijn. Bij een vermoeden van inbreuk op het huishoudelijk reglement, kan de kast geopend worden en de inhoud gecontroleerd worden.

 

Indien bij het uitvoeren van een controle, voorwerpen worden ontdekt die verboden worden door dit reglement (zie punt 6.12), zullen deze in beslag worden genomen. Er wordt een lijst met de in beslag genomen voorwerpen opgesteld, een kopie van deze lijst wordt u overgemaakt indien u hierom verzoekt.

 

Indien een voorwerp dat tijdens de controle in beslag werd genomen, een gevaarlijk voorwerp lijkt te zijn voor de fysieke integriteit van de bewoners en het personeel, dan wordt het desgevallend overgemaakt aan de bevoegde diensten.

 

Indien het voorwerp in beslag werd genomen om redenen van hygiëne, veiligheid, of brandbestrijding, bijgehouden, wordt het teruggegeven aan de bewoner bij vertrek uit de opvangstructuur.

 

Indien het voorwerp dat in beslag werd genomen of elk ander voorwerp dat eigendom is van de bewoner niet werd meegenomen bij vertrek uit de opvangstructuur, dan verkrijgt deze laatste de vrije beschikking binnen de 10 dagen die volgen op zijn vertrek.

 

4. SANCTIES EN ORDEMAATREGELEN

 

4.1 Sancties

 

Als u een inbreuk pleegt op de regels of afspraken kan een sanctie worden opgelegd. Daden gepleegd buiten de opvangstructuur kunnen eveneens sancties met zich meebrengen wanneer deze een belangrijke impact hebben op de opvangstructuur.

 

Er zal steeds rekening gehouden worden met de aard en de ernst van de inbreuk en met de concrete omstandigheden waarin de inbreuk gepleegd werd. U kunt voorafgaand aan het nemen van een sanctie die op u betrekking heeft, gehoord worden en u kan zich tijdens dit onderhoud door een persoon naar keuze laten begeleiden.

De sanctie wordt u steeds schriftelijk overhandigd.

 

De volgende sancties zijn mogelijk:

1) een formele waarschuwing met vermelding in uw individueel dossier.

2) een tijdelijke uitsluiting van deelname aan de activiteiten die binnen de opvangstructuur worden georganiseerd.

3) een tijdelijke uitsluiting van de mogelijkheid om gemeenschapsdiensten uit te voeren tegen een vergoeding.

4) de beperking van de toegang tot bepaalde diensten.

5) de verplichting bepaalde taken van algemeen belang uit te voeren.

6) de gedeeltelijke of volledige opheffing of vermindering van het zakgeld met een maximum termijn van vier weken.

7) de overplaatsing naar een andere opvangstructuur.

8) de tijdelijke uitsluiting van het recht op de materiële hulp in een opvangstructuur.

9) de definitieve uitsluiting van het recht op de materiële hulp in een opvangstructuur.

 

De sancties zijn allen onmiddellijk uitvoerbaar. De uitsluitingssancties dienen bevestigd te worden door een beslissing van de Directeur-generaal van Fedasil, binnen de drie werkdagen volgend op de dag waarop de sanctie getroffen werd. De datum waarop deze beslissing bij de Dienst Dispatching kan worden opgehaald wordt vermeld op de sanctie, die u werd overhandigd door de opvangstructuur.

 

Voor uitleg over de toepasselijke sancties kan u steeds terecht bij uw maatschappelijk werker.

 

4.2 Ordemaatregelen

 

Om de orde, de veiligheid en de rust in de opvangstructuur te waarborgen kan een ordemaatregel worden genomen. U kunt voorafgaand aan het nemen van een ordemaatregel die op u betrekking heeft, gehoord worden en u tijdens dit onderhoud door een persoon naar keuze laten begeleiden.

 

Ordemaatregelen worden schriftelijk overhandigd of geafficheerd in de structuur indien zij van algemeen belang zijn (bijvoorbeeld: sluiting van een TV-zaal op een bepaald tijdstip in de avond als gevolg van herhaaldelijke problemen).

 

5. KLACHTEN EN BEROEP

 

Indien u meer informatie wenst met betrekking tot de hieronder beschreven procedures, kan u zich steeds richten tot het personeel van de opvangstructuur.

 

5.1 Indienen van een klacht

 

Wanneer u ontevreden bent over de algemene levensomstandigheden in de opvangstructuur of over de toepassing van het huishoudelijk reglement dan kunt u klacht neerleggen.

 

U richt uw klacht schriftelijk of mondeling aan de directeur of de verantwoordelijke van de opvangstructuur, die uw klacht binnen een termijn van maximaal 7 dagen zal behandelen. De klacht kan worden ingediend in het Nederlands, Frans, Duits of Engels.

 

Als u geen antwoord ontvangt binnen de 7 dagen kunt u de klacht schriftelijk indienen bij de Directeur-generaal van het Agentschap of de persoon aan wie deze bevoegdheid gedelegeerd werd (zie punt 6.16).

 

5.2 Beroep tegen opgelegde sanctie

 

Als u niet akkoord gaat met een opgelegde sanctie besproken onder punten 4), 5), 6) of 7), dan kunt u hiertegen schriftelijk een beroep tot herziening indienen bij de Directeur-generaal van het Agentschap aan de persoon aangewezen in punt 6.16. of indien u in een LOI verblijft, bij de OCMW-raad.

 

Dit beroep wordt opgesteld in het Nederlands, Frans, Duits of Engels en moet per post worden opgestuurd binnen de 5 werkdagen nadat de sanctie of ordemaatregel schriftelijk aan u werd overhandigd.

 

U bezorgt onmiddellijk een kopie van dit beroep aan de opvangstructuur. Een beslissing wordt u binnen de 30 dagen betekend. Zolang de directeur-generaal, de persoon aangewezen in punt 6.16 of de O.C.M.W.-raad de sanctie niet wijzigt blijft de sanctie voorlopig bestaan.

 

5.3 Beroep tegen beslissingen inzake medische bijstand

 

Als u niet akkoord gaat met een beslissing met betrekking tot de medische bijstand dan kunt u schriftelijk een beroep indienen bij de Directeur-generaal van het Agentschap, de persoon aangewezen in punt 6.16 of, indien u in een LOI verblijft, bij de OCMW-raad.

 

Dit beroep wordt opgesteld in het Nederlands, Frans, Duits of Engels en moet per post worden opgestuurd binnen de 5 werkdagen na de consultatie waarop de beslissing aan u werd meegedeeld.

 

U bezorgt onmiddellijk een kopie van dit beroep aan de opvangstructuur. Een beslissing wordt u binnen de 30 dagen betekend.

 

Huishoudelijk reglement

voor de lokale opvangstructuren van OCMW Tielt-Winge

 

 

B. Huishoudelijk reglement – specifiek voor LOI Tielt-Winge

 

 

Welkom in onze opvangstructuur!

 

 

*****

 

 

Ik ondergetekende, …………………………………………………………………………...

bevestig kennis te hebben genomen en een kopie te hebben ontvangen van dit huishoudelijk reglement, dat werd toegelicht in een taal die ik begrijp.

 

Het huishoudelijk reglement kan te allen tijde eenzijdig door het OCMW worden aangepast. Desgevallend wordt u hierover schriftelijk ingelicht.

 

 

 

Naam + Voornaam

 

OVnr. (nummer openbare veiligheid):

 

Datum:

 

Handtekening:

 

ALGEMEEN

1. Voorwaarden

1.1 Indien u een verblijfsvergunning heeft (bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister, al dan niet beperkt), zal u een redelijke termijn krijgen om de opvang te verlaten.

 

1.2 Indien uw asielaanvraag echter verworpen werd, moet u de opvang binnen de 5 dagen verlaten, behalve indien het bevel tot het verlaten van het grondgebied een langere termijn vermeldt. Er bestaan mogelijkheden om het verblijf in het LOI om uitzonderlijke redenen te verlengen.

 

Op het moment van uw terugkeer, kunt u toegang krijgen tot een programma van vrijwillige terugkeer in uw land van oorsprong of in een derde land. FEDASIL heeft een cel "vrijwillige terugkeer" en een reïntegratiefonds dat bijkomende middelen voorziet om de reïntegratie en projecten in het land van herkomst te bevorderen. Er kan een eerste infosessie georganiseerd worden indien u dat wenst. Dit verbindt u tot niets.

 

U kunt contact opnemen met medewerkers van Fedasil:

0800 327 45

https://www.vrijwilligeterugkeer.be/nl?lang=3

 

2. Administratief

Fedasil heeft de OCMW's de opdracht gegeven om via LOI's asielzoekers op te vangen. De maatschappelijk werker heeft geen enkele beslissingsmacht over uw asielaanvraag of andere lopende procedure maar heeft wél de plicht om na te gaan of de personen steeds de voorwaarden vervullen die verbonden zijn aan deze opvang.

Aangezien er een verband bestaat tussen uw procedure en het recht op opvang, moet u het OCMW van Tielt-Winge verwittigen van elke wijziging op het vlak van uw procedure, regularisatie en/of subsidiaire bescherming.

Zeer belangrijk: U bent en blijft zelf verantwoordelijk voor de opvolging van de asielprocedure en uw verblijfsdocumenten!

 

LOI – OCMW Tielt-Winge

 

Dit document geeft een inhoudelijke beschrijving van de materiële opvang van het OCMW van Tielt-Winge. Het beschrijft concreet enkele punten van het huishoudelijk reglement van het LOI dat u werd toegewezen.

 

3. Opvang

U werd aan het LOI van het OCMW Tielt-Winge toegewezen.

Adres van de woning:

§ Leuvensesteenweg 174, 3390 Tielt-Winge

§ Leuvensesteenweg 163 bus 1, 3390 Tielt-Winge

 

3.1 Een bemeubelde woning:

Het OCMW stelt u een bemeubelde woning ter beschikking voor de duur van de opvang zoals bepaald in de voorwaarden tot verblijf in een LOI. Zowel de woning als de inboedel blijven eigendom van het OCMW.

Achteraan dit document vindt u een plaatsbeschrijving van de ruimtes en een inventaris van wat zich in de woning bevindt (bijvoegsel 1)

 

3.2 Wekelijks leefgeld

De hulp die u krijgt is berekend op basis van de bedragen die Fedasil heeft vastgelegd (bijvoegsel 2).

 

Het weekgeld wordt op maandag betaald. Per week zal er 5 euro van uw leefgeld worden ingehouden. Dit bedrag is een waarborg. Wanneer er geen schade aan de woning is, krijgt u dit bedrag wanneer u het LOI verlaat.

 

Korte verplaatsingen doet u met de bus met een buzzypas of omnipas. Het OCMW helpt u met de aanvraag van een buzzypas of omnipas.

 

3.3 Maatschappelijke begeleiding

 

Bij de aankomst in het LOI krijgt u een maatschappelijk werker toegewezen, die u begeleidt naar de LOI-woning. Deze maatschappelijk werker is tevens uw contactpersoon, bij wie u terecht kan met alle vragen en problemen van persoonlijke aard.

 

U ontvangt van uw maatschappelijk werker nog een kaartje met haar/zijn contactgegevens.

Adres: OCMW Tielt-Winge

Kruisstraat 2

3390 Tielt-Winge

Tel 016 63 40 08

 

De maatschappelijk werker werkt uitsluitend op afspraak dus eerst bellen om afspraak vast te leggen.

In afwezigheid van de maatschappelijk werker, kan u het OCMW contacteren op het nummer 016 63 40 08. Uw maatschappelijk werker komt wekelijks bij u op huisbezoek. Uw maatschappelijk werker houdt uw sociaal dossier bij. U heeft inzage in dit dossier.

 

Uw maatschappelijk werker zal regelmatig uw specifieke behoeften evalueren en hiervan verslag maken. Indien nodig zorgt de maatschappelijk werker ervoor dat er een tolk ter plaatse is of een telefonische tolk ter beschikking is bij deze gesprekken.

 

3.4 Juridische begeleiding

U kan bij uw maatschappelijk werker terecht wanneer u vragen heeft over de asielprocedure. Zij/hij kan u doorverwijzen naar de jurist die verbonden is aan het OCMW, naar een justitiehuis of naar het dichtstbijzijnde Bureau voor juridische bijstand (bijvoegsel 3).

 

Voor verdere verplaatsingen met de trein in het kader van uw asielprocedure, betaalt u eerst zelf het treinticket. Nadien brengt u het originele ticket naar de maatschappelijk werker en zal het OCMW het bedrag terugbetalen.

 

De kosten in het kader van de juridische of administratieve stappen die verband houden met de asielprocedure (verblijfsdocumenten, identiteitsfoto's), zal het OCMW individueel bekijken of ze al dan niet terugbetaald worden.

 

Hieronder staan verschillende websites, u vindt er tal van nuttige informatie over asiel in België:

 

www.cgra.be (Commissariaat-generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen

www.dofi.fgov.be (Dienst vreemdelingenzaken)

www.fedasil.be (opvang)

www.inburgering.be (info inburgeringstraject, onthaalbureau, …)

www.vluchtelingenwerk.be (onafhankelijke, niet-gouvernementele organisatie die de belangen van de vluchteling en asielzoeker verdedigt)

www.cire.be (Franstalige organisatie zoals vluchtelingenwerk)

www.adde.be (l’association pour le droit des étrangers)

www.medimmigrant.be (vzw gezondheidszorg voor mensen zonder wettig verblijf of met precair verblijfsstatuut)

www.europa.eu (Europese Unie)

www.vrijwilligeterugkeer.be (vrijwillige terugkeer)

www.tracing.rodekruis.be (opsporing vermisten en familiehereniging)

3.5 School – opleiding – activiteiten

In België zijn kinderen leerplichtig vanaf 5 jaar tot 18 jaar. Er wordt gezocht naar een geschikte school voor uw kinderen.

De maatschappelijk werker zorgt voor de inschrijving van uw kinderen in een school en zal u hierin begeleiden.

 

Het OCMW betaalt voor volgende items, u vraagt hiervoor steeds eerst toestemming van uw maatschappelijk werker:

         inschrijvingsgeld voor de school

         schoolfacturen van de kinderen

         turn- of zwemkledij

         schooluitstappen in België

         vervoer: Indien de kinderen zich met het openbaar vervoer dienen te verplaatsen, voorziet het OCMW de nodige buzzypas. Indien ander vervoer noodzakelijk is, zal dit bekeken worden met u.

         naschoolse activiteiten (1 hobby per persoon en 1 kamp per persoon per jaar).

         privéles of bijles: Indien nodig, kunnen privélessen of bijlessen terugbetaald worden. Dit wordt individueel bekeken.

         voor- en/of naschoolse opvang: Indien voor- en/of naschoolse opvang nodig is, zal het OCMW bekijken of dit terugbetaald wordt.

         opvang tijdens de schoolvakanties.

 

Het OCMW betaalt niet voor lunch/tussendoortjes op school, dit dient u te betalen van het leefgeld dat u wekelijks ontvangt.

 

In het kader van uw integratie is het belangrijk dat u Nederlandse lessen en Maatschappelijke Oriëntatie volgt. Volwassen bewoners worden ingeschreven voor Nederlandse lessen.

Hiervoor wordt u naar het Agentschap Integratie en Inburgering verwezen.

Indien u een boek/cursus/kopies nodig heeft voor de Nederlandse les, betaalt u deze eerst zelf. Het OCMW betaalt dit bedrag nadien terug.

U gebruikt uw buzzypas of omnipas om u naar de Nederlandse les te begeven.

Indien u interesse heeft voor andere cursussen/opleidingen/activiteiten, zal het OCMW individueel bekijken of dit terugbetaald wordt.

 

3.6 Medische hulp

 

Medische en farmaceutische kosten worden terugbetaald door het OCMW tot het ogenblik dat u zich in regel kan stellen met de mutualiteit, dit in overleg met de maatschappelijke werker. De terugbetaling gebeurt volgens de richtlijnen van Fedasil. Deze richtlijnen worden doorgegeven aan de artsen en apothekers waarmee het OCMW in contact is.

 

Huisarts tot wie u zich kan richten:

Dokter Verbiest

Leuvensesteenweg 163

3390 Tielt-Winge

016 63 17 51

 

De factuur van de consultaties wordt door deze dokter rechtstreeks aan het OCMW bezorgd.

U bent echter vrij om een andere huisarts te kiezen. U heeft steeds inzage in uw medisch dossier bij de huisarts.

Wanneer een bezoek aan een gespecialiseerde dokter nodig is, zal de huisarts beslissen welke specialist dit is. De huisarts bezorgt u de naam van de specialist en een verwijsbrief. Hierna regelt u de afspraak bij de specialist of gaat u naar de maatschappelijk werker, zij/hij regelt de afspraak.

Indien een dokter het bezoek aan een psycholoog, psychiater, therapeut nodig acht, zal hij dit voorschrijven en zal het OCMW de kosten hiervan dragen. Dit dient steeds in samenspraak met uw maatschappelijk werker.

De verplaatsingskosten die u eventueel maakt voor medische bezoeken, worden terugbetaald door het OCMW.

 

U kan bij de volgende apotheek terecht:

Apotheek Sint-Joris

Leuvensesteenweg 198

3390 Tielt-Winge

016 63 48 10

 

De factuur van de gekochte medicatie wordt door de apotheek rechtstreeks aan het OCMW bezorgd.

Enkel medicijnen voorgeschreven door een arts worden door het OCMW betaald.

Indien u zonder gegronde reden een afspraak met een dokter of specialist mist, kan er een vergoeding van 5 euro gevraagd worden. De eventuele inhouding zal automatisch gebeuren op het volgende leefgeld na de melding van de arts.

Er is een EHBO-koffer en voorbehoedsmiddelen aanwezig in de woning. Deze wordt extra aangevuld afhankelijk van de noden.

 

Wanneer u een baby of kleine kinderen heeft, kan/kunnen uw kind(eren) opgevolgd worden door Kind&Gezin.

 

Consultatiebureau Kind & Gezin

Glabbeeksesteenweg 13

3390 Tielt-Winge

078 15 01 00

 

De maatschappelijk werker regelt de eerste afspraak.

Indien u extra luiers en/of melk nodig heeft, zal het OCMW bekijken of dit terugbetaald wordt.

Het OCMW voorziet geen geboortepremie. Wanneer u zwanger bent of een baby hebt, zal in overleg met het OCMW bekeken worden wat u nodig hebt en zal het OCMW hiervoor betalen.

U kan terecht bij de dienst tweedehandskleding van ‘Moeders helpen moeders’ of het ‘Mama’s Depot’. De maatschappelijk werker verduidelijkt de voorwaarden en bezorgt u de nodige gegevens.

Personen die in een LOI verblijven hebben geen recht op kindergeld.

 

4. Gekozen woonst

De maatschappelijk werker begeleidt u in functie van uw adreswijziging en stuurt de nodige documenten naar de betrokken (asiel)instanties.

 

4.1 Afvalophaling

 

De afvalsortering dient te gebeuren zoals voorzien in het reglement van de gemeente Tielt - Winge. De maatschappelijk werker maakt je wegwijs in het sorteren van afval.

Vuilbakken worden ter beschikking gesteld via het Diftar-systeem. 1 rol PMD-zakken per drie maanden. Indien u correct sorteert zijn de ter beschikking gestelde vuilniszakken en bakken ruim voldoende.

De blauwe PMD-zakken en de vuilbakken worden op de respectievelijke omhalingdagen aan de straatkant gezet. Raadpleeg steeds de afvalkalender van de gemeente om te weten welke dag de afvalophaling plaatsvindt. Deze afvalkalender wordt ter beschikking gesteld in het LOI.

Glas wordt in de gemeentelijke glasbak gedeponeerd.

Kleding en schoenen die u niet meer gebruikt mogen in de kledingcontainer.

Aan de achterkant van de afvalkalender staat beschreven wat u in elke zak mag steken en wat niet.

 

4.2 Hulp bij het verlaten van de opvangstructuur

 

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie zal het OCMW bekijken of u een huurwaarborg, installatiepremie en/of eerste maand huur wordt toegekend.

U kan uw omnipas/buzzypas gebruiken om op zoek te gaan naar een andere woonst.

Indien uw recht op materiële hulp afloopt, moet u het LOI verlaten. Bij subsidiaire bescherming of toekenning vluchtelingenstatus heeft u na de datum van beslissing nog 2 maanden recht om in de woning te blijven. U dient op zoek te gaan naar een woning en de maatschappelijk werker hiervan de bewijzen te leveren.

De maatschappelijk werker zal u begeleiden in deze zoektocht en de inschrijving bij de sociale verhuurmaatschappijen in orde brengen.

U dient alle persoonlijke zaken die niet opgenomen zijn in de inventaris, mee te nemen bij het verlaten van het LOI. De maatschappelijk werker doet een controle bij het verlaten van de woning. Indien uw persoonlijke bezittingen 5 dagen na vertrek niet opgeëist zijn, zullen ze definitief verwijderd worden uit de woning.

De woning moet grondig gepoetst worden bij het verlaten. De sleutels dienen onmiddellijk overhandigd te worden aan de maatschappelijk werker of het OCMW, volgens afspraak.

De maatschappelijk werker bekijkt met u welke administratieve stappen nodig zijn alvorens u vertrekt.

 

4.3 Afwezigheid

U heeft gekozen om te verblijven in het LOI. Dit betekent dat er verwacht wordt dat u deze woning effectief bewoont op regelmatige basis. Gelieve steeds te melden aan de maatschappelijk werker of het OCMW wanneer u niet in het LOI verblijft, ook al is dit slechts voor 1 nacht.
 

5. Afspraken - Klachten - Sancties:

Wij vragen u om respect op te brengen voor uw omgeving en de personen die u begeleiden. Discriminatie en racisme zullen niet getolereerd worden. Indien dit herhaaldelijk het geval is, zullen er sancties volgen.

Aangezien u zich op het Belgische grondgebied bevindt, bent u verplicht zich aan de Belgische wetgeving te houden. Het OCMW tracht uw normen en waarden te respecteren tijdens de begeleiding. Als deze echter botsen met de Belgische wetgeving is het verplicht te handelen volgen de wet.

 

5.1 Onderhoud en afspraken

Om een goede gang van zaken te verzekeren willen wij een aantal afspraken maken waarmee u tijdens uw verblijf rekening moet houden. 

Deze regels vindt u hieronder terug.

 

Onderhoud

 

§ Elke bewoner houdt de woning mee proper en is mee verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning; dit zowel binnen als buiten.

§ De bewoner is verplicht de maatschappelijk werker van het OCMW toe te laten in zijn/haar woning om te komen controleren.

§ Bij aankomst in het opvanginitiatief wordt u door de maatschappelijk werker een handdoekenpakket en slaappakket bezorgd. Dit mag u meenemen bij het verlaten van het LOI.

§ Er worden schoonmaakartikelen door het OCMW ter beschikking gesteld.

§ In de woning is een wasmachine ter beschikking. De filter dient u elke maand proper te maken.

§ In de keuken zijn alle benodigdheden aanwezig om te koken. De keuken moet proper zijn, vuilbakken leeggemaakt, de afwas gedaan.

§ De dampkap en oven dienen grondig gepoetst en ontvet te worden.

§ De koelkast en diepvries dienen gereinigd te worden.

§ Maak de douchecabine, het bad, de lavabo en het toilet proper na gebruik. Water is kostbaar, gelieve zorgvuldig om te springen met het verbruik. Het is verboden maandverband of andere voorwerpen in het toilet te gooien.

§ Bij vaststelling van verspilling of overdreven hoog verbruik van energie en water wordt de meerkost verhaald op de bewoner.

§ Elke 3 maand en bij het verlaten van de woning zal er controle gedaan worden op onderhoud van de woning. Bij niet-onderhoud van de woning kunnen maatregelen worden genomen, waaronder uitbesteding van het onderhoud op kosten van de bewoner.

 

Veiligheid

 

§ In de leefruimte is er een televisie aanwezig. Gelieve het toestel uit te schakelen indien er niet gekeken wordt.

§ Controleer dat fornuis en frietketel uitgeschakeld zijn bij het verlaten van de keuken.

§ Plaats geen warme kookpotten en pannen rechtstreeks op het aanrecht en ook niet op de tafel (brandplekken).

§ Let op dat er geen overvloed aan water op de vloeren belandt, dit om veiligheidsreden, slipgevaar en doorsijpelen naar lager gelegen verdiepingen te voorkomen.

§ De bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van de woning.

§ Om diefstallen te voorkomen vragen wij altijd al uw persoonlijke spullen, documenten, waardepapieren op te bergen op een veilige plaats.

§ Elke diefstal moet onmiddellijk gemeld worden, zodat we kunnen trachten andere diefstallen te voorkomen. Het bestuur noch het personeel kunnen verantwoordelijk worden gesteld voor diefstallen.

 

Defecten/schade

 

§ Alle problemen van technische aard, veiligheid en hygiëne (kasten, deuren, ramen, elektriciteit, enz.) moeten gemeld worden aan de maatschappelijk werker of aan het OCMW.

§ Elke vorm van schade moet onmiddellijk aan de maatschappelijk werker of het OCMW worden gemeld.

 

5.2 Respect voor de omgeving

 

§ We verwachten van iedere inwoner dat hij respect toont voor personeel, medeburgers en omwonenden.

§ Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen en staan in voor hun opvoeding en veiligheid. Zij zijn aansprakelijk voor de eventuele materiële schade aangericht door hun kind.

§ Geen lawaai na 22u zowel in de woonst als buiten.

§ Bezoekers zijn toegelaten tussen 8u en 22u. Zij moeten ten laatste om 22u het LOI verlaten.

5.3 Verboden

 

§ Huisdieren zijn NIET toegelaten

 

§ Geen enkele vorm van agressie (verbaal of fysiek) wordt getolereerd.

§ Volgens de Belgische wet is drugsgebruik, dealen, zwartwerk, diefstal en bezit van wapens verboden en strafbaar, dus ook in dit LOI. Er zal bij vaststelling van overtreding op deze regel dan ook beroep gedaan worden op de plaatselijke politiediensten. Bovendien geeft dit mogelijks aanleiding tot verwijdering uit de woning.

§ Bezit en gebruik van alcohol worden NIET geduld.

§ Roken is verboden in heel de woning. Er mag buiten in de tuin gerookt worden. Gelieve de peuken op te ruimen.

§ De woning mag niet heringericht worden tenzij na akkoord van de maatschappelijk werker.

§ Om veiligheidsredenen is het verboden elektrische toestellen of apparaten op gas (strijkijzer, verwarmingstoestellen, ...) andere dan die reeds voorzien zijn, te gebruiken.

§ Het is niet toegelaten om bijkomende vergrendeling te plaatsen of deurklinken te verwijderen.

§ Het is eveneens verboden de woning of delen van de woning onder te verhuren of overnachting aan te bieden aan vrienden of familie.

§ Sleutels worden niet uitgeleend noch bijgemaakt.

§ Het is verboden om een satelietantenne aan de buitengevel te bevestigen.

§ Het is verboden post te openen die niet op naam van de bewoner staat. Post die niet voor u bestemd is, wordt aan de maatschappelijk werker overhandigd.

 

Sancties

Als u de huisregels overtreedt, kan het bijzonder comité sociale dienst beslissen om sancties te nemen. Afhankelijk van de beslissing kan dit gaan van een formele verwittiging, een transfer naar een ander LOI, verwijdering uit de woning, inhouden van leefgeld,…

Indien nodig zullen de politiediensten op de hoogte gebracht worden.

 

Beroepen

Indien u niet akkoord gaat met een sanctie of genomen beslissing kan u in beroep gaan. Uw beroep richt u schriftelijk tot het bijzonder comité sociale dienst, Kruisstraat 2, 3390 Tielt-Winge.

Wanneer u meent dat uw levensomstandigheden dusdanig slecht zijn dat één van uw rechten geschonden zijn, kan u tevens beroep indienen bij de Arbeidsrechtbank (art.580, 8°, f van het Gerechtelijk Wetboek). Beroepen tegen beslissingen van het Bijzonder Comité Sociale Dienst moeten binnen drie maanden worden ingediend.

Beroepen tegen schending van andere rechten kunnen steeds worden ingediend.

 

Klachten

Wanneer u een klacht wenst neer te leggen, kan u hiervoor terecht bij uw contactpersoon.

Indien u bij een andere persoon uw klacht wil neerleggen, kan u zich mondeling/schriftelijk richten tot de directeur Burgerzaken & Welzijn, Jeannine Coekaerts, Kruisstraat 2, 3390 Tielt-Winge of tot Fedasil.

 

6.Noodnummers

Bijvoegsel 4 is een fiche met noodnummers. Bewaar deze fiche op een plaats waar u deze snel terugvindt. Er hangt in elke LOI ook een fiche met de noodnummers in de buurt van de brandblusapparaten.

In geval van brand belt u onmiddellijk 101 en verlaat u, conform de evacuatierichtlijnen, zo snel en ordelijk mogelijk het gebouw. Voor een begin van brand maakt u gebruik van de brandblusapparaten in het gebouw. Een brandblusser kan uw leven reden en is geen speelgoed.

Wanneer blijkt dat bij vertrek de brandblusser werd leeggespoten zonder dat hiertoe een geldige aanleiding was (vuur/vlam), zal de kost voor het hervullen worden doorgerekend aan de bewoner.

 

7. alle andere vragen:

Voor alle andere vragen, gelieve u te richten tot de maatschappelijk werker. Zij/hij zal uw vragen voorleggen aan de algemeen directeur en/of de directeur Burgerzaken & Welzijn die een beslissing zal nemen betreffende het verdere gevolg van uw vraag.

 

Bijvoegsel 2 BEDRAGEN VAN WEKELIJKS LEEFGELD

 

Dit zijn de richtbedragen van Fedasil voor het leefgeld voor kandidaat politiek vluchtelingen opgevangen in een lokaal opvanginitiatief.

 

 

Bedragen

Bedragen

 

Min

Max

NBMV* / volwassene gezinshoofd /

alleenstaande volwassene

61 €

70 €

Andere volwassenen in gezinsverband (samenwonend)

45 €

50 €

Vermeerdering éénoudergezin

8 €

10 €

Kind < 3 jaar

31 €

34 €

Kind 3 tot 12 jaar

17 €

19 €

Kind 12 tot 18 jaar

19 €

21 €

 

NMBV: niet-begeleide minderjarige vluchteling

 

Artikel 2

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 4

Dit reglement treedt in werking vanaf 1 februari 2023 en vervangt van dan af het reglement van september 2018.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur.