Feiten en context

Het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) is een gemeentelijke adviesraad en brengt alle leden (ouders, organisatoren, scholen, …) samen. Het lokaal bestuur is verplicht om een LOK op te starten en te organiseren.

 

Het lokaal bestuur vraagt advies over de beleidsdoelstelling rond kinderopvang (verplicht advies wordt opgenomen in de strategische meerjarenplanning en toegevoegd aan het lokaal sociaal beleidsplan wanneer dit ter goedkeuring wordt voorgelegd aan het lokaal bestuur)

Op eigen initiatief advies geven (beleidskeuzes, start kinderopvang, …)

Beraadt en maakt afspraken over het Lokaal Loket Kinderopvang

Neemt signaalfunctie op bij ontbreken van beleidsdoelstellingen (problemen rond aanbod, omgevingsanalyse, informatie rond kinderopvang bundelen, meerwaarde van een lokaal beleidsplan kinderopvang duiden, …)

 

Het advies is niet bindend. Het lokale bestuur is dus niet verplicht het advies van het LOK op te volgen. Een Lokaal Overleg Kinderopvang dat een advies formuleert, heeft wel recht op een reactie.

 

Uiterlijk zes maanden na de start van een nieuwe bestuursperiode legt de gemeenteraad of de raad van het OCMW de samenstelling en de bepalingen rond de interne werking van het Lokaal Overleg Kinderopvang vast. Het lokaal bestuur kan de samenstelling en de interne werking van het LOK overmaken aan Agentschap Opgroeien. Zo informeert het lokaal bestuur de Vlaamse overheid en is er een duidelijk beleid naar de Vlaamse overheid.

 

Er is nood is aan een updating van de statuten van het LOK, die laatst werden aangepast in 2019.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang.

         Gemeenteraadsbeslissing van 16 mei 2019 houdende aanpassing statuten en samenstelling Lokaal Overleg Kinderopvang / aanduiding vertegenwoordiging van de gebruikers

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het lokaal overleg kinderopvang (LOK) speelt een cruciale rol in het bevorderen van kwalitatieve kinderopvang in gemeenten. Dit overlegplatform brengt diverse stakeholders samen om beleidsvoorstellen te bespreken, de samenwerking te versterken en kinderopvang toegankelijker te maken. De sociale functie van kinderopvang realiseren is een gedeelde verantwoordelijkheid: het lokaal bestuur vormt de ideale draaischijf om alle organisaties en betrokken actoren te verbinden.

 

De gemeenteraad installeert het Lokaal Overleg Kinderopvang.

Het kader voor de samenstelling en de interne werking van het Lokaal Overleg Kinderopvang ligt vast in de regelgeving. Er is ruimte voor een invulling op maat van de lokale situatie.

 

De beslissing van de gemeenteraad bevat enkele verplichte elementen:

         welke actoren, gebruikers en vertegenwoordigers van het lokaal bestuur deel uitmaken van het Lokaal Overleg Kinderopvang

         de procedure voor het aanduiden van de voorzitter en de secretaris

         de aanvullende opdrachten die het lokaal bestuur het lokaal overleg opdraagt

         de manier waarop het Lokaal Overleg Kinderopvang zijn opdrachten vervult.

 

Dit minimale scenario biedt veel flexibiliteit.

Deze beslissing wordt dan ter kennisgeving overgemaakt aan het Lokaal Overleg Kinderopvang.

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 20 mei 2025 een principieel akkoord voor het huishoudelijk reglement Lokaal Overleg Kinderopvang zoals in het besluit van deze beslissing vermeld.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Geen bijlagen

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met de vaststelling van het huishoudelijk reglement Lokaal Overleg Kinderopvang zoals hieronder vermeld:

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT  - LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG (versie 19.06.2025)

 

Artikel 1

Het hiernavolgend reglement omschrijft de voorwaarden voor lidmaatschap van het Lokaal Overleg Kinderopvang van de gemeente Tielt-Winge. Het reglement geldt tevens als huishoudelijk reglement van het Lokaal Overleg Kinderopvang.

 

Artikel 2

Het Lokaal Overleg Kinderopvang heeft als doel het bevorderen van een beleid inzake kinderopvang voor de gemeente Tielt-Winge.

 

Artikel 3

Het Lokaal Overleg Kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad die werd opgericht ingevolge de toepassing van artikel 304§3 het decreet lokaal bestuur

 

Artikel 4

De opdrachten van het Lokaal Overleg Kinderopvang zijn als volgt te omschrijven:

1° het lokaal bestuur adviseren bij de opmaak van het lokaal beleidsplan kinderopvang en eventuele bijsturingen ervan;

2° het lokaal bestuur adviseren over de uitvoering van het lokaal beleidsplan kinderopvang en eventuele bijsturingen ervan;

3° het lokaal bestuur adviseren met betrekking tot de uitbouw van opvangvoorzieningen binnen de gemeente

Het lokaal bestuur kan het Lokaal Overleg Kinderopvang aanvullende opdrachten geven.

 

Artikel 5

Het is de secretaris van het Lokaal Overleg Kinderopvang die het verslag maakt van de vergaderingen.

De adviezen vermeld in artikel 4 van de statuten worden onder de vorm van een goedgekeurd verslag verwerkt en ondertekend door de voorzitter en de secretaris van het Lokaal Overleg Kinderopvang. Het verslag wordt nadien bezorgd aan het lokaal bestuur.

De adviezen worden binnen een termijn van 3 weken overgemaakt.

 

Artikel 6

Het Lokaal Overleg Kinderopvang is samengesteld uit een voorzitter, een secretaris en een aantal stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden.

Het Lokaal Overleg Kinderopvang is samengesteld uit minstens volgende stemgerechtigden:

1° een vertegenwoordiging van de lokale actoren kinderopvang (aanbieders), rekening houdend met de verscheidenheid en representativiteit van de lokale actoren. Onder vertegenwoordiging van de lokale actoren kinderopvang wordt verstaan: al wie plaatselijk een functie vervult in de opvang van kinderen en al wie invulling geeft aan de vrije tijd van kinderen voor en zolang ze naar de basisschool gaan.

2° een vertegenwoordiging van de gebruikers. Onder vertegenwoordigers van gebruikers wordt verstaan al wie plaatselijk een beroep doet op kinderopvang en behoefte heeft aan kinderopvang of een vertegenwoordiger van een organisatie die representatief is voor gebruikers inzake kinderopvang.

3° een vertegenwoordiging van het lokaal bestuur via ambtenaren;

Als niet-stemgerechtigde leden van het Lokaal Overleg Kinderopvang worden volgende personen aangeduid:

de schepenen bevoegd voor kinderopvang (of zijn vervanger)

deskundigen met betrekking tot de kinderopvang

Om de 6 jaar kan een nieuwe voorzitter en secretaris worden voorgedragen. Kandidaturen worden ingediend bij het secretariaat van het Lokaal Overleg Kinderopvang, Wanneer twee derde van de adviesraadsleden dit wenst kan de voorzitter en/of de secretaris ook sneller worden vervangen of uit de functie worden ontheven, bijvoorbeeld wanneer ze hun functie duidelijk onvoldoende goed uitoefenen.

Verder dient, voor wat betreft samenstelling, rekening gehouden te worden met volgende voorwaarden en afspraken:

✓ maximum twee derde van de raad is van hetzelfde geslacht

leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn

✓ er kunnen plaatsvervangers worden aangeduid voor de effectieve leden. Enkel effectieve leden worden uitgenodigd. Zij verwittigen zelf hun plaatsvervanger indien nodig

✓ actoren moeten minstens 21 jaar zijn

 

Artikel

Bij het begin van elke gemeentelijke bestuursperiode worden alle lokale actoren en gebruikers (m.a.w. de organiserende besturen of verantwoordelijken van de op het grondgebied actieve kinderopvangvoorzieningen, kleuter- en lagere scholen, vrijetijdsdiensten en –organisaties, oudercomités en organisaties die de belangen van ouders behartigen) die recht hebben op vertegenwoordiging in het Lokaal Overleg Kinderopvang door het gemeentebestuur aangeschreven en geïnformeerd over de opdrachten en interne werking van het Lokaal Overleg Kinderopvang

Bekendmaking van de oproep voor geïnteresseerde ouders gebeurt via het verspreiden van affiches op voor het publiek toegankelijke plaatsen.

Kinderopvangvoorzieningen of individuele personen die lid wensen te worden van het Lokaal Overleg dienen een aanvraag in bij het secretariaat van deze adviesraad.

Het is de gemeenteraad die definitief de samenstelling van het Lokaal Overleg Kinderopvang vastlegt.

Elke latere aanvraag wordt op de agenda van de volgende vergadering geplaatst.

De beslissing over de kandidatuur wordt voorgelegd aan de gemeenteraad die de kandidatuur aanvaardt of verwerpt.

In geval van gunstig besluit kan de aanvrager vanaf de daaropvolgende vergadering toetreden als lid.

 

Artikel 8

Wijzigingen aan de samenstelling van het Lokaal Overleg Kinderopvang moeten schriftelijk worden meegedeeld aan het secretariaat van het Lokaal Overleg Kinderopvang.

 

Artikel 9

Aan het lidmaatschap komt voortijdig een einde:

✓ door schriftelijke opzegging vanwege het ontslagnemend lid. Het ontslag gaat in op datum van de kennisgeving aan het secretariaat van de adviesraad

✓ door opnemen van een politiek mandaat binnen de gemeente (m.a.w. betrokkene wordt lid van de gemeente- of OCMW-raad of lid van het College van burgemeester en schepenen)

✓ door verdwijnen van de organisatie, dienst of voorziening zelf (bijvoorbeeld niet langer actief zijn als zelfstandige onthaalouder, stopzetten van mini-crèche, ...)

✓ door het verdwijnen van de link tussen de betrokkene en de organisatie, dienst of voorziening die hij/zij vertegenwoordigt in het Lokaal Overleg Kinderopvang (bijvoorbeeld ontslag van directeur school, of promotie coördinator IBO, ...)

✓ door overlijden van de betrokkene

✓ door drie opeenvolgende afwezigheden zonder gegronde reden of kennisgeving

✓ door een beslissing van de gemeenteraad

 

Artikel 10

Het lokaal bestuur bepaalt zijn beleidsdoelstellingen voor kinderopvang en laat zich daarbij adviseren door het Lokaal Overleg Kinderopvang.

Het lokaal bestuur neemt de beleidsdoelstellingen voor kinderopvang op in de strategische meerjarenplanning.

Het lokaal beleidsplan kinderopvang beslaat een periode van zes jaar, met minstens een tussentijdse evaluatie en eventuele bijsturing na drie jaar.

 

Artikel 11

Om geldig te kunnen beslissen en adviseren moet ten minste de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden. Ieder effectief lid of zijn/haar plaatsvervanger beschikt over één stem.

Wanneer er geen beslissing kan genomen worden omdat er onvoldoende stemgerechtigde leden aanwezig zijn of er een staking van stemmen is, wordt een volgend lokaal overleg georganiseerd waarop opnieuw gestemd wordt. Bij deze ‘tweede’ stemming vervalt de voorwaarde van aanwezigheid van tenminste de helft van het aantal stemgerechtigde leden. En kan er ongeacht het aantal aanwezige stemgerechtigde leden toch een rechtsgeldig advies uitgebracht worden.

Wanneer zich bij een tweede stemming weer een staking van stemmen zou voordoen zal de stem van de voorzitter doorslaggevend zijn, op voorwaarde dat de voorzitter stemgerechtigd is.

 

Artikel 12

De voorzitter en secretaris van het Lokaal Overleg Kinderopvang worden verkozen onder haar leden. Deze zijn belast met de voorbereidingen van de vergaderingen en het opvolgen van de genomen beslissingen.

De functies van voorzitter en secretaris worden bij afzonderlijke en geheime stemming verkozen via een gewone meerderheid der uitgebrachte stemmen en mits minstens de helft stemgerechtigde leden aanwezig zijn. Deze functies worden aangeduid voor een periode tot de hersamenstelling van het Lokaal Overleg Kinderopvang na de nieuwe bestuursperiode.

Elk lid van het Lokaal Overleg Kinderopvang heeft het recht bijkomende punten op de agenda te plaatsen. Deze worden schriftelijk bezorgd aan de secretaris van het Lokaal Overleg Kinderopvang ten laatste bij aanvang van de vergadering.

 

Artikel 13

De vergadering komt minstens tweemaal per jaar samen. De uitnodigingen worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris en worden tenminste acht dagen voor de vergadering verstuurd naar alle leden. De agenda wordt bij de uitnodiging gevoegd.”

 

SAMENSTELLING LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

         Voorzitter: wordt gekozen door de adviesraad

         Secretaris: wordt gekozen door de adviesraad

         Stemgerechtigde leden (zoals vermeld in art.6 van de statuten):

 

Vertegenwoordigers van de gebruikers

➢ 2 vertegenwoordigers van ouders via de opvangvoorzieningen

➢ 4 vertegenwoordigers uit de oudercomités

 

Vertegenwoordigers van het lokaal bestuur via ambtenaren

➢ 1 vertegenwoordiger van de buitenschoolse kinderopvang

➢ 1 vertegenwoordiger van de sport-en jeugddienst

➢ 1 vertegenwoordiging van het Huis van het Kind

➢ 1 vertegenwoordiging groepsopvang Elfenhuisje

 

Vertegenwoordigers van de lokale actoren (aanbieders):

➢ 1 verantwoordelijke KDV De Bollekes

➢ 1 vertegenwoordiger KDV De Bal

➢ 1 vertegenwoordiging KDV Het Droomhuisje

➢ 1 verantwoordelijke landelijke kinderopvang voor opvanggezinnen

➢ 1 vertegenwoordiger van onthaalouders

 

Niet-stemgerechtigde leden (zoals vermeld in art. 6 van de statuten):

➢ schepenen bevoegd voor kinderopvang

➢ deskundigen (afgevaardigde Opgroeien/Kind en Gezin)

 

Artikel 2

Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan het agentschap Opgroeien.

 

Artikel 3

Het college wordt gelast met de verdere uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.