Feiten en context

Dit reglement geeft, in toepassing van artikel 304 van het Decreet Lokaal Bestuur, invulling aan een aantal vormen van inspraak, betrokkenheid en participatie van burgers en doelgroepen ten opzichte van het beleid, de besluitvorming en dienstverlening.

 

Deze regelgeving is niet beperkend bedoeld; het lokaal bestuur kan ook nog op andere manieren belanghebbenden informeren, consulteren en betrekken.

 

Investeren in een dialoog met de burgers, dat doen we met als doel de burger en overheid dichter bij elkaar te brengen en het vertrouwen van de burger in de overheid te verhogen.

 

Gebalanceerd inzetten op inspraak en participatie kent potentiële effecten, zoals het verhogen van de democratische (bestuurs)kwaliteit, de verbetering van de publieke dienstverlening en de verbetering van de relatie tussen de burger en de overheid.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur voorziet niet langer via artikel 38, 9° een regeling over verzoekschriften in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, omdat artikel 304, § 5 van het decreet al bepaalt dat het toekomt aan de gemeenteraad om bij reglement de wijze te bepalen waarop concreet vormgegeven wordt aan dergelijke inspraakmogelijkheden (wijziging DLB van 17 februari 2023). Tijdens de vaststelling van het huishoudelijk reglement op 20 maart 2025 voor gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn werd verwezen naar deze aanpassing.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Gemeenteraadsbeslissing van 20 maart 2025 over het huishoudelijk reglement.

         Gemeenteraadsbeslissing van 17 juni 2021 over het huishoudelijk reglement, met bijlage rond het beleid inzake inspraak en participatie van de burger.

         Gemeenteraadsbeslissing van 20 februari 2020 over het klachtenreglement.

         Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 20 maart 2025 over het huishoudelijk reglement.

         Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 17 juni 2021 over het huishoudelijk reglement, met bijlage rond het beleid inzake inspraak en participatie van de burger.

         Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 4 mei 2021 over leidraad inspraak en participatie.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Dit reglement geeft, in toepassing van artikel 304 van het Decreet Lokaal Bestuur, invulling aan een aantal vormen van inspraak, betrokkenheid en participatie van burgers en doelgroepen ten opzichte van het beleid, de besluitvorming en dienstverlening.

 

Deze regelgeving is niet beperkend bedoeld; het lokaal bestuur kan ook nog op andere manieren belanghebbenden informeren, consulteren en betrekken.

 

De formulieren in verband met inspraak en participatie, zoals uitgewerkt binnen het project GO2019!, worden hernomen als bijlage.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Formulier: verzoekschrift aan een orgaan van het lokaal bestuur

         Formulier: voorstel of vraag op de agenda van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn

         Formulier: verzoekschrift volksraadpleging

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het Inspraakreglement vast, luidende als volgt:

 

Artikel 1 - Adviesraden en andere overlegstructuren

§1. De gemeenteraad bepaalt welke adviesraden of andere overlegstructuren met burgers, verenigingen en/of doelgroepen officieel worden ingesteld om het lokaal bestuur op regelmatige en systematische wijze te adviseren.

 

§2. De wijze van samenstelling wordt door de gemeenteraad bepaald in functie van voldoende representativiteit voor het betrokken domein. Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn.

 

§3. Ten hoogste twee derde van de leden van een adviesraad of andere overlegstructuur mag van hetzelfde geslacht zijn.

 

§4. Voor adviesorganen of andere overlegstructuren die door specifieke hogere regelgeving ingesteld zijn, gelden de betreffende voorschriften rond taak, bevoegdheid, samenstelling en werking.

 

Artikel 2 - Inspraakvergaderingen, enquêtes en openbare onderzoeken

§1. Het lokaal bestuur kan zowel over algemene thema's als over specifieke dossiers inspraakvergaderingen, bewonersbevragingen, enquêtes en dergelijke organiseren.

Hun praktische organisatie gebeurt in functie van een maximaal bereik van de betrokken doelgroep(en).

 

§2. Openbare onderzoeken die voorgeschreven zijn door bijzondere regelgeving (bijvoorbeeld rond ruimtelijke ordening) worden georganiseerd volgens de opgelegde bepalingen.

 

Artikel 3 - Meldingen en klachten

§1. Een melding is een binnenkomende mededeling vanuit het algemeen belang over een gebeurtenis of toestand op het grondgebied van Tielt-Winge. Via de website van het lokaal bestuur en bij de betreffende dienst kunnen meldingen worden ingediend.

 

§2. Een klacht is de uiting van een duidelijke ontevredenheid waarbij een burger of een rechtspersoon klaagt over een (al dan niet) verrichte handeling of prestatie van het lokaal bestuur. De klager moet een rechtstreeks en persoonlijk belang hebben bij de behandeling van de klacht. Bijkomend criterium is dat die klacht redelijkerwijze had kunnen worden voorkomen. Conform het reglement voor klachtenbehandeling kunnen klachten worden ingediend.

 

Artikel 4 - Verzoekschriften aan een (bestuurs)orgaan van het lokaal bestuur

§1. Iedereen heeft het recht om verzoekschriften, door één of meer personen ondertekend, schriftelijk in te dienen.

 

§2. De aanvraag wordt aan het college van burgemeester en schepenen / het vast bureau gericht, naargelang het onderwerp en orgaan waarover het handelt.

 

§3. Het verzoekschrift wordt per aangetekende brief en/of tegen ontvangstbewijs ingediend met een formulier dat het lokaal bestuur ter beschikking stelt.

 

§4. Uit de tekst van het verzoekschrift moet het onderwerp duidelijk blijken en over welk orgaan het handelt. De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de burgemeester, de algemeen directeur en de financieel directeur. De organen van het OCMW zijn de raad voor maatschappelijk welzijn, het vast bureau, de voorzitter van het vast bureau, het bijzonder comité voor de sociale dienst, de algemeen directeur en de financieel directeur.

 

§5. Verzoekschriften die over een onderwerp handelen die niet tot de bevoegdheid van het lokaal bestuur Tielt-Winge behoort zijn onontvankelijk. Een aanvraag wordt bovendien niet als verzoekschrift beschouwd als:

1° de inhoud onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2° het een loutere mening is en geen concreet verzoek;

3° het anoniem, zonder vermelding van naam, voornaam, adres en handtekening werd ingediend;

4° het taalgebruik beledigend is;

5° het informatieve stukken zuiver commercieel van aard zijn

6° er een specifieke aanvraag-, bezwaar- of beroepsprocedure voor bestaat.

 

§6. Het college van burgemeester en schepenen / het vast bureau beoordeelt de ontvankelijkheid van de aanvraag.

 

§7. Het betrokken orgaan verstrekt binnen de drie maanden na indiening van het verzoek een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker.

 

Artikel 5 - Voorstellen en vragen op de agenda van de raad

§1. Inwoners hebben het recht om voorstellen of vragen, door één of meer personen ondertekend, schriftelijk in te dienen.

 

§2. De voorstellen of vragen moeten worden gesteund door ten minste 2% van het aantal inwoners ouder dan 16 jaar.

 

§3. De aanvraag wordt aan het college van burgemeester en schepenen / het vast bureau gericht, naargelang het onderwerp.

 

§4. De voorstellen of vragen worden per aangetekende brief en/of tegen ontvangstbewijs ingediend met een formulier dat het lokaal bestuur ter beschikking stelt.

 

§5. Voorstellen of vragen die over een onderwerp handelen die niet tot de bevoegdheid van het lokaal bestuur Tielt-Winge behoort zijn onontvankelijk. Een aanvraag wordt bovendien niet als voorstel of vraag beschouwd als:

1° de inhoud onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2° het een loutere mening is en geen concreet voorstel of vraag;

3° het anoniem, zonder vermelding van naam, voornaam, adres en de vereiste handtekeningen werd ingediend;

4° het taalgebruik beledigend is;

5° het informatieve stukken zuiver commercieel van aard zijn

6° er een specifieke aanvraag-, bezwaar- of beroepsprocedure voor bestaat.

 

§6. Het college van burgemeester en schepenen / het vast bureau beoordeelt de ontvankelijkheid van de aanvraag.

 

§7. Het college van burgemeester en schepenen / het vast bureau plaatst een ontvankelijke aanvraag op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad / raad voor maatschappelijk welzijn, indien het minstens 21 dagen voor die vergadering werd ontvangen.

 

Artikel 6 - Gemeentelijke volksraadplegingen

§1. De gemeenteraad kan beslissen om de inwoners te raadplegen over aangelegenheden van lokaal belang, waarmee wordt beoogd om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

 

§2. De gemeenteraad organiseert een volksraadpleging als de inwoners daartoe een verzoek hebben ingediend. Dit initiatief moet worden gesteund door ten minste 20% van de inwoners, ouder dan 16 jaar, in gemeenten met minder dan 15.000 inwoners.

 

§3. De aanvraag wordt aan het college van burgemeester en schepenen gericht.

 

§4. De voorstellen of vragen worden per aangetekende brief en/of tegen ontvangstbewijs ingediend met een formulier dat het lokaal bestuur ter beschikking stelt.

 

§5. Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt of de aanvraag voldoet aan de vereisten conform de artikelen 305 en volgende van het Decreet Lokaal Bestuur. Het resultaat van dat onderzoek wordt in een gemotiveerd advies meegedeeld aan de gemeenteraad.

 

§6. Nadat het onderzoek van het college van burgemeester en schepenen is afgesloten wordt het verzoek ingeschreven op de agenda van de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad. De gemeenteraad beslist of het verzoek toelaatbaar is.

 

Artikel 2

Dit reglement wordt bekend gemaakt conform artikel 286 DLB en treedt in werking vanaf 1 juli 2025.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de regels van bestuurlijk toezicht, zoals bepaald in het Decreet over het lokaal bestuur.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.