Feiten en context
Aanleiding
Met de vorming van de nieuwe woonmaatschappijen trad op 1 januari 2024 ook een nieuw toewijsmodel in werking. De Vlaamse overheid schetste een breed kader waarbinnen de woonmaatschappijen 1 of meer toewijzingsraden dienen op te richten die aan de slag kunnen gaan om tot een concrete invulling te komen voor het toewijzen van woningen. De woonmaatschappijen dienden het initiatief te nemen om deze toewijzingsraden op te richten en zitten de toewijzingsraden voor.
Alle gemeenten van het (deel)werkingsgebied dienen vertegenwoordigd te zijn in de toewijzingsraad.
Relevante huisvestings- en welzijnsactoren kunnen zichzelf aanmelden om er deel van uit te maken.
De toewijzingsraad heeft een beleidsmatige opdracht en een operationele opdracht. Dit wordt geregeld in artikel 6.23 van het BVCW.
Beleidsmatige opdracht
De toewijzingsraad stelt een ontwerp van toewijzingsreglement op. Hierin kunnen bepalingen over de verstrenging van de langdurige woonbinding (pijler 1) en bepalingen voor specifieke doelgroepen (pijler 3) worden opgenomen. De leden van de toewijzingsraad streven hierbij naar consensus. Als er geen consensus is, kunnen de deelnemende gemeenten van de toewijzingsraad specifiek voor hun gemeenten over deze bepalingen beslissen.
Voor het opnemen van een bepaling over de langdurige woonbinding met het (deel)werkingsgebied is in ieder geval consensus tussen de gemeenten van het (deel)werkingsgebied vereist.
Operationele opdracht
De toewijzingsraad staat ook in voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen (pijler 2) en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen (pijler 3). De toewijzingsraad kan afspraken maken over de werkwijze met betrekking tot de aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders en huurders. Deze afspraken worden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad.
Woonmaatschappij KANVAZ
Het werkingsgebied van KANVAZ omvat 18 gemeenten. In overleg met de lokale besturen werden er 3 deelwerkingsgebieden afgebakend binnen het werkingsgebied van KANVAZ.
● Deelwerkingsgebied Zuid, bestaande uit de gemeenten: Tienen, Hoegaarden, Landen, Linter, Zoutleeuw, Geetbets en Glabbeek
● Deelwerkingsgebied Noordoost, bestaande uit de gemeenten: Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Bekkevoort, Kortenaken en Aarschot
● Deelwerkingsgebied Noordwest, bestaande uit de gemeenten: Begijnendijk, Tremelo, Rotselaar, Holsbeek, Lubbeek en Tielt-Winge
In elk deelwerkingsgebied werd een zonecomité opgericht dat tevens fungeert als toewijzingsraad en de bovenvermelde beleidsmatige opdracht heeft een toewijscomité opgericht waaraan de toewijzingsraad de bovenvermelde operationele opdracht zal delegeren.
Zowel de zonecomités als de toewijscomités zijn sinds het najaar 2023 actief.
Opmaak ontwerp toewijzingsreglement en bijhorend huishoudelijk reglement
In kader van de beleidsmatige opdracht van elk zonecomité dient de gemeenteraad een beslissing te nemen over het ontwerp van toewijzingsreglement, opgemaakt door het zonecomité Noordoost en het bijhorende huishoudelijk reglement.
Bij de opmaak van het toewijzingsreglement is er lokaal maatwerk mogelijk voor enerzijds het instellen van een strengere woonbindingsvoorwaarde (pijler 1) en anderzijds voor het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3).
De gemeenteraad kan echter enkel het ontwerp van toewijzingsreglement amenderen voor wat betreft de bepalingen van strengere woonbinding en de specifieke doelgroepen in haar eigen gemeente.
De woonmaatschappij dient het goedgekeurde toewijzingsreglement aan de minister te bezorgen opdat hij zijn vernietigingstoezicht kan uitoefenen. Vervolgens dient de woonmaatschappij het goedgekeurde toewijzingsreglement te integreren in het intern huurreglement van de woonmaatschappij.
Daarnaast schrijft de regelgeving ook voor dat de woonmaatschappij de gemeente op de hoogte brengt van de beslissingen met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2) opgenomen in het huishoudelijk reglement.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten m.b.t. wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
● Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.22 t.e.m. 6.28.
● De installatie van het zonecomité van Kanvaz, zoals opgenomen in het intern reglement van de raad van bestuur van KANVAZ en goedgekeurd door het bestuursorgaan van KANVAZ, d.d. 4 juli 2023.
● Het besluit van de gemeenteraad van 16 november 2023 houdende de aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiging in het zonecomité Noordoost van KANVAZ.
Adviezen
Geen adviezen
Argumentatie
Het zonecomité Noordwest van 12 maart 2024 werden volgende bepalingen in het ontwerp van toewijzingsreglement besproken. Het zonécomite stelt voor om volgende bepalingen op te nemen in het toewijsreglement:
Langdurige woonbinding met het werkingsgebied
In alle zonecomités van KANVAZ werd bij consensus beslist dat na de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder met de gemeente ook rekening wordt gehouden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder met de deelwerkingsgebieden binnen elk zonecomité van KANVAZ.
Strengere woonbinding
De lokale besturen van het zonecomité Noordwest van KANVAZ wensen in heel het deelwerkingsgebied eenzelfde strenger criterium te voorzien die de standaard langdurige woonbinding voorafgaat, zijnde een voorrang aan kandidaat-huurders die ooit 10 jaar onafgebroken in de gemeente hebben gewoond of nog steeds wonen.
Het zonecomité Noordwest wenst achtereenvolgens volgende standaardregels toe te passen bij toewijzing:
● een voorrang aan kandidaat-huurders die ooit 10 jaar onafgebroken in de gemeente hebben gewoond of nog steeds wonen
● standaardregel: een voorrang aan kandidaat-huurders die de afgelopen 10 jaar minstens 5 jaar onafgebroken in de gemeente wonen of gewoond hebben
● een voorrang aan kandidaat-huurders die de afgelopen 10 jaar minstens 5 jaar onafgebroken in het deelwerkingsgebied wonen of gewoond hebben
Specifieke doelgroepen
Binnen het zonecomité Noordwest wensen de gemeentes Rotselaar, Holsbeek en Tremelo een aantal woningen aan te duiden voor specifieke doelgroepen:
● Doelgroep van kandidaat-huurders vanaf 65 jaar
De volgende specifieke doelgroep werd opgenomen in een doelgroepenplan en zal zoals voorheen toegewezen kunnen worden aan specifieke woningen in Rotselaar:
● Doelgroep voor weekendverblijven, woonwagenterreinen en camping(s)
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
● Ontwerp toewijzingsreglement
● Huishoudelijk reglement met toelichting bij het nieuwe toewijzingsmodel voor pijler 2
● Doelgroepenplan gemeente Rotselaar
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het ontwerp van toewijzingsreglement zoals opgemaakt door het zonecomité Noordwest van KANVAZ en keurt deze goed.
Artikel 2
De gemeenteraad neemt, via het huishoudelijk reglement in bijlage, kennis van de genomen beslissingen door Woonmaatschappij KANVAZ met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).
Artikel 3
Deze beslissing wordt overgemaakt aan de woonmaatschappij Kanvaz.
Artikel 4
Deze beslissing is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.