Feiten en context

Er is nood aan een eenvormig reglement voor de vrijwilligerswerking van het lokaal bestuur Tielt-Winge (gemeentebestuur en OCMW).

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Wet betreffende de rechten van vrijwilligers van 3 juli 2005

         Wet tot wijziging van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers en van andere wettelijke bepalingen inzake vrijwilligerswerk

         Koninklijk besluit van 20 december 2018 tot verhoging van het jaarlijks kostenplafond, zoals bepaald in artikel 10, eerste lid van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van de vrijwilligers, voor bepaalde categorieën van vrijwilligers

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Vrijwilligerswerk is werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald (of mits een beperkte vergoeding) verricht wordt ten behoeve van anderen of de samenleving. Deze personen zijn onmisbaar. Vrijwilligers dragen bij aan sociale verbinding en innovatie. De meeste vrijwilligers doen vrijwilligerswerk omdat ze het fijn vinden om iets voor iemand te doen, omdat ze het zinvolle tijdsbesteding vinden maar ook om ervaring op te doen, talenten te ontwikkelen of om contact met anderen te hebben.

 

De nieuwe vrijwilligers kiezen voor een engagement vanuit hun eigen situatie, hun eigen interesses en hun eigen agenda. Ze willen zelf plezier, persoonlijke verrijking en leuke sociale contacten uit hun inzet puren. Ze kiezen bewust uit een breed palet organisaties en aarzelen niet om van de ene organisatie naar de andere te zappen.

 

Organisaties die geen energie of tijd willen of kunnen besteden aan het management, de opleiding en de waardering van hun vrijwilligers ondervinden in toenemende mate moeite om mensen te vinden. Waar een minimum aan omkadering ontbreekt, zullen vrijwilligers het eerst afhaken of snel teleurgesteld raken. De omkadering en waardering van vrijwilligers hoeven niet veel te kosten. Het belangrijkste blijft dat de vrijwilliger het gevoel krijgt dat hij gewaardeerd wordt.

 

Als lokaal bestuur ben je een belangrijke factor in het vrijwilligerswerk. Je kan als bestuur zorgen dat burgers actief blijven en zich betrokken voelen. Trends in de samenleving zoals individualisering en vereenzaming kunnen we op deze manier temperen. Vrijwilligers investeren hun vrije tijd, energie, warmte en talenten in het lokale vrijwilligerswerk. Ze nemen belangeloos heel veel taken op zich die onbetaalbaar zouden zijn. De dienstverlening zou er op achteruit gaan zonder hun inzet en warmte. Aan de andere kant zetten we als bestuur in toenemende mate in op activering van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligerswerk kan een opstap zijn naar de arbeidsmarkt (competenties aanleren, ervaring opdoen en in een werkritme komen).

 

Sinds 2019 werden gemeente en OCMW geïntegreerd. Dit brengt ook een uitdaging met zich mee op het vlak van de ontwikkeling van een vrijwilligersbeleid. Zowel gemeente als OCMW werken met vrijwilligers maar hebben dit steeds gedaan op hun eigen manier omdat er visie- en cultuurverschillen spelen. Er is nood aan een eenvormig reglement voor de vrijwilligerswerking van het lokaal bestuur opdat de beide werkingen geoptimaliseerd kunnen worden. Hiervoor is er binnen het lokaal bestuur een werkgroep opgericht die tot een ontwerp van reglement is gekomen.

 

Financiële gevolgen

Naargelang welk vrijwilligerswerk er wordt verricht wordt er een onkostenvergoeding van 2 euro per begonnen uur tot maximum 25 euro per prestatie uitbetaald.

 

Bijlagen

Geen bijlagen.

 

Besluit:

19 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 onthouding: Marleen De Vry.
Artikel 1

Het nieuwe Reglement omtrent de vrijwilligerswerking voor het lokaal bestuur (versie 16.03.2023) wordt goedgekeurd en luidt als volgt:

 

Artikel 1 - algemeen

De gemeente en het OCMW van Tielt-Winge (hierna lokaal bestuur genoemd) zetten vrijwilligers in voor bepaalde activiteiten, evenementen of taken die van aanvullende of ondersteunende aard zijn voor de reguliere werking binnen het lokaal bestuur. Dit reglement bestaat om een uniforme benadering te creëren en de rechten en plichten van vrijwilligers bij het lokaal bestuur van Tielt-Winge te omschrijven. Wanneer het lokaal bestuur op zoek is naar een vrijwilliger wordt er een vacature geplaatst op

www.tielt-winge.be/vacatures-voor-vrijwilligers.

 

Artikel 2 – visie vrijwilligerswerk

Vrijwilligers zijn erg belangrijk in onze samenleving en leveren met hun spontane en belangeloze inzet een waardevolle bijdrage aan het lokaal bestuur. Een vrijwilliger is enerzijds een extra inzet voor een opdracht waarvoor een vaste medewerker minder tijd kan vrijmaken en anderzijds brengen vrijwilligers nieuwe kennis en vaardigheden met zich mee.

Een vrijwilliger creëert een meerwaarde op verschillende vlakken en genereert specifieke dynamieken en effecten, zowel voor zichzelf als voor het lokaal bestuur.

 

Artikel 3 – definitie vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk omvat alle activiteiten die onverplicht worden verricht en waar een eventuele onkostenvergoeding tegenover staat. Personeelsleden van het lokaal bestuur kunnen geen taak als vrijwilliger opnemen.

De diverse mogelijke vrijwilligersactiviteiten binnen het lokaal bestuur zijn terug te vinden via www.tielt-winge.be/vrijwilligerscoordinatie. De opsomming van de inventaris is niet limitatief en kan te allen tijde aangepast worden aan nieuwe evoluties of organisatorische noden binnen het bestuur.

 

Artikel 4 – algemene bepalingen

Het lokaal bestuur verbindt zich er toe om te voldoen aan de informatieplicht betreffende de rechten van vrijwilligers. Alvorens de vrijwilligersactiviteit een aanvang neemt, wordt de vrijwilliger minstens geïnformeerd over de sociale doelstelling van het lokaal bestuur, het juridisch statuut, de afgesloten verzekeringen, de onkostenregeling, de geheimhoudingsplicht en zijn/haar rechten en plichten.

 

Artikel 5 – vrijwilligersovereenkomst

Iedere vrijwilliger ontvangt vooraleer hij/zij start bij het lokaal bestuur een individuele vrijwilligersovereenkomst. Deze overeenkomst omvat zowel algemene als individuele bepalingen omtrent rechten en plichten, de taakomschrijving alsook de eventuele vergoeding.

Beide partijen kunnen deze overeenkomst te allen tijde schriftelijk beëindigen, indien het afgesproken engagement niet wordt opgenomen.

 

Artikel 6 – wederzijdse rechten en plichten

Iedere vrijwilliger heeft recht op informatie over zijn activiteiten, zijn werkveld, de noodzakelijke uitrusting, de verwachte werktijden en op het discreet omgaan met persoonlijke gegevens door het lokaal bestuur. De vrijwilligersverantwoordelijke is het contactpunt bij eventuele conflictsituaties.

De vrijwilliger heeft de verplichting om in geval van ziekte of verhindering de coördinator of contactpersoon zo snel mogelijk op de hoogte te brengen.

De vrijwilliger heeft de verantwoordelijkheid om te controleren dat de vrijgestelde maxima van de vaste kostenvergoedingen niet worden overschreden.

Het lokaal bestuur heeft recht op een deontologisch correcte houding van de vrijwilliger met betrekking tot het naleven van de onderlinge afspraken, het respecteren van de afbakening van het activiteitsveld, de omgang met derden, …

Het lokaal bestuur van Tielt-Winge verbindt er zich toe om te voldoen aan de overige rechten en verplichtingen inzake de vrijwilliger zoals bepaald door de wet.

 

Artikel 7 – bewaren van gegevens van de vrijwilliger

Het lokaal bestuur houdt een vrijwilligersregister bij van alle vrijwilligers die in dienst zijn. Hierbij wordt de privacy gerespecteerd en worden de persoonsgegevens altijd in overeenstemming met de toepasselijke Belgische en Europese wetgeving verwerkt. Meer informatie over hoe het lokaal bestuur dat doet, kan je vinden via www.tielt-winge.be/privacy.

 

Artikel 8 – geheimhoudingsplicht

De vrijwilliger voert zijn opdracht uit met inachtneming van de regels inzake discretie en beroepsgeheim. Hij is gebonden door een plicht tot geheimhouding met betrekking tot alle persoonlijke, medische en verpleegkundige gegevens die hem bekend geworden zijn tijdens de uitvoering van de vrijwillige activiteiten, alsmede met betrekking tot al wat hem vertrouwelijk is meegedeeld. Deze geheimhoudingsplicht blijft ook na het beëindigen van het engagement gelden. Het lokaal bestuur van haar kant, behandelt alle informatie die ze van en aangaande de vrijwilliger verkrijgt vertrouwelijk.

 

Artikel 9 – aansprakelijkheid en verzekeringen

Het lokaal bestuur voorziet voor alle vrijwilligers een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, lichamelijke ongevallen en rechtsbijstand.

De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid vergoedt de schade die men als vrijwilliger kan toebrengen aan de organisatie, andere vrijwilligers of aan derden, tijdens de uitvoering van het vrijwilligerswerk of op weg van en naar de vrijwilligersactiviteiten.

De verzekering lichamelijke ongevallen dekt de schade die men als vrijwilliger zelf bij ongevallen tijdens de uitvoering van het vrijwilligerswerk of op weg van en naar de activiteiten zou kunnen lijden.

Voormelde dekking geldt niet in geval van lichte herhaaldelijke fout, grove fout of bij bedrog of opzet door de vrijwilliger. Bij schade of een ongeval dient de vrijwilliger de coördinator of contactpersoon binnen de 24 uur te verwittigen.

 

Artikel 10 – vergoedingen

Sommige prestaties van een vrijwilliger zijn gebonden aan een forfaitaire onkostenvergoeding, andere niet. Voor prestaties waaraan een onkostenvergoeding is verbonden geeft het lokaal bestuur een vergoeding van 2 euro per begonnen uur of 8, 10 of 25 euro per prestatie.Bovenop de forfaitaire onkostenvergoeding worden er in beperkte mate vervoerskosten terug betaald. Het aantal gereden kilometers moet worden bewezen aan de hand van onkostennota’s.

Verder laat het lokaal bestuur zijn waardering voor het werk van een vrijwilliger op regelmatige basis blijken.

 

Artikel 2

Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en treedt in werking volgens artikel 288 van het decreet over het lokaal bestuur.

Alle andere afspraken rond vrijwilligerswerking die zijn vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing, worden opgeheven door deze beslissing op datum van inwerkingtreding van dit besluit.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 330 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur.