Feiten en context

Het reglement voedselpakket werd aangepast. De aanleiding van de aanpassing waren cliënten die het voedselpakket geheel of gedeeltelijk weggaven. Daarnaast gooiden sommige cliënten voedsel meteen in de vuilbak. In het aangepast reglement wordt gevraagd om producten die de cliënt niet gebruikt, ter plaatse achter te laten.

Tevens werden de gegevens over het tijdstip en locatie van het afhaalmoment geüpdatet.

 

Het aangepaste reglement zal ingaan vanaf 1 januari 2023.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de Openbaar Centra voor Maatschappelijk Welzijn.

 

Adviezen

Voorstel werd aan het BCSD van 17 november 2022 voorgelegd en ontving een gunstig advies.

 

Argumentatie

Cliënten gebruiken verschillende producten van een voedselpakket niet. Dit resulteerde in het weggeven van voedselpakketten en producten die in de vuilbak werden gegooid. Volgens het reglement mochten producten niet worden achtergelaten bij de voedselbedeling. Dit is aangepast waardoor cliënten voedselproducten achter mogen laten. Deze kunnen aan andere cliënten worden meegegeven.

 

De gegevens over de afhaling van het pakket waren niet meer up-to-date. Deze werden aangepast.

 

Aanpassing van het reglement geeft verduidelijking over de voorwaarden voor het ontvangen van een voedselpakket.

 

Het reglement voedselpakketten is door het vast bureau in zitting van 22 november 2022 principieel goedgekeurd.

 

Financiële gevolgen

Het reglement heeft geen financiële gevolgen, buiten de gebruikelijke kosten voor de voedselpakketten.

 

Bijlagen

Reglement voedselpakket.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt onderstaand reglement voor bedeling van voedselpakketten goed.

 

REGLEMENT VOEDSELPAKKET (versie 15.12.2022)

 

Algemeen:

Het OCMW van Tielt-Winge koos in het kader van voedselbedeling voor een samenwerking met de Sint-Vincentiusvereniging, gevestigd te Diest. Het OCMW stelde immers vast dat er verscheidene cliënten onvoldoende middelen hebben om voedsel aan te kopen.

 

Artikel 1. Voorwaarden

Doorverwijzing door de sociale dienst van het OCMW.

 

Rechthebbende mits sociaal en financieel onderzoek:

         Personen die het RMI als leefloon of financiële steun (gelijk aan het leefloon) genieten.

         Personen in budgetbeheer indien hun wekelijks beschikbare leefgeld niet voldoende is om levensmiddelen te kopen. (d.w.z. hun inkomen dat overblijft na de betaling van alle lopende kosten zoals huur, elektriciteit, verzekeringen, aflossingen schulden,…)

         Voor andere personen die een voedselpakket aanvragen zal een sociaal onderzoek gebeuren dat de inkomsten en uitgavenbalans in kaart brengt en zo duidelijk maakt wat betrokkenen nog ter beschikking hebben om levensmiddelen te kopen. Na dit onderzoek gelden dezelfde grenzen als voor personen in budgetbeheer.

 

Artikel 2. Procedure

Een maatschappelijk werker onderzoekt de sociale en financiële situatie van de cliënt.

 

Alle dossiers vereisen een positief advies van de behandelende maatschappelijk assistente en het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst. Indien deze van oordeel zijn dat een cliënt – ondanks een beperkt inkomen – toch in staat is de nodige levensmiddelen aan te kopen, zal er geen toekenning van een voedselpakket kunnen gebeuren.

 

Er gebeurt jaarlijks een herziening waarbij er een volledig nieuw sociaal en financieel onderzoek gebeurt om het recht op een voedselpakket na te gaan.

 

Artikel 3. Afhaling van het pakket

Het voedselpakket wordt op de tweede en de vierde woensdag van de maand afgehaald tussen 13u30 en 15u30 in ’t Jongensschool (Blerebergstraat 4, 3390 Tielt-Winge).

 

De rechthebbenden ontvangen een lijst waarop de afhaaldata vermeld staan.

 

Voor de cliënten die mobiliteitsproblemen hebben kan, op aanvraag en na beslissing van de maatschappelijk werker, het pakket geleverd worden. Dit kan enkel in uitzonderlijke gevallen.

 

Artikel 4. Problemen met afhaling voor betrokken cliënt

In het geval dat de cliënt uitzonderlijk geen voedselpakket wenst (bijv. omwille van hospitalisatie, verblijf in het buitenland, ...) dient hij het OCMW minstens één dag voorafgaand aan de bedeling hiervan te verwittigen.

 

Indien de cliënt het pakket omwille van een geldige reden niet op de voorziene data kan afhalen, moet hij telkens het OCMW (= betrokken maatschappelijk werker) hiervan op de hoogte brengen. Het voedselpakket kan dan, uitzonderlijk, enkel nog in de resterende dagen van de voorziene week afgehaald worden, tijdens de openingsuren van het OCMW.

 

Indien het omwille van een geldige reden niet haalbaar is voor de cliënt om het voedselpakket zelf in eigen persoon af te halen dient de persoon een volmacht mee te geven aan de persoon die dit voor hem komt ophalen. Indien er geen volmacht aanwezig is, zal het pakket niet meegegeven worden.

 

Artikel 5. Bijzondere bepalingen

Er kan bij de verdeling van de voedselpakketten geen rekening gehouden worden met allergieën en persoonlijke wensen en voorkeuren. Het pakket wordt op voorhand samengesteld. Producten die de cliënt niet gebruikt, mogen ter plaatse worden achtergelaten. Het is niet de bedoeling om producten weg te geven of in de vuilbak te gooien.

 

De cliënt dient bij het afhalen van het voedselpakket zelf draagtassen/winkeltassen te voorzien om het pakket te vervoeren.

 

Artikel 6. Schrapping van de lijst en sancties

Indien er twee keer niet verwittigd wordt, zal de cliënt geen recht meer hebben op voedselpakketten en wordt deze geschrapt van de lijst. Betrokkene moet opnieuw een aanvraag doen bij een maatschappelijk werker om weer recht te hebben op voedselbedeling. Indien er hierna opnieuw twee afwezigheden zijn zonder te verwittigen, wordt het recht op voedselpakketten geschorst voor de duur van 12 maanden, startend op de dag van de laatste schrapping.’

 

Wanneer de cliënt verhuist naar een andere gemeente of indien zijn financiële toestand wijzigt in die mate dat hij geen recht meer heeft op een voedselpakket, zal hij geschrapt worden van de lijst.

 

Wanneer de cliënt het pakket of onderdelen van het pakket doorverkoopt, wordt hij onmiddellijk geschorst voor 12 maanden van de voedselbedelingslijst.

 

Opgemaakt te Tielt - Winge op ...../……/……

 

Voor akkoord,

Handtekening aanvrager:    Handtekening maatschappelijk werker:

 

…………………………………………………………   ……………………………………………………………

 

Artikel 2

Tijdens de eerste voedselbedeling van januari 2023 zal het aangepaste reglement worden besproken met de cliënten en ter ondertekening worden voorgelegd.

Artikel 3

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 4

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 5

Dit reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2023 en vervangt van dan af het reglement van het Bijzonder Comité voor de sociale dienst van 17 april 2018.

 

Artikel 6

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.