Feiten en context

Een noodwoning is een woning vermeld in art. 1.2, eerste lid, 87°, van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.

 

De noodwoningen worden onder meer ingezet in functie van het lokale woningkwaliteitsbeleid en het beleid ter preventie van uithuiszettingen. De noodwoningen zijn niet bestemd voor het organiseren van uitstroom vanuit collectieve opvangsituaties.

 

In noodsituaties bijv. een echtscheiding, huuropzeg, ontploffing, brand, waterschade, ... en hierdoor geen dak meer boven het hoofd hebben en ook de sociale huisvestingsmaatschappijen geen hulp meer kunnen bieden, is de noodwoning een mogelijk alternatief.

 

Juridische gronden

         Organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 8 juli 1976.

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 art. 1.2, eerste lid, 87°.

 

Adviezen

Het BCSD verleende in zitting van 16 mei 2024 een gunstig advies op het voorliggende huishoudelijk reglement doorgangswoning.

 

Argumentatie

De doorgangswoning van het Lokaal Bestuur gelegen Oude Tiensebaan 64 werd recentelijk gerenoveerd en is opnieuw klaar voor ingebruikname.

 

Omwille van de lange periode van leegstand en de recentelijke verbouwingen dient een nieuw huishoudelijk reglement opgemaakt en vastgesteld te worden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Het huishoudelijk reglement doorgangswoning.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het nieuwe huishoudelijk reglement voor de doorgangswoning, gelegen Oude Tiensebaan 64, goed, luidende als volgt:

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT - DOORGANGSWONING OCMW TIELT-WINGE (versie 20.06.2024)

 

1.Algemeen

 

OCMW Tielt-Winge heet u welkom in zijn doorgangswoning. Hieronder vindt U het huishoudelijk reglement en de algemene procedure welke tijdens uw verblijf in de doorgangswoning dient gerespecteerd te worden.

Deze regels dienen om een goede gang van zaken te verzekeren wat betreft het samenleven met anderen. Lees deze regels aandachtig. Op het einde van dit document dient u dit document te tekenen voor kennisname en voor akkoord.

Het reglement kan te allen tijde eenzijdig worden gewijzigd door het OCMW. U wordt schriftelijk ingelicht over elke wijziging of aanpassing van het reglement.

 

2.Verantwoordelijke

 

Tijdens het verblijf in de doorgangswoning wordt u begeleid door maatschappelijk werker ……………………………………………………………….. . U kan deze telefonisch bereiken via het onthaal van het OCMW op het nummer 016 63 40 08.

 

3.Onthaal

 

Bij uw aankomst in de doorgangswoning krijgt u door het OCMW een kamer toegewezen. Er wordt een plaatsbeschrijving door de bewoner en een afgevaardigde van het OCMW ondertekend. U ontvangt een sleutel van de algemene toegangsdeur, de brievenbus en van de aan u toegewezen kamer. Bij verlies van deze sleutels, zal u de kosten voor het aanmaken van nieuwe sleutels moeten betalen. OCMW Tielt-Winge huishoudelijk reglement doorgangswoning DATUM

 

4. Uw verblijf in de doorgangswoning

 

Thema

 

Afspraken

Algemene afspraken / voorwaarden

De bewoners betalen de maandelijkse bijdrage in de verblijfskosten vóór de 10e van de maand. Deze worden bij voorkeur ingehouden op de door het OCMW uit te keren financiële steun of worden rechtstreeks betaald via budgetbeheer.

De bewoners verbinden zich ertoe intensief te zoeken naar een andere woongelegenheid. Zij brengen hiervan wekelijks een bewijs binnen bij de maatschappelijk werker. De bewoners moeten bovendien ten laatste twee weken na toewijzing aantonen dat men is ingeschreven bij KANVAZ.

Elk aanbod van een woning wordt aanvaard. Bij weigering kan het contract van de doorgangswoning door het OCMW worden opgezegd.

Het gebruik van de doorgangswoning kan, op voorstel van de sociale dienst, gekoppeld worden aan de voorwaarde tot het ondertekenen van een begeleidingsovereenkomst waarin een individueel traject op maat uitgestippeld wordt.

Persoonlijke ruimte

De bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de kamer. U beheert deze kamer als een goede huisvader.

Beschadigingen aan de kamer zullen op de bewoners verhaald worden. Aanpassingen zijn niet toegestaan in de kamer. De meubels en andere zaken die aanwezig zijn in de kamer zijn en blijven in het bezit van het OCMW. Bij aankomst zal er een inventaris worden opgemaakt.

De bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor persoonlijke bezittingen. Het OCMW kan niet verantwoordelijk gesteld worden bij verlies of diefstal. Het is belangrijk bezittingen te bewaren in de persoonlijke kamer en deze bij het verlaten steeds op slot te doen.

De volgende goederen zijn verboden te bewaren en/of te gebruiken op de kamer:

Verwarmingsapparaten

Wapens

Drugs

Gestolen goederen

Vloeibaar, gasachtig of andere vluchtige brandstoffen

Goederen van de gemeenschappelijke ruimtes

 

Gemeenschappelijke ruimtes

De keuken, douche-en wc-ruimte, living 1 en 2, inkomhal, trap en tuin zijn gemeenschappelijke ruimtes.

De bewoners mogen niets veranderen aan de inrichting van deze ruimtes. Er mogen geen gaten geboord worden in binnen – en buitenmuren. Schotelantennes zijn niet toegelaten. De voorzieningen in deze ruimtes zijn en blijven bezit van het OCMW. De elektrische toestellen aanwezig in de woning moeten blijven staan in de gemeenschappelijk ruimtes en zijn voor iedereen bedoeld. De bewoners zijn verplicht alle vastgestelde defecten of onregelmatigheden aan de elektrische installatie, gasinstallatie en andere onmiddellijk te signaleren aan het OCMW.

De volgende goederen zijn verboden te bewaren en/of te gebruiken in de gemeenschappelijke ruimtes:

Verwarmingsapparaten

Wapens

Drugs

Gestolen goederen

Vloeibaar, gasachtig of andere vluchtige brandstoffen

 

Gooi tevens geen voorwerpen in het toilet die niet in het toilet horen (vb. maandverband, vochtige doekjes, …).

Het is verboden om vetten of andere stoffen die verstopping kunnen veroorzaken door de afvoer te gieten.

Leefbaarheid

Het OCMW verwacht dat de bewoners respect tonen voor hun medebewoners. Indien er problemen van deze aard opduiken dient men dit te melden aan de maatschappelijk werker van het OCMW

Iedere bewoner toont respect voor medeburgers, OCMW-personeel en omwonende buren. Geen enkele vorm van agressie (verbaal, fysiek, diefstal, vechtpartijen, vandalisme, …) wordt getolereerd. Bij wangedrag, vechtpartijen, nachtlawaai, herhaald dronkenschap, wapenbezit, druggebruik en/of bezit wordt er beroep gedaan op de bijstand van de lokale politie. In voorkomend geval wordt er onmiddellijk een einde gesteld aan de noodhuisvesting, indien nodig met gerechtelijke tussenkomst.

Controle

Een medewerker van het OCMW komt wekelijks langs om te controleren of het huishoudelijk reglement doorgangswoning wordt nageleefd. Dit kan zowel aangekondigd als onaangekondigd zijn.

De bewoners geven uitdrukkelijk toestemming dat een medewerker van het OCMW de woning en de kamer mag betreden in uitzonderlijke en objectief verantwoorde gevallen. De bewoner neemt er kennis van dat het OCMW in het bezit is van een sleutel om toegang te hebben tot de woning en de kamer.

Huisdieren

 

Het houden van dieren is niet toegelaten.

Roken

Het is niet toegestaan om te roken in de persoonlijke én gemeenschappelijke ruimtes. De bewoners mogen wel buiten roken.

Elektrische toestellen

Alle elektrische toestellen die de bewoner gebruikt, moeten voldoende veilig zijn, en tevens voorzien zijn van een aarding. Het is niet toegestaan om aanpassingen aan te brengen aan de elektriciteitsbedrading en de TV kabel.

Verbruik van elektriciteit, gas, water en internet

Het OCMW staat in voor de levering van verwarming, elektriciteit, gas, water en internet.

Het OCMW verwacht dat de bewoners zuinig zijn met energie en water: bij afwezigheid de lichten uitdoen, de verwarming lager draaien, ramen en deuren niet onnodig open laten staan, ... Bij vaststelling van verspilling of overdreven hoog verbruik van energie en water wordt de meerkost verhaald op de bewoners

Brand

In geval van brand neemt men de nodige maatregelen:

U verlaat de woning

U verwittigt de brandweer en de hulpdiensten (112). De brandblusapparaten mogen uitsluitend gebruikt worden voor het blussen van brand in de woning. Eventuele kosten die voortvloeien uit misbruik worden volledig aangerekend aan de bewoner(s) die het veroorzaakte(n).

Tijdens de openingsuren contacteert u ook het OCMW (016 63 40 08)

 

Het is verboden om kaarsen te branden in de doorgangswoning. Juist om het risico op brand te vermijden.

Schade

De bewoners verbinden zich ertoe de ter beschikking gestelde plaatsen als een goed huisvader te gebruiken en te onderhouden. Het OCMW vraagt een vergoeding voor elke vorm van schade die door de schuld van de bewoners is aangebracht of door diens nalatigheid veroorzaakt is of wanneer de woning niet voldoende onderhouden wordt. Indien er geen duidelijkheid is over wie de schade heeft toegebracht zal de kost gezamenlijk gedragen worden door de huidige bewoners.

Bezoek

De bewoners kunnen bezoek ontvangen tussen 9 uur en 22 uur. De bezoekers mogen niet overnachten en mogen geen gebruik maken van de faciliteiten van de woning. De bewoners respecteren elkaars rust door geen geluidshinder te veroorzaken voor de medebewoners. De bewoners maken geen lawaai na 22 uur en vóór 6 uur.

Het is verboden uw kamer aan derden te verhuren. Er worden geen sleutels uitgeleend of bijgemaakt.

Schoonmaak

Alle bewoners leveren een bijdrage aan het dagelijks onderhoud van de woning. Elke ruimte moet na gebruik onmiddellijk gereinigd worden. Voor het wekelijkse onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes wordt een beurtrol voorzien. Indien gewenst, kan de maatschappelijk werker bemiddelen en een schema opstellen.

 

Tuin

De karweihulp van het OCMW onderhoudt de tuin. De tuin wordt na gebruik hersteld in de oorspronkelijke staat. Er worden geen persoonlijke bezittingen in achtergelaten.

Afval

De noodwoning heeft een gemeenschappelijke restafvalbak (zwart), een GFT-bak (groen), en een bak voor papier (geel). Deze kosten zullen verrekend worden (à rato). PMD-zakken dient u zelf aan te kopen.

De bewoners zijn verplicht om op de voorziene dagen het huisvuil buiten te zetten. De afvalkalender hangt op in de keuken.

Post

Iedere kamer heeft een eigen brievenbus. Post die niet uitdrukkelijk aan u of uw gezin gericht is, dient u te bezorgen aan het OCMW.

Afwezigheid

U bent verplicht om in de noodwoning te verblijven. Een afwezigheid vanaf drie dagen dient men te melden aan het OCMW. Enkel in geval van overmacht (vb. ziekenhuisopname) kan er een uitzondering gemaakt worden. Een langdurige afwezigheid kan leiden tot een stopzetting van de verblijfsovereenkomst.

Einde van het verblijf

Bij het verlaten van de woonst herstellen de bewoners de kamer terug in oorspronkelijke staat. Ze nemen contact op met de maatschappelijk werker om de formaliteiten te regelen. Op basis van de plaatsbeschrijving wordt de kamer en inboedel gecontroleerd. De bewoners overhandigen de sleutels aan de maatschappelijk werker.

Als na controle alles in orde blijkt te zijn, stort het OCMW u de waarborg van de woning en de sleutels volledig terug. Bij schade aan de woning, het meubilair en de huisraad zal dit in eerste instantie van de waarborg worden afgehouden. Indien de prijs de schade overstijgt, zal dit bedrag worden aangerekend.

De bewoners dienen persoonlijke spullen onmiddellijk bij vertrek mee te nemen. Indien dit niet mogelijk is, kan het OCMW, 2 weken de stockage garanderen. Nadien zorgt het OCMW, op kosten van de vroegere bewoner, voor de verwijdering ervan. De vroegere bewoner kan er dan geen enkele aanspraak meer op maken.

 

5.Overtreding van het huishoudelijk reglement

 

Bij overtreding van het huishoudelijk reglement kan het OCMW u sanctioneren. Deze sanctie kan gaan van een waarschuwing tot de verwijdering uit de woning. Indien nodig kan het OCMW de procedure tot uithuiszetting bij de vrederechter inzetten.

 

Het OCMW informeert U mondeling en schriftelijk over de overtreding en de mogelijke gevolgen/sancties.

 

Voor kennisname en akkoord,

De Bewoner(s)

Naam bewoner 1: _______________________ Naam bewoner 2: ___________________________

Datum + gelezen en goedgekeurd + handtekening Datum + gelezen en goedgekeurd + handtekening

 

Goedgekeurd in raad voor maatschappelijk welzijn van 20 juni 2024.

 

Artikel 2

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en treedt in werking op 1 juli 2024.

 

Alle andere afspraken rond het huishoudelijk reglement doorgangswoning die zijn vastgesteld bij raadsbeslissing, worden opgeheven door deze beslissing op datum van inwerkingtreding van dit besluit.

 

Artikel 4

Dit reglement is van toepassing vanaf 1 juli 2024.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit wordt geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.