Feiten en context

De rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge is een dynamisch instrument dat op regelmatige basis onderworpen is aan een evaluatie.

 

De rechtspositieregeling, met haar talrijke en belangrijke bijlagen, is hét normerende en geïntegreerde HR-instrument, die het kader vormt voor het personeel van de gemeente en het OCMW Tielt-Winge.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd

         Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel.

         Gemeenteraadsbeslissing van 16 mei 2019 houdende vaststelling rechtspositieregeling met bijlagen voor het personeel van het lokaal bestuur

         Gemeenteraadsbeslissing van 20 februari 2020 houdende aanpassing uurroosters gemeente en OCMW

         Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 6 oktober 2020 met  principieel akkoord over de wijziging rechtspositieregeling.

 

Adviezen

Het managementteam heeft de wijzigingen in de rechtspositieregeling gunstig geadviseerd op 5 oktober 2020. Daarnaast is er ook een principieel akkoord van het college van burgemeester en schepenen van 6 oktober 2020 en werd er een protocol van akkoord met de vakbonden van 20 oktober 2020 bekomen.

 

Argumentatie

De rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge is een dynamisch instrument dat op regelmatige basis onderworpen is aan een evaluatie.

De rechtspositieregeling, met haar talrijke en belangrijke bijlagen, is hét normerende en geïntegreerde HR-instrument, die het kader vormt voor het personeel van de gemeente en het OCMW Tielt-Winge. De rechtspositieregeling is een dynamisch document waarbij we streven naar modern personeelsbeleid in het kader van de geldende wetgeving. Aanpassing van dit document op regelmatige basis is dan ook noodzakelijk.

 

Naar aanleiding van het doorgeven van het aantal gemaakte kilometers tijdens dienstreizen merken we dat de ter beschikking gestelde voertuigen nog vaak blijven staan en dat de dienstreizen gemaakt worden met het privé-voertuig. Om de ter beschikking gestelde voertuigen zo vaak mogelijk te gebruiken hebben we dit zo aangepast dat de voorkeur hiernaar uitgaat.

 

Aangezien de wetgeving rond ouderschapsverlof sinds 1 oktober gewijzigd is en dit mogelijk maakt om ouderschapsverlof met één tiende op te nemen hebben wij onze rechtspositieregeling hier ook naar aangepast om zoveel mogelijk in te zetten op de werk-privé balans.

 

Omwille van de opmars van het coronavirus en thuiswerken een onderdeel is van het nieuwe werken hebben we dit ook aangepast zodat er een duidelijk kader gecreëerd wordt.

 

Naar aanleiding van de invulling van het sectoraal akkoord is er in het artikel van de maaltijdcheques een wijziging doorgevoerd waarbij de nieuwe bedragen vermeld staan.

 

De uurroosters van de medewerkers van de buitenschoolse kinderopvang blijven behouden zoals deze op dit moment van toepassing zijn maar hierbij werd een nota toegevoegd namelijk dat zij recht hebben op meeruren wanneer zij op een vrije moment invallen om een zieke collega te vervangen zodat de continuïteit van de dienst verzekerd is. In het algemeen werd nog toegevoegd dat meeruren steeds op voorhand moeten worden aangevraagd aan de leidinggevende. Indien men meeruren wil opnemen moet men dit 2 dagen op voorhand aanvragen.

 

Een laatste aanpassing die doorgevoerd is in de uurroosters is de aanpassing van de straftijd. Wanneer men vroeger te laat toekwam, moest men een half uur verlof afgeven. In de toekomst willen we dit soepeler toepassen door de straftijd in de uurrooster via de glijtijd te herrekenen. Wanneer een personeelslid te laat begint volgens zijn uurrooster wordt er 15 minuten straftijd in rekening gebracht op de glijtijd. Voor de personeelsleden met een vast uurrooster wordt een saldo ‘fictieve glijtijd’ aangewend. Er wordt een teller bijgehouden met het aantal minuten dat zij teveel werken en de straftijd. Van zodra deze op -15 minuten staat, zal er 15 minuten verlof afgetrokken worden.

 

De wijziging van de uurrooster betekent dan ook een wijziging van de bijlagen bij het arbeidsreglement.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

          Getekend protocol syndicaal onderhandelingscomité (RPR en uurroosters)

          Wijzigingen rechtspositieregeling

          Wijziging bijlage uurroosters bij het arbeidsreglement

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt de wijzigingen van de rechtspositieregeling en de bijlage met betrekking uurroosters van het arbeidsreglement, voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge vast.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur, inzonder artikel 330.