Gemeenteraad van Tielt-Winge

18 juni 2020

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Agnes Van de Gaer

burgemeester:

Rudi Beeken

schepen:

Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme

raadslid:

Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Tom Werner, Marthe Caeyers, Jessy Cobbaert, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

 

Overzicht punten

Gemeenteraad 18 juni 2020

 

Goedkeuring notulen vorige gemeenteraad

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 21 maart 2019 keurt de gemeenteraad de notulen van de zitting van 28 mei 2020 goed.

 

Bijlagen

         Ontwerpnotulen gemeenteraad van 28 mei 2020 (via Meeting.mobile).

         Audioverslag GR van 28 mei 2020.

         Index audioverslag GR van 28 mei 2020.

         Agenda gemeenteraad van 18 juni 2020.

 

" "

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 juni 2020

 

Kennisneming besluit burgemeester van 9 juni 2020 over de praktische organisatie van de raden van 18 juni 2020 ingevolge de corona-crisis en bekrachtiging

Motivering

 

Feiten en context

De corona-crisis noopt tot buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Voor de raden van 16 april en 28 mei 2020 werd een soortgelijk besluit genomen door de burgemeester.

 

Juridische gronden

           Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

           Nieuwe gemeentewet

           Richtlijnen van andere bestuursniveaus (zoals de Afdeling Binnenlands Bestuur) ter zake

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De corona-crisis noopt tot zeer dringende, buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Het behoort tot de bevoegdheid van de burgemeester om bijkomende modaliteiten in zijn verordende bevoegdheid (om redenen van handhaving van de openbare orde en veiligheid/gezondheid) op te leggen, ook in het kader van de (modaliteiten van de) praktische organisatie van de raden.

 

De vergaderingen van de beleidsorganen (inclusief de raden) moeten zoveel mogelijk moeten kunnen plaats vinden met respect voor de beschermende maatregelen (social distancing).

 

De dagelijkse werking van het lokaal bestuur mag ingevolge het (langdurig en voortdurend) ontbreken van beleidsbeslissingen niet in het gedrang worden gebracht.

 

Voor de raden van 16 april en 28 mei 2020 werd een soortgelijk besluit genomen door de burgemeester.

 

Het betreft in casu een zeer uitzonderlijke en verregaande maatregel die enkel geldt voor huidige vergadering.

 

Bekrachtiging door de raad in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet is aan de orde.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Besluit van de burgemeester van 9 juni 2020.

 

Besluit:

over artikel 2eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de burgemeester van 9 juni 2020.

 

Artikel 2

De gemeenteraad bekrachtigt deze politieverordening in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur." "

Kennisneming en bekrachtiging besluit burgemeester van 9 juni 2020 nopens de organisatie van de raden van 18 juni 2020.

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 juni 2020

 

Kennisneming rapportering organisatiebeheersing 2019-2020

Motivering

 

Feiten en context

Artikel 219 van het decreet over het lokaal bestuur stelt: “De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.”

 

In februari 2019 beslisten de raden reeds over een gezamenlijk kader en stappenplan voor gemeente en OCMW Tielt-Winge. Een stuurgroep organisatiebeheersing werd opgericht in december 2019. 

 

In de werkgroep Producten-dienstverlening/processen van het GO2019! project werd in de tussentijd verder gewerkt aan het organisatiebeheersingssysteem, met de focus op de methodiek voor procesbeheer en de opleiding van de medewerkers van het lokaal bestuur.

 

Audit Vlaanderen bezorgde op 23 september 2019 een rapport over de opvolging van de aanbevelingen van de thema-audit aankoop- en contractbeheer (2016) die verder werden geactualiseerd.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Raadsbeslissing van 21 februari 2019 betreffende de goedkeuring van het nieuwe kader voor de organisatiebeheersing van het lokaal bestuur

 

Adviezen

Positief advies van het managementteam (overleg van 8 juni 2020)

 

Argumentatie

Organisatiebeheersing heeft tot doel een redelijke zekerheid te verschaffen over:

-het bereiken van de vastgelegde doelstellingen en het kennen en beheersen van risico’s;

-het naleven van wetgeving en procedures;

-de beschikbaarheid van betrouwbare financiële en beheersrapportering;

-een effectieve en efficiënte wijze van werken en economische inzet van beschikbare middelen;

-de bescherming van activa en het voorkomen van fraude.

 

Het organisatiebeheersingssysteem is dan ook een fundament voor de werking van het lokaal bestuur en essentieel voor de kwalitatieve, effectieve, efficiënte en integere uitvoering van de beleidsdoelstellingen.

 

De rapportering laat de beleidsorganen toe om een inzicht te verwerven in de beleidsverantwoordelijkheden op het vlak van organisatiebeheersing, de acties die ondernomen werden in 2019 en de planning voor 2020.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Rapportering organisatiebeheersing 2019-2020

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering van de algemeen directeur over organisatiebeheersing 2019-2020 in uitvoering van artikel 219 van het decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering van de algemeen directeur over  organisatiebeheersing.

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 juni 2020

 

Kennisneming besluit algemeen directeur - delegatie van bevoegdheid tot (mede)ondertekening van de notulen en de stukken voor het bijzonder comité voor de sociale dienst

Motivering

 

Feiten en context

De algemeen directeur schatte de nood in voor een geactualiseerde en bijgestuurde delegatieregeling inzake (mede)ondertekening van stukken binnen het OCMW, meer in het bijzonder de notulen en de stukken voor/uitgaande van het bijzonder comité voor de sociale dienst en nam hierover een besluit op 8 juni 2020.

 

De algemeen directeur wenst beter het overzicht te behouden over de (uitgaande) stukken van het OCMW (met uitzondering van deze van het bijzonder comité voor de sociale dienst) en dit om de uniformiteit in de werking van het lokaal bestuur verder te verhogen: hierdoor zal hij deze ondertekeningsbevoegdheid opnieuw zelf opnemen.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Gemeenteraadsbeslissing van 17 mei 2018.

         Gemeenteraadsbeslissing van 6 september 2018.

         Beslissing D2018/01 van de algemeen directeur van 27 juni 2018.

 

Adviezen

Bespreking op het managementteam van 8/6/2020.

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet kennis nemen van de beslissing van de algemeen directeur van 8 juni 2020 houdende delegatie van bevoegdheid tot (mede)ondertekening van de notulen en de stukken voor / uitgaande van het bijzonder comité voor de sociale dienst en dit op de eerstvolgende zitting.

 

Dit besluit (D-2020/01) luidt als volgt:

 

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonder artikel 277 §3 en artikel 283;

 

Gelet op de bijzondere delegatie inzake (mede)ondertekening van alle stukken m.b.t. het bijzonder comité voor de sociale dienst, zoals uitgewerkt bij gemeenteraadsbeslissing van 17 mei 2018 en de raad voor maatschappelijk welzijn van 12 juni 2018, als maatregel in overgang;

 

Overwegende dat de algemeen directeur om beter het overzicht te behouden over de (uitgaande) stukken van het OCMW (met uitzondering van deze van het bijzonder comité voor de sociale dienst) en om de uniformiteit in de werking van het lokaal bestuur verder te verhogen ook deze ondertekeningsbevoegdheid opnieuw zelf wenst op te nemen; dat de richtlijnen m.b.t. (mede)ondertekening ingevolge beslissing D2018/01 van de algemeen directeur hierdoor vervallen;

 

Overwegende dat er om praktisch-organisatorische redenen dus nood is aan het verlenen door de algemeen directeur van delegatie van de bevoegdheid tot (mede)ondertekening van de notulen en andere stukken voor/uitgaande van het bijzonder comité voor de sociale dienst van het OCMW aan personeelsleden van het OCMW;

 

Overwegende dat ingevolge (en sinds) het DLB deze delegatiebevoegdheid exclusief toebehoort aan de algemeen directeur en er dus nood is aan een bijsturing/actualisering van de regeling uit 2018 (inclusief de beslissing D2018/01 van de algemeen directeur van 27 juni 2018);

 

Overwegende dat – behoudens in geval van vervanging van de algemeen directeur bij diens afwezigheid, zoals bepaald door de gemeenteraadsbeslissing van 17 mei 2018, zoals gewijzigd op 18 april 2019, en de bijzondere delegatieregeling inzake het dagelijks personeelsbeheer, zoals uitgewerkt bij raadsbeslissing van 20 juni 2019 - deze delegatie dus beperkt wordt tot (mede)ondertekening van de notulen en andere stukken voor/uitgaande van het bijzonder comité voor de sociale dienst van het OCMW, met uitzondering van de (mede)ondertekening van (arbeids)overeenkomsten;

 

Besluit:

 

Artikel 1

De algemeen directeur geeft delegatie aan Jeannine Coekaerts, directeur burgerzaken en welzijn, en diens vervangers binnen het OCMW, conform artikel 277 §3 en 283 DLB, van de bevoegdheid tot (mede)ondertekening van de notulen en de stukken voor/uitgaande van het bijzonder comité van het OCMW, met uitzondering van de (mede)ondertekening van (arbeids)overeenkomsten.

 

Artikel 2

Deze beslissing treedt onmiddellijk in werking en is te allen tijde herroepbaar.

Beslissing D2018/01 van de algemeen directeur van 27 juni 2018 wordt door deze beslissing ingetrokken.

 

Artikel 3

De gemeenteraad en OCMW-raad worden daarvan op de hoogte gebracht tijdens de eerstvolgende vergadering.

 

Artikel 4

De personeelsleden aan wie de opdracht tot ondertekening of medeondertekening is gegeven, moeten boven hun handtekening, naam en functie tevens melding maken van de formule:

Voor de algemeen directeur

Kurt Yskout

In opdracht

 

 

Naam

Functie

 

Artikel 5

Betrokkene wordt hiervan verwittigd.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Besluit D2020/01 van de algemeen directeur

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit D2020/01 van de algemeen directeur van 8 juni 2020 -  delegatie van bevoegdheid tot (mede)ondertekening van de notulen en de stukken voor/uitgaande van het bijzonder comité voor de sociale dienst." "

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit D2020/01 van de algemeen directeur van 8 juni 2020 -  delegatie van bevoegdheid tot (mede)ondertekening van de notulen en de stukken voor /uitgaande van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 juni 2020

 

Kennisneming delegatiebesluit van taken die aan de financieel directeur zijn toevertrouwd

Motivering

 

Feiten en context

De continuïteit van de werking van de (financiële) werking van de organisatie dient verzekerd te blijven ook bij afwezigheid van de financieel directeur en de aan deze functie gekoppelde specifieke bevoegdheden en taken.

 

Hiertoe is een delegatie van de financieel directeur aan andere personeelsleden (binnen) de financiële dienst nodig.

 

Juridische gronden

De toepasselijke bepalingen van het Decreet over het Lokaal Bestuur d.d. 22 december 2017 (DLB), meer specifiek artikel 219 aangaande het organisatiebeheerssysteem en artikel 272 §2 (aangaande de delegatie voor het plaatsen van de eerste handtekening door de algemeen directeur, wordt naar analogie van deze delegatie eveneens voorzien in het organisatiebeheerssysteem voor de financieel directeur voor het plaatsen van de tweede handtekening) en artikel 177 aangaande de visumplicht van de financieel directeur.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De continuïteit van de werking van de (financiële) werking van de organisatie dient verzekerd te blijven ook bij afwezigheid van de financieel directeur en de aan deze functie gekoppelde specifieke bevoegdheden en taken.

 

Hiertoe is een delegatie van de financieel directeur aan andere personeelsleden (binnen) de financiële dienst nodig.

 

Het betaamt om redenen van transparantie dat de raad kennis kan nemen van deze organisatorische maatregelen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Delegatiebesluit FD 04 06 2020

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt kennis van de delegatie per 1 juli 2020 van de taken die aan de financieel directeur zijn toevertrouwd m.b.t. het plaatsen van de tweede handtekening en het verlenen van een visum bij tijdelijke afwezigheid of verhindering van 5 opeenvolgende werkdagen of meer van de financieel directeur.

 

Latere wijzigingen aan dit delegatiebesluit behoren decretaal tot de bevoegdheid van de financieel directeur. Ze zullen ter kennis worden gebracht van gemeenteraad en OCMW-raad.

 

De voorwaarden voor delegatie zijn deze vermeld in het advies van de financieel directeur van 4 juni 2020:

“Katia Valvekens, financieel directeur, stelt voor dat tijdens haar afwezigheid en in onderlinge afspraak haar bevoegdheid voor het plaatsen van een tweede handtekening bij girale betalingen en haar bevoegdheid om voorgenomen financiële verbintenissen die resulteren in een uitgaande nettokasstroom  en onderworpen zijn aan een voorafgaand visum, voordat enige verbintenis kan worden aangegaan, dit conform de vigerende gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2019 te delegeren aan, in respectievelijke volgorde, Steve Schoolmeesters en Christel Jespers die deze taak uitsluitend zullen uitvoeren onder de verantwoordelijkheid van de financieel directeur."" "

De gemeenteraad neemt kennis van de delegatie van de taken die aan de financieel directeur zijn toevertrouwd m.b.t. het plaatsen van de tweede handtekening en het verlenen van een visum bij tijdelijke afwezigheid of verhindering van 5 opeenvolgende werkdagen of meer van de financieel directeur.

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 juni 2020

 

Kennisneming nieuwe aankoopprocedures in het kader van het organisatiebeheerssysteem

Motivering

 

Feiten en context

Een goed organisatiebeheerssysteem vereist o.m. een duidelijk aankoopproces, gestroomlijnd en transparant voor de volledige organisatie.

 

Juridische gronden

         De toepasselijke bepalingen van het Decreet over het Lokaal Bestuur d.d. 22 december 2017 (DLB), meer specifiek artikel 219 aangaande het organisatiebeheerssysteem

         Raadsbeslissing van 20/6/20219

 

Adviezen

Bespreking op het managementteam van 4/5/2020 en 8/6/2020.

 

Argumentatie

Een goed organisatiebeheerssysteem vereist o.m. een duidelijk aankoopproces, gestroomlijnd en transparant voor de volledige organisatie. Een eerste deel werd reeds gerealiseerd door de beslissing van dagelijks bestuur op de gemeenteraad van 20 juni 2019 en de richtlijnen die hierop volgden (stap 2 van het aankoopproces).

 

Een volgende reeks maatregelen hierin zijn de uitwerking van  de bestelbonprocedure (stap 3), de  procedure voor inkomende facturen (stap 4) en de betalingsprocedure al dan niet via provisie (stap5).

 

Procedure voor kasbeheer en geringe dagontvangsten wordt eveneens toegevoegd aan het organisatiebeheerssysteem ter vervanging van regeling zoals uitgewerkt door de gemeenteraadsbeslissing van 21 februari 2013.

 

Het betaamt om redenen van transparantie dat de raad kennis kan nemen van deze organisatorische maatregelen die kaderen in het door de raad op 21 februari 2019 vastgelegde kader organisatiebeheersing.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

          5-staps aankoopprocedure

          bestelbonprocedure (stap 3)

          procedure inkomende facturen (stap 4)

          procedure betaling ( stap 5a)

          procedure provisies (stap 5b)

          procedure kasbeheer

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt kennis van de nieuwe procedures in het aankoopproces die worden  opgenomen in het organisatiebeheerssysteem." "

De gemeenteraad neemt kennis van nieuwe procedures in het aankoopproces, opgenomen in het organisatiebeheerssysteem.

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 juni 2020

 

Jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) - Kerkfabriek Sint-Martinus - advies

Motivering

 

Feiten en context

De eindrekening (onder de vorm van een jaarrekening 2019) van de Kerkfabriek Sint-Martinus werd goedgekeurd op de nieuwe kerkraad van Sint-Donatus op 22 januari 2020 en overgemaakt aan het Provinciebestuur Vlaams-Brabant en het Aartsbisdom Mechelen- Brussel

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, zoals gewijzigd op 20 januari 2006 en 6 juli 2012, inzonderheid artikel 54 en 55

         Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten zoals gewijzigd op 5 september 2008, 14 december 2012 en 16 mei 2014

         Ministerieel besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst en ter uitvoering van artikel 46 van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, zoals gewijzigd op 5 september 2008, 12 februari 2013 en 16 mei 2014

         Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst

         Omzendbrief BB 2008/01 van februari 2008 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Op de vergadering van 22 januari 2020 van de eengemaakte kerkfabriek van Sint-Donatus werd de rekening 2019 en bijhorende documenten goedgekeurd en werd het college op 4 februari 2020 in kennis gesteld.

 

De onderscheiden jaarrekeningen 2019 (tevens eindrekeningen) van de verschillende kerkfabrieken van Tielt-Winge werden gezamenlijk ingediend door (de voorzitter van) het centraal kerkbestuur op 24 januari 2020.

 

De gemeenteraad wordt geacht advies uit te brengen en de voormelde rekening binnen een termijn van 50 dagen die ingaat de dag na het inkomen van de rekeningen te versturen, dit betreft tevens de eindrekening zodat de termijn van 200 dagen voor kwijting dient gerespecteerd te worden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Jaarrekening 2019 (tevens eindrekening)

         Coördinatietabel jaarrekeningen 2019

 

Besluit:

over artikel 2eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) van de kerkfabriek Sint-Martinus:

 

Kerkfabriek

exploitatietoelage

exploitatieresultaat

investeringstoelage

investeringsresultaat

Sint-Martinus

8.161,13

9.787,34

0,00

0,00

 

Artikel 2

De gemeenteraad geeft voor de jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) van de kerkfabriek Sint-Martinus een gunstig advies.

 

Artikel 3

Dit besluit wordt verstuurd aan de provinciegouverneur." "

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) van de kerkfabriek Sint-Martinus en geeft een gunstig advies.

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 juni 2020

 

Jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) - Kerkfabriek O.L.V. Tielt - advies

Motivering

 

Feiten en context

De eindrekening (onder de vorm van een jaarrekening 2019) van de Kerkfabriek O.L.V.-Tielt werd goedgekeurd op de nieuwe kerkraad van Sint-Donatus op 22 januari 2020 en overgemaakt aan het Provinciebestuur Vlaams-Brabant en het Aartsbisdom Mechelen- Brussel.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, zoals gewijzigd op 20 januari 2006 en 6 juli 2012, inzonderheid artikel 54 en 55

         Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten zoals gewijzigd op 5 september 2008, 14 december 2012 en 16 mei 2014

         Ministerieel besluit  van  27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de  besturen van de eredienst en ter uitvoering van artikel 46  van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, zoals gewijzigd op 5 september 2008, 12 februari 2013 en  16 mei 2014

         Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst

         Omzendbrief BB 2008/01 d.d. 22 februari 2008 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Op de vergadering van 22 januari 2020 van de eengemaakte kerkfabriek van Sint-Donatus werd de rekening 2019 en bijhorende documenten goedgekeurd en werd het college op 4 februari 2020 in kennis gesteld.

 

De onderscheiden jaarrekeningen 2019 (tevens eindrekeningen) van de verschillende kerkfabrieken van Tielt-Winge werden gezamenlijk ingediend door (de voorzitter van) het centraal kerkbestuur op 24 januari 2020.

 

De gemeenteraad wordt geacht advies uit te brengen en de voormelde rekening binnen een termijn van 50 dagen die ingaat de dag na het inkomen van de rekeningen te versturen, dit betreft tevens de eindrekening zodat de termijn van 200 dagen voor kwijting dient gerespecteerd te worden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Jaarrekening 2019 (tevens eindrekening)

 

Besluit:

over artikel 2eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw:

 

Kerkfabriek

exploitatietoelage

exploitatieresultaat

investeringstoelage

investeringsresultaat

Onze -Lieve Vrouw

0,00

45.778,27

344.320,57

111.562,71

 

Artikel 2

De gemeenteraad geeft voor de jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw een gunstig advies.

 

Artikel 3

Dit besluit wordt verstuurd aan de provinciegouverneur." "

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw en geeft een gunstig advies.

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 juni 2020

 

Jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) - Kerkfabriek Sint-Joris - advies

Motivering

 

Feiten en context

De eindrekening (onder de vorm van een jaarrekening 2019) van de Kerkfabriek Sint-Joris werd goedgekeurd op de nieuwe kerkraad van Sint-Donatus op 22 januari 2020 en overgemaakt aan het Provinciebestuur Vlaams-Brabant en het Aartsbisdom Mechelen-Brussel.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, zoals gewijzigd op 20 januari 2006 en 6 juli 2012, inzonderheid artikel 54 en 55

         Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten zoals gewijzigd op 5 september 2008, 14 december 2012 en 16 mei 2014

         Ministerieel besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst en ter uitvoering van artikel 46 van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, zoals gewijzigd op 5 september 2008, 12 februari 2013 en 16 mei 2014

         Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst

         Omzendbrief BB 2008/01 van 22 februari 2008 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Op de vergadering van 22 januari 2020 van de eengemaakte kerkfabriek van Sint-Donatus werd de rekening 2019 en bijhorende documenten  goedgekeurd en werd het college op 4 februari 2020 in kennis gesteld.

 

De onderscheiden jaarrekeningen 2019 (tevens eindrekeningen) van de verschillende kerkfabrieken van Tielt-Winge werden gezamenlijk ingediend door (de voorzitter van) het centraal kerkbestuur op 24 januari 2020.

 

De gemeenteraad wordt geacht advies uit te brengen en de voormelde rekening binnen een termijn van 50 dagen die ingaat de dag na het inkomen van de rekeningen te versturen, dit betreft tevens de eindrekening zodat de termijn van 200 dagen voor kwijting dient gerespecteerd te worden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Jaarrekening 2019 (tevens eindrekening)

 

Besluit:

over artikel 2eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) van de kerkfabriek Sint-Joris :

 

Kerkfabriek

exploitatietoelage

exploitatieresultaat

investeringstoelage

investeringsresultaat

Sint-Joris

6.192,88

17.971,64

25.000,00

0,00

 

Artikel 2

De gemeenteraad geeft voor de jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) van de kerkfabriek Sint-Joris een gunstig advies.

 

Artikel 3

Dit besluit wordt verstuurd aan de provinciegouverneur." "

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) van de kerkfabriek Sint-Joris en geeft een gunstig advies.

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 juni 2020

 

Jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) - Kerkfabriek Sint-Denijs - advies

Motivering

 

Feiten en context

De eindrekening (onder de vorm van een jaarrekening 2019) van de Kerkfabriek Sint-Denijs werd goedgekeurd op de nieuwe kerkraad van Sint-Donatus op 22 januari 2020 en overgemaakt aan het Provinciebestuur Vlaams-Brabant en het Aartsbisdom Mechelen- Brussel.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, zoals gewijzigd op 20 januari 2006 en 6 juli 2012, inzonderheid artikel 54 en 55

         Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten zoals gewijzigd op 5 september 2008, 14 december 2012 en 16 mei 2014

         Ministerieel besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst en ter uitvoering van artikel 46 van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, zoals gewijzigd op 5 september 2008, 12 februari 2013 en 16 mei 2014

         Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst

         Omzendbrief BB 2008/01 van 22 februari 2008 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Op de vergadering van 22 januari 2020 van de eengemaakte kerkfabriek van Sint-Donatus werd de rekening 2019 en bijhorende documenten goedgekeurd en werd het college op 4 februari 2020 in kennis gesteld.

 

De onderscheiden jaarrekeningen 2019 (tevens eindrekeningen) van de verschillende kerkfabrieken van Tielt-Winge werden gezamenlijk ingediend door (de voorzitter van) het centraal kerkbestuur op 24 januari 2020.

 

De gemeenteraad wordt geacht advies uit te brengen en de voormelde rekening binnen een termijn van 50 dagen die ingaat de dag na het inkomen van de rekeningen  te versturen, dit betreft tevens de eindrekening zodat de termijn van 200 dagen voor kwijting dient gerespecteerd te worden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Jaarrekening 2019 (tevens eindrekening)

 

Besluit:

over artikel 2eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) van de kerkfabriek Sint-Denijs:

 

Kerkfabriek

exploitatietoelage

exploitatieresultaat

investeringstoelage

investeringsresultaat

Sint-Denijs

10.593,54

18.947,86

0,00

47.185,44

 

Artikel 2

De gemeenteraad geeft voor de jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) van de kerkfabriek Sint-Denijs een gunstig advies.

 

Artikel 3

Dit besluit wordt verstuurd aan de provinciegouverneur." "

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) van de kerkfabriek Sint-Denijs en geeft een gunstig advies.

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 juni 2020

 

Jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) - Kerkfabriek Sint-Mattheus - advies

Motivering

 

Feiten en context

De eindrekening (onder de vorm van een jaarrekening 2019) van de Kerkfabriek Sint-Mattheus werd goedgekeurd op de nieuwe kerkraad van Sint-Donatus op 22 januari 2020 en overgemaakt aan het Provinciebestuur Vlaams-Brabant en het Aartsbisdom Mechelen- Brussel.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, zoals gewijzigd op 20 januari 2006 en 6 juli 2012, inzonderheid artikel 54 en 55

         Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten zoals gewijzigd op 5 september 2008, 14 december 2012 en 16 mei 2014

         Ministerieel besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst en ter uitvoering van artikel 46 van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, zoals gewijzigd op 5 september 2008, 12 februari 2013 en 16 mei 2014

         Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst

         Omzendbrief BB 2008/01 van 22 februari 2008 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Op de vergadering van 22 januari 2020 van de eengemaakte kerkfabriek van Sint-Donatus werd de rekening 2019 en bijhorende documenten goedgekeurd en werd het college op 4 februari 2020 in kennis gesteld.

 

De onderscheiden jaarrekeningen 2019 (tevens eindrekeningen) van de verschillende kerkfabrieken van Tielt-Winge werden gezamenlijk ingediend door (de voorzitter van) het centraal kerkbestuur op 24 januari 2020.

 

De gemeenteraad wordt geacht advies uit te brengen en de voormelde rekening binnen een termijn van 50 dagen die ingaat de dag na het inkomen van de rekeningen te versturen, dit betreft tevens de eindrekening zodat de termijn van 200 dagen voor kwijting dient gerespecteerd te worden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Jaarrekening 2019 (tevens eindrekening)

 

Besluit:

over artikel 2eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) van de kerkfabriek Sint-Mattheus:

 

Kerkfabriek

exploitatietoelage

exploitatieresultaat

investeringstoelage

investeringsresultaat

Sint-Mattheus

0,00

13.396,76

0,00

-2.189,69

 

Artikel 2

De gemeenteraad geeft voor de jaarrekening 2019 tevens eindrekening) van de kerkfabriek Sint-Mattheus een gunstig advies.

 

Artikel 3

Dit besluit wordt verstuurd aan de provinciegouverneur." "

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) van de kerkfabriek Sint-Mattheus en geeft een gunstig advies.

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 juni 2020

 

Jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) - Kerkfabriek Sint-Pieter - advies

Motivering

 

Feiten en context

De eindrekening (onder de vorm van een jaarrekening 2019) van de Kerkfabriek Sint-Pieter werd goedgekeurd op de nieuwe kerkraad van Sint-Donatus op 22 januari 2020 en overgemaakt aan het Provinciebestuur Vlaams-Brabant en het Aartsbisdom Mechelen- Brussel.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, zoals gewijzigd op 20 januari 2006 en 6 juli 2012, inzonderheid artikel 54 en 55

         Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten zoals gewijzigd op 5 september 2008, 14 december 2012 en 16 mei 2014

         Ministerieel besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst en ter uitvoering van artikel 46 van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, zoals gewijzigd op 5 september 2008, 12 februari 2013 en 16 mei 2014

         Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst

         Omzendbrief BB 2008/01 van 22 februari 2008 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Op de vergadering van 22 januari 2020 van de eengemaakte kerkfabriek van Sint-Donatus werd de rekening 2019 en bijhorende documenten goedgekeurd en werd het college op 4 februari 2020 in kennis gesteld.

 

De onderscheiden jaarrekeningen 2019 (tevens eindrekeningen) van de verschillende kerkfabrieken van Tielt-Winge werden gezamenlijk ingediend door (de voorzitter van) het centraal kerkbestuur op 24 januari 2020.

 

De gemeenteraad wordt geacht advies uit te brengen en de voormelde rekening binnen een termijn van 50 dagen die ingaat de dag na het inkomen van de rekeningen te versturen, dit betreft tevens de eindrekening zodat de termijn van 200 dagen voor kwijting dient gerespecteerd te worden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Jaarrekening 2019 (tevens eindrekening)

 

Besluit:

over artikel 2eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) van de kerkfabriek Sint-Pieter:

 

Kerkfabriek

exploitatietoelage

exploitatieresultaat

investeringstoelage

investeringsresultaat

Sint-Pieter

0,00

5.969,61

0,00

987,23

 

Artikel 2

De gemeenteraad geeft voor de jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) van de kerkfabriek Sint-Pieter een gunstig advies.

 

Artikel 3

Dit besluit wordt verstuurd aan de provinciegouverneur." "

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2019 (tevens eindrekening) van de kerkfabriek Sint-pieter en geeft een gunstig advies.

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 juni 2020

 

Definitieve vaststelling rooilijn Rillaarseweg

Motivering

 

Feiten en context

De gemeenteraadsbeslissing keurde op 14 mei 2009 de samenwerkingsovereenkomst met Riobra (nu Fluvius) goed voor de rioleringswerken Dorpsstraat-Blerebergstraat, waarvan de Rillaarseweg aan de school een onderdeel is.

 

De gemeenteraadsbeslissing keurde op 11 februari 2010 het addendum bij de overeenkomst van Arcadis en Riobra omtrent de studie van het project 075151 – riolering Blerebergstraat en Dorpsstraat goed.

 

Arcadis heeft het ontwerp en aanbestedingsdossier opgemaakt.

 

De gemeenteraadsbeslissing keurde op 19 september 2019 het aanbestedingsdossier goed. Na goedkeuring heeft het studiebureau nog essentiële aanpassingen moeten doen naar aanleiding van de vergadering met de nutsmaatschappijen, waardoor het dossier heden opnieuw moet worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Een fasering werd toegevoegd (artikel 76 van het bestek en verslag CV nuts).

 

Dit agendapunt werd verdaagd op de raad van 16 april 2020 ingevolge tussengekomen noodregelgeving (corona-crisisregelgeving) rond de (opschorting van de) termijnen van het openbaar onderzoek inzake de procedures van het gemeentewegendecreet.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Het departement Mobiliteit en Openbare Werken bracht geen advies uit tijdens het openbaar onderzoek, aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

 

De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant bracht geen advies uit tijdens het openbaar onderzoek, aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

 

De Lijn bracht geen advies uit.

 

Argumentatie

Het bestuur heeft de intentie de schoolomgeving opnieuw vorm te geven naar aanleiding van de aanleg van riolering en het uitvoeren van wegeniswerken langs de Rillaarseweg.

 

De Rillaarseweg vormt een drukke verkeersas binnen de gemeente waarbij de Leuvensesteenweg en de Diestsesteenweg (beide gewestwegen) verbonden worden met de E314. De schoolomgeving ligt middenin dit traject en vlak voor en na de schooluren is er heel wat verkeerscongestie.

 

Deze heraanleg van de schoolomgeving komt het algemeen belang ten goede, door de heraanleg worden veiligere fietspaden voor de schoolgaande jeugd gecreëerd wat elke gebruiker van het openbaar domein ten goede komt.

 

Ten einde deze bredere fietspaden te creëren, is het vereist om op bepaalde percelen innames te doen:

• Inname 4 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 447N voor een oppervlakte van 10 centiare

• Inname 5 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1 afdeling, sectie B, nummer 436/02 voor een oppervlakte van 64 centiare

• Inname 6 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 435/02 voor een oppervlakte van 2 centiare

• Inname 7 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 537D3 voor een oppervlakte van 8 centiare

• Inname 8 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 536A2 voor een oppervlakte van 18 centiare

• Inname 9 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 537D3 voor een oppervlakte van 27 centiare

 

Inname 1 tot en met 3 zullen niet worden uitgevoerd omdat deze niet nodig zijn voor de inrichting van het fietspad. Deze werden initieel voorzien voor de inrichting van een voetpadje langs het fietspad, maar dragen door de minieme breedte niet bij tot de verkeersveiligheid.

 

De eigendomstructuur van de in te nemen delen van de percelen:

• Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 447N is in eigendom van de Waal – Saerens, wonende te Rillaarseweg 48, 3390 Tielt-Winge

• Tielt-Winge, 1 afdeling, sectie B, nummers 436/02 en 435/02 zijn in eigendom van de gemeente Tielt-Winge, met kantoren te Kruisstraat 2, 3390 Tielt-Winge

• Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 537D3 is in eigendom van de Vereniging der Parochiale Werken van het Dekenaat Diest, met kantoren te Oscar Nihoulstraat 4, 3290 Diest

• Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 536A2 is in eigendom van de Donchestichting, met kantoren te Kerkstraat 13, 2290 Vorselaar

 

De percelen waarop innames worden uitgevoerd blijven ontsloten tot het openbaar domein.

 

Intertopo Landmeters- en studiebureau bepaalde de waarde van de inname aan de hand van het schattingsverslag van 9 januari 2020. De waarde bedraagt: 45 euro per m².

 

De gemeenteraad stelde het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan voorlopig vast op 16 januari 2020.

 

Het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 14 februari 2020 tot 16 maart 2020.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering houdende noodmaatregelen inzake het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen schortte de lopende openbaar onderzoeken in het kader van dit decreet op vanaf 16 maart 2020.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de einddatum van de noodmaatregelen voor het besluit van de Vlaamse Regering van 10 april 2020 houdende de noodmaatregelen inzake het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen stelde de einddatum van de noodmaatregelen in het kader van dit decreet vast op 27 april 2020.

 

Het openbaar onderzoek wordt verdergezet vanaf 30 april 2020 tot en met 5 mei 2020.

 

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werd er op 9 maart 2020 één bezwaarschrift daterend van 9 maart 2020 ontvangen. Het bezwaarschrift is gesteund op de volgende motieven:

De eigenaar heeft bezwaar tegen de gratis inname van zijn eigendom.

 

Standpunt van het schepencollege over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

In het bezwaarschrift wordt geen bezwaar tegen het ontwerp van de rooilijn als dusdanig geformuleerd. In het rooilijnplan is echter geen onteigeningsplan opgenomen.

Inname 4 wordt uit het rooilijnplan geschrapt.

De huidige toestand wordt gerespecteerd.

 

Het openbaar onderzoek werd gevoerd overeenkomstig de daartoe geldende richtlijnen, wat betreft aanplakking ter plaatse en kennisgeving aan de aanpalend eigenaars.

 

Het openbaar onderzoek werd gepubliceerd op de gemeentelijke website op 12 februari 2020.

 

Het openbaar onderzoek werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 14 februari 2020.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

De diverse stukken deel uitmakend van het dossier rooilijnplan 'Rillaarseweg tussen Sint-Annastraat en Dorpsstraat'.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan 'Rillaarseweg tussen Sint-Annastraat en Dorpsstraat' definitief vast.

 

Artikel 2

Ten einde deze rooilijn uit te voeren, worden innames uitgevoerd op de volgende kadastraal gesitueerde percelen:

         Inname 5 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1 afdeling, sectie B, nummer 436/02 voor een oppervlakte van 64 centiare

         Inname 6 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 435/02 voor een oppervlakte van 2 centiare

         Inname 7 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 537D3 voor een oppervlakte van 8 centiare

         Inname 8 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 536A2 voor een oppervlakte van 18 centiare

         Inname 9 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 537D3 voor een oppervlakte van 27 centiare

 

Artikel 3

Inname 1 tot en met 3 zullen niet worden uitgevoerd omdat deze niet nodig zijn voor de inrichting van het fietspad. Deze werden initieel voorzien voor de inrichting van een voetpadje langs het fietspad, maar dragen door de minieme breedte niet bij tot de verkeersveiligheid.

 

Artikel 4

Inname 4 wordt niet uitgevoerd omdat deze niet nodig is voor de inrichting van het fietspad. Deze werd initieel voorzien om de theoretische toestand en de toestand in de praktijk met elkaar in overeenstemming te brengen wat betreft het gebruik voor openbaar nut.

 

Artikel 5

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering (bekendmaking en dergelijke) van deze beslissing.

 

Artikel 6

Dit besluit is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht overeenkomstig artikels 330 e.v. van het DLB." "

De gemeenteraad stelt het gemeentelijk rooilijnplan "Rillaarseweg tussen Sint-Annastraat en Dorpsstraat" definitief vast.

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 juni 2020

 

Definitieve vaststelling afschaffing weg nummer 7 Sint-Joris-Winge

Motivering

 

Feiten en context

De Oude Leuvensebaan is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge als weg nummer 7.

 

Deze weg heeft overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge een variërende breedte van 7 à 10 meter.

 

De weg situeert zich tussen de bestaande resterende bedding van de Oude Leuvensebaan en de Wingerstraat.

 

In de feiten werd de bedding op 5 augustus 1985 door het gemeentebestuur verkocht aan de huidige eigenaar, de heer Ronan Marteaux, zonder deze eerst af te schaffen.

 

Juridische gronden

           Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

           Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Het departement Mobiliteit en Openbare Werken bracht geen advies uit tijdens het openbaar onderzoek, aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

 

De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant bracht geen advies uit tijdens het openbaar onderzoek, aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

 

De Lijn bracht geen advies uit.

 

Argumentatie

Overeenkomstig de plannen is de weg dwars gelegen op enkele percelen. De bedding is momenteel bebouwd met een elektriciteitscabine, een werkplaats en wordt voor het overige gebezigd als tuinzone.

 

Het gebruik van deze percelen zou geoptimaliseerd kunnen worden.

 

Overeenkomstig het decreet op de gemeentewegen dient het gemeentebestuur te waken over de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau. De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 7, zoals vervat in het grafisch plan brengt deze doelstelling van het decreet niet in het gedrang. De verbinding tussen de Oude Leuvensebaan en de Wingerstraat blijft bestaan. De andere uitloper van de Oude Leuvensebaan ter hoogte van Oude Leuvensebaan 34 en Oude Leuvensebaan 36 maakt dezelfde verbinding mogelijk op een afstand van ongeveer 25 à 30 meter.

 

Een andere opgelegde doelstelling is de herwaardering en de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen zowel op recreatief als functioneel vlak. Deze doelstelling wordt evenmin geschonden. De verbinding tussen de Oude Leuvensebaan en de Wingerstraat blijft zoals reeds gesteld behouden. De huidige Oude Leuvensebaan betreft een weg die gekenmerkt wordt door één rijvak en geenzins de allure heeft een drukke hoofdverbindingsweg te zijn.

 

De af te schaffen oppervlakte bedraagt 863 m².

 

Het bedoelde af te schaffen gedeelte van weg 7 situeert zich overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie B, nummers:

- 330R, in eigendom van de Provinciale Brabantse Energiemaatschappij, met kantoren te Diestsesteenweg 126, 3210 Lubbeek.

- 330S, 331F en 331H, in eigendom van Ronan Marteaux, wonende te Wingerstraat 64, 3390 Tielt- Winge.

 

De eigenaars voegden een gemotiveerde aanvraag toe, waarbij wordt voorgesteld om de bovenvermelde weg deels af te schaffen.

 

Gelet op de bijgevoegde plannen van 6 januari 2020, zoals opgemaakt door Intertopo Landmetersbureau BVBA.

 

Het gemeentebestuur neemt de kosten voor de procedure ten laste. De bedding werd immers al verkocht op 5 augustus 1985 zonder deze voorafgaandelijk aan de verkoop af te schaffen.

 

De opheffing van dit gedeelte van weg 7 overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen staat ten dienste van het algemeen belang. Het is de taak van het gemeentebestuur om rechtszekerheid te bieden nopens de rechtshandelingen die zij stelt. Het is nodig de theoretische toestand in overeenstemming te brengen met de praktische toestand die geldt sinds de verkoop van de bedding op 5 augustus 1985.

 

De wijziging of afschaffing van deze weg is in dit geval een uitzonderingsmaatregel die het wegennetwek niet schaadt. Dezelfde verbinding tussen de Oude Leuvensebaan en de Wingerstraat blijft behouden via de bestaande uitloper van de Oude Leuvensebaan op een afstand van 25 à 30 meter.

 

De verkeersveiligheid en de ontsluiting van de aangrenzende percelen worden in acht genomen. De bovenvermelde betrokken percelen 330R, 330S en 331H zijn nog steeds toegankelijk langs de Wingerstraat. Het andere perceel 331F wordt ontsloten langs de Oude Leuvensebaan. De gedeeltelijke afschaffing van weg 7 heeft geen invloed op de ontsluiting van de aanpalende percelen.

 

De betrokken bedding bevindt zich te Sint-Joris-Winge ter hoogte van de Wingerstraat en de Oude Leuvensebaan, er zijn geen gemeentegrensoverschrijdende perspectieven die spelen.

 

Het verdient aanbeveling dat het gemeentebestuur de huidige toestand in overeenstemming brengt met de verkoop die plaats vond op 5 augustus 1985. Noch de behoeften van de huidige als de toekomstige generatie komen daarbij in het gedrang. De verbinding tussen de Wingerstraat en de Oude Leuvensebaan blijft bestaan op een afstand van 25 à 30 meter. De betrokken eigenaars dienen volledig te kunnen beschikken over de gronden zoals de gewestplanbestemming dit toelaat.

 

De gemeenteraad nam in zitting van 20 februari 2020 een beslissing tot voorlopige vaststelling van de gedeeltelijke opheffing van weg 7, opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Het openbaar onderzoek ging van start op 28 februari 2020 en liep tot en met 30 maart 2020, overeenkomstig de daartoe geldende onderrichtingen.

 

Het proces-verbaal van opening van het openbaar onderzoek van 28 februari 2020.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 10 april 2020 houdende noodmaatregelen inzake het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen schortte de lopende openbaar onderzoeken in het kader van dit decreet op vanaf 16 maart 2020.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 24 april 2020 tot vaststelling van de einddatum van de noodmaatregelen voor het besluit van de Vlaamse Regering van 10 april 2020 houdende de noodmaatregelen inzake het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen stelde de einddatum van de noodmaatregelen in het kader van dit decreet vast op 27 april 2020.

 

Het openbaar onderzoek werd verdergezet vanaf 30 april 2020 tot en met 18 mei 2020.

 

Ten einde het recht op correcte inzage in dit dossier zowel analoog ten gemeentehuize als digitaal via de gemeentelijke website te vrijwaren wordt het openbaar onderzoek bijkomend verlengd van 19 mei 2020 tot en met 4 juni 2020.

 

Er werd geen bezwaarschrift ingediend tijdens deze bovenvermelde periode.

 

Het proces-verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek van 9 juni 2020.

 

Het schattingsverslag van Landmeetkantoor Van De Velde - Peeters van 5 mei 2020 waaruit blijkt dat de venale waarde ten gevolge van de vrijgekomen bedding  geraamd wordt op 0 euro, gezien onder meer de eigendomsoorsprong waarbij het lokaal bestuur reeds eigenaar geweest is van dit goed.

 

Het factuur van Landmeetkantoor Van De Velde - Peeters van 5 mei 2020 met referentie F/2020/0429 ten bedrage van 242 euro inclusief BTW.

 

Het factuur van Belgisch Staatsblad van 28 februari 2020 met referentie 2/7051/1 ten bedrage van 84,70 euro inclusief btw.

 

Financiële gevolgen

De kosten ten gevolge van het dossier worden geboekt op het exploitatiebudget van 2020 op het rekeningnummer 61420110 (Erelonen en vergoedingen (notaris, landmeter,...)) van het beleidsitem 060000 (Ruimtelijke planning).

 

Bijlagen

Het dossier houdende de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 7 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Besluit:

17 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
4 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers, Jessy Cobbaert en Jo Smekens.
Artikel 1

De gemeenteraad gaat over tot de definitieve vaststelling van het grafisch plan houdende de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 7, opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge, overeenkomstig de plannen opgemaakt door Landmetersbureau Intertopo, met maatschappelijke zetel te Halensebaan 68B, 3290 Diest.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering van dit besluit overeenkomstig de regelgeving.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e.v. van het DLB." "

De gemeenteraad gaat over tot de defintieve vaststelling van het grafisch plan houdende de gedeeltelijke opheffing van buurtweg 7, opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 juni 2020

 

Definitieve vaststelling afschaffing weg nummer 53 Sint-Joris-Winge

Motivering

 

Feiten en context

Het Molenbeekschenvoetpad is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge als weg nummer 53.

 

Deze weg is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge 1,65 meter breed.

 

De weg situeert zich te tussen de Wingebeek en de Steenheuvelstraat.

 

Een ander gedeelte van deze weg 53 werd afgeschaft door de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant op 14 november 1963.

 

Juridische gronden

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Het departement Mobiliteit en Openbare Werken bracht geen advies uit tijdens het openbaar onderzoek, aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

 

De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant bracht geen advies uit tijdens het openbaar onderzoek, aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

 

De Lijn bracht geen advies uit.

 

Argumentatie

Overeenkomstig de plannen van de Atlas der Buurtwegen is de weg aangeduid in volle lijnen wat duidt op het openbaar karakter en het eigendomsrecht dat in het bezit is van het gemeentebestuur.

 

Het decreet op de gemeentewegen stelt dat het gemeentebestuur dient te waken over de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau. De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 53, zoals vervat in het grafisch plan brengt deze doelstelling van het decreet niet in het gedrang. De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant besloot op 14 november 1963 tot de afschaffing van buurtweg 53 voor wat betreft het gedeelte tussen de Steenheuvelstraat en de Halensebaan over een afstand van 463,65 meter.

 

Een andere opgelegde doelstelling is de herwaardering en de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen zowel op recreatief als functioneel vlak. Deze doelstelling wordt evenmin geschonden. De verbinding tussen buurtwegen 53 en 52 uit de Atlas der Buurtwegen is heden onbestaande, richting de Glabbeeksesteenweg door gebruik als tuinzone met bebouwing van een bijgebouw en richting de Bronstraat door de verdere uitdeining van de bedding van de Wingebeek. Doch is deze bedding niet afgeschaft. Momenteel is de verbinding tussen de Steenheuvelstraat, de Bronstraat en Glabbeeksesteenweg niet in gebruik, waardoor de voorliggende afschaffing geen schade toebrengt aan het huidige wegennet.

 

De af te schaffen oppervlakte bedraagt 131m².

 

Het eigenaar, het gemeentebestuur, voegt een gemotiveerde aanvraag toe, waarbij wordt voorgesteld om de bovenvermelde weg deels af te schaffen.

 

Gelet op de bijgevoegde plannen van 5 februari 2020, zoals opgemaakt door Landmetersbureau Intertopo BVBA.

 

Het gemeentebestuur neemt de kosten voor de procedure ten laste. De bedding zal na afschaffing te koop aangeboden worden aan de aanpalend eigenaars, op dit moment zullen de kosten gerecupereerd worden.

 

De opheffing van dit gedeelte van weg 53 overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen schendt het algemeen belang niet. De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant besloot op 14 november 1963 tot de afschaffing van buurtweg 53 voor wat betreft het gedeelte tussen de Steenheuvelstraat en de Halensebaan over een afstand van 463,65 meter. Gezien deze afschaffing werd goedgekeurd, kan men bezwaarlijk stellen dat de verdere afschaffing van de weg het algemeen belang zou schaden.

 

De wijziging of afschaffing van deze weg is in dit geval een uitzonderingsmaatregel die het wegennetwerk niet schaadt. De verbinding tussen buurtwegen 53 en 52 uit de Atlas der Buurtwegen is heden onbestaande, richting de Glabbeeksesteenweg door gebruik als tuinzone met bebouwing van een bijgebouw en richting de Bronstraat door de verdere uitdeining van de bedding van de Wingebeek.

Doch is deze bedding niet afgeschaft. Momenteel is de verbinding tussen de Steenheuvelstraat, de Bronstraat en Glabbeeksesteenweg niet in gebruik, waardoor de voorliggende afschaffing geen schade toebrengt aan het huidige wegennet.

Indien de Molenbeekschenvoetweg wordt afgeschaft blijft de verbinding tussen Sint-Joris-Winge en Kiezegem behouden via de Bremberg en de Walebroekstraat. De Bremberg betreft tevens een rustig weggetje bestaande uit één rijvak. Langs deze weg bevindt zich één zonevreemde woning. Langs een zijarm van dit weggetje zijn nog twee zonevreemde woningen terug te vinden.

De verbinding met Kiezegem blijft wel degelijk bewaard ondanks de afschaffing van het Molenbeekschenvoetpad. De bestaande parallelle verbinding langs de Bremberg is van even grote waarde, vermits deze dezelfde kenmerken vertoont. De behoeften van de toekomstige generatie worden evenmin geschaad.

 

De verkeersveiligheid en de ontsluiting van de aangrenzende percelen worden in acht genomen. De gedeeltelijke afschaffing van weg 53 heeft geen invloed op de ontsluiting van de aanpalende percelen.

 

De betrokken bedding bevindt zich te Sint-Joris-Winge ter hoogte van de Steenheuvelstraat, er zijn geen gemeentegrensoverschrijdende perspectieven die spelen.

 

De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant besloot op 14 november 1963 tot de afschaffing van buurtweg 53 voor wat betreft het gedeelte tussen de Steenheuvelstraat en de Halensebaan over een afstand van 463,65 meter. Destijds werd geoordeeld dat de afschaffing van de weg het algemeen belang niet schaadt. De toenmalige afschaffing van dit wegsegment bracht de belangen van de toenmalige generatie kennelijk niet in het gedrang. Het standpunt nopens de voorliggende afschaffing wordt gesteund in een preadvies namens het provinciebestuur van 1 oktober 2018 aangaande de voorliggende afschaffing. Het is niet aannemelijk dat de belangen van de huidige en toekomstige generatie geschonden worden. De verbinding tussen buurtwegen 53 en 52 uit de Atlas der Buurtwegen is heden onbestaande, richting de Glabbeeksesteenweg door gebruik als tuinzone met bebouwing van een bijgebouw en richting de Bronstraat door de verdere uitdeining van de bedding van de Wingebeek. Doch is deze bedding niet afgeschaft. Momenteel is de verbinding tussen de Steenheuvelstraat, de Bronstraat en Glabbeeksesteenweg niet in gebruik, waardoor de voorliggende afschaffing geen schade toebrengt aan het huidige wegennet.

Indien de Molenbeekschenvoetweg wordt afgeschaft blijft ook de verbinding tussen Sint-Joris-Winge en Kiezegem behouden via de Bremberg en de Walebroekstraat. De Bremberg betreft tevens een rustig weggetje bestaande uit één rijvak. Langs deze weg bevindt zich één zonevreemde woning. Langs een zijarm van dit weggetje zijn nog twee zonevreemde woningen terug te vinden.

De verbinding met Kiezegem blijft wel degelijk bewaard ondanks de afschaffing van het Molenbeekschenvoetpad. De bestaande parallelle verbinding langs de Bremberg is van even grote waarde, vermits deze dezelfde kenmerken vertoont. De behoeften van de toekomstige generatie worden evenmin geschaad.

 

De gemeenteraad nam in zitting van 20 februari 2020 een beslissing tot voorlopige vaststelling van de gedeeltelijke opheffing van de gemeenteweg, gekend als buurtweg nummer 53 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Het openbaar onderzoek ging van start op 28 februari 2020 en liep tot en met 30 maart 2020, overeenkomstig de daartoe geldende onderrichtingen.

 

Het proces-verbaal van opening van het openbaar onderzoek van 28 februari 2020.

 

De Vlaamse Regering nam op 10 april 2020 een besluit betreffende noodmaatregelen inzake het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. Dit besluit schortte de lopende openbaar onderzoeken in het kader van dit decreet op vanaf 16 maart 2020.

 

De Vlaamse Regering nam op 24 april 2020 een besluit betreffende de vaststelling van de einddatum van de noodmaatregelen voor het besluit van de Vlaamse Regering van 10 april 2020 houdende de noodmaatregelen inzake het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en stelde de einddatum van de noodmaatregelen in het kader van dit decreet vast op 27 april 2020.

 

Het openbaar onderzoek werd verdergezet vanaf 30 april 2020 tot en met 18 mei 2020.

 

Ten einde het recht op correcte inzage in dit dossier zowel analoog ten gemeentehuize als digitaal via de gemeentelijke website te vrijwaren wordt het openbaar onderzoek bijkomend verlengd van 19 mei 2020 tot en met 4 juni 2020.

 

Er werden twee bezwaarschriften daterend van 27 maart 2020 (ingekomen op 31 maart 2020) en 4 juni 2020 (ingekomen op 4 juni 2020) ingediend tijdens deze periode. Deze bezwaarschriften zijn gesteund op de volgende motieven:

Bezwaarschrift van 27 maart 2020:

- Gebrek in de procedure. Bezwaarindiener kwam op 28 februari 2020 ten gemeentehuize de plannen van de afschaffing van buurtwegen 7 en 53 van Sint-Joris-Winge inkijken, deze bleken echter onvindbaar. De administratieve medewerker was niet aanwezig en de andere medewerkers waren niet op de hoogte. Dit stemt niet overeen met artikel 21 van het Gemeentewegendecreet.

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Het openbaar onderzoek liep van 28 februari 2020 tot en met 30 maart 2020. Bezwaarindier kwam inderdaad langs tijdens de afwezigheid van de dossierbehandelaar. De bezwaarindiener werd geïnformeerd dat hij tijdens het openbaar onderzoek vooralsnog kon langskomen om het dossier in te kijken, de dagen dat de dossierbehandelaar afwezig zou zijn, werden aan de bezwaarindiener gecommuniceerd via een schrijven van 2 maart 2020.

 

Het openbaar onderzoek over deze dossiers werd gecommuniceerd via de gemeentelijke website vanaf 27 februari 2020.

 

Bezwaarindiener berichtte dezelfde dag nog dat hij alle brieven van de openbare onderzoeken betreffende buurtwegen 7 en 53 alle vier gevonden heeft. 

Hier wordt vermoed dat de bezwaarindiener duidt op de bekendmaking van het openbaar onderzoek ter plaatse via een aankondiging minstens aan het begin- en het eindpunt van het op te heffen wegdeel.

 

Verder stelt bezwaarindiener dat hij na zijn plaatsbezoek en uitgebreide verkenning van de omgeving nauwgezet gaat bekijken wat het algemeen belang van deze weg zou kunnen zijn.

 

Bezwaarindiener was op basis van de informatie die hij vergaarde in kennis om een plaatsbezoek af te leggen en een uitgebreid gemotiveerd bezwaarschrift te formuleren.

 

Doch ging hij niet in op de uitnodiging om het dossier in te kijken samen met de dossierbehandelaar. De bezwaarindiener kwam niet meer langs om het dossier in te kijken.

 

Er kan niet gesteld worden dat bezwaarindiener onvoldoende geïnformeerd werd nopens het dossier.

 

De Vlaamse Regering nam op 10 april 2020 een besluit betreffende noodmaatregelen inzake het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. Dit besluit schortte de lopende openbaar onderzoeken in het kader van dit decreet op vanaf 16 maart 2020.

 

De Vlaamse Regering nam op 24 april 2020 een besluit betreffende de vaststelling van de einddatum van de noodmaatregelen voor het besluit van de Vlaamse Regering van 10 april 2020 houdende de noodmaatregelen inzake het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en stelde de einddatum van de noodmaatregelen in het kader van dit decreet vast op 27 april 2020.

 

Het openbaar onderzoek werd verdergezet vanaf 30 april 2020 tot en met 18 mei 2020.

 

Ten einde het recht op correcte inzage in dit dossier zowel analoog ten gemeentehuize als digitaal via de gemeentelijke website te vrijwaren wordt het openbaar onderzoek bijkomend verlengd van 19 mei 2020 tot en met 4 juni 2020.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift kan niet worden bijgetreden.

 

- Het voornemen tot het gedeeltelijk opheffen van de gemeenteweg nummer 53 te Sint-Joris-Winge moet getoetst worden aan de doelstellingen en afwegingsprincipes, beschreven in artikel 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019. Het voornemen doorstaat deze toets niet, omdat er in het gebied waar buurtweg 53 zich bevindt (Glabbeeksesteenweg, Halensebaan, Bremberg en Bronstraat) momenteel geen enkele trage weg toegankelijk is.

Samen met buurtweg 52 zou buurtweg 53 kunnen opgenomen worden in een wandellus waar de gemeente (volgens de uitleg van een administratief medewerker) aan werkt. Buurtweg 53 is nog steeds zichtbaar. De doorgang wordt aan de Steenheuvelstraat enkel verhinderd door een (losse) draad en aan de Wingebeek door een pallet. Bovendien is het brugje over de Wingebeek nog steeds aanwezig!

Het doorknippen van deze zachte verbinding tussen de Steenheuvelstraat en het brugje over de Wingebeek (groene lijn) zorgt ervoor dat er ook geen zachte verbinding meer mogelijk is tussen de Steenheuvelstraat en de Glabbeeksesteenweg. Nochtans zouden de huidige en toekomstige bewoners van beide straten de voor zachte weggebruikers minder aangename Halensebaan kunnen vermijden en gebruik maken van deze buurtweg(en) om zich naar de school, de voetbalterreinen, de jeugdbeweging, de muziekschool,... te bewegen.

Het opheffen van buurtweg 53 staat dus niet ten dienste van het algemeen belang, maar dient het belang van één of meerdere particulieren.

Het opheffen van een gemeenteweg zou een uitzonderingsmaatregel moeten zijn. Een opheffing dient bovendien afdoende gemotiveerd te worden. Als er meer trage wegen worden opgeheven, dan dat er worden geopend dan is dit uiteraard geen uitzonderingsmaatregel meer.

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Het decreet op de gemeentewegen stelt dat het gemeentebestuur dient te waken over de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau. De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 53, zoals vervat in het grafisch plan brengt deze doelstelling van het decreet niet in het gedrang. De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant besloot op 14 november 1963 tot de afschaffing van buurtweg 53 voor wat betreft het gedeelte tussen de Steenheuvelstraat en de Halensebaan over een afstand van 463,65 meter.

Een andere opgelegde doelstelling is de herwaardering en de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen zowel op recreatief als functioneel vlak. Deze doelstelling wordt evenmin geschonden. De verbinding tussen buurtwegen 53 en 52 uit de Atlas der Buurtwegen is heden onbestaande, richting de Glabbeeksesteenweg door gebruik als tuinzone met bebouwing van een bijgebouw en richting de Bronstraat door de verdere uitdeining van de bedding van de Wingebeek. Doch is deze bedding niet afgeschaft. Momenteel is de verbinding tussen de Steenheuvelstraat, de Bronstraat en Glabbeeksesteenweg niet in gebruik, waardoor de voorliggende afschaffing geen schade toebrengt aan het huidige wegennet.

Indien de Molenbeekschenvoetweg wordt afgeschaft blijft dezelfde verbinding behouden via de Bremberg en de Walebroekstraat. De Bremberg betreft tevens een rustig weggetje bestaande uit één rijvak. Langs deze weg bevindt zich één zonevreemde woning. Langs een zijarm van dit weggetje zijn nog twee zonevreemde woningen terug te vinden.

De verbinding met Kiezegem blijft wel degelijk bewaard ondanks de afschaffing van het Molenbeekschenvoetpad. Vermits de verbinding langs de Bremberg van hoge waarde ingeschat wordt door bezwaarindiener is het aannemelijk dat de bestaande parallelle verbinding langs de Bremberg van even grote waarde is, vermits deze dezelfde kenmerken vertoont.

Er dient geconcludeerd te worden dat de onmiddellijke omgeving dit alternatief als afdoende beschouwt, vermits er door geen enkele bewoner uit de onmiddellijke omgeving een bezwaar werd ingediend.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

Bezwaarschrift van 4 juni 2020:

- De relatieve onvindbaarheid van het bericht. Bezwaarindiener stelt dat het bericht nog steeds gerangschikt wordt op de initiële publicatiedatum, 27 februari 2020. Naar aanleiding van de corona-updates had het bericht op een recentere datum kunnen gepubliceerd worden.

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Indien het bestuur zou overgegaan zijn tot het updaten van de publicatiedatum, kan niet meer aangetoond worden dat het bericht tijdig en overeenkomstig de richtlijnen van het gemeentewegendecreet gepubliceerd werd op de gemeentelijke website. Het aanvullen van het bericht met een geüpdatete publicatiedatum zonder de initiële datum te overschrijven is technisch niet mogelijk. De aangepaste berichtgeving werd zowel ter plaatse aan het begin- en eindpunt van de weg aangeplakt als aan de gemeentelijke valven.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

- De relatieve onvolledigheid van de informatie. De gemeenteraadsbeslissing van 20 februari 2020 was niet raadpleegbaar op de gemeentelijke website.

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Gemeenteraadsbeslissingen worden gepubliceerd op de gemeentelijke website nadat de notulen zijn bevestigd door de gemeenteraad tijdens de volgende zitting. Dit gebeurde op 19 maart 2020. Bij de aanvang van het openbaar onderzoek werden de notulen van 20 februari 2020 nog niet bevestigd door de gemeenteraad en konden deze onmogelijk gepubliceerd worden. Het staat uiteraard elke geïnteresseerde vrij zich hierover te komen informeren bij het gemeentebestuur.  Bovendien stelt het gemeentewegendecreet dat de aankondiging van het openbaar onderzoek de locatie vermeldt waar de beslissing tot voorlopige vaststelling ter inzage ligt. De bekendmaking vermeldt de locatie van ter inzagelegging.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

- Het pré-advies van het provinciebestuur werd niet meegedeeld.

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Het pré-advies van de provincie Vlaams-Brabant van 1 oktober 2018 werd niet gepubliceerd op de website. Dit advies maakt een onderdeel uit van de gemeenteraadsbeslissing van 20 februari 2018. Het gemeentewegendecreet legt niet op dat dergelijke dossierstukken dienen gepubliceerd te worden op de gemeentelijke website. Doch zijn deze documenten steeds raadpleegbaar ten gemeentehuize voor derden.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

- De relatie Sint-Joris-Winge - Kiezegem

In de beslissing wordt niet verwezen naar de schade die de ruilverkaveling heeft aangericht in 1971.  Het Molenbeekschevoetpad vormt een eerste klasse verbinding tussen de dorpskern van Sint-Joris-Winge en Kiezegem. De bestemming is natuur volgens het gewestplan.

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

De ruilverkaveling van Sint-Joris-Winge is beslist beleid daterend van de jaren '70. Het lokaal bestuur acht het niet opportuun om terug te komen op beslist beleid. Dit zou de rechtszekerheid van de huidige eigenaars en de doelstelling van het  instrument van de ruilverkaveling aantasten. De ruilverkaveling werd immers doorgevoerd om grotere en werkbare lappen landbouwgrond te creëren met de nodige wijzigingen aan perceelsgrenzen en dergelijke tot gevolg.

Het huidige voorwerp van afschaffing betreft de verbinding tussen de Steenheuvelstraat en buurtweg 52 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

Bezwaarindiener stelt dat het Molenbeekschenvoetpad een eerste klasse verbinding maakt tussen Sint-Joris-Winge en Kiezegem. In de optiek dat het Molenbeekschenvoetpad zou blijven bestaan, zou deze verlopen via de Steenheuvelstraat, het Molenbeekschenvoetpad, buurtweg 52 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge en de Walebroekstraat. Het grote deel van deze verbinding loopt via de Walebroekstraat, een bestaand rustig weggetje bestaande uit één rijvak. Deze verbinding loopt parallel aan de Glabbeeksesteenweg, de hoofdweg voor verkeer tussen Sint-Joris-Winge en Kiezegem, bestaande uit twee rijvakken.

Indien de Molenbeekschenvoetweg wordt afgeschaft blijft dezelfde verbinding behouden via de Bremberg en de Walebroekstraat. De Bremberg betreft tevens een rustig weggetje bestaande uit één rijvak. Langs deze weg bevindt zich één zonevreemde woning. Langs een zijarm van dit weggetje zijn nog twee zonevreemde woningen terug te vinden.

De verbinding met Kiezegem blijft wel degelijk bewaard ondanks de afschaffing van het Molenbeekschenvoetpad. Vermits de verbinding langs de Bremberg van hoge waarde ingeschat wordt door bezwaarindiener is het aannemelijk dat de bestaande parallelle verbinding langs de Bremberg van even grote waarde is, vermits deze dezelfde kenmerken vertoont.

Er dient geconcludeerd te worden dat de onmiddellijke omgeving dit alternatief als afdoende beschouwt, vermits er door geen enkele bewoner uit de onmiddellijke omgeving een bezwaar werd ingediend.

Het in het voorstel tot afschaffing opgenomen deel van buurtweg 53 is overeenkomstig het gewestplan Aarschot-Diest gelegen in woongebied met landelijk karakter en agrarisch gebied. De bestemming is niet 'groen' zoals bezwaarindiener stelt.

 

- De relatie oost-west met Glabbeekstraat en pad 53

Deze relatie wordt op een uitermate beperkende wijze beschreven. Het is om te beginnen volkomen onlogisch beide paden apart te behandelen. De oostwest verbinding tussen Steenheuvelstraat en Glabbeeksesteenweg is immers een betrekkelijk korte, zeldzaam autovrije, verbinding, met de interessante oversteek van de Molenbeek halfweg. Aan het feit dat de het betonnen brugje aldaar nog aanwezig is wordt geen aandacht besteed. Aan het feit dat de aansluiting met de Glabbeeksesteenweg aansluit bij een speeltuintje bij het OCMW/kinderdagverblijf wordt evenmin enige aandacht besteed. Alsof een ‘trage weg’, met de interessante oversteek over de Molenbeek geen extra belevingswaarde zou hebben voor jong en oud!

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Het brugje over de Wingebeek (!) waarvan sprake in dit onderdeel van het beroepsschrift maakt geen deel uit van buurtweg 53 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge, maar vormt een onderdeel van buurtweg 52 uit diezelfde Atlas. Buurtweg 52 vormt niet het onderwerp van afschaffing in deze. Buurtweg 53 is de resterende verbinding tussen de Steenheuvelstraat en buurtweg 52, dewelke vroeger deel uitmaakte van een verbinding tussen de bremberg en buurtweg 52. Dit laatst genoemde gedeelte maakte zoals reeds hoger vermeld reeds het onderwerp van afschaffing uit in de beslissing van de bestendige deputatie van 14 november 1963.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

- Eigen bedding. Het feit dat het pad-bedding eigendom is van de gemeente, maakt de nood aan het opgeven ervan nog geringer.

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

De beoordeling of een weg nog relevant is in het gemeentewegenpatrimonium is niet afhankelijk van het gegeven of een bedding al dan niet in eigendom is van het lokaal bestuur. Dergelijk aftoetsing dient te gebeuren aan de hand van de artikels 3 en 4 van het Gemeentewegendecreet.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift is niet relevant voor de beoordeling van het afschaffingsdossier.

 

- Deze afschaffing is geen uitzonderingsmaatregel

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

De uitdrukking ‘in dit geval’ kan op elke afschaffing worden toegepast, om daarmee aan te geven dat het dus om een uitzonderingsmaatregel zou gaan. Dit is uitermate goedkoop. Ten onrechte zwijgt de tekst overigens over het aanzienlijke aantal afschaffingen die de gemeente de laatste jaren al heeft gelanceerd.

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Het bestuur maakt de aftoetsing op basis van de wettelijke gronden vervat in het Gemeentewegendecreet, meer bepaald de principes opgenomen in de artikel 3 en 4. Bovendien is parallel een bestaand waardig alternatief aanwezig. Hierbij dient opgemerkt te worden dat er niemand uit de onmiddellijke omgeving, zelfs niet de ruimere omgeving met dien verstande bewoners van de dorpskernen Sint-Joris-Winge en Kiezegem bezwaar ingediend tegen dit voorstel van afschaffing. Het provinciebestuur keurde, op basis van de inmiddels opgeheven Buurtwegenwet, de laatste jaren enkele afschaffingsdossiers goed. Hier dient gewezen te worden dat dit steeds afdoende gemotiveerd werd en geen wegen betrof die fundamentele verbindingen mogelijk maken. Daarnaast moet ook vermeld worden dat het lokaal bestuur ook investeerde in de heropening van wegen, wegen met een waardevol karakter die inmiddels ook grotendeels zijn opgenomen in het provinciaal wandelnetwerk.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

- Geen verbindingswaarde omdat het overige deel niet in gebruik is

Zelfs wanneer een ander deel van een potentieel nuttige verbinding niet is afgeschaft (de motivering zegt dat uitdrukkelijk over het aansluitende Pad 52, westwaarts respectievelijk zuidwaarts), volstaat het blijkbaar een louter “niet in gebruik”-zijn vast te stellen, om op grond daarvan de afschaffing van een ander deel van die verbinding te verantwoorden! Dergelijke houding geeft blijk van een mistroostige passiviteit die niet meer doet dan de ‘voldongen feiten’ te ondergaan. Alsof een meer voluntaristisch beleid, met het oog op de realisatie van de decretale doelstellingen, waarbij dus de bruikbaarheid wordt verzekerd/hersteld en gestaag een toekomstgericht netwerk wordt ontwikkeld, niet tot de mogelijkheden behoort!

 

Standpunt over dit van het bezwaarschrift:

Het voorliggende dossier betreft de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 53 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge. Buurtweg 52 opgenomen in diezelfde Atlas maakt geen deel uit van dit afschaffingsdossier. Het lokaal bestuur laat niet uitschijnen in de motivatie momenteel voor- of tegenstander te zijn van een afschaffing van buurtweg 52.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

- Aansluitende verbindingen kunnen hersteld en herwaardeerd worden. Het plaatselijk beleid dient zo geconcretiseerd te worden dat het kansen schept om de decretale doelstellingen te bereiken in plaats van ze bij voorbaat te beknotten.

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Het lokaal bestuur werkte wandellussen uit op basis van functionele en zinvolle verbindingen. Het plaatselijk beleid werd wel degelijk geconcretiseerd.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

- Parel voor plaatselijk gebruik

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Het brugje over de Wingebeek (!) waarvan sprake in dit onderdeel van het beroepsschrift maakt geen deel uit van buurtweg 53 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge, maar vormt een onderdeel van buurtweg 52 uit diezelfde Atlas. Buurtweg 52 vormt niet het onderwerp van afschaffing in deze. Buurtweg 53 is de resterende verbinding tussen de Steenheuvelstraat en buurtweg 52, dewelke vroeger deel uitmaakte van een verbinding tussen de Bremberg en buurtweg 52. Dit laatst genoemde gedeelte maakte zoals reeds hoger vermeld reeds het onderwerp van afschaffing uit in de beslissing van de bestendige deputatie van 14 november 1963.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

- Waardevol op langere termijn

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Bezwaarindiener stelde eerder in het bezwaarschrift al dat het Molenbeekschenvoetpad een eerste klasse verbinding maakt tussen Sint-Joris-Winge en Kiezegem. In de optiek dat het Molenbeekschenvoetpad zou blijven bestaan, zou deze verlopen via de Steenheuvelstraat, het Molenbeekschenvoetpad, buurtweg 52 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge en de Walebroekstraat. Het grote deel van deze verbinding loopt via de Walebroekstraat, een bestaand rustig weggetje bestaande uit één rijvak. Deze verbinding loopt parallel aan de Glabbeeksesteenweg, de hoofdweg voor verkeer tussen Sint-Joris-Winge en Kiezegem, bestaande uit twee rijvakken.

Indien de Molenbeekschenvoetweg wordt afgeschaft blijft dezelfde verbinding behouden via de Bremberg en de Walebroekstraat. De Bremberg betreft tevens een rustig weggetje bestaande uit één rijvak. Langs deze weg bevindt zich één zonevreemde woning. Langs een zijarm van dit weggetje zijn nog twee zonevreemde woningen terug te vinden.

De verbinding met Kiezegem blijft wel degelijk bewaard ondanks de afschaffing van het Molenbeekschenvoetpad. Vermits de verbinding langs de Bremberg van hoge waarde ingeschat wordt door bezwaarindiener is het aannemelijk dat de bestaande parallelle verbinding langs de Bremberg van even grote waarde is, vermits deze dezelfde kenmerken vertoont.

Er dient geconcludeerd te worden dat de onmiddellijke omgeving dit alternatief als afdoende beschouwt, vermits er door geen enkele bewoner uit de onmiddellijke omgeving een bezwaar werd ingediend.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

Het proces-verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek van 9 juni 2020.

 

Het factuur van Intertopo bvba Landmetersbureau van 31 december 2019 met referentie D4684 ten bedrage van 925,05 euro inclusief BTW.

 

Het schattingsverslag van Landmeetkantoor Van De Velde - Peeters van 14 mei 2020 waaruit blijkt dat de venale waarde ten gevolge van de vrijgekomen bedding  geraamd wordt op:

- Lot 1: 500 euro

- Lot 2: 200 euro

- Lot 3: 700 euro

- Lot 4: 6 euro

- Lot 5: 6 euro

 

Het factuur van Landmeetkantoor Van De Velde - Peeters van 14 mei 2020 met referentie F/2020/0430 ten bedrage van 242 euro inclusief BTW.

 

Overwegende het factuur van Belgisch Staatsblad van 10 maart 2020 met referentie 2/7051/1 ten bedrage van 84,70 euro inclusief btw.

 

Financiële gevolgen

De kosten ten gevolge van het dossier worden geboekt op het exploitatiebudget van 2020 op het rekeningnummer 73790000 (Andere belasting op patrimonium) van het beleidsitem 002000 (Fiscale aangelegenheden).

 

Bijlagen

Het dossier houdende de definitieve vaststelling van de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 53 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Besluit:

12 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
9 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers, Jessy Cobbaert, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos en Rudi Meeus.
Artikel 1

§1.De gemeenteraad neemt de volgende standpunten in omtrent het op 27 maart 2020 ingediende bezwaarschrift:

 

Er werd één bezwaarschrift daterend van 27 maart 2020 (ingekomen op 31 maart 2020) ingediend tijdens deze periode. Dit bezwaarschrift is gesteund op de volgende motieven:

- Gebrek in de procedure. Bezwaarindiener kwam op 28 februari 2020 ten gemeentehuize de plannen van de afschaffing van buurtwegen 7 en 53 van Sint-Joris-Winge inkijken, deze bleken echter onvindbaar. De administratieve medewerker was niet aanwezig en de andere medewerkers waren niet op de hoogte. Dit stemt niet overeen met artikel 21 van het Gemeentewegendecreet.

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Het openbaar onderzoek liep van 28 februari 2020 tot en met 30 maart 2020. Bezwaarindier kwam inderdaad langs tijdens de afwezigheid van de dossierbehandelaar. De bezwaarindiener werd geïnformeerd dat hij tijdens het openbaar onderzoek vooralsnog kon langskomen om het dossier in te kijken, de dagen dat de dossierbehandelaar afwezig zou zijn, werden aan de bezwaarindiener gecommuniceerd via een schrijven van 2 maart 2020.

 

Het openbaar onderzoek over deze dossiers werd gecommuniceerd via de gemeentelijke website vanaf 27 februari 2020.

 

Bezwaarindiener berichtte dezelfde dag nog dat hij alle brieven van de openbare onderzoeken betreffende buurtwegen 7 en 53 alle vier gevonden heeft. 

Hier wordt vermoed dat de bezwaarindiener duidt op de bekendmaking van het openbaar onderzoek ter plaatse via een aankondiging minstens aan het begin- en het eindpunt van het op te heffen wegdeel.

 

Verder stelt bezwaarindiener dat hij na zijn plaatsbezoek en uitgebreide verkenning van de omgeving nauwgezet gaat bekijken wat het algemeen belang van deze weg zou kunnen zijn.

 

Bezwaarindiener was op basis van de informatie die hij vergaarde in kennis om een plaatsbezoek af te leggen en een uitgebreid gemotiveerd bezwaarschrift te formuleren.

 

Doch ging hij niet in op de uitnodiging om het dossier in te kijken samen met de dossierbehandelaar. De bezwaarindiener kwam niet meer langs om het dossier in te kijken.

 

Er kan niet gesteld worden dat bezwaarindiener onvoldoende geïnformeerd werd nopens het dossier.

 

De Vlaamse Regering nam op 10 april 2020 een besluit betreffende noodmaatregelen inzake het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. Dit besluit schortte de lopende openbaar onderzoeken in het kader van dit decreet op vanaf 16 maart 2020.

 

De Vlaamse Regering nam op 24 april 2020 een besluit betreffende de vaststelling van de einddatum van de noodmaatregelen voor het besluit van de Vlaamse Regering van 10 april 2020 houdende de noodmaatregelen inzake het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en stelde de einddatum van de noodmaatregelen in het kader van dit decreet vast op 27 april 2020.

 

Het openbaar onderzoek werd verdergezet vanaf 30 april 2020 tot en met 18 mei 2020.

 

Ten einde het recht op correcte inzage in dit dossier zowel analoog ten gemeentehuize als digitaal via de gemeentelijke website te vrijwaren wordt het openbaar onderzoek bijkomend verlengd van 19 mei 2020 tot en met 4 juni 2020.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift kan niet worden bijgetreden.

 

- Het voornemen tot het gedeeltelijk opheffen van de gemeenteweg nummer 53 te Sint-Joris-Winge moet getoetst worden aan de doelstellingen en afwegingsprincipes, beschreven in artikel 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019. Het voornemen doorstaat deze toets niet, omdat er in het gebied waar buurtweg 53 zich bevindt (Glabbeeksesteenweg, Halensebaan, Bremberg en Bronstraat) momenteel geen enkele trage weg toegankelijk is.

Samen met buurtweg 52 zou buurtweg 53 kunnen opgenomen worden in een wandellus waar de gemeente (volgens de uitleg van een administratief medewerker) aan werkt. Buurtweg 53 is nog steeds zichtbaar. De doorgang wordt aan de Steenheuvelstraat enkel verhinderd door een (losse) draad en aan de Wingebeek door een pallet. Bovendien is het brugje over de Wingebeek nog steeds aanwezig!

Het doorknippen van deze zachte verbinding tussen de Steenheuvelstraat en het brugje over de Wingebeek (groene lijn) zorgt ervoor dat er ook geen zachte verbinding meer mogelijk is tussen de Steenheuvelstraat en de Glabbeeksesteenweg. Nochtans zouden de huidige en toekomstige bewoners van beide straten de voor zachte weggebruikers minder aangename Halensebaan kunnen vermijden en gebruik maken van deze buurtweg(en) om zich naar de school, de voetbalterreinen, de jeugdbeweging, de muziekschool,... te bewegen.

Het opheffen van buurtweg 53 staat dus niet ten dienste van het algemeen belang, maar dient het belang van één of meerdere particulieren.

Het opheffen van een gemeenteweg zou een uitzonderingsmaatregel moeten zijn. Een opheffing dient bovendien afdoende gemotiveerd te worden. Als er meer trage wegen worden opgeheven, dan dat er worden geopend dan is dit uiteraard geen uitzonderingsmaatregel meer.

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Het decreet op de gemeentewegen stelt dat het gemeentebestuur dient te waken over de uitbouw               van een veilig wegennet op lokaal niveau. De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 53, zoals vervat in het grafisch plan brengt deze doelstelling van het decreet niet in het gedrang. De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant besloot op 14 november 1963 tot de afschaffing van buurtweg 53 voor wat betreft het gedeelte tussen de Steenheuvelstraat en de Halensebaan over een afstand van 463,65 meter.

Een andere opgelegde doelstelling is de herwaardering en de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen zowel op recreatief als functioneel vlak. Deze doelstelling wordt evenmin geschonden. De verbinding tussen buurtwegen 53 en 52 uit de Atlas der Buurtwegen is heden onbestaande, richting de Glabbeeksesteenweg door gebruik als tuinzone met bebouwing van een bijgebouw en richting de Bronstraat door de verdere uitdeining van de bedding van de Wingebeek. Doch is deze bedding niet afgeschaft. Momenteel is de verbinding tussen de Steenheuvelstraat, de Bronstraat en Glabbeeksesteenweg niet in gebruik, waardoor de voorliggende afschaffing geen schade toebrengt aan het huidige wegennet.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

§2. De gemeenteraad neemt de volgende standpunten in omtrent het op 4 juni 2020 ingediende bezwaarschrift:

 

Er werd één bezwaarschrift daterend van 4 juni 2020 (ingekomen op  4 juni 2020) ingediend tijdens deze periode. Dit bezwaarschrift is gesteund op de volgende motieven:

 

- De relatieve onvindbaarheid van het bericht. Bezwaarindiener stelt dat het bericht nog steeds gerangschikt wordt op de initiële publicatiedatum, 27 februari 2020. Naar aanleiding van de corona-updates had het bericht op een recentere datum kunnen gepubliceerd worden.

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Indien het bestuur zou overgegaan zijn tot het updaten van de publicatiedatum, kan niet meer aangetoond worden dat het bericht tijdig en overeenkomstig de richtlijnen van het gemeentewegendecreet gepubliceerd werd op de gemeentelijke website. Het aanvullen van het bericht met een geüpdatete publicatiedatum zonder de initiële datum te overschrijven is technisch niet mogelijk. De aangepaste berichtgeving werd zowel ter plaatse aan het begin- en eindpunt van de weg aangeplakt als aan de gemeentelijke valven.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

- De relatieve onvolledigheid van de informatie. De gemeenteraadsbeslissing van 20 februari 2020 was niet raadpleegbaar op de gemeentelijke website.

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Gemeenteraadsbeslissingen worden gepubliceerd op de gemeentelijke website nadat de notulen zijn bevestigd door de gemeenteraad tijdens de volgende zitting. Dit gebeurde op 19 maart 2020. Bij de aanvang van het openbaar onderzoek werden de notulen van 20 februari 2020 nog niet bevestigd door de gemeenteraad en konden deze onmogelijk gepubliceerd worden. Het staat uiteraard elke geïnteresseerde vrij zich hierover te komen informeren bij het gemeentebestuur.  Bovendien stelt het gemeentewegendecreet dat de aankondiging van het openbaar onderzoek de locatie vermeldt waar de beslissing tot voorlopige vaststelling ter inzage ligt. De bekendmaking vermeldt de locatie van ter inzagelegging.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

- Het pré-advies van het provinciebestuur werd niet meegedeeld.

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Het pré-advies van de provincie Vlaams-Brabant van 1 oktober 2018 werd niet gepubliceerd op de website. Dit advies maakt een onderdeel uit van de gemeenteraadsbeslissing van 20 februari 2018. Het gemeentewegendecreet legt niet op dat dergelijke dossierstukken dienen gepubliceerd te worden op de gemeentelijke website. Doch zijn deze documenten steeds raadpleegbaar ten gemeentehuize voor derden.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

- De relatie Sint-Joris-Winge - Kiezegem

In de beslissing wordt niet verwezen naar de schade die de ruilverkaveling heeft aangericht in 1971.  Het Molenbeekschevoetpad vormt een eerste klasse verbinding tussen de dorpskern van Sint-Joris-Winge en Kiezegem. De bestemming is natuur volgens het gewestplan.

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

De ruilverkaveling van Sint-Joris-Winge is beslist beleid daterend van de jaren '70. Het lokaal bestuur acht het niet opportuun om terug te komen op beslist beleid. Dit zou de rechtszekerheid van de huidige eigenaars en de doelstelling van het  instrument van de ruilverkaveling aantasten. De ruilverkaveling werd immers doorgevoerd om grotere en werkbare lappen landbouwgrond te creëren met de nodige wijzigingen aan perceelsgrenzen en dergelijke tot gevolg.

Het huidige voorwerp van afschaffing betreft de verbinding tussen de Steenheuvelstraat en buurtweg 52 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

Bezwaarindiener stelt dat het Molenbeekschenvoetpad een eerste klasse verbinding maakt tussen Sint-Joris-Winge en Kiezegem. In de optiek dat het Molenbeekschenvoetpad zou blijven bestaan, zou deze verlopen via de Steenheuvelstraat, het Molenbeekschenvoetpad, buurtweg 52 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge en de Walebroekstraat. Het grote deel van deze verbinding loopt via de Walebroekstraat, een bestaand rustig weggetje bestaande uit één rijvak. Deze verbinding loopt parallel aan de Glabbeeksesteenweg, de hoofdweg voor verkeer tussen Sint-Joris-Winge en Kiezegem, bestaande uit twee rijvakken.

Indien de Molenbeekschenvoetweg wordt afgeschaft blijft dezelfde verbinding behouden via de Bremberg en de Walebroekstraat. De Bremberg betreft tevens een rustig weggetje bestaande uit één rijvak. Langs deze weg bevindt zich één zonevreemde woning. Langs een zijarm van dit weggetje zijn nog twee zonevreemde woningen terug te vinden.

De verbinding met Kiezegem blijft wel degelijk bewaard ondanks de afschaffing van het Molenbeekschenvoetpad. Vermits de verbinding langs de Bremberg van hoge waarde ingeschat wordt door bezwaarindiener is het aannemelijk dat de bestaande parallelle verbinding langs de Bremberg van even grote waarde is, vermits deze dezelfde kenmerken vertoont.

Er dient geconcludeerd te worden dat de onmiddellijke omgeving dit alternatief als afdoende beschouwt, vermits er door geen enkele bewoner uit de onmiddellijke omgeving een bezwaar werd ingediend.

Het in het voorstel tot afschaffing opgenomen deel van buurtweg 53 is overeenkomstig het gewestplan Aarschot-Diest gelegen in woongebied met landelijk karakter en agrarisch gebied. De bestemming is niet 'groen' zoals bezwaarindiener stelt.

 

- De relatie oost-west met Glabbeekstraat en pad 53

Deze relatie wordt op een uitermate beperkende wijze beschreven. Het is om te beginnen volkomen onlogisch beide paden apart te behandelen. De oostwest verbinding tussen Steenheuvelstraat en Glabbeeksesteenweg is immers een betrekkelijk korte, zeldzaam autovrije, verbinding, met de interessante oversteek van de Molenbeek halfweg. Aan het feit dat de het betonnen brugje aldaar nog aanwezig is wordt geen aandacht besteed. Aan het feit dat de aansluiting met de Glabbeeksesteenweg aansluit bij een speeltuintje bij het OCMW/kinderdagverblijf wordt evenmin enige aandacht besteed. Alsof een ‘trage weg’, met de interessante oversteek over de Molenbeek geen extra belevingswaarde zou hebben voor jong en oud!

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Het brugje over de Wingebeek (!) waarvan sprake in dit onderdeel van het beroepsschrift maakt geen deel uit van buurtweg 53 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge, maar vormt een onderdeel van buurtweg 52 uit diezelfde Atlas. Buurtweg 52 vormt niet het onderwerp van afschaffing in deze. Buurtweg 53 is de resterende verbinding tussen de Steenheuvelstraat en buurtweg 52, dewelke vroeger deel uitmaakte van een verbinding tussen de Bremberg en buurtweg 52. Dit laatst genoemde gedeelte maakte zoals reeds hoger vermeld reeds het onderwerp van afschaffing uit in de beslissing van de bestendige deputatie van 14 november 1963.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

- Eigen bedding. Het feit dat het pad-bedding eigendom is van de gemeente, maakt de nood aan het opgeven ervan nog geringer.

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

De beoordeling of een weg nog relevant is in het gemeentewegenpatrimonium is niet afhankelijk van het gegeven of een bedding al dan niet in eigendom is van het lokaal bestuur. Dergelijk aftoetsing dient te gebeuren aan de hand van de artikels 3 en 4 van het Gemeentewegendecreet.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift is niet relevant voor de beoordeling van het afschaffingsdossier.

 

- Deze afschaffing is geen uitzonderingsmaatregel

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

De uitdrukking ‘in dit geval’ kan op elke afschaffing worden toegepast, om daarmee aan te geven dat het dus om een uitzonderingsmaatregel zou gaan. Dit is uitermate goedkoop. Ten onrechte zwijgt de tekst overigens over het aanzienlijke aantal afschaffingen die de gemeente de laatste jaren al heeft gelanceerd.

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Het bestuur maakt de aftoetsing op basis van de wettelijke gronden vervat in het Gemeentewegendecreet, meer bepaald de principes opgenomen in de artikel 3 en 4. Bovendien is parallel een bestaand waardig alternatief aanwezig. Hierbij dient opgemerkt te worden dat er niemand uit de onmiddellijke omgeving, zelfs niet de ruimere omgeving met dien verstande bewoners van de dorpskernen Sint-Joris-Winge en Kiezegem bezwaar ingediend tegen dit voorstel van afschaffing. Het provinciebestuur keurde, op basis van de inmiddels opgeheven Buurtwegenwet, de laatste jaren enkele afschaffingsdossiers goed. Hier dient gewezen te worden dat dit steeds afdoende gemotiveerd werd en geen wegen betrof die fundamentele verbindingen mogelijk maken. Daarnaast moet ook vermeld worden dat het lokaal bestuur ook investeerde in de heropening van wegen, wegen met een waardevol karakter die inmiddels ook grotendeels zijn opgenomen in het provinciaal wandelnetwerk.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

- Geen verbindingswaarde omdat het overige deel niet in gebruik is

Zelfs wanneer een ander deel van een potentieel nuttige verbinding niet is afgeschaft (de motivering zegt dat uitdrukkelijk over het aansluitende Pad 52, westwaarts respectievelijk zuidwaarts), volstaat het blijkbaar een louter “niet in gebruik”-zijn vast te stellen, om op grond daarvan de afschaffing van een ander deel van die verbinding te verantwoorden! Dergelijke houding geeft blijk van een mistroostige passiviteit die niet meer doet dan de ‘voldongen feiten’ te ondergaan. Alsof een meer voluntaristisch beleid, met het oog op de realisatie van de decretale doelstellingen, waarbij dus de bruikbaarheid wordt verzekerd/hersteld en gestaag een toekomstgericht netwerk wordt ontwikkeld, niet tot de mogelijkheden behoort!

 

Standpunt over dit van het bezwaarschrift:

Het voorliggende dossier betreft de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 53 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge. Buurtweg 52 opgenomen in diezelfde Atlas maakt geen deel uit van dit afschaffingsdossier. Het lokaal bestuur laat niet uitschijnen in de motivatie momenteel voor- of tegenstander te zijn van een afschaffing van buurtweg 52.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

- Aansluitende verbindingen kunnen hersteld en herwaardeerd worden. Het plaatselijk beleid dient zo geconcretiseerd te worden dat het kansen schept om de decretale doelstellingen te bereiken in plaats van ze bij voorbaat te beknotten.

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Het lokaal bestuur werkte wandellussen uit op basis van functionele en zinvolle verbindingen. Het plaatselijk beleid werd wel degelijk geconcretiseerd.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

- Parel voor plaatselijk gebruik

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Het brugje over de Wingebeek (!) waarvan sprake in dit onderdeel van het beroepsschrift maakt geen deel uit van buurtweg 53 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge, maar vormt een onderdeel van buurtweg 52 uit diezelfde Atlas. Buurtweg 52 vormt niet het onderwerp van afschaffing in deze. Buurtweg 53 is de resterende verbinding tussen de Steenheuvelstraat en buurtweg 52, dewelke vroeger deel uitmaakte van een verbinding tussen de Bremberg en buurtweg 52. Dit laatst genoemde gedeelte maakte zoals reeds hoger vermeld reeds het onderwerp van afschaffing uit in de beslissing van de bestendige deputatie van 14 november 1963.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

- Waardevol op langere termijn

 

Standpunt over dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Bezwaarindiener stelde eerder in het bezwaarschrift al dat het Molenbeekschenvoetpad een eerste klasse verbinding maakt tussen Sint-Joris-Winge en Kiezegem. In de optiek dat het Molenbeekschenvoetpad zou blijven bestaan, zou deze verlopen via de Steenheuvelstraat, het Molenbeekschenvoetpad, buurtweg 52 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge en de Walebroekstraat. Het grote deel van deze verbinding loopt via de Walebroekstraat, een bestaand rustig weggetje bestaande uit één rijvak. Deze verbinding loopt parallel aan de Glabbeeksesteenweg, de hoofdweg voor verkeer tussen Sint-Joris-Winge en Kiezegem, bestaande uit twee rijvakken.

Indien de Molenbeekschenvoetweg wordt afgeschaft blijft dezelfde verbinding behouden via de Bremberg en de Walebroekstraat. De Bremberg betreft tevens een rustig weggetje bestaande uit één rijvak. Langs deze weg bevindt zich één zonevreemde woning. Langs een zijarm van dit weggetje zijn nog twee zonevreemde woningen terug te vinden.

De verbinding met Kiezegem blijft wel degelijk bewaard ondanks de afschaffing van het Molenbeekschenvoetpad. Vermits de verbinding langs de Bremberg van hoge waarde ingeschat wordt door bezwaarindiener is het aannemelijk dat de bestaande parallelle verbinding langs de Bremberg van even grote waarde is, vermits deze dezelfde kenmerken vertoont.

Er dient geconcludeerd te worden dat de onmiddellijke omgeving dit alternatief als afdoende beschouwt, vermits er door geen enkele bewoner uit de onmiddellijke omgeving een bezwaar werd ingediend.

 

Dit onderdeel van het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

Artikel 2

De gemeenteraad gaat over tot de definitieve vaststelling van de het grafisch plan houdende de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 53 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge, overeenkomstig de plannen opgemaakt door Intertopo BVBA Landmetersbureau, met maatschappelijke zetel te Halensebaan 68B, 3290 Diest.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig de regelgeving.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e.v. van het DLB." "

De gemeenteraad gaat over tot de definitieve vaststelling van het grafisch plan houdende de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 53 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 juni 2020

 

Afsluiten gebruikersovereenkomst met 't Hagekind voor buitenschoolse opvang  in het kader van de heropstart scholen ingevolge corona-toestand - principe en bepaling modaliteiten

Motivering

 

Feiten en context

De buitenschoolse opvang in locatie Tielt wordt sedert de heropstart van de scholen (in het kader van de corona-maatregelen) deels in de school 't Hagekind en deels in de infrastructuur van IBO Sjoko-Tof uitgevoerd.

 

De uitwijking naar de school is nodig omwille van de veiligheidsmaatregelen voor de opvang van schoolkinderen die moeten opgevolgd worden tijdens de corona-epidemie.

 

De school heeft een overeenkomst opgesteld voor gebruik van haar lokalen.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

Deze opvangregeling werd op het corona-overleg van 12 mei 2020 besproken en goedgekeurd.

 

Argumentatie

De uitwijking naar de school is nodig omwille van de veiligheidsmaatregelen voor de opvang van schoolkinderen die moeten opgevolgd worden tijdens de corona-epidemie.

 

De school 't Hagekind heeft een overeenkomst opgemaakt voor het gebruik van haar lokalen vanaf 18 mei 2020 gedurende 7 weken. De lokalen, sanitair en buitenspeelruimtes bevinden zich op de Rillaarseweg 23, 3390 Tielt-Winge. Deze infrastructuur wordt sedertdien gebruikt voor de voorschoolse opvang van 7 tot 8.30 uur en de naschoolse opvang van 15.45 tot 19 uur, op woensdagnamiddag en op dinsdag 2 juni 2020.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft zich akkoord verklaard met deze overeenkomst in zitting van 9 juni 2020.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen rechtstreekse financiële gevolgen.

 

Bijlagen

        Gebruikersovereenkomst tussen 't Hagekind en het lokaal bestuur Tielt-Winge.

        Plaatsbeschrijving onder de vorm van foto's.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad keurt de bepalingen van de overeenkomst die wordt afgesloten met de basisschool 't Hagekind voor de organisatie van buitenschoolse opvang in de school (ingevolge de corona-maatregelen) goed.

 

Artikel 2

De overeenkomst vangt aan op 18 mei 2020 voor de duur van 7 weken. Er dient geen gebruikersbijdrage betaald te worden.

 

Artikel 3

Het gebruik van de lokalen in de school houdt in dat de gebruiker (het lokaal bestuur) de lokalen en bijbehoren reinigt volgens het hygiëneplan dat van toepassing is.   

 

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 5

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan basisschool 't Hagekind.

 

Artikel 6

Deze beslissing is onderworpen aan de bepalingen van het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het Decreet over het lokaal bestuur. " "

Er wordt een overeenkomst afgesloten voor gebruik van lokalen van de basisschool 't Hagekind door de buitenschoolse opvang Sjoko-Tof voor de opvang van schoolkinderen.

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 juni 2020

 

Mandaatbepaling Gemeentelijke Holding NV in vereffening - algemene vergadering van 24 juni 2020

Motivering

 

Feiten en context

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de agenda van de algemene vergadering van 24 juni 2020 en mandaat te verlenen aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2019 tot aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiger

         Statuten Gemeentelijke Holding NV in vereffening

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De gemeente is aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening.

 

Op 24 juni 2020 vindt er een algemene vergadering plaats. Uitnodiging werd via aangetekend schrijven ontvangen op 20 mei 2020. Voor de gemeentelijke vertegenwoordiger dient hiervoor een mandaat te worden bepaald.

 

De agenda voor deze vergadering is:

1)      Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over de periode 01.01.2019 tot en met 31.12.2019

2)      Bespreking van de jaarrekening over de periode 01.01.2019 - 31.12.2019 door de vereffenaars

3)      Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over de periode 01.01.2019 tot en met 31.12.2019 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten

4)      Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over de periode 01.01.2019 tot en met 31.12.2019

5)      Vraagstelling

 

Bij gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2019 werd schepen Jan Loddewykx aangesteld als gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering eindigend bij de eerstvolgende jaarvergadering na afloop van huidige gemeentelijk beleidsperiode (en uiterlijk op 30 juni 2025).

 

Omwille van het coronavirus COVID-19 zal de algemene vergadering uitzonderlijk per videoconferentie georganiseerd worden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen verbonden aan deze beslissing.

 

Bijlagen

Aangetekend schrijven van 18/5/2020 van Gemeentelijke Holding NV in vereffening

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 24 juni 2020 van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening als volgt vast te stellen: kennisneming van alle agendapunten van de algemene vergadering.

 

Artikel 2

Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan de gemeentelijk vertegenwoordiger en aan de Gemeentelijke Holding NV in vereffening, uitsluitend op het e-mailadres avgh@quinz.be.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel

326 en volgenden van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017." "

Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 24 juni

2020 van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening als volgt vast te stellen: kennisneming van alle agendapunten van de algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 juni 2020

 

Voorstel tot oprichting van een gemeentelijk noodfonds voor verenigingen

Motivering

 

Feiten en context

 

Conform met artikel 21 van het Decreet over het lokaal bestuur werd er door raadslid Tom Werner namens N-VA een punt aan de agenda toegevoegd (punt 18).

 

De Vlaamse Regering maakte op 2 juni 2020 bekend dat zij 87 miljoen euro uittrekt om lokale sport-,

jeugd- en cultuurverenigingen die inkomsten zagen verloren gaan door de coronacrisis te ondersteunen. De Vlaamse Regering voorziet daarbij 138.712,47 euro voor de verenigingen van Tielt-Winge.

 

Het coronavirus hakte de voorbije maanden hard in op het verenigingsleven. Vele lokale verenigingen zagen daardoor hun inkomsten verloren gaan. De eetfestijnen en activiteiten die hen in normale omstandigheden de nodige zuurstof geven om hun uitgaven te kunnen bekostigen, vielen weg. De lokale verenigingen zijn nu eenmaal de motor van onze gemeente en zijn bij uitstek de ideale partners om het sociale leven in Tielt-Winge na de coronacrisis opnieuw te laten openbloeien.

 

De middelen vanuit Vlaanderen zijn voor veel van onze verenigingen van belang om hun werking te kunnen verder zetten. N-VA stelt dan ook voor om met de Vlaamse middelen een gemeentelijk noodfonds voor verenigingen op te richten. Het gemeentebestuur kan vervolgens in overleg treden met de verschillende adviesraden om te bepalen hoe de middelen het best geïnvesteerd kunnen worden. Op deze wijze garandeert het gemeentebestuur dat de middelen op een eerlijke wijze besteed worden en onderstreept het bestuur het belang van de adviesraden als waardevolle partners in het lokaal beleid.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De Vlaamse Regering lanceert op 2 juni 2020 het initiatief om de lokale sport-, jeugd- en cultuurverenigingen te ondersteunen.

 

De lokale verenigingen van Tielt-Winge zijn noodzakelijk om het sociale leven opnieuw te laten openbloeien en dienen hiervoor ondersteund te worden.

 

Het engagement van het gemeentebestuur moedigt aan om aan burgerparticipatie te doen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen verbonden aan deze beslissing.

 

Bijlagen

         Agenda 2020 06 18 bijkomend punt

         Mail Tom Werner van 11 juni 2020

         Voorstel N-VA oprichting gemeentelijk noodfonds

 

Besluit:

Het agendapunt wordt niet aangenomen bij9 stemmen voor: Tom Werner, Marthe Caeyers, Jessy Cobbaert, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos en Rudi Meeus.
12 stemmen tegen: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
Artikel 1

Het gemeentebestuur van Tielt-Winge richt met de middelen uit het Vlaamse noodfonds een gemeentelijk noodfonds op om de verenigingen van Tielt-Winge te ondersteunen.

 

Artikel 2

De gemeente Tielt-Winge gaat in overleg met haar adviesraden en de betrokken diensten om na te gaan hoe de middelen uit het noodfonds besteed kunnen worden." "

Het gemeentebestuur gaat niet akkoord met het oprichten van een noodfonds met de middelen die de Vlaamse Regering ter beschikking stelt voor de verenigingen van Tielt-Winge.

 

Publicatiedatum: 23/09/2020