Gemeenteraad van Tielt-Winge

18 februari 2021

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Agnes Van de Gaer

burgemeester:

Rudi Beeken

schepen:

Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme

raadslid:

Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Tom Werner, Marthe Caeyers, Jessy Cobbaert, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Annelore Wuyts

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

Verontschuldigd:

raadslid:

Jo Smekens, Gerry Caluwaerts

 

 

Overzicht punten

Gemeenteraad 18 februari 2021

 

Goedkeuring notulen vorige gemeenteraad

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 21 maart 2019 keurt de gemeenteraad de notulen van de zitting van  21 januari 2021 goed.

 

Bijlagen

         Ontwerpnotulen gemeenteraad van 21 januari 2021 (via Meeting.mobile).

         Audioverslag GR van 21 januari 2021.

         Index audioverslag GR van 21 januari 2021.

         Agenda gemeenteraad van 18 februari 2021.

 

" "

Publicatiedatum: 25/03/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 februari 2021

 

Kennisneming besluit burgemeester van  2 februari 2021 over de praktische organisatie van de raden van 18 februari 2021 ingevolge de corona-crisis en bekrachtiging

Motivering

 

Feiten en context

De corona-crisis noopt tot buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.

 

Juridische gronden

           Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

           Nieuwe gemeentewet.

           Richtlijnen van andere bestuursniveaus (zoals het Agentschap Binnenlands Bestuur) ter zake.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De corona-crisis noopt tot zeer dringende, buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Het behoort tot de bevoegdheid van de burgemeester om bijkomende modaliteiten in zijn verordende bevoegdheid (om redenen van handhaving van de openbare orde en veiligheid/gezondheid) op te leggen, ook in het kader van de (modaliteiten van de) praktische organisatie van de raden.

 

De vergaderingen van de beleidsorganen (inclusief de raden) moeten zoveel mogelijk moeten kunnen plaats vinden met respect voor de beschermende maatregelen (social distancing).

 

De dagelijkse werking van het lokaal bestuur mag ingevolge het (langdurig en voortdurend) ontbreken van beleidsbeslissingen niet in het gedrang worden gebracht.

 

Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.

 

Bekrachtiging door de raad in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet is aan de orde.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Besluit van de burgemeester van 2 februari 2021

 

Besluit:

over artikel 2eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad neemt kennis van het besluit van de burgemeester van 2 februari 2021.

 

Artikel 2

De raad bekrachtigt deze politieverordening in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur." "

Kennisneming en bekrachtiging besluit burgemeester van 2 februari 2021 nopens de organisatie van de raden van 18 februari 2021.

 

Publicatiedatum: 25/03/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 februari 2021

 

Vaststelling dertig jarig publiek gebruik grondstrook als weg

Motivering

 

Feiten en context

Voorafgaand aan de behandeling van dit agendapunt (en er inhoudelijk mee samenhangend) werd gevolg gegeven ingevolge het verzoekschrift 'verweer tegen ongegrond verzoekschrift van de heer en mevrouw Luc Peters - Anna Devogelaer conform art. 13 §2 van het decreet d.d. 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, gedateerd op 18 december 2020' van mevrouw Elke Van Vlasselaer (Houwaartsebergweg 20 te 3390 Tielt-Winge) van 13 januari 2021 om te worden gehoord door de gemeenteraad : ze werd tijdens de hoorzitting vertegenwoordigd door haar raadsman Dina Ayoubi die het bedoelde verzoekschrift mondeling (via digitale toegang tot de vergadering) toelichtte (en daarbij mogelijke weigering van mededeling van stukken opmerkte).

 

Een verzoekschrift (daterend van 18 december 2020) tot de vaststelling van een dertigjarig gebruik door het publiek van een grondstrook te Houwaartsebergweg 20, op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 2e afdeling, sectie A, nummer 341C  werd ingediend door Peters - Devogelaer, wonende te Houwaartsebergweg 18, 3390 Tielt-Winge.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikel 13§2 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Er dienden geen adviezen te worden ingewonnen.

 

Argumentatie

Verzoekers brengen de volgende motivatie aan in hun verzoekschrift van 18 december 2020:

 

"Op de voormelde eigendom van X (anonimisering, gegevens in het dossier) loopt al gedurende decennia een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van overgang, dus een openbare weg (een gemeenteweg). Hij loopt tegen de scheidingslijn van ons perceel, en heeft daar een breedte van ca. 1,9 meter.

 

Hij loopt verder naar beneden, en wordt dan alsmaar breder, en geeft uiteindelijk uit op de Haldertstraat. Daar heeft hij een breedte van circa 3 meter.

 

Wij vernamen dat die weg er al decennia loopt, wellicht zelfs al meer dan 100 jaar (hetgeen hierna ook zal blijken uit 2 vonnissen van de Rechtbank van eerste aanleg te Leuven, die dateren van 1931).

 

Die weg werd/wordt (nog) steeds door het publiek in het algemeen gebruikt.

 

De laatste jaren wordt hij ook veel recreatief gebruikt, nl. door wandelaars.

 

Veruit de meeste mensen in de buurt erkennen het bestaan van deze weg, behoudens onze voormelde buur, X (anonimisering, gegevens in het dossier). Sedert enkele maanden poogt zij ons en de gemeente te beletten om de weg nog te betreden en te onderhouden, daar waar hij over haar voormeld perceel (kadastraal gekend ****) loopt.

 

Op 12 mei 2020 heeft het College van Burgemeester en Schepenen zeer terecht beslist om t.a.v. X (anonimisering, gegevens in het dossier) de bestuursdwang toe te passen teneinde het College in staat te stellen om deze weg, voor zover hij op haar perceel loopt, verder te onderhouden (de rest van de weg kon de gemeente steeds verder blijven onderhouden).

 

In die beslissing besloot het College van Burgemeester en Schepenen zeer terecht tot het bestaan van de publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van overgang op basis van 2 vonnissen, die dateren van 1931.

 

Bovendien baseerde het College van Burgemeester en Schepenen zich hiervoor op een afpalingsplan, dat opgesteld werd door deskundige Dewinter en op de eigen bouwaanvraag van X (anonimisering, gegevens in het dossier), waarin zij eveneens melding maakte van die weg."

 

Verzoekers vragen om bij toepassing van artikel 13 § 2 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen vast te stellen dat de voormelde grondstrook met een breedte van circa 1,9 meter, gelegen op het voormelde perceel van X (anonimisering, gegevens in het dossier) te Tielt-Winge, Houwaartsebergweg ** (kadastraal gekend ****), en dit tegen de scheidingslijn met het perceel in eigendom van verzoekers, gelegen te Tielt-Winge, Houwaartsebergweg 18 (kadastraal gekend 2e afdeling, sectie A, 340 N) de voorbije 30 jaar door het publiek gebruikt werd.

 

Het college van burgemeester en schepenen onderzocht deze kwestie reeds uitvoerig tijdens de zitting van 12 mei 2019.

 

Het gemeentebestuur is in het bezit van twee vonnissen met betrekking tot deze weg:

- Het vonnis van 31 maart 1931 stelt dat de bewuste weg strekt tot het publiek gebruik tussen de Haldertstraat en de Houwaartsebergweg. Tot aan de eigendom van Verbinnen is er eveneens een (publiek) recht van doorgang voor paard en kar.

- Het vonnis van 25 november 1931 stelt dat de weg voor publiek gebruik exclusief doorgang verleent

voor voetgangers. De weg is één meter breed.

 

Het plan horende bij het proces-verbaal van afpaling 10 juni 2000 van gezworen landmeter-expert Rudi Dewinter bepaalt onder meer de ligging van de boven beschreven weg. Dit proces-verbaal werd ondertekend door de rechtsvoorgangers van X (anonimisering, gegevens in het dossier).

 

De weg werd op deze ook vermeld op de bouwaanvraag, ingediend door X (anonimisering, gegevens in het dossier), met betrekking tot het slopen van de bestaande woning en het bouwen van een ééngezinswoning in open bebouwing. Deze aanvraag werd vergund door het schepencollege op 10 januari 2017.

 

Op basis van de bovenstaande gegevens is de weg een vaststaand feit waarvan X (anonimisering, gegevens in het dossier) voldoende in kennis is.

 

Gezien het feit dat op de weg een (publiek) recht van doorgang rust, dient deze weg opgevat te worden als een gemeenteweg overeenkomstig het Gemeentewegendecreet. Een gemeenteweg is een openbare weg die onder het rechtstreekse en onmiddellijke beheer van de gemeente valt, ongeacht de eigenaar van de grond.

 

Overeenkomstig artikel 38 is het verboden de toegang tot een gemeenteweg of het gebruik en beheer ervan te belemmeren, te hinderen of onmogelijk te maken. De gemeente kan overtredingen van deze verbodsbepaling bestraffen door het opleggen van een bestuurlijke maatregel.

 

De groendienst trachtte overeenkomstig de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 6 augustus 2019 deze weg die strekt tot publiek gebruik en gelegen is tussen de Houwaartsebergweg (18 - **) richting Haldertstraat 157 te onderhouden, wat niet lukte ingevolge tussenkomst van X (anonimisering, gegevens in het dossier).

 

Het college van burgemeester en schepenen besloot in zitting van 12 mei 2020 dat bestuursdwang werd opgelegd aan X (anonimisering, gegevens in het dossier) betreffende het belemmeren, hinderen of onmogelijk te maken van de toegang tot, het gebruik of het beheer van een gemeenteweg. Het betrof de weg gesitueerd tussen Houwaartsebergweg 18 - Houwaartsebergweg ** richting Haldertstraat 157 waarop de bovenvermelde vonnissen betrekking hebben.

 

Inmiddels (op 27 januari 2021) heeft het lokaal bestuur 57 verklaringen/getuigenissen van buurtbewoners en derden ontvangen aangaande deze aangelegenheid/dit verzoekschrift van Peters-Devogelaer  (die om privacyredenen niet in extenso worden opgenomen in deze beslissing, maar als bijlagen worden toegevoegd bij deze beslissing en er integraal van deel uit maken).

 

Algemeen verklaren deze getuigen dus dat de weg gedurende 30 jaar gebruikt wordt door het publiek in het algemeen en het verzoek van Peters - Devogelaer bij te treden.

 

Het gemeentewegendecreet (artikel 13 §5) stelt bovendien dat als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein. Voor de toepassing van deze regelgeving worden onder meer het aanbrengen van een duurzame wegverharding over het geheel of over een substantieel deel van de weg of het aanbrengen van openbare verlichting als bezitshandelingen beschouwd.

 

Ter plaatse moet ook vastgesteld worden dat er drie elektriciteitspalen uitgerust met de nodige elektriciteitsleidingen geplaatst werden ter hoogte van de weg, waardoor bijkomend blijkt dat de gemeente de wil heeft om eigenaar te worden van deze wegbedding. 

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Het verzoekschrift van Elke Van Vlasselaer van 13 januari 2021 tot verweer en om te worden gehoord door de gemeenteraad.

         Het vonnis van 31 maart 1931.

         Het vonnis van 25 november 1931.

         Proces-verbaal van afpaling van 10 juni 2000 met bijhorend plan.

         Het inplantingsplan van de bouwaanvraag houdende het bouwen van een woning, te Houwaartsebergweg **.

         De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 12 mei 2020.

         Het verzoekschrift van Peters - Devogelaer van 18 december 2020 conform artikel 13 §2 van het decreet d.d. 3/5/2019 houdende de gemeentewegen.

         57 verklaringen

 

Besluit:

over de verdaging van het agendapunt3 stemmen voor: Tom Werner, Marthe Caeyers en Marleen De Vry.
10 stemmen tegen: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Tamara Vande Reyde, Kris Cornelissen, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
4 onthoudingen: Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos en Rudi Meeus.
 

 

over het agendapunt15 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Tamara Vande Reyde, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
2 onthoudingen: Tom Werner en Marthe Caeyers.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt conform het Decreet gemeentewegen vast dat de grondstrook gesitueerd tussen Houwaartsebergweg 20 - Haldertstraat 157 - Haldertstraat 159 gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd.

 

Artikel 2

De gemeenteraad belast conform het Decreet gemeentewegen het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan.

 

Artikel 3

De gemeenteraad belast conform het Decreet gemeentewegen het college van burgemeester en schepenen met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad stelt conform het Decreet gemeentewegen vast dat de grondstrook, gesitueerd tussen Houwaartsebergweg 20 - Haldertstraat 157 - Haldertstraat 159, gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd.

 

Publicatiedatum: 25/03/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 februari 2021

 

Gedeeltelijke afschaffing buurtweg 77 Sint-Joris-Winge

Motivering

 

Feiten en context

Het voorwerp van de afschaffing betreft een gedeelte van het Motbroekpad. Deze weg is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge als weg nummer 77.

 

Deze weg is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge 1,65 meter breed.

 

De weg situeert zich te Wingerstraat 98 - Motbroekstraat 60.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Overeenkomstig de plannen is de weg dwars op enkele percelen gelegen. Deze percelen zijn bebouwd met eengezinswoningen. Enkele van deze woningen zijn gebouwd op de wegbedding.

 

Het gebruik van deze percelen zou geoptimaliseerd kunnen worden.

 

Het decreet op de gemeentewegen stelt dat het gemeentebestuur dient te waken over de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau. De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 77, zoals vervat in het grafisch plan, brengt deze doelstelling van het decreet niet in het gedrang. Het pad is hier gelegen in het plangebied van de ruilverkaveling van Sint-Joris-Winge. Echter, op de ruilverkavelingsplannen met betrekking tot de afschaffing van de wegen werd de weg niet aangegeven. Dit duidt erop dat de weg al voor de ruilverkaveling onbestaande was.

 

Een andere opgelegde doelstelling is de herwaardering en de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als functioneel vlak. Deze doelstelling wordt evenmin geschonden. Het is niet zinvol dit gedeelte van de weg te heropenen gezien de nabijheid van de Heikenstraat en de zijstraat van de Motbroekstraat waardoor verbindingen mogelijk zijn met de Kleerbeekstraat, wat op zich een relatief rustige straat is voor traag verkeer. De wegbedding werd deels bebouwd. De woning met adres te Wingerstraat 98 werd gebouwd in 1933, de woning met adres te Motbroekstraat werd gebouwd in 1977 en de woning met adres te Motbroekstraat 58 werd gebouwd in 1976. Momenteel is de verbinding niet in gebruik, waardoor de voorliggende afschaffing geen schade toebrengt aan het huidige wegennet.

 

De panden met adres Motbroekstraat 54, Motbroekstraat 56 en Motbroekstraat 58 zijn opgenomen in een door het college van burgemeester en schepenen op 2 februari 1973 goedgekeurde verkaveling (referentie 275/FL/56). In het verkavelingsplan wordt het Motbroekpad niet vermeld. Inzake het bedoelde verkavelingsdossier werd een schrijven ontvangen van de Nationale Landmaatschappij, maar hierin wordt de buurtweg niet vermeld.

 

De Motbroekstraat (buurtweg 6) uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge maakt dezelfde verbinding mogelijk.

 

Het bedoelde af te schaffen gedeelte van weg 77 situeert zich overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie A, nummers:

- 375R, in eigendom van Benjamin Gilis, wonende te Kumtichsestraat 110, 3370 Boutersem.

- 373D, in eigendom van Neefs - Deblauwe, wonende te Motbroekstraat 54, 3390 Tielt-Winge.

- 374H, in eigendom van:

Magda Celis, wonende te Motbroekstraat 56, 3390 Tielt-Winge

Andy Wolfs, wonende te Juchen 28, 2577 Siselen, Zwitserland

Tim Wolfs, wonende te Rijmenamsesteenweg 238, 3150 Haacht

Uli Wolfs, wonende te Kleerbeekstraat 41, 3390 Tielt-Winge

- 374K, in eigendom van:

Monique Minne, wonende te Motbroekstraat 58, 3390 Tielt-Winge

Michel Bosmans, wonende te Halensebaan 16B, 3461 Bekkevoort

Philippe Bosmans, wonende te Berkendreef 38, 3390 Tielt-Winge

- 379H, in eigendom van Bierinckx - Gerits, wonende te Motbroekstraat 60, 3390 Tielt-Winge

 

De af te schaffen oppervlakte bedraagt 186m², op de volgende percelen, zoals hierboven uitgebreid omschreven:

- 375R, 33m²

- 373D, 45m²

- 374H, 43m²

- 374K, 52m²

- 379H, 13m²

 

De eigenaars voegden een gemotiveerde aanvraag toe, waarbij wordt voorgesteld om de bovenvermelde weg deels af te schaffen.

 

Gelet op de bijgevoegde plannen van 10 november 2020, zoals opgemaakt door landmeter Paul Oversteyns.

 

De bovenvermelde eigenaars nemen de kosten voor de procedure ten laste.

 

De opheffing van dit gedeelte van weg 77 overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge schendt het algemeen belang niet. De bedding van de weg is minstens sinds 1933 gedeeltelijk bebouwd waardoor een doorgang niet mogelijk is. Bovendien werden er nog andere woningen op de bedding gebouwd in de jaren '70. Een heropening van de weg op deze locatie zou de rechtszekerheid van de betrokken eigenaars aantasten. De weg is duidelijk al meer dan 30 jaar niet meer toegankelijk. Men kan niet stellen dat de afschaffing van dit wegsegment het algemeen belang zou schaden.

 

De wijziging of afschaffing van deze weg is in dit geval een uitzonderingsmaatregel die het wegennetwek niet schaadt. De zijarm van de Motbroekstraat is parallel gelegen aan het in het voorstel opgenomen af te schaffen wegdeel. Dezelfde verbinding wordt mogelijk gemaakt. De voorliggende afschaffing brengt geen schade toe aan het huidige wegennet.

 

De verkeersveiligheid en de ontsluiting van de aangrenzende percelen worden in acht genomen. De gedeeltelijke afschaffing van weg 77 heeft geen invloed op de ontsluiting van de aanpalende percelen. Alle betrokken percelen behouden hun toegang tot het openbaar domein via de Wingerstraat en de Motbroekstraat.

 

De betrokken bedding bevindt zich te Sint-Joris-Winge ter hoogte van de Motbroekstraat en de Wingerstraat, er zijn geen gemeentegrensoverschrijdende perspectieven die spelen.

 

Uit de bovenstaande motivering blijkt dat de weg duidelijk al meer dan 30 jaar niet meer publiek toegankelijk is. De bedding werd deels bebouwd met eengezinswoningen. Bovendien is een alternatieve, nagenoeg parallelle verbinding via de Motbroekstraat mogelijk. Het is niet aannemelijk dat de belangen van de huidige en toekomstige generatie geschonden worden.

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen van 9 februari 2021.

 

Financiële gevolgen

Er zullen financiële gevolgen zijn ten gevolge van dit dossier. Deze kunnen na het openbaar onderzoek en het schattingsverslag concreet becijferd worden in de beslissing van de definitieve vaststelling.

 

Bijlagen

Het dossier houdende de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 77 opgenomen in de Atlas van der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Besluit:

16 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jessy Cobbaert.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot gedeeltelijke opheffing van de gemeenteweg, gekend als weg nummer 77 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge voorlopig vast.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het grafisch plan tot opheffing van deze gemeenteweg aan een openbaar onderzoek, dat minstens binnen een ordetermijn van dertig dagen na de voorlopige vaststelling start.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de regels van bestuurlijk toezicht zoals bepaald in het DLB." "

De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot gedeeltelijke opheffing van de gemeenteweg, gekend als weg nummer 77 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge voorlopig vast.

 

Publicatiedatum: 25/03/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 februari 2021

 

Samenwerkingsovereenkomst tussen erkend dierenasiel "Dierenbescherming en Zorgboerderij De Zorghoeve vzw" en het gemeentebestuur

Motivering

 

Feiten en context

Dierenbescherming en Zorgboerderij De Zorghoeve vzw verhuisde vorig jaar naar een nieuwe locatie in Kortenaken. Hierdoor is het afsluiten van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst noodzakelijk. Ondertussen heeft De Zorghoeve een nieuw erkenningsnummer HK30216752 en een omgevingsvergunning voor zijn nieuwe locatie en kan de (nieuwe) samenwerkingsovereenkomst bekrachtigd worden.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende de erkenningsvoorwaarden voor hondenkwekerijen, kattenkwekerijen, dierenasielen, dierenpensions en handelszaken voor dieren en de voorwaarden inzake de verhandeling van dieren

         Wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren, inzonder artikel 9

         Gemeenteraadsbeslissing van 21 maart 2019 (agendapunt 14) - Samenwerkingsovereenkomst tussen erkend dierenasiel Dierenbescherming en Zorgboerderij De Zorghoeve vzw en het gemeentebestuur – aanwijzing erkend dierenasiel en bepaling modaliteiten samenwerkingsovereenkomst

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De Zorghoeve werd in 2019 aangesteld voor de politiezone Hageland. Er wordt gestreefd naar eenvormigheid binnen de politiezone in verband met de samenwerking met de asielen.

 

De dienstverlening (all-in-formule) is onveranderd gebleven en tegen hetzelfde tarief van € 0,30 per inwoner, enkel de locatie en het erkenningsnummer zijn gewijzigd:

 24/7 telefonische centrale

 24/7 ambulancedienst

 24/7 vervoer van grote zoogdieren

 24/7 ophalen en verzorgen van alle dieren

 Ondersteuning + vangen van zwerfkatten

 24/7 ophalen, identificeren en cremeren van gevonden overleden dieren

 

Financiële gevolgen

Jaarlijkse werkingstoelage van €0,30/inwoner, dit budget is voorzien op budgetsleutel 047000/64902500.

 

Bijlagen

           Samenwerkingsovereenkomst

           Omgevingsvergunning

           Foto erkenningscertificaat

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het gemeentebestuur van Tielt-Winge wijst de vzw Dierenbescherming en Zorgboerderij De Zorghoeve - Tiensestraat 97, 3470 Kortenaken met als ondernemingsnummer 078654786 - aan als dierenasiel (erkenningsnummer HK30216752), waaraan zwervende, verloren of achtergelaten dieren kunnen worden toevertrouwd door hen die ze hebben opgevangen op het grondgebied van de gemeente of die in Tielt-Winge hun woonplaats hebben, conform de modaliteiten van de ter zake geldende reglementering.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om een overeenkomst, als bijlagebij deze beslissing, af te sluiten met vzw Dierenbescherming en Zorgboerderij De Zorghoeve.

 

Artikel 3

Deze overeenkomst vangt aan op 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 en is stilzwijgend  verlengbaar tenzij er een einde wordt gesteld per aangetekende brief ten minste 3 maanden voor de vervaldatum of in uitvoering van artikel 9 van de overeenkomst. 

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht van het Decreet Lokaal Bestuur." "

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om een overeenkomst af te sluiten met vzw Dierenbescherming en Zorgboerderij De Zorghoeve.

 

Publicatiedatum: 25/03/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 februari 2021

 

Bekrachtiging van het collegebesluit van 19 januari 2021 tot goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst, afgesloten met het Agentschap Zorg en Gezondheid houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken

Motivering

 

Feiten en context

Op 29 september 2020 besliste het college op over te gaan tot samenwerking rond contact- en bronopsporing - optie 1.

 

Op 3 november 2020 keurde het college hiervoor een samenwerkingsovereenkomst goed met de eerstelijnszone Demerland en de bijhorende gemeenten.

 

De overeenkomst en nodige toegangen tot informatie werden nog verfijnd en aangevuld.

 

In de  fase van de COVID-19-crisis waarin we ons momenteel bevinden,  is een cruciale rol weggelegd voor contactonderzoek en bronopsporing. 

 Bij contactonderzoek wordt gezocht met wie een besmet iemand nauw contact heeft gehad. Hier is de snelheid van de contacttracing belangrijk.  Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te bereiken die in contact zijn gekomen met besmette personen. Zij krijgen advies over hoe ze zich kunnen beschermen en welke maatregelen ze kunnen nemen om anderen te beschermen. Dat vermijdt een mogelijke (nieuwe) toename van het aantal patiënten.

 Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen (preventie, sensiblisering, handhaving) kunnen nemen.

Ter ondersteuning van de centrale contactopsporing heeft de Vlaamse Regering op 16 oktober 2020 de lokale besturen gemobiliseerd om complementair in te zetten op preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantaine-coaching en lokaal contactonderzoek.

De contouren werden verder uitgewerkt in het Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

Wat de aard van de engagementen betreft, kunnen lokale besturen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 kiezen tussen de volgende opties:

 Optie 1: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching

 Optie 2: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing, quarantainecoaching én  aanvullend lokaal contactonderzoek.

 

De lokale besturen werken in al deze opdrachten ondersteunend en/of aanvullend op de werking van de COVID-19-teams binnen de zorgraden alsook op de werking van de centrale contactcenters. 

De lokale besturen worden gesubsidieerd voor het opnemen van complementaire engagementen als volgt :

 de gemeenten die inzetten op optie 1 (preventie, sensibilisering, bronopsporing, analyse van clusters, quarantaine-coaching en aandacht voor kwetsbare personen of groepen) krijgen een forfaitaire subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand voor maximum 5 maanden (ten vroegste start op 1 november 2020 – uiterlijk tot 31 maart 2021);

 de gemeenten die inzetten op optie 2 (voorgaande engagementen optie 1 + aanvullend lokaal contactonderzoek) krijgen voorgaande forfaitaire subsidie en daarnaast nog een variabele subsidie van 100 euro per afgehandeld ticket/werkorder van een nieuwe indexpatiënt, inclusief de werkorders/tickets van een evenwaardig aantal hoog risicocontacten.

 Periode : ten vroegste vanaf 1 november 2020 tot uiterlijk 31 maart 2021.

 

De gemeente wil, na overleg met alle betrokken diensten, complementair inzetten op optie 1

 

Hiertoe wordt door de gemeente een samenwerkingsovereenkomst opgesteld met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

 

Bij deze samenwerkingsovereenkomst worden volgende documenten als bijlage gevoegd :

- Afsprakennota waarin de gemeente, in overleg met de COVID-19-teams haar engagementen die zij in het kader van de samenwerkingsovereenkomst zal uitvoeren,  concreet omschrijft;

- De nodige verwerkersovereenkomst(en) zoals voorzien op www.vlaanderenhelpt.be;

- De contactlijsten met oog op het aanvragen van de nodige accounts op deze engagementen te kunnen uitvoeren;

- Protocol  voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens van het Agentschap Zorg en Gezondheid naar de gemeente Tielt-Winge.

 

Het opnemen van deze engagementen geschiedt met inachtneming van de bescherming van de privacy van de burgers, zoals onder meer gewaarborgd door de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

 

De gemeente zorgt voor de nodige capaciteit en middelen om dit engagement kwaliteitsvol op te nemen. 

 

De engagementen die de gemeente opneemt, doen geen afbreuk aan de engagementen die de gemeente in de bestrijding van de coronapandemie reeds opgenomen worden binnen de werking van de ELZ.  Integendeel, ze zijn bedoeld om deze werking nog te versterken.

 

Juridische gronden

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Artikel 191 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie verankert het voorzorgsbeginsel in het kader van het beheer van internationale gezondheidscrisissen en van de actieve voorbereiding van zulke potentiële crisissen.  Dit beginsel houdt in dat, wanneer een ernstig risico hoogstwaarschijnlijk werkelijkheid zal worden, het aan de overheid is om dringende en voorlopige maatregelen te nemen.

 

De Vlaamse Regering riep op 16 oktober 2020, verankerd in het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen, op om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken en vroeg aan alle Vlaamse gemeenten om aanvullend en ondersteunend aan de reeds bestaande initiatieven bijkomende engagementen op te nemen in deze strijd.

 

De complementaire engagementen worden opgenomen in het kader van de bestrijding van de COVID-19-pandemie, meer in het bijzonder in het kader van het verder beheersen van de tweede golf en het proberen vermijden van een derde golf.

 

Een en ander vergt dat de gemeente zo snel mogelijk met haar engagementen kan opstarten, zodat geen kostbare tijd verloren gaat.

 

Om te kunnen op opstarten is de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met bijlagen vereist.  Op basis daarvan ontvangt de gemeente tevens de nodige accounts voor van de verschillende platformen.

 

De nodige stukken hiertoe werden sedert 7 december 2020 door de Vlaamse overheid ter beschikking gesteld, zodat vanuit de gemeenten niet vroeger kon worden geagendeerd/gereageerd.

 

Een en ander vergt dat de gemeente zo snel mogelijk met haar engagementen kan opstarten, zodat geen kostbare tijd verloren gaat.

 

Om redenen van hoogdringendheid (dringende noodzakelijkheid, die niet toelaat te wachten tot de eerstvolgende gemeenteraad omwille van de noodzaak om engagementen onmiddellijk te kunnen opnemen) werd door het college op 19 januari 2021 omtrent voorliggende samenwerkingsovereenkomst met bijlagen een princiepsbeslissing genomen, met dien verstande dat bekrachtiging van dat collegebesluit door de eerstvolgende gemeenteraad (waarop dit dossier rechtsgeldig kan worden geagendeerd) zou gebeuren.

 

De hoogdringendheid blijkt uit de epidemiologische resultaten voor Vlaanderen, die van dag op dag

evolueren.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Samenwerkingsovereenkomst

         Afsprakenkader Covid-19 team

         Verwerkersovereenkomst

         Aanvraagformulier interne controletoren

         Aanvraagformulier uitbraakvolgsysteem

         Geheimhoudingsverklaring

         Collegebesluit van 19/1/2021

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad bekrachtigt de collegebeslissing van 19 januari 2021 houdende kennisneming van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken en goedkeuring van de voorgelegde samenwerkingsovereenkomst met bijlagen.

 

Deze overeenkomst bevindt zich als bijlage bij deze beslissing en maakt er integraal deel van uit.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan ELZ Demerland en de Vlaamse overheid (Agentschap Zorg en Gezondheid).

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad bekrachtigt de samenwerkingsovereenkomst contact- en bronopsporing.

 

Publicatiedatum: 25/03/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 februari 2021

 

Bekrachtiging van het collegebesluit van 9 februari 2021 tot goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst, afgesloten met stad Aarschot, gemeente Begijnendijk en ELZ Demerland houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het Vaccinatiecentrum Aarschot m.b.t. COVID-19-pandemie

Motivering

 

Feiten en context

In het kader van het bestrijden van de COVID-19-pandemie wordt er overgegaan tot de oprichting van vaccinatiecentra.

 

Vaccinatiecentra in heel Vlaanderen zorgen ervoor dat iedereen snel en veilig in zijn buurt een vaccin krijgt. Tegen midden februari moet elk centrum klaar zijn. Bedoeling is dat iedereen zich kan laten vaccineren op een afstand van 10 à 15 minuten rijden van zijn woonplaats. Elk centrum is vlot bereikbaar, heeft voldoende parking en is geschikt voor rolstoelgebruikers. Mensen die niet tot in het vaccinatiecentrum geraken, worden aan huis gevaccineerd.

 

Tielt-Winge is via de eerstelijnszone Demerland ingedeeld bij het Vaccinatiecentrum van Aarschot.

 

De gemeente zorgt voor de nodige capaciteit en middelen om dit engagement kwaliteitsvol op te nemen.  Hiertoe wordt door de gemeente een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met stad Aarschot, gemeente Begijnendijk en ELZ Demerland. Deze samenwerkingsovereenkomst bevat o.m. bepalingen rond logistieke en personeelsinzet en financiële engagementen, die hoogdringend moeten afgesproken worden om snel tot praktische opstart van het Vaccinatiecentrum te kunnen overgaan.

 

De engagementen die de gemeente opneemt, doen geen afbreuk aan de engagementen die de gemeente in de bestrijding van de coronapandemie reeds opgenomen worden binnen de werking van de ELZ.  Integendeel, ze zijn bedoeld om deze werking nog te versterken.

 

Juridische gronden

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Richtlijnen en draaiboeken Vlaamse overheid m.b.t. Vaccinatiecentrum.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Artikel 191 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie verankert het voorzorgsbeginsel in het kader van het beheer van internationale gezondheidscrisissen en van de actieve voorbereiding van zulke potentiële crisissen.  Dit beginsel houdt in dat, wanneer een ernstig risico hoogstwaarschijnlijk werkelijkheid zal worden, het aan de overheid is om dringende en voorlopige maatregelen te nemen.

 

In het kader van het bestrijden van de COVID-19-pandemie wordt er overgegaan tot de oprichting van vaccinatiecentra.

 

Tielt-Winge is via de eerstelijnszone Demerland ingedeeld bij het Vaccinatiecentrum van Aarschot.

De richtdatum voor het operationeel zijn van dit Vaccinatiecentrum is 15 februari 2021.

 

De gemeente zorgt voor de nodige capaciteit en middelen om dit engagement kwaliteitsvol op te nemen.  Hiertoe wordt door de gemeente een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Aarschot, Begijnendijk en ELZ Demerland. Deze samenwerkingsovereenkomst bevat o.m. bepalingen rond logistieke en personeelsinzet en financiële engagementen, die hoogdringend moeten afgesproken worden om snel tot praktische opstart van het Vaccinatiecentrum te kunnen overgaan.

 

Een en ander vergt dat de gemeente zo snel mogelijk met haar engagementen kan opstarten, zodat geen kostbare tijd verloren gaat.

 

Om snel te kunnen opstarten met het Vaccinatiecentrum  in Aarschot is dus de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst vereist. 

 

Om redenen van hoogdringendheid (dringende noodzakelijkheid, die niet toelaat te wachten tot de eerstvolgende gemeenteraad omwille van de noodzaak om engagementen onmiddellijk te kunnen opnemen) werd door het college op 9 februari 2021 omtrent  voorliggende samenwerkingsovereenkomst een princiepsbeslissing genomen, met dien verstande dat bekrachtiging van dat collegebesluit door de eerstvolgende gemeenteraad (waarop dit dossier rechtsgeldig kan worden geagendeerd) zou gebeuren.

 

De hoogdringendheid blijkt uit de epidemiologische resultaten voor Vlaanderen, die van dag op dag evolueren.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Samenwerkingsovereenkomst

         Collegebeslissing van 9/2/2021

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad bekrachtigt de collegebeslissing van 9 februari 2021 houdende kennisneming en principiële goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst m.b.t. het Vaccinatiecentrum Aarschot.

 

Deze overeenkomst bevindt zich als bijlage bij deze beslissing en maakt er integraal deel van  uit.

 

Artikel 2

De uitgaven verbonden aan deelname aan het vaccinatiecentrum worden voorzien bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan ELZ Demerland,  stad Aarschot en gemeente Begijnendijk.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad bekrachtigt de samenwerkingsovereenkomst Vaccinatiecentrum Aarschot.

 

Publicatiedatum: 25/03/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 februari 2021

 

Motie omtrent de investering van gasnetbedrijf Fluxys in de Braziliaanse gasnetbeheerder Transportadore Brasileira Gasoduto Bolivia-Brasil (TBG) (verworpen)

Motivering

 

Conform met artikel 21 van het Decreet over het lokaal bestuur werd door raadslid M. De Vry namens fractie Groen dit punt aan de agenda toegevoegd, luidende als volgt:

 

Feiten en context

Onze gemeente is onrechtstreeks mede-eigenaar van het Belgische gasnetbedrijf Fluxys. Het gaat om een cascadeconstructie waarbij de publieke holding Publigas een controlebelang van 77,45% heeft in Fluxys. De distributienetbeheerders – in het geval van Tielt-Winge gaat het om Fluvius -  hebben op hun beurt aandelen in Publigas, waardoor de gemeente indirect participeert in Fluxys. Door deze gelaagde constructie strijkt onze gemeente als mede-investeerder dividenden op, maar we nemen geen deel aan de algemene vergadering van Fluxys en noch het bestuur noch deze gemeenteraad heeft inzage of directe inspraak in de activiteiten Fluxys. De enige vorm van democratische controle verloopt via Fluvius.

 

In de kranten van 6 en 7 januari vernamen we dat Fluxys een belang van 27,5 procent heeft genomen in Transportadora Brasileira Gasoduto Bolívia-Brasil (TBG), één van de grote Braziliaanse spelers. Dat belang kan volgens Fluxys nog toenemen. Het is voor het eerst dat Fluxys uitbreidt buiten Europa. Maar anders dan in Europa, investeert het met TBG in een bedrijf dat uitsluitend actief is in de sector van klassiek aardgas, d.w.z. fossiele energie.

 

Deze investering roept naast inhoudelijke ook vormelijke vragen op.

 

1)      Is deze investering wel conform onze klimaatdoelstellingen en gemeentelijke ambities, zoals geformuleerd in het Burgemeesterconvenant? Het bestuur van Tielt-Winge engageert zich om minder broeikasgassen uit te stoten, maar raakt door de investering van Fluxys betrokken bij de uitbreiding van netwerken voor fossiele brandstoffen.

2)      Is deze investering conform de doelstellingen van Fluxys zelf? Volgens hun website wenst Fluxys internationale investeringen met het oog op LNG. TBG is een klassiek pijpleidingennet dat niets met LNG te maken heeft.

3)      Is deze investering bedrijfseconomisch verantwoord? Gasinfrastructuur dreigt een ‘stranded asset’ te worden, infrastructuur die waardeloos wordt omdat ze nog voor de afschrijftermijn niet meer gebruikt mag worden. De omwenteling in de energiesector gaat snel, waardoor aardgas mogelijk sneller dan verwacht verdwijnt.

4)      Naast deze inhoudelijke vragen, die we enkel via Fluvius aan Fluxys kunnen stellen, is er ook een  procedurele kant aan dit investeringsverhaal. Aangezien Fluxys’ hoofdaandeelhouder de publieke sector is, verwachten we dat het bedrijf maximaal democratisch en transparant handelt. Zo betreuren we in De Tijd te moeten lezen dat Fluxys geen overnameprijs bekendmaakt en dus geen transparantie toont over de bewuste overnamedeal. Bovendien gaat het Braziliaanse bedrijf Petrobas, dat een meerderheidsparticipatie van 51 procent in TBG behoudt, al jaren gebukt onder corruptieschandalen, zo meldt o.m. De Tijd. De Belgische investeringsgelden komen dus in handen van een gecorrumpeerd bedrijf dat bovendien de meerderheidscontrole over de Belgische investering behoudt.

 

Onze fractie (Groen) vraagt dat Fluxys een heldere bedrijfseconomische en klimaatgeoriënteerde verantwoording zou afleggen aan de algemene vergadering van het bedrijf vooraleer definitieve investeringsbeslissingen te nemen. In afwachting van deze informatie vragen we dat Fluxys zich focust op haar traditionele kernactiviteit (gasdistributie binnen België en Europa) en op de transitie naar een klimaatneutrale energiebevoorrading binnen haar deelsector.

 

Concreet vragen we dat onze vertegenwoordiger in distributienetbeheerder Fluvius in de eerstvolgende AV de vragen en het standpunt van onze gemeente zou verwoorden.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Overwegende dat:

         de gemeente Tielt-Winge via Fluvius aandeelhouder is in gasnetbedrijf Fluxys, dat op het punt staat een belangrijke participatie te nemen in een buitenlandse netwerkbeheerder voor de distributie van fossiele energie,

         de gemeente Tielt-Winge zich via het Burgemeestersconvenant verbindt om in haar handelen klimaatvriendelijke ambities na te streven,

         deze investering het risico loopt op korte termijn een stranded asset te worden,

         de openbare sector hoofdaandeelhouder is van Fluxys en dat bijgevolg maximale transparantie wenselijk is,

         de gemeente Tielt-Winge via netwerkbeheerder Fluvius mede-aandeelhouder is van Fluxys en in die hoedanigheid duidelijkheid wenst over vier vragen m.b.t. tot de participatie van Fluxys in de Braziliaanse netwerkbeheerder TBG, zijnde

1. Is deze investering conform met het klimaatengagement dat het bestuur al jaren opneemt  via het Burgemeestersconvenant?

2. Is deze investering conform de doelstellingen van Fluxys zelf, dat volgens informatie op zijn website internationale investeringen in LNG-infrastructuur beoogt?

3. Is deze investering bedrijfseconomisch verantwoord nu stranded assets een groot risico vormen voor de fossiele sector?

4. Is Fluxys als bedrijf dat de publieke sector als hoofdaandeelhouder heeft, niet moreel verplicht tot grotere transparantie over investeringsplannen en -bedragen?

         de gemeente Tielt-Winge van oordeel is dat een heldere bedrijfseconomische en klimaatgeoriënteerde verantwoording van de investeringen van Fluxys zich opdringt vooraleer over te gaan tot een definitieve participatie in TBG,

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

           E-mail d.d. 11/02/2021 met bijkomend agendapunt van raadslid M. De Vry.

           Voorstel van motie omtrent de investering van Fluvius in TBG.

 

Besluit:

1 stem voor: Marleen De Vry.
18 stemmen tegen: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Tom Werner, Marthe Caeyers, Jessy Cobbaert, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
Artikel 1

Om bij monde van de vertegenwoordiger van Tielt-Winge in de Algemene Vergadering van Fluvius bovenstaande vier vragen te verwoorden in de eerstvolgende Algemene Vergadering van Fluvius.

 

Artikel 2

Om tevens het standpunt van de gemeente kenbaar te maken, met name dat pas na een grondige bedrijfseconomische en klimaatgeoriënteerde verantwoording t.a.v. de Algemene Vergadering van Fluxys overgegaan kan worden tot een definitieve participatie in TBG." "

Behandeling motie omtrent de investering van gasnetbedrijf Fluxys- waarvan de gemeente Tielt-Winge via netbeheerder Fluvius aandeelhouder is - in de Braziliaanse gasnetbeheerder Transportadora Brasieira Gasoduto Bolivia-Brasis (TBG)

 

Publicatiedatum: 25/03/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 18 februari 2021

 

Vuilnisbakkenplan (verdaagd naar de raad van 18 maart 2021)

Motivering

 

Conform met artikel 21 van het Decreet over het lokaal bestuur werd door raadslid T. Werner namens fractie N-VA dit punt aan de agenda toegevoegd, luidende als volgt:

 

Feiten en context

Tielt-Winge heeft net zoals zo vele gemeenten te maken met zwerfvuil en sluikstort. Een onderdeel van de oplossing kan geboden worden door een betere plaatsing en monitoring van straatvuilbakken.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Om zwerfvuil en sluikstort te helpen beheersen, kunnen straatvuilbakken een deel van de oplossing bieden. Dit is echter niet iets wat met de natte vinger kan aangepakt worden.

 

De organisatie Mooimakers kan hierin het verschil betekenen. Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. Zij bieden zowel inhoudelijke als financiële hulp om een compleet vuilnisbakkenplan op te maken. Het project heeft een looptijd van 18 tot 24 maanden. Meer informatie op https://mooimakers.be/aanpak-vuilnisbakkenplan.

 

Het omvat een subsidie van €8000 (voor Tielt-Winge), opleidingen, digitale ondersteuning via de applicatie "mijn mooie straat" en een netheidsbarometer, inhoudelijke ondersteuning over het opmaken van het plan, types van vuilbakken en waar welke te gebruiken,… en communicatiemateriaal om dit alles kenbaar en duidelijk te maken.

 

Financiële gevolgen

De gemeente Tielt-Winge kan een subsidie verkrijgen van €8000 indien het de minimumvereisten volbrengt. Deze vereisten omvatten inzet van personeel (om onder andere opleiding te volgen, een inventaris te maken, monitoring te doen, een vuilnisbakkenplan plan op te stellen, …).

 

Bijlagen

         E-mail raadslid Werner van 12/2/2021.

         Toegelicht voorstel van beslissing.

 

Besluit:

over de verdaging van het agendapunt naar de gemeenteraad van 18 maart 2021eenparig aangenomen.
De gemeenteraad van Tielt-Winge keurt het voorstel goed om in te schrijven op het project "Vuilnisbakkenplan" van Mooimakers." "

De gemeenteraad van Tielt-Winge behandelt het voorstel goed om in te schrijven op het project "Vuilnisbakkenplan" van Mooimakers.

 

Publicatiedatum: 25/03/2021