Raf Alaerts Agnes Van de Gaer Birgit Berlanger Jan Loddewykx Manuela Vervoort Tom Werner Rudi Beeken Filip Broos Gunther Clinckx Jo Smekens Fons Lemmens Gert Van denstorme Gerry Caluwaerts Marleen De Vry Rudi Meeus Kurt Yskout Kris Cornelissen Frederik Vranken Germaine Willems Raf Alaerts Agnes Van de Gaer Birgit Berlanger Jan Loddewykx Manuela Vervoort Tom Werner Rudi Beeken Filip Broos Gunther Clinckx Jo Smekens Fons Lemmens Gert Van denstorme Gerry Caluwaerts Marleen De Vry Rudi Meeus Kris Cornelissen Frederik Vranken Germaine Willems Frederik Vranken Tom Werner Germaine Willems Kris Cornelissen Agnes Van de Gaer Manuela Vervoort Gert Van denstorme Birgit Berlanger Jo Smekens Raf Alaerts Rudi Meeus Filip Broos Rudi Beeken Gerry Caluwaerts Gunther Clinckx Fons Lemmens Jan Loddewykx Marleen De Vry aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 1 Goedgekeurd
Gemeenteraad 18 april 2024
Goedkeuring notulen vorige gemeenteraad
Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 17 juni 2021, zoals gewijzigd op 17 maart 2022, 16 maart 2023 en 18 januari 2024, keurt de gemeenteraad de notulen van de zitting van 21 maart 2024 goed.
Bijlagen
● Ontwerpnotulen gemeenteraad van 21 maart 2024 (via Meeting.mobile).
● Audioverslag GR van 21 maart 2024.
● Index audioverslag GR van 21 maart 2024.
● Overzicht mondelinge vragen GR en RMW van 21 maart 2024
● Agenda gemeenteraad van 18 april 2024.
" "
Gemeenteraad 18 april 2024
Jaarrekening 2023 Kerkfabriek Sint-Donatus
Motivering
Feiten en context
De jaarrekening 2023 van de Kerkfabriek Sint-Donatus werd goedgekeurd op de kerkraad van 8 februari 2024 en overgemaakt aan het gemeentebestuur op 12 maart 2024, het Provinciebestuur Vlaams-Brabant en het Aartsbisdom Mechelen - Brussel.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
● Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, zoals gewijzigd op 20 januari 2006 en 6 juli 2012, inzonderheid artikel 54 en 55
● Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten zoals gewijzigd op 5 september 2008, 14 december 2012 en 16 mei 2014
● Ministerieel besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst en ter uitvoering van artikel 46 van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, zoals gewijzigd op 5 september 2008, 12 februari 2013 en 16 mei 2014
● Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst
● Omzendbrief BB 2008/01 van februari 2008 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten
Adviezen
Positief advies van de financieel directeur mét een aantal technische opmerkingen (zie infra, verwerkt in de argumentatie).
Argumentatie
Op de vergadering van 8 februari 2024 van de Kerkraad van Sint-Donatus werd de rekening 2023 en bijhorende documenten goedgekeurd, het gemeentebestuur werd in kennis gesteld op 12 maart 2024.
Er was overleg tussen het gemeentebestuur en de kerkfabriek over de jaarrekening 2023 op 28 november 2023.
De gemeenteraad wordt geacht advies uit te brengen en dit advies bij de voormelde rekening binnen een termijn van 50 dagen die ingaat de dag na het inkomen van de rekening te versturen.
Bij technisch nazicht van de jaarrekening door de financieel directeur en verdere bevraging bij de kerkfabriek resten enkele (budgettair-technische) bemerkingen:
1. Er is geen overleg meer geweest na november over het al dan niet overboeken van middelen naar investeringen om een reservefonds aan te leggen, toch boekt de KF 20.000 euro over van exploitatie naar investeringen via jaarrekening 2023.
2. Er is duidelijk gesteld op het overleg in november 2023 dat middelen uit exploitatie niet gebruikt mogen worden om investeringen te bekostigen, zeer concreet ging het over de aanleg van pastorietuin en oprit inclusief verlichting en de ringgracht die geen exploitatiekosten zijn. In haar notulen van 7 december 2023 stelt de KF dat het net deze kosten zijn die ze op exploitatie zullen onderbrengen en betalen met deze middelen in 2024, dit staat lijnrecht tegenover de principes van het overleg.
3. De kost van de verwarming Sint Martinus staat niet volledig opgenomen in de investeringsuitgaven, alleen het deel dat betaald werd via investeringstoelage van de gemeente is opgenomen. De kerkfabriek boekte haar bijdrage (=1/20) van de totale kost van de verwarming als exploitatiekost. Beter was geweest deze totale kost op investeringen te verwerken, een verwarming is niet deelbaar en behoort toe tot de investeringsuitgaven.
4. De ontvangen exploitatietoelage van de gemeente bedraagt 41.511,63 euro en niet 41.981,63 euro.
5. De kastoestand sluit aan met de exploitatie jaarrekening: het is onduidelijk hoe het komt dat er aansluiting is met de bank toestand 31 december 2023 terwijl 12.200 euro van de exploitatietoelage pas op 2 februari 2024 betaald werd aan de KF.
Bedenkingen 3- 5 werden verder bevraagd bij de kerkfabriek.
Het antwoord van het kerkbestuur op de bemerkingen 1 en 2 luidt: "er is na het overleg contact geweest tussen de kerkraad met schepen Jan, waarbij duidelijk gecommuniceerd is dat geen overleg meer nodig is; we zouden de afspraak van het overleg volgen en expliciet duiden in ons besluit bij de werken rond pastorie dat we die gelden (overschot) hiervoor bezigen."
Deze afspraak heeft de financieel directeur niet bereikt en strookt niet met de afspraken genotuleerd in het college van 28 november 2023:
Er was overleg met de kerkfabriek Sint-Donatus over een aantal budget-technische issues (financiële afspraken rond overschotten en boeking naar reservefonds, opname in jaarrekening). De kerkfabriek stelt te beschikken over een exploitatie-overschot 2023 van circa 40k euro: dit kan doorgeschoven worden naar volgend jaar, maar dan is er een complexe verrekening (met spreiding over 2 boekjaren) via een extra AMJP vereist; een andere optie - en praktischer qua budgettechnische verwerking voor de kerkfabriek - is een deel aan te wenden voor nog te verwachten betalingen (15k euro) en een deel onder te brengen / toe te voegen aan het reservefonds (25k euro). De kerkfabriek vraagt om het nog resterende bedrag van de exploitatietoelage 2023 (12.000 euro) pas in 2024 door te storten omdat dit de financiële verrekening eenvoudiger maakt (een soortgelijke transactie gebeurde trouwens al in overdracht van 2022 naar 2023). Vraag is of hierdoor budget-technisch gezien geen overboekingen van exploitatie naar investeringen gebeuren, aangezien een dergelijke reservefonds (ook volgens de Religiosoftware) enkel betrekking heeft op het investeringsbudget (een operatie waar het gemeentebestuur niet mee akkoord kan gaan, ook al zou dit op termijn worden aangewend om via extra investeringen (in vastgoed) te komen tot een duurzame vermindering van de gemeentelijke exploitatietoelage)? De gemeente wijst erop dat exploitatie- en investeringsverrichtingen goed gescheiden moeten blijven, maar het is niet altijd duidelijk wat precies kan opgevangen worden met exploitatie-uitgaven (belangrijke herstelwerken verwarming kunnen beschouwd worden als exploitatie, aanschaf onroerend goed uiteraard niet, de aanleg van de pastorietuin en de ringgracht lijken dan weer niet direct exploitatie-uitgaven te betreffen). De gemeente is voorstander om in het kader van het reservefonds (en de financiën in het algemeen van de kerkfabriek, waarvoor de gemeentelijke toelagen aan de orde zijn, via de jaarrekening) op korte termijn meer transparantie te verschaffen over de transacties. Twee pistes dienen in dit verband verder onderzocht te worden en nadien teruggekoppeld naar het overleg college-kerkfabriek voor beslissing: 1) de inkomsten en uitgaven (transacties, acties) uit het reservefonds voor de volgende 2 boekjaren worden in een apart bij de jaarrekening te voegen nota gedetailleerd en geëxpliciteerd; 2) opmaak van een extra aanpassing meerjarenplan door de kerkfabriek om het exploitatie-overschot (conform de methodiek van de Religiosoftware en de daarachter spelende regelgeving) over te boeken. Schepen van financiën toetst voorafgaandelijk af met het eredienstbestuur. De kerkfabriek bevestigt in 2023 geen investeringstoelage meer te zullen opvragen. De aanslepende problematiek van de bestemming van de kerken (en de daarmee gepaarde gaande frustrerende quasi-leegstand) wordt nogmaals aangekaart en dient verder opgevolgd te worden.
*****
Anderzijds (en aanvullend) - merkt het beleid op - zijn er toch ook nog de gemaakte afspraken op het college van 11 mei 2021, waarin gesteld werd:
Er was opvolgoverleg met de kerkfabriek Sint-Donatus over openstaande vragen van het overleg van 4/5/2021. Het standpunt van het college is dat er 7.500 euro extra aan exploitatietoelage kan worden toegezegd voor de rest van het lopende meerjarenplan voor aanleg en onderhoud buitenaanleg OLV-pastorie en deel tuin als publiek park. Gelet op de overeengekomen bepaling in het pastorieënplan (transacties van patrimonium, ruiling die definitief de gemeente ontheft van haar decretale verplichtingen m.b.t. de woonstvergoeding) wordt niet ingegaan op de vraag van de kerkfabriek om dit extra budget op te vatten als woonstvergoeding voor de residerend diaken, maar als een bijkomende exploitatietoelage te beschouwen, expliciet bestemd dus voor het recurrent onderhoud van buitenkant pastorie en deel van de tuin van de pastorie dat voor het publiek wordt open gesteld.
De overboeking van 20.000 euro die gebeurt, heeft als specifieke bestemming de verdere aanleg en onderhoud van de pastorietuin. Werken die in de eerste helft van 2024 aan de orde zijn. Zoals besproken met de kerkfabriek zullen deze specifieke kosten ook duidelijk apart worden opgelijst en bewaakt. In die zin wordt er dan ook een gunstig advies afgeleverd, met dien verstaande dat deze operatie niet meer kan herhaald worden voor de jaarrekening van 2024.
Financiële gevolgen
De bedenkingen 3-5 werden verder bevraagd bij de kerkfabriek met enkele minimale aanpassingen tot gevolg, doch zonder verdere impact voor de gemeente.
Bijlagen
Jaarrekening KF 2023 met bijlagen
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2023 van de Kerkfabriek Sint-Donatus met volgend resultaat:
| Exploitatietoelage (M) | Exploitatieresultaat / overschot (N) | Investeringstoelage | Investeringsresultaat (Z) |
Sint-Donatus | € 41.511,63 | € 10.341,66 | € 20.318,84 | € 0 |
Artikel 2
De gemeenteraad geeft voor de jaarrekening 2023 van de Kerkfabriek Sint-Donatus een gunstig advies mét opmerkingen, zoals opgenomen in de argumentatie.
Artikel 3
Dit besluit wordt verstuurd aan de provinciegouverneur." "
Advies jaarrekening 2023 Kerkfabriek Sint-Donatus.
Gemeenteraad 18 april 2024
Retributiereglement op de afgifte van administratieve stukken dienst burgerzaken vanaf 1 mei 2024 - toevoeging dienstverlening via live enrollment apparatuur en coördinatie versie 18.04.2024
Motivering
Feiten en context
De financiële toestand van de gemeente verantwoordt de instelling en heffing van deze retributie. Er is een aanpassing vereist voor het toevoegen van het onderdeel live enrollment, zijnde de dienstverlening waardoor foto's kunnen genomen worden in het gemeentehuis om identiteitsfraude tegen te gaan.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, zoals gewijzigd.
● Omzendbrief KB ABB-2019/2 ‘Coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit’ van 15 februari 2019.
● Omzendbrief FOD Buitenlandse zaken, Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking, directie-generaal Consulaire zaken, directie C2 reis- en identiteitsdocumenten van 13 januari 2022.
● Gemeenteraadsbeslissing van 21 december 2023 retributie afgifte administratieve stukken burgerzaken 2024-2025.
Adviezen
Door Burgerzaken Vlaanderen vzw werd het volgende advies verstrekt:
In het kader van de strijd tegen de identiteitsfraude heeft de FOD Buitenlandse Zaken Europese fondsen ontvangen die zullen aangewend worden om live-enrollmentapparatuur gratis ter beschikking te stellen van de gemeenten die dat wensen. Het materiaal, bestemd om de foto van de paspoortaanvrager rechtstreeks aan het loket te nemen, zal aan die gemeenten toelaten om op hetzelfde moment de biometrische gegevens (vingerafdrukken én foto) op te nemen van één en dezelfde persoon.
De strijd tegen de identiteitsfraude noodzaakt het zelf nemen van de foto’s door de gemeenten. Foto’s kunnen immers gemanipuleerd worden voorgelegd. Meer en meer wordt ook melding gemaakt van look-alike-fraude, waarbij steeds ingenieuzer wordt te werk gegaan. Zo worden bijvoorbeeld twee foto’s van verschillende personen samengevoegd tot één enkele foto, zodat beide personen zich nadien van hetzelfde identiteitsbewijs kunnen bedienen. Door het zelf nemen van de foto’s behoren bovendien de discussies aan het loket over de geldigheid en/of ouderdom van de gepresenteerde foto tot het verleden, wat een zeer praktisch pluspunt is.
Het live-enrollmentmateriaal zal volledig gratis ter beschikking worden gesteld en is volledig compatibel met Belpic. Het kan dus ook kunnen gebruikt worden voor andere documenten (bijvoorbeeld de eID of vreemdelingenkaarten). De verdeling van de fotopacks zal proportioneel gebeuren aan de geïnteresseerde gemeenten op basis van het aantal paspoorten dat zij afleveren.
Argumentatie
Voor levering van een in dit reglement bedoelde prestatie of dienst door de gemeente in het individueel belang of voordeel van diegene die gebruik maakt van die dienst of prestatie is een redelijke vergoeding in verhouding tot de kostprijs van de geleverde prestatie of dienst onder de vorm van een retributie aangewezen.
Er moet voor de in dit retributiereglement vooropgestelde tarieven rekening worden gehouden met de economische realiteit en de daadwerkelijke kostprijs voor het afleveren van deze administratieve stukken (gekoppeld aan tarieven die worden opgelegd door andere overheidsinstanties en eigen administratieve (verwerkings)kosten en tijdsbesteding).
Dit retributiereglement geldt voor de afgifte van administratieve stukken en dus niet voor attesten die de burger zelf via digitale toepassing (als 'Mijn Dossier' of eGovFlow) kosteloos thuis kan downloaden, zonder enige tussenkomst van de gemeentelijke diensten. Andere documenten en attesten die aangevraagd en afgeleverd worden door de dienst burgerzaken kosten wel 5 euro.
De wijziging heeft betrekking op de toevoeging van de dienstverlening die wordt geboden door installatie van de live enrollment apparatuur (rubriek artikel 2 I). Het materiaal, bestemd om de foto van de paspoortaanvrager rechtstreeks aan het loket te nemen, laat aan de gemeente toe om op hetzelfde moment de biometrische gegevens (vingerafdrukken én foto) op te nemen van één en dezelfde persoon. Deze foto's maken deel uit van de paspoortaanvraag of de identiteitskaartaanvraag, aanvraag verblijfsdocumenten ... en hiervoor dient - om redenen hierboven aangehaald (strijd tegen identiteitsfraude) - geen afzonderlijke financiële bijdrage gevraagd te worden.
Financiële gevolgen
Er zijn geen direct-toewijsbare financiële gevolgen. Deze retributie geldt als een billijke vergoeding voor levering van een in het reglement bedoelde prestatie of dienst door de gemeente in het individueel belang of voordeel van diegene die gebruik maakt van die dienst of prestatie. De geraamde inkomsten uit deze retributie worden opgenomen in het meerjarenplan.
Bijlagen
● Omzendbrief van FOD Buitenlandse zaken, Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking, directie-generaal Consulaire zaken, directie C2 reis- en identiteitsdocumenten van 13 januari 2022.
● Brief van FOD Buitenlandse zaken, Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking, directie-generaal Consulaire zaken, directie C2 reis- en identiteitsdocumenten van 21 maart 2023
● Technische details van de live enrollment apparatuur
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt het Retributiereglement afgifte administratieve stukken burgerzaken (versie 18.04.2024) goed luidende als volgt:
Artikel 1 – Duurtijd en belastbaar voorwerp of belastbaar feit
Uitbreiding van het retributiereglement voor een termijn startend op 1 mei 2024 met de dienstverlening gekoppeld aan de ingebruikname van de live enrollment apparatuur.
De retributie valt ten laste van de personen of instellingen aan wie deze stukken door de gemeente op verzoek of ambtshalve worden uitgereikt.
Artikel 2 – Tarief
De retributie wordt bepaald als volgt:
A. Verblijfsdocumenten voor vreemdelingen
1. Niet-elektronische kaarten:
● voor een immatriculatieattest: 10,8 euro waarvan 10 euro gemeentetaks
● voor een duplicaat: 10,8 euro waarvan 10 euro gemeentetaks
● identiteitsbewijzen voor vreemde kinderen onder de 12 jaar: 2 euro waarvan 2 euro gemeentetaks
● voor een duplicaat identiteitsbewijs voor vreemde kinderen onder de 12 jaar: 2 euro waarvan 2 euro gemeentetaks
2. Biometrische kaarten, Kids eID en biometrische verblijfstitels (A, B, H, I, J, K, L kaarten) voor vreemdelingen:
gewone procedure: 29,6 euro waarvan 10 euro gemeentetaks
● spoedprocedure met levering in de gemeente: 126,4 euro, waarvan 10 euro gemeentetaks
● Kids eID voor vreemdelingen onder de twaalf jaar:
Gewone procedure:
voor een eerste kaart: 13 euro, waarvan 2,3 euro gemeentetaks
voor een duplicaat: 13 euro, waarvan 2,3 euro gemeentetaks
Spoedprocedure:
voor een identiteitskaart afgeleverd volgens de spoedprocedure met levering in de gemeente: 126,4 euro, waarvan 10 euro gemeentetaks
3. Elektronische kaarten, Kids eID en verblijfsdocumenten voor vreemdelingen andere dan onder
punt 2 (EU, EU+, F, F+, N, M, M (duurzaam verblijf) kaarten): (vanaf 2024)
● gewone procedure: 29,1 euro waarvan 10 euro gemeentetaks
● voor een duplicaat: 29,1 euro waarvan 10 euro gemeentetaks
● spoedprocedure met levering in de gemeente : 126,4 euro, waarvan 10 euro gemeentetaks
● Kids eID voor vreemdelingen onder de twaalf jaar:
Gewone procedure:
voor een eerste kaart: 10 euro, waarvan 2,3 euro gemeentetaks
voor een duplicaat: 10 euro, waarvan 2,3 euro gemeentetaks
Spoedprocedure:
voor een identiteitskaart afgeleverd volgens de spoedprocedure met levering in de gemeente: 115 euro, waarvan 10 euro gemeentetaks
B. Elektronische identiteitskaarten voor Belgen
● Gewone procedure:
○ voor een eerste kaart: 29,1 euro, waarvan 10 euro gemeentetaks
○ voor een duplicaat: 29,1 euro, waarvan 10 euro gemeentetaks
● Spoedprocedure met levering in de gemeente: 126,4 euro, waarvan 10 euro gemeentetaks
● Extreme spoedprocedure met gecentraliseerde levering in Brussel: 163,3 euro, waarvan 10 euro gemeentetaks
C. KIDS-ID, de elektronische identiteitskaart voor Belgische kinderen
● Gewone procedure:
○ voor een eerste kaart: 10 euro, waarvan 2,3 euro gemeentetaks
○ voor een duplicaat: 10 euro, waarvan 2,3 euro gemeentetaks
● Spoedprocedure:
○ voor een identiteitskaart afgeleverd volgens de spoedprocedure met levering in de gemeente: 115 euro, waarvan 10 euro gemeentetaks
○ voor een identiteitskaart afgeleverd volgens de extreme spoedprocedure met gecentraliseerde levering: 151,9 euro waarvan 10 euro gemeentetaks
D. Herdruk pukcode
● voor alle geactiveerde elektronische identiteitskaarten: 10 euro gemeentetaks
E. Belgisch biometrisch paspoort (reispas) en reisdocumenten voor vluchtelingen, vreemdelingen en staatlozen
Reisdocumenten Belgen
● Gewone procedure
○ voor personen onder 18 jaar: 45 euro waarvan 10 euro gemeentetaks
○ voor personen boven 18 jaar: 75 euro waarvan 10 euro gemeentetaks
● Spoedprocedure
○ voor personen onder 18 jaar: 220 euro waarvan 10 euro gemeentetaks
○ voor personen boven 18 jaar: 250 euro waarvan 10 euro gemeentetaks
● Paspoorten van 64 bladzijden
○ voor personen onder 18 jaar: 220 euro waarvan 10 euro gemeentetaks
○ voor personen boven 18 jaar: 250 euro waarvan 10 euro gemeentetaks
● Superdringende procedure van 32 of 64 bladzijden
○ voor personen onder 18 jaar: 280 euro waarvan 10 euro gemeentetaks
○ voor personen boven 18 jaar: 310 euro waarvan 10 euro gemeentetaks
Reisdocumenten erkende vluchtelingen en erkende staatlozen
● Gewone procedure
○ voor personen onder 18 jaar: 45 euro waarvan 4 euro gemeentetaks
○ voor personen boven 18 jaar: 75 euro waarvan 14 euro gemeentetaks
● Dringende procedure
○ voor personen onder 18 jaar: 220 euro waarvan 10 euro gemeentetaks
○ voor personen boven 18 jaar: 250 euro waarvan 20 euro gemeentetaks
● Superdringende procedure van 32 of 64 bladzijden
○ voor personen onder 18 jaar: 280 euro waarvan 10 euro gemeentetaks
○ voor personen boven 18 jaar: 310 euro waarvan 20 euro gemeentetaks
F. Rijbewijzen
voor een rijbewijs (inclusief de rijbewijzen van groep 2): 26 euro, waarvan 6 euro gemeentetaks
● vernieuwing van het rijbewijs met rijgeschiktheidsattest van groep 1 (artikel 61 van het KB van 23 maart 1998) en ook van de categorie G en waarvan deze categorieën beperkt zijn in de tijd door een rijgeschiktheidsattest van groep 1, geeft geen aanleiding tot het betalen van een federale vergoeding bij de afgifte van een nieuw rijgeschiktheidsattest van groep 1 dat deze categorieën opnieuw beperkt. Deze bepaling is enkel van toepassing in geval van vernieuwing en niet voor de afgifte van het eerste rijbewijs waarvan de categorieën, door een rijgeschiktheidsattest van groep 1 zijn beperkt: gemeentetaks: 0 euro
● voor een voorlopig rijbewijs: 26 euro, waarvan 6 euro gemeentetaks
● voor een internationaal rijbewijs: 26 euro, waarvan 10 euro gemeentetaks
G. Burgerlijke stand en bevolking – diverse documenten
● voor eensluidende afschriften en uittreksels van de akten ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand (geboorte, huwelijk, wettelijke samenwoonst, echtscheiding, erkenning, afstamming, adoptie): 0 euro
● voor een adresaanvraag: 5 euro
● voor het wettigen van een handtekening: een eerste exemplaar 1,5 euro; per identiek bijkomend exemplaar dat gelijktijdig wordt afgeleverd: 0,5 euro
● voor het eensluidend verklaren van afschriften: een eerste exemplaar 1,5 euro; per identiek bijkomend exemplaar dat gelijktijdig wordt afgeleverd 0,5 euro
● afsluiten van een huwelijk: 150 euro huwelijk tijdens de werkuren van het administratief gemeentepersoneel of direct aansluitend op de werkuren; 200 euro in alle andere gevallen
● duplicaat trouwboekje: 50 euro
● opmaak dossier/registratie wettelijk samenwonen: 60 euro
● overige attesten of documenten: een eerste exemplaar 5 euro; per identiek bijkomend exemplaar dat gelijktijdig wordt afgeleverd: 0,5 euro
● betekening op verzoek van ambtenaar der burgerlijke stand van eenzijdige verklaring beëindiging wettelijke samenwoning: tarief aangerekend door de gerechtsdeurwaarder
● afschrift of uittreksel in kader van stamboomonderzoek uitgevoerd door de dienst burgerzaken: 10 euro
H. Openbaarheid van bestuursdocumenten, hergebruik overheidsinformatie en occasionele vragen voor papieren afschriften.
Prijs per afdruk (kopie of print):
● Zwart/wit A4-formaat: 0,15 euro
● Zwart/wit A3-formaat: 0,3 euro
● Kleur A4-formaat: 1 euro
● Kleur A3-formaat: 2 euro
Standaard wit papier (80 gram/m²) is inbegrepen in de prijs
Recto/verso =twee afdrukken
I. Live enrollment apparatuur wordt in gebruik genomen om identiteitsfraude te bestrijden.
Het materiaal, bestemd om de foto van de paspoortaanvrager rechtstreeks aan het loket te nemen, laat aan de gemeenten toe om op hetzelfde moment de biometrische gegevens (vingerafdrukken én foto) op te nemen van één en dezelfde persoon. Deze foto's maken deel uit van de paspoortaanvraag of de identiteitskaartaanvraag, aanvraag verblijfsdocumenten ... en hiervoor dient geen afzonderlijke financiële bijdrage gevraagd te worden. Het tarief wordt bepaald op 0 (nul) euro.
De tarieven van deze rubriek gelden voor alle diensten van de gemeente.
Artikel 3 – Vrijstellingen
Van de retributie wordt vrijgesteld:
a. De stukken die krachtens een wet, een koninklijk besluit of een andere overheidsbepaling kosteloos door het gemeentebestuur dienen te worden afgegeven.
b. De stukken die afgeleverd worden in het kader van een aanvraag tot het bekomen van een pro deo advocaat (de burger levert het bewijs dat hij aan de voorwaarden voldoet).
c. De stukken die afgeleverd worden aan een leefloon cliënt in het kader van zijn/haar sollicitatie (de burger levert het bewijs dat hij aan de voorwaarden voldoet).
d. De stukken die als dusdanig reeds het voorwerp zijn van de heffing van een belasting of retributie ten behoeve van de gemeente krachtens een wet, een decreet of een andere overheidsbepaling;
e. De stukken afgeleverd in het kader van de samenstelling van een dossier voor deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen
f. Stukken afgeleverd voor een sollicitatie indien de persoon:
● een niet-uitkeringsgerechtigde werkloze is
● een laatstejaars student of maximaal 1 jaar afgestudeerd is
● een leerling van het laatste jaar secundair onderwijs is
(de burger levert het bewijs dat hij aan de voorwaarden voldoet)
g. Stukken afgegeven aan de gerechtelijke overheden, de openbare besturen en de daarmee gelijkgestelde instellingen alsook de instellingen van openbaar nut;
h. Stukken afgeleverd voor vrijwilligerswerk op voorlegging van relevante documenten die het vrijwilligerswerk staven;
i. Geldigverklaring van aanvraagformulieren voor vermindering op biljetten van de NMBS, de Lijn en op andere openbare autobusdiensten.
Artikel 4 – Betalingsmodaliteiten
De retributie wordt contant (cash of via de betaalterminal) geïnd tegen afgifte van een betalingsbewijs.
De retributie wordt geheven op het ogenblik van de afgifte van het belastbare stuk.
De aan de retributie onderworpen personen of instellingen die een verzoek tot het bekomen van één of ander stuk indienen moeten op het ogenblik van hun aanvraag het bedrag van de retributie in bewaring geven indien dit document niet onmiddellijk bij de aanvraag kan afgegeven worden.
Bij verzending of verzoek tot verzending van de stukken zullen alle verzendingskosten teruggevorderd worden, zelfs als de afgifte kosteloos is.
De personen of instellingen die weigeren de in artikel 2 vastgestelde retributie te betalen, moeten het bedrag van de retributie in bewaring geven in handen van de algemeen directeur, tot dat de bevoegde overheid over hun bezwaar beschikt heeft. De algemeen directeur geeft hiervoor een kosteloos ontvangstbewijs af.
Artikel 2 - Bekendmaking
Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur en treedt in werking op 1 mei 2024.
De gemeenteraadsbeslissing van 21 december 2023 wordt vanaf die datum opgeheven.
Artikel 3 - Uitvoering
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.
Artikel 4 - Toezicht
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur." "
De aanpassing van het retributiereglement administratieve stukken burgerzaken 2024 door toevoeging van de dienstverlening van de live enrollment apparatuur waardoor foto's kunnen genomen worden ter bestrijding van identiteitsfraude is goedgekeurd vanaf 1 mei 2024.
Gemeenteraad 18 april 2024
Principe vaststelling van een nieuwe straatnaam
Motivering
Feiten en context
Het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 2e afdeling, sectie A, nummer 58C is in het gebouwen- en adressenregister gekend als Kaaskorf 67, 3390 Tielt-Winge.
Het pand wordt overeenkomstig de authentieke akte ontsloten voor gemotoriseerd verkeer langs de Wijngaardstraat.
De bewoners zijn vragende partij om het adres te wijzigen.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen, zoals gewijzigd en de desbetreffende uitvoeringsbesluiten.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
De bestaande woning is toegankelijk langs de Wijngaardstraat.
Er dient gewaakt te worden over het gegeven dat de hulpdiensten de woning bij calamiteiten vlot kunnen vinden en dat de straatnaamgeving geen probleem vormt voor bijvoorbeeld de postbedeling.
Het college van burgemeester en schepenen stelde in zitting van 26 maart 2024, naar aanleiding van de bovenvermelde motieven, de noodzaak van de straatnaamwijziging vast.
Het college van burgemeester en schepenen stelde in zitting van 26 maart 2024 voor om de straatnaam van het adres voor het pand te Kaaskorf 67, 3390 Tielt-Winge te wijzigen van Kaaskorf naar Wijngaardstraat en tevens het huisnummer te wijzigen van 67 naar 10A, waardoor het nieuwe adres voor het betrokken pand Wijngaardstraat 10A, 3390 Tielt-Winge zal zijn.
Het pand sluit op dergelijke wijze aan bij de straat waarlangs de ligging zich situeert.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
Het dossier horende bij straatnaamwijziging Kaaskorf - Wijngaardstraat.
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad gaat akkoord met het principe van het wijzigen van de straatnaam Kaaskorf voor het adres Kaaskorf 67, 3390 Tielt-Winge. De straatnaam Kaaskorf wordt voor dit adres afgeschaft en de straatnaam Wijngaardstraat wordt ingevoerd. Tevens wordt het huisnummer voor dit adres gewijzigd van nummer 67 naar nummer 10A. Het nieuwe adres zal Wijngaardstraat 10A, 3390 Tielt-Winge zijn.
Artikel 2
De procedure, conform met het betreffende decreet van 28 januari 1977, moet opgestart worden door het college, wat onder meer inhoudt: de organisatie van het openbaar onderzoek met aanplakking, het vragen van advies aan de cultuurraad en eventueel andere bevoegde instanties.
Artikel 3
Er wordt een openbaar onderzoek georganiseerd.
Artikel 4
Eens alle stukken en adviezen verzameld, zal het dossier ten definitieve titel aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
Artikel 5
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e.v. van het DLB." "
De gemeenteraad gaat over tot de voorlopige vaststelling van de straatnaam Wijngaardstraat voor het pand met het adres te Kaaskorf 67, 3390 Tielt-Winge. Tevens wordt het huisnummer veranderd van nummer 67 naar nummer 10A.
Gemeenteraad 18 april 2024
Definitieve vaststelling van een nieuwe straatnaam
Motivering
Feiten en context
Het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 2e afdeling, sectie A, nummer 288D is in het centraal referentie adressenbestand gekend als Haldertstraat 176A, 3390 Tielt-Winge.
Het pand wordt overeenkomstig de authentieke akte ontsloten voor gemotoriseerd verkeer langs de Haldertstraat.
Adresgewijze vindt het pand eerder aansluiting bij de adressen langs de Neringestraat.
De bewoners zijn vragende partij om het adres te wijzigen.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen, zoals gewijzigd en de desbetreffende uitvoeringsbesluiten.
● Gemeenteraadsbeslissing van 21 december 2023.
Adviezen
De cultuurraad bracht een gunstig advies uit.
Argumentatie
De bestaande woning is toegankelijk langs de Haldertstraat.
Er dient gewaakt te worden over het gegeven dat de hulpdiensten de woning bij calamiteiten vlot kunnen vinden en dat de straatnaamgeving geen probleem vormt voor bijvoorbeeld de postbedeling.
Het college van burgemeester en schepenen stelde in zitting van 14 november 2023, naar aanleiding van de bovenvermelde motieven, de noodzaak van de straatnaamwijziging vast.
Het college van burgemeester en schepenen stelde in zitting van 14 november 2023 voor om de straatnaam van het adres voor het pand te Haldertstraat 176A, 3390 Tielt-Winge te wijzigen van Haldertstraat naar Neringestraat en tevens het huisnummer te wijzigen van 176A naar 30, waardoor het nieuwe adres voor het betrokken pand Neringestraat 30, 3390 Tielt-Winge zal zijn.
Het pand sluit op dergelijke wijze aan bij de straat waarlangs de ligging zich situeert.
De gemeenteraad besloot in zitting van 21 december 2023 over het door het op 14 november 2023 geformuleerde principe.
Overeenkomstig de geldende onderrichtingen werd een openbaar onderzoek dat georganiseerd werd van 15 januari 2024 tot 14 februari 2024.
Het proces-verbaal van opening van het openbaar onderzoek van 13 februari 2024.
Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werd op 18 januari 2024 (ingekomen op 24 januari 2024) één bezwaarschrift ingediend:
De dokterspraktijk moet ook een adreswijziging krijgen zodat de oprit van de aanpalende woning niet meer gebruikt wordt. De privé-weg op de eigendom van de aanpalende woning wordt onterecht gebruikt.
Standpunt van het college van burgemeester en schepenen over dit bezwaarschrift:
De betrokken eigenaar werd hierover mondeling gecontacteerd en gaf aan geen interesse te hebben in een adreswijziging.
Wat betreft het onterecht gebruik van de weg wordt verwezen naar het vonnis van het vredegerecht van het kanton Aarschot van 27 oktober 2017 gekend onder nummer 17A170:
Alle betrokken partijen erkennen het bestaan van een conventionele erfdienstbaarheid van overgang in het voordeel van de percelen 362X en 362V.
Artikel 710 bis van het burgerlijk wetboek vereist voor de afschaffing van een erfdienstbaarheid dat deze ieder actueel, reëel toekomstig en zelfs potentieel nut verloren heeft. Noch de vaststelling dat de eigenaar van het heersend erf over een andere toegang tot de openbare weg beschikt en daar ook een parking voor bezoekers heeft aangelegd, noch het bestaan van een met kasseien verharde toegangsweg op het tracé van een in 1953 gevestigde erfdienstbaarheid, leiden tot het besluit dat de bestaande erfdienstbaarheid ieder nut verloren heeft. Een loutere veraangenaming voor het gebruik van het heersend erf volstaat immers om een erfdienstbaarheid (te vestigen en dus ook) in stand te houden. De bijkomende toegang tot het heersend erf over de thans betwiste erfdienstbaarheid verhoogt hier onmiskenbaar de exploitatiemogelijkheden en dus de waarde van dit erf. De enkele vaststelling dat deze toegangsweg 50 meter lang is, doet daar niets aan af. Op basis van de beschikbare gegevens staat vast dat het nutsvereiste in concreto vervuld is. De vordering tot afschaffing van de erfdienstbaarheid is kennelijk ongegrond. Dat de eigenaars van het heersende erf thans gebruik maken van hun recht met de enkele bedoeling om de eigenaars van het lijdende erf te schaden is een loutere bewering, die niet afdoende bewezen is.
Op grond van artikel 702 van het burgerlijk wetboek moet de eigenaar van het heersende erf de erfdienstbaarheid gebruiken volgens zijn titel, zelfs wanneer hij door van de titel af te wijken de toestand van het lijdende erf niet verzwaart mag de eigenaar van het heersende erf de toestand van het lijdende erf niet verzwaren, zelfs wanneer hij binnen de grenzen van zijn titel blijft. De erfdienstbaarheid mag maar worden gebruikt voor de behoeften, waarvoor ze is gevestigd. Indien de vestigingstitel in algemene voorwaarden is gesteld, kan de erfdienstbaarheid worden uitgeoefend voor alle behoeften van het heersend erf voor zover dit niet tot een onredelijke of gevoelige verzwaring van de erfdienstbaarheid aanleiding geeft.
Partijen stellen zelf dat de patiënten van de huisarts/homeopathiepraktijk zonder problemen via de Neringestraat komen, waar zij naartoe geleid worden door een aangebrachte wegwijzer in de Haldertstraat, en dus niet via de erfdienstbaarheid van overgang. Uit geen enkel objectief bewijselement blijkt dat de patiënten thans gebruik maken van de erfdienstbaarheid om de praktijkruimte te bereiken. Een mogelijke, maar louter hypothetische verzwaring in de toekomst, kan geen grondslag opleveren voor een gebruiksbeperkende rechterlijke maatregel op dit moment.
Verder was de bestemming van het heersend erf van meet af aan een combinatie van bewoning en economische activiteit. Dat die economische activiteit initieel wellicht een landbouwexploitatie was, houdt niet in dat elke andere economische activiteit een bestemmingswijziging is. Niet de beroepsactiviteit van de eigenaar van het heersende erf op het ogenblik van de vestiging van de erfdienstbaarheid bepaalt de bestemming, maar wel de aard en de exploitatiemogelijkheden van dat erf. Daarbij mag niet uit het oog verloren worden dat de erfdienstbaarheid van overgang hier de normale oprit naar de woning en de bijhorende gebouwen is, die immers hun adres hebben in de Haldertstraat en niet in de Neringestraat.
Uit de voorgelegde stukken kan niet afgeleid worden dat elk evenement dat in het kader van de economische activiteit wordt georganiseerd verkeer van 15 tot 20 voertuigen op de erfdienstbaarheid met zich meebrengt en 30 tot 40 rijbewegingen veroorzaakt. Het gaat opnieuw om loutere veronderstellingen die niet gestaafd worden door objectieve vaststellingen. Over een tijdspanne van 42 zijn er 31 evenementen geweest, die samen ongeveer 76 dagen in beslag namen, wat gemiddeld nog niet eens twee dagen per maand is.
Er wordt niet afdoende aangetoond dat hier sprake is van een oneigenlijk gebruik van de erfdienstbaarheid buiten de titel of van een verzwaring van het door de titel toegelaten gebruik.
De verplichting om elke uitspraak op een vordering tot afschaffing van een conventionele erfdienstbaarheid van overgang in te schrijven achter de inschrijving van deze vordering in de registers van de hypotheekbewaarder volgt uit artikel 3, tweede lid Hyp. W. en behoeft geen rechterlijk bevel. Het zijn overigens de partijen zelf die voor deze inschrijving instaan op voorlegging van de stukken, vermeld in artikel 84, 2 Hyp. W. Bij gebrek aan inschrijving kan de griffier in toepassing van artikel 3, derde lid Hyp. W. overigens geen uitgifte van het vonnis afleveren.
Het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.
Het proces-verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek van 6 maart 2024 werd opgemaakt.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
Het dossier horende bij straatnaamwijziging Haldertstraat - Neringestraat.
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad gaat over tot het definitief wijzigen van de straatnaam Haldertstraat voor het adres Haldertstraat 176A, 3390 Tielt-Winge. De straatnaam Haldertstraat wordt voor dit adres afgeschaft en de straatnaam Neringestraat wordt ingevoerd. Tevens wordt het huisnummer voor dit adres gewijzigd van nummer 176A naar nummer 30. Het nieuwe adres zal Neringestraat 30, 3390 Tielt-Winge zijn.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit overeenkomstig de desbetreffende decretale regeling.
Artikel 3
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e.v. van het DLB." "
De gemeenteraad gaat over tot de definitieve vaststelling van de straatnaam Neringestraat voor het pand met het adres te Haldertstraat 176A, 3390 Tielt-Winge. Tevens wordt het huisnummer veranderd van nummer 176A naar nummer 30.
Gemeenteraad 18 april 2024
Concessie uitbating cafetaria sporthal 't Solveld met woonst - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze
Motivering
Feiten en context
In het kader van de opdracht “Concessie uitbating cafetaria sporthal 't Solveld met woonst” werd een bestek met nr. 2024/702 opgesteld door de afdeling Grondgebiedzaken.
De lopende concessieovereenkomst met betrekking tot de uitbating van de cafetaria in de sporthal neemt een einde op 30 juni 2024. De huurovereenkomst van de twee squashboxen komt op die dag eveneens ten einde.
Om de continuïteit van de uitbating te garanderen, werd een bestek tot aanstelling van een nieuwe concessiehouder opgemaakt. Het bestek omvat eveneens de ontwerptekst van de concessieovereenkomst, terug te vinden in de bijlagen en er integraal deel van uitmakend.
Juridische gronden
● Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
● Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
● Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
● De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
● De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
● Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
● Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
● Gemeenteraadsbeslissing van 21 mei 2015 houdende verlenging concessieovereenkomst m.b.t. uitbating der cafetaria in de sporthal.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Het lokaal bestuur wil de cafetaria aan de sporthal zo efficiënt mogelijk inzetten en zoekt daartoe een nieuwe uitbater.
De concessie omvat de cafetaria met aanhorigheden, de twee squashboxen en de conciërgewoonst.
De concessievergoeding wordt geraamd op (minimaal) 1.500 euro per maand of 162.000 euro over 9 jaar.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van openbare procedure.
Het betreft een procedure die niet valt onder het toepassingsgebied van het dagelijks bestuur, zoals bepaald door de gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2019: het is in dit geval de bevoegdheid van de gemeenteraad om de gunningswijze en de -voorwaarden voor deze opdracht te bepalen.
Financiële gevolgen
Minimale concessievergoeding van 1.500 euro per maand (als instelbedrag).
Bijlagen
Bestek 2024/702 (ontwerp concessieovereenkomst in de bijlagen).
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
Het bestek met nr. 2024/702, bijhorende modaliteiten van de concessieovereenkomst en de raming voor de opdracht “Concessie uitbating cafetaria sporthal 't Solveld met woonst”, opgesteld door de afdeling Grondgebiedzaken worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 162.000 euro over 9 jaar.
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 4
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.
Artikel 5
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit wordt geregeld door de toepasselijke bepalingen van het decreet over het lokaal bestuur." "
De procedure wordt gestart.
Gemeenteraad 18 april 2024
Reglement vrijwilligerswerking lokaal bestuur Tielt-Winge
Motivering
Feiten en context
Op de gemeenteraad van 16 maart 2023 is een eenvormig reglement voor de vrijwilligerswerking van het lokaal bestuur (gemeentebestuur en OCMW) goedgekeurd. Om het reglement actueel te houden dienen enkele kleine aanpassingen te gebeuren.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
● Wet betreffende de rechten van vrijwilligers van 3 juli 2005
● Wet tot wijziging van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers en van andere wettelijke bepalingen inzake vrijwilligerswerk
● Koninklijk besluit van 20 december 2018 tot verhoging van het jaarlijks kostenplafond, zoals bepaald in artikel 10, eerste lid van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van de vrijwilligers, voor bepaalde categorieën van vrijwilligers
● Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 2 april over de bedragen onkostenvergoedingen vrijwilligers
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Vrijwilligerswerk is werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald (of mits een onkostenvergoeding) verricht wordt ten behoeve van anderen of de samenleving. Deze personen zijn onmisbaar. Vrijwilligers dragen bij aan sociale verbinding en innovatie. De meeste vrijwilligers doen vrijwilligerswerk omdat ze het fijn vinden om iets voor iemand te doen, omdat ze het zinvolle tijdsbesteding vinden maar ook om ervaring op te doen, talenten te ontwikkelen of om contact met anderen te hebben.
De nieuwe vrijwilligers kiezen voor een engagement vanuit hun eigen situatie, hun eigen interesses en hun eigen agenda. Ze willen zelf plezier, persoonlijke verrijking en leuke sociale contacten uit hun inzet puren. Ze kiezen bewust uit een breed palet organisaties en aarzelen niet om van de ene organisatie naar de andere te zappen.
Organisaties die geen energie of tijd willen of kunnen besteden aan het management, de opleiding en de waardering van hun vrijwilligers ondervinden in toenemende mate moeite om mensen te vinden. Waar een minimum aan omkadering ontbreekt, zullen vrijwilligers het eerst afhaken of snel teleurgesteld raken. De omkadering en waardering van vrijwilligers hoeven niet veel te kosten. Het belangrijkste blijft dat de vrijwilliger het gevoel krijgt dat hij gewaardeerd wordt.
Als lokaal bestuur ben je een belangrijke factor in het vrijwilligerswerk. Je kan als bestuur zorgen dat burgers actief blijven en zich betrokken voelen. Trends in de samenleving zoals individualisering en vereenzaming kunnen we op deze manier temperen. Vrijwilligers investeren hun vrije tijd, energie, warmte en talenten in het lokale vrijwilligerswerk. Ze nemen belangeloos heel veel taken op zich die onbetaalbaar zouden zijn. De dienstverlening zou er op achteruit gaan zonder hun inzet en warmte. Aan de andere kant zetten we als bestuur in toenemende mate in op activering van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligerswerk kan een opstap zijn naar de arbeidsmarkt (competenties aanleren, ervaring opdoen en in een werkritme komen).
Sinds 2019 werden gemeente en OCMW (hierna lokaal bestuur genoemd) geïntegreerd. Dit brengt ook een uitdaging met zich mee op het vlak van de ontwikkeling van een vrijwilligersbeleid. Zowel gemeente als OCMW werken met vrijwilligers maar hebben dit steeds gedaan op hun eigen manier omdat er visie- en cultuurverschillen spelen. Er is nood aan een eenvormig reglement voor de vrijwilligerswerking van het lokaal bestuur opdat de beide werkingen geoptimaliseerd kunnen worden. Hiervoor is er binnen het lokaal bestuur een werkgroep opgericht die tot een ontwerp van reglement is gekomen.
Ten opzichte van het vorige reglement zijn er enkele kleine wijzigingen aangebracht zoals het maximaal plafond dat kan toegekend worden aan een vrijwilliger, de vergoedingen per uur worden geschrapt en er is opgenomen wat er gebeurt met de gegevens na het stoppen van een vrijwilliger.
De onkostenvergoedingen van de vrijwilligers zijn terug te vinden in bijlage en zijn vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen van 2 april 2024. Het college van burgemeester en schepenen is gemachtigd om deze bedragen aan te passen, te indexeren wanneer nodig.
Financiële gevolgen
Naargelang welk vrijwilligerswerk er wordt verricht wordt er een onkostenvergoeding per prestatie gehanteerd zoals bepaald in het Koninklijk Besluit tot verhoging van het jaarlijks kostenplafond van 20 december 2018.
Bijlagen
Onkostenvergoedingen vrijwilligers
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
Het nieuwe Reglement omtrent de vrijwilligerswerking voor het lokaal bestuur (versie 18.04.2024) wordt goedgekeurd en luidt als volgt:
Artikel 1 - algemeen
De gemeente en het OCMW van Tielt-Winge (hierna lokaal bestuur genoemd) zetten vrijwilligers in voor bepaalde activiteiten, evenementen of taken die van aanvullende of ondersteunende aard zijn voor de reguliere werking binnen het lokaal bestuur. Dit reglement bestaat om een uniforme benadering te creëren en de rechten en plichten van vrijwilligers bij het lokaal bestuur van Tielt-Winge te omschrijven. Wanneer het lokaal bestuur op zoek is naar een vrijwilliger wordt er een vacature geplaatst op www.tielt-winge.be/vacatures-voor-vrijwilligers.
Artikel 2 – visie vrijwilligerswerk
Vrijwilligers zijn erg belangrijk in onze samenleving en leveren met hun spontane en belangeloze inzet een waardevolle bijdrage aan het lokaal bestuur. Een vrijwilliger is enerzijds een extra inzet voor een opdracht waarvoor een vaste medewerker minder tijd kan vrijmaken en anderzijds brengen vrijwilligers nieuwe kennis en vaardigheden met zich mee.
Een vrijwilliger creëert een meerwaarde op verschillende vlakken en genereert specifieke dynamieken en effecten, zowel voor zichzelf als voor het lokaal bestuur.
Artikel 3 – definitie vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk omvat alle activiteiten die onverplicht worden verricht en waar een eventuele onkostenvergoeding tegenover staat. Personeelsleden van het lokaal bestuur kunnen geen taak als vrijwilliger opnemen.
De diverse mogelijke vrijwilligersactiviteiten binnen het lokaal bestuur zijn terug te vinden via www.tielt-winge.be/vrijwilligerscoordinatie. De opsomming van de inventaris is niet limitatief en kan te allen tijde aangepast worden aan nieuwe evoluties of organisatorische noden binnen het bestuur.
Artikel 4 – algemene bepalingen
Het lokaal bestuur verbindt zich er toe om te voldoen aan de informatieplicht betreffende de rechten van vrijwilligers. Alvorens de vrijwilligersactiviteit een aanvang neemt, wordt de vrijwilliger minstens geïnformeerd over de sociale doelstelling van het lokaal bestuur, het juridisch statuut, de afgesloten verzekeringen, de onkostenregeling, de geheimhoudingsplicht en zijn rechten en plichten.
Artikel 5 – vrijwilligersovereenkomst
Iedere vrijwilliger ontvangt vooraleer hij start bij het lokaal bestuur een individuele vrijwilligersovereenkomst. Deze overeenkomst omvat zowel algemene als individuele bepalingen omtrent rechten en plichten, de taakomschrijving alsook de eventuele vergoeding.
Beide partijen kunnen deze overeenkomst te allen tijde schriftelijk beëindigen, indien het afgesproken engagement niet wordt opgenomen.
Artikel 6 – wederzijdse rechten en plichten
Iedere vrijwilliger heeft recht op informatie over zijn activiteiten, zijn werkveld, de noodzakelijke uitrusting, de verwachte werktijden en op het discreet omgaan met persoonlijke gegevens door het lokaal bestuur. De vrijwilligersverantwoordelijke is het contactpunt bij eventuele conflictsituaties.
De vrijwilliger heeft de verplichting om in geval van ziekte of verhindering de coördinator of contactpersoon zo snel mogelijk op de hoogte te brengen.
De vrijwilliger heeft de verantwoordelijkheid om te controleren dat de vrijgestelde maxima van de vaste kostenvergoedingen niet worden overschreden.
Het lokaal bestuur heeft recht op een deontologisch correcte houding van de vrijwilliger met betrekking tot het naleven van de onderlinge afspraken, het respecteren van de afbakening van het activiteitsveld, de omgang met derden, …
Het lokaal bestuur van Tielt-Winge verbindt er zich toe om te voldoen aan de overige rechten en verplichtingen inzake de vrijwilliger zoals bepaald door de wet.
Artikel 7 – bewaren van gegevens van de vrijwilliger
Het lokaal bestuur houdt een vrijwilligersregister bij van alle vrijwilligers die in dienst zijn. Hierbij wordt de privacy gerespecteerd en worden de persoonsgegevens altijd in overeenstemming met de toepasselijke Belgische en Europese wetgeving verwerkt. Indien een vrijwilliger stopt bij het lokaal bestuur worden zijn gegevens verwijderd. Meer informatie over hoe het lokaal bestuur dat doet, kan je vinden via www.tielt-winge.be/privacy.
Artikel 8 – geheimhoudingsplicht
De vrijwilliger voert zijn opdracht uit met inachtneming van de regels inzake discretie en beroepsgeheim. Hij is gebonden door een plicht tot geheimhouding met betrekking tot alle persoonlijke, medische en verpleegkundige gegevens die hem bekend geworden zijn tijdens de uitvoering van de vrijwillige activiteiten, alsmede met betrekking tot al wat hem vertrouwelijk is meegedeeld. Deze geheimhoudingsplicht blijft ook na het beëindigen van het engagement gelden. Het lokaal bestuur van haar kant, behandelt alle informatie die ze van en aangaande de vrijwilliger verkrijgt vertrouwelijk.
Artikel 9 – aansprakelijkheid en verzekeringen
Het lokaal bestuur voorziet voor alle vrijwilligers een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, lichamelijke ongevallen en rechtsbijstand.
De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid vergoedt de schade die men als vrijwilliger kan toebrengen aan de organisatie, andere vrijwilligers of aan derden, tijdens de uitvoering van het vrijwilligerswerk of op weg van en naar de vrijwilligersactiviteiten.
De verzekering lichamelijke ongevallen dekt de schade die men als vrijwilliger zelf bij ongevallen tijdens de uitvoering van het vrijwilligerswerk of op weg van en naar de activiteiten zou kunnen lijden.
Voormelde dekking geldt niet in geval van lichte herhaaldelijke fout, grove fout of bij bedrog of opzet door de vrijwilliger. Bij schade of een ongeval dient de vrijwilliger de coördinator of contactpersoon binnen de 24 uur te verwittigen.
Artikel 10 – vergoedingen
Sommige prestaties van een vrijwilliger zijn gebonden aan een forfaitaire onkostenvergoeding, andere niet. In bepaalde gevallen kan tot de maximale onkostenvergoeding gegeven worden zoals bepaald in het Koninklijk Besluit tot verhoging van het jaarlijks kostenplafond van 20 december 2018. Bovenop de forfaitaire onkostenvergoeding worden er in beperkte mate vervoerskosten terug betaald. Het aantal gereden kilometers moet worden bewezen aan de hand van onkostennota’s.
Verder laat het lokaal bestuur zijn waardering voor het werk van een vrijwilliger op regelmatige basis blijken.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen is gemachtigd om de onkostenvergoedingen voor vrijwilligers aan te passen of te indexeren wanneer dit nodig wordt geacht.
Artikel 3
Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en treedt in werking volgens artikel 288 van het decreet over het lokaal bestuur.
Alle andere afspraken rond vrijwilligerswerking die zijn vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing, worden opgeheven door deze beslissing op datum van inwerkingtreding van dit besluit.
Artikel 4
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 330 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur." "
Vaststelling reglement vrijwilligerswerking lokaal bestuur Tielt-Winge.
Gemeenteraad 18 april 2024
Creadiv - mandaatbepaling algemene vergadering van 17 mei 2024
Motivering
Feiten en context
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de agenda van de algemene vergadering van 17 mei 2024 en mandaat te verlenen aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Gemeenteraadsbeslissing van 21 maart 2019 tot aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiger.
● Statuten van Creadiv.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
De gemeente is aandeelhouder van Creadiv NV.
Op 17 mei 2024 vindt er een algemene vergadering plaats, waartoe uitnodiging werd ontvangen via e-mail op 21 maart 2024. Voor de gemeentelijke vertegenwoordiger dient hiervoor een mandaat te worden bepaald.
De agenda voor deze vergadering is:
1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023
2. Verslag van de commissaris over zijn werkzaamheden in het boekjaar 2023
3. Onttrekking aan onbeschikbare reserve
4. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2023 Goedkeuring van de winstverdeling 5. Kwijting aan bestuurders en commissaris
6. Ontslag en benoeming bestuurders
7. Benoeming commissaris
8. Rondvraag
Bij gemeenteraadsbeslissing van 21 maart 2019 werd Carla Rainchon aangesteld als gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
● Uitnodiging AV
● Jaarrekening jaarverslag RVB 2023
● Jaarrekening 2023 model NBB
● Mail Creadiv
● Ontwerp commissarisverslag 31 december 2023
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
Het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 17 mei 2024 van Creadiv NV als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering.
Artikel 2
Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan de gemeentelijk vertegenwoordiger en aan Creadiv NV, ter attentie van mevrouw Isabel Debuck, uitsluitend op het e-mailadres secretariaat@efin.be.
Artikel 3
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 326 en volgenden van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017." "
Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 17 mei 2024 van Creadiv NV als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering.
Gemeenteraad 18 april 2024
Fluvius OV - mandaatbepaling algemene vergadering tevens jaarvergadering 5 juni 2024
Motivering
Feiten en context
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius OV van 5 juni 2024 en mandaat te verlenen aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Gemeenteraadsbeslissing van 21 februari 2019 tot aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiger.
● Statuten van Fluvius OV.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
De gemeente neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius.
Op 5 juni 2024 om 18.30 uur vindt er een algemene vergadering tevens jaarvergadering plaats. Uitnodiging ontvangen via e-mail van Fluvius op 28 maart 2024. Voor de gemeentelijke vertegenwoordiger dient hiervoor een mandaat te worden bepaald.
De agenda voor deze vergadering is:
Bij gemeenteraadsbeslissing van 21 februari 2019 werd schepen Germaine Willems aangesteld als gemeentelijk vertegenwoordiger in de algemene vergadering tot het einde der legislatuur en raadslid Kris Cornelissen als haar plaatsvervanger.
Deze Algemene Vergadering tevens jaarvergadering zal op digitale wijze gehouden worden.
Financiële gevolgen
Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen verbonden aan deze beslissing.
Bijlagen
Vergaderdocumentatie
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad stelt het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius OV op 5 juni 2024 als volgt vast: goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering.
Artikel 2
Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan de gemeentelijke vertegenwoordiger en aan Fluvius, ter attentie van het secretariaat, uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Artikel 3
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 326 en volgend van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017." "
Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van 5 juni 2024 van Fluvius OV als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering.
Gemeenteraad 18 april 2024
Riobra - mandaatbepaling algemene vergadering van 24 juni 2024
Motivering
Feiten en context
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de agenda van de algemene vergadering van Riobra van 24 juni 2024 en mandaat te verlenen aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Gemeenteraadsbeslissing van 20 oktober 2022 tot aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiger.
● Statuten van Riobra.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
De gemeente neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Riobra.
Op 24 juni 2024 vindt er een algemene vergadering (tevens jaarvergadering) plaats. Uitnodiging via aangetekend schrijven van 29 maart 2024. Voor de gemeentelijke vertegenwoordiger dient hiervoor een mandaat te worden bepaald.
De agenda voor deze vergadering is:
Schepen Jan Loddewykx werd bij gemeenteraadsbeslissing van 20 oktober 2022 aangesteld als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Riobra tot het einde der legislatuur.
Financiële gevolgen
Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen verbonden aan deze beslissing.
Bijlagen
● Schrijven Riobra van 29 maart 2024
● Documentatie vergadering
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan alle punten van de agenda van de Algemene Vergadering (tevens jaarvergadering) van de opdrachthoudende vereniging Riobra, zijnde:
Artikel 2
De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra op 24 juni 2024, op te dragen haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3
Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan de gemeentelijke vertegenwoordiger en aan Riobra, ter attentie van het secretariaat, uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Artikel 4
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 326 en volgend van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017." "
Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering (tevens jaarvergadering) van 24 juni 2024 van Riobra als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering (tevens jaarvergadering).
Gemeenteraad 18 april 2024
PBE - mandaatbepaling algemene vergadering (tevens jaarvergadering) van 25 juni 2024
Motivering
Feiten en context
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de agenda van de algemene vergadering, tevens jaarvergadering, van PBE op 25 juni 2024 en mandaat te verlenen aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Energiedecreet van 8 mei 2009, zoals gewijzigd.
● Gemeenteraadsbeslissing van 24 januari 2019 tot aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiger.
● Statuten van PBE.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
De gemeente neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PBE.
Op 25 juni 2024 vindt er een algemene vergadering (tevens jaarvergadering) plaats. Uitnodiging via aangetekend schrijven van 2 april 2024. Voor de gemeentelijke vertegenwoordiger dient hiervoor een mandaat te worden bepaald.
De agenda voor deze vergadering is:
Bij gemeenteraadsbeslissing van 24 januari 2019 werd schepen Raf Alaerts aangesteld als gemeentelijk vertegenwoordiger in de algemene vergadering tot het einde der legislatuur.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
● Schrijven PBE van 2 april 2024
● Documentatie vergadering
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan alle punten van de agenda van de algemene vergadering (tevens jaarvergadering) van de opdrachthoudende vereniging PBE van 25 juni 2024 zijnde:
● Kennisneming verslagen van PBE van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2023.
● Goedkeuring van de jaarrekening van PBE afgesloten op 31 december 2023 (balans, resultaten-rekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
● Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
● Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van PBE met betrekking tot het boekjaar 2023.
● Aanbod tot aankoop aandelen Publi-T.
● Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
● Statutaire benoemingen.
● Statutaire mededelingen.
Artikel 2
De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering (tevens jaarvergadering) van de opdrachthoudende vereniging PBE op 25 juni 2024, op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3
Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan de gemeentelijke vertegenwoordiger en aan PBE, ter attentie van het secretariaat, uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Artikel 4
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 326 en volgend van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017." "
Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering (tevens jaarvergadering) van 25 juni 2024 van PBE als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering (tevens jaarvergadering).
Gemeenteraad 18 april 2024
Aanstelling gewestelijke vaststeller GAS - zwerfvuil
Motivering
Feiten en context
De Vlaamse overheid wil lokale besturen ondersteunen in de handhaving op zwerfvuil via de GAS-reglementering. Het project handhaving zwerfvuil is opgestart en het lokaal bestuur kan gratis beroep doen op de handhavers zwerfvuil van de OVAM.
De handhavers zwerfvuil werken als GAS-vaststellers in samenwerking met de lokale besturen en op basis van de bepalingen over zwerfvuil in de lokale politiereglementen. Bijkomend mogen hondeneigenaars ook gecontroleerd worden op het bezit van hondenpoepzakjes.
Hiervoor moesten de handhavers in het verleden aangeduid worden als GAS-vaststeller door de gemeenteraad. Door de nieuwe GAS-wetgeving hoeven deze niet meer op naam aangesteld worden maar wordt de organisatie OVAM (en samen met haar haar evoluerende GAS-vaststellers) aangesteld.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;
● Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en in het bijzonder artikel 21 §1, 2°;
● Koninklijk Besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sactie;
● Gemeenteraad van 18 mei 2017 - Algemeen politiereglement op de gemeentelijke administratieve sancties;
● College van burgemeester en schepenen van 20 juni 2023 - OVAM Aanvang handhaving zwerfvuil.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
De Vlaamse overheid biedt gratis handhavers zwerfvuil aan ter ondersteuning van het lokaal bestuur. Daarom is het noodzakelijk om deze gewestelijke personeelsleden aan te stellen als vaststeller gemeentelijke administratieve sancties met het oog op de sanctionering via een gemeentelijke administratieve sanctie van overtredingen op de bepalingen van gemeentelijke reglementering de binnen hun welomschreven bevoegdheid te situeren zijn (en enkel binnen de omschreven bevoegdheid mogen optreden).
Sinds 8 januari 2024 is de nieuwe GAS-wetgeving van kracht, de GAS-vaststellers moeten niet meer op naam aangesteld worden. OVAM houdt een lijst bij met de namen van de vaststeller, deze ligt ter inzage bij OVAM.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
Attest OVAM-zwerfvuilhandhavers die voldoen aan KB-voorwaarden voor GAS-boetes
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De OVAM wordt aangesteld als gewestelijk vaststeller, waarbij de personeelsleden aangeduid door de leidende ambtenaar van deze entiteit, een vaststellingsbevoegdheid krijgen voor de gemeentelijke administratieve sancties van gemeente Tielt-Winge voor de vaststelling van overtredingen op het algemeen politiereglement op de administratieve sancties, Hoofdstuk II - De openbare netheid en gezondheid, Afdeling 1, artikel 7 en 8, Afdeling 4, artikel 14 (bijkomend mogen hondeneigenaars door deze gewestelijke vaststellers ook gecontroleerd worden op het bezit van hondenpoepzakjes).
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.
Artikel 3
Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan OVAM en de politiezone Hageland.
Artikel 4
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de desbetreffende bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "
De gemeenteraad keurt de aanstelling van handhavers zwerfvuil van de OVAM goed.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.