Gemeenteraad van Tielt-Winge

15 oktober 2020

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Agnes Van de Gaer

burgemeester:

Rudi Beeken

schepen:

Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme

raadslid:

Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Tom Werner, Marthe Caeyers, Jo Smekens, Marleen De Vry, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

Verontschuldigd:

raadslid:

Jessy Cobbaert, Fons Lemmens

 

 

Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Goedkeuring notulen vorige gemeenteraad

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 21 maart 2019 keurt de gemeenteraad de notulen van de zitting van 17 september 2020 goed.

 

Bijlagen

         Ontwerpnotulen gemeenteraad van 17 september 2020 (via Meeting.mobile).

         Audioverslag GR van 17 september 2020.

         Index audioverslag GR van 17 september 2020.

         Agenda gemeenteraad van 15 oktober 2020.

 

" "

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Kennisneming periodieke rapportering GO2019! fase 14-15

Motivering

 

Feiten en context

Overeenkomstig het projectuitvoeringsmandaat van GO2019! zoals goedgekeurd door de stuurgroep op 28 augustus 2018, ging GO2019! van start in september 2018.

Sinds de vorige rapportering aan de raad werd uitvoeringsfase 14 (juli-september 2020) afgesloten. De stuurgroep vergaderde op 29 september 2020 over de afsluiting van fase 14 en de opstart van fase 15, alsook over de communicatie-acties en andere relevante aspecten van het project.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Beslissing van de gemeenteraad van 15 maart 2018 houdende goedkeuring van het projectplanningsmandaat voor project “GO2019! Uitwerking, mede-coördinatie, begeleiding en rapportering van een veranderingstraject binnen gemeente en OCMW Tielt-Winge met het oog op integratie van beide organisaties en het coachen van de medewerkers” (hierna 'GO2019!')

         Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 13 maart 2018 houdende goedkeuring van het projectplanningsmandaat van GO2019!

         Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 12 december 2017 en 10 oktober 2017 houdende goedkeuring en gunning van de opdracht aan de firma a3o voor project

         Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 14 november 2017 houdende goedkeuring van een gezamenlijke missie-visietekst voor gemeente en OCMW

         Beslissing gemeenteraad van 9 november 2017 houdende goedkeuring van een gezamenlijke missie-visietekst voor gemeente en OCMW

         Beslissing van de gemeenteraad van 19 oktober 2017 houdende goedkeuring van de opdracht  voor project GO2019!

         Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 12 december 2017 houdende  gunning van de opdracht aan de firma a3o voor project GO2019!

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het betaamt dat er voor dit belangrijke veranderingsproject de nodige transparantie wordt geboden aan de raad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

20200929_Stuurgroep fase 14-15 presentatie en verslag

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt in bijlage kennis van de presentatie aan de stuurgroep en het verslag van het overleg op 29 september 2020." "

Periodieke rapportering GO2019!

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Kennisneming definitieve vaststelling door de gouverneur van de jaarrekening gemeente 2019

Motivering

 

Feiten en context

In haar schrijven van 9 september 2020 bezorgde het Agentschap Binnenlands Bestuur het goedkeuringsbesluit van diezelfde datum van de gouverneur m.b.t. de jaarrekening 2019 van de gemeente Tielt-Winge (goedgekeurd op de gemeenteraad van 28 mei 2020).

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 260, 262 en 332§1, derde lid.

         De nog toepasselijke bepalingen van het gemeentedecreet.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 betreffende de BBC, gewijzigd bij besluit van 23 november 2012.

         Ministerieel besluit van 1 oktober 2010 betreffende de BBC, gewijzigd bij besluit van 26 november 2012.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Uit het onderzoek van de jaarrekening blijkt niet dat ze onjuist of onvolledig is of dat ze geen waar en

getrouw beeld geeft van de financiële toestand, mits een aantal technische bemerkingen (niet-leidend tot vernietiging).

 

Met toepassing van artikel 332 §1 van het DLB worden alle besluiten van de toezichthoudende overheid er kennis gebracht van de raad op dienst eerstvolgende zitting.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur van 9 september 2020 met goedkeuringsbesluit

van de gouverneur van diezelfde datum.

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur van 9 september 2020 betreffende de definitieve vaststelling van de jaarrekening 2019 van de gemeente Tielt-Winge." "

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur van 9 september 2020 betreffende de definitieve vaststelling van de jaarrekening 2019 van de gemeente Tielt-Winge.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Goedkeuring Regiopact Spitsregio Leuven en hersamenstelling burgemeestersoverleg

Motivering

 

Onder impuls van de dienstverlenende vereniging Interleuven wordt met de burgemeesters van de aangesloten gemeenten, alsook van de gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant en de rector van KU Leuven, een burgemeestersoverleg Oost-Brabant opgericht als regionaal overlegplatform dat actie onderneemt om de 30 gemeenten van Oost-Brabant te versterken als spitsregio.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Een ontwerp van het pact 'Spitsregio Leuven' tussen genoemde partijen is opgesteld.

 

Luidens artikel 5 van het voorliggende ontwerp is het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant een  regionaal overlegplatform over regionale dossiers en projecten, waarbij wordt gestreefd naar een goede mix van ‘regio-omvattende’ dossiers en ‘specifieke’ dossiers. Belangrijk daarbij is dat het altijd gaat over samenwerking binnen de regio. De behandeling en uitwerking van deze dossiers kan resulteren in concrete realisaties op het terrein of in beleidsvoorbereidend werk.

 

Het Burgemeesteroverleg heeft tot doel:

- kennisuitwisseling/lerend netwerk: bestuurlijke ervaringen en praktijken uitwisselen, sprekers uitnodigen over voor de regio belangrijke domeinen/onderwerpen, …

- standpunten innemen en lobbywerk: overleggen over de bovengemeentelijke belangen, deze onderbouwen en verdedigen,

- werken aan concrete projecten: opstellen van een actieplan met concrete acties voor een kwalitatieve ontwikkeling van de regio,

- externe profilering als Spitsregio Leuven.

 

Hierbij wordt voor de opmaak van een concreet actieplan voor de huidige beleidsperiode uitgegaan van de in artikel 6 – Actieplan omschreven krachtlijnen rond kenniseconomie, mobiliteit en ruimtelijke ordening.

 

Het Burgemeesteroverleg Oost-Brabant voorziet in leden met stemrecht, met name de burgemeesters van de deelnemende gemeenten, en in waarnemende leden met een raadgevende stem, inzonderheid de gedeputeerde(n) van de provincie Vlaams-Brabant woonachtig in Spitsregio Leuven, de vertegenwoordiger van de KU Leuven, de vertegenwoordiger van Leuven MindGate en de algemeen directeur van Interleuven.

 

Er wordt in het Pact ‘Spitsregio Leuven’ tevens voorzien in een stuurgroep die een algemeen coördinerende opdracht heeft, de prioriteiten inzake beleid en werking vastlegt en overlegt over de wijze waarop de voorliggende overeenkomst wordt uitgevoerd.

 

De stuurgroep bestaat, behoudens de leden met raadgevende stem, uit burgemeesters. Zij worden aangeduid voor de duur van een beleidsperiode en zolang zij de betreffende functie opnemen.

 

Leden met stemrecht: 7 burgemeesters, aangeduid door het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant, met aandacht voor:

- minstens 2 vertegenwoordigers van kleinere gemeenten.

- goede geografische spreiding.

- evenwichtige vertegenwoordiging van de politieke strekkingen (cfr. Burgemeestersoverleg Oost-Brabant).

 

Leden met raadgevende stem: algemeen directeur van Interleuven.

 

Er kan tevens door het Burgemeesteroverleg Oost-Brabant worden voorzien in de oprichting van één of meerdere themawerkgroepen of subregionale clustergroepen voor de behandeling van bepaalde thema’s of ‘subregio-specifieke’ topics of dossiers.

 

De stuurgroep waakt over de samenstelling van elke themawerkgroep en/of clustergroep, een voorzitter en leden, waarbij rekening wordt gehouden met een evenwichtige vertegenwoordiging van de politieke strekkingen.  Bij de samenstelling van elke themawerkgroep of clustergroep wordt tevens bijzondere aandacht besteed aan het creëren van een breed draagvlak en het aantrekken van deskundigheid.

 

Elke themawerkgroep of clustergroep kan, naast vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten, ook vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, de bedrijfswereld, relevante (overheids)instellingen, enzovoort tellen en dit in functie van concrete doelstellingen, projecten en/of acties. De themawerkgroepen of clustergroepen kunnen ook extra deskundigen uitnodigen op hun vergaderingen.

De bestaande clustergroepen van gemeenten (ZO Hageland, Druivenstreek, Aarschot-Diest) worden eveneens ondersteund en betrokken bij het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant.

 

Voor het voorbereidende en uitvoerende werk voor het regionaal overlegplatform kan, in functie van de noodwendigheden, beroep worden gedaan op medewerkers van Interleuven en de provincie Vlaams-Brabant.  Het secretariaat zal worden waargenomen door Interleuven die tevens een aanspreekpunt voorziet (coördinator regionaal overlegplatform).

 

Dit engagement staat los van elke andere samenwerking met of gecoördineerd door Interleuven.

 

Het regionaal overlegplatform heeft geen eigen boekhouding of budget; de deelnemers doen aldus geen rechtstreekse inbreng van eigen middelen.

 

Wel wordt bij de opstart van een gezamenlijk project de financiële bijdrage van elke deelnemende partner bekeken.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen verbonden aan deze beslissing.

 

Bijlagen

         2020-09 Spitsregio Leuven_gezamenlijke agenda 2020-2024

         2020-09 regiopact spitsregio Leuven ONTWERP voor GRen

         Mail Interleuven 1

         Mail Interleuven 2

         Ontwerp gemeenteraadsbesluit goedkeuring Pact 'Spitsregio Leuven'

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het pact 'Spitsregio Leuven' en de officiële hersamenstelling van het burgemeestersoverleg Oost-Brabant wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2

Burgemeester Rudi Beeken wordt bevestigd als lid met stemrecht van het hersamengestelde burgemeestersoverleg Oost-Brabant.

 

Artikel 3

Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan Interleuven, uitsluitend op het e-mailadres info@interleuven.be.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 326 en volgenden van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017." "

Het pact 'Spitsregio Leuven' en de officiële hersamenstelling van het burgemeesteroverleg Oost-Brabant wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Toetreding raamcontract Provincie Vlaams-Brabant voor de levering, installatie en onderhoud van LAN, WLAN & security netwerk infrastructuur

Motivering

 

Feiten en context

In het kader van de integratie van de gemeente en het OCMW en meer bepaald de uitvoering van één uniforme en toegankelijke telefonie- en internetinfrastructuur, is het nodig om de bekabeling in de verschillende gebouwen te optimaliseren. Het lokaal bestuur heeft nood aan een vernieuwd netwerk met aandacht voor principes zoals eenvoud van beheer, beheersbaarheid, beschikbaarheid en veiligheid.

 

Juridische gronden

         Bestuursdecreet van 7 december 2018

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

         Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

         Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

         Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende de plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

         Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het lokaal bestuur heeft nood aan een vernieuwd fysisch datanetwerk met aandacht voor principes zoals eenvoud van beheer, beheersbaarheid, beschikbaarheid en een goede veiligheid.

Er staan bovendien heel wat verschillende ICT-projecten aan te komen, o.a. van de werkgroep FAM (facilitair management) van GO2019!, zoals vaste telefonie en internet- en wifivoorziening in alle gebouwen van het lokaal bestuur. Allereerst dient het netwerk van het lokaal bestuur te beantwoorden aan alle veiligheidsnormen en technische vereisten voor o.a. het project telefonie.

Om aan de veiligheidsnormen te voldoen en om aan deze projecten te kunnen beginnen, is er een vernieuwing van en bijkomende bekabeling nodig van een aantal gebouwen.

 

De marktbevraging door de Provincie Vlaams-Brabant biedt het lokaal bestuur garanties voor een optimale kwaliteit-prijsverhouding. De behoeftes van het lokaal bestuur stemmen bovendien voldoende overeen met de bepalingen in het bestek.

 

Financiële gevolgen

De nodige kredieten zijn voorzien in het budget 2020 van gemeente en OCMW en zullen voorzien worden in het meerjarenplan 2020-2025.

 

Bijlagen

        Gunningsbesluit Provincie Vlaams-Brabant

        Gunning

        Bestek

        Kortingsformules

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het lokaal bestuur Tielt-Winge zal voor de levering, installatie en onderhoud van LAN, WLAN & security netwerk infrastructuur een beroep doen op de opdrachtencentrale van de Provincie Vlaams-Brabant, die een raamcontract met SIMAC N.V. in 1 perceel heeft afgesloten voor volgende delen:

         LAN infrastructuur

         WLAN infrastructuur

         Security infrastructuur

         Netwerkbekabeling en datacenter infrastructuur

         Onderhoudscontracten en diverse dienstverlening

 

Artikel 2

De opdrachten in het kader van dit raamcontract wordt binnen de looptijd van het  raamcontract rechtstreeks door het lokaal bestuur gegund aan SIMAC N.V. zonder de betrokkenheid en aansprakelijkheid van het Provinciebestuur Vlaams-Brabant.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van voormelde beslissingen.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt ook  bezorgd aan het provinciebestuur Vlaams-Brabant.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het Lokaal Bestuur. " "

Toetreding tot het raamcontract van de Provincie Vlaams-Brabant voor de levering, installatie en onderhoud van LAN, WLAN & security netwerk infrastructuur.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Toetreding raamcontract Vlaamse Gemeenschap voor telecommunicatiediensten ten behoeve van de Vlaamse overheid, lokale en provinciale besturen

Motivering

 

Feiten en context

In het kader van de integratie van de gemeente en het OCMW en meer bepaald de uitvoering van één uniforme en toegankelijke telefonie-infrastructuur, is het nodig om de mobiele telefonie van het lokaal bestuur te optimaliseren. Eén van de huidige providers van de mobiele telefonie kan geen oplossingen bieden voor het probleem van onvoldoende bereik in verschillende locaties van het lokaal bestuur. Een marktonderzoek kan bovendien nuttig zijn om na te gaan of de tarieven van andere providers voordeliger zijn.

 

Juridische gronden

         Bestuursdecreet van 7 december 2018

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

         Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

         Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

         Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende de plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

         Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het bereik van één van de huidige providers van mobiele telefonie is niet toereikend. Bovendien is een onderzoek naar de huidige tarieven wenselijk.

De marktbevraging door de Vlaamse Gemeenschap biedt het lokaal bestuur garanties voor een optimale kwaliteit-prijsverhouding.

 

Financiële gevolgen

De nodige kredieten zijn voorzien in het budget 2020 van gemeente en OCMW en zullen voorzien worden in het meerjarenplan 2020-2025.

 

Bijlagen

         Gunning

         Bestek

         Offerte

         Toetredingsdocument

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het lokaal bestuur doet beroep op de opdrachtencentrale van de Vlaamse Gemeenschap voor afname van telecommunicatiediensten aangeboden via de raamovereenkomst voor telecommunicatiediensten ten behoeve van de Vlaamse overheid, lokale en provinciale besturen  (Bestek. Nr. 2017/HFB/OPMB/33326), voor perceel 2: Mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie voor professioneel gebruik.

 

Artikel 2

De opdrachten in het kader van dit raamcontract wordt binnen de looptijd van het raamcontract rechtstreeks door het lokaal bestuur gegund aan Proximus nv, met maatschappelijke zetel te 1030 Brussel, Koning Albert II-laan 27 zonder de betrokkenheid en aansprakelijkheid van de Vlaamse Gemeenschap.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van voormelde beslissingen.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt ook bezorgd aan  de Vlaamse overheid, Afdeling facilitair bedrijf.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het Lokaal Bestuur. " "

Toetreding tot het raamcontract van de Vlaamse Gemeenschap voor telecommunicatiediensten.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Vaststelling voorwaarden grondruil

Motivering

 

Feiten en context

Het gemeentebestuur van Tielt-Winge is eigenaar van de bedding van de op 3 oktober 2019 door de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant afgeschafte buurtweg 17 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Tielt.

 

Heden is deze wegbedding gekend als het perceel, kadastraal gesitueerde te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie E, nummer 530A; 2 are 39 centiare groot overeenkomstig het opmetingsplan 24106/10328 van Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters van 17 januari 2019.

 

Mevrouw Inge Willems is eigenaar van de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie E, nummers 128E en 128F respectievelijk 49m² en 16m² groot; overeenkomstig het opmetingsplan van Intertopo BVBA van 8 april 2019, referentienummer plan van afbakening 24106-10315, omschreven als loten 1A en 1B.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Gemeenteraadsbeslissing van 17 september 2020 principe grondruil Stevensstraat-Diestsesteenweg

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het verdient aanbeveling dat het lokaal bestuur het goed gesitueerd te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie E, nummers 128E en 128F verwerft omwille van het feit dat de Stevensstraat verkeerdelijk tijdens de heraanleg werd aangelegd op de private eigendom van de aanpalend eigenaar, mevrouw Inge Willems.

 

Het lokaal bestuur verwerft de gronden met het oog op inlijving in het openbaar domein.

 

Het gemeentebestuur is eigenaar van de afgeschafte wegbedding van buurtweg 17.

 

Deze bedding sluit aan bij de recent verworven eigendom van D'Hondt-Willems, het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie E, nummer 133.

 

Het gemeentebestuur stelt een grondruil in natura en de betaling van een oplegsom met betrekking tot de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie E, nummers 128E en 128F enerzijds en het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie E, nummer 530A anderzijds.

 

De betrokken eigenaar kan zich akkoord verklaren met dit principe van grondruil.

 

De waarde van de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie E, nummers 128E en 128F bedraagt respectievelijk 250 euro en 100 euro overeenkomstig de waardebepaling door Intertopo Landmeters- en studiebureau van 18 februari 2020.

 

De waarde van het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie E, nummer 530A bedraagt 1.400 euro overeenkomstig de waardebepaling door Intertopo Landmeters- en studiebureau van 7 mei 2019.

 

Deze wederzijdse afstand geschiedt in natura en mits een oplegsom van duizend vijftig euro (€ 1050) te voldoen door D'Hondt – Willems aan de gemeente Tielt-Winge.

 

De gemeente Tielt-Winge verwijderd uiterlijk voor het verlijden van de authentieke akte de kasseien op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie E, nummer 530A. Deze kasseien blijven in eigendom van het gemeentebestuur en maken geen deel uit van deze transactie.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde inkomsten

Beschikbaar budget op datum van 2 oktober 2020

2020

22400000

€ 1.050 incl. btw

€ 12.994,23

 

Bijlagen

Akte grondruil.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad keurt de voorwaarden van de ontwerpakte van grondruil met betaling van meerwaarde zijnde:

- de bedding van de op 3 oktober 2019 door de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant afgeschafte buurtweg 17, opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Tielt, na prekadastratie gekend onder Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie E, nummer 530A, 2 are 39 centiare groot overeenkomstig het opmetingsplan 24106/10328.

- de percelen, na prekadastratie gekend onder 1e afdeling, sectie E, nummers 128E en 128F, ter plaatse Stevensstraat, respectievelijk 49m² en 16m² groot; overeenkomstig het opmetingsplan van Intertopo BVBA van 8 april 2019 referentienummer plan van afbakening 24106-10315 omschreven als loten 1A en 1B.

goed.

 

Artikel 2

De verkrijgers van het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie E, nummer 530A, in casu D'Hondt - Willems zullen een som van 1.050 euro, zoals blijkt uit de schattingsverslagen van Intertopo Landmeters- en studiebureau van 18 februari 2020 en 7 mei 2019, in de gemeentekas storten als vergoeding voor de bekomen meerwaarde van de eigendom.

 

Artikel 3

De gemeente zal de verworven goederen een bestemming van openbaar nut geven.

 

Artikel 4.

De burgemeester zal de akte verlijden.

 

Artikel 4.

De eerste schepen en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte te ondertekenen.

 

Artikel 5.

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt in het DLB." "

De gemeenteraad keurt de voorwaarden van de ontwerpakte van grondruil met betaling van meerwaarde zijnde:

- de bedding van de op 3 oktober 2019 door de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant afgeschafte buurtweg 17, opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Tielt, na prekadastratie gekend onder Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie E, nummer 530A, 2 are 39 centiare groot overeenkomstig het opmetingsplan 24106/10328.

- de percelen, na prekadastratie gekend onder 1e afdeling, sectie E, nummers 128E en 128F, ter plaatse Stevensstraat, respectievelijk 49m² en 16m² groot; overeenkomstig het opmetingsplan van Intertopo BVBA van 8 april 2019 referentienummer plan van afbakening 24106-10315 omschreven als loten 1A en 1B.

goed.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Gratis grondafstand Rillaarseweg

Motivering

 

Feiten en context

Fluvius zal de riolering aanleggen ter hoogte van de Rillaarseweg, tussen de Sint-Annastraat en de Dorpsstraat. Hierbij wordt de kans benut om de schoolomgeving opnieuw aan te leggen en veiliger te maken.

 

Het verdient aanbeveling dat de gemeente het hierna vermelde goed gelegen te Tielt-Winge inlijft bij het openbaar domein:

Een gedeelte van een perceel, gelegen te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, perceelnummer 536D2 met een gemeten oppervlakte van 15m² en gelegen te Rillaarseweg 19, 3390 Tielt-Winge, aangeduid als inname 10 op het plan van Studiebureau Arcadis van 24 augustus 2020 met referentie AAPD.

 

De bedoelde goederen zijn in eigendom van Van Bael - Mellaerts, wonende te 3390 Tielt-Winge, Rillaarseweg 19.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het goed wordt aangewend om blijvend deel uit te maken van het openbaar domein. De verwerving strekt tot het aanleggen van bredere trottoirs ter hoogte van de schoolomgeving zodat de zachte weggebruiker zich veiliger kan verplaatsen naar en van de school.

 

Het gemeentebestuur neemt de kosten houdende het plaatsen van een nieuwe afspanning ter hoogte van de Rillaarseweg voor haar rekening: Paneelomheining Nylofor 3D ; hoogte 1530 mm: kleur zwart (antraciet)

 

De burgemeester zal de akte verlijden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Belofte tot gratis grondafstand.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met het principe van gratis grondafstand:

Een gedeelte van het kadastraal gesitueerd perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 536D2, ter plaatse Rillaarseweg 19, groot 15m².

 

Artikel 2

De algemeen directeur en de burgemeester worden gemachtigd om de voorliggende belofte tot gratis grondafstand te ondertekenen.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e.v. van het DLB. " "

De gemeenteraad gaat akkoord met het principe van gratis grondafstand van een gedeelte van het kadastraal gesitueerd perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 536D2, groot 15m².

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Voorlopige vaststelling rooilijn Rillaarseweg

Motivering

 

Feiten en context

Bij gemeenteraadsbeslissing van 14 mei 2009 werd de samenwerkingsovereenkomst met Riobra (nu Fluvius) goedgekeurd voor de rioleringswerken Dorpsstraat-Blerebergstraat, waarvan de Rillaarseweg aan de school een onderdeel is.

 

Bij gemeenteraadsbeslissing van 11 februari 2010 werd het addendum bij de overeenkomst van Arcadis en Riobra omtrent de studie van het project 075151 – riolering Blerebergstraat en Dorpsstraat  goedgekeurd.

 

Arcadis heeft het ontwerp en aanbestedingsdossier opgemaakt.

 

Bij gemeenteraadsbeslissing van 19 september 2019 werd het aanbestedingsdossier goedgekeurd. Na goedkeuring heeft het studiebureau nog essentiële aanpassingen moeten doen naar aanleiding van de vergadering met de nutsmaatschappijen, waardoor het dossier heden opnieuw moet worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Een fasering werd toegevoegd (artikel 76 van het bestek en verslag CV nuts).

 

De gemeenteraad besloot in zitting van 16 januari 2020 tot de voorlopige vaststelling van het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan 'Rillaarseweg - Tussen Sint-Annastraat en Dorpsstraat'.

 

De gemeenteraad besloot in zitting van 18 juni 2020 tot de definitieve vaststelling van het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan 'Rillaarseweg - Tussen Sint-Annastraat en Dorpsstraat'.

 

Inmiddels werd inname 8 gewijzigd en inname 10 toegevoegd.

 

Juridische gronden

                     Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

                     Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Er dienden geen adviezen te worden ingewonnen.

 

Argumentatie

Het bestuur heeft de intentie om de schoolomgeving opnieuw vorm te geven naar aanleiding van de aanleg van riolering en het uitvoeren van wegeniswerken langs de Rillaarseweg.

 

De Rillaarseweg vormt een drukke verkeersas binnen de gemeente waarbij de Leuvensesteenweg en de Diestsesteenweg (beide gewestwegen) verbonden worden met de E314. De schoolomgeving ligt middenin dit traject en vlak voor en na de schooluren is er heel wat verkeerscongestie.

 

Deze heraanleg van de schoolomgeving komt het algemeen belang ten goede, door de heraanleg worden bredere trottoirs (die ook als fietspaden kunnen gebruikt worden door de schoolgaande jeugd) gecreëerd wat elke gebruiker van het openbaar domein ten goede komt.

 

Ten einde deze bredere fietspaden te creëren, is het vereist om op bepaalde percelen innames te doen:

• Inname 5 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1 afdeling, sectie B, nummer 436/02 voor een oppervlakte van 64 centiare

• Inname 6 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 435/02 voor een oppervlakte van 2 centiare

• Inname 7 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 537D3 voor een oppervlakte van 8 centiare

• Inname 8 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 536A2 voor een oppervlakte van 19 centiare

• Inname 9 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 537D3 voor een oppervlakte van 27 centiare

• Inname 10 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 536D2 voor een oppervlakte van 15 centiare

 

De eigendomstructuur van de in te nemen delen van de percelen:

• Tielt-Winge, 1 afdeling, sectie B, nummers 436/02 en 435/02 zijn in eigendom van de gemeente Tielt-Winge, met kantoren te Kruisstraat 2, 3390 Tielt-Winge

• Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 537D3 is in eigendom van de vzw Vereniging der Parochiale Werken van het Dekenaat Diest, met kantoren te Oscar Nihoulstraat 4, 3290 Diest

• Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 536A2 is in eigendom van de Donchestichting, met kantoren te Kerkstraat 13, 2290 Vorselaar

• Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 536D2 is in eigendom van Van Bael - Mellaerts, wonende te Rillaarseweg 19, 3390 Tielt-Winge

 

De percelen waarop innames worden uitgevoerd, blijven ontsloten tot het openbaar domein.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare  financiële gevolgen.

 

Bijlagen

          Rooilijnplan Rillaarseweg tussen Sint-Annastraat en Dorpsstraat

          Schattingsverslag

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan 'Rillaarseweg - Tussen Sint- Annastraat en Dorpsstraat' voorlopig vast.

 

Artikel 2

Ten einde deze rooilijn uit te voeren, worden innames uitgevoerd op de volgende kadastraal gesitueerde percelen:

• Inname 5 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1 afdeling, sectie B, nummer 436/02 voor een oppervlakte van 64 centiare

• Inname 6 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 435/02 voor een oppervlakte van 2 centiare

• Inname 7 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 537D3 voor een oppervlakte van 8 centiare

• Inname 8 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 536A2 voor een oppervlakte van 19 centiare

• Inname 9 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 537D3 voor een oppervlakte van 27 centiare

• Inname 10 op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 536D2 voor een oppervlakte van 15 centiare

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering (openbaar onderzoek en dergelijke) van deze beslissing.

 

Artikel 4

Na het openbaar onderzoek wordt het dossier inzake de vaststelling van de rooilijn 'Rillaarseweg - Tussen Sint-Annastraat en Dorpsstraat' voor definitieve vaststelling opnieuw aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Artikel 5

Dit besluit is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht overeenkomstig artikels 330 e.v. van het DLB." "

De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan 'Rillaarseweg - Tussen Sint- Annastraat en Dorpsstraat' voorlopig vast.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Verzoekschrift tot afschaffing van buurtweg 36 Houwaart

Motivering

 

Feiten en context

Het verzoekschrift van 5 mei 2020 tot de afschaffing van buurtweg 36 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Houwaart.

 

Het verzoekschrift wordt ingediend door:

- Geeraerts – Thirion, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- De heer Vincent Geeraerts, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- Mattheus - De Borger, wonende te Haldertstraat 103, 3390 Tielt-Winge

- Vranken - Nolmans, wonende te Haldertstraat 220, 3390 Tielt-Winge

- Mevrouw Griet Vranken, wonende te Haldertstraat 220, 3390 Tielt-Winge

 

De in titel vermelde weg is gelegen op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 2e afdeling,

sectie A, nummers:

- 103B, eigendom van verzoekers Vincent Geeraerts en Maurice Geeraerts.

- 103D, eigendom van verzoekers Mattheus - De Borger.

- 110B, eigendom van verzoekers Vranken - Nolmans en Griet Vranken.

- 104P, eigendom van Seynaeve - Wynants.

- 147, eigendom van Elisabeth Reniers, Guido Reniers en Rudolf Reniers.

- 148D, eigendom van Roelandts - Van Den Bosch.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikel 14 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Verzoekers brengen de volgende motivatie aan:

“Als een buurtweg in de Atlas staat, moet de gemeente bewijzen dat zij die weg ooit in gebruik genomen heeft en die weg onderhouden heeft om publieke doorgang mogelijk te maken of in stand te houden.

Omtrent huidige sentier bestaat geen betwisting nu de gemeente Tielt-Winge vertegenwoordigd door haar College van Burgemeester en Schepenen in de procedure die gevoerd werd door de heer Marc Van Damme voor de Vrederechter van het kanton Aarschot erkende dat dergelijke inbezitname nooit gebeurd is.

Indien er per impossibile al een inbezitname door de gemeente zou gebeurd zijn, quod non, dan zijn de buurtwegen in alle geval teniet gegaan door verjaring wegens onbruik gedurende meer dan dertig jaar.

Conform artikel 12 van de wet van 10 april 1841 betreffende de buurtwegen verdwijnt een buurtweg uit het openbaar domein wanneer hij niet meer door het publiek wordt gebruikt en niet meer door de gemeente wordt onderhouden. Artikel 12 vereist niet dat de buurtweg in zijn ganse lengte geen openbare bestemming meer heeft. Het volstaat dat de buurtweg, over een deel van zijn lengte, zijn openbare bestemming heeft verloren over de gehele breedte van de bedding. In casu kan het onbruik van ruim 30 jaar op geen enkele wijze worden betwist.

De gemeente heeft dit naar aanleiding van de procedure voor de Vrederechter van Aarschot eveneens vastgesteld en heeft erkent dat deze weg nooit als buurtweg werd gebruikt. Bovendien stelde gemeente toen ook dat pad 36 dient afgeschaft te worden en wat impliceert dat dit pad nooit gebruikt is, minstens de laatste 30 jaar niet meer gebruikt is en het in alle geval geen nut meer heeft. Een deel van voetweg 36 werd trouwens reeds afgeschaft.

Verzoekers Mattheus-De Borger benadrukken dat ook bij de verkavelingsvergunning dd. 30 april 2002 m.b.t. hun perceel 103/D niets vermeld werd omtrent voetweg 36, hetgeen evident is nu deze gedeeltelijk afgeschaft was, niet gebruikt werd en blijkbaar ook de pad 14 (die kruiste met pad 36) reeds verlegd was door verkaveling.

Verzoekers benadrukken dat het (recente) decreet van 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen uitsluitend van toepassing is op “alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, worden voor de toepassing van dit decreet geacht een gemeenteweg te zijn.”

Immers, gezien dit decreet in artikel 14 § 1 bepaalt dat gemeentewegen alleen opgeheven kunnen worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet vragen verzoekers aan de gemeente dan ook om de – onbestaande - buurtweg volledigheidshalve ook administratief te laten afschaffen conform artikel 20 e.v. van het decreet betreffende de gemeentewegen.”

 

Sinds 1 september 2019 is het Decreet houdende Gemeentewegen van toepassing. Vlaanderen brengt alle openbare wegen die beheerd worden door de gemeenten onder één gemeentenwegendecreet en heft de federale buurtwegenwet van 1841 op.

 

Artikel 85 van dit decreet stelt dat alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, voor de toepassing van dit decreet geacht worden een gemeenteweg te zijn.

 

Er wordt een uniform statuut gecreëerd voor alle wegen die door de gemeente beheerd worden, onafhankelijk van het gebruik, of dit nu voor gemotoriseerd verkeer is of niet, en ongeacht de origine van de weg: buurtweg, verkavelingsweg, weg aangelegd op basis van de wet- en decreetgeving rooilijnen.

 

Sedert de inwerkingtreding van dit decreet kunnen gemeentewegen alleen opgeheven worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet en kunnen deze gemeentewegen niet zomaar verdwijnen door niet-gebruik. Dat geldt ook voor alle gemeentewegen die momenteel afgesloten of ontoegankelijk zijn.

 

Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen.

 

De principes uit artikel 4 luiden als volgt:

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan. In het verzoekschrift wordt geargumenteerd dat deze weg nooit als buurtweg werd gebruikt. Bovendien stelde gemeente toen ook dat pad 36 dient afgeschaft te worden en wat impliceert dat dit pad nooit gebruikt is, minstens de laatste 30 jaar niet meer gebruikt is en het in alle geval geen nut meer heeft.

 

Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit bevestigt des te meer het algemeen belang van het openbaar gebruik van gemeentewegen. Buurtweg 36 is niet in deze lussen opgenomen, hierdoor wordt het gebrek van het algemeen belang van deze weg aangetoond.

 

Het traject van deze buurtweg overbrugt een afstand van ongeveer 375 meter en doorsnijdt elk perceel waarover hij loopt middendoor. Bij een heropening zal sowieso aan een herlegging moeten gedacht worden.

Daarnaast worden landbouwactiviteiten uitgeoefend op deze gronden.

 

Buurtweg 37 zorgt reeds voor een verbinding tussen de Houwaartsebergweg en de Molenstraat. Er wordt evenmin vanaf buurtweg 36 gezorgd voor een uniek uitzicht op het Walenbos. Het algemeen belang wordt niet geschonden door het afschaffen van deze buurtweg 36 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart.

 

Buurtwegen 37 en 14 kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de verkeersveiligheid van de trage weggebruiker is bijgevolg niet in het gedrang.

 

Het verzoekschrift wordt echter niet ingediend door alle eigenaars die een gedeelte van de wegbedding bezitten. Het is aannemelijk dat de ontsluiting van de percelen mogelijks verhinderd wordt door een eventuele afschaffing.

 

De bedoelde grens bevindt zich niet ter hoogte van de gemeentegrenzen. Er is bijgevolg geen sprake van een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

 

Verzoekers benadrukken dat de sentier volledig ingebed is in de omliggende landbouwpercelen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Verzoekschrift tot de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 36 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart.

 

Besluit:

13 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Tamara Vande Reyde, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jo Smekens.
Artikel 1.

De gemeenteraad stelt vast dat niet alle eigenaars van het in het verzoekschrift vervatte deel van buurtweg 36 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Houwaart een verzoekschrift hebben ingediend waardoor er twijfel bestaat over het dertigjarig niet-gebruik.

 

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 36 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart geen uitspraak gedaan kan worden over het dertigjarig niet-gebruik door het publiek.

 

Artikel 2.

Het is aangewezen ten einde gefundeerd uitspraak te kunnen doen over een eventuele afschaffing dat het verzoekschrift onderschreven wordt door alle eigenaars van het gedeelte van buurtweg 36 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Houwaart.

 

Artikel 3.

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het DLB." "

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 36 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart geen uitspraak gedaan kan worden over het dertigjarig niet-gebruik door het publiek vermits niet alle eigenaars van de weg het verzoekschrift hebben onderschreven.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Verzoekschrift tot afschaffing van buurtweg 37 Houwaart

Motivering

 

Feiten en context

Het verzoekschrift van 5 mei 2020 tot de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 37 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Houwaart.

 

Het verzoekschrift wordt ingediend door:

- Geeraerts – Thirion, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- De heer Vincent Geeraerts, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- Vranken - Nolmans, wonende te Haldertstraat 220, 3390 Tielt-Winge

- Mevrouw Griet Vranken, wonende te Haldertstraat 220, 3390 Tielt-Winge

 

De in titel vermelde weg is gelegen op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 2e afdeling,

sectie B, nummers:

- 241 en 242, eigendom van verzoekers Vranken - Nolmans en Griet Vranken.

- 268 en 269, eigendom van Louis Landeloos.

- 274, eigendom van Louis Cortvrindt en Victor Cortvrindt

- 276, eigendom van Margareta De Keyser en Adriana Van Orshoven - gepacht door verzoekers consoorten Geeraerts.

- 277A, eigendom van Chris Verlinden

- 277B, eigendom van De Keyser - Van Der Motte

 

Juridische gronden

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Verzoekers brengen de volgende motivatie aan:

“Als een buurtweg in de Atlas staat, moet de gemeente bewijzen dat zij die weg ooit in gebruik genomen heeft en die weg onderhouden heeft om publieke doorgang mogelijk te maken of in stand te houden.

 

Omtrent huidige sentier bestaat geen betwisting nu de gemeente Tielt-Winge vertegenwoordigd door haar College van Burgemeester en Schepenen in de procedure die gevoerd werd door de heer Marc Van Damme voor de Vrederechter van het kanton Aarschot erkende dat dergelijke inbezitname nooit gebeurd is.

 

Indien er per impossibile al een inbezitname door de gemeente zou gebeurd zijn, quod non, dan zijn de buurtwegen in alle geval teniet gegaan door verjaring wegens onbruik gedurende meer dan dertig jaar.

 

Conform artikel 12 van de wet van 10 april 1841 betreffende de buurtwegen verdwijnt een buurtweg uit het openbaar domein wanneer hij niet meer door het publiek wordt gebruikt en niet meer door de gemeente wordt onderhouden. Artikel 12 vereist niet dat de buurtweg in zijn ganse lengte geen openbare bestemming meer heeft. Het volstaat dat de buurtweg, over een deel van zijn lengte, zijn openbare bestemming heeft verloren over de gehele breedte van de bedding. In casu kan het onbruik van ruim 30 jaar op geen enkele wijze worden betwist.

 

Verzoekers benadrukken dat het (recente) decreet van 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen uitsluitend van toepassing is op “alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, worden voor de toepassing van dit decreet geacht een gemeenteweg te zijn.”

 

Immers, gezien dit decreet in artikel 14 § 1 bepaalt dat gemeentewegen alleen opgeheven kunnen

worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet vragen verzoekers aan de

gemeente dan ook om de – onbestaande - buurtweg volledigheidshalve ook administratief te laten

afschaffen conform artikel 20 e.v. van het decreet betreffende de gemeentewegen.”

 

Verzoekers stellen dat deze in de atlas opgenomen sentier volledig ingebed is in de omliggend landbouwpercelen.

 

Verzoekers merken tevens op dat de gemeente in de procedure voor de Vrederechter in ondergeschikte orde stelde dat de weg zou heropend zijn in oktober 2016 doch dat dit evenwel uit niets blijkt. Het dient benadrukt dat de gemeente in hoofdorde stelde dat geen van de buurtwegen ooit in bezit genomen waren door de gemeente.

 

Het staat dan ook vast dat deze weg hoogstens een losweg is dienstig voor de aangelanden, er is geen sprake van een publiek gebruik."

 

Sinds 1 september 2019 is het Decreet houdende Gemeentewegen van toepassing. Vlaanderen brengt alle openbare wegen die beheerd worden door de gemeenten onder één gemeentenwegendecreet en heft de federale buurtwegenwet van 1841 op.

 

Artikel 85 van dit decreet stelt dat alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, voor de toepassing van dit decreet geacht worden een gemeenteweg te zijn.

 

Er wordt een uniform statuut gecreëerd voor alle wegen die door de gemeente beheerd worden, onafhankelijk van het gebruik, of dit nu voor gemotoriseerd verkeer is of niet, en ongeacht de origine van de weg: buurtweg, verkavelingsweg, weg aangelegd op basis van de wet- en decreetgeving rooilijnen.

 

Sedert de inwerkingtreding van dit decreet kunnen gemeentewegen alleen opgeheven worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet en kunnen deze gemeentewegen niet zomaar verdwijnen door niet-gebruik. Dat geldt ook voor alle gemeentewegen die momenteel afgesloten of ontoegankelijk zijn.

 

Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen.

De principes uit artikel 4 luiden als volgt:

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan. In het verzoekschrift wordt niet geargumenteerd door de verzoekende partijen waarom de afschaffing of verplaatsing van de trage wegen ten dienste van het algemeen belang zou staan. Zij stellen hieromtrent dat het duidelijk is dat de afschaffing van huidige buurtweg niet in strijd is met de doelstellingen van het decreet (verkeersveiligheid, bescherming trage wegen etc.) noch met het beleid dat door de gemeente gevoerd wordt, niet in het minst nu deze buurtweg nooit in bezit genomen is door de gemeente en dus de facto onbestaand is.

 

Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit bevestigt des te meer het algemeen belang van het openbaar gebruik van gemeentewegen. Buurtweg 37 is in deze lussen opgenomen, hierdoor wordt het algemeen belang van deze weg aangetoond. Ten dienste van het algemeen belang kan deze gemeenteweg niet opgeheven worden. Via de weg wordt een verbinding gecreëerd tussen de Molenstraat en de Houwaartsebergweg.

 

De weg is opgenomen in het provinciaal wandelnetwerk.

 

Er wordt verzocht om een segment van de wegbedding  ter hoogte van de Molenstraat te schaffen. De weg zou blijven bestaan richting buurtweg 14. Dit is praktisch gezien niet werkbaar en haalbaar.

 

Er ligt voldoende bewijs voorhanden dat de gemeenteweg 37 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart nog steeds door het publiek gebruikt wordt, weze het maar sporadisch of occasioneel.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Verzoekschrift tot de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 37 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart.

 

Besluit:

13 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Tamara Vande Reyde, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jo Smekens.
Artikel 1.

De gemeenteraad stelt vast dat er wat betreft weg 37 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart geen sprake is van een dertigjarig niet-gebruik door het publiek.

 

Artikel 2.

De gemeenteraad geeft aan het college van burgemeester en schepenen de opdracht om de publieke doorgang te vrijwaren overeenkomstig de in het gemeentewegendecreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.

 

Artikel 3.

De publieke erfdienstbaarheden van doorgang op weg 37 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart dienen gerespecteerd te worden.

 

Artikel 4.

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het DLB." "

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 37 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart geen sprake is van een dertigjarig niet-gebruik door het publiek.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Verzoekschrift tot afschaffing van buurtweg 76 Sint-Joris-Winge

Motivering

 

Feiten en context

Het verzoekschrift van 5 mei 2020 tot de afschaffing van buurtweg 76 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

Het verzoekschrift wordt ingediend door:

- Geeraerts – Thirion, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- De heer Vincent Geeraerts, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- De heer Roger Van Ham, wonende te Motbroekstraat 24, 3390 Tielt-Winge

- De heer Willem De Bruyn, wonende te Motbroekstraat 34, 3390 Tielt-Winge

 

De in titel vermelde weg is gelegen op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie A, nummers:

- 340D en 340E, eigendom van verzoeker Willem De Bruyn.

- 342, eigendom van verzoeker Roger Van Ham.

- 350H, eigendom van verzoeker Vincent Geeraerts.

- 341B, eigendom van Trompet - Bronckaerts.

- 348, eigendom van Katharina Swillens.

- 349G, eigendom van Jozef Vander Waeren, Maria Van Den Plas, Maria Pittevils en Mario Pittevils.

 

Juridische gronden

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 14 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Verzoekers brengen de volgende motivatie aan:

"Als een buurtweg in de Atlas staat, moet de gemeente bewijzen dat zij die weg ooit in gebruik genomen heeft en die weg onderhouden heeft om publieke doorgang mogelijk te maken of in stand te houden.

Omtrent huidige sentier bestaat geen betwisting nu de gemeente Tielt-Winge vertegenwoordigd door haar College van Burgemeester en Schepenen in de procedure die gevoerd werd door de heer Marc Van Damme voor de Vrederechter van het kanton Aarschot erkende dat dergelijke inbezitname nooit gebeurd is.

Indien er per impossibile al een inbezitname door de gemeente zou gebeurd zijn, quod non, dan zijn de buurtwegen in alle geval teniet gegaan door verjaring wegens onbruik gedurende meer dan dertig jaar.

Conform artikel 12 van de wet van 10 april 1841 betreffende de buurtwegen verdwijnt een buurtweg uit het openbaar domein wanneer hij niet meer door het publiek wordt gebruikt en niet meer door de gemeente wordt onderhouden. Artikel 12 vereist niet dat de buurtweg in zijn ganse lengte geen openbare bestemming meer heeft. Het volstaat dat de buurtweg, over een deel van zijn lengte, zijn openbare bestemming heeft verloren over de gehele breedte van de bedding. In casu kan het onbruik van ruim 30 jaar op geen enkele wijze worden betwist.

In de procedure voor de Vrederechter erkende de gemeente dat er ‘een deel’ van deze weg zou worden afgeschaft en wat op zich reeds bewijst dat de buurtweg ofwel nooit in bezit genomen is en in alle geval in onbruik geraakt is.

Voor het overige deel van de weg stelde de gemeente in de bovenvermelde procedure in ondergeschikte orde stelde dat deze weg heropend is in april 2016. Het dient benadrukt dat de gemeente in hoofdorde stelde dat geen van de buurtwegen ooit in bezit genomen waren door de gemeente.

Verzoekers herhalen daarbij dat het gedeeltelijk in onbruik raken van een buurtweg in principe leidt tot de volledige afschaffing van deze buurtweg.

Verzoekers merken op dat zij in het kader van deze gedeeltelijke afschaffing een bezwaar ingediend hebben op 8 december 2017 met vraag om de volledige weg af te schaffen gelet op het feit dat deze buurtwegen nooit opengesteld zijn voor het publiek, minstens al jaren niet gebruikt worden en deze dus in onbruik geraakt zijn.

Het kwestieuze pad 76 vormt samen met het kwestieus pad 82 een ‘kruis’ tussen de Motbroekstraat (ten noorden) en de Kleerbeekstraat (ten zuiden). Dit ‘kruis’ heeft evenwel geen enkel nut nu deze volledig omringd is door wegen die wél voor het publiek openstaan. Niet alleen de bovenvermelde wegen nl. de Motbroekstraat en de Kleerbeekstraat zijn publieke wegen, maar eveneens de Heikenstraat aan de westkant en een deel van de Motbroekstraat (weg 43) aan de oostkant.

Reden waarom de paden 76 en 82 nooit in gebruik genomen werden na de opname in de Atlas, en minstens al meer dan dertig jaar in onbruik geraakt zijn.

Verzoekers benadrukken dat het (recente) decreet dd. 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen uitsluitend van toepassing is op “alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, worden voor de toepassing van dit decreet geacht een gemeenteweg te zijn.”

Immers, gezien dit decreet in artikel 14 § 1 bepaalt dat gemeentewegen alleen opgeheven kunnen worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet vragen verzoekers aan de gemeente dan ook om de – onbestaande - buurtweg volledigheidshalve ook administratief te laten afschaffen conform artikel 20 e.v. van het decreet betreffende de gemeentewegen."

 

Sinds 1 september 2019 is het Decreet houdende Gemeentewegen van toepassing. Vlaanderen brengt alle openbare wegen die beheerd worden door de gemeenten onder één gemeentenwegendecreet en heft de federale buurtwegenwet van 1841 op.

 

Artikel 85 van dit decreet stelt dat alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, voor de toepassing van dit decreet geacht worden een gemeenteweg te zijn.

 

Er wordt een uniform statuut gecreëerd voor alle wegen die door de gemeente beheerd worden, onafhankelijk van het gebruik, of dit nu voor gemotoriseerd verkeer is of niet, en ongeacht de origine van de weg: buurtweg, verkavelingsweg, weg aangelegd op basis van de wet- en decreetgeving rooilijnen.

 

Sedert de inwerkingtreding van dit decreet kunnen gemeentewegen alleen opgeheven worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet en kunnen deze gemeentewegen niet zomaar verdwijnen door niet-gebruik. Dat geldt ook voor alle gemeentewegen die momenteel afgesloten of ontoegankelijk zijn.

 

Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen.

 

De principes uit artikel 4 luiden als volgt:

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan. In het verzoekschrift wordt geargumenteerd dat ter hoogte van Kleerbeekstraat 20 via buurtweg 43 (zijstraat Motbroekstraat) een verbinding gemaakt wordt tussen de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat (Motbroekstraat 36). Bovendien wordt de verbinding tussen de Motbroekstraat en de Kleerbeekstraat tevens gegarandeerd via de Heikenstraat (buurtweg 41 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge).

 

Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit bevestigt des te meer het algemeen belang van het openbaar gebruik van gemeentewegen. Dit gedeelte van buurtweg 76 is niet in deze lussen opgenomen, hierdoor wordt het gebrek van het algemeen belang van deze weg aangetoond.

 

Het gedeelte van buurtweg 76 tussen de Oude Aarschotsebaan, Oude Diestsebaan en de Kleerbeekstraat is wel opgenomen in het netwerk. Deze weg werd enkele jaren geleden opnieuw opengesteld en is opgenomen in het provinciaal wandelnetwerk. Dit weggedeelte moet wel behouden blijven gezien de waarde voor het recreatief net.

 

Vermits er voldoende andere verbindingen tussen de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat in de onmiddellijke omgeving aanwezig zijn, wordt het algemeen belang niet geschonden door het afschaffen van dit gedeelte van buurtweg 76 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

De Heikenstraat (buurtweg 41) en buurtweg 43 kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de verkeersveiligheid van de trage weggebruiker is bijgevolg niet in het gedrang.

 

De bedoelde grens bevindt zich niet ter hoogte van de gemeentegrenzen. Er is bijgevolg geen sprake

van een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

 

Verzoekers benadrukken dat hun percelen dat bij openstelling volledig zou doorkruist worden door twee voetwegen, een ernstige waardevermindering zullen ondervinden en wat verzoekers enorme schade berokkenen temeer zij landbouwers zijn en deze percelen aanwenden in hun bedrijf.

Verzoekers zien er ook het nut niet van in om hun landbouwpercelen te laten doorkruisen met twee voetwegen daar waar de volledige blok omringd is door publieke wandelpaden. Gezien er een voldoende aanbod aan trage wegen aanwezig is in de onmiddellijke omgeving, wordt de ruimtelijke behoefte van de trage weggebruiker niet geschonden door de weg af te schaffen, hetzelfde geldt voor de toekomstige generaties. Het zou daarentegen getuigen van een geoptimaliseerd gebruik van de landbouwpercelen.

 

Er wordt verzocht om de wegbedding gedeeltelijk af te schaffen. Het verzoekschrift werd niet ingediend namens alle eigenaars van de wegbedding. Het is niet duidelijk of de ontsluiting van deze percelen niet verhinderd wordt door een eventuele afschaffing.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Verzoekschrift houdende de gedeeltelijk afschaffing van buurtweg 76 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge met bijlagen.

 

Besluit:

13 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Tamara Vande Reyde, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jo Smekens.
Artikel 1.

De gemeenteraad stelt vast dat niet alle eigenaars van het in het verzoekschrift vervatte deel van buurtweg 76 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge een verzoekschrift hebben ingediend waardoor er twijfel bestaat over het dertigjarig niet-gebruik.

 

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 76 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge geen uitspraak gedaan kan worden over het dertigjarig niet-gebruik door het publiek.

 

Artikel 2.

Het is aangewezen ten einde gefundeerd uitspraak te kunnen doen over een eventuele afschaffing dat het verzoekschrift onderschreven wordt door alle eigenaars van het gedeelte van buurtweg 76 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Artikel 3.

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het DLB." "

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 76 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge geen uitspraak gedaan kan worden over het dertigjarig niet-gebruik door het publiek vermits niet alle eigenaars van de weg het verzoekschrift hebben onderschreven.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Verzoekschrift tot afschaffing van buurtweg 77 Sint-Joris-Winge

Motivering

 

Feiten en context

Het verzoekschrift van 5 mei 2020 tot de afschaffing van buurtweg 77 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Het verzoekschrift wordt ingediend door:

- Geeraerts – Thirion, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- De heer Vincent Geeraerts, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- De heer Roger Van Ham, wonende te Motbroekstraat 24, 3390 Tielt-Winge

- De heer Willem De Bruyn, wonende te Motbroekstraat 34, 3390 Tielt-Winge

- Machiels - Portauwe, wonende te Motbroekstraat 36, 3390 Tielt-Winge

- Koekoeckx - Van Den Bergh, wonende te Wingerstraat 71, 3390 Tielt-Winge

- De heer Benjamin Gilis, wonende te Kumtichsestraat 110, 3370 Boutersem


De in titel vermelde weg is gelegen op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 4e afdeling,

sectie A, nummers:

- 340E, eigendom van verzoeker Willem De Bruyn.

- 342, eigendom van verzoeker Roger Van Ham.

- 358A, eigendom van verzoekers Koekoeckx - Van Den Bergh.

- 359D, eigendom van verzoekers Machiels - Portauwe.

- 375R, eigendom van verzoeker Benjamin Gilis.

 

Daarnaast is deze weg tevens gesitueerd op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie A, nummers:

- 341B, eigendom van Trompet - Bronckaerts.

- 344, eigendom van Georges Caluwaerts.

- 345W, eigendom van Westerlinck - Alpaerts.

- 369K, eigendom van Jansen - Hermans.

- 373D, eigendom van Deblauwe - Neefs.

- 374H, eigendom van Wolfs - Celis.

- 374K, eigendom van Michel Bosmans, Philippe Bosmans en Monique Mine.

- 379H, eigendom van Bierinckx - Gerits.

 

Het verzoekschrift werd niet onderschreven door deze eigenaars.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikel 14 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Verzoekers brengen de volgende motivatie aan:

“Als een buurtweg in de Atlas staat, moet de gemeente bewijzen dat zij die weg ooit in gebruik genomen heeft en die weg onderhouden heeft om publieke doorgang mogelijk te maken of in stand te houden.

Omtrent huidige sentier bestaat geen betwisting nu de gemeente Tielt-Winge vertegenwoordigd door haar College van Burgemeester en Schepenen in de procedure die gevoerd werd door de heer Marc Van Damme voor de Vrederechter van het kanton Aarschot erkende dat dergelijke inbezitname nooit gebeurd is.

Indien er per impossibile al een inbezitname door de gemeente zou gebeurd zijn, quod non, dan zijn de buurtwegen in alle geval teniet gegaan door verjaring wegens onbruik gedurende meer dan dertig jaar.

Conform artikel 12 van de wet van 10 april 1841 betreffende de buurtwegen verdwijnt een buurtweg uit het openbaar domein wanneer hij niet meer door het publiek wordt gebruikt en niet meer door de gemeente wordt onderhouden. Artikel 12 vereist niet dat de buurtweg in zijn ganse lengte geen openbare bestemming meer heeft. Het volstaat dat de buurtweg, over een deel van zijn lengte, zijn openbare bestemming heeft verloren over de gehele breedte van de bedding. In casu kan het onbruik van ruim 30 jaar op geen enkele wijze worden betwist.

Verzoekers merken vooreerst op dat deze weg in de Atlas der Buurtwegen geen verbinding maakt met een andere weg, het gaat om een in de velden doodlopende weg, zodat het nut van deze weg hoe dan ook onbestaand is.

Zo loopt de weg ter hoogte van de Wingerstraat 71 dood, t.t.z. deze weg wordt gebruikt als oprit voor nr. 73 (de brievenbus van deze woning staat aan het begin van de plaats waar de weg zou moeten lopen en die dus de facto een oprit is) en eindigt tenslotte aan de woning te Motbroekstraat 36.

In de procedure voor de Vrederechter stelde de gemeente naar aanleiding van het plaatsbezoek door een aangestelde van de gemeente dat het laatste stuk (waar vandaag een woning op staat) reeds afgeschaft zou zijn sinds 1919 nu deze weg (toen al!) pal door enkele woningen liep. Dit laatste bevestigt de stelling van verzoekers dat de private sentiers nooit in gebruik genomen zijn door het publiek.

Verder stelde de gemeente in de procedure voor de Vrederechter dat het pad deels gelegen is in ruilverkavelingsgebied maar dit pad niet eens vermeld wordt in de ruilverkavelingsplannen.

De woning te Wingerstraat 98 is eveneens op het pad gebouwd en dateert van 1933. De panden met adres Motbroekstraat 54, Motbroekstraat 56 en Motbroekstraat 58 zijn opgenomen in een goedgekeurde verkaveling (referentie 275/FL/56). In het verkavelingsplan wordt het Motbroekpad niet vermeld. Inzake het bedoelde verkavelingsdossier werd een schrijven ontvangen van de Nationale Landmaatschappij maar hierin wordt de buurtweg niet vermeld, etc…

Verzoekers Koekoeckx- Van Den Bergh benadrukken dat zij er decennialang nooit iemand van de gemeente ter plaatse gekomen is om één of ander – onzichtbaar – pad te openen. Zij hebben hun perceel (358A) aangekocht in 1979 (van een voetweg was geen sprake) en hebben geen enkele restrictie gehad bij de aanvraag van hun bouwvergunning.

Het feit dat grote delen van dit pad bebouwd zijn, geen verbindingen meer maakt met andere buurtwegen en er vaak een parallel weg/wegje naast loopt dat wél tot openbaar nut dient, bewijst dat er van een openbaar gebruik geenszins sprake is.

Verzoekers leggen nog twee foto’s dd. 24 augustus 2018 voor (Foto’s 13.3. en 13.4. – bijlage 9) getrokken op weg nr. 43 (deel van Motbroekstraat) waar de kruising met het de visu niet zichtbare pad 77 zou moeten liggen en waarbij de talud aan de ene kant trouwens 1,5m hoger ligt.

Verzoekers benadrukken dat het (recente) decreet van 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen uitsluitend van toepassing is op “alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, worden voor de toepassing van dit decreet geacht een gemeenteweg te zijn.”

Immers, gezien dit decreet in artikel 14 § 1 bepaalt dat gemeentewegen alleen opgeheven kunnen worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet vragen verzoekers aan de gemeente dan ook om de – onbestaande - buurtweg volledigheidshalve ook administratief te laten afschaffen conform artikel 20 e.v. van het decreet betreffende de gemeentewegen.”

 

Sinds 1 september 2019 is het Decreet houdende Gemeentewegen van toepassing. Vlaanderen brengt alle openbare wegen die beheerd worden door de gemeenten onder één gemeentenwegendecreet en heft de federale buurtwegenwet van 1841 op.

 

Artikel 85 van dit decreet stelt dat alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, voor de toepassing van dit decreet geacht worden een gemeenteweg te zijn.

 

Er wordt een uniform statuut gecreëerd voor alle wegen die door de gemeente beheerd worden, onafhankelijk van het gebruik, of dit nu voor gemotoriseerd verkeer is of niet, en ongeacht de origine van de weg: buurtweg, verkavelingsweg, weg aangelegd op basis van de wet- en decreetgeving rooilijnen.

 

Sedert de inwerkingtreding van dit decreet kunnen gemeentewegen alleen opgeheven worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet en kunnen deze gemeentewegen niet zomaar verdwijnen door niet-gebruik. Dat geldt ook voor alle gemeentewegen die momenteel afgesloten of ontoegankelijk zijn.

 

De weg situeert zich parallel aan de Motbroekstraat achter het woonlint tussen weg 41 (Heikenstraat) en weg 6 (Motbroekstraat). Overeenkomstig het gewestplan Aarschot - Diest zijn de percelen gesitueerd in landschappelijk waardevol agrarisch gebied en woongebied met landelijk karakter.

 

De verzoekers halen terecht aan dat een gedeelte van deze weg werd afgeschaft in 1919. Deze afschaffing handelt over het gedeelte tussen weg 78 en weg 6 (Heikenstraat).

 

Het laatste deel van de weg, tussen de Wingerstraat en de Motbroekstraat, is belemmerd door woningen. Er werden meerdere woningen op het tracé gebouwd naar aanleiding van de goedgekeurde verkavelingsvergunning met referentie 275/FL/56.

 

Het pad is gelegen in het gebied van de ruilverkaveling van Sint-Joris-Winge, daterend van de jaren '70. Echter, op de ruilverkavelingsplannen met betrekking tot de afschaffing van de wegen werd de weg niet aangegeven.

 

Niet alle eigenaars van een met de weg belast perceel ondertekenen het veroekschrift. Indien zou ingestemd worden met deze afschaffing is het aangewezen dat alle eigenaars akkoord gaan met een afschaffing.

 

Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen.

De principes uit artikel 4 luiden als volgt:

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan.

De weg bevindt zich parallel aan de Motbroekstraat en de Kleerbeekstraat, tussen de Heikenstraat (weg 41), een zijstraat van de Motbroekstraat (weg 43), de Wingerstraat (weg 4) en de Motbroekstraat (weg 6). Via deze verbinding van weg 41 en 43 staat de Motbroekstraat in verbinding met de Kleerbeekstraat.

 

Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit bevestigt des te meer het algemeen belang van het openbaar gebruik van gemeentewegen. Dit gedeelte van buurtweg 77 is niet in deze lussen opgenomen, hierdoor wordt het gebrek van het algemeen belang van deze weg aangetoond.

 

Vermits deze weg parallel aan en op verwaarloosbare afstand van de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat gelegen is, wordt het algemeen belang niet geschonden door het afschaffen van buurtweg 77 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge, gesitueerd tussen de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat.

 

De Kleerbeekstraat (buurtwegen 32 Houwaart en buurtweg 36 Sint-Joris-Winge), de Heikenstraat (buurtweg 41 Sint-Joris-Winge) en buurtweg 43 Sint-Joris-Winge kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de verkeersveiligheid van de trage weggebruiker is bijgevolg niet in het gedrang.

 

De bedoelde weg bevindt zich niet ter hoogte van de gemeentegrenzen. Er is bijgevolg geen sprake van een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

 

Het verzoekschrift wordt niet ingediend door alle eigenaars die een gedeelte van de wegbedding bezitten. Het is niet duidelijk of de ontsluiting van de percelen gehypothekeerd wordt door een eventuele afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 77 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge. Aan de hand van het voorliggende verzoekschrift kan de afweging niet gemaakt worden of iemands rechten geschonden worden door de afschaffing van de bovenvermelde weg.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Verzoekschrift houdende de afschaffing van buurtweg 77 uit de Atlas van Sint-Joris-Winge en de toegevoegde bijlagen.

 

Besluit:

13 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Tamara Vande Reyde, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jo Smekens.
Artikel 1.

De gemeenteraad stelt vast dat niet alle eigenaars van buurtweg 77 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge een verzoekschrift hebben ingediend waardoor er twijfel bestaat over het dertigjarig niet-gebruik.

 

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 77 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge geen uitspraak gedaan kan worden over het dertigjarig niet-gebruik door het publiek.

 

Artikel 2.

Het is aangewezen ten einde gefundeerd uitspraak te kunnen doen over een eventuele afschaffing dat het verzoekschrift onderschreven wordt door alle eigenaars van buurtweg 78 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Artikel 3.

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het DLB." "

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 77 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge geen uitspraak gedaan kan worden over het dertigjarig niet-gebruik door het publiek vermits niet alle eigenaars van de weg het verzoekschrift hebben onderschreven.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 78 Sint-Joris-Winge

Motivering

 

Feiten en context

Het verzoekschrift van 5 mei 2020 tot de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 78 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Het verzoekschrift wordt ingediend door:

- Geeraerts – Thirion, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge, pachter

- De heer Vincent Geeraerts, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge, pachter

- Mevrouw Agnes Willems, wonende te Motbroekstraat 73, 3390 Tielt-Winge, eigenaar

- De heer Dirk Van De Gaer, wonende te Keulestraat 46, 3390 Tielt-Winge, eigenaar

- De heer Georges Caluwaerts, wonende te Motbroekstraat 51, 3390 Tielt-Winge, eigenaar

 

De in titel vermelde weg is onder meer gelegen op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie A, nummers:

- 307A, eigendom van verzoekers Agnes Willems en Dirk Van De Gaer

- 307B, eigendom van verzoeker Georges Caluwaerts.

 

Juridische gronden

      Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

      Artikel 14 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Verzoekers brengen de volgende motivatie aan:

“Als een buurtweg in de Atlas staat, moet de gemeente bewijzen dat zij die weg ooit in gebruik genomen heeft en die weg onderhouden heeft om publieke doorgang mogelijk te maken of in stand te houden.

Omtrent huidige sentier bestaat geen betwisting nu de gemeente Tielt-Winge vertegenwoordigd door haar College van Burgemeester en Schepenen in de procedure die gevoerd werd door de heer Marc Van Damme voor de Vrederechter van het kanton Aarschot erkende dat dergelijke inbezitname nooit gebeurd is.

Indien er per impossibile al een inbezitname door de gemeente zou gebeurd zijn, quod non, dan zijn de buurtwegen in alle geval teniet gegaan door verjaring wegens onbruik gedurende meer dan dertig jaar.

Conform artikel 12 van de wet van 10 april 1841 betreffende de buurtwegen verdwijnt een buurtweg uit het openbaar domein wanneer hij niet meer door het publiek wordt gebruikt en niet meer door de gemeente wordt onderhouden. Artikel 12 vereist niet dat de buurtweg in zijn ganse lengte geen openbare bestemming meer heeft. Het volstaat dat de buurtweg, over een deel van zijn lengte, zijn openbare bestemming heeft verloren over de gehele breedte van de bedding. In casu kan het onbruik van ruim 30 jaar op geen enkele wijze worden betwist.

Deze buurtweg is integraal ingenomen door de landbouw, verzoekers stellen dat er decennialang lang enkel landbouw geweest is en geen pad.

Verzoekers benadrukken dat het (recente) decreet van 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen uitsluitend van toepassing is op “alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, worden voor de toepassing van dit decreet geacht een gemeenteweg te zijn.”

Immers, gezien dit decreet in artikel 14 § 1 bepaalt dat gemeentewegen alleen opgeheven kunnen worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet vragen verzoekers aan de gemeente dan ook om de – onbestaande - buurtweg volledigheidshalve ook administratief te laten afschaffen conform artikel 20 e.v. van het decreet betreffende de gemeentewegen.”

 

Sinds 1 september 2019 is het Decreet houdende Gemeentewegen van toepassing. Vlaanderen brengt alle openbare wegen die beheerd worden door de gemeenten onder één gemeentenwegendecreet en heft de federale buurtwegenwet van 1841 op.

 

Artikel 85 van dit decreet stelt dat alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, voor de toepassing van dit decreet geacht worden een gemeenteweg te zijn.

 

Er wordt een uniform statuut gecreëerd voor alle wegen die door de gemeente beheerd worden, onafhankelijk van het gebruik, of dit nu voor gemotoriseerd verkeer is of niet, en ongeacht de origine van de weg: buurtweg, verkavelingsweg, weg aangelegd op basis van de wet- en decreetgeving rooilijnen.

 

Sedert de inwerkingtreding van dit decreet kunnen gemeentewegen alleen opgeheven worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet en kunnen deze gemeentewegen niet zomaar verdwijnen door niet-gebruik. Dat geldt ook voor alle gemeentewegen die momenteel afgesloten of ontoegankelijk zijn.

 

Buurtweg 78 is tussen de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat volledig ingenomen door de landbouwsector.

 

Enkel de eigenaars ter hoogte van de Kleerbeekstraat dienen een verzoekschrift in. De overige eigenaars van de wegbedding richting de Motbroekstraat werden niet op het verzoekschrift vermeld. Indien zou ingestemd worden met deze afschaffing zou de weg behouden blijven vanaf de Motbroekstraat, maar geen verbinding meer maken met de Kleerbeekstraat.

 

Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen.

De principes uit artikel 4 luiden als volgt:

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4.  Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan. In het verzoekschrift wordt geargumenteerd dat ter hoogte van Kleerbeekstraat via buurtweg 32 (Atlas der Buurtwegen van Houwaart) een verbinding gemaakt wordt tussen de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat.

Bovendien wordt de verbinding tussen de Motbroekstraat en de Kleerbeekstraat tevens gegarandeerd via de Heikenstraat (buurtweg 41 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge) en buurtweg 43 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit bevestigt des te meer het algemeen belang van het openbaar gebruik van gemeentewegen. Dit gedeelte van buurtweg 78 is niet in deze lussen opgenomen, hierdoor wordt het gebrek van het algemeen belang van deze weg aangetoond.

 

Het zuidelijk gedeelte van buurtweg 78, tussen de Kleerbeekstraat en de Oude Diestsebaan is wel in het netwerk opgenomen

 

Vermits er voldoende andere verbindingen tussen de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat in de onmiddellijke omgeving aanwezig zijn, wordt het algemeen belang niet geschonden door het afschaffen van het gedeelte van buurtweg 78 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge, gesitueerd tussen de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat.

 

De Kleerbeekstraat (buurtwegen 32 Houwaart en buurtweg 36 Sint-Joris-Winge), de Heikenstraat (buurtweg 41 Sint-Joris-Winge) en buurtweg 43 Sint-Joris-Winge kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de verkeersveiligheid van de trage weggebruiker is bijgevolg niet in het gedrang.

 

Het verzoekschrift wordt niet ingediend door alle eigenaars die een gedeelte van de wegbedding bezitten. Het is niet duidelijk of de ontsluiting van de percelen gehypothekeerd wordt door een eventuele afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 78 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

De bedoelde weg bevindt zich niet ter hoogte van de gemeentegrenzen. Er is bijgevolg geen sprake van een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

 

Verzoekers benadrukken dat deze buurtweg integraal ingenomen is door de landbouw, verzoekers stellen dat er decennialang lang enkel landbouw geweest is en geen pad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Verzoekschrift houdende de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 78 uit de Atlas van Sint-Joris-Winge en de toegevoegde bijlagen.

 

Besluit:

13 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Tamara Vande Reyde, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jo Smekens.
Artikel 1.

De gemeenteraad stelt vast dat niet alle eigenaars van dit segment van buurtweg 78 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge een verzoekschrift hebben ingediend waardoor er twijfel bestaat over het dertigjarig niet-gebruik.

 

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 78 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge geen uitspraak gedaan kan worden over het dertigjarig niet-gebruik door het publiek.

 

Artikel 2.

Het is aangewezen ten einde gefundeerd uitspraak te kunnen doen over een eventuele afschaffing dat het verzoekschrift onderschreven wordt door alle eigenaars van dit gedeelte van buurtweg 78 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Artikel 3.

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het DLB." "

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 78 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge geen uitspraak gedaan kan worden over het dertigjarig niet-gebruik door het publiek vermits niet alle eigenaars van dit gedeelte van de weg hebben onderschreven.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Verzoekschrift tot afschaffing van buurtweg 80 Sint-Joris-Winge

Motivering

 

Feiten en context

Het verzoekschrift van 5 mei 2020 tot de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 80 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Het betreft het gedeelte van de weg gelegen op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie B, nummer 223C, ter plaatse Weyblock.

 

Het verzoekschrift wordt ingediend door:

- De heer Gerry Caluwaerts, wonende te Motbroekstraat 53, 3390 Tielt-Winge, eigenaar

- Geeraerts – Thirion, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge, pachter

- De heer Vincent Geeraerts, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge, pachter

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikel 14 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Verzoekers brengen de volgende motivatie aan:

“Als een buurtweg in de Atlas staat, moet de gemeente bewijzen dat zij die weg ooit in gebruik genomen heeft en die weg onderhouden heeft om publieke doorgang mogelijk te maken of in stand te houden.

 

Omtrent huidige sentier bestaat geen betwisting nu de gemeente Tielt-Winge vertegenwoordigd door haar College van Burgemeester en Schepenen in de procedure die gevoerd werd door de heer Marc Van Damme voor de Vrederechter van het kanton Aarschot erkende dat dergelijke inbezitname nooit gebeurd is.

 

Indien er per impossibile al een inbezitname door de gemeente zou gebeurd zijn, quod non, dan zijn de buurtwegen in alle geval teniet gegaan door verjaring wegens onbruik gedurende meer dan dertig jaar.

 

Conform artikel 12 van de wet van 10 april 1841 betreffende de buurtwegen verdwijnt een buurtweg uit het openbaar domein wanneer hij niet meer door het publiek wordt gebruikt en niet meer door de gemeente wordt onderhouden. Artikel 12 vereist niet dat de buurtweg in zijn ganse lengte geen openbare bestemming meer heeft. Het volstaat dat de buurtweg, over een deel van zijn lengte, zijn openbare bestemming heeft verloren over de gehele breedte van de bedding. In casu kan het onbruik van ruim 30 jaar op geen enkele wijze worden betwist.

 

Verzoekers benadrukken dat het (recente) decreet van 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen uitsluitend van toepassing is op “alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, worden voor de toepassing van dit decreet geacht een gemeenteweg te zijn.”

 

Immers, gezien dit decreet in artikel 14 § 1 bepaalt dat gemeentewegen alleen opgeheven kunnen worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet vragen verzoekers aan de gemeente dan ook om de – onbestaande - buurtweg volledigheidshalve ook administratief te laten afschaffen conform artikel 20 e.v. van het decreet betreffende de gemeentewegen.”

 

Sinds 1 september 2019 is het Decreet houdende Gemeentewegen van toepassing. Vlaanderen brengt alle openbare wegen die beheerd worden door de gemeenten onder één gemeentenwegendecreet en heft de federale buurtwegenwet van 1841 op.

 

Artikel 85 van dit decreet stelt dat alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, voor de toepassing van dit decreet geacht worden een gemeenteweg te zijn.

 

Er wordt een uniform statuut gecreëerd voor alle wegen die door de gemeente beheerd worden, onafhankelijk van het gebruik, of dit nu voor gemotoriseerd verkeer is of niet, en ongeacht de origine van de weg: buurtweg, verkavelingsweg, weg aangelegd op basis van de wet- en decreetgeving rooilijnen.

 

Sedert de inwerkingtreding van dit decreet kunnen gemeentewegen alleen opgeheven worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet en kunnen deze gemeentewegen niet zomaar verdwijnen door niet-gebruik. Dat geldt ook voor alle gemeentewegen die momenteel afgesloten of ontoegankelijk zijn.

 

Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen.

 

De principes uit artikel 4 luiden als volgt:

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2.  Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan. In het verzoekschrift wordt niet geargumenteerd door de verzoekende partijen waarom de afschaffing of verplaatsing van de trage wegen ten dienste van het algemeen belang zou staan. Zij stellen hieromtrent dat het duidelijk is dat de afschaffing van huidige buurtweg niet in strijd is met de doelstellingen van het decreet (verkeersveiligheid, bescherming trage wegen etc.) noch met het beleid dat door de gemeente gevoerd wordt, niet in het minst nu deze buurtweg nooit in bezit genomen is door de gemeente en dus de facto onbestaand is.

 

De gemeenteraad besloot in zitting van 21 december 2017 tot de gedeeltelijke afschaffing en wijziging van buurtwegen 76, 78 en 80 van de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge, het Wingherheydepad, het Wingherbergpad en Heykenspad. Deze procedure hield onder meer de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 76 in over de eigendom van de bovenvermelde verzoeker-eigenaar. Het gedeeltelijk afschaffen van buurtweg 76 was mogelijk op voorwaarde dat buurtweg 80 behouden bleef ten einde de wandellus te behouden tussen de Kleerbeekstraat en de Oude Diestsebaan.

 

Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit bevestigt des te meer het algemeen belang van het openbaar gebruik van gemeentewegen. Buurtweg 80 is in deze lussen opgenomen, hierdoor wordt het algemeen belang van deze weg aangetoond. Ten dienste van het algemeen belang kan deze gemeenteweg niet opgeheven worden.

 

Bovendien wordt tijdens door middel van de gemeenteraadsbeslissing van 21 december 2017 de ligging van buurtweg 80 gewijzigd, hetgeen minstens duidt op het bestaan van de weg en het publiek gebruik van deze weg.

 

Daarnaast werd het gemeentebestuur tevens door een inwoner verzocht op te treden tegen het vermoedelijk omploegen van weg 80. Dit bewijst het gebruik en het bestaan van de weg wel degelijk.

 

Er wordt verzocht om een segment in het midden van de wegbedding te schaffen. De weg zou blijven bestaan ter hoogte van de Oude Diestsebaan en de Kleerbeekstraat. Dit is praktisch gezien niet werkbaar en haalbaar.

 

Er ligt voldoende bewijs voorhanden dat de gemeenteweg 80 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge nog steeds door het publiek gebruikt wordt, weze het maar sporadisch of occasioneel.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Verzoekschrift tot de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 80 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Besluit:

13 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Tamara Vande Reyde, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jo Smekens.
Artikel 1.

De gemeenteraad stelt vast dat er wat betreft weg 80 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge geen sprake is van een dertigjarig niet-gebruik door het publiek.

 

Artikel 2.

De gemeenteraad geeft aan het college van burgemeester en schepenen de opdracht om de publieke doorgang te vrijwaren overeenkomstig de in het gemeentewegendecreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.

 

Artikel 3.

De publieke erfdienstbaarheden van doorgang op weg 80 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge dienen gerespecteerd te worden.

 

Artikel 4.

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het DLB." "

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 80 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge geen sprake is van een dertigjarig niet-gebruik door het publiek.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Verzoekschrift tot afschaffing van buurtweg 82 Sint-Joris-Winge

Motivering

 

Feiten en context

Het verzoekschrift van 5 mei 2020 tot de afschaffing van buurtweg 82 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Het verzoekschrift wordt ingediend door:

- Geeraerts – Thirion, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- De heer Vincent Geeraerts, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- BVBA Bellerophontes, met maatschappelijke zetel te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- Mevrouw Yvonne Vervoort, wonende te Kleerbeekstraat 20, 3390 Tielt-Winge

- De heer Roger Van Ham, wonende te Motbroekstraat 24, 3390 Tielt-Winge

- De heer Georges Caluwaerts, wonende te Motbroekstraat 51, 3390 Tielt-Winge

 

De in titel vermelde weg is gelegen op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie A, nummers:

- 343 en 350H, eigendom van verzoeker Vincent Geeraerts.

- 351K, eigendom van verzoekster BVBA Bellerophontes.

- 351H, eigendom van verzoekster Yvonne Vervoort.

- 351L, eigendom van verzoekers Maurice Geeraerts en Yvonne Vervoort.

- 342, eigendom van verzoeker Roger Van Ham.

- 344, eigendom van verzoeker Georges Caluwaerts.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikel 14 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Verzoekers brengen de volgende motivatie aan:

“Als een buurtweg in de Atlas staat, moet de gemeente bewijzen dat zij die weg ooit in gebruik genomen heeft en die weg onderhouden heeft om publieke doorgang mogelijk te maken of in stand te houden.

Omtrent huidige sentier bestaat geen betwisting nu de gemeente Tielt-Winge vertegenwoordigd door haar College van Burgemeester en Schepenen in de procedure die gevoerd werd door de heer Marc Van Damme voor de Vrederechter van het kanton Aarschot erkende dat dergelijke inbezitname nooit gebeurd is.

Indien er per impossibile al een inbezitname door de gemeente zou gebeurd zijn, quod non, dan zijn de buurtwegen in alle geval teniet gegaan door verjaring wegens onbruik gedurende meer dan dertig jaar.

Conform artikel 12 van de wet van 10 april 1841 betreffende de buurtwegen verdwijnt een buurtweg uit het openbaar domein wanneer hij niet meer door het publiek wordt gebruikt en niet meer door de gemeente wordt onderhouden. Artikel 12 vereist niet dat de buurtweg in zijn ganse lengte geen openbare bestemming meer heeft. Het volstaat dat de buurtweg, over een deel van zijn lengte, zijn openbare bestemming heeft verloren over de gehele breedte van de bedding. In casu kan het onbruik van ruim 30 jaar op geen enkele wijze worden betwist.

In de procedure voor de Vrederechter heeft de gemeente zelf vastgesteld dat pad 82 ter hoogte van de Kleerbeekstraat bebouwd is met landgebouwen (het landgebouw aan de Kleerbeekstraat 20 met bouwjaar 1967!). De gemeente heeft daarbij verwezen naar bouwplannen en liggingsplannen bij vergunningen gevoegd (telkens daterend van de jaren ’60 en ’70) en wat minstens op een dertigjarige verjaring wijst. Immers, de gemeente heeft voor de Vrederechter zelf erkent in conclusie dat bij de toekenning van de stedenbouwkundige vergunning geen buurtweg gekend was waarop zij de vergunning verleend hebben en verzoekers de landgebouwen hebben opgericht pal op wat volgens de atlas der buurtwegen een “buurtweg” zou zijn.

Verderop richting de Heikenstraat zijn er heel wat belemmeringen door afspanningen van weides, opnieuw is dit pad al decennialang geïntegreerd in de omgeving en omliggende weides.

Ter hoogte van Kleerbeekstraat 20 wordt via buurtweg 43 (zijstraat Motbroekstraat) een verbinding gemaakt tussen de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat (Motbroekstraat 36). Deze verbinding zou volgens de gemeente open moeten zijn.

Het kwestieuze pad 82 vormt samen met het kwestieus pad 76 (waarvoor ook een aanvraag tot afschaffing werd ingediend) een ‘kruis’ tussen de Motbroekstraat (ten noorden) en de Kleerbeekstraat (ten zuiden). Dit ‘kruis’ heeft evenwel geen enkel nut nu deze volledig omringd is door wegen die wél voor het publiek openstaan. Niet alleen de bovenvermelde wegen nl. de Motbroekstraat en de Kleerbeekstraat zijn publieke wegen, maar eveneens de Heikenstraat aan de westkant en een deel van de Motbroekstraat (weg 43) aan de oostkant. Reden waarom de paden 76 en 82 nooit in gebruik genomen werden na de opname in de Atlas, en minstens al meer dan dertig jaar in onbruik geraakt zijn.

Verzoekers benadrukken dat het (recente) decreet van 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen uitsluitend van toepassing is op “alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, worden voor de toepassing van dit decreet geacht een gemeenteweg te zijn.”

Immers, gezien dit decreet in artikel 14 § 1 bepaalt dat gemeentewegen alleen opgeheven kunnen worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet vragen verzoekers aan de gemeente dan ook om de – onbestaande - buurtweg volledigheidshalve ook administratief te laten afschaffen conform artikel 20 e.v. van het decreet betreffende de gemeentewegen.”

 

Sinds 1 september 2019 is het Decreet houdende Gemeentewegen van toepassing. Vlaanderen brengt alle openbare wegen die beheerd worden door de gemeenten onder één gemeentenwegendecreet en heft de federale buurtwegenwet van 1841 op.

 

Artikel 85 van dit decreet stelt dat alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, voor de toepassing van dit decreet geacht worden een gemeenteweg te zijn.

 

Er wordt een uniform statuut gecreëerd voor alle wegen die door de gemeente beheerd worden, onafhankelijk van het gebruik, of dit nu voor gemotoriseerd verkeer is of niet, en ongeacht de origine van de weg: buurtweg, verkavelingsweg, weg aangelegd op basis van de wet- en decreetgeving rooilijnen.

 

Sedert de inwerkingtreding van dit decreet kunnen gemeentewegen alleen opgeheven worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet en kunnen deze gemeentewegen niet zomaar verdwijnen door niet-gebruik. Dat geldt ook voor alle gemeentewegen die momenteel afgesloten of ontoegankelijk zijn.

 

Buurtweg 82 is ter hoogte van de Kleerbeekstraat bebouwd met landgebouwen (het landgebouw aan de Kleerbeekstraat 20 met bouwjaar 1967). Hiervoor wordt verwezen naar bouwplannen en liggingsplannen bij die bij vergunningen gevoegd werden (telkens daterend van de jaren ’60 en ’70) en wat minstens op een dertigjarige verjaring wijst.

 

Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen.

 

De principes uit artikel 4 luiden als volgt:

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan. In het verzoekschrift wordt geargumenteerd dat ter hoogte van Kleerbeekstraat 20 via buurtweg 43 (zijstraat Motbroekstraat) een verbinding gemaakt wordt tussen de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat (Motbroekstraat 36). Bovendien wordt de verbinding tussen de Motbroekstraat en de Kleerbeekstraat tevens gegarandeerd via de Heikenstraat (buurtweg 41 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge).

 

Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit bevestigt des te meer het algemeen belang van het openbaar gebruik van gemeentewegen. Buurtweg 82 is niet in deze lussen opgenomen, hierdoor wordt het gebrek van het algemeen belang van deze weg aangetoond.

 

Vermits er voldoende andere verbindingen tussen de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat in de onmiddellijke omgeving aanwezig zijn, wordt het algemeen belang niet geschonden door het afschaffen van deze buurtweg 82 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

De Heikenstraat (buurtweg 41) en buurtweg 43 kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de verkeersveiligheid van de trage weggebruiker is bijgevolg niet in het gedrang.

 

Het verzoekschrift wordt ingediend door alle eigenaars die een gedeelte van de wegbedding bezitten. Het is aannemelijk dat de ontsluiting van de percelen niet verhinderd wordt door een eventuele afschaffing.

 

De bedoelde grens bevindt zich niet ter hoogte van de gemeentegrenzen. Er is bijgevolg geen sprake van een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

 

Verzoekers benadrukken dat hun percelen dat bij openstelling volledig zou doorkruist worden door twee voetwegen, een ernstige waardevermindering zullen ondervinden en wat verzoekers enorme schade berokkenen temeer zij landbouwers zijn en deze percelen aanwenden in hun bedrijf. Verzoekers zien er ook het nut niet van in om hun landbouwpercelen te laten doorkruisen met twee voetwegen daar waar de volledige blok omringd is door publieke wandelpaden. Gezien er een voldoende aanbod aan trage wegen aanwezig is in de onmiddellijke omgeving, wordt de ruimtelijke behoefte van de trage weggebruiker niet geschonden door de weg af te schaffen, hetzelfde geldt voor de toekomstige generaties. Het zou daarentegen getuigen van een geoptimaliseerd gebruik van de landbouwpercelen.

 

Er wordt verzocht om de wegbedding volledig af te schaffen. Het verzoekschrift werd ingediend namens alle eigenaars van de wegbedding.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Verzoekschrift houdende de afschaffing van buurtweg 82 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge met bijlagen.

 

Besluit:

13 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Tamara Vande Reyde, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jo Smekens.
Artikel 1.

De gemeenteraad stelt, op basis van voorhanden zijnde goedgekeurde bouwvergunningen, vast dat er sprake is van een dertigjarig niet-gebruik van buurtweg 82 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge door het publiek.

 

Artikel 2.

De gemeenteraad stelt vast dat het verzoekschrift houdende de afschaffing van buurtweg 82 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge kan aanvaard worden vermits deze afschaffing in overeenstemming zou zijn met de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen:

 

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang.

In het verzoekschrift wordt geargumenteerd dat ter hoogte van Kleerbeekstraat 20 via buurtweg 43 (zijstraat Motbroekstraat) een verbinding gemaakt wordt tussen de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat (Motbroekstraat 36). Bovendien wordt de verbinding tussen de Motbroekstraat en de Kleerbeekstraat tevens gegarandeerd via de Heikenstraat (buurtweg 41 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge).

Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit bevestigt des te meer het algemeen belang van het openbaar gebruik van gemeentewegen. Buurtweg 82 is niet in deze lussen opgenomen, hierdoor wordt het gebrek van het algemeen belang van deze weg aangetoond.

Vermits er voldoende andere verbindingen tussen de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat in de onmiddellijke omgeving aanwezig zijn, wordt het algemeen belang niet geschonden door het afschaffen van deze buurtweg 82 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd.

Vermits er voldoende andere verbindingen tussen de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat in de onmiddellijke omgeving aanwezig zijn, kan de uitzonderingsregel, namelijk het afschaffing van buurtweg 82 uit de Altas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge, worden toegestaan.

 

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen.

De Heikenstraat (buurtweg 41) en buurtweg 43 kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de verkeersveiligheid van de trage weggebruiker is bijgevolg niet in het gedrang.

Het verzoekschrift wordt ingediend door alle eigenaars die een gedeelte van de wegbedding bezitten. Het is aannemelijk dat de ontsluiting van de percelen niet verhinderd wordt door een eventuele afschaffing.

 

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

De bedoelde grens bevindt zich niet ter hoogte van de gemeentegrenzen. Er is bijgevolg geen sprake van een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

 

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

Verzoekers benadrukken dat hun percelen dat bij openstelling volledig zou doorkruist worden door twee voetwegen, een ernstige waardevermindering zullen ondervinden en wat verzoekers enorme schade berokkenen temeer zij landbouwers zijn en deze percelen aanwenden in hun bedrijf. Verzoekers zien er ook het nut niet van in om hun landbouwpercelen te laten doorkruisen met twee voetwegen daar waar de volledige blok omringd is door publieke wandelpaden. Gezien er een voldoende aanbod aan trage wegen aanwezig is in de onmiddellijke omgeving, wordt de ruimtelijke behoefte van de trage weggebruiker niet geschonden door de weg af te schaffen, hetzelfde geldt voor de toekomstige generaties. Het zou daarentegen getuigen van een geoptimaliseerd gebruik van de landbouwpercelen.

 

Artikel 3.

De eigenaars van de wegbedding hebben het recht om een gezamenlijke aanvraag, conform de geldende richtlijnen, houdende de afschaffing van buurtweg 82 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge in te dienen. Zij dienen zelf dergelijke aanvraag te bekostigen.

 

Artikel 4.

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het DLB." "

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 82 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge sprake is van een dertigjarig niet-gebruik door het publiek.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Verzoekschrift tot afschaffing van buurtweg 88 Sint-Joris-Winge

Motivering

 

Feiten en context

Het verzoekschrift van 5 mei 2020 tot de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 88 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Het verzoekschrift wordt ingediend door:

- Geeraerts – Thirion, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- De heer Vincent Geeraerts, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

 

De in titel vermelde weg is gelegen op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 2e afdeling,

sectie A, nummers:

- 380W, 381A en 384M, eigendom van verzoekers Geeraerts - Thirion.

- 394A, eigendom van verzoekers Geeraerts - Thirion en Vincent Geeraerts.

- 409G en 409H, eigendom van Rosalie Portauwe.

 

Juridische gronden

           Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

           Artikel 14 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Verzoekers brengen de volgende motivatie aan:

"Als een buurtweg in de Atlas staat, moet de gemeente bewijzen dat zij die weg ooit in gebruik genomen heeft en die weg onderhouden heeft om publieke doorgang mogelijk te maken of in stand te houden.

 

Omtrent huidige sentier bestaat geen betwisting nu de gemeente Tielt-Winge vertegenwoordigd door haar College van Burgemeester en Schepenen in de procedure die gevoerd werd door de heer Marc Van Damme voor de Vrederechter van het kanton Aarschot erkende dat dergelijke inbezitname nooit gebeurd is.

 

Indien er per impossibile al een inbezitname door de gemeente zou gebeurd zijn, quod non, dan zijn de buurtwegen in alle geval teniet gegaan door verjaring wegens onbruik gedurende meer dan dertig jaar.

 

Conform artikel 12 van de wet van 10 april 1841 betreffende de buurtwegen verdwijnt een buurtweg uit het openbaar domein wanneer hij niet meer door het publiek wordt gebruikt en niet meer door de gemeente wordt onderhouden. Artikel 12 vereist niet dat de buurtweg in zijn ganse lengte geen openbare bestemming meer heeft. Het volstaat dat de buurtweg, over een deel van zijn lengte, zijn openbare bestemming heeft verloren over de gehele breedte van de bedding. In casu kan het onbruik van ruim 30 jaar op geen enkele wijze worden betwist.

 

De weg wordt niet vermeld op de plannen van de ruilverkaveling. Het pand loopt parallel aan een rustige zijstraat van de Motbroekstraat.

De weg werd ter hoogte van de Motbroekstraat bebouwd met een woning.

 

Verzoekers benadrukken dat het (recente) decreet dd. 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen uitsluitend van toepassing is op “alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, worden voor de toepassing van dit decreet geacht een gemeenteweg te zijn.”

 

Immers, gezien dit decreet in artikel 14 § 1 bepaalt dat gemeentewegen alleen opgeheven kunnen worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet vragen verzoekers aan de gemeente dan ook om de – onbestaande - buurtweg volledigheidshalve ook administratief te laten afschaffen conform artikel 20 e.v. van het decreet betreffende de gemeentewegen."

 

Sinds 1 september 2019 is het Decreet houdende Gemeentewegen van toepassing. Vlaanderen brengt alle openbare wegen die beheerd worden door de gemeenten onder één gemeentenwegendecreet en heft de federale buurtwegenwet van 1841 op.

 

Artikel 85 van dit decreet stelt dat alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, voor de toepassing van dit decreet geacht worden een gemeenteweg te zijn.

 

Er wordt een uniform statuut gecreëerd voor alle wegen die door de gemeente beheerd worden, onafhankelijk van het gebruik, of dit nu voor gemotoriseerd verkeer is of niet, en ongeacht de origine van de weg: buurtweg, verkavelingsweg, weg aangelegd op basis van de wet- en decreetgeving rooilijnen.

 

Sedert de inwerkingtreding van dit decreet kunnen gemeentewegen alleen opgeheven worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet en kunnen deze gemeentewegen niet zomaar verdwijnen door niet-gebruik. Dat geldt ook voor alle gemeentewegen die momenteel afgesloten of ontoegankelijk zijn.

 

Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen.

De principes uit artikel 4 luiden als volgt:

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan. In het verzoekschrift wordt geargumenteerd dat deze weg nooit als buurtweg werd gebruikt.

 

De weg wordt niet vermeld op de plannen van de ruilverkaveling van de jaren '70. Een parallelweg, weg nummer 45 wordt hierop wel vermeld. Deze weg is aangeduid in volle lijnen en is bijgevolg openbaar domein met een in het bezit van het lokaal bestuur zijnde wegbedding. Het is aannemelijker deze weg te behouden in het wegenpatrimonium. Deze weg verbindt evenzeer de Oude Leuvensebaan met de Motbroekstraat. Maar heeft tevens een directe doorsteek via de Motbroekstraat richting het Walenbos.

 

In tweede instantie zorgt een zijarm van de Motbroekstraat (weg 5) eveneens voor de verbinding tussen de Motbroekstraat en de Oude Leuvensebaan.

 

Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit bevestigt des te meer het algemeen belang van het openbaar gebruik van gemeentewegen. Buurtweg 88 is niet in deze lussen opgenomen, hierdoor wordt het gebrek van

het algemeen belang van deze weg aangetoond.

 

Buurtwegen 5 en 45 zorgen reeds voor een verbinding tussen de Oude Leuvensebaan en de Motbroekstraat. Het algemeen belang wordt niet geschonden door het afschaffen van deze buurtweg

88 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Buurtwegen 5 en 45 kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de verkeersveiligheid van de trage weggebruiker is bijgevolg niet in het gedrang.

 

Het verzoekschrift wordt echter niet ingediend door alle eigenaars die een gedeelte van de wegbedding bezitten. Het is aannemelijk dat de ontsluiting van de percelen mogelijks verhinderd wordt door een eventuele afschaffing.

 

De bedoelde grens bevindt zich niet ter hoogte van de gemeentegrenzen. Er is bijgevolg geen sprake van een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

 

Verzoekers benadrukken dat de sentier volledig ingebed is in de omliggende landbouwpercelen en dat op de bedding van de weg een woning, daterend van voor de stedenbouwkundige wetgeving,  gebouwd werd.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Verzoekschrift tot de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 88 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Besluit:

13 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Tamara Vande Reyde, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jo Smekens.
Artikel 1.

De gemeenteraad stelt vast dat niet alle eigenaars van het in het verzoekschrift vervatte deel van buurtweg 88 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge een verzoekschrift hebben ingediend waardoor er twijfel bestaat over het dertigjarig niet-gebruik.

 

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 88 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge geen uitspraak gedaan kan worden over het dertigjarig niet-gebruik door het publiek.

 

Artikel 2.

Het is aangewezen ten einde gefundeerd uitspraak te kunnen doen over een eventuele afschaffing dat het verzoekschrift onderschreven wordt door alle eigenaars van het gedeelte van buurtweg 88 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Artikel 3.

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het DLB." "

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 88 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge geen uitspraak gedaan kan worden over het dertigjarig niet-gebruik door het publiek vermits niet alle eigenaars van de weg het verzoekschrift hebben onderschreven.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Verzoekschrift tot afschaffing van buurtweg 89 Sint-Joris-Winge

Motivering

 

Feiten en context

Het verzoekschrift van 5 mei 2020 tot de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 89 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Het verzoekschrift wordt ingediend door:

- De heer Maurice Geeraerts, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- Mevrouw Yvonne Vervoort, wonende te Kleerbeekstraat 20, 3390 Tielt-Winge

 

De in titel vermelde weg is gelegen op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 4e afdeling,

sectie A, nummers:

- 400D en 404A, eigendom van Trompet - Bronckaerts.

- 410C, eigendom van mevrouw Louisa Vandenhove, An Michiels en Luc Michiels.

- 419A, eigendom van mevrouw Ivonna Vervoort, Yvette Geeraerts en Maurice Geeraerts.

- 420A, eigendom van Christophe Eraly en Philip Eraly.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikel 14 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Verzoekers brengen de volgende motivatie aan:

"Als een buurtweg in de Atlas staat, moet de gemeente bewijzen dat zij die weg ooit in gebruik genomen heeft en die weg onderhouden heeft om publieke doorgang mogelijk te maken of in stand te houden.

 

Omtrent huidige sentier bestaat geen betwisting nu de gemeente Tielt-Winge vertegenwoordigd door haar College van Burgemeester en Schepenen in de procedure die gevoerd werd door de heer Marc Van Damme voor de Vrederechter van het kanton Aarschot erkende dat dergelijke inbezitname nooit gebeurd is.

 

Indien er per impossibile al een inbezitname door de gemeente zou gebeurd zijn, quod non, dan zijn de buurtwegen in alle geval teniet gegaan door verjaring wegens onbruik gedurende meer dan dertig jaar.

 

Conform artikel 12 van de wet van 10 april 1841 betreffende de buurtwegen verdwijnt een buurtweg

uit het openbaar domein wanneer hij niet meer door het publiek wordt gebruikt en niet meer door de gemeente wordt onderhouden. Artikel 12 vereist niet dat de buurtweg in zijn ganse lengte geen openbare bestemming meer heeft. Het volstaat dat de buurtweg, over een deel van zijn lengte, zijn openbare bestemming heeft verloren over de gehele breedte van de bedding. In casu kan het onbruik van ruim 30 jaar op geen enkele wijze worden betwist.

 

De weg wordt niet vermeld op de plannen van de ruilverkaveling. Het pand loopt parallel aan een rustige zijstraat van de Motbroekstraat.

 

Verzoekers benadrukken dat het (recente) decreet dd. 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen uitsluitend van toepassing is op “alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, worden voor de toepassing van dit decreet geacht een gemeenteweg te zijn.”

Immers, gezien dit decreet in artikel 14 § 1 bepaalt dat gemeentewegen alleen opgeheven kunnen worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet vragen verzoekers aan de gemeente dan ook om de – onbestaande - buurtweg volledigheidshalve ook administratief te laten afschaffen conform artikel 20 e.v. van het decreet betreffende de gemeentewegen."

 

Sinds 1 september 2019 is het Decreet houdende Gemeentewegen van toepassing. Vlaanderen brengt alle openbare wegen die beheerd worden door de gemeenten onder één gemeentenwegendecreet en heft de federale buurtwegenwet van 1841 op.

 

Artikel 85 van dit decreet stelt dat alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, voor de toepassing van dit decreet geacht worden een gemeenteweg te zijn.

 

Er wordt een uniform statuut gecreëerd voor alle wegen die door de gemeente beheerd worden, onafhankelijk van het gebruik, of dit nu voor gemotoriseerd verkeer is of niet, en ongeacht de origine van de weg: buurtweg, verkavelingsweg, weg aangelegd op basis van de wet- en decreetgeving rooilijnen.

 

Sedert de inwerkingtreding van dit decreet kunnen gemeentewegen alleen opgeheven worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet en kunnen deze gemeentewegen niet zomaar verdwijnen door niet-gebruik. Dat geldt ook voor alle gemeentewegen die momenteel afgesloten of ontoegankelijk zijn.

 

Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen.

 

De principes uit artikel 4 luiden als volgt:

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan. In het verzoekschrift wordt geargumenteerd dat deze weg nooit als buurtweg werd gebruikt.

 

De weg wordt niet vermeld op de plannen van de ruilverkaveling van de jaren '70. Een parallelweg, weg nummer 45 wordt hierop wel vermeld. Deze weg is aangeduid in volle lijnen en is bijgevolg openbaar domein met een in het bezit van het lokaal bestuur zijnde wegbedding. Het is aannemelijker deze weg te behouden in het wegenpatrimonium. Deze weg verbindt evenzeer de Oude Leuvensebaan met de Motbroekstraat. Maar heeft tevens een directe doorsteek via de Motbroekstraat richting het Walenbos.

 

In tweede instantie zorgt een zijarm van de Motbroekstraat (weg 5) eveneens voor de verbinding tussen de Motbroekstraat en de Oude Leuvensebaan.

 

Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit bevestigt des te meer het algemeen belang van het openbaar gebruik van gemeentewegen. Buurtweg 89 is niet in deze lussen opgenomen, hierdoor wordt het gebrek van het algemeen belang van deze weg aangetoond.

 

Buurtwegen 5 en  45 zorgen reeds voor een verbinding tussen de Oude Leuvensebaan en de Motbroekstraat. Het algemeen belang wordt niet geschonden door het afschaffen van deze buurtweg 89 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Buurtwegen 5 en 45 kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de verkeersveiligheid van de trage weggebruiker is bijgevolg niet in het gedrang.

 

Het verzoekschrift wordt echter niet ingediend door alle eigenaars die een gedeelte van de wegbedding bezitten. Het is aannemelijk dat de ontsluiting van de percelen mogelijks verhinderd wordt door een eventuele afschaffing.

 

De bedoelde grens bevindt zich niet ter hoogte van de gemeentegrenzen. Er is bijgevolg geen sprake van een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

 

Verzoekers benadrukken dat de sentier volledig ingebed is in de omliggende landbouwpercelen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Verzoekschrift tot de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 89 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Besluit:

13 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Tamara Vande Reyde, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jo Smekens.
Artikel 1.

De gemeenteraad stelt vast dat niet alle eigenaars van het in het verzoekschrift vervatte deel van buurtweg 89 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge een verzoekschrift hebben

ingediend waardoor er twijfel bestaat over het dertigjarig niet-gebruik.

 

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 89 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge geen uitspraak gedaan kan worden over het dertigjarig niet-gebruik door het publiek.

 

Artikel 2.

Het is aangewezen ten einde gefundeerd uitspraak te kunnen doen over een eventuele afschaffing dat het verzoekschrift onderschreven wordt door alle eigenaars van het gedeelte van buurtweg 89 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Artikel 3.

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het DLB." "

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 89 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge geen uitspraak gedaan kan worden over het dertigjarig niet-gebruik door het publiek vermits niet alle eigenaars van de weg het verzoekschrift hebben onderschreven.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Verzoekschrift tot afschaffing van buurtweg 91 Sint-Joris-Winge

Motivering

 

Feiten en context

Het verzoekschrift van 5 mei 2020 tot de afschaffing van buurtweg 91 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Het verzoekschrift wordt ingediend door:

- Geeraerts – Thirion, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- Mevrouw Yvonne Vervoort, wonende te Kleerbeekstraat 20, 3390 Tielt-Winge

- De heer Roger Van Ham, wonende te Motbroekstraat 24, 3390 Tielt-Winge

 

De in titel vermelde weg is gelegen op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 4e afdeling,

sectie A, nummers:

- 384H en 384M, eigendom van verzoekers Geeraerts - Thirion.

- 391D, eigendom van verzoeker Roger Van Ham.

- 392E, 394A, 398F en 399D, eigendom van Geeraerts - Thirion en Vincent Geeraerts.

- 400D en 404A, eigendom van Trompet - Bronckaerts.

- 419A, eigendom van Ivonna Vervoort, Yvette Geeraerts en Maurice Geeraerts.

 

Juridische gronden

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Artikel 14 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Verzoekers brengen de volgende motivatie aan:

"Als een buurtweg in de Atlas staat, moet de gemeente bewijzen dat zij die weg ooit in gebruik genomen heeft en die weg onderhouden heeft om publieke doorgang mogelijk te maken of in stand te houden.

 

Omtrent huidige sentier bestaat geen betwisting nu de gemeente Tielt-Winge vertegenwoordigd door haar College van Burgemeester en Schepenen in de procedure die gevoerd werd door de heer Marc Van Damme voor de Vrederechter van het kanton Aarschot erkende dat dergelijke inbezitname nooit gebeurd is.

 

Indien er per impossibile al een inbezitname door de gemeente zou gebeurd zijn, quod non, dan zijn de buurtwegen in alle geval teniet gegaan door verjaring wegens onbruik gedurende meer dan dertig jaar.

 

Conform artikel 12 van de wet van 10 april 1841 betreffende de buurtwegen verdwijnt een buurtweg uit het openbaar domein wanneer hij niet meer door het publiek wordt gebruikt en niet meer door de gemeente wordt onderhouden. Artikel 12 vereist niet dat de buurtweg in zijn ganse lengte geen openbare bestemming meer heeft. Het volstaat dat de buurtweg, over een deel van zijn lengte, zijn openbare bestemming heeft verloren over de gehele breedte van de bedding. In casu kan het onbruik van ruim 30 jaar op geen enkele wijze worden betwist.

 

Het pad is gelegen in ruilverkavelingsgebied. De weg wordt niet vermeld in het plan van de ruilverkaveling. In diverse bouwvergunningen van de jaren '80 wordt niet verwezen naar de weg. Bovendien werd de Wingerstraat in 1913 verlegd waardoor er geen aansluiting meer is met buurtweg 91.

 

De weg belemmerd de bedrijfsvoering van verzoekers Geeraerts - Thirion. Op de wegbedding staan bomen en struiken die al meer dan 30 jaar aanwezig zijn.

 

Verzoekers benadrukken dat het (recente) decreet dd. 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen uitsluitend van toepassing is op “alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, worden voor de toepassing van dit decreet geacht een gemeenteweg te zijn.”

 

Immers, gezien dit decreet in artikel 14 § 1 bepaalt dat gemeentewegen alleen opgeheven kunnen worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet vragen verzoekers aan de gemeente dan ook om de – onbestaande - buurtweg volledigheidshalve ook administratief te laten afschaffen conform artikel 20 e.v. van het decreet betreffende de gemeentewegen."

 

Sinds 1 september 2019 is het Decreet houdende Gemeentewegen van toepassing. Vlaanderen brengt alle openbare wegen die beheerd worden door de gemeenten onder één gemeentenwegendecreet en heft de federale buurtwegenwet van 1841 op.

 

Artikel 85 van dit decreet stelt dat alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, voor de toepassing van dit decreet geacht worden een gemeenteweg te zijn.

 

Er wordt een uniform statuut gecreëerd voor alle wegen die door de gemeente beheerd worden, onafhankelijk van het gebruik, of dit nu voor gemotoriseerd verkeer is of niet, en ongeacht de origine van de weg: buurtweg, verkavelingsweg, weg aangelegd op basis van de wet- en decreetgeving rooilijnen.

 

Sedert de inwerkingtreding van dit decreet kunnen gemeentewegen alleen opgeheven worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet en kunnen deze gemeentewegen niet zomaar verdwijnen door niet-gebruik. Dat geldt ook voor alle gemeentewegen die momenteel afgesloten of ontoegankelijk zijn.

 

Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen.

De principes uit artikel 4 luiden als volgt:

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan.

In 1913 werd de bedding van de Wingerstraat gewijzigd. De hierop aantakkende buurwegen werden naar aanlegging van deze verplaatsing niet aangepast waardoor buurtweg 91 geen verbinding maakt me de Wingerstraat.

Bovendien bevinden de Motbroekstraat en de Oude Leuvensebaan, beide eenvakswegen zich parallel aan deze weg.

 

Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit bevestigt des te meer het algemeen belang van het openbaar gebruik van gemeentewegen. Deze weg is niet in deze lussen opgenomen, hierdoor wordt het gebrek van het algemeen belang van deze weg aangetoond.

 

Vermits er voldoende andere verbindingen, de Motbroekstraat en de Oude Leuvensebaan, in de onmiddellijke omgeving aanwezig zijn, wordt het algemeen belang niet geschonden door het afschaffen van buurtweg 91 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge. Deze zijn tevens bruikbaar door de trage weggebruiker, de verkeersveiligheid van de trage weggebruiker is bijgevolg niet in het gedrang.

 

De bedoelde grens bevindt zich niet ter hoogte van de gemeentegrenzen. Er is bijgevolg geen sprake van een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

 

Verzoekers benadrukken dat hun percelen dat bij openstelling de weg door hun landbouwbedrijf met gesloten circuit zou lopen, dit behelst de nodige belemmeringen voor hun bedrijfsvoering. Zij ondervinden ten gevolge van de weg een ernstige waardevermindering en schade.

 

Gezien er een voldoende aanbod aan trage wegen aanwezig is in de onmiddellijke omgeving, wordt de ruimtelijke behoefte van de trage weggebruiker niet geschonden door de weg af te schaffen, hetzelfde geldt voor de toekomstige generaties. Het zou daarentegen getuigen van een geoptimaliseerd gebruik van de landbouwpercelen.

 

Er wordt verzocht om de wegbedding af te schaffen.

 

Het verzoekschrift werd niet ingediend namens alle eigenaars van de wegbedding. Het is niet duidelijk of de ontsluiting van deze percelen niet verhinderd wordt door een eventuele afschaffing.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Verzoekschrift tot de afschaffing van buurtweg 91 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Besluit:

13 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Tamara Vande Reyde, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jo Smekens.
Artikel 1.

De gemeenteraad stelt vast dat niet alle eigenaars van het in het verzoekschrift vervatte deel van buurtweg 91 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge een verzoekschrift hebben ingediend waardoor er twijfel bestaat over het dertigjarig niet-gebruik.

 

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 91 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge geen uitspraak gedaan kan worden over het dertigjarig niet-gebruik door het publiek.

 

Artikel 2.

Het is aangewezen ten einde gefundeerd uitspraak te kunnen doen over een eventuele afschaffing dat het verzoekschrift onderschreven wordt door alle eigenaars van het gedeelte van buurtweg 91 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Artikel 3.

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het DLB." "

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 91 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge geen uitspraak gedaan kan worden over het dertigjarig niet-gebruik door het publiek vermits niet alle eigenaars van de weg het verzoekschrift hebben onderschreven.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Verzoekschrift tot afschaffing van buurtweg 103 Tielt

Motivering

 

Feiten en context

Het verzoekschrift van 5 mei 2020 tot de afschaffing van buurtweg 103 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Tielt.

 

Het verzoekschrift wordt ingediend door Pasgang - Verheyden, wonende te Haldertstraat 265, 3390 Tielt-Winge

 

De in titel vermelde weg is gelegen op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 1e afdeling,

sectie A, nummers:

- 165L, eigendom van verzoekers Pasgang - Verheyden.

- 151Y, eigendom van Verbist - Van Gestel.

- 152L, eigendom van Maria Van De Ven.

- 152R, 152V en 152W, eigendom van Remi Fierens en Rita Fierens.

- 163F, eigendom van Margareta Broos.

- 163H, eigendom van Dunon - Torfs en Ann Torfs.

- 165E en 165G, eigendom van Verheyden André.

- 169C en 174F, eigendom van Pascal Vandenbergh.

- 174G, eigendom van Verdeyen Bart.

 

Juridische gronden

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 14 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Verzoekers brengen de volgende motivatie aan:

“Als een buurtweg in de Atlas staat, moet de gemeente bewijzen dat zij die weg ooit in gebruik genomen heeft en die weg onderhouden heeft om publieke doorgang mogelijk te maken of in stand te houden.

 

Omtrent huidige sentier bestaat geen betwisting nu de gemeente Tielt-Winge vertegenwoordigd door

haar College van Burgemeester en Schepenen in de procedure die gevoerd werd door de heer Marc Van Damme voor de Vrederechter van het kanton Aarschot erkende dat dergelijke inbezitname nooit gebeurd is.

 

Indien er per impossibile al een inbezitname door de gemeente zou gebeurd zijn, quod non, dan zijn de buurtwegen in alle geval teniet gegaan door verjaring wegens onbruik gedurende meer dan dertig jaar.

 

Conform artikel 12 van de wet van 10 april 1841 betreffende de buurtwegen verdwijnt een buurtweg uit het openbaar domein wanneer hij niet meer door het publiek wordt gebruikt en niet meer door de gemeente wordt onderhouden. Artikel 12 vereist niet dat de buurtweg in zijn ganse lengte geen openbare bestemming meer heeft. Het volstaat dat de buurtweg, over een deel van zijn lengte, zijn openbare bestemming heeft verloren over de gehele breedte van de bedding. In casu kan het onbruik van ruim 30 jaar op geen enkele wijze worden betwist.

 

Verzoekers benadrukken dat het (recente) decreet van 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen uitsluitend van toepassing is op “alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, worden voor de toepassing van dit decreet geacht een gemeenteweg te zijn.”

 

Immers, gezien dit decreet in artikel 14 § 1 bepaalt dat gemeentewegen alleen opgeheven kunnen worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet vragen verzoekers aan de gemeente dan ook om de – onbestaande - buurtweg volledigheidshalve ook administratief te laten afschaffen conform artikel 20 e.v. van het decreet betreffende de gemeentewegen.”

 

Verzoekers stellen dat de bedding bebouwd is met een stal en dat de weg niet open is voor publiek gebruik vermits er over de heropening zou moeten onderhandeld worden. Het betreft een drassig perceel dat in de winter niet toegankelijk is. de bedding van de gracht is privé eigendom. De omheining is ouder dan 30 jaar. 

 

De weg is niet opgenomen op de topografische kaart, evenmin op uittreksels van kaarten van 1865, 1869 en 1980.

 

Het staat dan ook vast dat deze weg hoogstens een losweg is dienstig voor de aangelanden, er is geen sprake van een publiek gebruik."

 

Sinds 1 september 2019 is het Decreet houdende Gemeentewegen van toepassing. Vlaanderen brengt alle openbare wegen die beheerd worden door de gemeenten onder één gemeentenwegendecreet en heft de federale buurtwegenwet van 1841 op.

 

Artikel 85 van dit decreet stelt dat alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, voor de toepassing van dit decreet geacht worden een gemeenteweg te zijn.

 

Er wordt een uniform statuut gecreëerd voor alle wegen die door de gemeente beheerd worden, onafhankelijk van het gebruik, of dit nu voor gemotoriseerd verkeer is of niet, en ongeacht de origine van de weg: buurtweg, verkavelingsweg, weg aangelegd op basis van de wet- en decreetgeving rooilijnen.

 

Sedert de inwerkingtreding van dit decreet kunnen gemeentewegen alleen opgeheven worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet en kunnen deze gemeentewegen niet zomaar verdwijnen door niet-gebruik. Dat geldt ook voor alle gemeentewegen die momenteel afgesloten of ontoegankelijk zijn.

 

Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen.

De principes uit artikel 4 luiden als volgt:

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan. In het verzoekschrift wordt niet geargumenteerd door de verzoekende partijen waarom de afschaffing of verplaatsing van de trage wegen ten dienste van het algemeen belang zou staan. Zij stellen hieromtrent dat het duidelijk is dat de afschaffing van huidige buurtweg niet in strijd is met de doelstellingen van het decreet (verkeersveiligheid, bescherming trage wegen etc.) noch met het beleid dat door de gemeente gevoerd wordt, niet in het minst nu deze buurtweg nooit in bezit genomen is door de gemeente en dus de facto onbestaand is.

 

Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit bevestigt des te meer het algemeen belang van het openbaar gebruik van gemeentewegen. Buurtweg 103 is in deze lussen opgenomen, hierdoor wordt het algemeen belang van deze weg aangetoond. Ten dienste van het algemeen belang kan deze gemeenteweg niet opgeheven worden. Via de weg wordt een verbinding gecreëerd tussen de Haksbergstraat en de Berkendreef.

 

De percelen die belast zijn met de buurtweg worden gebezigd voor agrarische doeleinden. Het is aannemelijk dat de betrokken eigenaars deze wensen te verleggen naar de perceelsgrenzen.

 

Het verzoekschrift werd niet door alle betrokken eigenaars ondertekend.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Verzoekschrift tot de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 103 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt.

 

Besluit:

14 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jo Smekens.
Artikel 1.

De gemeenteraad stelt weg 103 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt niet afgeschaft kan worden gezien het recreatief nut van deze weg in het gemeentelijk wandelnetwerk. Een afschaffing van deze weg zou het algemeen belang schaden.

 

Artikel 2.

De gemeenteraad geeft aan het college van burgemeester en schepenen de opdracht om de publieke

doorgang te vrijwaren overeenkomstig de in het gemeentewegendecreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.

 

Artikel 3.

De publieke erfdienstbaarheden van doorgang op weg 103 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt dienen gerespecteerd te worden.

 

Artikel 4.

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het DLB." "

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 103 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt een afschaffing het algemeen belang zou schaden.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Verzoekschrift tot afschaffing van buurtweg 113 Tielt

Motivering

 

Feiten en context

Het verzoekschrift van 5 mei 2020 tot de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 113 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Tielt.

 

Het verzoekschrift wordt ingediend door:

- Frederickx - Stroobant, wonende te Lindestraat 9, 3390 Tielt-Winge

- Mevrouw Gerda Verheyden, wonende te Haldertstraat 265, 3390 Tielt-Winge

- Verheyden - De Laet, wonende te Haldertstraat 241, 3390 Tielt-Winge

- Mevrouw Magda Vanwinckel, wonende te Diestsesteenweg 6, 3390 Tielt-Winge

 

De in titel vermelde weg is gelegen op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 1e afdeling,

sectie A, nummers 141C, 141D en 141H, eigendom van verzoekers Verheyden - De Laet en Gerda Verheyden.

 

De in titel vermelde weg is gelegen op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 1e afdeling,

sectie B, nummers:

- 706K en 716D, eigendom van verzoekers Frederickx - Stroobant.

- 720G en 721A, eigendom van verzoekster Magda Vanwinckel.

 

Juridische gronden

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 14 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Verzoekers brengen de volgende motivatie aan:

"Als een buurtweg in de Atlas staat, moet de gemeente bewijzen dat zij die weg ooit in gebruik genomen heeft en die weg onderhouden heeft om publieke doorgang mogelijk te maken of in stand te houden.

 

Omtrent huidige sentier bestaat geen betwisting nu de gemeente Tielt-Winge vertegenwoordigd door haar College van Burgemeester en Schepenen in de procedure die gevoerd werd door de heer Marc Van Damme voor de Vrederechter van het kanton Aarschot erkende dat dergelijke inbezitname nooit gebeurd is.

 

Indien er per impossibile al een inbezitname door de gemeente zou gebeurd zijn, quod non, dan zijn de buurtwegen in alle geval teniet gegaan door verjaring wegens onbruik gedurende meer dan dertig jaar.

 

Conform artikel 12 van de wet van 10 april 1841 betreffende de buurtwegen verdwijnt een buurtweg uit het openbaar domein wanneer hij niet meer door het publiek wordt gebruikt en niet meer door de gemeente wordt onderhouden. Artikel 12 vereist niet dat de buurtweg in zijn ganse lengte geen openbare bestemming meer heeft. Het volstaat dat de buurtweg, over een deel van zijn lengte, zijn openbare bestemming heeft verloren over de gehele breedte van de bedding. In casu kan het onbruik van ruim 30 jaar op geen enkele wijze worden betwist.

 

Verzoekers stellen dat dit pad ingebed is in de omgeving, nooit zichtbaar geweest is en aldus nooit in gebruik genomen werd dan wel ooit gebruikt werd.

Opmerkelijk is dat in de procedure voor de Vrederechter de gemeente Tielt-Winge naar dit pad geen enkel onderzoek deed (naar het merendeel van de 41 paden deed de gemeente dit wél), en wat in casu afdoende zegt.

 

Verzoekers Frederickx - Stroobant benadrukken dat de Lindestraat in 1870 verlegd werd (de Lindestraat werd ‘rechtgetrokken’) zodat pad 113 zoals aangeduid in de atlas der buurtwegen in alle geval geen aansluiting meer heeft op deze straat en aldus doodloopt in de velden. Op een plan opgesteld in 1944 door een landmeter wordt pad 113 niet vermeld.

 

Verzoekers Pasgang – Verheyden leggen ook omtrent dit beweerde pad een fotoreportage voor en waaruit blijkt dat er van een buurtweg geen sprake is. Tussen de straat en het perceel van verzoekers ligt een gracht (de bedding is eigendom van de gemeente) waar geen overwelving is of buizen liggen zodat er geen ‘aansluiting’ is van de openbare weg naar de plaats waar pad 113 zou lopen (op de tweede foto zogezegd ter hoogte van het deksel en waar aldus niets te zien is van een buurtweg).

Op de volgende foto’s zijn de recente werken van Aquafin (loodrecht op de Hommelse beek waarvan de bedding privé is) te zien waarbij evenmin rekening gehouden werd met de beweerde buurtweg.

 

De weg komt niet voor op de topografische kaarten, noch op kaarten van 1865, 1869 en 1980.

 

Verzoekers benadrukken dat het (recente) decreet dd. 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen uitsluitend van toepassing is op “alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, worden voor de toepassing van dit decreet geacht een gemeenteweg te zijn.”

 

Immers, gezien dit decreet in artikel 14 § 1 bepaalt dat gemeentewegen alleen opgeheven kunnen worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet vragen verzoekers aan de gemeente dan ook om de – onbestaande - buurtweg volledigheidshalve ook administratief te laten afschaffen conform artikel 20 e.v. van het decreet betreffende de gemeentewegen."

 

Sinds 1 september 2019 is het Decreet houdende Gemeentewegen van toepassing. Vlaanderen brengt alle openbare wegen die beheerd worden door de gemeenten onder één gemeentenwegendecreet en heft de federale buurtwegenwet van 1841 op.

 

Artikel 85 van dit decreet stelt dat alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, voor de toepassing van dit decreet geacht worden een gemeenteweg te zijn.

 

Er wordt een uniform statuut gecreëerd voor alle wegen die door de gemeente beheerd worden, onafhankelijk van het gebruik, of dit nu voor gemotoriseerd verkeer is of niet, en ongeacht de origine van de weg: buurtweg, verkavelingsweg, weg aangelegd op basis van de wet- en decreetgeving rooilijnen.

 

Sedert de inwerkingtreding van dit decreet kunnen gemeentewegen alleen opgeheven worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet en kunnen deze gemeentewegen niet zomaar verdwijnen door niet-gebruik. Dat geldt ook voor alle gemeentewegen die momenteel afgesloten of ontoegankelijk zijn.

 

Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen.

De principes uit artikel 4 luiden als volgt:

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan. In het verzoekschrift wordt terecht geargumenteerd dat op 22 juni 1870  een verplaatsing van de bedding van de Lindestraat goedgekeurd werd. Door deze verplaatsing maakt de Vyverkensvoetweg geen verbinding meer met de Lindestraat, heden is deze voetweg vanaf de Boekhoutstraat doodlopend in een weide langs Lindestraat 9. Minstens sinds 1870 is de verbinding onderbroken.

 

Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit bevestigt des te meer het algemeen belang van het openbaar gebruik van gemeentewegen. Dit gedeelte van buurtweg 113 is niet in deze lussen opgenomen, hierdoor wordt het gebrek van het algemeen belang van deze weg aangetoond.

 

Het is aangewezen buurtweg 103, een parallelle verbinding tussen de Haksbergstraat en de Berkendreef te behouden. Deze weg moet wel behouden blijven gezien de waarde voor het recreatief net.

 

Vermits er een andere verbindingen tussen de Haksbergstraat, Berkendreef en Boekhoutstraat in de onmiddellijke omgeving aanwezig is, wordt het algemeen belang niet geschonden door het afschaffen van buurtweg 113 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Deze wegen kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de verkeersveiligheid van de trage weggebruiker is bijgevolg niet in het gedrang, hetzelfde geldt voor de toekomstige generaties. Het zou daarentegen getuigen van een geoptimaliseerd gebruik van de landbouwpercelen.

 

De bedoelde grens bevindt zich niet ter hoogte van de gemeentegrenzen. Er is bijgevolg geen sprake

van een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

 

Het verzoekschrift werd ingediend namens alle eigenaars van de wegbedding.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Verzoekschrift houdende de afschaffing van buurtweg 113 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Tielt met bijlagen.

 

Besluit:

15 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jo Smekens.
Artikel 1.

De gemeenteraad stelt, op basis van voorhanden zijnde goedgekeurde bouwvergunningen, vast dat er sprake is van een dertigjarig niet-gebruik van buurtweg 113 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Tielt door het publiek.

 

Artikel 2.

De gemeenteraad stelt vast dat het verzoekschrift houdende de afschaffing van buurtweg 113 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt kan aanvaard worden vermits deze afschaffing in overeenstemming zou zijn met de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen:

 

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang.

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan. In het verzoekschrift wordt terecht geargumenteerd dat op 22 juni 1870  een verplaatsing van de bedding van de Lindestraat goedgekeurd werd. Door deze verplaatsing maakt de Vyverkensvoetweg geen verbinding meer met de Lindestraat, heden is deze voetweg vanaf de Boekhoutstraat doodlopend in een weide langs Lindestraat 9. Minstens sinds 1870 is de verbinding onderbroken.

Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit bevestigt des te meer het algemeen belang van het openbaar gebruik van gemeentewegen. Dit gedeelte van buurtweg 113 is niet in deze lussen opgenomen, hierdoor wordt het gebrek van het algemeen belang van deze weg aangetoond.

 

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd.

Het is aangewezen buurtweg 103, een parallelle verbinding tussen de Haksbergstraat en de Berkendreef te behouden. Deze weg moet wel behouden blijven gezien de waarde voor het recreatief net.

Vermits er een andere verbindingen tussen de Haksbergstraat, Berkendreef en Boekhoutstraat in de onmiddellijke omgeving aanwezig is, wordt het algemeen belang niet geschonden door het afschaffen van buurtweg 113 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen.

Vermits er een andere verbindingen tussen de Haksbergstraat, Berkendreef en Boekhoutstraat in de onmiddellijke omgeving aanwezig is, wordt het algemeen belang niet geschonden door het afschaffen van buurtweg 113 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

Deze wegen kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de verkeersveiligheid van de trage weggebruiker is bijgevolg niet in het gedrang, hetzelfde geldt voor de toekomstige generaties. Het zou daarentegen getuigen van een geoptimaliseerd gebruik van de landbouwpercelen.

Het verzoekschrift wordt ingediend door alle eigenaars die een gedeelte van de wegbedding bezitten. Het is aannemelijk dat de ontsluiting van de percelen niet verhinderd wordt door een eventuele afschaffing.

 

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

De bedoelde grens bevindt zich niet ter hoogte van de gemeentegrenzen. Er is bijgevolg geen sprake van een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

 

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan. In het verzoekschrift wordt terecht geargumenteerd dat op 22 juni 1870  een verplaatsing van de bedding van de Lindestraat goedgekeurd werd. Door deze verplaatsing maakt de Vyverkensvoetweg geen verbinding meer met de Lindestraat, heden is deze voetweg vanaf de Boekhoutstraat doodlopend in een weide langs Lindestraat 9. Minstens sinds 1870 is de verbinding onderbroken.

Vermits er een andere verbindingen tussen de Haksbergstraat, Berkendreef en Boekhoutstraat in de onmiddellijke omgeving aanwezig is, wordt het algemeen belang niet geschonden door het afschaffen van buurtweg 113 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Artikel 3.

De eigenaars van de wegbedding hebben het recht om een gezamenlijke aanvraag, conform de geldende richtlijnen, houdende de afschaffing van buurtweg 113 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Tielt in te dienen. Zij dienen zelf dergelijke aanvraag te bekostigen.

 

Artikel 4.

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het DLB." "

De gemeenteraad oordeelt dat er wat betreft weg 113 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt sprake is van een dertigjarig niet-gebruik door het publiek.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Verlegging van buurtweg 118 Tielt

Motivering

 

Feiten en context

De Blaesbalkvoetweg is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Tielt als weg nummer 118.

 

Deze weg is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Tielt 1,65 meter breed.

 

De weg is een zijtak van de Rillaarseweg weg en vormt de verbinding tussen Rillaarseweg 101 en de voorvermelde Rillaarsweg.

 

Een ander gedeelte van deze weg 118 werd afgeschaft door de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant op 30 december 1952.

 

Juridische gronden

           Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

           Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Overeenkomstig de plannen is de weg gelegen op langs de perceelsgrens van het kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummers 654K en 659D. Deze percelen wordt heden gebruikt als toegang tot de achterliggende woning met als adres Rillaarseweg 101 en als toegang tot de parking van het funerarium.

 

Het gebruik van deze percelen zou geoptimaliseerd kunnen worden. De verlegging van de voetweg biedt de aanvragers de mogelijkheid om de nieuwbouw van het funerarium met woonst verder naar links in te planten.

 

Het decreet op de gemeentewegen stelt dat het gemeentebestuur dient te waken over de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau. De afschaffing van dit gedeelte van de gemeenteweg 118, zoals vervat in het grafisch plan brengt deze doelstelling van het decreet niet in het gedrang. De verbinding blijft behouden maar wordt minimaal verplaatst naar de linkse perceelsgrens van het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 659V. De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant besloot op 30 december 1952 tot de afschaffing van buurtweg 118 voor wat betreft het gedeelte tussen de Bergstraat - Boterstraat en Boterstraat - Rillaarseweg 101 over een afstand van ongeveer 660 meter.

 

Een andere opgelegde doelstelling is de herwaardering en de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen zowel op recreatief als functioneel vlak. Deze doelstelling wordt evenmin geschonden. De verbinding blijft behouden maar wordt minimaal verplaatst naar de linkse perceelsgrens van het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 659V.

 

De af te schaffen oppervlakte bedraagt 98m².

 

De te behouden oppervlakte bedraagt 6m².

 

De nieuw aan te leggen oppervlakte bedraagt 113 m².

 

Het bedoelde af te schaffen en te behouden gedeelte van weg 118 situeert zich overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Tielt op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummers 654K en 659V, beiden in eigendom van:

- Joalkoba, met maatschappelijke zetel te Wijkstraat 25, 3590 Diepenbeek

- Bart Reweghs, wonende te Rillaarseweg 103, 3390 Tielt-Winge

- Koen Reweghs, wonende te Geenrodestraat 1, 3560 Lummen

 

Het bedoelde nieuw aan te leggen gedeelte van weg 118 situeert zich overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Tielt op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 659V, in eigendom van:

- Joalkoba, met maatschappelijke zetel te Wijkstraat 25, 3590 Diepenbeek

- Bart Reweghs, wonende te Rillaarseweg 103, 3390 Tielt-Winge

- Koen Reweghs, wonende te Geenrodestraat 1, 3560 Lummen

 

De eigenaars voegden een gemotiveerde aanvraag toe, waarbij wordt voorgesteld om de bovenvermelde weg deels te wijzigen.

 

Gelet op de bijgevoegde plannen van 31 januari 2020, zoals opgemaakt door landmeter-expert Paul Oversteyns.

 

De bovenvermelde eigenaars nemen de kosten voor de procedure ten laste.

 

De opheffing van dit gedeelte van weg 53 overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen schendt het algemeen belang niet. De verbinding blijft behouden maar wordt minimaal verplaatst naar de linkse perceelsgrens van het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 659V.

 

De minimale wijziging van deze weg is in dit geval een uitzonderingsmaatregel die het wegennetwek niet schaadt.

 

De verkeersveiligheid en de ontsluiting van de aangrenzende percelen worden in acht genomen. De gedeeltelijke wijziging van weg 118 heeft geen invloed op de ontsluiting van de aanpalende percelen. De verbinding met de Rillaarseweg blijft verzekerd door de aanleg van het nieuwe wegdeel. De aanvrager van dit wijzigingsdossier zal moeten instaan voor de aanleg van de weg (zowel fundering als bovengrondse afwerking) overeenkomstig de huidige toestand.

 

De betrokken bedding bevindt zich te Tielt ter hoogte van de Rillaarseweg, er zijn geen gemeentegrensoverschrijdende perspectieven die spelen.

 

De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant besloot op 30 december 1952 tot de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 118 voor wat betreft het gedeelte tussen de Bergstraat - Boterstraat en de Boterstraat - Rillaarseweg 110 over een afstand van 660 meter. Destijds werd geoordeeld dat de afschaffing van de weg het algemeen belang niet schaadt. De toenmalige afschaffing van dit wegsegment bracht de belangen van de toenmalige generatie kennelijk niet in het gedrang. Het is niet aannemelijk dat de belangen van de huidige en toekomstige generatie geschonden worden, de overgebleven verbinding blijft behouden, maar wordt minimaal verplaatst naar de linkse perceelsgrens van het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 659V.

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen van 6 oktober 2020.

 

Financiële gevolgen

De exacte financiële gevolgen zijn nog niet gekend, deze zijn afhankelijk van de te maken kosten naar aanleiding van onder meer het openbaar onderzoek. Deze kosten zullen geboekt worden op rekeningnummer 61420110 (Erelonen en vergoedingen (notaris, landmeter,...)) op het beleidsitem 060000 (Ruimtelijke Planning) van het exploitatiebudget 2020. Het beschikbaar krediet is 20.000 euro op 5 februari 2020.

 

Bijlagen

         Dossier houdende de gedeeltelijke verlegging van buurtweg 118 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Tielt.

         Besluit van de Bestendige Deputatie van de provincie Vlaams-Brabant van 30 december 1952.

 

Besluit:

16 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marleen De Vry, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jo Smekens.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot wijziging van de gemeenteweg, gekend als weg nummer 118 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt voorlopig vast.

 

Artikel 2

De gemeenteraad stelt het ontwerp van rooilijnplan van de gemeenteweg, gekend als weg nummer 118 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt voorlopig vast.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het grafisch plan tot wijziging van een gemeenteweg en het rooilijnplan aan een openbaar onderzoek dat minstens binnen een ordetermijn van dertig dagen na de voorlopige vaststelling start.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan de regels van bestuurlijk toezicht zoals bepaald in het DLB." "

De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot wijziging van de gemeenteweg, gekend als weg nummer 118 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt voorlopig vast.

De gemeenteraad stelt het ontwerp van rooilijnplan van de gemeenteweg, gekend als weg nummer 118 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt voorlopig vast.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Vaststelling gemeentelijk reglement bronbemalingen

Motivering

 

Feiten en context

Door de steeds vaker voorkomende periodes van droogte is een reglement inzake bronbemalingen  nodig om waterverspilling tijdens deze droogteperiodes tegen te gaan.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (hierna Vlarem II) in het bijzonder hoofdstuk 5.53

         Collegebeslissing 8 september 2020 - Gebruik water van bemalingen

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het reglement geldt voor bronbemalingen uitgevoerd vanaf april tot en met september (de meest voorkomende droogteperiodes).

 

Tijdens droge periodes moet iedereen spaarzaam omspringen met water (zie de recente politiebesluiten van de gouverneur rond verbod op sproeien in de tuin,...), de bouwtechnische noodzaak van een bronbemaling is dan ook moeilijk uit te leggen aan de bevolking (er kwamen hierover reeds klachten binnen).

 

Het lozen van bemalingswater in de riolering zorgt dat veel proper water toekomt in de waterzuiveringsinstallaties waardoor de werking van de biologische zuivering verstoord wordt, met eventueel zelfs slibuitspoeling tot gevolg.

 

Het lozen van bemalingswater in de riolering kan, zeker in tijden van droogte, drastische gevolgen hebben voor de vegetatie. Vijvers en plassen kunnen droog komen te staan, waardoor fauna en flora afsterven. En ook landbouwgronden ondervinden grote hinder van deze lagere grondwaterstanden, zowel voor de teelt maar ook de grondstabiliteit wordt beïnvloed.

 

Zoals Vlarem II dat voorschrijft heeft een retourbemaling de voorkeur; wanneer dit mits grondige motivatie niet mogelijk is moet men het bemalingswater opvangen.

 

Het opgevangen bemalingswater wordt ter beschikking gesteld van derden, het is niet geschikt voor menselijke consumptie maar kan gebruikt worden voor het besproeien van planten en groenten, het vullen van regenwaterputten en door landbouwers.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Geen bijlagen

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt volgend gemeentelijk reglement op de bronbemalingen vast:

 

Art. 1

Voor bronbemalingen uitgevoerd in de periode vanaf april tot en met september worden bij vergunningen of aktenames hierna volgende maatregelen opgelegd.

 

Art. 2

Het water moet buiten de onttrekkingszone opnieuw geïnfiltreerd worden via een retourbemaling.  Hiervan kan slechts afgeweken worden mits grondige motivatie.  Het college behoudt zich het recht voor om dit alsnog op te leggen indien zij van oordeel zijn dat de motivering onvoldoende is.

 

Art. 3

Wanneer geen retourbemaling mogelijk is, wordt een sonde-gestuurde bemaling toegepast.

 

Het bemalingswater dient opgevangen te worden in een buffervat van 10.000 liter vooraleer het wordt geloosd in het lozingspunt.  Het lozingspunt is bij voorkeur een open gracht of regenwaterafvoer en geen gemengde riolering of droogweerafvoer.  Het gebufferde water wordt ter beschikking gesteld van derden.  Op het buffervat is een kraan voorzien om dit mogelijk te maken.

 

Art. 4

De exploitant geeft wekelijks de meterstand van de debietmeter door aan de dienst omgeving-milieu.

 

Art. 5

Rubriek 53.8.1°a) dient aangevraagd te worden in de vergunning. Dit maakt het mogelijk om het bemalingswater te laten hergebruiken door landbouwers.  Deze rubriek kan ook ambtshalve worden toegevoegd als dit niet wordt aangevraagd.

 

Volgende bijzondere voorwaarden worden toegevoegd bij de vergunning:

Gedurende de droogteperiode (april tot en met september) dient voorafgaande aan de lozing van het bemalingswater een buffervat van minimaal 10.000 liter voorzien te worden met overloop naar het lozingspunt.  Op het buffervat dient een aftapkraan voorzien te worden dat hergebruik eenvoudig en kosteloos mogelijk maakt voor derden, daarnaast moet het ook mogelijk zijn voor landbouwers om hier water uit te pompen om een tankwagen te vullen. Er dient op elk moment vrije toegang te zijn vanop de openbare weg naar het buffervat, waarbij de veiligheid van gebruikers van het water gegarandeerd is.  Op het buffervat dient duidelijk, in waterbestendig materiaal, aangegeven te worden dat het water niet geschikt is voor menselijke consumptie en dat elk gebruik op eigen risico is.  De exploitant afficheert de beschikbaarheid van water op een duidelijk manier, zichtbaar van op de openbare weg van zodra er water ter beschikking is. De installatie van het buffervat dient te gebeuren op de eerste werkdag na de start van de bemaling. De exploitant stuurt uiterlijk op de dag na installatie van het buffervat een foto van de opstelling naar de dienst omgeving-milieu.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het  lokaal bestuur en treedt in werking de vijfde dag na bekendmaking conform artikel 288 van hetzelfde Decreet.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad keurt het reglement bronbemalingen goed.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Vaststelling samenwerkingsovereenkomst en afsprakennota met IGO omtrent de erosiecoördinator

Motivering

 

Feiten en context

Naar aanleiding van onze aanvraag voor de tweede subsidie van de erosiecoördinator vraagt het departement Omgeving een nieuwe versie van de samenwerkingsovereenkomst en afsprakennota. De huidige versie dateert van 2010 en bevat verouderde informatie. De subsidies dekken altijd de volledige kostprijs van de erosiecoördinator.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Besluit van de Vlaamse Regering van 8 mei 2009 betreffende de erosiebestrijding in het bijzonder artikel 6, 7, 12 en 17 en latere wijzigingen met name het Besluit van de Vlaamse Regering van 26 februari 2010, het besluit van de Vlaamse Regering van 7 februari 2014 en het Besluit van de Vlaamse Regering van 31 maart 2017

         Collegebeslissing 8 september 2020 - Erosiecoördinator herziening

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het erosiebestrijdingsplan van Tielt-Winge werd door IGO opgesteld.

 

Er zijn verschillende delen van de gemeente die sterk te lijden hebben onder erosie van hellende landbouwgronden door water, met verlies van vruchtbare landbouwgrond tot gevolg, evenals modder- en wateroverlast in lager gelegen wijken.

 

Op basis van het erosiebestrijdingsplan is het noodzakelijk om over te gaan tot een snelle uitvoering van erosiebestrijdende maatregelen.

 

Een gemeentegrensoverschrijdende aanpak van de erosieproblematiek is wenselijk.

 

Gemeenten die minstens per twee gemeenten eenzelfde erosiecoördinator aanstellen voor de begeleiding van de uitvoering van goedgekeurde erosiebestrijdingsplannen, kunnen subsidies ontvangen via de Vlaamse overheid voor de diensten van een erosiecoördinator.

 

IGO zal door minstens één andere gemeente binnen het arrondissement Leuven als erosiecoördinator aangesteld worden.

 

IGO heeft een grote expertise opgebouwd in het domein van de erosiebestrijding, zij stelt deze expertise ter beschikking van de gemeenten waar zij de diensten van een erosiecoördinator aanbiedt.

 

De tijdsbesteding en de geraamde kostprijs wordt opgenomen in de afsprakennota.

 

De gepresteerde uren van de erosiecoördinator voor 100% subsidieerbaar zijn via het hogergenoemde erosiebesluit van 2009 en latere wijzigingen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen (de gepresteerde uren van de erosiecoördinator zijn voor 100% subsidieerbaar).

 

Bijlagen

         Samenwerkingsovereenkomst

         Afsprakennota

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst en afsprakennota met IGO omtrent de erosiecoördinator, als bijlage bij deze beslissing, goed.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan IGO.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan de bepalingen van het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst en afsprakennota met IGO omtrent de erosiecoördinator goed.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Tielt-Winge en De Snorhaar vzw in het kader van het zwerfkattenproject

Motivering

 

Feiten en context

Het lokaal bestuur voert een zwerfkattenbeleid waarbij beroep wordt gedaan op De Snorhaar vzw voor het vangen van zwerfkatten en nadien het opvangen van zwerfkatten die nog te adopteren zijn. De samenwerking met de Snorhaar dient vastgesteld te worden in een overeenkomst.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Koninklijk besluit van 27 april 2007 houdende erkenningsvoorwaarden voor  inrichtingen voor dieren en de voorwaarden inzake de verhandeling van dieren

         Wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren, in het bijzonder artikel 9

         Collegebeslissing 8 september 2020 - Samenwerking De Snorhaar vzw met de gemeente Tielt-Winge voor het zwerfkattenproject

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

         De samenwerkingsovereenkomst met De Snorhaar is nodig zodat de organisatie zijn subsidies kan aanvragen bij de provincie. Als er geen overeenkomst wordt gemaakt, zal de samenwerking met De Snorhaar beëindigd worden. Er zijn geen actieve vrijwilligers meer in de gemeente die zwerfkatten willen vangen, indien er niet blijvend wordt samengewerkt met De Snorhaar zal het zwerfkattenprobleem terug toenemen en zijn de gebruikte budgetten van de voorbije jaren voor niets uitgegeven.

         De Snorhaar vzw en zijn vrijwilligers verrichten heel wal werk voor ons zwerfkattenproject er wordt daarom ook een vergoeding voorzien.

Het vangen van de gemelde zwerfkatten en het bezoek naar een dierenarts. Jonge kittens worden gesocialiseerd, krijgen de nodige behandelingen en worden vervolgens geplaatst bij een geschikte adoptant, idem bij tamme volwassen katten. Zieke en/of gewonde zwerfkatten worden indien mogelijk verzorgd en tijdelijk opgevangen, nadien wordt bekeken of ze terug uitgezet worden of geplaatst kunnen worden.

         De voorbije jaren is er altijd een goede en vlotte samenwerking geweest met De Snorhaar, er wordt gewenst dit te behouden. Bij meldingen wordt er snel gereageerd en de communicatie loopt vlot.

 

Financiële gevolgen

De gemeente Tielt-Winge betaalt jaarlijks een bedrag van 0,15€ (BTW incl.) per inwoner indexeerbaar op 1 januari van elk jaar volgens het aantal inwoners. De betaling zal geschieden op basis van een factuur betaalbaar 30 dagen na afgifte van elk jaar. Voor een deel van het jaar (beginjaar 2020, periode oktober-december), wordt dit tarief pro rata verrekend.

 

De gemeente Tielt-Winge neemt de kost van de sterilisatie of castratie en langwerkende antibioticum van zwerfkatten en zwerfkittens, gevangen op het grondgebied van Tielt-Winge op zich. Indien een zwerfkat in uiterste nood geëuthanaseerd moet worden neemt de gemeente ook deze kost op zich.

 

Samen met de factuur bezorgt het dierenopvangcentrum jaarlijks het werkingsverslag met de lijst van

de opgevangen dieren aan de gemeente.

 

Alle andere kosten, verbonden aan bovenstaande ondersteuning neemt De Snorhaar vzw op zich.

 

Bijlagen

Samenwerkingsovereenkomst De Snorhaar vzw

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het lokaal bestuur Tielt-Winge wijst De Snorhaar vzw, Rootstraat 33, 3270 Scherpenheuvel-Zichem, aan als dierenasiel, voor de opvang en verzorging van zwerfkatten op het grondgebied van de gemeente, conform de modaliteiten van de ter zake geldende reglementering.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om een overeenkomst, als bijlage bij deze beslissing, af te sluiten met De Snorhaar vzw.

 

Artikel 3

Deze overeenkomst loopt over een periode van 3 jaar, te rekenen vanaf de eerste januari volgend op de datum waarop deze overeenkomst ondertekend wordt.

 

In afwijking van deze regel geldt voor het eerste jaar, zijnde 2020, de startdatum van 1 oktober 2020. 

 

De overeenkomst wordt daarna stilzwijgend van jaar tot jaar verlengd. Partijen kunnen per aangetekend schrijven, minstens 3 maanden voor het einde van elke jaarlijkse verlenging het contract opzeggen.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht van het Decreet Lokaal Bestuur." "

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Tielt-Winge en De Snorhaar vzw in het kader van het zwerfkattenproject goed.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

EcoWerf - Mandaatbepaling - Bijzondere algemene vergadering - 25 november 2020

Motivering

 

Feiten en context

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de agenda van de bijzondere algemene vergadering van 25 november 2020 en mandaat te verlenen aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Gemeenteraadsbeslissing van 24 januari 2020 tot aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiger

         Statuten van EcoWerf

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De gemeente is aandeelhouder van EcoWerf.

 

Op 25 november 2020 vindt er een bijzondere algemene vergadering plaats. Uitnodiging werd via e-mail op 24 september 2020 en via aangetekend schrijven op 25 september 2020 ontvangen. Voor de gemeentelijke vertegenwoordiger dient hiervoor een mandaat te worden bepaald.

 

De agenda voor deze vergadering is:

1. Samenstelling van het bureau

2. Goedkeuring verslag van de algemene vergadering d.d. 17/06/2020

3. Financiën: Budgetten 2021, werkingsbijdragen 2021, opvraging gemeentelijke

bijdrage werkingskosten 2021 (statuten art. 15.2), gemeentelijke bijdrage

werkingskosten 2020 om te zetten naar kapitaal (statuten art. 15.2)

4. Toelichting nieuwe activiteiten 2021

5. Diversen

5.1. …

 

Als er omwille van de coronacrisis uitgeweken dient te worden naar een grotere vergaderlocatie of overgeschakeld te worden op een digitale vergadering zal EcoWerf ons hiervan tijdig inlichten.

 

Bij gemeenteraadsbeslissing van 24 januari 2019 werd raadslid Gerry Caluwaerts aangesteld als gemeentelijk vertegenwoordiger in de algemene vergadering tot het einde der legislatuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen verbonden aan deze beslissing.

 

Bijlagen

         Bijlage 1 - Verslag vergadering AV 20200617

         Bijlage 2 - Budget 2021

         Bijlage 3 - Overzichtsblad Budget 2021

         Bijlage 4 - Werkingsbijdragen 2021

         Bijlage 5 - Activiteiten EcoWerf 2021

         Bijlage 6 - Ontwerp grb mandatering av-vertegenwoordiger

         Mail EcoWerf

         Uitnodiging av 20201125

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger inzake de agenda van de bijzondere algemene vergadering van 25 november 2020 EcoWerf als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de bijzondere algemene vergadering.

 

Artikel 2

Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan de gemeentelijk vertegenwoordiger en aan EcoWerf, ter attentie van mevrouw Gerda Bleus, uitsluitend op het e-mailadres gerda.bleus@ecowerf.be

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 326 en volgenden van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017." "

Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de bijzondere algemene vergadering van 25 november 2020 van EcoWerf als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de bijzondere algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Fluvius - Mandaatbepaling - Buitengewone algemene vergadering - 9 december 2020

Motivering

 

Feiten en context

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 9 december 2020 en mandaat te verlenen aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Gemeenteraadsbeslissing van 21 februari 2019 tot aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiger

         Statuten van Fluvius OV

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De gemeente neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius.

 

Op 9 december 2020 vindt er een buitengewone algemene vergadering plaats. Uitnodiging ontvangen via het extranet van Fluvius en aangetekend schrijven op 4 september 2020. Voor de gemeentelijke vertegenwoordiger dient hiervoor een mandaat te worden bepaald.

 

De agenda voor deze vergadering is:

1) Aanpassen van de statuten als volgt:

- Aanpassen van de titels van Hoofstukken I, II en III en schrappen van Hoofdstuk VI

- Aanpassen van de bestaande artikels 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 8ter, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 26bis, 27, 30, 34, 35, 37, 39, 40, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 en bijlage 1

- Toevoegen van een artikel 2bis

- Schrappen van de bestaande artikelen 8bis, 9, 11bis, 27bis, 28, 29, 31, 32 en 33

- Hernummeren van de volledige statuten.

2) Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1 en 4 bij authentieke akte te doen vaststellen.

3) Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget 2021.

4) Statutaire benoemingen.

5) Statutaire mededelingen.

 

Bij gemeenteraadsbeslissing van 21 februari 2019 werd schepen Germaine Willems aangesteld als gemeentelijk vertegenwoordiger in de algemene vergadering tot het einde der legislatuur.

 

Omwille van het coronavirus COVID-19 staat het op heden nog niet vast onder welke vorm deze vergadering zal kunnen plaatsvinden. Door alle federale richtlijnen, politiebesluiten van de gouverneurs en informatie van ABB wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten, zo kan desgevallend overgegaan worden tot een schriftelijke buitengewone algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen verbonden aan deze beslissing.

 

Bijlagen

       Agendapunt 1 - Commentaarnota bij ontwerp van statutenwijziging

       Agendapunt 1 - Ontwerp van statutenwijziging

       Agendapunt 3 - Actiepunten in het beleid en de strategie voor het jaar 2021 en budget 2021

       BAV 20201209 - Fluvius OV - oproepingsbrief

       Fluvius OV - GR besluit - Goedkeuring agenda, statutenwijziging en vaststelling mandaat

       Mail Fluvius

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

In geval van een gewone, al dan niet digitale, fysieke algemene vergadering het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 9 december 2020 van Fluvius als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de buitengewone algemene vergadering.

 

Artikel 2

De gemeenteraad verleent in geval van een schriftelijke buitengewone algemene vergadering van Fluvius zijn akkoord over elk van de voorliggende agendapunten. Dit geeft het standpunt van de gemeente weer, en dient in geval van een eventuele schriftelijke buitengewone algemene vergadering als een bindend akkoord te worden beschouwd en dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde buitengewone algemene vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Artikel 3

Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan de gemeentelijke vertegenwoordiger en aan Fluvius, ter attentie van het secretariaat, uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel

326 en volgend van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017." "

Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 9 december 2020 van Fluvius als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de buitengewone algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

Riobra - Mandaatbepaling - Buitengewone algemene vergadering - 18 december 2020

Motivering

 

Feiten en context

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2020 en mandaat te verlenen aan de gemeentelijk vertegenwoordiger.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Gemeenteraadsbeslissing van 24 januari 2019 tot aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiger

         Statuten van Riobra

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De gemeente neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Riobra.

 

Op 18 december 2020 vindt er een buitengewone algemene vergadering plaats. Uitnodiging via aangetekend schrijven van 17 september 2020. Voor de gemeentelijke vertegenwoordiger dient hiervoor een mandaat te worden bepaald.

 

De agenda voor deze vergadering is:

1) Aanpassen van de statuten als volgt:

 - Aanpassen van de titels van Hoofdstukken I en II en van bijlage I en II.

 - Aanpassen van de bestaande artikels 2, 3, 4, 4BIS, 5, 7, 8, 9, 10, 13, 16, 17, 18, 19, 23, 24, 24BIS, 25, 26, 28, 28BIS, 29, 30, 31BIS, 32, 34, 36, 37, en van bijlage I en II.

 - Toevoegen van een artikel 24BIS, 39 en bijlage 2.

 - Schrappen van de bestaande artikelen 11 en 24.

 - Hernummeren van de volledige statuten.

2) Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 4 en 5 bij authentieke akte te doen vaststellen.

3) Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

4) Statutaire benoemingen.

5) a. Aanvaarding van de toetreding van de gemeente Lennik voor de activiteit riolering – verslag van de raad van bestuur en van de commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura (onder voorbehoud van ontvangst gemeenteraadsbeslissing voor einde september 2020)

    b. Desgevallend aanvaarding / uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6) Statutaire mededelingen.

 

Bij gemeenteraadsbeslissing van 24 januari 2019 werd raadslid Tamara Vande Reyde aangesteld als

gemeentelijk vertegenwoordiger in de algemene vergadering tot het einde der legislatuur.

 

We worden heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden: fysiek, digitaal dan wel schriftelijk.

 

Omwille van het coronavirus COVID-19 staat het op heden nog niet vast onder welke vorm deze vergadering zal kunnen plaatsvinden. Door alle federale richtlijnen, politiebesluiten van de gouverneurs en informatie van ABB wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten, zo kan desgevallend overgegaan worden tot een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen verbonden aan deze beslissing.

 

Bijlagen

         agendapunt_1__statutenwijzigingen_-commentaarnota

         agendapunt_1_inleiding_statutenwijziging

         agendapunt_1_ontwerp_van_statutenwijziging

         agendapunt_2_verlenen_van_machtiging

         agendapunt_3,1_inleiding_strategie

         agendapunt_3,2_actiepunten_in_beleid_en_strategie_2021

         agendapunt_3,3_begroting_2021

         agendapunt_4_statutaire_benoemingen

         agendapunt_5_aanvaarding_toetreding

         agendapunt_6_statutaire_mededelingen

         model_GR_besluit_agenda_en_mandaat

         oproeping_gemeenten

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

In geval van een fysieke of digitale buitengewone algemene vergadering het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2020 van Riobra als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de buitengewone algemene vergadering en de statutenwijziging.

 

Artikel 2

De gemeenteraad verleent in geval van een schriftelijke buitengewone algemene vergadering van Riobra zijn akkoord over elk van de voorliggende agendapunten. Dit geeft het standpunt van de gemeente/stad weer, en dient in geval van een eventuele schriftelijke bijzondere algemene vergadering als een bindend akkoord te worden beschouwd en dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde bijzondere algemene vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Artikel 3

Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan de gemeentelijke vertegenwoordiger en aan Riobra,

ter attentie van het secretariaat, uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel

326 en volgend van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017." "

Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de bijzondere algemene vergadering van 18 december 2020 van Riobra als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de bijzondere algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

PBE - Mandaatbepaling - Algemene vergadering in buitengewone zitting - 4 december 2020

Motivering

 

Feiten en context

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van 4 december 2020 en mandaat te verlenen aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Gemeenteraadsbeslissing van 24 januari 2019 tot aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiger

         Statuten van PBE

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De gemeente neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PBE.

 

Op 4 december 2020 vindt er een algemene vergadering in buitengewone zitting plaats. Uitnodiging ontvangen via het extranet van Fluvius. Voor de gemeentelijke vertegenwoordiger dient hiervoor een mandaat te worden bepaald.

 

De agenda voor deze vergadering is:

1) Aanpassen van de statuten als volgt:

a.  Wijziging van het doel/voorwerp

b.  - Aanpassen van de titels van Hoofstukken I en II en van addendum I en II en schrappen van

Hoofdstukken VI en VII.

- Aanpassen van de bestaande artikels 1, 2, 3, 3bis, 3ter, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 11bis, 12, 14, 15,

17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 28bis, 29, 30bis, 33, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50,

51, 52, 53, 53ter, 54, 55, 56, 57, 58, 58bis, 59, 59bis, 60 en van addendum I en II.

- Toevoegen van een artikel 2bis, 6, 50 en bijlage 2.

- Schrappen van de bestaande artikelen 8, 13, 16, 30, 34 tot en met 43, 53bis, 61 en 62.

- Hernummeren van de volledige statuten.

2) Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van

de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de

agendapunten 1 en 5 bij authentieke akte te doen vaststellen.

3) Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur houdende de

intergemeentelijke samenwerking van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie

voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

4) Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

5) Statutaire benoemingen.

6) Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7) Statutaire mededelingen.

 

Bij gemeenteraadsbeslissing van 24 januari 2019 werd schepen Raf Alaerts aangesteld als gemeentelijk vertegenwoordiger in de algemene vergadering tot het einde der legislatuur.

 

Omwille van het coronavirus COVID-19 staat het op heden nog niet vast onder welke vorm deze vergadering zal kunnen plaatsvinden. Door alle federale richtlijnen, politiebesluiten van de gouverneurs en informatie van ABB wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten, zo kan desgevallend overgegaan worden tot een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen verbonden aan deze beslissing.

 

Bijlagen

          PBE - Agpt 1 - Bijzonder verslag Raad van Bestuur

          PBE - Agpt 1 - Inleiding statutenwijziging

          PBE - Agpt 1 - Ontwerp van statutenwijziging

          PBE - Agpt 1 - Statutenwijziging - commentaarnota

          PBE - Agpt 2 - Verlenen van machtiging

          PBE - Agpt 3 - Actiepunten in beleid en strategie 2021

          PBE - Agpt 3 - Begroting 2021

          PBE - Agpt 3 - Inleiding

          PBE - Agpt 4 - Vaststelling van de uitkeringen overeenkomstig art 6 114 WVV

          PBE - Agpt 5 - Statutaire benoemingen

          PBE - Agpt 6 - Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten

          PBE - Agpt 7 - Statutaire mededelingen

          PBE - Ontwerp raadsbesluit agenda, SW en mandaat PBE

          PBE - Oproeping gemeenten BAV 2020-12-04

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

In geval van een gewone, al dan niet digitale, fysieke algemene vergadering het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van 4 december 2020 van PBE als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting.

 

Artikel 2

De gemeenteraad verleent in geval van een schriftelijke algemene vergadering in buitengewone zitting van PBE zijn akkoord over elk van de voorliggende agendapunten. Dit geeft het standpunt van de gemeente weer, en dient in geval van een eventuele schriftelijke algemene vergadering in buitengewone zitting als een bindend akkoord te worden beschouwd en dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering in buitengewone zitting en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Artikel 3

Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan de gemeentelijke vertegenwoordiger en aan PBE, ter attentie van het secretariaat, uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel

326 en volgend van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017." "

Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van 4 december 2020 van PBE als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting.

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 oktober 2020

 

(Besloten zitting) Aanstelling van een voltijds contractueel gemeentelijk omgevingsambtenaar (A1a-A3a) (geheime stemming)

 

Aanstelling gemeentelijk omgevingsambtenaar

 

Publicatiedatum: 25/11/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.