Gemeenteraad van Tielt-Winge

17 februari 2022

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Agnes Van de Gaer

burgemeester:

Rudi Beeken

schepen:

Raf Alaerts, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme

raadslid:

Manuela Vervoort, Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

Verontschuldigd:

schepen:

Gunther Clinckx

raadslid:

Tamara Vande Reyde

 

 

Overzicht punten

Gemeenteraad 17 februari 2022

 

Kennisneming jaarverslag informatieveiligheid 2021 en veiligheidsplan 2022 (verdaging naar de raad van 17 maart 2022)

Motivering

 

Feiten en context

Wendi Goethuys, externe functionaris gegevensbescherming (DPO) VERA voor het lokaal bestuur Tielt-Winge, heeft het veiligheidsplan 2022 en het jaarverslag 2021 toegestuurd.

 

Juridische gronden

         Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 23 november 2018 betreffende de functionarissen voor gegevensbescherming.

         De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 11 januari 2022 betreffende het jaarverslag informatieveiligheid 2021 en veiligheidsplan 2022.

 

Adviezen

Positief advies van de functionaris voor de gegevensbescherming van het lokaal bestuur Tielt-Winge, Wendi Goethuys en het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Het lokaal bestuur Tielt-Winge volgt een traject in het kader van informatieveiligheid en dit aangeboden door VERA.

 

Er dient elk jaar, conform het besluit van de Vlaamse Regering van 23 november 2018, een jaarverslag inzake informatieveiligheid opgesteld te worden door de aangestelde functionaris gegevensbescherming met een beschrijving van de uitgevoerde werkzaamheden en werkpunten van het meerjarige informatieveiligheidsplan.

 

Zowel 2020 als 2021 stonden vooral in het kader van de Covid-19 pandemie. Er werden hiervoor verschillende adviezen uitgewerkt zowel als officiële raad, als informele aanwijzingen per e-mail en daarnaast werden ook de nodige protocollen en verwerkersovereenkomsten opgesteld.

 

Het betaamt dat de raad om redenen van transparantie formeel in kennis wordt gesteld van dit rapport.

 

Wegens problemen met niet-correct gekoppelde bijlagen (een problematiek die heden ter zitting door de voorzitter wordt vastgesteld), kan dit agendapunt heden niet behandeld worden en is verdaging naar de raad van 17 maart 2022 aan de orde.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

          Jaarverslag informatieveiligheid 2021 voor lokaal bestuur Tielt-Winge

          Veiligheidsplan 2022

 

Besluit:

stemming over de verdaging naar de raad van 17 maart 2022eenparig aangenomen.
De gemeenteraad gaat over tot kennisneming van het jaarverslag informatieveiligheid 2021 van lokaal bestuur Tielt-Winge en het veiligheidsplan 2022 als bijlage.(verdaging naar de raad van 17 maart 2022)" "

Jaarverslag informatieveiligheid 2021 en veiligheidsplan 2022 (verdaging naar de raad van 17 maart 2022)

 

Publicatiedatum: 28/03/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 februari 2022

 

Goedkeuring notulen vorige gemeenteraad

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 17 juni 2021 keurt de gemeenteraad de notulen van de zitting van 20 januari 2022 goed.

 

Bijlagen

         Ontwerpnotulen gemeenteraad van 20 januari 2022 (via Meeting.mobile).

         Audioverslag GR van 20 januari 2022.

         Index audioverslag GR van 20 januari2022.

         Agenda gemeenteraad van 17 februari 2022.

 

" "

Publicatiedatum: 28/03/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 februari 2022

 

Kennisneming besluit burgemeester van 3 februari 2022 over de praktische organisatie van de raden van 17 februari 2022 ingevolge de corona-crisis en bekrachtiging

Motivering

 

Feiten en context

De corona-crisis noopt tot buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Nieuwe gemeentewet.

         Raadsbeslissing van 17 juni 2021 tot aanpassing en vaststelling van het huishoudelijk reglement van de raad.

         Richtlijnen van andere bestuursniveaus (zoals het Agentschap Binnenlands Bestuur) ter zake.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De corona-crisis noopt opnieuw tot zeer dringende, buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Het behoort tot de bevoegdheid van de burgemeester om bijkomende modaliteiten in zijn verordende bevoegdheid (om redenen van handhaving van de openbare orde en veiligheid/gezondheid) op te leggen, ook in het kader van de (modaliteiten van de) praktische organisatie van de raden.

 

De vergaderingen van de beleidsorganen (inclusief de raden) moeten zoveel mogelijk kunnen plaats vinden met respect voor de beschermende maatregelen (social distancing).

 

De dagelijkse werking van het lokaal bestuur mag ingevolge het (langdurig en voortdurend) ontbreken van beleidsbeslissingen niet in het gedrang worden gebracht.

 

Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.

 

Voor de digitale organisatie van de raden kan worden teruggevallen op het op 17 juni 2021 gewijzigde huishoudelijke reglement van de raad.

 

De richtlijnen van ABB van o.m. 27 augustus 2021 en 23 november 2021 zijn van toepassing.

 

Door de actuele sanitaire toestand wordt ervoor geopteerd om fysieke aanwezigheid zoveel mogelijk te reduceren, wat kan door publiek en pers niet fysiek tot de raadszitting toe te laten.

 

Voor de niet-fysieke toelating van pers en publiek tot de vergadering van 17 februari 2022 in de raadzaal wegens problematiek van respect voor de afstandsregels (met als waarborg voor de openbaarheid het voorzien van een livestream van de vergadering) moet dus nog een aparte beslissing worden genomen.

 

Raadsleden en administratief personeel dat fysiek aanwezig is in de raadzaal dienen het mondmasker steeds aan te houden (met uitzondering voor de tussenkomsten), dit ook conform de recentste richtlijnen van ABB ter zake.

 

Bekrachtiging door de raad op 17 februari 2022 in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet is aan de orde.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Besluit van de burgemeester van 3 februari 2022.

 

Besluit:

over artikel 2eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad neemt kennis van het besluit van de burgemeester van 3 februari 2022.

 

Artikel 2

De raad bekrachtigt deze politieverordening in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur." "

Kennisneming en bekrachtiging besluit burgemeester van 3 februari 2022 nopens de organisatie van de raden van 17 februari 2022.

 

Publicatiedatum: 28/03/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 februari 2022

 

Kennisneming standpunt door gouverneur n.a.v. klacht gebrekkige openbaarheid raden 18 november 2021

Motivering

 

Feiten en context

Het gemeentebestuur ontving een brief van de gouverneur van 15 december 2021 over een klacht van raadslid T. Werner aangaande het gebrek aan openbaarheid van de raden van 18 november 2021.

 

Bij briefwisseling van 28 december 2021 aan de gouverneur antwoordde het college van burgemeester en schepenen op deze klacht en argumenteerde men zijn zienswijze.

 

Er werd een brief ontvangen met uitsluitsel over het onderzoek van de gouverneur/ABB op 20 januari 2022. De gouverneur wijst de klacht af als niet gegrond en formuleert een aantal administratieve bedenkingen aan het lokaal bestuur in het kader van (de beoordeling van) het huishoudelijk reglement, de praktische organisatie van digitale en hybride vergaderingen en het voorzien van een livestream, waarmee rekening dient gehouden te worden in de toekomst.

 

Ingevolge artikel 333, tweede lid van het DLB moeten alle opmerkingen en het definitief antwoord van de toezichthoudende overheid (bij een klacht tegen een besluit van een gemeente-overheid), zoals bezorgd door de toezichthoudende overheid aan de betrokken gemeente-overheid, ter kennis worden gebracht van de eerstvolgende (nuttige) vergadering van de raad.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Ingevolge artikel 333, tweede lid van het DLB moeten alle opmerkingen en het definitief antwoord (bij een klacht tegen een besluit van een gemeente-overheid), zoals bezorgd door de toezichthoudende overheid aan de betrokken gemeente-overheid, ter kennis worden gebracht van de eerstvolgende (nuttige) vergadering van de raad.

 

De opmerkingen en beslissing van de gouverneur betreffen het gebrek aan openbaarheid van de raden van 18 november 2021.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Brief van de gouverneur van 20 januari 2022 (met antwoord over de klacht en als bijlage zijn antwoord aan de klachtindiener)

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt in toepassing van artikel 333, tweede lid van het DLB kennis van de brief van de gouverneur van 20 januari 2022 en zijn antwoord over de klacht van raadslid T. Werner m.b.t. het gebrek aan openbaarheid van de raden van 18 november 2021." "

De gemeenteraad neemt in toepassing van artikel 333, tweede lid van het DLB kennis van de brief van de gouverneur van 20 januari 2022 en zijn antwoord over de klacht van raadslid T. Werner m.b.t. het gebrek aan openbaarheid van de raden van 18 november 2021.

 

Publicatiedatum: 28/03/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 februari 2022

 

Kennisneming periodieke rapportering GO2019! fase 20 - 21

Motivering

 

Feiten en context

Overeenkomstig het projectuitvoeringsmandaat van GO2019!, zoals goedgekeurd door de stuurgroep op 28 augustus 2018, ging GO2019! van start in september 2018.

 

Sinds de vorige rapportering aan de raad werd uitvoeringsfase 20 (november-december 2021) afgesloten. De stuurgroep vergaderde op 18 januari 2022 over de afsluiting van fase 20 en de opstart van fase 21, alsook over de communicatie-acties en andere relevante aspecten van het project.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Beslissing van de gemeenteraad van 15 maart 2018 houdende goedkeuring van het projectplanningsmandaat voor project “GO2019! Uitwerking, mede-coördinatie, begeleiding en rapportering van een veranderingstraject binnen gemeente en OCMW Tielt-Winge met het oog op integratie van beide organisaties en het coachen van de medewerkers” (hierna 'GO2019!').

         Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 13 maart 2018 houdende goedkeuring van het projectplanningsmandaat van GO2019!

         Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 12 december 2017 en 10 oktober 2017 houdende goedkeuring en gunning van de opdracht aan de firma a3o voor project.

         Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 14 november 2017 houdende goedkeuring van een gezamenlijke missie-visietekst voor gemeente en OCMW.

         Beslissing gemeenteraad van 9 november 2017 houdende goedkeuring van een gezamenlijke missie-visietekst voor gemeente en OCMW.

         Beslissing van de gemeenteraad van 19 oktober 2017 houdende goedkeuring van de opdracht voor project GO2019!

         Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 12 december 2017 houdende gunning van de opdracht aan de firma a3o voor project GO2019!

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Geen argumentatie.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Stuurgroep fase 20-21 presentatie en verslag

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt als bijlage kennis van de presentatie aan de stuurgroep en het verslag van het overleg op 18 januari 2022." "

Periodieke rapportering GO2019! fase 20-21.

 

Publicatiedatum: 28/03/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 februari 2022

 

Kennisneming aanvaarding ABB van aanpassing 1/2021 van meerjarenplan 2020-2025 gemeente en OCMW

Motivering

 

Feiten en context

Het decreet van 22 december 2017 bepaalt dat gemeente en OCMW minstens 1 keer per jaar het meerjarenplan moeten aanpassen. Dit gebeurt nu voor de tweede keer volgens het decreet lokaal bestuur voor de periode 2020-2025.

 

De aanpassing van het meerjarenplan wordt opgemaakt volgens de regels van de nieuwe BBC2020-regelgeving.

 

De administratie werkt samen met het uitvoerend orgaan het ontwerp van de aanpassing van het meerjarenplan uit. De algemeen directeur en financieel directeur stellen het op in overleg met het managementteam.

 

Het ontwerp van aanpassing 1/2021 van het meerjarenplan 2020-2025 (en de daarbij horende stukken) werden conform artikel 249 §2 van het DLB tijdig (op 3 november 2021) op digitale en beveiligde wijze (via Meeting.mobile) ter beschikking gesteld van de raadsleden door de algemeen directeur.

 

De gemeente en OCMW hebben samen een geïntegreerd meerjarenplan maar hebben elk hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan. Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn moet eerst zijn eigen deel van de aanpassing van het meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft aangepast, goedkeuren, waardoor de aanpassing van het meerjarenplan definitief is vastgesteld.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn stelde in zitting van heden al eerder zijn eigen deel van aanpassing 1/2021 van het meerjarenplan vast.

 

In een aanpassing van het meerjarenplan moeten minstens de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld. Indien nodig worden tevens de kredieten van het lopende jaar aangepast.

 

In deze aanpassing van het meerjarenplan werden alle cijfers van 2021 tot en met 2025 aangepast waarbij de aangepaste kredieten van 2021 en 2022 als krediet worden geautoriseerd.

 

De ramingen die het bestuur voor het boekjaar 2021 en 2022 in de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 inschrijft voor exploitatie, investeringen en financiering, omvatten dus ook de kredieten voor dat jaar. Deze kredieten worden afzonderlijk toegewezen per rechtspersoon (gemeente en OCMW apart). De autorisatie van de kredieten gebeurt in het schema M3 van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.

 

In de aanpassing van het meerjarenplan wordt tevens het resultaat van de laatst vastgestelde jaarrekening (2020) van gemeente en OCMW, verwerkt.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Besluit Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de BBC.

         Ministerieel besluit van 26 juni 2018 betreffende de BBC.

         Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgen de beleids- en beheerscyclus.

         Beslissing raad maatschappelijk welzijn van 18 november 2021 over de goedkeuring van de aanpassing 1/2021 van het meerjarenplan 2020-2025.

 

Adviezen

Geen advies

 

Argumentatie

Binnen de tien dagen nadat de gemeente en het OCMW het meerjarenplan hebben vastgesteld op de gemeenteraad en de raad maatschappelijk welzijn van 18 november 2021, werd het beleidsrapport met vermelding van de datum van publicatie op de gemeentelijke webtoepassing geplaatst.

 

De melding van de bekendmaking en de publicatiedatum van het meerjarenplan werd aan het ABB bezorgd via de module toezicht van het loket voor lokale besturen.

 

Het dossier werd geregistreerd als 21.0368. Het ABB heeft via mail op 11 januari 2022 laten weten dat het nazicht niet heeft geleid tot formele of technische bemerkingen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         AMJP 1-2021 van 2020-2025

         Mail van het agentschap binnenlands bestuur

 

Besluit:

De raad maatschappelijk welzijn neemt kennis van het antwoord van het agentschap binnenlands bestuur over de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, vastgesteld op 18 november 2021. " "

De raad maatschappelijk welzijn neemt kennis van het antwoord van het agentschap binnenlands bestuur op de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, vastgesteld op 18 november 2021.

 

Publicatiedatum: 28/03/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 februari 2022

 

Ruil en bevestiging eigendomsstatuut diverse onroerende goederen in transactie tussen gemeente en kerkfabriek Sint-Donatus - principe en vaststelling modaliteiten akte

Motivering

 

Feiten en context

De Vlaamse overheid vraagt dat in elke gemeente een kerkenbeleidsplan wordt opgesteld waarin duidelijk per kerk wordt aangegeven wat het toekomstig gebruik inhoudt. Ook op het vlak van de pastorieën was het noodzakelijk om beslissingen te nemen.

 

Het gemeentebestuur van Tielt-Winge en de kerkfabriek Sint-Donatus zullen met het oog op goed en efficiënt bestuur en het creëren van rechtszekerheid voor de beide betrokken partijen duidelijkheid dienen te creëren wat betreft het eigendomsstatuut van enkele panden in hun eigendom.

 

Deze beslissing werd verdaagd op de gemeenteraad van 20 januari 2022 wegens het ontbreken van nog enkele desaffectatiebesluiten van het Bisdom.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Gemeenteraadsbeslissing van 20 januari 2022 (verdaging)

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De gemeente Tielt-Winge zal afstaan aan de kerkfabriek Sint-Donatus:

1. Een pastorie op en met grond en aanhorigheden, gelegen aan de Sint-Annastraat 17, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk B, nummer 353/A P0000, groot volgens titel en kadaster twee are negentig centiare (2a 90ca).

 

2. Een vijver (met berm), ter plaatse genaamd “Waterhoeve”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk B, nummer 351/A P0000, groot volgens titel en kadaster eenendertig are vijftien centiare (31a 15ca) en één are drieënzeventig centiare (1a 73ca). Op dit perceel bevindt zich de kapel "Bedrukte Moeder".

 

3. Een park, ter plaatse genaamd “Waterhoeve”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk B, nummer 352 P0000, groot volgens titel en kadaster zevenentwintig are zeventig centiare (27a 70ca).

 

4. Een perceel tuin, ter plaatse genaamd “Waterstraat”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk B, nummer 354/A P0000, groot volgens titel en kadaster veertien are tachtig centiare (14a 80ca).

 

5. Een zijbeuk van de kapel op en met grond, gelegen Stokskesstraat 39+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 2e afdeling, wijk C nummer 179/A P0000, groot volgens titel en kadaster eenendertig centiare (31ca).

 

6. Een zijbeuk van de kapel op en met grond, gelegen Stokskesstraat 39+, gekend en volgens recent kadastraal uittreksel 2e afdeling, wijk C nummer 179/B P0000, groot volgens titel en kadaster eenendertig centiare (31ca).

 

De kerkfabriek Sint-Donatus zal afstaan aan de gemeente Tielt-Winge:

1. Een pastorie op en met grond en aanhorigheden, gelegen Kerkstraat 12, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk A nummer 81/D P0000, groot volgens titel en kadaster vijf are veertig centiare (5a 40ca).

 

2. Een jeugdheem op en met grond en aanhorigheden, gelegen Kerkstraat 12+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk A nummer 78/N P0000, groot volgens titel en kadaster één are achtentwintig centiare (1a 28ca).

 

3. Een perceel grond, gelegen aan de Kerkstraat, ter plaatse genaamd “Kiezegemdorp”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk A nummer 78/S P0000, groot volgens titel en kadaster elf are zevenenzeventig centiare (11a 77ca).

 

4. Een perceel grond, gelegen aan de Kerkstraat, ter plaatse genaamd “Wingestraat”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk A nummer 78/L P0000, groot volgens titel en kadaster zestien are achtenzeventig centiare (16a 78ca).

 

5. Een perceel achterliggende grond, ter plaatse genaamd “Kiezegemdorp”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk A nummer 78/T P0000, groot volgens titel en kadaster vierenzeventig are drieënveertig centiare (74a 43ca).

 

6. Een kerk op en met grond en aanhorigheden, gelegen Binkomstraat 1A (volgens kadaster 1+), op de hoek met de Heibosstraat, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk C nummer 333/02 P0000, en deel van nummer 332/C P0000, groot volgens meting veertien are vierentwintig centiare (14a 24ca). Het gereserveerde perceelnummer is 484/A P0000.

 

7. Een pastorie op en met grond en aanhorigheden, gelegen Haldertstraat 9, gekend volgens recent kadastraal uittreksel wijk B nummer 344/K P0000, groot volgens titel en kadaster vijfentwintig are achtenvijftig centiare (25a 58ca).

 

Bij vonnis van de rechtbank van eerste aanleg te Leuven op 6 februari 2001 werd bevestigd dat de kerkfabriek Sint-Pieter te Meensel-Kiezegem eigenaar is van de pastorie met aanhorige gronden te Meensel-Kiezegem, Kerkstraat, zijnde voormelde goederen, te 3e afdeling, sectie A, nummers 81D, 78N, 78S, 78L en 78T.

 

De kerkraad van de kerkfabriek Sint-Donatus verklaart dat de te ruilen goederen behoorden tot het openbaar domein en dat deze goederen volgens de geldende regels gedesaffecteerd worden zodat deze goederen niet langer behoren tot het openbaar domein. Hiertoe is een beslissing genomen op 7 oktober 2021, 2 december 2021 en 4 februari 2022.

 

Landmeter Nele Van De Velde maakte een verdelingsplan op voor de pastorie (museum) en kerk langs de Binkomstraat. Dit opmetingsplan is gekend onder refertenummer van 24067-10112.  Het college van burgemeester en schepenen heeft dit plan goedgekeurd op 14 juli 2021. Overeenkomstig dit plan zal een eeuwigdurend en kosteloos recht van doorgang verleend worden ten voordele van lot 2 (museum) van voormeld plan, met een breedte van 1,65 meter zoals dit staat aangeduid op dit plan.

 

Het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 2e afdeling, sectie C, nummer 179C (parking/omgevend park, blijft eigendom van het gemeentebestuur) zal een eeuwigdurend en kosteloos recht van doorgang dienen te gedogen ten voordele van de op dit perceel staande kapel en haar zijbeuken met kadastrale nummers 179/A, 179/B en 180, te nemen vanaf de Stokskesstraat met een breedte van 2 meter langsop het perceel met kadastrale nummer 181/A tot aan de desbetreffende kapel met zijbeuken.

 

Het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 3e afdeling, sectie C, nummers 333/02 en deel van 332/C, zijnde lot 1 van voormeld plan van deling van landmeter Van de Velde van 29 juni 2020, aangepast op 6 oktober 2020, en het perceel, met kadastrale nummer  366/03 zullen een eeuwigdurend en kosteloos recht van doorgang verlenen met een breedte van 1,65 meter over zijn volle lengte tot aan de Heibosstraat, ten voordele van lot 2 (museum) van voormeld plan, met kadastrale nummer C-332/C/deel, zo en gelijk dit staat aangeduid op dit plan.

Het goed, zijnde lot 1 van voormeld plan van deling, zal een eeuwigdurend en kosteloos recht van licht en overbouw van de dakgoot verlenen ten voordele van lot 2 (museum) van voormeld plan, zoals aangeduid in rode kleur op dit plan.

 

Voor het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 353/A  (pastorie Sint-Annastraat) werd op 17 september 2015 bij dagvaarding een herstelmaatregel (daterend van 25 augustus 2015) opgelegd door de Inspecteur Onroerend Erfgoed, Agentschap Inspectie RWO te Leuven, wegens inbreuk op artikel 11.4.1 en 11.4.3 van het Onroerend Erfgoeddecreet van 12 juli 2013.

Bij navolgend proces-verbaal van vaststelling van 30 juli 2021 werd vastgesteld dat de herstelmaatregel integraal werd uitgevoerd. Dit werd ook bevestigd in het vonnis van de burgerlijke rechtbank van de rechtbank van eerste aanleg te Leuven van 15 december 2021.

 

Landmeter Nele Van de Velde taxeerde de betrokken goederen, deeluitmakend van de ruiltransactie. De betrokken partijen komen echter overeen dat er geen opleg verschuldigd is.

 

Bevestiging eigendom van de gemeente Tielt-Winge:

1. Een museum op en met grond en aanhorigheden, gelegen Oudepastoriestraat 22, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 332/C P0000, groot volgens titel en kadaster tweeënveertig are zestien centiare (42a 16ca).

 

2. Een kerkhof gelegen Optielt, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 294/B P0000, groot volgens titel en kadaster zestien are drieëntwintig centiare (16a 23ca).

 

3. Een kerk op en met grond en aanhorigheden gelegen Optielt 5+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 295 P0000, groot volgens titel en kadaster drie are zevenentwintig centiare (3a 27ca).

 

4. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Windmolen”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 325 P0000, groot volgens titel en kadaster tweeënveertig are (42a).

 

5. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Pastorijveld”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 326/A P0000, groot volgens titel en kadaster zesenveertig are vijfennegentig centiare (46a 95ca).

 

6. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Pastorijveld”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 326/B P0000, groot volgens titel en kadaster drie are vijfenzeventig centiare (3a 75ca).

 

7. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Pastorijveld”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 327/D P0000, groot volgens titel en kadaster vijfendertig are vijfentwintig centiare (35a 25ca).

 

8. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Pastorijveld”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 327/E P0000, groot volgens titel en kadaster zevenentwintig are vijfenzestig centiare (27a 65ca).

 

9. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Pastorijveld”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 327/F P0000, groot volgens titel en kadaster zeven are zeventig centiare (7a 70ca).

 

10. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Molenveld”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 328/A P0000, groot volgens titel en kadaster zevenentwintig are zeventig centiare (27a 70ca).

 

11. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Pastorij”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 329 P0000, groot volgens titel en kadaster veertig are vijftig centiare (40a 50ca).

 

12. Een woning op en met grond en aanhorigheden, gelegen Oudepastoriestraat 20, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 330/A P0000, groot volgens titel en kadaster twee are drieënveertig centiare (2a 43ca).

 

13. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “De Pletting”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 374/E P0000, groot volgens titel en kadaster 1 hectare (1ha).

 

14. Een kapel op en met grond en aanhorigheden, gelegen Oude Leuvensebaan 29+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 547/02 P0000, groot volgens titel en kadaster acht centiare (8ca).

 

15. Een kerkhof gelegen Dorp, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 2e afdeling, wijk B nummer 359/B P0000, groot volgens titel en kadaster negentien are eenentachtig centiare (19a 81ca).

 

16. Een kerk op en met grond en aanhorigheden gelegen Haldertstraat 25+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 2e afdeling, wijk B nummer 360/A P0000, groot volgens titel en kadaster vier are negenenzestig centiare (4a 69ca).

 

17. Een kerkhof gelegen Haldert, gekend volgens titel wijk B nummer 362/d en volgens recent kadastraal uittreksel 2e afdeling, wijk B nummer 362/F P0000, groot volgens titel en kadaster vierenveertig are achtenzeventig centiare (44a 78ca).

 

18. Een kapel op en met grond en aanhorigheden, gelegen Heikant 1+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 2e afdeling, wijk B nummer 743/M P0000, groot volgens titel en kadaster tien centiare (10ca).

 

19. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Rousselberg”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 2e afdeling, wijk C nummer 179/C P0000, groot volgens titel en kadaster eenentwintig are acht centiare (21a 08ca).

 

20. Een kapel op en met grond en aanhorigheden, gelegen Kapellekensweg 27+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk B nummer 224/B P0000, groot volgens titel en kadaster vier are zes centiare (4a 06ca).

 

21. Een kerkhof gelegen Het Dorp, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk C nummer 334/B P0000, groot volgens titel en kadaster achttien are eenentachtig centiare (18a 81ca).

 

22. Een ere-kerkhof gelegen Heybos, gekend volgens titel wijk C nummer 365/H/2 en volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk C nummer 365/H/2 P0000, groot volgens titel en kadaster vier are drie centiare (4a 03ca).

 

23. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Heybos”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk C nummer 366/03 P0000, groot volgens titel en kadaster zeven are zesennegentig centiare (7a 96ca).

 

24. Een cultureel centrum op en met grond en aanhorigheden, gelegen Leuvensesteenweg 187, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 4e afdeling, wijk C nummer 10/S P0000, groot volgens titel en kadaster vijfenzestig are zesenveertig centiare (65a 46ca).

 

Bevestiging eigendom van de kerkfabriek Sint-Donatus:

1. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Waterhoeve”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk B nummer 355 P0000, groot volgens titel en kadaster zesenvijftig are (56a).

 

2. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Waterhoeve”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk B nummer 356/A P0000, groot volgens titel en kadaster vierenzestig are twintig centiare (64a 20ca).

 

3. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Waterhoeve”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk B nummer 361 P0000, groot volgens titel en kadaster zesenvijftig are tien centiare (56a 10ca).

 

4. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Waterhoeve”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk B nummer 362 P0000, groot volgens titel en kadaster negenenveertig are (49a).

 

5. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Waterhoeve”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk B nummer 363 P0000, groot volgens titel en kadaster eenendertig are zeventig centiare (31a 70ca).

 

6. Een perceel grond (met een Lourdesgrot), ter plaatse genaamd “Blereberg”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel wijk C nummer 301/Z/4 P0000, groot volgens titel en kadaster acht are zes centiare (8a 06ca).

 

7. Een pastorie op en met grond en aanhorigheden, gelegen Leuvensesteenweg 161, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 4e afdeling, wijk C nummer 103/R P0000, groot volgens titel en kadaster acht are zestig centiare (8a 60ca).

 

8. Een kapel op en met grond en aanhorigheden, gelegen Oude Aarschotsebaan 4+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 4e afdeling, wijk B nummer 159/D/3 P0000, groot volgens titel en kadaster twee are achtendertig centiare (2a 38ca).

 

9. Een kapel op en met grond en aanhorigheden, gelegen Leuvensesteenweg 172+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 4e afdeling, wijk B nummer 382/M P0000, groot volgens titel en kadaster twaalf centiare (12ca).

 

10. Een kapel op en met grond en aanhorigheden, gelegen Wijngaardstraat 57+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel wijk B nummer 306/A P0000, groot volgens titel en kadaster negen centiare (9ca).

 

11. Een kapel op en met grond en aanhorigheden, gelegen Stokskesstraat 39+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel wijk C nummer 180 P0000, groot volgens titel en kadaster tweeëntachtig centiare (82ca).

 

Deze beslissing werd verdaagd door de gemeenteraad op 20 januari 2022 wegens het ontbreken van nog enkele desaffectatiebesluiten van het Bisdom. De desaffectatiebesluiten van het Bisdom voor de pastorieën Sint-Denijs, Sint-Maarten en Sint-Pieter zijn actueel wel beschikbaar (ingevolge e-mail van het Bisdom van 4 februari 2022). Het is wenselijk dat deze ook nominatim kunnen opgenomen worden in deze belangrijke akte.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Ontwerpakte (met diverse bijlagen)

 

Besluit:

14 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts en Agnes Van de Gaer.
4 stemmen tegen: Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken en Jo Smekens.
Artikel 1

De gemeenteraad keurt het principe van de onroerende transactie tussen de gemeente en de kerkfabriek Sint-Donatus en de voorwaarden van de ontwerpakte houdende de ruil diverse onroerende goederen zonder opleg van de bovenvermelde goederen en de bevestiging van eigendom goed.

 

Artikel 2

De gemeente zal de verworven goederen een bestemming van openbaar nut geven.

 

Artikel 3

Notaris Lerut met kantoren te Leuvensesteenweg 238 bus 1, 3390 Tielt-Winge zal de akte verlijden.

 

Artikel 4

De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte te ondertekenen.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt in het DLB. " "

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte houdende de ruil van eigendommen en bevestiging van eigendom tussen het gemeentebestuur Tielt-Winge en kerkfabriek Sint-Donatus goed.

 

Publicatiedatum: 28/03/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 februari 2022

 

Retributiereglement procedures gemeentewegen (Kantmelding - artikel 284 DLB - vernietiging bij besluit gouverneur van 7 maart 2022)

Motivering

 

Feiten en context

De financiële toestand van de gemeente verantwoordt de instelling en heffing van deze retributie.

 

De nieuwe provinciale richtlijnen omtrent de procedure voor aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van gemeentewegen stellen dat wanneer de gemeente, in het kader van het dossier kosten maakt en deze wil verhalen op de aanvrager is een voorafgaandelijk, door de gemeenteraad goedgekeurd retributiereglement, noodzakelijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kosten van de landmeter-expert voor het opstellen van de plannen en het berekenen van de meer- en/of minwaardes.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Omzendbrief KB ABB-2019/2 ‘Coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit’ van 15 februari 2019.

         Procedurenota voor aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van gemeentewegen van de provincie Vlaams-Brabant van 25 maart 2021.

         Gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2021 houdende vaststelling retributiereglement procedures gemeentewegen.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

In het kader van een procedure omtrent gemeentewegen worden diverse kosten gemaakt door het gemeentebestuur. Hierbij gaat het onder meer om:

                     Aangetekende zendingen

                     Publicatie Belgisch Staatsblad

                     Schattingsverslag meerwaarde

                     Opmaak dossierkosten (indien het gemeentebestuur mee betrokken partij is als eigenaar)

 

Voor levering van een in dit reglement bedoelde prestatie of dienst door de gemeente in het individueel belang of voordeel van diegene die gebruik maakt van die dienst of prestatie is een redelijke vergoeding in verhouding tot de kostprijs van de geleverde prestatie of dienst onder de vorm van een retributie aangewezen.

 

Er moet voor de in dit retributiereglement vooropgestelde tarieven rekening worden gehouden met de economische realiteit en de daadwerkelijke kostprijs voor deze administratieve stukken en handelingen in het kader van de procedures omtrent gemeentewegen (gekoppeld aan tarieven die worden opgelegd door andere overheidsinstanties en eigen administratieve (verwerkings)kosten en tijdsbesteding).

 

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 7 april 2020 een overheidsopdracht houdende landmeetkundige opdrachten goed. De opdracht werd toegewezen aan Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters, met kantoren te Oude Diestsebaan 5. De toegewezen opdracht loopt af op 29 december 2023.

 

Het dossier houdende de gemeenteweg en het schattingsverslag inzake de meer- of minwaarde hieromtrent mag niet door dezelfde landmeter worden uitgevoerd.

 

In dit geval wordt beroep gedaan op de expertise van de tweede meest voordelige aanbieder in het gunningsbesluit.

 

Ingevolge een tussengekomen klacht (ontvangen op 7 januari 2022) acht het gemeentebestuur het opportuun om de duurtijd van deze retributie gelijk te schakelen met de looptijd van de onderliggende gunning.

 

Het betreft een nieuwe retributie (die de facto neerkomt op een temporele aanpassing van het retributiereglement, zoals vast gesteld door de gemeenteraad van 16 december 2021). Een volledige vervanging van de hierboven aangehaalde beslissing is gelet op het principe van de niet-retroactiviteit inzake fiscale reglementen evenwel aan de orde.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct-toewijsbare financiële gevolgen. Deze retributie geldt als een billijke vergoeding voor levering van een in het reglement bedoelde prestatie of dienst door de gemeente in het individueel belang of voordeel van diegene die gebruik maakt van die dienst of prestatie. De geraamde inkomsten uit deze retributie worden opgenomen in het meerjarenplan.

 

Bijlagen

         Gunningsbeslissing van 7 april 2020.

         Gemeenteraadsbeslissing van 16 december2021.

 

Besluit:

15 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
4 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken en Jo Smekens.
Artikel 1

Het hierna volgende retributiereglement procedures gemeentewegen wordt door de gemeenteraad goedgekeurd voor de periode 1 maart 2022 t.e.m. 29 december 2023, behoudens tussenkomende wijzigingen goedgekeurd door de gemeenteraad:

 

"Retributiereglement procedures gemeentewegen voor 2022 t.e.m. 29 december 2023 (versie 17 februari 2022)

 

Artikel 1 – Duurtijd en belastbaar voorwerp of belastbaar feit

Voor een termijn startend op 1 maart 2022 en eindigend op 29 december 2023, behoudens tussenkomende wijzigingen goedgekeurd door de gemeenteraad,  wordt een retributie van 100% geheven op de in dit reglement opgesomde kosten die verband houden met de procedures gemeentewegen.

 

De retributie valt ten laste van de aanvrager  ten behoeve van  wie de aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van gemeentewegen  gebeurt.

 

Artikel 2 – Tarief

De retributie wordt bepaald als volgt:

 

A. Dossier verleggen/afschaffen gemeenteweg:

Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters: basisbedrag:  50€   

per lopende meter: 50€

 

B. Schatting meer- of min waarde procedure gemeenteweg:

- Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters: 

Basisbedrag bebouwde eigendommen:   200€

Bijkomend voor de schijf van 75.000€ - 125.000€:  0,2%

Bijkomend voor de schijf van 125.000€ - 1.250.000€: 0,2%

 

Basisbedrag onbebouwde eigendommen:   200€

Bijkomend voor de schijf van 50.000€ - 250.000€:  0,2% 

Bijkomend voor de schijf van 250.000€ - 1.250.000€: 0,2%

 

- Landmeter Paul Oversteyns:

Basisbedrag bebouwde eigendommen:   250€

Bijkomend voor de schijf van 75.000€ - 125.000€:  0,2%

Bijkomend voor de schijf van 125.000€ - 1.250.000€: 0,1%

 

Basisbedrag onbebouwde eigendommen:   150€

Bijkomend voor de schijf van 50.000€ - 250.000€:  0,2% 

Bijkomend voor de schijf van 250.000€ - 1.250.000€: 0,1%

 

- Landmeetkantoor Hosbur:

Basisbedrag bebouwde eigendommen:   350€

Bijkomend voor de schijf van 75.000€ - 125.000€:  0,2%

Bijkomend voor de schijf van 125.000€ - 1.250.000€: 0,1%

 

Basisbedrag onbebouwde eigendommen:   200€

Bijkomend voor de schijf van 50.000€ - 250.000€:  0,2% 

Bijkomend voor de schijf van 250.000€ - 1.250.000€: 0,1%

 

- Landmeetkantoor Intertopo:

Basisbedrag bebouwde eigendommen:   415€

Bijkomend voor de schijf van 75.000€ - 125.000€:  0%

Bijkomend voor de schijf van 125.000€ - 1.250.000€: 0,4%

 

Basisbedrag onbebouwde eigendommen:   250€

Bijkomend voor de schijf van 50.000€ - 250.000€:  0,75% 

Bijkomend voor de schijf van 250.000€ - 1.250.000€: 0,15%

 

C. Kosten publicatie Belgisch Staatsblad: 6,17 euro per gepubliceerde lijn

 

D. Aangetekende zending: 7,24€/stuk

 

Artikel 3 – Betalingsmodaliteiten

De retributie wordt contant geïnd tegen afgifte van een betalingsbewijs.

 

Artikel 4

De retributie wordt geheven op het ogenblik van de afronding van de procedure (aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van) gemeentewegen.

 

Artikel 2

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het  lokaal bestuur en treedt in werking op 1 maart 2022.

 

Het retributiereglement, zoals vastgesteld door de gemeenteraad van 16 december 2021, wordt met ingang vanaf 1 maart 2022 opgeheven door deze beslissing.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad keurt de aanpassing van het retributiereglement 'Gemeentewegen goed'.

 

Publicatiedatum: 28/03/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 17 februari 2022

 

Beëindiging retributiereglement op het ter beschikking stellen van compostbakken

Motivering

 

Feiten en context

Compostbakken zullen binnenkort te verkrijgen zijn op het recyclagepark. Tijdens de gemeenteraad van 20 januari 2022 werd dan ook een nieuw retributiereglement hierover goedgekeurd.

 

Het lokaal bestuur heeft zelf geen compostbakken meer in stock om te verkopen, het daaraan gekoppelde retributiereglement (gemeenteraadsbeslissing van 21 november 2019) zal dus verdwijnen.

 

Juridische gronden

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd, in het bijzonder artikel 40 §3 en artikel 41, 14°

        Omzendbrief KB ABB-2019/2 ‘Coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit’ van 15 februari 2019

        Gemeenteraadsbeslissing 21 november 2019 - Retributiereglement op het ter beschikking stellen van compostbakken voor 2020 t.e.m. 2025

        Gemeenteraadsbeslissing 18 november 2021 - Politieverordening betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De verkoop van compostvaten en compostbakken is een stimulans om thuis composteren aan te moedigen. Gezien de verkoop van compostbakken gestopt is bij het lokaal bestuur en binnenkort op het recyclagepark zal starten (waarvoor er reeds een nieuw retributiereglement goedgekeurd is), houdt dit retributiereglement op met te bestaan.

 

Er bestaat een gelijkaardig reglement voor compostvaten, aan dat reglement wijzigt niets. (Deze worden nog steeds verkocht aan een prijs van 20 euro per vat, zolang de voorraad strekt.)

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct-toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Geen bijlagen.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het retributiereglement op het ter beschikking stellen van compostbakken voor 2020 t.e.m. 2025, zoals ingesteld door de gemeenteraadsbeslissing van 21 november 2019, wordt beëindigd per 1 maart 2022.

 

Artikel 2

Deze beslissing wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het Lokaal bestuur en treedt in werking de vijfde dag na bekendmaking conform arktikel 288 van hetzelfde Decreet.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur." "

Het retributiereglement op het ter beschikking stellen van compostbakken voor 2020 t.e.m. 2025, zoals ingesteld door de gemeenteraadsbeslissing van 21 november 2019, wordt beëindigd per 1 maart 2022.

 

Publicatiedatum: 28/03/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 februari 2022

 

Aanpassing reglement inzake de toekenning en het gebruik van waardebonnen ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen en van de lokale economie - Verlenging indieningsperiode handelaars

Motivering

 

Feiten en context

In de gemeenteraad van 17 september 2020 werd het reglement inzake de toekenning en het gebruik van waardebonnen ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen en van de lokale economie goedgekeurd.

 

De Tielt-Win(g)keltbon kon tot uiterlijk 30 november 2021 worden besteed bij deelnemende handelaars uit de gemeente.

 

Hun aanvraag tot terugbetaling moest uiterlijk op 31 december 2021 worden overgemaakt aan de financiële dienst van het lokaal bestuur.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Gemeenteraadsbeslissing van 17 september 2020.

         Collegebeslissing van 18 januari 2022.

 

Adviezen

Voorliggende aanpassing van het reglement inzake de toekenning en het gebruik van waardebonnen ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen en van de lokale economie wordt voorgelegd aan het BCSD van 17 februari 2022.

 

Argumentatie

Voorstel is om een kleine tolerantiemarge in te voeren zodat we nog terugbetalingsaanvragen kunnen accepteren na de oorspronkelijk vooropgestelde uiterste indieningsdatum van 31 december 2021.

 

Het is een geste naar de handelaar, voor diegenen die net niet op tijd waren. Het gemeentehuis was namelijk gesloten op 31 december 2021 waardoor handelaars niet in de mogelijkheid waren om tijdig hun bonnen binnen te brengen.

 

Bovendien anticiperen we op deze manier op de moeilijke afsluitperiode van de handelaar waarbij er sommigen verlof hadden (kerstvakantie) of net andersom, waarbij sommige handelaars het zo druk hadden dat ze de uiterlijke indieningstermijn uit het oog verloren.

 

Voorstel is om de termijn voor het indienen van de Tielt-Win(g)keltbon door te handelaars te verlengen tot en met vrijdag 14 januari 2022.

 

Een nog grotere marge is niet mogelijk omdat de financiële dienst in de komende weken de boekhouding van 2021 wenst af te ronden. Wanneer de indieningsperiode verlengd zou worden tot bijvoorbeeld 31 januari 2022 komt de financiële dienst in de problemen met de afsluiting. Na 31 januari moeten immers deze aanvragen nog geregistreerd, gevalideerd, geboekt en gemandateerd worden. Dat duurt ook nog eens een 2-tal weken of meer en dan is het al eind februari. Deze aanvragen moeten in boekjaar 2021 geboekt worden.

 

Het betreft hier een aanpassing van de modaliteiten van de gemeenteraadsbeslissing, waarover enkel de raad zich kan uitspreken: (beperkte) aanpassing van artikel 9 van het reglement, zoals eerder vastgesteld door de gemeenteraad, is dus aan de orde.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Reglement inzake de toekenning en gebruik van waardebonnen goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 17 september 2020.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Artikel 9 van het reglement inzake de toekenning en het gebruik van waardebonnen ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen en van de lokale economie, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 17 september 2020, wordt als volgt gewijzigd:

 

"De handelszaak of organisatie maakt voor de ontvangen consumptiebonnen een factuur op en voegt de bonnen toe. Deze mogen dan naar fin@tielt-winge.be verstuurd worden. De facturen worden uitbetaald door het gemeentebestuur op het door de handelszaak of organisatie opgegeven bankrekeningnummer.

 

Bonnen die vóór de vervaldag worden besteed, kunnen wel door de respectievelijke handelaars en organisaties nog worden voorgelegd ter uitbetaling, tot en met 14 januari 2022."

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals geregeld door het Decreet over het lokaal bestuur." "

Beslissing tot verlenging indieningstermijn voor het indienen van de Tielt-Win(g)keltbon door te handelaars tot en met vrijdag 14 januari 2022 (aanpassing reglement) en wordt voorgelegd aan BCSD (voor advies)

 

Publicatiedatum: 28/03/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 februari 2022

 

Gedachtewisseling rapport Gemeentescan/Gemeentemonitor Tielt-Winge 2020 (deel 1 - thema 'Economie en financiën')

Motivering

 

Feiten en context

Op vraag van de gemeenteraad wordt de gemeentescan/gemeentemonitor met data van 2020 geagendeerd met oog op gedachtewisseling.

 

Dit document van ABB bevat een scan van de gemeente in 178 kerncijfers.

 

Op 16 september 2021 nam de raad al kennis van dit rapport, maar werd er aangedrongen op bijkomende gedachtewisseling op een later tijdstip.

 

Op 9 november 2021 was er fractieleidersoverleg over de manier van bespreken van deze gedachtewisseling.

 

Op 18 november 2021 werd de verdere procedure om deze gedachtewisseling te behandelen in het vooruitzicht gesteld.

 

Op 1 februari 2022 werd op het informeel fractieleidersoverleg tot een consensus gekomen over de praktische werkwijze die moet worden gehanteerd ter behandeling van deze gedachtewisseling. Er zullen maximaal 5 thema's (met behandeling van 1 per gemeenteraad, als de agenda al niet overladen is met andere punten) aan bod komen.

 

Bij deze eerste behandeling betreft het thema 'Economie en financiën'.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Op vraag van de gemeenteraad wordt de gemeentescan/gemeentemonitor met data van 2020 geagendeerd met oog op gedachtewisseling.

 

Dit document van ABB bevat een scan van de gemeente in 178 kerncijfers.

 

Gelet op het overleg van de fractieleiders op 9 november 2021 (o.m. hieraangaande) zal dit agendapunt hernomen en behandeld worden op de zittingen van januari en februari 2022.

 

Op 1 februari 2022 was er bijkomend fractieleidersoverleg over de praktische werkwijze die moet worden gehanteerd ter behandeling van deze gedachtewisseling. Er zullen maximaal 5 thema's (met behandeling van 1 per gemeenteraad) aan bod komen.

 

Bij deze eerste behandeling betreft het thema 'Economie en financiën'.

 

Het betaamt in het kader van de transparantie dat de gemeenteraad van gedachte kan wisselen over dit strategisch rapport.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Gemeentescan/gemeentemonitor (met data over 2020)

 

Besluit:

De gemeenteraad heeft een gedachtewisseling over het rapport Gemeentescan/Gemeentemonitor 2020 (deel 1 - thema 'Economie en financiën')." "

De gemeenteraad heeft een gedachtewisseling over het rapport Gemeentescan/Gemeentemonitor 2020 (deel 1 thema 'Economie en financiën').

 

Publicatiedatum: 28/03/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 februari 2022

 

(Besloten zitting) Aanstelling gewestelijke vaststellers GAS - zwerfvuil (besloten zitting - geheime stemming)

 

De gemeenteraad keurt de aanstelling van handhavers zwerfvuil van de OVAM goed. De dienst milieu stuurt de aanvraag in, hierna zal een gesprek plaatsvinden om de concrete aanpak te bespreken.

 

Publicatiedatum: 28/03/2022