Raad voor maatschappelijk welzijn van Tielt-Winge

17 december 2020

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Agnes Van de Gaer

voorzitter vast bureau:

Rudi Beeken

lid vast bureau:

Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme

raadslid:

Manuela Vervoort, Tom Werner, Marthe Caeyers, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

Verontschuldigd:

raadslid:

Tamara Vande Reyde, Jessy Cobbaert, Jo Smekens, Rudi Meeus

 

 

Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 17 december 2020

 

Goedkeuring notulen vorige raad voor maatschappelijk welzijn

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 maart 2019 keurt de raad de notulen van de zitting van  19 november 2020 goed.

 

Bijlagen

         Ontwerpnotulen RMW van 19 november 2020 (via Meeting.mobile).

         Audioverslag RMW van 19 november 2020.

         Index audioverslag RMW van 19 november 2020.

         Agenda RMW van 17 december 2020.

 

" "

Publicatiedatum: 25/01/2021
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 17 december 2020

 

Kennisneming besluit burgemeester van  7 december 2020 over de praktische organisatie van de raden van 17 december 2020 ingevolge de corona-crisis en bekrachtiging

Motivering

 

Feiten en context

De corona-crisis noopt tot buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.

 

Juridische gronden

           Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

           Nieuwe gemeentewet

           Richtlijnen van andere bestuursniveaus (zoals de Afdeling Binnenlands Bestuur) ter zake

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De corona-crisis noopt tot zeer dringende, buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Het behoort tot de bevoegdheid van de burgemeester om bijkomende modaliteiten in zijn verordende bevoegdheid (om redenen van handhaving van de openbare orde en veiligheid/gezondheid) op te leggen, ook in het kader van de (modaliteiten van de) praktische organisatie van de raden.

 

De vergaderingen van de beleidsorganen (inclusief de raden) moeten zoveel mogelijk moeten kunnen plaats vinden met respect voor de beschermende maatregelen (social distancing).

 

De dagelijkse werking van het lokaal bestuur mag ingevolge het (langdurig en voortdurend) ontbreken van beleidsbeslissingen niet in het gedrang worden gebracht.

 

Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.

 

Bekrachtiging door de raad in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet is aan de orde.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Besluit van de burgemeester van 7 december 2020.

 

Besluit:

over artikel 2eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het besluit van de burgemeester van 7 december 2020.

 

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn bekrachtigt deze politieverordening in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur." "

Kennisneming en bekrachtiging besluit burgemeester van 7 december 2020 nopens de organisatie van de raden van 17 december 2020.

 

Publicatiedatum: 25/01/2021
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 17 december 2020

 

Vaststelling overeenkomst van dading m.b.t. beëindiging huurovereenkomst LOI-woning Sint-Annastraat 10

Motivering

 

Feiten en context

Het OCMW huurt sedert september 2015 de woning gelegen St. Annastraat 10, 3390 Tielt-Winge voor huisvesting van personen met vraag tot internationale bescherming die vanuit Fedasil worden toegewezen. Op heden is de woning niet meer bewoonbaar en is het de bedoeling om de huurovereenkomst voortijdig te beëindigen. Er werd een dading opgemaakt.

 

Juridische gronden

             Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

             Burgerlijk Wetboek

 

Adviezen

Geen adviezen

 

Argumentatie

De woning Sint Annastraat 10, 3390 Tielt-Winge was ingericht voor het opvangen van 6 personen en deed dienst als lokaal opvanginitiatief. Deze opvangplaatsen waren ook gesubsidieerd door Fedasil.

 

Sedert de laatst gehuisveste vreemdelingen een woning hadden toegewezen gekregen en verhuisden staat de woning leeg. Er werd beslist om de woning niet meer te renoveren voor het opvangen van nieuwe vreemdelingen omwille van de plannen van de verhuurder om deze woning te slopen in het kader van een nieuwbouwproject op het naastliggende perceel.

 

De 6 plaatsen hebben sedert 1 juli 2020 de status geschorst. Er wordt sedertdien dus geen toelage meer voor uitbetaald. De plaatsen blijven wel behouden in de conventie die afgesloten is met Fedasil.

 

Na een constructief overleg met de verhuurder is het lokaal bestuur (OCMW) tot een akkoord gekomen om de huurovereenkomst voortijdig te beëindigen op 30 november 2020 zonder bijkomende kosten of vergoedingen. De waarborg wordt ook zonder meer vrijgegeven en deze vrijgave wordt tevens ingeschreven in de bijgevoegde  overeenkomst van dading.

 

Financiële gevolgen

De maandelijkse uitgave van 750 euro huur eindigt op 30 november 2020. De nutsvoorzieningen worden stopgezet vanaf 1 december 2020.

 

Bijlagen

           Huurovereenkomst Sint-Annastraat 10

           Dadingsovereenkomst voor beëindiging huurovereenkomst Sint Annastraat 10

           Document vrijgave bankwaarborg

           Documenten/bewijs registratie huurovereenkomst

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de (voortijdige) beëindiging van de huurovereenkomst voor de woning Sint-Annastraat 10, 3390 Tielt-Winge, dienstdoende als lokaal opvanginitiatief, op 30 november 2020. 

 

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de bijgevoegde overeenkomst van dading dienaangaande goed, evenals het document vrijgave waarborg.

 

Artikel 3

De voorzitter-burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd om deze overeenkomst van dading namens het OCMW te ondertekenen.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt gevoegd bij de overeenkomst van dading en bezorgd aan de eigenaar/verhuurder.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de desbetreffende bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur " "

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord om de huurovereenkomst van de woning te beëindigen via dading.

 

Publicatiedatum: 25/01/2021
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 17 december 2020

 

Maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de OCMW's te besteden ten gunste van Sint Vincentius - bekrachtiging van de principiële beslissing van het vast bureau van 8 december 2020 omtrent toelagereglement en besteding van de toelage door het vast bureau

Motivering

 

Feiten en context

Het voorliggende dossier betreft een maatregel omwille van de algemene afzondering die al weken geldt tegen de verspreiding van het coronavirus Covid-19 en ter bestrijding van voedselarmoede.

 

Het koninklijk besluit van 24 juni 2020 tot wijziging van het koninklijk besluit van 31 maart 2020 houdende dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn heeft uitwerking vanaf 1 april 2020.  Het wordt voor hulpverenigingen steeds moeilijker om hun dagelijkse opdrachten ten aanzien van de meest kwetsbare personen te blijven vervullen. Talrijke kwetsbare personen  hangen van het OCMW af om in hun dagelijkse voeding te voorzien. Deze personen kunnen zich enkel nog tot het OCMW wenden als enige en uitsluitende aanspreekpunt voor hulp.

 

Het koninklijk besluit wil het OCMW ondersteunen in deze specifieke opdracht.

De toelage wordt onder de centra verdeeld volgens de verdeelsleutel van 75 % op basis van het aantal leefloongerechtigden en 25% op basis van het aantal rechthebbenden op een verhoogde verzekeringstegemoetkoming. OCMW Tielt-Winge ontvangt vanuit de POD-MI een bedrag van 888 euro voor het verlenen van deze levensnoodzakelijke (voedsel)hulp aan kwetsbare personen (zie raadsbeslissing van 28 mei 2020).

 

Dit bedrag wordt nu door de POD-MI ingevolge het  Koninklijk besluit van 24 juni 2020 tot wijziging van het koninklijk besluit van 31 maart 2020 houdende dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn opgetrokken en behoeft een nieuwe beslissing aangaande het toelagereglement.

 

Voorliggende beslissing bekwam reeds een principeel akkoord van het vast bureau op 8 december  2020 en wordt ter bekrachtiging voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 december 2020.

 

Aan de uitbetaling van deze (eenmalige) toelage aan een externe organisatie wordt een toelagereglement gekoppeld. Deze toelage werd opgenomen in het aangepaste meerjarenplan.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Koninklijk besluit van 24 juni 2020 tot wijziging van het Koninklijk besluit van 31 maart 2020 houdende dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de OCMW's

         Bijlage bij het vermeld Koninklijk besluit van 24 juni 2020

         Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 mei 2020

 

Adviezen

Voor de opmaak van soortgelijk punt vond eerder al een overleg plaats met de financieel directeur over het financieel-budgettaire aspect en kader van dit dossier.

 

Argumentatie

OCMW Tielt-Winge biedt reeds geruime tijd voedselpakketten aan aan kwetsbare personen en gezinnen. De voedselpakketten worden afgehaald bij de Sint Vincentiusvereniging te Diest. De bedeling gebeurt in het Sociaal Huis op de tweede en vierde woensdagnamiddag van de maand. Tielt-Winge ontvangt voedsel voor 85 personen (64 volwassenen en 21 kinderen) en betaalt hiervoor 10 euro per persoon per jaar aan Sint Vincentius. 

Hiervoor werd in 2018 een overeenkomst afgesloten tussen beide partijen.

 

Leo Mees, de contactpersoon van de Sint-Vincentius vereniging, stuurde op 9 april 2020 een e-mail waarin hij pleit om de toelage die de OCMW's zullen uitbetaald krijgen - ingevolge het Koninklijk Besluit van 31 maart 2020 - te mogen ontvangen omwille van de inspanningen die geleverd worden door deze groep van mensen/vrijwilligers om de behoeftigen te voorzien van de nodige voedingswaren.

 

Daar het Koninklijk Besluit van 24 juni 2020 tot wijziging van het Koninklijk besluit van 31 maart 2020 de toelage optrekt van 888 euro naar 1776 euro heeft het vast bureau op 8 december 2020 reeds een nieuwe principiële beslissing  genomen over deze dringende crisismaatregel.

 

De definitieve bepaling van voorliggend (toelage)reglement noopt tot een beslissing van de raad, reden waarom dit dossier heden ter bekrachtiging wordt voorgelegd aan de raad.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde uitgaven/inkomsten

Beschikbaar budget op datum van

2020

74/090000

64/090000

€ 1776

niet van toepassing

 

Deze beslissing brengt geen belasting van het budget 2020 met zich mee. Wat geïnd wordt als toelage gaat ook weer buiten als toelage. Inkomsten zijn gelijk aan uitgaven. Het gaat hier over een éénmalige toekenning van financiële middelen die moeten gebruikt worden voor de bestrijding van voedselarmoede. De Sint Vincentiusvereniging is onze partner in deze opdracht.

 

Bijlagen

Bis Koninklijk besluit van 24 juni 2020 en bijlage

Omzendbrief PODMI bij Koninklijk besluit van 24 juni 2020

Nieuwsbrief PODMI voedselhulp

E-mail van Leo Mees van 9 april 2020

Toelagereglement lokaal bestuur Tielt-Winge

Samenwerkingsovereenkomst met Sint Vincentius vanaf 2018

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad bekrachtigt de principiële beslissing omtrent toelagereglement en besteding van de toelage door het vast bureau van 8 december 2020.

 

Artikel 2

Volgend toelagereglement wordt goedgekeurd:

 

§1. De toelage voor OCMW Tielt-Winge vanwege de PODMI bedraagt 1776 euro.

Deze toelage betreft een toelage voor dringende voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van het OCMW, volgens de modaliteiten bepaald door het KB van 24 juni 2020.

 

§2. 75% van voornoemde toelage wordt betaald na publicatie van het besluit en het saldo van 25% wordt uitbetaald in het vierde trimester van 2020. De doorstorting aan Sint Vincentiusvereniging te Diest gebeurt parallel met de uitbetaling van deze bedragen.

 

§3. Deze operatie dient budgettair verwerkt te worden via aanpassing meerjarenplan als een doorstorting (inkomsten en uitgaven zijn identiek) van een éénmalige toelage.

 

§4. Sint Vincentiusvereniging te Diest zal het OCMW de nodige bewijsstukken bezorgen aan het OCMW ter verantwoording van de uitgaven aan de PODMI.

 

Artikel 3

Het toelagereglement van 28 mei 2020 wordt door deze beslissing opgeheven.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan Sint Vincentiusvereniging te Diest en de PODMI.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals geregeld door het Decreet over het lokaal bestuur." "

Bijkomende maatregelen inzake voedselhulp van PODMI uitbetaald aan het OCMW worden toegekend aan Sint Vincentius vereniging te Diest voor het voorzien van voedselpakketten.

 

Publicatiedatum: 25/01/2021