Raad voor maatschappelijk welzijn van Tielt-Winge

20 februari 2020

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Agnes Van de Gaer

voorzitter vast bureau:

Rudi Beeken

lid vast bureau:

Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme

raadslid:

Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Tom Werner, Marthe Caeyers, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

Verontschuldigd:

raadslid:

Jessy Cobbaert, Filip Broos, Rudi Meeus

 

 

Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 februari 2020

 

Goedkeuring notulen vorige raad voor maatschappelijk welzijn

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 maart 2019 keurt de raad de notulen van de zitting van 16 januari 2020 goed.

 

Bijlagen

          Notulen RMW van 16 januari 2020 (via Meeting.mobile).

          Audioverslag RMW 16 januari 2020

          Index audioverslag RMW 16 januari 2020

          Agenda RMW 20 februari 2020

 

 

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 februari 2020

 

Reglement van klachtenbehandeling

Motivering

 

Feiten en context

In het kader van de participatie van de burger bepaalt het DLB (artikels 302-303) dat gemeente en OCMW een systeem van klachtenbehandeling moeten organiseren op ambtelijk niveau, dat maximaal onafhankelijk is van de diensten waarop de klachten betrekking hebben.

 

Het reglement van klachtenbehandeling dat momenteel wordt toegepast binnen het OCMW dateert van 10 september 2013.

 

In het kader van GO2019! werd beslist om een nieuwe klachtenprocedure vast te leggen (product 9) die geldt voor zowel de gemeente als het OCMW. De werkgroep klantenperspectief/samenleving werkte een ontwerp van klachtenprocedure uit.

 

Juridische gronden

           Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

           Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 10 september 2013.

 

Adviezen

          Positief advies van het Projectteam GO2019! van 31 januari 2020.

          Positief advies van het MAT van 3 februari 2020.

 

Argumentatie

Bij het opstellen van een nieuw reglement van  klachtenbehandeling werd participatie georganiseerd. De schepen bevoegd voor communicatie, de diensten communicatie en milieu werden geraadpleegd en er werd ook gekeken naar good practices in andere gemeenten. Er werd rekening gehouden met de bepalingen in het decreet over het lokaal bestuur.

 

Het huidige reglement dateert van 2013 en is daardoor minstens aan een update toe. Het nieuwe reglement van klachtenbehandeling is van toepassing op zowel de gemeente als op het OCMW (personeel en mandatarissen). In het reglement wordt duidelijk een onderscheid gemaakt tussen een klacht en een melding. Voor meldingen werd een afzonderlijke procedure uitgewerkt.

 

Het ontwerp van reglement werd regelmatig afgetoetst binnen het projectteam GO2019!. Op 31 januari 2020 verleende het projectteam de goedkeuring voor het finale ontwerp. Dit ontwerp werd vervolgens goedgekeurd op het MAT van 3 februari.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

           Reglement van klachtenbehandeling.

           Schematisch overzicht van de procedure.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het reglement van klachtenbehandeling van de gemeente en OCMW Tielt-Winge, als bijlage bij deze beslissing, wordt goedgekeurd en zal na een jaar geëvalueerd worden met het oog op aanpassing en verbetering van het reglement.

 

Artikel 2

Dit reglement wordt bekend gemaakt conform de bepalingen van het decreet over het  lokaal bestuur, treedt in werking op 1 april 2020 en vervangt van dan af het reglement van 10 september 2013.

 

Artikel 3

Dit reglement is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht volgens de bepalingen, zoals voorzien in het decreet over het lokaal bestuur.

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 februari 2020

 

Overheidsopdrachten - Mandatering provincie Vlaams-Brabant als opdrachtencentrale - Toetreding raamcontract provincie Vlaams-Brabant voor multifunctionals

Motivering

 

Feiten en context

Door het aflopen van de huidige overeenkomst van het gemeentebestuur met de firma Ricoh voor multifunctionals (copier-printer-scanner) en de integratie van gemeente en OCMW is het noodzakelijk om een nieuwe overeenkomst voor het lokaal bestuur af te sluiten.

De provincie Vlaams-Brabant heeft een raamcontract afgesloten voor multifunctionals (gegund aan de firma Ricoh). Het lokaal bestuur Tielt-Winge kan deelnemen aan dit raamcontract. Het mandateert daartoe de provincie Vlaams-Brabant als opdrachtencentrale.

 

Juridische gronden

         Bestuursdecreet van 7 december 2018.

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

         Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

         Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

         Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

         Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De ICT-dienst en de bevoegde schepen hebben volgende overwegingen bij hun keuze om deel te nemen aan het raamcontract van de provincie Vlaams-Brabant:

- de grote tevredenheid over de huidige toestellen van Ricoh;

- duurzaamheid is een belangrijk aspect in de beleidsdoelstellingen voor 2020-2025; de toetellen van Ricoh houden rekening met kwaliteitsnormen voor duurzaamheid en milieu en presteren zeer goed wat energieverbruik betreft; de standalone printers die (vooral binnen OCMW) nog gebruikt worden in Tielt-Winge, zijn in het kader van duurzaam verbruik van middelen niet meer te verantwoorden;

- de toestellen van Ricoh zijn uitgerust met een badgelezer, die momenteel gebruikt wordt voor individuele toegang van de gebruikers tot de multifunctionals, alsook voor het tijdsregistratiesysteem; er dient geen nieuwe investering te gebeuren in nieuwe badgelezers;

- de marktbevraging door de provincie Vlaams-Brabant biedt het lokaal bestuur garanties voor een optimale kwaliteit-prijsverhouding; de tarieven in het raamcontract van de provincie Vlaams-Brabant liggen lager dan de tarieven in de huidige overeenkomst van Tielt-Winge.

 

Financiële gevolgen

De nodige kredieten zijn voorzien in het budget 2020 van gemeente en OCMW en zullen voorzien worden in het meerjarenplan 2020-2025.

 

Bijlagen

Gunningsdossier provincie Vlaams-Brabant

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het lokaal bestuur Tielt-Winge zal voor de opdracht 'vernieuwing van de multifunctionals' beroep doen op de opdrachtencentrale van de provincie Vlaams-Brabant, die een raamcontract heeft afgesloten voor huur en onderhoud van multifunctionals en volumeprinters incl. beheerssysteem en integratie met de IT-systemen.

 

Artikel 2

De opdrachten in het kader van dit raamcontract worden binnen de looptijd van het raamcontract rechtstreeks door het lokaal bestuur gegund aan Ricoh zonder de betrokkenheid en aansprakelijkheid van het provinciebestuur Vlaams-Brabant.

 

Artikel 3

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissing.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de provincie Vlaams-Brabant.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het Lokaal Bestuur.

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 februari 2020

 

Vaststelling van het gezamenlijk organogram en de bijhorende personeelsformatie voor gemeente en OCMW Tielt-Winge

Motivering

 

Feiten en context

De werkgroep HRM heeft in het kader van GO2019! een volledig nieuw en gezamenlijk organogram uitgewerkt voor het lokaal bestuur.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 16 mei 2019 betreffende de vaststelling van het gezamenlijk organogram voor gemeente en OCMW.

         Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 11 december 2018 houdende de vaststelling van het gezamenlijk organogram gemeente en OCMW.

         Beslissing van het vast bureau van 28 januari 2020 met principieel akkoord over het organogram.

 

Adviezen

Het gezamenlijk managementteam heeft het nieuwe gezamenlijke organogram en de personeelsformatie gunstig geadviseerd op 13 januari 2020. Daarnaast is er ook een principieel akkoord van het vast bureau van 28 januari 2020 en werd er een protocol van akkoord met de vakbonden op 4 februari 2020 bekomen (met opmerkingen rond de afbouw van het statutair kader en een opschaling van de E-niveau's).

 

Argumentatie

De werkgroep HRM heeft in het kader van GO2019! een nieuw en gezamenlijk organogram en personeelsformatie uitgewerkt voor het lokaal bestuur. Een organogram is de visualisatie van de organisatie (organisatiestructuur) en de personeelsformatie geeft een aanduiding van de gezagsverhoudingen alsook de functies waaraan het lidmaatschap van het managementteam verbonden is.

 

Voor de opmaak van dit volledig nieuwe organogram en de personeelsformatie, zoals verder toegelicht in de bijlage, is rekening gehouden met de gezamenlijke missie en visie van ons lokaal bestuur, de input van beleid en medewerkers, de uitdagingen van professionalisering van het bestuur en het evenwicht tussen beschikbare mensen en middelen. 

 

Daarnaast werd ook rekening gehouden met de organisatiecultuur en werden er enkele accenten gelegd zoals bijvoorbeeld dienstoverschrijdend samenwerken, flexibiliteit, professionalisering, mobiliteit en continuïteit. De winst van een effectieve organisatiecultuur is hoog en creëert op langere termijn stabiliteit. Het leidt tot aantoonbare tevredenheid en hoge kwaliteit van dienstverlening.

 

Financiële gevolgen

De uitvoering van deze beslissing past budgettair binnen het lopende meerjarenplan.

 

Bijlagen

        Bijlage 1: personeelsformatie

        Bijlage 2: organogram

        Bijlage 3: Protocol vakbonden

        Bijlage 4: organisatiecultuur

 

Besluit:

15 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Tom Werner, Marthe Caeyers, Jo Smekens, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
2 stemmen tegen: Fons Lemmens en Yvette Duerinckx.
1 onthouding: Marleen De Vry.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het gezamenlijk organogram en de bijhorende personeelsformatie voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge vast.

 

Artikel 2

Het nieuwe organogram (en bijhorende personeelsformatie) treedt in voege op 1 maart 2020.

 

Artikel 3

Onderhavige beslissing is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur, inzonderheid artikel 330.

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 februari 2020

 

Wijziging bijlage arbeidsreglement in het kader van de wijziging uurroosters voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge

Motivering

 

Feiten en context

In het kader van GO2019! heeft de werkgroep HRM een evaluatie gemaakt van de bestaande uurroosters voor de personeelsleden van het lokaal bestuur. Deze evaluatie geeft aanleiding tot de aanpassing van de uurroosters en dit voornamelijk voor het administratieve personeel.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd

         Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel.

         Gemeenteraadsbeslissing van 16 mei 2019 houdende vaststelling rechtspositieregeling met bijlagen voor het personeel van het lokaal bestuur

         Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 28 januari 2020 met  principieel akkoord over de wijziging uurroosters.

 

Adviezen

Het gezamenlijk managementteam heeft de nieuwe uurroosters gunstig geadviseerd op 13 januari 2020. Daarnaast is er ook een principieel akkoord van het college van burgemeester en schepenen op datum van 28 januari 2020 en werd er een protocol van akkoord met de vakbonden op datum van 4 februari 2020 bekomen (mits evaluatie in het najaar).

 

Argumentatie

De werkgroep HRM heeft, in het kader van GO2019!, een evaluatie gemaakt van de bestaande uurroosters binnen het lokaal bestuur. Momenteel zijn er 2 soorten van uurroosters van toepassing binnen het lokaal bestuur. De juridische werkgever OCMW maakt gebruik van vaste uurroosters en de juridische werkgever gemeente maakt gebruik van uurroosters met stam- en glijtijden (voornamelijk voor het administratieve personeel).

 

Naar aanleiding van de invoering/wijziging tijdsregistratie voor het lokaal bestuur was het dan ook het ideale moment om de uurroosters onder de loep te nemen en eventuele aanpassingen door te voeren. Uit een navraag bij collega-besturen blijkt dat niemand nog met vaste uurroosters werkt en dat ze volop proberen in te zetten op een goede werk-privé balans en dit door middel van uurroosters met stam- en glijtijden. Er zijn reeds verschillende besturen die werken met flextijden (volledige glijtijd) en zij hebben hier zeer goede ervaringen mee. Bij de andere besturen zijn de stamtijden voornamelijk afgestemd op de openingsuren of zijn er beperkte stamtijden weliswaar in de voor- en namiddag.

 

Voor de uurroosters betekent dit dat stamtijden enkel behouden zullen blijven tijdens de openingsuren (iedere voormiddag van 9u tot 12u, op dinsdagnamiddag van 14u tot 19u en op woensdagnamiddag van 14u tot 17u). De overige uren zullen glijtijd worden. In totaal betekent dit een verhouding van 23u stamtijd op een uurrooster van 38u (ten opzichte van de vroegere situatie 28u/38u of vaste uurroosters). De standaardtijd zal niet wijzigen per dag. Voor deeltijdse personeelsleden zullen de stam- en glijtijden telkens in verhouding met hun prestaties zijn.

 

De arbeiders (van de afdeling grondgebiedzaken en van de dienst grootkeuken) blijven voorlopig behouden zoals deze op dit moment van toepassing zijn. Voor de diensten die werken met een planning (zoals IBO, groepsopvang Elfenhuisje en de verzorgenden en technisch beambten van de thuisdiensten) is er ook momenteel geen wijziging. Van zodra de nieuwe tijdsregistratie in uitvoering is, zullen er verdere optimalisaties gebeuren.

 

Een wijziging van de uurroosters waarbij personeelsleden een grotere vrijheid hebben om de balans werk/privé te bepalen betekent ook een grotere verantwoordelijkheid van ieder personeelslid en de leidinggevende. In het najaar zal er een evaluatie gebeuren van deze wijziging en zal er eventueel bijsturing mogelijk zijn.

 

De wijziging van de uurroosters betekent dan ook een wijziging van de bijlagen bij het arbeidsreglement.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Bijlage 1: Bijlage uurroosters

         Bijlage 2: Protocol vakbond

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de gewijzigde bijlage, namelijk de bijlage AR uurroosters van het arbeidsreglement, voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge vast.

 

Artikel 2

Deze gewijzigde bijlage treedt in voege van zodra de nieuwe tijdsregistratiesoftware beschikbaar is voor gebruik, voorzien vanaf 1 maart 2020, en vervangt dan de bestaande bijlage bij het arbeidsreglement.

 

Artikel 3

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur, inzonder artikel 330.

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 februari 2020

 

Verhoging tweede pensioenpijler voor alle contractuele personeelsleden van het lokaal bestuur Tielt-Winge

Motivering

 

Feiten en context

Naar aanleiding van de gewijzigde pensioenwetgeving en de subsidiëring hiervoor wordt een verhoging van de tweede pensioenpijler voorgesteld voor alle contractuele personeelsleden van het lokaal bestuur Tielt-Winge. Deze verhoging wordt voorgesteld na de pensioenstudie, opgesteld door Belfius.

 

Juridische gronden

         Wet Bacquelaine van 30 maart 2018 betreffende het gemengd pensioen.

         Wet Daerden van 24 oktober 2011 betreffende de oprichting van het gesolidariseerd pensioenfonds.

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Het principieel akkoord van vast bureau van 4 februari 2020 betreffende de verhoging van de tweede pensioenpijler voor alle contractuele werknemers.

         Het protocol van akkoord van de vakorganisaties van 4 februari 2020.

 

Adviezen

Het vast bureau gaat principieel akkoord met de verhoging van de tweede pensioenpijler voor alle contractuele personeelsleden van het lokaal bestuur Tielt-Winge.

 

Argumentatie

Belfius heeft voor het lokaal bestuur van Tielt-Winge een pensioenanalyse opgemaakt met 3 mogelijke scenario's, namelijk

1) vervanging van een statutaire personeelsleden door statutaire personeelsleden,

2) vervanging van statutaire personeelsleden door gedeeltelijk een statutair personeelslid en gedeeltelijk een contractueel personeelslid en

3) vervanging van de statutaire personeelsleden door contractuele personeelsleden,

die de impact tonen van het benoemingsbeleid op de globale kostprijs voor personeel.

 

Er zijn grote verschillen tussen de wettelijke pensioenen van statutairen en contractuelen. Voor de statutairen is de berekeningsbasis het gemiddelde van de geherwaardeerde wedden van de laatste 10 jaar (onbegrensd). Voor de contractuelen is de basis het gemiddelde van de geherwaardeerde lonen van de hele carrière en dit geplafoneerd tot de pensioengrens (57602,62 euro in 2019). De tweede pensioenpijler laat de werkgever toe om een aanvullend pensioen voor de contractuelen te voorzien om het verschil in pensioen tussen de contractuelen en de statutairen te verminderen. Een exponentiële stijging van de statutaire pensioenen wordt verwacht omwille van de volgende redenen: de vergrijzing van de statutaire populatie en de financieringsbasis (= loonmassa statutairen) die erg smal wordt in de toekomst.

 

De wet Daerden heeft de regularisatiebijdrage ingevoerd. Deze bijdrage zou worden geheven bij een laattijdige benoeming van een contractueel ambtenaar tot statutair ambtenaar. Daarnaast was er ook de invoering van de responsabiliseringsbijdrage en de basisbijdrage om de financiering van het gesolidariseerd pensioenfonds in evenwicht te brengen. De respovoet bedraagt momenteel 50% maar zal in de toekomst stijgen van 60% naar 85% . Ook de basisbijdragevoet zal in de toekomst stijgen van 41,5% naar 52,3%. Momenteel genieten wij als bestuur nog een korting van 3% op de basisbijdrage. Deze korting loopt nog tot en met 2021. 7 jaar later kwam hier verandering in door de wet Bacquelaine. Deze wet heeft het gemengd pensioen (in geval van benoeming, tellen de gepresteerde jaren als contractueel mee voor de berekening van het contractueel pensioen) ingevoerd, de afschaffing gedaan van de regularisatiebijdrage en een korting op de responsaibliseringsbijdrage gegeven indien er een link is tussen de 1ste en 2de pijler. De korting is mogelijk en betekent dat 50% van de kost 2de pijler in mindering gebracht zal worden van de responsabiliseringsbijdrag en onder voorwaarden van een minimumpercentage toegepast op de lonen onderworpen aan de RSZ-bijdragen (minimum 2% vanaf 1 januari 2020 en minimum 3% vanaf 1 januari 2021).

 

Er werd ook een tweede simulatie van de pensioenstudie opgevraagd aan Belfius omdat het beleid momenteel reeds enkele keuzes gemaakt heeft in het kader van zijn benoemingen (enkel nog statutaire functies voor de afdelingshoofden en decretale graden). Scenario 1 blijft buiten beschouwing (behoud van alle statutaire functies in de toekomst). In de tweede simulatie werden 2 scenario's opgenomen die verschillend zijn van de eerste simulatie, namelijk een scenario (scenario 2) waarbij rekening werd gehouden met 21% vervangingen van de statutairen (gebaseerd op het aantal VTE die als statutairen blijven) en een scenario (scenario 3) waarbij rekening werd gehouden met 32% vervangingen van de statutairen (gebaseerd op de loonmassa van de statutairen die statutairen blijven). Hieruit blijkt dat de globale kost over 50 jaar 354.587.100 euro bedraagt in scenario 2 en 350.091.503 euro in scenario 3. Aangezien er maar 1 statutair personeelslid zal blijven op de payroll van OCMW, bleef scenario 3 van de eerste simulatie voor OCMW de meest aansluitende simulatie.

 

De algemene vaststelling uit de pensioenanalyse: te snel afbouwen van het aantal statutairen kan

         op korte termijn een verhoging van de globale kost veroorzaken, door een stijging van de responsabiliseringsbijdrage. De pensioenlast stijgt of blijft gelijk, terwijl de statutaire loonmassa daalt;

         op lange termijn een verlaging van de globale kost veroorzaken, te wijten aan een daling van het aantal benoemingen;

 

Meer of evenveel statutairen benoemen, kan:

         op korte termijn een verlaging van de globale kost veroorzaken, door een daling van de responsabiliseringsbijdrage (de loonmassa stijgt);

         op lange termijn een verhoging van de globale kost veroorzaken te wijten aan de pensioenlast van de toekomstige gepensioneerde statutairen.

 

Samengevat:

 

Scenario 3 lijkt - ook in de tweede Belfius simulatie - nog steeds de meest voordelige situatie voor het bestuur ondanks de opstoot van kosten voornamelijk door de verhoging van de 2de pensioenpijler. Deze financiële pieken dienen ingepland te worden omwille van de betaling van voorschotten die hoger liggen dan de werkelijke bijdragen.

 

Uiteindelijk heeft het bestuur geen andere mogelijkheid dan te voldoen aan de verhoging van de tweede pensioenpijler van de contractuelen. De koppeling van deze verhoging aan de vermindering van de responsabiliseringsbijdrage voor de besturen die in het systeem stappen, heeft tot gevolg dat de besturen die niet instappen, de lasten dragen. De kost voor de stimulans wordt immers gedragen door de geresponsabiliseerde lokale en provinciale besturen die geen aanvullend pensioenstelsel hebben dat recht geeft op een vermindering van de responsabiliseringsbijdrage en de kost wordt  onder deze besturen verdeeld pro rata hun responsabiliseringsbijdrage.

 

De verhoging van de tweede pensioenpijler is een onherroepelijke beslissing; men kan de keuze niet herroepen in de toekomst. De verhoging van 1% naar 2% (en 3% in 2021) impliceert uiteraard wel een aanzienlijke verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor onze contractuele werknemers.

 

Momenteel zijn er nog zeer veel onduidelijkheden, voornamelijk op het vlak van toekomstige wetgeving maar ook op vlak van de subsidiëring is er geen enkele garantie (nog onduidelijkheid over de toepassing 'wet Jambon', artikels 26-28 van het het Programmadecreet bij de begroting 2020 van 20 december 2019). De aangeboden korting voor de 2de pensioenpijler zal waarschijnlijk maar 5 jaar van toepassing zijn. De simulaties houden hier momenteel geen rekening mee waardoor het zeker koffiedik kijken is over een termijn van 50 jaar.

 

Financiële gevolgen

Op ieder beleidsitem, waar personeelskosten op staan, is het algemeen rekeningnummer 62220200 (tweede pensioenpijler contractueel personeel) voorzien. Het totaal voorziene bedrag is 68144,04 euro. Bij de opmaak van het meerjarenplan werd reeds rekening gehouden met de kost voor de verhoging van deze pijler.

 

Bijlagen

         Pensioenstudie Gemeente - simulatie 1

         Pensioenstudie OCMW

         Pensioenstudie Gemeente - simulatie 2

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de verhoging van de tweede pensioenpijler voor alle contractuele werknemers van 1% naar 2% vanaf 1 januari 2020 en van 2% naar 3% vanaf 1 januari 2021.

 

Artikel 2

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de RSZ en Weddecentrale Cipal-Schaubroeck.

 

Artikel 4

Onderhavige beslissing is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur, inzonderheid artikel 330.

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 februari 2020

 

Jaarverslag 2019 instelling voor schuldbemiddeling

Motivering

 

Feiten en context

Het jaarverslag schuldbemiddeling bestaat uit de cijfers van de basisregistratie, aangevuld met antwoorden op een aantal vragen en het doorgeven van de personen die effectief aan schuldbemiddeling doen. De basisregistratie geeft een overzicht van het aantal gezinnen in begeleiding naargelang de verstrekte hulpverleningsmodules (budgetbegeleiding, budgetbeheer, schuldbemiddeling en/of collectieve schuldenregeling).

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Decreet van 24 juli 1996 houdende regeling tot erkenning en subsidiëring van de instellingen voor schuldbemiddeling

         Besluit van de Vlaamse Regering van 25 maart 1997 tot uitvoering van het decreet van 24 juli 1996 houdende regeling tot erkenning en subsidiëring van de instellingen voor schuldbemiddeling

         Ministerieel besluit van 15 januari 2018 betreffende de vaststelling van het model van jaarverslag en het model van basisregistratie voor de erkende instellingen voor schuldbemiddeling

 

Adviezen

Er zijn geen adviezen.

 

Argumentatie

Alle erkende instellingen voor schuldbemiddeling moeten in het kader van hun erkenning jaarlijks een jaarverslag van het voorafgaande jaar, nu dus dat van 2019, bezorgen bij de Vlaamse overheid tegen ten laatste 31 maart van het volgende jaar, nu tegen 31 maart 2020.

Het aanleveren van dit jaarverslag maakt deel uit van de erkenningsvoorwaarden van een instelling voor schuldbemiddeling.

Na goedkeuring wordt het document bezorgd wordt aan SAM vzw (Steunpunt Mens en Samenleving vzw) die de gegevens verwerkt. Zij rapporteren aan de Vlaamse Overheid, departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Toelichting bij de erkenning van onbepaalde duur van de instelling voor schuldbemiddeling (brief 30 september 2013)

         Jaarverslag schuldbemiddeling 2019

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het jaarverslag schuldbemiddeling 2019 goed.

 

Artikel 2

Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de Vlaamse overheid.

 

Artikel 3

De beslissing is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur.

Publicatiedatum: 29/05/2020
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 februari 2020

 

Samenwerkingsovereenkomst tussen OCMW Tielt-Winge en OCMW Bekkevoort voor een gemeenschappelijke dienstverlening inzake diensten gezinszorg

Motivering

 

Feiten en context

OCMW Bekkevoort en OCMW Tielt-Winge werken sedert 1 januari 2018 samen op het vlak van gezinszorg en aanvullende thuiszorg. Deze samenwerking was minimalistisch.

 

Vanaf 1 januari 2019  heeft Bekkevoort haar erkenningsnummer overgedragen aan Tielt-Winge

Dit houdt in dat Tielt-Winge  de bevoegdheid krijgt over het gezamenlijke grondgebied voor het leveren van prestaties gezinszorg en aanvullende thuiszorg.

 

Heden wordt de vraag gesteld vanuit Bekkevoort om de samenwerking te maximaliseren. Na de nodige besprekingen en brainstorm blijkt de noodzaak tot opmaak van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Deze samenwerkingsovereenkomst werd principieel goedgekeurd door het vast bureau op 11 februari 2020.

 

Juridische gronden

          Woonzorgdecreet van 15 februari 2019

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

          Organieke OCMW-wet van 6 juli 1976

          Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 9 juli 2018

 

Adviezen

Er vond een uitgebreid overleg plaats tussen de belanghebbenden bij het afsluiten van deze samenwerkingsovereenkomst. Beleid en administratie werden voortdurend bevraagd en geconsulteerd.

 

Argumentatie

In toepassing van artikel 61 van de organieke wet van 6 juli 1976 kunnen OCMW's samenwerkingsovereenkomsten afsluiten. Tielt-Winge maakt hiervan gebruik voor de organisatie van thuiszorgdiensten.

 

De dienst gezinszorg en aanvullende thuiszorg van Tielt-Winge heeft een erkenningsnummer voor het leveren van prestaties gezinszorg en aanvullende thuiszorg op het grondgebied Tielt-Winge en het grondgebied Bekkevoort.  Er worden 33 378 uren gesubsidieerd door het agentschap zorg en gezondheid.  Een samenwerkingsovereenkomst is nodig om deze prestaties effectief te kunnen presteren in Bekkevoort.

 

Tielt-Winge heeft een selectieprocedure laten lopen voor de aanwerving van een maatschappelijk werker thuiszorg en hieruit is de kandidaat met het beste resultaat aangeworven. Dit blijkt de maatschappelijk werker te zijn die in Bekkevoort de dienst gezinszorg en aanvullende thuiszorg aanstuurt.

De gevolgen van dit bijkomend feit moesten opgenomen worden in de nieuwe samenwerkingsovereenkomst evenals een transitieperiode voor de uitrol van een maximaal samenwerkingsproject.

Aan de kostenstructuur werd bijzonder veel aandacht geschonken en het voorliggend ontwerp werd juridisch afgecheckt. 

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen van het afsluiten van deze samenwerkingsovereenkomst zijn uitvoerig opgenomen in de overeenkomst.

 

Bijlagen

Ontwerp van samenwerkingsovereenkomst tussen OCMW Tielt-Winge en OCMW Bekkevoort voor een gemeenschappelijke dienstverlening inzake diensten gezinszorg (nieuwe benaming voor diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg), zodat van de modaliteiten van deze samenwerkingsovereenkomst kennis kan genomen worden.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de voorliggende samenwerkingsovereenkomst tussen OCMW Tielt-Winge en OCMW Bekkevoort inzake diensten gezinszorg (voorheen diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg), als bijlage bij deze beslissing, goed.

 

Artikel 2

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan het OCMW Bekkevoort.

 

Artikel 4

Onderhavige beslissing is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur, inzonderheid artikel 330.

Publicatiedatum: 29/05/2020