Raad voor maatschappelijk welzijn van Tielt-Winge

18 februari 2021

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Agnes Van de Gaer

voorzitter vast bureau:

Rudi Beeken

lid vast bureau:

Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme

raadslid:

Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Tom Werner, Marthe Caeyers, Jessy Cobbaert, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Annelore Wuyts

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

Verontschuldigd:

raadslid:

Jo Smekens, Gerry Caluwaerts

 

 

Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 18 februari 2021

 

Goedkeuring notulen vorige raad voor maatschappelijk welzijn

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 maart 2019 keurt de raad de notulen van de zitting van  21 januari 2021 goed.

 

Bijlagen

         Ontwerpnotulen RMW van 21 januari 2021 (via Meeting.mobile).

         Audioverslag RMW van 21 januari 2021.

         Index audioverslag RMW van 21 januari 2021.

         Agenda RMW van 18 februari 2021.

 

" "

Publicatiedatum: 25/03/2021
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 18 februari 2021

 

Kennisneming besluit burgemeester van  2 februari 2021 over de praktische organisatie van de raden van 18 februari 2021 ingevolge de corona-crisis en bekrachtiging

Motivering

 

Feiten en context

De corona-crisis noopt tot buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.

 

Juridische gronden

           Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

           Nieuwe gemeentewet.

           Richtlijnen van andere bestuursniveaus (zoals de Afdeling Binnenlands Bestuur) ter zake.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De corona-crisis noopt tot zeer dringende, buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Het behoort tot de bevoegdheid van de burgemeester om bijkomende modaliteiten in zijn verordende bevoegdheid (om redenen van handhaving van de openbare orde en veiligheid/gezondheid) op te leggen, ook in het kader van de (modaliteiten van de) praktische organisatie van de raden.

 

De vergaderingen van de beleidsorganen (inclusief de raden) moeten zoveel mogelijk moeten kunnen plaats vinden met respect voor de beschermende maatregelen (social distancing).

 

De dagelijkse werking van het lokaal bestuur mag ingevolge het (langdurig en voortdurend) ontbreken van beleidsbeslissingen niet in het gedrang worden gebracht.

 

Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.

 

Bekrachtiging door de raad in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet is aan de orde.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Besluit van de burgemeester van 2 februari 2021

 

Besluit:

over artikel 2eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad neemt kennis van het besluit van de burgemeester van 2 februari 2021.

 

Artikel 2

De raad bekrachtigt deze politieverordening in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur." "

Kennisneming en bekrachtiging besluit burgemeester van 2 februari 2021 nopens de organisatie van de raden van 18 februari 2021.

 

Publicatiedatum: 25/03/2021
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 18 februari 2021

 

Kennisneming standpunt door gouverneur n.a.v. klacht gunning

Motivering

 

Feiten en context

Het OCMW-bestuur ontving een brief van de gouverneur van 18 november 2020 over een klacht  van een niet-weerhouden inschrijver van 12 november 2020 m.b.t. de gunning van de overheidsopdracht 'voedingswaren grootkeuken - vlees en bereide vleeswaren'.

 

Bij briefwisseling van 8 december 2020 aan de gouverneur antwoordde het vast bureau op deze klacht en argumenteerde men zijn zienswijze.

 

Er werd een brief ontvangen met uitsluitsel over het onderzoek van de gouverneur/ABB op 14 januari 2021. In een uitvoerig gemotiveerd antwoord wijst de gouverneur de klacht af en formuleert een aantal administratieve bedenkingen aan het lokaal bestuur in het kader van (de beoordeling van) gunningsprocedures/overheidsopdrachten, waarmee rekening dient gehouden te worden in de toekomst.

 

Ingevolge artikel 333, tweede lid van het DLB moeten alle opmerkingen en het definitief antwoord van de toezichthoudende overheid, zoals bezorgd door de toezichthoudende overheid aan de betrokken OCMW-overheid, ter kennis worden gebracht van de eerstvolgende vergadering van de raad.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Ingevolge artikel 333, tweede lid van het DLB moeten alle opmerkingen en het definitief antwoord, zoals bezorgd door de toezichthoudende overheid aan de betrokken OCMW-overheid,  ter kennis worden gebracht van de eerstvolgende vergadering van de raad.

 

De opmerkingen en beslissing van de gouverneur betreffen de klacht van een niet-weerhouden inschrijver m.b.t. de gunning van de overheidsopdracht 'voedingswaren grootkeuken - vlees en bereide vleeswaren'.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Brief van de gouverneur van 14 januari 2021 (met antwoord over de klacht en als bijlage zijn antwoord aan de klachtindiener)

 

Besluit:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt in toepassing van artikel 333, tweede lid van het DLB kennis van de brief van de gouverneur van 14 januari 2021 en zijn antwoord  over de klacht  van een niet-weerhouden inschrijver m.b.t. de gunning van de overheidsopdracht 'voedingswaren grootkeuken - vlees en bereide vleeswaren'." "

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt in toepassing van artikel 333, tweede lid van het DLB kennis van de brief van de gouverneur van 14 januari 2021 en zijn antwoord  over de klacht  van een niet-weerhouden inschrijver m.b.t. de gunning van de overheidsopdracht 'voedingswaren grootkeuken - vlees en bereide vleeswaren'.

 

Publicatiedatum: 25/03/2021
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 18 februari 2021

 

Maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de OCMW's te besteden ten gunste van Sint Vincentius - bekrachtiging van de principiële beslissing van het vast bureau van 2 februari 2021 omtrent toelagereglement en besteding van de toelage door het vast bureau

Motivering

 

Feiten en context

Het voorliggende dossier betreft een maatregel omwille van de algemene afzondering die al maanden geldt tegen de verspreiding van het coronavirus Covid-19 en ter bestrijding van voedselarmoede.

 

Het koninklijk besluit van 24 juni 2020 tot wijziging van het koninklijk besluit van 31 maart 2020 houdende dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn heeft uitwerking vanaf 1 april 2020.  Het wordt voor hulpverenigingen steeds moeilijker om hun dagelijkse opdrachten ten aanzien van de meest kwetsbare personen te blijven vervullen. Talrijke kwetsbare personen  hangen van het OCMW af om in hun dagelijkse voeding te voorzien. Deze personen kunnen zich enkel nog tot het OCMW wenden als enige en uitsluitende aanspreekpunt voor hulp.

 

Het koninklijk besluit wil het OCMW ondersteunen in deze specifieke opdracht.

De toelage wordt onder de centra verdeeld volgens de verdeelsleutel van 75 % op basis van het aantal leefloongerechtigden en 25% op basis van het aantal rechthebbenden op een verhoogde verzekeringstegemoetkoming. OCMW Tielt-Winge ontvangt vanuit de POD-MI een bedrag van 888 euro voor het verlenen van deze levensnoodzakelijke (voedsel)hulp aan kwetsbare personen (zie raadsbeslissingen van 28 mei 2020 en 17 december 2020).

 

Dit bedrag wordt nu door de POD-MI ingevolge het  Koninklijk besluit van 10 december 2020 tot wijziging van het koninklijk besluit van 31 maart 2020 houdende dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn opgetrokken en behoeft een nieuwe beslissing aangaande het toelagereglement.

 

Voorliggende beslissing bekwam reeds een principeel akkoord van het vast bureau op 2 februari 2021 en wordt ter bekrachtiging voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 februari 2021.

 

Aan de uitbetaling van deze (eenmalige) toelage aan een externe organisatie wordt een toelagereglement gekoppeld. Deze toelage werd opgenomen in het aangepaste meerjarenplan.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Koninklijk besluit van 24 juni 2020 tot wijziging van het Koninklijk besluit van 31 maart 2020 houdende dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de OCMW's

         Bijlage bij het vermeld Koninklijk besluit van 24 juni 2020

         Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 mei 2020 en 17 december 2020

         Koninklijk besluit van 10 december 2020 tot wijziging van het Koninklijk besluit van 31 maart 2020 houdende dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de OCMW's

         Bijlage bij het vermeld Koninklijk besluit van 10 december 2020

 

Adviezen

Voor de opmaak van soortgelijk punt vond eerder al een overleg plaats met de financieel directeur over het financieel-budgettaire aspect en kader van dit dossier.

 

Argumentatie

OCMW Tielt-Winge biedt reeds geruime tijd voedselpakketten aan aan kwetsbare personen en gezinnen. De voedselpakketten worden afgehaald bij de Sint Vincentiusvereniging te Diest. De bedeling gebeurt in het Sociaal Huis op de tweede en vierde woensdagnamiddag van de maand. Tielt-Winge ontvangt voedsel voor 85 personen (64 volwassenen en 21 kinderen) en betaalt hiervoor 10 euro per persoon per jaar aan Sint Vincentius. 

Hiervoor werd in 2018 een overeenkomst afgesloten tussen beide partijen.

 

Leo Mees, de contactpersoon van de Sint-Vincentius vereniging, stuurde op 9 april 2020 een e-mail waarin hij pleit om de toelage die de OCMW's zullen uitbetaald krijgen - ingevolge het Koninklijk Besluit van 31 maart 2020 - te mogen ontvangen omwille van de inspanningen die geleverd worden door deze groep van mensen/vrijwilligers om de behoeftigen te voorzien van de nodige voedingswaren.

 

Daar het Koninklijk besluit van 24 juni 2020 tot wijziging van het Koninklijk besluit van 31 maart 2020 de toelage optrekt van 888 euro naar 1776 euro heeft het vast bureau op 8 december 2020 reeds een nieuwe principiële beslissing  genomen over deze dringende crisismaatregel (bekrachtigd door de raad op 17 december 2020).

Daar het Koninklijk besluit van 10 december 2020 tot wijziging van het Koninklijk besluit van 31 maart 2020 de toelage optrekt van 1776 euro naar 3552 euro heeft het vast bureau op 2 februari 2021 een nieuwe principiële beslissing  genomen over deze dringende crisismaatregel.

 

De definitieve bepaling van voorliggend (toelage)reglement noopt tot een beslissing van de raad, reden waarom dit dossier heden ter bekrachtiging wordt voorgelegd aan de raad.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde uitgaven/inkomsten

Beschikbaar budget op datum van

2020

74/090000

64/090000

€ 3552

niet van toepassing

 

Deze beslissing brengt geen belasting van het budget met zich mee. Wat geïnd wordt als toelage gaat ook weer buiten als toelage. Inkomsten zijn gelijk aan uitgaven. Het gaat hier over een éénmalige toekenning van financiële middelen die moeten gebruikt worden voor de bestrijding van voedselarmoede. De Sint Vincentiusvereniging is onze partner in deze opdracht.

 

Bijlagen

Bis Koninklijk besluit van 24 juni 2020 en bijlage

Omzendbrief PODMI bij Koninklijk besluit van 24 juni 2020

Nieuwsbrief PODMI voedselhulp

E-mail van Leo Mees van 9 april 2020

Toelagereglement lokaal bestuur Tielt-Winge

Samenwerkingsovereenkomst met Sint Vincentius vanaf 2018

Koninklijk besluit van 10 december 2020 en bijlage

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad bekrachtigt de principiële beslissing omtrent toelagereglement en besteding van de toelage door het vast bureau van 2 februari 2021.

 

Artikel 2

Volgend toelagereglement wordt goedgekeurd:

 

§1. De toelage voor OCMW Tielt-Winge vanwege de PODMI bedraagt 3.552 euro.

Deze toelage betreft een toelage voor dringende voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van het OCMW, volgens de modaliteiten bepaald door het KB van 10 december 2020.

 

§2. 75% van voornoemde toelage wordt betaald na publicatie van het besluit en het saldo van 25% wordt uitbetaald in het vierde trimester van 2020. De doorstorting aan Sint Vincentiusvereniging te Diest gebeurt parallel met de uitbetaling van deze bedragen.

 

§3. Deze operatie dient budgettair verwerkt te worden via aanpassing meerjarenplan als een doorstorting (inkomsten en uitgaven zijn identiek) van een éénmalige toelage.

 

§4. Sint Vincentiusvereniging te Diest zal het OCMW de nodige bewijsstukken bezorgen aan het OCMW ter verantwoording van de uitgaven aan de PODMI.

 

Artikel 3

Het toelagereglement van 8 december 2020 (vastgesteld bij raadsbeslissing van 17 december 2020) wordt door deze beslissing opgeheven.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan Sint Vincentiusvereniging te Diest en de PODMI.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals geregeld door het Decreet over het lokaal bestuur." "

Bijkomende maatregelen inzake voedselhulp van PODMI uitbetaald aan het OCMW worden toegekend aan Sint Vincentius vereniging te Diest voor het voorzien van voedselpakketten.

 

Publicatiedatum: 25/03/2021
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 18 februari 2021

 

Basisregistratie schuldhulpverlening - rapportering jaarverslag 2020

Motivering

 

Elke erkende instelling voor schuldbemiddeling moet voor 31 maart een jaarlijkse basisregistratie van het aantal dossiers indienen bij SAM, het Steunpunt Mens en Samenleving

 

Het jaarverslag schuldbemiddeling bestaat uit de cijfers van de basisregistratie, aangevuld met antwoorden op een aantal vragen en het doorgeven van de personen die effectief aan schuldbemiddeling doen. De basisregistratie geeft een overzicht van het aantal gezinnen in begeleiding naargelang de verstrekte hulpverleningsmodules (budgetbegeleiding, budgetbeheer, schuldbemiddeling en/of collectieve schuldenregeling).

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Decreet van 24 juli 1996 houdende regeling tot erkenning en subsidiëring van de instellingen voor schuldbemiddeling

         Besluit van de Vlaamse Regering van 25 maart 1997 tot uitvoering van het decreet van 24 juli 1996 houdende regeling tot erkenning en subsidiëring van de instellingen voor schuldbemiddeling

         Ministerieel besluit van 15 januari 2018 betreffende de vaststelling van het model van jaarverslag en het model van basisregistratie voor de erkende instellingen voor schuldbemiddeling

 

Adviezen

Er zijn geen adviezen.

 

Argumentatie

Alle erkende instellingen voor schuldbemiddeling moeten in het kader van hun erkenning jaarlijks een jaarverslag van het voorafgaande jaar, nu dus dat van 2020, bezorgen bij de Vlaamse overheid tegen ten laatste 31 maart van het volgende jaar, nu tegen 31 maart 2021.

Het aanleveren van dit jaarverslag maakt deel uit van de erkenningsvoorwaarden van een instelling voor schuldbemiddeling.

 

Na goedkeuring wordt het document bezorgd aan SAM vzw (Steunpunt Mens en Samenleving vzw) die de gegevens verwerkt. Zij rapporteren aan de Vlaamse Overheid, departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

 

Het vast bureau heeft in zitting van 9 februari 2021 haar principieel akkoord verleend over de inhoud van het jaarverslag 2020 basisregistratie schuldhulpverlening.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Jaarverslag schuldbemiddeling 2020

         Toelichting bij de erkenning van onbepaalde duur van de instelling voor schuldbemiddeling (brief 30 september 2013)

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het jaarverslag schuldbemiddeling 2020 goed.

 

Artikel 2

Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan het Steunpunt Mens en Samenleving vzw.

 

Artikel 3

De beslissing is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur." "

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het jaarverslag schuldbemiddeling 2020  goed.

 

Publicatiedatum: 25/03/2021