Raad voor maatschappelijk welzijn van Tielt-Winge

17 februari 2022

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Agnes Van de Gaer

voorzitter vast bureau:

Rudi Beeken

lid vast bureau:

Raf Alaerts, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme

raadslid:

Manuela Vervoort, Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

Verontschuldigd:

lid vast bureau:

Gunther Clinckx

raadslid:

Tamara Vande Reyde, Filip Broos

 

 

Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 17 februari 2022

 

Kennisneming jaarverslag informatieveiligheid 2021 en veiligheidsplan 2022 (verdaging naar de raad van 17 maart 2022)

Motivering

 

Feiten en context

Wendi Goethuys, externe functionaris gegevensbescherming (DPO) VERA voor het lokaal bestuur Tielt-Winge, heeft het veiligheidsplan 2022 en het jaarverslag 2021 toegestuurd.

 

Juridische gronden

        Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 23 november 2018 betreffende de functionarissen voor gegevensbescherming.

        De beslissing van het vast bureau van 11 januari 2022 betreffende het jaarverslag informatieveiligheid 2021 en veiligheidsplan 2022.

 

Adviezen

Positief advies van de functionaris voor de gegevensbescherming van het lokaal bestuur Tielt-Winge, Wendi Goethuys en het vast bureau.

 

Argumentatie

Het lokaal bestuur Tielt-Winge volgt een traject in het kader van informatieveiligheid en dit aangeboden door VERA.

 

Er dient elk jaar, conform het besluit van de Vlaamse Regering van 23 november 2018, een jaarverslag inzake informatieveiligheid opgesteld te worden door de aangestelde functionaris gegevensbescherming met een beschrijving van de uitgevoerde werkzaamheden en werkpunten van het meerjarige informatieveiligheidsplan.

 

Zowel 2020 als 2021 stonden vooral in het kader van de Covid-19 pandemie. Er werden hiervoor verschillende adviezen uitgewerkt zowel als officiële raad, als informele aanwijzingen per e-mail en daarnaast werden ook de nodige protocollen en verwerkersovereenkomsten opgesteld.

 

Het betaamt dat de raad om redenen van transparantie formeel in kennis wordt gesteld van dit rapport.

 

Wegens problemen met niet-correct gekoppelde bijlagen (een problematiek die heden ter zitting door de voorzitter wordt vastgesteld), kan dit agendapunt heden niet behandeld worden en is verdaging naar de raad van 17 maart 2022 aan de orde.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

          Jaarverslag informatieveiligheid 2021 voor Lokaal bestuur Tielt-Winge

          Veiligheidsplan 2022

 

Besluit:

stemming over de verdaging naar de raad van 17 maart 2022eenparig aangenomen.
De raad van maatschappelijk welzijn gaat over tot kennisneming van het jaarverslag informatieveiligheid 2021 van het lokaal bestuur Tielt-Winge en het veiligheidsplan 2022 in bijlage.(verdaging naar de raad van 17 maart 2022)" "

Jaarverslag informatieveiligheid 2021 en veiligheidsplan 2022 (verdaging naar de raad van 17 maart 2022)

 

Publicatiedatum: 28/03/2022
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 17 februari 2022

 

Goedkeuring notulen vorige raad voor maatschappelijk welzijn

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 juni 2021 keurt de raad de notulen van de zitting van 20 januari 2022 goed.

 

Bijlagen

         Ontwerpnotulen RMW van 20 januari 2022 (via Meeting.mobile).

         Audioverslag RMW van 20 januari 2022.

         Index audioverslag RMW van 20 januari 2022.

         Agenda RMW van 17 februari 2022.

 

" "

Publicatiedatum: 28/03/2022
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 17 februari 2022

 

Kennisneming besluit burgemeester van 3 februari 2022 over de praktische organisatie van de raden van 17 februari 2022 ingevolge de corona-crisis en bekrachtiging

Motivering

 

Feiten en context

De corona-crisis noopt tot buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Nieuwe gemeentewet.

         Raadsbeslissing van 17 juni 2021 tot aanpassing en vaststelling van het huishoudelijk reglement van de raad.

         Richtlijnen van andere bestuursniveaus (zoals het Agentschap Binnenlands Bestuur) ter zake.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De corona-crisis noopt opnieuw tot zeer dringende, buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Het behoort tot de bevoegdheid van de burgemeester om bijkomende modaliteiten in zijn verordende bevoegdheid (om redenen van handhaving van de openbare orde en veiligheid/gezondheid) op te leggen, ook in het kader van de (modaliteiten van de) praktische organisatie van de raden.

 

De vergaderingen van de beleidsorganen (inclusief de raden) moeten zoveel mogelijk kunnen plaats vinden met respect voor de beschermende maatregelen (social distancing).

 

De dagelijkse werking van het lokaal bestuur mag ingevolge het (langdurig en voortdurend) ontbreken van beleidsbeslissingen niet in het gedrang worden gebracht.

 

Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.

 

Voor de digitale organisatie van de raden kan worden teruggevallen op het op 17 juni 2021 gewijzigde huishoudelijke reglement van de raad.

 

De richtlijnen van ABB van o.m. 27 augustus 2021 en 23 november 2021 zijn van toepassing.

 

Door de actuele sanitaire toestand wordt ervoor geopteerd om fysieke aanwezigheid zoveel mogelijk te reduceren, wat kan door publiek en pers niet fysiek tot de raadszitting toe te laten.

 

Voor de niet-fysieke toelating van pers en publiek tot de vergadering van 17 februari 2022 in de raadzaal wegens problematiek van respect voor de afstandsregels (met als waarborg voor de openbaarheid het voorzien van een livestream van de vergadering) moet dus nog een aparte beslissing worden genomen.

 

Raadsleden en administratief personeel dat fysiek aanwezig is in de raadzaal dienen het mondmasker steeds aan te houden (met uitzondering voor de tussenkomsten), dit ook conform de recentste richtlijnen van ABB ter zake.

 

Bekrachtiging door de raad op 17 februari 2022 in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet is aan de orde.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Besluit van de burgemeester van 3 februari 2022.

 

Besluit:

over artikel 2eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad neemt kennis van het besluit van de burgemeester van 3 februari 2022.

 

Artikel 2

De raad bekrachtigt deze politieverordening in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur." "

Kennisneming en bekrachtiging besluit burgemeester van 3 februari 2022 nopens de organisatie van de raden van 17 februari 2022.

 

Publicatiedatum: 28/03/2022
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 17 februari 2022

 

Kennisneming standpunt door gouverneur n.a.v. klacht gebrekkige openbaarheid raden 18 november 2021

Motivering

 

Feiten en context

Het gemeentebestuur ontving een brief van de gouverneur van 15 december 2021 over een klacht van raadslid T. Werner aangaande het gebrek aan openbaarheid van de raden van 18 november 2021.

 

Bij briefwisseling van 28 december 2021 aan de gouverneur antwoordde het college van burgemeester en schepenen op deze klacht en argumenteerde men zijn zienswijze.

 

Er werd een brief ontvangen met uitsluitsel over het onderzoek van de gouverneur/ABB op 20 januari 2022. De gouverneur wijst de klacht af als niet gegrond en formuleert een aantal administratieve bedenkingen aan het lokaal bestuur in het kader van (de beoordeling van) het huishoudelijk reglement, de praktische organisatie van digitale en hybride vergaderingen en het voorzien van een livestream, waarmee rekening dient gehouden te worden in de toekomst.

 

Ingevolge artikel 333, tweede lid van het DLB moeten alle opmerkingen en het definitief antwoord van de toezichthoudende overheid (bij een klacht tegen een besluit van een gemeente-overheid), zoals bezorgd door de toezichthoudende overheid aan de betrokken gemeente-overheid, ter kennis worden gebracht van de eerstvolgende (nuttige) vergadering van de raad.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Ingevolge artikel 333, tweede lid van het DLB moeten alle opmerkingen en het definitief antwoord (bij een klacht tegen een besluit van een gemeente-overheid), zoals bezorgd door de toezichthoudende overheid aan de betrokken gemeente-overheid,  ter kennis worden gebracht van de eerstvolgende (nuttige) vergadering van de raad.

 

De opmerkingen en beslissing van de gouverneur betreffen het gebrek aan openbaarheid van de raden van 18 november 2021.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Brief van de gouverneur van 20 januari 2022 (met antwoord over de klacht en als bijlage zijn antwoord aan de klachtindiener)

 

Besluit:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt in toepassing van artikel 333, tweede lid van het DLB kennis van de brief van de gouverneur van 20 januari 2022 en zijn antwoord over de klacht van raadslid T. Werner m.b.t. het gebrek aan openbaarheid van de raden van 18 november 2021." "

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt in toepassing van artikel 333, tweede lid van het DLB kennis van de brief van de gouverneur van 20 januari 2022 en zijn antwoord over de klacht van raadslid T. Werner m.b.t. het gebrek aan openbaarheid van de raden van 18 november 2021.

 

Publicatiedatum: 28/03/2022
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 17 februari 2022

 

Kennisneming aanvaarding ABB van aanpassing 1/2021 van meerjarenplan 2020-2025 gemeente en OCMW

Motivering

 

Feiten en context

Het decreet van 22 december 2017 bepaalt dat gemeente en OCMW minstens 1 keer per jaar het meerjarenplan moeten aanpassen. Dit gebeurt nu voor de tweede keer volgens het decreet lokaal bestuur voor de periode 2020-2025.

 

De aanpassing van het meerjarenplan wordt opgemaakt volgens de regels van de nieuwe BBC2020-regelgeving.

 

De administratie werkt samen met het uitvoerend orgaan het ontwerp van de aanpassing van het meerjarenplan uit. De algemeen directeur en financieel directeur stellen het op in overleg met het managementteam.

 

Het ontwerp van aanpassing 1/2021 van het meerjarenplan 2020-2025 (en de daarbij horende stukken) werden conform artikel 249 §2 van het DLB tijdig (op 3 november 2021) op digitale en beveiligde wijze (via Meeting.mobile) ter beschikking gesteld van de raadsleden door de algemeen directeur.

 

De gemeente en OCMW hebben samen een geïntegreerd meerjarenplan maar hebben elk hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan. Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn moet eerst zijn eigen deel van de aanpassing van het meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft aangepast, goedkeuren, waardoor de aanpassing van het meerjarenplan definitief is vastgesteld.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn stelde in zitting van heden al eerder zijn eigen deel van aanpassing 1/2021 van het meerjarenplan vast.

 

In een aanpassing van het meerjarenplan moeten minstens de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld. Indien nodig worden tevens de kredieten van het lopende jaar aangepast.

 

In deze aanpassing van het meerjarenplan werden alle cijfers van 2021 tot en met 2025 aangepast waarbij de aangepaste kredieten van 2021 en 2022 als krediet worden geautoriseerd.

 

De ramingen die het bestuur voor het boekjaar 2021 en 2022 in de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 inschrijft voor exploitatie, investeringen en financiering, omvatten dus ook de kredieten voor dat jaar. Deze kredieten worden afzonderlijk toegewezen per rechtspersoon (gemeente en OCMW apart). De autorisatie van de kredieten gebeurt in het schema M3 van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.

 

In de aanpassing van het meerjarenplan wordt tevens het resultaat van de laatst vastgestelde jaarrekening (2020) van gemeente en OCMW, verwerkt.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Besluit Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de BBC.

         Ministerieel besluit van 26 juni 2018 betreffende de BBC.

         Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgen de beleids- en beheerscyclus.

         Beslissing raad maatschappelijk welzijn van 18 november 2021 over de goedkeuring van de aanpassing 1/2021 van het meerjarenplan 2020-2025.

 

Adviezen

Geen advies

 

Argumentatie

Binnen de tien dagen nadat de gemeente en het OCMW het meerjarenplan hebben vastgesteld op de gemeenteraad en de raad maatschappelijk welzijn van 18 november 2021, werd het beleidsrapport met vermelding van de datum van publicatie op de gemeentelijke webtoepassing geplaatst.

 

De melding van de bekendmaking en de publicatiedatum van het meerjarenplan werd aan het ABB bezorgd via de module toezicht van het loket voor lokale besturen.

 

Het dossier werd geregistreerd als 21.0368. Het ABB heeft via mail op 11 januari 2022 laten weten dat het nazicht niet heeft geleid tot formele of technische bemerkingen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         AMJP 1-2021 van 2020-2025

         Mail van het agentschap binnenlands bestuur

 

Besluit:

De raad maatschappelijk welzijn neemt kennis van het antwoord van het agentschap binnenlands bestuur over de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, vastgesteld op 18 november 2021. " "

De raad maatschappelijk welzijn neemt kennis van het antwoord van het agentschap binnenlands bestuur op de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, vastgesteld op 18 november 2021.

 

Publicatiedatum: 28/03/2022
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 17 februari 2022

 

Basisregistratie schuldhulpverlening - rapportering jaarverslag 2021

Motivering

 

Elke erkende instelling voor schuldbemiddeling moet voor 31 maart een jaarlijkse basisregistratie van het aantal dossiers indienen bij SAM, het Steunpunt Mens en Samenleving

 

Het jaarverslag schuldbemiddeling bestaat uit de cijfers van de basisregistratie, aangevuld met antwoorden op een aantal vragen en het doorgeven van de personen die effectief aan schuldbemiddeling doen. De basisregistratie geeft een overzicht van het aantal gezinnen in begeleiding naargelang de verstrekte hulpverleningsmodules (budgetbegeleiding, budgetbeheer, schuldbemiddeling en/of collectieve schuldenregeling).

 

Juridische gronden

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Decreet van 24 juli 1996 houdende regeling tot erkenning en subsidiëring van de instellingen voor schuldbemiddeling

        Besluit van de Vlaamse Regering van 25 maart 1997 tot uitvoering van het decreet van 24 juli 1996 houdende regeling tot erkenning en subsidiëring van de instellingen voor schuldbemiddeling

        Ministerieel besluit van 15 januari 2018 betreffende de vaststelling van het model van jaarverslag en het model van basisregistratie voor de erkende instellingen voor schuldbemiddeling

 

Adviezen

Het vast bureau verleende in zitting van 25 januari 2022 haar principieel akkoord.

 

Argumentatie

Alle erkende instellingen voor schuldbemiddeling moeten in het kader van hun erkenning jaarlijks een jaarverslag van het voorafgaande jaar, nu dus dat van 2021, bezorgen bij de Vlaamse overheid tegen ten laatste 31 maart van het volgende jaar, nu tegen 31 maart 2022.

 

Het aanleveren van dit jaarverslag maakt deel uit van de erkenningsvoorwaarden van een instelling voor schuldbemiddeling.

 

Na goedkeuring wordt het document bezorgd aan SAM vzw (Steunpunt Mens en Samenleving vzw) die de gegevens verwerkt. Zij rapporteren aan de Vlaamse Overheid, departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

 

Het vast bureau heeft in zitting van 25 januari 2022 haar principieel akkoord verleend over de inhoud van het jaarverslag 2021 basisregistratie schuldhulpverlening.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

        Jaarverslag schuldbemiddeling 2021

        Toelichting bij de erkenning van onbepaalde duur van de instelling voor schuldbemiddeling (brief 30 september 2013)

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het jaarverslag schuldbemiddeling 2021 goed.

 

Artikel 2

Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan het Steunpunt Mens en Samenleving vzw.

 

Artikel 3

De beslissing is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur." "

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het jaarverslag schuldbemiddeling 2021 goed.

 

Publicatiedatum: 28/03/2022