Raad voor maatschappelijk welzijn van Tielt-Winge

20 juni 2024

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Agnes Van de Gaer

voorzitter vast bureau:

Rudi Beeken

lid vast bureau:

Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme

raadslid:

Manuela Vervoort, Tom Werner, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

Verontschuldigd:

raadslid:

Tamara Vande Reyde, Birgit Berlanger, Frederik Vranken, Rudi Meeus

 

Afwezig:

raadslid:

Annelore Wuyts

 

 

Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 juni 2024

 

Goedkeuring notulen vorige raad voor maatschappelijk welzijn

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 juni 2021, zoals gewijzigd op 17 maart 2022, op 16 maart 2023 en op 18 januari 2024, keurt de raad de notulen van de zitting van 16 mei 2024 goed.

 

Bijlagen

         Ontwerpnotulen RMW van 16 mei 2024 (via Meeting.mobile).

         Audioverslag RMW van 16 mei 2024.

         Index audioverslag RMW van 16 mei 2024.

         Agenda RMW van 20 juni 2024.

 

" "

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 juni 2024

 

Kennisneming jaarverslag informatieveiligheid 2023 en veiligheidsplan 2024 - 2026

Motivering

 

Feiten en context

Dimitri Ceyssens, externe functionaris gegevensbescherming (DPO) voor het lokaal bestuur Tielt-Winge, heeft het jaarverslag 2023 toegestuurd alsook het veiligheidsplan 2024 - 2026.

 

Juridische gronden

         Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 23 november 2018 betreffende de functionarissen voor gegevensbescherming.

         De beslissing van het vast bureau van 7 mei 2024 houdende de kennisneming jaarverslag informatieveiligheid 2023 en veiligheidsplan 2024 - 2026.

 

Adviezen

Positief advies van de informatieveiligheidscel van het lokaal bestuur Tielt-Winge.

 

Argumentatie

Het lokaal bestuur Tielt-Winge volgt een traject in het kader van informatieveiligheid en dit aangeboden door VERA.

 

Informatiebeveiliging is het geheel aan beheersmaatregelen die er voor zorgen dat de vertrouwelijkheid, de integriteit en de beschikbaarheid van alle vormen van informatie - zowel elektronische, digitale als papieren vorm - behouden blijven, met als doel de continuïteit van de informatie en de informatievoorziening te waarborgen en de eventuele gevolgen van informatiebeveiligingsincidenten tot een acceptabel, vooraf bepaald niveau te beperken.

 

Het informatieveiligheidsbeleid wordt periodiek, of zodra zich belangrijke wijzigingen voordoen, beoordeeld en zo nodig bijgesteld. Bij een actualisatie worden nieuwe ontwikkelingen op het terrein van de bedrijfsvoering en op het terrein van informatieveiligheid en privacy meegenomen.

 

Er dient elk jaar, conform het besluit van de Vlaamse Regering van 23 november 2018, een jaarverslag inzake informatieveiligheid opgesteld te worden door de aangesteld functionaris gegevensbescherming met een beschrijving van de uitgevoerde werkzaamheden en werkpunten van het meerjarige informatieveiligheidsplan.

 

In 2023 werden verscheidene plaatsbezoeken uitgevoerd met vaststellingen en adviezen voor deze locaties in het kader van informatieveiligheid. Eind 2022 werden vooral de cyberaanvallen bij de besturen de prioriteit, net zoals de preventieve maatregelen die we als bestuur konden nemen. De DPO en VERA hebben hiervoor de nodige adviezen uitgewerkt, maatregelen werden besproken en verder opgevolgd door de informatieveiligheidscel. Binnen ons bestuur waren het operationeel beheer en beveiliging, zowel de logische toegangs- als communicatiebeveiliging, prioritair. De database rond verwerkersovereenkomsten en protocollen werden aangevuld na het nodige advies van de DPO.

 

Het betaamt dat de raad om redenen van transparantie formeel in kennis wordt gesteld van dit rapport.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Jaarverslag informatieveiligheid 2023 voor lokaal bestuur Tielt-Winge

         Veiligheidsplan 2024 - 2026

 

Besluit:

De raad van maatschappelijk welzijn gaat over tot kennisneming van het jaarverslag informatieveiligheid 2023 van lokaal bestuur Tielt-Winge en het veiligheidsplan 2024 - 2026 als bijlage." "

Kennisneming jaarverslag informatieveiligheid 2023 en veiligheidsplan 2024 - 2026.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 juni 2024

 

Mandatering stad Brugge als opdrachtencentrale en afname van de raamovereenkomst 'ICT-materiaal' in het kader van aankopen voor het security-project

Motivering

 

Feiten en context

De stad Brugge treedt op als opdrachtencentrale voor de aankoop van ICT-producten en diensten en biedt andere overheden de mogelijkheid hierop beroep te doen. Door het grote succes van het vorige raamcontract hebben andere lokale besturen, ziekenhuizen, politie- en brandweerzones, Vlaamse en Federale entiteiten alsook een aantal organisaties in het Brusselse en Waalse gewest de weg gevonden naar het raamcontract van de stad Brugge. Zo ook ons bestuur. Dankzij de samenwerking met de vele partners kunnen zeer competitieve prijzen afgedwongen worden bij de huidige leveranciers. Dit contract is gekend in de markt en heeft eveneens een zeer goede naam. De opdracht betreft een toetreding tot een raamovereenkomst voor aankoop van netwerken securitycomponenten. Aangezien het aantal aanvallen, van buitenaf, op het netwerk van lokale besturen met stijgende lijn toeneemt, is het belangrijk om voldoende bescherming in te bouwen op elk niveau. SecureDNS is een multi-vendor oplossing en verzamelt informatie van alle toonaangevende cybersecurity-vendoren, honeypotdiensten en plaatselijke cybersecurity-agentschappen. Er is automatische monitoring en meldingen. De securitystatus kan bijgehouden worden in een dashboard.

 

Juridische gronden

         Bestuursdecreet van 7 december 2018.

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

         Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

         Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

         Koninklijk Besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

         Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

         Raadsbeslissing van 20 juni 2019 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.

         Besluit van het vast bureau van 9 juli 2019 betreffende de goedkeuring van de gunningswijze van opdrachten dagelijks bestuur (aanvaarde factuur).

 

Adviezen

Positief advies van het afdelingshoofd ondersteunende diensten.

 

Argumentatie

De wereld verandert sneller dan ooit en de technologische complexiteit die ons omringt groeit exponentieel. Een evolutie die veel vragen oproept. We kunnen het ons vandaag niet meer veroorloven om te kiezen. Tegenwoordig moeten we 'en-en' denken. De operationele IT ontlasten en innoveren met het oog op morgen.

 

Via het raamcontract Brugge kunnen lokale besturen en heel wat andere gerelateerde diensten en instellingen zich inschrijven voor hardware, software en diensten. De zes loten gegund aan Inetum-Realdolmen zijn:

         Perceel 1: Leveren van desktop hardware, randapparatuur en supplies (tot 6 december 2024)

         Perceel 2: Leveren van software (tot 21 november 2024)

         Perceel 3: Leveren van consultancy systeemondersteuning infrastructuur (tot 12 maart 2025)

         Perceel 6: Netwerk- en securitycomponenten (tot 12 maart 2025)

         Perceel 8: Servers en storage (tot 12 maart 2025)

         Perceel 11: Audiovisuele oplossingen (tot 6 december 2024)

 

De afname van de raamovereenkomst betreft hoofdzakelijk perceel 6 (netwerk- en securitycomponenten). Het lokaal bestuur kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruik maken, waardoor zij krachtens artikel 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren. Dit houdt in dat elke deelnemende organisatie op basis van de overeenkomst eigen bestellingen kan plaatsen en aankopen kan doen tegen dezelfde voorwaarden. Elk perceel in de raamovereenkomst heeft een looptijd van drie jaar, driemaal met een jaar verlengbaar. De einddatum van de huidige overeenkomst is eind 2024 - begin 2025 (afhankelijk van het lot). De raamovereenkomst is niet exclusief: dit impliceert dat een deelnemend bestuur de vrijheid behoudt om een bepaalde aankoop niet langs het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten oplegt, te voeren. Een bestuur kan ook niet verplicht worden tot afname.

 

Voor ons bestuur is het interessant deel te nemen aan deze opdrachtencentrale omwille van de volgende redenen:

         De in de opdrachtencentrale voorziene ICT-producten voldoen aan de verschillende behoeften van ons bestuur.

         Ons bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren, wat een administratieve vereenvoudiging en financiële besparing betekent.

         Als bestuur alleen kan je onmogelijk dezelfde prijzen en voorwaarden bedingen als deze in de opdrachtencentrale.

         De stad Brugge beschikt over know-how en technische expertise inzake het voeren van raamovereenkomsten met betrekking tot ICT-producten.

         Door deel te nemen aan de raamovereenkomst van de stad Brugge beschikt ons bestuur over de mogelijkheid om bij een eventuele aankoop prijzen en diensten met elkaar te vergelijken en het meest voordelige aanbod te kiezen zonder daarvoor een uitgebreide procedure te hoeven voeren.

 

Financiële gevolgen

De nodige budgetten zijn voorzien in het budgetjaar 2024 van het meerjarenplan. De geraamde kosten zijn ongeveer 4.000 euro.

 

Bijlagen

         Bestek Stad Brugge

         Toewijzing perceel 6

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad van maatschappelijk welzijn gaat akkoord om de stad Brugge te mandateren als opdrachtencentrale en de raamovereenkomst 'ICT-materiaal' (perceel 6: Netwerk- en securitycomponenten) met de stad Brugge af te sluiten. De afname van de raamovereenkomst is mogelijk tot 12 maart 2025.

 

Artikel 2

De geraamde waarde voor deze opdracht is op basis van vermoedelijke hoeveelheden naargelang het security-project en andere aankopen in het kader van het netwerk.

 

Artikel 3

De nodige budgetten zijn ingeschreven in de budgetten onder beleidsitem 011901 - rekeningnummer 24100100.

 

Artikel 4

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 5

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de Stad Brugge en Inetum-Realdolmen.

 

Artikel 6

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de desbetreffende bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

Mandatering stad Brugge als opdrachtencentrale en afsluiten raamovereenkomst ICT-materiaal.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 juni 2024

 

Wijziging rechtspositieregeling voor de personeelsleden van het lokaal bestuur Tielt-Winge

Motivering

 

Feiten en context

De rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge is een dynamisch instrument dat op regelmatige basis onderworpen is aan een evaluatie.

 

De rechtspositieregeling, met haar talrijke en belangrijke bijlagen, is het normerende en geïntegreerde HR-instrument, die het kader vormt voor het personeel van de gemeente en het OCMW Tielt-Winge.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 houdende de vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel.

         Beslissing van de gemeenteraad van 21 december 2023 houdende de wijziging van de rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge.

         Beslissing van de gemeenteraad van 18 november 2021 houdende het gezamenlijk organogram voor het lokaal bestuur Tielt-Winge.

 

Adviezen

Het protocol werd ondertekend door de vakbondsorganisaties.

 

Argumentatie

De rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge is een dynamisch instrument dat op regelmatige basis onderworpen is aan een evaluatie.

 

De rechtspositieregeling, met haar talrijke en belangrijke bijlagen, is het normerende en geïntegreerde HR-instrument, die het kader vormt voor het personeel van de gemeente en het OCMW Tielt-Winge. De rechtspositieregeling is een dynamisch document waarbij we streven naar modern personeelsbeleid in het kader van de geldende wetgeving. Aanpassing van dit document op regelmatige basis is dan ook noodzakelijk.

 

Het betreft in casu aanpassingen m.b.t. loopbaan en selectieprocedure, evaluatie, administratieve anciënniteiten, jaarlijkse vakantie en verlof wegens arbeidsongeschiktheid.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Ondertekend protocol

         Rechtspositieregeling

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de wijzigingen van de rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge (als bijlage bij deze beslissing en er integraal deel van uitmakend) vast.

 

Artikel 2

De datum van inwerkingtreding is vastgesteld op 1 juli 2024. Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Dit reglement wordt bekend gemaakt conform artikel 285 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur, inzonder artikel 330." "

Wijziging RPR - 20240620.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 juni 2024

 

Huishoudelijk reglement doorgangswoning

Motivering

 

Feiten en context

Een noodwoning is een woning vermeld in art. 1.2, eerste lid, 87°, van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.

 

De noodwoningen worden onder meer ingezet in functie van het lokale woningkwaliteitsbeleid en het beleid ter preventie van uithuiszettingen. De noodwoningen zijn niet bestemd voor het organiseren van uitstroom vanuit collectieve opvangsituaties.

 

In noodsituaties bijv. een echtscheiding, huuropzeg, ontploffing, brand, waterschade, ... en hierdoor geen dak meer boven het hoofd hebben en ook de sociale huisvestingsmaatschappijen geen hulp meer kunnen bieden, is de noodwoning een mogelijk alternatief.

 

Juridische gronden

         Organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 8 juli 1976.

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 art. 1.2, eerste lid, 87°.

 

Adviezen

Het BCSD verleende in zitting van 16 mei 2024 een gunstig advies op het voorliggende huishoudelijk reglement doorgangswoning.

 

Argumentatie

De doorgangswoning van het Lokaal Bestuur gelegen Oude Tiensebaan 64 werd recentelijk gerenoveerd en is opnieuw klaar voor ingebruikname.

 

Omwille van de lange periode van leegstand en de recentelijke verbouwingen dient een nieuw huishoudelijk reglement opgemaakt en vastgesteld te worden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Het huishoudelijk reglement doorgangswoning.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het nieuwe huishoudelijk reglement voor de doorgangswoning, gelegen Oude Tiensebaan 64, goed, luidende als volgt:

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT - DOORGANGSWONING OCMW TIELT-WINGE (versie 20.06.2024)

 

1.Algemeen

 

OCMW Tielt-Winge heet u welkom in zijn doorgangswoning. Hieronder vindt U het huishoudelijk reglement en de algemene procedure welke tijdens uw verblijf in de doorgangswoning dient gerespecteerd te worden.

Deze regels dienen om een goede gang van zaken te verzekeren wat betreft het samenleven met anderen. Lees deze regels aandachtig. Op het einde van dit document dient u dit document te tekenen voor kennisname en voor akkoord.

Het reglement kan te allen tijde eenzijdig worden gewijzigd door het OCMW. U wordt schriftelijk ingelicht over elke wijziging of aanpassing van het reglement.

 

2.Verantwoordelijke

 

Tijdens het verblijf in de doorgangswoning wordt u begeleid door maatschappelijk werker ……………………………………………………………….. . U kan deze telefonisch bereiken via het onthaal van het OCMW op het nummer 016 63 40 08.

 

3.Onthaal

 

Bij uw aankomst in de doorgangswoning krijgt u door het OCMW een kamer toegewezen. Er wordt een plaatsbeschrijving door de bewoner en een afgevaardigde van het OCMW ondertekend. U ontvangt een sleutel van de algemene toegangsdeur, de brievenbus en van de aan u toegewezen kamer. Bij verlies van deze sleutels, zal u de kosten voor het aanmaken van nieuwe sleutels moeten betalen. OCMW Tielt-Winge huishoudelijk reglement doorgangswoning DATUM

 

4. Uw verblijf in de doorgangswoning

 

Thema

 

Afspraken

Algemene afspraken / voorwaarden

De bewoners betalen de maandelijkse bijdrage in de verblijfskosten vóór de 10e van de maand. Deze worden bij voorkeur ingehouden op de door het OCMW uit te keren financiële steun of worden rechtstreeks betaald via budgetbeheer.

De bewoners verbinden zich ertoe intensief te zoeken naar een andere woongelegenheid. Zij brengen hiervan wekelijks een bewijs binnen bij de maatschappelijk werker. De bewoners moeten bovendien ten laatste twee weken na toewijzing aantonen dat men is ingeschreven bij KANVAZ.

Elk aanbod van een woning wordt aanvaard. Bij weigering kan het contract van de doorgangswoning door het OCMW worden opgezegd.

Het gebruik van de doorgangswoning kan, op voorstel van de sociale dienst, gekoppeld worden aan de voorwaarde tot het ondertekenen van een begeleidingsovereenkomst waarin een individueel traject op maat uitgestippeld wordt.

Persoonlijke ruimte

De bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de kamer. U beheert deze kamer als een goede huisvader.

Beschadigingen aan de kamer zullen op de bewoners verhaald worden. Aanpassingen zijn niet toegestaan in de kamer. De meubels en andere zaken die aanwezig zijn in de kamer zijn en blijven in het bezit van het OCMW. Bij aankomst zal er een inventaris worden opgemaakt.

De bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor persoonlijke bezittingen. Het OCMW kan niet verantwoordelijk gesteld worden bij verlies of diefstal. Het is belangrijk bezittingen te bewaren in de persoonlijke kamer en deze bij het verlaten steeds op slot te doen.

De volgende goederen zijn verboden te bewaren en/of te gebruiken op de kamer:

Verwarmingsapparaten

Wapens

Drugs

Gestolen goederen

Vloeibaar, gasachtig of andere vluchtige brandstoffen

Goederen van de gemeenschappelijke ruimtes

 

Gemeenschappelijke ruimtes

De keuken, douche-en wc-ruimte, living 1 en 2, inkomhal, trap en tuin zijn gemeenschappelijke ruimtes.

De bewoners mogen niets veranderen aan de inrichting van deze ruimtes. Er mogen geen gaten geboord worden in binnen – en buitenmuren. Schotelantennes zijn niet toegelaten. De voorzieningen in deze ruimtes zijn en blijven bezit van het OCMW. De elektrische toestellen aanwezig in de woning moeten blijven staan in de gemeenschappelijk ruimtes en zijn voor iedereen bedoeld. De bewoners zijn verplicht alle vastgestelde defecten of onregelmatigheden aan de elektrische installatie, gasinstallatie en andere onmiddellijk te signaleren aan het OCMW.

De volgende goederen zijn verboden te bewaren en/of te gebruiken in de gemeenschappelijke ruimtes:

Verwarmingsapparaten

Wapens

Drugs

Gestolen goederen

Vloeibaar, gasachtig of andere vluchtige brandstoffen

 

Gooi tevens geen voorwerpen in het toilet die niet in het toilet horen (vb. maandverband, vochtige doekjes, …).

Het is verboden om vetten of andere stoffen die verstopping kunnen veroorzaken door de afvoer te gieten.

Leefbaarheid

Het OCMW verwacht dat de bewoners respect tonen voor hun medebewoners. Indien er problemen van deze aard opduiken dient men dit te melden aan de maatschappelijk werker van het OCMW

Iedere bewoner toont respect voor medeburgers, OCMW-personeel en omwonende buren. Geen enkele vorm van agressie (verbaal, fysiek, diefstal, vechtpartijen, vandalisme, …) wordt getolereerd. Bij wangedrag, vechtpartijen, nachtlawaai, herhaald dronkenschap, wapenbezit, druggebruik en/of bezit wordt er beroep gedaan op de bijstand van de lokale politie. In voorkomend geval wordt er onmiddellijk een einde gesteld aan de noodhuisvesting, indien nodig met gerechtelijke tussenkomst.

Controle

Een medewerker van het OCMW komt wekelijks langs om te controleren of het huishoudelijk reglement doorgangswoning wordt nageleefd. Dit kan zowel aangekondigd als onaangekondigd zijn.

De bewoners geven uitdrukkelijk toestemming dat een medewerker van het OCMW de woning en de kamer mag betreden in uitzonderlijke en objectief verantwoorde gevallen. De bewoner neemt er kennis van dat het OCMW in het bezit is van een sleutel om toegang te hebben tot de woning en de kamer.

Huisdieren

 

Het houden van dieren is niet toegelaten.

Roken

Het is niet toegestaan om te roken in de persoonlijke én gemeenschappelijke ruimtes. De bewoners mogen wel buiten roken.

Elektrische toestellen

Alle elektrische toestellen die de bewoner gebruikt, moeten voldoende veilig zijn, en tevens voorzien zijn van een aarding. Het is niet toegestaan om aanpassingen aan te brengen aan de elektriciteitsbedrading en de TV kabel.

Verbruik van elektriciteit, gas, water en internet

Het OCMW staat in voor de levering van verwarming, elektriciteit, gas, water en internet.

Het OCMW verwacht dat de bewoners zuinig zijn met energie en water: bij afwezigheid de lichten uitdoen, de verwarming lager draaien, ramen en deuren niet onnodig open laten staan, ... Bij vaststelling van verspilling of overdreven hoog verbruik van energie en water wordt de meerkost verhaald op de bewoners

Brand

In geval van brand neemt men de nodige maatregelen:

U verlaat de woning

U verwittigt de brandweer en de hulpdiensten (112). De brandblusapparaten mogen uitsluitend gebruikt worden voor het blussen van brand in de woning. Eventuele kosten die voortvloeien uit misbruik worden volledig aangerekend aan de bewoner(s) die het veroorzaakte(n).

Tijdens de openingsuren contacteert u ook het OCMW (016 63 40 08)

 

Het is verboden om kaarsen te branden in de doorgangswoning. Juist om het risico op brand te vermijden.

Schade

De bewoners verbinden zich ertoe de ter beschikking gestelde plaatsen als een goed huisvader te gebruiken en te onderhouden. Het OCMW vraagt een vergoeding voor elke vorm van schade die door de schuld van de bewoners is aangebracht of door diens nalatigheid veroorzaakt is of wanneer de woning niet voldoende onderhouden wordt. Indien er geen duidelijkheid is over wie de schade heeft toegebracht zal de kost gezamenlijk gedragen worden door de huidige bewoners.

Bezoek

De bewoners kunnen bezoek ontvangen tussen 9 uur en 22 uur. De bezoekers mogen niet overnachten en mogen geen gebruik maken van de faciliteiten van de woning. De bewoners respecteren elkaars rust door geen geluidshinder te veroorzaken voor de medebewoners. De bewoners maken geen lawaai na 22 uur en vóór 6 uur.

Het is verboden uw kamer aan derden te verhuren. Er worden geen sleutels uitgeleend of bijgemaakt.

Schoonmaak

Alle bewoners leveren een bijdrage aan het dagelijks onderhoud van de woning. Elke ruimte moet na gebruik onmiddellijk gereinigd worden. Voor het wekelijkse onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes wordt een beurtrol voorzien. Indien gewenst, kan de maatschappelijk werker bemiddelen en een schema opstellen.

 

Tuin

De karweihulp van het OCMW onderhoudt de tuin. De tuin wordt na gebruik hersteld in de oorspronkelijke staat. Er worden geen persoonlijke bezittingen in achtergelaten.

Afval

De noodwoning heeft een gemeenschappelijke restafvalbak (zwart), een GFT-bak (groen), en een bak voor papier (geel). Deze kosten zullen verrekend worden (à rato). PMD-zakken dient u zelf aan te kopen.

De bewoners zijn verplicht om op de voorziene dagen het huisvuil buiten te zetten. De afvalkalender hangt op in de keuken.

Post

Iedere kamer heeft een eigen brievenbus. Post die niet uitdrukkelijk aan u of uw gezin gericht is, dient u te bezorgen aan het OCMW.

Afwezigheid

U bent verplicht om in de noodwoning te verblijven. Een afwezigheid vanaf drie dagen dient men te melden aan het OCMW. Enkel in geval van overmacht (vb. ziekenhuisopname) kan er een uitzondering gemaakt worden. Een langdurige afwezigheid kan leiden tot een stopzetting van de verblijfsovereenkomst.

Einde van het verblijf

Bij het verlaten van de woonst herstellen de bewoners de kamer terug in oorspronkelijke staat. Ze nemen contact op met de maatschappelijk werker om de formaliteiten te regelen. Op basis van de plaatsbeschrijving wordt de kamer en inboedel gecontroleerd. De bewoners overhandigen de sleutels aan de maatschappelijk werker.

Als na controle alles in orde blijkt te zijn, stort het OCMW u de waarborg van de woning en de sleutels volledig terug. Bij schade aan de woning, het meubilair en de huisraad zal dit in eerste instantie van de waarborg worden afgehouden. Indien de prijs de schade overstijgt, zal dit bedrag worden aangerekend.

De bewoners dienen persoonlijke spullen onmiddellijk bij vertrek mee te nemen. Indien dit niet mogelijk is, kan het OCMW, 2 weken de stockage garanderen. Nadien zorgt het OCMW, op kosten van de vroegere bewoner, voor de verwijdering ervan. De vroegere bewoner kan er dan geen enkele aanspraak meer op maken.

 

5.Overtreding van het huishoudelijk reglement

 

Bij overtreding van het huishoudelijk reglement kan het OCMW u sanctioneren. Deze sanctie kan gaan van een waarschuwing tot de verwijdering uit de woning. Indien nodig kan het OCMW de procedure tot uithuiszetting bij de vrederechter inzetten.

 

Het OCMW informeert U mondeling en schriftelijk over de overtreding en de mogelijke gevolgen/sancties.

 

Voor kennisname en akkoord,

De Bewoner(s)

Naam bewoner 1: _______________________ Naam bewoner 2: ___________________________

Datum + gelezen en goedgekeurd + handtekening Datum + gelezen en goedgekeurd + handtekening

 

Goedgekeurd in raad voor maatschappelijk welzijn van 20 juni 2024.

 

Artikel 2

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en treedt in werking op 1 juli 2024.

 

Alle andere afspraken rond het huishoudelijk reglement doorgangswoning die zijn vastgesteld bij raadsbeslissing, worden opgeheven door deze beslissing op datum van inwerkingtreding van dit besluit.

 

Artikel 4

Dit reglement is van toepassing vanaf 1 juli 2024.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit wordt geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het nieuwe huishoudelijk reglement doorgangswoning, gelegen Oude Tiensebaan 64, goed.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 juni 2024

 

Vaststelling buurtanalyse 2023 en meerjarenplan 2023-2025 Lokaal Dienstencentrum Zonnedries

Motivering

 

Feiten en context

Het woonzorgdecreet maakt een buurtanalyse verplicht voor alle erkende lokale dienstencentra. De overheid is er immers van overtuigd dat weten hoe je buurt in elkaar zit, essentieel is om een goede dienstverlening uit de bouwen.

 

In bijlage 1 van het uitvoeringsbesluit staat:

“Het centrum maakt een buurtanalyse op die voldoet aan de volgende voorwaarden:

         ze omvat kwantitatieve en kwalitatieve gegevens over de buurt, de bewoners, de actoren, de beleving, de sterktes en hiaten, en maakt daarbij gebruik van analyses en beleidsprioriteiten in het kader van het lokaal sociaal beleid over het realiseren van zorgzame buurten;

         ze bepaalt de reikwijdte en prioritering van de opdrachten op maat van de buurt;

         ze vormt de basis voor het meerjarenplan dat tot stand komt op basis van een participatief traject waarin de lokale ouderenverenigingen, de lokale ouderenadviesraad, relevante eerstelijnsactoren en andere relevante actoren in andere beleidsdomeinen geconsulteerd zijn en dat aantoont op welke manier het bijdraagt tot de door het lokaal bestuur geformuleerde beleidsdoelstellingen”.

 

Het lokaal dienstencentrum is een woonzorgvoorziening die in een buurt een verbindende, preventieve en laagdrempelige werking ontwikkelt in en met de nabije omgeving van de gebruiker.

Op bepaalde vlakken kan je als lokaal dienstencentrum een waardevolle rol spelen. Je kan bijvoorbeeld inzetten op het verhogen van de sociale cohesie in de buurt of samenwerken om bepaalde diensten of voorzieningen toegankelijker te maken voor mensen in de buurt. Om de uitdagingen en kansen van jouw buurt te kennen, maak je een analyse.

 

Met deze richtlijnen zijn we aan de slag gegaan. We hebben een buurtanalyse opgesteld na verschillende stappen:

         analyse van de buurt in cijfers

         demografische analyse

         de buurt in kaart

         informele gesprekken

         bevraging van buurtactoren

         bevraging van buurtbewoners

 

Vanuit deze buurtanalyse zijn we gekomen tot een meerjarenplan, eveneens een verplichting uit het woonzorgdecreet:

“Een meerjarenplanning is een dynamisch en flexibel instrument waarin een centrum, op basis van een buurtanalyse, een strategische planning maakt met betrekking tot de te bereiken doelstellingen, de manier waarop de beschikbare middelen hierop worden ingezet, de wijze waarop de realisaties worden geëvalueerd, en waarin voor prioritaire doelgroepen activiteiten gepland worden die bijdragen tot de realisatie van het lokaal sociaal beleid zoals bepaald in artikel 4 van het decreet lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018.”

 

Deze twee opdrachten hebben we samengevoegd in één overzichtelijk document, hier als bijlage.

 

Juridische gronden

         Organieke wet betreffende de centra voor maatschappelijk welzijn van 8 juli 1976.

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Woonzorgdecreet van 15 februari 2019.

         Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers van 28 juni 2019.

 

Adviezen

         Buurtanalyse voorgelegd aan centrumraad LDC op 13 maart 2024

         Buurtanalyse voorgelegd aan BCSD op 16 mei 2024

         Buurtanalyse voorgelegd werkgroep buurtanalyse op 16 mei 2024

 

Argumentatie

De buurtanalyse 2023 en meerjarenplan 2023-2025 LDC Zonnedries werden principieel goedgekeurd door het vast bureau op 21 mei 2024 en behoeven actueel dus nog de finale goedkeuring door de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen van de verschillende acties uit het meerjarenplan LDC zullen duidelijk worden geschetst wanneer de projecten effectief uitgewerkt worden. Deze projecten zullen afzonderlijk voorgelegd worden ter goedkeuring.

 

Bijlagen

Document 'Buurtanalyse 2023 en meerjarenplan 2023-2025 LDC Zonnedries'

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de buurtanalyse 2023 en het meerjarenplan Lokaal Dienstencentrum Zonnedries 2023-2025 (als bijlage bij deze beslissing en er integraal deel van uitmakend) goed.

 

Artikel 2

Het vast bureau wordt gelast met de verdere uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit wordt geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de buurtanalyse 2023 en het meerjarenplan Lokaal Dienstencentum Zonnedries 2023-2025 goed.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 juni 2024

 

IGO DIV - mandaatbepaling algemene vergadering 21 juni 2024

Motivering

 

Feiten en context

De raad voor maatschappelijk welzijn dient zich uit te spreken over de agenda van de algemene vergadering van IGO DIV op 21 juni 2024 en mandaat te verlenen aan de vertegenwoordiger van het OCMW. De algemene vergadering gaat door om 17.30 uur op IGO DIV, De Vunt 17 te 3220 Holsbeek.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Raadsbeslissing van 24 januari 2019 tot aanduiding van de vertegenwoordiger van het OCMW.

         Statuten van IGO DIV.

 

Adviezen

Er zijn geen adviezen.

 

Argumentatie

Het OCMW neemt deel aan de intergemeentelijke samenwerking IGO DIV.

 

Op 21 juni 2024 vindt er een algemene vergadering plaats (uitnodiging via e-mail ontvangen op 7 mei 2024). Voor de vertegenwoordiger OCMW dient een mandaat te worden bepaald.

 

De agenda voor deze vergadering is:

  1. Goedkeuring verslagen AV 15-12-2023
  2. Goedkeuring jaarverslag en jaarrekening 2023, inclusief kwijting aan bestuurders en commissaris-revisor (document 1 en bijlagen)
  3. Goedkeuring rapportage kostendelende vereniging IGO div jaar 2023 (document 2)
  4. Aanstelling nieuw lid van het algemeen comité: Catharina (Ketty) Vanherle vervangt Peter Loosen (stad Tienen) (document 3)
  5. Aanstelling nieuwe leden raad van bestuur: Greta Veeckmans vervangt Danny Van Goidsenhoven (cluster Tervuren-Huldenberg-Overijse-Hoeilaart) (document 4)
  6. Ter info: bestuurlijke samenwerking tussen IGO div en IGO-W vzw in het kader van sociale economie (document 5)
  7. Varia

 

Bij raadsbeslissing van 24 januari 2019 werd schepen Gert Van denstorme aangesteld als vertegenwoordiger OCMW in de algemene vergadering tot het einde van de legislatuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen verbonden aan deze beslissing.

 

Bijlagen

         Verslag AV 15 december 2023

         Jaarrekening en activiteitenverslag

         Werking KDV

         Uitnodiging AV 21 juni 2024

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad maatschappelijk welzijn beslist om het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 21 juni 2024 van IGO DIV als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering.

 

Artikel 2

Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan de vertegenwoordiger OCMW en aan IGO, uitsluitend op het e-mailadres info@igo.be.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 326 en volgend van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017." "

De raad maatschappelijk welzijn beslist om het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 21 juni 2024 van IGO DIV als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 26/09/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.