Raad voor maatschappelijk welzijn van Tielt-Winge

19 september 2019

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Agnes Van de Gaer

voorzitter vast bureau:

Rudi Beeken

lid vast bureau:

Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Germaine Willems, Gert Van denstorme

raadslid:

Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Tom Werner, Marthe Caeyers, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

Verontschuldigd:

lid vast bureau:

Jan Loddewykx

raadslid:

Jessy Cobbaert, Filip Broos

 

 

Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 19 september 2019

 

Goedkeuring notulen vorige raad voor maatschappelijk welzijn

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 maart 2019 keurt de raad de notulen van de zitting van 20 juni 2019 goed.

 

Bijlagen

Notulen RMW van 20 juni 2019.

 

 

Publicatiedatum: 25/05/2020
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 19 september 2019

 

Goedkeuring zittingsverslag vorige raad voor maatschappelijk welzijn

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 maart 2019 keurt de raad het zittingsverslag van de zitting van 20 juni 2019 goed.

 

Bijlagen

Zittingsverslag RMW van 20 juni 2019.

 

 

Publicatiedatum: 25/05/2020
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 19 september 2019

 

Toetreding Zoutleeuw en Begijnendijk tot SACHA

Motivering

 

Feiten en context

Het project 'Arbeidstrajectbegeleiding in het kader van het clusterplan voor kleine OCMW’s 2007' ging van start op 15 juni 2007. De 6 deelnemende besturen zijn op dat ogenblik Tielt-Winge, Bekkevoort, Bierbeek, Boutersem, Linter en Kortenaken. 

 

Op 1 januari 2015 werd Glabbeek lid van de cluster en in 2017 traden nog twee nieuwe leden toe tot Sacha namelijk Geetbets en Lubbeek. 9 Hagelandse gemeenten maakten op dat moment deel uit van de cluster.

 

Glabbeek beëindigde de samenwerking op 31 oktober 2018. Op dat moment waren ze opnieuw met 8 deelnemende besturen.

 

Zowel OCMW Zoutleeuw als OCMW Begijnendijk stellen de vraag tot aansluiting bij SACHA, respectievelijk vanaf 1 september 2019 en 1 oktober 2019. Bij toetreding van beide besturen bestaat het samenwerkingsverband SACHA uit 10 Hagelandse gemeenten.

 

De doelstelling van dit project is de socio-professionele integratie en de sociale activering van  gerechtigden op maatschappelijke integratie (leefloongerechtigden en hun gelijkgestelden, onder andere vreemdelingen gerechtigd op een financiële steun equivalent aan het leefloon) te bevorderen, dit door middel van samenwerking tussen de deelnemende centra.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Decreet van 9 december 2016 betreffende de tijdelijke werkervaring, het regelen van stages en diverse bepalingen in het kader van de zesde staatshervorming en zijn uitvoeringsbesluiten

         Wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie en haar uitvoeringsbesluiten

         Organieke Wet van 8 juli 1976 en latere wijzigingen meer bepaald artikel 61

         Koninklijk Besluit van 26 maart 2007 houdende de toekenning van een toelage aan de OCMW’s die deelnemen aan het “clusterplan voor kleine OCMW’s” voor het jaar 2007

         Beslissingen van de raden voor maatschappelijk welzijn of vast bureau van de OCMW’s van Bekkevoort, Bierbeek, Boutersem, Kortenaken, Linter en Tielt-Winge waarbij in dit kader in 2007 een samenwerkingsverband werd opgericht

 

Adviezen

Positief advies werd verleend door alle clusterleden op het SACHA-overleg van 27 juni 2019.

 

Argumentatie

De uitbreiding van dit samenwerkingsverband zorgt voor een uniek geheel van besturen die op uniforme wijze invulling geven aan de toeleidbaarheid van de doelgroep naar sociale activering. Sociale diensten ervaren het bestaan van de cluster als een ondersteuning in hun dagelijkse werkzaamheden. Trajectbegeleiding vergt een erg gespecialiseerde kennis en de intensieve samenwerking met arbeidsmarktactoren is onontbeerlijk. De samenwerking met omliggende OCMW's biedt de mogelijkheid tot gezamenlijke visieontwikkeling. Sociale diensten kunnen deze vorm van dienstverlening niet bieden omwille van de talrijke andere taken en verplichtingen.

 

Mits toetreding van Zoutleeuw (vanaf 1 september 2019) en Begijnendijk (vanaf 1 oktober 2019) bestaat SACHA vanaf 1 oktober 2019 uit een samenwerkingsverband van 10 OCMW's namelijk Bekkevoort, Begijnendijk, Bierbeek, Boutersem, Geetbets, Kortenaken, Linter, Lubbeek, Tielt-Winge en Zoutleeuw.

OCMW Tielt-Winge is initiatiefnemer van dit samenwerkingsverband.

 

SACHA heeft hiervoor 4 trajectbegeleiders aan het werk. De besturen betalen pro rata de afname van dienstverlening en vergoeden de bijkomende werkingskosten die zich aandienen. Een nieuw lid betaalt ook een toetredingsvergoeding van 0,50 euro per inwoner gedurende 2 kalenderjaren.

 

Bij goedkeuring van deze toetredingen, start OCMW Zoutleeuw met de afname van 1 dag dienstverlening per week, OCMW Begijnendijk start met de afname van 2 dagen dienstverlening per week.

 

De toetreding van Zoutleeuw vanaf 1 september 2019 vergt de bijkomende aanwerving van één trajectbegeleider. De bijkomende aanwerving van een trajectbegeleider zorgt voor een verloning door Tielt-Winge maar deze loonkost wordt integraal doorgerekend aan de deelnemende besturen.

De besturen ontvangen jaarlijks een factuur voor de ontvangen dienstverlening.

 

Financiële gevolgen

Loonkost bijkomende trajectbegeleider wordt gerecupereerd via de aangesloten besturen.

 

Bijlagen

         Beslissing RMW Zoutleeuw (04/07/2019)

         Beslissing RMW Begijnendijk (29/08/2019)

         Overeenkomst voor toetreding van OCMW Zoutleeuw tot SACHA vanaf 1 september 2019.

         Overeenkomst voor toetreding van OCMW Begijnendijk tot SACHA vanaf 1 oktober 2019.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan de toetreding van OCMW Zoutleeuw tot de cluster SACHA (Sociale Activering Cluster Hageland) vanaf 1 september 2019 en van OCMW Begijnendijk vanaf 1 oktober 2019.

 

Artikel 2

De 10 aangesloten besturen ontvangen een nieuwe samenwerkingsovereenkomst die door elk bestuur dient ondertekend te worden.

 

Artikel 3

Het vast bureau wordt gelast met de verdere uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e.v. van het DLB.

Publicatiedatum: 25/11/2019
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 19 september 2019

 

Deelname lokaal bestuur/OCMW in vzw -zorgraad eerstelijnszone Demerland (gewone stemming) en aanduiding vertegenwoordiger voor de cluster 'welzijn' (geheime stemming)

Motivering

 

Feiten en context

In zitting van 12 december 2017 besliste de raad voor maatschappelijk welzijn tot deelname aan de eerstelijnzone Demerland.

 

De eerstelijnszones spelen een belangrijke rol in de organisatie van zorg en welzijn, en hebben een ondersteunende opdracht binnen het kader van lokaal sociaal beleid.

 

De Vlaamse overheid werkt aan de reorganisatie van de eerstelijnszorg. Via deze reorganisatie brengt men de welzijnssector en de gezondheidssector dichter bij elkaar. De lokale besturen krijgen een belangrijke rol binnen dit kader via het geïntegreerd breed onthaal en het integraal lokaal sociaal beleid. De vorming van de voorlopige Zorgraad in elke eerstelijnszone (ELZ) is nu aan de orde.

 

In het vast bureau van 10 september 2019 werd kennis genomen van het uitgebreide door de administratie onderzochte en toegelichte dossier.

 

De deelname vanuit een lokaal bestuur aan een privaatrechtelijke vereniging moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad, respectievelijk OCMW-raad.

 

Binnen de eerstelijnszone Demerland zijn 6 zetels in te vullen vanuit de lokale besturen in het kader van hun regiefunctie binnen de cluster lokale besturen.

 

Het lokaal bestuur kan deelnemen aan de cluster welzijn vanuit zijn actorrol.

De gemeente Tielt-Winge kan een mandataris afvaardigen binnen de cluster lokale besturen.

 

Er wordt voorgesteld om voor de cluster 'lokalen besturen' de voorzitter van het BCSD/schepen af te vaardigen en voor de cluster 'welzijn' iemand van de (OCMW-)administratie.

 

Juridische gronden

         Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders.

         Het besluit van de Vlaamse Regering van 29 juni 2018 tot toekenning van een subsidie aan de initiatiefnemers in een afgebakende zone voor de oprichting van de zorgraden.

         Het besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning en subsidiëring van de zorgraden en houdende inwerkingtreding van het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders dat op 17 mei 2019 definitief werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De eerste stap in de reorganisatie van de eerstelijnszorg was de oprichting van de eerstelijnszones. Dit is een afgebakende zone van minimum 75.000 inwoners waarin de welzijns- en gezondheidssector gestimuleerd worden om meer samen te werken.  Tielt-Winge behoort tot de eerstelijnszone Demerland samen met de gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Diest en Scherpenheuvel-Zichem.

Tijdens de opstartfase stuurde het veranderteam (kernteam) de eerstelijnszone aan. Zij werkten onder andere een missie en visie uit voor de eerstelijnszone. Inge Salaets, coördinator thuiszorg zetelt thans in het veranderteam. Het veranderteam houdt op te bestaan van zodra de Zorgraad geïnstalleerd is.

 

Tegen uiterlijk  31 oktober 2019 wordt een (voorlopige) Zorgraad samengesteld conform de richtlijnen. De Zorgraad vzw wordt dan het definitieve bestuursorgaan van de ELZ.

Tot eind juni 2020 krijgt elke eerstelijnszone een financiële ondersteuning van 12 000 euro. Op 1 juli 2020 staat de definitieve erkenning van de Zorgraad gepland en zal de subsidie afhangen van verschillende indicatoren.

 

Opdrachten

De Zorgraad krijgt prioritaire opdrachten:

          Afstemming organisatie en aanbod op de zorg- en ondersteuningsvragen

          Ondersteuning lokaal sociaal beleid

          Stimuleren van kringwerking

          Interdisciplinaire samenwerking, waaronder gegevensdeling, stimuleren

          Invulling van de sociale kaart mee ondersteunen.

 

Samenstelling

De Zorgraad bestaat uit een vertegenwoordiging vanuit verschillende clusters:

         Cluster lokale besturen (maximum 6 zetels): gemeenten, OCMW’s en Huis van het Kind

         Cluster welzijn ( maximum 6 zetels): de woonzorgcentra, de diensten voor gezinszorg, de lokale dienstencentra, de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen, de centra voor algemeen welzijnswerk;

         Cluster eerstelijnszorgactoren (maximum 6 zetels): huisartsen, thuisverpleegkundigen, kinesitherapeuten, tandartsen, apothekers, podologen, vroedvrouwen, ergotherapeuten, diëtisten,  klinisch psychologen, partners die actief zijn in functie 1 van de netwerken volwassenen artikel 107 en activiteitenprogramma 1 van de netwerken geestelijke gezondheid kinderen en jongeren.

         Verenigingen personen met zorg- en ondersteuningsvraag en vereniging van gebruikers, mantelzorgers en vrijwilligers (maximum 3 zetels)

         Anderen (bv personen met een handicap, ziekenhuis, …): max 4

 

De lokale besturen zetelen in de cluster lokale besturen vanuit hun regierol binnen het lokaal sociaal beleid. Zowel een medewerker van het lokaal bestuur als een mandataris kan zetelen in de Zorgraad. De VVSG beveelt aan om in de vertegenwoordiging rekening te houden met een breed perspectief op lokaal sociaal beleid zodat men linken kan leggen naar andere levensdomeinen naast welzijn en gezondheid zoals wonen, werken, onderwijs en vrije tijd.

De lokale besturen zetelen in de cluster welzijn vanuit hun actorrol (woonzorgcentrum, lokaal dienstencentrum, dienst voor gezinszorg). Voor de invulling van deze cluster zijn afspraken nodig met de andere welzijnsactoren. Alhoewel de sociale diensten van het OCMW niet expliciet zijn opgenomen bij de samenstelling van de cluster welzijn is het toch belangrijk om de link binnen de cluster welzijn te behouden.

Personen die worden afgevaardigd worden geacht de nodige tijd te investeren in de Zorgraad.

In beide clusters is het belangrijk om het eigen bestuur te overstijgen en te spreken namens de cluster of sector waarvoor men vertegenwoordiger is (bijvoorbeeld namens de sector gezinszorg).

 

Belang van deelname aan de Zorgraad

Het ziet er naar uit dat de Zorgraad naar de toekomst een belangrijk orgaan wordt. De Zorgraad zal het lokaal bestuur kunnen ondersteunen bij de ontwikkeling van het lokaal sociaal beleid onder andere via de brede samenwerking tussen welzijn en gezondheid. Een goede samenwerking tussen de verschillende betrokkenen zorgt niet alleen voor een uitbreiding van de zorgmogelijkheden maar eveneens voor een beter zorgcontinuüm rond de cliënt. Via de deelname aan de Zorgraad leren de andere aanwezigen de gemeente en het OCMW kennen waardoor de drempels dalen. Door het netwerk via de Zorgraad is het vanuit het lokaal bestuur gemakkelijker om het lokaal sociaal beleid op gemeentelijk niveau uit te bouwen.

Vlaamse gesubsidieerde projecten krijgen steeds meer de eerstelijnszone als uitvalsbasis. Naar programmatie toe is het niet ondenkbeeldig dat de eerstelijnszone voor bepaalde voorzieningen als vertrekbasis zal worden gebruikt.

 

Het lokaal bestuur kan deelnemen in de vzw-zorgraad mits hiervoor kandidaten worden voorgedragen na stemming. Om aan te duiden wie de gemeente kan vertegenwoordigen in de zorgraad is artikel 35 van het decreet lokaal bestuur van toepassing. De voordracht van een kandidaat gebeurt na stemming. Ook het OCMW duidt haar vertegenwoordigers aan op dezelfde manier (artikel 35 van het decreet lokaal bestuur is immers van toepassing via artikel 74 van hetzelfde decreet).

 

De vertegenwoordiging vanuit het lokaal bestuur is een autonome beslissing van het lokaal bestuur. Dit kan zowel een ambtenaar als een mandataris zijn.

 

Er wordt voorgesteld om Inge Salaets,  coördinator thuiszorg bij het OCMW, aan te duiden als vertegenwoordiger van het lokaal bestuur in de cluster 'welzijn' omwille van haar specifieke expertise en haar participatie in het voortraject (veranderteam) van de zorgraad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

           OCMW-raadsbeslising van 12 december 2017

           Collegebeslissing van 10 september 2019

           VVSG-Nieuws - auteur Rika Verpoorten

           Kandidatuur Inge Salaets cluster welzijn

           Voorbeeldstatuten zorgraad

           BVR van 17-5-2019 over de erkenning en subsidiëring van de zorgraden

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
 

Bij artikel 2aangenomen na geheime stemming: 18 stemmen voor
Artikel 1

Het OCMW Tielt-Winge beslist om te participeren aan de vzw Zorgraad eerstelijnszorg Demerland.

 

Artikel 2 (geheime stemming)

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om Inge Salaets, coördinator thuiszorg, af te vaardigen als vertegenwoordiger van lokaal bestuur  Tielt-Winge binnen de cluster 'welzijn' van de vzw Zorgraad eerstelijnszorg Demerland.

 

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de vzw Zorgraad eerstelijnszorg Demerland.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e.v. van het DLB.

Publicatiedatum: 25/11/2019