Raad voor maatschappelijk welzijn van Tielt-Winge

16 maart 2023

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Agnes Van de Gaer

voorzitter vast bureau:

Rudi Beeken

lid vast bureau:

Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme

raadslid:

Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

Verontschuldigd:

raadslid:

Tom Werner

 

 

Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 16 maart 2023

 

Goedkeuring notulen vorige raad voor maatschappelijk welzijn

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 juni 2021, zoals gewijzigd op 17 maart 2022, keurt de raad de notulen van de zitting van 16 februari 2023 goed.

 

Bijlagen

         Ontwerpnotulen RMW van 16 februari 2023 (via Meeting.mobile).

         Audioverslag RMW van 16 februari 2023.

         Index audioverslag RMW van 16 februari 2023.

         Agenda RMW van 16 maart 2023.

 

" "

Publicatiedatum: 27/04/2023
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 16 maart 2023

 

Oprichting en samenstelling (geheime stemming) deontologische commissie van de raad voor maatschappelijk welzijn, aanpassing deontologische code en huishoudelijk reglement raad

Motivering

 

Feiten en context

Vanaf maart 2023 zijn alle steden en gemeenten in Vlaanderen verplicht om een deontologische commissie op te richten. Die moet erop toezien dat de lokale politieke mandaten op een verantwoorde manier ingevuld worden. Het Vlaams Parlement keurde het decreet deontologische commissie op 1 februari goed. Deze bepalingen treden na publicatie in het Belgisch Staatsblad zonder verder verwijl al in voege vanaf maart 2023.

 

Lokale besturen zijn al sinds 2007 verplicht om een deontologische code vast te leggen. De deontologische code is een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch correct te handelen als ze hun mandaat uitoefenen. De deontologische commissie zal toezien op die code.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet van 3 februari 2023 tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, wat betreft de oprichting van een deontologische commissie bij de gemeenteraad en de districtsraad.

         Raadsbeslissing van 21 maart 2019 houdende vaststelling van de deontologische code van de raad voor maatschappelijk welzijn, het vast bureau en het bijzonder comité voor de sociale dienst.

         Raadsbeslissing van 17 juni 2021 tot aanpassing van het huishoudelijk reglement raad, zoals gewijzigd door beslissing van 17 maart 2022.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het decreet van 3 februari 2023 tot aanpassing van het decreet over het lokaal bestuur vult artikel 39 als volgt aan: "en richt een deontologische commissie op. De deontologische code regelt ook de samenstelling, werking en bevoegdheid van de deontologische commissie. De deontologische commissie bestaat minstens uit één vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad."

 

De parlementaire voorbereiding (1502 nr. 1) stelt expliciet dat deze wijziging ook doorwerkt naar de raad voor maatschappelijk welzijn en dit louter via artikel 74 van het DLB (dat dus geen aparte wijziging behoeft).

 

Deze zeer dringende, decretaal op korte termijn opgelegde aanpassing noopt tot samenstelling, werking en bevoegdheid van de deontologische commissie en tot technische aanpassingen van de bestaande deontologische code en het huishoudelijk reglement van de raad. In een latere fase zullen de actuele aanpassingen verder geëvalueerd dienen te worden.

 

Wat de samenstelling van deze commissie betreft, zal naast de voorzitter van de raad (die ambtshalve zetelt en de rol van voorzitter van de commissie vervult) elke fractie, die vertegenwoordigd is in de raad, één effectieve en één plaatsvervangende afgevaardigde hebben in de deontologische commissie.

 

De kandidaturen werden schriftelijk (of via e-mail) ingediend bij het gemeentesecretariaat tegen uiterlijk 14 maart 2023 om 12 uur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Wijzigingsdecreet

         Parlementair stuk 1502/1

         Nieuwsbrief minister Somers d.d. 10/2/2023

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
 

 

bij artikel 6 - over de lijstaangenomen na geheime stemming: 20 stemmen voor
Artikel 1

Artikel 22 van de deontologische code van de raad voor maatschappelijk welzijn, het vast bureau en het bijzonder comité voor de sociale dienst, zoals vastgesteld bij raadsbeslissing van 21 maart 2019, wordt als volgt gewijzigd:

 

"De deontologische commissie waakt over de naleving van deze deontologische code.

 

De commissie is bevoegd voor:

         Het formuleren van een gemotiveerd advies aan de raad over het vermoeden van een schending van deze code door personen die door deze code gevat worden.

         Het geven van adviezen en aanbevelingen aan de raad over de inhoud van deze code met het oog op het bijsturen ervan.

 

Inzake deontologische kwesties vergadert deze deontologische commissie naar gelang van de noodwendigheden en met gesloten deuren, tenzij het betrokken raadslid of de betrokken uitvoerende lokale mandataris de openbaarheid van de vergadering vraagt.

 

De voorzitter van de deontologische commissie is verantwoordelijk voor de oproeping en stelt de agenda op.

 

De voorzitter is daarenboven gehouden de commissie bijeen te roepen op aanvraag van minstens een derde van haar leden.

 

De oproepingen vermelden in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en worden tenminste 8 dagen voor de vergadering aan de leden bezorgd. In geval van hoogdringendheid, te beoordelen door de voorzitter, wordt de bijeenroeping tenminste 3 dagen voor de vergadering bezorgd. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn. Voor elk agendapunt wordt het dossier dat erop betrekking heeft, ter beschikking van de leden van de commissie vanaf de verzending van de agenda.

 

De bezorging van de oproeping, de agenda en de dossier gebeurt op dezelfde wijze als dat gebeurt in de raad, met als verschil dat enkel de leden van de deontologische commissie deze oproep, agenda en dossiers ontvangen.

 

De leden van de commissie werken volgens volgende principes:

         De handhaving is onpartijdig.

         Men is terughoudend met publiciteit.

         Men gaat zorgvuldig om met de vermeende schender.

 

Voor zover niets bepaald in deze code rond procedure, is het huishoudelijk reglement van de raad van toepassing."

 

Artikel 2

Artikel 23 van de deontologische code van de raad voor maatschappelijk welzijn, het vast bureau en het bijzonder comité voor de sociale dienst, zoals vastgesteld bij raadsbeslissing van 21 maart 2019, wordt als volgt gewijzigd:

 

"Ambtenaren of andere personen die geconfronteerd worden met een inmenging van een mandataris of derde die zij in strijd achten met deze deontologische code, worden verzocht hiervan binnen de vijftien dagen melding te maken bij de algemeen directeur. Kopie van de melding wordt onverwijld ter kennis gebracht van het betrokken raadslid.

 

Wanneer de raadsvoorzitter en de algemeen directeur besluiten dat de melding onontvankelijk is dan betekent dit meteen het einde van de procedure die gestart werd naar aanleiding van dit vermoeden. De commissieleden worden hierover wel geïnformeerd. Anonieme klachten zijn onontvankelijk.

 

De algemeen directeur legt deze meldingen voor aan de deontologische commissie bij zijn eerstvolgende vergadering.

 

De deontologische commissie onderzoekt die meldingen op hun gegrondheid. Daarbij moet het recht van verdediging van het betrokken raadslid worden gevrijwaard. Het raadslid of de uitvoerende lokale mandataris mag zich laten bijstaan door een raadsman. Uitspraak moet geschieden binnen dertig dagen na ontvangst. De termijnen in dit artikel worden verdubbeld in vakantieperiodes.

 

Ook mogelijke getuigen kunnen gehoord worden. Niemand kan daartoe verplicht worden.

 

Na het horen van betrokkenen bespreekt de commissie het vermoeden van schending en wordt een gemotiveerd advies overgemaakt aan de raad.

 

Enkel de raad kan zich uitspreken of een mandataris een schending heeft begaan. Dat kan op basis van het gemotiveerd advies van de deontologische commissie. Als de raad beslist om af te wijken van het advies dan moet de vermeende schender de kans krijgen om door de raad zelf gehoord te worden vooraleer de raad ten gronde besluit.

 

Wanneer de raad vaststelt dat deze code geschonden werd door een mandataris, dan kan de raad:

         zich uitdrukkelijk distantiëren van het gedrag van een raadslid.

         vragen dat het raadslid zich verontschuldigt.

         beslissen een melding te doen bij het parket of Audit Vlaanderen.

         bij een kennelijk wangedrag of grove nalatigheid van de voorzitter of een lid van het vast bureau, de voorzitter of een lid van het bijzonder comité of de raadsvoorzitter een dossier overmaken aan de Vlaamse regering zodat die een tuchtonderzoek kan instellen."

 

Artikel 3

Artikel 36 van het huishoudelijk reglement van de raad, zoals vastgesteld bij raadsbeslissing van 17 juni 2021 en gewijzigd op 17 maart 2022, wordt als volgt gewijzigd:

 

"Door de raad voor maatschappelijk welzijn kan steeds, naar gelang de noden, beslist worden om ad hoc en tijdelijk een bijzondere raadscommissie te installeren voor een bepaalde opdracht of ‘project’.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn installeert in elk geval in haar schoot een deontologische commissie, zoals bepaald door het decreet van 3 februari 2023 tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, wat betreft de oprichting van een deontologische commissie bij de gemeenteraad en de districtsraad.

 

Het aantal leden van de deontologische commissie bedraagt 1 per fractie en evenveel als het aantal fracties in de gemeenteraad, aangevuld met de voorzitter van de raad die toegevoegd wordt als voorzitter van de deontologische commissie. Onafhankelijke raadsleden vormen geen fractie en zijn niet vertegenwoordigd in de deontologische commissie.

 

Bij deze voordracht kunnen ook één plaatsvervanger aangeduid worden die het commissielid vervangt bij afwezigheid of wanneer die betrokken partij is. Een plaatsvervanger is een raadslid voorgedragen door dezelfde fractie, tenzij de fractie maar één lid telt. In dat geval kan ook een raadslid van een andere fractie voorgesteld worden. Een fractie kan tijdens de bestuursperiode steeds beslissen een ander lid aan te duiden en/of één of meer plaatsvervangers te vervangen of toe te voegen.

 

Gaat het om een mogelijke schending van de code door de voorzitter van de commissie, dan wordt tijdens de hele procedure daarover de voorzitter vervangen conform art. 7, §5, derde lid van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Gaat het om een mogelijke schending van de code door een lid van de commissie, dan wordt tijdens de hele procedure daarover het lid vervangen door de plaatsvervanger.

 

Artikel 4

Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en treedt in werking volgens artikel 288 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 5

Deze aanpassingen van deontologische code en huishoudelijk reglement zullen uiterlijk 12 maanden na inwerkingtreding geëvalueerd worden door de raad.

 

Artikel 6 (geheime stemming over de lijst)

De volgende raadsleden worden aangeduid voor de deontologische commissie:

         Agnes Van de Gaer (voorzitter)

         Effectief lid Rudi beeken; plaatsvervanger Kris Cornelissen (namens fractie Open Vld)

         Effectief lid Jan Loddewykx; plaatvervanger Manuela Vervoort (namens fractie CD&V)

         Effectief lid Frederik Vranken; plaatsvervanger Jo Smekens (namens fractie N-VA)

         Effectief lid Fons Lemmens; plaatsvervanger Yvette Duerinckx (namens fractie Vooruit)

         Effectief lid Marleen De Vry (namens fractie Groen)

 

Artikel 7

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur." "

Oprichting, werking en samenstelling deontologische commissie voor raad, vast bureau en bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Publicatiedatum: 27/04/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Raad voor maatschappelijk welzijn 16 maart 2023

 

Reglement vrijwilligerswerking lokaal bestuur Tielt-Winge

Motivering

 

Feiten en context

Er is nood aan een eenvormig reglement voor de vrijwilligerswerking van het lokaal bestuur Tielt-Winge (gemeentebestuur en OCMW).

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Wet betreffende de rechten van vrijwilligers van 3 juli 2005

         Wet tot wijziging van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers en van andere wettelijke bepalingen inzake vrijwilligerswerk

         Koninklijk besluit van 20 december 2018 tot verhoging van het jaarlijks kostenplafond, zoals bepaald in artikel 10, eerste lid van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van de vrijwilligers, voor bepaalde categorieën van vrijwilligers

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Vrijwilligerswerk is werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald (of mits een beperkte vergoeding) verricht wordt ten behoeve van anderen of de samenleving. Deze personen zijn onmisbaar. Vrijwilligers dragen bij aan sociale verbinding en innovatie. De meeste vrijwilligers doen vrijwilligerswerk omdat ze het fijn vinden om iets voor iemand te doen, omdat ze het zinvolle tijdsbesteding vinden maar ook om ervaring op te doen, talenten te ontwikkelen of om contact met anderen te hebben.

 

De nieuwe vrijwilligers kiezen voor een engagement vanuit hun eigen situatie, hun eigen interesses en hun eigen agenda. Ze willen zelf plezier, persoonlijke verrijking en leuke sociale contacten uit hun inzet puren. Ze kiezen bewust uit een breed palet organisaties en aarzelen niet om van de ene organisatie naar de andere te zappen.

 

Organisaties die geen energie of tijd willen of kunnen besteden aan het management, de opleiding en de waardering van hun vrijwilligers ondervinden in toenemende mate moeite om mensen te vinden. Waar een minimum aan omkadering ontbreekt, zullen vrijwilligers het eerst afhaken of snel teleurgesteld raken. De omkadering en waardering van vrijwilligers hoeven niet veel te kosten. Het belangrijkste blijft dat de vrijwilliger het gevoel krijgt dat hij gewaardeerd wordt.

 

Als lokaal bestuur ben je een belangrijke factor in het vrijwilligerswerk. Je kan als bestuur zorgen dat burgers actief blijven en zich betrokken voelen. Trends in de samenleving zoals individualisering en vereenzaming kunnen we op deze manier temperen. Vrijwilligers investeren hun vrije tijd, energie, warmte en talenten in het lokale vrijwilligerswerk. Ze nemen belangeloos heel veel taken op zich die onbetaalbaar zouden zijn. De dienstverlening zou er op achteruit gaan zonder hun inzet en warmte. Aan de andere kant zetten we als bestuur in toenemende mate in op activering van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligerswerk kan een opstap zijn naar de arbeidsmarkt (competenties aanleren, ervaring opdoen en in een werkritme komen).

 

Sinds 2019 werden gemeente en OCMW geïntegreerd. Dit brengt ook een uitdaging met zich mee op het vlak van de ontwikkeling van een vrijwilligersbeleid. Zowel gemeente als OCMW werken met vrijwilligers maar hebben dit steeds gedaan op hun eigen manier omdat er visie- en cultuurverschillen spelen. Er is nood aan een eenvormig reglement voor de vrijwilligerswerking van het lokaal bestuur opdat de beide werkingen geoptimaliseerd kunnen worden. Hiervoor is er binnen het lokaal bestuur een werkgroep opgericht die tot een ontwerp van reglement is gekomen.

 

Financiële gevolgen

Naargelang welk vrijwilligerswerk er wordt verricht wordt er een onkostenvergoeding van 2 euro per begonnen uur tot maximum 25 euro per prestatie uitbetaald.

 

Bijlagen

Geen bijlagen.

 

Besluit:

19 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 onthouding: Marleen De Vry.
Artikel 1

Het nieuwe Reglement omtrent de vrijwilligerswerking voor het lokaal bestuur (versie 16.03.2023) wordt goedgekeurd en luidt als volgt:

 

Artikel 1 - algemeen

De gemeente en het OCMW van Tielt-Winge (hierna lokaal bestuur genoemd) zetten vrijwilligers in voor bepaalde activiteiten, evenementen of taken die van aanvullende of ondersteunende aard zijn voor de reguliere werking binnen het lokaal bestuur. Dit reglement bestaat om een uniforme benadering te creëren en de rechten en plichten van vrijwilligers bij het lokaal bestuur van Tielt-Winge te omschrijven. Wanneer het lokaal bestuur op zoek is naar een vrijwilliger wordt er een vacature geplaatst op www.tielt-winge.be/vacatures-voor-vrijwilligers.

 

Artikel 2 – visie vrijwilligerswerk

Vrijwilligers zijn erg belangrijk in onze samenleving en leveren met hun spontane en belangeloze inzet een waardevolle bijdrage aan het lokaal bestuur. Een vrijwilliger is enerzijds een extra inzet voor een opdracht waarvoor een vaste medewerker minder tijd kan vrijmaken en anderzijds brengen vrijwilligers nieuwe kennis en vaardigheden met zich mee.

Een vrijwilliger creëert een meerwaarde op verschillende vlakken en genereert specifieke dynamieken en effecten, zowel voor zichzelf als voor het lokaal bestuur.

 

Artikel 3 – definitie vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk omvat alle activiteiten die onverplicht worden verricht en waar een eventuele onkostenvergoeding tegenover staat. Personeelsleden van het lokaal bestuur kunnen geen taak als vrijwilliger opnemen.

De diverse mogelijke vrijwilligersactiviteiten binnen het lokaal bestuur zijn terug te vinden via www.tielt-winge.be/vrijwilligerscoordinatie. De opsomming van de inventaris is niet limitatief en kan te allen tijde aangepast worden aan nieuwe evoluties of organisatorische noden binnen het bestuur.

 

Artikel 4 – algemene bepalingen

Het lokaal bestuur verbindt zich er toe om te voldoen aan de informatieplicht betreffende de rechten van vrijwilligers. Alvorens de vrijwilligersactiviteit een aanvang neemt, wordt de vrijwilliger minstens geïnformeerd over de sociale doelstelling van het lokaal bestuur, het juridisch statuut, de afgesloten verzekeringen, de onkostenregeling, de geheimhoudingsplicht en zijn/haar rechten en plichten.

 

Artikel 5 – vrijwilligersovereenkomst

Iedere vrijwilliger ontvangt vooraleer hij/zij start bij het lokaal bestuur een individuele vrijwilligersovereenkomst. Deze overeenkomst omvat zowel algemene als individuele bepalingen omtrent rechten en plichten, de taakomschrijving alsook de eventuele vergoeding.

Beide partijen kunnen deze overeenkomst te allen tijde schriftelijk beëindigen, indien het afgesproken engagement niet wordt opgenomen.

 

Artikel 6 – wederzijdse rechten en plichten

Iedere vrijwilliger heeft recht op informatie over zijn activiteiten, zijn werkveld, de noodzakelijke uitrusting, de verwachte werktijden en op het discreet omgaan met persoonlijke gegevens door het lokaal bestuur. De vrijwilligersverantwoordelijke is het contactpunt bij eventuele conflictsituaties.

De vrijwilliger heeft de verplichting om in geval van ziekte of verhindering de coördinator of contactpersoon zo snel mogelijk op de hoogte te brengen.

De vrijwilliger heeft de verantwoordelijkheid om te controleren dat de vrijgestelde maxima van de vaste kostenvergoedingen niet worden overschreden.

Het lokaal bestuur heeft recht op een deontologisch correcte houding van de vrijwilliger met betrekking tot het naleven van de onderlinge afspraken, het respecteren van de afbakening van het activiteitsveld, de omgang met derden, …

Het lokaal bestuur van Tielt-Winge verbindt er zich toe om te voldoen aan de overige rechten en verplichtingen inzake de vrijwilliger zoals bepaald door de wet.

 

Artikel 7 – bewaren van gegevens van de vrijwilliger

Het lokaal bestuur houdt een vrijwilligersregister bij van alle vrijwilligers die in dienst zijn. Hierbij wordt de privacy gerespecteerd en worden de persoonsgegevens altijd in overeenstemming met de toepasselijke Belgische en Europese wetgeving verwerkt. Meer informatie over hoe het lokaal bestuur dat doet, kan je vinden via www.tielt-winge.be/privacy.

 

Artikel 8 – geheimhoudingsplicht

De vrijwilliger voert zijn opdracht uit met inachtneming van de regels inzake discretie en beroepsgeheim. Hij is gebonden door een plicht tot geheimhouding met betrekking tot alle persoonlijke, medische en verpleegkundige gegevens die hem bekend geworden zijn tijdens de uitvoering van de vrijwillige activiteiten, alsmede met betrekking tot al wat hem vertrouwelijk is meegedeeld. Deze geheimhoudingsplicht blijft ook na het beëindigen van het engagement gelden. Het lokaal bestuur van haar kant, behandelt alle informatie die ze van en aangaande de vrijwilliger verkrijgt vertrouwelijk.

 

Artikel 9 – aansprakelijkheid en verzekeringen

Het lokaal bestuur voorziet voor alle vrijwilligers een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, lichamelijke ongevallen en rechtsbijstand.

De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid vergoedt de schade die men als vrijwilliger kan toebrengen aan de organisatie, andere vrijwilligers of aan derden, tijdens de uitvoering van het vrijwilligerswerk of op weg van en naar de vrijwilligersactiviteiten.

De verzekering lichamelijke ongevallen dekt de schade die men als vrijwilliger zelf bij ongevallen tijdens de uitvoering van het vrijwilligerswerk of op weg van en naar de activiteiten zou kunnen lijden.

Voormelde dekking geldt niet in geval van lichte herhaaldelijke fout, grove fout of bij bedrog of opzet door de vrijwilliger. Bij schade of een ongeval dient de vrijwilliger de coördinator of contactpersoon binnen de 24 uur te verwittigen.

 

Artikel 10 – vergoedingen

Sommige prestaties van een vrijwilliger zijn gebonden aan een forfaitaire onkostenvergoeding, andere niet. Voor prestaties waaraan een onkostenvergoeding is verbonden geeft het lokaal bestuur een vergoeding van 2 euro per begonnen uur of 8, 10 of 25 euro per prestatie.
Bovenop de forfaitaire onkostenvergoeding worden er in beperkte mate vervoerskosten terug betaald. Het aantal gereden kilometers moet worden bewezen aan de hand van onkostennota’s.

Verder laat het lokaal bestuur zijn waardering voor het werk van een vrijwilliger op regelmatige basis blijken.

 

Artikel 2

Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en treedt in werking volgens artikel 288 van het decreet over het lokaal bestuur.

Alle andere afspraken rond vrijwilligerswerking die zijn vastgesteld bij raadsbeslissing, worden opgeheven door deze beslissing op datum van inwerkingtreding van dit besluit.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 330 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur." "

Vaststelling reglement vrijwilligerswerking lokaal bestuur Tielt-Winge.

 

Publicatiedatum: 27/04/2023
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 16 maart 2023

 

Kennisneming SVK Hageland vzw jaarverslag en jaarrekening 2022

Motivering

 

Deze documenten werden goedgekeurd op de algemene vergadering van SVK Hageland vzw van 15 februari 2023.

 

Dit punt werd eerder al ter kennisgeving voorgelegd aan het vast bureau van 28 februari 2023.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 8 juli 1976

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Tielt-Winge was/is initiatiefnemer voor en participeert in SVK Hageland vzw.

 

Het past dat - in het kader van de algemene transparantieverplichting naar de raad toe - ook de raad kennis kan nemen van deze rapporten.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Jaarverslag en jaarrekening SVK Hageland vzw 2022.

 

Besluit:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het jaarverslag en de jaarrekening 2022 van SVK Hageland vzw." "

Kennisname jaarverslag en jaarrekening 2022 SVK Hageland vzw.

 

Publicatiedatum: 27/04/2023
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 16 maart 2023

 

Kennisneming jaarverslag 2022 SACHA

Motivering

 

Dit jaarverslag werd goedgekeurd op de jaarvergadering van SACHA van 2 maart 2023.

 

Het jaarverslag werd al ter kennisgeving geagendeerd op het vast bureau van 7 maart 2023.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 8 juli 1976.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Tielt-Winge was/is initiatiefnemer voor en participeert in Sacha.

 

Het past dus dat - in het kader van de algemene transparantieverplichting naar de raad toe - ook de raad kennis kan nemen van dit rapport.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Jaarverslag SACHA 2022

 

Besluit:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het jaarverslag 2022 van de cluster Sociale activering Hageland (SACHA)." "

Kennisname jaarverslag 2022 SACHA.

 

Publicatiedatum: 27/04/2023
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 16 maart 2023

 

Aandacht voor darmkankeronderzoek (verworpen)

Motivering

 

Conform artikel 74 juncto artikel 21 van het decreet over het lokaal bestuur werd door raadslid Tom Werner namens fractie N-VA volgend agendapunt aan de dagorde van de raad voor maatschappelijk welzijn van 16 maart 2023 toegevoegd, luidende als volgt:

 

Feiten en context

Maart is de Internationale Darmkankermaand en tijdens deze maand brengt Stichting tegen Kanker de vooruitgang in onderzoek en behandeling van deze specifieke kanker onder de aandacht.

 

Darmkanker is kanker die in de darmen is ontstaan. Het ontstaat uit poliepen. Een poliep is een bultje aan de binnenkant van de darm. De meeste poliepen zijn onschuldig, maar in sommige poliepen ontstaat darmkanker. Van poliepen merk je meestal niets. Bij kanker is de celdeling in het lichaam verstoord. Deze cellen vormen een kwaadaardig gezwel, ook wel een tumor of kanker genoemd. Darmkanker komt het vaakst voor in de dikke darm. Er is niet één oorzaak van darmkanker. Darmkanker kan ook uitzaaien. Er zijn dan kankercellen losgekomen van de tumor en in lymfeklieren of in andere organen terechtgekomen. Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Ongeveer vijf procent van alle Vlamingen wordt ermee geconfronteerd.

 

In België krijgen zo’n 8.500 mensen per jaar te horen dat ze darmkanker hebben, waarvan zo’n 5.600 in Vlaanderen. Ieder jaar sterven er in Vlaanderen ongeveer 1.750 mensen aan. Dikkedarmkanker is in Vlaanderen de derde meest voorkomende kanker bij mannen (na prostaat- en longkanker) en de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker). Darmkanker geeft vaak pas in een laat stadium klachten. Daarom is vroege opsporing zo belangrijk. Hoe eerder bekend is of het echt darmkanker is, hoe beter de behandelmogelijkheden en hoe groter de kans op overleven.

 

Juridische gronden

         Gelet op de artikelen 21 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur

         Gelet op artikel 31 van het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid

         Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 betreffende bevolkingsonderzoek in het kader van ziektepreventie

         Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende diverse bepalingen ter uitvoering van het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid en tot wijziging van uitvoeringsbesluiten van dit decreet

         Gelet op het Jaarrapport 2022 van het Centrum voor Kankeropsporing en de Stichting Kankerregister

 

Adviezen

Er zijn geen adviezen.

 

Argumentatie

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich langzaam. Het duurt gemiddeld 10 jaar voordat een poliep (een uitstulping in de wand van de dikke darm) een kwaadaardig gezwel wordt. Hierdoor kan dikkedarmkanker in veel gevallen vroegtijdig worden opgespoord, vaak zelfs nog vóór er echt sprake is van kanker. Als dikkedarmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is vijf jaar na de diagnose liefst 95% van de mensen nog in leven. Wanneer men er laat achter komt is dat maar 12%. Bij het ontstaan van dikkedarmkanker heb je eerst geen klachten. Daardoor wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt. Het is daarom belangrijk om dikkedarmkanker op te sporen vóór je klachten hebt.

 

Daarom organiseert de Vlaamse overheid sinds 2013 een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek spoort alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker. In 2021 deed 1 op 2 Vlamingen (52.5%) mee aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker.

 

In onze gemeente ligt dit cijfer net iets hoger dan het Vlaamse gemiddelde. De responsgraad in Tielt-Winge bedraagt 53,8%. Toch denken we dat het altijd beter kan, zeker gezien het belang van dit onderzoek voor de volksgezondheid van de inwoners van onze gemeente. Om dit cijfer verder op te krikken stelt de N-VA-fractie voor om onze inwoners, die binnen de beoogde doelgroep vallen, actief 2 aan te zetten tot deelname aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker en hen hierover bijkomend te informeren via de gemeentelijke communicatiekanalen.

 

Overwegende dat een klachten en symptomen bij darmkanker vaak lang uitblijven.

Overwegende dat bij vroege detectie van darmkanker de overlevingskansen na 5 jaar ongeveer 95% bedraagt.

Overwegende dat de mortaliteit drastisch verhoogt bij late opsporing.

Overwegende dat alle personen tussen 50 en 74 jaar automatisch worden uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.

Overwegende dat het bevolkingsonderzoek gratis is.

Overwegende dat het responscijfer voor het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker in onze gemeente 53,8% bedraagt.

 

Financiële gevolgen

Elk jaar stuurt het Centrum voor Kankeropsporing (in opdracht van de Vlaamse overheid) alle mannen en vrouwen van 50 t.e.m. 74 jaar een gratis stoelgangtest. Deze stoelgangtest kan je eenvoudig en snel thuis afnemen en dan per post opsturen. De analyse in het labo is gratis.

 

Bijlagen

Voorstel van besluit

 

Besluit:

8 stemmen voor: Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos en Rudi Meeus.
12 stemmen tegen: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
Artikel 1

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt het initiatief om de bevolking van de gemeente Tielt-Winge actief aan te zetten om deel te nemen aan het jaarlijkse Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker en hen hierover bijkomend te informeren via de gemeentelijke communicatiekanalen goed.

 

Artikel 2

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn verzoekt het college van burgemeester en schepenen om uitvoering te geven aan de in artikel 1 aangenomen beslissing." "

Beslissing aandacht voor darmkankeronderzoek (verworpen).

 

Publicatiedatum: 27/04/2023