Germaine Willems Fons Lemmens Filip Broos Agnes Van de Gaer Kurt Yskout Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Jan Loddewykx Rudi Beeken Yvette Duerinckx Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts Germaine Willems Fons Lemmens Filip Broos Agnes Van de Gaer Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Jan Loddewykx Rudi Beeken Yvette Duerinckx Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts Gert Van denstorme Raf Alaerts Rudi Beeken Rudi Meeus Gunther Clinckx Filip Broos Germaine Willems Yvette Duerinckx Fons Lemmens Tom Werner Kris Cornelissen Jo Smekens Frederik Vranken Jan Loddewykx Gerry Caluwaerts Agnes Van de Gaer Manuela Vervoort Annelore Wuyts Marleen De Vry aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 1 Goedgekeurd
Gemeenteraad 15 september 2022
Goedkeuring notulen vorige gemeenteraad
Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 17 juni 2021, zoals gewijzigd op 17 maart 2022, keurt de gemeenteraad de notulen van de zitting van 16 juni 2022 goed.
Bijlagen
● Ontwerpnotulen gemeenteraad van 16 juni 2022 (via Meeting.mobile).
● Audioverslag GR van 16 juni 2022.
● Index audioverslag GR van 16 juni 2022.
● Agenda gemeenteraad van 15 september 2022.
" "
Gemeenteraad 15 september 2022
Kennisneming naamswijziging fractie Samen naar Vooruit
Motivering
Feiten en context
De gemeenteraad stelde op de installatiezitting van 2 januari 2019 de fracties vast van de verkozenen van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018. Lijst 7 betrof aldus de fractie 'Samen'.
De fractieleider van fractie Samen stelt bij e-mail van 5 september 2022 de algemeen directeur formeel in kennis dat deze fractie per onmiddellijk zijn naam wenst te wijzigen in de fractie Vooruit.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
De fractieleider van fractie Samen (lijst 7 van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018) Fons Lemmens stelt bij e-mail van 5 september 2022 de algemeen directeur formeel in kennis dat deze fractie per onmiddellijk zijn naam wenst te wijzigen in Vooruit.
Het Decreet over het lokaal bestuur bevat geen bepalingen die dit verbieden.
Meer verduidelijking kan worden gevonden in het antwoord van toenmalig minister-president (ook bevoegd voor binnenlands bestuur) Bourgeois op parlementaire vraag nr. 288 van Katrien Schryvers van 16 februari 2012:
"Een van de vragen die daarbij kunnen rijzen is of, in welke mate en in welke gevallen gemeenteraadsleden die verkozen zijn bij een bepaalde fractie en (...) die verklaren dat de naam van hun fractie wijzigt, ook als behorend tot een andere fractie moeten worden opgenomen in de notulen. Met andere woorden moeten gemeenteraadsleden steeds opgenomen worden als behorend tot de fractie van de lijst waarop zij initieel zijn verkozen en zo neen, in welke gevallen wel of niet?
In dat kader kunnen verschillende gevallen worden onderscheiden.
(...) Een lokale lijst wenst haar naam te wijzigen in de naam van een bestaande Vlaamse partij, die bij de lokale verkiezingen niet heeft deelgenomen. In dit geval gaat het niet louter om een naamswijziging, maar (zoals ook hierboven aangegeven) is het eveneens een signaal dat men onder een andere (politieke) vlag verder wil (n.v.d.r.: vierde geval).
1. Bestaat er een wettelijke regeling voor het wijzigen van een naam van een lokale politieke partij?
2. Hoe en op basis van welke redenering of regelgeving beoordeelt de minister de hierboven geschetste situaties? Aan welke voorwaarden moet eventueel worden voldaan?
3. Hoe kan ter zake zekerheid worden geboden aan de gemeentesecretarissen, die instaan voor een correcte notulering?"
met als antwoord van de minister:
1. (...) Er bestaat geen regel die bepaalt of een wijziging van de naam van een fractie tijdens de lokale zittingsperiode mogelijk is.
2. Ik heb geen bezwaar tegen een naamswijziging van een fractie op voorwaarde dat alle gemeenteraadsleden die tot die fractie behoren daarmee instemmen. (...) Ook een lokale lijst die haar naam wil veranderen, kan dat als alle leden van de fractie daarmee instemmen. Voor de goede orde lijkt het mij wel aangewezen dat deze instemming schriftelijk wordt gegeven zodat in de zitting van de gemeenteraad hiervan akte kan worden genomen. De eerste drie gevallen die u aangeeft, zijn mogelijk op voorwaarde dat die schriftelijke instemming wordt gegeven. In het vierde geval lijkt mij dit eveneens mogelijk op voorwaarde dat ook de nationale partij haar instemming hiervoor verleent.
3. Deze interpretatie biedt m.i. voldoende zekerheid voor de notulering. De namen van de fracties worden bepaald op de installatievergadering en kunnen slechts wijzigen in het geval dat alle leden van een fractie daartoe hun schriftelijke instemming geven. De individuele gemeenteraadsleden die hun fractie verlaten, worden in de notulen als onafhankelijke gemeenteraadsleden vermeld.
Eveneens op 5 september 2022 brengt fractieleider Fons Lemmens de in dit parlementair antwoord aangehaalde 'bewijsstukken en attesten' voor deze fractienaamswijziging bij.
De gemeenteraad kan bijgevolg enkel kennis nemen van de naamswijziging en heeft geen andere bevoegdheid ter zake.
Het betaamt dus om redenen van transparantie en goede werking van de lokale democratie dat de gemeenteraad formeel kennis kan nemen van deze fractienaamswijziging.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
● E-mail van fractieleider Fons Lemmens van 5 september 2022.
● 2 attesten
Besluit:
De gemeenteraad neemt kennis van de naamswijziging van de fractie Samen (lijst 7) naar de fractie Vooruit." "
Kennisneming van de naamswijziging van de fractie Samen naar Vooruit.
Gemeenteraad 15 september 2022
Kennisneming periodieke rapportering GO2019! (fase 22-23 en herplanning projecttiming voor mijlpalen 22, 23 en 26)
Motivering
Feiten en context
Overeenkomstig het projectuitvoeringsmandaat van GO2019! zoals goedgekeurd door de stuurgroep op 28 augustus 2018, ging GO2019! van start in september 2018.
Sinds de vorige rapportering aan de raad werd uitvoeringsfase 22 (april-juni 2022) afgesloten.
De stuurgroep vergaderde op 5 juli 2022 over de afsluiting van fase 22 en de opstart van fase 23 (juli-september 2022), alsook over het verdere mijlpalenplan, de communicatie-acties en andere relevante aspecten van het project.
Tevens werd door de stuurgroep (zelfde datum) en het projectteam (op 30/6/2022) vergaderd over aanpassing/herplanning projecttiming voor wat betreft de mijlpalen 22, 23 en 26, die tevens voorlegging met specifieke motivering aan de gemeenteraad behoeven.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Beslissing van de gemeenteraad van 15 maart 2018 houdende goedkeuring van het projectplanningsmandaat voor project “GO2019! Uitwerking, mede-coördinatie, begeleiding en rapportering van een veranderingstraject binnen gemeente en OCMW Tielt-Winge met het oog op integratie van beide organisaties en het coachen van de medewerkers” (hierna 'GO2019!').
● Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 13 maart 2018 houdende goedkeuring van het projectplanningsmandaat van GO2019!.
● Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 12 december 2017 en 10 oktober 2017 houdende goedkeuring en gunning van de opdracht aan de firma a3o voor project.
● Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 14 november 2017 houdende goedkeuring van een gezamenlijke missie-visietekst voor gemeente en OCMW.
● Beslissing gemeenteraad van 9 november 2017 houdende goedkeuring van een gezamenlijke missie-visietekst voor gemeente en OCMW.
● Beslissing van de gemeenteraad van 19 oktober 2017 houdende goedkeuring van de opdracht voor project GO2019!
● Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 12 december 2017 houdende gunning van de opdracht aan de firma a3o voor project GO2019!
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Gezien verschillende interferenties dient de planning voor de volgende mijlpalen te worden bijgestuurd en worden deze expliciet ter kennis gebracht van de gemeenteraad (omwille van - zij het beperkte - impact op de projecttiming):
Mijlpaal 22 (systeem flexibele personeelsinzet) en mijlpaal 23 (competentiemanagement), verschuiving (van 1 juli 2022, respectievelijk 30 december 2022) naar eind december 2023 om volgende redenen: omwille van aangekondigde wijzigingen betreffende de huidige regelgeving in het kader van het personeelsbeleid noopt het tot inzet op quick-winacties. Meer lokale autonomie biedt de mogelijkheid om in te spelen op de personeelsbehoeften maar er dient steeds aandacht te zijn voor de budgettaire gevolgen. Om dubbel werk te vermijden, moet er een grondige analyse gebeuren van zodra er meer duidelijkheid is rond het nieuwe rechtspositiebesluit (die verwacht wordt begin 2023). De mijlpalen ‘flexibele personeelsinzet’ en ‘competentiemanagement’ zijn nauw verbonden met elkaar en dienen met gevolg tegelijkertijd aangepakt te worden.
Mijlpaal 26 (belasting- en retributiereglementanalyse), verschuiving (van 30 juni 2022) naar eind maart 2023 om volgende redenen: de belastingen en retributies doorlichten vraagt meer tijd, alleen de inventaris is klaar. de eigenlijke analyse behoeft nog de volgende acties:
Het betreft hier telkens mijlpalen uit de categorie 'nice to have', dus facultatieve die strikt genomen niet noodzakelijk zijn voor de goede werking van de diensten en het project verder beperkt impacteren.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
Stuurgroep fase 22-23 presentatie en verslag
Besluit:
De gemeenteraad neemt in bijlage kennis van:
● De presentatie aan de stuurgroep en het verslag van het overleg op 5 juli 2022;
● De herwerkte planning / projecttiming m.b.t. mijlpalen 22, 23 en 26 (en de specifieke motivering van deze herplanningen, zoals hoger aangehaald)." "
Periodieke rapportering GO2019! fase 22 en 23 en herwerkte planning / projecttiming m.b.t. mijlpalen 22, 23 en 26.
Gemeenteraad 15 september 2022
Kennisneming opvolgingsrapportering eerste semester 2022 in het kader van het MJP2020-2025
Motivering
Feiten en context
Het decreet van 22 december 2017 bepaalt dat gemeente en OCMW minstens voor het einde van het derde kwartaal, een gezamenlijke opvolgingsrapportering voorleggen aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn over het eerste semester van het boekjaar (in casu 2022).
De opvolgingsrapportering is een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan (2020-2025). De opvolgingsrapportering bestaat uit een beleidsevaluatie (stand van zaken) m.b.t. de prioritaire acties van het meerjarenplan en een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende boekjaar volgens schema J1 (doelstellingenrekening) en T2 (uitgaven/ontvangsten volgens economische aard).
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Besluit Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de BBC.
● Ministerieel besluit van 26 juni 2018 betreffende de BBC.
Adviezen
Deze opvolgingsrapportering werd besproken door het managementteam op 12/9/2022.
Argumentatie
De opvolgingsrapportering geeft een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan (2020-2025) en moet - om beleidsevaluatie mogelijk te maken - ingevolge het DLB periodiek worden voorgelegd aan de raad.
Financiële gevolgen
Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.
Bijlagen
Opvolgingsrapportering eerste semester 2022 - MJP2020-2025 - officiële versie
Besluit:
De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering van het eerste semester 2022 m.b.t. het meerjarenplan 2020-2025." "
De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering eerste semester 2022 m.b.t. het meerjarenplan 2020-2025.
Gemeenteraad 15 september 2022
Kennisneming kerkfabriek Sint-Donatus budgetwijziging 2022 en beleidsnota
Motivering
Feiten en context
Het college van burgemeester en schepenen nam kennis van de budgetwijziging 2022 en de beleidsnota van kerkfabriek Sint-Donatus (ontvangen via Religiosoft op 12 augustus 2022). Deze documenten werden goedgekeurd door de kerkraad in haar vergadering op 14 juni 2022.
Het erkend representatief orgaan, de Aartsbisschop van Mechelen-Brussel, verleende gunstig advies over het aangepast meerjarenplan en over de budgetwijziging 2022 op 11 augustus 2022.
De budgetten worden na het advies van het erkend representatief orgaan jaarlijks voor 1 oktober gecoördineerd bij de gemeenteoverheid ingediend door de kerkfabriek.
Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid. Zij geeft daarvan kennis aan de kerkfabriek en het erkend representatief orgaan.
De Vlaamse Regering stelt de voorwaarden vast waaraan het budget moet voldoen om te passen in het goedgekeurde meerjarenplan. Het exploitatiebudget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage in het budget niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd als gemeentelijke toelage.
Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget aan het meerjarenplan aanpassen behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de eredienst.
De gemeenteraad spreekt zich over het budget en budgetwijzigingen uit binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid en hij verstuurt zijn besluit uiterlijk de laatste dag van deze termijn aan de provinciegouverneur, de kerkfabriek en het erkend representatief orgaan.
Als binnen de voormelde termijn van vijftig dagen geen besluit naar de provinciegouverneur, de kerkfabriek en het erkend representatief orgaan is verstuurd, wordt de gemeenteraad geacht het budget te hebben goedgekeurd.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Decreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten van 7 mei 2004.
● Ministerieel besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst en ter uitvoering van artikel 46 van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de eredienst en van de centrale besturen van de eredienst.
● Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.
● Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013 - Boekhouding besturen van de eredienst.
● Raadsbeslissingen van 18 juni 2020 over de eindafrekeningen 2019 van de respectievelijke, voormalige kerkfabrieken.
● Raadsbeslissing van 19 december 2019 houdende kennisneming van de erkenning van de fusieparochie en aanstelling van de kerkraad.
● Raadsbeslissing van 16 september 2021 over het gewijzigde ontwerp meerjarenplan 2020-2025 en budget 2022.
● Collegebeslissing van 30 augustus 2022 over de budgetwijziging 2022 en het budget 2023.
Adviezen
Gunstig advies van het erkend representatief orgaan, de Aartsbisschop van Mechelen-Brussel van 11 augustus 2022.
Argumentatie
Tijdens 2022 werd een overlegmoment georganiseerd tussen het gemeentebestuur en de kerkraad van Sint-Donatus, namelijk op 7 juni 2022.
Dit overlegmoment heeft geleid tot de consensus en afspraken zoals opgenomen in de beleidsnota bij de budgetwijziging 2022.
De budgetwijziging 2022 past binnen het globale (bij gemeenteraadsbeslissing van 16 september 2021) aangepaste meerjarenplan 2020-2025 van kerkfabriek Sint-Donatus. Er is enkel sprake van technische verschuivingen binnen de globale contouren van het in 2021 aangepaste meerjarenplan (de stijging exploitatietoelage 2022 wordt gecompenseerd met een zelfde daling van de exploitatietoelage in 2023). Het volstaat bijgevolg dat de gemeenteraad kennis neemt van deze budgetwijziging.
Financiële gevolgen
Exploitatietoelagen
Budgetjaar | Budgetsleutel exploitatie | Geraamde uitgaven |
2022
| 079000/64900140
| € 82.949,80
|
Investeringstoelagen
Budgetjaar | Budgetsleutel investeringen | Geraamde uitgaven |
2022
| 079000/66400140
| € 11.987
|
Het meerjarenplan van de gemeente wordt aangepast rekening houdend met huidige goedkeuring van de budgetwijziging 2022 van de kerkfabriek.
Bijlagen
● Notulen Sint-Donatus (14 juni 2022)
● Budgetwijziging 2022 en beleidsnota (12 augustus 2022) inclusief advies van het erkend representatief orgaan o.b.v. statusblad (11 augustus 2022)
Besluit:
Artikel 1
De gemeenteraad neemt akte van de budgetwijziging 2022 (en beleidsnota) van de kerkfabriek Sint-Donatus.
Artikel 2
Het meerjarenplan van de gemeente wordt aangepast rekening houdend met huidige goedkeuring van de budgetwijziging van de kerkfabriek.
Artikel 3
Dit besluit wordt verstuurd aan de provinciegouverneur, kerkfabriek Sint-Donatus en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het Decreet over het lokaal bestuur." "
Aktename van de budgetwijziging 2022 van kerkfabriek Sint-Donatus.
Gemeenteraad 15 september 2022
Kennisneming kerkfabriek Sint-Donatus budget 2023 en beleidsnota
Motivering
Feiten en context
Het college van burgemeester en schepenen nam kennis van het budget 2023 en de beleidsnota van kerkfabriek Sint-Donatus (ontvangen via Religiosoft op 12 augustus 2022). Deze documenten werden goedgekeurd door de kerkraad in haar vergadering op 14 juni 2022.
Het erkend representatief orgaan, de Aartsbisschop van Mechelen-Brussel, verleende gunstig advies op 11 augustus 2022.
De budgetten worden na het advies van het erkend representatief orgaan jaarlijks voor 1 oktober gecoördineerd bij de gemeenteoverheid ingediend door de kerkfabriek.
Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid. Zij geeft daarvan kennis aan de kerkfabriek en het erkend representatief orgaan.
De Vlaamse Regering stelt de voorwaarden vast waaraan het budget moet voldoen om te passen in het goedgekeurde meerjarenplan. Het exploitatiebudget past in het meerjarenplan als de gemeentelijke toelage in het budget niet meer bedraagt dan wat in het meerjarenplan is goedgekeurd als gemeentelijke toelage.
Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget aan het meerjarenplan aanpassen behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de eredienst.
De gemeenteraad spreekt zich over het budget uit binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid en hij verstuurt zijn besluit uiterlijk de laatste dag van deze termijn aan de provinciegouverneur, de kerkfabriek en het erkend representatief orgaan.
Als binnen de voormelde termijn van vijftig dagen geen besluit naar de provinciegouverneur, de kerkfabriek en het erkend representatief orgaan is verstuurd, wordt de gemeenteraad geacht het budget te hebben goedgekeurd.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Decreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten van 7 mei 2004.
● Ministerieel besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst en ter uitvoering van artikel 46 van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de eredienst en van de centrale besturen van de eredienst.
● Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.
● Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013 - Boekhouding besturen van de eredienst.
● Raadsbeslissingen van 18 juni 2020 over de eindafrekeningen 2019 van de respectievelijke, voormalige kerkfabrieken.
● Raadsbeslissing van 19 december 2019 houdende kennisneming van de erkenning van de fusieparochie en aanstelling van de kerkraad.
● Raadsbeslissing van 19 september 2019 over het ontwerp meerjarenplan 2020-2025 en budget 2020 en kennisneming van de bisschoppelijke fusiedecreten.
● Collegebeslissing van 30 juni 2020 houdende kennisneming van de verkiezing over de samenstelling van Sint-Donatus.
● Collegebeslissing van 24 augustus 2021 over het aangepast meerjarenplan 2020-2025.
● Collegebeslissing van 30 augustus 2022 over de budgetwijziging 2022 en het budget 2023.
Adviezen
Gunstig advies van 11 augustus 2022 van het erkend representatief orgaan, de Aartsbisschop van Mechelen-Brussel.
Argumentatie
Tijdens het jaar 2022 werd een overlegmoment georganiseerd tussen het gemeentebestuur en de kerkraad van Sint-Donatus, namelijk op 7 juni 2022.
Dit overlegmoment heeft geleid tot de consensus en afspraken zoals opgenomen in de beleidsnota bij het budget 2023.
Het budget 2023 past in het (door de gemeenteraad bij beslissing van 16 september 2021) aangepaste meerjarenplan 2020-2025 van Sint-Donatus. Het volstaat bijgevolg dat de gemeenteraad kennis neemt van dit budget.
Financiële gevolgen
Exploitatietoelagen
Budgetjaar | Budgetsleutel exploitatie | Geraamde uitgaven |
2023 | 079000/64900140 | € 29.311,63 |
Investeringstoelagen
2023 | 079000/66400140 | € 24.743 |
Bijlagen
● Notulen Sint-Donatus (14 juni 2022).
● Budget en beleidsnota 2023 (12 augustus 2022) inclusief advies van het erkend representatief orgaan o.b.v. statusblad (11 augustus 2022).
Besluit:
Artikel 1
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2023 van de kerkfabriek Sint-Donatus.
Artikel 2
Dit besluit wordt verstuurd aan de provinciegouverneur, kerkfabriek Sint-Donatus en het erkend representatief orgaan.
Artikel 3
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het Decreet over het lokaal bestuur." "
Aktename van het budget 2023 van kerkfabriek Sint-Donatus.
Gemeenteraad 15 september 2022
Principe en vaststelling van de dadingsovereenkomst in het kader van het IT-incident Fluvius Center
Motivering
Feiten en context
In november 2021 werd het Fluvius Center getroffen door een hardware-technisch falen binnen de opslaginfrastructuur die wordt gebruikt voor de Datacenterdiensten. Dit incident heeft geleid tot datacorruptie. Dit had als gevolg dat een deel van de servers/applicaties/databases niet bruikbaar waren voor ons als gebruiker.
Tussen beide partijen is naar aanleiding van dit incident een dispuut gerezen. Partijen wensen middels een dadingsovereenkomst een einde te maken aan het geschil.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Burgerlijk Wetboek (oud, artikels 2044 en volgende).
● Gemeenteraadsbeslissing van 17 oktober 2019 betreffende de aansluiting van de gemeente Tielt-Winge bij de Netbeheerder voor de activiteit Fluvius Center en goedkeuring voorstel Fluvius Center, het Fluvius Center reglement en de beheersoverdracht inzake de Fluvius Center activiteit.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
In het kader van de doelomschrijving heeft de Netbeheerder een aanbod gecreëerd voor haar deelnemers, m.n. Fluvius Center bestaande uit datacenterdiensten. Deze diensten bestaan enerzijds uit Infrastructure as a Service waarbij virtuele machines worden aangeboden op een gedeelde infrastructuur binnen een datacenter van de Netbeheerder waarbij server-, geheugen- en diskcapaciteit afgenomen kan worden en anderzijds uit housing waarbij rack-ruimte wordt aangeboden in het datacenter van de Netbeheerder waar je hardware kan onderbrengen.
De gemeente Tielt-Winge heeft beslist op 17 oktober 2019 om haar goedkeuring te hechten aan het voorstel Fluvius Center, aan het Fluvius Center reglement en aan de beheersoverdracht inzake de Fluvius Center activiteit en bijgevolg tevens aan de uitbreiding van de aansluiting van de gemeente bij de Netbeheerder voor de activiteit Fluvius Center.
In november 2021 werd Fluvius Center getroffen door een hardware-technisch falen binnen de opslaginfrastructuur die wordt gebruikt voor de Datacenterdiensten. Dit incident heeft geleid tot datacorruptie en heeft er voor gezorgd dat een deel van de servers/applicaties/databases niet bruikbaar waren.
Naar aanleiding hiervan is een dispuut gerezen tussen beide partijen. Middels een dadingsovereenkomst wensen beide partijen een einde te maken aan het geschil.
Financiële gevolgen
Budgetjaar | Budgetsleutel | Geraamde inkomsten | Beschikbaar budget op datum van 28 juni 2022 |
2022 | 011901/61690900 - actie 8.1.3 | € 5.062,42 incl. btw | NVT |
Bijlagen
● Brief PBE
● Dadingsovereenkomst
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad gaat akkoord met de definitieve afstand van iedere vordering, op basis van welke rechtsgrond ook, huidig of toekomstig, rechtstreeks of onrechtstreeks, contractueel of buitencontractueel, die de gemeente uit hoofde of naar aanleiding van het geschil zou kunnen laten gelden.
Artikel 2
De gemeenteraad gaat akkoord met het te ontvangen bedrag van 5.062,42 euro, alles inbegrepen en niets uitgezonderd, dat Fluvius zal uitbetalen aan gemeente Tielt-Winge.
Artikel 3
De gemeenteraad keurt de bijgevoegde overeenkomst van dading dienaangaande goed.
Artikel 4
De burgemeester en algemeen directeur worden gemachtigd om deze dadingsovereenkomst te ondertekenen namens het lokaal bestuur.
Artikel 5
Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan het Vennootschapssecretariaat van Fluvius System Operator CV.
Artikel 6
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals geregeld door de desbetreffende bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur." "
Dadingsovereenkomst IT-incident Fluvius.
Gemeenteraad 15 september 2022
Modaliteiten overeenkomst met TW3000 inzake renovatie voetbalterreinen gemeentelijke voetbalsite Tielt-Winge, Tiensesteenweg 11 (werkjaar 2023)
Motivering
Feiten en context
TW3000 huurt gemeentelijke voetbalterreinen. Voor de renovatie van deze voetbalterreinen ontvangt de vereniging van het lokaal bestuur een toelage. Voor deze toelage dient een overeenkomst/toelagereglement goedgekeurd te worden.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Gemeenteraadsbeslissing van 18 november 2021.
● Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Het lokaal bestuur acht het opportuun om de infrastructuur zo efficiënt mogelijk te renoveren en komt financieel tussen in de kosten van de renovatie van de sportinfrastructuur via een toelage.
Hiertoe moet voor 2023 opnieuw een overeenkomst worden afgesloten, zoals in de voorbije jaren gebeurde.
Financiële gevolgen
De goedkeuring van de overeenkomst impliceert een uitgave van 3.600 euro voor 2023.
De budgetten zijn voorzien in de meerjarenplanning op algemeen rekeningnummer 61690900 beleidsitem 074000.
Bijlagen
Geen bijlagen.
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
Er wordt met TW3000 vzw een overeenkomst “renovatie” afgesloten voor het werkjaar 2023 met volgende modaliteiten:
Artikel 2
De partijen vestigen een overeenkomst voor de bestaande voetbalterreinen gelegen in deelgemeente Sint-Joris-Winge, Tiensesteenweg 11, kadastraal gekend als Tielt-Winge, 4de afdeling, sectie C, nummers 18b2 en 19c1, groot 1ha16a, 14ca, goed en welgekend door de huurder, een overeenkomst met betrekking tot renovatie van de terreinen met oog op het werkjaar 2023.
Artikel 3
De renovatie zal bestaan uit: het egaliseren van de terreinen (aanvoer van de geschikte zanderige teelaarde en egalisatie), het inzaaien (doorzaaien) met sportgraszaden, het bemesten van de terreinen.
Artikel 4
De renovatie zal door TW3000 vzw uitgevoerd worden en dit volgens de regels van de kunst.
Artikel 5
De kostprijs voor de renovatie voor de twee terreinen bedraagt maximaal 3.600 euro btw inbegrepen, op vertoon van factuur.
Artikel 6
De kosten worden gedragen door de eigenaar.
Artikel 7
De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd een overeenkomst met deze modaliteiten te ondertekenen.
Artikel 8
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering van deze beslissing.
Artikel 9
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals geregeld in het decreet over het lokaal bestuur." "
Goedkeuring modaliteiten overeenkomst/toelagereglement renovatie van gemeentelijke voetbalsite.
Gemeenteraad 15 september 2022
Modaliteiten overeenkomst met TW3000 in functie van onderhoud voetbalterreinen gemeentelijke voetbalsite Tielt-Winge, Tiensesteenweg 11 (werkjaar 2023)
Motivering
Feiten en context
TW3000 huurt gemeentelijke voetbalterreinen. Voor het onderhoud ontvangt TW3000 een toelage van het lokaal bestuur. Hiervoor dient een overeenkomst/toelagereglement goedgekeurd te worden.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Gemeenteraadsbeslissing van 18 november 2021.
● Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Het lokaal bestuur acht het opportuun om de infrastructuur zo efficiënt mogelijk te onderhouden en ondersteunt TW3000 in het onderhoud via een onderhoudstoelage.
Hiertoe moet voor 2023 opnieuw een overeenkomst worden afgesloten, zoals in de voorgaande jaren.
Financiële gevolgen
Het afsluiten van een overeenkomst impliceert een uitgave van 1.800 euro voor 2023.
De budgetten zijn voorzien in het meerjarenplan op algemeen rekeningnummer 64902500 van het beleidsitem 074000.
Bijlagen
Geen bijlagen.
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
Er wordt met TW3000 vzw een overeenkomst “onderhoud” afgesloten voor het werkjaar 2023 met volgende modaliteiten:
Artikel 2
De partijen vestigen een overeenkomst voor de bestaande voetbalterreinen gelegen te deelgemeente Sint-Joris-Winge, Tiensesteenweg 11, kadastraal gekend als Tielt-Winge, 4de afdeling, sectie C, nummers 18b2 en 19c1, groot 1ha16a, 14ca, goed en welgekend door de huurder, met betrekking tot het onderhoud (maaien en rollen) van voetbalterreinen A en B met oog op het werkjaar 2023.
Artikel 3
Het onderhoud zal bestaan uit: het maaien en rollen van de twee terreinen.
Artikel 4
Het onderhoud zal door TW3000 vzw uitgevoerd worden en dit volgens de regels van de kunst voor de periode van 1 april 2023 tot en met 31 december 2023.
Artikel 5
De onkosten voor het onderhoud van de twee terreinen bedraagt 200 (tweehonderd) euro per maand, zijnde 100 euro per terrein per maand btw inbegrepen.
Artikel 6
De totale kosten van 1.800 euro worden gedragen door de eigenaar.
Artikel 7
De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd de overeenkomst met deze modaliteiten te ondertekenen.
Artikel 8
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering van deze beslissing.
Artikel 9
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals geregeld in het decreet over het lokaal bestuur." "
Goedkeuring modaliteiten overeenkomst in functie van onderhoud van gemeentelijke voetbalsite.
Gemeenteraad 15 september 2022
Goedkeuring jaarverslag en jaarrekening 2021 Interlokale Vereniging Academie Regio Tienen
Motivering
Feiten en context
In de overeenkomst Interlokale Vereniging Academie Regio Tienen (zoals vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing van 20 februari 2020) is voorzien in artikel 15 dat de deelnemende gemeenten jaarlijks de jaarrekening en het jaarverslag goedkeuren. Naar aanleiding van de vergadering van het beheerscomité van de ILV van 22 juni 2022 waarop het jaarverslag en de jaarrekening 2021 werden goedgekeurd liggen nu beide voor ter goedkeuring.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Gemeenteraadsbeslissing van 20 februari 2020.
Adviezen
Positief advies van het beheerscomité van de Interlokale Vereniging Academie Regio Tienen van 22 juni 2022.
Argumentatie
Specifiek voor Tielt-Winge
Tielt-Winge voorzag in 2021 een gemeentespecifieke bijdrage (berekend op het aantal leerlingen) van:
● 6.380 euro voor podiumkunsten;
● 3.280 euro voor beeldende kunsten.
Tielt-Winge voorzag in 2021 volgende investeringen:
● 4.785 euro voor podiumkunsten;
● 1.574,4 euro voor beeldende kunsten;
● 1.754,5 euro voor audio en informatica.
In 2021 werd slechts 57,14 euro geïnvesteerd in instrumentarium, omwille van de coronapandemie.
Gezamenlijk ILV budget (werkingstoelagen, nascholingstoelagen, ICT-toelage)
Inkomsten:
● 39.216,67 euro werkingstoelagen;
● 3.221,58 euro nascholingstoelagen;
● 481,41 euro ICT toelage.
Uitgaven:
45.429,67 euro in totaal
Saldo:
- 2.501,01 euro waarbij Tielt-Winge een betalingsverzoek ontving voor het storten van 303,21 euro.
Gemeentespecifieke uitgave
Voor Tielt-Winge was dit begroot op 9.660 euro. Hier werd slechts 1.100,76 euro van gebruikt door de coronacrisis. Er zal 8.559,24 euro in mindering gebracht worden in de gemeentespecifieke bijdrage van 2023.
Recuperatie uitgaven covid
Tielt-Winge recupereerde via de ILV ook 1.261,81 euro voor de aankoop van 11 CO2 meters via de coronatoelage die de ILV ontving van de hogere overheid.
Inhoud bundel evaluatieverslag en jaarrekening ILV ART
● Evaluatieverslag (blz. 2)
● Vergaderverslagen beheerscomité 2021 (blz. 14)
● Jaarrekening en begroting (blz. 18)
● Resultaten verkennend onderzoek inspectie (blz. 22)
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
● Verslag vergadering beheerscomité ILV van 22 juni 2022.
● Evaluatieverslag en jaarrekening ILV ART 2021.
Beide zijn gebundeld in één document.
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de bundel evaluatieverslag en jaarrekening 2021 Interlokale Vereniging Academie Regio Tienen goed.
Artikel 2
Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de Interlokale Vereniging Academie Regio Tienen.
Artikel 3
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals die wordt geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "
Goedkeuring jaarverslag en jaarrekening 2021 Interlokale Vereniging Academie Regio Tienen.
Gemeenteraad 15 september 2022
Goedkeuring wijzigingen overeenkomst Interlokale Vereniging Academie Regio Tienen
Motivering
Feiten en context
Tielt-Winge stapte in de Interlokale Vereniging Academie Regio Tienen in maart 2020 (gemeenteraadsbeslissing van 20 februari 2020). De gemeenteraad keurde hiertoe een overeenkomst goed. Na evaluatie van het eerste volledige werkjaar 2021 en deels 2020 vraagt de ILV bij monde van het beheerscomité om de overeenkomst op vier punten aan te passen. Het beheerscomité van de ILV vergaderde hierover op 22 juni 2022. Het gaat over de volgende aanpassingen:
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Gemeenteraadsbeslissing van 20 februari 2020.
Adviezen
Positief advies van het beheerscomité van de Interlokale Vereniging Academie Regio Tienen van 22 juni 2022.
Argumentatie
Het is billijk te mogen aannemen dat de uitgaven automatisch gekoppeld worden aan de gezondheidsindex.
Het verlengen van de goedkeuringstermijn jaarverslag en jaarrekening is in het belang van de deelnemende gemeenten opdat zij de tijd krijgen om de stukken te agenderen op de gemeenteraden.
Specifiek voor Tielt-Winge kan gesteld worden dat het systeem nu eerder omslachtig werkt. De nieuwe administratief medewerkster is in dienst van de stad Tienen en kan dus niet werken in onze toepassingen zoals ondermeer Meeting. Dit maakt dat inzake elke gunning van dien aard er een beroep moet gedaan worden op dienst cultuur en samenleving om het nodige te agenderen, ook inzake opvolging bestelbon en zo verder. Budgettair verandert er niets alleen wat workflow betreft, wordt het logischer.
Punt vier impliceert eveneens geen meeruitgave, slechts een 'overdracht' van eventuele overschotten op de post 'gemeentespecifieke bijdrage' naar de post 'algemene kosten' waarbij dit kan gebeuren met minder betaalbewegingen.
Financiële gevolgen
Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.
Bijlagen
● ILV overeenkomst.
● Verslag beheerscomité ILV ART van 20 juni 2022.
● Wijzigingen in tekst overeenkomst ILV ART.
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van het beheerscomité van de Interlokale Vereniging Academie Regio Tienen, waarbij gevraagd wordt om de uitgaven van de ILV automatisch te koppelen aan de gezondheidsindex en dit vanaf werkingsjaar 2023.
Artikel 2
De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van het beheerscomité van de Interlokale Vereniging Academie Regio Tienen, waarbij gesteld wordt de goedkeuringstermijn van jaarverslag en jaarrekening te verlengen van 90 dagen naar 120 dagen.
Artikel 3
De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van het beheerscomité van de Interlokale Vereniging Academie Regio Tienen in verband met het rechtstreeks storten van de investeringsbudgetten op rekening van de ILV, dit in functie van de werkbaarheid en de administratieve vereenvoudiging. Dit gebeurt nu ook al met de 'gemeentespecifieke' bijdrage en met de bijdrage 'algemene kosten'.
Artikel 4
De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van het beheerscomité van de Interlokale Vereniging Academie Regio Tienen in verband met het schuiven met middelen (overhevelen van eventuele overschotten op de post 'gemeentespecifieke bijdrage' naar de post 'algemene kosten'.
Artikel 5
Artikel 9, § 1 van de overeenkomst ILV ‘Academie Regio Tienen’ wordt gewijzigd in wat volgt:
“Alle toelagen die het schoolbestuur (de beherende gemeente) jaarlijks ontvangt van de Vlaamse Overheid (werkingstoelage, ICT-toelage en nascholingstoelage) wordt door haar ingebracht in de vereniging ter dekking van de algemene overkoepelende kosten, zoals doch niet beperkt tot de kosten voor communicatie, leerlingenagenda’s, presentiegelden voor examenjury’s, softwarelicenties, nascholingen personeel, auteursrechten, lidgelden, materialen/leveringen/diensten voor alle gemeentes bestemd, …
Indien de ontvangen toelagen voor het kalenderjaar ontoereikend zijn om de algemene overkoepelende kosten te dekken doen de deelnemers een inbreng in de vereniging gelijk aan dit tekort, dat pro rata aan de hand van het totaal aantal inschrijvingen per gemeente in verhouding tot het totaal aantal inschrijvingen in de academie wordt verdeeld over de leden. In eerste orde zal voor deze inbreng een eventueel overschot op de gemeentespecifieke bijdrage van elke deelnemende gemeente gebruikt worden. Deelnemende gemeenten die dan nog een tekort hebben, krijgen van de beherende gemeente een betalingsverzoek, dat binnen de 60 dagen wordt voldaan. De berekening van de bijdragen die de deelnemende gemeenten moeten doen om een eventueel tekort op te vullen, gebeurt door de beherende gemeente na goedkeuring van de jaarrekening.
Indien de ontvangen toelagen voor het kalenderjaar de algemene overkoepelende kosten overstijgen wordt het surplus pro rata verdeeld over de deelnemers aan de hand van het totaal aantal inschrijvingen per gemeente in verhouding tot het totaal aantal inschrijvingen in de academie. Dit surplus wordt in mindering gebracht van de gemeentespecifieke bijdrage voor het volgende kalenderjaar zoals bepaald in §2."
Artikel 6
Artikel 9, § 2 van dezelfde overeenkomst wordt gewijzigd in wat volgt:
“Elke deelnemer doet jaarlijks een gemeentespecifieke financiële bijdrage aan de vereniging ter dekking van de specifieke verbruikskosten die de vereniging in elke deelnemende gemeente maakt, waaronder begrepen zijn doch niet beperkt tot de kosten voor technische benodigdheden voor rechtstreeks gebruik, diensten en onderhoudscontracten technische benodigdheden, beheers- en werkingskosten informatica, erelonen en honoraria, receptie- en representatiekosten, onderhoud klas- en verhuurinstrumentarium, prijsuitdelingen, kantoorbenodigdheden voor rechtstreeks gebruik, documentatie, abonnementen, verbruiksgoederen nodig voor de opleiding van de leerlingen, andere administratiekosten, …
Deze gemeentespecifieke bijdrage wordt voor het begrotingsjaar 2020 tot en met het begrotingsjaar 2022 als volgt berekend: 40 euro per jaar per inschrijving beeldende en audiovisuele kunst en 20 euro per jaar per inschrijving podiumkunsten. Deze vastgelegde referentiebedragen worden vanaf het begrotingsjaar 2023 jaarlijks vermenigvuldigd met de aanpassingscoëfficiënt A, die als volgt berekend wordt:
A = (CX-1/CX2020),
waarbij:
1° CX-1: de gezondheidsindex van de maand januari van het begrotingsjaar X-1
2° CX2020: de gezondheidsindex van de maand januari van het begrotingsjaar 2020
De beherende gemeente berekent jaarlijks deze bijdragen per gemeente op basis van te telling van het aantal leerlingen op 1 oktober en zendt een betalingsverzoek aan de deelnemers, dat binnen de 60 dagen wordt voldaan. Indien in een kalenderjaar de door een deelnemende gemeente betaalde gemeentespecifieke bijdrage hoger ligt dan de werkelijke specifieke verbruikskosten die effectief in die gemeente werden gemaakt, dan wordt het surplus in eerste orde gebruikt voor het aanzuiveren van eventuele tekorten op de algemene kosten. Blijft er dan nog een surplus, dan wordt dat in mindering gebracht van de gemeentespecifieke bijdrage voor het volgende kalenderjaar.”
Artikel 7
Artikel 15, § 3 van dezelfde overeenkomst wordt gewijzigd in wat volgt:
“De jaarrekening is goedgekeurd door de gemeenteraad indien de gewone meerderheid ze goedkeurt. Indien de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen binnen de 120 dagen na de voorlegging, wordt de jaarrekening als goedgekeurd beschouwd.”
Artikel 8
Artikel 10, § 3 van dezelfde overeenkomst wordt gewijzigd in wat volgt:
“Naast de bijdragen voorzien in art. 9 en de budgetten voor de kosten voor infrastructuur en didactisch materiaal zoals bepaald in art. 10, § 1 worden de jaarlijkse bijdragen voor investeringen van elke deelnemende gemeente als volgt bepaald:
● Voor de podiumkunsten:
○ Budget voor aankoop instrumenten: 15 euro per inschrijving muziek (volgens de inschrijvingen op 1 oktober voorafgaand aan het nieuwe kalenderjaar)
○ Budget voor informatica en audiomateriaal: 5,50 euro per inschrijving podiumkunsten (volgens de inschrijvingen op 1 oktober voorafgaand aan het nieuwe kalenderjaar)
● Voor de beeldende en audiovisuele kunst:
○ Budget voor rollend materieel, installatie machines en klasuitrusting: 13 euro per inschrijving beeldende en audiovisuele kunst (volgens de inschrijvingen op 1 oktober voorafgaand aan het nieuwe kalenderjaar)
○ Budget voor informatica en audiomateriaal: 6,20 euro per inschrijving beeldende en audiovisuele kunst (volgens de inschrijvingen op 1 oktober voorafgaand aan het nieuwe kalenderjaar)
Budget voor meubilair, inrichting en andere wordt jaarlijks voor elke deelnemende gemeente bepaald door het beheerscomité.
Deze vastgelegde referentiebedragen gelden voor het begrotingsjaar 2020 tot en met het begrotingsjaar 2022. Ze worden vanaf het begrotingsjaar 2023 jaarlijks vermenigvuldigd met de aanpassingscoëfficiënt A, die als volgt berekend wordt:
A = (CX-1/CX2020),
waarbij:
1° CX-1: de gezondheidsindex van de maand januari van het begrotingsjaar X-1
2° CX2020: de gezondheidsindex van de maand januari van het begrotingsjaar 2020
De beherende gemeente berekent jaarlijks de bijdragen voor investeringen per gemeente op basis van te telling van het aantal leerlingen op 1 oktober en zendt een betalingsverzoek aan de deelnemers, dat binnen de 60 dagen wordt voldaan.”
Artikel 9
Deze wijzigingen aan de overeenkomst ILV ‘Academie regio Tienen’ worden van kracht op 1 oktober 2022.
Artikel 10
Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de Interlokale Vereniging Academie Regio Tienen.
Artikel 11
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals die wordt geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "
Goedkeuring aanpassingen ILV overeenkomst Academie Regio Tienen.
Gemeenteraad 15 september 2022
Retributiereglement cultuurprogrammatie 2022-2023 gemeenschapscentrum De Maere - Aanpassing
Motivering
Feiten en context
Jaarlijks organiseert gemeenschapscentrum De Maere in opdracht van het lokaal bestuur een cultuurprogramma bestaande uit theatervoorstellingen, schooltheatervoorstellingen, tentoonstellingen, workshops en cursussen.
Hiervoor werden deelnametarieven bepaald in een retributiereglement dat werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 16 juni 2022.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Omzendbrief KB/ABB2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.
● Gemeenteraadsbeslissing van 16 juni 2022 over het retributiereglement cultuurprogrammatie 2022-2023.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Om de kosten in verband met de culturele programmatie (deels) te dekken is het nodig om een transparant tarievenbeleid voor deelname aan de programmatie uit te werken, dit met aandacht voor specifieke doelgroepen zoals - 26 jarigen en + 55 jarigen.
Voor twee geplande voorstellingen is er een te lage ticketprijs vastgelegd in het vorige retributiereglement, namelijk voor de voorstelling van Amelie Albrecht en voor de voorstelling van Lukas Lelie. Hun management vraagt om geen reguliere tickets te verkopen lager dan 14 euro (was 12 euro goedgekeurd in het reglement).
Theater 'De Heidebloem' heeft laten weten dat zij hun voorstelling op 23 november 2022 moeten annuleren omdat er nog niet kan gestart worden met de repetities.
Financiële gevolgen
Budgetjaar | Budgetsleutel | Geraamde inkomsten | Beschikbaar budget op datum van 29 augustus 2022 |
2022 | 70000000 / 070500 | € 5.000 incl. btw | € 10.182,2 |
Bijlagen
Geen bijlagen.
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
Artikel A.1. THEATERVOORSTELLINGEN (cultuurseizoen 2022-2023) van het retributiereglement cultuurprogrammatie 2022-2023 (van 16 juni 2022) wordt als volgt gewijzigd:
A.1.THEATERVOORSTELLINGEN (cultuurseizoen 2022-2023)
● Amelie Albrecht met "Zwaar leven" op vrijdag 2 december 2022
14 euro / 12 euro (verminderd tarief)
● Loge 10 theaterproducties met "Dial M for murder" op zaterdag 14 januari 2023
17 euro / 15 euro (verminderd tarief)
● Lukas Lelie met "Kwestie van smaak" op zaterdag 1 april 2023
14 euro / 12 euro (verminderd tarief)
Artikel 2
Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en treedt in werking volgens artikel 288 van het Decreet over het lokaal bestuur.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.
Artikel 4
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e. v. van het decreet over het lokaal bestuur." "
De aangepaste tarieven voor deelname aan het cultuurprogramma seizoen 2022-2023 van gemeenschapscentrum De Maere worden vastgelegd.
Gemeenteraad 15 september 2022
Retributiereglement op het ter beschikking stellen van composteerbare zakken voor de periode vanaf 1 oktober 2022 en de volgende jaren 2023 t.e.m. 2025
Motivering
Feiten en context
De financiële toestand van de gemeente verantwoordt de instelling en heffing van deze retributie.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd in het bijzonder artikel 40 §3 en artikel 41, 14°.
● Omzendbrief KB ABB-2019/2 ‘Coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit’ van 15 februari 2019.
● Gemeenteraadsbeslissing van 8 november 2019 over deze retributie.
● Gemeenteraadsbesluit van 11 oktober 2007 waarbij dit systeem ingevoerd werd.
● Politiereglement van 16 mei 2019 ‘politieverordening betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen’.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Door middel van de composteerbare zakken kan er thuis gecomposteerd worden. De verkoop ervan is een stimulans om de selectieve inzameling van het huisvuil en het thuiscomposteren aan te moedigen.
GFT-afval kan thuis gecomposteerd worden, waardoor de GFT-fractie tijdens ophalingen wordt verkleind.
Voor levering van een in dit reglement bedoelde prestatie of dienst door de gemeente in het individueel belang of voordeel van diegene die gebruik maakt van die dienst of prestatie is een redelijke vergoeding in verhouding tot de kostprijs van de geleverde prestatie of dienst onder de vorm van een retributie aangewezen.
Een soortgelijk retributiereglement gold voor de voorbije aanslagjaren. Wegens de lage verkoop van keukenafvalbakjes werd de voorraad uitverkocht en niet meer besteld. Voor de composteerbare zakken blijft alles hetzelfde.
Financiële gevolgen
Er zijn geen direct-toewijsbare financiële gevolgen. Deze retributie geldt als een billijke vergoeding voor levering van een in het reglement bedoelde prestatie of dienst door de gemeente in het individueel belang of voordeel van diegene die gebruik maakt van die dienst of prestatie. De geraamde inkomsten uit deze retributie worden opgenomen in het meerjarenplan.
Bijlagen
Geen bijlagen.
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
Het hierna volgende retributiereglement op het ter beschikking stellen van composteerbare zakken wordt door de gemeenteraad goedgekeurd voor de periode vanaf oktober 2022 en aanslagjaren 2023 t.e.m. 2025, behoudens tussenkomende wijzigingen goedgekeurd door de gemeenteraad:
"Retributieregelement op het ter beschikking stellen van composteerbare zakken voor de periode vanaf 1 oktober 2022 en aanslagjaren 2023 t.e.m. 2025"
Artikel 1 – Duurtijd en belastbaar voorwerp of belastbaar feit
Voor een termijn startend op 1 oktober 2022 en eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie geheven op de verkoop van composteerbare zakken.
Artikel 2 – Tarief
De retributie wordt berekend als volgt:
2,50 euro voor een rolletje van 50 composteerbare zakjes.
De retributie is verschuldigd door diegene die het ter beschikking stellen van composteerbare zakjes aanvraagt.
Artikel 3 – Betalingsmodaliteiten
De retributie wordt contant betaald tegen afgifte van een betalingsbewijs.
Artikel 2
Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur en treedt in werking de vijfde dag na bekendmaking conform artikel 288 van hetzelfde Decreet.
Artikel 3
Dit reglement vervangt het "Retributiereglement op het ter beschikking stellen van keukenafvalbakjes en composteerbare zakken voor de periode van 2020 t.e.m. 2025" (van 8 november 2019), dat hierbij wordt opgeheven.
Artikel 4
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.
Artikel 5
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur." "
Het retributiereglement op het ter beschikking stellen van composteerbare zakken is goedgekeurd voor de periode vanaf 1 oktober 2022 en aanslagjaren 2023 t.e.m. 2025.
Gemeenteraad 15 september 2022
Definitieve vaststelling van een straatnaamwijziging
Motivering
Feiten en context
Het college van burgemeester en schepenen leverde op 7 juli 2020 een omgevingsvergunning houdende het bouwen van een tweewoonst te Heikant 13 - Heikant 15, 3390 Tielt-Winge, kadastraal gekend als Tielt-Winge, 2e afdeling, sectie B, nummer 748E, af. Deze vergunning is gekend onder de referentie OMV_2020083907.
Deze omgevingsvergunning hield concreet in dat er twee woningen in halfopen verband gebouwd werden langs de Heikant, waardoor de achterliggende woning, gekend onder het adres Heikant 15, 3390 Tielt-Winge geen toegang meer heeft langs de Heikant.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen, zoals gewijzigd en de desbetreffende uitvoeringsbesluiten.
● Gemeenteraadsbeslissing van 19 mei 2022.
Adviezen
De Arto bracht op 13 juli 2022 een gunstig advies uit.
De cultuurraad bracht op 19 juli 2022 een gunstig advies uit.
Argumentatie
De achterliggende bestaande woning is nog toegankelijk langs de Vinnestraat.
Er dient gewaakt te worden over het gegeven dat de hulpdiensten de woning bij calamiteiten vlot kunnen vinden en dat de straatnaamgeving geen probleem vormt voor bijvoorbeeld de postbedeling.
Het college van burgemeester en schepenen stelde in zitting van 10 mei 2022, naar aanleiding van de bovenvermelde motieven, de noodzaak van de straatnaamwijziging vast.
Het college van burgemeester en schepenen stelde in zitting van 10 mei 2022 voor om de straatnaam van het van adres voor het pand te Heikant 15, 3390 Tielt-Winge te wijzigen van Heikant naar Vinnestraat en tevens het huisnummer te wijzigen van 15 naar 1, waardoor het nieuwe adres voor het betrokken pand Vinnestraat 1, 3390 Tielt-Winge zal zijn.
Het pand sluit op dergelijke wijze aan bij de straat waarlangs de ontsluiting plaatsvindt.
De gemeenteraad besloot in zitting van 19 mei 2022 over het door het op 10 mei 2022 geformuleerde principe.
Overeenkomstig de geldende onderrichtingen werd een openbaar onderzoek dat georganiseerd werd van 30 juni 2022 tot 1 augustus 2022.
Het proces-verbaal van opening van het openbaar onderzoek van 28 juni 2022.
Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werd geen bezwaarschrift ingediend.
Het proces-verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek van 22 augustus 2022.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
Het dossier horende bij straatnaamwijziging Heikant - Vinnestraat.
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad gaat over tot het definitief wijzigen van de straatnaam Heikant voor het adres Heikant 15, 3390 Tielt-Winge. De straatnaam Heikant wordt voor dit adres afgeschaft en de straatnaam Vinnestraat wordt ingevoerd. Tevens wordt het huisnummer voor dit adres gewijzigd van nummer 15 naar nummer 1. Het nieuwe adres zal Vinnestraat 1, 3390 Tielt-Winge zijn.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit overeenkomstig de desbetreffende decretale regeling.
Artikel 3
De beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld in het DLB." "
De gemeenteraad gaat over tot de voorlopige vaststelling van de straatnaam Vinnestraat voor het pand met het adres te Heikant 15, 3390 Tielt-Winge. Tevens wordt het huisnummer veranderd van nummer 1 naar nummer 15.
Germaine Willems Fons Lemmens Filip Broos Agnes Van de Gaer Kurt Yskout Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Jan Loddewykx Rudi Beeken Yvette Duerinckx Marthe Caeyers Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts Germaine Willems Fons Lemmens Filip Broos Agnes Van de Gaer Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Jan Loddewykx Rudi Beeken Yvette Duerinckx Marthe Caeyers Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts Rudi Meeus Gunther Clinckx Manuela Vervoort Kris Cornelissen Gert Van denstorme Annelore Wuyts Filip Broos Fons Lemmens Yvette Duerinckx Raf Alaerts Rudi Beeken Gerry Caluwaerts Agnes Van de Gaer Jan Loddewykx Germaine Willems Marleen De Vry Marthe Caeyers Frederik Vranken Jo Smekens Tom Werner aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 1 Goedgekeurd
Gemeenteraad 15 september 2022
Definitieve vaststelling gedeeltelijke afschaffing gemeenteweg 31 Houwaart
Motivering
Feiten en context
De Roeselbergdoodlaegweg is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Houwaart als weg nummer 31.
Deze weg is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen variërend 3,3 meter tot 10 meter breed.
De weg situeert zich tussen de Roeselberg (gemeenteweg 1) en gemeenteweg 48 (Roeselbergvoetweg) doorheen het Walenbos.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
● Beslissing van de gemeenteraad van 19 mei 2022.
Adviezen
Er werden geen adviezen uitgebracht.
Argumentatie
Overeenkomstig de plannen is de weg gelegen in volle lijnen en bijgevolg in eigendom van het gemeentebestuur.
Het af te schaffen gedeelte van de weg wordt in de praktijk niet gebruikt als weg. De bedding is begroeid met bomen en struikgewas.
Het gebruik van deze percelen zou geoptimaliseerd kunnen worden.
Het decreet op de gemeentewegen stelt dat het gemeentebestuur dient te waken over de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau.
De afschaffing van dit gedeelte van gemeenteweg 31, zoals vervat in het grafisch plan brengt deze doelstelling van het decreet niet in het gedrang. Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt.
Gemeenteweg 31 blijft bestaan, enkel het in onbruik zijnde gedeelde wordt afgeschaft. Het gedeelte van de weg dat heden in gebruik is blijft behouden. Dit is voldoende breed om gemotoriseerd verkeer doorgang te geven.
Een andere opgelegde doelstelling is de herwaardering en de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen zowel op recreatief als functioneel vlak.
Deze doelstelling wordt evenmin geschonden. De verbinding die gemeenteweg 31 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart tussen de Roeselberg (gemeenteweg 1) en de Roeselbergvoetweg (gemeenteweg 48) creëert, blijft bestaan, waardoor de voorliggende afschaffing geen schade toebrengt aan het huidige wegennet.
De af te schaffen oppervlakte bedraagt 72m².
Het bedoelde af te schaffen gedeelte van gemeenteweg 31 situeert zich overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Houwaart op openbaar domein, in eigendom van de gemeente Tielt-Winge.
De gemeente Tielt-Winge voegde een gemotiveerde nota toe, waarbij wordt voorgesteld om de bovenvermelde weg deels af te schaffen.
De betrokken eigenaars nemen de kosten voor de procedure ten laste.
Gelet op de bijgevoegde plannen van 8 maart 2022, zoals opgemaakt door landmeetkantoor Van De Velde - Peeters.
Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen. De principes uit artikel 4 luiden als volgt:
1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan.
Het in onbruik geraakte gedeelte van de weg wordt afgeschaft overeenkomstig het voorstel. Momenteel staat de strook niet meer ten dienste van het algemeen belang vermits deze strook begroeit is met bomen en struiken.
Een ander uiterste wat betreft ten dienste van het algemeen belang is de afweging die men moet maken in verband met de geldelijke opbrengst die het lokaal bestuur kan verzilveren. De in onbruik geraakte strook van gemeenteweg 31 kan door het lokaal bestuur na afschaffing vervreemd worden. Hetgeen ervoor zorgt dat andere projecten van openbaar nut en dienend voor het algemeen belang van de gemeente Tielt-Winge kunnen bekostigd worden.
Vermits de doorgang langs gemeenteweg 31 gegarandeerd blijft is er bijgevolg geen impact op het algemeen belang.
De wijziging of afschaffing van deze weg is in dit geval een uitzonderingsmaatregel die het wegennetwerk niet schaadt. Vermits buurtweg 31 niet volledig afgeschaft wordt en het in gebruik zijnde gedeelte blijft bestaan, kan het afschaffen van gemeenteweg 31 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart uitzonderlijk worden toegestaan.
Gemeenteweg 31 kan nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de verkeersveiligheid van de trage weggebruiker is bijgevolg niet in het gedrang.
De ontsluiting van aanpalende percelen is niet in het gedrang. Het direct aanpalende perceel is toegankelijk langs de Roeselberg.
De bedoelde wegen bevinden zich niet ter hoogte van de gemeentegrenzen. Er is bijgevolg geen sprake van een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.
Door de heropenstelling van de gemeenteweg 31 zou de betrokken openbaar domein enkel breder worden ter hoogte van de Roeselberg. Hiertoe is geen behoefte. De doorgang, zelfs voor gemotoriseerd verkeer, richting het Walenbos blijft gegarandeerd. Gezien deze garantie, wordt de ruimtelijke behoefte van de trage weggebruiker niet geschonden door de wegen af te schaffen, hetzelfde geldt voor de toekomstige generaties. De ruimtelijke behoefte van de huidige en toekomstige trage weggebruiker blijft gerespecteerd ondanks de gedeeltelijke afschaffing van gemeenteweg 31.
De gemeenteraad nam in zitting van 19 mei 2022 een beslissing tot voorlopige vaststelling van de gedeeltelijke afschaffing van de gemeenteweg, gekend als buurtweg 31 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart.
Het openbaar onderzoek ging van start op 17 juni 2022 en liep tot en met 18 juli 2022, overeenkomstig de daartoe geldende onderrichtingen.
Het proces-verbaal van opening van het openbaar onderzoek van 16 juni 2022.
Er werden geen bezwaarschriften ingediend tijdens de periode van het openbaar onderzoek.
Het proces-verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek van 22 augustus 2022.
Het schattingsverslag van landmeter-expert Paul Oversteyns van 30 mei 2022 waaruit blijkt dat de meerwaarde ten gevolge van de te gedeeltelijk af te schaffen bedding van buurtweg 31 geraamd wordt op 6.480 euro.
Overwegende de kosten van het schattingsverslag van landmeter-expert Paul Oversteyns van 30 mei 2022 ten bedrage van 302,5 euro met referentie 20223836.
Overwegende het factuur van het Belgisch Staatsblad van 21 juni 2022 met referentie 2/16100/1 ten bedrage van 64,13 euro.
Overwegende de kosten van landmeetkantoor Van de Velde - Peeters van 8 maart 2022 met referentie F2021/0661 ten bedrage van 1.331 euro.
Deze opgesomde kosten vallen ten laste van de aanvragers op basis van een burgerrechtelijke verbintenis/overeenkomst over de loutere compensatie van de gemaakte onkosten voor het dossier).
Financiële gevolgen
Er zullen financiële gevolgen zijn ten gevolge van dit dossier. Deze worden verder uitgewerkt in de collegebeslissing houdende de vorderingen die zullen opgesteld worden in het kader van dit dossier.
Bijlagen
Het dossier/opmetingsplan houdende de gedeeltelijke afschaffing van de gemeentewegen 31 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart.
Besluit:
15 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
4 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken en Jo Smekens.
Artikel 1
De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot gedeeltelijke opheffing van de gemeenteweg, gekend als weg nummer 31 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart, definitief vast.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig de regelgeving.
Artikel 3
Deze beslissing is onderworpen aan de regels van bestuurlijk toezicht, zoals bepaald in het Decreet over het lokaal bestuur." "
De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot gedeeltelijke opheffing van de gemeenteweg, gekend als weg nummer 31 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart, definitief vast.
Germaine Willems Fons Lemmens Filip Broos Agnes Van de Gaer Kurt Yskout Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Jan Loddewykx Rudi Beeken Yvette Duerinckx Marthe Caeyers Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts Germaine Willems Fons Lemmens Filip Broos Agnes Van de Gaer Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Jan Loddewykx Rudi Beeken Yvette Duerinckx Marthe Caeyers Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts Germaine Willems Fons Lemmens Raf Alaerts Manuela Vervoort Agnes Van de Gaer Kris Cornelissen Yvette Duerinckx Gerry Caluwaerts Frederik Vranken Rudi Beeken Jo Smekens Gert Van denstorme Jan Loddewykx Annelore Wuyts Filip Broos Gunther Clinckx Tom Werner Marthe Caeyers Rudi Meeus Marleen De Vry aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Gemeenteraad 15 september 2022
Opmaak trage wegenplan - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze
Motivering
Feiten en context
Het lokaal bestuur van Tielt-Winge wenst -zoals voorzien in de door de gemeenteraad op 19 december 2019 goedgekeurde beleidsnota 2019-2024- een beleid rondom trage wegen te voeren in het kader van het decreet op de gemeentewegen dat op 1 september 2019 in voege gegaan is.
Juridische gronden
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;
● Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
● Bestuursdecreet van 7 december 2018;
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;
● Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;
● Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 38, § 1, 1° a) (onbeschikbaarheid van onmiddellijke oplossingen) en artikel 43;
● Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
● Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
In het kader van de opdracht “Opmaak trage wegenplan” een bestek met nr. 2022/595 werd opgesteld door de ontwerper.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 50.707,06 euro excl. btw of 61.355,54 euro incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.
Overwegende dat huidige opdracht het sluiten van een raamovereenkomst met één enkele deelnemer beoogt en dat niet alle voorwaarden in de raamovereenkomst werden bepaald. De aanbestedende overheid kan de deelnemer aan de raamovereenkomst indien nodig schriftelijk raadplegen om hem te verzoeken zijn offerte aan te vullen.
Overwegende dat het bestuur bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet beschikte over de exact benodigde hoeveelheden.
Aangezien het hier geen opdracht van dagelijks bestuur betreft (zoals bepaald door de modaliteiten van de gemeenteraadsbeslissing van 20 mei 2019), is vaststelling van de gunningswijze en gunningsvoorwaarden door de gemeenteraad zelf aan de orde.
Financiële gevolgen
De geraamde kosten voor het project zijn nader te bepalen en verder te voorzien in het meerjarenplan.
Bijlagen
Bestek Opmaak Tragewegenplan
Besluit:
19 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 onthouding: Marleen De Vry.
Artikel 1
Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2022/595 en de raming voor de opdracht “Opmaak trage wegenplan”, opgesteld door de ontwerper. De lastvoorwaarden worden vastgesteld, zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt 50.707,06 euro excl. btw of 61.355,54 euro incl. 21% btw.
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.
Artikel 3
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 4
De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in de aanpassing van het meerjarenplan.
Artikel 5
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.
Artikel 6
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "
De procedure wordt gestart.
Gemeenteraad 15 september 2022
Afslagverbod met tonnagebeperking
Motivering
Feiten en context
In het politiereglement goedgekeurd op de gemeenteraad van 17 juni 2021 werd een tonnagebeperking 3,5 ton ingevoerd op de Tiensesteenweg. Het is wenselijk een afslagverbod aan te brengen op de N223 en N2 voor + 3,5 ton voor de Tiensesteenweg (zichtbaar voor het verkeer komende uit de richting van Tienen). De voorziene maatregel betreft een gewestweg.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Het aanvullend gemeentelijk verkeersreglement van de gemeente Tielt-Winge van 17 juni 2021.
Adviezen
Positief advies AWV: overleg van 14 juni 2022.
Argumentatie
De gemeente heeft in 2021 een tonnagebeperking ingevoerd voor de Tiensesteenweg van 3,5 ton. Op de N223 en N2 is hiervoor geen signalisatie voorzien waardoor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton die de Tiensesteenweg indraaien, stuiten op een verbod van 3,5 ton. Hier is niet altijd voldoende ruimte om te keren, waardoor de vrachtwagens op het volgende kruispunt (Looikenstraat/Kiezegemstraat) links- of rechtsaf slaan.
Het is wenselijk een afslagverbod (voorsignalisatie) aan te brengen op de N223 voor +3,5 ton voor de Tiensesteenweg, zichtbaar voor het verkeer komende uit de richting van Tienen en op de N2. De voorziene maatregel betreft een gewestweg.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
Melding zwaar verkeer.
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad stemt in met het aanbrengen van een afslagverbod op de N223 en N2 voor +3,5 ton voor de Tiensesteenweg. Deze maatregel zal ter kennis gebracht worden door verkeersborden C31b met onderbord 3,5 ton en een onderbord "uitgezonderd plaatselijk verkeer".
Artikel 2
Dit reglement wordt ter goedkeuring overgemaakt aan het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid van het departement Mobiliteit en Openbare Werken.
Artikel 3
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e.v. van het DLB." "
Aanvraag tot aanbrengen van een afslagverbod op de N223 en N2 voor +3,5 ton voor de Tiensesteenweg.
Gemeenteraad 15 september 2022
Vaststelling principe en modaliteiten overeenkomst van dading tussen Roos Groep NV en de gemeente Tielt-Winge betreffende ' Aanleg van fietspaden Heikant '
Motivering
Feiten en context
De Gemeente Tielt-Winge heeft als opdrachtgevend bestuur een overheidsopdracht van werken in mededinging gesteld bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking met als voorwerp “Aanleg van fietspaden Heikant”.
De opdracht werd op 23 maart 2021 gegund aan Roos Groep NV voor een bedrag van 136.884,4 euro excl. btw of 165.630,12 euro incl. btw. De aannemingsovereenkomst werd gesloten door kennisgeving per mail van 1 april 2021.
De werken werden aangevangen op 14 juni 2021 en voorlopig opgeleverd op 22 maart 2022.
Al snel bleek dat de vlotte afwerking van de werken werd gehinderd door de niet-tijdige aanpassing van nutsmaatschappijen Fluvius en De Watergroep.
Bij aangetekend schrijven van Roos Groep NV van 19 november 2021 werden de werken stop gezet.
Deze vertraging der werken heeft tot verscheidene onkostenposten geleid ten nadele van de Gemeente Tielt-Winge.
De Partijen zijn uiteindelijk na de nodige onderhandelingen en besprekingen te hebben gevoerd (afgerond op het college van 28 juni 2022) tot een overeenkomst houdende dading van 25.000 euro gekomen, waarbij zij, in toepassing van artikel 2044 en volgende van het Burgerlijk Wetboek, middels wederzijdse toegevingen een definitief en onherroepelijk einde stellen aan voormeld geschil, mits de uitvoering te goeder trouw van de in onderhavige overeenkomst van dading van opgenomen verbintenissen.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
● Burgerlijk Wetboek (oud, artikels 2044 en volgende)
● Collegebeslissing van 28 juni 2022
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Door het oponthoud van de nutsmaatschappijen Fluvius en De Watergroep werden de werken verschillende malen vertraagd en wordt er door de aannemer Roos Group NV een compensatie gevraagd.
Naar aanleiding hiervan is een dispuut gerezen tussen beide partijen. Middels een dadingsovereenkomst wensen beide partijen een einde te maken aan het geschil.
Na onderhandelingen werd deze compensatie vastgelegd op 25.000 euro en opgenomen in een overeenkomst van dading, terug te vinden als bijlage, dit tot slot van alle kosten en rekeningen.
Het blijft de bedoeling van het gemeentebestuur om telkens 1/3-deel te recupereren bij de veroorzakers van de vertraging, zijnde de nutsmaatschappijen Fluvius en De Watergroep.
Financiële gevolgen
Budgetjaar | Budgetsleutel | Geraamde uitgaven | Beschikbaar budget op datum van 2 september 2022 |
2022 | 12 2240 0000/020000 | € 25.000 incl btw | € 162.952,37 |
Bijlagen
● Overeenkomst van dading
● Schrijven Roos Group NV
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad gaat akkoord met het principe van overeenkomst van dading tussen Roos Groep NV en de gemeente Tielt-Winge aangaande de werken aanleg fietspaden Heikant.
Artikel 2
Er wordt een som van 25.000 euro als vergoeding in het kader van deze dading betaald aan Roos Group NV, dit tot slot van alle kosten en rekeningen.
Artikel 3
De gemeenteraad keurt de bijgevoegde overeenkomst van dading dienaangaande goed.
Artikel 4
De burgemeester en algemeen directeur worden gemachtigd om deze dadingsovereenkomst te onderteken namens het lokaal bestuur.
Artikel 5
Afschrift van deze beslissing maakt integraal deel uit van de dadingsovereenkomst.
Artikel 6
Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan Roos Group NV.
Artikel 7
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals geregeld door de desbetreffende bepaling van het Decreet Lokaal Bestuur." "
De gemeenteraad gaat akkoord met de overeenkomst van dading tussen Roos Group NV en de gemeente Tielt-Winge betreffende de problematiek rond de werken 'Aanleg fietspaden Heikant'.
Gemeenteraad 15 september 2022
Advies omtrent de te vormen woonmaatschappij in het werkingsgebied Oost-Brabant-Oost
Motivering
Feiten en context
De gemeente ontving op 20 juni 2022 een schrijven van de sociale huisvestingsmaatschappij Sociaal Wonen arro Leuven (SWaL). Met dat schrijven vragen zij een advies uit te brengen over het traject dat zij willen doorlopen om tegen uiterlijk 30 juni 2023 deel uit te maken van de woonmaatschappij die in het werkingsgebied, waar onze gemeente deel van uitmaakt, zal worden gevormd. Dit advies willen zij ontvangen uiterlijk op 23 september 2022.
Juridische gronden
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd, in het bijzonder artikel 40 e.v.
● Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
● Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.
● De Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW).
● Het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW).
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
De sociale huisvestingsmaatschappijen volgen een traject om zich om te vormen naar een eengemaakte woonmaatschappij voor het werkingsgebied Oost Brabant Oost tegen 1 januari 2023. Pas tegen 30 juni 2023 zullen zij erin slagen om aan alle voorwaarden tot erkenning als woonmaatschappij te voldoen, ofwel door zich zelf om te vormen tot woonmaatschappij, ofwel door een herstructurering (fusie, splitsing ...) door te voeren met een andere woonmaatschappij of met een sociale huisvestingsmaatschappij, die kan aantonen dat die zich kan omvormen tot woonmaatschappij. Hierdoor dienen zij een verlenging van de hun erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij tot 30 juni 2023 aan te vragen en te bekomen.
Daartoe moet zij een aanvraag indienen bij het agentschap Wonen-Vlaanderen. Daarbij moet de aanvragende sociale huisvestingsmaatschappij aantonen dat ze zich uiterlijk op 30 juni 2023 zal kunnen omvormen tot woonmaatschappij, mede ondersteund door een stappenplan en een advies van de lokale besturen uit het werkingsgebied (art 223, §2, 2de lid van het BVR van 17 december 2022 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen).
Omdat op korte termijn ook een erkenningsaanvraag als woonmaatschappij zal moeten worden ingediend, waarbij eveneens een advies is vereist van de gemeenteraad omtrent de lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering (art. 4.98 §1 3°, punt k van het BVCW van 2021), en op basis van het stappenplan al geheel duidelijk kan zijn welke SHM’s uit het werkingsgebied zich zullen omvormen tot de unieke woonmaatschappij, kan artikel 3 van deze beslissing meteen ook dienstig zijn voor het verplichte advies van de gemeenteraad bij de erkenningsaanvraag als woonmaatschappij, die binnen enkele maanden kan worden verwacht.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
● Aanvraag erkenning en stappenplan
● Brief SWAL
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de aanvraag tot verlenging van de erkenning van de sociale huisvestingsmaatschappij, zoals deze blijkt uit de aanvraag -bijlage toegevoegd aan dit besluit (en er integraal deel van uitmakend), dit tot en met 30 juni 2023.
Artikel 2
De gemeenteraad geeft als advies aan de Vlaamse Regering dat het bij voormelde aanvraag gevoegde stappenplan naar de woonmaatschappij voldoet aan de doelstellingen van de gemeente.
Artikel 3
De gemeenteraad stelt in het kader van de procedure vermeld in artikel 4.98 §1 tweede lid, 2°, punt k van het BVCW van 2021 vast dat de aldus te vormen woonmaatschappij zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering.
Artikel 4
Deze beslissing wordt overgemaakt aan de sociale huisvestingsmaatschappij Sociaal Wonen arro Leuven (SWaL).
Artikel 5
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit wordt geregeld door het Decreet over het lokaal bestuur." "
Advies omtrent de te vormen woonmaatschappij in het werkingsgebied Oost-Brabant-Oost.
Gemeenteraad 15 september 2022
Aanpassing lokaal toewijzingsreglement sociale huurwoningen
Motivering
Feiten en context
Door de opmaak van een lokaal toewijzingsreglement kan de gemeente eigen accenten leggen bij de toewijzing van sociale woningen zoals die geregeld is in het standaardtoewijzingssysteem voor sociale huisvesting (art. 6.18 t.e.m. 6.22 van het besluit Vlaamse codex Wonen). Het Besluit Vlaamse Codex Wonen bepaalt dat het in twee gevallen verantwoord is passende maatregelen uit te werken in een eigen toewijzingsreglement, dat afwijkt van de standaardtoewijzingsregels. Een eigen toewijzingsbeleid kan worden ontwikkeld als men rekening wil houden met de lokale binding van de kandidaat-huurders of met de woonbehoeftigheid van specifieke doelgroepen.
Op 3 augustus 2010 werd door het college van burgemeester en schepenen beslist om een lokaal toewijzingsreglement op te maken. Er werd toen geopteerd om een lokaal toewijzingsreglement voor lokale binding op te maken. Het lokaal toewijzingsreglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 14 oktober 2010 en gewijzigd op 17 november 2011.
De volgende inhoudelijke bepalingen werden toen goedgekeurd:
● §1 Er wordt voorrang verleend aan de kandidaat-huurder die gedurende de laatste 6 jaar 5 jaar in Tielt-Winge gewoond heeft.
● §2 Daarna wordt er voorrang verleend aan de kandidaat-huurder die 15 jaar aaneensluitendinwoner is geweest van de gemeente Tielt-Winge.
● §3 De werking van het SVK Hageland wordt niet gevat door dit toewijzingsreglement.
Naar aanleiding van de toewijzingen in de tweede fase van het sociaal woonproject Solveld werd op het lokaal woonoverleg van 5 mei 2022 voorgesteld om het lokaal toewijzingsreglement aan te passen in functie van de toekomstige toewijzingen in Solveld fase 3.
Op het college van 17 mei 2022 werd een principieel akkoord gegeven voor de aanpassing van het lokaal toewijzingsreglement.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Vlaamse Codex wonen van 2021.
● Het besluit bij de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
● Omzendbrief OMG/W2020/04 opmaak van een lokaal toewijzingsreglement.
● Lokaal toewijzingsreglement sociale huurwoningen goedgekeurd op de gemeenteraad 14 oktober 2010 en gewijzigd op 17 november 2011.
Adviezen
De aanpassing van het lokaal toewijzingsreglement sociale huurwoningen werd besproken op het lokaal woonoverleg van 28 juni 2022. Er werd advies gevraagd aan de SHM Sociaal Wonen arrondissement Leuven en de andere leden van het lokaal woonoverleg. Alle partijen gaan akkoord met dit voorstel.
Argumentatie
Het huidig lokaal toewijzingsreglement geeft in paragraaf 2 voorrang aan kandidaat huurders die aaneensluitend 15 jaar in de gemeente hebben gewoond. De ervaring met de recente toewijzingen in Solveld fase 2 leert dat de term ‘aaneensluitend’ maakt dat een groep kandidaten met een lokale binding uit de boot valt. Het doelpubliek verhuist immers veel vaker dan gemiddeld en kan zo onmogelijk voldoen aan deze voorwaarde van lokale binding.
Niet alle kandidaat-huurders met een lokale binding komen aan die 15 jaar. Er werd ook voorgesteld om kandidaat huurders met minimaal 10 jaar lokale binding voorrang te geven bij een toewijzing.
De voorgestelde aanpassing van de inhoudelijke bepalingen zijn:
● §1. Er wordt voorrang verleend aan de kandidaat-huurder die gedurende de laatste 6 jaar onafgebroken 5 jaar in Tielt-Winge gewoond heeft;
● §2. Daarna wordt er voorrang verleend aan de kandidaat-huurder die minimaal 15 jaar inwoner is geweest van de gemeente Tielt-Winge;
● §3. Daarna wordt er voorrang verleend aan de kandidaat-huurder die minimaal 10 jaar inwoner is geweest van de gemeente Tielt-Winge;
● §4. De werking van het SVK Hageland wordt niet gevat door dit toewijzingsreglement.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
● Lokaal toewijzingsreglement sociale huurwoningen Tielt-Winge - aanpassing
● Verslag lokaal woonoverleg 5 mei 2022
● Uittreksel principieel akkoord college van 17 mei 2022
● Verslag werkgroep ‘aanpassing lokaal toewijzingsreglement’ van 7 juni 2022
● Verslag lokaal woonoverleg 28 juni 2022
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad beslist om de aanpassing van het lokaal toewijzingsreglement sociale huurwoningen goed te keuren.
Artikel 2
De betrokken sociale verhuurders integreren de bepalingen uit het toewijzingsreglement in het interne huurreglement.
Artikel 3
De gemeente legt het lokaal toewijzingsreglement voor aan het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Agentschap Wonen-Vlaanderen, Afdeling Woonbeleid, Havenlaan 88/bus 40, 1000 Brussel.
De minister beschikt over een termijn van vijfenveertig kalenderdagen, die volgt op de datum van de kennisgeving van het toewijzingsreglement en het administratieve dossier aan het agentschap, om het toewijzingsreglement geheel of gedeeltelijk te vernietigen als het in strijd is met de wetten, de decreten en de uitvoeringsbesluiten ervan of het algemeen belang. Als het toewijzingsreglement aangetekend wordt bezorgd, gaat de termijn in vanaf de derde werkdag die volgt op de datum van de afgifte op de post van het toewijzingsreglement.
Artikel 4
Het reglement treedt in werking één maand na het verstrijken van de termijn van 45 dagen, vermeld in art. 6.14, §2, tweede lid Vlaamse Codex Wonen van 2021, of de verlengde termijn van 60 dagen, vermeld in art. 6.14, §2, derde lid Vlaamse Codex Wonen van 2021.
Artikel 5
§1. Dit besluit wordt bekendgemaakt volgens artikel 285 § 1 van het decreet lokaal bestuur.
§2. Het reglement, zoals goedgekeurd bij gemeenteraadsbeslissing van 14 oktober 2010 en gewijzigd op 17 november 2011, wordt door deze beslissing opgeheven.
Artikel 6
Afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
● Het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Agentschap Wonen-Vlaanderen, Afdeling Woonbeleid, Havenlaan 88/bus 40, 1000 Brussel.
● Sociaal Wonen arrondissement Leuven cvba-so,Wijgmaalsesteenweg 18, 3020 Herent.
Artikel 7
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "
De gemeenteraad beslist om de aanpassing van het lokaal toewijzingsreglement sociale huurwoningen goed te keuren.
geheime stemming over artikel 1 / plaatsvervangend vertegenwoordiger : Jan Loddewykx Germaine Willems Filip Broos Agnes Van de Gaer Kurt Yskout Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Rudi Beeken Yvette Duerinckx Marthe Caeyers Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts Germaine Willems Filip Broos Agnes Van de Gaer Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Rudi Beeken Yvette Duerinckx Marthe Caeyers Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
geheime stemming over artikel 1 / plaatsvervangend vertegenwoordiger : Fons Lemmens Germaine Willems Filip Broos Agnes Van de Gaer Kurt Yskout Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Rudi Beeken Yvette Duerinckx Marthe Caeyers Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts Germaine Willems Filip Broos Agnes Van de Gaer Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Rudi Beeken Yvette Duerinckx Marthe Caeyers Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts aantal voorstanders: 3 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 12 Verworpen
Gemeenteraad 15 september 2022
PBE – beslissing tot vertegenwoordiging in de algemene vergadering – wijziging plaatsvervanger (geheime stemming)
Motivering
Feiten en context
Bij schrijven van 24 augustus 2022 geeft raadslid Tamara Vande Reyde haar ontslag als plaatsvervangend gemeentelijk vertegenwoordiger in de algemene vergadering van PBE. Er dient dus een nieuwe plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering te worden aangeduid.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Gemeenteraadsbeslissing van 24 januari 2019 aanduiding gemeentelijke vertegenwoordiging bij PBE.
● Statuten PBE.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
De gemeente is vennoot van de PBE en moet een gemeentelijke vertegenwoordiging aanduiden voor de algemene vergadering (zie de praktische modaliteiten van de brief van de PBE van 6 november 2018 gericht aan het college in de vorige legislatuur, waarin toelichting wordt verschaft omtrent de vernieuwde samenstelling van de bestuurs- en adviesorganen in de PBE alsook de in te vullen mandaten ingevolge de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018).
De gemeente dient 1 effectieve vertegenwoordiger en 1 plaatsvervanger aan te duiden op de algemene vergaderingen van de PBE en dit voor de volledige legislatuur; deze vertegenwoordigers op de algemene vergaderingen van de PBE moeten de hoedanigheid van burgemeester, schepen of gemeenteraadslid hebben maar kunnen niet tegelijkertijd zitting hebben in de raad van bestuur of de RBC.
Raadslid Tamara Vande Reyde werd bij gemeenteraadsbeslissing van 24 januari 2019 aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van PBE.
Bij schrijven van 24 augustus 2022 heeft raadslid Vande Reyde per onmiddellijk haar ontslag uit deze functie aangeboden.
Er dient dus te worden overgegaan tot aanstelling van een nieuwe vervanger.
Gelet op de bij het gemeentesecretariaat tot 13 september 2022 te 12 uur schriftelijk (of via e-mail) voorgedragen kandidaatstellingen, zijnde schepen Jan Loddewykx en raadslid Fons Lemmens.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
E-mail raadslid Vande Reyde van 24/8/2022 aangaande ontslag
Besluit:
geheime stemming over artikel 1 / plaatsvervangend vertegenwoordiger : Jan Loddewykxaangenomen na geheime stemming: 12 stemmen voor; 3 stemmen tegen; 3 stemmen ongeldig
geheime stemming over artikel 1 / plaatsvervangend vertegenwoordiger : Fons Lemmensverworpen na geheime stemming: 3 stemmen voor; 12 stemmen tegen; 3 stemmen ongeldig
Artikel 1
Schepen Jan Loddewykx aan te duiden als plaatsvervangende vertegenwoordiger van de algemene vergadering van PBE.
Artikel 2
De afgevaardigde wordt aangeduid voor de bestuursperiode eindigend op 31 december 2024, behoudens andersluidende raadsbeslissing.
Artikel 3
Afschrift van deze beslissing te verzenden aan de PBE en aan betrokkenen.
Artikel 4
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e.v. van het DLB." "
Aanduiding plaatsvervanger algemene vergadering PBE
geheime stemming over artikel 1 / vertegenwoordiger aandeelhoudersbestuur drinkwater : Fons Lemmens Germaine Willems Filip Broos Agnes Van de Gaer Kurt Yskout Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Rudi Beeken Yvette Duerinckx Marthe Caeyers Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts Germaine Willems Filip Broos Agnes Van de Gaer Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Rudi Beeken Yvette Duerinckx Marthe Caeyers Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts aantal voorstanders: 4 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 14 Verworpen
geheime stemming over artikel 1 / vertegenwoordiger aandeelhoudersbestuur drinkwater : Jan Loddewykx Germaine Willems Filip Broos Agnes Van de Gaer Kurt Yskout Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Rudi Beeken Yvette Duerinckx Marthe Caeyers Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts Germaine Willems Filip Broos Agnes Van de Gaer Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Rudi Beeken Yvette Duerinckx Marthe Caeyers Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 4 Goedgekeurd
Gemeenteraad 15 september 2022
Gemeentelijke vertegenwoordiging bij De Watergroep - wijziging vertegenwoordiger voor het aandeelhoudersbestuur drinkwater (geheime stemming)
Motivering
Feiten en context
Bij schrijven van 24 augustus 2022 geeft raadslid Tamara Vande Reyde haar ontslag als gemeentelijk vertegenwoordiger voor het aandeelhoudersbestuur drinkwater van De Watergroep. Er dient dus een nieuwe vertegenwoordiger voor het aandeelhoudersbestuur drinkwater te worden aangeduid.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Gemeenteraadsbeslissing van 24 januari 2019 aanduiding gemeentelijke vertegenwoordiging De Watergroep.
● Statuten van De Watergroep.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
De gemeente is een vennoot van De Watergroep en moet een gemeentelijke vertegenwoordiging aanduiden voor het aandeelhoudersbestuur drinkwater (zie de praktische modaliteiten van de brief van 24 oktober 2018 van De Watergroep aangaande invulling van de bestuursmandaten).
De vertegenwoordiger voor het aandeelhoudersbestuur drinkwater moet een raadslid zijn.
Raadslid Tamara Vande Reyde werd bij gemeenteraadsbeslissing van 24 januari 2019 aangeduid als vertegenwoordiger voor het aandeelhoudersbestuur drinkwater bij De Watergroep.
Bij schrijven van 24 augustus 2022 heeft raadslid Vande Reyde per onmiddellijk haar ontslag uit deze functie aangeboden.
Er dient dus te worden overgegaan tot aanstelling van een nieuwe vertegenwoordiger.
Gelet op de bij het gemeentesecretariaat tot 13 september 2022 te 12 uur schriftelijk (of via e-mail) voorgedragen kandidaatstellingen, zijnde schepen Jan Loddewykx en raadslid Fons Lemmens.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
E-mail raadslid Vande Reyde van 24/8/2022 aangaande ontslag
Besluit:
geheime stemming over artikel 1 / vertegenwoordiger aandeelhoudersbestuur drinkwater : Jan Loddewykxaangenomen na geheime stemming: 14 stemmen voor; 4 stemmen tegen
geheime stemming over artikel 1 / vertegenwoordiger aandeelhoudersbestuur drinkwater : Fons Lemmensverworpen na geheime stemming: 4 stemmen voor; 14 stemmen tegen
Artikel 1
Wordt aangeduid als vertegenwoordiger voor het aandeelhoudersbestuur drinkwater: schepen Jan Loddewykx.
Artikel 2
De afgevaardigden worden aangeduid voor de bestuursperiode eindigend op 31 december 2024, behoudens andersluidende raadsbeslissing.
Artikel 3
Een afschrift van deze beslissing wordt verzonden aan de betrokkenen en aan De Watergroep.
Artikel 4
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 330 e.v. van het DLB." "
Aanduiding nieuwe vertegenwoordiger voor het aandeelhoudersbestuur drinkwater bij De Watergroep.
over de verdaging van het agendapunt Germaine Willems Fons Lemmens Filip Broos Agnes Van de Gaer Kurt Yskout Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Jan Loddewykx Yvette Duerinckx Marthe Caeyers Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts Germaine Willems Fons Lemmens Filip Broos Agnes Van de Gaer Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Jan Loddewykx Yvette Duerinckx Marthe Caeyers Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts Manuela Vervoort Agnes Van de Gaer Marleen De Vry Gunther Clinckx Tom Werner Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts Jo Smekens Germaine Willems Frederik Vranken Jan Loddewykx Marthe Caeyers Raf Alaerts Kris Cornelissen Gert Van denstorme Fons Lemmens Rudi Meeus Yvette Duerinckx Filip Broos aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 4 Goedgekeurd
Gemeenteraad 15 september 2022
Vaststelling dertig jarig publiek gebruik grondstrook als weg in Meensel-Kiezegem (verdaging sine die)
Motivering
Conform met artikel 21 van het Decreet over het lokaal bestuur werd door raadslid F. Lemmens namens fractie Vooruit dit punt aan de agenda toegevoegd, luidende als volgt:
Feiten en context
Op de gemeenteraad van 16 juni 2022 werd een verzoekschrift behandeld dat ingediend werd door OFSAR vzw, vertegenwoordigd door Ronny Olemans, per adres Statiestraat 89, 3390 Tielt-Winge houdende de vaststelling van een dertigjarig gebruik door het publiek, van een grondstrook die de verbinding maakt tussen de Attenrodestraat (ter hoogte van de huisnummers 37 en 39) en de Heibosstraat (ter hoogte van de huisnummers 30 en 32), op of in de onmiddellijke nabijheid van de kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 3e afdeling, sectie C, nummers 440B2, 440H2, 440N2, 444A, 444B, 449A, 449B, 450H, 451K, 451L, 480A, 480B, 480D en 480E.
Dit punt werd op vraag van de CD&V fractie verdaagd naar de volgende gemeenteraad om zo de kans te krijgen een nieuw ingediend document te kunnen onderzoeken.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, in zonder artikel 13.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
De verzoeker bracht de volgende motivatie aan in het verzoekschrift van 19 mei 2022:
"Het wandelpad, langs de jachttoren, is sinds mensenheugenis voor het publiek toegankelijk en verbindt de Heibosstraat met de Attenrodestraat. Het pad heeft ons inziens een karakter van publieke erfdienstbaarheid van doorgang.
Momenteel is de weg afgesloten met een gesloten hekken.
Het gebruik van dit pad heeft zo toch ook een belangrijke troef voor de uitbouw van het toeristisch karakter in deze omgeving: de oorlogswandeling van Museum 44, de boomgaardenwandeling."
Aan het verzoekschrift werden meerdere kaarten toegevoegd.
● Dertig jaar oude bewijsstukken:
○ Een uittreksel uit de Vandermaelen kaarten (1846):
De kaart duidt een weg aan tussen de Heibosstraat en de Attenrodestraat.
De aangeduide weg tussen de Attenrodestraat en de Heibosstraat betreft de latere in de Atlas der Buurtwegen opgenomen weg 48, de Frankenbergvoetweg. Dit betreft niet de bedoelde verbinding tussen de Attenrodestraat en de Heibosstraat ter hoogte van de jachttoren.
De weg op de Vandermaelenkaart is gesitueerd tussen Attenrodestraat 39 en Heibosstraat 26. Weg 48 overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem werd bij besluit van 23 januari 1895 afgeschaft.
○ Een uittreksel uit de Popp kaarten (1860):
De kaart duidt een weg aan tussen de Heibosstraat en de Attenrodestraat. De aangeduide weg tussen de Attenrodestraat en de Heibosstraat betreft de latere in de Atlas der Buurtwegen opgenomen weg 48, de Frankenbergvoetweg. Dit betreft niet de bedoelde verbinding tussen de Attenrodestraat en de Heibosstraat ter hoogte van de jachttoren.
De weg op de Poppkaart is gesitueerd tussen Attenrodestraat 39 en Heibosstraat 26.
Weg 48 overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem werd bij besluit van 23 januari 1895 afgeschaft.
○ Een uittreksel uit een militaire stafkaart (1910):
De kaart duidt een weg aan tussen de Heibosstraat en de Attenrodestraat.
De aangeduide weg tussen de Attenrodestraat en de Heibosstraat betreft de latere in de Atlas der Buurtwegen opgenomen weg 48, de Frankenbergvoetweg. Dit betreft niet de bedoelde verbinding tussen de Attenrodestraat en de Heibosstraat ter hoogte van de jachttoren.
De weg op de militaire stafkaart is gesitueerd tussen Attenrodestraat 39 en Heibosstraat 26.
Weg 48 overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem werd bij besluit van 23 januari 1895 afgeschaft.
Op het uittreksel van deze luchtfoto is een weg waarneembaar ter hoogte van de jachttoren die de verbinding maakt tussen de Attenrodestraat en de Heibosstraat. Ongeveer halverwege maakt de weg een zuidoostelijke afbuiging.
○ Luchtfoto 1969, 1981 en 1989-1990 - Topografische kaart 1985:
Het traject van de weg zoals gekend op de luchtfoto is gewijzigd in noordelijke richting en loopt nu in een ongeveer rechte lijn tussen de Attenrodestraat en de Heibosstraat.
De ligging van dit traject komt overeen met de huidige ligging van de weg.
● Foto processie 1950 - 1960
De foto beeldt de processie die vanuit de Sint-Mattheüskerk te Meensel uitging af. Deze processie volgende een vaste route langs dit pad.
De foto geeft het na 1948 gewijzigde traject aan en bevestigt dit.
● Minder dan dertig jaar oude bewijsstukken:
○ Wandelprogramma van 1993 naar aanleiding van open monumentendag
○ Foto 1999 - 2004 van de gekkefietsentocht
○ Wandeltocht 16 oktober 2003 Globetrotter
○ Brochure van de Boomgaardenwandeling 2005 - 2010
○ Artikel van 2011 uit de Streekkrant
○ Streetview 2009 - 2020
○ Bloesemwandeling 2021
○ Luchtfoto's 2013 - 2020
○ Luchtfoto 2020 plaatsing poort
○ Printscreen Trage wegen op de kaart
○ Uittreksel wandelroutes 2022
● 23 getuigenissen van voornamelijk huidige en voormalige buurtbewoners:
De getuigenissen bevestigen het traject tussen de Attenrodestraat en de Heibosstraat langs de jachttoren.
De weg zou zijn en wordt gebruikt als losweg voor de landbouwers met velden ter plaatse of voor andere landbouwers om hun traject richting Glabbeek te versnellen. Daarnaast maakte de weg ook deel uit van het traject van de jaarlijkse (kruis)processie of dagdagelijkse wandelingen en fietstochten.
Meerdere getuigen bevestigen de voormalige afbuiging van de weg en de verplaatsing in rechte lijn voor de toren.
De weg werd inmiddels ter hoogte van de Heibosstraat afgesloten door middel van een poort. Er werd een bordje geplaatst dat aangeeft dat het om privé terrein gaat.
Uit de getuigenissen blijkt dat de weg nog steeds door het publiek in het algemeen gebruikt wordt, zowel door aanpalend eigenaars als door recreatieve gebruikers.
● Getuigenis van de eigenaar van de poort
Omtrent de vraag om opgenomen te worden in de wandeltocht van Museum44 ontkent de eigenaar het bestaan van de weg niet. Er wordt aangegeven dat het niet wenselijk is om opgenomen te worden in de wandeltocht.
Uit de toegevoegde getuigenissen blijkt de erkenning van het bestaan van deze weg zoals vermeld op de bovenvermelde toegevoegde dossierstukken bij het verzoekschrift daterend van 19 mei 2022 tot de vaststelling van een dertigjarig gebruik door het publiek van een grondstrook die de verbinding maakt tussen de Attenrodestraat (ter hoogte van de huisnummers 37 en 39) en de Heibosstraat (ter hoogte van de huisnummers 30 en 32), op of in de onmiddellijke nabijheid van de kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 3e afdeling, sectie C, nummers 440B2, 440H2, 440N2, 444A, 444B, 449A, 449B, 450H, 451K, 451L, 480A, 480B, 480D en 480E. De betrokkene die de poort geplaatst heeft, betwist het bestaan van de weg evenmin, zo blijkt uit het toegevoegde dossierstuk.
Naast het verzoekschrift met de toegevoegde bijlagen stelde het College van Burgemeester en Schepenen vast dat de weg is opgenomen op de plannen van de volgende in het vergunningenregister opgenomen dossiers:
● Verkavelingswijziging met referentie 302/FL/11A van 27 maart 1976 houdende het creëren van 7 bouwloten in open bebouwing langs de Heibosstraat (Heibosstraat 28 - Heibosstraat 40). Aan dit dossier werden 3 verklaringen toegevoegd met de volgende inhoud:
"Heeft geen bezwaar tegen de verkavelingswijziging, zoals aangeduid op het grondplan opgesteld door de beëdigde landmeter Robijns, te Neerwinden -Ezemaal- op 25/10/175 (zeven loten genummerd van 6 tot 12 met de bestaande gekasseide uitweg tussen de loten 7 en 8) en voorgesteld door Mejuffer Mary Verheyden, zonder beroep, wonend te Tienen, 3, Aarschotse steenweg".
Deze verklaringen dateren van 20 januari 1976
Verkavelingsvergunning met referentie 302/V/331 van 16 december 1993 houdende het creëren van 2 bouwloten in open bebouwing langs de Attenrodestraat (Attenrodestraat 35 - Attenrodestraat 37)
● Verkavelingsvergunning met referentie 302/V/396 van 23 september 1993 houdende het creëren van 4 bouwloten in open bebouwing langs de Attenrodestraat (Attenrodestraat 39 - Attenrodestraat 45)
● Bouwvergunning met referentie 1976MK16 van 11 december 1976 houdende het bouwen van een woonhuis (Heibosstraat 28)
● Bouwvergunning met referentie 1995/58 van 13 juni 1995 houdende het bouwen van een woning (Attenrodestraat 37)
● Bouwvergunning met referentie 1999/30 van 16 maart 1999 houdende het bouwen van een eengezinswoning (Attenrodestraat 39)
● Bouwvergunning met referentie 2004/82 van 8 juni 2004 houdende het bouwen van een eengezinswoning (Heibosstraat 34)
● Bouwvergunning met referentie 2017/37 van 6 juni 2017 houdende het bouwen van een vrijstaande eengezinswoning (Heibosstraat 32)
Verzoekers vroegen om bij toepassing van artikel 13 § 2 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen vast te stellen dat de voormelde grondstrook die de verbinding maakt tussen de Attenrodestraat (ter hoogte van de huisnummers 37 en 39) en de Heibosstraat (ter hoogte van de huisnummers 30 en 32), op of in de onmiddellijke nabijheid van de kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 3e afdeling, sectie C, nummers 440B2, 440H2, 440N2, 444A, 444B, 449A, 449B, 450H, 451K, 451L, 480A, 480B, 480D en 480E de voorbije 30 jaar door het publiek gebruikt werd.
*****
De heer G. Daenen, namens de indieners van het verzoekschrift, gaf toelichting, tijdens de zitting van 16 juni 2022, van het voorliggende verzoekschrift en wordt gehoord door de gemeenteraad.
Aangelande eigenaar (de heer L. Verbist) bezorgde ter zitting een uitvoerige antwoordnota m.b.t. het verzoekschrift aan de gemeenteraadsleden, en gaf aan de hand hiervan kennis van zijn standpunt aan de gemeenteraad.
Omdat er dus ter zitting zelf nog veel bijkomende informatie en extra stukken aangaande voorliggend lijvig dossier aan de gemeenteraad werden bezorgd, was blijkbaar verder onderzoek nodig en kon toen niet tot een beslissing ten gronde gekomen worden.
Om deze redenen heeft de gemeenteraad van 16/06/2022 enkel kennis genomen van het verzoekschrift met de belofte het, in een latere fase - en na bijkomend onderzoek door administratie en beleid van alle (ook bijkomende) dossierstukken, voor een beslissing ten gronde opnieuw aan de gemeenteraad (in september) voor te leggen.
Omdat dit punt, nu drie maand later, toch niet terug geagendeerd werd brengt VOORUIT dit als bijkomend punt zelf op de agenda.
*****
De motivering voor de verdaging blijkt uit de bespreking tijdens de zitting: bijkomend onderzoek en bijkomende gesprekken met alle betrokken partijen zijn nog nodig en ook lopende. Het is bijgevolg opportuun om het agendapunt te verdagen. Er wordt voorgesteld om te stemmen over de verdaging om bepaalde aspecten van het dossier nog verder te kunnen uitklaren.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
● Besluit bijkomend punt
Besluit:
over de verdaging van het agendapunt15 stemmen voor: Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Marleen De Vry, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
4 stemmen tegen: Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos en Rudi Meeus.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van bedoeld verzoekschrift (en - dus OV - de toelichting door de indieners van het verzoekschrift en de door het verzoekschrift in dit dossier betrokken partij).
Artikel 2
De gemeenteraad stelt conform het Decreet gemeentewegen vast dat de grondstrook gesitueerd tussen de Attenrodestraat (ter hoogte van de huisnummers 37 en 39) en de Heibosstraat (ter hoogte van de huisnummers 30 en 32), op of in de onmiddellijke nabijheid van de kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 3e afdeling, sectie C, nummers 440B2, 440H2, 440N2, 444A, 444B, 449A, 449B, 450H, 451K, 451L, 480A, 480B, 480D en 480E gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd.
Artikel 3
De gemeenteraad belast conform het Decreet gemeentewegen het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan.
Artikel 4
De gemeenteraad belast conform het Decreet gemeentewegen het college van burgemeester en schepenen met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.
Artikel 5
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "
De gemeenteraad verdaagt het agendapunt.
Germaine Willems Fons Lemmens Filip Broos Agnes Van de Gaer Kurt Yskout Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Jan Loddewykx Rudi Beeken Yvette Duerinckx Marthe Caeyers Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts Germaine Willems Fons Lemmens Filip Broos Agnes Van de Gaer Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Jan Loddewykx Rudi Beeken Yvette Duerinckx Marthe Caeyers Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts Filip Broos Rudi Meeus Marleen De Vry Fons Lemmens Yvette Duerinckx Jan Loddewykx Agnes Van de Gaer Gunther Clinckx Rudi Beeken Raf Alaerts Gert Van denstorme Germaine Willems Kris Cornelissen Annelore Wuyts Manuela Vervoort Gerry Caluwaerts Frederik Vranken Marthe Caeyers Tom Werner Jo Smekens aantal voorstanders: 5 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 11 Verworpen
Gemeenteraad 15 september 2022
Toelagereglement omtrent medische en sociale correctie op Diftar huis-aan-huis (verworpen)
Motivering
Conform met artikel 21 van het Decreet over het lokaal bestuur werd door raadslid F. Lemmens namens fractie Vooruit dit punt aan de agenda toegevoegd, luidende als volgt:
Feiten en context
Voor het toekennen van een medische en sociale correctie in de vorm van een creditering van de Diftar-rekening is een toelagereglement nodig.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;
● Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen;
● Gemeenteraadsbeslissing van 21 november 2019 toelagereglement omtrent huisvuilzakken n.a.v. sociale correctie voor 2020 t.e.m. 2025;
● Gemeenteraadsbeslissing van 21 november 2019 omtrent het contantbelastingreglement voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval dit zowel voor de huis-aan-huis inzameling, inzameling via sorteerstraten, inzameling op afroep als inzameling op het recyclagepark;
● Gemeenteraadsbeslissing van 17 december 2020 houdende principiële goedkeuring invoering Diftar in Tielt-Winge.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Voor de invoering van Diftar was er al een medische correctie in de vorm van een gratis rol huisvuilzakken. Door overstap naar het Diftar-systeem vanaf 2022 wordt er nu 22,50 euro op die personen hun diftar rekening gestort. Voor deze medische correctie is enkel een medisch attest nodig.
De overstap naar Diftar betekent voor meerdere doelgroepen toch ook een fors hoger afvalfactuur. Ook is er sprake van om, in de zeer nabije toekomst, enkele prijsaanpassingen door te voeren. Het zou zeer verbazingwekkend zijn moest dit tot een prijsverlaging leiden.
Heel veel mensen hebben het momenteel zeer moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen door de almaar stijgende prijzen. Om de kosten van het Diftar gebeuren voor deze mensen binnen de perken te houden willen we ten eerste de al bestaande medische correctie verhogen naar 30 euro / jaar en ten tweede voeren we voor volgende doelgroepen bijkomend een sociale correctie in:
● 30 euro / jaar – Voor gezinnen met minstens 3 kinderen
● 30 euro / jaar - Voor de gezinnen met kinderen tot de leeftijd van 3 jaar
● 18 euro / Jaar - Voor de gepensioneerden, weduwen, wezen en invaliden en alle andere personen die genieten van een verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit
● 30 euro / jaar - Onthaalouders
Financiële gevolgen
In verhouding tot het totale financiële plaatje van de gemeente zal dit geen onoverkomelijke financiële gevolgen hebben.
Bijlagen
● Besluit bijkomend punt
Besluit:
5 stemmen voor: Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos en Rudi Meeus.
11 stemmen tegen: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
4 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken en Jo Smekens.
Artikel 1
Het toelagereglement omtrent medische correctie op DifTar huis-aan-huis van 2022 t.e.m. 2025, goedgekeurd op de gemeenteraad van 18 november 2021, wordt opgeheven met ingang van het nieuwe toelagereglement.
Artikel 2
Voor de aanslagjaren 2023 t.e.m. 2025 wordt een medische correctie toegestaan, als tussenkomst in de kosten voor de huis-aan-huis ophaling van restafval, van 30 euro / jaar, op basis van een attest afgeleverd door een medische instelling (bv. ziekenhuis, dokter, …) Dit attest vermeldt expliciet dat de ziekte een abnormale hoeveelheid restafval met zich meebrengt. Het moet worden ingediend bij het gemeentebestuur van Tielt-Winge met expliciete vermelding van naam en adres van de aanvrager.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen aanvaardt het attest en geeft per individueel geval toestemming tot het toepassen van de correctie. De aanvrager wordt schriftelijk op de hoogte gebracht en zijn/haar Diftar-rekening wordt gecrediteerd.
Artikel 4
Voor de aanslagjaren 2023 t.e.m. 2025 wordt een sociale correctie, als tussenkomst in de kosten voor de huis-aan-huis ophaling van restafval, ten bedrage van 30 euro per jaar (of 2,50 euro per maand voor een onvolledig jaar) toegekend aan de referentiepersoon van elk gezin met:
Artikel 5
Voor de aanslagjaren 2023 t.e.m. 2025 wordt een sociale correctie, als tussenkomst in de kosten voor de huis-aan-huis ophaling van restafval, ten bedrage van 30 euro per jaar (of 2,50 euro per maand voor een onvolledig jaar) en per voltijds equivalent kind toegekend aan de referentiepersoon van het gezin waarvan een lid als onthaalouder werkt bij een door Kind en Gezin erkende dienst.
Artikel 6
De aanvraag tot het bekomen van de sociale correctie zoals vermeld onder art. 5 moet, samen met een attest van de door Kind en Gezin erkende bevoegde dienst, met vermelding van het aantal VE kinderen per maand, op een daartoe bestemd aanvraagformulier gericht aan het college van burgemeester en schepenen, vóór 1 juli voor het eerste semester en vóór 1 november voor het tweede semester. Het vereiste attest mag op het moment van de aanvraag niet ouder zijn dan 1 maand.
Artikel 7
Voor aanslagjaren 2023 t.e.m. 2025 wordt er door de gemeente een sociale correctie, als tussenkomst in de kosten voor de huis-aan-huis ophaling van restafval, ten bedrage van 18 euro per jaar (of 1,5 euro per maand voor een onvolledig jaar) toegekend aan de referentiepersoon van het gezin waarvan tenminste één persoon behoort tot één van volgende categorieën, voor zover deze persoon gedomicilieerd is op het adres van de referentiepersoon en voor zover hij/zij het bewijs levert dat hij/zij behoort tot volgende categorie.
RVV: statuut dat een verhoogde verzekeringstegemoetkoming voorziet voor volgende verzekerden (en hun personen ten laste) voor zover hun inkomen geen bepaalde grens overschrijdt (17.424,93 euro plus 3.225,83 euro per persoon ten laste):
○ Wezen, invaliden, gepensioneerden en weduwen (zgn. WIGW)
○ Rechthebbenden op een bestaansminimum (leefloon)
○ OCMW steuntrekkers in het kader van de wet van 02.04.1965 en personen in budgetbeheer bij het OCMW
○ Gerechtigden die het gewaarborgde inkomen voor bejaarden genieten Gehandicapten volgens de wet van 27.02.1987
○ Rechthebbenden op verhoogde kinderbijslag (wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van > 66%)
○ …
Artikel 8
Indien er per aansluitpunt meerdere personen zijn die tot de categorie vermeld onder art. 7 behoren, dan wordt de sociale correctie slechts één maal uitbetaald.
Artikel 9
Voor de categorie vermeld onder art. 7 moet een bewijs van de mutualiteit worden voorgelegd.
Artikel 10
De aanvragers in art. 4, 5 en 7 worden schriftelijk op de hoogte gebracht van de beslissing en hun Diftar-rekening wordt, bij aanvaarding, gecrediteerd.
Artikel 11
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.
Artikel 12
Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur en treedt in werking de vijfde dag na bekendmaking conform artikel 288 van hetzelfde Decreet.
Artikel 13
Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan Ecowerf.
Artikel 14
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur." "
Verwerping van het voorgestelde toelagereglement omtrent medische en sociale correctie op DifTar huis-aan-huis.
Germaine Willems Fons Lemmens Agnes Van de Gaer Kurt Yskout Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Jan Loddewykx Rudi Beeken Yvette Duerinckx Marthe Caeyers Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts Germaine Willems Fons Lemmens Agnes Van de Gaer Gert Van denstorme Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Raf Alaerts Jan Loddewykx Rudi Beeken Yvette Duerinckx Marthe Caeyers Jo Smekens Manuela Vervoort Kris Cornelissen Marleen De Vry Frederik Vranken Annelore Wuyts Gerry Caluwaerts aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Gemeenteraad 15 september 2022
(Besloten zitting) Aanstelling gewestelijke vaststellers GAS - zwerfvuil (besloten zitting, geheime stemming)
De gemeenteraad keurt de aanstelling van de nieuwe handhavers zwerfvuil van de OVAM goed.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.