Gemeenteraad van Tielt-Winge

20 januari 2022

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Agnes Van de Gaer

burgemeester:

Rudi Beeken

schepen:

Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme

raadslid:

Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Tom Werner, Marthe Caeyers, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

Verontschuldigd:

raadslid:

Frederik Vranken

 

 

Overzicht punten

Gemeenteraad 20 januari 2022

 

Goedkeuring notulen vorige gemeenteraad

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 17 juni 2021 keurt de gemeenteraad de notulen van de zitting van  16 december 2021 goed.

 

Bijlagen

         Ontwerpnotulen gemeenteraad van 16 december 2021 (via Meeting.mobile).

         Audioverslag GR van 16 december 2021.

         Index audioverslag GR van 16 december 2021.

         Agenda gemeenteraad van 20 januari 2022.

 

" "

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 januari 2022

 

Kennisneming besluit burgemeester van 7 januari 2022 over de praktische organisatie van de raden van 20 januari 2022 ingevolge de corona-crisis en bekrachtiging

Motivering

 

Feiten en context

De corona-crisis noopt tot buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Nieuwe gemeentewet.

         Raadsbeslissing van 17 juni 2021 tot aanpassing en vaststelling van het huishoudelijk reglement van de raad.

         Richtlijnen van andere bestuursniveaus (zoals het Agentschap Binnenlands Bestuur) ter zake.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De corona-crisis noopt opnieuw tot zeer dringende, buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Het behoort tot de bevoegdheid van de burgemeester om bijkomende modaliteiten in zijn verordende bevoegdheid (om redenen van handhaving van de openbare orde en veiligheid/gezondheid) op te leggen, ook in het kader van de (modaliteiten van de) praktische organisatie van de raden.

 

De vergaderingen van de beleidsorganen (inclusief de raden) moeten zoveel mogelijk kunnen plaats vinden met respect voor de beschermende maatregelen (social distancing).

 

De dagelijkse werking van het lokaal bestuur mag ingevolge het (langdurig en voortdurend) ontbreken van beleidsbeslissingen niet in het gedrang worden gebracht.

 

Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.

 

Voor de hybride organisatie van de raden kan worden teruggevallen op het op 17 juni 2021 gewijzigde huishoudelijke reglement van de raad.

 

De richtlijnen van ABB van o.m. 27 augustus 2021 en 23 november 2021 zijn van toepassing.

 

Door de actuele sanitaire toestand  wordt ervoor geopteerd om fysieke aanwezigheid zoveel mogelijk te reduceren, wat kan door publiek en pers niet fysiek tot de raadszitting toe te laten.

 

Voor de niet-fysieke toelating van pers en publiek tot de vergadering van 20 januari 2022 in de raadzaal wegens problematiek van respect voor de afstandsregels (met als waarborg voor de openbaarheid het voorzien van een livestream van de vergadering) moet dus nog een aparte beslissing worden genomen.

 

Raadsleden en administratief personeel dat fysiek aanwezig is in de raadzaal dienen het mondmasker steeds aan te houden (met uitzondering voor de tussenkomsten), dit ook conform de recentste richtlijnen van ABB ter zake.

 

Bekrachtiging door de raad op 20 januari 2022 in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet is aan de orde.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Besluit van de burgemeester van 7 januari 2022.

 

Besluit:

over artikel 2eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad neemt kennis van het besluit van de burgemeester van 7 januari 2022.

 

Artikel 2

De raad bekrachtigt deze politieverordening in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur." "

Kennisneming en bekrachtiging besluit burgemeester van 7 januari 2022 nopens de organisatie van de raden van 20 januari 2022.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 januari 2022

 

Kennisneming rapportering 2021 van de financieel directeur in uitvoering van artikel 177 van het decreet lokaal bestuur

Motivering

 

Feiten en context

De financieel directeur rapporteert in volle onafhankelijkheid periodiek over de aangelegenheden, zoals bedoeld in artikel 177 van het decreet lokaal bestuur.

 

Dit rapport omvat minstens een overzicht van de voorafgaande krediet en wetmatigheidscontrole, het debiteurenbeheer, thesaurietoestand, de liquiditeitsprognose, de beheerscontrole alsook de evaluatie van de budgetten en de financiële risico’s.

 

Juridische gronden

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonder artikel 177.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De rapportering van de financieel directeur luidt als volgt:

 

1. Voorafgaande controle van de voorgenomen verbintenissen

 

Voor de periode 1 januari 2021 tot 31 december 2021 werden 26 (50 in 2020) visums afgeleverd voor de gemeente en 7 (16 in 2020) voor het OCMW. Er werden geen negatieve visa afgeleverd. Een daling die een logisch gevolg is van enerzijds de verhoging van het drempelbedrag voor het aanvragen van visums naar 15.000 euro en anderzijds van  het meer gebruik maken van meerjarige raamcontracten die lopende zijn.

 

Toelagen en meerwerken worden merkelijk beter opgevolgd. In geval van investeringssubsidies is altijd een visum nodig en voor exploitatiesubsidies als de individuele bedragen hoger liggen dan 15.000 euro. Voor meerwerken wordt er meer alertheid aan de dag gelegd voor de aanvraag van een visum en agendering op het schepencollege.

Ook dossiers waarin de gemeente zelf geen bouwheer is, maar de gemeente wel een engagement aangaat voor een bedrag hoger dan het drempelbedrag van 15.000 euro dienen voorgelegd voor visum (bijvoorbeeld Aquafin-dossiers). De stand van zaken van de meerwerken wordt door de technische dienst extra-comptabel bijgehouden. Aangezien dit frequent dossiers betreft waarvoor de gemeenteraad zijn goedkeuring geeft om mee in te stappen in een reeds opgestart project, wordt deze goedkeuring beschouwd als de gunning. Alertheid is hier geboden dat gunningen in deze materie gebeuren door het college en onderworpen blijven aan een visum.

 

Bij de entiteit OCMW worden frequenter visums aangevraagd in vergelijking tot het verleden, uiteraard ligt dit aantal kleiner dan bij de gemeente.

 

Het bestuur van Tielt-Winge opteerde voor een voorafgaandelijk visum niet louter te verstaan als “voorafgaandelijk aan de verbintenis (lees: bestelbon)”, doch “voorafgaandelijk aan de gunning door het schepencollege”. Hierdoor kunnen dossiers dikwijls nog bijgestuurd worden vooraleer ze geagendeerd worden. Concreet betekent dit dat mits nieuwe feiten, deze dossiers opnieuw voor visum worden voorgelegd en alsnog een positief visum verkrijgen.

 

Aan sommige positieve visums werden opmerkingen toegevoegd. De meeste  opmerkingen betroffen “kleinere tekortkomingen” die aangestipt worden in de afpuntingslijst die deel uitmaakt van het visum. Indien er voorwaarden gekoppeld worden aan het afleveren van een visum, worden deze toegelicht.(Bijvoorbeeld wanneer er een niet-substantieel tekort aan krediet is en geen ARA kan gebeuren, maar de gunning niet uitgesteld kan worden (bijvoorbeeld door de betrokkenheid van externe partners), zal het college in de gunningsbeslissing reeds het engagement nemen extra kredieten te voorzien in de aanpassing van het meerjarenplan)

Inhoudelijke opmerkingen bij negatieve visums worden altijd apart vermeld en tevens bezorgd aan de algemeen directeur.

 

Er worden ook visums afgeleverd voor aanstellingen van personeel. Voor de periode vanaf 1 januari 2021tot 31 december 2021 betrof het 26 (21 in 2020) visums, geen enkele was negatief.

 

In het kader van de visumverplichting werden in 2019 nieuwe richtlijnen en schema’s ter beschikking gesteld.

De opvolging is vrij goed; zowel de diensthoofden als het college zijn alert voor het al dan niet aanwezig zijn van een positief visum alvorens over te gaan tot een gunning.

 

 

 

In het kader van de continuïteit van dienstverlening nam de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kennis van de delegatiebeslissing van de financieel directeur op 18 juni 2020. Bij afwezigheid van meer dan 5 opeenvolgende werkdagen, werden 2 medewerkers van de financiële dienst aangeduid voor vervanging van de financieel directeur. Aangezien de delegatie nominatief is en er op de financiële dienst een personeelswissel plaatsvond tijdens 2021, dient deze beslissing nog aangepast te worden in 2022 aangezien één van beide vervangers uit dienst ging.

 

 

2. Debiteurenbeheer

 

De standaardprocedure voor uitgaande facturatie

1) Factuur : een factuur wordt opgemaakt met vervaldatum “30 dagen na factuurdatum”.

Als voorbeeld nemen we een factuur van juli dat wordt opgemaakt met factuurdatum 10 augustus. De vervaldatum van de factuur wordt dan 10 september .

 

2) 1e herinnering : een 1e herinnering wordt verstuurd wanneer er niet betaald werd “op het einde van de maand van de vervaldatum”, in het voorbeeld is dit op 30 september. Er wordt dus intern een uitstel toegepast waarvan de cliënt niet op de hoogte is. De 1e herinnering is kosteloos.

De vervaldatum van de herinnering is de herinneringsdatum (bv. 5 oktober) +10 kalenderdagen (bv. 15 oktober).

De controle van de betaling gebeurt echter pas op het einde vd maand waarin de herinnering werd verstuurd, in het voorbeeld is dit 31 oktober.

 

3) 2e herinnering : wanneer de 1e herinnering niet betaald wordt (voorbeeld : ten laatste op 31 oktober) volgt er een 2e herinnering met aanrekening van 10 euro administratiekosten. De vervaldatum van deze 2e herinnering is de datum van de 2e herinnering (bv. 5 november) + 10 kalenderdagen (bv.15 november).

De controle van de betaling gebeurt echter pas op het einde vd maand waarin de 2e herinnering werd verstuurd, in het voorbeeld is dit 30 november.

 

Voor de kohierbelastingen is de betaaldatum de verzenddatum + 60 dagen.

Wie hierna nog niet betaald heeft, wordt individueel opgevolgd.

 

In 2021 werd verder gewerkt aan de digitalisering van het debiteurenbeheer. De uitrol van de software van i-Controller liep vertraging op enerzijds door Corona en anderzijds door een dubbele personeelswissel op de dienst financiën. Beide collega’s dienden zo snel als mogelijk mee te zijn in de dagdagelijkse werking zodat de opstart van nieuwe zaken vertraagde. Daarenboven diende er om de uitrol van i-controller mogelijk te maken een samenwerking opgezet te worden met een partner die alle betalingen kon verwerken (van klassieke overschrijving tot SMS -betaling). Er was nood aan een betalingspartner die ook de gestructureerde mededelingen zou meesturen en hiertoe bleek (althans op dit moment) maar 1 mogelijkheid operationeel te zijn in België. De samenwerking met POM werd gegund in het college van 21 december 2021. Het debiteurenbeheer herschrijven als proces wordt doorgeschoven naar 2022.

Ook de doelstelling om in de toekomst mogelijk KPI’s (kritieke prestatie-indicator) te formuleren werd niet gerealiseerd. Met kritieke prestatie-indicatoren zullen we de prestaties kunnen meten. Ze maken de voortgang meetbaar en concreet. Zo wordt het duidelijk waar het goed loopt en waar nog werk te doen valt.

 

 

3. Thesaurie

 

De financieel directeur streeft ernaar om een liquiditeit op de lopende rekening te bewaren van +/- 1.000.000 euro, met een strikt minimum van 600.000,00 euro.

 

De rentevoeten blijven verwaarloosbaar klein en een eventuele belegging kan niet voldoende lang geblokkeerd blijven om een noemenswaardige “winst “ te bekomen.

Aangezien sinds 2020 er debetintresten aangerekend worden voor positieve saldi op de rekening groter dan 500.000,00 euro werden hogere bedragen zo veel als mogelijk overgezet naar de spaarrekening en de beleggingsrekening. Vanaf 2021 echter zijn debetintresten verschuldigd indien op deze spaarrekening meer dan 1 miljoen euro staat.

 

 

In 2021 werden geen leningen opgenomen. De onzekerheid omtrent de opbrengst van de verkoop van patrimonium en de moeilijk te voorspellen realisatietijd van de  Aquafin – werken impliceerden opnieuw een zuinig beheer van werkingsmiddelen in 2021.

In het budget 2022 werd geen nieuwe leningopname voorzien (pas in 2023). Een voortgezet zuinig beleid en de niet-opname van nieuwe leningen heeft ertoe geleid dat langzaam maar zeker het lokaal Bestuur in financieel rustiger vaarwater terechtkomt. Ook al zullen enkele leningen hun eindaflossing bereiken, de schuldenlast zal door herschikking van de Belfius leningen (die van start ging op 6 februari 2017) in de toekomst stijgen en zodoende de daling van de schulden door eindaflossing minimaliseren. Voor de nieuwe leningstructuur (pool van enkele oude leningen, cfr. gemeenteraadsbeslissing van 20 oktober 2016) werd namelijk geopteerd voor progressieve kapitaalaflossingen. Er dient weliswaar in acht genomen te worden dat rentevoeten nog steeds historisch laag zijn en nog zullen blijven.

 

4. Liquiditeit

 

Tijdens de afgelopen periode had het Lokaal Bestuur Tielt-Winge voldoende liquiditeiten om al haar engagementen te betalen, rekening houdend met het feit dat geen nieuwe leningen opgenomen werden. Tijdens de tweede helft van het jaar startten ook de doorstortingen van de OV, wat de liquiditeitspositie versoepelde. De aanhoudende coronacrisis zorgde uiteraard voor minder inkomsten, doch door steun van de hogere overheid bleef alles beheersbaar. Door het wegvallen van sommige uitgaven, viel het resultaat binnen sommige domeinen zelfs positief uit;

 

Liquiditeitsprognose

 

Het Lokaal Bestuur heeft voldoende liquiditeiten om aan al haar verplichtingen te voldoen (cfr liquiditeitenbudget 2022).

Dankzij de doorstortingen van onroerende voorheffing, personenbelasting en gemeentefonds,… kortom de reguliere ontvangsten, zijn er geen grote liquiditeitschommelingen.

Onder reguliere ontvangsten kan o.a. verstaan worden:

-  de driemaandelijkse storting uit het gemeentefonds: 2.362.084,00 euro op jaarbasis voor gemeente en 205.399,00 euro op jaarbasis voor OCMW in 2022.

- de maandelijkse stortingen uit onroerende voorheffing (die pas vanaf juli aanzienlijke voorschotten bedragen): 2.720.942,90 euro op jaarbasis voor 2022.

-  de maandelijkse voorschotten voor de personenbelasting tijdens de maanden januari tot en met april en september tot en met december. In mei volgt een afrekening, in de periode juni tot en met augustus worden de werkelijk geinde belastingen doorgestort Voor 2022 bedraagt de ontvangst uit personenbelasting 4.591.102,84 euro.

 

De nood aan liquiditeiten  wordt deels bepaald door de vorderingsstaten van grote werken (Aquafin – werken, wegenwerken,…). Tot op heden is het bedrag van de vordering pas gekend na aanrekening. Op dat moment is echter een groot deel van de betalingstermijn reeds verstreken en is het te laat om dan nog voor liquiditeiten te zorgen. De technische diensten hebben echter te weinig zicht op de uitvoering van sommige werken met externe partners, zodat de eigen gemeentelijke dienst geen prognoses kan geven over wanneer en hoeveel liquiditeit nodig zal zijn. Hierdoor blijft er permanent een vrij grote som beschikbaar op de rekening.

 

 Grote reguliere uitgaven zoals leninglasten, de toelage aan de politiezone, de toelage aan de hulpverleningszone brandweer) en de lonen zijn makkelijker incalculeerbaar.

 

 

Leninglasten bedragen ongeveer 800.000,00 euro per jaar voor de leningportefeuille bij BNP – Paribas – Fortis. In de leningportefeuille bij Belfius (jaarlijks 420.000,00 euro) zijn de terug te betalen intresten en aflossingen niet constant, maar betreffen het  enkele vaste structuren die een aparte vervaldag hebben. Enkel in de maanden mei en november zijn geen vervaldagen.

Voor de entiteit OCMW dienen jaarlijks ongeveer 500.000,00 euro aan leninglasten worden terugbetaald.

 

Vanaf 2020 hebben gemeente en OCMW 1 geïntegreerde boekhouding, sindsdien voorziet de gemeente het OCMW van voldoende middelen  om haar verplichtingen na te komen, maar is dit geen budgettaire transactie meer; in 2021 bedroeg dit 1.200.000,00 euro.

De politiezone (677.003,00 euro) wordt tweemaandelijks uitbetaald.

De exploitatietoelage (exclusief afrekening) van de brandweer (387.309,09 euro)wordt driemaandelijks betaald.

Lonen worden maandelijks betaald (+/- 320.000,00 euro per maand voor de entiteit “gemeente” en 320.000,00 euro voor de entiteit OCMW).

 

 

5. Beheerscontrole

 

 

Een eerste stap in het stroomlijnen van de beheerscontrole tussen gemeente en OCMW werd genomen door de beslissing van het Vast Bureau op 19 mei 2020 door de delegatie budgethouderschap voor dagelijks bestuur op te heffen. Aangezien de wekelijkse vergadering van het Vast Bureau het toelaat de continuïteit in deze materie te garanderen werd beslist het budgethouderschap uitsluitend bij het Vast Bureau te leggen (dit naar analogie met de gemeentelijke werking)

 

Hiermee gepaard, werd een nieuwe aankoopprocedure aan het organisatiebeheerssysteem toegevoegd, de raden namen hiervan kennis op 18 juni 2020.

Samen met deze nieuwe procedures ging het Lokaal Bestuur op 1 juni 2020 van start met een webapplicatie van de boekhouding, iedereen die hier nood aan heeft kreeg toegang. Zo kan iedereen ten allen tijde de door hem gebezigde kredieten consulteren, bestelaanvragen lanceren en evaluaties geven van de acties uit het meerjarenplan voor de semestriële opvolgrapportering.

 De opvolging van een bestelaanvraag en bijhorende goedkeuringsprocedure verloopt volledig digitaal via deze applicatie. Ook de goedkeuringsprocedure van de inkomende facturen verloopt nu volledig digitaal. De procedures worden in het algemeen goed opgevolgd. Een werkpunt voor 2022 wordt het beter opvolgen van bestelbon-aanvragen. Met de nieuwe aankoopprocedures werden een aantal mogelijkheden voorzien om situaties op te vangen waar het niet zinvol is om een bestelbon op te maken. Het resultaat is dat nu soms geen bestelbons worden aangevraagd voor aankopen waarvoor dit wel noodzakelijk is om de kredieten te kunnen beheren.  De toepassing werd in 2021 niet verder uitgebreid met extra mogelijkheden, het versturen van mails bij een gewenste goedkeuring is nog niet mogelijk.

 

In het kader van de raamcontracten maakte de externe auditcommissie volgende aanbeveling:” Om het risico te vermijden dat bepaalde noden niet kunnen worden ingevuld als gevolg van onevenwichtige afnames van raamovereenkomsten die gekoppeld zijn aan een algemeen krediet, voorziet de gemeente bijkomende beheersmaatregelen inzake de behoeftebepaling en de opvolging van de afnames.” Deze aanbeveling werd reeds deels verwerkt in het afgeleverde visum door op te nemen dat er geen bestellingen boven krediet mochten gebeuren, ook al was er nog ruimte binnen het raamcontract. Sinds de webapplicatie kan elke bestellende dienst per leverancier het reeds bestelde bedrag raadplegen. Het zou echter nuttig zijn moest elke afname vanuit het raamcontract ook bijgehouden kunnen worden vanuit 3P. Dit is zeker een argument om elke bestellende dienst een licentie van 3P ter beschikking te stellen.

 

 

 

 Tot de beheerscontrole behoort o.a. de controle op chartale gelden.

In dit kader werden op de gemeenteraad van 18 juni 2020 verschillende maatregelen uitgewerkt binnen het organisatiebeheerssyteem.

De opvolging van de maatregelen in verband met de kassen gebeurt goed, alle diensten rekenen volgens de afgesproken regelmaat hun kassen af via de centrale kas.

Vanaf  3 juli 2018 is de nieuwe kassamodule en link met de boekhouding operationeel. De her-parametrisering verbeterde de link tussen beide, de huidige problemen komen eerder voort uit menselijke fouten..

 

 

 Het sinds 2016 toegepaste controlesysteem voor stock- en kassabeheer aangaande de verkoop van huisvuilzakken, PMD zakken,...kende in 2021 zijn laatste toepassing door de invoering van het Diftar-systeem.

 

 De jaarlijkse kwijting en controle ter plaatse met aflevering van PV aan de algemeen directeur werd in 2021 niet uitgerold. Dit  punt werd opgenomen in het organisatiebeheerssysteem goedgekeurd op de gemeenteraad van 18 juni 2020 maar moet concreter ingevuld worden .

 

 In het kader van de opmaak budget en meerjarenplan is een aanbeveling van de externe auditcommissie zeker een aanrader om mee te nemen naar de toekomst: “Om te vermijden dat de organisatie onverwacht wordt geconfronteerd met acute uitgaven, ontwikkelt ze een meer gestructureerde werkwijze om behoeften op de korte en lange termijn op te volgen en te valideren.”  Een centraal beschikbare lijst met alle kredietnoden werd eerder gebruikt doch met de soepele regels inzake kredietverschuivingen conform BBC 2020 is deze lijst zinloos geworden.

 

 

 De informatie uit 3P naar beheercontrole blijft beperkt aangezien niet alle diensthoofden  alle informatie hierin opslaan. 3P biedt nog tal van mogelijkheden naar opvolging, de info uit de boekhouding zou zeer waardevol kunnen aangevuld worden met aankoopopvolging vanuit 3P.

 

 

 Het facturatiesysteem van Syx Automations (ondertussen Gantner) werd vervangen in 2021. Het Elfenhuisje werkt met de software van Daycare, Cultuur, IBO, sport en jeugd, zullen in 2021 operationeeel zijn met Orca Solutions (Kwandoo). Het LDC en bevolking- burgerlijke stand  blijft werken met Gantner. Allen moeten verbonden worden met NH (facturen en kasverslagen via XML) en met POM in 2022.

 

 

6. Evolutie van de budgetten

 

- Toestand van 1 januari 2020 tot 31 december 2020 – standopgave

 

Menupunt 8.2.2.

 

 

Deze standopgave geeft een overzicht van de initiële kredieten en de toestand op 31 december 2021

 

7. Financiële risico’s

 

Overzicht financiële risico’s

Beschrijving van de financiële risico’s, die het bestuur loopt en van de middelen waarover het bestuur beschikt of kan beschikken om die risico’s te dekken.

Voor een goede beheersing vormen vooral de significante risico's het uitgangspunt. Het gaat hierbij om risico's die het behalen van de doelstellingen van de instelling ernstig kunnen bedreigen. Een risico is significant als zowel de kans dat dit zich voordoet als de impact hiervan hoog is.

De significante financiële risico’s schatten wij in als volgt:

 

1. Pensioenen statutair personeel (gemeente en OCMW)

De “hervorming van de pensioenfinanciering van het vast benoemd personeel van de provinciale en lokale besturen” (wet van 24 oktober 2011), met als doel bijkomende financiering van de statutaire pensioenpools, had voor alle lokale besturen een aanzienlijke budgettaire impact. Ten eerste werden de patronale bijdragepercentages verhoogd, en daarnaast werd een responsabiliseringsbijdrage ingevoerd: elk bestuur moet een percentage van het verschil tussen haar pensioenbijdragen en haar pensioenlasten bijpassen.

De evolutie van de bijdragevoet (persoonlijke en patronale) is vanaf 2016 constant en bedraagt 41,5%. Het percentage patronale bijdrage is 7,5%

Een responsabiliseringsbijdrage is van kracht vanaf 2012 (gefactureerd vanaf 2013) voor een bestuur dat een grotere pensioenlast heeft dan het bedrag van de betaalde basisbijdragen. De hoogte van de geraamde responsabiliseringsbijdrage vormt een belangrijk financieel risico. Er zijn echter 2 maatregelen voorzien door de hogere overheid om deze impact in te perken of in het beste geval te neutraliseren.

Enerzijds kan er een korting op de responsabiliseringsbijdragen worden bekomen van maximaal 50% op de betaalde 2e pensioenpijler, indien het bestuur de bijdragen voor de 2e pensioenpijler voor contractuelen verhoogt van 1% naar 2,5% in 2020 en van 2,5% naar 3% vanaf 2021. De verhoging van de 2e pensioenpijler werd voorzien in het meerjarenplan. We voorzien in het meerjarenplan de uitgaven voor de responsabiliseringsbijdragen zoals deze geraamd werden door de pensioendienst (prognoses juli 2021). De onzekerheid over de maximaal te ontvangen korting op de responsabiliseringsbijdragen vormt een financieel risico. We proberen de impact van dit risico te neutraliseren door op de  geraamde bedragen van de pensioendienst geen eigen korting te verrekenen. 

Anderzijds voorziet de Vlaamse overheid in zijn programmadecreet een subsidie voor de lokale besturen van 50% van de geraamde responsabiliseringsbijdragen.

 

2. Inkohiering en inning van personenbelasting en onroerende voorheffing (gemeente)

 

Gemeenten hebben een autonomie op het vlak van het bepalen van aanslagvoeten voor deze aanvullende belastingen, doch voor de inning ervan zijn zij volledig afhankelijk van de hogere overheid (Vlaams of Federaal). De doorstortingen en het tempo van inkohiering zijn sterk verschillend tussen Vlaanderen en de Federale overheid.

De ontvangsten m.b.t. de onroerende voorheffing bedragen tot 30 juni  slechts een fractie van het totaal. Vlaanderen heeft vanaf 2018 de aanslagvoet aangepast van 2,5% naar 3,97%. De gemeentelijke opcentiemen werden verlaagd van 1350 naar 850,13 o.b.v. de gemeenteraadsbeslissing van 19 oktober 2017.

De doorstorting van de personenbelasting werd gewijzigd, de betaaldata en de te ontvangen voorschotten worden bekendgemaakt, wat een liquiditeitsprognose vereenvoudigd heeft. ( Voorheen waren er grote schommelingen in het ritme van de doorstorting van de aanvullende personenbelasting). De doorstorting van vaste voorschotten heeft zeer zeker een positieve invloed gehad. Het risico bij deze indirecte belasting  ligt in de herramingen die tijdens het jaar gebeuren op basis van het inkohieringsritme. Dit kan, voor een kleine gemeente als Tielt-Winge al snel een verschil uitmaken van enkele honderdduizenden euro, in positief, maar ook in negatief.

De impact van COVID-19 op de inkomsten uit de personenbelasting werd reed verwerkt in het budget voor 2021 en 2022 in het AMJP1/2021, maar dit blijft een raming (van de FOD Financiën). De effectieve impact op de inkomsten 2021 en 2022 blijft daarom nog een financieel risico. Ook het hernemen van de hogere inkomsten vanaf 2023 naar een niveau van voor de COVID-19 crisis, is nog een financieel risico. We weten immers niet met welke snelheid het huidige economisch herstel zich zal doorzetten.

In 2022 zal Tielt-Winge volledig overstappen naar het Diftar afvalverwerkingssysteem. Dit zal gepaard gaan met een besparing van kosten voor de gemeente en een verhoging voor de inwoners. Het opzet is, deze besparing recht evenredig te laten terugvloeien naar de burger, met name door een verlaging van de aanslagvoet van de personenbelasting. Hiervoor is er nood aan een zo nauwkeurig mogelijke inschatting van de grootte van deze besparing. Ecowerf heeft hiervan in augustus 2020 een simulatie opgemaakt. De besparing die hieruit blijkt en waarmee rekening gehouden wordt, om de belastingverlaging te verantwoorden, bedraagt 230.000 euro/jaar vanaf 2022 en 63.000 euro voor de jaren 2019 en 2020 (Diftar recyclagepark), wat overeenkomt met een belastingverlaging van 8,5% naar 7,9%.  Deze prognoses van Ecowerf dateren echter van augustus 2020. Uit een actuele analyse van de financiële dienst van de gemeente blijkt dat deze besparing van 230.000 euro uiteindelijk maar 50.000 euro zou bedragen als we vergelijken met gerealiseerde cijfers van 2014-2020. Het grote verschil ligt vooral in een miscalculatie van de prognoses in augustus 2020, zowel van kosten (te hoog ingeschat) als van opbrengsten (te laag ingeschat) van de huidige situatie van voor de invoering van Diftar.

Indien de belastingverlaging op personenbelasting wordt doorgevoerd naar 7,9% zal dit zeker niet budget-neutraal zijn. Door de huidige actuele prognose van Ecowerf vanaf 2022 (met invoering Diftar) en de belastingverlaging (die vanaf 2023 jaarlijks ongeveer 350.000 euro minder zal opbrengen) op te nemen in de meerjarenplanning, gaan de financiën van de gemeente jaarlijks (tot 2025) achteruit met ongeveer 200.000 euro. Ook al werd de negatieve impact hiervan ten volle in het AMJP1/2021 opgenomen, toch vormt dit een belangrijk financieel risico op lange termijn (vanaf 2026).

Het principe om de besparing van Diftar te doen terugvloeien naar de burger kan verdedigbaar zijn, maar misschien is het toch wenselijker deze beslissing pas te nemen na een volledig werkingsjaar zodat het werkelijke effect van de invoering van Diftar ook meetbaar wordt.

 

3. De toelage voor de brandweerzone (gemeente)

 

Er is rekening gehouden met de berekeningen van de hulpverleningszone Oost. De HVZ Oost betreft 7 voormalige brandweerdiensten die elk op een andere manier gestructureerd en georganiseerd zijn. Het op elkaar afstemmen van de  werking van de verschillende posten om te komen tot een gelijkwaardig hulpverleningsniveau is een niet-evidente taak. De toelage werd aangepast conform de meerjarenplanning van de brandweerzone. Hopelijk wordt deze prognose gehandhaafd

 

4. Aquafin – Riobra projecten (gemeente)

 

Doordat de gemeente zelf geen bouwheer is, is controle op de uitvoering moeilijker. Indien de planning gevolgd blijft, zijn voldoende middelen voorzien. Wanneer projecten vooruitgeschoven worden in de tijd, zijn meestal de financiële gevolgen voor het bestuur positief. De subsidies hiertegenover zijn echter nog niet gerealiseerd. Daarenboven zitten er rioleringswerken aan te komen waar vandaag geen concrete cijfers, noch uitvoeringsdata van bekend zijn. Eén van deze geplande riolerings- en wegenwerken betreft de aanleg van de Kaaskorf. De aanleg van de wegenis wordt voorzien met een verhaalbelasting op de inwoners van de Kaaskorf. Aangezien een verhaalbelasting volgt op de voltooiing van de werken, creëert deze uitgave een groot onevenwicht in de meerjarenplanning aangezien de recuperatie van de gemaakte kosten slechts ten vroegste het jaar na uitvoering kan starten. Wellicht moet er beroep gedaan worden op een overbruggingskrediet. Het grootste risico zal er echter in bestaan de volledige kost te kunnen recupereren via de verhaalbelasting.

 

5. Evolutie van rentevoeten en macro- economische factoren (gemeente en OCMW)

 

De huidige rentevoeten zijn uitzonderlijk laag. De prognoses blijven laag. Bij de laatste schuldherschikking in 2016 werd hierop geanticipeerd en tevens een langere aflossingstermijn vastgelegd. Doordat veel leningen reeds een vaste rentestructuur hebben, is het risico bij rentestijging eerder beperkt.

Een hogere inflatie en lagere groei zouden de prognoses kunnen verstoren.

 

6. De uitvoering van het nieuwe kerken- en pastorieënplan

 

Aangezien de 6 kerkfabrieken ontbonden zijn en de installatie van nog één kerkfabriek (Sint Donatus) voltooid is, werden er nieuwe exploitatie- of investeringstoelagen ingeschreven in dit meerjarenplan. Veel zal echter nog afhangen van de uitvoering van het kerken- en pastorieënplan dat goedgekeurd werd op de gemeenteraad van 16/4/2020 en waarbij het tijdstip van de overdracht van bepaalde kerkgebouwen en de staat/herbestemming hiervan een financieel risico vormen.  De kerken Sint-Mattheüs te Meensel, Sint-Denijs te Houwaart en Sint-Martinus te Tielt zullen gedesaffecteerd worden en zullen hun functie als kerk verliezen. Er is slechts één pastorie die haar functie zal behouden, namelijk de gerestaureerde pastorie van Tielt, zij zal de naam krijgen pastorie Sint-Donatus en zal blijven dienst doen als woonst voor een bedienaar van de eredienst en als secretariaat, vergader- en archiefruimte. De pastorieën van Kiezegem en Houwaart worden eigendom van de gemeente, bovenop de pastorie van Sint-Martinus, die reeds tot het gemeentelijk patrimonium behoorde. (De pastoriën van Sint Mattheus, en Sint-Joris blijven eigendom  van de kerkfabriek)De uitgaven verbonden aan het onderhoud en herbestemmen van deze gebouwen zijn op dit ogenblik niet gekend en niet voorzien.

 

7. Inflatie (gemeente en OCMW)

 

Het inschatten van de evolutie van de inflatie is bijzonder moeilijk, maar wel noodzakelijk bij de opmaak / bijsturing  van een meerjarenplan. We maken daarbij gebruik van de prognoses van het Planbureau, maar ook die dragen een stuk onzekerheid in zich.

 

8. Subsidiebeleid van de hogere overheden (OCMW)

 

Hogere overheden voorzien nog steeds subsidies voor de ondersteuning van diverse aspecten van onze werking. Maar vooral subsidies voor nieuwe projecten worden steeds vaker “ad hoc” en op projectmatige basis toegekend. Niet zelden komen nieuwe en waardevolle initiatieven na korte tijd weer op de helling te staan omdat de subsidiëring niet structureel is. Het OCMW moet dan op zoek naar alternatieve financieringsbronnen of moet de initiatieven afbouwen of zelfs afschaffen.

 

 

9.De vluchtelingencrisis en het opvangbeleid van de federale overheid (OCMW)

 

In haar opvangbeleid doet de federale overheid in hoge mate een beroep op lokale overheden. Bij  een toenemende vluchtelingenstroom worden lokale besturen gestimuleerd om initiatieven te nemen inzake lokale opvang, waarvan de kostprijs zou worden gerecupereerd via de federale subsidies van FEDASIL. Door het opdrogen van de instroom kan de bezettingsgraad en de ermee verbonden subsidiëring in het gedrang komen en het financieel evenwicht voor dat beleidsveld hypothekeren.

 

10. De evolutie van het aantal te betalen leeflonen (OCMW)

 

Dit is een economisch-maatschappelijk gegeven waarop wij als lokaal bestuur geen vat hebben. De economische impact van een toename is echter niet gering omdat de tenlastename een verplicht karakter heeft en de subsidiëring vanuit de hogere overheid slechts gedeeltelijk is. Wij zetten als lokaal bestuur maximaal in op activering, maar extra uitgaven per saldo moeten elders in de werking worden gerecupereerd.

 

 

11. De impact van COVID19 op de werkingsontvangsten (gemeente en OCMW)

 

De COVID19-crisis heeft, naast de grote impact op de dagelijkse werking van het bestuur en de maatschappelijke impact, een grote impact op de ontvangsten van het bestuur uit de exploitatie van zijn dienstverlening en in mindere mate op zijn uitgaven. Om dit te compenseren werden er vanuit de hogere overheden tal van bijkomende (tijdelijke) subsidiëringen voorzien. Deze lijken op het eerste zicht een groot deel van de minderontvangsten te compenseren voor een aantal diensten. Toch blijven er een aantal diensten waarbij er weinig of geen compensatie voorzien is. Er blijft ook nog onzekerheid over een aantal maatregelen van de hogere overheid die nog niet beslist werden.  De nog niet besliste maatregelen en het feit dat we nog geen zicht hebben op het totale kostenplaatje (zowel de minderontvangsten, meeruitgaven en subsidiërende maatregelen) vormen een financieel risico. De COVID19-crisis is immers nog niet afgelopen. De impact op de inkomsten uit o.a. personenbelastingen zullen pas duidelijk worden in 2021-2022. Van deze eventuele minderinkomsten uit personenbelasting zijn nog geen ramingen bekend en ook dit vormt een financieel risico.

 

12. De impact van een doorgedreven samenwerking met buurgemeente Bekkevoort

 

Er is reeds een samenwerking tussen de thuisdiensten van beide besturen. Niet alleen deze samenwerking maar ook een samenwerking onder ondersteunende diensten zal mogelijk opgestart worden. Of deze aanzet naar “schaalvergroting” ook zal resulteren in een fusie tussen beide gemeenten zal deels afhangen van het succes van deze bijkomende samenwerkingsverbanden. Het financiële risico bestaat erin dat, mocht het tot een fusie komen, de nieuwe gemeente nog niet zal voldoen aan de voorwaarden van de Vlaamse overheid voor gedeeltelijke schuldovername. In die zin is gemeente Tielt-Winge minstens bereid te praten met andere aanliggende gemeentes, zodanig dat aan gestelde voorwaarden wel kan voldaan worden. Tielt-Winge zal zich in dit kader aansluiten bij de studie die Kortenaken zal laten maken. Op dit ogenblik wordt er echter nog nergens rekening gehouden met een gedeeltelijke schuldovername.  In die zin kunnen we dan ook niet spreken over een reëel financieel risico; eerder een financiële opportuniteit.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen directe financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Standopgave 31/12/2021 (menu 8.2.2)

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering van 31 december 2021 van de financieel directeur in uitvoering van artikel 177 van het decreet lokaal bestuur." "

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering van 31 december 2021van de financieel directeur in uitvoering van artikel 177 van het decreet lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 januari 2022

 

Vernieuwde overeenkomst inzake uitbating squashboxen

Motivering

 

Feiten en context

In een overleg tussen de uitbater van cafetaria sporthal 't Solveld en het college van burgemeester en schepenen, dat heeft plaatsgevonden op 26 oktober 2021, vroeg de uitbater de toelating om een van de twee squashboxen in te richten als dartsspelzaal. Dit gezien de evolutie van dit sportgenre en de groeiende belangstelling voor darts.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het college van burgemeester en schepenen gaf tijdens het gesprek op 26 oktober 2021 mee dat het kan toegelaten worden dat één van beide squashboxen ingericht zou worden als dartsspelzaal (en/of stockageruimte). Er dient dan wel een nieuwe overeenkomst in verband met de uitbating van de twee squashboxen te worden opgesteld, waarin de praktische modaliteiten worden opgenomen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn financiële gevolgen (bijkomende inkomsten).

 

Bijlagen

Nieuwe overeenkomst inzake uitbating van twee squashboxen in sporthal 't Solveld.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad keurt het ontwerp van overeenkomst inzake uitbating van twee squashboxen in sporthal 't Solveld, als bijlage bij deze beslissing en er integraal deel van uitmakend, goed.

 

Artikel 2

Een exemplaar van de overeenkomst wordt bezorgd aan AB Inbev Belgium nv, uitbater Gunther Alen en een derde exemplaar is bestemd voor het lokaal bestuur.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Burgemeester en algemeen directeur worden gemachtigd om deze overeenkomst namens de gemeente te ondertekenen.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan AB Inbev Belgium nv en uitbater Gunther Alen

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

Goedkeuring overeenkomst uitbating squashboxen.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 januari 2022

 

Ruil en bevestiging eigendomsstatuut diverse onroerende goederen in transactie tussen gemeente en kerkfabriek Sint-Donatus - principe en vaststelling modaliteiten akte (verdaging naar de gemeenteraad van 17 februari 2022)

Motivering

 

Feiten en context

De Vlaamse overheid vraagt dat in elke gemeente een kerkenbeleidsplan wordt opgesteld waarin duidelijk per kerk wordt aangegeven wat het toekomstig gebruik inhoudt. Ook op het vlak van de pastorieën was het noodzakelijk om beslissingen te nemen.

 

Het gemeentebestuur van Tielt-Winge en de kerkfabriek Sint-Donatus zullen met het oog op goed en efficiënt bestuur en het creëren van rechtszekerheid voor de beide betrokken partijen duidelijkheid dienen te creëren wat betreft het eigendomsstatuut van enkele panden in hun eigendom.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De gemeente Tielt-Winge zal afstaan aan de kerkfabriek Sint-Donatus:

1. Een pastorie op en met grond en aanhorigheden, gelegen aan de Sint-Annastraat 17, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk B, nummer 353/A P0000, groot volgens titel en kadaster twee are negentig centiare (2a 90ca).

 

2. Een vijver (met berm), ter plaatse genaamd “Waterhoeve”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk B, nummer 351/A P0000, groot volgens titel en kadaster eenendertig are vijftien centiare (31a 15ca) en één are drieënzeventig centiare (1a 73ca). Op dit perceel bevindt zich de kapel "Bedrukte Moeder".

 

3. Een park, ter plaatse genaamd “Waterhoeve”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk B, nummer 352 P0000, groot volgens titel en kadaster zevenentwintig are zeventig centiare (27a 70ca).

 

4. Een perceel tuin, ter plaatse genaamd “Waterstraat”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk B, nummer 354/A P0000, groot volgens titel en kadaster veertien are tachtig centiare (14a 80ca).

 

5. Een zijbeuk van de kapel op en met grond, gelegen Stokskesstraat 39+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 2e afdeling, wijk C nummer 179/A P0000, groot volgens titel en kadaster eenendertig centiare (31ca).

 

6. Een zijbeuk van de kapel op en met grond, gelegen Stokskesstraat 39+, gekend en volgens recent kadastraal uittreksel 2e afdeling, wijk C nummer 179/B P0000, groot volgens titel en kadaster eenendertig centiare (31ca).

 

De kerkfabriek Sint-Donatus zal afstaan aan de gemeente Tielt-Winge:

1. Een pastorie op en met grond en aanhorigheden, gelegen Kerkstraat 12, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk A nummer 81/D P0000, groot volgens titel en kadaster vijf are veertig centiare (5a 40ca).

 

2. Een jeugdheem op en met grond en aanhorigheden, gelegen Kerkstraat 12+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk A nummer 78/N P0000, groot volgens titel en kadaster één are achtentwintig centiare (1a 28ca).

 

3. Een perceel grond, gelegen aan de Kerkstraat, ter plaatse genaamd “Kiezegemdorp”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk A nummer 78/S P0000, groot volgens titel en kadaster elf are zevenenzeventig centiare (11a 77ca).

 

4. Een perceel grond, gelegen aan de Kerkstraat, ter plaatse genaamd “Wingestraat”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk A nummer 78/L P0000, groot volgens titel en kadaster zestien are achtenzeventig centiare (16a 78ca).

 

5. Een perceel achterliggende grond, ter plaatse genaamd “Kiezegemdorp”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk A nummer 78/T P0000, groot volgens titel en kadaster vierenzeventig are drieënveertig centiare (74a 43ca).

 

6. Een kerk op en met grond en aanhorigheden, gelegen Binkomstraat 1A (volgens kadaster 1+), op de hoek met de Heibosstraat, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk C nummer 333/02 P0000, en deel van nummer 332/C P0000, groot volgens meting veertien are vierentwintig centiare (14a 24ca). Het gereserveerde perceelnummer is 484/A P0000.

 

7. Een pastorie op en met grond en aanhorigheden, gelegen Haldertstraat 9, gekend volgens recent kadastraal uittreksel wijk B nummer 344/K P0000, groot volgens titel en kadaster vijfentwintig are achtenvijftig centiare (25a 58ca).

 

Bij vonnis van de rechtbank van eerste aanleg te Leuven op 6 februari 2001 werd bevestigd dat de kerkfabriek Sint-Pieter te Meensel-Kiezegem eigenaar is van de pastorie met aanhorige gronden te Meensel-Kiezegem, Kerkstraat, zijnde voormelde goederen, te 3e afdeling, sectie A, nummers 81D, 78N, 78S, 78L en 78T.

 

De kerkraad van de kerkfabriek Sint-Donatus verklaart dat de te ruilen goederen behoorden tot het openbaar domein en dat deze goederen volgens de geldende regels gedesaffecteerd worden zodat deze goederen niet langer behoren tot het openbaar domein. Hiertoe is een beslissing genomen op 7 oktober 2021 en 2 december 2021.

 

Landmeter Nele Van De Velde maakte een verdelingsplan op voor de pastorie (museum) en kerk langs de Binkomstraat. Dit opmetingsplan is gekend onder refertenummer van 24067-10112.  Het college van burgemeester en schepenen heeft dit plan goedgekeurd op 14 juli 2021. Overeenkomstig dit plan zal een eeuwigdurend en kosteloos recht van doorgang verleend worden ten voordele van lot 2 (museum) van voormeld plan, met een breedte van 1,65 meter zoals dit staat aangeduid op dit plan.

 

Het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 2e afdeling, sectie C, nummer 179C (parking/omgevend park, blijft eigendom van het gemeentebestuur) zal een eeuwigdurend en kosteloos recht van doorgang dienen te gedogen ten voordele van de op dit perceel staande kapel en haar zijbeuken met kadastrale nummers 179/A, 179/B en 180, te nemen vanaf de Stokskesstraat met een breedte van 2 meter langsop het perceel met kadastrale nummer 181/A tot aan de desbetreffende kapel met zijbeuken.

 

Het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 3e afdeling, sectie C, nummers 333/02 en deel van 332/C, zijnde lot 1 van voormeld plan van deling van landmeter Van de Velde van 29 juni 2020, aangepast op 6 oktober 2020, en het perceel, met kadastrale nummer  366/03 zullen een eeuwigdurend en kosteloos recht van doorgang verlenen met een breedte van 1,65 meter over zijn volle lengte tot aan de Heibosstraat, ten voordele van lot 2 (museum) van voormeld plan, met kadastrale nummer C-332/C/deel, zo en gelijk dit staat aangeduid op dit plan.

Het goed, zijnde lot 1 van voormeld plan van deling, zal een eeuwigdurend en kosteloos recht van licht en overbouw van de dakgoot verlenen ten voordele van lot 2 (museum) van voormeld plan, zoals aangeduid in rode kleur op dit plan.

 

Voor het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 353/A  (pastorie Sint-Annastraat) werd op 17 september 2015 bij dagvaarding een herstelmaatregel (daterend van 25 augustus 2015) opgelegd door de Inspecteur Onroerend Erfgoed, Agentschap Inspectie RWO te Leuven, wegens inbreuk op artikel 11.4.1 en 11.4.3 van het Onroerend Erfgoeddecreet van 12 juli 2013.

Bij navolgend proces-verbaal van vaststelling van 30 juli 2021 werd vastgesteld dat de herstelmaatregel integraal werd uitgevoerd. Dit werd ook bevestigd in het vonnis van de burgerlijke rechtbank van de rechtbank van eerste aanleg te Leuven van 15 december 2021.

 

Landmeter Nele Van de Velde taxeerde de betrokken goederen, deeluitmakend van de ruiltransactie. De betrokken partijen komen echter overeen dat er geen opleg verschuldigd is.

 

Bevestiging eigendom van de gemeente Tielt-Winge:

1. Een museum op en met grond en aanhorigheden, gelegen Oudepastoriestraat 22, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 332/C P0000, groot volgens titel en kadaster tweeënveertig are zestien centiare (42a 16ca).

 

2. Een kerkhof gelegen Optielt, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 294/B P0000, groot volgens titel en kadaster zestien are drieëntwintig centiare (16a 23ca).

 

3. Een kerk op en met grond en aanhorigheden gelegen Optielt 5+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 295 P0000, groot volgens titel en kadaster drie are zevenentwintig centiare (3a 27ca).

 

4. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Windmolen”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 325 P0000, groot volgens titel en kadaster tweeënveertig are (42a).

 

5. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Pastorijveld”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 326/A P0000, groot volgens titel en kadaster zesenveertig are vijfennegentig centiare (46a 95ca).

 

6. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Pastorijveld”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 326/B P0000, groot volgens titel en kadaster drie are vijfenzeventig centiare (3a 75ca).

 

7. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Pastorijveld”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 327/D P0000, groot volgens titel en kadaster vijfendertig are vijfentwintig centiare (35a 25ca).

 

8. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Pastorijveld”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 327/E P0000, groot volgens titel en kadaster zevenentwintig are vijfenzestig centiare (27a 65ca).

 

9. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Pastorijveld”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 327/F P0000, groot volgens titel en kadaster zeven are zeventig centiare (7a 70ca).

 

10. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Molenveld”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 328/A P0000, groot volgens titel en kadaster zevenentwintig are zeventig centiare (27a 70ca).

 

11. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Pastorij”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 329 P0000, groot volgens titel en kadaster veertig are vijftig centiare (40a 50ca).

 

12. Een woning op en met grond en aanhorigheden, gelegen Oudepastoriestraat 20, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 330/A P0000, groot volgens titel en kadaster twee are drieënveertig centiare (2a 43ca).

 

13. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “De Pletting”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 374/E P0000, groot volgens titel en kadaster 1 hectare (1ha).

 

14. Een kapel op en met grond en aanhorigheden, gelegen Oude Leuvensebaan 29+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk C nummer 547/02 P0000, groot volgens titel en kadaster acht centiare (8ca).

 

15. Een kerkhof gelegen Dorp, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 2e afdeling, wijk B nummer 359/B P0000, groot volgens titel en kadaster negentien are eenentachtig centiare (19a 81ca).

 

16. Een kerk op en met grond en aanhorigheden gelegen Haldertstraat 25+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 2e afdeling, wijk B nummer 360/A P0000, groot volgens titel en kadaster vier are negenenzestig centiare (4a 69ca).

 

17. Een kerkhof gelegen Haldert, gekend volgens titel wijk B nummer 362/d en volgens recent kadastraal uittreksel 2e afdeling, wijk B nummer 362/F P0000, groot volgens titel en kadaster vierenveertig are achtenzeventig centiare (44a 78ca).

 

18. Een kapel op en met grond en aanhorigheden, gelegen Heikant 1+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 2e afdeling, wijk B nummer 743/M P0000, groot volgens titel en kadaster tien centiare (10ca).

 

19. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Rousselberg”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 2e afdeling, wijk C nummer 179/C P0000, groot volgens titel en kadaster eenentwintig are acht centiare (21a 08ca).

 

20. Een kapel op en met grond en aanhorigheden, gelegen Kapellekensweg 27+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk B nummer 224/B P0000, groot volgens titel en kadaster vier are zes centiare (4a 06ca).

 

21. Een kerkhof gelegen Het Dorp, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk C nummer 334/B P0000, groot volgens titel en kadaster achttien are eenentachtig centiare (18a 81ca).

 

22. Een ere-kerkhof gelegen Heybos, gekend volgens titel wijk C nummer 365/H/2 en volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk C nummer 365/H/2 P0000, groot volgens titel en kadaster vier are drie centiare (4a 03ca).

 

23. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Heybos”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 3e afdeling, wijk C nummer 366/03 P0000, groot volgens titel en kadaster zeven are zesennegentig centiare (7a 96ca).

 

24. Een cultureel centrum op en met grond en aanhorigheden, gelegen Leuvensesteenweg 187, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 4e afdeling, wijk C nummer 10/S P0000, groot volgens titel en kadaster vijfenzestig are zesenveertig centiare (65a 46ca).

 

Bevestiging eigendom van de kerkfabriek Sint-Donatus:

1. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Waterhoeve”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk B nummer 355 P0000, groot volgens titel en kadaster zesenvijftig are (56a).

 

2. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Waterhoeve”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk B nummer 356/A P0000, groot volgens titel en kadaster vierenzestig are twintig centiare (64a 20ca).

 

3. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Waterhoeve”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk B nummer 361 P0000, groot volgens titel en kadaster zesenvijftig are tien centiare (56a 10ca).

 

4. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Waterhoeve”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk B nummer 362 P0000, groot volgens titel en kadaster negenenveertig are (49a).

 

5. Een perceel grond, ter plaatse genaamd “Waterhoeve”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 1e afdeling, wijk B nummer 363 P0000, groot volgens titel en kadaster eenendertig are zeventig centiare (31a 70ca).

 

6. Een perceel grond (met een Lourdesgrot), ter plaatse genaamd “Blereberg”, gekend volgens recent kadastraal uittreksel wijk C nummer 301/Z/4 P0000, groot volgens titel en kadaster acht are zes centiare (8a 06ca).

 

7. Een pastorie op en met grond en aanhorigheden, gelegen Leuvensesteenweg 161, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 4e afdeling, wijk C nummer 103/R P0000, groot volgens titel en kadaster acht are zestig centiare (8a 60ca).

 

8. Een kapel op en met grond en aanhorigheden, gelegen Oude Aarschotsebaan 4+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 4e afdeling, wijk B nummer 159/D/3 P0000, groot volgens titel en kadaster twee are achtendertig centiare (2a 38ca).

 

9. Een kapel op en met grond en aanhorigheden, gelegen Leuvensesteenweg 172+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel 4e afdeling, wijk B nummer 382/M P0000, groot volgens titel en kadaster twaalf centiare (12ca).

 

10. Een kapel op en met grond en aanhorigheden, gelegen Wijngaardstraat 57+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel wijk B nummer 306/A P0000, groot volgens titel en kadaster negen centiare (9ca).

 

11. Een kapel op en met grond en aanhorigheden, gelegen Stokskesstraat 39+, gekend volgens recent kadastraal uittreksel wijk C nummer 180 P0000, groot volgens titel en kadaster tweeëntachtig centiare (82ca).

 

De motivering voor de verdaging van dit agendapunt naar de gemeenteraad van 17 februari 2022 situeert zich in het feit dat pas heel recent gebleken is dat nog niet alle desaffectatiebesluiten van het Bisdom beschikbaar zijn (pastorieën Sint-Denijs, Sint-Maarten en Sint-Pieter) en dat het wenselijk is dat deze ook kunnen opgenomen worden in deze belangrijke akte : deze ontbrekende besluiten zijn intussen door het Bisdom aangekondigd tegen begin februari.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Ontwerpakte (met diverse bijlagen)

 

Besluit:

over de verdaging van het agendapunt naar de gemeenteraad van 17 februari 2022eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad keurt het principe van de onroerende transactie tussen de gemeente en de kerkfabriek Sint-Donatus en de voorwaarden van de ontwerpakte houdende de ruil diverse onroerende goederen zonder opleg van de bovenvermelde goederen en de bevestiging van eigendom goed.

 

Artikel 2

De gemeente zal de verworven goederen een bestemming van openbaar nut geven.

 

Artikel 3.

Notaris Lerut met kantoren te Leuvensesteenweg 238 bus 1, 3390 Tielt-Winge zal de akte verlijden.

 

Artikel 4.

De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte te ondertekenen.

 

Artikel 5.

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt in het DLB. " "

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte houdende de ruil van eigendommen en bevestiging van eigendom tussen het gemeentebestuur Tielt-Winge en kerkfabriek Sint-Donatus goed. 

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 januari 2022

 

Voorwaarden gratis grondafstand schoolomgeving Rillaarseweg (uitstel / verdaging sine die)

Motivering

 

Feiten en context

Fluvius heeft de riolering aangelegd ter hoogte van de Rillaarseweg, tussen de Sint-Annastraat en de Dorpsstraat. Hierbij werd de kans benut om de schoolomgeving opnieuw aan te leggen en veiliger te maken.

 

Het verdient aanbeveling dat de gemeente het hierna vermelde goed gelegen te Tielt-Winge inlijft bij het openbaar domein:

1) Een perceel grond, gelegen te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, perceelnummer 537D3 met een gemeten oppervlakte van 8m² en gelegen te Rillaarseweg 23, 3390 Tielt-Winge, aangeduid als inname 7 op het plan van Studiebureau Arcadis van 24 augustus 2020 met referentie AAPD 24106-10379.

Ingevolge de prekadastratie is het perceel gekend als Tielt-Winge,1e afdeling, sectie B, nummer 537W3 P0000.

 

2) Een perceel grond, gelegen te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, perceelnummer 537D3 met een gemeten oppervlakte van 27m² en gelegen te Rillaarseweg 23, 3390 Tielt-Winge, aangeduid als inname 9 op het plan van Studiebureau Arcadis van 24 augustus 2020 met referentie AAPD- 24106-10379.

Ingevolge de prekadastratie is het perceel gekend als Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 537X3 P0000.

 

3) Een perceel grond, gelegen te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, perceelnummer 536A2 met een gemeten oppervlakte van 19m² en gelegen te Rillaarseweg 23, 3390 Tielt-Winge, aangeduid als inname 8 op het plan van Studiebureau Arcadis van 24 augustus 2020 met referentie AAPD- 24106-10379.

Ingevolge de prekadastratie is het perceel gekend als Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 537P2 P0000.

 

4) Een perceel grond, gelegen te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, perceelnummer 536D2 met een gemeten oppervlakte van 15m² en gelegen te Rillaarseweg 23, 3390 Tielt-Winge, aangeduid als inname 10 op het plan van Studiebureau Arcadis van 24 augustus 2020 met referentie AAPD- 24106-10379.

Ingevolge de prekadastratie is het perceel gekend als Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 536R2 P0000.

 

De bedoelde goederen onder 1) en 2) zijn in eigendom van de Vereniging van Parochiale Werken van het Dekenaat Diest, waarvan de zetel gevestigd is te 3290 Diest, Oscar Nihoulstraat 4, met ondernemingsnummer 0407.720.395.

 

Het bedoelde goed onder 3) is in eigendom van de Donchestichting Brabant, waarvan de zetel gevestigd is te 2290 Vorselaar, Kerkstraat 13, met ondernemingsnummer 0885.607.921.

 

Het bedoelde goed onder 4) is in eigendom van Van Bael - Mellaerts, wonende te Rillaarseweg 19, 3390 Tielt-Winge.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De Onderwijsinrichtingen Zusters der Christelijke Scholen Regio Keerbergen doen afstand van erfpacht wat betreft het vermelde goed.

 

Het goed wordt aangewend om blijvend deel uit te maken van het openbaar domein. De verwerving strekt tot het aanleggen van bredere voet- en fietspaden ter hoogte van de schoolomgeving zodat de zwakke weggebruiker zich veiliger kan verplaatsen naar en van de school.

 

Het gemeentebestuur neemt de kosten houdende het plaatsen van een nieuwe afspanning langs de terreinen van de school ter hoogte van de Rillaarseweg voor haar rekening:

• Poorten

Robusta Nylofor draaipoort 3D, dubbele draaipoort 400x153 cm (RAL 7016 zwart/antraciet) incl. poortpalen 10/10

 

• Paneelomheining

Nylofor 3D ; hoogte 1530 mm: kleur zwart (antraciet)

 

• Opstelling

- paneelomheining tussen school en kinderdagverblijf 'Droomhuisje'

- begin van de paneelomheining aan hoek kloostergebouw

- nieuwe poort op plaats van de oude poort

- nieuwe toegang en poort naar de autoparking van de leerkrachten

- paneelomheining op de plaats van het linkerdeel van het muurtje van de kleine directieparking tot aan de hoek van het kloostergebouw

 

Het gemeentebestuur neemt de kosten houdende het plaatsen van een nieuwe afspanning langs de eigendom ter hoogte van de Rillaarseweg 19 voor haar rekening: Paneelomheining Nylofor 3D; hoogte 1530 mm: kleur zwart (antraciet).

 

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij leverde op 5 maart 2020 en 22 september 2021 een blanco bodemattest af.

 

De burgemeester zal de akte verlijden.

 

De gemeenteraad keurde in zitting van 17 september 2020 en 15 oktober 2020 de principes van gratis afstand goed.

 

De motivering voor het uitstel / de verdaging sine die van dit agendapunt situeert zich in het feit dat pas heel recent (op 19 januari) gebleken is dat de andere betrokken partijen/eigenaars van de akte intussen gewijzigd zijn of in de zeer nabije toekomst zullen wijzigen : dit dient eerst verder uitgeklaard te worden alvorens de akte(voorwaarden) definitief aan de gemeenteraad kunnen worden voorgelegd.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlage

                     Het ontwerp van overeenkomst houdende de gratis grondafstand.

                     Het bodemattest van 5 maart 2020 en 22 september 2021.

                     Stedenbouwkundige inlichtingen van 10 december 2021.

 

Besluit:

over uitstel / verdaging sine die van het agendapunteenparig aangenomen.
Artikel 1

Het ontwerp van akte van gratis grondafstand wordt goedgekeurd voor het volgende perceel:

1) Een perceel grond, gelegen te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, perceelnummer 537D3 met een gemeten oppervlakte van 8m² en gelegen te Rillaarseweg 23, 3390 Tielt-Winge, aangeduid als inname 7 op het plan van Studiebureau Arcadis van 24 augustus 2020 met referentie AAPD 24106-10379.

Ingevolge de prekadastratie is het perceel gekend als Tielt-Winge,1e afdeling, sectie B, nummer 537W3 P0000.

 

2) Een perceel grond, gelegen te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, perceelnummer 537D3 met een gemeten oppervlakte van 27m² en gelegen te Rillaarseweg 23, 3390 Tielt-Winge, aangeduid als inname 9 op het plan van Studiebureau Arcadis van 24 augustus 2020 met referentie AAPD- 24106-10379.

Ingevolge de prekadastratie is het perceel gekend als Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 537X3 P0000.

 

3) Een perceel grond, gelegen te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, perceelnummer 536A2 met een gemeten oppervlakte van 19m² en gelegen te Rillaarseweg 23, 3390 Tielt-Winge, aangeduid als inname 8 op het plan van Studiebureau Arcadis van 24 augustus 2020 met referentie AAPD- 24106-10379.

Ingevolge de prekadastratie is het perceel gekend als Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 537P2 P0000.

 

4) Een perceel grond, gelegen te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, perceelnummer 536D2 met een gemeten oppervlakte van 15m² en gelegen te Rillaarseweg 23, 3390 Tielt-Winge, aangeduid als inname 10 op het plan van Studiebureau Arcadis van 24 augustus 2020 met referentie AAPD- 24106-10379.

Ingevolge de prekadastratie is het perceel gekend als Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 536R2 P0000.

 

Artikel 2

De eerste schepen en de algemeen directeur worden gemachtigd de akte te ondertekenen.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het Lokaal Bestuur." "

De gemeenteraad keurt het ontwerp van akte houdende de gratis grondafstand ter hoogte van de schoolomgeving langs de Rillaarseweg goed.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 januari 2022

 

Definitieve vaststelling afschaffing buurtwegen 103 en 115 Tielt

Motivering

 

Feiten en context

De Renskensvoetweg is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Tielt als weg nummer 103.

Deze weg is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Tielt 1,6 meter breed.

De weg situeert zich tussen de Haksbergstraat en de Grootveldstraet (buurtweg 8).

 

De Baeywegvoetweg is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Tielt als weg nummer 115.

Deze weg is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Tielt 1,6 meter breed.

De weg situeert zich parallel langs de Haksbergstraat.

 

Juridische gronden

                     Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

                     Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Overeenkomstig de plannen zijn de wegen gelegen grotendeels gelegen langs de perceelsgrenzen. Deze percelen worden wat betreft de ligging in agrarisch gebied bewerkt als een aangesloten landbouwperceel. Voor het overige zijn de wegen gelegen in de tuinzones van eengezinswoningen.

 

Het gebruik van deze percelen zou geoptimaliseerd kunnen worden.

 

Het decreet op de gemeentewegen stelt dat het gemeentebestuur dient te waken over de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau.

- De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 103, zoals vervat in het grafisch plan brengt deze doelstelling van het decreet niet in het gedrang. Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit gedeelte van buurtweg 103 is niet in deze lussen opgenomen. Er zijn voldoende andere verbindingen, de Grootveldstraet en de Haksbergstraat opgenomen.

- De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 115, zoals vervat in het grafisch plan brengt deze doelstelling van het decreet niet in het gedrang. Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit gedeelte van buurtweg 115 is niet in deze lussen opgenomen. Er zijn voldoende andere verbindingen, de Grootveldstraet en de Haksbergstraat opgenomen.

 

Een andere opgelegde doelstelling is de herwaardering en de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen zowel op recreatief als functioneel vlak. Deze doelstelling wordt evenmin geschonden.

- De verbinding bewerkstelligt de verbondenheid van de Grootveldstraet met de Haksbergstraat. Dezelfde verbinding wordt gemaakt via een zijarm van de Haksbergstraat waardoor de voorliggende afschaffing geen schade toebrengt aan het huidige wegennet. Dit weggedeelte moet wel behouden blijven gezien de waarde voor het recreatief net.

- De Haksbergstraat, een rustige gemeenteweg bestaande uit één rijvak, kan nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker. Daarnaast is ook de bedding van de Oude Tramroute parallel aan buurtweg 115 gesitueerd. De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 115 brengt het fijnmazig wegennet niet in het gedrang.

 

De af te schaffen oppervlakte bedraagt 967m².

 

Het bedoelde af te schaffen gedeelte van weg 103 situeert zich overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Tielt op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie A, nummers:

- 37B en 98B: Dirk Verbist, wonende te Rommelaar 80A, 3202 Aarschot

- 98G: Kelly Weynants, wonende te Haksbergstraat 27, 3390 Tielt-Winge

 

Het bedoelde af te schaffen gedeelte van weg 115 situeert zich overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Tielt op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie A, nummers:

- 97D5: Ilse Van Roy, wonende te Haksbergstraat 7A, 3390 Tielt-Winge

- 97L4:

• Maria Clonen, wonende te Boekhoutstraat 31, 3390 Tielt-Winge

• Anja Van Aerschot, wonende te Tieltsebaan 14, 3272 Scherpenheuvel-Zichem

• Dirk Van Aerschot, wonende te Am Weiten Blick 56, 58507 Ludenscheid (Duitsland)

• François Van Aerschot, wonende te Boekhoutstraat 31, 3390 Tielt-Winge

• Ludwig Van Aerschot, wonende te Kruisstraat 74, 3294 Diest

- 97T4: Van Roy - Van Cauwenbergh, wonende te Haksbergstraat 7, 3390 Tielt-Winge

- 100A, 101 en 102A: Dirk Verbist, wonende te Rommelaar 80A, 3202 Aarschot

 

De eigenaars voegden een gemotiveerde nota toe, waarbij wordt voorgesteld om de bovenvermelde weg deels af te schaffen.

 

Gelet op de bijgevoegde plannen van 10 januari 2021, zoals opgemaakt door landmeter-expert Paul Oversteyns.

 

De bovenvermelde eigenaars nemen de kosten voor de procedure ten laste.

 

Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen.

De principes uit artikel 4 luiden als volgt:

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan.

Wat betreft het verzoek tot afschaffing van buurtweg 103 kan gesteld worden dat ter hoogte van Haksbergstraat 29 (Haksbergstraat) een verbinding gemaakt wordt tussen de Grootveldstraet en de Haksbergstraat. Deze wegen worden niet afgeschaft. De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 103 heeft geen impact op het algemeen belang.

Vermits deze weg parallel aan en op verwaarloosbare afstand van de Haksbergstraat en de Grootveldstraet gelegen is, wordt het algemeen belang niet geschonden door het afschaffen van buurtweg 103 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt.

De Haksbergstraat is een gemeenteweg die uitgerust is met één rijvak. In de buurt zijn relatief weinig woningen gesitueerd waardoor er weinig doorgaand verkeer op deze weg aanwezig is. De inrichting van de weg laat dit ook niet toe. De Haksbergstraat is parallel en op verwaarloosbare afstand van het af te schaffen gedeelte van buurtweg 115 gesitueerd.

De Oude Tramroute is niet opgenomen in de Atlas der Buurtwegen maar is evenzeer een tragewegverbinding die trage weggebruikers leidt van deze regio tot in het centrum van Tielt. Deze weg situeert zich eveneens parallel aan de af te schaffen weg, tussen de Grootveldstraet en de Boekhoutstraat (ter hoogte van Boekhoutstraat 11).

Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit bevestigt des te meer het algemeen belang van het openbaar gebruik van gemeentewegen. Buurtweg 115 is niet in deze lussen opgenomen, hierdoor wordt het gebrek van het algemeen belang van deze weg aangetoond.

 

De wijziging of afschaffing van deze weg is in dit geval een uitzonderingsmaatregel die het wegennetwerk niet schaadt.

Vermits er voldoende andere verbindingen tussen de Haksbergstraat en de Boekhoutstraat in de onmiddellijke omgeving aanwezig zijn, kan het afschaffen van dit gedeelte van buurtwegen 103 en 115 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt uitzonderlijk worden toegestaan.

 

De Haksbergstraat, de Grootveldstraat (buurtweg 8) en de Oude Tramroute kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de verkeersveiligheid van de trage weggebruiker is bijgevolg niet in het gedrang. Alle eigenaars ondertekenden de aanvraag houdende de afschaffing van dit gedeelte van buurtwegen 103 en 115, er mag bijgevolg van uitgegaan worden dat de eigenaars de nodige maatregelen over de ontsluiting van de betrokken percelen getroffen hebben.

 

De bedoelde wegen bevinden zich niet ter hoogte van de gemeentegrenzen. Er is bijgevolg geen sprake van een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

 

Door de heropenstelling van de buurtwegen 103 en 115 zouden enkele betrokken percelen volledig doorkruist worden door deze voetwegen. De betrokken eigenaars zullen in dat geval een ernstige waardevermindering ondervinden, hetgeen enorme schade zou berokkenen temeer enkele betrokken eigenaars landbouwers zijn en deze percelen aanwenden in hun bedrijf. Verzoekers zien er ook het nut niet van in om hun landbouwpercelen te laten doorkruisen met voetwegen daar waar de volledige blok omringd is door wandelpaden. Gezien er een voldoende aanbod aan trage wegen aanwezig is in de onmiddellijke omgeving, wordt de ruimtelijke behoefte van de trage weggebruiker niet geschonden door de wegen af te schaffen, hetzelfde geldt voor de toekomstige generaties. Het zou daarentegen getuigen van een geoptimaliseerd gebruik van de landbouwpercelen.

De Haksbergstraat, de Grootveldstraet (buurtwegen 8) en de Oude Tramroute kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de ruimtelijke behoefte van de huidige en toekomstige trage weggebruiker blijft gerespecteerd ondanks de gedeeltelijke afschaffing van buurtwegen 103 en 115.

 

De gemeenteraad nam in zitting van 21 oktober 2021 een beslissing tot voorlopige vaststelling van de afschaffing van de gemeentewegen, gekend als buurtwegen nummers 103 en 115 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt.

 

Het openbaar onderzoek ging van start op 18 november 2021 en liep tot en met 20 december 2021, overeenkomstig de daartoe geldende onderrichtingen.

 

Het proces-verbaal van opening van het openbaar onderzoek van 17 november 2021.

 

Er werden geen bezwaarschriften ingediend tijdens de periode van het openbaar onderzoek.

 

Het proces-verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek van 5 januari 2022.

 

Het schattingsverslag van beëidigd landmeter-expert Nele Van de Velde van 30 november 2021 waaruit blijkt dat de meerwaarde ten gevolge van de af te schaffen bedding van buurtwegen 103 en 115 van Tielt geraamd wordt op:

- 97L4: 978,50 euro

- 97T4: 129 euro

- 97D5: 91,50 euro

- 37B, 98B, 100A, 101 en 102A: 928,50 euro

- 98G: 153 euro

 

Overwegende het factuur van Belgisch Staatsblad van 22 november 2021 met referentie 2/28053/1 ten bedrage van 123,42 euro inclusief btw.

 

Financiële gevolgen

Er zullen financiële gevolgen zijn ten gevolge van dit dossier. Deze worden verder uitgewerkt in de collegebeslissing houdende de vorderingen die zullen opgesteld worden in het kader van dit dossier.

 

Bijlagen

Het dossier/opmetingsplan houdende de gedeeltelijke afschaffing van de buurtwegen 103 en 115 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt.

 

Besluit:

16 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jo Smekens.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot opheffing van de gemeentewegen, gekend als wegen nummer 103 en 115 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt definitief vast.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig de regelgeving.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de regels van bestuurlijk toezicht, zoals bepaald in het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot de gedeeltelijke afschaffing van de gemeentewegen, gekend als wegen met nummers 103 en 115 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt voorlopig vast.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 januari 2022

 

Definitieve vaststelling afschaffing buurtweg 36 Houwaart

Motivering

 

Feiten en context

Het Gaylestraetkerkvoetpad is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Houwaart als weg nummer 36.

 

Op 26 maart 1890 en 12 oktober 1956 werden wijzigingen van deze goedgekeurd door de bestendige deputatie. Het betroffen wijzigingen houdende de optimalisatie van het perceelsgebruik.

 

Deze weg is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van 1,65 meter breed.

 

De weg situeert zich tussen de Haldertstraat (ongeveer ter hoogte van huisnummer 103) en de Houwaartsebergweg (huisnummer 5).

 

Juridische gronden

                     Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

                     Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Het departement Mobiliteit en Openbare Werken bracht geen advies uit tijdens het openbaar onderzoek, aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

 

De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant bracht geen advies uit tijdens het openbaar onderzoek, aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

 

De Lijn bracht geen advies uit.

 

Argumentatie

Overeenkomstig de plannen is de weg voornamelijk dwars over enkele percelen gelegen. Ter hoogte van de Houwaartsebergweg is de af te schaffen weg gesitueerd ter hoogte van de perceelsgrens met huisnummer 5.

 

Deze percelen waarop de weg gelegen is worden voornamelijk gebezigd voor landbouwdoeleinden en een huiskavel.

 

Het gebruik van deze percelen zou geoptimaliseerd kunnen worden.

 

Het decreet op de gemeentewegen stelt dat het gemeentebestuur dient te waken over de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau.

- De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 36, zoals vervat in het grafisch plan brengt deze doelstelling van het decreet niet in het gedrang. Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Deze buurtweg 36 is niet in deze lussen opgenomen.

- Even hogerop is het tracé van buurtweg 37 (het Houwaertschenbergkerkvoetpad) gelegen. Deze weg vormt een verbinding tussen de Houwaartsebergweg en de Molenstraat. Verderop kan men via dit traject zelf de Heikant bereiken. De bedding van buurtweg 37 wordt ontsloten via buurtweg 14 (de Sint-Jobweg). Buurtweg 14 loopt langs Haldertstraat 103 richting buurtweg 37. Dezelfde verbinding blijft bijgevolg mogelijk.

 

Een andere opgelegde doelstelling is de herwaardering en de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen zowel op recreatief als functioneel vlak. Deze doelstelling wordt evenmin geschonden.

De verbinding die buurtweg 36 uit de Atlas der Buurtwegen tussen de Houwaartsebergweg en de Haldertstraat creëert, is heden onbestaande. Dezelfde verbinding wordt gemaakt via het Houwaertschenbergkerkvoetpad (buurtweg 37) en de Sint-Jobweg (buurtweg 14) waardoor de voorliggende afschaffing geen schade toebrengt aan het huidige wegennet. Het gedeelte van buurtwegen 14 en 37 zijn wel opgenomen in het netwerk.

Deze weg werd enkele jaren geleden opnieuw opengesteld en is opgenomen in het provinciaal wandelnetwerk. Dit weggedeelte moet wel behouden blijven gezien de waarde voor het recreatief net.

 

De af te schaffen oppervlakte bedraagt 400m².

 

De bedoelde af te schaffen weg 36 situeert zich overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Houwaart op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 2e afdeling, sectie B, nummers:

- 147, in eigendom van Mattheus - De Borger, wonende te Haldertstraat 103, 3390 Tielt-Winge.

- 103B, in eigendom van:

• Geeraerts - Thirion, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

• Vincent Geeraerts, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- 104P, in eigendom van Seynaeve - Wynants, wonende te Haldertstraat 107, 3390 Tielt-Winge

- 111 en 110B, in eigendom van:

• Vranken - Nolmans, wonende te Haldertstraat 220, 3390 Tielt-Winge

• Griet Vranken, wonende te Haldertstraat 220, 3390 Tielt-Winge

- 109S, in eigendom van Verlinden - Halen, wonende te Houwaartsebergweg 5, 3390 Tielt-Winge

 

De eigenaars voegden een gemotiveerde toe, waarbij wordt voorgesteld om de bovenvermelde weg deels af te schaffen.

 

Gelet op de bijgevoegde plannen van 21 september 2021, zoals opgemaakt door landmeetkantoor Van De Velde - Peeters.

 

De bovenvermelde eigenaars nemen de kosten voor de procedure ten laste.

 

Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen.

De principes uit artikel 4 luiden als volgt:

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan.

Wat betreft het verzoek tot afschaffing van buurtweg 36, kan gesteld worden dat deze weg de Sint-Jobweg (ter hoogte van Haldertstraat 103) verbindt met de Houwaartseberweg (ter hoogte van huisnummer 5).

Dezelfde verbinding wordt tussen de Sint-Jobweg en de Houwaartsebergweg gegarandeerd via de het Houwaertschenbergkerkvoetpad (buurtweg 37) uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart. Deze weg wordt niet afgeschaft. De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 76 heeft bijgevolg geen impact op het algemeen belang, gezien de ligging van een parallel alternatief traject op verwaarloosbare afstand.

Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit bevestigt des te meer het algemeen belang van het openbaar gebruik van gemeentewegen. Buurtweg 82 is niet in deze lussen opgenomen, hierdoor wordt het gebrek van het algemeen belang van deze weg aangetoond.

 

De wijziging of afschaffing van deze weg is in dit geval een uitzonderingsmaatregel die het wegennetwerk niet schaadt.

Vermits er een andere verbinding tussen de Sint-Jobweg en de Houwaartsebergweg in de onmiddellijke omgeving aanwezig is, kan het afschaffen van buurtwegen 36 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart uitzonderlijk worden toegestaan.

 

De Sint-Jobweg (buurtweg 14) en het Houwaertschenbergkerkvoetpad (buurtweg 37) kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de verkeersveiligheid van de trage weggebruiker is bijgevolg niet in het gedrang.

 

Alle eigenaars ondertekenden de aanvraag houdende de afschaffing van buurtwegen 36, er mag bijgevolg van uitgegaan worden dat de eigenaars de nodige maatregelen over de ontsluiting van de betrokken percelen getroffen hebben.

 

De bedoelde wegen bevinden zich niet ter hoogte van de gemeentegrenzen. Er is bijgevolg geen sprake van een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

 

Door de heropenstelling van de buurtweg 36 zouden de betrokken percelen grotendeels doorkruist worden door deze voetweg. De betrokken eigenaars zullen in dat geval een ernstige waardevermindering ondervinden, hetgeen enorme schade zou berokkenen temeer enkele betrokken eigenaars landbouwers zijn en deze percelen aanwenden in hun bedrijf. Verzoekers zien er ook het nut niet van in om hun landbouwpercelen te laten doorkruisen met voetwegen daar waar de volledige blok omringd is door publieke wandelpaden. Gezien er een voldoende aanbod aan trage wegen aanwezig is in de onmiddellijke omgeving, wordt de ruimtelijke behoefte van de trage weggebruiker niet geschonden door de wegen af te schaffen, hetzelfde geldt voor de toekomstige generaties. Het zou daarentegen getuigen van een geoptimaliseerd gebruik van de landbouwpercelen.

De Sint-Jobweg (buurtweg 14) en het Houwaertschenbergkerkvoetpad (buurtweg 37) kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de ruimtelijke behoefte van de huidige en toekomstige trage weggebruiker blijft gerespecteerd ondanks de afschaffing van buurtweg 36.

 

De gemeenteraad nam in zitting van 18 november 2021 een beslissing tot voorlopige vaststelling van de afschaffing van de gemeenteweg, gekend als buurtweg 36 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart.

 

Het openbaar onderzoek ging van start op 29 november 2021 en liep tot en met 29 december 2021, overeenkomstig de daartoe geldende onderrichtingen.

 

Het proces-verbaal van opening van het openbaar onderzoek van 26 november 2021.

 

Er werden geen bezwaarschriften ingediend tijdens de periode van het openbaar onderzoek.

 

Het proces-verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek van 5 januari 2022.

 

Het schattingsverslag van beëdigd landmeter-expert Paul Oversteyns van 10 januari 2022 waaruit blijkt dat de meerwaarde ten gevolge van de af te schaffen bedding van buurtweg 36 geraamd wordt op:

- 103B: 118,5 euro

- 104P: 1,5 euro

- 109S: 162 euro

- 110B en 111: 300 euro

- 147: 18 euro

 

Overwegende de kosten van dit schattingsverslag, ten laste van de aanvragers.

 

Overwegende het factuur van het Belgisch Staatsblad van  29 november 2021 met referentie 2/29155/1 ten bedrage van 98,74 euro.

 

Financiële gevolgen

Er zullen financiële gevolgen zijn ten gevolge van dit dossier. Deze worden verder uitgewerkt in de collegebeslissing houdende de vorderingen die zullen opgesteld worden in het kader van dit dossier.

 

Bijlagen

Het dossier/opmetingsplan houdende de afschaffing van de buurtwegen 36 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart.

 

Besluit:

15 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Tamara Vande Reyde, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jo Smekens.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot opheffing van de gemeenteweg, gekend als weg nummer 36 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart definitief vast.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig de regelgeving.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de regels van bestuurlijk toezicht, zoals bepaald in het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot opheffing van de gemeenteweg, gekend als weg nummer 36 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart definitief vast.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 januari 2022

 

Definitieve vaststelling van afschaffing buurtwegen 88 en 91 Atlas der Buurtwegen Sint-Joris-Winge

Motivering

 

Feiten en context

Het Kieseghemschboschpad is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge als weg nummer 88.

 

Deze weg is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge 1,65 meter breed.

 

Het Motbroekveldpad is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge als weg nummer 91.

 

De weg is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge 1,65 meter breed.

 

De wegen situeren zich in het binnengebied van de Wingerstraat, Motbroekstraat en de Oude Leuvensebaan.

Het Kieseghemschboschpad verbindt de Motbroekstraat (ter hoogte van huisnummer 70) met buurtweg 91 (Motbroekveldpad) en verderop met de Oude Leuvensebaan.

Het Motbroekveldpad vormt een verbinding tussen de Wingerstraat (ter hoogte van huisnummer 84) en buurtweg 89 (het Mispeleerpad).

 

Juridische gronden

                     Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

                     Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Overeenkomstig de plannen is weg 88 deels gelegen langs de perceelsgrenzen van de betrokken eigendommen, deels loopt de bedding dwars over enkele percelen. Deze percelen worden voornamelijk gebruikt voor landbouwdoeleinden. Ter hoogte van de Motbroekstraat is de weg gelegen langs de tuinzones van 2 woningen.

 

Overeenkomstig de plannen is weg 91 gelegen langs de perceelsgrenzen van de betrokken eigendommen. Deze percelen worden voornamelijk gebruikt voor landbouwdoeleinden. Ter hoogte van de Wingerstraat is de weg doorkruist de weg de bedrijfszetel van een landbouwbedrijf.

 

Het gebruik van deze percelen zou geoptimaliseerd kunnen worden.

 

Het decreet op de gemeentewegen stelt dat het gemeentebestuur dient te waken over de uitbouw

van een veilig wegennet op lokaal niveau.

- De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 88, zoals vervat in het grafisch plan brengt deze doelstelling van het decreet niet in het gedrang. Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit gedeelte van buurtweg 88 is niet in deze lussen opgenomen. Hetzelfde principe is van toepassing voor buurtweg 91.

- Parallel aan buurtweg 88 zijn buurtwegen 89 (het Mispeleerpad) en 45 (de Broekstraet) gelegen. Deze wegen zijn nog steeds opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge. Dit vormt een alternatief aanbod in de onmiddellijke omgeving. De afschaffing van buurtweg 88 brengt de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau bijgevolg niet in het gedrang.

- Beide wegen zijn gelegen in het plangebied van de ruilverkaveling van Sint-Joris-Winge. Echter, op de ruilverkavelingsplannen met betrekking tot de afschaffing van de wegen werden de wegen niet aangegeven. Dit duidt erop dat de wegen al voor de ruilverkaveling onbestaande waren.

- Ter hoogte van de Motbroekstraat (huisnummer 70), op of langs de bedding van buurtweg 88, werd een woning met bijgebouwen gebouwd. Het kadaster kent code 0005 toe als bouwjaar voor de woonst. Deze code duidt op een constructie gebouwd tussen 1919 – 1930. Het woonhuis dateert van voor de stedenbouwkundige wetgeving (1962). Er zijn bijgevolg geen bouwplannen voorhanden.

- Wat betreft buurtweg 91, moet gesteld worden dat bouwvergunningen werden afgeleverd op het betrokken perceel te Wingerstraat 84. Op de afgeleverde bouwvergunning inzake het bouwen van een woning (daterend van 11 maart 1982) wordt het pad niet vermeld. De wegbedding wordt evenmin aangeduid op het goedgekeurd bouwplan. In de voorwaarden van de vergunning wordt wel vermeldt dat de woning gebouwd moet worden op 6 meter van de rechter perceelsgrens. Op 2 juli 2002 werd een uitbreiding van de woning vergund. Deze uitbreiding situeert zich niet in de omgeving van de buurtweg. Op de op 13 oktober 1983 goedgekeurde bouwplannen inzake het bouwen van een stal wordt geen afweging gemaakt inzake de buurtweg. Op 20 maart 1986, 18 maart 1994, 13 oktober 1998 en 30 juni 2009 werden uitbreidingen van deze stal vergund, op deze plannen wordt de weg evenmin vermeld. Idem voor de goedgekeurde bouwplannen van 29 november 1991.

- Op 17 juni 2021 keurde de gemeenteraad de aanpassing en coördinatie van het algemeen politiereglement op het wegverkeer goed. Dit reglement heeft onder meer het teruggeven van de ruilverkavelingswegen aan de bewoners en de typische gebruikers, met name: landbouwers, fietsers, voetgangers en  ruiters tot doelstelling. Ten gevolge van deze aanpassing geldt een verboden toegang voor gemotoriseerd doorgaand verkeer uitgezonderd landbouwvoertuigen, fietsers, speepedelecs en bromfietsers klasse A in de Motbroekstraat (buurtwegen 5 en 6, tussen de Oude Leuvensebaan en de Wingerstraat) en de volledige Oude Leuvensebaan (buurtweg 7). Deze wegen zijn parallel aan de voorgestelde af te schaffen wegen gelegen en worden bestemd voor plaatselijk verkeer. Het aantal woningen langs deze wegen is gering. Het effect van het reglement zal bijgevolg merkbaar zijn en een gunstig effect hebben voor de trage weggebruiker. Bovendien zijn deze wegen uitgerust met één rijvak wat de beleving van de gebruiker ten goede komt.

 

Een andere opgelegde doelstelling is de herwaardering en de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen zowel op recreatief als functioneel vlak. Deze doelstelling wordt evenmin geschonden.

- De verbinding die dit gedeelte van buurtweg 88 uit de Atlas der Buurtwegen tussen de Oude Leuvensebaan en de Motbroekstraat is heden onbestaande. De verbinding bewerkstelligt de verbondenheid van de Oude Leuvensebaan met de Motbroekstraat. Dezelfde verbinding wordt gemaakt via buurtwegen 89, 45 en de Motbroekstraat (buurtwegen 5 en 6) waardoor de voorliggende afschaffing geen schade toebrengt aan het huidige wegennet.

- De verbinding die dit gedeelte van buurtweg 91 uit de Atlas der Buurtwegen tussen de Wingerstraat en de buurtweg 89 is heden onbestaande. De verbinding bewerkstelligt de verbondenheid van de Wingerstraat met buurtweg 89. Dezelfde verbinding wordt mogelijk gemaakt via de Oude Leuvensebaan (buurtweg 7) en de Motbroekstraat (buurtwegen 5 en 6) waardoor de voorliggende afschaffing geen schade toebrengt aan het huidige wegennet.

- Op 17 juni 2021 keurde de gemeenteraad de aanpassing en coördinatie van het algemeen politiereglement op het wegverkeer goed. Dit reglement heeft onder meer het teruggeven van de ruilverkavelingswegen aan de bewoners en de typische gebruikers, met name: landbouwers, fietsers, voetgangers en  ruiters tot doelstelling. Ten gevolge van deze aanpassing geldt een verboden toegang voor gemotoriseerd doorgaand verkeer uitgezonderd landbouwvoertuigen, fietsers, speepedelecs en bromfietsers klasse A in de Motbroekstraat (buurtwegen 5 en 6, tussen de Oude Leuvensebaan en de Wingerstraat) en de volledige Oude Leuvensebaan (buurtweg 7). Deze wegen zijn parallel aan de voorgestelde af te schaffen wegen gelegen en worden bestemd voor plaatselijk verkeer. Het aantal woningen langs deze wegen is gering. Het effect van het reglement zal bijgevolg merkbaar zijn en een gunstig effect hebben voor de trage weggebruiker. Bovendien zijn deze wegen uitgerust met één rijvak wat de beleving ten goede komt.

 

De Motbroekstraat (buurtwegen 5 en 6), Oude Leuvensebaan (buurtweg 7), het Mispeleerpad (buurtweg 89) en de Broekstraet (buurtweg 45) uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge  maken dezelfde verbinding mogelijk.

 

Het bedoelde af te schaffen gedeelte van weg 88 situeert zich overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie A, nummers:

        394A,in eigendom van:

        Geeraerts - Thirion, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

        Vincent Geeraerts, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

        384P, 381A en 380W in eigendom van Geeraerts - Thirion, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

        409H en 409G, in eigendom van Rosalie Portauwe, wonende te Motbroekstraat 70, 3390 Tielt-Winge

 

De af te schaffen oppervlakte van buurtweg 88 bedraagt 696m², op de volgende percelen, zoals hierboven uitgebreid omschreven:

       394A, 331m²

       384P, 41m²

       381A, 106m²

       380W, 65m²

       409H, 84m²

       409G, 69m²

 

Het bedoelde af te schaffen gedeelte van weg 91 situeert zich overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie A, nummers:

        384H en 384P, in eigendom van Geeraerts - Thirion, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

        404A, in eigendom van Trompet - Bronckaerts, wonende te Motbroekstraat 32, 3390 Tielt-Winge

 

De af te schaffen oppervlakte van buurtweg 91 bedraagt 462m², op de volgende percelen, zoals hierboven uitgebreid omschreven:

       384H, 86m²

       384P, 249m²

       404A, 127m²

 

De eigenaars voegden een gemotiveerde nota toe, waarbij wordt voorgesteld om de bovenvermelde wegen af te schaffen overeenkomstig het toegevoegde plan.

 

Gelet op de bijgevoegde plannen van 21 september 2021, zoals opgemaakt door Landmeetkantoor Van De Velde - Peeters.

 

De bovenvermelde eigenaars nemen de kosten voor de procedure ten laste.

 

Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen.

De principes uit artikel 4 luiden als volgt:

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan.

Wat betreft het verzoek tot afschaffing van buurtweg 88 kan gesteld worden dat ter hoogte van Motbroekstraat 76 en de Oude Leuvensebaan via buurtweg 89 (Mispeleerpad) een verbinding gemaakt wordt tussen de Oude Leuvensebaan en de Motbroekstraat. Bovendien wordt de verbinding tussen de Motbroekstraat (ter hoogte van huisnummer 107, aan de overzijde) en de Oude Leuvensebaan tevens gegarandeerd via de Broekstraet (buurtweg 45 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge). Deze wegen worden niet afgeschaft. De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 88 heeft bijgevolg geen impact op het algemeen belang. Een derde maal kan men de verbinding maken via een zijarm van de Motbroekstraat (buurtweg 5) richting de Oude Leuvensebaan.

Vermits deze wegen parallel aan en op verwaarloosbare afstand van buurtweg 88 gelegen zijn, wordt het algemeen belang niet geschonden door het afschaffen van buurtweg 88 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge, gesitueerd tussen de Motbroekstraat en de Oude Leuvensebaan.

 

De verbinding van buurtweg 91 bewerkstelligt de verbondenheid van de Wingerstraat met buurtweg 89. Dezelfde verbinding wordt mogelijk gemaakt via de Oude Leuvensebaan (buurtweg 7) en de Motbroekstraat (buurtwegen 5 en 6) waardoor de voorliggende afschaffing geen schade toebrengt aan het algemeen belang.

 

Op 17 juni 2021 keurde de gemeenteraad de aanpassing en coördinatie van het algemeen politiereglement op het wegverkeer goed. Dit reglement heeft onder meer het teruggeven van de ruilverkavelingswegen aan de bewoners en de typische gebruikers, met name: landbouwers, fietsers, voetgangers en  ruiters tot doelstelling. Ten gevolge van deze aanpassing geldt een verboden toegang voor gemotoriseerd doorgaand verkeer uitgezonderd landbouwvoertuigen, fietsers, speepedelecs en bromfietsers klasse A in de Motbroekstraat (buurtwegen 5 en 6, tussen de Oude Leuvensebaan en de Wingerstraat) en de volledige Oude Leuvensebaan (buurtweg 7). Deze wegen zijn parallel aan de voorgestelde af te schaffen wegen gelegen en worden bestemd voor plaatselijk verkeer. Het aantal woningen langs deze wegen is gering. Het effect van het reglement zal bijgevolg merkbaar zijn en een gunstig effect hebben voor de trage weggebruiker. Bovendien zijn deze wegen uitgerust met één rijvak wat de beleving ten goede komt.

 

De wijziging of afschaffing van deze weg is in dit geval een uitzonderingsmaatregel die het wegennetwerk niet schaadt.

 

Vermits er voldoende andere verbindingen tussen de Wingerstraat, Oude Leuvensebaan en de Motbroekstraat in de onmiddellijke omgeving aanwezig zijn, kan het afschaffen van dit gedeelte van buurtwegen 88 en 91 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge uitzonderlijk worden toegestaan.

 

De Motbroekstraat (buurtwegen 5 en 6) en de Oude Leuvensebaan (buurtweg 7) kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker. Op 17 juni 2021 keurde de gemeenteraad de aanpassing en coördinatie van het algemeen politiereglement op het wegverkeer goed. Dit reglement heeft onder meer het teruggeven van de ruilverkavelingswegen aan de bewoners en de typische gebruikers, met name: landbouwers, fietsers, voetgangers en  ruiters tot doelstelling. Ten gevolge van deze aanpassing geldt een verboden toegang voor gemotoriseerd doorgaand verkeer uitgezonderd landbouwvoertuigen, fietsers, speepedelecs en bromfietsers klasse A in de Motbroekstraat (buurtwegen 5 en 6, tussen de Oude Leuvensebaan en de Wingerstraat) en de volledige Oude Leuvensebaan (buurtweg 7). Deze wegen zijn parallel aan de voorgestelde af te schaffen wegen gelegen en worden bestemd voor plaatselijk verkeer. Het aantal woningen langs deze wegen is gering. Het effect van het reglement zal bijgevolg merkbaar zijn en een gunstig effect hebben voor de trage weggebruiker. Bovendien zijn deze wegen uitgerust met één rijvak wat de beleving ten goede komt. De verkeersveiligheid van de trage weggebruiker is bijgevolg niet in het gedrang.

 

Alle betrokken eigenaars ondertekenden de aanvraag houdende de afschaffing van dit gedeelte van buurtwegen 88 en 91, er mag bijgevolg van uitgegaan worden dat de eigenaars de nodige maatregelen over de ontsluiting van de betrokken percelen getroffen hebben.

 

De bedoelde wegen bevinden zich niet ter hoogte van de gemeentegrenzen. Er is bijgevolg geen sprake van een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

 

Door de heropenstelling van de buurtwegen 88 en 91 zouden de betrokken percelen volledig belast door deze voetwegen. De betrokken eigenaars zullen in dat geval een ernstige waardevermindering ondervinden, hetgeen enorme schade zou berokkenen temeer de wegen gelegen zijn in de tuinzone van een woning en enkele betrokken eigenaars landbouwers zijn en deze percelen aanwenden in hun bedrijf. Verzoekers zien er ook het nut niet van in om hun landbouwpercelen te laten doorkruisen met voetwegen daar waar de volledige blok omringd is door publieke wandelpaden. Gezien er een voldoende aanbod aan trage wegen aanwezig is in de onmiddellijke omgeving, wordt de ruimtelijke behoefte van de trage weggebruiker niet geschonden door de wegen af te schaffen, hetzelfde geldt voor de toekomstige generaties. Het zou daarentegen getuigen van een geoptimaliseerd gebruik van de landbouwpercelen.

De Motbroekstraat (buurtwegen 5 en 6) en de Oude Leuvensebaan (buurtweg 7) kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker. Op 17 juni 2021 keurde de gemeenteraad de aanpassing en coördinatie van het algemeen politiereglement op het wegverkeer goed. Dit reglement heeft onder meer het teruggeven van de ruilverkavelingswegen aan de bewoners en de typische gebruikers, met name: landbouwers, fietsers, voetgangers en  ruiters tot doelstelling. Ten gevolge van deze aanpassing geldt een verboden toegang voor gemotoriseerd doorgaand verkeer uitgezonderd landbouwvoertuigen, fietsers, speepedelecs en bromfietsers klasse A in de Motbroekstraat (buurtwegen 5 en 6, tussen de Oude Leuvensebaan en de Wingerstraat) en de volledige Oude Leuvensebaan (buurtweg 7). Deze wegen zijn parallel aan de voorgestelde af te schaffen wegen gelegen en worden bestemd voor plaatselijk verkeer. Het aantal woningen langs deze wegen is gering. Het effect van het reglement zal bijgevolg merkbaar zijn en een gunstig effect hebben voor de trage weggebruiker. Bovendien zijn deze wegen uitgerust met één rijvak wat de beleving ten goede komt. De ruimtelijke behoefte van de huidige en toekomstige trage weggebruiker blijft gerespecteerd ondanks de voorgestelde afschaffing van buurtwegen 88 en 91.

Ter hoogte van de Motbroekstraat (huisnummer 70), op of langs de bedding van buurtweg 88, werd een woning met bijgebouwen gebouwd. Het kadaster kent code 0005 toe als bouwjaar voor de woonst. Deze code duidt op een constructie gebouwd tussen 1919 – 1930. Het woonhuis dateert van voor de stedenbouwkundige wetgeving (1962). Er zijn bijgevolg geen bouwplannen voorhanden.

Wat betreft buurtweg 91, moet gesteld worden dat bouwvergunningen werden afgeleverd op het betrokken perceel te Wingerstraat 84. Op de afgeleverde bouwvergunning inzake het bouwen van een woning (daterend van 11 maart 1982) wordt het pad niet vermeld. De wegbedding wordt evenmin aangeduid op het goedgekeurd bouwplan. In de voorwaarden van de vergunning wordt wel vermeldt dat de woning gebouwd moet worden op 6 meter van de rechter perceelsgrens. Op 2 juli 2002 werd een uitbreiding van de woning vergund. Deze uitbreiding situeert zich niet in de omgeving van de buurtweg. Op de op 13 oktober 1983 goedgekeurde bouwplannen inzake het bouwen van een stal wordt geen afweging gemaakt inzake de buurtweg. Op 20 maart 1986, 18 maart 1994, 13 oktober 1998 en 30 juni 2009 werden uitbreidingen van deze stal vergund, op deze plannen wordt de weg evenmin vermeld. Idem voor de goedgekeurde bouwplannen van 29 november 1991. Het is niet wenselijk om de rechtszekerheid van de huidige gebruiker in het gedrang te brengen.

 

De gemeenteraad nam in zitting van 18 november 2021 een beslissing tot voorlopige vaststelling van de gedeeltelijke afschaffing van de gemeenteweg, gekend als buurtwegen nummers 88 en 91 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Het openbaar onderzoek ging van start op 29 november 2021 en liep tot en met 29 december 2021, overeenkomstig de daartoe geldende onderrichtingen.

 

Het proces-verbaal van opening van het openbaar onderzoek van 26 november 2021.

 

Er werden geen bezwaarschriften ingediend tijdens de periode van het openbaar onderzoek.

 

Het proces-verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek van 5 januari 2022.

 

Het schattingsverslag van beëdigd landmeter-expert Paul Oversteyns van 10 januari 2022 waaruit blijkt dat de meerwaarde ten gevolge van de te gedeeltelijk af te schaffen bedding van buurtwegen 88 en 91 geraamd wordt op:

- Buurtweg 88:

 - 380W: 97,64 euro

 - 381A: 158,99 euro

 - 384P: 60,89 euro

 - 394A: 495,89 euro

 - 409H: 254, 18 euro

 - 409G: 688,10 euro

 

- Buurtweg 91:

 - 384H: 830,63 euro

 - 384P: 373,94 euro

 - 404A: 190,79 euro

 

Overwegende de kostennota van Landmeter Oversteyns ten laste van de aanvragers.

 

Overwegende het factuur van Belgisch Staatsblad van 29 november 2021 met referentie 2/29155/1 ten bedrage van 98,74 euro inclusief btw.

 

Financiële gevolgen

Er zullen financiële gevolgen zijn ten gevolge van dit dossier. Deze worden verder uitgewerkt in de collegebeslissing houdende de vorderingen die zullen opgesteld worden in het kader van dit dossier.

 

Bijlagen

Het dossier/opmetingsplan houdende de gedeeltelijke afschaffing van de buurtwegen 88 en 91 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Besluit:

15 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Tamara Vande Reyde, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jo Smekens.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot opheffing van de gemeentewegen, gekend als wegen nummers 88 (het Kieseghemboschpad) en 91 (het Motbroekveldpad) uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge definitief vast.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig de regelgeving.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de regels van bestuurlijk toezicht, zoals bepaald in het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot de gedeeltelijke opheffing van de gemeentewegen, gekend als wegen met nummers 88 en 91 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge, definitief vast.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 januari 2022

 

Voorlopige vaststelling afschaffing buurtweg 113 Tielt

Motivering

 

Feiten en context

De Kleyn Baeywegvoetweg en Vyverkensvoetweg zijn opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Tielt als weg nummer 113.

 

Deze weg is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Tielt 1,6 meter breed.

 

De weg situeert zich tussen de Haksbergstraat en de Boekhoutstraat en de Boekhoutstraat en de Lindestraat.

 

Juridische gronden

                     Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

                     Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

De Lijn stelde op 15 november 2021 geen opmerkingen te hebben.

 

Overige adviezen werden niet ontvangen.

 

Argumentatie

Overeenkomstig de plannen is de weg dwars over de betrokken percelen gelegen. Deze percelen, gesitueerd tussen de Haksbergstraat en de Lindestraat worden gebruikt voor landbouwdoeleinden.

 

Aan de overzijde, ter hoogte van de Lindestraat, werd op 22 juni 1870 buurtweg 30 verplaatst. Hierdoor maakt buurtweg 113 geen verbinding meer met de Lindestraat. De percelen aan deze zijde van de Boekhoutstraat worden voornamelijk gebezigd voor agrarische doeleinden.

 

Het gebruik van deze percelen zou geoptimaliseerd kunnen worden.

 

Het decreet op de gemeentewegen stelt dat het gemeentebestuur dient te waken over de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau.

De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 113, zoals vervat in het grafisch plan brengt deze doelstelling van het decreet niet in het gedrang. Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit gedeelte van buurtweg 76 is niet in deze lussen opgenomen.

 

Een andere opgelegde doelstelling is de herwaardering en de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen zowel op recreatief als functioneel vlak. Deze doelstelling wordt evenmin geschonden.

- De verbinding tussen buurtweg 113 en de Lindestraat (buurtweg 30) werd opgeheven via een beslissing van de bestendige deputatie daterend van 22 juni 1870. Het tracé van de af te schaffen weg is bijgevolg doodlopend. De verbinding wordt even verderop wel mogelijk gemaakt via de Lindestraat.

- Aan de overzijde van de Boekhoutstraat is de weg gesitueerd ter hoogte van de Haksbergstraat. De Haksbergstraat is een rustige zijstraat van de Boekhoutstraat. De straat is uitgerust met één rijstrook.

 

De af te schaffen oppervlakte bedraagt 883m².

 

Het bedoelde af te schaffen gedeelte van weg 113 situeert zich overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Tielt op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie A, nummers 141C, 141D en 141H en onder sectie B, nummers 720G, 716D, 706K en 721A in eigendom van:

- 141C (voor een oppervlakte van 155m²), 141D (voor een oppervlakte van 184m²) en 141H (voor een oppervlakte van 147m²):

• Verheyden - De Laet, wonende te Haldertstraat 241, 3390 Tielt-Winge

• Gerda Verheyden, wonende te Haldertstraat 265, 3390 Tielt-Winge

- 721A (voor een oppervlakte van 82m²) en 720G (voor een oppervlakte van 173m²): Magda Vanwinckel, wonende te Diestsesteenweg 6, 3390 Tielt-Winge

- 716D (voor een oppervlakte van 127m²) en 706K (voor een oppervlakte van 15m²): Frederickx - Stroobant, wonende te Lindestraat 9, 3390 Tielt-Winge

 

De eigenaars voegden een gemotiveerde nota toe, waarbij wordt voorgesteld om de bovenvermelde weg deels af te schaffen.

 

Gelet op de bijgevoegde plannen van 12 april 2021, zoals opgemaakt door Landmeetkantoor Van De Velde - Peeters.

 

De bovenvermelde eigenaars nemen de kosten voor de procedure ten laste.

 

Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen.

De principes uit artikel 4 luiden als volgt:

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste

van het algemeen belang te staan.

Min of meer parallel aan het traject, in combinatie met buurtweg 114, is het bedding van de voormalige tramroute gelegen. Het gemeentebestuur heeft reeds meerdere percelen van dit tracé in eigendom en wenst maximaal in te zetten op het stukje tussen het Hazenpad en de Dorpsstraat. De oude tramroute is ingericht als trage weg en zorgt op een veilige manier voor de ontsluiting van de dorpskern van Tielt (minstens tot de Vlooibergstraat).

De afschaffing van buurtweg 113 heeft geen impact op het algemeen belang. De oude tramroute is gesitueerd op verwaarloosbare afstand.

Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit bevestigt des te meer het algemeen belang van het openbaar gebruik van gemeentewegen. Buurtweg 113 is niet in deze lussen opgenomen, hierdoor wordt het gebrek van het algemeen belang van deze weg aangetoond.

 

De wijziging of afschaffing van deze weg is in dit geval een uitzonderingsmaatregel die het wegennetwerk niet schaadt.

Vermits er voldoende andere verbindingen in de onmiddellijke omgeving aanwezig zijn, kan het afschaffen van dit gedeelte van buurtweg 113 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt uitzonderlijk worden toegestaan.

 

De oude tramroute kan nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de verkeersveiligheid van de trage weggebruiker is bijgevolg niet in het gedrang. Alle betrokken eigenaars ondertekenden de aanvraag houdende de afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 113, er mag bijgevolg van uitgegaan worden dat de eigenaars de nodige maatregelen over de ontsluiting van de betrokken percelen getroffen hebben.

 

De bedoelde wegen bevinden zich niet ter hoogte van de gemeentegrenzen. Er is bijgevolg geen sprake van een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

 

Door de heropenstelling van de buurtweg 113 zouden de betrokken percelen volledig doorkruist worden door deze voetweg. De betrokken eigenaars zullen in dat geval een ernstige waardevermindering ondervinden, hetgeen enorme schade zou berokkenen temeer enkele betrokken eigenaars landbouwers zijn en deze percelen aanwenden in hun bedrijf. Verzoekers zien er ook het nut niet van in om hun landbouwpercelen te laten doorkruisen met voetwegen daar waar in de onmiddellijke omgeving alternatieve trage wegen aanwezig zijn. Gezien er een voldoende aanbod aan trage wegen aanwezig is in de onmiddellijke omgeving, wordt de ruimtelijke behoefte van de trage weggebruiker niet geschonden door de wegen af te schaffen, hetzelfde geldt voor de toekomstige generaties. Het zou daarentegen getuigen van een geoptimaliseerd gebruik van de landbouwpercelen. Bijkomend is er door de verlegging van de Lindestraat geen verbinding meer tussen de af te schaffen weg en de Lindestraat. Het is zeker niet aannemelijk dat de belangen van de trage weggebruikers zouden geschonden zijn vermits er destijds niet in een nieuwe verbinding voorzien werd.

Het is niet wenselijk om de rechtszekerheid van de huidige gebruiker in het gedrang te brengen.

 

De gemeenteraad nam in zitting van 21 oktober 2021 een beslissing tot voorlopige vaststelling van de afschaffing van de gemeenteweg, gekend als buurtweg nummer 113 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt.

 

Het openbaar onderzoek ging van start op 18 november 2021 en liep tot en met 20 december 2021, overeenkomstig de daartoe geldende onderrichtingen.

 

Het proces-verbaal van opening van het openbaar onderzoek van 26 november 2021. Er werden geen bezwaarschriften ingediend tijdens de periode van het openbaar onderzoek.

 

Het proces-verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek van 5 januari 2022.

 

Het schattingsverslag van beëdigd landmeter-expert Paul Oversteyns van 10 januari 2022 waaruit blijkt dat de meerwaarde ten gevolge van af te schaffen bedding van buurtweg 113 geraamd wordt op:

- 141C: 232,5 euro

- 141D: 276 euro

- 141H: 220,5 euro

- 706K: 7,5 euro

- 716D: 190,5 euro

- 720G: 203,5 euro

- 721A: 123 euro

 

Overwegende de kostennota van Landmeter Oversteyns ten laste van de aanvragers.

 

Overwegende het factuur van Belgisch Staatsblad van 22 november 2021 met referentie 2/28053/1 ten bedrage van 123,42 euro inclusief btw.

 

Financiële gevolgen

Er zullen financiële gevolgen zijn ten gevolge van dit dossier. Deze kunnen na het openbaar onderzoek en het schattingsverslag concreet becijferd worden in de beslissing van de definitieve vaststelling.

 

Bijlagen

Het dossier/opmetingsplan houdende de afschaffing van buurtweg 113 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt.

 

Besluit:

16 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jo Smekens.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot opheffing van de gemeenteweg, gekend als weg nummer 113 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt definitief vast.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig de regelgeving.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de regels van bestuurlijk toezicht zoals bepaald in het DLB." "

De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot opheffing van de gemeenteweg, gekend als weg nummer 113 uit de Atlas der Buurtwegen van Tielt voorlopig vast.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 januari 2022

 

Voorlopige vaststelling verlegging buurtweg 48 Houwaart

Motivering

 

Feiten en context

De Roeselbergvoetweg is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Houwaart als weg nummer 48.

 

Deze weg is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Houwaart 1,65 meter breed.

 

De weg situeert zich tussen buurtweg 31 (ter hoogte van de Roeselberg) en buurtweg 48 (in het Walenbos).

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Overeenkomstig de plannen is de weg dwars over de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 2e afdeling, sectie C, nummers 94D en 277A gelegen. Deze percelen wordt heden gebruikt als weide.

 

Het gebruik van deze percelen zou geoptimaliseerd kunnen worden. De verlegging van de voetweg langs de perceelsgrens van het perceel 94D ter hoogte van buurtweg 31 biedt de  Taanvragers de mogelijkheid om de weide beter te benutten.

 

Het decreet op de gemeentewegen stelt dat het gemeentebestuur dient te waken over de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau. De afschaffing en verlegging van dit gedeelte van de gemeenteweg 48, zoals vervat in het grafisch plan brengt deze doelstelling van het decreet niet in het gedrang. De verbinding blijft behouden maar wordt minimaal verplaatst naar de westelijke perceelsgrens van het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 2e afdeling, sectie C, nummer 94D en eveneens de noordelijke zijde van dit perceel en perceelnummer 277A.

 

Een andere opgelegde doelstelling is de herwaardering en de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen zowel op recreatief als functioneel vlak. Deze doelstelling wordt evenmin geschonden. De verbinding blijft behouden maar wordt minimaal verplaatst zoals hierboven gesteld.

 

De af te schaffen oppervlakte bedraagt 219m².

 

De nieuw aan te leggen oppervlakte bedraagt 223m².

 

Het bedoelde af te schaffen en nieuw aan te leggen gedeelte van weg 48 situeert zich overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Houwaart op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 2e afdeling, sectie C, nummers:

- 94D, in eigendom van: Driesen - Vertongen, wonende te Kouterstraat 4, 3220 Holsbeek

- 277A:,

   Hans Van Horebeek, wonende te Roeselberg 18, 3390 Tielt-Winge

   Van Horebeek - Veltens, wonende te Roeselberg 39, 3390 Tielt-Winge

 

De eigenaars voegden een gemotiveerde aanvraag toe, waarbij wordt voorgesteld om de bovenvermelde weg deels te wijzigen.

 

Gelet op de bijgevoegde plannen van 12 november 2021, zoals opgemaakt door landmeter-expert Véronique Peeters.

 

De bovenvermelde eigenaars nemen de kosten voor de procedure ten laste.

 

De opheffing van dit gedeelte van weg 48 overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen schendt het algemeen belang niet. De verbinding blijft behouden maar wordt minimaal verplaatst naar de westelijke en noordelijke perceelsgrens van het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 2e afdeling, sectie C, nummer 94D en de noordelijke perceelsgrens van het perceelnummer 277A.

 

De minimale wijziging van deze weg is in dit geval een uitzonderingsmaatregel die het wegennetwek niet schaadt.

 

De verkeersveiligheid en de ontsluiting van de aangrenzende percelen worden in acht genomen. De gedeeltelijke verlegging van weg 48 heeft geen invloed op de ontsluiting van de aanpalende percelen. De verbinding met buurtweg 31 en het resterend gedeelte van buurtweg 48 blijft verzekerd door de aanleg van het nieuwe wegdeel. De aanvrager van dit wijzigingsdossier zal moeten instaan voor de aanleg van de weg (zowel fundering als bovengrondse afwerking) overeenkomstig de huidige toestand.

 

De betrokken bedding bevindt zich te Tielt ter hoogte van de Roeselberg, er zijn geen gemeentegrensoverschrijdende perspectieven die spelen.

 

Het is niet aannemelijk dat de belangen van de huidige en toekomstige generatie geschonden worden, de overgebleven verbinding blijft behouden, maar wordt minimaal verplaatst naar de westelijke en noordelijke perceelsgrens van het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 2e afdeling, sectie C, nummer 94D en de noordelijke perceelsgrens van nummer 277A.

 

Financiële gevolgen

De exacte financiële gevolgen zijn nog niet gekend, deze zijn afhankelijk van de te maken kosten naar aanleiding van onder meer het openbaar onderzoek.

 

Bijlagen

Het verleggingsdossier van buurtweg 48 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart.

 

Besluit:

17 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jo Smekens.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot verlegging van de gemeenteweg, gekend als weg nummer 48 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart, de Roeselbergvoetweg, voorlopig vast.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg aan een openbaar onderzoek dat minstens binnen een ordetermijn van dertig dagen na de voorlopige vaststelling start.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de regels van bestuurlijk toezicht zoals bepaald in het DLB." "

De gemeenteraad stelt de verlegging van buurtweg 48 uit de Atlas der Buurtwegen van Houwaart voorlopig vast.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 20 januari 2022

 

Retributiereglement verkoop compostbakken, aanbouwelementen en beluchtingsstokken op het recyclagepark

Motivering

 

Feiten en context

Op 1 februari 2022 start Ecowerf met de verkoop van compostvaten, -bakken, aanbouwelementen en beluchtingsstokken op het recyclagepark. Om de aanrekening correct te laten verlopen, is er een retributiereglement nodig.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 41, §2, 14°: de gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderen en vrijstellingen;

         Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, zoals gewijzigd;

         Omzendbrief KB/ABB 2019/02 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit;

         Gemeenteraadsbeslissing van 21 november 2019 - retributie 2020-2025 ter beschikking stellen compostbakken en compostvaten;

         Beslissing van de raad van bestuur van Ecowerf van 13 oktober 2021.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het organisch materiaal uit de tuin en de keuken wordt ter plaatse verwerkt tot compost en kadert dus binnen de afvalpreventie.

 

De ophaling van het huishoudelijk afval kan dalen wanneer de inwoners van de gemeente overgaan tot het composteren van het organisch afval. Dit resulteert in een vermindering van de verwerkingskost voor de gemeente.

 

De gemeente biedt hiertoe compostbakken en beluchtingsstokken te koop aan op de Recyclageparken behorende tot het masterplan. (Aangezien er nog een grote voorraad compostvaten is, zullen deze eerst verder verkocht worden op het gemeentehuis aan de huidige prijs van 20 euro. Wanneer deze voorraad uitgeput is, zullen de compostvaten ook beschikbaar worden op het recyclagepark aan de voorgestelde prijs van EcoWerf).

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Geen bijlagen.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het retributieregelement verkoop compostbakken, aanbouwelementen en beluchtingsstokken op het recyclagepark wordt door de gemeenteraad goedgekeurd voor de periode vanaf 1 februari 2022 (en voor de rest van aanslagjaar 2022) en aanslagjaren 2023 t.e.m. 2025, behoudens tussenkomende wijzigingen goedgekeurd door de gemeenteraad:

 

"Retributiereglement verkoop compostbakken, aanbouwelementen en beluchtingsstokken op het recyclagepark vanaf 1 februari 2022 (en voor de rest van aanslagjaar 2022) en aanslagjaren 2023 t.e.m. 2025 (versie 20.01.2022)

 

Artikel 1 - Belastbaar voorwerp of belastbaar feit

Er wordt een retributie geheven voor de doorverkoop aan de inwoners van de gemeente van compostbakken, aanbouwelementen en beluchtingsstokken op het recyclagepark en dit voor een termijn startend op 1 februari 2022 en eindigend op 31 december 2025.

 

Artikel 2 - Tarief

De retributie wordt als volgt vastgelegd:

                     6 euro voor een extra beluchtingsstok

                     60 euro voor een compostbak (kunststof)

                     40 euro voor een aanbouwmodule (kunststof)

 

Artikel 3 - Tarief

Er zijn geen verminderen of vrijstellingen mogelijk met betrekking tot dit retributiereglement.

 

Artikel 4 - Voorwaarden

De artikelen zoals opgesomd in artikel 1 worden verkocht op het recyclagepark.

 

Artikel 5 - Voorwaarden

De door de gemeente verkochte compostbakken, aanbouwmodules en beluchtingsstokken mogen enkel gebruikt worden op het door de koper opgegeven adres, gelegen op het grondgebied van de gemeente.

 

Artikel 6 - Betalingsmodaliteiten

De retributie is verschuldigd door de persoon die de compostbak, de beluchtingsstok of de aanbouwmodule ontvangt. De retributie wordt betaald via de DifTar-rekening of via bancontact.

 

Artikel 2

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur en treedt in werking de vijfde dag na bekendmaking conform artikel 288 van hetzelfde Decreet.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.

 

Artikel 4

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan EcoWerf.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur." "

Het retributieregelement verkoop compostbakken, aanbouwelementen en beluchtingsstokken op het recyclagepark is goedgekeurd voor de periode vanaf 1 februari 2022 (en voor de rest van aanslagjaar 2022) en aanslagjaren 2023 t.e.m. 2025.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 januari 2022

 

Goedkeuring protocol inzake elektronische mededeling van persoonsgegevens tussen EcoWerf en de gemeente

Motivering

 

Feiten en context

EcoWerf heeft op basis van de beraadslaging (machtiging) Nr. 32/2006 van 29 november 2006 van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de daaropvolgende uitbreidingen toegang tot de gegevens van het rijksregister voor de doeleinden bepaald in deze machtigingen.

 

In het kader van een efficiënte en burgergerichte dienstverlening bij de opstart van de diensten geleverd door EcoWerf is het nodig dat er een snelle gegevensuitwisseling bij een verhuis plaatsvindt. Hiervoor is de machtiging ontoereikend doordat de gegevens niet snel aangeleverd worden. Om de efficiënte dienstverlening te bereiken is de relevante gegevensuitwisseling tussen de gemeente en EcoWerf wenselijk in het kader van hetgeen hierna omschreven wordt.

 

Hiervoor dient overeenkomstig artikel 8, §1, van het decreet van 18 juli 2008 betreffende  het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer een protocol afgesloten te worden tussen EcoWerf en de gemeenten met betrekking tot de elektronische mededeling van de persoonsgegevens.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikels 40-41

         Decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer en latere wijzigingen, artikel 8

         Decreet van 8 juni 2018 houdende de aanpassing van de decreten aan de verordening (EU) 20216/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijk personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van richtlijnen 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming)

         Algemene Verordening Gegevensbescherming van 27 april 2016.

 

Adviezen

Positief advies DPO

 

Argumentatie

Voorwerp van voorliggende goedkeuring betreft een protocol in twee richtingen:

 

         De gemeente deelt de relevante persoonsgegevens bij verhuis (binnen de gemeente/nieuwe inwoners) met EcoWerf om de opstart van de diensten door EcoWerf aan de betrokken inwoners mogelijk te maken.

         EcoWerf deelt gegevens over de aanrekening met de gemeente om sociale correcties (kortingen of vrijstellingen) omwille van medische of andere redenen toe te laten. Het behoort tot de autonomie van de gemeente om al dan niet sociale correcties in te voeren.

 

In de voorbereiding van het protocol is uitvoering overleg geweest tussen EcoWerf, de DPO van EcoWerf en externe DPO's. Het protocol is dan ook het resultaat van het overleg met als gevolg dat zowel de DPO van EcoWerf als de DPO's van VERA een gunstig advies zullen verlenen aan het protocol.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Protocol gegevensuitwisseling EcoWerf-gemeente

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad keurt het protocol inzake de gegevensuitwisseling met EcoWerf goed.

 

Artikel 2

De gemeenteraad machtigt de burgemeester en algemeen directeur om het protocol in naam en voor rekening van het lokaal bestuur te ondertekenen.

 

Artikel 3

De beslissing wordt ter kennis gebracht van EcoWerf en bekendgemaakt op de website van alle partijen.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit wordt geregeld door de desbetreffende bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad keurt het protocol inzake de gegevensuitwisseling met EcoWerf goed.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 januari 2022

 

Addendum samenwerkingsovereenkomst Fluvius - project 075151 Blerebergstraat en Dorpsstraat

Motivering

 

Feiten en context

De Blerebergstraat is in het zoneringsplan van VMM ingekleurd als collectief te optimaliseren buitengebied.

 

Fluvius is gelast met het aanleggen van riolering in deze zone.

 

De gemeente heeft een samenwerkingsovereenkomst met Fluvius om gelijktijdig wegenwerken uit te voeren. Deze overeenkomst werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 14 mei 2009.

 

Er is een addendum nodig om Aquafin toe te voegen aan de samenwerkingsovereenkomst voor onder andere het samen realiseren van het bufferbekken op de Leigracht.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Aquafin wordt toegevoegd aan de samenwerkingsovereenkomst. Kosten worden verdeeld a rato van het aandeel van elke partij.

 

Financiële gevolgen

Het project is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025.

 

Bijlagen

Samenwerkingsovereenkomst

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het addendum aan de bestaande samenwerkingsovereenkomst voor project R/002671 tussen Fluvius, Aquafin en het gemeentebestuur wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2

De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd om de voorliggende overeenkomst te ondertekenen.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering en opvolging van dit besluit.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur. " "

Het addendum aan de samenwerkingsovereenkomst wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 januari 2022

 

VBR Sint-Gertrudendries - erfdienstbaarheid

Motivering

 

Feiten en context

Aquafin plant een rioleringswerk 'verbindingsriolering Sint-Gertrudendries' en hiervoor is een erfdienstbaarheid noodzakelijk op een perceel van de gemeente Tielt-Winge.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De riolering wordt naast de weg gelegd. Het betreft hier een perceel van de gemeente Tielt-Winge, kadastraal gekend, afdeling 4, sectie C, nr. 312/2B.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

                     Overeenkomst tot vestiging van erfdienstbaarheid

                     Terreinbeschrijving

                     Grondinnemingsplan

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeente verleent aan Aquafin het recht om een ondergrondse afvalwatercollector en toebehoren te plaatsen, overeenkomstig het aangeduid tracé op het aangeduid perceel, afdeling 4, sectie C, nr. 321/2B. De werken gaan gepaard met de nodige tijdelijke inneming voor werkzone.

 

Artikel 2

De rechten en plichten van alle partijen bevinden zich in de overeenkomst, als bijlage bij deze beslissing en er integraal deel van uitmakend.

 

Artikel 3

De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd om deze overeenkomst namens de gemeente te ondertekenen.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan Aquafin.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld in artikels 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur." "

De erfdienstbaarheid wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.