Gemeenteraad van Tielt-Winge

20 maart 2025

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Jo Smekens

burgemeester:

Katrien Houtmeyers

schepen:

Jan Loddewykx, Bart Willems, Manuela Vervoort, Steve Cleynen, Gert Van denstorme

raadslid:

Ilse Roelants, Filip Charlier, Eric Roskin, Germaine Willems, Agnes Van de Gaer, Gerry Caluwaerts, Rudi Beeken, Gunther Clinckx, Kris Cornelissen, Tom Craeninckx, Marleen De Vry, Raf Alaerts, Jasper Trompet, Fons Lemmens

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

 

Overzicht punten

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Goedkeuring notulen vorige gemeenteraden

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 17 juni 2021, zoals gewijzigd op 17 maart 2022, 16 maart 2023 en 18 januari 2024, keurt de gemeenteraad de notulen van de zittingen van 20 februari 2025 en 6 maart 2025 goed.

 

Bijlagen

         Ontwerpnotulen gemeenteraad van 20 februari 2025 (via Meeting.mobile).

         Audioverslag GR van 20 februari 2025.

         Index audioverslag GR van 20 februari 2025.

         Mondelinge vragen OR en GR 20 februari 2025.

         Ontwerpnotulen gemeenteraad van 6 maart 2025 (via Meeting.mobile).

         Audioverslag GR van 6 maart 2025.

         Agenda gemeenteraad van 20 maart 2025.

 

" "

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Kennisneming benoeming en eedaflegging burgemeester

Motivering

 

Feiten en context

De Vlaamse Regering, bij delegatie de minister van Binnenlands Bestuur, benoemde via besluit van 19 februari 2025 de burgemeester. Dat besluit wordt ter kennis gebracht van de benoemde burgemeester, de gemeente en de provinciegouverneur. De aangewezen-burgemeester aanvaardde haar mandaat als burgemeester en legde de decretale eed af in handen van de provinciegouverneur op 6 maart 2025.

 

De gemeenteraad neemt heden kennis van het benoemingsbesluit en van de eedaflegging van de benoemde burgemeester.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De Vlaamse Regering, bij delegatie de minister van Binnenlands Bestuur, benoemde via besluit van 19 februari 2025 mevrouw Katrien Houtmeyers als burgemeester (publicatie in het Belgisch Staatsblad van 4 maart 2025). Dat besluit wordt ter kennis gebracht van de benoemde burgemeester, de gemeente en de provinciegouverneur. De aangewezen-burgemeester aanvaardde haar mandaat als burgemeester en legde de decretale eed af in handen van de provinciegouverneur op 6 maart 2025.

 

De gemeenteraad neemt heden kennis van het benoemingsbesluit en van de eedaflegging van de benoemde burgemeester.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         MB van 19 februari 2025

         Akte eedaflegging 6 maart 2025

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt heden kennis van het benoemingsbesluit en van de eedaflegging van de benoemde burgemeester Katrien Houtmeyers. " "

De gemeenteraad neemt heden kennis van het benoemingsbesluit en van de eedaflegging van de benoemde burgemeester Katrien Houtmeyers.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Huishoudelijk reglement raad

Motivering

 

Feiten en context

Ingevolge artikel 38 van het Decreet over het lokaal bestuur (hierna: DLB) stelt de gemeenteraad bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende (en deels ook verplicht op te nemen) maatregelen worden opgenomen in verband met de werking van de raad.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Raadsbeslissingen van 17 juni 2021 met wijzigingen op 17 maart 2022, 16 maart 2023 en 18 januari 2024.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Ingevolge artikel 38 DLB stelt de gemeenteraad bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende (en deels ook verplicht op te nemen) maatregelen worden opgenomen in verband met de werking van de raad.

 

Het is belangrijk voor de raad, de voorzitter en de algemeen directeur om snel over een huishoudelijk reglement te kunnen beschikken en duidelijkheid te hebben over praktische-organisatorische aspecten op korte termijn; enkele praktische topics werden al gewijzigd met oog op een eventuele latere meer uitgebreide, bijkomende evaluatie (en bijsturing) van het reglement. Het betreft o.m. bepalingen rond de wijze van vergadering (plaats van de raadsleden), de werking van raadscommissie/deontologische commissie, de vergoeding van de raadsleden en de (door aanpassing van het DLB vereiste) schrapping van de bijlage 'Inspraak en participatie'.

 

Heden werd een gelijklopend huishoudelijk reglement voor de raad voor maatschappelijk welzijn goedgekeurd.

 

De gemeenteraad kan te allen tijde het huishoudelijk reglement wijzigen: het is de bedoeling om dit reglement uiterlijk na een jaar werking te evalueren.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Geen bijlagen.

 

Besluit:

14 stemmen voor: Katrien Houtmeyers, Jo Smekens, Jan Loddewykx, Bart Willems, Manuela Vervoort, Steve Cleynen, Gert Van denstorme, Ilse Roelants, Filip Charlier, Eric Roskin, Marleen De Vry, Raf Alaerts, Jasper Trompet en Fons Lemmens.
7 stemmen tegen: Germaine Willems, Agnes Van de Gaer, Gerry Caluwaerts, Rudi Beeken, Gunther Clinckx, Kris Cornelissen en Tom Craeninckx.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt in toepassing van artikel 38 van het DLB het “Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad  van Tielt-Winge” vast, luidende als volgt :

 

“Huishoudelijk reglement voor de gemeenteraad van Tielt-Winge (versie 20.03.2025)

 

BIJEENROEPING

 

Art. 1, §1.

De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.

 

De gemeenteraad vergadert in de regel één keer per maand, behalve in juli en augustus.

 

De vergaderingen gaan door op de derde donderdag van de maand, direct aansluitend op de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn, om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Indien deze donderdag samenvalt met een wettelijke feestdag, vergadert de raad op de daarop volgende donderdag.

 

De gemeenteraad kan afwijken van deze vergaderdata bij expliciete, voorafgaande beslissing.

 

De raadsvoorzitter kan, zo bijzondere omstandigheden daartoe noodzaken, de gemeenteraad samen roepen op een andere locatie die deel uitmaakt van de infrastructuur van het lokaal bestuur.

 

Er kan geopteerd worden voor een digitale organisatie van de gemeenteraad onder de hierna vermelde voorwaarden en in de hierna vermelde uitzonderlijke omstandigheden. Het betreft dan een vergadering in een digitale omgeving die de bevolking op afstand via een audiovisuele liveverbinding kan volgen.

 

Een vergadering als vermeld in het vorige lid, kan doorgaan als al de volgende voorwaarden zijn vervuld:

1° ieder lid heeft afzonderlijk digitaal toegang tot de beraadslaging en de stemming;

2° de leden zijn zichtbaar en hoorbaar herkenbaar op een wijze waardoor hun identiteit kan worden vastgesteld;

3° de voorzitter is in staat om de orde te handhaven;

4° bij een stemming over een onderwerp waarvoor geen geheime stemming is voorgeschreven, maakt ieder lid dat aan de vergadering deelneemt, zijn stem uitdrukkelijk kenbaar. De voorzitter controleert de authenticiteit van de uitgebrachte stem en maakt de uitslag onmiddellijk bekend. Bij een geheime stemming wordt de stemming op zodanige digitale wijze georganiseerd dat de voorzitter de authenticiteit van de uitgebrachte stem kan controleren, waarbij een geheime stem niet herleid kan worden tot het lid dat de stem heeft uitgebracht. De voorzitter maakt de uitslag onmiddellijk bekend.

 

Als de vergadering van de gemeenteraad op digitale wijze worden georganiseerd, wordt de agenda en de dossiers die erop betrekking hebben, minstens digitaal aan de raadsleden ter beschikking gesteld.

De voorzitter van een vergadering die op digitale wijze wordt georganiseerd, kan zich laten bijstaan door een personeelslid van de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de algemeen directeur aanwijst.

Bij de openbare vergadering van de gemeenteraad, die op digitale wijze wordt georganiseerd, vindt het publiek via de webtoepassing van de gemeente de dag en het tijdstip van de vergadering en de link naar de livestream.

 

Met uitzonderlijke omstandigheden in de zin van dit artikel worden verstaan: alle sanitaire of overmachtsomstandigheden die maken dat een fysieke vergadering van de gemeenteraad niet op een veilige manier kan worden georganiseerd voor raadsleden, publiek en administratief ondersteunend personeel.

 

§2.

De raadsvoorzitter beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op.

De raadsvoorzitter kan de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn bijeenroepen door een gezamenlijke oproeping met als bedoeling de vergaderingen aansluitend te laten doorgaan. Hierbij stelt de raadsvoorzitter voor beide raden duidelijk onderscheiden agenda’s op.

In functie van noodwendigheden kan de gemeenteraad de raad voor maatschappelijk welzijn ook voorafgaan.

 

§3.

De oproeping wordt op digitale en beveiligde wijze verzonden. De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden digitaal ter beschikking gesteld via de notuleringstoepassing.

 

§4.

De raadsvoorzitter moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van:

1° een derde van de zittinghebbende leden;

2° een vijfde van de zittinghebbende leden als zes weken na de datum van de vorige gemeenteraad nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus;

3° het college van burgemeester en schepenen;

4° de burgemeester als het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester.

In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing, en de datum en het uur van de beoogde vergadering. De algemeen directeur bezorgt vervolgens de voorstellen aan de raadsvoorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de raadsvoorzitter de oproepingstermijnen bepaald in art. 2 van dit reglement, kan nakomen.

De raadsvoorzitter roept de vergadering bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda.

 

Art. 2, §1.

De oproeping (of gezamenlijke oproeping) wordt tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering bezorgd aan de gemeenteraadsleden.

In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.

 

§2.

De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

Een gezamenlijke oproeping bevat duidelijk onderscheiden agenda’s voor de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Art. 3, §1.

Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de raadsvoorzitter. Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen, noch het college als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.

 

§2.

De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de raadsvoorzitter onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.

 

OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING

 

Art. 4, §1.

De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar.

 

§2.

De vergadering is niet openbaar als:

1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de raadsvoorzitter de behandeling in besloten vergadering;

2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

De vergaderingen over de beleidsrapporten (het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.

 

Art. 5.

De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

Bij een gezamenlijke oproeping opent de raadsvoorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij hij/zij de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de raadsvoorzitter de raad voor maatschappelijk welzijn waarna de agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn volledig afgewerkt wordt. Na het sluiten van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn, opent de raadsvoorzitter het besloten deel van de gemeenteraad.

Als tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de gemeenteraad, enkel met dit doel, worden onderbroken.

Als tijdens de besloten vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken.

 

Art. 6.

De gemeenteraadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

 

INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN EN PUBLIEK 

 

Art. 7.

Plaats, dag en uur van de gemeenteraadsvergadering en de agenda worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de webstek van de gemeente. Dit gebeurt uiterlijk acht dagen voor de vergadering.

Indien raadsleden punten aan agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat deze is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat deze is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

 

Art. 8.

De beslissingen van de gemeenteraad worden door de burgemeester bekendgemaakt op de webstek van de gemeente zoals bepaald in art. 285 tot 287 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Art. 9, §1.

De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden digitaal ter beschikking gesteld via de notuleringstoepassing. De dossiers liggen eveneens tijdens de kantooruren (en na afspraak met de bevoegde dienst) ter inzage van de raadsleden bij de bevoegde dienst.

In afwijking van vorig lid worden de dossiers en bijlagen bij de agendapunten van een besloten zitting niet verspreid en niet ter beschikking gesteld via de notuleringstoepassing. Ze blijven wel ter inzage van de raadsleden bij de algemeen directeur (of de door hem aangeduide dienst) en kunnen daar - na afspraak -  geraadpleegd worden.

 

§2.

Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening, worden op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop het ontwerp besproken wordt aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd.

Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.

Deze stukken worden digitaal ter beschikking gesteld via de notuleringstoepassing. De dossiers liggen eveneens tijdens de kantooruren (en na afspraak met de financiële dienst) ter inzage van de raadsleden op de financiële dienst.

 

§3.

Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de gemeenteraad.

Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

De raadsleden richten hun verzoek mondeling of schriftelijk aan de algemeen directeur.

Op een schriftelijk vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het raadslid een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt tijdens de kantooruren tenzij anders wordt overeengekomen.

 

Art. 10, §1.

De gemeenteraadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van de gemeente betreffen.

 

§2.

De notulen van het college van burgemeester en schepenen worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, verstuurd aan de gemeenteraadsleden. Deze worden digitaal ter beschikking gesteld via de notuleringstoepassing. De raadsleden worden hiervan per email op de hoogte gebracht.

 

§3.

De briefwisseling gericht aan de raadsvoorzitter en die bestemd is voor de gemeenteraad, wordt meegedeeld aan de gemeenteraadsleden.

 

§4.

Alle andere documenten en dossiers dan die bedoeld in art. 9 en art. 10, §2 tot §3, die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, kunnen door de raadsleden ter plaatse geraadpleegd worden tijdens de kantooruren mits voorafgaande vraag aan de algemeen directeur.

Om de algemeen directeur in de mogelijkheid te stellen te onderzoeken of de gevraagde stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, delen de raadsleden aan de algemeen directeur schriftelijk mee welke documenten zij wensen te raadplegen.

Aan de raadsleden wordt uiterlijk binnen acht werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien.

 

§5.

De gemeenteraadsleden kunnen een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten. De vergoeding die eventueel wordt gevraagd voor het afschrift, mag in geen geval meer bedragen dan de kostprijs.

De raadsleden doen hun aanvraag tot het verstrekken van een afschrift via voorafgaande schriftelijke vraag (inclusief e-mail) aan de algemeen directeur.

 

§6.

De gemeenteraadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert te bezoeken.

Om de algemeen directeur in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en welk uur.

Tijdens het bezoek van een gemeentelijke inrichting mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.

 

Art. 11.

De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge vragen van actuele aard, vragen om uitleg alsook schriftelijke vragen te stellen.

Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord, behoudens gevallen van overmacht.

Raadsleden die een vraag om uitleg willen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, bezorgen hun toegelichte vraag om uitleg uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering schriftelijk aan de algemeen directeur, die de vragen bezorgt aan de raadsvoorzitter en het college van burgemeester en schepenen. Vragen om uitleg worden vooraan op de agenda van de gemeenteraad geplaatst. Vragen om uitleg over hetzelfde onderwerp worden samengevoegd. Vragen om uitleg over een aangelegenheid van bovenlokaal belang zijn onontvankelijk.

Vragen om uitleg over onderwerpen die voorkomen op de agenda van de gemeenteraad kunnen niet afzonderlijk worden geagendeerd als mondelinge vraag. Deze vragen kunnen worden gesteld tijdens de bespreking van het punt in de gemeenteraad.

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering van de gemeenteraad kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen van actuele aard over gemeentelijke aangelegenheden. Raadsleden die een mondelinge vraag van actuele aard willen stellen, geven de raadsvoorzitter en het college van burgemeester en schepenen kennis van het onderwerp ervan uiterlijk om 15 uur van de tweede werkdag, voorafgaand aan de dag van de gemeenteraad. Op de mondelinge vragen van actuele aard wordt indien mogelijk op de gemeenteraad zelf geantwoord of ten laatste tijdens de volgende zitting. Hetzelfde recht komt toe aan de raadsleden die geen lid zijn van een fractie.

Als er meerdere soortgelijke mondelinge vragen van actuele aard worden ingediend, kan de raadsvoorzitter aan de gemeenteraad voorleggen om de vragen als actualiteitendebat op de agenda van de gemeenteraad bij hoogdringendheid toe te voegen. Daartoe kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de hoogdringendheid worden in de notulen vermeld.

De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen voor te stellen een themadebat te organiseren. Het voorstel moet worden toegelicht en wordt schriftelijk overgemaakt aan de algemeen directeur en het college van burgemeester en schepenen. Het college van burgemeester en schepenen beslist over het voorstel en deelt het desgevallend mee aan de raadsvoorzitter om het op de agenda van de erop volgende gemeenteraad te plaatsen met dien verstande dat per zittingsjaar slechts twee themadebatten kunnen worden gehouden.

 

QUORUM

 

Art. 12.

Vooraleer aan de vergadering van de gemeenteraad deel te nemen, tekenen de leden de aanwezigheidslijst. De namen van de leden die deze lijst tekenden, worden in de notulen vermeld als aanwezig.

 

Art. 13, §1.

De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende leden van de gemeenteraad aanwezig is.

Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de raadsvoorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan. Hiervan wordt melding gemaakt in de notulen.

 

§2.

De gemeenteraad kan echter, als deze eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur overgenomen.

 

WIJZE VAN VERGADEREN

 

Art. 14, §1.

De raadsvoorzitter zit de vergaderingen van de gemeenteraad voor, en opent en sluit de vergaderingen.

Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de raadsvoorzitter de vergadering voor geopend.

 

§2.

Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het decreet over het lokaal bestuur of in andere wetgeving. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en /of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de raadsvoorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

 

§3.

De raadsvoorzitter heeft de politie van de vergadering. Dit houdt ook in dat ingeval er geen consensus is over de (ordentelijke) fysieke plaatsing van de raadsleden in het halfrond, de raadsvoorzitter autonoom (maar rekening houdende met de logica der stemvolgorde en fracties) bepaalt waar de raadsleden zullen plaats nemen in de raadzaal.

 

Art. 15, §1.

De raadsvoorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

De gemeenteraad vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij de raad er anders over beslist.

 

§2.

Een punt dat niet op de agenda van de gemeenteraad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

 

Art. 16, §1.

Nadat het agendapunt desgevallend werd toegelicht, geeft de raadsvoorzitter het woord aan elke fractie volgens een voorafgaand bepaalde beurtrol.

 

§2.

Indien de gemeenteraad deskundigen wenst te horen, bepaalt de raadsvoorzitter wanneer ze aan het woord komen.

De raadsvoorzitter kan aan de algemeen directeur of een door hem gemandateerde die aanwezig is op de zitting, vragen om toelichtingen te geven.

 

Art. 17.

Het woord kan door de raadsvoorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking aldus wordt geschorst :

1° om te vragen dat men niet zal besluiten;

2° om de verdaging te vragen;

3° om een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie;

4° om voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou behandeld worden;

5° om te eisen dat het voorwerp van de beslissing concreet zou omschreven worden;

6° om naar het reglement te verwijzen.

 

Art. 18.

De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd.

 

Art. 19.

Niemand mag onderbroken worden wanneer hij/zij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

Als een gemeenteraadslid, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de raadsvoorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de raadsvoorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de raadsvoorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de raadsvoorzitter.

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

Het uitweiden over aangelegenheden die behoren behandeld te worden tijdens de besloten zitting worden geacht in strijd te zijn met de orde van de openbare zitting.

 

Art. 20, §1.

De raadsvoorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering.

Van de handelingen die hij/zij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.

Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de raadsvoorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de raadsvoorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

 

§2.

De raadsvoorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

De raadsvoorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.

 

Art. 21.

Tenzij de raadsvoorzitter uitdrukkelijk een verlenging toestaat, is de maximumspreektijd (met uitzondering van de bespreking van (budgettaire) beleidsrapporten), te starten na de toelichting door bevoegd schepen of burgemeester:

a) bij een bespreking over een punt op de agenda

1° 5 minuten per fractie;

2° 5 minuten per raadslid die geen lid is van een fractie;

b) bij een actuele vraag: 3 minuten voor de vraagsteller, zowel bij het stellen van de vraag als bij de repliek.

c) in een thema- of actualiteitendebat

1° 10 minuten per fractie;

2° 10 minuten per raadslid die geen lid is van een fractie;

De raadsvoorzitter mag de fractie of het raadslid dat de maximumspreektijd overschrijdt het woord ontnemen.

 

Art. 22, §1.

Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de raadsvoorzitter aan dat hij/zij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij/zij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

 

§2.

Het gemeenteraadslid moet zich focussen op een actieve, een mandaatwaardige en respectvolle deelname aan de vergadering, wat inhoudt dat het gemeenteraadslid zich niet laat afleiden door de technologische snufjes. Dit houdt o.m. in dat tijdens de vergadering de mobiele telefoon wordt stilgezet, dat oproepen enkel in geval van overmacht worden beantwoord, dat er geen foto’s door raadsleden van anderen worden genomen en dat er geen facebook-, twitter- of andere sociale media-accounts worden bijgewerkt tijdens de zitting.

 

Art. 23.

Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij/zij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de raadsvoorzitter de bespreking.

 

WIJZE VAN STEMMEN

 

Art. 24, §1.

Voor elke stemming in de gemeenteraad omschrijft de raadsvoorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

 

§2.

De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

 

Art. 25, §1.

De gemeenteraad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.

Nadat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

 

§2.

De gemeenteraad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.

In afwijking daarvan kan elk gemeenteraadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij/zij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport.  In dat geval mag de gemeenteraad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de raad voor maatschappelijk welzijn voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de raad voor maatschappelijk welzijn het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

 

Art. 26, §1.

De leden van de gemeenteraad stemmen niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in § 3.

 

§2.

Er zijn drie mogelijke werkwijzen van stemmen:

1° de mondelinge stemming;

2° de geheime stemming;

3° de elektronisch uitgebrachte naamstemming.

 

§3.

Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:

1° de vervallenverklaring van het mandaat van gemeenteraadslid en van schepen;

2° het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

3° individuele personeelszaken.

 

Art. 27.

De mondelinge stemming geschiedt door, elk raadslid ‘ja’, ‘neen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken. Zij doen dat (met uitzondering van de raadsvoorzitter) in volgorde van de plaats in de vergaderzaal.

 

Art. 28.

De raadsvoorzitter stemt als laatste, behalve bij geheime stemming.

Wanneer er na de stem van de raadsvoorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn, dan is er staking van stemmen en is het voorstel verworpen (behalve in de gevallen van art. 31 van dit reglement). De stem van de raadsvoorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen.

 

Art. 29.

Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt een potlood ter beschikking gesteld.

De raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembrief.

Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de raadsvoorzitter en de jongste twee raadsleden waarvan minstens één behorende tot een partij die niet zetelt in het college. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

 

Art. 30.

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Art. 31.

Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG

 

Art. 32, §1.

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk raadslid of hij/zij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield. 

 

§2.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden.

Van zodra het lokaal bestuur beschikt over een passend audio(visueel)-opnamesysteem, zal het zittingsverslag vervangen worden door een integrale audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting.

Een raadslid kan vragen om in het schriftelijk zittingsverslag (zolang dit van toepassing is) de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen. Dergelijk zittingsverslag vormt geen uitgebreid verslag en geeft enkel de essentie weer van de tussenkomsten. Het raadslid dat zijn tussenkomst wil vermeld zien in het schriftelijk zittingsverslag bezorgt aan de algemeen directeur voor aanvang van de zitting, of uiterlijk de tweede werkdag volgend op de vergadering, de digitale versie van zijn tussenkomst aan de algemeen directeur.

 

§3.

Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld of opname gemaakt.

 

Art. 33, §1.

De notulen en het schriftelijk zittingsverslag (zolang dit van toepassing is) van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§2.

De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering digitaal ter beschikking via de notuleringstoepassing.

 

§3.

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het schriftelijk zittingsverslag (zolang dit van toepassing is) van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het schriftelijk zittingsverslag in die zin aangepast.

Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen en het schriftelijk zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de raadsvoorzitter en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

§4.

Zo dikwijls de gemeenteraad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige raadsleden ondertekend.

 

Art. 34, §1.

De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de algemeen directeur overeenkomstig artikel 279 en 281 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§2.

De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279, §1 tot §3 en §5 van het decreet over het lokaal bestuur, worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de algemeen directeur. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform artikel 280 en artikel 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§3.

De ondertekening van akten en documenten van de gemeente kan gebeuren via elektronische handtekening overeenkomstig de bepalingen van artikel 276 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

FRACTIES

 

Art. 35, §1.

Het gemeenteraadslid of de gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie.

De gemeenteraad kan autonoom beslissen over de materiële en logistieke ondersteuning van de in de gemeenteraad zetelende fracties. De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de praktische uitwerking van deze fractieondersteuning.

 

§2.

Het gemeenteraadslid dat zijn oorspronkelijke fractie wil verlaten, deelt dit schriftelijk mee aan de raadsvoorzitter. De gemeenteraad neemt hiervan kennis in de eerstvolgende vergadering.

 

RAADSCOMMISSIE

 

Art. 36.

Door de gemeenteraad kan steeds, naar gelang de noden, beslist worden om ad hoc en tijdelijk een bijzondere gemeenteraadscommissie te installeren voor een bepaalde opdracht of ‘project’.

 

De gemeenteraad installeert in elk geval in haar schoot een deontologische commissie, zoals bepaald door het decreet van 3 februari 2023 tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, wat betreft de oprichting van een deontologische commissie bij de gemeenteraad en de districtsraad.

 

Het aantal leden van de deontologische commissie bedraagt 1 per fractie en evenveel als het aantal fracties in de gemeenteraad. Onafhankelijke raadsleden vormen geen fractie en zijn niet vertegenwoordigd in de deontologische commissie.

 

Bij deze voordracht kunnen ook één plaatsvervanger aangeduid worden die het commissielid vervangt bij afwezigheid of wanneer die betrokken partij is. Een plaatsvervanger is een raadslid voorgedragen door dezelfde fractie, tenzij de fractie maar één lid telt. In dat geval kan ook een raadslid van een andere fractie voorgesteld worden. Een fractie kan tijdens de bestuursperiode steeds beslissen een ander lid aan te duiden en/of één of meer plaatsvervangers te vervangen of toe te voegen.

 

Gaat het om een mogelijke schending van de code door de voorzitter van de commissie, dan wordt tijdens de hele procedure daarover de voorzitter vervangen conform art. 7, §5, derde lid 2° van het decreet over het lokaal bestuur door het commissielid met de hoogste rang in de raad.

 

Gaat het om een mogelijke schending van de code door een lid van de commissie, dan wordt tijdens de hele procedure daarover het lid vervangen door de plaatsvervanger.

 

VERGOEDINGEN RAADSLEDEN

 

Art. 37, §1.

Aan de gemeenteraadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor de vergaderingen van de gemeenteraad (al dan niet geheel of gedeeltelijk bijgewoond) waarop zij aanwezig zijn.

 

§2.

Het presentiegeld bedraagt 108,37 euro tegen 100% (gekoppeld aan spilindex 138,01) voor de vergaderingen van de gemeenteraad.

 

De in dit artikel vermelde bedragen worden geïndexeerd op basis van de bepalingen van art. 9 en 18 van het besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris.

 

Het recht om een dubbel presentiegeld toe te kennen aan de raadsvoorzitter komt toe aan de gemeenteraad.

 

De raadsvoorzitter ontvangt een dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de gemeenteraad die hij/zij voor minstens de helft van de agenda voorzit.

 

Art. 38, §1.

Gemeenteraadsleden kunnen de kosten van studiedagen of vormingscursussen, terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover studiedagen of vormingscursussen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken.

De terugvorderbare kosten mogen niet buitensporig zijn en moeten vergelijkbaar zijn met deze van vormingsinitiatieven voor gemeente- en OCMW-personeel. Ze betreffen in principe enkel vorming of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.

De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur.

 

§2.

Jaarlijks wordt een overzicht gemaakt van de terugbetaling van de kosten van de mandatarissen. Dat document is openbaar.

 

§3.

De gemeente sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de gemeenteraadsleden. De gemeente sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de gemeenteraadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt.

 

Artikel 2

Dit huishoudelijk reglement treedt in werking met ingang vanaf 21 maart 2025 en wordt bekend gemaakt conform artikel 286 DLB.

 

Artikel 3

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 17 juni 2021, zoals laatst gewijzigd bij raadsbeslissing van 18 januari 2024, wordt met ingang vanaf 21 maart 2025 opgeheven door dit huishoudelijk reglement.

 

Artikel 4

De gemeenteraad evalueert het voorliggende huishoudelijke reglement tijdens het eerste semester van 2026.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e.v. van het DLB. " "

Vaststelling van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Beslissing houdende vaststelling van de deontologische code van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen

Motivering

 

Feiten en context

Bij aanvang van de nieuwe legislatuur dient opnieuw een deontologische code vastgesteld te worden ingevolge artikels 39 en 55 van het Decreet over het lokaal bestuur (hierna: DLB).

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Raadsbeslissing van 21 maart 2019, met wijziging op 16 maart 2023.

 

Adviezen

Er zijn geen adviezen.

 

Argumentatie

Bij aanvang van de nieuwe legislatuur dient opnieuw een deontologische code vastgesteld te worden ingevolge 39 en 55 DLB.

 

Het college van burgemeester en schepenen opteert ervoor om ingevolge artikel 55 de deontologische code voor de gemeenteraad integraal over te nemen, zodat er geen nood is aan het opstellen van een aparte code voor het college van burgemeester en schepenen.

 

Het is belangrijk voor de raad, de voorzitter en de algemeen directeur om snel over een deontologische code te kunnen beschikken en duidelijkheid te hebben over praktisch-organisatorische aspecten op korte termijn: de aanpassingen aan de vorige versie zijn bijgevolg minimaal (rol voorzitter deontologische commissie).

 

Heden werd een gelijklopende deontologische code voor de OCMW-raad, het vast bureau en het bijzonder comité voor de sociale dienst goedgekeurd.

 

De raad kan te allen tijde deze deontologische code wijzigen en het is de bedoeling om deze code na een jaar werking te evalueren.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Geen bijlagen.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt in toepassing van artikels artikels 39 en 55 van het DLB het “Deontologische code van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen van Tielt-Winge” vast, luidende als volgt:

 

Deontologische code van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen van Tielt-Winge (versie 20.03.2025)

 

1. Definities en toepassingsgebied

 

Artikel 1

§1. Deze code geeft voor de gemeenteraad van Tielt-Winge uitvoering aan de artikels 39 en 55 van het Decreet over het lokaal bestuur. Het college van burgemeester en schepenen heeft naar analogie dezelfde deontologische code als de code die wordt aangenomen voor de gemeenteraad.

Deze deontologische code omvat het geheel van beginselen, gedragsregels, richtlijnen en principes, die de gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandatarissen tot leidraad dienen bij de uitoefening van hun mandaat en bij de dienstverlenende activiteiten ten behoeve van de bevolking. Onder uitvoerende lokale mandatarissen wordt begrepen de burgemeester en de schepenen.

De gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandatarissen engageren zich ten volle om de bestaande wettelijke regels die deontologische plichten vastleggen ten volle te respecteren.

§2. Gemeenteraadsleden die krachtens een beslissing van de gemeenteraad andere mandaten bekleden (bijvoorbeeld in het kader van een intergemeentelijk samenwerkingsverband), zijn er in die hoedanigheid, en ongeacht het bestaan van een eigen deontologische code voor dat of die mandaten, eveneens toe gehouden de bepalingen van deze deontologische code na te leven.

Deze code is ook van toepassing voor groepen van gemeenteraadsleden die aan collectieve dienstverlening doen. De gemeenteraadsleden engageren er zich toe deze regels ook te laten naleven door hun medewerkers of door derden die in hun opdracht handelen.

Gemeenteraadsleden die ook een ander openbaar mandaat bekleden (bijvoorbeeld provincieraadslid of een parlementair mandaat) houden zich, gelet op een zekere samenhang en functionele wisselwerking tussen deze mandaten, aan de deontologische code voor al hun dienstverlenende activiteiten, ook als zij die uitoefenen uit hoofde van hun ander mandaat. De gemeenteraadsleden moeten erover waken dat zij, ook buiten hun politieke activiteiten en in het licht van deze code, geen dienstverlenende activiteiten ontplooien die de eer en de waardigheid van hun mandaat kunnen schaden.

§3. Het doel van deze gedragscode is de gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandatarissen een houvast te bieden bij het bepalen van normen omtrent de integriteit van het bestuur. De code bevat regels zowel voor de gemeenteraad, al voor het college van burgemeester en schepenen in hun geheel, als voor de leden ervan afzonderlijk.

De code geeft niet per definitie regels die rechtskracht hebben, maar heeft vooral bestuurlijke en politieke relevantie. Gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandatarissen zijn op de naleving van gedragscodes aanspreekbaar en wanneer zij zich er niet aan houden kan dat gevolgen hebben voor hun functioneren en voor hun positie.

Naast deze code bestaan er voorschriften die in wet of elders geregeld zijn, bijvoorbeeld over fraude, valsheid in geschrifte, over overheidsopdrachten, over onverenigbaarheden. Dergelijke voorschriften zijn niet uitputtend in deze code opgenomen, maar gelden uiteraard onverminderd de bepalingen van deze code.

§4. Wanneer in deze code gemakshalve telkens gesproken wordt over de burger of bevolking, moet dit wel degelijk zo worden begrepen dat het niet enkel over een persoon kan gaan, maar ook over een groep, een vereniging of een bedrijf.

 

2. Algemene plichten, doelstellingen en uitgangspunten

 

Artikel 2

De gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandatarissen zullen voor de omschrijving van hun eigen dienstverleningsactiviteiten geen termen gebruiken die verwarring creëren met officieel door overheden ingestelde dienstverlening (dus bijvoorbeeld niet de termen 'ombudsman', 'ombudsdienst', ‘klachtenbehandeling’, klachtendienst', 'klachtenmanagement' of andere vergelijkbare samenstellingen met 'ombud' en 'klacht').

 

Artikel 3

Bij hun optreden als gemeenteraadslid in en buiten het gemeentebestuur en in hun contacten met individuen, groepen, instellingen en bedrijven geven de gemeenteraadsleden voorrang aan het algemeen belang boven particuliere belangen en zij vermijden elke vorm van belangenvermenging.

Het algemeen belang van de gemeente Tielt-Winge is belangrijker dan het particuliere belang van wie dan ook. De eer en de waardigheid van het mandaat komen in het gedrang als een gemeenteraadslid of de uitvoerende lokale mandataris handelt in strijd met dit algemeen belang en als hij of zij zichzelf of andere persoonlijk voordeel wil toekennen ten koste van de gemeente. Ook buiten hun politieke activiteiten houden uitvoerende mandatarissen rekening met de eer en de waardigheid van hun mandaat.

Elke vorm van rechtstreekse dienstverlening, informatiebemiddeling of doorverwijzing gebeurt zonder enige materiële of geldelijke tegenprestatie van welke aard ook en mag geen vorm van cliëntenwerving inhouden.

 

Artikel 4

Kernbegrippen van bestuurlijke integriteit

Gemeenteraadsleden en uitvoerende mandatarissen stellen bij hun handelen de kwaliteit van het openbaar bestuur centraal. Integriteit van het openbaar bestuur is daarvoor een belangrijke voorwaarde. De belangen van de gemeente -en in het verlengde daarvan die van de burgers- zijn het primaire richtsnoer.

Bestuurlijke integriteit houdt in dat de verantwoordelijkheid die met de functie samenhangt wordt aanvaard en dat er de bereidheid is om daarover verantwoording af te leggen. Verantwoording wordt intern afgelegd aan collega-mandatarissen, de gemeenteraad, maar ook extern aan organisaties en burgers voor wie de uitvoerende mandatarissen hun functie vervullen.

Een aantal kernbegrippen is daarbij richtinggevend leidend en plaatst bestuurlijke integriteit in een breder perspectief:

 

Dienstbaarheid

Het handelen van een gemeenteraadslid en een uitvoerende lokale mandataris is altijd en volledig gericht op het belang van de gemeente en op de organisaties en burgers die daar onderdeel van uit maken.

 

Functionaliteit

Het handelen van een gemeenteraadslid en een uitvoerende lokale mandataris heeft een herkenbaar verband met de functie die hij vervult in het bestuur.

 

Onafhankelijkheid

Het handelen van een gemeenteraadslid en een uitvoerende lokale mandataris wordt gekenmerkt door onpartijdigheid, dat wil zeggen dat geen vermenging optreedt met oneigenlijke belangen en dat ook iedere schijn van een dergelijke vermenging wordt vermeden.

 

Openheid

Het handelen van een gemeenteraadslid en een uitvoerende lokale mandataris is transparant, opdat optimale verantwoording mogelijk is en de controlerende organen volledig inzicht hebben in het handelen van het gemeenteraadslid / de uitvoerende lokale mandataris en zijn / haar beweegredenen daarbij.

 

Betrouwbaarheid

Op een gemeenteraadslid en een uitvoerende lokale mandataris moet men kunnen rekenen. Die houdt zich aan zijn afspraken. Kennis en informatie waarover hij uit hoofde van zijn functie beschikt, wendt hij aan voor het doel waarvoor die zijn gegeven.

 

Zorgvuldigheid

Het handelen van een gemeenteraadslid en een uitvoerende lokale mandataris is zodanig dat alle organisaties en burgers op gelijke wijze en met respect worden bejegend en dat belangen van partijen op correcte wijze worden afgewogen.

 

Respect

De mandatarissen tonen respect in hun relaties binnen en buiten hun ambt. Zij drukken zich respectvol uit en bewaren hun zelfbeheersing. Ze onthouden zich van iedere daad van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag.

Gedragingen van de mandatarissen moeten aan deze zeven kernbegrippen afgetoetst kunnen worden.

 

Artikel 5

Het gemeenteraadslid en de uitvoerende lokale mandataris moeten op dezelfde gewetensvolle manier ten dienste staan van alle burgers die op hun dienstverlening een beroep doen, zonder onderscheid van geslacht, ras, huidskleur, afstamming, sociale stand, nationaliteit, filosofische overtuiging, partijvoorkeur of persoonlijke gevoelens jegens hen.

Tussenkomsten bij gerechtelijke en politionele instanties om de juridische besluitvorming in individuele dossiers te beïnvloeden, bijvoorbeeld om een proces-verbaal te laten seponeren, zijn verboden.

 

3. Specifieke bepalingen

 

A. Het gemeenteraadslid en de uitvoerende lokale mandataris als informatiebemiddelaar en als doorverwijzer

 

Artikel 6

Het behoort tot de wezenlijke taken van de gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandataris om informatie te ontvangen en te verstrekken en om door te verwijzen naar de geëigende diensten of instanties.

De gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandatarissen stellen informatie ter beschikking over de werking van ombudsdiensten, de diensten die instaan voor het behandelen van klachten van de burger over het optreden van de overheid, en de gemeentelijke communicatiedienst. Tevens verstrekken ze informatie over bestaande communicatie- of informatiediensten waar de burger voor informatie terecht kan.

Bestuurlijke en gerechtelijke informatie waarop de vraagsteller geen recht heeft, die de goede werking van de administratie of het gerecht kan doorkruisen of die de privacy van anderen in het gedrang kan brengen, mag door de gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandatarissen niet worden doorgegeven.

In het kader van hun algemene luisterbereidheid kunnen gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandatarissen de rol vervullen van vertrouwenspersoon.

De gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandatarissen proberen, waar mogelijk, vraagstellers door te verwijzen naar de geëigende diensten van de administratie, het gerecht, ..., zoals bijvoorbeeld de gemeentelijke communicatiedienst, de ombudsdiensten en informatieambtenaren die van overheidswege ingesteld zijn om de problemen van de vraagstellers op te lossen, of naar particuliere en overheidsdiensten die professioneel gespecialiseerd zijn in het oplossen van de opgeworpen problemen.

 

B. Het gemeenteraadslid en de uitvoerende lokale mandataris als administratieve begeleider en ondersteuner

 

Artikel 7

Gemeenteraadsleden en uitvoerende lokale mandatarissen kunnen de burgers ondersteunen en begeleiden in hun relatie met de administratie of met betrokken instanties: zij kunnen de burgers helpen om, via de daartoe geëigende kanalen en procedures, een aanvraag te richten tot de gemeentelijke (of andere) overheid, informatie te verkrijgen over de stand van zaken van een dossier, daarover verdere uitleg en verantwoording te vragen, en voorafgaande vragen te stellen over de administratieve behandeling van dossiers.

Omdat steeds meer overheidsdiensten en gespecialiseerde diensten een ombudsdienst of klachtendienst hebben ingesteld ter oplossing van conflicten, moeten de gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandatarissen de burger in eerste instantie doorverwijzen naar de bevoegde ombuds- of klachtendienst en hem informeren over het gemeentelijke systeem van klachtenbehandeling, zoals geregeld in artikels 302 en 303 van het Decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 8

Gemeenteraadsleden en uitvoerende lokale mandatarissen hebben het recht vragen te stellen naar concrete toelichting bij de bestaande regelgeving of een genomen beslissing, naar de stand van zaken van een dossier of de verantwoording voor het niet-beantwoorden van vragen door de burger gesteld.

Bij het ondersteunen en begeleiden van vraagstellers, respecteren de gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandatarissen de onafhankelijkheid van de ambtenaren en diensten, de objectiviteit van de procedures en de termijnen die als normaal beschouwd worden voor de afhandeling van soortgelijke dossiers.

 

C. Tussenkomsten

 

Artikel 9

§1. ‘Bespoedigingstussenkomsten’, waarbij de gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandataris een administratieve of gerechtelijke procedure proberen te versnellen in dossiers die zonder die tussenkomst weliswaar een langere verwerkingsperiode, maar toch een gunstig gevolg zouden krijgen, zijn niet toegestaan indien het bespoedigen van het dossier van de ene het vertragen van de behandeling van andere dossiers inhoudt (wat een vorm van favoritisme is).

Worden niet beschouwd als bespoedigingstussenkomsten en zijn derhalve toegestaan:

         vragen naar de redenen en oorzaken van de langdurige of laattijdige behandeling van een dossier

         het vestigen van de aandacht op of het meedelen, aan de behandelende ambtenaar of dienst, van bijzondere gegevens en relevante informatie die een versnelde behandeling van het dossier, gelet op de hoogdringendheid ervan, objectief rechtvaardigen

         vragen om toelichting bij de toepasselijke regelgeving

         vragen met betrekking tot de aan een genomen beslissing ten grondslag liggende elementen en motieven

§2. Verzoeken van een gemeenteraadslid of van een uitvoerende lokale mandataris om een burger onrechtmatig te begunstigen zijn verboden. Het betreft hier tussenkomsten waarbij het gemeenteraadslid zijn voorspraak aanwendt teneinde de afloop of het resultaat van een zaak of van een dossier te beïnvloeden in de door de belanghebbende burger gewenste zin zonder dat dit wettelijk gezien mogelijk zou zijn.

Worden niet beschouwd als begunstigingstussenkomsten en zijn derhalve toegestaan:

         het inwinnen en verstrekken van informatie en inlichtingen omtrent de modaliteiten, voorwaarden en organisatie van selectieprocedures, examens, geschiktheids- en bekwaamheidstests en de procedures inzake benoemingen, aanstellingen en bevorderingen

         het uitoefenen van toezicht op het correcte verloop en de objectiviteit van de in het vorig lid bedoelde procedures, examens en tests, zonder zich in het verloop ervan te mengen of er in te interveniëren met het oog op de beïnvloeding van het resultaat en/of de beoordeling

         het informeren van de belangstellenden met betrekking tot werkaanbiedingen en vacatures in de particuliere en overheidssector

 

Artikel 10

Tussenkomsten bij selectievoerende instanties, die tot doel hebben het onterecht bevorderen van kansen op benoeming, aanstelling en bevordering in de administratie en binnen de gerechtelijke sector, zijn niet toegestaan.

Als gemeenteraadsleden of uitvoerende lokale mandatarissen om steun gevraagd worden door of voor kandidaten die een bepaalde functie of bevordering ambiëren, dan delen de mandatarissen aan de kandidaten mee dat de benoeming of bevordering gebeurt op basis van de vastgelegde criteria en verwijzen ze de kandidaten door naar de geëigende instanties. In de mate zij zelf zullen beslissen over de functie of bevordering in kwestie zullen zij er zich voor hoeden geen toezeggingen te doen waaraan zij zelf geen goed gevolg kunnen verlenen.

De gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandatarissen mogen informatie inwinnen en doorgeven omtrent de voorwaarden en de organisatie van examens en bekwaamheidstests en de procedures voor benoemingen, aanstellingen en bevorderingen.

De gemeenteraadsleden mogen zich engageren tot het uitoefenen van toezicht op de objectiviteit van examens of bekwaamheidstests. Om die objectiviteit te garanderen, kunnen zij inlichtingen inwinnen over de evaluatieprocedures en -criteria. Bij de eigenlijke selecties komen zij niet tussenbeide. Nadien kunnen zij wel vragen stellen over de objectiviteit van het examen of de test, of over de objectiviteit van de evaluatie of de selectie, en in geval van overtreding of van vermoeden van overtreding, kunnen zij de tekortgedane partij bijstand verlenen, als die via de geëigende kanalen beroep aantekent.

 

Artikel 11

De gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandatarissen mogen werkzoekenden op de hoogte stellen van werkaanbiedingen in de particuliere en de overheidssector. Voor die informatietaak mogen zij geen enkele tegenprestatie, van welke aard ook, beloven of leveren aan de betrokken werkgevers. Zij moeten zich ook onthouden van enige aanbeveling, zowel schriftelijk als mondeling.

 

D. Onrechtmatige en onwettelijke voordelen

 

Artikel 12

Elke poging tot bevoordeling, waarbij de burger door toedoen van een gemeenteraadslid of de uitvoerende lokale mandataris iets probeert te bereiken wat onrechtmatig of wettelijk niet toelaatbaar is, is verboden.

Tussenkomsten van gemeenteraadsleden met de bedoeling de toewijzing van overheidsopdrachten of de uitvoering van contractuele verbintenissen met de overheid te beïnvloeden, zijn eveneens verboden.

Bij privaat-publieke samenwerkingsrelaties voorkomt het gemeenteraadslid / de uitvoerende lokale mandataris (de schijn van) bevoordeling in strijd met eerlijke concurrentieverhoudingen.

Een gemeenteraadslid of uitvoerende lokale mandataris die familie- of vriendschapsbetrekkingen of anderszins persoonlijke betrekkingen heeft met een aanbieder van werken, leveringen of diensten aan de gemeente onthoudt zich van deelname aan de besluitvorming over de betreffende (overheids)opdracht.

Een gemeenteraadslid of uitvoerende mandataris neemt van een aanbieder van werken, leveringen of diensten aan de gemeente geen faciliteiten of diensten aan die zijn onafhankelijke positie ten opzichte van de aanbieder kan beïnvloeden.

 

E. Schijndienstbetoon en ongevraagd dienstbetoon

 

Artikel 13

Alle vormen van schijndienstbetoon, waarbij de gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandatarissen bewust, maar onterecht, de indruk wekken dat zij bij de goede afloop van een dossier daadwerkelijk tussenbeide gekomen zijn (eventueel zonder dat de betrokken burger om een tussenkomst heeft gevraagd) zijn niet toegestaan. Wanneer een burger daar niet om heeft gevraagd, zal het gemeenteraadslid of de uitvoerende lokale mandataris hem niet aanschrijven om hem, in plaats van of naast de officiële kennisgeving, op de hoogte te brengen van de beslissing die genomen werd in een dossier.

 

Artikel 14

Alle vormen van ongevraagd dienstbetoon, waarbij de gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandatarissen wel degelijk daadwerkelijk optreden om de goede afloop van een persoonlijk dossier te waarborgen, maar zonder dat de betrokken burger daarom gevraagd heeft, zijn niet toegestaan.

 

F. Bekendmaking dienstverlening

 

Artikel 15

Het gemeentebestuur zal op geregelde tijdstippen de lijst van alle gemeenteraadsleden en van de uitvoerende lokale mandatarissen met hun contactadressen bekendmaken bij de bevolking via de gemeentelijke website: “www.tielt-winge.be”. Het is de gemeenteraadsleden verboden om publiciteit te maken voor dienstverlenende activiteiten.

 

Zij kunnen, aanvullend op de informatieverstrekking door de lokale overheid, bekendheid geven aan hun bereikbaarheid voor de bevolking. Deze bijkomende informatieverstrekking houdt het bekendmaken van een of meer contactadressen, naam en mandaat van de gemeenteraadsleden, telefoon- en faxnummer, e-mailadres, adres van een website, en een openbaar ambt waardige foto in. In ieder geval kan er geen melding gemaakt worden van de aard van de dienstverlening waarin zij eventueel gespecialiseerd zijn. Die regels gelden niet voor ledenbladen van politieke partijen, eigen politieke publicaties of verkiezingsdrukwerk. Publiciteit voor dienstverlening is niet toegestaan in het gemeentelijk informatieblad, andere periodieken, uitgaande van het gemeentebestuur of andere openbare of private instanties, op lokale en regionale radiozenders en op televisiezenders.

 

De gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandatarissen stellen zich verder zeer terughoudend op inzake de publicatie van ‘geposeerde’ of ‘individualiseerbare’ foto’s, in het gemeentelijk informatieblad en andere gemeentelijke communicatiekanalen, die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de uitoefening van hun functie of enige andere vorm van dienstverlening.

 

De gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandatarissen maken in hun verkiezingscampagnes en -mailings, die gericht zijn op individuen, geen melding van de diensten die zij eventueel voor de betrokkenen hebben verricht. In geen geval mogen zij de indruk wekken dat zij om steun vragen in ruil voor bewezen diensten. Zij schikken zich hierbij tevens naar de wettelijke bepalingen inzake verkiezingsuitgaven.

 

Elk gemeenteraadslid en elke uitvoerende lokale mandataris onthoudt zich van het vermelden van beweerde politieke overtuigingenvanindividuele ambtenaren (bij naam of anderszins, waarbij het duidelijk is dat het over een bepaald ambtenaar gaat) in de openbare zitting van de gemeenteraad, in persinterviews of in politieke publicaties en periodieken.

 

G. Nevenfuncties

 

Artikel 16

Een gemeenteraadslid en een uitvoerende lokale mandataris vervult geen nevenfuncties waarbij strijdigheid is of kan zijn met het belang van de gemeente.

 

Een gemeenteraadslid en een uitvoerende lokale mandataris vervult uit eigen beweging zijn verplichtingen jegens het Rekenhof inzake mandatenlijst en vermogensaangifte.

 

De kosten die een gemeenteraadslid en een uitvoerende lokale mandataris maakt in verband met een nevenfunctie uit hoofde van het ambt worden vergoed door de instantie waar de nevenfunctie wordt uitgeoefend.

 

F. Informatie

 

Artikel 17

Een gemeenteraadslid of een uitvoerende lokale mandataris gaat zorgvuldig en correct om met informatie waarover hij uit hoofde van zijn/haar ambt beschikt. Hij/zij verstrekt geen geheime informatie.

Een gemeenteraadslid of een uitvoerende lokale mandataris houdt geen informatie achter, tenzij deze geheim of vertrouwelijk is en het niet geven van informatie mogelijk is op  grond van de reglementering openbaarheid van bestuur.

 

Een gemeenteraadslid of een uitvoerende lokale mandataris maakt niet ten eigen bate of voor zijn persoonlijke betrekkingen gebruik van in de uitoefening van het ambt verkregen informatie.

 

G. Aannemen van geschenken en giften

 

Artikel 18

Geschenken en giften die een gemeenteraadslid of een uitvoerende lokale mandataris uit hoofde van zijn functie ontvangt, worden gemeld en geregistreerd en zijn eigendom van de gemeente. Er wordt een gemeentelijke bestemming voor gezocht.

 

Indien een uitvoerend mandataris als zodanig geschenken of giften ontvangt die een waarde van minder dan 50 euro vertegenwoordigen, kunnen deze in afwijking van het bovenstaande worden behouden en behoeven ze niet te worden gemeld en geregistreerd.

 

Geschenken en giften worden niet op het thuisadres ontvangen. Indien dit toch is gebeurd, wordt dit gemeld aan de gemeenteraad of aan het college van burgemeester en schepenen, waar een besluit over de bestemming van het geschenk wordt genomen.

 

H. Bestuurlijke uitgaven / indienen kostennota’s en schuldvorderingen

 

Artikel 19

Uitgaven worden uitsluitend vergoed als de hoogte en de functionaliteit ervan kunnen worden aangetoond. Het aantonen dient steeds te gebeuren via het indienen van een schuldvordering of onkostennota op basis van schriftelijke stukken (factuur, ontvangstbewijs, kastickets).

 

Ter bepaling van de functionaliteit van bestuurlijke  uitgaven worden de volgende criteria gehanteerd:

 met de uitgave is het belang van de gemeente gediend en

 de uitgave vloeit voort uit de functie.

 

Uitgaven worden vergoed voor zover zij redelijk en verantwoord worden geacht door de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen.

 

Het gemeenteraadslid en de uitvoerende lokale mandataris dient geen onkostennota’s of schuldvorderingen in die reeds op andere wijze worden vergoed.

 

Declaraties worden afgewikkeld volgens een daartoe vastgestelde administratieve procedure.

 

Een declaratie wordt ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, met toevoeging van een betalingsbewijs (factuur, ontvangstbewijs, kastickets) en vermelding van de functionaliteit van de uitgave.

 

Gemaakte kosten worden binnen een maand gedeclareerd. Eventuele voorschotten worden voor zover mogelijk binnen een maand afgerekend.

 

De algemeen directeur is verantwoordelijk voor een deugdelijke administratieve afhandeling en registratie van declaraties. Declaraties van uitvoerend mandatarissen worden administratief afgehandeld door een daartoe door de algemeen directeur aangewezen ambtenaar.

 

Het gebruik van gemeentelijke kredietkaarten en vergelijkbare producten is niet mogelijk.

 

Gebruik van gemeentelijke eigendommen of voorzieningen voor privé-doeleinden is niet toegestaan. Het is gemeenteraadsleden en uitvoerende mandatarissen wel toegestaan gebruik te maken van de gemeentelijke faciliteiten (in ruime zin) bij de vervulling van hun taken, verbonden aan hun mandaat.

 

Gemeenteraadsleden en uitvoerende lokale mandatarissen kunnen geen fax, mobiele telefoon, computer of ander informaticamaterieel in bruikleen ter beschikking krijgen.

 

Als het belang van de gemeente daarmee is gediend kan het college besluiten dat gemeenteraadsleden of uitvoerende lokale mandatarissen voor hun dienstreizen gebruik maken van een dienstauto. Het gebruik van deze voorziening wordt centraal geregistreerd.

 

Gemeenteraadsleden en uitvoerende mandatarissen springen zuinig om met het gebruik van gemeentelijke voorzieningen.

 

4. Naleving, controle, werking deontologische commissie en sanctionering

 

Artikel 20

De gemeenteraadsleden en de uitvoerende lokale mandatarissen verbinden er zich toe deze deontologische code na te leven.

De naleving van deze deontologische code veronderstelt openbaarheid als enige fundamenteel structurele oplossing om ongeoorloofde tussenkomsten te verhinderen.

 

Artikel 21

Het college van burgemeester en schepenen zal erop toezien dat de dossierbehandelende ambtenaren elke tussenkomst (onder meer uitgaande van politieke mandatarissen en partijfunctionarissen op alle niveaus, vertegenwoordigers van drukkingsgroepen en publieke, semi-publieke of privé-hulpverleners) toevoegen aan het desbetreffende administratieve dossier.

 

Artikel 22

De deontologische commissie waakt over de naleving van deze deontologische code.

De commissie is bevoegd voor:

         Het formuleren van een gemotiveerd advies aan de raad over het vermoeden van een schending van deze code door personen die door deze code gevat worden.

         Het geven van adviezen en aanbevelingen aan de raad over de inhoud van deze code met het oog op het bijsturen ervan.

 

Inzake deontologische kwesties vergadert deze deontologische commissie naar gelang van de noodwendigheden en met gesloten deuren, tenzij het betrokken raadslid of de betrokken uitvoerende lokale mandataris de openbaarheid van de vergadering vraagt.

De voorzitter van de deontologische commissie is verantwoordelijk voor de oproeping en stelt de agenda op.

De voorzitter is daarenboven gehouden de commissie bijeen te roepen op aanvraag van minstens een derde van haar leden.

De oproepingen vermelden in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en worden tenminste 8 dagen voor de vergadering aan de leden bezorgd. In geval van hoogdringendheid, te beoordelen door de voorzitter, wordt de bijeenroeping tenminste 3 dagen voor de vergadering bezorgd. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn. Voor elk agendapunt wordt het dossier dat erop betrekking heeft, ter beschikking van de leden van de commissie vanaf de verzending van de agenda.

De bezorging van de oproeping, de agenda en de dossier gebeurt op dezelfde wijze als dat gebeurt in de raad, met als verschil dat enkel de leden van de deontologische commissie deze oproep, agenda en dossiers ontvangen.

De leden van de commissie werken volgens volgende principes:

         De handhaving is onpartijdig.

         Men is terughoudend met publiciteit.

         Men gaat zorgvuldig om met de vermeende schender.

 

Voor zover niets bepaald in deze code rond procedure, is het huishoudelijk reglement van de raad van toepassing.

 

Artikel 23

Ambtenaren of andere personen die geconfronteerd worden met een inmenging van een mandataris of derde die zij in strijd achten met deze deontologische code, worden verzocht hiervan binnen de vijftien dagen melding te maken bij de algemeen directeur. Kopie van de melding wordt onverwijld ter kennis gebracht van het betrokken raadslid.

Wanneer de voorzitter van de commissie en de algemeen directeur besluiten dat de melding onontvankelijk is dan betekent dit meteen het einde van de procedure die gestart werd naar aanleiding van dit vermoeden. De commissieleden worden hierover wel geïnformeerd. Anonieme klachten zijn onontvankelijk.

De algemeen directeur legt deze meldingen voor aan de deontologische commissie bij zijn eerstvolgende vergadering.

De deontologische commissie onderzoekt die meldingen op hun gegrondheid. Daarbij moet het recht van verdediging van het betrokken raadslid worden gevrijwaard. Het raadslid of de uitvoerende lokale mandataris mag zich laten bijstaan door een raadsman. Uitspraak moet geschieden binnen dertig dagen na ontvangst. De termijnen in dit artikel worden verdubbeld in vakantieperiodes.

Ook mogelijke getuigen kunnen gehoord worden. Niemand kan daartoe verplicht worden.

Na het horen van betrokkenen bespreekt de commissie het vermoeden van schending en wordt een gemotiveerd advies overgemaakt aan de raad.

Enkel de raad kan zich uitspreken of een mandataris een schending heeft begaan. Dat kan op basis van het gemotiveerd advies van de deontologische commissie. Als de raad beslist om af te wijken van het advies dan moet de vermeende schender de kans krijgen om door de raad zelf gehoord te worden vooraleer de raad ten gronde besluit.

Wanneer de raad vaststelt dat deze code geschonden werd door een mandataris, dan kan de raad:

         zich uitdrukkelijk distantiëren van het gedrag van een raadslid.

         vragen dat het raadslid zich verontschuldigt.

         beslissen een melding te doen bij het parket of Audit Vlaanderen.

         bij een kennelijk wangedrag of grove nalatigheid van of door de burgemeester, een schepen of de raadsvoorzitter een dossier overmaken aan de Vlaamse regering zodat die een tuchtonderzoek kan instellen.

 

5. Varia

 

Artikel 24

§1. Deze deontologische code doet geen afbreuk aan de mogelijkheid van strafrechtelijke vervolging van gemeenteraadsleden of van uitvoerende lokale mandatarissen wegens schending van het beroepsgeheim, overeenkomstig artikel 458 van het Strafwetboek.

 

§2. Deze deontologische code doet evenmin afbreuk aan de draagwijdte van artikel 27 van het Decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 25

Deze deontologische code zal worden bekendgemaakt bij de burger en de ambtenaren van de gemeentelijke administratie via de gemeentelijke website en het gemeentelijk informatieblad.

 

Artikel 2

Deze deontologische code treedt in werking vanaf 21 maart 2025 en wordt bekend gemaakt conform artikel 286 DLB.

 

Artikel 3

De deontologische code van de gemeenteraad en het college, zoals aangenomen bij raadsbeslissing van 21 maart 2019, zoals gewijzigd op 16 maart 2023, wordt met onmiddellijke ingang opgeheven door deze deontologische code.

 

Artikel 4

De gemeenteraad evalueert het voorliggende deontologische code in de loop van 2026.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e.v. van het DLB. " "

Vaststelling deontologische code voor raad en college.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Jaarrekening 2024 Kerkfabriek Sint-Donatus

Motivering

 

Feiten en context

De jaarrekening 2024 van de Kerkfabriek Sint-Donatus werd goedgekeurd op de kerkraad van 14 februari 2025 en overgemaakt aan het gemeentebestuur op 24 februari 2025, het Provinciebestuur Vlaams-Brabant en het Aartsbisdom Mechelen - Brussel.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, zoals gewijzigd op 20 januari 2006 en 6 juli 2012, inzonderheid artikel 54 en 55

         Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten zoals gewijzigd op 5 september 2008, 14 december 2012 en 16 mei 2014

         Ministerieel besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst en ter uitvoering van artikel 46 van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, zoals gewijzigd op 5 september 2008, 12 februari 2013 en 16 mei 2014

         Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst

         Omzendbrief BB 2008/01 van februari 2008 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten

 

Adviezen

De financieel directeur adviseert de jaarrekening positief. (zie bijlage)

 

Argumentatie

Op de vergadering van 14 februari 2025 van de Kerkraad van Sint-Donatus werd de rekening 2024 en bijhorende documenten goedgekeurd, het gemeentebestuur werd in kennis gesteld op 24 februari 2025.

 

De gemeenteraad wordt geacht advies uit te brengen en dit advies bij de voormelde rekening binnen een termijn van 50 dagen die ingaat de dag na het inkomen van de rekening te versturen.

 

Financiële gevolgen

Het schepencollege zal de bestemming van het positieve exploitatieresultaat verder bespreken met de kerkfabriek in functie van de besprekingen n.a.v. de budgetwijziging 2025.

 

Bijlagen

Jaarrekening KF 2024 met bijlagen

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2024 van de Kerkfabriek Sint-Donatus met volgend resultaat:

 

 

Exploitatietoelage (M1)

Exploitatieresultaat / overschot (N)

Investeringstoelage

Investeringsresultaat (Z)

Sint-Donatus

€ 65.633,11

€ 27.355,20

€ 4.791,60

€ 0

 

Artikel 2

De gemeenteraad geeft voor de jaarrekening 2024 van de Kerkfabriek Sint-Donatus een gunstig advies.

 

Artikel 3

Dit besluit wordt verstuurd aan de provinciegouverneur." "

Advies jaarrekening 2024 Kerkfabriek Sint-Donatus.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Beslissing deelname raamovereenkomst collectieve hospitalisatieverzekering via GSD-V

Motivering

 

Feiten en context

De huidige collectieve hospitalisatieverzekering loopt tot eind 2025. GSD-V heeft reeds aangekondigd dat zij in april 2025 een overheidsopdracht uitschrijven voor een nieuwe raamovereenkomst collectieve hospitalisatieverzekering dat zal ingaan vanaf 1 januari 2026.

 

Juridische gronden

         Bestuursdecreet van 7 december 2018.

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

         Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

         Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

         Koninklijk Besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

         Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

         Beslissing van de gemeenteraad van 17 juni 2021 houdende de collectieve hospitalisatieverzekering - aansluiting kaderovereenkomst.

         Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 februari 2021 houdende de collectieve hospitalisatieverzekering - overheidsopdracht.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Alle lokale besturen en aanverwante instellingen konden gebruik maken van de raamovereenkomst collectieve hospitalisatieverzekering. Sinds 18 maart 2016 biedt de Federale Pensioendienst - Gemeenschappelijke Sociale Dienst (FPD-GSD) een kaderovereenkomst aan inzake de collectieve hospitalisatieverzekering. De huidige overeenkomst, afgesloten tussen de FPD-GSD en Ethias, loopt op zijn einde.

 

Gezien de beslissing van de federale GSD kunnen de Vlaamse lokale en provinciale besturen niet intekenen op de overheidsopdracht die zij zullen uitschrijven. Deze is enkel toegankelijk voor de Waalse en Brusselse lokale en provinciale besturen die aangesloten zijn bij de federale GSD.

 

GSD-V heeft reeds aangekondigd dat zij in april 2025 een overheidsopdracht uitschrijven voor een nieuwe raamovereenkomst collectieve hospitalisatieverzekering dat zal ingaan vanaf 1 januari 2026. Gezien het belang van een kwalitatieve hospitalisatieverzekering voor de personeelsleden en de voordelen verbonden aan een collectieve polis, heeft GSD-V zelf het initiatief genomen om een eigen overheidsopdracht uit te schrijven.

 

Ze hanteren een mededingingsprocedure met onderhandeling. De overheidsopdracht heeft betrekking op het afsluiten van een collectieve hospitalisatieverzekering met de keuze tussen twee formules: een basisformule en een uitgebreide formule. De uitvoering van de opdracht zal ingaan op 1 januari 2026 en loopt voor vier jaar, met de mogelijkheid tot een verlenging van 2 x 1 jaar. De deelnemende besturen verbinden zich voor de volledige duur van het contract. Het bedrag van de premies wijzigt niet tijdens de eerste twee jaar. Daarna kan de verzekeraar de premies aanpassen als de schadestatistieken dit rechtvaardigen en binnen de grenzen van de medische index.

 

Naast de prijs zullen ook de waarborgen (met een aantal verbeteringen ten opzichte van de huidige polis) en de kwaliteit van de dienstverlening onderdeel zijn van de gunningscriteria. De dekking is grotendeels gelijklopend aan diegene die momenteel wordt aangeboden, mits enkele wijzigingen, rekening houden met de evolutie van de wetgeving en de verzekeringsmarkten, evenals de impact van deze aanpassingen op het bedrag van de premies. De voornaamste aanpassingen zijn:

         De gepensioneerde personeelsleden worden zoals de actieve personeelsleden "hoofdverzekerde" genoemd in plaats van "medeverzekerde" of "nevenverzekerde". De categorie "medeverzekerden" of "nevenverzekerden" betreft de gezinsleden van de hoofdverzekerde.

         Rekening houdend met de optrekking van de pensioenleeftijd moet de hoofdverzekerde of medeverzekerde zich bij de collectieve verzekering aansluiten voor de leeftijd van 67 jaar in plaats van 66 jaar in de vorige polis.

         De periode van posthospitalisatie ingeval van ongeval is 365 dagen.

         De kosten voor voorgeschreven pruiken en uitwendige borstprotheses hebben een gewaarborgde tussenkomst tot een maximaal bedrag van 1.000 euro per voorschrift.

         De terugbetaling van de verblijfkosten van een ouder in de kamer van een minderjarig verzekerde, verlengde minderjarigheid inbegrepen is onbeperkt verzekerd. De tussenkomst voor de kosten van een verblijf van een donor is beperkt tot 3.000 euro. De vervoerskosten bij ernstige ziekten zijn beperkt tot een globaal plafond van minimum 300 euro per persoon en per kalenderjaar. De terugbetaling van kosten voor thuisbevalling bedraagt forfaitair 620 euro per bevalling en de tussenkomst voor kraamhulp wordt verleend tot minimum 820 euro.

         De vrijstelling in de uitgebreide formule bedraagt 150 euro.

De nieuwe raamovereenkomst is enkel toegankelijk voor de besturen en instellingen aangesloten bij GSD-V. Als bestuur moeten wij voorafgaandelijk intekenen aangezien zij overeenkomstig de reglementering in de offerteaanvraag moeten vermelden welke besturen en instellingen zullen aansluiten. Daarnaast dienen zij ook een inschatting te geven van het aantal verzekerden. De inschrijvers baseren zich met name op deze cijfers en de bijbehorende schadestatistieken om hun prijsofferte te bepalen. Onze beslissing tot deelname dienen we voor 31 maart 2025 door te geven.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde uitgaven (op basis van 2024)

Beschikbaar budget op datum van 7 februari 2025

2025

011200/62210000 (statutaire personeelsleden)

 

011200/62220000 (contractuele personeelsleden)

€ 3.400 incl. btw

 

 

 

€ 2.350,44 incl. btw

€ 3.400

 

 

 

€ 4.000

 

Bijlagen

Informatie overheidsopdracht

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeente wenst aangesloten te blijven bij de raamovereenkomst van de collectieve hospitalisatieverzekering en gaat akkoord met de inschrijving op de overheidsopdracht van GSD-V voor de nieuwe raamovereenkomst.

 

Artikel 2

De personeelsdienst wordt gelast met de verdere praktische organisatie van deze procedure.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de toepasselijke bepaling van het Decreet over het lokaal bestuur." "

Beslissing collectieve hospitalisatieverzekering.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Toelagereglement UCI-rit 2025

Motivering

 

Feiten en context

Dit jaar organiseert D.O.S, Vleugelstraat 60, 1030 Schaarbeek een UCI-rit voor internationale dames-elites. Hiervoor dient er een toelagereglement goedgekeurd te worden.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

         Beslissing gemeenteraad 19 oktober 2023.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het lokaal bestuur acht het opportuun om de organisatie van de UCI-rit voor internationale dames-elite (op 2 maart 2025) van D.O.S., Vleugelstraat 60, 1030 Schaarbeek, financieel te steunen via een toelage.

 

Aangezien Cycling Team Tilt vanaf 2025 niet langer de organisator is, dient de gemeenteraadsbeslissing van 19 oktober 2023 gedeeltelijk te worden opgeheven voor wat betreft de toelage 2025 aan CTT.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde uitgaven

Beschikbaar budget op datum van 11 februari 2025

2025

074000 - 64902500

€ 1.500

€ 19.223,6

 

Bijlagen

Geen bijlagen.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

§1. Aan D.O.S., Vleugelstraat 30, 1030 Schaarbeek wordt een toelage van 1.500 euro ter beschikking gesteld voor de UCI-rit voor internationale dames-elite en dit in 2025.

 

§2. Om aanspraak te kunnen maken dient de vereniging een aanvraag binnen te brengen met volgende gegevens:

         Naam

         Motivatie

         Adres

         Rekeningnummer

Handtekening van de volmachthouder en voorzitter van D.O.S.

 

Artikel 2

De nodige budgetten hiervoor zijn voorzien in de meerjarenplanning vanaf 2025 op budgetsleutel 64902500 - 074000.

 

Artikel 3

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur en treedt in werking de vijfde dag na bekendmaking conform artikel 288 van hetzelfde Decreet.

 

Artikel 4

Artikel 1 van de gemeenteraadsbeslissing van 19 oktober 2023 wordt door deze beslissing opgeheven voor wat betreft de toelage 2025 aan Cycling Team Tilt.

 

Artikel 5

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.

 

Artikel 6

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals geregeld in het Decreet over het lokaal bestuur." "

Goedkeuring toelagereglement UCI-rit 2025.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Verkoop grond Dorpsstraat - principe en bepaling verkoopmodaliteiten

Motivering

 

Feiten en context

Het in eigendom van het gemeentebestuur zijnde perceel, gelegen te Tielt-Winge, eerste afdeling, Dorpsstraat 53, volgens titel gekadastreerd wijk B nummer 698/2/C, volgens recent kadastraal uittreksel gekend B nummer 698/02 E P0000, voor een oppervlakte van 25 are en 15 centiare.

 

Het perceel is gelegen in woongebied met landelijk karakter (eerste 50 meter) en parkgebied (achterliggende grond), volgens het gewestplan Aarschot-Diest van 7 november 1978.

 

De loten werden te koop aangeboden maar er werd geen bod uitgebracht. Het college van burgemeester en schepenen besliste op 24 september 2024 principieel om de loten opnieuw aan te bieden via openbare verkoop met dezelfde instelprijzen en onder dezelfde modaliteiten.

 

Aangezien het exclusieve, niet-delegeerbare bevoegdheid (artikel 41 lid 11° DLB) betreft van de gemeenteraad moet het dossier (zelfs met dezelfde verkoopsmodaliteiten) opnieuw door de gemeenteraad worden behandeld.

 

De notaris maakte een nieuw lastenkohier op ter ondertekening.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Gemeenteraad 16 mei 2024 - Verkoop grond Dorpsstraat - principe en bepaling verkoopmodaliteiten

         College van burgemeester en schepenen 24 september 2024 - Verkoop gronden Dorpsstraat

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De notaris maakte een nieuw lastenkohier op ter ondertekening, er zijn geen inhoudelijke aanpassingen.

 

De verkoopsvoorwaarden van de online verkoop op www.biddit.be, zoals opgesteld door notariskantoor Boogaerts:

         Lot 1 en 4 worden samen aangeboden als lot I (bouwgrond met achtergrond, samen 11a 77ca)

         Lot 2 en 6 worden samen aangeboden als lot II (bouwgrond met achtergrond, samen 9a 89ca).

 

De instelprijzen zijn 103.000 euro voor lot I en 100.000 euro voor lot II.

 

Financiële gevolgen

De inkomsten uit de verkopen zullen geboekt worden op 030900/01 - 2610 0000 - verkoop terrein containerpark.

 

Bijlagen

Lastenkohier Biddit bouwgronden Dorpsstraat

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad geeft de goedkeuring aan het voorliggende ontwerp (als bijlage bij deze beslissing): verkoopsvoorwaarden van de online verkoop op www.biddit.be voor de loten I (lot 1 en 4) en II (lot 2 en 6)

 

Artikel 2

De procedure tot openbare verkoop (online via www.biddit.be) zal opgestart worden door notaris Bert Boogaerts, met kantoor te Diestsesteenweg 255, 3202 Aarschot (Rillaar).

 

Artikel 3

De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd om de aktes te ondertekenen namens het gemeentebestuur.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikels 326 en volgende." "

De gemeenteraad keurt de voorliggende ontwerpakte houdende de verkoop goed.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Retributiereglement inzameling asbest aan huis - aanpassing

Motivering

 

Feiten en context

Op 1 juni 2021 startte EcoWerf met de inzameling van asbest aan huis. Om de aanrekening van de aankoop van asbestzakken en de bijhorende dienstverlening correct te laten verlopen werd een retributiereglement opgemaakt.

 

EcoWerf richtte zich initieel op asbesthoudende golfplaten en leien van particulieren met een maximum van acht platen- of kuubzakken (komt neer op ongeveer 240 m² dak). Om voor grotere oppervlakten te kunnen inzamelen wordt de inzameling per container ook mogelijk gemaakt.

Hierdoor is een aanpassing van het retributiereglement noodzakelijk.

 

Juridische gronden

         Grondwet, artikel 173.

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel, 40 §3 en 41, lid 2, 14°.

         Ministerieel besluit tot toekenning van een subsidie aan Ecowerf voor een project in het kader van het asbestafbouwbeleid (perceel bronophaling).

 

Adviezen

Geen adviezen

 

Argumentatie

De Vlaams minister van Omgeving keurde op 9 december 2022 de projectaanvraag van EcoWerf goed om via huis-aan-huis-inzameling de asbestafbouw in Vlaanderen te versnellen.

 

EcoWerf richt zich op asbesthoudende golfplaten en leien van particulieren met een maximum van 8 platen- of kuubzakken (komt neer op ongeveer 240 m² dak). Om voor grotere oppervlakten te kunnen inzamelen wordt de inzameling per container ook mogelijk gemaakt. Het maximaal beschikbaar aantal containers per adres wordt vastgelegd op twee (komt neer op ongeveer 480 m² dak).

 

De werkwijze is als volgt:

 

1. De inwoner vult op de website een formulier in.

 

2. De asbestcoach contacteert de inwoner en gaat op huisbezoek, bekijkt de situatie ter plaatse, geeft informatie over een veilige afbraak, verkoopt de plaatzakken of reserveert de containers, spreekt een plaats af waar de zakken of containers moeten gezet worden en plant de ophaaldatum in. De inwoners zijn zelf verantwoordelijk voor de vergunning voor inname publiek terrein en de signalisatievergunning, indien de container niet op het eigendom van de burger kan staan. Indien de inwoner het bewijs van de vergunning niet kan voorleggen, wordt de container niet geplaatst.

 

3. EcoWerf zorgt dat het asbest opgehaald wordt en naar een vergunde verwerker vervoerd wordt.

 

Particulieren, lokale besturen (eigen patrimonium en sociale huisvesting), verenigingen, landbouwbedrijven, scholen en kmo’s kunnen deelnemen aan het project.

 

Er wordt een tarief geheven voor natuurlijke personen, rechtspersonen en/of verenigingen die erom verzoeken:

         de ophaling aan huis van plaatzakken (1 m³) of kuubzakken (1 m³), welke door de EcoWerf ter beschikking van de bevolking worden gesteld via de asbestcoach van EcoWerf.

         de ophaling aan huis via containers welke door EcoWerf ter beschikking van de bevolking worden gesteld via de asbestcoach van EcoWerf.

 

Bij de aankoop van minstens één asbestzak/container zijn twee veiligheidskits inbegrepen.

 

De organisatie van de dienstverlening kadert in het versneld asbestafbouwbeleid zoals uitgewerkt door de OVAM dat streeft naar een versnelling in de afbouw van alle risicovolle asbesthoudende materialen uit onze leefomgeving binnen het Vlaamse gewest.

 

De organisatie van de aanvraag en de inzameling van de plaatzakken of kuubzakken en containers voor asbest gebeurt door EcoWerf waarbij de aanvraag- en aanbiedingsvoorwaarden zoals vastgelegd door EcoWerf dienen nageleefd te worden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Mail Ecowerf

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het retributiereglement inzameling asbest aan huis wordt door de gemeenteraad goedgekeurd voor de periode 1 april 2025 t.e.m. 31 maart 2026, behoudens tussenkomende wijzigingen goedgekeurd door de gemeenteraad, luidende als volgt:.

 

Retributiereglement inzameling asbest aan huis (versie 20.03.2025)

 

Artikel 1 - Duurtijd en belastbaar voorwerp of belastbaar feit

Voor een periode van 1 april 2025 t.e.m. 31 maart 2026, wordt een retributie geheven op de verkoop van kuubzakken en plaatzakken en inzameling via containers voor het inzamelen van asbestleien en/of -platen.

 

Artikel 2 - Tarief

§1. De retributie bedraagt voor een:

         kuubzak (1 m³): 30 euro

         plaatzak (1 m³): 30 euro

         container: 170 euro

 

§2. Er kunnen jaarlijks maximum acht kuubzakken of acht plaatzakken (of een combinatie van zakken beperkt tot acht) per adres aangekocht worden of maximum twee containers per adres gereserveerd worden. Hierbij zijn twee veiligheidskits en het ophalen van de kuub- of plaatzakken/containers aan huis inbegrepen.

 

Artikel 3 - Procedure

1. Inwoner vult een webformulier in of belt naar de Groene Lijn van EcoWerf;

2. Asbestcoach neemt telefonisch contact op met de inwoner en maakt een afspraak voor een huisbezoek;

3. De asbestcoach geeft ter plaatse informatie over veilige afbraak, verkoopt de zakken of boekt de containers aan de inwoner en maakt een afspraak voor ophaling;

4. De inwoner vult de zak(ken)/containers(s) korte tijd voor de ophaaldag;

5. EcoWerf komt de zak(ken)/container(s) ophalen op de vooraf afgesproken ophaaldag

 

Artikel 4 - Betalingsmodaliteiten

EcoWerf wordt gemachtigd om de retributies, zoals vermeld in artikel 2, te innen. De wijze van betaling gebeurt uitsluitend op de door EcoWerf voorgeschreven wijze met name via Bancontact bij aflevering van de zakken.

 

Artikel 2

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur en treedt in werking de vijfde dag na bekendmaking conform artikel 288 van hetzelfde Decreet en heft van dan af het vorige retributiereglement op.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan EcoWerf.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad keurt het retributiereglement inzameling asbest aan huis goed.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

LEKP rapportage 2024

Motivering

 

Feiten en context

De rapportering voor het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 en 2.0 (hierna LEKP) is een jaarlijks terugkomende verplichting. Sinds 2025 is een financiële rapportering via de gemeenteraad ook verplicht.

 

Juridische gronden

         Het Burgemeestersconvenant 2030 en 2050, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

         Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werken behoudend 16 specifieke doelstellingen.

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het Lokaal Bestuur Tielt-Winge ondertekende het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 en 2.0.

 

Binnen het LEKP moet een jaarlijkse inhoudelijke en financiële rapportering met betrekking tot de vooruitgang opgemaakt worden dat na voorleggen aan de gemeenteraad bij het Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden. De indieningsdatum is 1 mei 2025. Hierdoor kunnen aanplantingen uitgevoerd in het voorjaar ook meegenomen worden in de rapportage.

Voor het opstellen van de rapportering wordt gebruik gemaakt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt.

 

Om een zo volledig mogelijk zicht te krijgen over de verbeteringen op grondgebied van Tielt-Winge wordt er voldoende gecommuniceerd naar burgers over het Groenblauwpeil.

 

De cijfers zijn van werf 1 goed geëvolueerd ten opzichte van de vorige rapportage, bij werf 2 is enkel de doelstelling voor de klimaattafel voldaan. Bij werf 3 blijven de cijfers ook lichtjes stijgen, enkel de deelwagen blijft bij 1 deelwagen, deze doelstelling is mogelijks niet realistisch voor een landelijke gemeente zoals Tielt-Winge. Aan Werf 4 moet er nog gewerkt worden, extra buffering van water en ontharding zijn wel belangrijk in Tielt-Winge, hier zal dus nog sterk op ingezet moeten worden voor 2030. Bij sommige doelstellingen is een toelichting meegegeven over de cijfers.

 

Voor de financiële rapportering zijn er voldoende uitgaven over 2023 en 2024 om te voldoen aan de cofinanciering.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         LEKP-rapport Tielt-Winge 2024

         LEKP-rapport financieel 2023-2024

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad keurt het LEKP-rapport Tielt-Winge 2024 en de financiële rapportering goed.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt samen met de LEKP-rapporteringen 2024 aan het Agentschap Binnenlands Bestuur via het Lokaal Klimaatpactportaal voor 1 mei 2025.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit wordt geregeld door de desbetreffende artikels van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad keurt het LEKP-rapport Tielt-Winge 2024 en de financiële rapportering goed.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Opmaak lokaal warmteplan

Motivering

 

Feiten en context

In het LEKP 1.0 wordt aan de lokale besturen gevraagd om een lokaal warmteplan op te maken tegen eind 2030.

 

Een lokaal warmteplan schetst de strategische koers (beleid) van verwarming en koeling zonder gebruik van fossiele brandstoffen binnen een lokaal bestuur. Het identificeert warmtebronnen (zonering) en omvat een actieplan om de duurzaamheid van de warmtevoorziening in de stad of gemeente te verbeteren. Zowel een warmtezoneringsplan als een warmtebeleidsplan is een onderdeel van een lokaal warmteplan.

 

De provincie Vlaams-Brabant heeft een raamovereenkomst voor de opmaak van warmteplannen voor lokale besturen. Via een samenwerkingsovereenkomst kan het lokaal bestuur hier op intekenen.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Formele bekrachtiging Burgemeestersconvenant 2030 - gemeenteraadsbeslissing van 17 december 2020.

         Gemeenteraadsbeslissing van 16 september 2021 - LEKP 1.0

         Gemeenteraadsbeslissing van 20 oktober 2022 - LEKP 2.0

         Formele bekrachtiging Burgemeestersconvenant 2050 - gemeenteraadsbeslissing van 21 december 2023

         Gemeenteraadsbeslissing van 21 december 2023 - Klimaatactieplan SECAP Tielt-Winge

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De totale CO2-emissie in de provincie Vlaams-Brabant is voor gemiddeld meer dan 30% afkomstig van de verwarming met fossiele brandstoffen van residentiële en tertiaire gebouwen.

 

Met het oog op het realiseren van de klimaatdoelstellingen is het daarom de komende jaren de uitdaging om de warmtevraag zowel op lage als op hoge temperatuur zo duurzaam mogelijk in te vullen.

 

Het lokaal bestuur ondertekende het Burgemeestersconvenant 2050 (CoM2050). Hiermee engageerde Tielt-Winge zich om tegen 2030 de uitstoot van CO2 met ten minste 55% terug te dringen ten opzichte van 2011 en om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

 

Er werd een klimaatactieplan, SECAP, opgemaakt in het kader van de CoM2030, waarin opgenomen is dat een warmteplan en een warmtezoneringsplan opgemaakt zal worden.

 

Het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP 1.0 en 2.0) werden ondertekend.

 

De update van het Vlaams Energie- en Klimaatbeleidsplan 2021-2030, goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 12 mei 2023, voorziet dat de Vlaamse overheid de lokale overheden zal stimuleren om de doelstellingen van het Burgemeestersconvenant 2030 en het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) na te streven. Daarbij bepaalt zij dat gemeenten en steden gestimuleerd en ondersteund zullen worden bij het opstellen van een lokaal warmteplan. Bovendien wordt verwezen naar de sleutelrol die steden en gemeenten spelen in het Vlaamse energie- en klimaatbeleid.

 

Het provinciaal klimaatbeleidsplan 2040 stelt dat de provincie Vlaams-Brabant samen met gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen, middenveld en burgers wil evolueren naar een klimaatneutraal en klimaatbestendig Vlaams-Brabant tegen 2040. Als operationele doelstelling is daarin opgenomen dat de provincie de evolutie naar een optimale hernieuwbare energiemix zal stimuleren.

 

Het Provinciaal Klimaatactieprogramma 2020-2025, goedgekeurd door de deputatie op 7 november 2019, voorziet dat de provincie de gemeenten zal ondersteunen bij het uitwerken en uitvoeren van hun lokaal klimaatbeleid en maatregelen wil nemen rond het uitwerken van een duurzaam provinciaal warmtebeleid.

 

De provincie Vlaams-Brabant keurde een raamovereenkomst goed voor het aanstellen van deskundigen die de gemeente kunnen begeleiden bij de opmaak van haar lokale warmteplan.

 

De aanpak voor de opmaak van het warmteplan via de provinciale raamovereenkomst is gebaseerd op de Warmtegids van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) en het Netwerk Klimaat van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG). Deze aanpak moet echter afgestemd worden op de specifieke situatie van Tielt-Winge.

 

Om gebruik te kunnen maken van de raamovereenkomst dient het lokaal bestuur een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met de provincie Vlaams-Brabant waarin alle afspraken tussen de gemeente en de provincie opgenomen worden.

 

Daarbij is het belangrijk dat de medewerkers en de beleidsmakers van het lokaal bestuur actief betrokken worden bij de opmaak van het warmteplan.

 

De technische bepalingen in de raamovereenkomst dienen de vertaling te zijn van de noden van Tielt-Winge op het vlak van ondersteuning.

 

De provincie Vlaams-Brabant zal de gemeenten begeleiden en ontzorgen bij de opmaak van de lokale warmteplannen door op te treden als afnemer van de raamovereenkomst voor de gemeente, wat inhoudt dat zij o.a. de offertevraag via mini-competitie binnen het kader van de raamovereenkomst voor haar rekening neemt, contacten met de opdrachtnemer verzekert, aanwezig is bij overlegmomenten, zorgt voor opvolging, evaluatie en eventuele bijsturing van lokale warmteplannen … en hierdoor een deel van de gemeentelijke personeelslast op zich neemt.

 

Daarenboven zal de provincie 30% van de kosten van de opmaak van het lokale warmteplan voor haar rekening nemen.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde inkomsten/uitgaven

Beschikbaar budget op datum van 4 maart 2025

2026

032900/61690900 Actie 5.6.1

€ 30.000 incl. btw (dit is een inschatting van het maximale bedrag)

€ 60.000

 

De provincie zal 30% van de kosten van de opmaak van het lokale warmteplan voor haar rekening nemen. Dit gebeurt via splitsing van factuur. De 30% mag dus al worden afgetrokken van het volledige kostenplaatje en enkel dit bedrag moet voorzien worden als budget.

 

Er moet hiervoor 30.000 euro extra voorzien worden in de meerjarenplanning voor 2026 op de budgetsleutel 032900/61690900 Actie 5.6.1.

 

Bijlagen

Samenwerkingsovereenkomst Provincie-Gemeente raamovereenkomst warmteplan.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad sluit een samenwerkingsovereenkomst met de provincie Vlaams-Brabant betreffende de opmaak van een lokaal warmteplan volgend het bijgevoegd ontwerp.

 

Artikel 2

Middels de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst met de provincie Vlaams-Brabant geeft de gemeenteraad de opdracht om een lokaal warmteplan op te stellen via de provinciale raamovereenkomst voor de opmaak van lokale warmteplannen.

 

Artikel 3

Deze samenwerkingsovereenkomst maakt integrerend deel uit van dit besluit en zal namens het lokaal bestuur ondertekend worden door de algemeen directeur en de burgemeester op het moment dat ook de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant beslist om de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.

 

Artikel 4

Het lokaal bestuur Tielt-Winge zal 70% van de kosten van de opmaak van het lokale warmteplan voor haar rekening nemen en voorziet dit binnen de budgetten.

 

Artikel 5

Een voor eensluidend verklaard afschrift van dit besluit zal verzonden worden aan de provincie Vlaams-Brabant. Eens ondertekend zal ook de samenwerkingsovereenkomst aan de provincie bezorgd worden.

 

Artikel 6

Dit besluit zal worden bekendgemaakt conform de bepalingen opgenomen in artikel 285 en 287 van het Decreet over het Lokaal Bestuur." "

Middels de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst met de provincie Vlaams-Brabant geeft de gemeenteraad de opdracht om een lokaal warmteplan op te stellen via de provinciale raamovereenkomst voor de opmaak van lokale warmteplannen.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Aanbestedingsbundel Stokskesstraat - vaststelling ontwerp, bestek, gunningswijze en raming

Motivering

 

Feiten en context

Op 16 november 2021 werd de opdracht gegund voor het ontwerpen van het rioleringsproject Stokskesstraat.

 

Studiebureau Hosbur heeft het ontwerp en aanbestedingsdossier opgemaakt voor het rioleringsproject.

 

Juridische gronden

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

         De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

         Het Bestuursdecreet van 7 december 2018

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

         De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

         De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36

         Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

         Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het ontwerp (als bijlage) werd opgesteld in overleg met het gemeentebestuur.

 

Het aanbestedingsdossier (als bijlage) werd opgesteld door het studiebureau.

 

De raming bedraagt 555.333,49 euro incl. BTW.

 

Dit soort opdracht valt niet onder de noemer van het dagelijks bestuur, zodat het aan de bevoegdheid van de raad toekomt om de gunningswijze en gunningsvoorwaarden te bepalen.

 

Financiële gevolgen

Het dossier is opgenomen in de meerjarenplanning (020000/21 2240 0000 actie 5.6.3).

 

Bijlagen

Aanbestedingsdossier

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan het ontwerp, de gunningswijze, het bestek en de raming (als bijlagen bij deze beslissing) voor de opdracht “Stokskesstraat”, opgesteld door studiebureau Hosbur. De lastvoorwaarden worden vastgesteld, zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De wijze van gunning betreft een openbare procedure.

 

Artikel 2

In opdracht van de gemeente zal studiebureau Hosbur de aanbestedingsprocedure voeren.

 

Artikel 3

Het dossier is opgenomen in de meerjarenplanning (020000/21 2240 0000 actie 5.6.3).

De raming bedraagt 555.333,49 incl. BTW.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan studiebureau Hosbur.

 

Artikel 5

Onderhavige beslissing is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur." "

Het aanbestedingsdossier wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Zaak der wegen rooilijn - MKiezegem _ OMV_2024143281

Motivering

 

Feiten en context

Naar aanleiding van het Aquafin project "22.420 - Tielt-Winge - VBR Kiezegem (SV/MV/VW)" werd de omgevingsvergunning aangevraagd (OMV_2024143281).

 

Het project betreft het aanleggen van nieuwe riolering (DWA-stelsel en gedeeltelijk RWA-stelsel) in de Glabbeeksesteenweg, Kerkstraat, Neckerspoelstraat, Walebroekstraat, Tieltsestraat, Kerkstraat en Kapellekensweg alsook wegeniswerken (rijweg in asfaltverharding, fietspaden in asfaltverharding en opritten in betonstraatstenen) ter hoogte van Glabbeeksesteenweg, Kerkstraat, Kapellekensweg, Tieltsestraat, Meenselbaan, Neckerspoelstraat, Walebroekstraat en Kwadepoort.

Daarnaast wordt er in het project groenaanleg, het rooien van bomen, een terrein voor grondverbetering en het aanpassen van de rooilijnplannen voorzien.

 

Het dossier werd ingediend op 20 december 2024.

 

Het volledig - en ontvankelijkheidsbewijs werd afgeleverd op 29 januari 2025.

 

Over de volledige aanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 7 februari 2025 tot en met 8 maart 2025.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         De Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening van 15 mei 2009 en latere wijzigingen.

         Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen.

         Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen.

         Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Op 30 januari 2025 bracht het Agentschap van Natuur en Bos een gunstig advies uit.

Het Agentschap stelt vast dat het project m.i.v. de bemalingswerken geen vermijdbare schade aan de natuur zal veroorzaken. De invloedsfeer reikt niet tot in VEN en SBZ. Een passende beoordeling en verscherpte natuurtoets zijn niet aan de orde. Het agentschap gaat akkoord met de voorgestelde wijziging van kleine landschapselementen.

 

Argumentatie

Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, dient de gemeenteraad te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. Het bevat de wijziging van een gemeenteweg.

 

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek, en kan in het besluit voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid, zijnde in deze het college van burgemeester en schepenen, in de eventuele vergunning opneemt.

 

Het project betreft het aanleggen van nieuwe riolering, wegeniswerken (rijweg in asfaltverharding, fietspaden in asfaltverharding en opritten in betonstraatstenen) Daarnaast wordt er in het project groenaanleg, het rooien van bomen, een terrein voor grondverbetering en het aanpassen van de rooilijnplannen voorzien.

 

De wijziging van de rooilijnplannen staat ten dienste van het algemeen belang.  De rijbaan en de fietspaden op sommige plekken zullen vernieuwd. Dit zal een positieve impact hebben op de ruimtelijke context.

 

Het voorgestelde project heeft geen impact op de herwaardering of bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen. De Glabbeeksesteenweg, Kerkstraat, Neckerspoelstraat, Walebroekstraat, Tieltsestraat, Kerkstraat, Kapellekensweg, Meenselbaan, Neckerspoelstraat, Walebroekstraat en Kwadepoort zijn geen trage wegen, maar wegen voor gemotoriseerd verkeer.

 

De gemeentewegen zijn niet gelegen ter hoogte van gemeentegrenzen. Er speelt geen gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

 

Over de volledige aanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 7 februari 2025 tot en met 8 maart 2025. Er kwamen 1 bezwaarschrift binnen met betrekking tot de zaak der wegen.

 

         Bezwaarschrift van 26 februari 2025 (ingekomen op 26 februari 2025):

 

De bezwaarindiener stelt dat de berm voor het huis te Neckerspoelstraat 1 foutief is ingetekend.

 

Beoordeling van dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Het  rooilijnplan stelt dat er geen aanpassingen op deze plek aan de rooilijn gebeuren. De weg in de Atlas der Buurtwegen stelt een veel bredere bedding dan dat er in de feite aanwezig is. Op deze manier is duidelijk dat er geen inname is en dat de feitelijke verharding op openbaar domein is gelegen.

 

Conclusie:

Het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Documenten OMV_2024143281

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad verklaart zich akkoord met de voorliggende zaak der wegen van het Aquafin project "22.420 - Tielt-Winge - VBR Kiezegem (SV/MV/VW)", volgens het ontwerp-rooilijnplan in het kader van de aanvraag tot omgevingsvergunning OMV_2024143281 voor het aanleggen van nieuwe riolering alsook wegeniswerken, het rooien van bomen en een terrein voor grondverbetering.

 

Artikel 2

Een afschrift van deze beslissing wordt toegevoegd aan deze aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2024143281 ).

 

Artikel 3

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het omgevingsdecreet. 

 

Artikel 4

Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen van toepassing." "

De gemeenteraad keurt de zaak der wegen in het omgevingsvergunningsdossier met referentie OMV_2024143281 goed.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Zaak der wegen rooilijn - Motbroekstraat _ OMV_2024019152

Motivering

 

Feiten en context

Naar aanleiding van het Aquafin project "22.218 Aansluiting KWZI Walenbos en Motbroekstraat" werd de omgevingsvergunning aangevraagd (OMV_2024019152).

 

Deze omgevingsvergunning omvat het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel, het aanleggen van een nieuwe wegenis met fietspaden en het vastleggen van de rooilijn.

 

Het dossier werd ingediend op 10 december 2024.

 

Het volledig - en ontvankelijkheidsbewijs werd afgeleverd op 3 januari 2025.

 

Over de volledige aanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 10 januari tot en met 8 februari 2025.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         De Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening van 15 mei 2009 en latere wijzigingen.

         Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen.

         Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen.

         Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Er kwamen tijdens het openbaar onderzoek geen adviezen binnen die betrekking hebben op de zaak der wegen.

 

Argumentatie

Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, dient de gemeenteraad te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. Het bevat de wijziging van een gemeenteweg.

 

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek, en kan in het besluit voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid, zijnde in deze het college van burgemeester en schepenen, in de eventuele vergunning opneemt.

 

Deze omgevingsvergunning omvat het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel, het aanleggen van een nieuwe wegenis met fietspaden en het vastleggen van de rooilijn voor buurtwegen 11 en 6 en een deel van buurtweg 4.

 

De wijziging staat ten dienste van het algemeen belang. De rijbaan en de fietspaden worden vernieuwd. Dit zal een positieve impact hebben op de ruimtelijke context.

 

Het voorgestelde project heeft geen impact op de herwaardering of bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen. De Roeselberg, Motbroekstraat en Wingerstraat zijn geen trage wegen, maar wegen voor gemotoriseerd verkeer.

 

De buurtwegen 4, 6 en 11 zijn niet gelegen ter hoogte van gemeentegrenzen. Er speelt geen gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

 

Over de volledige aanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 10 januari tot en met 8 februari 2025.  Er kwam 1 bezwaarschrift binnen met betrekking tot de zaak der wegen.

 

         Bezwaarschrift van 7 februari 2025 (ingekomen op 7 februari 2025):

 

         Na opzoekingen blijkt dat er voor mijn perceel geen rooilijn zou zijn en er is geen rooilijnplan. Dan is de rooilijn de scheiding tussen de aangelande eigendommen en de openbare weg .(artikel 2, 9° GWD)

Beoordeling van dit onderdeel van het bezwaarschrift:

Het feit dat er in het verleden geen rooilijnplan was, betekent niet dat er geen feitelijke rooilijn bestond. De afbakening van de openbare weg en de aanpalende percelen wordt in dergelijke gevallen bepaald op basis van de feitelijke situatie en is inderdaad de scheiding tussen de aangelande eigendommen en de openbare weg. Het bestuur heeft enkel de intentie om de wegenis te officialiseren. De wegenis bestaat reeds meer dan 30 jaar. De ligging van de nieuwe rooilijn is vanuit ruimtelijke oogpunt verdedigbaar.

 

De openbare weg in de Motbroekstraat betreft de baan, de fietspaden en de bermen. De opmaak van dit nieuw rooilijnplan dient om een heldere en juridisch correcte afbakening van de openbare ruimte te garanderen en is in overeenstemming met de geldende regelgeving.

 

         Volgens het nieuwe rooilijnplan zou de rooilijn zich nu situeren ter hoogte van mijn afspanning (dit zou mijn haag zijn, althans een deel ervan) volgens de mail van de milieuambtenaar. Als de afmetingen op het voorstel van rooilijnplan kloppen zou dat betekenen dat de rooilijn de facto minimum 1 meter richting mijn woning opgeschoven wordt.

Beoordeling van dit onderdeel van het bezwaarschrift:

De rooilijn werd hier bepaald op basis van de feitelijke rooilijn, volgens het schijnbaar openbaar domein met een breedte van 6 m vanuit de as van de rijweg, wat af te leiden is uit het verkavelingsplan van dit perceel.

De rooilijn bevindt zich voor de haag, waar nu de berm is van het openbaar domein.  Er wijzigt niks aan de bestaande situatie.

 

         Daar het gedeelte tussen het fietspad en de verplaatsing van de rooilijn de facto openbaar domein wordt, heb ik geen enkele zekerheid over de bestemming ervan en wordt de toegankelijkheid van mijn woning nu en in de toekomst gehypothekeerd.

  1. Dit betekent voor mij dat het gedeelte dat toegang geeft tot de trap naar mijn woning zeer smal wordt en men praktisch op het fietspad moet staan om de trap te betreden.
  2. Het vlakke gedeelte dat toegang geeft tot de helling naar mijn carport wordt zo smal dat het naar beneden en boven rijden met de wagen gevaarlijk wordt. Bovendien kan men bij het uitrijden zich niet veilig op de rijbaan begeven zonder te stationeren op het openbaar domein (het fietspad).
  3. Door de verplaatsing van de rooilijn en graafwerken zou een aanplanting van 200 wilde narcissen en krokussen vernietigd worden en zou de brievenbus ook moeten verplaatst worden.

Beoordeling van dit onderdeel van het bezwaarschrift:

In kader van het ontwerp wordt er geen aanpassing van de bestaande breedte van het ontwerp of een aanpassing van de bestaande hoogtes voorzien. Het fietspad zal niet worden verschoven.

De aansluitingen naar de woningen toe blijven behouden conform de bestaande toestand.

 

Conclusie:

Het bezwaarschrift wordt niet bijgetreden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Documenten OMV_2024019152.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad verklaart zich akkoord met de voorliggende zaak der wegen van het Aquafin project "22.218 Aansluiting KWZI Walenbos en Motbroekstraat", volgens het ontwerp-rooilijnplan in het kader van de aanvraag tot omgevingsvergunning OMV_2024019152 voor het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel, het aanleggen van een nieuwe wegenis met fietspaden en het vastleggen van de rooilijn.

 

Artikel 2

Een afschrift van deze beslissing wordt toegevoegd aan deze aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2024019152).

 

Artikel 3

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering.  De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het omgevingsdecreet. 

 

Artikel 4

Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen van toepassing." "

De gemeenteraad keurt de zaak der wegen in het omgevingsvergunningsdossier met referentie OMV_2024019152 goed.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Gebruik lokalen VBS Houwaart door IBO Houwaart - vaststelling principe en modaliteiten gebruiksovereenkomst

Motivering

 

Feiten en context

De renovatiewerken van het oud gemeentehuis te Houwaart voor huisvesting van IBO en scouts gaan van start op 10 maart 2025. IBO Houwaart zal gedurende de renovatiewerken gebruik maken van VBS Houwaart en zaal Sint-Denijs.

 

Het college van burgemeester en schepenen ging tijdens de zitting van 25 februari 2025 principieel akkoord met de gebruiksovereenkomst voor het gebruik van de lokalen in VBS Houwaart door IBO Houwaart.

De definitieve goedkeuring wordt nu op de gemeenteraad geagendeerd.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen.

         Besluit van de Vlaamse regering van 16 mei 2014 over de voorwaarden voor erkenning en attest van toezicht en het kwaliteitsbeleid voor buitenschoolse gezinsopvang en groepsopvang.

         Ministerieel Besluit van 23 mei 2014 tot uitvoering van het Kwaliteitsbesluit Buitenschoolse Opvang van 16 mei 2024.

 

Adviezen

Positief advies coördinator IBO.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over het principe en de modaliteiten van deze overeenkomst voor het gebruik van de refter, sanitair en speelplaats te VBS Houwaart door IBO Houwaart.

 

De gebruiksovereenkomst blijft geldig gedurende de renovatie van het oud gemeentehuis te Houwaart. De werken zullen minimaal 1 jaar duren.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Gebruiksovereenkomst.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gebruiksovereenkomst, als bijlage aan deze beslissing en er integraal deel van uitmakend, tussen het lokaal bestuur en VBS Houwaart wordt goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan VBS Houwaart.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de desbetreffende bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur. " "

De gebruiksovereenkomst tussen het lokaal bestuur en VBS Houwaart wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Concessie uitbating zomerbar aan Huize Hageland - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

Motivering

 

Feiten en context

Het lokaal bestuur zoekt een uitbater voor een zomerbar op de site van Huize Hageland.

 

In het kader van de opdracht “Concessie uitbating zomerbar aan Huize Hageland” werd een bestek met nr. 2025/777 opgesteld door de afdeling grondgebiedzaken. Het bestek bevat eveneens de concessieovereenkomst, terug te vinden in de bijlagen en er integraal deel van uitmakend.

 

Het bestek werd principieel goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen tijdens de zitting van 11 maart 2025 en wordt nu ter definitieve goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Juridische gronden

         Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

         De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

         Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

         Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

         De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

         De wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het lokaal bestuur wil het leegstaande patrimonium zo efficiënt mogelijk inzetten en zoekt daartoe een uitbater voor een zomerbar aan de hangaar van Huize Hageland. Het uitbaten van een zomerbar op de site zou de (toeristische) aantrekkingskracht ervan een boost geven.

 

De concessie omvat de terrasruimte aan de hangaar. De hangaar zelf kan aangewend worden bijvoorbeeld voor stockageruimte of voor tap- en andere doeleinden.

 

De concessie loopt vanaf begin mei tot eind september 2025 en kan jaarlijks verlengd worden bij collegebeslissing voor maximaal 3 opeenvolgende jaren.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Het betreft een procedure die niet valt onder het toepassingsgebied van het dagelijks bestuur, zoals bepaald door de gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2019: het is in dit geval de bevoegdheid van de gemeenteraad om de gunningswijze en de -voorwaarden van de opdracht te bepalen.

 

Financiële gevolgen

Concessievergoeding per zomerseizoen voor te stellen door kandidaat-uitbater.

 

Bijlagen

Bestek 2025/777.

 

Besluit:

14 stemmen voor: Katrien Houtmeyers, Jo Smekens, Jan Loddewykx, Bart Willems, Manuela Vervoort, Steve Cleynen, Gert Van denstorme, Ilse Roelants, Filip Charlier, Eric Roskin, Marleen De Vry, Raf Alaerts, Jasper Trompet en Fons Lemmens.
7 onthoudingen: Germaine Willems, Agnes Van de Gaer, Gerry Caluwaerts, Rudi Beeken, Gunther Clinckx, Kris Cornelissen en Tom Craeninckx.
Artikel 1

Het bestek met nr. 2025/777 en de raming voor de opdracht “Concessie uitbating zomerbar aan Huize Hageland”, opgesteld door de afdeling grondgebiedzaken worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de concessieopdrachten.

 

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit wordt geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De procedure wordt gestart.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Reglement ambulante handel

Motivering

 

Feiten en context

Er bestaat nog geen reglement voor ambulante activiteiten in Tielt-Winge. Elke gemeente moet beschikken over een reglement dat deze activiteiten regelt. Ook voor een goede werking en een juist gebruik van de standplaatsen op openbaar domein voor ambulante activiteiten is het aangewezen te beschikken over een degelijk reglement.

 

Juridische gronden

         Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

         Wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, gewijzigd bij de wetten van 4 juli 2005, 20 juli 2006, 22 december 2009 en 21 januari 2013 en de decreten van 24 februari 2017 en 3 maart 2023 artikelen 8 tot en met 10.

         Koninklijk Besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten, gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 en 22 september 2023, artikel 15 en 23 tot en met 44.

         Volgens artikel 8 §1 van de wet van 25 juni 1993 de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten op de openbare markten en kermissen, wordt geregeld bij gemeentelijk reglement.

         Volgens artikel 9 §1 van de wet van 25 juni 1993 de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten op het openbaar domein, buiten de openbare markten en kermissen, wordt geregeld bij gemeentelijk reglement.

         Gemeenteraadsbeslissing van 15 mei 2014 over de retributie op het gebruik van elektriciteitskasten en buitenstopcontacten (380 volt) aan de gemeentelijke infrastructuur.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Er bestaat nog geen reglement voor ambulante activiteiten in Tielt-Winge. Elke gemeente moet beschikken over een reglement dat deze activiteiten regelt. Door het in gebruik nemen van dit reglement kan er gezorgd worden voor uniformiteit binnen de ambulante activiteiten in Tielt-Winge. Zo ook kunnen de controles gebaseerd worden op dit reglement.

 

Bijgevolg werd er een reglement opgesteld voor ambulante handel in Tielt-Winge.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Aanvraag standplaats - gevraagde gegevens

         Aanvraag formulier - opschorting - overmacht

         Reglement ambulante handel Tielt-Winge

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het hierna volgende Reglement voor ambulante activiteiten(versie 20.3.2025) in Tielt-Winge wordt door de gemeenteraad goedgekeurd.

 

Afdeling 1: Algemene bepalingen

 

Artikel 1 - Toepassingsgebied

Dit reglement is van toepassing op ambulante handelsactiviteiten op het grondgebied van de gemeente Tielt-Winge.

 

Artikel 2 - Begripsbepaling

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

 

1° Aanvraagformulier: het formulier dat beschikbaar is op de gemeentelijke website, langs waar nieuwe aanvragen, wijzigingen en beëindigingen worden doorgegeven.

2° Machtiging ambulante activiteit: een toelating door een besluit van de burgemeester of zijn afgevaardigde aan een onderneming om op bepaalde tijdstippen een tijdelijke of vaste standplaats ambulante handel in te nemen of op rondtrekkende wijze handel te drijven.

3°Kraam: het geheel van een verkoopgelegenheid bestaande uit alle onderdelen, bijvoorbeeld een kar, marktwagen, toonbank, degustatietafels, verkooptafels, vuilbak, uithangbord, generator,… Het betreft steeds een mobiele constructie die ’s avonds verwijderd wordt.

4°Loting: de organisatie van de toekenning van vrije standplaatsen bij een gelijktijdige aanvraag.

5°Openbaar domein: de openbare weg en ook alle andere openbare plaatsen die eigendom zijn van de gemeente en die voor het publiek toegankelijk zijn.

6°Privaat domein: domeineigendom van natuurlijke personen of privaatrechtelijke personen, inclusief commerciële parkeerplaatsen van deze eigenaars of private bermen langs het openbaar domein.

7°Standplaats: een stukje domein dat ter beschikking staat van de ambulante handelaar om een verkoopactiviteit te organiseren. De grootte wordt bepaald door de afmetingen van het kraam en staat gespecifieerd in de machtiging.

8° Verkoop met niet-commercieel karakter, verder ‘niet-commerciële verkoop’ genoemd, een occasionele verkoop van producten of diensten:

         met een menslievend, sociaal, cultureel, educatief of sportief doel;

         met als doel de verdediging en promotie van de natuur, de dierenwereld, een ambacht of streekproducten;

         die plaatsvindt bij een humanitaire catastrofe, een ramp of belangrijke schade.

 

Artikel 3 - Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen

§1 Een standplaats kan enkel toegewezen worden aan ondernemingen met een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen die de ambulante activiteit toelaat, via de persoon die de onderneming rechtsgeldig kan vertegenwoordigen.

 

§2 Ambulante activiteiten zijn pas toegelaten als de verkoper aan volgende bijkomende voorwaarden voldoet:

1° de uitoefening van de ambulante activiteiten in kwestie wordt behoorlijk gedekt door verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid en in voorkomend geval tegen brandrisico’s;

2° bij de uitoefening van een activiteit waarbij voeding wordt verkocht, wordt voldaan aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid;

3° bij een aanvraag voor een standplaats op privé domein is een schriftelijke toelating van de eigenaar van het perceel vereist.

 

§3 De burgemeester of zijn afgevaardigde is bevoegd om een machtiging ambulante activiteit te verlenen. Zonder deze schriftelijke en voorafgaande machtiging is het verboden ambulante activiteiten uit te oefenen.

 

§4 Ambulante handel is toegestaan tussen zonsopgang en zonsondergang. De burgemeester of zijn afgevaardigde kan een uitzondering toestaan.

 

Artikel 4 - Procedure

§1 De aanvraag gebeurt via het aanvraagformulier op de gemeentelijke website.

 

§2 Het digitale aanvraagdossier bevat volgende documenten:

         een kopie van de identiteitskaart van de standhouder(s);

         het volledig en correct ingevuld aanvraagformulier met alle gegevens over de onderneming en het kraam;

         foto’s van het kraam;

         een uittreksel van de inschrijving van de onderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen met de juiste NACE-code;

         een kopie van de verzekeringspolis burgerlijke aansprakelijkheid en het betaalbewijs van de huidige verzekeringspolis;

         indien van toepassing, een kopie van het keuringsattest van de gebruikte elektriciteits- en/of gasinstallatie;

         een kopie van het keuringsattest van het brandblusapparaat;

         toelating van het Federaal Voedselagentschap voor de voedselveiligheid indien er voedsel wordt verkocht;

         plan van de gewenste locatie en de inplanting van het kraam of de wagen;

         indien gelegen langs een gewestweg, toelating van Agentschap Wegen en Verkeer;

         indien het een aanvraag op een commerciële parking of private berm gelegen langs de openbare weg betreft, het schriftelijk akkoord van de eigenaar(s), uitbater(s), huurder(s) van deze eigendom.

 

Om in aanmerking te komen voor een standplaats, moet de aanvraag volledig en correct zijn.

 

§3 De ambulante activiteit mag enkel plaatsvinden op de tijdstippen en locaties die in de machtiging ambulante activiteit vermeld worden. De machtiging vermeldt concreet:

         de gegevens van de onderneming;

         de aanvangsdatum en eventueel einddatum van de toelating;

         de aard van de producten of diensten die de ambulante handelaar mag verkopen;

         de locatie en de grootte van de standplaats;

         de dag(en) en uren dat de verkoop is toegestaan.

 

§4 De gevraagde machtiging kan bij gemotiveerd besluit worden geweigerd om onderstaande redenen:

         redenen van openbare orde en veiligheid;

         redenen van volksgezondheid;

         bescherming van de consument;

         wanneer de voorwaarden vermeld in artikel 3 niet in orde zijn;

         de modaliteiten van dit gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden.

 

§5 De beslissing over de aanvraag wordt digitaal aan de aanvrager bekend gemaakt binnen de zestig kalenderdagen nadat het dossier volledig is.

 

§6 De machtiging ambulante activiteit vervalt van rechtswege:

         in geval van faillissement van de ambulante handelaar;

         bij een feitelijke onderbreking van de exploitatie van 2 maanden of langer;

         in geval van ontbinding van de rechtspersoon;

         wanneer de voorwaarden vermeld in artikel 3 niet meer in orde zijn;

         als de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet meer gerespecteerd worden.

 

§7 Elke wijziging betreffende de onderneming, standplaats, tijdstip van verkoop of productcategorie moet onmiddellijk worden gemeld via het digitale formulier op de gemeentelijke website. Wanneer de wijziging wordt toegestaan, ontvangt de onderneming een aangepaste machtiging. Een weigering wordt schriftelijk gemotiveerd aan de onderneming.

 

§8 Elke machtiging ambulante activiteit is geldig voor een periode van maximum 12 maanden. Na 12 maanden moet er terug aan aanvraag ingediend worden als men de standplaats wens te blijven gebruiken voor de volgende periode.

 

§9 Vragen kunnen gesteld worden per mail via economie@tielt-winge.be of per brief economie Tielt-Winge.

 

Afdeling 2: Organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein

 

Afdeling 2.1 Ambulante activiteiten op niet-vooraf bepaalde plaatsen

 

Artikel 5 - Toepassingsgebied

Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar domein buiten de vastgelegde standplaatsen door het lokaal bestuur, moet dit voorafgaand aanvragen bij de burgemeester of zijn afgevaardigde.

 

Artikel 6 - Voorafgaande machtiging

 

6.1. Aanvraag machtiging

Om een standplaats in te nemen zoals vermeld in artikel 5 moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 3 en dient men te beschikken over een machtiging voor een standplaats. Deze machtiging moet voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd worden bij het lokaal bestuur.

 

6.2. Beslissing machtiging

§1 In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld:

         identiteit van de aanvrager;

         de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen;

         de plaats;

         de datum en de duur van de verkoop.

 

§2 De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen:

         redenen van openbare orde en veiligheid;

         redenen van volksgezondheid;

         bescherming van de consument;

         wanneer de voorwaarden vermeld in artikel 3 niet in orde zijn;

         de modaliteiten van het gemeentelijke reglement niet gerespecteerd worden.

 

§3 De burgemeester of zijn afgevaardigde zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.

 

Artikel 7 - Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen

De personen die voldoen aan de voorwaarden in artikel 3 kunnen standplaatsen verkrijgen en innemen op niet vooraf bepaalde plaatsen op het openbaar domein.

 

Artikel 8 - Toewijzingsregels losse standplaatsen

De toewijzing van losse standplaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aanvragen en desgevallend in functie van de gevraagde plaats en specialisatie. Wanneer twee of meerdere aanvragen voor standplaatsen gelijktijdig ingediend worden, gebeurt de toewijzing via loting.

 

Afdeling 2.2 Ambulante activiteiten op rondtrekkende wijze

 

Artikel 9 - Toepassingsgebied

Bij een ambulante activiteit op rondtrekkende wijze verplaatst de handelaar zich langs een traject (al dan niet vooraf bepaald), waarbij een verkooppunt telkens voor een korte stoptijd wordt ingenomen. De stoptijd beperkt zich tot de duur van de directe transactie(s), waarna het traject onmiddellijk verdergezet wordt. De ambulante handelaar dient deze ambulante activiteit voorafgaand aan te vragen bij het lokaal bestuur.

 

Artikel 10 - Voorafgaande machtiging

10.1. Aanvraag machtiging

Om een ambulante activiteit op de openbare weg uit te oefenen, zoals vermeld in artikel 9, moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 3 en dient men te beschikken over een machtiging. Deze machtiging dient voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd te worden bij de burgemeester of zijn afgevaardigde.

 

10.2. Beslissing machtiging

§1 In geval van een positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld:

         identiteit van de aanvrager;

         de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen;

         de toegestane route;

         de datum en duur van de verkoop.

 

§2 De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen:

         redenen van openbare orde en veiligheid;

         redenen van volksgezondheid;

         bescherming van de consument;

         wanneer de voorwaarden vermeld in artikel 3 niet in orde zijn;

         wanneer de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden.

 

§3 De burgemeester of zijn afgevaardigde zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.

 

Afdeling 3: Organisatie van ambulante activiteiten op privédomein met openbaar karakter

 

Artikel 11 - Toepassingsgebied

§1 Bij de uitbating van een kraam op privédomein is er sprake van een ambulante activiteit als er op dat adres geen vestigingseenheid in de KBO is geregistreerd en als het kraam aan de openbare weg grenst of geplaatst wordt op een commerciële parking. Voor die ambulante activiteit op privédomein is een machtiging van de burgemeester of zijn afgevaardigde nodig. In andere gevallen is er sprake van een geregistreerd verkooppunt en geen ambulante activiteit, waardoor er geen machtiging van de burgemeester of zijn afgevaardigde nodig is.

 

§2 De bepalingen van deze afdeling zijn niet van toepassing op:

         de verkoop, te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van goederen en diensten binnen het kader van manifestaties ter bevordering van de lokale handel of het lokale gemeenschapsleven;

         de verkoop van binnenlandse producten afkomstig van de landbouw, de tuinbouw, de bloementeelt, de veefokkerij, voor zover ze rechtstreeks door de producent, de landbouwer of de veefokker op de plaatsen van de productie verkocht worden;

         de verkoop door middel van automaten;

         de verkoop op markten en evenementen;

         garageverkoop.

 

Artikel 12 - Voorafgaande machtiging

 

12.1. Aanvraag machtiging

Om een standplaats in te nemen zoals vermeld in artikel 11 moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 3 en dient men te beschikken over een machtiging voor een standplaats. Deze machtiging moet voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd worden bij het lokaal bestuur.

 

12.2. Beslissing machtiging

§1 In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld:

         identiteit van de aanvrager;

         de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen;

         de plaats;

         de datum en de duur van de verkoop.

 

§2 De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen:

         redenen van openbare orde en veiligheid;

         redenen van volksgezondheid;

         bescherming van de consument;

         wanneer de voorwaarden vermeld in artikel 3 niet in orde zijn;

         de modaliteiten van het gemeentelijke reglement niet gerespecteerd worden.

 

§3 De burgemeester of zijn afgevaardigde zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.

 

Artikel 13 - Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen

De personen die voldoen aan de voorwaarden in artikel 3 kunnen standplaatsen verkrijgen en innemen op niet vooraf bepaalde plaatsen op het privé domein met openbaar karakter.

 

Artikel 14 - Toewijzingsregels losse standplaatsen

De toewijzing van losse standplaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aanvragen en desgevallend in functie van de gevraagde plaats en specialisatie. Wanneer twee of meerdere aanvragen voor standplaatsen gelijktijdig ingediend worden, gebeurt de toewijzing via loting.

 

Afdeling 4: Niet-commerciële verkoop

 

Artikel 15 - Specifieke voorwaarden voor niet-commerciële verkoop

Niet-commerciële verkoop is niet onderworpen aan de andere artikelen van dit reglement maar voor deze activiteiten moet wel voorafgaand een toelating gevraagd worden. Dit kan via het evenementenformulier dat voorzien is op de gemeentelijke website.

 

Afdeling 5: Voorwaarden met het oog op veiligheid en hygiëne

 

Artikel 16 - Controle

De standplaatsmachtiging met verplichte bijhorende documenten moeten steeds aanwezig zijn tijdens het uitoefenen van de ambulante activiteit en moet op eenvoudig verzoek van de burgemeester, zijn afgevaardigde of aangestelde voorgelegd worden. Dit kan ook via smartphone, tablet of soortgelijke drager.

 

Artikel 17 - Hygiëne

§1 Elke standhouder dient de nodige voorzorgen te nemen om vervuiling rondom de standplaats tegen te gaan. Hij houdt zijn eigen standplaats proper en stelt voldoende vuilnisbakken ter beschikking voor zijn klanten.

 

§2 Het afval dient na de activiteit meegenomen te worden door de standhouder. Ook vervuiling door zwerfvuil in een straal van 50 meter rond de standplaats moet opgeruimd worden door de standhouder na de activiteit. Voor het zwerfvuil worden door de gemeente kosteloos zwerfvuilzakken voorzien.

 

§3 Bij het niet naleven van deze bepaling kan het college van burgemeester en schepenen kosten aanrekenen voor het opruimen van het achtergelaten afval. Bij herhaling kan de burgemeester of zijn afgevaardigde overgaan tot schorsing.

 

Afdeling 6: Slotbepalingen

 

Artikel 18 - Inwerkingtreding

§1 Dit reglement treedt in werking op 1 april 2025.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Dit reglement treedt in werking vanaf 1 april 2025.

 

Artikel 4

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur. " "

De gemeenteraad keurt het reglement voor ambulante activiteiten in Tielt-Winge goed.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Samenstelling deontologische commissie van de gemeenteraad (geheime stemming)

Motivering

 

Feiten en context

Vanaf maart 2023 zijn alle steden en gemeenten in Vlaanderen verplicht om een deontologische commissie op te richten. Die moet erop toezien dat de lokale politieke mandaten op een verantwoorde manier ingevuld worden. Het Vlaams Parlement keurde het decreet deontologische commissie op 1 februari goed. Deze bepalingen treden na publicatie in het Belgisch Staatsblad zonder verder verwijl al in voege vanaf maart 2023.

 

Lokale besturen zijn al sinds 2007 verplicht om een deontologische code vast te leggen. De deontologische code is een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch correct te handelen als ze hun mandaat uitoefenen. De deontologische commissie zal toezien op die code.

 

Bij aanvang van de legislatuur moet de deontologische commissie opnieuw samengesteld worden.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonder artikel 39.

         Decreet van 3 februari 2023 tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, wat betreft de oprichting van een deontologische commissie bij de gemeenteraad en de districtsraad.

         Raadsbeslissing van heden houdende vaststelling van de deontologische code van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen.

         Raadsbeslissing van 16 maart 2023 houdende oprichting en samenstelling deontologische commissie van de gemeenteraad, aanpassing deontologische code en huishoudelijk reglement raad.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het decreet van 3 februari 2023 tot aanpassing van het decreet over het lokaal bestuur vult artikel 39 als volgt aan: "en richt een deontologische commissie op. De deontologische code regelt ook de samenstelling, werking en bevoegdheid van de deontologische commissie. De deontologische commissie bestaat minstens uit één vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad."

 

Deze decretaal opgelegde aanpassing noopt(e) tot samenstelling, werking en bevoegdheid van de deontologische commissie en tot technische aanpassingen van de bestaande deontologische code en het huishoudelijk reglement van de raad. In een latere fase zullen de actuele aanpassingen verder geëvalueerd dienen te worden.

 

De deontologische commissie vervult ook zijn taken voor de leden van het college van burgemeester en schepenen.

 

Wat de samenstelling van deze commissie betreft, zal elke fractie, die vertegenwoordigd is in de raad, één effectieve én een plaatsvervangende afgevaardigde hebben in de deontologische commissie. Elke fractie mag zijn voorgedragen effectieve afgevaardigde tevens voordragen als (effectief) voorzitter van de commissie.

 

Er wordt om praktisch-organisatorische redenen geopteerd voor een zelfde samenstelling van de deontologische commissie voor gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn.

 

De kandidaturen werden schriftelijk (of via e-mail) ingediend bij het gemeentesecretariaat tegen uiterlijk 18 maart 2025 om 12 uur.

 

*****

 

Raadslid F. Lemmens trok ter zitting zijn kandidatuur voor voorzitter van de commissie in.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Er zijn geen bijlagen.

 

Besluit:

Artikel 1(geheime stemming over de lijst) (13 ja)

 

Conform artikel 27 § 1 DLB verlaten volgende raadsleden de zitting bij de behandeling van dit artikel van het agendapunt : R. Beeken, G. Clinckx, M. De Vry, J. Trompet, F. Charlier, I. Roelants, F. Lemmens en S. Cleynen.

 

De volgende raadsleden worden aangeduid voor de deontologische commissie:

 

         Effectief lid R. Beeken; plaatsvervanger G. Clinckx (namens fractie Wij Tielt-Winge)

         Effectief lid M. De Vry; plaatsvervanger J. Trompet (namens fractie CD&V + Groen)

         Effectief lid F. Charlier; plaatsvervanger I. Roelants (namens fractie N-VA)

         Effectief lid F. Lemmens; plaatsvervanger S. Cleynen (namens fractie Vooruit)

 

Artikel 2(geheime stemming) (13 ja voor F. Charlier)

 

Conform artikel 27 § 1 DLB verlaat raadslid F. Charlier de zitting bij de behandeling van dit artikel van het agendapunt.

 

Raadslid F. Charlier (effectief lid) wordt tevens aangeduid als voorzitter van de deontologische commissie.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur." "

Samenstelling deontologische commissie voor raad en college van burgemeester en schepenen.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

EcoWerf - beslissing tot gemeentelijke vertegenwoordiging bestuurder - aanpassing termijn (gewone stemming) en aanduiding bestuurder voor de tweede helft van de bestuursperiode (geheime stemming)

Motivering

 

Feiten en context

De zesjaarlijkse algehele vernieuwing van de gemeenteraad ingevolge de verkiezingen van 13 oktober 2024 noodzaakt het aanstellen van een nieuwe vertegenwoordiging van de gemeente.

 

EcoWerf stelt naar aanleiding van de voordrachten van de nieuwe vertegenwoordiging door de gemeenteraad van 20 februari 2025 vast dat de voorgedragen bestuurder Eric Roskin voor de tweede helft van de legislatuur niet kan weerhouden worden omwille van de genderverhouding (waarbij alle voordrachten van mannelijke vertegenwoordigers werden geordend op datum van de gemeenteraadsbeslissing van de voordracht conform de statuten van EcoWerf).

 

Bijgevolg  moet voor de tweede helft van de legislatuur (2028 - einde legislatuur) door Tielt-Winge voor de cluster een vrouwelijke kandidaat-bestuurder worden voorgedragen. Voor het bestuursmandaat van Eric Roskin moet wordt geëxpliciteerd dat deze loopt voor de eerste helft van de legislatuur (2025-2027).

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Deelname van de gemeente in de opdrachthoudende vereniging EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant.

         Statuten van EcoWerf zoals goedgekeurd door de algemene vergadering van 20 december 2023.

         Gemeenteraadsbeslissing van 20 februari 2025.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Gelet op de deelname van de gemeente in de opdrachthoudende vereniging EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant.

 

Gelet op de statuten van EcoWerf (versie 20 december 2023).

 

Gelet op de uitnodiging van 9 december 2024 voor de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf van 26 maart 2025 met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Overwegende dat het, wegens de zesjaarlijkse algehele vernieuwing van de gemeenteraad ingevolge de verkiezingen van 13 oktober 2024, wenselijk en nodig is een nieuwe vertegenwoordiging van de gemeente aan te stellen.

 

Overwegende dat er actueel (nog) geen duidelijkheid is over het lot van de (eventuele hervorming van de) cluster Aarschot-Tielt-Winge-Bekkevoort voor het aanduiden van een bestuurder in de raad van bestuur; dat er bijgevolg moet worden uitgegaan van de geldende statuten die spreken over één (gegarandeerd) bestuurder in de raad van bestuur voor de cluster Aarschot-Tielt-Winge-Bekkevoort; dat er redelijkerwijze dus best wordt uitgegaan van een scenario waarbij de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf autonoom de keuze moet maken van eventueel in overtal door een cluster voorgedragen bestuurders; dat veiligheidshalve (en uitgaand van het belang van de gemeente bij een maximale invulling van dergelijke uitvoerde bestuurders in een belangrijke organisatie als EcoWerf met belangrijke praktische impact op de gemeente) de gemeente Tielt-Winge zowel een eigen (rechtstreeks afgevaardigd) kandidaat-effectief bestuurder voor de ganse legislatuur, als een kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voor de ganse legislatuur wenst voor te dragen aan de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf ; dat wordt uitgegaan van een gelijkaardig scenario als in 2019 waarbij Tielt-Winge deze (rechtstreeks afgevaardigd) bestuurder zal voordragen voor de ganse duur van de bestuursperiode en namens de cluster zal aanduiden als bestuurder.

 

Overwegende dat EcoWerf vaststelt (schrijven van 28 februari 2025) naar aanleiding van de voordrachten van de nieuwe vertegenwoordiging door de gemeenteraad van 20 februari 2025 dat de voorgedragen bestuurder Eric Roskin voor de tweede helft van de legislatuur niet kan weerhouden worden omwille van de genderverhouding.

 

Overwegende dat bijgevolg voor de tweede helft van de legislatuur (2028 - einde legislatuur) door Tielt-Winge voor de cluster een vrouwelijke kandidaat-bestuurder moet worden voorgedragen. Voor het bestuursmandaat van Eric Roskin moet wordt geëxpliciteerd dat deze loopt voor de eerste helft van de legislatuur (2025-2027).

 

Gelet op de bij het gemeentesecretariaat tot 18 maart 2025 te 12 uur schriftelijk (of via e-mail) voorgedragen kandidaatstellingen voor (vrouwelijke) bestuurder voor de tweede helft van de legislatuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Brief (e-mail) EcoWerf 28 februari 2025.

 

Besluit:

over artikel 1eenparig aangenomen.
Artikel 1 (gewone stemming)

Artikel 3 van de beslissing van 20 februari 2025 wordt als volgt aangepast:

 

"Raadslid Eric Roskin aan te stellen en voor te dragen aan de bijzondere algemene vergadering als (rechtstreeks afgevaardigd) bestuurder van EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant voor de (bestuurs)periode 2025-2027 namens de cluster."

 

Artikel 2 (geheime stemming) (14 ja voor I. Roelants ; 6 blanco)

 

Conform artikel 27 § 1 DLB verlaat raadslid I. Roelants de zitting bij de behandeling van dit artikel van het agendapunt.

 

Raadslid Ilse Roelants aan te stellen en voor te dragen aan de bijzondere algemene vergadering als (rechtstreeks afgevaardigd) bestuurder van EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant voor de (bestuurs)periode 2028 tot de algemene vergadering volgend op de vernieuwing van de gemeenteraad in 2030 namens de cluster.

 

Artikel 3

De afgevaardigden worden aangeduid voor de ganse duur van de bestuursperiode, de voorgedragen mandaten lopen vanaf de aanstelling tot de algemene vergadering volgend op de vernieuwing van de gemeenteraad in 2030, behoudens andersluidende raadsbeslissing.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing te verzenden naar EcoWerf, gemeente Bekkevoort, stad Aarschot  en betrokkenen.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e.v. van het DLB." "

Beslissing tot vertegenwoordiging (bestuurder) EcoWerf / aanpassing.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw - beslissing tot vertegenwoordiging in algemene vergadering en kandidaat raad van bestuur (geheime stemming)

Motivering

 

Feiten en context

De zesjaarlijkse algehele vernieuwing van de gemeenteraad ingevolge de verkiezingen van 13 oktober 2024 noodzaakt het aanstellen van een nieuwe vertegenwoordiging van de gemeente.

 

De beslissing werd verdaagd op de gemeenteraad van 20 februari 2025 naar heden omwille van problemen met de correcte toepassing van de richtlijnen i.v.m. de voordrachten (identiek voor bestuurder én effectieve vertegenwoordiger in de algemene vergadering), waardoor nieuwe voordrachten aan de orde zijn.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Statuten van RLNH.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het lokaal bestuur is lid van Regionaal Landschap Noord-Hageland.

 

Regionaal Landschap Noord-Hageland vraagt nieuwe vertegenwoordigers (schrijven van 16 januari 2024) voor de algemene vergadering en het bestuursorgaan (vroegere raad van bestuur).

 

Voor de algemene vergadering moeten 2 effectieve vertegenwoordigers en 2 plaatsvervangers worden aangeduid.

 

Voor het bestuursorgaan moet 1 kandidaat-bestuurder (die ook werd voorgedragen als effectieve vertegenwoordiger in de algemene vergadering) worden aangeduid.

 

De vertegenwoordigers in de algemene vergadering en de plaatsvervangers moeten geen lid zijn van de gemeenteraad.

 

Gelet op de bij het gemeentesecretariaat tot 18 maart 2025 te 12 uur schriftelijk (of via e-mail) voorgedragen kandidaatstellingen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Schrijven van RLNH

         Statuten

         Samenstelling algemene vergadering

         Samenstelling bestuursorgaan

 

Besluit:

Artikel 1 (geheime stemming) (14 ja voor T. Werner ; 7 ja voor N. Meerkens)

 

De heer Tom Werner aan te duiden als eerste effectieve vertegenwoordiger van de algemene vergadering van RLNH.

 

Artikel 2 (geheime stemming) (13 ja voor I. Roelants ; 6 ja voor A. Van de Gaer)

 

Conform artikel 27 § 1 DLB verlaten raadslid I. Roelants en raadslid A. Van de Gaer de zitting bij de behandeling van dit artikel van het agendapunt.

 

Raadslid Ilse Roelants aan te duiden als tweede effectieve vertegenwoordiger van de algemene vergadering van RLNH.

 

Artikel 3 (geheime stemming) (13 ja voor S. Cleynen ; 7 blanco)

 

Conform artikel 27 § 1 DLB verlaat schepen S. Cleynen de zitting bij de behandeling van dit artikel van het agendapunt.

 

Schepen Steve Cleynen aan te duiden als eerste plaatsvervanger van de algemene vergadering van RLNH.

 

Artikel 4 (geheime stemming) (13 ja voor M. De Vry ; 7 blanco)

 

Conform artikel 27 § 1 DLB verlaat raadslid M. De Vry de zitting bij de behandeling van dit artikel van het agendapunt.

 

Raadslid Marleen De Vry aan te duiden als tweede plaatsvervanger van de algemene vergadering van RLNH.

 

Artikel 5 (geheime stemming) (13 ja voor I. Roelants ; 6 blanco ; 1 ongeldig)

 

Conform artikel 27 § 1 DLB verlaat raadslid I. Roelants de zitting bij de behandeling van dit artikel van het agendapunt.

 

Ilse Roelants, effectieve vertegenwoordiger van de algemene vergadering, ook aan te duiden als kandidaat-bestuurder van het bestuursorgaan van RLNH.

 

Artikel 6

De afgevaardigden worden aangeduid voor de ganse duur van de bestuursperiode, behoudens andersluidende raadsbeslissing.

 

Artikel 7

Afschrift van deze beslissing te verzenden naar RLNH en betrokkenen.

 

Artikel 8

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e.v. van het DLB." "

Beslissing tot vertegenwoordiging in de algemene vergadering en het bestuursorgaan van Regionaal Landschap Noord-Hageland.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

Piekfijn Hageland VZW – aanduiding gemeentelijke vertegenwoordigers in de algemene vergadering (geheime stemming)

Motivering

 

Feiten en context

Bij aanvang van de nieuwe bestuursperiode 2025-2030 (ingevolge de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024) dienen diverse bestuursorganen opnieuw samengesteld te worden en vertegenwoordigingen/vertegenwoordigers vanuit de gemeente aangeduid te worden.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet van 7 juli 2017 inzake Wijk-werken, inzonder artikel 47.

         Toepasselijke bepalingen van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, zoals gewijzigd.

         Besluit van de Vlaamse regering d.d. 29 september 2017 betreffende Wijk-werken.

         Statuten van de vzw.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Gelet op de gemeenteraadsbeslissingen van 21 februari en 16 mei 2013 houdende aanduiding gemeentelijke vertegenwoordigers in de VZW PWA Tielt-Winge;

 

Overwegende dat Tielt-Winge aangesloten is bij Piekfijn Hageland VZW; dat deze nieuwe samenwerking startte op 1 januari 2017;

 

Gelet op het schrijven van Piekfijn Hageland VZW d.d. 29 januari 2018 over deze aangelegenheid;

 

Gelet op de statuten van deze VZW, zoals gewijzigd door de algemene vergadering van 23 januari 2018, inzonder artikel 5, waarbij wordt gestipuleerd hoe de algemene vergadering is samengesteld en welke voorwaarden eraan verbonden zijn; dat er voor Tielt-Winge 10 afgevaardigden voorzien worden door deze statuten;

 

Gelet op de e-mail d.d. 2 februari 2018 van de kantoorverantwoordelijke DCO Piekfijn Hageland waarin wordt bevestigd dat de rechtsvorm van VZW behouden blijft;

 

Overwegende dat de doelstellingen van deze VZW bestaan in het uitbaten van een dienstenschequebedrijf met bijzondere aandacht voor het tewerkstellen van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt; dat deze rechtspersoon dus niet belast wordt met de verwezenlijking van welbepaalde taken van gemeentelijk belang maar met een algemeen ruimer sociaal oogmerk; dat een dergelijke participatie dus kan bijdragen tot het gemeentelijk belang maar geen verzelfstandiging van gemeentelijke taken behelst en er geen EVA aan de orde is;

 

Overwegende dat het, wegens de zesjaarlijkse algehele vernieuwing van de gemeenteraad ingevolge de verkiezingen van 13 oktober 2024, wenselijk en nodig is een nieuwe vertegenwoordiging van de gemeente aan te stellen;

 

Gelet op het schrijven d.d. 6 januari 2025 waarbij Piekfijn Hageland vzw vraagt om voor de nieuwe bestuursperiode opnieuw afgevaardigden voor de algemene vergadering aan te duiden ; aangezien de nieuwe statuten nog niet in werking zijn, betreft het opnieuw (en nog steeds volgens de actueel geldende statuten) 10 afgevaardigden;

 

Overwegende dat elke fractie in de gemeenteraad dus recht heeft op minimum 1 afgevaardigde en de rest aan te duiden verhoudingsgewijze op basis van de grootte van de fractie in de gemeenteraad; dat dit in de praktijk aanleiding geeft tot een 3-3-3-1-verdeling;

 

Gelet op de tot 18 maart 2025 om 12.00 uur bij het gemeentesecretariaat voorgedragen schriftelijke (of via e-mail) kandidaatstellingen;

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Brief 5 januari 2025

 

Besluit:

Artikel 1 (geheime stemming over de lijst) (18 ja)

 

Conform artikel 27 § 1 DLB verlaten schepen J. Loddewykx en raadslid R. Beeken de zitting bij de behandeling van dit artikel van het agendapunt.

 

§1.De volgende afgevaardigden worden aangesteld vanuit de fracties van de gemeenteraad in de algemene vergadering van Piekfijn Hageland VZW:

 

         Namens de fractie Wij Tielt-Winge: Rudi Beeken, Vic Deschryver en Patrick Verreth;

         Namens de fractie Vooruit: Robert Huybrechts;

         Namens de fractie CD&V + Groen: Jan Loddewykx, Frieda Van Aerschot en Tom Werner;

         Namens de fractie N-VA: Natalie Sergeant, Beatrix Vangoidsenhoven en Cathy Vanhee.

 

§2.De afgevaardigden worden aangeduid voor de ganse bestuursperiode, behoudens andersluidende raadsbeslissing.

 

Artikel 2

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan Piekfijn Hageland VZW en aan betrokkenen.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e.v. van het DLB." "

Aanduiding gemeentelijk vertegenwoordiging vzw Piekfijn Hageland.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Overzicht punten

Gemeenteraad 20 maart 2025

 

(Besloten zitting) Aanwijzing provinciale ambtenaar voor het opleggen van gemeentelijk administratieve geldboetes (geheime stemming over de lijst)

 

De gemeenteraad keurt de aanstelling van de sanctionerend ambtenaren van de provincie Vlaams-Brabant goed.

 

Publicatiedatum: 23/04/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.