Gemeenteraad van Tielt-Winge

16 maart 2023

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Agnes Van de Gaer

burgemeester:

Rudi Beeken

schepen:

Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme

raadslid:

Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

Verontschuldigd:

raadslid:

Tom Werner

 

 

Overzicht punten

Gemeenteraad 16 maart 2023

 

Goedkeuring notulen vorige gemeenteraad

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 17 juni 2021, zoals gewijzigd op 17 maart 2022, keurt de gemeenteraad de notulen van de zitting van 16 februari 2023 goed.

 

Bijlagen

         Ontwerpnotulen gemeenteraad van 16 februari 2023 (via Meeting.mobile).

         Audioverslag GR van 16 februari 2023.

         Index audioverslag GR van 16 februari 2023.

         Agenda gemeenteraad van 16 maart 2023.

 

" "

Publicatiedatum: 27/04/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 maart 2023

 

Kennisneming standpunt door gouverneur n.a.v. klacht trage wegen 20 en 38 Houwaart

Motivering

 

Feiten en context

Het gemeentebestuur ontving een brief van de gouverneur van 8 februari 2023 met uitsluitsel over het onderzoek van de gouverneur/ABB aangaande een klacht (ontvangen op 23 december 2022) rond het niet respecteren van een vonnis van het vredegerecht van Aarschot van 16 oktober 2020 aangaande trage wegen 20 en 38 in Houwaart (dit naar aanleiding van ons standpunt, meegedeeld in schrijven van 17 januari 2023).

 

De gouverneur wijst de klacht af als niet ontvankelijk (laattijdig) en stipuleert zijn eigen onbevoegdheid inzake klachten rond laster: er dient dus niet te worden opgetreden in het kader van het algemeen bestuurlijk toezicht.

 

Ingevolge artikel 333, tweede lid van het DLB moeten alle opmerkingen en het definitief antwoord van de toezichthoudende overheid (bij een klacht tegen een besluit van een gemeente-overheid), zoals bezorgd door de toezichthoudende overheid aan de betrokken gemeente-overheid, ter kennis worden gebracht van de eerstvolgende (nuttige) vergadering van de raad.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Ingevolge artikel 333, tweede lid van het DLB moeten alle opmerkingen en het definitief antwoord (bij een klacht tegen een besluit van een gemeente-overheid), zoals bezorgd door de toezichthoudende overheid aan de betrokken gemeente-overheid, ter kennis worden gebracht van de eerstvolgende (nuttige) vergadering van de raad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Brief van de gouverneur van 8 februari 2023 (met antwoord over de klacht en als bijlage zijn antwoord aan de klachtindiener) en antwoord geformuleerd door het gemeentebestuur op 17 januari 2023.

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt in toepassing van artikel 333, tweede lid van het DLB kennis van de brief van de gouverneur van 8 februari 2023 en zijn antwoord over de klacht rond het niet respecteren van een vonnis van het vredegerecht van Aarschot van 16 oktober 2020 aangaande trage wegen 20 en 38 in Houwaart." "

De gemeenteraad neemt in toepassing van artikel 333, tweede lid van het DLB kennis van de brief van de gouverneur van 8 februari 2023 en zijn antwoord over de klacht rond het niet respecteren van een vonnis van het vredegerecht van Aarschot van 16 oktober 2020 aangaande trage wegen 20 en 38 in Houwaart.

 

Publicatiedatum: 27/04/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 maart 2023

 

Oprichting en samenstelling (geheime stemming) deontologische commissie van de gemeenteraad, aanpassing deontologische code en huishoudelijk reglement raad

Motivering

 

Feiten en context

Vanaf maart 2023 zijn alle steden en gemeenten in Vlaanderen verplicht om een deontologische commissie op te richten. Die moet erop toezien dat de lokale politieke mandaten op een verantwoorde manier ingevuld worden. Het Vlaams Parlement keurde het decreet deontologische commissie op 1 februari goed. Deze bepalingen treden na publicatie in het Belgisch Staatsblad zonder verder verwijl al in voege vanaf maart 2023.

 

Lokale besturen zijn al sinds 2007 verplicht om een deontologische code vast te leggen. De deontologische code is een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch correct te handelen als ze hun mandaat uitoefenen. De deontologische commissie zal toezien op die code.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet van 3 februari 2023 tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, wat betreft de oprichting van een deontologische commissie bij de gemeenteraad en de districtsraad.

         Raadsbeslissing van 21 maart 2019 houdende vaststelling van de deontologische code van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen.

         Raadsbeslissing van 17 juni 2021 tot aanpassing van het huishoudelijk reglement raad, zoals gewijzigd door beslissing van 17 maart 2022.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het decreet van 3 februari 2023 tot aanpassing van het decreet over het lokaal bestuur vult artikel 39 als volgt aan: "en richt een deontologische commissie op. De deontologische code regelt ook de samenstelling, werking en bevoegdheid van de deontologische commissie. De deontologische commissie bestaat minstens uit één vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad."

 

Deze zeer dringende, decretaal op korte termijn opgelegde aanpassing noopt tot samenstelling, werking en bevoegdheid van de deontologische commissie en tot technische aanpassingen van de bestaande deontologische code en het huishoudelijk reglement van de raad. In een latere fase zullen de actuele aanpassingen verder geëvalueerd dienen te worden.

 

Wat de samenstelling van deze commissie betreft, zal naast de voorzitter van de raad (die ambtshalve zetelt en de rol van voorzitter van de commissie vervult) elke fractie, die vertegenwoordigd is in de raad, één effectieve én een plaatsvervangende afgevaardigde hebben in de deontologische commissie.

 

De kandidaturen werden schriftelijk (of via e-mail) ingediend bij het gemeentesecretariaat tegen uiterlijk 14 maart 2023 om 12 uur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Wijzigingsdecreet

         Nieuwsbrief minister Somers d.d. 10/2/2023

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
 

 

bij artikel 6 - over de lijstaangenomen na geheime stemming: 18 stemmen voor
Artikel 1

Artikel 22 van de deontologische code van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen, zoals vastgesteld bij raadsbeslissing van 21 maart 2019, wordt als volgt gewijzigd:

 

"De deontologische commissie waakt over de naleving van deze deontologische code.

 

De commissie is bevoegd voor:

         Het formuleren van een gemotiveerd advies aan de raad over het vermoeden van een schending van deze code door personen die door deze code gevat worden.

         Het geven van adviezen en aanbevelingen aan de raad over de inhoud van deze code met het oog op het bijsturen ervan.

 

Inzake deontologische kwesties vergadert deze deontologische commissie naar gelang van de noodwendigheden en met gesloten deuren, tenzij het betrokken raadslid of de betrokken uitvoerende lokale mandataris de openbaarheid van de vergadering vraagt.

 

De voorzitter van de deontologische commissie is verantwoordelijk voor de oproeping en stelt de agenda op.

 

De voorzitter is daarenboven gehouden de commissie bijeen te roepen op aanvraag van minstens een derde van haar leden.

 

De oproepingen vermelden in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en worden tenminste 8 dagen voor de vergadering aan de leden bezorgd. In geval van hoogdringendheid, te beoordelen door de voorzitter, wordt de bijeenroeping tenminste 3 dagen voor de vergadering bezorgd. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn. Voor elk agendapunt wordt het dossier dat erop betrekking heeft, ter beschikking van de leden van de commissie vanaf de verzending van de agenda.

 

De bezorging van de oproeping, de agenda en de dossier gebeurt op dezelfde wijze als dat gebeurt in de raad, met als verschil dat enkel de leden van de deontologische commissie deze oproep, agenda en dossiers ontvangen.

 

De leden van de commissie werken volgens volgende principes:

         De handhaving is onpartijdig.

         Men is terughoudend met publiciteit.

         Men gaat zorgvuldig om met de vermeende schender.

 

Voor zover niets bepaald in deze code rond procedure, is het huishoudelijk reglement van de raad van toepassing."

 

Artikel 2

Artikel 23 van de deontologische code van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen, zoals vastgesteld bij raadsbeslissing van 21 maart 2019, wordt als volgt gewijzigd:

 

"Ambtenaren of andere personen die geconfronteerd worden met een inmenging van een mandataris of derde die zij in strijd achten met deze deontologische code, worden verzocht hiervan binnen de vijftien dagen melding te maken bij de algemeen directeur. Kopie van de melding wordt onverwijld ter kennis gebracht van het betrokken raadslid.

 

Wanneer de raadsvoorzitter en de algemeen directeur besluiten dat de melding onontvankelijk is dan betekent dit meteen het einde van de procedure die gestart werd naar aanleiding van dit vermoeden. De commissieleden worden hierover wel geïnformeerd. Anonieme klachten zijn onontvankelijk.

 

De algemeen directeur legt deze meldingen voor aan de deontologische commissie bij zijn eerstvolgende vergadering.

 

De deontologische commissie onderzoekt die meldingen op hun gegrondheid. Daarbij moet het recht van verdediging van het betrokken raadslid worden gevrijwaard. Het raadslid of de uitvoerende lokale mandataris mag zich laten bijstaan door een raadsman. Uitspraak moet geschieden binnen dertig dagen na ontvangst. De termijnen in dit artikel worden verdubbeld in vakantieperiodes.

 

Ook mogelijke getuigen kunnen gehoord worden. Niemand kan daartoe verplicht worden.

 

Na het horen van betrokkenen bespreekt de commissie het vermoeden van schending en wordt een gemotiveerd advies overgemaakt aan de raad.

 

Enkel de raad kan zich uitspreken of een mandataris een schending heeft begaan. Dat kan op basis van het gemotiveerd advies van de deontologische commissie. Als de raad beslist om af te wijken van het advies dan moet de vermeende schender de kans krijgen om door de raad zelf gehoord te worden vooraleer de raad ten gronde besluit.

 

Wanneer de raad vaststelt dat deze code geschonden werd door een mandataris, dan kan de raad:

         zich uitdrukkelijk distantiëren van het gedrag van een raadslid.

         vragen dat het raadslid zich verontschuldigt.

         beslissen een melding te doen bij het parket of Audit Vlaanderen.

         bij een kennelijk wangedrag of grove nalatigheid van of door de burgemeester, een schepen of de raadsvoorzitter een dossier overmaken aan de Vlaamse regering zodat die een tuchtonderzoek kan instellen.

 

Artikel 3

Artikel 36 van het huishoudelijk reglement van de raad, zoals vastgesteld bij raadsbeslissing van 17 juni 2021 en gewijzigd op 17 maart 2022, wordt als volgt gewijzigd:

 

"Door de gemeenteraad kan steeds, naar gelang de noden, beslist worden om ad hoc en tijdelijk een bijzondere gemeenteraadscommissie te installeren voor een bepaalde opdracht of ‘project’.

 

De gemeenteraad installeert in elk geval in haar schoot een deontologische commissie, zoals bepaald door het decreet van 3 februari 2023 tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, wat betreft de oprichting van een deontologische commissie bij de gemeenteraad en de districtsraad.

 

Het aantal leden van de deontologische commissie bedraagt 1 per fractie en evenveel als het aantal fracties in de gemeenteraad, aangevuld met de voorzitter van de raad die toegevoegd wordt als voorzitter van de deontologische commissie. Onafhankelijke raadsleden vormen geen fractie en zijn niet vertegenwoordigd in de deontologische commissie.

 

Bij deze voordracht kunnen ook één plaatsvervanger aangeduid worden die het commissielid vervangt bij afwezigheid of wanneer die betrokken partij is. Een plaatsvervanger is een raadslid voorgedragen door dezelfde fractie, tenzij de fractie maar één lid telt. In dat geval kan ook een raadslid van een andere fractie voorgesteld worden. Een fractie kan tijdens de bestuursperiode steeds beslissen een ander lid aan te duiden en/of één of meer plaatsvervangers te vervangen of toe te voegen.

 

Gaat het om een mogelijke schending van de code door de voorzitter van de commissie, dan wordt tijdens de hele procedure daarover de voorzitter vervangen conform art. 7, §5, derde lid van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Gaat het om een mogelijke schending van de code door een lid van de commissie, dan wordt tijdens de hele procedure daarover het lid vervangen door de plaatsvervanger."

 

Artikel 4

Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en treedt in werking volgens artikel 288 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 5

Deze aanpassingen van deontologische code en huishoudelijk reglement zullen uiterlijk 12 maanden na inwerkingtreding geëvalueerd worden door de raad.

 

Artikel 6 (geheime stemming over de lijst)

De volgende raadsleden worden aangeduid voor de deontologische commissie:

         Agnes Van de Gaer (voorzitter)

         Effectief lid Rudi Beeken; plaatsvervanger Kris Cornelissen (namens fractie Open Vld)

         Effectief lid Jan Loddewykx; plaatvervanger Manuela Vervoort (namens fractie CD&V)

         Effectief lid Frederik Vranken; plaatsvervanger Jo Smekens (namens fractie N-VA)

         Effectief lid Fons Lemmens; plaatsvervanger Yvette Duerinckx (namens fractie Vooruit)

         Effectief lid Marleen De Vry (namens fractie Groen)

 

Artikel 7

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur." "

Oprichting, werking en samenstelling deontologische commissie voor raad en college van burgemeester en schepenen.

 

Publicatiedatum: 27/04/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 maart 2023

 

Jaarrekening 2022 Kerkfabriek Sint-Donatus - advies

Motivering

 

Feiten en context

De jaarrekening 2022 van de Kerkfabriek Sint-Donatus werd goedgekeurd op de kerkraad van 7 februari 2023 en overgemaakt aan het gemeentebestuur op 9 februari 2023, het Provinciebestuur Vlaams-Brabant en het Aartsbisdom Mechelen - Brussel.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, zoals gewijzigd op 20 januari 2006 en 6 juli 2012, inzonderheid artikel 54 en 55

         Besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten zoals gewijzigd op 5 september 2008, 14 december 2012 en 16 mei 2014

         Ministerieel besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst en ter uitvoering van artikel 46 van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, zoals gewijzigd op 5 september 2008, 12 februari 2013 en 16 mei 2014

         Omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst

         Omzendbrief BB 2008/01 van februari 2008 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten

 

Adviezen

Positief advies

 

Argumentatie

Op de vergadering van 7 februari 2023 van de Kerkraad van Sint-Donatus werd de rekening 2022 en bijhorende documenten goedgekeurd, het gemeentebestuur werd in kennis gesteld op 9 februari 2023.

 

Op diverse momenten in de loop van 2022 en op 17 januari 2023 was er overleg tussen het gemeentebestuur en de kerkfabriek over de evolutie en de opvolging van de financiële middelen/budgetten 2022.

 

De gemeenteraad wordt geacht advies uit te brengen en dit advies bij de voormelde rekening binnen een termijn van 50 dagen die ingaat de dag na het inkomen van de rekening te versturen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Jaarrekening KF 2022 met bijlagen

 

Besluit:

16 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Marleen De Vry, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
4 onthoudingen: Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos en Rudi Meeus.
Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2022 van de Kerkfabriek Sint-Donatus met volgend resultaat:

 

 

Exploitatietoelage  (M)

Exploitatieresultaat / overschot (N)

Investeringstoelage

Investeringsresultaat (Z)

Sint-Donatus

€ 70.279,8

€ 24.122,75

€ 7.631,13

€ 0

 

Artikel 2

De gemeenteraad geeft voor de jaarrekening 2022 van de Kerkfabriek Sint-Donatus een gunstig advies.

 

Artikel 3

Dit besluit wordt verstuurd aan de provinciegouverneur." "

Advies jaarrekening 2022 Kerkfabriek Sint-Donatus.

 

Publicatiedatum: 27/04/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 16 maart 2023

 

Reglement vrijwilligerswerking lokaal bestuur Tielt-Winge

Motivering

 

Feiten en context

Er is nood aan een eenvormig reglement voor de vrijwilligerswerking van het lokaal bestuur Tielt-Winge (gemeentebestuur en OCMW).

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Wet betreffende de rechten van vrijwilligers van 3 juli 2005

         Wet tot wijziging van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers en van andere wettelijke bepalingen inzake vrijwilligerswerk

         Koninklijk besluit van 20 december 2018 tot verhoging van het jaarlijks kostenplafond, zoals bepaald in artikel 10, eerste lid van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van de vrijwilligers, voor bepaalde categorieën van vrijwilligers

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Vrijwilligerswerk is werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald (of mits een beperkte vergoeding) verricht wordt ten behoeve van anderen of de samenleving. Deze personen zijn onmisbaar. Vrijwilligers dragen bij aan sociale verbinding en innovatie. De meeste vrijwilligers doen vrijwilligerswerk omdat ze het fijn vinden om iets voor iemand te doen, omdat ze het zinvolle tijdsbesteding vinden maar ook om ervaring op te doen, talenten te ontwikkelen of om contact met anderen te hebben.

 

De nieuwe vrijwilligers kiezen voor een engagement vanuit hun eigen situatie, hun eigen interesses en hun eigen agenda. Ze willen zelf plezier, persoonlijke verrijking en leuke sociale contacten uit hun inzet puren. Ze kiezen bewust uit een breed palet organisaties en aarzelen niet om van de ene organisatie naar de andere te zappen.

 

Organisaties die geen energie of tijd willen of kunnen besteden aan het management, de opleiding en de waardering van hun vrijwilligers ondervinden in toenemende mate moeite om mensen te vinden. Waar een minimum aan omkadering ontbreekt, zullen vrijwilligers het eerst afhaken of snel teleurgesteld raken. De omkadering en waardering van vrijwilligers hoeven niet veel te kosten. Het belangrijkste blijft dat de vrijwilliger het gevoel krijgt dat hij gewaardeerd wordt.

 

Als lokaal bestuur ben je een belangrijke factor in het vrijwilligerswerk. Je kan als bestuur zorgen dat burgers actief blijven en zich betrokken voelen. Trends in de samenleving zoals individualisering en vereenzaming kunnen we op deze manier temperen. Vrijwilligers investeren hun vrije tijd, energie, warmte en talenten in het lokale vrijwilligerswerk. Ze nemen belangeloos heel veel taken op zich die onbetaalbaar zouden zijn. De dienstverlening zou er op achteruit gaan zonder hun inzet en warmte. Aan de andere kant zetten we als bestuur in toenemende mate in op activering van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligerswerk kan een opstap zijn naar de arbeidsmarkt (competenties aanleren, ervaring opdoen en in een werkritme komen).

 

Sinds 2019 werden gemeente en OCMW geïntegreerd. Dit brengt ook een uitdaging met zich mee op het vlak van de ontwikkeling van een vrijwilligersbeleid. Zowel gemeente als OCMW werken met vrijwilligers maar hebben dit steeds gedaan op hun eigen manier omdat er visie- en cultuurverschillen spelen. Er is nood aan een eenvormig reglement voor de vrijwilligerswerking van het lokaal bestuur opdat de beide werkingen geoptimaliseerd kunnen worden. Hiervoor is er binnen het lokaal bestuur een werkgroep opgericht die tot een ontwerp van reglement is gekomen.

 

Financiële gevolgen

Naargelang welk vrijwilligerswerk er wordt verricht wordt er een onkostenvergoeding van 2 euro per begonnen uur tot maximum 25 euro per prestatie uitbetaald.

 

Bijlagen

Geen bijlagen.

 

Besluit:

19 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 onthouding: Marleen De Vry.
Artikel 1

Het nieuwe Reglement omtrent de vrijwilligerswerking voor het lokaal bestuur (versie 16.03.2023) wordt goedgekeurd en luidt als volgt:

 

Artikel 1 - algemeen

De gemeente en het OCMW van Tielt-Winge (hierna lokaal bestuur genoemd) zetten vrijwilligers in voor bepaalde activiteiten, evenementen of taken die van aanvullende of ondersteunende aard zijn voor de reguliere werking binnen het lokaal bestuur. Dit reglement bestaat om een uniforme benadering te creëren en de rechten en plichten van vrijwilligers bij het lokaal bestuur van Tielt-Winge te omschrijven. Wanneer het lokaal bestuur op zoek is naar een vrijwilliger wordt er een vacature geplaatst op

www.tielt-winge.be/vacatures-voor-vrijwilligers.

 

Artikel 2 – visie vrijwilligerswerk

Vrijwilligers zijn erg belangrijk in onze samenleving en leveren met hun spontane en belangeloze inzet een waardevolle bijdrage aan het lokaal bestuur. Een vrijwilliger is enerzijds een extra inzet voor een opdracht waarvoor een vaste medewerker minder tijd kan vrijmaken en anderzijds brengen vrijwilligers nieuwe kennis en vaardigheden met zich mee.

Een vrijwilliger creëert een meerwaarde op verschillende vlakken en genereert specifieke dynamieken en effecten, zowel voor zichzelf als voor het lokaal bestuur.

 

Artikel 3 – definitie vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk omvat alle activiteiten die onverplicht worden verricht en waar een eventuele onkostenvergoeding tegenover staat. Personeelsleden van het lokaal bestuur kunnen geen taak als vrijwilliger opnemen.

De diverse mogelijke vrijwilligersactiviteiten binnen het lokaal bestuur zijn terug te vinden via www.tielt-winge.be/vrijwilligerscoordinatie. De opsomming van de inventaris is niet limitatief en kan te allen tijde aangepast worden aan nieuwe evoluties of organisatorische noden binnen het bestuur.

 

Artikel 4 – algemene bepalingen

Het lokaal bestuur verbindt zich er toe om te voldoen aan de informatieplicht betreffende de rechten van vrijwilligers. Alvorens de vrijwilligersactiviteit een aanvang neemt, wordt de vrijwilliger minstens geïnformeerd over de sociale doelstelling van het lokaal bestuur, het juridisch statuut, de afgesloten verzekeringen, de onkostenregeling, de geheimhoudingsplicht en zijn/haar rechten en plichten.

 

Artikel 5 – vrijwilligersovereenkomst

Iedere vrijwilliger ontvangt vooraleer hij/zij start bij het lokaal bestuur een individuele vrijwilligersovereenkomst. Deze overeenkomst omvat zowel algemene als individuele bepalingen omtrent rechten en plichten, de taakomschrijving alsook de eventuele vergoeding.

Beide partijen kunnen deze overeenkomst te allen tijde schriftelijk beëindigen, indien het afgesproken engagement niet wordt opgenomen.

 

Artikel 6 – wederzijdse rechten en plichten

Iedere vrijwilliger heeft recht op informatie over zijn activiteiten, zijn werkveld, de noodzakelijke uitrusting, de verwachte werktijden en op het discreet omgaan met persoonlijke gegevens door het lokaal bestuur. De vrijwilligersverantwoordelijke is het contactpunt bij eventuele conflictsituaties.

De vrijwilliger heeft de verplichting om in geval van ziekte of verhindering de coördinator of contactpersoon zo snel mogelijk op de hoogte te brengen.

De vrijwilliger heeft de verantwoordelijkheid om te controleren dat de vrijgestelde maxima van de vaste kostenvergoedingen niet worden overschreden.

Het lokaal bestuur heeft recht op een deontologisch correcte houding van de vrijwilliger met betrekking tot het naleven van de onderlinge afspraken, het respecteren van de afbakening van het activiteitsveld, de omgang met derden, …

Het lokaal bestuur van Tielt-Winge verbindt er zich toe om te voldoen aan de overige rechten en verplichtingen inzake de vrijwilliger zoals bepaald door de wet.

 

Artikel 7 – bewaren van gegevens van de vrijwilliger

Het lokaal bestuur houdt een vrijwilligersregister bij van alle vrijwilligers die in dienst zijn. Hierbij wordt de privacy gerespecteerd en worden de persoonsgegevens altijd in overeenstemming met de toepasselijke Belgische en Europese wetgeving verwerkt. Meer informatie over hoe het lokaal bestuur dat doet, kan je vinden via www.tielt-winge.be/privacy.

 

Artikel 8 – geheimhoudingsplicht

De vrijwilliger voert zijn opdracht uit met inachtneming van de regels inzake discretie en beroepsgeheim. Hij is gebonden door een plicht tot geheimhouding met betrekking tot alle persoonlijke, medische en verpleegkundige gegevens die hem bekend geworden zijn tijdens de uitvoering van de vrijwillige activiteiten, alsmede met betrekking tot al wat hem vertrouwelijk is meegedeeld. Deze geheimhoudingsplicht blijft ook na het beëindigen van het engagement gelden. Het lokaal bestuur van haar kant, behandelt alle informatie die ze van en aangaande de vrijwilliger verkrijgt vertrouwelijk.

 

Artikel 9 – aansprakelijkheid en verzekeringen

Het lokaal bestuur voorziet voor alle vrijwilligers een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, lichamelijke ongevallen en rechtsbijstand.

De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid vergoedt de schade die men als vrijwilliger kan toebrengen aan de organisatie, andere vrijwilligers of aan derden, tijdens de uitvoering van het vrijwilligerswerk of op weg van en naar de vrijwilligersactiviteiten.

De verzekering lichamelijke ongevallen dekt de schade die men als vrijwilliger zelf bij ongevallen tijdens de uitvoering van het vrijwilligerswerk of op weg van en naar de activiteiten zou kunnen lijden.

Voormelde dekking geldt niet in geval van lichte herhaaldelijke fout, grove fout of bij bedrog of opzet door de vrijwilliger. Bij schade of een ongeval dient de vrijwilliger de coördinator of contactpersoon binnen de 24 uur te verwittigen.

 

Artikel 10 – vergoedingen

Sommige prestaties van een vrijwilliger zijn gebonden aan een forfaitaire onkostenvergoeding, andere niet. Voor prestaties waaraan een onkostenvergoeding is verbonden geeft het lokaal bestuur een vergoeding van 2 euro per begonnen uur of 8, 10 of 25 euro per prestatie.Bovenop de forfaitaire onkostenvergoeding worden er in beperkte mate vervoerskosten terug betaald. Het aantal gereden kilometers moet worden bewezen aan de hand van onkostennota’s.

Verder laat het lokaal bestuur zijn waardering voor het werk van een vrijwilliger op regelmatige basis blijken.

 

Artikel 2

Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en treedt in werking volgens artikel 288 van het decreet over het lokaal bestuur.

Alle andere afspraken rond vrijwilligerswerking die zijn vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing, worden opgeheven door deze beslissing op datum van inwerkingtreding van dit besluit.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 330 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur." "

Vaststelling reglement vrijwilligerswerking lokaal bestuur Tielt-Winge.

 

Publicatiedatum: 27/04/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 maart 2023

 

Jaarverslag 2022, jaarrekening 2022, begrotingsvoorstel 2023 en programmavoorstel 2023 van de Interlokale vereniging Sportregio Winge-Demervallei

Motivering

 

Feiten en context

Tielt-Winge participeert aan de interlokale vereniging Sportregio Winge-Demervallei.

 

Het jaarverslag 2022, de jaarrekening 2022, het begrotingsvoorstel 2023 en het programmavoorstel 2023 van de Interlokale vereniging Sportregio Winge-Demervallei dienen ter goedkeuring te worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikels 15 en 16 van de samenwerkingsovereenkomst 2017 van de Interlokale vereniging Sportregio Winge-Demervallei.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De bepalingen van de samenwerkingsovereenkomst 2017 (artikels 15 en 16) vereisen dat jaarverslag en jaarrekening van de ILV ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde uitgaven

Beschikbaar 28 februari 2023

2023

61690900/074000

€ 2.288

€ 40.000

 

De financiële inbreng per gemeente bedraagt 0,2 euro/inwoner per kalenderjaar.

 

Bijlagen

          Jaarverslag 2022

          Jaarrekening 2022

          Samenwerkingsovereenkomst 2017

          Begroting 2023

          Programmavoorstel 2023

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad keurt het jaarverslag 2022, de jaarrekening 2022, het begrotingsvoorstel 2023 en het programmavoorstel 2023 van de Interlokale vereniging Sportregio Winge-Demervallei goed.

 

Artikel 2

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de Interlokale vereniging Sportregio Winge-Demervallei.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht, zoals blijkt uit het decreet over het lokaal bestuur." "

Goedkeuring jaarverslag 2022, jaarrekening 2022, begrotingsvoorstel 2023 en het programmavoorstel 2023 ILV Sportregio Winge-Demervallei.

 

Publicatiedatum: 27/04/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 maart 2023

 

Definitieve vaststelling rooilijn Halensebaan

Motivering

 

Feiten en context

De gemeente Tielt-Winge nam het initiatief tot het vaststellen van de rooilijn ter hoogte van de Halensebaan, specifiek in de zone tussen Leuvensesteenweg 163 - Glabbeeksesteenweg 4 en Leuvensesteenweg 159 en Halensebaan 19A.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Het departement Mobiliteit en Openbare Werken bracht geen advies uit tijdens het openbaar onderzoek, aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

 

De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant bracht geen advies uit tijdens het openbaar onderzoek, aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

 

De Lijn bracht op 9 januari 2023 (ingekomen op 9 januari 2023) een gunstig advies uit. Op dit segment heeft De Lijn geen reiswegen.

 

Argumentatie

Uit het ontwerp van rooilijnplan (zie bijlage), opgemaakt door beëdigd landmeter Koen Jonckheere bij Studiebureau Jonckheere met kantoren te Torhoutse Steenweg 378C, 8200 Brugge van 21 september 2022, blijkt duidelijk de actuele en toekomstige rooilijn van de gemeenteweg.

 

Gezien het voornemen tot het vaststellen van de rooilijn ter hoogte van dit gedeelte van de Halensebaan uitvoering geeft aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 werd het aan deze artikels getoetst.

 

Het vaststellen van de rooilijn beoogt de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau. Er is een apart fiets- en voetpad voorzien langs de rijbaan. Dit garandeert de veiligheid van de trage weggebruiker.

 

De Halensebaan betreft geen trage weg. De weg is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen reeds 6 à 7,7 meter breed waardoor verkeer met dergelijke breedte op de weg gerechtvaardigd is. Aan het trage wegennet wordt bijgevolg niet geraakt.

 

De vaststelling van de rooilijn staat ten dienste van het algemeen belang. De structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van het gemeentelijk wegennet wordt niet aangetast. Het betreft hier enkel het vastleggen van de bestaande toestand in een rooilijnplan. Hiermee wordt ook een onduidelijke situatie uitgeklaard. Het uitzonderlijk karakter van de maatregel is hierdoor tevens gestaafd.

 

De aan de Halensebaan palende wegen blijven ontsloten zoals dit in de huidige toestand reeds het geval is. De ontsluiting van de aangrenzende percelen wordt bijgevolg in acht genomen.

 

Er is een scheiding tussen fiets- en voetgangersverkeer en de rijbaan. De nodige maatregels inzake verkeersveiligheid worden gerespecteerd.

 

Er worden geen gemeentegrenzen overschreden. De site dient vooral op lokaal schaalniveau te worden gezien.

 

De vaststelling van de rooilijn heeft net tot doel duidelijkheid te scheppen over de grens tussen het privaat en openbaar domein. Dergelijke beslissing is in het belang van de behoeften van de huidige en toekomstige generatie die gebruik maakt van de weg. Er is zowel ruimte voor traag als gemotoriseerd verkeer. Er wordt voldoende rekening gehouden met de verschillende maatschappelijke activiteiten. De breedte van de Halensebaan volstaat voor het geplande verkeer waarbij de laatste ontwikkelingen in het duurzaam mobiliteitsdenken opgenomen werden.

 

In navolging van het vaststellen van de rooilijn zal de omgeving van basisschool "De Winge" opgewaardeerd worden. Op het traject waar de rooilijn wordt vastgesteld zullen op bepaalde segmenten ofwel een fietspad, ofwel een fietssuggestiestrook ofwel een voetpad worden aangelegd.

 

Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters bepaalde de waarde van de inname aan de hand van het schattingsverslag van 1 maart 2023. De waarde bedraagt: 0 euro per m² op basis van de volgende argumentatie:

Zone tussen feitelijke rooilijn en de grens volgens de atlas der buurtwegen. Deze zone is momenteel reeds meer dan 30 jaar aangelegd als openbaar domein, waardoor een publiek recht van doorgang heeft.

Artikel 13 (01/09/2019-…) paragraaf 5 van het gemeentewegendecreet meldt tevens:

§ 5. Als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein, zonder toepassing van artikel 28.

 

De gemeenteraad stelde het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan vast op 15 december 2022.

 

Het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 10 januari 2023 tot 9 februari 2023. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werd geen bezwaarschrift ingediend.

 

Het openbaar onderzoek werd gevoerd overeenkomstig de daartoe geldende richtlijnen, wat betreft aanplakking ter plaatse en kennisgeving aan de aanpalend eigenaars.

 

Het openbaar onderzoek werd gepubliceerd op de gemeentelijke website op 6 januari 2023.

 

Het openbaar onderzoek werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 6 januari 2023.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Ontwerp van BV Studiebureau Jonckheere van 29 november 2022.

         Advies van De Lijn

         Schattingsverslag van landmeter Nele Van de Velde.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan Halensebaan definitief vast.

 

Artikel 2

Het volledig dossier wordt als integrerend deel gehecht aan dit besluit.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

 

Artikel 4

Dit besluit wordt bekendgemaakt aan het publiek op de volgende manieren:

         publicatie van het besluit op de gemeentelijke website gedurende 30 dagen;

         aanplakking van het besluit bij het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het betrokken wegdeel;

         verzending van de bekendmaking ter kennisgeving met een beveiligde zending naar iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend;

         verzending van het besluit en de bijbehorende plannen elektronisch aan de deputatie van de provincie en met een beveiligde zending naar het departement MOW en De Lijn.

 

Artikel 5

De gemeente publiceert het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het rooilijnplan in het Belgisch Staatsblad en op de gemeentelijke website:

         hetzij na het verlopen van de beroepstermijn, zonder dat er een beroepsprocedure werd opgestart;

         hetzij na het verwerpen van het beroep door de Vlaamse Regering.

 

Het besluit heeft uitwerking 14 dagen na de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.

 

Artikel 6

Dit besluit is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht overeenkomstig artikels 330 e.v. van het DLB." "

De gemeenteraad stelt het gemeentelijk rooilijnplan Halensebaan definitief vast.

 

Publicatiedatum: 27/04/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 maart 2023

 

Definitieve vaststelling rooilijn Kriebekestraat

Motivering

 

Feiten en context

De gemeente Tielt-Winge nam het initiatief tot het vaststellen van de rooilijn ter hoogte van de Kriebekestraat, in de zone tussen Haldertstraat 2 - Kriebekestraat 57 en Kriebekestraat 2+ - Grote Motte (2e afdeling, sectie C, nummer 276V).

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Het departement Mobiliteit en Openbare Werken bracht geen advies uit tijdens het openbaar onderzoek, aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

 

De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant bracht geen advies uit tijdens het openbaar onderzoek, aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

 

De Lijn bracht op 9 januari 2023 (ingekomen op 9 januari 2023) een gunstig advies uit. De vastlegging van de rooilijnen hebben op korte termijn geen impact. Binnen deze vastlegging is het in de toekomst niet mogelijk om zonder onteigeningen over het gehele tracé conforme fietspaden te voorzien (vrijliggend bij 70 km/u) en de haltes toegankelijk te maken.

 

Argumentatie

Uit het ontwerp van rooilijnplan (zie bijlage), opgemaakt door beëdigd landmeter Koen Jonckheere bij Studiebureau Jonckheere met kantoren te Torhoutse Steenweg 378C, 8200 Brugge van 21 september 2022, blijkt duidelijk de toekomstige rooilijn van de gemeenteweg.

 

Gezien het voornemen tot het vaststellen van de rooilijn ter hoogte van dit gedeelte van de Kriebekestraat uitvoering geeft aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 werd het aan deze artikels getoetst.

 

Het vaststellen van de rooilijn beoogt de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau. Er is een apart fietspad voorzien langs de rijbaan. Dit garandeert de veiligheid van de trage weggebruiker.

 

De Kriebekestraat betreft geen trage weg. De weg is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen reeds 5,5 à 11 meter breed waardoor verkeer met dergelijke breedte op de weg gerechtvaardigd is. Aan het trage wegennet wordt bijgevolg niet geraakt.

 

De vaststelling van de rooilijn staat ten dienste van het algemeen belang. De structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van het gemeentelijk wegennet wordt niet aangetast. Het betreft hier enkel het vastleggen van de bestaande toestand in een rooilijnplan. Hiermee wordt ook een onduidelijke situatie uitgeklaard. Het uitzonderlijk karakter van de maatregel is hierdoor tevens gestaafd.

 

Ingevolge het voorliggende rooilijnplan wordt de breedte van het wegprofiel van de Kriebekestraat aangepast met een beperkte versmalling van de weg tot gevolg.

 

De aan de Kriebekestraat palende panden blijven ontsloten zoals dit in de huidige toestand reeds het geval is. De ontsluiting van de aangrenzende percelen wordt bijgevolg in acht genomen.

 

Er is een scheiding tussen fiets- en voetgangersverkeer en de rijbaan. De nodige maatregels inzake verkeersveiligheid worden gerespecteerd.

 

Er worden geen gemeentegrenzen overschreden. De site dient vooral op lokaal schaalniveau te worden gezien.

 

De vaststelling van de rooilijn heeft net tot doel duidelijkheid te scheppen over de grens tussen het privaat en openbaar domein. Dergelijke beslissing is in het belang van de behoeften van de huidige en toekomstige generatie die gebruik maakt van de weg. Er is zowel ruimte voor traag als gemotoriseerd verkeer. Er wordt voldoende rekening gehouden met de verschillende maatschappelijke activiteiten. De breedte van de Kriebekestraat volstaat voor het geplande verkeer waarbij de laatste ontwikkelingen in het duurzaam mobiliteitsdenken opgenomen werden.

 

In navolging van het vaststellen van de rooilijn zal er een nieuw fietspad aangelegd worden.

 

Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters bepaalde de waarde van de inname aan de hand van het schattingsverslag van 1 maart 2023. De waarde bedraagt: 0 euro per m².

Zone tussen feitelijke rooilijn en de grens volgens de atlas der buurtwegen. Deze zone is momenteel reeds meer dan 30 jaar aangelegd als openbaar domein, waardoor een publiek recht van doorgang heeft.

Artikel 13 (01/09/2019-…) paragraaf 5 van het gemeentewegendecreet meldt tevens:

§ 5. Als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein, zonder toepassing van artikel 28.

 

De gemeenteraad stelde het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan vast op 15 december 2022.

 

Het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 10 januari 2023 tot 9 februari 2023. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werd geen bezwaarschrift ingediend.

 

Het openbaar onderzoek werd gevoerd overeenkomstig de daartoe geldende richtlijnen, wat betreft aanplakking ter plaatse en kennisgeving aan de aanpalend eigenaars.

 

Het openbaar onderzoek werd gepubliceerd op de gemeentelijke website op 6 januari 2023.

 

Het openbaar onderzoek werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 6 januari 2023.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Ontwerp van BV Studiebureau Jonckheere van 29 november 2022.

         Advies van De Lijn

         Schattingsverslag van landmeter Nele Van de Velde.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan Kriebekestraat definitief vast.

 

Artikel 2

Het volledig dossier wordt als integrerend deel gehecht aan dit besluit.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

 

Artikel 4

Dit besluit wordt bekendgemaakt aan het publiek op de volgende manieren:

         publicatie van het besluit op de gemeentelijke website gedurende 30 dagen;

         aanplakking van het besluit bij het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het betrokken wegdeel;

         verzending van de bekendmaking ter kennisgeving met een beveiligde zending naar iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend;

         verzending van het besluit en de bijbehorende plannen elektronisch aan de deputatie van de provincie en met een beveiligde zending naar het departement MOW en De Lijn.

 

Artikel 5

De gemeente publiceert het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het rooilijnplan in het Belgisch Staatsblad en op de gemeentelijke website:

         hetzij na het verlopen van de beroepstermijn, zonder dat er een beroepsprocedure werd opgestart;

         hetzij na het verwerpen van het beroep door de Vlaamse Regering.

 

Het besluit heeft uitwerking 14 dagen na de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.

 

Artikel 6

Dit besluit is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht overeenkomstig artikels 330 e.v. van het DLB." "

De gemeenteraad stelt het gemeentelijk rooilijnplan Kriebekestraat definitief vast.

 

Publicatiedatum: 27/04/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 maart 2023

 

Zaak der wegen Blerebergstraat

Motivering

 

Feiten en context

Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen en het verkavelen van gronden ingediend door Unicas (gevolmachtigd door de consoorten Alaerts), met kantoren te Kerkstraat 38, 1755 Gooik.

 

De aanvraag beoogt het slopen van de bestaande bebouwing en het creëren van 6 kavels bestemd voor eengezinswoningen in halfopen en 2 kavels bestemd voor eengezinswoningen in gesloten verband, en het vaststellen van de rooilijn. Dit op een terrein gelegen te Tielt-Winge, afdeling 1, sectie C, nummers 304E2, 304F2, 304R en 304V. Het dossier is gekend onder de referentie OMV_2022161027.

 

Het dossier werd bij de gemeente Tielt-Winge ingediend op 2 december 2022.

 

Na de ontvangst van bijkomende informatie werd het volledig- en ontvankelijkheidsbewijs afgeleverd op 12 januari 2023.

 

Over de volledige aanvraag wordt een openbaar onderzoek georganiseerd van 18 januari 2023 tot en met 17 februari 2023.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         De Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening van 15 mei 2009 en latere wijzigingen.

         Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen.

         Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen.

         Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, dient de gemeenteraad te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. Het dossier bevat een rooilijnplan.

 

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek, en kan in het besluit voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid, zijnde in deze het college van burgemeester en schepenen, in de eventuele vergunning opneemt.

 

Het aangevraagde voorziet in de creatie van 6 loten voor eengezinswoningen in halfopen en 2 loten in gesloten verband. De oppervlakte van de percelen bestemd voor de eengezinswoningen varieert van 2a 14ca tot 5a 52ca.

De bouwzones kennen een voorgevelbreedte die varieert van 7m tot 8,25m, en een gelijkvloerse bouwdiepte die varieert van 11m tot 15m.

 

Het terrein dat hiertoe verkaveld dient te worden, situeert zich in Tielt, langs de Blerebergstraat. Het gewestplan Aarschot-Diest is hierop van toepassing. Het terrein is volgens dit gewestplan grotendeels gelegen in woongebied.

Het terrein is op dit moment deels bebouwd, deels onbebouwd en is niet gelegen in overstromingsgevoelig gebied.

 

Het volledige projectgebied zal ontsloten worden aan de zuidzijde via een zijstraatje van de Blerebergstraat en aan de westelijke zijde langs de Blerebergstraat. Er wordt een oppervlakte van 214m² gratis afgestaan aan de gemeente.

Hiertoe zit bij het aanvraagdossier een belofte van gratis grondafstand gevoegd.

 

Langs de Blerebergstraat is een openbaar domein voor gemotoriseerd verkeer ter beschikking van 6,3 meter breed. Door middel van het rooilijnplan wordt ter hoogte van de betrokken goed een zone van 2,65 meter afgestaan. Deze bevat een fietspad en een berm. Het openbaar domein zal tot op 6,72 meter uit de as van de Blerebergstraat gesitueerd zijn.

 

Langs het zijstraatje van de Blerebergstraat is een openbaar domein voor gemotoriseerd verkeer ter beschikking van 3 meter breed. Door middel van het rooilijnplan wordt ter hoogte van de betrokken goed een zone van 1,06 meter à 1,48 meter afgestaan. Deze bevat een berm. Het openbaar domein zal tot op 3,8 meter uit de as van de Blerebergstraat gesitueerd zijn.

 

In het kader van het openbaar onderzoek dat van 18 januari 2023 tot 17 februari 2023 over deze aanvraag georganiseerd werd, werden er geen bezwaarschriften ontvangen.

 

De nieuwe rooilijn kadert binnen de realisatie/ontwikkeling van het van toepassing zijnde bestemmingsgebied, en is noodzakelijk voor de ontsluiting en aanleg van de nutsvoorzieningen van deze. Het dient aldus het algemeen belang, de duurzame ontwikkeling van het gebied in kwestie en de plaatselijke ruimtelijke ordening in Tielt.

 

Aan de wegenis op zich wordt niets gewijzigd. Er is bijgevolg geen concrete impact op de weggebruikers.

 

Er is geen gemeentegrensoverschrijdend effect.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Rooilijnplan Blerebergstraat.

 

Besluit:

12 stemmen voor: Rudi Beeken, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marleen De Vry, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
6 onthoudingen: Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx en Filip Broos.
Artikel 1

De gemeenteraad verklaart zich akkoord met de voorliggende zaak van de wegen, volgens het ontwerp-rooilijnplan van 14 december 2022 in het kader van de aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op 2 december 2022, vervolledigd op 14 december 2022, ingediend door Unicas (gevolgmachtigd door de consoorten Alaerts), Kerkstraat 38, 1755 Gooik (OMV_2022161027). De aanvraag heeft betrekking op een terrein gelegen te Tielt-Winge, afdeling 1, sectie C, nummers 304E2, 302F2, 304R en 304V.

Het project omvat het slopen van de bestaande bebouwingen en het creëren van 6 bouwloten in halfopen bebouwing en 2 loten in gesloten bebouwing.

 

Artikel 2

Het lot met een oppervlakte van 214m² wordt opgenomen in het openbaar domein op voorwaarde van een kosteloze overdracht.

 

Artikel 3

Een afschrift van deze beslissing wordt toegevoegd aan deze aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2022161027).

 

Artikel 4

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

 

Artikel 5

Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen van toepassing." "

De gemeenteraad keurt de zaak der wegen in het omgevingsvergunningsdossier met referentie OMV_2022161027 goed.

 

Publicatiedatum: 27/04/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 maart 2023

 

Toetreding raamcontract provincie Vlaams-Brabant 'Lokale ruimte trajecten' voor het traject bestuurlijk draagvlak en ontwerpend onderzoek voor de kern van Tielt

Motivering

 

Feiten en context

Het gemeentebestuur wenst een visie uit te werken voor de kernversterking van hun 2 belangrijkste kernen: Tielt en Sint-Joris-Winge. Deze visie zal nadien juridisch verankerd worden door de opmaak van 2 complementaire planologische instrumenten: een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) en een stedenbouwkundige verordening.

 

In functie van de voortgang van het dossier RUP Kernversterking is er de nood om het bestuurlijk draagvlak voor RUP kernversterking, meer bepaald voor de kern van Tielt, te vergroten.

 

Dit wordt gecreëerd door aan de hand van een begeleid traject een ontwerpend onderzoek op te stellen voor de kern van Tielt.

 

Juridische gronden

         Bestuursdecreet van 7 december 2018

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

         Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

         Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

         Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende de plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

         Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De beschikbare instrumenten voor een hedendaags ruimtelijk beleid zijn complex, divers en op vlak van juridische, financiële en beleidsmatige consequenties niet altijd even overzichtelijk. Vaak is een multidisciplinaire aanpak nodig, die bovendien (delen van) gangbare werkmethodes moet heruitvinden op maat van de vraagstelling. De raamovereenkomst 'Lokale Ruimte Trajecten' is daarom gericht op initiatieven met focus op visievorming en instrumenten die vernieuwend ruimtelijk beleid mee kunnen vormgeven binnen het kader van het Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant.

 

De deelopdrachten kunnen bestaan uit (combinaties van) ontwerpend onderzoek, structuurvisies, beeldkwaliteitsplannen, ruimtelijke, financiële en/of juridische analyses van beleidsinstrumenten, planologische ruil, en nog veel meer.

 

De marktbevraging door de Provincie Vlaams-Brabant biedt het lokaal bestuur garanties voor een optimale kwaliteit-prijsverhouding. De behoeftes van het lokaal bestuur stemmen bovendien voldoende overeen met de bepalingen in het bestek.

 

De offerte omvat het beleggen van een aantal werksessies samen met de gemeenteraad, die leidt tot de opmaak van een nota bestaande uit contouren met stedenbouwkundige krachtlijnen. Op basis van de input van de werksessies en de visie van het ontwerpend onderzoek van Tielt zal de startnota van het RUP "Kernverdichting" aangepast worden.

 

De reeds gevormde visie voor Sint-Joris-Winge wordt niet opnieuw onder de loop genomen. Er worden wel enkel aanpassingen gedaan in functie van de visie die werd gemaakt rond CC De Maere. Indien er meerdere wijzigingen zijn (en aanpassingen van figuren noodzakelijk zijn) zal hiervoor een meerwerk gemaakt worden.

 

Het lokale ruimtetraject waarbij een visie op Kraasbeek werd gevormd wordt ook niet herbekeken. Indien hier wijzigingen zijn (en aanpassingen van figuren noodzakelijk zijn) zal hiervoor een meerwerk gemaakt worden.

 

De visie en ontwerpend onderzoek voor Tielt maakt wel deel uit van voorliggende opdracht.

 

Het eindproduct van dit traject zijn contouren en zoneringen met stedenbouwkundige krachtlijnen voor de drie kernen: Sint-Joris-Winge, Kraasbeek en Tielt.

 

Binnen dit traject dienen de contouren, zoneringen en stedenbouwkundige krachtlijnen gevalideerd te worden door het college van burgemeester en schepenen. Pas na deze validatie kan er worden verder gewerkt aan het RUP Kernversterking’.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde uitgaven

Beschikbaar budget op datum van 28 februari 2023

2023

20-25/060000/02

€ 53.858,6 incl. btw

€ 119.000

 

Bijlagen

         Offerte

         Documenten gunning provincie

 

Besluit:

13 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marleen De Vry, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
7 onthoudingen: Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos en Rudi Meeus.
Artikel 1

Het lokaal bestuur Tielt-Winge zal voor "Het traject bestuurlijk draagvlak en ontwerpend onderzoek Tielt" een beroep doen op de opdrachtencentrale van de Provincie Vlaams-Brabant die een raamcontract heeft afgesloten met Buur bv met kantoren te Sluisstraat 79 03.2, 3000 Leuven voor lokale ruimte trajecten.

 

Artikel 2

De opdrachten in het kader van dit raamcontract wordt binnen de looptijd van het raamcontract rechtstreeks door het lokaal bestuur gegund voor de som van 53.858,6 euro aan Buur bv zonder de betrokkenheid en aansprakelijkheid van het Provinciebestuur Vlaams-Brabant.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van voormelde beslissingen.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan BUUR bv en het Provinciebestuur Vlaams-Brabant.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het Lokaal Bestuur." "

De gemeenteraad doet beroep op het raamcontract lokale ruimtetrajecten van de provincie Vlaams-Brabant voor de opmaak van de start- en scopingsnota van het RUP 'Kernverdichting'.

 

Publicatiedatum: 27/04/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 maart 2023

 

Afsluiten en bepalen modaliteiten Verwerkingsovereenkomst Vastgoedinformatieplatform (VIP)

Motivering

 

Feiten en context

Vlaanderen wil alle vastgoedinformatie bundelen op een digitaal platform, het VastgoedInformatiePlatform (VIP).

 

Dat platform moet tegen het einde van de legislatuur in 2024 operationeel zijn.

 

De digitalisering moet zorgen voor minder administratieve lasten en moet voor zowel kopers, verkopers, notarissen als de vastgoedkantoren een "sprong vooruit" betekenen.

 

Het proces om informatie te verzamelen voor de verkoop van vastgoed is vandaag versnipperd en administratief tijdrovend. De informatie over de diverse aspecten met betrekking tot onroerend goed moeten nu vaak nog manueel worden opgezocht bij de verschillende administraties.

 

Het VIP moet daar verandering in brengen.

 

Het wordt een digitaal portaal waar de aanvrager van vastgoedinfo via één eenvoudige weg de benodigde data in het kader van een verkoop of langdurige verhuur kan opvragen.

 

Het platform verzamelt dan alle data uit de beschikbare, aangesloten bronnen (centrale registers en gemeenten).

 

De bevoegde gemeente krijgt via het platform een vraag om het dossier te vervolledigen en te controleren op de kwaliteit, waarna de info wordt afgeleverd aan de aanvrager (via PDF of rechtstreeks in het digitaal systeem van notaris/makelaar).

 

Digitaal Vlaanderen heeft in samenwerking met een aantal pilootgemeenten, het platform ontwikkeld. Ook de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen, de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en het Departement Omgeving hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van het platform. Het Agentschap Informatie Vlaanderen werd namens de Vlaamse overheid aangeduid als coördinator.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikel 173, van de Grondwet.

         Artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009.

         Gemeenteraadsbeslissing van 15 december 2022 retributie afgifte administratieve stukken, inzonder artikel 2F.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Dat platform moet tegen het einde van de legislatuur in 2024 operationeel zijn.

 

De digitalisering moet zorgen voor minder administratieve lasten en moet voor zowel kopers, verkopers, notarissen als de vastgoedkantoren een "sprong vooruit" betekenen.

 

Het proces om informatie te verzamelen voor de verkoop van vastgoed is vandaag versnipperd en administratief tijdrovend. De informatie over de diverse aspecten met betrekking tot onroerend goed moeten nu vaak nog manueel worden opgezocht bij de verschillende administraties.

 

Het VIP moet daar verandering in brengen.

 

Het wordt een digitaal portaal waar de aanvrager van vastgoedinfo via één eenvoudige weg de benodigde data in het kader van een verkoop of langdurige verhuur kan opvragen.

 

Het platform verzamelt dan alle data uit de beschikbare, aangesloten bronnen (centrale registers en gemeenten).

 

De bevoegde gemeente krijgt via het platform een vraag om het dossier te vervolledigen en te controleren op de kwaliteit, waarna de info wordt afgeleverd aan de aanvrager (via PDF of rechtstreeks in het digitaal systeem van notaris/makelaar).

 

Digitaal Vlaanderen heeft in samenwerking met een aantal pilootgemeenten, het platform ontwikkeld. Ook de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen, de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en het Departement Omgeving hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van het platform. Het Agentschap Informatie Vlaanderen werd namens de Vlaamse overheid aangeduid als coördinator.

 

De digitalisering moet zorgen voor minder administratieve lasten en moet voor zowel kopers, verkopers, notarissen als de vastgoedkantoren een "sprong vooruit" betekenen.

 

Het proces om informatie te verzamelen voor de verkoop van vastgoed is vandaag versnipperd en administratief tijdrovend. De informatie over de diverse aspecten met betrekking tot onroerend goed moeten nu vaak nog manueel worden opgezocht bij de verschillende administraties.

 

Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;

2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;

3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;

4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie tussen aanleverende entiteiten en aanvragers;

5° vastgoeddossier: de combinatie van verschillende datasets, samengesteld uit vastgoedinformatie met betrekking tot een perceel, of een onderdeel, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteit, door Digitaal Vlaanderen wordt samengevoegd en door de lokale overheid ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager;

6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

7° Vlaamse instantie: elk van de volgende overheidsinstanties:

  1. de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 1°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
  2. de instellingen met een publieke taak, vermeld in artikel I.3, 6°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018, voor zover ze afhangen van de Vlaamse overheid of van een of meer andere instellingen met een publieke taak die afhangen van de Vlaamse overheid;
  3. de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 7°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

8° aanvrager: de notaris of vastgoedmakelaar die in het kader van zijn beroepsactiviteiten of taken van algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of wetskrachtige norm bepaalde vastgoedinformatie nodig heeft en daartoe een aanvraag via het VIP doet;

9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;

10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;

11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;

12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming;

13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming.

 

Op 15 mei 2023 zal de gemeente Tielt-Winge van start gaan met het VIP, in een eerste fase enkel voor aanvragen van notarissen en vastgoedmakelaars.

 

Aangezien het VIP een elektronisch informatiesysteem is voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers tussen bronhouders en aanvragers, in eerste fase notarissen en vastgoedmakelaars is het in het kader van de algemene verordening gegevensbescherming vereist om een verwerkersovereenkomst tussen de gemeente en het Agentschap Digitaal Vlaanderen af te sluiten.

 

Financiële gevolgen

Er zijn financiële gevolgen zijn in verband met de integrator Geo-IT:

         Éénmalige kost: 3.720 euro exclusief BTW

         Jaarlijkse kost: 0,11 euro per inwoner (excl. BTW)

 

Bijlagen

Verwerkingsovereenkomst

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

§1.De gemeenteraad stemt in met toetreding tot en bepaling van de modaliteiten van de verwerkingsovereenkomst Vastgoedinformatieplatform (VIP), als bijlage bij deze beslissing en er integraal deel van uitmakend.

 

§2.De gemeente Tielt-Winge verzamelt de opgevraagde vastgoedinformatie uit lokale gegevensbronnen. De gemeente Tielt-Winge doet een beroep op het VIP om vastgoedinformatie uit centrale gegevensbronnen op te halen en samen te voegen met het vastgoeddossier. De gemeente Tielt-Winge stelt het vastgoeddossier via het Vastgoedinformatieplatform aan de aanvrager ter beschikking.

 

§3.In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van het vastgoeddossier, verwerkt de gemeente die gegevens met als doeleinde om aanvragers samengevoegde vastgoedinformatie uit centrale en lokale gegevensbronnen ter beschikking te stellen in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van taken van algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of wetskrachtige norm zijn bepaald.

 

Artikel 2

Er is een retributie voor het afleveren van vastgoedinformatie voorzien in het retributiereglement op de afgifte van administratieve stukken.

 

Artikel 3

De aflevertermijn voor het vastgoeddossier bedraagt 30 dagen.

 

Artikel 4

§1. In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van het vastgoeddossier, treedt de gemeente Tielt-Winge voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als verwerkingsverantwoordelijke.

 

§2.De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 persoonsgegevens met betrekking tot de volgende categorieën van betrokkenen:

  1. aanvragers; en
  2. houders van rechten op een perceel, of een onderdeel, waarvoor het vastgoeddossier wordt aangevraagd.

 

§3. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 volgende categorieën van persoonsgegevens:

  1. contact- en identificatiegegevens;
  2. financiële gegevens;
  3. het identificatienummer van het Rijksregister/KBO-nummer;
  4. vastgoedinformatie;
  5. gegevens in het kader van openbare onderzoeken en overtredingen.

 

§4. De gemeente Tielt-Winge bewaart de persoonsgegevens die het verwerkt, niet langer dan noodzakelijk is om de doeleinden, vermeld in artikel 2, te bereiken en conform artikel III.87, §1 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018, of tot de betrokkene vraagt om de persoonsgegevens die gemeente Tielt-Winge verwerkt, te verwijderen, conform de voorwaarden, vermeld in de algemene verordening gegevensbescherming. De archiveringstermijn van de persoonsgegevens bij de gemeente Tielt-Winge bedraagt 3 jaar overeenkomstig de bepalingen van de Selectielijst voor Vlaamse gemeentearchieven.

 

§5.De gemeente Tielt-Winge doet een beroep op agentschap Digitaal Vlaanderen voor de doeleinden omschreven in artikel 2. Agentschap Digitaal Vlaanderen treedt in dit kader op als verwerker van de gemeente Tielt-Winge, die de verwerkingsverantwoordelijke is. De modaliteiten van de verwerking zijn geregeld in de verwerkingsovereenkomst die te vinden is als bijlage.

 

Artikel 5

De vastgoeddossiers die de gemeente Tielt-Winge via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, worden niet ondertekend aangezien het vastgoeddossier een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 6

De algemeen directeur en de burgemeester worden gemachtigd om onderhavige overeenkomst te ondertekenen.

 

Artikel 7

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en 287 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad keurt het toetreden tot het VastgoedInformatiePlatform de in bijlage bij dit besluit gevoegde verwerkersovereenkomst met Digitaal Vlaanderen goed.

 

Publicatiedatum: 27/04/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 16 maart 2023

 

Retributiereglement op het (niet-gerechtelijk) takelen en bewaren van voertuigen

Motivering

 

Feiten en context

Er is nood aan een algemene gunning en retributiereglement voor de (niet-gerechtelijke) takeling en stalling van voertuigen in Tielt-Winge. De verplaatsing gebeurt op risico en kosten van de bestuurder en de burgerlijk aansprakelijke personen.

 

Juridische gronden

         Artikel 173 van de grondwet.

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Omzendbrief KB ABB 2019/2 over de gemeentefiscaliteit.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De lokale politie dient om veiligheids- en verkeerstechnische redenen af en toe over te gaan tot het takelen van voertuigen.

 

Teneinde een gezonde financiële toestand van de gemeente te behouden is het aangewezen hiervoor een reglement gemeentebelasting op het takelen van voertuigen te voorzien.

 

Het is billijk om de kosten van het takelen terug te vorderen van diegenen die de kosten veroorzaakt hebben.

 

Financiële gevolgen

Gelet dat verwacht wordt dat dit in de praktijk slechts zelden zal voorkomen, worden de opbrengsten van deze retributie als minimaal ingeschat.

 

Bijlagen

Retributiereglement op het takelen en bewaren van voertuigen

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het retributiereglement op het (niet-gerechtelijk) takelen en bewaren van voertuigen wordt door de gemeenteraad goedgekeurd en luidt als volgt:

 

Retributiereglement op het (niet-gerechtelijk) takelen en bewaren van voertuigen (versie 16.03.2023)

 

Artikel 1

Met ingang op 1 april 2023 wordt een retributie geheven op het takelen en bewaren van voertuigen.

 

Artikel 2

Voor de toepassing van dit retributiereglement worden volgende definities gehanteerd:

         Voertuig: elk transportmiddel, elk mobiel materiaal, landbouwmateriaal, industrieel materiaal, containers, tweewielers, (gemotoriseerde) twee- en driewielers, quads, caravans, aanhangwagens, zonder dat deze opsomming beperkend is. Het begrip voertuig houdt eveneens alle toebehoren in, alsook zijn inhoud en de voorwerpen die er aan vastgemaakt zijn. Spoorwegvoertuigen en vaartuigen behoren niet tot deze categorie.

         Takelbedrijf: de rechtspersoon of natuurlijke persoon die belast is met het takelen van voertuigen.

         Oproep tot takelen: er is sprake van een oproep tot takelen indien de politie het takelbedrijf oproept om een voertuig te takelen.

         Nutteloze oproep: de bestuurder is ter plaatse aanwezig vooraleer de takeldienst met de takeling gestart is (voertuig met minstens twee wielen van de begane grond getild heeft).

         Takeling: er is sprake van een takeling zodra de takelwagen het voertuig met minstens twee wielen van de begane grond heeft getild. Ook als de bestuurder en/of burgerlijk aansprakelijke persoon van het voertuig ter plaatse komt op het moment dat de takelwagen het voertuig nog niet heeft vervoerd, maar al wel met twee wielen van de begane grond getild heeft, is het voertuig volgens dit reglement getakeld.

         Bewaring: de term bewaring staat in voor het bergen van een getakeld voertuig, met de voorwerpen die zich erin bevinden, in een loods of op een terrein van de takelfirma.

 

Artikel 3

De retributie is verschuldigd door de gebruiker van het voertuig. Als de identiteit van de gebruiker niet achterhaald kan worden, wordt de houder van de nummerplaat als gebruiker beschouwd. De houder van de nummerplaat is ook hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de retributie die aan de gebruiker wordt opgelegd.

 

Artikel 4

De retributie wordt vastgesteld als volgt:

  1. Voor een voertuig met een hoogst toegelaten gewicht tot en met 3.500 kg:
  2. Per takeling:

         Van maandag tot vrijdag tussen 8 uur en 20 uur, behalve feestdagen: 95 euro

         Van maandag tot vrijdag tussen 20 uur en 8 uur, zaterdag, zondag en feestdagen: 140 euro

  1. Per nutteloze oproep: 50 % van de hierboven vermelde takelkosten
  2. Per schijf van 24u bewaring: 1,50 euro

 

Voor een voertuig met een hoogst toegelaten gewicht van meer dan 3.500 kg:

  1. Per takeling:

         Van maandag tot vrijdag tussen 8 uur en 20 uur, behalve feestdagen: 265 euro

         Van maandag tot vrijdag tussen 20 uur en 8 uur, zaterdag, zondag en feestdagen: 359 euro

  1. Per nutteloze oproep: 50 % van de hierboven vermelde takelkosten
  2. Per schijf van 24u bewaring: 6 euro

 

Artikel 5

De retributie moet betaald worden na ontvangst van de factuur en binnen de termijn die daarop vermeld is.

 

Artikel 6

Bij gebreke aan betaling zal de inning gebeuren met toepassing van het retributiereglement op het versturen van herinneringsbrieven en aanmaningen betreffende fiscale en niet-fiscale invorderingen, en met toepassing van artikel 177 van het decreet op het lokaal bestuur.

 

Artikel 2

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur en treedt in werking op 1 april 2023.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur." "

Retributiereglement op het takelen en bewaren van voertuigen.

 

Publicatiedatum: 27/04/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 maart 2023

 

Stand van zaken vorming woonmaatschappij Oost-Brabant-Oost

Motivering

 

Feiten en context

SWaL informeert het bestuur omtrent de stand van zaken over de vorming van woonmaatschappij Oost-Brabant-Oost.

 

In voorbereiding op de vorming van de nieuwe woonmaatschappij voor het werkingsgebied werden reeds volgende beslissingen genomen:

         Het werkingsgebied voor de regio werd op 4 februari 2022 goedgekeurd door de Vlaamse regering. De woonmaatschappij heeft een werkingsgebied van 18 aaneensluitende gemeenten.

         Inzake de onderlinge stemverdeling tussen de lokale besturen uit het werkingsgebied werd op 15 juli 2022 eveneens een beslissing genomen door de Vlaamse regering. Dit besluit geeft aan welk percentage elke gemeente zal hebben bij een stemming in een algemene vergadering.

 

De sociale huisvestingsmaatschappijen Diest-Uitbreiding, Cnuz en SWaL kregen op 30 november 2022 een verlenging van hun erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij tot 30 juni 2023, dit in afwachting van het omvormen tot woonmaatschappij in het werkingsgebied Oost-Brabant-Oost uiterlijk op 30 juni 2023.

 

De drie SHM’s (SWaL, Diest-Uitbreiding en Cnuz) en de3 SVK’s (WoonregT, Hageland, SPIT) stellen alles in het werk om onder goede omstandigheden vorm te geven aan de nieuwe woonmaatschappij.

De drie SHM’s zullen fuseren en de 3 SVK’s zullen inkantelen door overname van het personeel en de huurcontracten.

Er werd een stuurgroep samengesteld die de fusie vorm moet geven. Deze stuurgroep bestaat uit de voorzitters, directeurs en een beperkt aantal bestuurders van de SHM’s, aangevuld met de voorzitters en coördinatoren van de SVK’s. De stuurgroep heeft een fusievoorstel opgemaakt.

 

Voor de bestuurlijke vorming dienen nog een aantal stappen gezet te worden alvorens de nieuwe woonmaatschappij kan ontstaan. Het fusievoorstel wordt besproken op de algemene vergadering van SWaL. De bijzondere algemene vergadering van deze fusie is gepland op 26 juni 2023. Daartoe moeten de bestaande SHM’s een erkenningsaanvraag als woonmaatschappij bij het agentschap Wonen in Vlaanderen indienen, waarbij eveneens een advies is vereist van de gemeenteraad omtrent de lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering (art. 4.98 §1 3°, punt k van het BVCW van 2021).

 

In kader van de lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering stellen de sociale huisvestingsmaatschappijen Diest-Uitbreiding, Cnuz en SWaL voor binnen het werkingsgebied Oost-Brabant-Oost drie subregio’s vast te stellen, zijnde:

         X, bestaande uit de gemeenten in het huidige werkingsgebied van Cnuz: Tienen, Hoegaarden, Landen, Linter, Zoutleeuw, Geetbets en Aarschot

         Y, bestaande uit de gemeenten in het huidige werkingsgebied van Diest Uitbreiding: Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Bekkevoort en Kortenaken

         Z, bestaande uit de gemeenten in het huidige werkingsgebied van SWaL: Begijnendijk, Tremelo, Rotselaar, Holsbeek, Lubbeek, Tielt-Winge en Glabbeek

 

In de uitnodiging van de algemene vergadering van 3 maart 2023 wordt gevraagd om op de algemene vergadering op 18 april 2023 een advies uit te brengen over de aanvraag van erkenning en het voorstel van subregio’s binnen het werkingsgebied van de woonmaatschappij waar onze gemeente deel van uitmaakt.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Gemeenteraadsbeslissing van 28 mei 2020 tot aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering van SHM SWaL.

         Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten m.b.t. wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.

         Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De gemeente is lid van de algemene vergadering van de sociale huisvestingsmaatschappij SWaL. Bij gemeenteraadsbeslissing van 28 mei 2020 werd gemeenteraadslid Tamara Vande Reyde aangesteld als gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering.

 

Op 18 april 2023 vindt er een algemene vergadering plaats. Een belangrijk agendapunt is kennisname van het fusievoorstel om de nieuwe woonmaatschappij vorm te geven. Bovendien vraagt SWaL een advies inzake de verdeling van de subregio’s.

 

Het werkingsgebied van de woonmaatschappij zal bestuurlijk worden opgedeeld in 3 subregio’s. De lokale besturen hebben zelf de regie om te bepalen van welke subregio zij deel wensen uit te maken. Als uitgangspunt worden de huidige werkingsgebieden van de SHM’s voorgesteld op basis waarvan overleg over de indeling tussen de lokale besturen kan vertrekken.

 

Binnen deze subregio’s worden 2 organen opgericht, zijnde een zonecomité en een toewijscomité.

 

In de zonecomités zetelen vertegenwoordigers uit elk lokaal bestuur en zij hebben een dubbele opdracht. Enerzijds als toewijzingsraad het bepalen en bijsturen van de toewijzingsregels pijler 2 (20% versnelde toewijzingen) en pijler 3 (doelgroepen) en anderzijds op vraag van de lokale besturen bespreking van projecten, renovatiedossiers … om advies te formuleren naar het bestuur van de woonmaatschappij.

 

De toewijscomités hebben als opdracht een voorstel van toewijzing voor pijler 2 (20% versnelde toewijzingen) en pijler 3 (doelgroepen) op te maken voor het bestuur van de woonmaatschappij waarbij er toegewezen wordt binnen de regels die opgemaakt worden door de zonecomités (=toewijzingsraden).

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Schrijven van SWaL van 6 februari 2023 aangaande de stand van zaken betreffende de vorming van de woonmaatschappij Oost-Brabant-Oost.

         Het besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het werkingsgebied Oost-Brabant-Oost en het besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de verhoudingen van de stemrechten tussen de gemeenten en OCMW’s die in het werkingsgebied voor de woonmaatschappij Oost-Brabant-Oost liggen.

         Toelichting van de vorming van de woonmaatschappijen

         Uitnodiging voor de algemene vergadering van SWaL van 18 april 2023

         Balans 2022

         Jaarverslag 2022

         Resultatenrekening 2022

         Ontwerp fusievoorstel

         Ontwerp statuten

         Protocol SWaL model

         Ruilverhouding fusie aandeelhouderschap na fusie

         Nieuwsbrief 1

         Volmachtformulier

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het ontwerp van fusievoorstel voor de woonmaatschappij Oost-Brabant-Oost.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van het vereiste advies bij de erkenningsaanvraag dat in het kader van de procedure, vermeld in artikel 4.98 §1 tweede lid, 2°, punt k van het BVCW van 2021 de aldus te vormen woonmaatschappij zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering.

 

Artikel 3

De gemeenteraad stelt vast dat de zonering van het werkingsgebied in drie subregio’s zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering en wenst als gemeente deel uit te maken van zone Z.

 

Artikel 4

Deze beslissing wordt aan de sociale huisvestingsmaatschappij Sociaal Wonen arro Leuven bezorgd, met het uitdrukkelijk verzoek (via een oproep van / mandaat aan onze vertegenwoordiger T. Vande Reyde in de algemene vergadering van 18 april 2023) om een informatievergadering hieraangaande te organiseren voor alle geïnteresseerde raadsleden van alle deelnemende gemeentes, en dit voorafgaand aan de beraadslaging op de diverse gemeenteraden (over het mandaat m.b.t. de beslissingen die dienen voorgelegd te worden aan de bijzondere algemene vergadering van 20 juni 2023).

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad neemt kennis over de stand van zaken betreffende de vorming van de woonmaatschappij Oost-Brabant-Oost en het fusievoorstel. De gemeenteraad brengt een advies uit over de subregio’s.

 

Publicatiedatum: 27/04/2023