Gemeenteraad van Tielt-Winge

17 december 2020

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Agnes Van de Gaer

burgemeester:

Rudi Beeken

schepen:

Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme

raadslid:

Manuela Vervoort, Tom Werner, Marthe Caeyers, Jessy Cobbaert, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

Verontschuldigd:

raadslid:

Tamara Vande Reyde, Jo Smekens, Rudi Meeus

 

 

Overzicht punten

Gemeenteraad 17 december 2020

 

Goedkeuring notulen vorige gemeenteraad

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 21 maart 2019 keurt de gemeenteraad de notulen van de zitting van  19 november 2020 goed.

 

Bijlagen

         Ontwerpnotulen gemeenteraad van 19 november 2020 (via Meeting.mobile).

         Audioverslag GR van 19 november 2020.

         Index audioverslag GR van 19 november 2020.

         Agenda gemeenteraad van 17 december 2020.

 

" "

Publicatiedatum: 25/01/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 december 2020

 

Kennisneming besluit burgemeester van 7 december 2020 over de praktische organisatie van de raden van 17 december 2020 ingevolge de corona-crisis en bekrachtiging

Motivering

 

Feiten en context

De corona-crisis noopt tot buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.

 

Juridische gronden

           Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

           Nieuwe gemeentewet

           Richtlijnen van andere bestuursniveaus (zoals de Afdeling Binnenlands Bestuur) ter zake

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De corona-crisis noopt tot zeer dringende, buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Het behoort tot de bevoegdheid van de burgemeester om bijkomende modaliteiten in zijn verordende bevoegdheid (om redenen van handhaving van de openbare orde en veiligheid/gezondheid) op te leggen, ook in het kader van de (modaliteiten van de) praktische organisatie van de raden.

 

De vergaderingen van de beleidsorganen (inclusief de raden) moeten zoveel mogelijk moeten kunnen plaats vinden met respect voor de beschermende maatregelen (social distancing).

 

De dagelijkse werking van het lokaal bestuur mag ingevolge het (langdurig en voortdurend) ontbreken van beleidsbeslissingen niet in het gedrang worden gebracht.

 

Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.

 

Bekrachtiging door de raad in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet is aan de orde.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Besluit van de burgemeester van 7 december 2020

 

Besluit:

over artikel 2eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de burgemeester van 7 december 2020.

 

Artikel 2

De gemeenteraad bekrachtigt deze politieverordening in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur." "

Kennisneming en bekrachtiging besluit burgemeester van 7 december 2020 nopens de organisatie van de raden van 17 december 2020.

 

Publicatiedatum: 25/01/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 december 2020

 

Kennisneming evaluatieverslag grabbelpas en swappas 2020

Motivering

 

Feiten en context

Evaluatieverslag grabbel- swappas 2020

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Traditioneel agendeert de dienst jeugd en sport jaarlijks een evaluatieverslag op de agenda van de gemeenteraad.  Het is een kwestie van transparantie dat dit evaluatieverslag jaarlijks voorgelegd wordt aan de gemeenteraad, om ook alles in juiste perspectieven te kunnen plaatsen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Evaluatieverslag Grabbel- en swappas 2020.

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt kennis van het evaluatieverslag van de grabbel- en swappas 2020." "

De gemeenteraad neemt kennis van het evaluatieverslag van de grabbel- en swappas 2020.

 

Publicatiedatum: 25/01/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 december 2020

 

Kennisneming evaluatieverslag sportweken 2020

Motivering

 

Feiten en context

Evaluatieverslag sportweken 2020

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Omdat het de gewoonte is geworden (en een kwestie van transparantie) dat dit evaluatieverslag jaarlijks voorgelegd wordt aan de gemeenteraad, om ook alles in juiste perspectieven te kunnen plaatsen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Evaluatieverslag sportweken 2020.

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt kennis van het evaluatieverslag sportweken 2020." "

De gemeenteraad neemt kennis van het evaluatieverslag sportweken 2020.

 

Publicatiedatum: 25/01/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 december 2020

 

Gemeentelijke dotatie 2021 aan Politiezone 5389 Hageland

Motivering

 

Feiten en context

Krachtens artikel 40 van de WGP komt de begroting van een meergemeentezone ten laste van de verschillende gemeenten van de zone en de federale Staat. Wanneer de meergemeentezone niet over voldoende middelen beschikt om de uitgaven te dekken die voortkomen uit de vervulling van haar opdracht, wordt het verschil gedragen door de gemeenten die er deel van uitmaken.

 

Elke gemeenteraad van de zone stemt de toelage die aan het lokaal politiekorps moet worden toegekend en die aan de politiezone wordt gestort. De toelage wordt in de uitgaven van elk meerjarenplan ingeschreven. De toelage vermeld in het besluit van de gemeenteraad, de toelage ingeschreven in de uitgaven van het meerjarenplan en de toelage ingeschreven in de ontvangsten van de politiebegroting dienen overeen te stemmen.

 

Krachtens artikel 71 van de WGP worden de gemeenteraadsbesluiten betreffende de bijdrage aan de politiezone en de gemeenteraadsbesluiten betreffende de wijzigingen van de toelage voor goedkeuring naar de gouverneur gestuurd.

 

Krachtens artikel 76 van de WGP spreekt de gouverneur zich uit binnen een termijn van vijfentwintig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van deze beslissing bij de gouverneur.

 

Krachtens artikel 72 van de WGP wijzigt de gouverneur gelijktijdig met de ambtshalve inschrijving of schrapping in het meerjarenplan het bedrag van de bijdrage van elk van de gemeenten die deel uitmaken van de betrokken meergemeentezone.

 

De gouverneur brengt zijn besluit ter kennis van de gemeenteoverheid uiterlijk de laatste dag van de voormelde goedkeuringstermijn. Wanneer die termijn is verstreken, wordt de gouverneur geacht zijn goedkeuring aan de beslissing te hebben verleend.

 

Het besluit van de gouverneur wordt aan de gemeenteraad meegedeeld tijdens zijn eerstvolgende vergadering.

 

De artikelen 73 en 74 van de WGP regelen eveneens het beroep bij de minister van Binnenlandse Zaken tegen het besluit van de gouverneur tot aanpassing van de bijdrage of niet-goedkeuring. Krachtens artikel 73 van de WGP kan de gemeenteraad tegen het besluit van de gouverneur tot aanpassing van de bijdrage of tegen zijn besluit houdende niet-goedkeuring hoger beroep instellen bij de minister van Binnenlandse Zaken binnen een termijn van veertig dagen die ingaat op de dag na het versturen van het besluit naar de gemeenteoverheid.

 

Krachtens artikel 74 van de WGP spreekt de minister van Binnenlandse Zaken zich uit over het ingesteld beroep binnen een termijn van veertig dagen die ingaat op de dag na het inkomen ervan. Hij verstuurt zijn besluit uiterlijk de laatste dag van deze termijn naar de gemeenteraad.

 

Wanneer die termijn is verstreken, is het beroep ingewilligd. Het besluit van de minister wordt aan de gemeenteraad meegedeeld tijdens zijn eerstvolgende vergadering. Krachtens artikel 75 zijn de artikelen 72 tot 74 eveneens van toepassing op de besluiten van de gemeenteraad houdende wijziging van de gemeentelijke bijdrage aan de politiezone.

 

Echter  ingeval van wijziging is de goedkeuringstermijn , conform artikel 75, tweede lid, gelijk aan de termijn die is vastgesteld voor het toezicht op de begrotingswijzigingen van de gemeenten van de zone, te verminderen met vijf dagen.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst op twee niveaus, zoals gewijzigd, hierna genoemd WGP.

         Koninklijk besluit van 7 april 2005 houdende de nadere regels inzake de berekening en de verdeling van de gemeentelijke dotaties in de schoot van een meergemeentepolitiezone; zoals gewijzigd door het koninklijk besluit  van 5 augustus 2006.

         Koninklijk besluit  van 5 september 2001 houdende het Algemeen Reglement op de boekhouding van de lokale politie.

         Ministeriële omzendbrief PLP 60 van 18 november 2020, betreffende de onderrichtingen voor het opstellen van de politiebegroting voor 2021 ten behoeve van de politiezones.

         Omzendbrief BA/2001/13 van 7 september 2001 - Nieuwe Lokale Politie - eengemeentezones en meergemeentezones -  administratief toezicht.

         Omzendbrief BA – 2002/12 betreffende het administratief toezicht op de gemeenten en politiezones wijzigingen aan het decreet van 28 april 1993 door het decreet van 15 juli 2002.

         Omzendbrief PLP 12 van 8 oktober 2001 betreffende de rol van de Gouverneur in het kader van het algemeen specifiek toezicht voorzien door de WGP.

 

Adviezen

Positief advies begrotingscommissie politiezone van 9 november 2020

 

Argumentatie

De gemeente Tielt-Winge maakt deel uit van de politiezone 5389 Hageland.

 

Het percentage in het aandeel van elke gemeente in de globale gemeentelijke dotatie aan de meergemeentepolitiezone wordt bepaald, hetzij in onderling akkoord tussen de verscheidene gemeenteraden, hetzij in tweede orde door het percentage, zoals omschreven in de bijlage bij voornoemd koninklijk besluit.

 

Voor Tielt-Winge gaat het om 28,5328 %.

 

De voorliggende ontwerp-politiebegroting kreeg het fiat van het politiecollege van 9 november 2020  en werd goedgekeurd op de politieraad van 9 december 2020.

 

De beslissing tot vaststelling van de dotatie 2021 kan genomen worden op basis van deze voorgaande beslissingen en overwegingen; dit schept duidelijkheid over het financiële engagement naar de politiezone.

 

Deze financiële middelen worden voorzien in het gemeentelijk meerjarenplan 2020 – 2025.

 

De dotatie 2021 vanwege Tielt-Winge blijft ongewijzigd in vergelijking met de dotatie voor 2020.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde inkomsten/uitgaven

Beschikbaar budget op datum van (n.v.t.)

2021

64900100 - 040000

€ 677.003 incl. btw

€ (n.v.t.)

 

Bijlagen

          Begroting 2021 - PZ Hageland

          Bijlagen bij begroting 2021 - PZ Hageland

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeentelijke dotatie van Tielt-Winge aan de meergemeentepolitiezone  BEKKEVOORT, GEETBETS, GLABBEEK, KORTENAKEN, TIELT-WINGE (Zone 5389 Hageland) voor het begrotingsjaar 2021 wordt vastgesteld op 677.003,00 euro.

 

Artikel 2

De nodige financiële middelen worden ingeschreven in het gemeentelijk meerjarenplan 2020 - 2025 onder beleidsitem 040000, algemene rekening 64900100.

 

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt tevens overgemaakt aan politieraad en politiecollege van de meergemeentepolitiezone BEKKEVOORT, GEETBETS, GLABBEEK, KORTENAKEN, TIELT-WINGE. (Zone 5389 Hageland).

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het toezicht, zoals dit georganiseerd wordt in het Decreet Lokaal Bestuur en aan het in de WGP georganiseerd toezicht, inzonderheid artikel 71." "

De gemeentelijke dotatie van Tielt-Winge aan de meergemeentepolitiezone BEKKEVOORT, GEETBETS, GLABBEEK, KORTENAKEN, TIELT-WINGE (Zone 5389 Hageland) voor het begrotingsjaar 2021 wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 25/01/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 december 2020

 

Gemeentelijke dotatie 2021 aan Hulpverleningszone Oost

Motivering

 

Feiten en context

De Hulpverleningszone Oost verleende in zitting van 28 augustus 2019 goedkeuring aan het meerjarenbeleidsplan.

 

De Hulpverleningzone Oost verleende in zitting van 28 oktober 2020 goedkeuring aan de begroting 2021 gewone en buitengewone dienst.

 

De benodigde financiële middelen worden voorzien in het MJP 2020-2025 van het lokaal bestuur.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele bescherming, inzonder artikel 23, artikel 68§3, artikel 134 en de ministeriële omzendbrief van 14 augustus 2014 betreffende gemeentelijke dotaties aan de hulpverleningzones.

         Koninklijk besluit van 19 april 2014 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de hulpverleningszones.

         Ministeriële omzendbrief van 7 juli 2020 betreffende de onderrichtingen voor de opmaak van de begroting van de hulpverleningszones voor 2021 en de bijhorende begrotingswijzigingen.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De gemeentelijke dotatie 2021 aan de Hulpverleningzone Oost bedraagt 371.059 euro (exploitatie).

 

De gemeentelijke dotatie 2021 aan de Hulpverleningszone Oost bedraagt 66.503 euro (investeringen).

 

Tielt-Winge wordt bediend door de Hulpverleningszone Oost en dient dan ook percentagegewijze (volgens de verdeelsleutel, bepaald door de federale regelgeving en de provinciegouverneur) pro rata financieel bij te dragen aan deze dienstverlening.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde inkomsten/uitgaven

Beschikbaar budget op datum van

n.v.t.

2021

64900120, 041000

66400120, 041000

€ 371.059 (exploitatie)

€ 66.503 (investeringen)

€ n.v.t.

 

 

Bijlagen

        Meerjarenplan Hulpverleningszone.

        Besluit zoneraad van 28 oktober 2020.

        Begroting 2021 Hulpverleningszone.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeentelijke dotatie 2021 aan de Hulpverleningszone Oost bedraagt 437.562 euro (371.059 euro exploitatie, en 66.503 euro investeringen) en wordt door de gemeenteraad goedgekeurd.

 

Artikel 2

De nodige financiële middelen zijn ingeschreven in het gemeentelijk budget 2021 onder beleidsitem 041000, algemene rekeningen 66400120 en 64900120.             

 

Artikel 3

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de provinciegouverneur en aan de Hulpverleningszone Oost.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het toezicht zoals dit georganiseerd wordt in het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017." "

Goedkeuring gemeentelijke dotatie 2021 aan de Hulpverleningszone Oost.

 

Publicatiedatum: 25/01/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 17 december 2020

 

Aanpassing reglement Opcentiemen op de door het Vlaams gewest geheven heffing ter bestrijding van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten – aanslagjaren 2021 - 2025

Motivering

 

Feiten en context

De financiële toestand van de gemeente verantwoordt de instelling en heffing van deze lokale belasting.

 

Het reglement Opcentiemen op de door het Vlaams gewest geheven heffing ter bestrijding van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten – aanslagjaren 2020 – 2025, goedgekeurd op 21 november 2019, wordt met ingang vanaf aanslagjaar 2021 aangepast, omdat er verwezen wordt naar foutieve regelgeving (e-mail van ABB van 2 oktober 2020).

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.

         De wet van 19 april 2014 tot wijziging van het WIB 1992, inzake de vestiging van aanvullende belastingen op gewestbelasting , artikel 464/1.

         Het decreet van 19 april 1995, houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten en latere wijzigingen.

         Besluit van de Vlaamse regering van 1 juli 1997 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten, en latere wijzigingen.

         Wetboek van de inkomstenbelasting 1992, artikel 464/1.

         Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013, artikel 2.6.4.0.2 en artikel 3.1.0.0.4

         Besluit van de Vlaamse regering van 20 december 2013 houdende de uitvoering van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013.

         Omzendbrief KB ABB-2019/2 ‘Coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit’ van 15 februari 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Leegstaande en verwaarloosde bedrijfsgebouwen vormen vaak een smet op de gemeente. Zij staan jarenlang te verkommeren en trekken zwerfvuil, sluikstort, vandalisme en hangjongeren aan.

 

Leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfsgebouwen nemen ruimte in die niet gebruikt wordt.

 

De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van alle rendabele belastingen voor de uitvoering van het meerjarenbeleidsplan 2020-2025.

 

Om redenen van rechtszekerheid (gedeeltelijke verwijzing naar foutieve regelgeving, zoals opgemerkt door ABB bij schrijven van 2 oktober 2020) moeten er dus met ingang vanaf aanslagjaar 2021 aan dit fiscaal reglement technische aanpassingen worden aangebracht.

 

Eenzelfde belasting gold voor het aanslagjaar 2020.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen. Deze belasting geldt als algemene en verplichte bijdrage van de burger, opgelegd door de gemeenteraad, aan de algemene uitgaven van het lokaal bestuur (en waartegenover geen individueel aanwijsbare tegenprestatie van de overheid staat en/of geheven wordt voor een dienstverlening die het algemeen belang dient) ter uitvoering van het meerjarenplan.

 

Bijlagen

E-mail ABB van 2/10/2020

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Er worden voor aanslagjaren 2021-2025 ten voordele van de gemeente Tielt-Winge, 100 opcentiemen geheven op de gewestelijke heffing ter bestrijding van leegstaande en verwaarloosde bedrijfsgebouwen.

 

Artikel 2

De gemeente doet een beroep op de medewerking van de Vlaamse belastingdienst voor de inning van deze opcentiemen.

 

Artikel 3

§1. Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het  lokaal bestuur en treedt in werking de vijfde dag na bekendmaking conform artikel 288 van hetzelfde Decreet.

 

§2. Het reglement van 21 november 2019 wordt vanaf het aanslagjaar 2021 opgeheven door deze beslissing.

 

Artikel 4

Een afschrift van deze verordening wordt aan het Agentschap Vlaamse Belastingdienst toegezonden.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur." "

Het Reglement Opcentiemen op de door het Vlaams gewest geheven heffing ter bestrijding van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten aanslagjaren 2021 t.e.m. 2025 wordt aangepast.

 

Publicatiedatum: 25/01/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 december 2020

 

COVID-19 steunfonds voor de verenigingen - concept van verdeling fonds

Motivering

 

Feiten en context

Sinds 13 maart 2020 ligt het verenigingsleven zo goed als stil en de meeste activiteiten zijn niet kunnen doorgaan. Ook de activiteiten die voor talrijke verenigingen noodzakelijk zijn om te voorzien in hun financiële middelen. De sinds 13 maart opgelegde en regelmatig veranderende coronamaatregelen maken het voor de verenigingen onmogelijk om een normale werking te garanderen.

 

De Vlaamse overheid voorziet een steunfonds voor het verenigingsleven in de volgende sectoren: cultuur (inclusief senioren), jeugd en sport. Het gaat over een bedrag van 138.712,47 euro voor Tielt-Winge.

 

Hoe deze middelen worden aangewend/verdeeld vereist de uitwerking en goedkeuring van een concept.

 

Omwille van het ver gevorderde uur (en de incompatibiliteit van het verder uitlopen van de vergadering met de corona-maatregelen inzake de avondklok vanaf 0.00 uur)  en het feit dat deze aangelegenheid een uitgebreid debat ten gronde vergt, werd dit agendapunt op de raad van 19 november 2020 verdaagd naar de gemeenteraadszitting van heden.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet van 19 juni 2020 tot het nemen van dringende maatregelen met betrekking tot de noodfondsen voor cultuur, jeugd, sport, media en de lokale besturen, en met betrekking tot de armoedebestrijding naar aanleiding van de COVID-19-pandemie.

         Beslissing van de gemeenteraad van 18 november 2010 over het subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen.

         Beslissing van de gemeenteraad van 19 december 2013 over het subsidiereglement voor sportverenigingen.

         Beslissing van de gemeenteraad van 17 april 2014 over het subsidiereglement voor jeugdverenigingen.

 

Adviezen

         Positief advies van de cultuurraad

         Positief advies van de sportraad

         Positief advies van de jeugdraad

         Positief advies van de seniorenadviesraad

 

Argumentatie

Sinds 13 maart 2020 ligt het verenigingsleven zo goed als stil en de meeste activiteiten zijn niet kunnen doorgaan. Ook de activiteiten die voor talrijke verenigingen noodzakelijk zijn om te voorzien in hun financiële middelen. De sinds 13 maart opgelegde en regelmatig veranderende coronamaatregelen maken het voor de verenigingen tot op vandaag onmogelijk om een normale werking te garanderen. De Vlaamse overheid voorziet een steunfonds voor het verenigingsleven in de volgende sectoren: cultuur (inclusief senioren), jeugd en sport. Het gaat over een bedrag van 138.712,47 euro voor Tielt-Winge.

 

Deze steunmaatregelen gelden niet voor politieke partijen.

 

Hoe deze middelen worden aangewend/verdeeld vereist de uitwerking en goedkeuring van een concept.

 

Voor de verdeling van het steunfonds worden de van kracht zijnde subsidiereglementen als basis gehanteerd. Het is dan ook nodig om een extra artikel toe te voegen in de verschillende subsidiereglementen (cultuur, jeugd en sport). Voor het bepalen van de verschillende bedragen wordt gekeken naar de subsidieverdeling budgetjaar 2019. Er wordt op de verschillende subsidiereglementen een wegingsfactor toegepast. Het uiteindelijke resultaat is dat elke vereniging over een individueel steunfonds zal beschikken. Dit fonds wordt beheerd door het lokaal bestuur. De diensten cultuur en samenleving, sport en jeugd zijn verantwoordelijk voor de administratieve opvolging.

 

Het fonds kan aangewend worden voor de betaling van huurgelden voor het gebruik van gemeentelijke infrastructuur (zalen, sportvelden, terreinen, ...).

Jeugdverenigingen kunnen dit individuele fonds ook aanwenden om in te zetten bij projecten (het reglement van het gebouwenfonds voorziet dat slechts 60% per ingediend project kan gefinancierd worden). De overige 40% van het investeringsproject kan dan - hetzij deels - met het individuele steunfonds betaald worden.

Het fonds kan ook aangewend worden voor uitgaven ten gevolge van aankopen die gebeuren bij lokale handelaars. De verantwoordelijkheid wordt hierbij volledig bij de verenigingen gelegd. De handelaars worden dus niet opgezadeld met extra administratief werk. Het is de vereniging die aankoopt, de factuur betaalt en vervolgens deze bewijsvoering binnenbrengt op de dienst die verantwoordelijk is voor de administratieve opvolging.

 

Voorwaarden:

* het betreft uitgaven in functie van activiteiten voor de leden van de vereniging en/of activiteiten die open staan voor iedereen.

* de vereniging verzamelt alle bewijsvoering (facturen, kastickets, affiches, ...) en bezorgt dit samen met het aanvraagformulier aan de diensten die verantwoordelijk zijn voor de controle en de voorbereiding van de uitbetaling.

* het fonds blijft beschikbaar tot 1 juli 2022 maar deze termijn kan verlengd worden , afhankelijk van de situatie en de noodwendigheden.

 

Het proces voor aanvraag COVID-19 steunfonds werd opgesteld in vier eenvoudig te volgen stappen. Dit proces is een houvast voor de verenigingen en wordt visueel voorgesteld op het schema als bijlage.

 

Financiële gevolgen

Over de verschillende beleidsitems (cultuur (inclusief senioren), jeugd en sport) wordt de uitgave van het fonds voorzien vanaf 2021 voor een totaalbedrag van 138.712,47 euro.

 

Bijlagen

         Concept, werkwijze en voorwaarden

         Procedure aanvraag COVID-19 steunfonds voor verenigingen in zes stappen

         Aanvraagformulier

         Advies van de cultuurraad

         Advies van de jeugdraad

         Advies van de sportraad

         Advies van de seniorenadviesraad

 

Besluit:

11 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
6 stemmen tegen: Tom Werner, Marthe Caeyers, Jessy Cobbaert, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx en Filip Broos.
1 onthouding: Marleen De Vry.
Artikel 1

De gemeenteraad keurt het concept (inclusief de werkwijze en de voorwaarden), zoals dat werd uitgewerkt rond de verdeling van het COVID-19 steunfonds voor verenigingen, goed.

 

Artikel 2

Het bijkomend artikel dat aan alle subsidiereglementen vrije tijd zal worden toegevoegd, luidt als volgt:

' Wanneer door een andere overheid dan de lokale overheid (de gemeente) een uitzonderlijk subsidiefonds ter beschikking wordt gesteld aan het verenigingsleven, dan zal deze uitzonderlijke subsidie verdeeld worden op basis van de actuele subsidiereglementen. Met een andere overheid wordt bedoeld de federale overheid, de Vlaamse overheid, de provinciale overheid. Deze uitzonderlijke subsidie is een subsidie die ontstaat naar aanleiding van een uitzonderlijke gebeurtenis of toestand (bijvoorbeeld COVID-19).'

 

Artikel 3

De gemeenteraad keurt het schematisch ontwerp van procedure goed voor aanvraag COVID-19 steunfonds.

 

Artikel 4

De gemeenteraad keurt het ontwerp van aanvraagformulier goed.

 

Artikel 5

Op de gemeenteraad van 21 januari 2021 zullen de lijsten van de verenigingen met de daaraan gekoppelde bedragen ter goedkeuring worden voorgelegd, na advies van de adviesraden.

 

Artikel 6

Het college van burgemeester en schepenen is gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 7

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

Goedkeuring concept COVID-19 steunfonds voor verenigingen.

 

Publicatiedatum: 25/01/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 december 2020

 

Formele bekrachtiging Burgemeesterconvenant 2030-engagement

Motivering

 

Feiten en context

De deputatie van Provincie Vlaams-Brabant  besliste op 21 juni 2018 om Sustainable Energy and Climate Action Plans, kortweg SECAP’s  (gemeentelijk energie- en klimaatactieplannen) op te maken voor de Vlaams-Brabantse steden en gemeenten en deze tevens te ondersteunen en te begeleiden bij de uitvoering ervan.

 

De gemeenteraad keurde op 16 januari 2020 de overeenkomst met de provincie Vlaams-Brabant voor de opmaak van een gemeentelijk SECAP goed en besliste tevens principieel om in te tekenen op het Burgemeestersconvenant 2030 (zie bijlage, artikel 4) opgenomen als voorwaarde in deze overeenkomst.

 

Op 9 december 2019 keurde de Vlaamse Regering het Vlaams Energie- en Klimaatbeleidsplan 2021-2030 goed. Hierin stimuleert de Vlaamse overheid de lokale overheden om de 2030-doelstelling van het Burgemeestersconvenant na te streven en verwijst ze naar de sleutelrol die steden en gemeenten spelen in het Vlaamse energie- en klimaatbeleid.

 

In het provinciaal klimaatbeleidsplan 2040 stelt Provincie Vlaams-Brabant dat ze samen met steden en gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen, middenveld en burgers wil evolueren naar een klimaatneutraal en klimaatbestendig Vlaams-Brabant tegen 2040.

 

Op 7 november 2019 keurde de deputatie van Provincie Vlaams-Brabant het Provinciaal Klimaatactieprogramma 2020-2025 goed. Dit programma voorziet onder meer in de ondersteuning van de steden en gemeenten bij het uitwerken en uitvoeren van hun lokaal klimaatbeleid.

 

Tielt-Winge ondertekende op 18 oktober 2019 in Leuven het Vlaams-Brabantse Klimaatengagement.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Beslissing van de deputatie van Provincie Vlaams-Brabant van 21 juni 2018: opmaak van Sustainable Energy and Climate Action Plans (SECAP’s) voor de Vlaams-Brabantse steden en gemeenten

         Gemeenteraadsbeslissing van 16 januari 2020: overeenkomst met de provincie Vlaams-Brabant voor de opmaak van een gemeentelijk SECAP en principiële intekening op het Burgemeestersconvenant 2030

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

In 2014 ondertekende Tielt-Winge het Burgemeestersconvenant 2020 (CoM2020), Hiermee engageerde Tielt-Winge zich tot een besparing van 20% op hun CO2-uitstoot tegen 2020 (referentiejaar 2011).

 

De einddatum van het huidige Burgemeestersconvenant (CoM2020) komt in zicht en het lokaal bestuur Tielt-Winge wil zich voorbereiden op de periode na 2020 (CoM2030).

 

Het verbintenissendocument ‘Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie’ omschrijft waartoe Tielt-Winge zich engageert door in te tekenen op het CoM2030 (zie bijlage).

 

Financiële gevolgen

Naast de financiële middelen die voorzien zijn voor de opmaak van het SECAP door de provincie, heeft de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 (CoM2030) geen directe bijkomende financiële gevolgen. Voor de uitvoering van het klimaatactieplan is budget voorzien, zoals bepaald in de reeds eerder goedgekeurde overeenkomst met de provincie.

 

Bijlagen

         Gemeenteraadsbeslissing van 16 januari 2020: overeenkomst met de provincie Vlaams-Brabant voor de opmaak van een (inter)gemeentelijk SECAP en principiële intekening op het Burgemeestersconvenant 2030

         Verbintenissendocument CoM2030

         Toetredingsformulier CoM2030

         E-mail provincie 27 november 2020

 

Besluit:

15 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Jessy Cobbaert.
Artikel 1

De gemeenteraad van Tielt-Winge beslist het Burgemeestersconvenant 2030 (Covenant of Mayors) officieel te ondertekenen, zoals reeds opgenomen in de overeenkomst met de provincie, en neemt kennis van bijhorende verbintenissen (zie bijlage ‘verbintenissendocument Burgemeestersconvenant’).

 

Artikel 2

Met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 engageert Tielt-Winge zich om:

         de uitstoot van CO2 (en eventuele andere broeikasgassen) op haar grondgebied tegen 2030 met ten mínste 40% terug te dringen ten opzichte van 2011, met name door een betere energie-efficiëntie en een hoger gebruik van hernieuwbare energiebronnen (klimaatmitigatie);

         haar veerkracht te verhogen door zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie).

 

Artikel 3

Om deze engagementen om te zetten in praktische maatregelen zal Tielt-Winge, zoals reeds voorzien in de hierboven vermelde overeenkomst met de provincie Vlaams-Brabant, de volgende stappen ondernemen:

         een ‘inventarisatie uitgangswaarden emissies’ (CO2-nulmeting) en een beoordeling van de risico’s van en de kwetsbaarheden voor klimaatverandering (risico- en kwetsbaarheidsanalyse) uitvoeren; 

         een actieplan voor duurzame energie en klimaat (Sustainable Energy and Climate Action Plan of SECAP) indienen bij de EU binnen de twee jaar na de datum van dit gemeenteraadsbesluit van ondertekening van het Burgemeestersconvenant (Covenant of Mayors) 2030;

         minstens elke twee jaar na het indienen van het SECAP rapporteren aan de EU over de geboekte vooruitgang met het oog op evaluatie, monitoring en verificatie.

 

Artikel 4

De gemeenteraad geeft de burgemeester machtiging om het toetredingsformulier (zie bijlage) tot het Burgemeestersconvenant (Covenant of Mayors) 2030 te ondertekenen.

 

Artikel 5

Een afschrift van dit besluit en een door de burgemeester ondertekend toetredingsformulier, zal bezorgd worden aan Provincie Vlaams-Brabant, Dienst leefmilieu. De provincie bezorgt het besluit en toetredingsformulier aan de EU en vraagt indien nodig uitstel van indiening SECAP aan.

 

Artikel 6

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad van Tielt-Winge beslist het Burgemeestersconvenant 2030 (Covenant of Mayors) officieel te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 25/01/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 december 2020

 

Principiële goedkeuring invoering DifTar in Tielt-Winge

Motivering

 

Feiten en context

De gemeente Tielt-Winge neemt deel aan de intergemeentelijke opdrachthoudende vereniging EcoWerf. De opdrachthoudende vereniging is een samenwerkingsverband met beheersoverdracht, waaronder wordt verstaan het toevertrouwen door de deelnemende gemeenten aan het samenwerkingsverband van de uitvoering van de door hen genomen beslissingen in kader van zijn doelstellingen, in die zin dat de gemeenten zich het recht ontzeggen zelfstandig of met derden dezelfde opdracht uit te voeren. In artikel 3 van de statuten van EcoWerf wordt de te verrichten beheersoverdracht omschreven.

 

Met de gemeenteraadsbeslissing van 11 december 2003 deed de gemeente beheersoverdracht aan EcoWerf voor de ophaling van fracties van het huishoudelijk afval.

 

EcoWerf is bereid om voor de gemeentes van haar werkingsgebied over te gaan tot invoering van het geautomatiseerde DifTar-systeem in de huis-aan-huis inzameling, - die zij uitvoert in het kader van de haar daartoe verleende beheersoverdracht -, en hiervoor de nodige investering te doen in de vereiste materialen en diensten.

 

Ecowerf maakte voor Tielt-Winge een simulatie op bij een overschakeling naar het DifTar-systeem. In de tabel staat aan de linkerkant de huidige situatie, rechts staan de DifTar-cijfers.

 

Er wordt in deze simulatie uitgegaan van volgende aannames:

         Voor huis-aan-huis inzameling, gaat Ecowerf uit van een daling van het GFT met 15% en van het huisvuil met 5%.  Daarmee komt Tielt-Winge dan rond het gemiddelde te liggen in de regio.

         Voor recyclagepark, zijn er ook een aantal aannames gebeurd, van verwachte dalingen.

         Nog voor recyclagepark, zijn de cijfers links (huidige situatie), voor de periode 1/7/2018 tot en met 30/06/2019 (dus nog volledig de toestand van het oude containerpark).

         Wat de nieuwe situatie betreft, wordt er gerekend met opbrengsten, aan de hand van de reële cijfers voor de periode van 1/7/2019 tot en met 31/12/2019, en die x2.

 

Donderdag 26 november 2020 vond er een overleg met Ecowerf plaats over de bestaansverlenging van de intercommunale. In de marge van dit overleg bleek dat een snelle beslissing rond de overschakeling naar DifTar nodig is om opstart in 2022 mogelijk te maken.

 

Juridische gronden

         Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

         Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (het Materialendecreet) en latere wijzigingen.

         Besluit van 17 februari 2012 van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (het VLAREMA) en latere wijzigingen. 

         Besluit van de Vlaamse Regering van 9 september 2016 tot vaststelling van het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval en latere wijzigingen.

         Gemeenteraadsbeslissing van 11 december 2003.

         Beslissing college van burgemeester en schepenen van 1 december 2020 - Princiepsbeslissing overschakeling naar DifTar vanaf 2022.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Ter bescherming van het leefmilieu is het noodzakelijk het huishoudelijk afval en vergelijkbaar bedrijfsafval tot een minimum te beperken en het afval selectief in te zamelen. Er dient prioriteit verleend te worden aan afvalvoorkoming en hergebruik van afvalstoffen. In tweede instantie dient het huishoudelijk afval (en vergelijkbaar bedrijfsafval) maximaal selectief ingezameld te worden.

 

De hantering van een doorgedreven gedifferentieerde tarifering impliceert dat aan de burger een geïndividualiseerde rekening wordt voorgelegd van het door hem aangeboden afval, maar ook dat er proportioneel wordt aangerekend volgens het principe van de vervuiler betaalt: de diensten die een zware financiële – en/of milieukost betekenen, moeten worden ontraad door een hogere contantbelasting.

 

Een individuele aanrekening noodzaakt dat men de huis-aan-huis-ophaling van het gewoon huisvuil, het GFT-afval (en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval), automatiseert. Deze automatisering impliceert dat de voormelde afvalfracties moeten aangeboden worden in daartoe ter beschikking gestelde containers, voorzien van een elektronische gegevensdrager die toelaat de aanbieder te identificeren, en dat het aangeboden afval wordt gewogen en geregistreerd. De kosten voor inzameling, verwerking, recyclage en nuttige toepassing kunnen op die manier verhaald op de aanbieder via een gedifferentieerde tarifering, in functie van de frequentie van aanbieding en in functie van het aangeboden gewicht.

 

De invoering van een geautomatiseerd DifTar-systeem laat de gemeente toe om het principe van “de vervuiler betaalt” toe te passen, waarbij prioriteit wordt verleend aan afvalvoorkoming en slechts in tweede instantie aan het hergebruik en tenslotte aan de recyclage van afvalstoffen.

 

Belangrijk is dat de totale afvalverwerkingskost door de invoering van DifTar daalt met 21.000,00 EUR.  Voor de algemene middelen betekent dit een daling van 226.000 EUR op jaarbasis.  Aan de zijde van de contantbelasting is er in functie van de voorgestelde tarifering, een stijging van 204.000,00 EUR.

 

Bijkomende argumenten voor de introductie van een DifTar-systeem zijn:

 

         Compenserende maatregelen (taxshift)

Aangezien in een DifTar-systeem het principe geldt van ‘de vervuiler betaalt’, is er een sterke daling van de bijdrage vanuit de gemeentelijke algemene middelen.  De gemeente Tielt-Winge wil de invoering van DifTar maximaal kostenneutraal laten verlopen.  Hiervoor wordt er voorzien in de verlaging van de aanvullende belasting op de personenbelasting.  Uit de simulaties die hierrond gevoerd zijn, lijkt een verlaging van deze belasting van 8,50% naar 7,90% aan de orde, vanaf de invoering ervan in 2022 (M.a.w. aanslagjaar 2023 voor inkomstenjaar 2022).

 

         Sociale en medische correctie

Momenteel wordt er enkel een sociale correctie verleend aan personen om medische redenen. Een bijkomende invoering van sociale correcties, om niet-medische redenen zal verder worden bestudeerd.

 

         Ophaling papier en karton via container

Wanneer men kiest voor DifTar is ook de ophaling van papier en karton mogelijk via containers. Dit is makkelijker om klaar te zetten voor de ophaling. Daarnaast blijft deze kosteloos voor de inwoners, ze betalen enkel de huur van de container. De grootte van de container mogen ze zelf kiezen (huurprijs blijft dezelfde), standaard model is 240l. Wanneer men geen container wenst, kan men papier en karton nog steeds aanbieden op het recyclagepark.

 

         Sorteerstraten

Een overschakeling naar DifTar maakt het gebruik van de sorteerstraten die men implementeert in de verordening betreffende meergezinswoningen veel makkelijker.

 

Het is erg belangrijk om hier snel een beslissing over te nemen, zodat er effectief kan opgestart worden in 2022.  Wordt de beslissing uitgesteld zal ook de opstart pas later zijn (1 à 1,5 jaar) omwille van de subsidies bij OVAM.

 

Financiële gevolgen

Volgens de simulatie dalen de kosten van het lokaal bestuur op jaarbasis van €597.000 naar €371.000, excl. de overstap voor papier en karton. Dat is een daling van €226.000 of 37,9%.

 

Deze daling van de kosten van het lokaal bestuur inzake afvalverwerking laten enkele compensatiemechanismen toe, die verder zullen uitgewerkt worden:

         een correctie om medische redenen

         een correctie op om sociale redenen

         een taxshift: (compenserende verlaging van) de aanvullende belasting op de personenbelasting van 8,50% naar 7,90%

 

Bijlagen

         Simulatie Ecowerf

         Voorstel raad van bestuur (papier en karton)

         Kostenmodel voor onze gemeente (papier en karton)

         Advies VVSG beheersvorm afvalintercommunale

         Presentatie EcoWerf-overleg van 26 november 2020

         Simulatie impact daling ABP

 

Besluit:

17 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tom Werner, Marthe Caeyers, Jessy Cobbaert, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 onthouding: Marleen De Vry.
Artikel 1

De gemeenteraad gaat met behoud van de toepassing van artikel 420 en artikel 423 van het Decreet Lokaal Bestuur, principieel akkoord om met ingang vanaf 2022 de invoering van het geautomatiseerd DifTar-systeem te realiseren met EcoWerf, en dit in het kader van de aan haar verleende beheersoverdracht voor de inzameling huis-aan-huis van gewoon huisvuil en GFT-afval (en vergelijkbaar bedrijfsafval).

 

Artikel 2

Timing, tarifering, vrijstellingen en (sociale en medische) correcties en andere (fiscale) flankerende maatregelen en modaliteiten worden opgenomen in een latere gemeenteraadsbeslissing, waarbij de modaliteiten zoals supra bepaald onder ‘argumentatie’ als basis zullen dienen.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan EcoWerf.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad beslist principieel om de invoering van het geautomatiseerd DifTar-systeem te realiseren met EcoWerf, en dit in het kader van de aan haar verleende beheersoverdracht voor de inzameling huis-aan-huis van gewoon huisvuil en GFT-afval (en vergelijkbaar bedrijfsafval) met ingang vanaf 2020.

 

Publicatiedatum: 25/01/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 december 2020

 

Addendum Verbindingsriolering Kiezegem

Motivering

 

Feiten en context

Aquafin gaat over tot het ontwerp en de uitvoering van Verbindingsriolering Kiezegem (gemeenteraadsbeslissing van 19 november 2020).

 

Het gemeentebestuur zal in samenwerking met Aquafin bijkomende wegeniswerken uitvoeren, zoals onder andere de aanleg van een fietspad.

 

Aquafin heeft een overeenkomst omtrent de studie van het Aquafin project 22.420 'verbindingsriolering Kiezegem' van 10 augustus 2018 met studiebureau Jonckheere.

 

De gemeente sluit zich aan bij deze overeenkomst om de bijkomende werken te laten ontwerpen en uitvoeren.

 

Juridische gronden

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Gemeenteraadsbeslissing van 19 november 2020.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Aquafin heeft een overeenkomst omtrent de studie van het Aquafin project 22.420 'verbindingsriolering Kiezegem' van 10 augustus 2018 met studiebureau Jonckheere.

 

De gemeente sluit zich aan bij deze overeenkomst op basis van de samenwerkingsovereenkomst met Aquafin omtrent het project 22.420 'verbindingsriolering Kiezegem' .

 

Financiële gevolgen

Het project is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025.

 

Bijlagen

Addendum bij de overeenkomst van 10 augustus 2018 omtrent de studie van Aquafin-project 22.420 tussen Aquafin en Jonckheere.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het addendum houdende ‘riolerings - en wegeniswerken 22.420 'verbindingsriolering Kiezegem'  tussen Aquafin, Studiebureau Jonckheere en het gemeentebestuur Tielt-Winge wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2

De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd om de voorliggende overeenkomst te ondertekenen.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering en opvolging van dit besluit.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur. " "

Het addendum wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 25/01/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 december 2020

 

Addendum aansluiten Houwaart op Sint-Joris-Winge

Motivering

 

Feiten en context

Aquafin gaat over tot het ontwerp en de uitvoering van Aansluiten Houwaart op Sint-Joris-Winge (gemeenteraadsbeslissing van 19 november 2020).

 

Het gemeentebestuur zal in samenwerking met Aquafin bijkomende wegeniswerken uitvoeren, zoals onder andere de aanleg van een fietspad.

 

Aquafin heeft een overeenkomst omtrent de studie van het Aquafin project 22.947 'aansluiten Houwaart op Sint-Joris-Winge' van 9 juli 2019 met studiebureau Jonckheere.

 

De gemeente sluit zich aan bij deze overeenkomst om de bijkomende werken te laten ontwerpen en uitvoeren.

 

Juridische gronden

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Gemeenteraadsbeslissing van 19 november 2020.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Aquafin heeft een overeenkomst omtrent de studie van het Aquafin project 22.947 'aansluiten Houwaart op Sint-Joris-Winge' van 9 juli 2019 met studiebureau Jonckheere.

 

De gemeente sluit zich aan bij deze overeenkomst op basis van de samenwerkingsovereenkomst met Aquafin omtrent het project 22.947 'aansluiten Houwaart op Sint-Joris-Winge'.

 

Financiële gevolgen

Het project is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025.

 

Bijlagen

Addendum bij de overeenkomst van 9 juli 2019 omtrent de studie van Aquafin-project 22.947 tussen Aquafin en Jonckheere.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het addendum houdende ‘riolerings - en wegeniswerken 22.947 'aansluiten Houwaart op Sint-Joris-Winge' tussen Aquafin, Studiebureau Jonckheere en het gemeentebestuur Tielt-Winge wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2

De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd om de voorliggende overeenkomst te ondertekenen.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering en opvolging van dit besluit.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur. " "

Het addendum wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 25/01/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 december 2020

 

Jaarverslag en financieel verslag 2019 IGS Hartje Hageland

Motivering

 

Feiten en context

De stuurgroep van de interlokale vereniging ‘Hartje Hageland’ keurde in de zitting van 4 maart 2020 het jaarverslag 2019 van goed.

 

De beheerscomités van de interlokale vereniging ‘Hartje Hageland OOST’ en de interlokale vereniging ‘Hartje Hageland WEST’ keurden in de zitting van 27 november 2020 het financieel verslag 2019 goed.

 

In het jaarverslag staan de gerealiseerde activiteiten beschreven zoals opgenomen in het subsidiedossier van Wonen Vlaanderen. De basisactiviteiten werden volledig uitgevoerd. De aanvullende activiteiten werden grotendeels gerealiseerd.

 

Uit het financieel verslag blijkt dat er meer opbrengsten zijn dan uitgaven. De reden hiervoor is dat er meer subsidies werden ontvangen dan voorzien. Tegenover de realisatie van basisactiviteiten en aanvullende activiteiten staat een subsidiebedrag van Wonen Vlaanderen. Voor de aanvullende subsidie werd 80% van de basissubsidie aangevraagd, terwijl in de begroting slechts met 60% rekening werd gehouden. Dit was voor het geval dat er aanvullende activiteiten niet gerealiseerd zouden worden.

 

Juridische gronden

        Het decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur.

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 8 juli 2016 houdende de subsidiëring van projecten ter ondersteuning van het lokale woonbeleid.

        Het ministerieel besluit van 17 oktober 2017 houdende de toekenning van subsidies aan de interlokale vereniging ‘Hartje Hageland’ voor de periode 2018-2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Conform de statuten van de intergemeentelijk samenwerkingsverband ‘Hartje Hageland’ dient de gemeenteraad het jaarverslag 2019 met bijhorend financieel verslag 2019 goed te keuren.

 

Financiële gevolgen

Het positief saldo van de personeels- en de werkingsmiddelen wordt overgedragen aan de gemeente.

 

Bijlagen

          Jaarverslag 2019

          Brief evaluatie

          Evaluatienota

          Financiële rekening 2019

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad keurt het jaarverslag 2019 en het financieel verslag 2019 van het IGS Hartje Hageland goed.

 

Artikel 2

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan IGS Hartje Hageland.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur. " "

Goedkeuring van het jaar-en financieel verslag 2019 van de interlokale vereniging Hartje Hageland.

 

Publicatiedatum: 25/01/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 december 2020

 

Oprichting van de interlokale vereniging Hartje Hageland - vaststelling overeenkomst met statutaire draagkracht en huishoudelijk reglement

Motivering

 

Feiten en context

Vanaf 2007 stimuleert de Vlaamse overheid om interlokale verenigingen op te richten ter ondersteuning van het lokale woonbeleid. De gemeenten Bekkevoort, Glabbeek, Kortenaken en Tielt-Winge richtte in 2008 het intergemeentelijk samenwerkingsproject ‘Hartje Hageland’ op. Deze samenwerkingsovereenkomst werd opgericht voor de periode 1 januari 2009 tot en met 31 december 2018.

In 2017 besloten de gemeenten om de samenwerkingsovereenkomst met Hartje Hageland te vernieuwen voor de periode 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019. De gemeente Lubbeek trad toe tot dit samenwerkingsverband.

De interlokale vereniging (ILV) ‘Hartje Hageland’ werd stopgezet in 2019 en vervangen door twee interlokale verenigingen met statutaire draagkracht, nl. Hartje Hageland Oost en Hartje Hageland West. De gemeenten Bekkevoort, Glabbeek en Kortenaken werken samen in Hartje Hageland OOST en Bekkevoort werd aangeduid als beherende gemeente. De gemeenten Lubbeek en Tielt-Winge werken samen in Hartje Hageland West en Tielt-Winge werd aangeduid als beherende gemeente. Dit met doel om maximale subsidies te bekomen bij Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant.

 

De beherende gemeenten kunnen eigen personeel inzetten ten behoeve van het samenwerkingsverband. M.a.w. de gemeente Tielt-Winge zet personeel in voor ILV Hartje Hageland WEST en de gemeente Bekkevoort zet personeel in voor ILV Hartje Hageland OOST. Er werd afgesproken om het personeel van het voorgaande ILV Hartje Hageland te verdelen over deze twee ILV’s. Alleen blijkt een overdracht van personeel naar een ander lokaal bestuur niet evident.

Het decreet lokaal besturen biedt echter geen rechtsgrond voor ILV medewerkers om overgedragen te worden naar een ander lokaal bestuur. Ook de vakbonden reageerden negatief op een overdracht omdat zij vreesden dat de rechten van de werknemers geschonden zouden worden.

 

Aan deze bekommernis wordt tegemoet gekomen door een samenwerkingsverband op te zetten dat als finaliteit heeft de doelstellingen van beide interlokale verenigingen (interlokale verenging Hartje Hageland OOST en de interlokale vereniging Hartje Hageland WEST) te coördineren door tewerkstelling van personeel van de beherende gemeente.

 

Juridische gronden

        Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 16 november 2018 houdende het lokaal woonbeleid. Dit besluit regelt tevens de subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid en dit besluit vervangt het besluit van 8 juli 2016.

        De beslissing van de gemeenteraad van 20 juni 2019 houdende de oprichting van de interlokale verenging voor lokaal woonbeleid ‘Hartje Hageland WEST’.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De beherende gemeente van ILV Hartje Hageland West, zijnde de gemeente Tielt-Winge,  zet personeel in voor de uitvoering van de doelstellingen.

 

De beherende gemeente van ILV Hartje Hageland OOST, zijnde de gemeente Bekkevoort, zet geen personeel in voor de uitvoering van de doelstellingen. Zij maakt gebruik van het personeel van Tielt-Winge. Administratief en juridisch blijkt dit potentieel problematisch.

 

Door een samenwerking met statutaire draagkracht aan te gaan tussen de gemeenten van ILV Hartje Hageland OOST en ILV Hartje Hageland WEST kan het personeel van Tielt-Winge ingezet worden in deze twee verenigingen.

 

De beheerscomités van de interlokale vereniging Hartje Hageland OOST en de interlokale verenging Hartje Hageland WEST hebben tijdens de zitting van 27 november 2020 een positief advies gegeven over de oprichting van de interlokale verenging Hartje Hageland met statutaire draagkracht. Tevens keurden zij de statuten en het huishoudelijk reglement goed.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Statuten Hartje Hageland.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1.

De gemeenteraad gaat akkoord met oprichting van en deelname van Tielt-Winge aan de interlokale vereniging ‘Hartje Hageland’ dat als finaliteit heeft de doelstellingen van de interlokale verenigingen Hartje Hageland OOST en de interlokale vereniging Hartje Hageland WEST te coördineren door personeel van de beherende gemeente in te zetten voor de uitvoering van het lokaal woonbeleid.

 

Artikel 2

De overeenkomst met statutaire draagkracht en het huishoudelijk reglement van de interlokale vereniging ‘Hartje Hageland’, zoals bijgevoegd bij onderhavige beslissing en er integraal deel van uitmakend, worden goedgekeurd.

 

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan ILV Hartje Hageland.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeente Tielt-Winge treedt toe tot de interlokale vereniging ‘Hartje Hageland’ dat als doel heeft de doelstellingen van de interlokale verenigingen Hartje Hageland OOST en de interlokale vereniging Hartje Hageland WEST te coördineren door personeel van de beherende gemeente in te zetten.

 

Publicatiedatum: 25/01/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 december 2020

 

Wijziging van de statuten van de interlokale vereniging Hartje Hageland WEST

Motivering

 

Feiten en context

In 2019 werden de interlokale verenigingen (met statutaire draagkracht), nl. Hartje Hageland Oost en Hartje Hageland West opgericht en dit voor de uitvoering van het lokale woonbeleid. De gemeenten Bekkevoort, Glabbeek en Kortenaken werken samen in Hartje Hageland OOST en Bekkevoort werd aangeduid als beherende gemeente. De gemeenten Lubbeek en Tielt-Winge werken samen in Hartje Hageland WEST en Tielt-Winge werd aangeduid als beherende gemeente, dit met doel om maximale subsidies te bekomen bij Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant.

 

Het doel was om het personeel te verdelen over de twee samenwerkingsverbanden. Dit kon enkel door een bijkomende samenwerking aan te gaan voor het personeel.

Door de oprichting van de overkoepelende interlokale vereniging Hartje Hageland moeten de statuten van de interlokale verenging Hartje Hageland OOST en de interlokale vereniging Hartje Hageland WEST aangepast worden.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 16 november 2018 houdende het lokaal woonbeleid. Dit besluit regelt tevens de subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid en dit besluit vervangt het besluit van 8 juli 2016.

        Beslissing van de gemeenteraad van 20 juni 2019 houdende de oprichting van de interlokale verenging voor lokaal woonbeleid ‘Hartje Hageland WEST’.

        Beslissing van de gemeenteraad van 20 juni 2019 houdende gemeentelijke vertegenwoordiging bij het beheerscomité en de stuurgroep van Hartje Hageland West

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De statuten van de interlokale verenging Hartje Hageland WEST moeten aangepast worden zodat ze compatibel zijn met de statuten van de interlokale verenging Hartje Hageland. 

 

De belangrijkste wijzigingen zijn:

         Het juridische beheer van het personeel wordt uit de statuten gehaald

         Het beheerscomité en de stuurgroep worden als één orgaan aanzien en niet meer als twee afzonderlijke organen

         Aanpassing van het aantal vertegenwoordigers

         Beschrijving overdracht financiële middelen aan interlokale vereniging Hartje Hageland

 

De beheerscomités van de interlokale vereniging Hartje Hageland OOST en de interlokale verenging Hartje Hageland WEST hebben tijdens de zitting van 27 november 2020 de aanpassing aan de statuten goedgekeurd.

 

Om redenen van rechtszekerheid en continuïteit van de werking van deze interlokale vereniging lijkt het aangewezen om de bestaande vertegenwoordigingsstructuur, zoals vastgesteld door de gemeenteraadsbeslissingen van 20 juni 2019, aan te houden tot eerstvolgende volledige vernieuwing van de raden en de statuten in die zin ook te redigeren: de raad spreekt zich over de voorliggende statutenwijziging mits deze nuancering uit.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Ontwerpstatuten

         Statuten West

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad van Tielt-Winge gaat akkoord met de statutenwijziging van de interlokale verenging Hartje Hageland WEST.

 

De gewijzigde statuten van de interlokale verenging Hartje Hageland WEST gelden vanaf 1 januari 2021.

 

Artikel 2

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan ILV Hartje Hageland WEST.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad gaat akkoord met de statutenwijziging van de interlokale vereniging Hartje Hageland WEST.

 

Publicatiedatum: 25/01/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 december 2020

 

(Besloten zitting) Kennisneming standpunt door gouverneur n.a.v. klacht (besloten zitting)

 

De gemeenteraad neemt in toepassing van artikel 332 §1 derde lid en artikel 333 van het DLB kennis van de brief van de gouverneur van 30 oktober 2020 en zijn antwoord  over de klacht.

 

Publicatiedatum: 25/01/2021