Marleen De Vry Raf Alaerts Gerry Caluwaerts Yvette Duerinckx Filip Broos Gert Van denstorme Jessy Cobbaert Gunther Clinckx Rudi Meeus Manuela Vervoort Tom Werner Agnes Van de Gaer Fons Lemmens Jan Loddewykx Germaine Willems Jo Smekens Kris Cornelissen Kurt Yskout Rudi Beeken Annelore Wuyts Marthe Caeyers Tamara Vande Reyde Marleen De Vry Raf Alaerts Gerry Caluwaerts Yvette Duerinckx Filip Broos Gert Van denstorme Jessy Cobbaert Gunther Clinckx Rudi Meeus Manuela Vervoort Tom Werner Agnes Van de Gaer Fons Lemmens Jan Loddewykx Germaine Willems Jo Smekens Kris Cornelissen Rudi Beeken Annelore Wuyts Marthe Caeyers Tamara Vande Reyde Marleen De Vry Gert Van denstorme Kris Cornelissen Jessy Cobbaert Raf Alaerts Marthe Caeyers Jo Smekens Agnes Van de Gaer Manuela Vervoort Germaine Willems Annelore Wuyts Filip Broos Tom Werner Gunther Clinckx Rudi Meeus Jan Loddewykx Tamara Vande Reyde Gerry Caluwaerts Rudi Beeken Yvette Duerinckx Fons Lemmens aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Raad voor maatschappelijk welzijn 19 november 2020
Goedkeuring notulen vorige raad voor maatschappelijk welzijn
Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 maart 2019 keurt de raad de notulen van de zitting van 15 oktober 2020 goed.
Bijlagen
• Ontwerpnotulen RMW van 15 oktober 2020 (via Meeting.mobile).
• Audioverslag RMW van 15 oktober 2020.
• Index audioverslag RMW van 15 oktober 2020.
• Agenda RMW van 19 november 2020.
" "
Raad voor maatschappelijk welzijn 19 november 2020
Kennisneming besluit burgemeester van 9 november 2020 over de praktische organisatie van de raden van 19 november 2020 ingevolge de corona-crisis en bekrachtiging
Motivering
Feiten en context
De corona-crisis noopt tot buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.
Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.
Juridische gronden
• Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
• Nieuwe gemeentewet
• Richtlijnen van andere bestuursniveaus (zoals de Afdeling Binnenlands Bestuur) ter zake
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
De corona-crisis noopt tot zeer dringende, buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.
Het behoort tot de bevoegdheid van de burgemeester om bijkomende modaliteiten in zijn verordende bevoegdheid (om redenen van handhaving van de openbare orde en veiligheid/gezondheid) op te leggen, ook in het kader van de (modaliteiten van de) praktische organisatie van de raden.
De vergaderingen van de beleidsorganen (inclusief de raden) moeten zoveel mogelijk moeten kunnen plaats vinden met respect voor de beschermende maatregelen (social distancing).
De dagelijkse werking van het lokaal bestuur mag ingevolge het (langdurig en voortdurend) ontbreken van beleidsbeslissingen niet in het gedrang worden gebracht.
Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.
Bekrachtiging door de raad in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet is aan de orde.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
Besluit van de burgemeester van 9 november 2020.
Besluit:
bij artikel 2eenparig aangenomen.
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het besluit van de burgemeester van 9 november 2020.
Artikel 2
De raad voor maatschappelijk welzijn bekrachtigt deze politieverordening in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet.
Artikel 3
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur." "
Kennisneming en bekrachtiging besluit burgemeester van 9 november 2020 nopens de organisatie van de raden van 19 november 2020.
Raad voor maatschappelijk welzijn 19 november 2020
IGO DIV - Mandaatbepaling algemene vergadering - 11 december 2020
Motivering
Feiten en context
De raad voor maatschappelijk welzijn dient zich uit te spreken over de agenda van de algemene vergadering van 11 december 2020 en mandaat te verlenen aan de vertegenwoordiger van het OCMW.
Juridische gronden
• Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
• Raadsbeslissing van 24 januari 2019 tot aanduiding van de vertegenwoordiger van het OCMW
• Statuten van IGO DIV
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Het OCMW neemt deel aan de intergemeentelijke samenwerking IGO DIV.
Op 11 december 2020 vindt er een algemene vergadering plaats. Uitnodiging werd via schrijven ontvangen op 27 oktober 2020. Voor de vertegenwoordiger van het OCMW dient hiervoor een mandaat te worden bepaald.
De agenda voor deze vergadering is:
1) Goedkeuring verslag 26.06.2020
2) Goedkeuring begroting 2021
3) Goedkeuring jaarplan 2021
4) Benoeming revisor boekjaren 2020 - 2021 - 2022: Vivey & Co
5) Voordracht algemeen comité: Gemeente en OCMW Kortenaken: Michel Vander Velpen (vervanging Annita Vandebroeck)
Bij raadsbeslissing van 24 januari 2019 werd schepen Gert Van denstorme aangesteld als vertegenwoordiger van het OCMW in de algemene vergadering tot het einde der legislatuur.
Indien de vergadering door de coronamaatregelen COVID-19 elders of digitaal zal moeten plaatsvinden, wordt dit nog tijdig meegedeeld.
Gelet op de technische toelichting heden ter zitting door onze bestuurder (tevens voorzitter van IGO div) Hans Vandenberg op vraag van het college van 3 november 2020.
Financiële gevolgen
Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen verbonden aan deze beslissing.
Bijlagen
• Agenda algemene vergadering
• Begroting 2021 IGO
• Jaarprogramma 2021 IGO
• Toelichting begroting 2021 IGO
• Uitnodiging algemene vergadering IGO
• Verslag algemene vergadering 26 juni 2020
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 11 december 2020 IGO DIV als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering.
Artikel 2
Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan de vertegenwoordiger van het OCMW en aan IGO, uitsluitend op het e-mailadres info@igo.be.
Artikel 3
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 326 en volgend van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017. " "
Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 11 december 2020 van IGO DIV als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering.
Marleen De Vry Raf Alaerts Gerry Caluwaerts Yvette Duerinckx Filip Broos Gert Van denstorme Gunther Clinckx Rudi Meeus Manuela Vervoort Tom Werner Agnes Van de Gaer Fons Lemmens Jan Loddewykx Germaine Willems Jo Smekens Kris Cornelissen Kurt Yskout Rudi Beeken Annelore Wuyts Marthe Caeyers Tamara Vande Reyde Marleen De Vry Raf Alaerts Gerry Caluwaerts Yvette Duerinckx Filip Broos Gert Van denstorme Gunther Clinckx Rudi Meeus Manuela Vervoort Tom Werner Agnes Van de Gaer Fons Lemmens Jan Loddewykx Germaine Willems Jo Smekens Kris Cornelissen Rudi Beeken Annelore Wuyts Marthe Caeyers Tamara Vande Reyde Marthe Caeyers Tamara Vande Reyde Jan Loddewykx Germaine Willems Raf Alaerts Gerry Caluwaerts Manuela Vervoort Gert Van denstorme Rudi Beeken Agnes Van de Gaer Kris Cornelissen Annelore Wuyts Gunther Clinckx Filip Broos Rudi Meeus Yvette Duerinckx Fons Lemmens Tom Werner Marleen De Vry Jo Smekens aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 4 Goedgekeurd
Raad voor maatschappelijk welzijn 19 november 2020
Aanpassing 1/2020 van meerjarenplan 2020-2025 gemeente en OCMW (vaststelling gedeelte OCMW)
Motivering
Feiten en context
Het decreet van 22 december 2017 bepaalt dat gemeente en OCMW minstens 1 keer per jaar het meerjarenplan moeten aanpassen. Dit gebeurt nu voor de eerste keer volgens het decreet lokaal bestuur voor de periode 2020-2025.
De aanpassing van het meerjarenplan wordt opgemaakt volgens de regels van de nieuwe BBC2020-regelgeving.
De administratie werkt samen met het uitvoerend orgaan het ontwerp van de aanpassing van het meerjarenplan uit. De algemeen directeur en financieel directeur stellen het op in overleg met het managementteam.
Het ontwerp van aanpassing 1/2020 van het meerjarenplan 2020-2025 (en de daarbij horende stukken) werden conform artikel 249 §2 van het DLB tijdig (op 4 november 2020) op digitale en beveiligde wijze (via Meeting.mobile) ter beschikking gesteld van de raadsleden door de algemeen directeur.
De gemeente en OCMW hebben samen een geïntegreerd meerjarenplan maar hebben elk hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan. Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn moet eerst zijn eigen deel van de aanpassing van het meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft aangepast, goedkeuren, waardoor de aanpassing van het meerjarenplan definitief is vastgesteld.
In een aanpassing van het meerjarenplan moeten minstens de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld. Indien nodig worden tevens de kredieten van het lopende jaar aangepast.
In deze aanpassing van het meerjarenplan worden alle cijfers van 2020 tot en met 2025 aangepast waarbij de aangepaste kredieten van 2020 en 2021 als krediet worden geautoriseerd.
De ramingen die het bestuur voor het boekjaar 2020 en 2021 in de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 inschrijft voor exploitatie, investeringen en financiering, omvatten dus ook de kredieten voor dat jaar. Deze kredieten worden afzonderlijk toegewezen per rechtspersoon (gemeente en OCMW apart). De autorisatie van de kredieten gebeurt in het schema M3 van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.
In de aanpassing van het meerjarenplan wordt tevens het resultaat van de laatst vastgestelde jaarrekeningen (2019) van gemeente en OCMW, verwerkt.
Juridische gronden
• Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Besluit Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de BBC.
• Ministerieel besluit van 26 juni 2018 betreffende de BBC.
• Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgen de beleids- en beheerscyclus.
Adviezen
Positief advies van het managementteam van 19 oktober 2020.
Argumentatie
Het meerjarenplan geeft de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties weer voor het extern en intern te voeren beleid. Verder bevat het eveneens de financiële vertaling hiervan en de weergave hoe het bestuur het financieel evenwicht zal bewaren. Het meerjarenplan van gemeente en OCMW vormt een geïntegreerd geheel. De kredieten (op een hoog niveau vastgesteld) zijn gekoppeld aan doelstellingen, actieplannen en acties.
Het vaststellen van de beleidsrapporten (waaronder de aanpassing van het meerjarenplan) behoort tot de exclusieve bevoegdheid van de raad. Met de vaststelling van (aanpassing van) het meerjarenplan geeft de raad toestemming aan het vast bureau om de opgenomen uitgaven en ontvangsten te verrichten.
De aanpassing 1/2020 van het meerjarenplan 2020-2025 voldoet aan de evenwichtsvoorwaarden gesteld in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017. Het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is in geen enkel jaar negatief en de geraamde autofinancieringsmarge voor 2025 is minstens gelijk aan nul.
Financiële gevolgen
De financiële implicaties volgen uit de bijgevoegde beleidsrapporten.
Bijlagen
• AMJP1-2020 van 2020-2025
• Documentatie_Omgevingsanalyse
• Documentatie_Omgevingsanalyse_bijlage1
• Documentatie_Omgevingsanalyse_bijlage2
• Documentatie_Omgevingsanalyse_bijlage3
• Documentatie_Omgevingsanalyse_bijlage4
• Documentatie_Omgevingsanalyse_bijlage5
• Documentatie_Omgevingsanalyse_bijlage6
• Documentatie_Omgevingsanalyse_bijlage7
• Documentatie_Overzicht_alle_beleidsdoelstellingen-actieplannen-acties
• Documentatie_Overzicht_werkings-investeringssubsidies
• Documentatie_Overzicht_Beleidsdomeinen-beleidsvelden-beleidsitems
• Documentatie_Overzicht_verbonden_entiteiten
• Documentatie_Personeelsinzet
• Documentatie_Opbrengst_belastingsoort
• Documentatie_detail_AMJP1-2020
Besluit:
13 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marthe Caeyers, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
4 stemmen tegen: Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos en Rudi Meeus.
3 onthoudingen: Tom Werner, Jo Smekens en Marleen De Vry.
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt zijn deel van de aanpassing 1/2020 van het meerjarenplan 2020-2025 van gemeente en OCMW goed.
Artikel 2
De aanpassing 1/2020 van het meerjarenplan 2020-2025 voldoet aan de evenwichtsvoorwaarden gesteld in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017. Het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is in geen enkel jaar negatief en de geraamde autofinancieringsmarge voor 2025 is minstens gelijk aan nul.
Artikel 3
Het door de raad voor maatschappelijk welzijn vastgestelde deel van het (aangepaste) meerjarenplan 2020-2025 wordt heden voorgelegd aan de gemeenteraad voor goedkeuring.
Artikel 4
Dit dossier is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, geregeld door het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017." "
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de aanpassing 1/2020 van het meerjarenplan 2020-2025 goed
Raad voor maatschappelijk welzijn 19 november 2020
Wijziging van de rechtspositieregeling, met bijlagen, voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge
Motivering
Feiten en context
De rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge is een dynamisch instrument dat op regelmatige basis onderworpen is aan een evaluatie.
De rechtspositieregeling, met haar talrijke en belangrijke bijlagen, is hét normerende en geïntegreerde HR-instrument, die het kader vormt voor het personeel van de gemeente en het OCMW Tielt-Winge.
Juridische gronden
• Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
• Besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd
• Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel.
• Beslissing van de raad van maatschappelijk welzijn van 16 mei 2019 houdende vaststelling rechtspositieregeling met bijlagen voor het personeel van het lokaal bestuur
• Beslissing van de raad van maatschappelijk welzijn van 20 februari 2020 houdende aanpassing uurroosters gemeente en OCMW
• Beslissing van het vast bureau van 6 oktober 2020 met principieel akkoord over de wijziging rechtspositieregeling.
Adviezen
Het managementteam heeft de wijzigingen in de rechtspositieregeling gunstig geadviseerd op 5 oktober 2020. Daarnaast is er ook een principieel akkoord van het vast bureau van 6 oktober 2020 en werd er een protocol van akkoord met de vakbonden van 20 oktober 2020 bekomen.
Argumentatie
De rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge is een dynamisch instrument dat op regelmatige basis onderworpen is aan een evaluatie.
De rechtspositieregeling, met haar talrijke en belangrijke bijlagen, is hét normerende en geïntegreerde HR-instrument, die het kader vormt voor het personeel van de gemeente en het OCMW Tielt-Winge. De rechtspositieregeling is een dynamisch document waarbij we streven naar modern personeelsbeleid in het kader van de geldende wetgeving. Aanpassing van dit document op regelmatige basis is dan ook noodzakelijk.
Naar aanleiding van het doorgeven van het aantal gemaakte kilometers tijdens dienstreizen merken we dat de ter beschikking gestelde voertuigen nog vaak blijven staan en dat de dienstreizen gemaakt worden met het privé-voertuig. Om de ter beschikking gestelde voertuigen zo vaak mogelijk te gebruiken hebben we dit zo aangepast dat de voorkeur hiernaar uitgaat.
Aangezien de wetgeving rond ouderschapsverlof sinds 1 oktober gewijzigd is en dit mogelijk maakt om ouderschapsverlof met één tiende op te nemen hebben wij onze rechtspositieregeling hier ook naar aangepast om zoveel mogelijk in te zetten op de werk-privé balans.
Omwille van de opmars van het coronavirus en thuiswerken een onderdeel is van het nieuwe werken hebben we dit ook aangepast zodat er een duidelijk kader gecreëerd wordt.
Naar aanleiding van de invulling van het sectoraal akkoord is er in het artikel van de maaltijdcheques een wijziging doorgevoerd waarbij de nieuwe bedragen vermeld staan.
De uurroosters van de medewerkers van de buitenschoolse kinderopvang blijven behouden zoals deze op dit moment van toepassing zijn, maar hierbij werd een nota toegevoegd namelijk dat zij recht hebben op meeruren wanneer zij op een vrije moment invallen om een zieke collega te vervangen zodat de continuïteit van de dienst verzekerd is. In het algemeen werd nog toegevoegd dat meeruren steeds op voorhand moeten worden aangevraagd aan de leidinggevende. Indien men meeruren wil opnemen moet men dit 2 dagen op voorhand aanvragen.
Een laatste aanpassing die doorgevoerd is in de uurroosters is de aanpassing van de straftijd. Wanneer men vroeger te laat toekwam, moest men een half uur verlof afgeven. In de toekomst willen we dit soepeler toepassen door de straftijd in de uurrooster via de glijtijd te herrekenen. Wanneer een personeelslid te laat begint volgens zijn uurrooster wordt er 15 minuten straftijd in rekening gebracht op de glijtijd. Voor de personeelsleden met een vast uurrooster wordt een saldo ‘fictieve glijtijd’ aangewend. Er wordt een teller bijgehouden met het aantal minuten dat zij teveel werken en de straftijd. Van zodra deze op -15 minuten staat, zal er 15 minuten verlof afgetrokken worden.
De wijziging van de uurrooster betekent dan ook een wijziging van de bijlagen bij het arbeidsreglement.
Financiële gevolgen
Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.
Bijlagen
• Getekend protocol syndicaal onderhandelingscomité (RPR en uurroosters)
• Wijzigingen rechtspositieregeling
• Wijziging bijlage uurroosters bij het arbeidsreglement
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De raad van maatschappelijk welzijn stelt de wijzigingen van de rechtspositieregeling en de bijlage met betrekking uurroosters van het arbeidsreglement, voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge vast.
Artikel 2
Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.
Artikel 3
Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg.
Artikel 4
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur, inzonder artikel 330." "
Wijziging rechtspositieregeling najaar 2020
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.