Germaine Willems Birgit Berlanger Jo Smekens Yvette Duerinckx Jan Loddewykx Manuela Vervoort Frederik Vranken Marleen De Vry Gunther Clinckx Agnes Van de Gaer Rudi Meeus Kris Cornelissen Tamara Vande Reyde Gerry Caluwaerts Tom Werner Kurt Yskout Fons Lemmens Filip Broos Rudi Beeken Gert Van denstorme Germaine Willems Birgit Berlanger Jo Smekens Yvette Duerinckx Jan Loddewykx Manuela Vervoort Frederik Vranken Marleen De Vry Gunther Clinckx Agnes Van de Gaer Rudi Meeus Kris Cornelissen Tamara Vande Reyde Gerry Caluwaerts Tom Werner Fons Lemmens Filip Broos Rudi Beeken Gert Van denstorme Jan Loddewykx Kris Cornelissen Birgit Berlanger Rudi Meeus Gerry Caluwaerts Rudi Beeken Jo Smekens Manuela Vervoort Tamara Vande Reyde Germaine Willems Tom Werner Frederik Vranken Gunther Clinckx Yvette Duerinckx Filip Broos Fons Lemmens Gert Van denstorme Agnes Van de Gaer Marleen De Vry aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 1 Goedgekeurd
Raad voor maatschappelijk welzijn 18 januari 2024
Goedkeuring notulen vorige raad voor maatschappelijk welzijn
Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 juni 2021, zoals gewijzigd op 17 maart 2022 en op 16 maart 2023, keurt de raad de notulen van de zitting van 21 december 2023 goed.
Bijlagen
● Ontwerpnotulen RMW van 21 december2023 (via Meeting.mobile).
● Audioverslag RMW van 21 december 2023.
● Index audioverslag RMW van 21 december 2023.
● Agenda RMW van 18 januari 2024.
" "
Raad voor maatschappelijk welzijn 18 januari 2024
Aanpassing huishoudelijk reglement raad voor maatschappelijk welzijn
Motivering
Feiten en context
Artikel 1 van het huishoudelijk reglement van 21 maart 2019, zoals grondig herwerkt bij raadsbeslissing van 17 juni 2021 en 17 maart 2022, was aan praktische aanpassing toe wat betreft het aspect van de volgorde van de vergaderingen.
Om de werking van de raad voor maatschappelijk welzijn (kwalitatief) op te waarderen verdient het aanbeveling om deze zitting de vergadering van de gemeenteraad te laten voorafgaan.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd door het decreet van 16 juli 2021
● Besluit van de Vlaamse regering van 10 september 2021 (gepubliceerd in het BS van 21 januari 2022 en in werking getreden op 22 januari 2022)
● Raadsbeslissing van 21 maart 2019 houdende vaststelling van het huishoudelijk reglement van de raad
● Raadsbeslissing van 17 september 2020 tot aanpassing van het huishoudelijk reglement
● Raadsbeslissing van 17 juni 2021 tot aanpassing van het huishoudelijk reglement
● Raadsbeslissing van 17 maart 2022 tot aanpassing van het huishoudelijk reglement
● Raadsbeslissing van 16 maart 2023 - Oprichting en samenstelling (geheime stemming) deontologische commissie van de raad voor maatschappelijk welzijn, aanpassing deontologische code en huishoudelijk reglement raad
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Om de werking van de raad voor maatschappelijk welzijn (kwalitatief) op te waarderen verdient het aanbeveling om deze zitting de vergadering van de gemeenteraad te laten voorafgaan.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
Geen bijlagen.
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
Artikel 1 §1 van het huishoudelijk reglement van de raad, zoals laatst aangepast op 17 maart 2022,wordt als volgt gewijzigd:
"De raad voor maatschappelijk welzijn vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.
De raad voor maatschappelijk welzijn vergadert in de regel één keer per maand, behalve in juli en augustus.
De vergaderingen gaan door op de derde donderdag van de maand om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Indien deze donderdag samenvalt met een wettelijke feestdag, vergadert de raad op de daarop volgende donderdag.
De raad voor maatschappelijk welzijn kan afwijken van deze vergaderdata bij expliciete, voorafgaande beslissing.
De raadsvoorzitter kan, zo bijzondere omstandigheden daartoe noodzaken, de raad voor maatschappelijk welzijn samen roepen op een andere locatie die deel uitmaakt van de infrastructuur van het lokaal bestuur.
Er kan geopteerd worden voor een digitale organisatie van de raad voor maatschappelijk welzijn onder de hierna vermelde voorwaarden en in de hierna vermelde uitzonderlijke omstandigheden. Het betreft dan een vergadering in een digitale omgeving die de bevolking op afstand via een audiovisuele liveverbinding kan volgen.
Een vergadering als vermeld in het vorige lid, kan doorgaan als al de volgende voorwaarden zijn vervuld:
1° ieder lid heeft afzonderlijk digitaal toegang tot de beraadslaging en de stemming;
2° de leden zijn zichtbaar en hoorbaar herkenbaar op een wijze waardoor hun identiteit kan worden vastgesteld;
3° de voorzitter is in staat om de orde te handhaven;
4° bij een stemming over een onderwerp waarvoor geen geheime stemming is voorgeschreven, maakt ieder lid dat aan de vergadering deelneemt, zijn stem uitdrukkelijk kenbaar. De voorzitter controleert de authenticiteit van de uitgebrachte stem en maakt de uitslag onmiddellijk bekend. Bij een geheime stemming wordt de stemming op zodanige digitale wijze georganiseerd dat de voorzitter de authenticiteit van de uitgebrachte stem kan controleren, waarbij een geheime stem niet herleid kan worden tot het lid dat de stem heeft uitgebracht. De voorzitter maakt de uitslag onmiddellijk bekend.
Als de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn op digitale wijze worden georganiseerd, worden de agenda en de dossiers die erop betrekking hebben, minstens digitaal aan de raadsleden ter beschikking gesteld.
De voorzitter van een vergadering die op digitale wijze wordt georganiseerd, kan zich laten bijstaan door een personeelslid van de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de algemeen directeur aanwijst.
Bij de openbare vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn, die op digitale wijze wordt georganiseerd, vindt het publiek via de webtoepassing van de gemeente de dag en het tijdstip van de vergadering en de link naar de livestream.
Met uitzonderlijke omstandigheden in de zin van dit artikel worden verstaan: alle sanitaire of overmachtsomstandigheden die maken dat een fysieke vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn niet op een veilige manier kan worden georganiseerd voor raadsleden, publiek en administratief ondersteunend personeel."
Artikel 2
Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en treedt in werking volgens artikel 288 van het decreet over het lokaal bestuur.
Artikel 3
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur." "
Vaststelling aangepaste versie huishoudelijk reglement van de raad.
Raad voor maatschappelijk welzijn 18 januari 2024
Beëindiging SACHA samenwerking - uitstap uit samenwerkingsovereenkomst
Motivering
Feiten en context
Het samenwerkingsverband Sociale Activering Cluster Hageland (SACHA) bestaat sedert 1 oktober 2019 uit 10 OCMW's namelijk: Tielt-Winge, Lubbeek, Bierbeek, Boutersem, Kortenaken, Geetbets, Bekkevoort, Begijnendijk, Linter en Zoutleeuw.
Tielt-Winge is organisator van dit samenwerkingsverband en werft hiervoor de nodige trajectbegeleiders aan.
Op heden heeft Linter 1 van onze trajectbegeleiders aangesteld als maatschappelijk werker sociale dienst. Deze trajectbegeleider heeft dan ook haar ontslag ingediend en stopte haar tewerkstelling binnen SACHA medio december 2023.
Linter en Zoutleeuw vroegen om een overleg over de toekomstige werking van SACHA en kwamen met de boodschap dat beide besturen uit SACHA stappen.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 8 juli 1976.
Adviezen
Deze situatie werd besproken met de algemeen directeur.
Argumentatie
Mevrouw Vandenhoeck, (voormalig) trajectbegeleider diende haar ontslag in en stopte haar tewerkstelling voor SACHA medio december 2023. Ze bood trajectbegeleiding aan in de besturen Linter (1,5 dag/week), Geetbets, (1 dag per week), Zoutleeuw (1 dag/week) en had een halve dag per week clusterwerking in haar takenpakket.
Betrokkene is ondertussen aangeworven in Linter als maatschappelijk werker sociale dienst.
Linter en Zoutleeuw beslissen tot uitstap uit SACHA.
Hieruit volgt dat Geetbets als bestuur overblijft zonder dienstverlening. Er is echter nog een trajectbegeleider aan het werk die dit bestuur kan opnemen.
De besturen Zoutleeuw en Linter willen vervoegd uitstappen terwijl de normale uitstapregeling een procedure voorziet van 6 maanden. Bij een vervroegde uitstap moet er geen dienstverlening meer geboden worden aan deze besturen. De vervroegde uitstap van de twee besturen zorgt er dus voor dat we geen nieuwe trajectbegeleider moeten aantrekken voor een korte periode.
Op basis van deze win-win situatie is een afwijking van de vastgelegde regels voor uitstap aangewezen.
Er wordt bovendien geopteerd om de Sacha-samenwerking definitief in deze gereduceerde formule (met 2 leden minder) verder te zetten: de samenwerkingsovereenkomst dient in die zin aangepast te worden.
Het vast bureau verleende in zitting van 19 december 2023 een principieel akkoord over de uitstap van OCMW Linter en OCMW Zoutleeuw uit SACHA. Deze beslissingen worden heden voorgelegd aan de raad voor eindbeslissing.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
● Sacha samenwerkingsovereenkomst met Zoutleeuw.
● Raadsbeslissing van Zoutleeuw tot toetreding
● Principiële beslissing van Zoutleeuw tot uitstap uit SACHA-VB 27 november 2023
● Principiële beslissing van Linter tot uitstap uit SACHA -VB 27 november 2023
● Raadsbeslissing van Zoutleeuw tot opzeg samenwerkingsovereenkomst
● Raadsbeslissing van Linter tot opzeg samenwerkingsovereenkomst
● Aangepaste samenwerkingsovereenkomst op basis van 8 besturen
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de uitstap van OCMW Zoutleeuw uit SACHA op 1 februari 2024.
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de uitstap van OCMW Linter uit SACHA op 1 februari 2024.
Artikel 2
OCMW Zoutleeuw en OCMW Linter zijn uitgesloten van het ontvangen van trajectbegeleiding vanaf 1 januari 2024.
Beide besturen blijven evenwel evenwaardige partners in het project lokaal activeringspact.
Artikel 3
Er wordt geopteerd om de Sacha-samenwerking definitief in deze gereduceerde formule (met 2 leden minder) verder te zetten: de samenwerkingsovereenkomst (als bijlage bij deze beslissing en er integraal deel van uitmakend) werd in die zin aangepast.
Artikel 4
Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan OCMW Zoutleeuw en OCMW Linter.
Artikel 5
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "
Akkoord met beëindiging SACHA samenwerking door de besturen van Linter en Zoutleeuw op 1 februari 2024.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.