Gemeenteraad van Tielt-Winge

15 juni 2023

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Agnes Van de Gaer

burgemeester:

Rudi Beeken

schepen:

Raf Alaerts, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme

raadslid:

Manuela Vervoort, Tom Werner, Birgit Berlanger, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

Verontschuldigd:

schepen:

Gunther Clinckx

raadslid:

Tamara Vande Reyde, Frederik Vranken

 

 

Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Goedkeuring notulen vorige gemeenteraad

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 17 juni 2021, zoals gewijzigd op 17 maart 2022 en 16 maart 2023, keurt de gemeenteraad de notulen van de zitting van 25 mei 2023 goed.

 

Bijlagen

         Ontwerpnotulen gemeenteraad van 25 mei 2023 (via Meeting.mobile).

         Mondelinge vragen.

         Audioverslag GR van 25 mei 2023.

         Index audioverslag GR van 25 mei 2023.

         Agenda gemeenteraad van 15 juni 2023.

 

" "

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Kennisneming periodieke rapportering regiowerking

Motivering

 

Feiten en context

Door inwerkingtreding van het regiodecreet van 3 februari 2023 wordt elke Vlaamse gemeente ingedeeld in één referentieregio. Er zijn 15 referentieregio’s: Tielt-Winge bevindt zich in de regio Oost-Brabant.

 

Het regiodecreet is van toepassing op intergemeentelijke samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid. De aandacht kan hierbij gaan naar het versterken van de regionale samenwerking en het aanpakken van de maatschappelijke uitdagingen.

 

In de praktijk schrijft de voorzitter van de gemeenteraad op grond van artikel 8 van het Regiodecreet de regiowerking minstens twee keer per jaar in op de agenda van de gemeenteraad opdat die raad zou kunnen waken over de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op de regiowerking.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet over regiovorming en tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur van 3 februari 2023 (publicatie in Belgisch Staatsblad van 9 maart 2023).

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De voorzitter van de gemeenteraad schrijft op grond van artikel 8 van het Regiodecreet de regiowerking minstens twee keer per jaar in op de agenda van de gemeenteraad opdat die raad zou kunnen waken over de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op de regiowerking.

 

De gebruikelijke verslagen van de beleidsorganen (raden van bestuur, algemene vergaderingen, directiecomités, ...) van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid kunnen steeds geconsulteerd worden in de (bijlagen bij de) notulen van college en vast bureau of worden op het moment van mandaatbepalingen sowieso apart voorgelegd aan de raad.

 

Bij deze periodieke agendering is het de bedoeling om 'aparte' rapporteringsdocumenten rond regiowerking voor te leggen aan de raad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Verslag burgemeestersoverleg 22/3/2023

         Agenda burgemeestersoverleg 26/5/2023

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt kennis in het kader van de periodieke rapportering m.b.t. de regiowerking kennis van:

         agenda burgemeestersoverleg van 26 mei 2023

         verslag burgemeestersoverleg van 22 maart 2023." "

Kennisneming periodieke rapportering regiowerking.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Kennisneming jaarverslag informatieveiligheid 2022 en veiligheidsplan 2023 - 2025

Motivering

 

Feiten en context

Dimitri Ceyssens, externe functionaris gegevensbescherming (DPO) voor het lokaal bestuur Tielt-Winge, heeft het jaarverslag 2022 toegestuurd alsook het veiligheidsplan 2023 - 2025.

 

Juridische gronden

         Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijk personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 23 november 2018 betreffende de functionarissen voor gegevensbescherming.

         De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 30 mei 2023 houdende de kennisneming jaarverslag informatieveiligheid 2022 en veiligheidsplan 2023 - 2025.

 

Adviezen

Positief advies van de functionaris voor de gegevensbescherming van het lokaal bestuur Tielt-Winge, Dimitri Ceyssens, en het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Het lokaal bestuur Tielt-Winge volgt een traject in het kader van informatieveiligheid en dit aangeboden door VERA.

 

Informatiebeveiliging is het geheel aan beheersmaatregelen die er voor zorgen dat de vertrouwelijkheid, de integriteit en de beschikbaarheid van alle vormen van informatie - zowel elektronische, digitale als papieren vorm - behouden blijven, met als doel de continuïteit van de informatie en de informatievoorziening te waarborgen en de eventuele gevolgen van informatiebeveiligingsincidenten tot een acceptabel, vooraf bepaald niveau te beperken.

Het informatieveiligheidsbeleid wordt periodiek, of zodra zich belangrijke wijzigingen voordoen, beoordeeld en zo nodig bijgesteld. Bij een actualisatie worden nieuwe ontwikkelingen op het terrein van de bedrijfsvoering en op het terrein van informatieveiligheid en privacy meegenomen.

 

Er dient elk jaar, conform het besluit van de Vlaamse Regering van 23 november 2018, een jaarverslag inzake informatieveiligheid opgesteld te worden door de aangestelde functionaris gegevensbescherming met een beschrijving van de uitgevoerde werkzaamheden en werkpunten van het meerjarige informatieveiligheidsplan.

 

In 2022 werden verscheidene plaatsbezoeken uitgevoerd met vaststellingen en adviezen voor deze locaties in het kader van informatieveiligheid. Eind 2022 werden vooral de cyberaanvallen bij besturen de prioriteit en de preventieve maatregelen die we als bestuur konden nemen. De DPO en VERA hebben hiervoor de nodige adviezen uitgewerkt, maatregelen werden besproken en verder opgevolgd door de informatieveiligheidscel.

 

Eind 2022 werden er twee ICT-audits uitgevoerd, door HOWEST (VVSG) en Deloitte (Vlaanderen). De rapporten met kwetsbaarheden werden besproken op de informatieveiligheidscel en de belangrijkste werden prioritair aangepakt. In 2023 zal dit verder uitgewerkt worden zodoende onze data maximaal te kunnen beveiligen.

 

Het betaamt dat de raad om redenen van transparantie formeel in kennis wordt gesteld van dit rapport.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Jaarverslag informatieveiligheid 2022 voor lokaal bestuur Tielt-Winge

         Veiligheidsplan 2023 - 2025

 

Besluit:

De gemeenteraad gaat over tot kennisneming van het jaarverslag informatieveiligheid 2022 van lokaal bestuur Tielt-Winge en het veiligheidsplan 2023 - 2025 als bijlage." "

Kennisneming jaarverslag informatieveiligheid 2022 en veiligheidsplan 2023 - 2025.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Wijziging rechtspositieregeling voor de personeelsleden van het lokaal bestuur Tielt-Winge - invoering permanentieregeling

Motivering

 

Feiten en context

De rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge is een dynamisch instrument dat op regelmatige basis onderworpen is aan een evaluatie.

 

De rechtspositieregeling, met haar talrijke en belangrijke bijlagen, is hét normerende en geïntegreerde HR-instrument, die het kader vormt voor het personeel van de gemeente en het OCMW Tielt-Winge.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 houdende de vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel.

         Beslissing van de gemeenteraad van 20 april 2023 houdende de wijziging van de rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge.

         Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 18 november 2021 houdende het gezamenlijk organogram voor het lokaal bestuur Tielt-Winge.

         Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 30 mei 2023 houdende het principieel akkoord betreffende de permanentieregeling voor de technische dienst van het lokaal bestuur.

 

Adviezen

Het managementteam heeft de wijzigingen in de rechtspositieregeling gunstig geadviseerd.

De afsprakennota werd voorgelegd aan de vakbondsorganisaties voor advies (positief).

 

Argumentatie

De rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge is een dynamisch instrument dat op regelmatige basis onderworpen is aan een evaluatie.

 

De rechtspositieregeling, met haar talrijke en belangrijke bijlagen, is hét normerende en geïntegreerde HR-instrument, die het kader vormt voor het personeel van de gemeente en het OCMW Tielt-Winge. De rechtspositieregeling is een dynamisch document waarbij we streven naar modern personeelsbeleid in het kader van de geldende wetgeving. Aanpassing van dit document op regelmatige basis is dan ook noodzakelijk.

 

Het lokaal bestuur wenst een permanentieregeling te organiseren om een antwoord te bieden aan dringende oproepen tot voorkoming van schade of ongevallen en het verzekeren van de openbare veiligheid na de reguliere werkuren, tijdens het weekend en brug- en feestdagen op het grondgebied van het lokaal bestuur Tielt-Winge.

 

De algemeen directeur duidt de personeelsleden aan die zich beschikbaar moeten houden voor interventies. De permanentieploeg bestaat telkens uit twee personeelsleden uit de volgende groep:

technisch assistenten, technisch beambten en ploegbazen van de technische dienst.

 

Tijdens de permanentie beschikt het personeelslid vrij over zijn tijd maar hij engageert zich om binnen 45 minuten aanwezig te zijn op de plaats van de oproep of te verwittigen wanneer dit niet mogelijk is. Het is het personeelslid ten strengste verboden om alcoholische drank of verdovende middelen te nuttigen tijdens de periode van permanentie.

Jaarlijks wordt door het diensthoofd technische dienst een planning van de permanentiedienst opgemaakt. Deze planning wordt aangepast in functie van verloven en andere afwezigheden.

 

De permanentie start telkens op maandag 16.30 uur en eindigt de daaropvolgende maandag om 8 uur tijdens de winterperiode en 7.30 uur tijdens de zomerperiode.

 

De toelage voor de permanentiedienst wordt toegekend overeenkomstig artikel 215 quater van rechtspositieregeling: de toelage bedraagt 2,01 euro tegen 100% voor elk uur dat daadwerkelijk aan de permanentie wordt besteed. Dat bedrag is gekoppeld aan de gezondheidsindex. De betrokken personeelsleden hebben de keuze tot een uitbetaling van de vergoeding of de omzetting naar meeruren. De permanentievergoeding wordt niet toegekend bij ziekte of andere afwezigheid van het personeelslid.

 

Wanneer een personeelslid opgeroepen wordt, stopt de permanentietoelage en beginnen de effectieve werkuren te lopen. Hij boekt via Prime Time Mobile, wanneer hij thuis vertrekt en wanneer hij er opnieuw aankomt. Een interventie bedraagt minimaal 30 minuten. Voor de onregelmatige prestaties naar aanleiding van interventies tijdens de permanentie worden meeruren toegekend overeenkomstig artikel 365 van de rechtspositieregeling.

 

De uitwerking van een praktisch stappenplan en/of draaiboek (met uitwerking van processen en procedures), waarbij ook de rollen en bevoegdheden verduidelijkt zijn, worden door de desbetreffende diensten opgemaakt.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde uitgaven

Beschikbaar budget op datum van 31 mei 2023

2023

011903/62020000

011903/62010000

€ 54.347,68 incl. btw

 

€ 532.569,07

€ 112.062,55

 

Bijlagen

         Afsprakennota permanentieregeling

         Rechtspositieregeling

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt de wijzigingen van de rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge vast, alsook de permanentieregeling.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Dit reglement wordt bekend gemaakt conform artikel 285 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur, inzonder artikel 330." "

Wijziging rechtspositieregeling voorjaar 2023 - permanentieregeling.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Punt bijlagen/links 20230530 Permanentietoelage def.pdf Download
20230606 rpr - integratie gemeente en ocmw aanpassingen tot 2023 def.pdf Download
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Aanpassing huishoudelijk reglement IBO augustus 2023 (verdaging)

Motivering

 

Feiten en context

Lokaal Bestuur Tielt-Winge legt in het huishoudelijk reglement voor IBO Sjoko-Tof de algemene bepalingen vast voor de werking en de leefregels van de 3 opvanglocaties.

 

Een herziening van dit huishoudelijk reglement is noodzakelijk omwille van de implementatie van voorinschrijvingen voor voor- en naopvang tijdens schooldagen vanaf september 2023.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Gemeenteraadsbeslissing van 15 december 2022 over Aanpassing huishoudelijk reglement 2023.

 

Adviezen

De aangepaste versie van het huishoudelijk reglement 2023 werd voor advies doorgestuurd naar de leden van het LOK op 2 juni 2023.

 

Argumentatie

Het actuele huishoudelijk reglement van IBO Sjoko-Tof dateert van 15 december 2022. Er dienen een aantal aanpassingen te gebeuren, omdat de dienst IBO vanaf september 2023 ook tijdens het schooljaar met inschrijvingen zal werken voor de voor-en naschoolse opvang.

 

Voor- en naschoolse opvang / voorinschrijven

Elk gewenst opvangmoment van een kind moet gereserveerd worden via het online inschrijvingssysteem van de kinderopvang. Ouders die niet in de mogelijkheid zijn om online in te schrijven bespreken dit vooraf met de coördinator. Er wordt naar een passende oplossing gezocht.

         Reservatie van voor- en naschoolse opvang is verplicht.

         Reserveren kan vanaf woensdag twee weken tevoren tot de woensdag van de week ervoor.

         Mensen die geen plaats hebben komen op een reservelijst. Bij het vrijkomen van een plaats schuift de eerste op de reservelijst verder naar de effectieve opvangplaats (deze persoon wordt verwittigd via mail).

         Een ouder kan per kind per schooljaar 10 jokers inzetten. Deze zijn te gebruiken om 1 dagdeel kosteloos te annuleren of in geval van ziekte. Als de jokers op zijn, wordt het opvangtarief van 6,7 euro aangerekend.

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende haar principieel akkoord over de wijzigingen in het huishoudelijk reglement IBO in zitting van 6 juni 2023.

 

Bij nota van 14 juni 2023 van de administratie wordt in extremis heden de verdaging 'sine die' van het agendapunt gevraagd omwille van technische/softwareperikelen en bijkomende bedenkingen, bezorgdheden en vragen vanuit het Lokaal Overleg Kinderopvang: bijkomend onderzoek en tekstuele verfijningen en specifiëringen zijn aan de orde en motiveren huidige verdaging door de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct-toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Huishoudelijk reglement IBO Sjoko-Tof augustus 2023.

 

Besluit:

over de verdaging van het agendapunteenparig aangenomen.
Artikel 1

De aanpassing van het huishoudelijk reglement 2023 IBO Sjoko-Tof wordt door de gemeenteraad goedgekeurd met uitwerking vanaf 1 augustus 2023, luidende als volgt:

 

Huishoudelijk reglement IBO Sjoko-Tof Tielt-Winge (versie 15.06.2023)

 

Inhoud

 

1.1 Organisator 1

1.2 Kinderopvanglocatie(s) en verantwoordelijke 1

1.4 Kind en Gezin 2

2. HET BELEID 2

2.1 De aangeboden kinderopvang 2

2.1.1 Het pedagogisch beleid 3

2.1.2 Afspraken over eten en drinken 3

2.1.3 Afspraken over opvolging van de kinderen 3

2.2 Inschrijving en opname 3

2.2.1. Inschrijving 3

2.2.2. Voorrangsregels 3

2.3 Wanneer breng en haal je jouw kind 4

2.4 Ziekte of ongeval van een kind 4

2.5 Medicatie 5

2.6 De veiligheid 5

2.6.1 Afspraken over verplaatsing 5

3. PRIJSBELEID 6

3.1 Hoeveel betaal je? 6

3.2 Sociaal tarief 6

3.3 Hoe betaal je? 6

3.4 Fiscaal attest 6

4. RECHT VAN HET GEZIN 6

4.1 Ouders mogen altijd binnen 7

4.2 Je mag een klacht uiten 7

4.3. Respect voor de privacy en bescherming van de persoonlijke levenssfeer 7

5. ANDERE DOCUMENTEN 8

5.1 Verzekeringen 8

5.2 Online vragenlijst en het aanwezigheidsregister 8

5.3 Kwaliteitshandboek 9

6. WIJZIGINGEN IN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT 9

6.1. Werkwijze bij wijziging van het huishoudelijk reglement 9

6.2. Opzegmodaliteiten voor de organisator 9

7. TOT SLOT 10

8. BIJLAGE 10

8.1. Retributiereglement 2023 10

 

1 ALGEMENE INFORMATIE

1.1 Organisator

Het lokaal bestuur van Tielt-Winge is de organisator van het initiatief voor buitenschoolse opvang (IBO):

Rechtsvorm: Lokaal bestuur Tielt-Winge, entiteit gemeentebestuur

Ondernemingsnummer 0216 769 660

 

Adres: Kruisstraat 2, 3390 Tielt-Winge

Telefoon: 016 63 40 08

E-mail: secretariaat@tielt-winge.be

Website: www.tielt-winge.be

 

1.2 Kinderopvanglocatie(s) en verantwoordelijke

Verantwoordelijke

Valerie Verduyckt is de coördinator en het aanspreekpunt voor de dagelijkse werking van Sjoko-Tof.

 

Telefoon: 016 60 39 91

E-mail: sjokotof@tielt-winge.be

Je kan de verantwoordelijke bereiken tijdens de kantooruren.

 

Kinderopvanglocatie(s)

 

Naam: IBO Houwaart

Adres: Haldertstraat 2, 3390 Tielt-Winge

Telefoon: 016 63 41 74 en 0491 92 82 26

Erkende opvangplaatsen: 32

 

Naam: IBO Sint-Joris-Winge

Adres: Leuvensesteenweg 187, 3390 Tielt-Winge

Telefoon: 016 63 27 17 en 0492 25 60 11

Erkende opvangplaatsen: 33

 

Naam: IBO Tielt

Adres: Zonnedrieslaan 26, 3390 Tielt-Winge

Telefoon: 016 60 39 91 en 0491 92 82 28

Erkende opvangplaatsen: 54

 

De kinderopvanglocaties zijn open:

Schooldagen: van 7 uur tot begin van de schooltijd en vanaf het einde van de schooltijd tot 19 uur.

Schoolvrije dagen en vakantiedagen: van 7 uur tot 18 uur

Locaties tijdens deze dagen kunnen verschillend zijn van deze locaties op schooldagen.

 

Jaarlijks wordt er een sluitingskalender opgemaakt en bezorgd aan de ouders waarin alle sluitingsdagen van alle locaties staan vermeld. Deze kunnen verschillen van jaar tot jaar.

Het overzicht van sluitingsdagen is terug te vinden op de gemeentelijke website.

Extra sluitingsdagen worden minstens 1 maand vooraf gemeld aan de ouders.

 

Samenwerking met scholen

Basisschool De Winge, Halensebaan 16, 3390 Tielt-Winge

Vrije basisschool Houwaart, Haldertstraat 13, 3390 Tielt-Winge

Vrije basisschool Sint Joris, Tiensesteenweg 4, 3390 Tielt-Winge

Vrije basisschool ’t Hagekind, Rillaarseweg 23, 3390 Tielt-Winge

 

1.4 Kind en Gezin

Het initiatief voor buitenschoolse opvang (IBO) Sjoko-Tof is door Opgroeien erkend en gesubsidieerd en voldoet aan de wettelijke voorwaarden.

Naam: Opgroeien

Adres: Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel

Telefoon: 078 150 100

E-mail: info@kindengezin.be

Website: http://www.kindengezin.be/contact-en-help/adressen/

 

Via contactformulier op de website van Kind en Gezin: http://www.kindengezin.be/formulieren/contact.jsp

 

2 HET BELEID

2.1 De aangeboden kinderopvang

IBO Sjoko-Tof staat open voor alle schoolgaande kinderen van het lager- en kleuteronderwijs. Ook kinderen van het lager- en kleuteronderwijs die niet in Tielt-Winge wonen, kunnen van de kinderopvang gebruik maken. IBO Sjoko-Tof discrimineert niemand op basis van cultuur, afkomst, nationaliteit, geslacht, geloof of levensovertuiging. In de mate van het mogelijke bieden we zorg op maat van het kind en dit steeds in overleg met de ouders. Wederzijds respect is belangrijk.

De locaties zijn professioneel uitgerust en we beschikken over gediplomeerde medewerkers die optimale ontplooiingskansen willen bieden aan elk kind.

 

2.1.1 Het pedagogisch beleid

IBO Sjokotof biedt kwaliteitsvolle zorg, opvang en opvoeding in een veilige, gezonde en pedagogisch verantwoorde omgeving. Elk kind is welkom in de opvang en krijgt alle kansen om zich te ontplooien en zijn talenten te ontwikkelen. Door hun warme en persoonlijke aanpak op maat zorgt de begeleiding ervoor dat elk kind zich veilig kan voelen en gestimuleerd wordt in zijn zelfvertrouwen.

 

2.1.2 Afspraken over eten en drinken

In Sjoko-Tof worden geen (warme) maaltijden, tussendoortjes of drank aangeboden. De ouders voorzien het nodige voor hun kind. Kraantjeswater is steeds verkrijgbaar.

 

Ontbijt

Je kind eet bij voorkeur thuis. In overleg met de begeleiding kan je kind ook een ontbijt meebrengen en in de opvang opeten.

 

Tussendoortjes

We zetten in op gezonde voeding en stimuleren daarom fruit en/of groenten als tussendoortje. We vragen om geen snoep, chips of koeken met chocolade mee te geven, om koeken in een koekendoosje te stoppen en het fruit bij voorkeur geschild en gesneden mee te geven.

 

Middageten

Op woensdagen, schoolvrije dagen en vakanties brengt je kind boterhammen of een gelijkwaardig alternatief (in een boterhammendoos) mee om te eten.

 

Drank

Je kind brengt een drinkbeker, gevuld met water, mee. Deze kan in de opvang steeds bijgevuld worden. Gesuikerde dranken zijn niet toegestaan.

 

Heeft je kind een allergie?

Heeft je kind een allergie voor bepaalde voedingstoffen? Vermeld dit zeker in de vragenlijst op je online gezinsaccount. Het kan nooit kwaad om dit nog expliciet aan de kinderbegeleider te melden.

 

2.1.3 Afspraken over opvolging van de kinderen

We kijken naar jouw kind: Hoe rust het? Hoe reageert het op andere kinderen? Hoe speelt jouw kind? Zo volgen we de ontwikkeling, en weten we of je kind zich goed voelt. Als we een gedragsprobleem vermoeden, zal de ouder hierover worden aangesproken.

 

2.2 Inschrijving en opname

2.2.1. Inschrijving

Je schrijft je kind in bij Sjoko-Tof door online een gezinsaccount aan te maken op https://tielt-winge.kwandoo.com. Wij vragen uitdrukkelijk om het account aan te maken alvorens je kind naar de opvang komt.

 

Wanneer de registratie succesvol is, kan je een QR-code afprinten. Bedoeling is dat deze QR-code bevestigd wordt aan de boekentas van je kind. Enkel zo kan de opvangdag correct geregistreerd worden.

Wanneer je thuis niet over een printer beschikt, kan je in de opvang vragen om deze QR-code af te printen.

 

Voor- en naschoolse opvang / voorinschrijven

Elk gewenst opvangmoment van een kind moet gereserveerd worden via het online inschrijvingssysteem van de kinderopvang. Mensen die niet in de mogelijkheid zijn om online in te schrijven bespreken dit vooraf met de coördinator. Er wordt naar een passende oplossing gezocht.

Reservatie van voor- en naschoolse opvang is verplicht.

Reserveren kan vanaf woensdag twee weken tevoren tot de woensdag van de week ervoor.

Mensen die geen plaats hebben komen op een reservelijst. Bij het vrijkomen van een plaats schuift de eerste op de reservelijst verder naar de effectieve opvangplaats (deze persoon wordt verwittigd via mail).

Een ouder kan per kind per schooljaar 10 jokers inzetten. Deze kunnen gebruikt worden om kosteloos te annuleren of in geval van ziekte. Als de jokers op zijn, wordt het opvangtarief van 6,70 euro aangerekend.

 

Vakantieopvang en schoolvrije dagen

Tijdens vakantiedagen en schoolvrije dagen wordt er gewerkt met voorinschrijvingen. Dit doe je online via je gezinsaccount. Tot 5 dagen voor de schoolvrije dag of voor de betreffende vakantieweek. Wanneer het kind niet opdaagt op een activiteit waarvoor het is ingeschreven, kan er een retributie worden aangerekend conform het retributiereglement.

Wanneer er conform het retributiereglement tijdig verwittigd wordt, wordt er geen retributie aangerekend.

 

Als je te laat bent met reserveren, kan je contact opnemen met de administratie om te kijken wat er mogelijk is. De aanvangsdata voor reservatie worden tijdig meegedeeld. Ben je genoodzaakt om je kind de dag zelf naar de opvang te brengen, dan behouden wij het recht om een bewijs van noodzakelijkheid te vragen, bijvoorbeeld een attest van ziekte of van de werkgever.

 

2.3 Wanneer breng en haal je jouw kind

Ophalen na sluitingstijd

Brengen kan stipt vanaf het aanvangsuur van de opvang. Eerder is niet mogelijk. Zet je kind ook niet onbewaakt af voor de deur; je kind is dan niet verzekerd.

 

Je moet je kind ten laatste 5 minuten voor sluitingstijd afhalen. Bij laattijdig afhalen krijg je een verwittiging.

Kan je je kind uitzonderlijk door omstandigheden niet tijdig afhalen? En kan je niemand contacteren om je kind voor jou op te halen? Bel dan de kinderbegeleider op de opvanglocatie voor sluitingstijd.

Indien je niet verwittigt of regelmatig je kind te laat komt halen of te vroeg komt brengen, kan er beslist worden om een retributie te geven. Indien dit problematisch blijft, kan dit leiden tot een beëindigen van de opvang.

 

Personen die je kind kunnen afhalen

Enkel de personen van wie de naam op de online vragenlijst staat, mogen je kind in de opvang komen halen. Als er toch een andere persoon je kind komt afhalen, verwittig je met een brief of e-mail wie je kind komt afhalen en wanneer.

Verandert het ouderlijk gezag, het verblijfsrecht of het bezoekrecht? Meld dit zo snel mogelijk aan de verantwoordelijke. De verantwoordelijke past dan de online vragenlijst aan. Eventueel wordt ook de schriftelijke overeenkomst aangepast.

Wanneer de persoon die het kind komt afhalen onder invloed is van alcohol of drugs of andere toxicologische verschijnselen vertoont, behouden we als opvang het recht om het kind niet mee te geven aan die persoon. Indien nodig zal ook de politie verwittigd worden.

 

Zelfstandig de opvang verlaten of aankomen op de opvang

Wanneer je kind zelfstandig naar de opvanglocatie komt, bezorg je hiervoor een schriftelijke toestemming aan de verantwoordelijke.

Wanneer je toelaat dat je kind de opvanglocatie zelfstandig verlaat om naar huis te gaan of deel te nemen aan activiteiten buitenshuis, dan bezorg je hiervoor eveneens een schriftelijke toestemming aan de verantwoordelijke. Deze toestemming moet je opnieuw bezorgen telkens er iets verandert aan het uur of de dag van de activiteit.

Je kind is zo verzekerd voor lichamelijke ongevallen op de kortste weg van en naar de opvanglocatie. Je kan enkel gebruik maken van deze verzekering als je kind de kortste weg volgt, anders komt de verzekering niet tussen voor eventuele vergoedingen.

 

2.4 Ziekte of ongeval van een kind

Is je kind ziek? Dan kan het niet in de opvang terecht. Een ziek kind heeft extra zorgen nodig die het niet kan krijgen in de opvang en kan ook andere kinderen ziek maken. Zoek best vooraf een oplossing voor als je kind onverwacht ziek wordt.

Komt je kind na een ziekte opnieuw naar de opvang? Dan kan de opvang een doktersattest vragen. Daarin bevestigt de arts dat je kind genezen is.

Meld alle medische problemen van je kind die we niet kunnen zien. Zeker als we extra moeten opletten of er een gevaar kan zijn voor anderen.

Is er een besmettelijke ziekte in de opvang? Dan verwittigt de opvang jou. Om de privacy van de ouders en het kind te beschermen, zijn deze waarschuwingen anoniem.

Wordt je kind tijdens de opvang ziek? Dan belt de verantwoordelijke of één van de kinderbegeleiders je op. Samen maken jullie dan afspraken over de zorg van je kind. Soms moet je je kind zo snel mogelijk ophalen. Ben je niet bereikbaar? Dan bellen we één van de personen op die vermeld staan op de online vragenlijst of je huisarts (online vragenlijst). Als je huisarts niet bereikbaar is, bellen we de dichtstbijzijnde arts.

Deze dag wordt aangerekend als een aanwezigheidsdag voor de uren waarop het kind effectief in de opvang aanwezig was.

 

In geval van nood bellen we onmiddellijk een arts of de hulpdiensten. We brengen je zo snel mogelijk op de hoogte.

Bij een ongeval volgen we dezelfde procedure. Je betaalt voor alle kosten voor medische hulp die de kinderopvang maakt, behalve bij een ongeval.

 

2.5 Medicatie

Dien medicatie zoveel mogelijk thuis toe. Vraag je arts om medicatie voor te schrijven die je zelf ‘s morgens en ’s avonds kan toedienen. Meld altijd wanneer je kind medicatie krijgt.

Moet de opvang toch medicatie geven? Dat kan enkel op voorschrift van een arts of apotheker. Vraag een attest aan de arts/apotheker en geef dit aan de kinderbegeleider. Op dit attest staat:

         naam van de medicatie

         naam van de arts

         naam van de apotheker (als het een attest is van de apotheker)

         naam van het kind

         datum van aflevering en vervaldatum

         dosering en wijze van toediening

         wijze van bewaren

         einddatum en duur van de behandeling

 

2.6 De veiligheid

Sjoko-Tof zorgt voor een veilige opvang. Met een risicoanalyse schat de kinderopvang risico’s in en tracht deze te voorkomen en weg te werken. De kinderopvang volgt de regels over brandveiligheid, voedselveiligheid, veilige speeltoestellen en speelterreinen, enz.

 

De opvang is voorbereid op gevaar. Een procedure legt de stappen en de manier van communiceren vast in geval van crisis. De crisis wordt zo snel mogelijk aan Kind en Gezin gemeld.

Grensoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd. Hiervoor voeren wij een preventief beleid en wordt een plan van aanpak door alle medewerkers onderschreven.

 

Veilige toegang en vertrek

We zorgen voor een veilige toegang. Niemand kan de lokalen en buitenruimte ongemerkt binnenkomen. Meld je steeds aan de bel/parlofoon. Sluit altijd de deur en/of poort laat zelf ook geen andere mensen binnen, bij het binnen- of buitengaan van de opvang. Laat je kind uitscannen bij vertrek.

 

2.6.1 Afspraken over verplaatsing

De verplaatsingen van en naar school gebeuren onder begeleiding van de school. Tijdens de opvang gebeuren eventuele verplaatsingen (bv. naar een speeltuin, tijdens een wandeling, …) op een veilige manier en onder gepaste begeleiding.

 

3 PRIJSBELEID

3.1 Hoeveel betaal je?

De prijs die je betaalt voor buitenschoolse opvang wordt vastgelegd door het organiserend bestuur en is gekoppeld aan de verblijfsduur van je kind in de opvanglocatie. De tarieven worden opgenomen in een retributiereglement. De effectieve bedragen vind je terug in het retributiereglement, als bijlage. Sommige dingen zijn niet inbegrepen in de prijs, zoals reservekleren, maaltijden, enz. Die breng je zelf mee.

 

3.2 Sociaal tarief

Aan sommige gezinnen kan een sociaal tarief (door K&G vastgesteld op maximaal 50% van de vastgestelde tarieven) toegekend worden. Dit sociaal tarief kan aangevraagd worden bij de verantwoordelijke van Sjoko-Tof indien de ouder(s) voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals beschreven in het retributiereglement. De verantwoordelijke zal je van de beslissing op de hoogte brengen.

De toekenning van het sociaal tarief wordt jaarlijks herzien. Je brengt het bewijs hiervoor binnen vóór 15 januari. Je dient elke wijziging te melden. Dit kan een wijziging zijn van:

         je financiële situatie

         je gezinssituatie (een veranderde uittreksel uit het bevolkingsregister)

         je sociaal statuut

 

3.3 Hoe betaal je?

Je ontvangt elke maand een factuur van lokaal bestuur Tielt-Winge met deze info:

         het aantal dagen en uren waarop het kind aanwezig was.

         de gedetailleerde weergave van alle bijkomende tarieven met vermelding van aard, aantal en het bedrag

 

Betaal de factuur binnen de 30 kalenderdagen. Dit kan door overschrijving op het rekeningnummer BE47 0971 2601 1080 van het lokaal bestuur Tielt-Winge.

Betaal je te laat? Dan ontvang je een schriftelijke herinnering. Bij betalingsproblemen is een afbetalingsplan steeds mogelijk.

 

3.4 Fiscaal attest

Om het fiscaal attest te kunnen ontvangen, is het noodzakelijk dat alle rijksregisternummers van alle leden in het gezinsaccount correct ingevuld zijn.

 

4 RECHT VAN HET GEZIN

Als ouder ben je de eerste opvoeder. We respecteren je waarden, wensen en verwachtingen. Kinderopvang helpt in de opvoeding van jonge kinderen.

 

Sjoko-Tof is open en wil met je praten. Daarom geven we:

         info over hoe we werken (huishoudelijk reglement, brochure, website, enz.)

         info over de erkenningsbeslissing

 

Met elke ouder maken wij een:

         schriftelijke overeenkomst over de opvang van je kind

         online vragenlijst met alles over de gezondheid van je kind

 

Wij informeren je graag over de opvang van jouw kind, door:

         dagelijkse korte gesprekken bij het brengen en halen;

         de kans om een gesprek aan te vragen, te praten met kinderbegeleiders en verantwoordelijke.

 

We willen weten of je tevreden bent over onze opvang. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Als we jouw verwachtingen, opmerkingen en voorstellen kennen, kunnen wij onze werking verbeteren.

 

4.1 Ouders mogen altijd binnen

Tijdens de openingsuren heb je als ouder toegang tot alle lokalen waar de kinderen worden opgevangen.

 

4.2 Je mag een klacht uiten

Heb je bedenkingen, opmerkingen of klachten? Bespreek ze met de kinderbegeleiders of de verantwoordelijke. Samen zoeken we naar een oplossing.

Ben je niet tevreden met de oplossing? Dan kan je een klacht indienen. Je kan je klacht in een brief bezorgen aan de verantwoordelijke of de organisator of via de website www.tielt-winge.be/klachtenreglement.

Elke klacht wordt discreet en efficiënt geregistreerd, behandeld en beantwoord.

 

Ben je niet tevreden over hoe we je vraag of klacht behandelden?

Meld het aan de Klachtendienst van Kind en Gezin,

Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel.

e-mail: klachtendienst@kindengezin.be

telefoonnummer klachtendienst: 02/533 14 14

 

Ben je niet tevreden over hoe we je klacht over de overeenkomst of over de afrekening behandelen?

Meld het aan de Federale Consumentenombudsdienst. e-mail:

contact@consumentenombudsdienst.be

Een klacht indienen kan ook rechtstreek op hun site via deze link

https://www.consumentenombudsdienst.be/nl/klachtenformulier

Te verwachten wijziging: Vlaamse Ombudsdienst

 

Ben je niet tevreden over de manier waarop wij je persoonsgegevens bijhouden of verwerken?

Meld het aan de VTC (Vlaamse Toezichtcommissie bevoegd voor het behandelen van klachten: https://overheid.vlaanderen.be/vlaamse-toezichtcommissie)

 

Ben je niet tevreden over hoe we je vraag of klacht over de veiligheid of de kwaliteit van de voeding behandelen? Dan kan je terecht bij het Meldpunt FAVV.

 

4.3. Respect voor de privacy en bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De opvang heeft verschillende persoonsgegevens van je kind en je gezin nodig.

 

Doel van de verwerking van de persoonsgegevens

De persoonsgegevens van de kinderen en de gezinnen worden gebruikt in het kader van de klantenadministratie, de facturatie, het ontwikkelen van het kinderopvangbeleid van de organisator en de naleving van de vergunnings- en subsidievoorwaarden voor kinderopvang.

 

Categorieën van verzamelde persoonsgegevens

In het kader van onze werking verzamelen wij verschillende persoonsgegevens: contactgegevens, niet-gevoelige persoonsgegevens zoals leeftijd, slaap- en eetgewoontes van kinderen, en gevoelige persoonsgegevens zoals medische gegevens van kinderen.

 

Foto’s, filmpjes, beeldmateriaal

In de opvang worden er foto’s en filmpjes gemaakt van de kinderen. Wij vragen je toestemming om deze beelden te maken en te gebruiken. Je mag dat weigeren door dit aan te duiden in je online gezinsaccount.

 

Kinderopvang is een dienstverlening aan gezinnen. Het is onze taak om de privacy van elk kind te beschermen. We vragen je om voorzichtig te zijn met het delen van foto’s van de kinderen in de opvang op sociale media.

 

Rechtsgrond

We verwerken jouw persoonsgegevens in het kader van het decreet van 30 april 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Kind en Gezin en de uitvoeringsbesluiten hiervan. Hierin staat welke gegevens we nodig hebben.

Daarnaast zijn verwerkingen noodzakelijk voor de uitvoering van de schriftelijke overeenkomst, voor de bescherming van vitale belangen van de kinderen, of in het algemeen belang.

Voor het verwerken van andere gegevens vragen we je toestemming. Deze toestemming kan je op elk moment intrekken of wijzigen.

 

Recht van het gezin

Als ouder heb je recht op informatie en toegang tot deze gegevens. Je kan vragen om de gegevens in te zien en er iets aan te verbeteren, door een mail te sturen naar sjokotof@tielt-winge.be.

Je kan ons ook vragen je een kopie van je persoonsgegevens te bezorgen of je gegevens door te geven aan een nieuwe kinderopvang als je zou veranderen van kinderopvangorganisator.

 

Bewaarperiode

Je gegevens worden vernietigd als de wettelijke bewaartermijn voorbij is. Gegevens waarvoor geen wettelijke termijn vastliggen, worden niet langer bewaard dan nodig.

 

Overmaken aan derden

Als het noodzakelijk is worden je persoonsgegevens doorgegeven aan Kind en Gezin of Zorginspectie.

De organisator van de kinderopvang waarborgt de veiligheid en het vertrouwelijk karakter van het gebruik van de gegevens, zowel door de medewerkers van de opvang als door mogelijke onderaannemers (bv. een IT-bedrijf). Deze verwerking gebeurt conform de huidige privacywetgeving.

 

Vragen over gegevensbescherming

Met vragen over het gevoerde privacybeleid en de genomen maatregelen kunt u terecht bij de algemeen directeur via het e-mailadres info@tielt-winge.be en/of bij onze functionaris voor de gegevensbescherming via het e-mailadres: privacy@tielt-winge.be.

 

5 ANDERE DOCUMENTEN

5.1 Verzekeringen

Sjoko-Tof is verzekerd voor de burgerlijke aansprakelijkheid voor de medewerkers en de kinderen, voor lichamelijke ongevallen van de kinderen op de momenten dat het kind onder het toezicht van de kinderopvang staat, voor verplaatsing van en naar de opvang indien dit doorgegeven is via de infofiche.

 

De polissen kan je inkijken bij de verantwoordelijke via verzekeringen@tielt-winge.be.

 

Laat waardevolle dingen thuis. Zo kan je beschadiging of verlies voorkomen.

 

5.2 Online vragenlijst en het aanwezigheidsregister

Voor elk opgevangen kind wordt een online vragenlijst ingevuld. Dit is belangrijk voor de veiligheid van elk kind. De inhoud van de online vragenlijst omvat:

         de identificatiegegevens van het kind en de ouders,

         de bereikbaarheidsgegevens van de ouders en de behandelende arts,

         de specifieke aandachtspunten over de gezondheid en de manier van omgaan met het kind,

         de personen die het kind mogen ophalen.

 

Zorg ervoor dat de online vragenlijst over je kind altijd juist is. Geef veranderingen in de gegevens over de gezondheid van je kind, jouw telefoonnummers of de huisarts onmiddellijk door, of pas ze zelf aan in je online account.

Wij vragen je toestemming om deze persoonlijke gegevens te verwerken in het kader van het naleven van de erkenningsvoorwaarden. Wij garanderen een zorgvuldige omgang met de online vragenlijst.

 

De online vragenlijst kan alleen en op elk moment geraadpleegd worden door:

         de organisator als het echt noodzakelijk is,

         de verantwoordelijke,

         de kinderbegeleider die het kind begeleidt,

         de toezichthouders voor controle op de naleving van de erkenningsvoorwaarden (Zorginspectie),

         Kind en Gezin,

         jou, voor de gegevens over jezelf en je kind.

 

De organisator voorziet een aanwezigheidsregister. Daarin staat voor elk kind het uur van aankomst en vertrek per dag. Deze registratie gebeurt tot op de minuut nauwkeurig. Deze registraties kan je in detail bekijken op je factuur. Als je niet akkoord gaat met deze aanwezigheden dan kan je dit melden aan de verantwoordelijke.

 

5.3 Kwaliteitshandboek

Sjoko-Tof heeft een kwaliteitshandboek. Het kwaliteitshandboek beschrijft hoe we werken. Je vindt er onze doelstellingen voor het pedagogisch beleid, de betrokkenheid van ouders, klachtenprocedure, onze werkwijze, onze organisatiestructuur, onze verbeterplannen, enz. Je kan het kwaliteitshandboek inkijken.

 

6 WIJZIGINGEN IN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT

6.1. Werkwijze bij wijziging van het huishoudelijk reglement

Elke verandering in je nadeel aan het huishoudelijk reglement melden we schriftelijk minstens 2 maanden vóór de aanpassing. Andere wijzigingen melden we tot een maand op voorhand. Elke verandering in je nadeel moet je als ouder(s) ondertekenen voor ontvangst en kennisname.

 

6.2. Opzegmodaliteiten voor de organisator

IBO Sjoko-Tof kan deze overeenkomst opzeggen en de opvang stopzetten als:

         ouders het huishoudelijk reglement en/of andere contractuele bepalingen niet naleven,

         wanneer facturen niet (tijdig) betaald worden,

         wanneer geen gevolg gegeven wordt aan de mondelinge en schriftelijke verwittigingen van de verantwoordelijke van de opvang,

         wanneer de ouders de noodzakelijke documenten (vb. attest inkomenstarief) niet bezorgen aan de opvang,

         ongepast gedrag van ouders.

Als de opvang overweegt om de opvang op te zeggen omwille van bovenstaande redenen, krijg je een schriftelijke verwittiging.

 

Als de opvang beslist om de opvang op te zeggen, krijg je een aangetekende brief met vermelding van de reden van de opzeg en de opzegdatum.

Het verzenden van de aangetekende brief kan worden vervangen door het overhandigen van een opzegbrief mits een kopie voor ontvangst wordt ondertekend door 1 van beide ouders.

De bepaling inzake opzegdatum kan niet gerespecteerd worden:

         indien er een beslissing is van Kind en Gezin tot opheffing van de vergunning.

         in geval van overmacht bijvoorbeeld brand, overstroming, … waardoor sluiting onafwendbaar is.

 

7 TOT SLOT

Dit huishoudelijk reglement is opgesteld op 1 juni 2023 en goedgekeurd door de gemeenteraad van 15 juni 2023 volgens de op dat moment geldende regelgeving en richtlijnen van Kind en Gezin. Alle regels over kinderopvang vind je op www.kindengezin.be.

 

Heb je vragen of opmerkingen bij dit reglement of bij de werking van IBO Sjoko-Tof kan je terecht bij de verantwoordelijke.

 

ONTVANGST EN KENNISNAME HUISHOUDELIJK REGLEMENT

 

De ouders verklaren dat ze het huishoudelijk reglement hebben ontvangen en er kennis van hebben genomen en bevestigen dit met hun handtekening en de vermelding van de datum.

 

8 BIJLAGE

8.1. Retributiereglement 2023

 

Artikel 2

§1. Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur en treedt in werking op 1 augustus 2023.

 

§2. Het reglement, zoals goedgekeurd bij gemeenteraadsbeslissing van 15 december 2022, wordt opgeheven door deze beslissing per 1 augustus 2023.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur." "

Het huishoudelijk reglement IBO Sjoko-Tof is goedgekeurd met uitwerking vanaf 1 augustus 2023 (verdaging van het agendapunt).

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Aanpassing retributiereglement IBO (verdaging)

Motivering

 

Feiten en context

De financiële toestand van de gemeente verantwoordt de instelling en heffing van deze retributie.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Subsidiebesluit buitenschoolse kinderopvang van 16 mei 2014.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende de voorwaarden voor erkenning en attest van toezicht en het kwaliteitsbeleid voor buitenschoolse groepsopvang.

         Omzendbrief KB ABB-2019/2 ‘Coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit van 15 februari 2019.

         Gemeenteraadsbeslissing van 15 december 2022 over de retributie 2023.

         Gemeenteraadsbeslissing van heden (verdaging) nieuw huishoudelijk reglement IBO 2023.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Er is een aanpassing van het huishoudelijk reglement IBO van 2023, zoals beslist door de raad van heden:

 

Voor- en naschoolse opvang / voorinschrijven

Elk gewenst opvangmoment van een kind moet gereserveerd worden via het online inschrijvingssysteem van de kinderopvang. Ouders die niet in de mogelijkheid zijn om online in te schrijven bespreken dit vooraf met de coördinator. Er wordt naar een passende oplossing gezocht.

Reservatie van voor- en naschoolse opvang is verplicht.

Reserveren kan vanaf woensdag twee weken tevoren tot de woensdag van de week ervoor.

Mensen die geen plaats hebben komen op een reservelijst. Bij het vrijkomen van een plaats schuift de eerste op de reservelijst verder naar de effectieve opvangplaats (deze persoon wordt verwittigd via mail).

Een ouder kan per kind per schooljaar 10 jokers inzetten. Deze zijn te gebruiken om 1 dagdeel kosteloos te annuleren of in geval van ziekte. Als de jokers op zijn, wordt het opvangtarief van 6,7 euro aangerekend.

 

Aangezien we spreken over een retributie na het inzetten van 10 jokers, moet het retributiereglement aangepast worden.

 

Bij nota van 14 juni 2023 van de administratie wordt in extremis heden de verdaging 'sine die' van het agendapunt gevraagd omwille van technische/softwareperikelen en bijkomende bedenkingen, bezorgdheden en vragen vanuit het Lokaal Overleg Kinderopvang: bijkomend onderzoek en tekstuele verfijningen en specifiëringen zijn aan de orde en motiveren huidige verdaging door de gemeenteraad.

 

De (in dezelfde zin opgevatte) aanpassing van het huishoudelijk reglement IBO werd heden ook al verdaagd door de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct aanwijsbare financiële gevolgen. Deze retributie geldt als een billijke vergoeding voor levering van een in het reglement bedoelde prestatie of dienst door de gemeente in het individueel belang of voordeel van diegene die gebruik maakt van die dienst of prestatie. De geraamde inkomsten uit deze retributie worden opgenomen in het meerjarenplan.

 

Bijlagen

Retributiereglement augustus 2023

 

Besluit:

over de verdaging van het agendapunteenparig aangenomen.
Artikel 1

Het retributiereglement 2023 voor het initiatief buitenschoolse opvang wordt door de gemeenteraad goedgekeurd, luidende als volgt:

 

INITIATIEF VOOR BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG (IBO) SJOKO-TOF - Retributiereglement augustus 2023 (versie 15.06.2023)

 

Artikel 1 - TEMPORELE WERKING en DEFINITIE

Voor de periode lopende vanaf 1 augustus 2023 tot en met 31 december 2023 geldt dit retributiereglement.

 

Onder retributie van het initiatief buitenschoolse kinderopvang moet worden verstaan de tarieven die gezinnen dienen te betalen voor buitenschoolse kinderopvang.

Deze tarieven zijn gekoppeld aan de verblijfsduur van het kind in de opvanglocatie. Onder bepaalde voorwaarden kunnen er extra kosten aangerekend worden. De retributie is verschuldigd door de ouder(s) op wiens naam het kind werd ingeschreven en in wiens naam een account werd aangemaakt in het registratieprogramma.

 

Artikel 2 - DOELGROEP & OPENINGSUREN

De buitenschoolse kinderopvang is toegankelijk voor alle kinderen van 2,5 jaar tot en met 13 jaar. Openingsuren tijdens schooldagen: van 7 uur tot 8.30 uur en van einde school tot 19 uur.

Openingsuren tijdens schoolvrije dagen: doorlopend open van 7 uur tot 18 uur.

 

Artikel 3 - TARIEF

         voor- en na opvang tijdens schooldagen: 1,15 euro per begonnen half uur

         voor- en na opvang bij externe activiteiten tijdens vakantiedagen en schoolvrije dagen: per begonnen half uur 1,15 euro

         opvang tijdens vakantiedagen en schoolvrije dagen:

         minder dan 3 uur: 5 euro

         tussen 3 uur en 6 uur: 6,7 euro

         langer dan 6 uur: 13,5 euro

         opvang op woensdagnamiddag:

         minder dan 2 uur: 1,15 euro per begonnen halfuur

         tussen 2 en 3 uur 5 euro

         tussen 3 uur en 6 uur 6,7 euro

         langer dan 6 uur 13,5 euro

         Te vroeg brengen (voor 7 uur) of te laat afhalen (na 18 uur in vakanties en op schoolvrije dagen en na 19 uur tijdens het schooljaar): 2 euro per begonnen kwartier

         Niet opdagen bij voorinschrijven tijdens het schooljaar na het inzetten van de 10 jokers, 1 joker per dagdeel: 6,7 euro

         Niet opdagen zonder verwittiging tijdens schoolvrije dagen en vakantiedagen: 10 euro

         Niet opdagen met niet-tijdige verwittiging (korter dan 5 kalenderdagen) en zonder geval van ziekte of overmacht bij schoolvrije dagen en vakantiedagen: 5 euro

 

Er is een toegestane vermindering van:

         25% bij gelijktijdige opvang van meerdere kinderen uit hetzelfde gezin

         50% bij gezinnen die genieten van het sociaal tarief.

         Dit wil zeggen gezinnen waarvan het bruto belastbaar gezinsinkomen lager of gelijk is aan 24.155,16​ euro vermeerderd met 4.471,78 euro per persoon ten laste. Deze inkomensgrens is vastgelegd op 1 november 2022 (inkomensgrenzen voor verhoogde tegemoetkoming - RIZIV) en wordt aangepast aan de evolutie van de welvaart en het spilindexcijfer van de consumptieprijzen.

         Personen die in schuldbemiddeling zijn en hiervan een attest kunnen voorleggen

         Personen met een plotse daling van het inkomen. Elke aanvraag wordt individueel behandeld

Beide kortingen kunnen gecumuleerd worden.

         100% voor opvang van kinderen van personeelsleden van het lokaal bestuur tijdens woensdagnamiddagen, schoolvrije dagen en vakantiedagen.

 

Artikel 6 - BETALINGSMODALITEITEN

De betaling van de verschuldigde retributie gebeurt per factuur welke via mail of per post wordt bezorgd. De betalingstermijn bedraagt 30 dagen.

 

Artikel 2

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur en treedt in werking op 1 augustus 2023.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur." "

De aanpassing van het retributiereglement initiatief buitenschoolse opvang Sjoko-Tof is goedgekeurd voor augustus 2023 (verdaging).

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Retributiereglement cultuurprogrammatie 2023-2024 gemeenschapscentrum De Maere

Motivering

 

Feiten en context

Jaarlijks organiseert gemeenschapscentrum De Maere in opdracht van het lokaal bestuur een cultuurprogramma bestaande uit theatervoorstellingen, schooltheatervoorstellingen, tentoonstellingen, workshops en cursussen. Hiervoor moeten deelnametarieven bepaald worden in een retributiereglement.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Omzendbrief KB/ABB2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

 

Adviezen

Gunstig advies van beheersorgaan GC De Maere van 23 mei 2023.

 

Argumentatie

Om de kosten in verband met de culturele programmatie (deels) te dekken is het nodig om een transparant tarievenbeleid voor deelname aan de programmatie uit te werken, dit met aandacht voor specifieke doelgroepen zoals - 26 jarigen.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde inkomsten

Beschikbaar budget op datum van 30 mei 2023

2023

70000000/070500

€ 20.000 incl. btw

€ 7.996,85

 

Bijlagen

Verslag beheersorgaan GC De Maere 23 mei 2023

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Er wordt een retributie geheven op de deelname aan gemeentelijke cultuurprogrammatie cultuurseizoen 2023-2024 en dit volgens de modaliteiten, als hierna bepaald:

 

A. Belastbaar voorwerp en tarieven (cultuurseizoen 2023-2024)

 

A.1 THEATERVOORSTELLINGEN

         Try out Kamal Kharmach met "Mag ik even? 2023" op vrijdag 6 oktober 2023

 12 euro / 10 euro (verminderd tarief)

         Theater De heidebloem met "The rose garden" op woensdag 22 november 2023

 8 euro

         Try out Sven De Leijer met "Liefde voor publiek" op zaterdag 13 januari 2024

 12 euro / 10 euro (verminderd tarief)

         Loge 10 theaterproducties met "Florence Foster Jenkins" op vrijdag 2 februari 2024

 19 euro / 17 euro (verminderd tarief)

         Ping o.d. in april 2024 (exacte datum nog te bepalen)

 12 euro / 10 euro (verminderd tarief ook voor leerlingen en leerkrachten academie)

         Amelie Albrecht met "Goe genoeg" op vrijdag 3 mei 2024

 17 euro / 15 euro (verminderd tarief)

 

Sommige data kunnen eventueel nog wijzigen in functie van de agenda van artiesten.

 

A.2 SCHOOLTHEATERVOORSTELLINGEN

Er worden voor elke graad van het lager onderwijs twee theatervoorstellingen geprogrammeerd, verspreid over het schooljaar.

Er worden voor de kleuterklassen twee theatervoorstellingen geprogrammeerd, verspreid over het schooljaar.

Elke voorstelling wordt in principe twee keer uitgevoerd, afhankelijk van de vraag kan dit ook naar drie of vier uitvoeringen gaan.

Kleuters en leerlingen van de scholen van Tielt-Winge betalen 4 euro per voorstelling.

Kleuters en leerlingen van de scholen van buiten Tielt-Winge betalen 6 euro per voorstelling.

 

A.3 CURSUSSEN

Naailessen: iedere maandagvoormiddag (buiten de schoolvakanties en feestdagen) gedurende drie lesuren.

Voorgestelde prestatievergoeding: 10 euro per uur.

Voorgesteld lesgeld: van september t.e.m. december 60 euro, van januari t.e.m. juni 80 euro en voor het hele cursusjaar 140 euro.

 

Kalligrafie iedere woensdagavond (buiten schoolvakanties en feestdagen) verdeeld over twee groepen gedurende twee lesuren.

Voorgestelde prestatievergoeding: 20 euro per uur.

Voorgesteld lesgeld per groep: van september t.e.m. december 35 euro, van januari t.e.m. april 30 euro en voor het hele cursusjaar 65 euro.

 

Tai Chi elke donderdagavond (buiten de schoolvakanties) gedurende een lesuur (beginners) en anderhalf lesuur (gevorderden).

Voorgestelde prestatievergoeding: 25 euro per uur.

Voorgesteld lesgeld (zowel beginners als gevorderden): van september t.e.m. december 90 euro, van januari t.e.m. juni 100 euro en voor het hele cursusjaar 190 euro.

 

A.4 WORKSHOPS

Voor een workshop al dan niet georganiseerd in samenwerking met een andere dienst of diensten binnen de afdeling vrije tijd wordt er een deelnametarief van maximum 5 euro voorgesteld per halve dag.

 

A.5 TENTOONSTELLINGEN

Jaarlijks wordt er gestreefd om minimum twee tentoonstellingen te organiseren in gemeenschapscentrum De Maere. Deze zijn zowel als organisator en als bezoeker gratis.

 

B.Betalingsmodaliteiten

De retributie is verschuldigd door de aanvrager, en wordt contant, via Bancontact, online of per overschrijving betaald.

 

Artikel 2

Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en treedt in werking volgens artikel 288 van het Decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e. v. van het decreet over het lokaal bestuur." "

De tarieven voor deelname aan het cultuurprogramma seizoen 2023-2024 van gemeenschapscentrum De Maere worden vastgelegd.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Definitieve vaststelling rooilijn Stokskesstraat

Motivering

 

Feiten en context

Voor het aanleggen van gescheiden riolering in de Stokskesstraat door Fluvius werd een rooilijnplan opgesteld.

 

Het betreft de vaststelling van de rooilijn in de zone tussen huisnummer 32 en 50.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

         Gemeenteraadsbeslissing van 20 april 2023.

 

Adviezen

Het departement Mobiliteit en Openbare Werken bracht geen advies uit tijdens het openbaar onderzoek, aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

 

De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant bracht geen advies uit tijdens het openbaar onderzoek, aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

 

De Lijn bracht op 25 april 2023 (ingekomen op 25 april 2023) een gunstig advies uit. Op dit segment heeft De Lijn geen reiswegen.

 

Argumentatie

Uit het ontwerp van rooilijnplan (zie bijlage), opgemaakt door beëdigd landmeter Lawrens Buyckx bij Studiebureau Hosbur met kantoor te Diestsestraat 175, 3270 Scherpenheuvel-Zichem van 13 januari 2023, blijkt duidelijk de actuele en toekomstige rooilijn van de gemeenteweg.

 

Gezien het voornemen tot het vaststellen van de rooilijn ter hoogte van dit gedeelte van de Stokskesstraat uitvoering geeft aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 werd het aan deze artikels getoetst.

 

Het vaststellen van de rooilijn beoogt de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau.

Het betreft een onverharde veldweg met enkele woningen en vakantieverblijven. Deze weg wordt niet gebruikt voor doorgaand verkeer, enkel de plaatselijke bewoners.

 

De Stokskesstraat betreft geen trage weg. De weg is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Houwaart gekend als weg 35 en is reeds 3,3 meter breed waardoor verkeer met dergelijke breedte op de weg gerechtvaardigd is. Aan het trage wegennet wordt bijgevolg niet geraakt. De weg wordt in het rooilijnplan vastgelegd voor een breedte van 4 meter.

 

De vaststelling van de rooilijn staat ten dienste van het algemeen belang. De structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van het gemeentelijk wegennet wordt niet aangetast. Het betreft hier enkel het vastleggen van de bestaande toestand in een rooilijnplan. Hiermee wordt ook de onduidelijke situatie uitgeklaard. Het uitzonderlijk karakter van de maatregel is hierdoor tevens gestaafd.

 

De aan de Stokskesstraat palende wegen blijven ontsloten zoals dit in de huidige toestand reeds het geval is. De ontsluiting van de aangrenzende percelen wordt bijgevolg in acht genomen.

 

Er worden geen gemeentegrenzen overschreden. De site dient vooral op lokaal schaalniveau te worden gezien.

 

De vaststelling van de rooilijn heeft net tot doel duidelijkheid te scheppen over de grens tussen het privaat en openbaar domein. Dergelijke beslissing is in het belang van de behoeften van de huidige en toekomstige generatie die gebruik maakt van de weg. Er is zowel ruimte voor traag als gemotoriseerd verkeer. Er wordt voldoende rekening gehouden met de verschillende maatschappelijke activiteiten. De breedte van de Stokskesstraat volstaat voor het geplande verkeer waarbij de laatste ontwikkelingen in het duurzaam mobiliteitsdenken opgenomen werden.

 

Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters bepaalde de waarde van de inname aan de hand van het schattingsverslag van 12 mei 2023. De waarde bedraagt: 0 euro per m² op basis van de volgende argumentatie:

zone tussen feitelijke rooilijn en de grens volgens de atlas der buurtwegen. Deze zone is momenteel reeds meer dan 30 jaar aangelegd als openbaar domein, waardoor een publiek recht van doorgang heeft.

Artikel 13 (01/09/2019-…) paragraaf 5 van het gemeentewegendecreet meldt tevens:

§ 5. Als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein, zonder toepassing van artikel 28.

 

De gemeenteraad stelde het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan vast op 20 april 2023.

 

Het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 2 mei 2023 tot 1 juni 2023. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werd geen bezwaarschrift ingediend.

 

Het openbaar onderzoek werd gevoerd overeenkomstig de daartoe geldende richtlijnen, wat betreft aanplakking ter plaatse en kennisgeving aan de aanpalend eigenaars.

 

Het openbaar onderzoek werd gepubliceerd op de gemeentelijke website op 2 mei 2023.

 

Het openbaar onderzoek werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 2 mei 2023.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Ontwerp van rooilijn Stokskesstraat.

         Advies van De Lijn

         Schattingsverslag van landmeter Nele Van de Velde.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan Stokskesstraat definitief vast.

 

Artikel 2

Het volledig dossier wordt als integrerend deel gehecht aan dit besluit.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

 

Artikel 4

Dit besluit wordt bekendgemaakt aan het publiek op de volgende manieren:

         publicatie van het besluit op de gemeentelijke website gedurende 30 dagen;

         aanplakking van het besluit bij het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het betrokken wegdeel;

         verzending van de bekendmaking ter kennisgeving met een beveiligde zending naar iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend;

         verzending van het besluit en de bijbehorende plannen elektronisch aan de deputatie van de provincie en met een beveiligde zending naar het departement MOW en De Lijn.

 

Artikel 5

De gemeente publiceert het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het rooilijnplan in het Belgisch Staatsblad en op de gemeentelijke website:

         hetzij na het verlopen van de beroepstermijn, zonder dat er een beroepsprocedure werd opgestart;

         hetzij na het verwerpen van het beroep door de Vlaamse Regering.

 

Het besluit heeft uitwerking 14 dagen na de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.

 

Artikel 6

Dit besluit is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht overeenkomstig artikels 330 e.v. van het DLB." "

De gemeenteraad stelt het gemeentelijk rooilijnplan Stokskesstraat definitief vast.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Vaststelling voorwaarden grondruil Heuvelstraat

Motivering

 

Feiten en context

Het gemeentebestuur van Tielt-Winge, met kantoren te Kruisstraat 2, 3390 Tielt-Winge is eigenaar van:

         Een perceeltje grond te Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 391L, ter plaatse Heuvelstraat, met een oppervlakte van 2m², na prekadastratie gekend als 777K P0000.

         Een perceeltje grond te Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 391L, ter plaatse Heuvelstraat, met een oppervlakte van 16m², na prekadastratie gekend als 777G P0000.

         Een perceeltje grond te Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 391K, ter plaatse Heuvelstraat, met een oppervlakte van 27m², na prekadastratie gekend als 777D P0000.

 

De Keyzer - Vanschoubroeck, wonende te Heuvelstraat 34, 3390 Tielt-Winge, is eigenaar van:

         Een perceeltje grond te Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 391L, ter plaatse Heuvelstraat, met een oppervlakte van 1m², na prekadastratie gekend als 777H P0000.

         Een perceeltje grond te Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 391K, ter plaatse Heuvelstraat, met een oppervlakte van 3m², na prekadastratie gekend als 777E P0000.

 

Deze percelen werden in kaart gebracht door landmeter-expert Paul Oversteyns op 19 april 2022. Het plan werd in de databank van de afbakeningsplannen opgenomen met als referte nummer 24106/10416 en werd sindsdien niet meer gewijzigd.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Gemeenteraadsbeslissing van 19 mei 2022 principe grondruil "Heuvelstraat-Kruisstraat".

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het verdient aanbeveling dat het lokaal bestuur het goed gesitueerd te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummers 391K (deel) en 391L (deel), beiden ter plaatse Heuvelstraat, verwerft omwille van het feit dat de Kruisstraat en de Heuvelstraat verkeerdelijk tijdens de heraanleg werd aangelegd op de private eigendom van de aanpalend eigenaar, de familie De Keyzer - Vanschoubroeck. Het lokaal bestuur verwerft de gronden met het oog op inlijving in het openbaar domein.

 

Het gemeentebestuur stelt een grondruil voor in natura en de betaling van een oplegsom met betrekking tot de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummers 391K voor een oppervlakte van 3m² en 391L voor een oppervlakte van 1m² enerzijds en de oppervlakte van 27m² aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 391K, ter plaatse Heuvelstraat en de oppervlaktes van 2m² en 16m² aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 391L, ter plaatse Heuvelstraat.

 

De betrokken eigenaar kan zich akkoord verklaren met dit principe van grondruil mits betaling van een oplegsom.

 

Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters, met kantoren te Oude Diestsebaan 5, 3390 Tielt-Winge. Aan de hand van de vergelijkingspunten werd deze gewaardeerd op 140 euro/m². Het aandeel werd bepaald op 63%, daar de te waarderen grondstroken geen effect hebben op de bouwzone van het goed.

 

De waarde van de te ruilen oppervlakte in het voordeel van De Keyzer – Schoubroeck wordt geraamd op:

      2.117 euro, voor een oppervlakte van 24m², restant van lot 5B.2.

      1.499 euro, voor een oppervlakte van 17 m², restant van lot 5C.4 en 5C.2.

 

Deze wederzijdse afstand geschiedt in natura en mits een oplegsom van drieduizend zeshonderd zestien euro (3.616 euro) te voldoen door De Keyzer - Vanschoubroeck aan de gemeente Tielt-Winge.

 

De schattingskosten voor de loten worden pro rata gedragen door de betrokken partijen:

Factuur met referentie F20230784 van Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters ten bedrage van 484 euro betreft de schatting van de perceeltjes grond langs de Heuvelstraat - Kruisstraat:

      Ten laste van De Keyzer - Vanschoubroeck: 447,07 euro

      Ten laste van het gemeentebestuur: 36,93 euro

 

De registratierechten zijn ten laste van De Keyzer - Vanschoubroeck.

 

De burgemeester zal deze akte verlijden.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde inkomsten

Beschikbaar budget op datum van 24 mei 2023

2023

02000 -22000000

€ 4.063,07 incl. btw

€ 0

 

Bijlagen

Akte grondruil.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad keurt de voorwaarden van de ontwerpakte van grondruil met betaling van meerwaarde zijnde:

         Een perceeltje grond te Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 391L, ter plaatse Heuvelstraat, met een oppervlakte van 2m², na prekadastratie gekend als 777K P0000.

         Een perceeltje grond te Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 391L, ter plaatse Heuvelstraat, met een oppervlakte van 16m², na prekadastratie gekend als 777G P0000.

         Een perceeltje grond te Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 391K, ter plaatse Heuvelstraat, met een oppervlakte van 27m², na prekadastratie gekend als 777D P0000.

         Een perceeltje grond te Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 391L, ter plaatse Heuvelstraat, met een oppervlakte van 1m², na prekadastratie gekend als 777H P0000.

         Een perceeltje grond te Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 391K, ter plaatse Heuvelstraat, met een oppervlakte van 3m², na prekadastratie gekend als 777E P0000 goed.

 

Artikel 2

De verkrijgers van het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummers 777K P0000, 777G P0000 en 777D P0000, in casu De Keyzer - Vanschoubroeck zullen een som van 4.063,07 euro, zoals blijkt uit het schattingsverslag van Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters van 1 maart 2023 en diens aandeel in het factuur met referentie F20230784 van Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters van 1 maart 2023, in de gemeentekas storten als vergoeding voor de bekomen meerwaarde van de eigendom.

 

Artikel 3

De gemeente zal de verworven goederen een bestemming van openbaar nut geven.

 

Artikel 4.

De burgemeester zal de akte verlijden.

 

Artikel 5.

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte te ondertekenen.

 

Artikel 6.

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt in het DLB." "

De gemeenteraad keurt de voorwaarden van de ontwerpakte van grondruil met betaling van meerwaarde zijnde:

         Een perceeltje grond te Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 391L met een oppervlakte van 2m², na prekadastratie gekend als 777K P0000.

         Een perceeltje grond te Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 391L met een oppervlakte van 16m², na prekadastratie gekend als 777G P0000.

         Een perceeltje grond te Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 391K met een oppervlakte van 27m², na prekadastratie gekend als 777D P0000.

         Een perceeltje grond te Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 391L met een oppervlakte van 1m², na prekadastratie gekend als 777H P0000.

         Een perceeltje grond te Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 391K met een oppervlakte van 3m², na prekadastratie gekend als 777E P0000 goed.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Verkoop wegoverschot Heuvelstraat

Motivering

 

Feiten en context

De in eigendom van het gemeentebestuur zijnde oppervlakte aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, kadastraal nummer 389S (groot 9m²), ter plaatse Heuvelstraat.

 

Het perceel is gelegen in woongebied, volgens het gewestplan Aarschot-Diest van 7 november 1978.

 

De geïnteresseerde koper van het perceel is mevrouw Mia De Keyzer, eigenaar van het aanpalende perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie B, nummer 389S, ter plaatse Heuvelstraat.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Dit wegoverschot kan verkocht worden aan de geïnteresseerde aanpalend eigenaar.

 

Landmeetkantoor Van De Velde - Peeters, met kantoren te Oude Diestsebaan 5, 3390 Tielt-Winge werd gelast met de opmaak van een waardebepaling. De waarde werd op 1 maart 2023 geraamd op 794 euro.

 

De eenheidsprijs van de bouwgrond wordt aan de hand van de vergelijkingspunten gewaardeerd op 140 euro/m². Het aandeel wordt bepaald op 63%, daar de te waarderen grondstroken geen effect hebben op de bouwzone van het goed.

 

Bovenop de bovenvermelde schattingsprijs zijn tevens de schattingskosten ten bedrage van 242 euro overeenkomstig het factuur met referentie F20230784 ten laste van de koper.

 

Het op 21 maart 2023 door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij afgeleverde bodemattest waaruit blijkt dat er geen aanwijzingen bij de OVAM zijn dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.

 

De burgemeester zal deze akte verlijden.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 19 mei 2022 houdende de princiepsbeslissing tot verkoop van een gedeelte van een perceel gelegen ter hoogte van de Heuvelstraat – Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 389S.

 

Financiële gevolgen

De vermelde verkoopprijs zal geboekt worden op het investeringsbudget van 2023, beleidsitem 002000 (Wegen), algemene rekening 22000000 (Terreinen), enveloppe 20- 25/020000/26 (Verkoop wegoverschot Heuvel / Roeselberg + ruil Heuvel).

 

Bijlagen

         De ontwerpakte houdende de verkoop van een wegoverschot, gelegen ter hoogte van de Heuvelstraat – Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 389S.

         Bodemattest van 21 maart 2023 en 3 mei 2023.

         Stedenbouwkundige inlichtingen.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad geeft de goedkeuring aan het voorliggende ontwerp (als bijlage bij deze beslissing) van akte houdende de verkoop van een wegoverschot, gelegen ter hoogte van de Heuvelstraat – Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 389S aan Mia De Keyzer.

 

Artikel 2

De burgemeester zal de akte verlijden.

 

Artikel 3

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte te ondertekenen namens het gemeentebestuur.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikels 326 en volgende." "

De gemeenteraad keurt de voorliggende ontwerpakte houdende de verkoop van een wegoverschot, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 1e afdeling, sectie B, nummer 389S goed.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Verkoop wegoverschot Roeselberg

Motivering

 

Feiten en context

De in eigendom van het gemeentebestuur zijnde oppervlakte aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 2e afdeling, sectie C, kadastraal nummer 278C (groot 72m²), ter plaatse Roeselberg, na prekadastratie is het perceel gekend als perceelnummer 280A P0000.

 

Het wegoverschot maakt deel uit van de op 15 september 2022 gedeeltelijk afgeschafte wegbedding van gemeenteweg 31, opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Houwaart.

 

Het goed wordt afgebeeld op het opmetingsplan van Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters van 8 maart 2022, na prekadastratie gekend als 24044/10146.

 

Het perceel is gelegen in woongebied met landelijk karakter, volgens het gewestplan Aarschot-Diest van 7 november 1978.

 

De geïnteresseerde koper van het perceel is de heer Gianni Rutten, eigenaar van het aanpalende perceel te Tielt-Winge, 2e afdeling, sectie C, nummer 278C, ter plaatse Roeselberg.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Dit wegoverschot kan verkocht worden aan de geïnteresseerde aanpalend eigenaar.

 

Landmeter-expert Paul Oversteyns, met kantoren te Berkendreef 43, 3390 Tielt-Winge werd gelast met de opmaak van een waardebepaling. De waarde werd op 1 maart 2023 geraamd op 6.480 euro.

 

Bij de schatting van de vergoeding werd rekening gehouden met de stedenbouwkundige situering van de weg, de toestand van de vrije vastgoedmarkt, de potentiële grondwaarde, de configuratie van het perceel, de ligging en de bereikbaarheid.

 

Bovenop de bovenvermelde schattingsprijs zijn tevens de volgende kosten ten laste van de koper:

         Factuur van 8 maart 2022 met referentie F20210661 van Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters ten bedrage van 1.331 euro betreft de afschaffing van de gemeenteweg 31 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Houwaart en het plaatsen van 3 grenspalen.

         Factuur van 30 mei 2022 met referentie 20223836 van landmeter-expert Paul Oversteyns ten bedrage van 302,5 euro betreft het opstellen van het schattingsverslag door afschaffing.

         Factuur van 21 juni 2022 met referentie 2/16100/1 van de Federale Overheidsdienst Justitie – Belgisch Staatsblad ten bedrage van 64,13 euro betreft het publiceren van de afschaffing van gemeenteweg 31 te Houwaart.

 

Het op 17 mei 2023 door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij afgeleverde bodemattest waaruit blijkt dat er geen aanwijzingen bij de OVAM zijn dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.

 

De burgemeester zal deze akte verlijden.

 

Financiële gevolgen

De vermelde verkoopprijs zal geboekt worden op het investeringsbudget van 2023, beleidsitem 002000 (Wegen), algemene rekening 22000000 (Terreinen), enveloppe 20-25/020000/26 (Verkoop wegoverschot Heuvel / Roeselberg + ruil Heuvel).

 

Bijlagen

         De ontwerpakte houdende de verkoop van een wegoverschot, gelegen ter hoogte van de Roeselberg – Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 2e afdeling, sectie C, nummer 278C.

         Bodemattest van 17 mei 2023.

         Stedenbouwkundige inlichtingen.

 

Besluit:

16 stemmen voor: Raf Alaerts, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tom Werner, Birgit Berlanger, Jo Smekens, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 onthouding: Marleen De Vry.
Artikel 1

De gemeenteraad geeft de goedkeuring aan het voorliggende ontwerp (als bijlage bij deze beslissing) van akte houdende de verkoop van een wegoverschot, gelegen ter hoogte van de Roeselberg – Tielt-Winge, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 2e afdeling, sectie C, nummer 278C aan Gianni Rutten.

 

Artikel 2

De burgemeester zal de akte verlijden.

 

Artikel 3

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de overeenkomst te ondertekenen namens het gemeentebestuur.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikels 326 en volgende." "

De gemeenteraad keurt de voorliggende ontwerpakte houdende de verkoop van een wegoverschot, aangrenzend aan het kadastraal gesitueerde perceel te 2e afdeling, sectie C, nummer 278C goed.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Gratis grondafstand Verbrandenhofvoetweg

Motivering

 

Feiten en context

Het verdient aanbeveling dat de gemeente het hierna vermelde goed gelegen te Tielt-Winge inlijft bij het openbaar domein:

een wegbedding, gelegen ter hoogte van de stelplaats van De Lijn langs de Leuvensesteenweg, kadastraal bekend als Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie D, nummer 296P P0000, met een oppervlakte van 703m².

 

Het goed maakt deel uit van de bedding van gemeenteweg 131, de Verbrandenhofvoetweg, opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Tielt.

 

In het verleden werden reeds beslissingen genomen omtrent:

         Goedkeuring zaak der wegen (wegtracé en inrichting) op 3 september 2015

         Wijziging en verlegging van gemeenteweg 131 te Tielt op 21 april 2016 en 30 juni 2016.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het bedoelde goed is in eigendom van De Vlaamse Vervoermaatschappij – De Lijn, afgekort VVM - De Lijn, publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap, waarvan de zetel gevestigd is te 2800 Mechelen, Motstraat 20.

 

Overeenkomstig het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan "Stelplaats De Lijn Tielt-Winge" is het goed gesitueerd in een zone voor busstelplaats. In het ruimtelijk uitvoeringsplan werd voorzien in de verlegging en de wijziging van de gemeenteweg in dusdanige materialen dat het gebruikscomfort van de gebruiker gegarandeerd wordt.

 

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij leverde op 28 april 2023 een bodemattest af. Uit het bodemattest bleek dat op de grond geen verdere maatregelen moeten worden uitgevoerd.

 

Het goed wordt aangewend om blijvend deel uit te maken van het openbaar domein.

 

De burgemeester zal de akte verlijden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Het ontwerp van overeenkomst houdende de gratis grondafstand en de bijhorende stukken.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het ontwerp van akte van gratis grondafstand wordt goedgekeurd voor het volgende perceel:

een weg, gelegen tussen de Leuvensesteenweg en de Puttestraat, kadastraal bekend onder Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie D, nummer 296P P0000 met een kadastrale oppervlakte van 703m².

 

Artikel 2

Deze akte zal worden verleden door de burgemeester.

 

Artikel 3

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om namens het gemeentebestuur de akte te ondertekenen.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het Lokaal Bestuur." "

Het ontwerp van akte van gratis grondafstand wordt goedgekeurd voor het volgende perceel:

een perceel, kadastraal bekend volgens een recent kadastraal uittreksel onder Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie D, nummer 296P P0000 met een kadastrale oppervlakte van 703m².

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Vaststelling van de voorwaarden tot vestiging van erfdienstbaarheid ter hoogte van de Lubbeekstraat - Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie C, nummer 312/02B P0000.

Motivering

 

Feiten en context

Dit dossier betreft het in eigendom van het gemeentebestuur zijnde kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie C, nummer 312/02B P0000 (groot 9 are 41 centiare), ter plaatse Krekelbemd.

 

De gewestelijk omgevingsambtenaar leverde op 17 september 2021 een omgevingsvergunning houdende het aanleggen van een verbindingsriolering in het Demerbekken, in het zuiveringsgebied van Sint-Joris-Winge. De verbindingsriolering zal aansluiten op het Aquafinproject "21.064 VRB Binkom" en neemt de lozingspunten van de Sint-Gertrudensdries op. Verder voorziet men de herprofilering van een bestaande gracht.

De vegetatiewijziging omvat het mechanisch of chemisch beschadigen of vernietigen van bestaande beplanting bestaande uit gras en braamstruiken.

 

In het kader van dit project wordt een erfdienstbaarheid gevestigd in het voordeel van Aquafin NV voor de aanleg van een rioolwaterzuiveringsinfrastructuur volgens het project "Verbindingsriolering Sint-Gertrudendries" op het bovenvermeld kadastraal gesitueerde perceel, houdende:

         Een ondergrondse afvalwatercollector en toebehoren te laten plaatsen.

         Alle werken uit te voeren of te laten uitvoeren voor de aanleg, toezicht, controle, onderhoud, herstel en/of vervanging van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur met de vervoermiddelen, materialen en werktuigen die hij of zijn aannemer hiertoe nuttig acht.

 

Hiervoor dienen de modaliteiten te worden bepaald door de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Landmeterskantoor Sweco maakte op 24 januari 2022 een metingsplan met referentie 23149/1/16-3-5.1/2) op.

 

De erfdienstbaarheid betreft een oppervlakte van 9 are 41 centiare.

 

Aquafin zal een totale forfaitaire vergoeding ten bedrage van 43 euro betalen.

 

De eigenaar verbindt zich ertoe zich te onthouden van elke handeling die de leiding of de exploitatie zou kunnen schaden en verleent aan Aquafin te allen tijde een toe- en doorgangsrecht te voet en met alle nuttige vervoermiddelen, materialen en werktuigen derwijze dat het toezicht en onderhoud van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur te allen tijde mogelijk is.

 

Het perceel is gelegen in agrarisch gebied, volgens het gewestplan Aarschot-Diest van 7 november 1978.

 

De bepalingen van de voorliggende overeenkomst tot vestiging van een erfdienstbaarheid zullen opgenomen worden in een akte.

 

Alle kosten, lasten en erelonen welke uit onderhavige akte voortvloeien zijn ten laste van Aquafin.

 

Notaris Halflants met kantoren te Bollenberg 39, 3210 Lubbeek zal de akte verlijden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

De overeenkomst houdende de vestiging van een erfdienstbaarheid.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

§1. De gemeenteraad geeft de goedkeuring aan de voorliggende overeenkomst (als bijlage bij deze beslissing) houdende de vestiging van een erfdienstbaarheid op eigendom van het gemeentebestuur, zijnde kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie C, nummer 312/02B (groot 9 are 41 centiare), ter plaatse Krekelbemd.

 

§2. De erfdienstbaarheid wordt gedaan en aanvaard voor de prijs van 43 euro.

 

§3. De modaliteiten van deze overeenkomst houdende de vestiging van een erfdienstbaarheid zullen opgenomen worden in een authentieke akte.

 

Artikel 2

Notaris Halflants met kantoren te Bollenberg 39, 3210 Lubbeek zal de akte verlijden.

 

Artikel 3

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de overeenkomst en de akte te ondertekenen namens het gemeentebestuur.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan notaris Halflants en Aquafin.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikels 326 en volgende." "

De gemeenteraad geeft de goedkeuring aan het voorliggende ontwerp (als bijlage bij deze beslissing) van akte houdende de vestiging van een erfdienstbaarheid op eigendom van het gemeentebestuur, zijnde kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie C, nummer 312/02B (groot 9 are 41 centiare).

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Kennisneming ontwerp hemelwater- en droogteplan

Motivering

 

Feiten en context

Fluvius bezorgde ons een eerste ontwerpversie van het Hemelwater- en droogteplan.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De milieudienst bekijkt het plan verder en zal opmerkingen formuleren. Nadien wordt dit opnieuw geagendeerd op het college van burgemeester en schepenen en gemeenteraad voor verdere feedback.

 

Met deze agendering wordt een stand van zaken geschetst naar de gemeenteraad aangaande dit belangrijke (maatschappelijke) dossier.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Start- en visienota

         Visiekaart

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt kennis van de eerste ontwerpversie van het hemelwater- en droogteplan." "

De gemeenteraad neemt kennis van de eerste ontwerpversie van het hemelwater- en droogteplan.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Kennisneming ontwerp klimaatactieplan

Motivering

 

Feiten en context

Het lokaal bestuur werkt samen met de provincie Vlaams-Brabant voor de opmaak van het klimaatactieplan. Er werden al heel wat werksessies gehouden en ondertussen hebben we van alle onderdelen een eerste ontwerpversie ontvangen.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Beslissing gemeenteraad 16 januari 2020 - Goedkeuring overeenkomst opmaak SECAP.

         Beslissing gemeenteraad 17 december 2020 - Formele bekrachtiging Burgemeesterconvenant 2030.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Er werden bij de werksessies verschillende diensten betrokken. Deze diensten geven eerst hun opmerkingen door aan de milieudienst, die alles bundelt. Dit is reeds gebeurd voor alle hoofdstukken behalve voor het luik rond adaptatie.

 

Het college van burgemeester en schepenen is momenteel aan het wachten op het advies van de milieuadviesraad en zal dan het plan bespreken. Nadien wordt het klimaatactieplan opnieuw geagendeerd op de gemeenteraad.

 

Met deze agendering wordt een stand van zaken geschetst naar de gemeenteraad aangaande dit belangrijke (maatschappelijke) dossier.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Draft mitigatie

         Draft adaptatie

         Actielijst

         Risico- en kwetsbaarheidsanalyse

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt kennis van de eerste ontwerpversie van het klimaatactieplan." "

De gemeenteraad neemt kennis van de eerste ontwerpversie van het klimaatactieplan.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Erosiebestrijdingsproject Hazelaarsstraat - vaststelling gunningswijze, gunningsvoorwaarden en raming

Motivering

 

Feiten en context

Naar aanleiding van water- en vooral modderoverlast in de Hazelaarstraat zijn er drie percelen verkaveld en zijn de onderste percelen, 145G, 145F en 145E verkocht aan het lokaal bestuur Tielt-Winge. Op deze percelen zullen structurele erosiemaatregelen uitgevoerd worden.

 

Om dit te realiseren werd een studiebureau aangesteld om de erosiebestrijdingsplannen in hun totaliteit op te maken. Studiebureau Jonckheere werkte het dossier uit. Dit ontwerp moet goedgekeurd worden op de gemeenteraad. De goedkeuring is noodzakelijk voor de indiening van het subsidiedossier door de erosiecoördinator.

 

De archeologienota zal tegen midden mei 2023 bezorgd worden aan het studiebureau.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

         Bestuursdecreet van 7 december 2018.

         Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

         Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000 euro niet).

         Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

         Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Door de aanhoudende erosieproblematiek, modderstromen en wateroverlast is er een aanvraag gebeurd voor een erosiebestrijdingsplan. Na goedkeuring van het erosiebestrijdingsplan en het ontwerp bestek erosie kunnen de volgende stappen genomen worden naar uitvoering van het plan.

 

Hiervoor moet een aannemer worden gegund en moet het subsidiedossier in orde zijn. Er wordt ook nog gewacht op een mogelijk antwoord van de pachter die nog 1 van de 3 percelen bewerkt. Het subsidiedossier kan al ingediend worden aangezien het lokaal bestuur Tielt-Winge eigenaar is van alle percelen waar de erosiebestrijdingsmaatregel op zal plaatsvinden.

 

Financiële gevolgen

Het studiebureau heeft een raming opgemaakt voor de uitvoering van het ontwerp.

Dit komt in totaal excl. btw uit op 42.479,32 euro, het algemeen totaal incl. btw en proefkosten komt uit op 52.149,98 euro.

 

Bijlagen

         Erosiebekken oppervlaktes

         Erosiegracht grondinnameplan

         Erosiegracht grondplan bestaande toestand

         Erosiegracht grondplan OT

         Erosiegracht noodzakelijke gegevens

         Erosiegracht typedwarsprofielen

         Erosiegracht vereiste vergunningen

         Ontwerp bestek erosie

         Ontwerp beschrijvende meetstaat erosie

         Ontwerp raming erosie

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad keurt het erosiebestrijdingsproject Hazelaarsstraat goed.

 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het ontwerp bestek en raming erosiebestrijdingsproject goed. Deze gunning verloopt via de openbare procedure.

 

Artikel 3

Het erosiebestrijdingsproject wordt ingediend door de erosiecoördinator voor het verkrijgen van erosiebestrijdingssubsidies.

 

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de toepasselijke bepalingen van het decreet over het lokaal bestuur." "

Het erosiebestrijdingsproject Hazelaarsstraat en het ontwerp bestek, gunningswijze en raming erosie worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Samenwerkingsovereenkomst Animal Rescue Service

Motivering

 

Feiten en context

Animal Rescue Service vzw wil graag een samenwerkingsovereenkomst aangaan met het lokaal bestuur. Zij hebben hiervoor 2 opties doorgestuurd waar het lokaal bestuur op kan ingaan. Enkel 3 punten zijn interessant voor het lokaal bestuur, aangezien de andere punten voor het lokaal bestuur van Tielt-Winge al worden ingevuld door De Zorghoeve en De Snorhaar.

 

De dienst milieu heeft een voorstel gedaan om het basispakket (0,15 euro per inwoner) aan te passen naar deze 3 puntjes, vangen en transporteren van wilde dieren, vangen en transporteren van exotische dieren en wegvangen van stadsduiven. Animal Rescue Service vzw is hiermee akkoord gegaan.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Er wordt vanuit de provincie veel aandacht gevestigd op dierenwelzijn. Er wordt in Tielt-Winge al veel aandacht besteed aan zwerfkatten, loslopende huisdieren en dierenwelzijn van gedomesticeerde dieren. Aan wilde dieren wordt minder aandacht besteed. Noodgevallen met wilde dieren wordt overgelaten aan de burgers om hiervoor oplossingen te voorzien of aan vrijwillige organisaties. Verder is er nog geen oplossing gevonden voor overlast van stadsduiven, door deze weg te vangen kan dit opgelost worden. Het vangen van exotische dieren wordt momenteel nog niet gedaan in Tielt-Winge, dit wordt ook opgenomen in het basispakket voor de samenwerkingsovereenkomst.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde uitgaven

Beschikbaar budget op datum van 25 mei 2023

2024

047000-64902500

€ 1.800 incl. btw

€ 3.284

 

Er is 5.000 euro voorzien elk jaar op de budgetsleutel 047000-64902500 dierenwelzijn: Specifieke werkingssubsidies voor verenigingen en initiatieven. Dit is net genoeg voor De Snorhaar en De Zorghoeve. Er dient dus een aanpassing van 1.800 euro extra voorzien te worden op de meerjarenplanning.

 

Het lokaal bestuur Tielt-Winge betaalt jaarlijks een bedrag van 0,15 euro (BTW incl.) per inwoner indexeerbaar op 1 januari van elk jaar volgens het aantal inwoners. De betaling zal geschieden op basis van een factuur betaalbaar 30 dagen na afgifte van elk jaar. Voor een deel van het jaar (beginjaar 2020, periode oktober-december), wordt dit tarief pro rata verrekend.

 

Samen met de factuur bezorgt het dierenopvangcentrum jaarlijks het werkingsverslag met de lijst van de gevangen dieren aan het lokaal bestuur.

 

Alle andere kosten, verbonden aan bovenstaande ondersteuning neemt Animal Rescue Service vzw op zich.

 

Bijlagen

         Voorstel pakketten Animal Rescue Service vzw

         Gevangen dieren van 2020 tot en met 2023

         Samenwerkingsovereenkomst Animal Rescue Service vzw

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het lokaal bestuur Tielt-Winge wijst Animal Rescue Service vzw, Trudobron 54, 3800 Sint-Truiden, (ondernemingsnummer 0732.855.190) aan als dierenwelzijnsorganisatie, voor het vangen en transporteren van wilde en exotische dieren en afvangen van stadsduiven op het grondgebied van de gemeente, conform de modaliteiten van de ter zake geldende reglementering.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om een overeenkomst, als bijlage bij deze beslissing, af te sluiten met Animal Rescue Service vzw.

 

Artikel 3

Deze overeenkomst loopt over een periode van 1 jaar, te rekenen vanaf de eerste januari volgend op de datum waarop deze overeenkomst ondertekend wordt.

 

De overeenkomst wordt daarna stilzwijgend van jaar tot jaar verlengd. Partijen kunnen per aangetekend schrijven, minstens 3 maanden voor het einde van elke jaarlijkse verlenging, het contract opzeggen.

 

Artikel 4

Bij eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan dient jaarlijks op de budgetsleutel 047000-64902500 (dierenwelzijn) 1.800 euro extra te worden voorzien.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht van het Decreet Lokaal Bestuur." "

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen het lokaal bestuur Tielt-Winge en Animal Rescue Service vzw in het kader van dierenwelzijn goed.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Gebruikersreglement gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur te Sint-Joris-Winge

Motivering

 

Feiten en context

De concessie-overeenkomst voor het leveren van bieren en frisdranken t.b.v. de lokalen en aanhorigheden van de voetbalkantine te Sint-Joris-Winge met Dranken Koen Van Dyck nam een einde op 31 juli 2022. In navolging hiervan werd het gebruikersreglement aangepast.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Gemeenteraadsbeslissing van 21 december 2017.

 

Adviezen

Positief advies afdelingshoofd vrije tijd en diensthoofd sport & jeugd.

 

Argumentatie

Voor een goede werking en correct gebruik van de gemeentelijke voetbalterreinen en omliggende infrastructuur is het aangewezen te beschikken over een degelijk gebruikersreglement.

 

Dit reglement poogt mee eenvormigheid te brengen in de verhuring van de gemeentelijke sportinfrastructuur.

 

De belangrijkste aanpassing heeft betrekking op de levering van dranken. De concessie nam een einde op 31 juli 2022, waardoor elke gebruiker nu vrij is een eigen drankenleverancier te kiezen (zie artikel 7 f).

 

Het aangepaste gebruikersreglement is van toepassing vanaf 1 juli 2023.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Gebruikersreglement.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het Gebruikersreglement voor de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur te Sint-Joris-Winge (versie 15.06.2023) wordt goedgekeurd door de gemeenteraad en luidt als volgt:

 

"I. Gebruikersaanvragen en betaling

 

Artikel 1.

§ 1 De gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur kunnen door middel van het afsluiten van een huurovereenkomst voor vaste dagen en uren langdurig gereserveerd worden voor maximum 1 jaar. Alle aanvragen tot langdurig gebruik moeten schriftelijk gericht worden aan de gemeentelijke sportdienst via het daartoe voorziene aanvraagformulier. Alle aanvragen van verenigingen/individuen moeten bovendien ondertekend worden door de clubverantwoordelijke en de verantwoordelijke voor betaling (zie facturatiegegevens). De aanvrager ontvangt vervolgens een huurovereenkomst die volledig ingevuld en ondertekend terugbezorgd dient te worden op de sportdienst. Aan de hand van deze huurovereenkomst wordt de reservatie vastgelegd en zal de factuur opgemaakt worden. Openstaande speelruimten en resterende vrije uren kunnen slechts voor eenmalig gebruik hetzij ter plaatse hetzij telefonisch gereserveerd worden, zij dienen vooraf betaald te worden op de gemeentelijke sportdienst. Het organiseren van een speciale sportmanifestatie moet schriftelijk worden aangevraagd bij de gemeentelijke sportdienst, en kan door gebruikers van buiten Tielt-Winge ten vroegste één jaar voor het plaatsvinden der activiteit worden vastgelegd. De gemeentelijke sportdienst neemt hieromtrent een beslissing en verwittigt de aanvragers schriftelijk.

 

§ 2 Voorrangsregels op gebruik van de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur Rangorde van verhuur:

1. organisaties van de sportdienst hebben steeds voorrang

2. tijdens de gewone lesuren hebben de scholen van Tielt-Winge voorrang

3. bij samenvallende aanvragen heeft een vereniging die de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur reeds huurt voorrang op nieuwe aanvragen

4. verenigingen uit de gemeente aangesloten bij de sportraad

5. verenigingen uit de gemeente niet aangesloten bij de sportraad

6. verenigingen buiten de gemeente

7. inwoners van de gemeente individueel

8. niet-inwoners van de gemeente individueel

9. bij samenvallende aanvraag geeft de raad van bestuur-sportraad advies aan de gemeente rekening houdend met het optimaal gebruik van de sportinfrastructuur

 

§ 3 Aan langdurige reservaties kan een einde gesteld worden door opzegging van de gebruiksperiode. Deze opzegging dient tenminste 1 maand voor het tijdstip van ingang schriftelijk bij aangetekend schrijven of door afgifte met ontvangstbewijs, ingediend te worden bij de gemeentelijke sportdienst. Bij eventuele opzegging door de gebruiker blijven de overeengekomen huurgelden integraal verschuldigd.

 

Artikel 2.

De huurprijs dient in geval van langdurige reservatie via overschrijving betaald te worden op rekening nr. BE11 0910 0018 6248 van de gemeente Tielt-Winge uiterlijk op de datum die vermeld wordt op de rekening die aan de gebruikers toegezonden worden tenzij een andere betalingswijze wordt overeengekomen in het gebruikerscontract. Bij niet-betaling binnen de overeengekomen termijn kan het lokaal bestuur:

a) de gebruikersovereenkomst onmiddellijk beëindigen en de vrijgekomen uren opnieuw verhuren.

b) De huurgelden voor de ganse duur van de gebruikersovereenkomst met alle rechtsmiddelen doen invorderen. In alle andere gevallen dient er alvorens de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur in gebruik kunnen worden genomen, onmiddellijk ter plaatse, tegen geldig ontvangstbewijs, betaald te worden. Bij annuleren zonder overmacht dient de huurder 50% te betalen van de huurprijs, in geval van overmacht kan het college op advies van de sportdienst beslissen om het volledige bedrag terug te betalen.

 

II. Gebruiksvoorwaarden

 

Artikel 3.

Alleen de verenigingen of personen in het bezit van een gebruikscontract of een bewijs van eenmalig gebruik mogen de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur gebruiken.

 

Artikel 4.

Het gebruik van de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur omvat tevens het gebruik van de toegewezen kleedkamers, douches, sanitair voor zover het verband houdt met de toegelaten sportactiviteit.

 

Artikel 5.

De gebruiker zal de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur uitsluitend gebruiken voor sportdoeleinden. Hij verbindt er zich toe hieraan geen andere bestemming te geven. Onderverhuring is verboden. Het gebruikte materiaal dient onmiddellijk na het beëindigen der activiteit verwijderd te worden, behoudens andersluidende beslissing van het lokaal bestuur. De gebruiker is persoonlijk aansprakelijk tegenover derden. Hij is verplicht tot betaling van alle eventueel verschuldigde taksen, belastingen, auteursrechten enz.

 

Artikel 6.

De deuren van de kleedkamers worden steeds dichtgedaan en afgesloten “ook tijdens de activiteit”. Alle persoonlijke bezittingen worden op eigen verantwoordelijkheid achtergelaten in de kleedkamer. Na gebruik worden alle lokalen, inclusief gemeenschappelijke delen, netjes achtergelaten en opgekuist. Technische lokalen dienen te allen tijde vrij gehouden te worden. In geval beschadigingen worden vastgesteld, wordt door de verantwoordelijke van de dienst patrimonium een verslag opgemaakt en zullen de onkosten verhaald worden op de verantwoordelijke gebruiker.

 

Artikel 7.

Navolgend huishoudelijk reglement is van toepassing bij gebruik van de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur:

a) Elke gebruiker dient tijdig zijn activiteiten te staken, om hem toe te laten het gebruikte materiaal op te bergen zodat de volgende gebruiker tijdig kan beginnen. Deze laatste mag de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur slechts betreden op het tijdstip waarop zijn huurtijd aanvangt.

b) Geen andere personen mogen in de kleedkamers aanwezig zijn dan diegenen die aan de activiteiten deelnemen.

c) De gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur moeten met respect behandeld worden. d) De gebruiker is gehouden bij gebruik van de verlichting en van water de nodige zuinigheid in acht te nemen. Verkwisting brengt verhoogde onderhouds- en verbruikskosten en dus ook verhoogde huurtarieven mee.

e) Elke gebruiker moet de gebruikte kleedkamers en kantine kuisen en netjes achterlaten.

f) Elke gebruiker is vrij een eigen drankenleverancier te kiezen.

 

Artikel 8.

Het lokaal bestuur kan de verleende toelating betreffende het gebruik van de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur eenzijdig wijzigen of intrekken. Indien van dit recht gebruik gemaakt wordt, zal vooraf overleg worden gepleegd met de betrokken gebruikers.

 

Artikel 9

Het lokaal bestuur is gemachtigd de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur af te sluiten en het gebruik ervan te verbieden ingeval van overmacht en herstellingswerken, omwille van veiligheidsoverwegingen alsook om iedere andere gegronde reden uiteraard mits terugbetaling van de alsdan ten onrechte betaalde huurprijs, doch met uitsluiting van enige schadevergoeding. De data van sluiting van de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur worden meegedeeld aan de huurder.

 

Artikel 10.

Iedere wijziging aan het uurrooster, het niet gebruiken van de gereserveerde terreinen of infrastructuur, het staken der activiteiten enz. ... moet onmiddellijk schriftelijk gemeld worden aan de sportdienst. Het niet gebruiken van de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur sluit de betaling van de vergoeding niet uit, tenzij andersluidende beslissing van het lokaal bestuur.

 

Artikel 11.

De tijdsduur omvat het opstellen, het afbreken en het opbergen van de nodige materialen door de gebruiker. Deze heeft geen enkel recht op enige verlenging van de overeengekomen gebruikstijd. Enkel voor competitiewedstrijden die tijdig gestart zijn, maar door omstandigheden uitgelopen zijn, kan een uitzondering toegestaan worden.

 

Artikel 12.

De gebruikers van de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur dienen de richtlijnen van de verantwoordelijke van de sportdienst en de dienst patrimonium m.b.t. het gebruik van de sportinfrastructuur en de bijbehorende ruimten strikt na te leven.

 

III. Verantwoordelijkheid

 

Artikel 13.

Het lokaal bestuur kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor ongevallen en om het even welke schade van lichamelijke, stoffelijke of morele aard naar aanleiding van de toegestane activiteiten of het gebruik van de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur. De gebruiker blijft persoonlijk verantwoordelijk tegenover derden. Het lokaal bestuur kan evenmin aansprakelijkheid gesteld worden voor verlies, beschadiging of diefstal van persoonlijke bezittingen, sportkledij, sportmateriaal, enz. …, ook niet indien de mogelijkheid geboden wordt om al dan niet tegen betaling voorwerpen van waarde of kleding in bewaring te geven.

 

Artikel 14.

De gebruiker maakt gebruik van de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur binnen de grenzen van de hem verleende toelating en op eigen risico. Hij is verplicht de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur in behoorlijke staat te houden. Hij is verantwoordelijk voor iedere schade die hijzelf, zijn leden of zijn bezoekers aan de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur toebrengt. Bij vernieling of beschadiging kan de verdere terbeschikkingstelling ontzegd worden met verbeurdverklaring van de resterende huurgelden, onafgezien van strafrechtelijke vervolging en burgerlijke schadeloosstelling. De gebruiker dient alle beschadigingen die tijdens het gebruik ontstaan zijn onmiddellijk te melden aan de verantwoordelijke van de dienst patrimonium en de herstellingskosten en de poetsuren zullen op het eerste verzoek integraal vergoed worden. Verenigingen of personen die bij het betreden van de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur vernielingen of beschadigingen vaststellen moeten zulks onverwijld melden aan hogervermelde verantwoordelijke. Bij ontstentenis kunnen zijzelf verantwoordelijk gesteld worden indien na hun vertrek dergelijke zaken worden vastgesteld.

 

IV. Toezicht

 

Artikel 15.

Het lokaal bestuur heeft de ruimste toezichtsmacht in de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur. Verder hebben de politiediensten toezichtsmacht binnen de perken van hun bevoegdheden.

 

V. Gebruiksvergoeding

 

Artikel 16.

De gebruiksvergoeding wordt bepaald overeenkomstig het retributiereglement dat van toepassing is.

 

Artikel 17.

De tarieven worden vastgesteld door de gemeenteraad van Tielt-Winge na verplicht advies van de sportraad. Zij worden meegedeeld aan de huurder.

 

VI. Varia

 

Artikel 18.

Over heel de sportaccommodatie van de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur is het verboden:

a) papier of afval achter te laten, deze dienen in de daarvoor bestemde afvalbakken gedeponeerd te worden; lawaai makende toestellen of voorwerpen te gebruiken;

b) om het even met welke voorwerpen vreemd aan de beoefende sport, te werpen of welke tuigen ook te laten ontploffen of knallen.

 

Artikel 19.

Het is de toeschouwers verboden de speelterreinen te betreden of in de gangen naar de kleedkamers te vertoeven. Zij mogen het normale verloop van de wedstrijden of de oefenstonden op geen enkele wijze verhinderen of belemmeren.

 

Artikel 20.

Reclame mag enkel gevoerd worden mits schriftelijke toestemming van het lokaal bestuur.

 

Artikel 21.

Sportverenigingen kunnen gemachtigd worden inkomgelden te vragen in volgende gevallen:

a) Indien het wedstrijden betreft, gespeeld in het kader van een competitie georganiseerd door een erkende sportfederatie en indien de betrokken verengingen met de gemeentelijke sportdienst een gebruiksovereenkomst heeft afgesloten.

b) Indien er tornooien, exhibitie- of demonstratiewedstrijden georganiseerd worden.

Een schriftelijke toelating van het college is vereist in beide gevallen. De betrokken vereniging moet hiervoor minstens 21 dagen op voorhand een schriftelijke aanvraag indienen bij hogervermelde instantie.

 

Artikel 22.

Het is verboden binnen de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur vaste of ambulante handel te drijven, koopwaren uit te stallen of reclame te voeren behoudens schriftelijke toestemming van het lokaal bestuur.

 

Artikel 23.

De toegang tot de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur is verboden voor huisdieren. Rondom de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur dienen huisdieren aan de leiband gehouden te worden.

 

Artikel 24.

Dit reglement ligt steeds ter inzage in de sporthal. Aan iedere vaste gebruiker zal een exemplaar overhandigd worden.

 

Artikel 25.

Door het gebruik van de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur verklaart de gebruiker zich akkoord met dit reglement. Iedere bezoeker wordt geacht het reglement te kennen en dient het stipt en integraal na te leven.

 

Artikel 26.

Bij niet naleving van één van de bepalingen van het reglement en bij moedwillige vernieling aan de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur, is uitsluiting mogelijk."

 

Artikel 2

Dit gebruikersreglement wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur en is van toepassing vanaf 1 juli 2023.

 

Artikel 3

Het college van burgmeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de desbetreffende bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

Het gebruikersreglement voor de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur te Sint-Joris-Winge wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Huurovereenkomst gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur te Sint-Joris-Winge - principe en vaststelling van de modaliteiten van de huurovereenkomst

Motivering

 

Feiten en context

Het lokaal bestuur sluit als eigenaar van de betreffende voetbalterreinen en sportinfrastructuur een huurovereenkomst af met TW3000 voor het gebruik hiervan.

 

De sportinfrastructuur werd tot op heden aan TW3000 verhuurd via het retributiereglement.

 

Om zowel voor de sportclub als het lokaal bestuur meer duidelijkheid te creëren, werd een huurovereenkomst opgesteld, gelijklopend met de huurovereenkomst aangaande de sportinfrastructuur in Meensel-Kiezegem.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Gemeenteraadsbeslissing van heden tot vaststelling van het gebruikersreglement gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur te Sint-Joris-Winge.

 

Adviezen

Positief advies afdelingshoofd vrije tijd en diensthoofd sport & jeugd.

 

Argumentatie

Het lokaal bestuur wil de gemeentelijke (sport)infrastructuur zo efficiënt mogelijk inzetten en beheren en de zo verschillende sportclubs kansen geven.

 

Om hierdoor de sportieve werking van de sportclubs in het algemeen te behouden en te versterken wordt deze huurovereenkomst afgesloten met een sportvereniging die gebruik maakt van de gemeentelijke sportinfrastructuur.

 

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over het principe van deze verhuring en de modaliteiten van de huurovereenkomst. Artikel 4 van de overeenkomst (rond het - met TW3000 afgesproken - huurbedrag) bevat nog een tekstlapsus: het bedrag van 4.000 euro moet gewijzigd worden naar 5.000 euro per jaar (of 416,66 euro per maand).

 

Financiële gevolgen

Huurinkomsten van 5.000 euro per jaar.

 

Bijlagen

Ontwerp huurovereenkomst.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De huurovereenkomst voor de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur te Sint-Joris-Winge met TW3000 vzw (ondernemingsnummer 0893.384.054), als bijlage aan deze beslissing en er integraal deel van uitmakend, wordt goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Artikel 2

De algemeen directeur en de burgemeester worden gemachtigd om deze overeenkomst te ondertekenen namens het lokaal bestuur.

 

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan TW3000.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de desbetreffende bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De huurovereenkomst voor de gemeentelijke voetbalterreinen en infrastructuur te Sint-Joris-Winge wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Toetreding tot opdrachtencentrale Fluvius voor opdracht FLU22W014 ruimen van baangrachten

Motivering

 

Feiten en context

Fluvius deed een gunning voor het aanduiden van een aannemer voor het ruimen van grachten en afvoeren van slib voor de grachten in hun beheer op grondgebied van de gemeenten.

 

Fluvius fungeert als opdrachtencentrale en biedt de kans aan haar gemeenten om in te stappen in deze gunning en aan dezelfde condities de baangrachten in beheer van de gemeente te laten ruimen.

 

De gemeente deed reeds beroep op het voorgaande raamcontract van Fluvius en is tevreden over de werking en resultaten hiervan.

 

Juridische gronden

         Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

         De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

         Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

         Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

         De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

         De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000 euro niet).

         Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

         Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Fluvius deed een gunning voor het aanduiden van een aannemer voor het ruimen van grachten en afvoeren van slib voor de grachten in hun beheer op grondgebied van de gemeenten (november 2022).

 

Fluvius fungeert als opdrachtencentrale en biedt de kans aan haar gemeenten om in te stappen in deze gunning en aan dezelfde condities de baangrachten in beheer van de gemeente te laten ruimen.

 

De gemeente deed reeds beroep op het voorgaande raamcontract van Fluvius en is tevreden over de werking en resultaten hiervan.

 

De opdracht werd door Fluvius gegund aan TSC, Liebroekstraat 69, 3545 Halen voor perceel 2 Brabant en perceel 3 Limburg tegen een eenheidsprijs van 2,73 euro per lopende meter.

 

De gunning door Fluvius gebeurde voor 4 jaar en is ingegaan op 27 januari 2023 met ieder jaar een prijsherziening.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde uitgaven

Beschikbaar budget op datum van 25 mei 2023

2023

031900/61310050

€ 95.000 incl. btw

€ 95.000

 

Bijlagen

         Gunningsdossier Fluvius

         Gunning brief voor perceel 2 en 3

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad stemt in met de toetreding tot opdrachtencentrale Fluvius voor de opdracht “ruimen van grachten en afvoeren van slib” en met het bestek FLU22W014: de gemeente Tielt-Winge neemt deel aan deze opdracht (voor wat betreft perceel 2 Brabant).

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan Fluvius.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

Toetreding tot opdrachtcentrale Fluvius ruimen baangrachten.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Mandaatbepaling Gemeentelijke Holding NV in vereffening - algemene vergadering 28 juni 2023

Motivering

 

Feiten en context

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de agenda van de algemene vergadering van 28 juni 2023 en mandaat te verlenen aan de gemeentelijke vertegenwoordiger, Jan Loddewykx.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2019 tot aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiger.

         Statuten Gemeentelijke Holding NV in vereffening.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De gemeente is aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening.

 

Op 28 juni 2023 vindt er een algemene vergadering plaats. Uitnodiging werd via aangetekend schrijven ontvangen op 24 mei 2023. Voor de gemeentelijke vertegenwoordiger dient hiervoor een mandaat te worden bepaald.

 

De agenda voor deze vergadering is:

  1. Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over het boekjaar 2022
  2. Bespreking van de jaarrekening over het boekjaar 2022
  3. Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over het boekjaar 2022 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten
  4. Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over het boekjaar 2022
  5. Vraagstelling

 

Bij gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2019 werd schepen Jan Loddewykx aangesteld als gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering eindigend bij de eerstvolgende jaarvergadering na afloop van huidige gemeentelijk beleidsperiode (en uiterlijk op 30 juni 2025).

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen verbonden aan deze beslissing.

 

Bijlagen

Aangetekend schrijven van Gemeentelijke Holding nv in vereffening van 24 mei 2023

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 28 juni 2023 van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening als volgt vast te stellen: kennisneming van alle agendapunten van de algemene vergadering.

 

Artikel 2

Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan de gemeentelijk vertegenwoordiger en aan de Gemeentelijke Holding NV in vereffening, uitsluitend op het e-mailadres avgh@quinz.be.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 326 en volgenden van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017." "

Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 28 juni 2023 van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening als volgt vast te stellen: kennisneming van alle agendapunten van de algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

PBE - mandaatbepaling buitengewone algemene vergadering 28 augustus 2023

Motivering

 

Feiten en context

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de agenda van de buitengewone algemene vergadering van PBE op 28 augustus 2023 en mandaat te verlenen aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Het tweede agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische communicatie-netwerken met betrekking tot de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) De gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst wensen de keuze te maken om, samen met de gemeenten Affligem en Bever en de bestaande deelnemers van Sibelgas, de distributienetbeheerder Fluvius Halle-Vilvoorde voor zowel elektriciteit als aardgas te vormen.

 

Daarom stellen de raden van bestuur van Iverlek, PBE en Sibelgas voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij voornoemde gemeenten voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische-communicatie-netwerken uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle zullen treden en zullen toetreden tot de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde). Door deze partiële splitsing zullen voornoemde gemeenten de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, op 1 januari 2025 respecteren.

 

Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeenten en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

Het derde agendapunt omvat de voorgestelde statutenwijzigingen.

 

De voorgestelde statutenwijzigingen vinden hun oorsprong in enerzijds de op de Raad van Bestuur in zitting van 24 mei 2023 voorgestelde structuurwijziging, meer bepaald de partiële splitsing Fluvius Zenne-Dijle – Sibelgas (die haar naam zal wijzigen in Fluvius Halle-Vilvoorde) en anderzijds het verwijderen van de bepalingen die geldig waren tot en met 31 december 2022.

 

De voorgestelde statutenwijzigingen treden in werking op 1 januari 2025.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Energiedecreet van 8 mei 2009, zoals gewijzigd.

         Gemeenteraadsbeslissing van 24 januari 2019 tot aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiger.

         Statuten van PBE.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De gemeente neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PBE.

 

Op 28 augustus 2023 vindt er een buitengewone algemene vergadering plaats. Uitnodiging ontvangen via mail op 26 mei 2023. Voor de gemeentelijke vertegenwoordiger dient hiervoor een mandaat te worden bepaald.

 

De agenda voor deze vergadering is:

 

1. Kennisneming van de vorming van een distributienetbeheerder Fluvius Halle-Vilvoorde.

2. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, en/of openbare verlichting, en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische communicatie-netwerken1 met betrekking tot de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-denBos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) (overnemende vereniging):

a. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.

b. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van PBE kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

c. Goedkeuring van:

i. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, en/of openbare verlichting, en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische communicatie-netwerken2 met betrekking tot de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, WezembeekOppem, Zaventem en Zemst over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2022, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de (voorlopige) ruilverhouding van de balans afgesloten op 31 december 2022 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.

ii. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.

iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.

d. Aanvaarding van de uittreding uit Fluvius Zenne-Dijle vanaf 1 januari 2025 voor:

i. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Asse (1730);

ii. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken3 verbonden aan de gemeente Beersel (1650);

iii. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Dilbeek (1700);

iv. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken4 verbonden aan de gemeente Drogenbos (1650);

v. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Galmaarden (1570);

vi. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Gooik (1755);

vii. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken5 verbonden aan de gemeente Halle (1500);

viii. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Herne (1540):

ix. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken6 verbonden aan de gemeente Kapelle-op-den-Bos (1880);

x. de activiteiten elektriciteit, aardgas, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken7 verbonden aan de gemeente Kraainem (1950); xi. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Lennik (1750);

xii. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Liedekerke (1770);

xiii. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting warmte, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken8 verbonden aan de gemeente Linkebeek (1630);

xiv. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken9 verbonden aan de gemeente Londerzeel (1840);

xv. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Merchtem (1785);

xvi. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Opwijk (1745);

xvii. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Pepingen (1670):

xviii. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Roosdaal (1760);

xix. de activiteiten elektriciteit, aardgas, warmte, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken10 verbonden aan de gemeente Sint-GenesiusRode (1640);

xx. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken11 verbonden aan de gemeente SintPieters-Leeuw (1600);

xxi. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Steenokkerzeel (1820); xxii. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken12 verbonden aan de gemeente Ternat (1740);

xxiii. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken13 verbonden aan de gemeente Wezembeek-Oppem (1970);

xxiv. de activiteiten elektriciteit, aardgas, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken14 verbonden aan de gemeente Zaventem (1930);

xxv. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken15 verbonden aan de gemeente Zemst (1980);

e. Kennisneming van de statuten van Fluvius Halle-Vilvoorde.

f. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:

i. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 2.a vast te stellen;

ii. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;

iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;

iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;

v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;

vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

3. Goedkeuring van de statutenwijzigingen van Fluvius Zenne-Dijle.

4. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 1, 2 en 3 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 2 en 3 bij authentieke akte te doen vaststellen.

 

Bij gemeenteraadsbeslissing van 24 januari 2019 werd schepen Raf Alaerts aangesteld als gemeentelijk vertegenwoordiger in de algemene vergadering tot het einde der legislatuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Oproepingsbrief

         Documentatie bij agendapunten

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan alle punten van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging PBE van 28 augustus 2023, zoals hierboven vermeld.

 

Artikel 2

Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Zenne-Dijle / Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) door overneming inzake de overgang van Fluvius Zenne-Dijle naar Sibelgas van de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst. De algemene vergadering in buitengewone zitting van PBE (op 1 januari 2025 Fluvius Zenne-Dijle ingevolge fusie Iverlek-PBE) wordt verzocht de uittreding per 1 januari 2025 van de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, SintPieters-Leeuw, Steenokkerzeel Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst uit Fluvius Zenne-Dijle voor voornoemde respectieve activiteiten te willen aanvaarden. Kennis te nemen van de ontwerpstatuten van Fluvius Halle-Vilvoorde.

 

Artikel 3

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen (met inbegrip van de wijzigingen aan het deelnemersregister en de bijlage 1bis) van Fluvius Zenne-Dijle. Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van de partiële splitsing Fluvius Zenne-Dijle – Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde).

 

Artikel 4

De betrokken Opdrachthoudende verenigingen te verzoeken om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Artikel 5

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging PBE op 28 augustus 2023, op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikelen 1 tot en met 4 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 6

Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan de gemeentelijke vertegenwoordiger en aan PBE, ter attentie van het secretariaat, uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Artikel 7

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 326 en volgend van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017." "

Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 28 augustus 2023 van PBE als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de buitengewone algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

Gemeenteraad 15 juni 2023

 

Voorstel van motie - gemeentelijke infrastructuur

Motivering

 

Conform artikel 21 van het decreet over het lokaal bestuur werd door raadslid Tom Werner namens fractie N-VA volgend agendapunt aan de dagorde van de gemeenteraad van 15 juni 2023 toegevoegd, luidende als volgt:

 

Feiten en context

In april en mei tekenden meer dan 400 mensen een petitie tegen de mogelijke verkoop van het Ontmoetingscentrum in Meensel-Kiezegem. De initiatiefnemers van de petitie ondernamen deze actie om een antwoord te bieden aan de ongerustheid rond een mogelijke verkoop van de gemeentelijke zaal in Meensel-Kiezegem als gevolg van een aantal tussenkomsten van leden van het college van burgemeester en schepenen tijdens de gemeenteraad.

 

Op 17 mei overhandigde de initiatiefnemers van de petitie het document aan het gemeentebestuur. De initiatiefnemers en de ondertekenaars van de petitie vragen aan het gemeentebestuur om werk te maken van een onderbouwd beleidsplan omtrent het Ontmoetingscentrum met respect voor de burgers en gebruiksgroepen. Dit beleidsplan dient gebaseerd te zijn op 1. Een gedegen lokale behoefteanalyse i.v.m. het gebruik van het OC en 2. Een zorgvuldig begeleid inspraak- en participatieproces van burgers en gebruikers van de zaal.

 

De petitie werd bij de overhandiging tevens ondertekend door de burgemeester, de schepen van vrije tijd en de fractievoorzitter van N-VA.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet betreffende het Lokaal Cultuurbeleid

         Bovenlokaal Cultuurdecreet

         Het voorstel van raadslid Tom Werners, namens de N-VA fractie

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het centrum in Meensel-Kiezegem en de omgeving errond wordt vaak gebruikt door de lokale gemeenschap. Er is een speelweide voor kinderen, de faciliteit voor wipschieten en het lokaal van de KLJ. Het OC als zaaltje wordt vaak gebruikt voor familiefeesten, communiefeesten, koffietafels en fuiven. Tal van verenigingen zijn afhankelijk van de zaal voor hun werking. Zaal 't Jongensschool in Tielt en de andere gemeentelijke zalen vervullen dezelfde functie in hun buurten. Het zijn dan ook belangrijke verbindingspunten voor het sociaal leven in de verschillende delen van onze gemeente.

 

De initiatiefnemers willen met hun actie vooral een signaal geven aan de politiek om de stem van de bevolking mee te nemen in hun plannen rond het OC en de dienstverlening in de gemeente. De N-VA fractie stelt dan ook voor om gehoor te geven aan de oproep van de initiatiefnemers en de ondertekenaars van de petitie.

 

Overwegende het belang van de gemeentelijke zalen voor het verenigingsleven en het sociaal weefsel in de gemeente.

 

Gelet op het pleidooi van de initiatiefnemers en de ondertekenaars van de petitie.

 

De oorspronkelijke (niet-geamendeerde) tekst van (het besluit van) de N-VA-motie luidde: "De Gemeenteraad verzoekt het College van Burgemeester en Schepenen om werk te maken van een onderbouwd beleidsplan omtrent alle gemeentelijke zalen met respect voor de burgers en gebruiksgroepen. Dit beleidsplan dient gebaseerd te zijn op 1. Een gedegen lokale behoefteanalyse rond elk van de gemeentelijke zalen en 2. Een zorgvuldig begeleid inspraak- en participatieproces van burgers en gebruikers van de gemeentelijke zalen."

 

Volgend amendement 1 wordt (als besluit) voorgelegd aan de gemeenteraad (vanuit fracties Open Vld en CD&V): "De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om werk te maken van een onderbouwd beleidsplan omtrent de gemeentelijke zalen, zoals deze zijn opgenomen in het retributiereglement voor het gebruik van de culturele infrastructuur van 21/12/2017, met respect voor de burgers en gebruiksgroepen. Dit beleidsplan baseert zich op de omgevingsanalyse die de administratie in 2024 zal voorbereiden, en die op vraag van de gemeenteraad specifieke aandacht zal besteden aan deze gemeentelijke zalen. De bepalingen zoals vermeld in de beleidsnota van december 2019 omtrent site De Maere blijven echter van toepassing."

 

Volgend (sub)amendement 2 wordt (als besluit) voorgelegd aan de gemeenteraad (vanuit fractie Vooruit): "De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om dringend werk te maken van een onderbouwd beleidsplan omtrent de gemeentelijke zalen, zoals deze zijn opgenomen in het retributiereglement voor het gebruik van de culturele infrastructuur van 21/12/2017, met respect voor de burgers en gebruiksgroepen. Dit beleidsplan baseert zich op de omgevingsanalyse die de administratie in 2024 zal voorbereiden, en die op vraag van de gemeenteraad specifieke aandacht zal besteden aan deze gemeentelijke zalen. De bepalingen zoals vermeld in de beleidsnota van december 2019 omtrent site De Maere blijven echter van toepassing."

 

Volgend (sub)amendement 3 wordt (als besluit) voorgelegd aan de gemeenteraad (vanuit fractie N-VA): "De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om dringend werk te maken van een onderbouwd beleidsplan omtrent de gemeentelijke zalen, zoals deze zijn opgenomen in het retributiereglement voor het gebruik van de culturele infrastructuur van 21/12/2017, met respect voor de burgers en gebruiksgroepen. Dit beleidsplan baseert zich op een gedegen lokale behoefteanalyse rond elk van de gemeentelijke zalen en een zorgvuldig begeleid inspraak- en participatieproces van burgers en gebruikers van de gemeentelijke zalen."

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

(Oorspronkelijk) Voorstel tot motie

 

Besluit:

over amendement 111 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Marleen De Vry, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
6 onthoudingen: Tom Werner, Birgit Berlanger, Jo Smekens, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx en Filip Broos.
 

 

over (sub)amendement 27 stemmen voor: Tom Werner, Birgit Berlanger, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx en Filip Broos.
10 stemmen tegen: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
 

 

over (sub)amendement 37 stemmen voor: Tom Werner, Birgit Berlanger, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx en Filip Broos.
10 stemmen tegen: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
 

 

over de globaliteit van de tekst - met integratie van amendement 110 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
7 onthoudingen: Tom Werner, Birgit Berlanger, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx en Filip Broos.
De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om werk te maken van een onderbouwd beleidsplan omtrent de gemeentelijke zalen, zoals deze zijn opgenomen in het retributiereglement voor het gebruik van de culturele infrastructuur van 21/12/2017, met respect voor de burgers en gebruiksgroepen. Dit beleidsplan baseert zich op de omgevingsanalyse die de administratie in 2024 zal voorbereiden, en die op vraag van de gemeenteraad specifieke aandacht zal besteden aan deze gemeentelijke zalen. De bepalingen zoals vermeld in de beleidsnota van december 2019 omtrent site De Maere blijven echter van toepassing." "

De Gemeenteraad verzoekt het College van Burgemeester en Schepenen om werk te maken van een onderbouwd beleidsplan omtrent alle gemeentelijke zalen met respect voor de burgers en gebruiksgroepen.

 

Publicatiedatum: 26/09/2023