Gert Van denstorme Kurt Yskout Raf Alaerts Agnes Van de Gaer Rudi Beeken Gunther Clinckx Gerry Caluwaerts Filip Broos Fons Lemmens Jan Loddewykx Yvette Duerinckx Jo Smekens Germaine Willems Kris Cornelissen Manuela Vervoort Tom Werner Marleen De Vry Gert Van denstorme Raf Alaerts Agnes Van de Gaer Rudi Beeken Gunther Clinckx Gerry Caluwaerts Filip Broos Fons Lemmens Jan Loddewykx Yvette Duerinckx Jo Smekens Germaine Willems Kris Cornelissen Manuela Vervoort Tom Werner Marleen De Vry Jan Loddewykx Manuela Vervoort Gert Van denstorme Gunther Clinckx Tom Werner Fons Lemmens Kris Cornelissen Agnes Van de Gaer Gerry Caluwaerts Jo Smekens Filip Broos Raf Alaerts Rudi Beeken Germaine Willems Yvette Duerinckx Marleen De Vry aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 1 Goedgekeurd
Gemeenteraad 20 juni 2024
Goedkeuring notulen vorige gemeenteraad
Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 17 juni 2021, zoals gewijzigd op 17 maart 2022, 16 maart 2023 en 18 januari 2024, keurt de gemeenteraad de notulen van de zitting van 16 mei 2024 goed.
Bijlagen
● Ontwerpnotulen gemeenteraad van 16 mei 2024 (via Meeting.mobile).
● Audioverslag GR van 16 mei 2024.
● Index audioverslag GR van 16 mei 2024.
● Mondelinge vragen GR en OR 16 mei 2024.
● Agenda gemeenteraad van 20 juni 2024.
" "
Gemeenteraad 20 juni 2024
Kennisneming standpunt door gouverneur n.a.v. klacht plaatsing reclamepanelen zonder vergunning
Motivering
Feiten en context
Het gemeentebestuur ontving eerder een brief van de gouverneur over een klacht aangaande de plaatsing van reclamepanelen zonder vergunning in de omgeving Bremberg-Bronstraat.
Bij briefwisseling van 2 mei 2024 aan de gouverneur antwoordde het college van burgemeester en schepenen op deze klacht en argumenteerde men zijn zienswijze.
Er werd een brief ontvangen met uitsluitsel over het onderzoek van de gouverneur/ABB op 16 mei 2024 met een aantal administratieve bedenkingen, aanbevelingen en instructies van de gouverneur.
Ingevolge artikel 333, tweede lid van het DLB moeten alle opmerkingen en het definitief antwoord van de toezichthoudende overheid (bij een klacht tegen een besluit van een gemeente-overheid), zoals bezorgd door de toezichthoudende overheid aan de betrokken gemeente-overheid, ter kennis worden gebracht van de eerstvolgende (nuttige) vergadering van de raad.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Ingevolge artikel 333, tweede lid van het DLB moeten alle opmerkingen en het definitief antwoord (bij een klacht tegen een besluit van een gemeente-overheid), zoals bezorgd door de toezichthoudende overheid aan de betrokken gemeente-overheid, ter kennis worden gebracht van de eerstvolgende (nuttige) vergadering van de raad.
De opmerkingen en beslissing van de gouverneur betreffen een klacht rond de plaatsing van reclamepanelen zonder vergunning.
Financiële gevolgen
Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.
Bijlagen
Brief van de gouverneur van 16 mei 2024 (met antwoord over de klacht en als bijlage zijn antwoord aan de klachtindiener)
Besluit:
De gemeenteraad neemt in toepassing van artikel 333, tweede lid van het DLB kennis van de brief van de gouverneur van 16 mei 2024 en zijn antwoord over de klacht m.b.t. het plaatsen van reclamepanelen zonder vergunning." "
De gemeenteraad neemt in toepassing van artikel 333, tweede lid van het DLB kennis van de brief van de gouverneur van 16 mei 2024 en zijn antwoord over de klacht m.b.t. het plaatsen van reclamepanelen zonder vergunning.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Kennisgeving ex artikel 284 DLB vernietiging beslissing rooilijnplan Houwaartsebergweg
Motivering
Feiten en context
Het college van burgemeester en schepenen nam op 28 mei 2024 kennis van het schrijven van het Departement Mobiliteit & Openbare Werken van 23 mei 2024 (ingekomen op 23 mei 2024) betreffende het Ministerieel besluit van Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken van 26 april 2024 aangaande het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Tielt-Winge van 16 november 2023 houdende de definitieve vaststelling van het rooilijnplan voor de Houwaartsebergweg.
Aangezien het een vernietiging betreft, dient een formele kennisgeving aan de gemeenteraad te geschieden.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Gemeenteraadsbeslissing van 16 november 2023 de definitieve vaststelling van het rooilijnplan voor de Houwaartsebergweg.
● Ministerieel besluit van 26 april 2024 betreffende het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Tielt-Winge van 16 november 2023 houdende de definitieve vaststelling van het rooilijnplan voor de Houwaartsebergweg.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Peeters nam op 26 april 2024 een Ministerieel besluit houdende de vernietiging van de gemeenteraadsbeslissing 16 november 2023. Deze beslissing is gesteund op het volgende motief: De bestreden beslissing herleidt het oorspronkelijk tracé met een breedte van 1,6 meter tot een breedte van 1 meter, zonder na te gaan of dit versmald tracé nog voldoet aan de doelstellingen en principes van de artikelen 3, 4 en 6 van het Decreet Gemeentewegen. In meerdere bezwaarschriften wordt gesteld dat de beschikbare ruimte slechts 0,5 meter is. Gelet hierop is de aanpassing van de wegenisbreedte van de voorziene 1,6 meter naar een wegenisbreedte van 1 meter aanzienlijk, waartoe het niet onredelijk is om aan te nemen dat deze wijziging een impact kan hebben op de beoordeling van de verkeersveiligheid, toegankelijkheid en de beschikbare ruimte.
*****
Artikel 284 §1 van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt:
De algemeen directeur vermeldt de intrekking van een besluit, de vernietiging of de niet-goedkeuring van een besluit door een toezichthoudende overheid in de notulen van de gemeenteraad of van het college van burgemeester en schepenen.
De algemeen directeur brengt de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen daarvan op de hoogte op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen.
Deze formele kennisgeving aan de gemeenteraad valt te situeren binnen deze procedure.
De algemeen directeur zal tevens een door het decreet vereiste (volgende) kantmelding ("Kantmelding artikel 284 DLB - besluit vernietigd door het Ministerieel besluit van de Vlaams minister voor mobiliteit en openbare werken van 26 april 2024") aanbrengen in de definitieve notulen van de gemeenteraad van 16 november 2023 (agendapunt 11), waardoor dit besluit geacht wordt nooit te hebben bestaan.
*****
De procedure zal worden hernomen en er wordt een nieuwe beslissing geagendeerd op de gemeenteraad van 19 september 2024 met (bijkomende) argumentatie van de gemeenteraadsbeslissing die tegemoet komt aan de vernietigingsgronden van het Ministerieel besluit van 26 april 2024. De door de gemeente aangestelde landmeter Intertopo zal daartoe worden gelast met de opdracht tot opmaak van een nieuw opmetingsplan/rooilijnplan voor de Houwaartsebergweg, waarbij in de logica van voorgeschiedenis van het dossier (eerdere gerechtelijke beslissing en beleidsbeslissingen) er moet worden uitgegaan van een expliciet aangeduide (en op het nieuwe plan ingetekende) breedte van de kwestieuze weg van 1 meter met toevoeging 2 keer (langs beide zijden) van een zone non-aedificandi van 50 cm.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
Ministerieel besluit van 26 april 2024
Besluit:
De gemeenteraad neemt kennis van Ministerieel besluit van de Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken van 26 april 2024 betreffende het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Tielt-Winge van 16 november 2023 houdende de definitieve vaststelling van het rooilijnplan voor de Houwaartsebergweg." "
De gemeenteraad neemt kennis van Ministerieel besluit van de Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken van 26 april 2024 betreffende het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Tielt-Winge van 16 november 2023 houdende de definitieve vaststelling van het rooilijnplan voor de Houwaartsebergweg.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Kennisgeving ex artikel 284 DLB vernietiging beslissing gedeeltelijke afschaffing gemeenteweg 1 Tielt Lijkstraet / Blerebergstraat
Motivering
Feiten en context
Het college van burgemeester en schepenen nam op 4 juni 2024 kennis van het schrijven van het Departement Mobiliteit & Openbare Werken van 26 april 2024 betreffende het Ministerieel besluit van Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken van 26 april 2024 aangaande het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Tielt-Winge van 16 november 2023 houdende de gedeeltelijke afschaffing gemeenteweg 1 Tielt Lijkstraet / Blerebergstraat.
Aangezien het een vernietiging betreft, dient een formele kennisgeving aan de gemeenteraad te geschieden.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Gemeenteraadsbeslissing van 16 november 2023 houdende de gedeeltelijke afschaffing van gemeenteweg 1 Tielt.
● Ministerieel besluit van 26 april 2024 betreffende het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Tielt-Winge van 16 november 2023 houdende de gedeeltelijke afschaffing van gemeenteweg 1 Tielt Lijkstraet/Blerebergstraat.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Peeters nam op 26 april 2024 een Ministerieel besluit houdende de vernietiging van de gemeenteraadsbeslissing 16 november 2023.
Deze vernietigingsbeslissing is gesteund op volgende motieven:
De opheffing van gemeenteweg 1 zou louter ten dienste staan van het private belang.
De beslissing genomen binnen de doelstellingen en principes van de artikelen 3 en 4 van het decreet Gemeentewegen laat toe dat een privaat belang gediend wordt, dit in zoverre dit privaat belang niet de uitsluitende dan wel doorslaggevende reden uitmaakt waarvoor de aanpassing van het gemeentelijk wegennet ingegeven wordt.
De bestreden beslissing berust haar motieven op het bestaande feitelijke onbruik, ontstaan door een op 21 augustus 1980 goedgekeurde gedeeltelijke afschaffing van deze wegenis. Gelet op het doodlopend karakter motiveert de gemeenteraad dan ook dat een verder behoud geen maatschappelijke meerwaarde zou creëren, gelet er op heden reeds geen openbaar gebruik plaatsvindt.
De beroepsindiener dient dan ook bijgetreden te worden dat de bestreden beslissing geen motieven aanbrengt waarom een verplaatsing niet de voorkeur zou genieten boven een opheffing, zoals ook door het Decreet Gemeentewegen vereist wordt. De mogelijkheid van een verplaatsing wordt, behoudens een stijlformule, niet gemotiveerd.
Dit is des te treffender aangezien de bestreden beslissing aangeeft dat hoewel het af te schaffen gedeelte van gemeenteweg nr. 1 geen openbaar gebruik kent, en wegens het doodlopend karakter geen meerwaarde zou kunnen betekenen in het gemeentelijk wegennet, er tegelijk aangegeven wordt dat er een feitelijk (openbaar) gebruik plaatsvindt langs de oprit van de woning gelegen te Blerebergstraat 155.
De kosten die gepaard gaan met de aanpassingen van het gemeentelijk wegennet waren niet gekend tijdens het openbaar onderzoek.
Uit de memorie van toelichting blijkt dat het Decreet Gemeentewegen net als doelstelling heeft om, in tegenstelling tot de Buurtwegenwet, de financiële gevolgen zo vroeg mogelijk kenbaar te maken. Reden waartoe artikel 20, §3, van het Decreet Gemeentewegen dan ook bepaalt dat het grafisch plan tot opheffing de meerwaardevergoeding dient te bevatten.
Echter blijkt uit nazicht van het grafisch plan dat ter inzage lag tijdens het openbaar onderzoek dat hierop de meerwaardevergoeding, zoals bedoeld in artikel 20, §3 juncto artikel 28 van het Decreet Gemeentewegen, niet weergegeven wordt. Noch blijkt dat er enig ander stuk ter inzage lag waaruit de financiële implicaties zouden blijken. Dit terwijl uit de bestreden beslissing blijkt dat een schattingsverslag door Intertopo Landmetersbureau opgesteld werd op 25 september 2023 en dit aldus ter inzage had kunnen liggen tijdens het openbaar onderzoek.
*****
Artikel 284 §1 van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt:
De algemeen directeur vermeldt de intrekking van een besluit, de vernietiging of de niet-goedkeuring van een besluit door een toezichthoudende overheid in de notulen van de gemeenteraad of van het college van burgemeester en schepenen.
De algemeen directeur brengt de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen daarvan op de hoogte op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen.
Deze formele kennisgeving aan de gemeenteraad valt te situeren binnen deze procedure.
De algemeen directeur zal tevens een door het decreet vereiste (volgende) kantmelding ("Kantmelding artikel 284 DLB - besluit vernietigd door het Ministerieel besluit van de Vlaams minister voor mobiliteit en openbare werken van 26 april 2024") aanbrengen in de definitieve notulen van de gemeenteraad van 16 november 2023 (agendapunt 12), waardoor dit besluit geacht wordt nooit te hebben bestaan.
*****
De procedure zal worden hernomen en er wordt een nieuwe beslissing geagendeerd op de gemeenteraad van 19 september 2024 met (bijkomende) argumentatie van de gemeenteraadsbeslissing die tegemoet komt aan de vernietigingsgronden van het Ministerieel besluit van 26 april 2024.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
Ministerieel besluit van 26 april 2024
Besluit:
De gemeenteraad neemt kennis van Ministerieel besluit van de Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken van 26 april 2024 betreffende het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Tielt-Winge van 16 november 2023 houdende de gedeeltelijke afschaffing van gemeenteweg 1 Tielt Lijkstraet/Blerebergstraat." "
De gemeenteraad neemt kennis van Ministerieel besluit van de Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken van 26 april 2024 betreffende het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Tielt-Winge van 16 november 2023 houdende de gedeeltelijke afschaffing van gemeenteweg 1 Tielt Lijkstraet/Blerebergstraat.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Kennisneming periodieke rapportering regiowerking
Motivering
Feiten en context
Door inwerkingtreding van het regiodecreet van 3 februari 2023 wordt elke Vlaamse gemeente ingedeeld in één referentieregio. Er zijn 15 referentieregio’s: Tielt-Winge bevindt zich in de regio Oost-Brabant.
Het regiodecreet is van toepassing op intergemeentelijke samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid. De aandacht kan hierbij gaan naar het versterken van de regionale samenwerking en het aanpakken van de maatschappelijke uitdagingen.
In de praktijk schrijft de voorzitter van de gemeenteraad op grond van artikel 8 van het Regiodecreet de regiowerking minstens twee keer per jaar in op de agenda van de gemeenteraad opdat die raad zou kunnen waken over de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op de regiowerking.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Decreet over regiovorming en tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur van 3 februari 2023 (publicatie in Belgisch Staatsblad van 9 maart 2023).
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
De voorzitter van de gemeenteraad schrijft op grond van artikel 8 van het Regiodecreet de regiowerking minstens twee keer per jaar in op de agenda van de gemeenteraad opdat die raad zou kunnen waken over de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op de regiowerking.
De gebruikelijke verslagen van de beleidsorganen (raden van bestuur, algemene vergaderingen, directiecomités, ...) van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid kunnen steeds geconsulteerd worden in de (bijlagen bij de) notulen van college en vast bureau of worden op het moment van mandaatbepalingen sowieso apart voorgelegd aan de raad.
Bij deze periodieke agendering is het de bedoeling om 'aparte' rapporteringsdocumenten rond regiowerking voor te leggen aan de raad.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
● Verslagen burgemeestersoverleg 20/10/2023, 26/1/2024 en 26/4/2024
● Nota ruimte voor bedrijvigheid
Besluit:
De gemeenteraad neemt kennis in het kader van de periodieke rapportering m.b.t. de regiowerking kennis van:
● Verslagen burgemeestersoverleg 20/10/2023, 26/1/2024 en 26/4/2024
● Nota ruimte voor bedrijvigheid burgemeestersoverleg" "
Kennisneming periodieke rapportering regiowerking.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Kennisneming jaarverslag informatieveiligheid 2023 en veiligheidsplan 2024 - 2026
Motivering
Feiten en context
Dimitri Ceyssens, externe functionaris gegevensbescherming (DPO) voor het lokaal bestuur Tielt-Winge, heeft het jaarverslag 2023 toegestuurd alsook het veiligheidsplan 2024 - 2026.
Juridische gronden
● Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer.
● Besluit van de Vlaamse Regering van 23 november 2018 betreffende de functionarissen voor gegevensbescherming.
Adviezen
Positief advies van de informatieveiligheidscel van het lokaal bestuur Tielt-Winge.
Argumentatie
Het lokaal bestuur Tielt-Winge volgt een traject in het kader van informatieveiligheid en dit aangeboden door VERA.
Informatiebeveiliging is het geheel aan beheersmaatregelen die er voor zorgen dat de vertrouwelijkheid, de integriteit en de beschikbaarheid van alle vormen van informatie - zowel elektronische, digitale als papieren vorm - behouden blijven, met als doel de continuïteit van de informatie en de informatievoorziening te waarborgen en de eventuele gevolgen van informatiebeveiligingsincidenten tot een acceptabel, vooraf bepaald niveau te beperken.
Het informatieveiligheidsbeleid wordt periodiek, of zodra zich belangrijke wijzigingen voordoen, beoordeeld en zo nodig bijgesteld. Bij een actualisatie worden nieuwe ontwikkelingen op het terrein van de bedrijfsvoering en op het terrein van informatieveiligheid en privacy meegenomen.
Er dient elk jaar, conform het besluit van de Vlaamse Regering van 23 november 2018, een jaarverslag inzake informatieveiligheid opgesteld te worden door de aangesteld functionaris gegevensbescherming met een beschrijving van de uitgevoerde werkzaamheden en werkpunten van het meerjarige informatieveiligheidsplan.
In 2023 werden verscheidene plaatsbezoeken uitgevoerd met vaststellingen en adviezen voor deze locaties in het kader van informatieveiligheid. Eind 2022 werden vooral de cyberaanvallen bij de besturen de prioriteit, net zoals de preventieve maatregelen die we als bestuur konden nemen. De DPO en VERA hebben hiervoor de nodige adviezen uitgewerkt, maatregelen werden besproken en verder opgevolgd door de informatieveiligheidscel. Binnen ons bestuur waren het operationeel beheer en beveiliging, zowel de logische toegangs- als communicatiebeveiliging, prioritair. De database rond verwerkersovereenkomsten en protocollen werden aangevuld na het nodige advies van de DPO.
Het betaamt dat de raad om redenen van transparantie formeel in kennis wordt gesteld van dit rapport.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
● Jaarverslag informatieveiligheid 2023 voor lokaal bestuur Tielt-Winge
● Veiligheidsplan 2024 - 2026
Besluit:
De gemeenteraad gaat over tot kennisneming van het jaarverslag informatieveiligheid 2023 van lokaal bestuur Tielt-Winge en het veiligheidsplan 2024 - 2026 als bijlage." "
Kennisneming jaarverslag informatieveiligheid 2023 en veiligheidsplan 2024 - 2026.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Mandatering stad Brugge als opdrachtencentrale en afname van de raamovereenkomst 'ICT-materiaal' in het kader van aankopen voor het security-project
Motivering
Feiten en context
De stad Brugge treedt op als opdrachtencentrale voor de aankoop van ICT-producten en diensten en biedt andere overheden de mogelijkheid hierop beroep te doen. Door het grote succes van het vorige raamcontract hebben andere lokale besturen, ziekenhuizen, politie- en brandweerzones, Vlaamse en Federale entiteiten alsook een aantal organisaties in het Brusselse en Waalse gewest de weg gevonden naar het raamcontract van de stad Brugge. Zo ook ons bestuur. Dankzij de samenwerking met de vele partners kunnen zeer competitieve prijzen afgedwongen worden bij de huidige leveranciers. Dit contract is gekend in de markt en heeft eveneens een zeer goede naam. De opdracht betreft een toetreding tot een raamovereenkomst voor aankoop van netwerken securitycomponenten. Aangezien het aantal aanvallen, van buitenaf, op het netwerk van lokale besturen met stijgende lijn toeneemt, is het belangrijk om voldoende bescherming in te bouwen op elk niveau. SecureDNS is een multi-vendor oplossing en verzamelt informatie van alle toonaangevende cybersecurity-vendoren, honeypotdiensten en plaatselijke cybersecurity-agentschappen. Er is automatische monitoring en meldingen. De securitystatus kan bijgehouden worden in een dashboard.
Juridische gronden
● Bestuursdecreet van 7 december 2018.
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.
● Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.
● Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
● Koninklijk Besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.
● Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.
● Gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2019 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.
● Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 9 juli 2019 betreffende de goedkeuring van de gunningswijze van opdrachten dagelijks bestuur (aanvaarde factuur).
Adviezen
Positief advies van het afdelingshoofd ondersteunende diensten.
Argumentatie
De wereld verandert sneller dan ooit en de technologische complexiteit die ons omringt groeit exponentieel. Een evolutie die veel vragen oproept. We kunnen het ons vandaag niet meer veroorloven om te kiezen. Tegenwoordig moeten we 'en-en' denken. De operationele IT ontlasten en innoveren met het oog op morgen.
Via het raamcontract Brugge kunnen lokale besturen en heel wat andere gerelateerde diensten en instellingen zich inschrijven voor hardware, software en diensten. De zes loten gegund aan Inetum-Realdolmen zijn:
● Perceel 1: Leveren van desktop hardware, randapparatuur en supplies (tot 6 december 2024)
● Perceel 2: Leveren van software (tot 21 november 2024)
● Perceel 3: Leveren van consultancy systeemondersteuning infrastructuur (tot 12 maart 2025)
● Perceel 6: Netwerk- en securitycomponenten (tot 12 maart 2025)
● Perceel 8: Servers en storage (tot 12 maart 2025)
● Perceel 11: Audiovisuele oplossingen (tot 6 december 2024)
De afname van de raamovereenkomst betreft hoofdzakelijk perceel 6 (netwerk- en securitycomponenten). Het lokaal bestuur kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruik maken, waardoor zij krachtens artikel 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren. Dit houdt in dat elke deelnemende organisatie op basis van de overeenkomst eigen bestellingen kan plaatsen en aankopen kan doen tegen dezelfde voorwaarden. Elk perceel in de raamovereenkomst heeft een looptijd van drie jaar, driemaal met een jaar verlengbaar. De einddatum van de huidige overeenkomst is eind 2024 - begin 2025 (afhankelijk van het lot). De raamovereenkomst is niet exclusief: dit impliceert dat een deelnemend bestuur de vrijheid behoudt om een bepaalde aankoop niet langs het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten oplegt, te voeren. Een bestuur kan ook niet verplicht worden tot afname.
Voor ons bestuur is het interessant deel te nemen aan deze opdrachtencentrale omwille van de volgende redenen:
● De in de opdrachtencentrale voorziene ICT-producten voldoen aan de verschillende behoeften van ons bestuur.
● Ons bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren, wat een administratieve vereenvoudiging en financiële besparing betekent.
● Als bestuur alleen kan je onmogelijk dezelfde prijzen en voorwaarden bedingen als deze in de opdrachtencentrale.
● De stad Brugge beschikt over know-how en technische expertise inzake het voeren van raamovereenkomsten met betrekking tot ICT-producten.
● Door deel te nemen aan de raamovereenkomst van de stad Brugge beschikt ons bestuur over de mogelijkheid om bij een eventuele aankoop prijzen en diensten met elkaar te vergelijken en het meest voordelige aanbod te kiezen zonder daarvoor een uitgebreide procedure te hoeven voeren.
Financiële gevolgen
De nodige budgetten zijn voorzien in het budgetjaar 2024 van het meerjarenplan. De geraamde kosten zijn ongeveer 4.000 euro.
Bijlagen
● Bestek Stad Brugge
● Toewijzing perceel 6
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad gaat akkoord om de stad Brugge te mandateren als opdrachtencentrale en de raamovereenkomst 'ICT-materiaal' (perceel 6: Netwerk- en securitycomponenten) met de stad Brugge af te sluiten. De afname van de raamovereenkomst is mogelijk tot 12 maart 2025.
Artikel 2
De geraamde waarde voor deze opdracht is op basis van vermoedelijke hoeveelheden naargelang het security-project en andere aankopen in het kader van het netwerk.
Artikel 3
De nodige budgetten zijn ingeschreven in de budgetten onder beleidsitem 011901 - rekeningnummer 24100100.
Artikel 4
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.
Artikel 5
Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de Stad Brugge en Inetum-Realdolmen.
Artikel 6
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de desbetreffende bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "
Mandatering stad Brugge als opdrachtencentrale en afsluiten raamovereenkomst ICT-materiaal.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Wijziging rechtspositieregeling voor de personeelsleden van het lokaal bestuur Tielt-Winge
Motivering
Feiten en context
De rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge is een dynamisch instrument dat op regelmatige basis onderworpen is aan een evaluatie.
De rechtspositieregeling, met haar talrijke en belangrijke bijlagen, is het normerende en geïntegreerde HR-instrument, die het kader vormt voor het personeel van de gemeente en het OCMW Tielt-Winge.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 houdende de vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen.
● Besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd.
● Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel.
● Beslissing van de gemeenteraad van 21 december 2023 houdende de wijziging van de rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge.
● Beslissing van de gemeenteraad van 18 november 2021 houdende het gezamenlijk organogram voor het lokaal bestuur Tielt-Winge.
Adviezen
Het protocol werd ondertekend door de vakbondsorganisaties.
Argumentatie
De rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge is een dynamisch instrument dat op regelmatige basis onderworpen is aan een evaluatie.
De rechtspositieregeling, met haar talrijke en belangrijke bijlagen, is het normerende en geïntegreerde HR-instrument, die het kader vormt voor het personeel van de gemeente en het OCMW Tielt-Winge. De rechtspositieregeling is een dynamisch document waarbij we streven naar modern personeelsbeleid in het kader van de geldende wetgeving. Aanpassing van dit document op regelmatige basis is dan ook noodzakelijk.
Het betreft in casu aanpassingen m.b.t. loopbaan en selectieprocedure, evaluatie, administratieve anciënniteiten, jaarlijkse vakantie en verlof wegens arbeidsongeschiktheid.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
● Ondertekend protocol
● Rechtspositieregeling
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad stelt de wijzigingen van de rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge (als bijlage bij deze beslissing en er integraal deel van uitmakend) vast.
Artikel 2
De datum van inwerkingstreding is vastgesteld op 1 juli 2024. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.
Artikel 3
Dit reglement wordt bekend gemaakt conform artikel 285 van het decreet over het lokaal bestuur.
Artikel 4
Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg.
Artikel 5
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur, inzonder artikel 330." "
Wijziging RPR - 20240620.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Aanpassing reglement animatoren grabbel- en swappas
Motivering
Feiten en context
Voor de organisatie van de grabbelpas en de swappas worden er animatoren aangesteld. Het bepalen van de vergoedingen wordt geregeld in een animatorenreglement.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Gemeenteraadsbeslissing van 17 juni 2021.
Adviezen
Geen adviezen
Argumentatie
Er moet een aanpassing gebeuren aan het animatorenreglement voor de grabbel- en swappas, dit om meerdere jongeren aan te trekken als (hoofd)animator. Het reglement is zo opgesteld dat we het volgen van een cursus zeker blijven aanmoedigen maar het is geen verplichting meer. Ervaring kan soms beter zijn dan het volgen van een cursus. Ook de bedragen werden aangepast en er werden twee categorieën toegevoegd. (stagiaires hoofdanimatoren zonder attest en hoofdanimatoren zonder attest).
Financiële gevolgen
Geen direct toewijsbare financiële gevolgen.
Bijlagen
Reglement animatoren grabbel- en swappas
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
§1. De gemeenteraad keurt het animatorenreglement voor de grabbel- en swappas goed.
§2. Het reglement luidt als volgt:
ANIMATORENREGLEMENT SPEELPLEIN / GRABBELPAS / SWAPPAS LOKAAL BESTUUR TIELT-WINGE (versie 20.06.2024)
ARTIKEL 1
Voor de organisatie van speelplein, grabbelpas en swappas wordt het College gemachtigd om animatoren, stagiaires, hulpanimatoren en hoofdanimatoren aan te stellen als begeleiders.
ARTIKEL 2
Per week worden er twaalf animatoren/ stagiaires en drie hoofdanimatoren aangesteld, afhankelijk van het aantal deelnemers. Eventueel kunnen er extra hulpanimatoren worden ingeschakeld, naargelang de activiteiten en de behoeften. Alle begeleiders worden beschouwd als vrijwilligers en ontvangen afhankelijk van hun functie een vrijwilligersvergoeding. De jeugddienst kan te allen tijde animatoren weigeren.
ARTIKEL 3 – Hulpanimatoren
Hulpanimatoren helpen de animatoren met de begeleiding van de activiteiten. Deze personen zullen nooit alleen activiteiten begeleiden met een groep kinderen, maar zijn altijd vergezeld van een (hoofd)animator. Hulpanimatoren kunnen zich engageren per dag en krijgen geen onkostenvergoeding.
De hulpanimatoren voldoen aan volgende voorwaarden:
● Minstens 16 jaar worden in het desbetreffende werkjaar.
● Enkele dagen op proef
● Kinderen mee begeleiden
● Gratis kracht (mag niet uitgebuit worden)
● Geen verplichting tot mee opruimen
● Dagelijks ’s morgens toelichting
ARTIKEL 4 – Stagiaires Animatoren zonder attest of diploma
Stagiaires animatoren bereiden mee de activiteiten voor, begeleiden mee de activiteiten met de kinderen en nemen deel aan de evaluatie. Zij engageren zich voor minstens één à twee weken (kan per dag maar moeten in totaal één à twee weken aanwezig zijn) en voldoen aan volgende voorwaarden:
● Minstens 16 jaar worden in het desbetreffende werkjaar.
● Worden dagelijks geëvalueerd
De vrijwilligersvergoeding voor stagiaires wordt vastgelegd op 12,00 EUR per dag.
ARTIKEL 5 – Stagiaires Animatoren met attest of diploma
Stagiaires animatoren bereiden mee de activiteiten voor, begeleiden mee de activiteiten met de kinderen en nemen deel aan de evaluatie. Zij engageren zich voor minstens één à twee weken (kan per dag maar moeten in totaal één à twee weken aanwezig zijn) en voldoen aan volgende voorwaarden:
● Minstens 16 jaar worden in het desbetreffende werkjaar.
● Moeten een cursus gevolgd hebben binnen het jeugd of sportwerk of een sport of pedagogische opleiding volgen.
● Worden dagelijks geëvalueerd
De vrijwilligersvergoeding voor stagiaires wordt vastgelegd op 15 euro per dag.
ARTIKEL 6 – Animatoren zonder attest of diploma
Animatoren bereiden de activiteiten voor, begeleiden de activiteiten met de kinderen en nemen deel aan de evaluatie. Deze animatoren kunnen zich engageren per dag en voldoen aan volgende voorwaarden:
● Minstens 17 jaar worden in het desbetreffende werkjaar
● Moeten minstens één jaar ervaring hebben in het jeugd- of sportwerk
● Worden dagelijks geëvalueerd
De vrijwilligersvergoeding voor animatoren zonder attest of diploma wordt vastgelegd op 20 euro per dag.
ARTIKEL 7 – Animatoren met attest of diploma
Animatoren bereiden de activiteiten voor, begeleiden de activiteiten met de kinderen en nemen deel aan de evaluatie. Deze animatoren kunnen zich engageren per dag en voldoen aan volgende voorwaarden:
● Minstens 17 jaar worden in het desbetreffende werkjaar.
● Moeten een attest animator in het jeugdwerk of trainersdiploma hebben of een sport of pedagogische opleiding volgen of in het bezit zijn van een sport – of pedagogisch diploma.
● Worden dagelijks geëvalueerd
De vrijwilligersvergoeding voor animatoren met attest of diploma wordt vastgelegd op 25 euro per dag.
ARTIKEL 8 – Stagiaires Hoofdanimatoren zonder attest of diploma
Stagiaires hoofdanimatoren staan in voor de coördinatie van het speelplein, Grabbelpas en Swappas. Dit gebeurt in samenspraak met de jeugddienst die de hoofdcoördinatie op zich neemt. De stagiaires hoofdanimatoren begeleiden en ondersteunen de animatoren en hulpanimatoren en zijn de gesprekspartner van de ouders. Stagiaires hoofdanimatoren kunnen zich engageren per dag, maar moeten één week aanwezig zijn. De stagiaires hoofdanimatoren voldoen aan volgende voorwaarden:
● Minstens 18 jaar zijn of 18 jaar worden in het desbetreffende jaar op het ogenblik van de begeleiding.
● 5 jaar ervaring binnen de gemeentelijke vakantiewerking Tielt-Winge en wordt door de coördinator gevraagd
● Verantwoordelijkheidszin
● Worden geëvalueerd door de hoofanimatoren en de coördinator
De vrijwilligersvergoeding voor stagiaires hoofdanimatoren zonder attest of diploma wordt vastgelegd op 27 euro per dag.
ARTIKEL 7 – Stagiaires Hoofdanimatoren met attest of diploma
Stagiaires hoofdanimatoren staan in voor de coördinatie van het speelplein, Grabbelpas en Swappas. Dit gebeurt in samenspraak met de jeugddienst die de hoofdcoördinatie op zich neemt. De stagiaires hoofdanimatoren begeleiden en ondersteunen de animatoren en hulpanimatoren en zijn de gesprekspartner van de ouders. Stagiaires hoofdanimatoren kunnen zich engageren per dag, maar moeten één week aanwezig zijn. De stagiaires hoofdanimatoren voldoen aan volgende voorwaarden:
● Minstens 18 jaar zijn of 18 jaar worden in het desbetreffende jaar op het ogenblik van de begeleiding.
● Minimum 3 jaar ervaring hebben binnen de gemeentelijke vakantiewerking van Tielt-Winge. Moeten hiervoor een cursus gevolgd hebben (hoofdanimator in het jeugdwerk) of in het bezit zijn van een sport – of pedagogisch diploma
● Verantwoordelijkheidszin
● Worden geëvalueerd door de hoofanimatoren en de coördinator
De vrijwilligersvergoeding voor stagiaires hoofdanimatoren met attest of diploma wordt vastgelegd op 30 euro per dag.
ARTIKEL 9 – Hoofdanimatoren zonder attest of diploma
Hoofdanimatoren staan in voor de coördinatie van het speelplein, Grabbelpas en Swappas. Dit gebeurt in samenspraak met de jeugddienst die de hoofdcoördinatie op zich neemt. De hoofdanimatoren begeleiden en ondersteunen de animatoren en hulpanimatoren en zijn de gesprekspartner van de ouders. Hoofdanimatoren kunnen zich engageren per dag. De hoofdanimatoren voldoen aan volgende voorwaarden:
● Minstens 18 jaar zijn op het ogenblik van de begeleiding.
● Minimum 5 jaar ervaring hebben binnen de gemeentelijke vakantiewerking van Tielt-Winge en worden gevraagd door de coördinator.
● Verantwoordelijkheidszin
● Worden geëvalueerd door de coördinator
De vrijwilligersvergoeding voor hoofdanimatoren zonder attest of diploma wordt vastgelegd op 37 euro per dag.
ARTIKEL 9 – Hoofdanimatoren met attest of diploma
Hoofdanimatoren staan in voor de coördinatie van het speelplein, Grabbelpas en Swappas. Dit gebeurt in samenspraak met de jeugddienst die de hoofdcoördinatie op zich neemt. De hoofdanimatoren begeleiden en ondersteunen de animatoren en hulpanimatoren en zijn de gesprekspartner van de ouders. Hoofdanimatoren kunnen zich engageren per dag. De hoofdanimatoren voldoen aan volgende voorwaarden:
● Minstens 18 jaar zijn op het ogenblik van de begeleiding.
● Minimum 3 jaar ervaring hebben binnen de gemeentelijke vakantiewerking van Tielt-Winge.
● Moeten geslaagd voor de cursus hoofdanimator in het jeugdwerk of in het bezit zijn van een sport – of pedagogisch diploma
● Verantwoordelijkheidszin
● Worden geëvalueerd door de coördinator
De vrijwilligersvergoeding voor hoofdanimatoren met attest of diploma wordt vastgelegd op 40 euro per dag.
Artikel 2
Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en treedt in werking volgens artikel 288 van het decreet over het lokaal bestuur.
Het reglement, zoals vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing van 17 juni 2021, wordt op datum van de inwerkingtreding van deze beslissing opgeheven.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.
Afschrift van dit reglement wordt bezorgd aan de personeelsdienst en de financiële dienst.
Artikel 4
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht, zoals blijkt uit artikels 330 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur." "
Goedkeuring animatorenreglement voor de grabbel- en swappas.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Aanpassing subsidiereglement toelagen kampen
Motivering
Feiten en context
Er is nood aan een update van het subsidiereglement toelagen kampen in functie van de fel gestegen prijzen van busvervoer.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Gemeenteraadsbeslissing van 16 september 2021 over de aanpassingen van de subsidiereglementen jeugd.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Subsidiereglement toelagen kampen: de bedragen worden verhoogd voor een totaalbedrag van 1.200 euro. Dit is een verhoging van 300 euro per vereniging, omdat de prijzen van de bussen sterk gestegen zijn en het inleggen van busvervoer voor de jeugdverenigingen een steeds grotere kost wordt.
Financiële gevolgen
Op budgetsleutel 64902500 - 075000 zal er in het meerjarenplan jaarlijks in 2024, 2025 en 2026 een bedrag van 1.200 euro extra voorzien worden voor kampvervoer.
Bijlagen
Er zijn geen bijlagen.
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad stelt het subsidiereglement 'toelagen kampen' vast, luidende als volgt:
Subsidiereglement toelagen kampen (versie 20.06.2024)
Art. 1: Binnen de perken van de budgetten, daartoe goedgekeurd in het meerjarenplan worden volgens onderstaande normen subsidies verleend ter ondersteuning van jeugdkampen.
Art. 2: Enkel de organisaties van Tielt-Winge die erkend zijn door het college van burgemeester en schepenen na gunstig advies van de jeugdraad, kunnen in aanmerking komen voor subsidiëring van de jeugdkampen.
Art. 3: Onder een jeugdkamp wordt verstaan:
een verblijf van minstens vijf dagen op verplaatsing, waaraan leden en bestuursleden deelnemen en waarbij activiteiten geprogrammeerd zijn en gedaan worden die zich binnen het jeugdwerk situeren.
Art. 4: Aanvraagprocedure
De aanvragen moeten volledig ingediend worden op de dienst sport en jeugd binnen de drie maanden na afloop van het kamp.
Modelformulieren zijn verkrijgbaar op de dienst sport en jeugd.
De aanvraag moet in elk geval de volgende gegevens bevatten:
Identificatie van het jeugdwerkinitiatief:
● Naam van de vereniging
● Adres van de lokalen
● Naam van de persoon die de aanvraag ondertekent
● Rekeningnummer van de organisatie waarop het subsidiebedrag mag gestort worden.
● Begin- en einddatum van het kamp
● Adres waar het kamp doorgaat
● Aantal deelnemers
Bijlagen:
● Deelnemerslijst met vermelding van naam
● Kopie van de huurovereenkomst
● Kopie van de uitnodiging of brochure of document met beknopte vermelding van het programma
Art. 5: Bepaling van de toelage
Voor kampen met 0 tot 70 deelnemers bedraagt de toelage 950 euro (was 650 euro).
Voor kampen met 70 of meer deelnemers wordt 1.200 euro (was 900 euro) toegekend.
Elk jeugdwerkinitiatief kan maximum 1 maal per jaar in aanmerking komen voor toelagen voor jeugdkampen.
Art. 6: Uitbetalingstermijn
De toelage wordt, na positief advies van de jeugdraad en goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen, op de rekening van het jeugdwerkinitiatief gestort voor 31 december van het jaar waarin het kamp plaatsvond.
Art. 7: Wisselwerking verschillende toelagen: indien het voorziene budget niet is uitgeput op het einde van het jaar kan dit gebruikt worden om een tekort bij andere toelagen aan te vullen. Het uiteindelijk resterende bedrag wordt overgeheveld naar de werkingssubsidies. Omgekeerd, als het budget voor kamptoelagen ontoereikend is, kan een restbedrag van kadervorming of projecten overgeheveld worden.
Artikel 2
Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en treedt in werking volgens artikel 288 van het decreet over het lokaal bestuur.
Het reglement, zoals vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing van 16 september 2021 (titel E), wordt op datum van de inwerkingtreding van deze beslissing opgeheven.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.
Artikel 4
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht, zoals blijkt uit artikels 330 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur." "
Goedkeuring aanpassingen subsidiereglement toelagen kampen.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Goedkeuring jaarverslag en jaarrekening 2023 ILV Academie Regio Tienen
Motivering
Feiten en context
In de overeenkomst Interlokale Vereniging Academie Regio Tienen (zoals vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing van 20 februari 2020, alsmede de wijzigingen/aanpassingen zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 15 september 2022) is voorzien in artikel 15 dat de deelnemende gemeenten jaarlijks de jaarrekening en het jaarverslag goedkeuren. Naar aanleiding van de vergadering van het beheerscomité van de ILV van 29 april 2024 waarop het jaarverslag en de jaarrekening 2023 werden goedgekeurd, liggen nu beide documenten voor ter goedkeuring.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Gemeenteraadsbeslissing van 20 februari 2020.
● Gemeenteraadsbeslissing van 15 september 2022.
Adviezen
Positief advies van het beheerscomité van de Interlokale Vereniging Academie Regio Tienen van 29 april 2024.
Argumentatie
De financiële afrekening conform artikel 15 van de ILV ART-overeenkomst geeft het volgende resultaat voor 2023:
Berekening gemeente-specifieke bijdrage 2023
● 10.925 euro versus werkelijke uitgave van 7.185,8 euro levert een positief saldo van 3.739,2 euro.
Berekening investeringsuitgaven 2023
● 9.507 euro versus werkelijke uitgave van 8.028,99 euro levert een positief saldo van 1.478,01 euro.
Overzicht overschot/tekort 2023
● Gemeente-specifieke bijdrage: + 3.739,2 euro
● Investeringsuitgaven: + 1.478,01 euro
● Algemene uitgaven: - 2.053 euro
Dit positieve resultaat 2023 wordt in mindering gebracht van de bijdrage 2025, zijnde in concreto 3.164,21 euro.
Financiële gevolgen
Er zijn geen (direct toewijsbare) financiële gevolgen.
Bijlagen
● Verslag vergadering beheerscomité ILV van 29/04/2024
● Evaluatieverslag en jaarrekening ILV ART 2023
● Ontwerpvoorstel begroting 2025.
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de bundel evaluatieverslag en jaarrekening 2023 Interlokale Vereniging Academie Regio Tienen goed.
Artikel 2
Een uittreksel van deze beslissing wordt overgemaakt aan de Interlokale Vereniging Academie Regio Tienen.
Artikel 3
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit wordt geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "
Goedkeuring jaarverslag en jaarrekening 2023 van de ILV Academie Regio Tienen.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Voorlopige vaststelling gedeeltelijke wijziging gemeentewegen 74 en 82 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem
Motivering
Feiten en context
Het Attenrodschenvoetpad is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem als weg nummer 74.
Deze weg is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen 1,65 meter breed.
De weg situeert zich tussen gemeenteweg 34 (zijstraat Binkomstraat) en de grens met de gemeente Glabbeek. Ter hoogte van de gemeentegrens maakt deze weg een verbinding met gemeenteweg 43 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Glabbeek.
Op het grondgebied van de gemeente Tielt-Winge maakt deze weg tevens een verbinding met de Attenrodestraat via gemeenteweg 80 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem.
De Kalenbergweg is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem als weg nummer 82.
Deze weg is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen 3,3 meter breed.
De weg situeert zich tussen gemeenteweg 75 (Nyfselrhodevoetpad) en de Binkomstraat.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
De huidige toestand
Overeenkomstig de plannen van de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem is het ter verplaatsen wegsegment van gemeenteweg 74 gelegen op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 3e afdeling, sectie C, nummer 88A, gelegen De Doornveld. Dit perceel maakt deel uit van een landbouwbedrijf.
De weg is aangeduid in een volle lijn geflankeerd door een stippellijn, hetgeen duidt op een openbare doch private wegbedding.
Op de plannen deel uitmakend van het dossier is weergegeven dat de weg is gelegen in een boomgaard en dat her en der bomen zijn aangeplant op de bedding.
Op de luchtfoto's is sinds 1971 een boomgaard waarneembaar. Hoewel de luchtfoto niet zeer zuiver is, is een weg waarneembaar tussen de fruitplantage. Op de luchtfoto 1979-1990 is diezelfde weg waarneembaar.
In de praktijk vertoont de weg een kronkelend verloop terwijl de bedding in de Atlas der Buurtwegen een rechte lijn vormt.
Aangenomen kan worden dat de wegbedding minstens sinds het begin van de jaren '70 her en der beplant is.
De gemeenteweg is duidelijk minstens gedeeltelijk in onbruik geraakt gedurende meer dan 30 jaar. Hierover is bij kennis van het gemeentebestuur geen rechterlijke beslissing genomen.
Overeenkomstig de plannen van de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem is het ter verplaatsen wegsegment van gemeenteweg 82 gelegen op het kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 3e afdeling, sectie C, nummers 114M, 114L, 114Z en 114A2, gelegen Spikdoornveld en Spikdoorneveld.De weg is gesitueerd tussen enkele akkers en langs een landbouwbedrijf.
De weg is aangeduid in een volle lijn geflankeerd door een stippellijn, hetgeen duidt op een openbare doch private wegbedding.
Heden is er geen connectie tussen gemeentewegen 75 en 74. Indien er een verbinding zou zijn tussen deze 2 gemeentewegen zou dit een ontsluiting van het volledige binnengebied tussen de Nijselrodestraat en de Attenrodestraat kunnen betekenen.
De gewenste toestand
Het algemeen belang heeft baat bij een toegankelijke gemeenteweg 74 zodat de verbinding tussen gemeenteweg 43 te Attenrode en gemeenteweg 34 te Meensel-Kiezegem terug mogelijk wordt.
Tevens is het algemeen belang gebaat bij een verbinding gerealiseerd tussen de Nijselrodestraat via gemeenteweg 75, de Hoefstraat via gemeenteweg 43, de Attenrodestraat via gemeenteweg 80 en de Binkomstraat via gemeenteweg 34.
Deze laatste zou een herstel betekenen van de op 20 december 1876 verbinding tussen het traject van gemeentewegen 82 en 34 uit de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem.
1) Wat betreft gemeenteweg 74
Op het plan wordt de verbinding geplaatst ter hoogte van de zuid-, oost- en noordelijke perceelsgrenzen van de kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 3e afdeling, sectie C, nummer 88A.
Het decreet op de gemeentewegen stelt dat het gemeentebestuur dient te waken over de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau. De structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen moet gevrijwaard en verbeterd worden, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften van mobiliteit te voldoen.
Het gemeentewegendecreet en de doelstellingen erin opgenomen kunnen niet los gezien worden van de algemene visie op de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente. Het beleid is gericht op een duurzame ontwikkeling waarbij de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijd tegen elkaar afgewogen worden.
Naar mening van de gemeenteraad zijn er 2 verschillende maatschappelijke activiteiten die dienen afgewogen te worden, namelijk mobiliteit en landbouw.
Wat mobiliteit betreft is de gewenste maatschappelijke activiteit het gebruik van gemeenteweg 74 ten einde de verplaatsingen in het binnengebied tussen de Nijselrodestraat - Hoefstraat - Attenrodestraat - Binkomstraat te garanderen. Overeenkomstig de luchtfoto's lijkt dit al niet meer mogelijk op de initiële bedding minstens sinds de jaren '70. Sinds 1971 is de boomgaard waarneembaar op de luchtfoto.
Ondanks het jarenlange onbruik van de initiële wegbedding blijft het wat betreft het mobiliteitsaspect wenselijk om deze verbinding te behouden.
Het landbouwaspect uit zich in het gegeven dat een boomgaard is aangeplant op het perceel. Het perceel is gesitueerd in agrarisch gebied.
De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin.
De op het perceel uitgevoerde maatschappelijke activiteit past binnen deze ruimtelijke bestemming. De activiteit wordt uitgevoerd in het kader van een in uitbating zijnd leefbaar landbouwbedrijf.
De activiteit is functioneel inpasbaar in de bestaande context, in de onmiddellijke omgeving worden meerdere gronden bewerkt voor agrarische doeleinden.
Gezien de opname van de weg in de Atlas der Buurtwegen en de inkleuring van het perceel als agrarisch gebied op basis van het gewestplan Aarschot - Diest oordeelt de gemeenteraad dat de maatschappelijke activiteiten gelijkwaardig zijn.
Het decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
Overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen maakt de weg deel uit van een trage wegverbinding tussen de Binkomstraat - Attenrodestraat en Hoefstraat. Om te waken over de uitbouw en het behoud van een veilig wegennet op lokaal niveau is het aangewezen dat deze verbinding overeenkomstig de Atlasligging of licht gewijzigde ligging behouden blijft.
De Binkomstraat is deels binnen en deels buiten de bebouwde kom gelegen. Het betreft een betonbaan bestaande uit 2 rijvakken waar gemotoriseerd verkeer mogelijk is. Hierlangs is een door een smalle grasberm afgescheiden fietspad gesitueerd. Ter hoogte van de kern van Meensel is dit fietspad aanliggend zonder grasbermpje.
De Nijselrodestraat is een smalle landelijke weg die gelegen is buiten de bebouwde kom. De rijweg is aangelegd in asfalt en bevat 1 rijvak. Deze straat beschikt niet over voetgangers- en fietsvoorzieningen.
Hetzelfde geldt voor de Hoefstraat, met dit verschil dat deze straat aangelegd is in beton.
De Attenrodestraat is deels binnen en deels buiten de bebouwde kom gelegen. Het betreft een betonbaan bestaande uit 2 rijvakken waar gemotoriseerd verkeer mogelijk is. Hierlangs is een aanliggend fietspad gesitueerd.
Het ontvlechtingsprincipe is een belangrijk verkeersplanologisch systeem tot het realiseren van veilig verkeer. Door de nieuwe verbinding, de wegbreedte bedraagt 1,65 meter, wordt autobereikbaarheid onrechtstreeks en extern ingevuld. Deze nieuwe korte weg wordt weerhouden voor fietsers en voetgangers.
Het nieuwe tracé van gemeenteweg 74 heeft een inpassing gekregen in het netwerk tussen de gemeentewegen 34, 75, 80 en 43, opgenomen in de atlas der buurtwegen van Meensel-Kiezegem en Attenrode.
De basisstructuur van het wegennet kan aldus als veilig beschouwd worden. Er stelt zich geen probleem in het licht van artikel 3,1° van het Gemeentewegendecreet.
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Het plan geeft weer dat de bedding overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen beplant is met fruitbomen.
Gezien de aanplant sinds de jaren '70 is het aangewezen dat de gemeenteraad maatregelen neemt ter herwaardering en bescherming van de gemeenteweg.
De gemeenteraad oordeelde reeds dat het maatschappelijk belang van het aspect van mobiliteit (omwille van de opname in de atlas der buurtwegen) en de landbouwactiviteit (gezien de gewestplanbestemming van het perceel) gelijkwaardig zijn.
Een herwaardering van de weg bestaat in een verplaatsing van de bedding naar de perceelsgrens zoals weergegeven op het plan.
Een verplaatsing naar de perceelsgrens dient de beide maatschappelijke belangen, namelijk het mobiliteitsaspect wat betreft de volledige toegankelijkheid van de bedding conform een officieel goedgekeurd plan; anderzijds het landbouwaspect vermits de landbouwer in kwestie optimaal gebruik kan maken van het landbouwperceel.
Dergelijke maatregel staat ten dienste van de bescherming van het fijnmazig netwerk vermits de ontsluiting en connectie tussen de Binkomstraat - Attenrodestraat en Hoefstraat gegarandeerd blijven.
De verplaatsing is minimaal en slechts richting de perceelsgrenzen. In de huidige toestand is de officiële bedding minstens sinds de jaren '70 niet bruikbaar. De trage weggebruiker heeft baat bij de aanleg van een duidelijk en officieel traject. De minimale wijziging brengt de behoefte van de trage weggebruiker niet in het gedrang, diens behoefte is immers zich kunnen verplaatsen in het binnengebied. De bedding van gemeenteweg 74 is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen 1,65 meter breed; de gewijzigde bedding hanteert dezelfde wegbreedte.
Het toekomstig gebruiksgenot wordt bijgevolg niet geschaad.
De bedding overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen is 232m² groot; de bedding overeenkomstig de nieuwe ligging is deze 379m² groot.
Gelet op de bijgevoegde plannen en motivatienota van 26 maart 2024, zoals opgemaakt door landmeetkantoor Van De Velde - Peeters.
Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen. De principes uit artikel 4 luiden als volgt:
1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan.
Als algemene omschrijving kan het algemeen nu gezien worden als het tegemoetkomen aan een behoefte die bijdraagt tot een (noodzakelijke) verbetering van de samenleving en de leefomstandigheden van de gemeenschap, en waaraan door privéinitiatief geen oplossing wordt geboden (M. BOSMANS, E. BUYS, J. GHYSELS, J. MOERKERKE, & R. PALMANS, Onteigeningen: de voorafgaande fase, Antwerpen, Intersentia, 2006, 47).
Dit principe veronderstelt, in elk concreet dossier, een belangenafweging aangaande het al dan niet aanwezig zijn van algemeen belang, waarbij veelal ook private belangen aan de orde zijn. Deze belangenafweging dient de doelstellingen van het decreet in acht te nemen en zal leiden tot een gemotiveerde beslissing van de gemeenteraad.
Dergelijke belangenafweging diende ook reeds te worden doorgevoerd onder het regime van de Buurtwegenwet, in hoofdzaak wanneer een vraag tot afschaffing of wijziging voorlag. Zo stelde de Raad van State dat bij de beraadslaging van de gemeenteraad alle in het geding zijnde belangen moesten worden afgewogen, waarbij het openbaar belang primeert. De Raad van State behield zich in deze materie een marginaal toetsingsrecht voor.
Het algemeen belang heeft baat bij het herwaarderen van de gemeenteweg zodat de ontsluiting van het binnengebied terug mogelijk wordt. De bedding is in de officiële atlasregistratie niet meer bruikbaar sinds de jaren '70. Het openbaar belang heeft echter profijt bij de bereikbaarheid van het gebied en de herwaardering van de weg.
De minimale wijziging schaadt het algemeen belang niet. Er zijn enkel positieve gevolgen voor de toegankelijkheid. Heden is de weg niet toegankelijk gezien de aanplant.
De bedding overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen is gelegen tussen de fruitbomen. De gewijzigde bedding is gelegen de rand van de fruitplantage en aan de rand van een bosje. Naar belevingswaarde is hier geen verschil.
Overeenkomstig de topografische kaarten zijn de beide inplantingen gesitueerd op dezelfde hoogtelijnen.
Het private belang van de betrokken landbouwer is wellicht het afschaffen van de weg en het niet aanpassen van de fruitplantage. Het is echter zo dat de bedding al sinds de jaren '70 onbruikbaar is overeenkomstig de Atlasregistratie. De landbouwer heeft geen belang bij een heropening van de weg op zijn perceel gezien het onbruik, maar heeft geen bezwaar tegen de heropening op de voorgestelde locatie.
Door de verplaatsing van de wegbedding primeert bijgevolg het algemeen belang.
Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd.
De ruimtelijke context van de omgeving is agrarisch gebied en natuurgebied. De betrokken weg is gesitueerd in agrarisch gebied. Het perceel waarop de weg zich bevindt is volledig aangeplant met een boomgaard.
De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin.
De op het perceel uitgevoerde maatschappelijke activiteit past binnen deze ruimtelijke bestemming. De activiteit wordt uitgevoerd in het kader van een in uitbating zijnd leefbaar landbouwbedrijf.
De activiteit is functioneel inpasbaar in de bestaande context, in de onmiddellijke omgeving worden meerdere gronden bewerkt voor agrarische doeleinden.
Zoals reeds eerder gesteld zijn zowel het landbouwkundig belang gezien de gewestplanbestemming van het gebied als het mobiliteitsbelang gezien de registratie van de weg in de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem gelijkwaardig.
Het is niet denkbaar dat de gebruiker van de weg een nadeel zal ondervinden van de wijziging. De wijziging is minimaal en bevindt zich op hetzelfde perceel. De weg zal niet meer dwars over het perceel en dwars door de plantage gesitueerd zijn maar aan de rand van de plantage.
Het is eerder denkbaar dat de gebruiker een voordeel zal ondervinden bij deze verplaatsing. Hij wordt niet meer dwars door een fruitplantage gestuurd. Dit komt de veiligheid van de gebruiker van de weg ten goede. Door de verplaatsing van de weg naar de zijkant van het perceel worden conflictsituaties met landbouwvoertuigen gereduceerd. Zoals weergegeven op het plan doorkruist de weg overeenkomstig de Atlasligging meerdere rijen fruitbomen. Zowel de landbouwer als de gebruiker zouden op meerdere kruisingen van weg en rijen bomen attentief moeten zijn op een beperkte uitwijkruimte. Dit wordt vermeden aan de zijdelingse grenzen, waar men over meer uitwijkruimte beschikt.
De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen.
De verplaatsing komt de verkeersveiligheid op het perceel ten goede.
De gebruiker van de weg wordt niet meer dwars door een fruitplantage gestuurd. Dit is veiliger voor de gebruiker. Door de verplaatsing van de weg naar de zijkant van het perceel worden conflictsituaties met landbouwvoertuigen gereduceerd. Zoals weergegeven op het plan doorkruist de weg overeenkomstig de Atlasligging meerdere rijen fruitbomen. Zowel de landbouwer als de gebruiker zouden op meerdere kruisingen van weg en rijen bomen attentief moeten zijn op een beperkte uitwijkruimte. Dit wordt vermeden aan de zijdelingse grenzen, waar men over meer uitwijkruimte beschikt.
Zoals reeds eerder is gesteld is de aanwezigheid van de weg in het trage wegennet gewenst vermits deze zorgt voor een trage ontsluiting van het binnengebied Nijselrodestraat - Binkomstraat - Attenrodestraat - Hoefstraat.
De minimale verplaatsing heeft geen impact op de ontsluiting van andere percelen. De verplaatsing wordt uitgevoerd op hetzelfde perceel. De verbindingen met de aansluitende wegen 34, 80 en 43 blijven behouden.
Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.
Gemeenteweg 74 is gelegen ter hoogte van de grens met de gemeente Glabbeek en maakt de verbinding met gemeenteweg 43 op het grondgebied van deze gemeente.
In het verleden benadrukte het gemeentebestuur reeds het belang van het behoud van deze verbinding met Glabbeek aan de hand van gemeenteweg 43. De gemeente Glabbeek besloot op 31 december 2022 tot de gedeeltelijke opheffing en verlegging van deze weg. Door de koppeling van dit dossier aan huidig voorliggend dossier kan de gebruiker zich begeven van Glabbeek naar Tielt-Winge of omgekeerd.
De gekende bedding in de Atlas der Buurtwegen is minstens sinds begin jaren '70 niet bruikbaar. Het is aangewezen de weg te herwaarderen naar de voorgestelde ligging rekening houdend met de gelijkwaardige maatschappelijke activiteiten en het spelend algemeen belang gezien de waarde in het gemeentegrensoverschrijdend trage wegennetwerk.
Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
Op de luchtfoto's is sinds 1971 een boomgaard waarneembaar. Hoewel de luchtfoto niet zeer zuiver is, is een weg waarneembaar tussen de fruitplantage. Op de luchtfoto 1979-1990 is diezelfde weg waarneembaar.
In de praktijk vertoont de weg een kronkelend verloop terwijl de bedding in de Atlas der Buurtwegen een rechte lijn vormt.
Aangenomen kan worden dat de wegbedding minstens sinds het begin van de jaren '70 her en der beplant is.
De gemeenteweg is duidelijk minstens gedeeltelijk in onbruik geraakt gedurende meer dan 30 jaar. Hierover is bij kennis van het gemeentebestuur geen rechterlijke beslissing genomen.
Naar mening van de gemeenteraad zijn er 2 verschillende maatschappelijke activiteiten die dienen afgewogen te worden, namelijk mobiliteit en landbouw.
Wat mobiliteit betreft is de gewenste maatschappelijke activiteit het gebruik van gemeenteweg 74 ten einde de verplaatsingen in het binnengebied tussen de Nijselrodestraat - Hoefstraat - Attenrodestraat - Binkomstraat te garanderen. Overeenkomstig de luchtfoto's lijkt dit al niet meer mogelijk op de initiële bedding minstens sinds de jaren '70. Sinds 1971 is de boomgaard waarneembaar op de luchtfoto.
Ondanks het jarenlange onbruik van de initiële wegbedding blijft het wat betreft het mobiliteitsaspect wenselijk om deze verbinding in deze of gewijzigde zin te behouden. De ruimtelijke behoefte van de weggebruiker is het beschikbaar zijn van een veilige wegbedding die een kwalitatieve breedte heeft.
Dit wordt aan de gebruiker aangeboden aan de hand van voorliggend wijzigingsvoorstel. De bedding is 1,65 meter breed en is gesitueerd aan de rand van een landbouwperceel waar de conflicten met landbouwvervoer tot een minimum herleid worden.
Het landbouwaspect uit zich in het gegeven dat een boomgaard is aangeplant op het perceel. Het perceel is gesitueerd in agrarisch gebied.
De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin.
De op het perceel uitgevoerde maatschappelijke activiteit past binnen deze ruimtelijke bestemming. De activiteit wordt uitgevoerd in het kader van een in uitbating zijnd leefbaar landbouwbedrijf.
De ruimtelijke behoefte van de uitbater van de plantage is het gebruik van zijn perceel op een efficiënte wijze. Dit zal zich tevens uiten in een verplaatsing van de weg richting de perceelsrand vermits de weg op deze wijze de plantage niet meer doorkruist.
Het is niet denkbaar dat de behoefte in de toekomst zal wijzigen. De weg is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen, de mobiliteitsbehoefte is er bijgevolg. De bestemming van het perceel, agrarisch gebied, laat geen andere dan landbouwactiviteiten toe.
De wijziging komt de ruimtelijke behoefte van alle verschillende maatschappelijke activiteiten ten goede.
2) Wat betreft gemeenteweg 82
Op het plan wordt de verbinding geplaatst ter hoogte van de zuidelijke perceelsgrenzen van de kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 3e afdeling, sectie C, nummers 108, 107C, 95A, 97A en 98A.
Het decreet op de gemeentewegen stelt dat het gemeentebestuur dient te waken over de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau. De structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen moet gevrijwaard en verbeterd worden, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften van mobiliteit te voldoen.
Het gemeentewegendecreet en de doelstellingen erin opgenomen kunnen niet los gezien worden van de algemene visie op de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente. Het beleid is gericht op een duurzame ontwikkeling waarbij de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijd tegen elkaar afgewogen worden.
Naar mening van de gemeenteraad zijn er 2 verschillende maatschappelijke activiteiten die dienen afgewogen te worden, namelijk mobiliteit en landbouw.
Wat mobiliteit betreft is de gewenste maatschappelijke activiteit het gebruik van gemeenteweg 82 ten einde de verplaatsingen in het binnengebied tussen de Nijselrodestraat en de Binkomstraat via gemeenteweg 75, tevens opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem.
Parallel aan het traject van gemeentewegen 75 en 82 is het traject van de gemeentewegen 34, 74 (Meensel-Kiezegem) en 43 (Attenrode) gelegen tussen de Binkomstraat en de Hoefstraat, op het grondgebied van de gemeente Glabbeek.
Momenteel is er geen connectie tussen de beide trajecten.
Dit is vatbaar voor verbetering door een connectie te maken tussen deze trajecten zodat het volledige binnengebied ontsloten wordt.
Het landbouwaspect uit zich in het gegeven dat de percelen waarop de weg gesitueerd is gesitueerd zijn in agrarisch gebied en agrarisch gebied met overdruk ontginningsgebied.
De percelen worden bewerkt als akker.
De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin.
De op het perceel uitgevoerde maatschappelijke activiteit past binnen deze ruimtelijke bestemming. De activiteiten wordt uitgevoerd in het kader van een in uitbating zijnde leefbare landbouwbedrijven.
De activiteiten zijn functioneel inpasbaar in de bestaande context, in de onmiddellijke omgeving worden meerdere gronden bewerkt voor agrarische doeleinden.
Gezien de opname van de weg in de Atlas der Buurtwegen en de inkleuring van het perceel als agrarisch gebied op basis van het gewestplan Aarschot - Diest oordeelt de gemeenteraad dat de maatschappelijke activiteiten gelijkwaardig zijn.
Het decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
Overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen maakt de weg deel uit van een trage wegverbinding tussen de Binkomstraat en de Nijselrodestraat. Om te waken over de uitbouw en het behoud van een veilig wegennet op lokaal niveau is het aangewezen dat deze verbinding overeenkomstig de Atlasligging of licht gewijzigde ligging behouden blijft.
De Binkomstraat is deels binnen en deels buiten de bebouwde kom gelegen. Het betreft een betonbaan bestaande uit 2 rijvakken waar gemotoriseerd verkeer mogelijk is. Hierlangs is een door een smalle grasberm afgescheiden fietspad gesitueerd. Ter hoogte van de kern van Meensel is dit fietspad aanliggend zonder grasbermpje.
De Nijselrodestraat is een smalle landelijke weg die gelegen is buiten de bebouwde kom. De rijweg is aangelegd in asfalt en bevat 1 rijvak. Deze straat beschikt niet over voetgangers- en fietsvoorzieningen.
Hetzelfde geldt voor de Hoefstraat, met dit verschil dat deze straat aangelegd is in beton.
De Attenrodestraat is deels binnen en deels buiten de bebouwde kom gelegen. Het betreft een betonbaan bestaande uit 2 rijvakken waar gemotoriseerd verkeer mogelijk is. Hierlangs is een aanliggend fietspad gesitueerd.
Door de verlegging van gemeenteweg 82, opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem worden deze trajecten onderling verbonden en dient men zich niet meer langs de Binkomstraat, Nijselrodestraat en Hoefstraat te begeven om deze trajecten aan te doen.
Het ontvlechtingsprincipe is een belangrijk verkeersplanologisch systeem tot het realiseren van veilig verkeer. Door de nieuwe verbinding, de wegbreedte bedraagt 1,65 meter, wordt autobereikbaarheid onrechtstreeks en extern ingevuld. Deze nieuwe korte weg wordt weerhouden voor fietsers en voetgangers.
Het nieuwe tracé van gemeenteweg 82 heeft een inpassing gekregen in het netwerk tussen de gemeentewegen 34, 74, 75, 80 en 43, opgenomen in de atlas der buurtwegen van Meensel-Kiezegem en Attenrode.
De basisstructuur van het wegennet kan aldus als veilig beschouwd worden. Er stelt zich geen probleem in het licht van artikel 3,1° van het Gemeentewegendecreet.
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Het plan geeft weer dat de bedding overeenkomstig de ligging Atlas der Buurtwegen aanwezig is op terrein. De weg is noch belemmerd, noch afgesloten.
De gemeenteraad oordeelde reeds dat het maatschappelijk belang van het aspect van mobiliteit (omwille van de opname in de atlas der buurtwegen) en de landbouwactiviteit (gezien de gewestplanbestemming van het perceel) gelijkwaardig zijn.
Het trage wegennet heeft de potentie om geoptimaliseerd te worden door een verbinding te creëren tussen de trajecten van gemeentewegen 34, 74, 80 en 43 enerzijds en het traject 75 en 82 anderzijds.
Hierdoor wordt het volledige binnengebied tussen de Nijselrodestraat, Binkomstraat, Attenrodestraat en Hoefstraat ontsloten.
Deze realisatie zou echter in het nadeel zijn van de aanwezige landbouwactiviteit, waarvan zoals reeds gesteld geconcludeerd wordt dat deze op gelijke voet staat met de mobiliteitsfactor.
De creatie van een bijkomende weg zou een veelheid aan wegen binnen het gebied betekenen en de aanwezige landbouwsector onevenredig belasten. Aan de hand van de luchtfoto kan geconcludeerd worden dat de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 3e afdeling, sectie C, nummers 95A, 97A, 98A, 105B, 106C, 106D, 107B, 107C, 108, 109, 110, 111E (deels), 112G (deels), 112H (deels), 114A2, 11G2 (deels), 114H2 (deels), 114L2 (deels), 114N (deels), 114P (deels) en 114Z bewerkt worden als 1 perceel met uitzondering van de wegbedding van gemeenteweg 82.
Aan deze disproportionaliteit kan tegemoet gekomen worden door de huidige bedding van gemeenteweg 82 af te schaffen en te verplaatsen tussen de gemeentewegen 75 en 74.
Een verplaatsing naar de perceelsgrens ter hoogte van de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 3e afdeling, sectie C, nummers 108, 107C, 95A, 97A en 98A dient de beide maatschappelijke belangen, namelijk het mobiliteitsaspect wat betreft de volledige toegankelijkheid van het binnengebied conform een officieel goedgekeurd plan; anderzijds het landbouwaspect vermits de landbouwer in kwestie optimaal gebruik kan maken van het landbouwperceel.
Het ontwerp met diens keuze voor verplaatsing naar de voorliggende locatie overtroeft het behoud en de herwaardering van de weg op de locatie overeenkomstig deze in de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem. Immers wordt een verbinding van het binnengebied tussen de gemeentewegen 74 en 75 gerealiseerd, daar waar het overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen totaal gescheiden trajecten waren. Door het verleggingsdossier wordt een netwerk gecreëerd.
Dergelijke maatregel staat ten dienste van de bescherming van het fijnmazig netwerk vermits de ontsluiting en connectie tussen de Nijselrodestraat - Binkomstraat - Attenrodestraat en Hoefstraat gegarandeerd blijven.
De trage weggebruiker heeft baat bij de aanleg van een netwerk. De afschaffing van de huidige bedding van weg 82 brengt de behoefte van de trage weggebruiker niet in het gedrang, diens behoefte is immers zich kunnen verplaatsen in het binnengebied.
Het toekomstig gebruiksgenot wordt bijgevolg niet geschaad.
De bedding overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen is 789m² groot; de bedding overeenkomstig de nieuwe ligging is deze 618m² groot.
Gelet op de bijgevoegde plannen en motivatienota van 26 maart 2024, zoals opgemaakt door landmeetkantoor Van De Velde - Peeters.
Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen. De principes uit artikel 4 luiden als volgt:
1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan.
Als algemene omschrijving kan het algemeen nu gezien worden als het tegemoetkomen aan een behoefte die bijdraagt tot een (noodzakelijke) verbetering van de samenleving en de leefomstandigheden van de gemeenschap, en waaraan door privéinitiatief geen oplossing wordt geboden (M. BOSMANS, E. BUYS, J. GHYSELS, J. MOERKERKE, & R. PALMANS, Onteigeningen : de voorafgaande fase, Antwerpen, Intersentia, 2006, 47).
Dit principe veronderstelt, in elk concreet dossier, een belangenafweging aangaande het al dan niet aanwezig zijn van algemeen belang, waarbij veelal ook private belangen aan de orde zijn. Deze belangenafweging dient de doelstellingen van het decreet in acht te nemen en zal leiden tot een gemotiveerde beslissing van de gemeenteraad.
Dergelijke belangenafweging diende ook reeds te worden doorgevoerd onder het regime van de Buurtwegenwet, in hoofdzaak wanneer een vraag tot afschaffing of wijziging voorlag. Zo stelde de Raad van State dat bij de beraadslaging van de gemeenteraad alle in het geding zijnde belangen moesten worden afgewogen, waarbij het openbaar belang primeert. De Raad van State behield zich in deze materie een marginaal toetsingsrecht voor.
De private belangen in dit dossier betreffen de afschaffing en verplaatsing van gemeenteweg 82 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem. Het private belang zou echter enkel een voordeel halen uit het zuiver afschaffen van de gemeenteweg 82. Op die manier zou het perceelgebruik van de kwestige eigendommen worden geoptimaliseerd. Dit is echter niet het geval. In het voorliggende ontwerp wordt de afschaffing echter gekoppeld aan een verplaatsing van deze weg in het verlengde van gemeenteweg 75 richting gemeenteweg 74 waardoor zoals eerder gesteld een netwerk gecreëerd wordt. Het is duidelijk dat het algemeen belang primeert.
Het bijkomend creëren van een nieuwe weg zonder de verplaatsing van de bestaande zou maken dat de verhouding tussen de maatschappelijke activiteiten mobiliteit en landbouw volledig scheef getrokken zou worden. De gemeenteraad oordeelde dat deze zich op gelijke voet verhouden. De afwezigheid van een verlegging van weg 82 zou nefast negatieve gevolgen hebben voor de landbouwsector door het overaanbod aan wegen ten opzichte van bewerkbaar landbouwareaal dat verdwijnt.
Het algemeen belang wordt des te meer vermoed vermits op de nieuw aan te leggen bedding een publiek recht van doorgang gecreëerd wordt.
Een arrest van de Raad van State (RvS 16 december 2003, nr. 126.447, VZW Durme) geeft als volgt invulling aan het begrip algemeen belang: belang van het algemeen om als vanouds van het landschappelijk schoon te kunnen blijven genieten. Deze stelling is minstens gelinkt aan de ladder van Lansink, namelijk behoud, verplaatsing, afschaffing. Door het verplaatsen van de gemeenteweg waardoor een verbinding in het binnengebied tussen de gemeentewegen 74 en 75 zal men kunnen blijven genieten van de rust en stilte die hier aanwezig is. Het traject is gesitueerd langs een bosje dat in eigendom van Natuurpunt is en ook door deze instantie beheerd wordt. Er bevinden zich tevens ook heel wat boomgaarden langs de bedding.
Het algemeen belang wordt beter gediend door het verleggen van de gemeenteweg.
Er zijn enkel positieve gevolgen voor de toegankelijkheid. De bereikbaarheid van het binnengebied wordt geoptimaliseerd.
De bedding overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen is gelegen in een veld. De gewijzigde bedding is gelegen de rand van dit veld en aan de rand van een bosje. Naar recreatieve belevingswaarde is hier geen verschil.
Overeenkomstig de topografische kaarten zijn de beide inplantingen gesitueerd op verschillende hoogtelijnen.
De huidige ligging van gemeenteweg 82 kent een hellend verloop. Dit heeft zowel voor- als nadelen.
Het voordeel is de uitzichtwaarde op het hoogste punt, dat een uitzicht biedt over de open ruimte in de omgeving. Hetzelfde uitzicht wordt echter geboden vanaf het parallel punt op gemeenteweg 34. In dat opzicht wordt het voordeel geneutraliseerd.
Een nadeel is de toegankelijkheid voor bepaalde groepen van trage weggebruikers die zich moeten wagen aan de helling en meer baat hebben bij een vlak parcours zoals het voorstel omtrent de verlegging van weg 82 tussen de wegen 74 en 75.
Het private belang van de betrokken landbouwer is wellicht het afschaffen van de weg zodat de akker zonder meer in totaliteit kan bewerkt worden. De landbouwer heeft geen bezwaar tegen de heropening op de voorgestelde locatie.
Door de verplaatsing van de wegbedding primeert bijgevolg het algemeen belang.
Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd.
De ruimtelijke context van de omgeving is agrarisch gebied, agrarisch gebied met overdruk ontginningsgebied en natuurgebied. De betrokken weg is gesitueerd in agrarisch gebied en agrarisch gebied met overdruk ontginningsgebied.
De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin.
De op het perceel uitgevoerde maatschappelijke activiteit past binnen deze ruimtelijke bestemming. De activiteit wordt uitgevoerd in het kader van een in uitbating zijnde leefbare landbouwbedrijven.
De activiteit is functioneel inpasbaar in de bestaande context, in de onmiddellijke omgeving worden meerdere gronden bewerkt voor agrarische doeleinden.
Zoals reeds eerder gesteld zijn zowel het landbouwkundig belang gezien de gewestplanbestemming van het gebied als het mobiliteitsbelang gezien de registratie van de weg in de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem gelijkwaardig.
Het is niet denkbaar dat de gebruiker van de weg een nadeel zal ondervinden van de voorgestelde wijziging. De wijziging bevindt zich aansluitend op gemeenteweg 75 en biedt een verbinding aan met gemeenteweg 74.
Het is eerder denkbaar dat de gebruiker een voordeel zal ondervinden bij deze verplaatsing. Hij moet niet meer langs de drukke Binkomstraat of Nijselrodestraat om aansluitend de trage wegen 34, 74 en 43 te bezoeken. Dit komt de veiligheid van de gebruiker van de weg ten goede.
Door de verplaatsing van de weg naar de zijkant van het perceel worden conflictsituaties met landbouwvoertuigen tevens gereduceerd. Dit wordt vermeden aan de zijdelingse grenzen, waar men over meer uitwijkruimte beschikt.
De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen.
De verplaatsing komt de verkeersveiligheid op het perceel ten goede.
De trage weggebruiker moet niet meer langs de drukke Binkomstraat of Nijselrodestraat om aansluitend de trage wegen 34, 74 en 43 te bezoeken. Dit komt de veiligheid van de gebruiker van de weg ten goede.
Door de verplaatsing van de weg naar de zijkant van het perceel worden conflictsituaties met landbouwvoertuigen tevens gereduceerd. Dit wordt vermeden aan de zijdelingse grenzen, waar men over meer uitwijkruimte beschikt.
Zoals reeds eerder is gesteld is de aanwezigheid van de weg in het trage wegennet gewenst vermits deze zorgt voor een trage ontsluiting van het binnengebied Nijselrodestraat - Binkomstraat - Attenrodestraat - Hoefstraat.
De minimale verplaatsing heeft geen impact op de ontsluiting van andere percelen. De betrokken eigenaars zijn akkoord met de voorgestelde wijziging zodat kan geconcludeerd worden dat de ontsluiting van de percelen geen probleem vormt.
De verplaatsing wordt uitgevoerd op in de onmiddellijke omgeving. De verbindingen met de aansluitende weg 75 wordt behouden. De verbinding met de wegen 34, 74, 80 (op het grondgebied van Tielt-Winge) en 43 (op het grondgebied van Glabbeek) wordt gerealiseerd.
Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.
Gemeenteweg 82 is gelegen in de buurt van de grens met de gemeente Glabbeek via gemeenteweg 75.
In het verleden benadrukte het gemeentebestuur reeds het belang van de creatie van een netwerk en pleitte voor een licht gewijzigd behoud van gemeenteweg 74 (Tielt-Winge) en het licht gewijzigd behoud van gemeenteweg 43 (Glabbeek).
Door de koppeling van dit dossier aan huidig voorliggend dossier kan de gebruiker zich begeven van Glabbeek naar Tielt-Winge of omgekeerd.
Het is aangewezen de weg te herwaarderen naar de voorgestelde ligging rekening houdend met de gelijkwaardige maatschappelijke activiteiten en het spelend algemeen belang gezien de waarde in het gemeentegrensoverschrijdend trage wegennetwerk.
Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
Naar mening van de gemeenteraad zijn er 2 verschillende maatschappelijke activiteiten die dienen afgewogen te worden, namelijk mobiliteit en landbouw.
Wat mobiliteit betreft is de gewenste maatschappelijke activiteit het gebruik van gemeenteweg 82 ten einde de verplaatsingen in het binnengebied tussen de Nijselrodestraat en de Binkomstraat te garanderen.
De potentiële waarde van het te verplaatsen wegdeel is groot. Door de verplaatsing wordt een netwerk gecreëerd tussen de Binkomstraat, de Hoefstraat, de Nijselrodestraat en de Attenrodestraat. Dit wordt niet gerealiseerd in de huidige toestand.
De ruimtelijke behoefte van de weggebruiker is het beschikbaar zijn van een veilige wegbedding die een kwalitatieve breedte heeft.
Dit wordt aan de gebruiker aangeboden aan de hand van voorliggend wijzigingsvoorstel. De bedding is 1,65 meter breed en is gesitueerd aan de rand van een landbouwperceel waar de conflicten met landbouwvervoer tot een minimum herleid worden en langs waar andere verbindingen met trage wegen mogelijk zijn.
Het landbouwaspect uit zich in het gegeven dat de percelen waarop de weg gesitueerd is gesitueerd zijn in agrarisch gebied en agrarisch gebied met overdruk ontginningsgebied.
De percelen worden bewerkt als akker.
De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin.
De op het perceel uitgevoerde maatschappelijke activiteit past binnen deze ruimtelijke bestemming. De activiteiten wordt uitgevoerd in het kader van een in uitbating zijnde leefbare landbouwbedrijven.
De activiteiten zijn functioneel inpasbaar in de bestaande context, in de onmiddellijke omgeving worden meerdere gronden bewerkt voor agrarische doeleinden.
De ruimtelijke behoefte van de landbouwsector is het gebruik van zijn perceel op een efficiënte wijze. Dit zal zich tevens uiten in een verplaatsing van de weg richting de perceelsrand vermits de weg op deze wijze de akker niet meer doorkruist.
Het is niet denkbaar dat de behoefte in de toekomst zal wijzigen. De weg is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen, de mobiliteitsbehoefte is er bijgevolg. De bestemming van het perceel, agrarisch gebied en agrarisch gebied met overdruk ontginningsgebied, laat geen andere dan landbouwactiviteiten toe.
De wijziging komt de ruimtelijke behoefte van alle verschillende maatschappelijke activiteiten ten goede.
De betrokken percelen zijn in eigendom van:
● 114M en 114L: Valerius Puttevils, wonende te Kerkstraat 59, 3391 Tielt-Winge
● 114Z: Valerius Puttevils, wonende te Kerkstraat 59, 3391 Tielt-Winge
Johan Puttevils, wonende te Keelstraat 18, 3391 Tielt-Winge
● 107C, 108 en 114A2: Van Elven - Rely, wonende te Binkomstraat 65, 3391 Tielt-Winge
● 95A en 97A en 98A: Stillaert Maria, wonende te Kastanjelaan 6, 2061 ER Bloemendaal, Nederland
● 88A: Gunther Stockx, wonende te Hoefstraat 1A, 3384 Glabbeek
Uit het schattingsverslag van Intertopo Landmetersbureau van 5 juni 2024 blijkt:
● Meerwaarde:
○ 114M: 572 euro
○ 114L: 450 euro
○ 114Z: 200 euro
○ 114A2: 709 euro
● Minwaarde:
○ 108: 594 euro
○ 107C: 1.220 euro
○ 95A: 243 euro
○ 97A: 902 euro
○ 98A: 378 euro
Op het perceel 88A is er geen meerwaarde aangezien de voetweg verlegd wordt op hetzelfde perceel (en dus dezelfde eigenaar).
De bovenvermelde eigenaars nemen de kosten voor de procedure ten laste.
Financiële gevolgen
De exacte financiële gevolgen zijn nog niet gekend, deze zijn afhankelijk van de te maken kosten naar aanleiding van onder meer het openbaar onderzoek.
Bijlagen
● Het verleggingsdossier van gemeentewegen 74 en 82 uit de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem.
● Motivatienota
● Fotoreportage
● Schattingsverslag
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot verlegging en het rooilijnplan van de gemeenteweg, gekend als wegen nummers 74 en 82 uit de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem, respectievelijk het Attenrodschenvoetpad en de Kalenbergweg, voorlopig vast.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg aan een openbaar onderzoek dat minstens binnen een ordetermijn van dertig dagen na de voorlopige vaststelling start.
Artikel 3
Deze beslissing is onderworpen aan de regels van bestuurlijk toezicht, zoals bepaald in het Decreet over het lokaal bestuur." "
De gemeenteraad stelt de verlegging van gemeentewegen 74 en 82 uit de Atlas der Buurtwegen van Meensel-Kiezegem voorlopig vast.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Voorlopige vaststelling gedeeltelijke afschaffing gemeenteweg 86 opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge
Motivering
Feiten en context
Het Putboschpad is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge als weg nummer 86.
Deze weg is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen 1,65 meter breed.
De weg situeert zich tussen de Motbroekstraat - Wingerstraat en de gemeenteweg 87 (Proostwegpad). Verderop loopt weg 86 verder door richting gemeenteweg 45 (de Motbroekstraat).
De vrederechter van het kanton Diest oordeelde in een vonnis van 13 november 2023 dat het pad lopende op het perceel van de woning gelegen te Tielt-Winge, Motbroekstraat 69 reeds meer dan 30 jaar, minstens sinds 1964, niet meer in gebruik is, zodat de gemeente alle nodige formaliteiten kan vervullen om deze trage weg te schrappen. Dit vonnis is gekend onder het rolnummer 23A809.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
De huidige toestand
Overeenkomstig de plannen van de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge is het af te schaffen wegsegment van gemeenteweg 86 gelegen op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie A, nummer 249C, gelegen Motbroekstraat 69. Dit perceel vormt een huiskavel.
De weg is aangeduid in stippellijn, hetgeen duidt op een openbare doch private wegbedding.
Op de plannen deel uitmakend van het dossier is weergegeven dat de weg is gelegen dwars over de huiskavel en dat een woning is gebouwd op de bedding van de weg.
Het college van burgemeester en schepenen leverde op 25 juni 1963 een verkavelingsvergunning houdende het creëren van 2 bouwloten in open bebouwing langs de Motbroekstraat af.
Het college van burgemeester en schepenen leverde op 4 oktober 1963 een stedenbouwkundige vergunning houdende het bouwen van een woning af.
De gewenste toestand
Het decreet op de gemeentewegen stelt dat het gemeentebestuur dient te waken over de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau. De structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen moet gevrijwaard en verbeterd worden, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften van mobiliteit te voldoen.
Het gemeentewegendecreet en de doelstellingen erin opgenomen kunnen niet los gezien worden van de algemene visie op de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente. Het beleid is gericht op een duurzame ontwikkeling waarbij de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijd tegen elkaar afgewogen worden.
Naar mening van de gemeenteraad zijn er 2 verschillende maatschappelijke activiteiten die dienen afgewogen te worden, namelijk mobiliteit en wonen.
Wat mobiliteit betreft is de gewenste maatschappelijke activiteit het gebruik van gemeenteweg 86 ten einde de verplaatsingen in het binnengebied tussen de Wingerstraat en de zijstraat van de Motbroekstraat te garanderen. Overeenkomstig het vonnis van het vredegerecht van het kanton Diest is dit minstens niet meer mogelijk sinds 1964.
Gezien het jarenlange onbruik van de initiële wegbedding is het wat betreft het mobiliteitsaspect wenselijk om rechtszekerheid te creëren zowel voor de gebruikers van de weg als voor de eigenaar van het perceel.
Het woonaspect uit zich in het gegeven dat een woning is geplaatst op het perceel. Het perceel is gesitueerd in woongebied met landelijk karakter.
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.
De op het perceel uitgevoerde maatschappelijke activiteit past binnen deze ruimtelijke bestemming. Het pand betreft een eengezinswoning.
De activiteit is functioneel inpasbaar in de bestaande context, in de onmiddellijke omgeving komen meerdere eengezinswoningen voor.
Gezien de opname van de weg in de Atlas der Buurtwegen en de inkleuring van het perceel als woongebied met landelijk karakter op basis van het gewestplan Aarschot - Diest dient de gemeenteraad te oordelen over de waarde van de maatschappelijke activiteiten.
Het gemeentebestuur heeft nog nooit kennis genomen van een klacht omtrent de bebouwing op de wegbedding.
Wellicht is dit te wijten aan het feit dat er nog alternatieve verbindingen aan de hand van gemeenteweg 87 in de omgeving zijn die het binnengebied tussen de Wingerstraat en de Motbroekstraat ontsluiten.
Het vonnis van 13 november 2023 stelt een duidelijk onbruik sedert 1964 vast.
De gemeenteraad meent dat op basis van deze vaststellingen de maatschappelijke activiteit wonen doorweegt op de maatschappelijke activiteit mobiliteit.
Het decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
Overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen maakt de weg deel uit van een trage wegverbinding tussen de Wingerstraat en de Motbroekstraat.
De Wingerstraat bestaat uit 2 rijvakken in beton met een aanliggend fietspad. Deze weg is bestemd voor gemotoriseerd verkeer.
De Motbroekstraat is vooraan aangelegd in beton en bestaat uit 1 rijvak. Er is geen fietspad aanwezig. Verderop mondt deze weg uit in het Walenbos.
Op relatief kleine afstand, ongeveer 270 meter, is gemeenteweg 87 gelegen die tevens de verbinding tussen het restant van gemeenteweg 86 en de zijstraat van de Motbroekstraat maakt. Gemeenteweg 87 snijdt gemeenteweg 86 doormidden.
Het is de taak van het gemeentebestuur om te waken over de uitbouw en het behoud van een veilig wegennet op lokaal niveau. Dit is gegarandeerd door de aanwezigheid van gemeenteweg 87. Deze weg is net zoals de voorliggende weg 1,65 meter breed en bezit dezelfde kenmerken als de voorliggende weg.
De basisstructuur van het wegennet kan aldus als veilig beschouwd worden. Er stelt zich geen probleem in het licht van artikel 3,1° van het Gemeentewegendecreet.
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Het plan geeft weer dat de bedding, op het perceel 249C, overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen bebouwd is met een woning.
De gemeenteraad oordeelde reeds dat het maatschappelijk belang van het aspect van mobiliteit (omwille van de opname in de atlas der buurtwegen) en het aspect wonen (gezien de gewestplanbestemming van het perceel) niet gelijkwaardig zijn gezien het gevoerde vergunningenbeleid op het perceel.
Het netwerk van trage wegen blijft performant gezien de aanwezigheid van gemeenteweg 87, tevens opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.
Het toekomstig gebruiksgenot wordt bijgevolg niet geschaad.
De bedding is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen is 87m² groot.
Gelet op de bijgevoegde plan van 27 februari 2024, zoals opgemaakt door landmeetkantoor Van De Velde - Peeters.
Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen. De principes uit artikel 4 luiden als volgt:
1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste van het algemeen belang te staan.
Als algemene omschrijving kan het algemeen nu gezien worden als het tegemoetkomen aan een behoefte die bijdraagt tot een (noodzakelijke) verbetering van de samenleving en de leefomstandigheden van de gemeenschap, en waaraan door privéinitiatief geen oplossing wordt geboden (M. BOSMANS, E. BUYS, J. GHYSELS, J. MOERKERKE, & R. PALMANS, Onteigeningen: de voorafgaande fase, Antwerpen, Intersentia, 2006, 47).
Dit principe veronderstelt, in elk concreet dossier, een belangenafweging aangaande het al dan niet aanwezig zijn van algemeen belang, waarbij veelal ook private belangen aan de orde zijn. Deze belangenafweging dient de doelstellingen van het decreet in acht te nemen en zal leiden tot een gemotiveerde beslissing van de gemeenteraad.
Dergelijke belangenafweging diende ook reeds te worden doorgevoerd onder het regime van de Buurtwegenwet, in hoofdzaak wanneer een vraag tot afschaffing of wijziging voorlag. Zo stelde de Raad van State dat bij de beraadslaging van de gemeenteraad alle in het geding zijnde belangen moesten worden afgewogen, waarbij het openbaar belang primeert. De Raad van State behield zich in deze materie een marginaal toetsingsrecht voor.
Het algemeen belang heeft baat bij het ter beschikking hebben van een trage wegennet en bereikbaarheid. Aan deze behoefte is voldaan gezien de ligging van gemeenteweg 87 die dezelfde verbinding met de zijstraat van de Motbroekstraat mogelijk maakt. Beide wegen zijn op beperkte afstand van elkaar gelegen.
De gedeeltelijke afschaffing van gemeenteweg 86 schaadt het algemeen belang bijgevolg niet. Heden is de weg niet toegankelijk gezien de bebouwing.
De bedding van gemeenteweg 87 overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen is gelegen tussen akkers.
Het private belang van de betrokken eigenaar is het afschaffen van de weg overeenkomstig het vonnis van 13 november 2023.
Het private belang schendt het algemeen belang in dit geval niet vermits er zoals reeds gesteld een alternatief in de buurt aanwezig is.
Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd.
De ruimtelijke context van de omgeving is woongebied met landelijk karakter. In de omgeving komen meerdere eengezinswoningen in het woonlint voor.
Het perceel waarop de weg zich bevindt is bebouwd met een woning waarvoor een rechtsgeldige vergunning werd verkregen door de toenmalige bouwheer.
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.
De op het perceel uitgevoerde maatschappelijke activiteit past binnen deze ruimtelijke bestemming en in de bestaande ruimtelijke context.
Zoals reeds eerder gesteld door de gemeenteraad zijn zowel het woonaspect gezien de gewestplanbestemming van het gebied als het mobiliteitsbelang gezien het vastgestelde onbruik sedert 1964 niet gelijkwaardig.
Het is niet denkbaar dat de gebruiker van de weg een nadeel zal ondervinden van de afschaffing, gezien het reeds geopperde alternatief in de vorm van gemeenteweg 87.
De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen.
Er is geen impact op de verkeersveiligheid ten gevolge van de afschaffing. Gemeenteweg 87 die in de onmiddellijke omgeving gesitueerd is, bezit dezelfde kenmerken als de weg uit dit afschaffingsvoorstel. Bovendien verdient de recreatieve gebruiker duidelijkheid over het gebruik van gemeenteweg 86, waarvan gesteld wordt dat dit in de toekomst op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie A, nummer 249C niet meer mogelijk zal zijn.
De minimale afschaffing heeft geen impact op de ontsluiting van andere percelen. De weg is immers in onbruik sedert 1964. De ontsluiting van de aanpalende percelen verloopt via de Motbroekstraat, of andere erfdienstbaarheden.
Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.
Gemeenteweg 86 is niet gelegen ter hoogte van de gemeentegrens.
Er speelt geen gemeentegrensoverschrijdend perspectief.
Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
De weg is sinds 1964 bebouwd. Dit blijkt uit de vergunningen die geregistreerd werden in het vergunningenregister en het pand dat er effectief op basis van deze besluiten gebouwd werd.
De gemeenteweg is duidelijk minstens gedeeltelijk in onbruik geraakt gedurende meer dan 30 jaar. Hierover is bij kennis van het gemeentebestuur een rechterlijke beslissing door het vredegerecht van het kanton Diest op 13 november 2023 genomen.
Naar mening van de gemeenteraad zijn er 2 verschillende maatschappelijke activiteiten die dienen afgewogen te worden, namelijk mobiliteit en wonen.
Wat mobiliteit betreft is de gewenste maatschappelijke activiteit het gebruik van gemeenteweg 74 ten einde de verplaatsingen in het binnengebied tussen de Wingerstraat en de Motbroekstraat te garanderen.
Dit is het geval op basis van gemeenteweg 87.
Het woonaspect uit zich in het gegeven dat een eengezinswoning is gebouwd op het perceel. Het perceel is gesitueerd in woongebied met landelijk karakter.
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.
De op het perceel uitgevoerde maatschappelijke activiteit past binnen deze ruimtelijke bestemming. De activiteit wordt uitgevoerd op basis van het vergunningenbeleid van de gemeente Tielt-Winge.
De ruimtelijke behoefte van de uitbater van de plantage is het gebruik van zijn perceel op een efficiënte wijze. Dit zal zich uiten in een afschaffing van de weg op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie A, nummer 249C.
Het is niet denkbaar dat de behoefte in de toekomst zal wijzigen.
De weg is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen, de mobiliteitsbehoefte is er bijgevolg. Er werd bij vonnis vastgesteld dat de bedding sedert 1964 op het bovenvermeld perceel bebouwd is. Het gemeentebestuur heeft geen kennis van klachten omtrent de belemmering van de wegbedding en er is een alternatief in de omgeving beschikbaar.
Er is voldaan aan de mobiliteitsbehoefte.
De betrokken perceel is in eigendom van Thomas Bollaert, wonende te Motbroekstraat 67, 3390 Tielt-Winge.
Uit het schattingsverslag van Intertopo Landmetersbureau van 5 juni 2024 blijkt dat er geen meerwaarde is vermits de gemeenteweg 86 deels getroffen is door een vergunde constructie. Artikel 28§2 van het gemeentewegendecreet stipuleert dat de waardevermeerdering wordt geacht nihil te zijn als de gemeenteweg in de feiten verdwenen is, omdat infrastructuren door of in opdracht van de overheid zijn aangelegd of omdat de gemeenteweg werd bebouwd krachtens een rechtsgeldige, niet-vervallen vergunning die werd verleend voor 1 september 2019.
Financiële gevolgen
De exacte financiële gevolgen zijn nog niet gekend, deze zijn afhankelijk van de te maken kosten naar aanleiding van onder meer het openbaar onderzoek.
Bijlagen
● Het afschaffingsdossier van gemeenteweg 86 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.
● Motivatienota
● Vonnis van het vredegerecht van het kanton Aarschot van 13 november 2023
● Schattingsverslag
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot afschaffing van de gemeenteweg, gekend als weg nummer 86 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge, het Proostwegpad, voorlopig vast.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg aan een openbaar onderzoek dat minstens binnen een ordetermijn van dertig dagen na de voorlopige vaststelling start.
Artikel 3
Deze beslissing is onderworpen aan de regels van bestuurlijk toezicht, zoals bepaald in het Decreet over het lokaal bestuur." "
De gemeenteraad stelt de afschaffing van gemeenteweg 86 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge voorlopig vast.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Kennisneming goedkeuring klimaatactieplan Europese Commissie
Motivering
Feiten en context
Tielt-Winge maakte samen met de provinciale medewerkers een gemeentelijk klimaatactieplan op, net als 42 andere Vlaams-Brabantse gemeenten (waarbij de provincie fungeerde als coördinator van het Burgemeesterconvenant).
De gemeenteraad neemt nu kennis van de goedkeuring van het gemeentelijk klimaatactieplan door de Europese Commissie.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Het betaamt dat de gemeenteraad omwille van redenen van transparantie op de hoogte gehouden worden van belangrijke Europese beslissingen die het lokaal bestuur direct (in dit geval op positieve wijze) impacteren.
Financiële gevolgen
Er zijn geen (direct toewijsbare) financiële gevolgen.
Bijlagen
Mail van de provincie over de goedkeuring van het klimaatactieplan door de Europese Commissie.
Besluit:
De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van het klimaatactieplan door de Europese Commissie." "
De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van het klimaatactieplan door de Europese Commissie.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Aanbestedingsdossier PERCEEL 1 renovatie oud gemeentehuis Houwaart - vaststelling ontwerp, gunningswijze, bestek en raming
Motivering
Feiten en context
De gemeenteraad van 19 mei 2022 gaf goedkeuring aan de lastvoorwaarden en gunningswijze voor het aanstellen van een ontwerper voor de renovatie van het oud gemeentehuis te Houwaart.
Het college van burgemeester en schepenen stelde op 23 augustus 2022 Nova-Zembla Architecten aan als ontwerper voor de renovatie.
Nova-Zembla Architecten heeft het ontwerp en aanbestedingsdossier PERCEEL 1: bouwwerken en afbouw opgemaakt voor de renovatie van het oud gemeentehuis.
Juridische gronden
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
● Het Bestuursdecreet van 7 december 2018
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
● De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
● De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36
● Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
● Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Het ontwerp, als bijlage aan deze beslissing, werd opgesteld in overleg met het gemeentebestuur.
Het aanbestedingsdossier PERCEEL 1: bouwwerken en afbouw, als bijlage aan deze beslissing, werd opgesteld door de ontwerper, Nova-Zembla Architecten.
De aanbesteding van de volgende percelen volgt in een latere fase (normaliter de raad van september):
PERCEEL 2 en 3: elektra en HVAC
PERCEEL 4: lift
PERCEEL 5: vaste meubels
Financiële gevolgen
De uitgave voor de studie-opdracht is budgettair voorzien in 094500/07 2140 0000.
De uitgave voor de realisatie is budgettair voorzien in 094500/07 2210 0007.
De realisatie van dit perceel wordt geraamd op 966.696,74 euro (inclusief btw).
Bijlagen
Aanbestedingsdossier PERCEEL 1 bouwwerken en afbouw.
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
Goedkeuring wordt verleend aan het ontwerp, de gunningswijze, het bestek en de raming (als bijlagen aan deze beslissing) voor de opdracht "renovatie oud gemeentehuis Houwaart: PERCEEL 1: bouwwerken en afbouw ", opgesteld door Nova-Zembla Architecten.
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De wijze van gunning betreft een openbare procedure.
Artikel 2
In opdracht van het lokaal bestuur zal Nova-Zembla Architecten de aanbestedingsprocedure voeren.
Artikel 3
De uitgave voor deze opdracht (geraamd op 966.696,74 euro btw inclusief) is budgettair voorzien in 094500/07 2210 0007.
Artikel 4
Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan Nova-Zembla Architecten.
Artikel 5
Onderhavige beslissing is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur. " "
Het aanbestedingsdossier PERCEEL 1 wordt goedgekeurd.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Samenwerkingsovereenkomst gezamenlijke opdracht van werken Relanceplan N2 - vaststelling bijakte
Motivering
Feiten en context
De samenwerkingsovereenkomst tussen het Vlaams Gewest, Fluvius, Aquafin, gemeente Bekkevoort, gemeente Tielt-Winge en Colas Noord dient te worden aangepast.
De originele overeenkomst werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 17 juni 2021.
Deze wijziging omvat het samenvoegen van het vast en het voorwaardelijk deel tot 1 globale overheidsopdracht.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Tijdens uitvoering van de werken blijkt het op het terrein moeilijk om het vaste en voorwaardelijke deel (administratief) strikt afzonderlijk op te volgen. Daarom wordt het voorstel gedaan om beide delen samen te voegen tot één globale overheidsopdracht, vermits het voorwaardelijke deel toch al gelicht is en dus beide delen hoe dan ook zullen worden uitgevoerd.
De opdracht blijft dezelfde, vermits ook het voorwaardelijke deel al gelicht is. De opdracht zal dus in zijn geheel worden uitgevoerd (vast en voorwaardelijk). Deze bijakte regelt dat het administratief één globale opdracht wordt in plaats van een opdracht in twee delen die afzonderlijk zouden worden opgevolgd.
De offerteprijzen, prijsherzieningen, vermoedelijke hoeveelheden uit het bestek en uitvoeringstermijn blijven behouden.
Bij voorliggende bijakte horen twee verrekeningen die hier integraal deel van uitmaken, met name:
● verrekening 1a die betrekking heeft op het voorwaardelijke deel van onderhavige overheidsopdracht en waarbij enerzijds de posten van het voorwaardelijke deel zoals opgenomen in het bestek volledig in min worden gezet en waarbij anderzijds de uitvoeringstermijn van 100 werkdagen wordt herleid naar 0 werkdagen
● verrekening 1b die betrekking heeft op het vaste deel van onderhavige overheidsopdracht en waarbij enerzijds de posten die in het bestek betrekking hadden op het voorwaardelijke deel worden toegevoegd aan het vaste deel en waarbij anderzijds de in het bestek voorziene uitvoeringstermijn van 100 werkdagen wordt toegevoegd voor deze bijkomende posten in het vaste deel
De oorspronkelijk gestorte borgsom blijft behouden.
Financiële gevolgen
Deze opdracht is voorzien op het meerjarenplan 2020-2025.
De wijziging betreft geen wijziging van het gunningsbedrag.
Bijlagen
● Bijakte
● Verrekeningen
● Originele dossier
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De bijakte en verrekeningen Relanceplan N2, als bijlage bij deze beslissing en er integrerend deel van uitmakend, tussen Vlaams Gewest (AWV), Aquafin, Fluvius, Colas Noord, gemeente Bekkevoort en het lokaal bestuur worden goedgekeurd.
Artikel 2
De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd om de voorliggende bijakte en verrekeningen te ondertekenen.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering en opvolging van dit besluit.
Artikel 4
Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan AWV, Aquafin, Fluvius, Colas Noord en gemeente Bekkevoort.
Artikel 5
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur. " "
De bijakte en verrekeningen Relanceplan N2 worden goedgekeurd.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Aanpassing en coördinatie algemeen politiereglement op het wegverkeer (versie 20.06.2024)
Motivering
Feiten en context
Het aanvullend gemeentelijk verkeersreglement van de gemeente Tielt-Winge is een laatste keer op de gemeenteraad aangepast en gecoördineerd bij gemeenteraadsbeslissing van 21 maart 2024.
Sindsdien zijn er een aantal wijzigingen, nieuwe verkeerssituaties en kleine aanpassingen die het noodzakelijk maken dat er een nieuw aangepaste en gecoördineerde versie gemaakt wordt.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
● De nieuwe gemeentewet en de toepasselijke bepalingen van het decreet lokaal bestuur Het koninklijk besluit van 16 maart 1968 met als naam ‘de politie over het wegverkeer’
● Het decreet van 16 mei 2008 over de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
● Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg
● Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald zoals o.a. op 29 januari 2014 gewijzigd Het ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg
● Het uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens
● Het aanvullend gemeentelijk verkeersreglement van de gemeente Tielt-Winge van 21 maart 2024
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Naar aanleiding van enkele kleine wijzigingen die werden doorgevoerd werd het aanvullend gemeentelijk politiereglement in die zin aangepast. Het gaat over volgende punten:
● Belijning in het midden van de rijbaan op de Tiensesteenweg vanaf het kruispunt met de N2 tot aan huisnummer 16 (zie paragraaf 8)
● Belijning in het midden van de rijbaan op Optielt ter hoogte van huisnummers 67 - 69.
● Parkeerverbod tussen de Blerebergstraat huisnummer 147 en de Vlooybergtoren (zie paragraaf 10)
Financiële gevolgen
Er zijn geen directe financiële gevolgen.
Bijlagen
● Politiereglement 21 maart 2024
● Tekst met aanpassingen
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1.
Het geïntegreerde aanvullend gemeentelijk reglement op de politie van het wegverkeer (coördinatie per 20 juni 2024) luidt als volgt:
HOOFDSTUK 1: VERBODEN EN BEPERKT VERKEER
Paragraaf 1 - A : Verboden richting voor iedere bestuurder op volgende wegen
Bergstraat | Vanaf huisnummer 26 in de richting van de Onze-Lieve-Vrouwkerk |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden C1 en F19.
Paragraaf 1 – B : Verboden richting voor iedere bestuurder met uitzondering van fietsers, speedpedelecs en bromfietsers klasse A op volgende wegen
Bergstraat | * Vanaf huisnummer 2 in de richting van Onze-Lieve-Vrouwkerk * Vanaf de Onze-Lieve-Vrouwkerk in de richting van huisnummer 13 |
Domein ‘t Solveld | Op de weg tussen de sporthal (hoofdingang) en de berm (verkeer is verboden in de richting van de Dorpsstraat). |
Halensebaan | Vanaf het kruispunt met de Glabbeeksesteenweg richting kruispunt Leuvensesteenweg (N2), en dit tot aan de uitrit van Merckx Machines (verkeer is verboden in de richting van de Leuvensesteenweg (N2)). |
Heuvelspanzeel | Vanaf het kruispunt met de Leigrachtstraat tot aan het kruispunt met de Solveldstraat (verkeer is verboden in de richting van de Leigrachtstraat). |
Leigrachtstraat | Vanaf het kruispunt met de Ralisweg tot aan het kruispunt met Heuvelspanzeel (verkeer is verboden in de richting van de Ralisweg). |
Reststraat | Het zijstukje vanaf huisnummer 6 tot aan huisnummer 30 (verkeer is verboden in de richting van de Dorpsstraat). |
Sint-Barbarastraat | Vanaf de Sint-Annastraat in de richting van het Bergplein. |
Solveldstraat | Op de weg tussen de uitrit van het kerkhof en de Tieltse Mottestraat (verkeer is verboden in de richting van de sporthal). |
Tieltse Mottestraat | Vanaf het kruispunt met de Solveldstraat tot aan het kruispunt met de Leigrachtstraat (verkeer is verboden in de richting van de Solveldstraat). |
Vijverkensweg | Vanaf het kruispunt met de Solveldstraat tot aan het kruispunt met de Leigrachtstraat (verkeer is verboden in de richting van de Solveldstraat). |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden C1 en F19, aangevuld met onderbord M12.
Paragraaf 1 – C : Verboden parking op en af te rijden langs plaatsen hierna vernoemd
Parking Statie in Meensel-Kiezegem | * Verboden op te rijden langs de kant van de Statiestraat richting Tielt * Verboden af te rijden langs de kant van de Wersbeekstraat |
Parking ’t Jongensschool | * Verboden op te rijden langs de kant van de Blerebergstraat * Verboden af te rijden langs de kant van de Rillaarseweg |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord C1.
Paragraaf 1 – D : Verboden parking op en af te rijden langs plaatsen hierna vernoemd uitgezonderd fietsers, speedpedelecs en bromfietsers klasse A
Parking gemeentehuis | * Verboden op te rijden langs de kant van de Kruisstraat * Verboden af te rijden langs de kant van de Kruisstraat |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord C3 aangevuld met onderbord M12.
Paragraaf 2 - A : Verboden toegang uitgezonderd voor plaatselijk verkeer, fietsers, speedpedelecs en bromfietsers klasse A
Stekstraat | Van Dorpsstraat tot Rillaarseweg in beide richtingen. |
Walenbosstraat | Van Sint-Annastraat |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden C3 aangevuld met onderbord “uitgezonderd plaatselijk verkeer” aangevuld met onderbord M12.
Paragraaf 2 – B : Verboden toegang voor gemotoriseerd doorgaand verkeer uitgezonderd landbouwvoertuigen, fietsers, speedpedelecs en bromfietsers klasse A
Alsbergweg | Volledige straat |
Baenvoetweg | Volledige straat |
Bleukenweg | Volledige straat |
Bosveldweg | Volledige straat |
Bremberg | Volledige straat |
Bronstraat | Volledige straat |
Dag- en Nachtstraat | Volledige straat |
Dellestraat | Volledige straat |
Gebrandestraat | Volledige straat |
Gemeenteweg nr. 18 | Tussen Driesstraat en Diestsesteenweg |
Gempstraat | Stuk naar nr. 53 en 55 |
Goethuysweg | Volledige straat |
Hazelaarstraat | Volledige straat, ook deel van Statiestraat tot gemeentegrens met Bekkevoort |
Heikenstraat | Volledige straat |
Hellekens | Volledige straat |
Hoekstraat | Volledige straat |
Kastanjeweg | Volledige straat |
Kautermansweg | Volledige straat |
Keelstraat | Deel tussen Statiestraat en gemeentegrens met Bekkevoort |
Keulestraat | Zijstraatje tussen Keulestraat en Postweg |
Kiekenbosstraat | Volledige straat |
Kleerbeekstraat | Volledige straat |
Manhofweg | Volledige straat |
Meenselbaan | Volledige straat |
Motbroekstraat | Tussen Oude Leuvensebaan en Wingerstraat |
Neringestraat | Volledige straat |
Optielt | Tussen Keulestraat en Alsbergweg |
Ossebergstraat | Volledige straat |
Oude Diestsebaan | Volledige straat |
Oude Leuvensebaan | Volledige straat |
Oudepastoriestraat | Volledige straat |
Oude Route | Volledige straat |
Pad 73 Tielt (“Molenweg”) | Volledige straat |
Pastoor Jozef van Slagmolenveld | Volledige straat |
Patrijkstraat | Volledige straat |
Postweg | Volledige straat |
Sint-Donatusweg | Volledige straat |
Sluiweg | Volledige straat |
Solleweg | Tussen nr. 4 en Wijngaardstraat |
Tramstraat | Volledige straat |
Veldwachterstraat | Volledige straat |
Vlaaistraat | Volledige straat |
Vlooibergstraat | Volledige straat |
Walebroekstraat | Volledige straat |
Waterhofstraat | Volledige straat |
Woubeekstraat | Volledige straat |
Zilverbergstraat | Volledige straat |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden F99C en F101C.
Paragraaf 2 – C : Verboden toegang voor gemotoriseerd doorgaand verkeer uitgezonderd landbouwvoertuigen en fietsers
Gemeenteweg nr. 64 “Boschveldweg” | Volledige straat |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden F99A en F101A.
Paragraaf 2 – D : Verboden toegang voor gemotoriseerd doorgaand verkeer boven de 3,5 ton uitgezonderd plaatselijk verkeer
Bensbergstraat | In beide richtingen |
Luttelkolen | In beide richtingen |
Tiensesteenweg | Vanaf het kruispunt met het Gouden Kruispunt tot aan het kruispunt met de Leuvensesteenweg in beide richtingen |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord C21 en een onderbord ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’.
Paragraaf 2 - E : Verboden toegang uitgezonderd voor dienstvoertuigen en fietsers, speedpedelecs en bromfietsers klasse A
Zonnedrieslaan | * Vanaf het kruispunt met de Sint-Annastraat * Vanaf het kruispunt met de Bergstraat |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord F103 met vermelding ‘dienstvoertuigen, fietsers, speedpedelecs en bromfietsers klasse A toegelaten behalve tijdens volgende uren:
● Maandag t.e.m. vrijdag: 8u15 – 8u45
● Woensdag: 11u35 – 11u50
● Maandag, dinsdag en donderdag: 15u45 – 16u00
● Vrijdag: 15u00 – 15u15
Paragraaf 3 – A : Verboden af te slaan naar links
Bergstraat | Aan huisnummer 26 voor bestuurders die komen uit de richting van het parkeerplein (Bord D3 aan nr. 33) |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden zoals hierboven aangegeven met de verkeersborden D1 en D3.
Paragraaf 3 – B : Verboden af te slaan naar links uitgezonderd fietsers, speedpedelecs en bromfietsers klasse A
Bergstraat | * Aan huisnummer 2 voor bestuurders die komen uit de richting van het parkeerplein (bord D1 aan nr. 22) * Aan huisnummer 14 voor bestuurders die komen uit de richting van het parkeerplein (bord D1 aan nr. 11) |
Glabbeeksesteenweg | Ter hoogte van het kruispunt met de Halensebaan voor bestuurders die komen uit de richting van de Kiezegemstraat (bord C31) |
Heergrachtweg | Ter hoogte van het kruispunt met de Tieltse Mottestraat (bord C31) |
Leigrachtstraat | * Ter hoogte van het kruispunt met de Vijverkensweg voor bestuurders die komen uit de richting van de Rillaarseweg (bord C31) * Ter hoogte van de Tieltse Mottestraat voor bestuurders die komen uit de richting van de Rillaarseweg (bord C31) |
Reststraat | Aan huisnummer 30 voor bestuurders die komen uit de richting van de Beurtstraat (bord D3 aan nr. 6) |
Sint-Annastraat | Ter hoogte van het kruispunt met de Sint-Barbarastraat voor bestuurders die komen uit de richting van de Walenbosstraat (bord C31) |
Solveldstraat | Ter hoogte van het kruispunt met de Heuvelspanzeel voor bestuurders die komen uit de richting van de Ralisweg (bord C31) |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden zoals hierboven aangegeven met de verkeersborden D1 en D3 of C31 aangevuld met onderbord M12.
Paragraaf 3 – C: Verboden af te slaan naar links voor gemotoriseerd doorgaand verkeer boven de 3,5 ton uitgezonderd plaatselijk verkeer
Leuvensesteenweg (N2) | Ter hoogte van het kruispunt met de Tiensesteenweg
|
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden zoals hierboven aangegeven met de verkeersborden C31 aangevuld met onderbord 3,5 ton en ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’.
Paragraaf 3 – D : Verboden af te slaan naar rechts uitgezonderd fietsers, speedpedelecs en bromfietsers klasse A
Bergstraat | * Aan huisnummer 2 voor bestuurders die komen uit de richting van de Rillaarseweg (Bord D1 voor nr. 2) * Aan huisnummer 26 voor bestuurders die komen uit de richting van de Rillaarseweg (Bord D3 aan nr. 29) |
Glabbeeksesteenweg | Ter hoogte van het kruispunt met de Halensebaan voor bestuurders die komen uit de richting van de Leuvensesteenweg (N2) (bord C31) |
Leigrachtstraat | * Ter hoogte van het kruispunt met de Vijverkensweg voor bestuurders die komen uit de richting van de Ralisweg (bord C31) * Ter hoogte van de Tieltse Mottestraat voor bestuurders die komen uit de richting van de Ralisweg (bord C31) |
Sint-Annastraat | Ter hoogte van het kruispunt met de Sint-Barbarastraat voor bestuurders die komen uit de richting van de Rillaarseweg (bord C31) |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden zoals hierboven aangegeven met de verkeersborden D1 en D3 of C31 aangevuld met onderbord M12.
Paragraaf 3 – E: Verboden af te slaan naar rechts voor gemotoriseerd doorgaand verkeer boven de 3,5 ton uitgezonderd plaatselijk verkeer
Leuvensesteenweg (N2) | Ter hoogte van het kruispunt met de Tiensesteenweg
|
Tiensesteenweg (N223) | Ter hoogte van het kruispunt met de Tiensesteenweg
|
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden zoals hierboven aangegeven met de verkeersborden C31 aangevuld met onderbord 3,5 ton en ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’.
Paragraaf 3 – F : Hindernis plaatsen in de vorm van plooibakens of amsterdammertjes met bedoeling er alle verkeer, uitgezonderd voetgangers, fietsers, speedpedelecs en bromfietsers klasse A doorgang te verbieden
Boschveldweg | Tussen Optielt en de Oude Leuvensebaan aan de Noord-zijde (kant Optielt) |
Demanstraetje | Ter hoogte van huisnummer 21 (Leuvensesteenweg 21) |
Ossebergstraat | * Ter hoogte van het kruispunt met de Beurtstraat wordt de hindernis aangekondigd met volgende borden (bord F45b) * Ter hoogte van het kruispunt met de Heuvelstraat wordt de hindernis aangekondigd met volgende borden (bord F45b) Plaatsing Amsterdammertjes zelf: Ter hoogte van de perceelsgrens van woning Ossebergstraat 22 en het perceel ten noorden hiervan |
Ralisweg | * Ter hoogte van het kruispunt met de Kruisstraat wordt de hindernis aangekondigd met volgende borden (bord F45b) * Ter hoogte van het kruispunt met de Dorpsstraat wordt de hindernis aangekondigd met volgende borden (bord F45b) Plaatsing Amsterdammertjes zelf: net ten noorden van huisnummer 8 |
Sint-Jorisveld | Ter hoogte van het kruispunt met de Tiensesteenweg (Bord F45)
|
Solveldstraat | * Ter hoogte van het kruispunt met de Tieltse Mottestraat wordt de hindernis aangekondigd met volgende borden (bord F45b) * Ter hoogte van het kruispunt met de Rillaarseweg wordt de hindernis aangekondigd met volgende borden (bord F45b) Plaatsing Amsterdammertjes zelf: Ter hoogte van de perceelsgrens van woning Solveldstraat nummer 20 en het perceel ten oosten hiervan ten oosten van de trage weg |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden zoals hierboven aangegeven met de verkeersborden C1, C3, F45, F45b.
HOOFDSTUK 2: VERPLICHT VERKEER
Paragraaf 4 : Verplichte rijrichting wordt ingevoerd op volgende wegen
Blerebergstraat | Ter hoogte van de wegversmalling |
Haldertstraat | * Ter hoogte van huisnummer 16 * Ter hoogte van huisnummer 23 |
Kraasbeekstraat | Ter hoogte van het kruispunt met de Halensebaan |
Perklaan | * Komende van de Glabbeeksesteenweg * In de richting van de Glabbeeksesteenweg * Ter hoogte van het middeneiland |
Rillaarseweg | * Ter hoogte van huisnummer 56A * Ter hoogte van het kruispunt met de Dorpsstraat |
Reststraat | * Ter hoogte van de verkeersremmer * Ter hoogte van het kruispunt met de Voortstraat en de Beurtstraat |
Tiensesteenweg | Ter hoogte van het middeneiland |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord D1.
Paragraaf 5 : Verplicht fietspad wordt ingericht op de volgende wegen
Attenrodestraat | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Binkomstraat tot de gemeentegrens met Glabbeek Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Binkomstraat | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf de Wersbeekstraat tot aan de gemeentegrens met Lubbeek Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Blerebergstraat | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf Optielt tot aan het kruispunt met de Leuvensesteenweg (N2). Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Dorpsstraat | * Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Rillaarseweg tot aan Dorpsstraat 154. Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting * Rechts van de rijbaan in de richting van de Carpool (Miskruisstraat) vanaf huisnummer 154 tot het kruispunt met de Zavelstraat Geldig voor iedere fietser in de richting van de Miskruisstraat rechts in zijn rijrichting |
Glabbeeksesteenweg | * Aan weerszijden van de rijbaan van aan het kruispunt met de Perklaan tot aan het kruispunt met de Kiezegemstraat Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting * Vanaf het kruispunt met de Meenselbaan rechts van de rijbaan in de richting van Kiezegem tot aan de verkeerspoort van Kiezegem Geldig voor iedere fietser in de richting van Kiezegem rechts in zijn rijrichting * Aan weerszijden van de rijbaan vanaf de verkeerspoort in Kiezegem tot aan het kruispunt met de Kerkstraat Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting
|
Haldertstraat | * Aan weerszijden van de rijbaan vanaf huisnummer 22 tot huisnummer 95 Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting * Rechts van de rijbaan in de richting van Houwaart Centrum vanaf huisnummer 293 tot aan het huisnummer 95 Geldig voor iedere fietser in de richting van Houwaart Centrum rechts in zijn rijrichting |
Halensebaan | Aan weerszijden van de rijbaan van aan het kruispunt met de Steenheuvelstraat tot aan de gemeentegrens met Bekkevoort Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Heibosstraat | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Wersbeekstraat tot de gemeentegrens met Glabbeek Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Heikant | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Haldertstraat tot aan de gemeentegrens met Holsbeek Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Heuvelstraat | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Kruisstraat tot aan het kruispunt met de Horenweg Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Kapellekensweg | * Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Binkomstraat tot voorbij de verkeerspoort Ontmoetingscentrum (richting Kiezegem) Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting * Aan weerzijden van de rijbaan vanaf de verkeerspoort (Kiezegem) tot aan het kruispunt met de Kerkstraat Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Kasteeldreef | Aan weerszijden van de rijbaan van aan het kruispunt met de Aarschotsesteenweg (N223) tot aan de gemeentegrens met Holsbeek Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Kerkstraat | Rechts van de rijbaan in de richting van de Binkomstraat vanaf het kruispunt met de Kapellekensweg tot aan huisnummer 16 Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Kriebekestraat | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Haldertstraat tot aan het kruispunt met de Roeselberg Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Motbroekstraat | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf de Roeselberg tot aan het kruispunt met de Wingerstraat Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Reststraat | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Voortstraat tot aan het kruispunt met de Dorpsstraat Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Rillaarseweg | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf de Bergstraat tot aan de gemeentegrens met Aarschot Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Roeselberg | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Aarschotsesteenweg (N223) tot aan de Motbroekstraat Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting
|
Schoonderbeukenseweg | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Zavelstraat tot het kruispunt met de Miskruisstraat Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Statiestraat | * Links van de rijbaan in de richting van de Wersbeekstraat vanaf het kruispunt met de Driesstraat tot aan het kruispunt met de Wersbeekstraat Dit fietspad geldt voor beide richtingen over de ganse lengte. Het dubbelrichtingsfietspad wordt in de zijstraten aangekondigd door middel van een onderbord M9. * Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de N2 tot aan het kruispunt met de Driesstraat Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Tiensesteenweg | Rechts van de rijbaan in de richting van Lubbeek van aan het kruispunt met de Leuvensesteenweg (N2) tot aan het kruispunt met het Gouden Kruispunt (N223) Dit fietspad geldt voor beide richtingen voor de ganse straat |
Voortstraat | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Reststraat tot aan het kruispunt met de Heuvelstraat Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Wersbeekstraat | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf de Binkomstraat tot aan de gemeentegrens met Bekkevoort Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Wingerstraat | Aan weerszijden van de rijbaan van aan kruispunt met de Leuvensesteenweg (N2) tot aan kruispunt met Motbroekstraat Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord D7, eventueel aangevuld met een onderbord M4.
Paragraaf 5 BIS : een fietssuggestiestrook wordt ingericht op de volgende wegen
Blerebergstraat | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Kruisstraat tot en met het kruispunt met Optielt Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Heuvelstraat | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Blerebergstraat tot en met het kruispunt met de Kruisstraat Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Kruisstraat | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Blerebergstraat tot en met het kruispunt met de Heuvelstraat (tot net voorbij de bushalte) Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Ralisweg | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Dorpsstraat tot en met het kruispunt met de Solveldstraat Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Rillaarseweg | Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Blerebergstraat tot en met het kruispunt met de Bergstraat Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door okerkleurige fietssuggestiestroken op de rijweg.
HOOFDSTUK 3: VOORRANGSREGIME
Paragraaf 6:
Alsbergweg (B15)
Tussen Bleukenweg en Oude Leuvensebaan ten opzichte van: | Optielt | B1 |
Attenrodestraat (B15)
Tussen Binkomstraat en gemeentegrens met Glabbeek ten opzichte van: | Attenrodestraat naar nr. 61 en 63 | B1 |
Begijnenbosweg (B15)
Tussen Rillaarseweg huisnummer 2 en 174 ten opzichte van: | Donkstraat | B1 |
Bergstraat (B15)
Tussen Rillaarseweg aan Bergstraat nr. 2 en Rillaarseweg aan Bergstraat nr. 46 ten opzichte van: | Bergstraat naar nr. 1-14 | B1 |
Bergstraat naar nr. 26 en 11 | B1 | |
Bergstraat vanaf de parking richting de kerk | B1 | |
Bergstraat naar nr. 39-41 | B1 | |
Boterstraat | B1 | |
Sint-Barbarastraat | B1 |
Bergweideweg (B15)
Tussen Wijngaardstraat en gemeentegrens met Holsbeek ten opzichte van: | Kriesberg | B1 |
Berkendreef (B15)
Tussen Haksbergstraat en Berkendreef nr. 14 ten opzichte van: | Berkendreef naar nr. 42 | B1 |
Tussen Berkendreef nr. 14 en Schoonderbeukenseweg ten opzichte van: | Berkendreef tussen Haksbergstraat en Berkendreef nr. 14 | B1 |
Berkendreef tussen Boekhoutstraat en Berkendreef nr. 14 | B1 | |
Berkendreef naar nr. 23-35 | B1 |
Beurtstraat (B15)
Tussen Zavelstraat en Voortstraat ten opzichte van: | Beurtstraat naar nr. 121-123 | B1 |
Ossebergstraat naar nr. 44-48 | B1 | |
Ossebergstraat naar nr. 1-22 | B1 | |
Dennenweg | B1 | |
Beurtstraat naar nr.5 | B1 | |
Zavelstraat | B1 |
Binkomstraat (B15)
Tussen Wersbeekstraat en gemeentegrens met Lubbeek ten opzichte van: | Kapellekensweg | B1 |
Binkomstraat nr. 26-30 | B1 | |
Binkomstraat nr. 42-54 | B1 | |
Kerkstraat | B5 + B7 | |
Nijselrodestraat | B1 | |
Landbouwweg voor woning nr. 65 | B1 | |
Binkomstraat nr. 55-57 | B1 | |
Attenrodestraat | B1 |
Blerebergstraat (B15)
Tussen Rillaarseweg en Leuvensesteenweg (N2) ten opzichte van: | Postweg | B1 |
Keulestraat | B5 + B7 | |
Optielt | B5 + B7 | |
Oude Leuvensebaan | B1 | |
Koninginblok 1 | B1 | |
Koninginblok 2 | B1 | |
Blerebergstraat nr. 143-147 | B1 | |
Blerebergstraat nr. 105-115 | B1 | |
Oudepastoriestraat | B5 + B7 | |
Heuvelstraat | B5 + B7 | |
Kruisstraat | B5 + B7 |
Bleukenweg (B15)
Tussen Postweg en eigen zijstraatje ten opzichte van: | Keulestraat | B1 |
Tussen Keulestraat nr. 56 en Keulestraat nr. 11 ten opzichte van: | Bleukenweg tussen Bleukenweg en Optielt | B1 |
Bleukenweg tussen Bleukenweg en Postweg | B1 | |
Tussen Bleukenweg en Alsbergweg | Optielt | B1 |
Boekhoutstraat (B15)
Tussen Dorpsstraat en Rillaarseweg ten opzichte van: | Lindestraat aan nr. 26 | B1 |
Lindestraat | B1 | |
Berkendreef | B1 | |
Hazenpad aan nr. 21 | B1 | |
Hazenpad aan nr. 14 | B1 | |
Haksbergstraat | B1 |
Boterstraat (B15)
Tussen Rillaarseweg en Bergstraat ten opzichte van: | Sint-Annastraat | B1 |
Zijstraatje Boterstraat | B1 |
Boterveldstraat (B15)
Tussen Reigersweide en Tweevijverstraat ten opzichte van: | Boterveldstraat naar nr. 2 en 4 | B1 |
Kareelweg | B1 |
Bremberg (B15)
Tussen Halensebaan en Bronstraat ten opzichte van: | Bremberg naar nr. 2 en 4 | B1 |
Bronstraat (B15)
Tussen Glabbeeksesteenweg en Tolmerenbergweg ten opzichte van: | Bremberg | B1 |
Walebroekstraat | B1 | |
Berkendreef naar nr. 41-43 | B1 | |
Berkendreef naar nr. 26-30 | B1 | |
Tussen Berkendreef nr. 14 en Boekhoutstraat ten opzichte van: | Berkendreef naar nr. 1 en 3 | B1 |
Berkendreef naar nr. 2 | B1 |
Dennenweg (B15)
Tussen Dorpsstraat en Beurtstraat ten opzichte van: | Dennenweg naar nr. 6-8-19 | B1 |
Dorpsstraat (B15)
Tussen Rillaarseweg en Zavelstraat ten opzichte van: | Rillaarseweg | B1 |
Ralisweg | B1 | |
Oude Route | B1 | |
Dorpsstraat nr. 68-76 | B1 | |
Reststraat | B5 + B7 | |
Boekhoutstraat | B5 + B7 | |
Lindestraat | B1 | |
Stekstraat | B1 | |
Landbouwweg rechts van Dorpsstraat richting E314 | B1 | |
Dennenweg | B1 | |
Zavelstraat | B1 | |
Buiblokstraat | B1 |
Driespad (B15)
Tussen Reigersweide en grens met Lubbeek ten opzichte van: | Driespad naar nr. 7 en 9 | B1 |
Driespad naar nr. 2 en 4 | B1 |
Gempstraat (B15)
Tussen Gempstraat nr. 2 en 52 ten opzichte van: | Doelstraat | B1 |
Gempstraat naar nr. 50-55 | B1 |
Glabbeeksesteenweg (B15)
Tussen Leuvensesteenweg (N2) en Kerkstraat ten opzichte van: | Perklaan | B1 |
Bronstraat | B1 | |
Kiezegemstraat | B1 | |
Peerdsweidestraat | B1 | |
Meenselbaan | B1 | |
Walebroekstraat | B1 | |
Tieltsestraat | B1 | |
Halensebaan | B5 + B7 |
Goethuysweg (B15)
Tussen Oude Leuvensebaan en Goethuysweg nr. 7 ten opzichte van: | Goethuysweg naar nr. 1 | B1 |
Groenweg en verlengde Miskruisstraat (B15)
Tussen Schoonderbeukenseweg en gemeentegrens met Scherpenheuvel-Zichem ten opzichte van: | Miskruisstraat | B1 |
Haksbergstraat (B15)
Tussen Boekhoutstraat en haar eigen zijstraatje naar nr. 53 ten opzichte van: | Haksbergstraat naar nr. 4-18 | B1 |
Haksbergstraat naar nr. 31 en 33 | B1 | |
Haksbergstraat naar nr. 47-53 | B1 | |
Haksbergstraat naar nr. 2 | B1 | |
Haksbergstraat naar nr. 21 en 23 | B1 | |
Donkstraat | B1 | |
Tussen Haksberstraat nr. 4 en 18 ten opzichte van: | Haksbergstraat naar nr. 6 en 18 | B1 |
Haldertstraat (B15)
Tussen Kriebekestraat en Rillaarseweg ten opzichte van: | Neringestraat | B1 |
Weg naast nr. 146 | B1 | |
Sluiweg | B1 | |
Weg naar nr. 297-307 | B1 | |
Weg naast nr. 295 | B1 | |
Tienbundersweg | B1 | |
Solleweg | B1 | |
Weg naast nr. 241 | B1 | |
Weg naar nr. 223-227 | B1 | |
Weg naar nr. 215 | B1 | |
Weg naar nr. 189-191 | B1 | |
Weg naar nr. 159 | B1 | |
Weg naar nr. 97 | B1 | |
Houwaartsebergweg | B1 | |
Molenweg | B1 | |
Tussen Haldertstraat nr. 295 en 307 ten opzichte van: | Haldertstraat naar nr. 299-301 | B1 |
Halensebaan (B15)
Tussen Leuvensesteenweg (N2) en Statiestraat ten opzichte van: | Perklaan | B1 |
Steenheuvelstraat | B1 | |
Hoekstraat | B1 | |
Bremberg | B1 | |
Manhofweg | B1 | |
Tolmerenbergweg | B1 | |
Kraasbeekstraat | B1 | |
Woubeekstraat | B1 | |
Zijstraatje Halensebaan naar nr. 72 en 86 | B1 |
Hazelaarstraat (B15)
Tussen Statiestraat en Tolmerenbergweg ten opzichte van: | Woubeekstraat | B1 |
Hazenpad (B15)
Tussen Rillaarseweg en Boekhoutstraat ten opzichte van: | Hazenpad naar nr. 13-19 | B1 |
Heibosstraat (B15)
Tussen Wersbeekstraat en gemeentegrens met Glabbeek ten opzichte van: | Heibosstraat naar nr. 25 | B1 |
Heibosstraat naar nr. 46 en 48 | B1 |
Heikant (B15)
Tussen Haldertstraat en gemeentegrens met Holsbeek ten opzichte van: | Vinnestraat | B1 |
Weg naar nr. 29-32 | B1 |
Heikenstraat (B15)
Tussen Motbroekstraat en Kleerbeekstraat ten opzichte van: | Heikensstraat naar nr. 29-41 | B1 |
Kleerbeekstraat tussen Heikensstraat en Roeselberg | B1 |
Hellekens (B15)
Tussen Heuvelstraat en Oudepastoriestraat ten opzichte van: | Hellekens naar nr. 1-4 | B1 |
Hellekens naar nr. 6-16 | B1 |
Heuvelstraat (B15)
Tussen Kruisstraat en Horenweg ten opzichte van: | Hellekens | B1 |
Boitsbergweg | B1 | |
Broekstraat | B1 | |
Stevensstraat | B1 | |
Stenenhuisstraat | B1 | |
Voortstraat | B5 + B7 | |
Tussen Blerebergstraat en Kruisstraat ten opzichte van: | Armand de Keyzerstraat | B1 |
Tussen Horenweg en gemeentegrens met Bekkevoort ten opzichte van: | Windmolenweg | B1 |
Rijsbergstraat | B1 | |
Ossebergstraat | B1 | |
Tombergstraat | B1 |
Horenweg (B15)
Tussen Diestsesteenweg (N2) en Heuvelstraat ten opzichte van: | Horenweg naar nr. 9-15 | B1 |
Horenweg naar nr. 8-12 | B1 | |
Heuvelstraat vanaf nr. 191 richting Bekkevoort (“achterheuvel”) | B1 |
Houwaartsebergweg (B15)
Tussen Wijngaardstraat en Haldertstraat ten opzichte van: | Houwaartsebergweg naar nr. 6-20 en 9-11 | B1 |
Houwaartsebergweg naar nr. 22 en 22a | B1 | |
Houwaartsebergweg naar nr. 17-21 | B1 |
Kapellekensweg (B15)
Tussen Kerkstraat en Binkomstraat ten opzichte van: | Keelstraat | B1 |
Zijstraat naar nr. 4 en 6 | B1 | |
Weg naar Spikdoornkapel | B1 | |
Weg naar watertoren | B1 |
Kastanjeweg (B15)
Tussen Oude Leuvensebaan en Leuvensesteenweg ten opzichte van: | Kastanjeweg naar nr. 1 | B1 |
Kiekenbosstraat | B1 |
Kasteeldreef (B15)
Tussen Aarschotsesteenweg en gemeentegrens met Holsbeek ten opzichte van: | Kasteeldreef naar nr. 2 | B1 |
Kasteeldreef naar nr. 1 | B1 | |
Kasteeldreef tegenover Kasteeldreef naar nr. 1 | B1 |
Kerkstraat (B15)
Tussen Glabbeeksesteenweg en Binkomstraat ten opzichte van: | Kapellekensweg | B5 + B7 |
Neckerspoelstraat | B1 | |
Keelstraat | B1 | |
Zijstraatje tegenover Kerkstraat 41 | B1 |
Keulestraat (B15)
Tussen Blerebergstraat en Optielt ten opzichte van: | Bleukenweg | B1 |
Dag- en Nachtstraat | B1 | |
Keulestraat (zijstraatje tegenover Dag- en Nachtstraat) | B1 | |
Keulestraat (zijstraatje ter hoogte van nr. 67) | B1 | |
Tussen Bleukenweg en Keulestraat nr. 25 ten opzichte van: | Keulestraat naar. Nr. 14-21 | B1 |
Bleukenweg tussen Bleukenweg en Optielt | B1 | |
Tussen Keulestraat nr. 20 en Keulestraat nr. 29 ten opzichte van: | Keulestraat tussen Bleukenweg en Keulestraat nr. 25 | B1 |
Kleerbeekstraat (B15)
Tussen Wingerstraat en Roeselberg ten opzichte van: | Heikenstraat | B1 |
Kleerbeekstraat naar nr 37 | B1 |
Kriebekestraat (B15)
Tussen Roeselberg en Haldertstraat ten opzichte van: | Houwaartstraat | B1 |
Weg aan nr. 39 | B1 | |
Weg aan nr. 37 | B1 | |
Weg tussen nr. 19 en 5 | B1 | |
Streekweg | B1 | |
Haldertstraat | B1 |
Kruisstraat (B15)
Tussen Rillaarseweg en Heuvelstraat ten opzichte van: | Ralisweg | B1 |
Heuvelstraat | B5 + B7 |
Leigrachtstraat (B15)
Tussen Rillaarseweg en Ralisweg ten opzichte van: | Tieltse Mottestraat | B1 |
Vijverkensweg | B1 |
Lindestraat (B15)
Tussen Dorpsstraat en Boekhoutstraat ten opzichte van: | Lindestraat naar nr. 6 | B1 |
Lindestraat naar nr. 7-9 en 14-16 | B1 | |
Tussen Boekhoutstraat nr. 26 en 40 ten opzichte van: | Lindestraat naar nr. 7-9 en 14-16 | B1 |
Looikenstraat (B15)
Tussen Tiensesteenweg en Oude Tiensebaan ten opzichte van: | Oude Tiensebaan aan nr. 58 | B1 |
Meenselbaan (B15)
Tussen Glabbeeksesteenweg en Neckerspoelstraat ten opzichte van: | Neckerspoelstraat | B1 |
Motbroekstraat (B15)
Tussen Wingerstraat en Roeselberg ten opzichte van: | Weg naast nr. 67 | B1 |
Motbroekstraat naar nr. 36 | B1 | |
Heikenstraat | B1 | |
Weg tussen nr. 31-29 | B1 | |
Weg tussen nr. 13-11 | B1 | |
Weg tussen nr. 7 en 5 | B1 | |
Houwaartstraat | B1 | |
Tussen Wingerstraat en Oude Leuvensebaan ten opzichte van: | Motbroekstraat naar nr. 99-105 | B1 |
Dellestraat | B1 |
Neckerspoelstraat (B15)
Tussen Meenselbaan en Kerkstraat ten opzichte van: | Kwadepoort | B1 |
Optielt (B15)
Tussen Blerebergstraat en Alsbergweg ten opzichte van: | Dag- en Nachtstraat | B1 |
Optielt naar nr.3 | B1 | |
Optielt naar nr. 11-17 | B1 | |
Sint-Donatusweg | B1 | |
Keulestraat | B1 | |
Optielt naar nr. 77 en 79 | B1 | |
Optielt naar nr. 83 en 85 | B1 | |
Bleukenweg | B1 |
Ossebergstraat (B15)
Tussen Heuvelstraat en Ossebergstraat nr. 22 ten opzichte van: | Ossebergstraat naar nr. 10-14 | B1 |
Ossebergstraat naar nr. 1 | B1 | |
Ossebergstraat naar nr. 48 | B1 |
Oude Aarschotsebaan (B15)
Tussen Aarschotsesteenweg en Gempstraat aan nr. 2 ten opzichte van: | Bensbergstraat | B1 |
Gempstraat naar nr. 53 en 55 | B1 | |
Tussen Gempstraat nr. 2 en Leuvensesteenweg ten opzichte van: | Oude Aarschotsebaan ter hoogte van Gempstraat nr. 2 | B1 |
Oude Aarschotsebaan naar nr. 14 | B1 |
Oude Leuvensebaan (B15)
Tussen Blerebergstraat en Wingerstraat ten opzichte van: | Bosveldweg | B1 |
Oude Leuvensebaan naar nr. 28 | B1 | |
Kastanjeweg | B1 | |
Sint-Donatusweg | B1 | |
Goethuysweg | B1 | |
Alsbergweg | B1 | |
Motbroekstraat | B1 | |
Vlaaistraat | B1 |
Oudepastoriestraat (B15)
Tussen Blerebergstraat en Hellekens ten opzichte van: | Hellekens | B1 |
Oude Tiensebaan (B15)
Tussen Leuvensesteenweg en Looikenstraat ten opzichte van: | Reigersweide | B1 |
Wingeveld (zijstraatje aan nr. 1) | B1 | |
Wingeveld (zijstraatje aan nr. 77) | B1 | |
Wingeveld (zijstraatje aan nr. 58) | B1 | |
Tussen Looikenstraat en Driespad ten opzichte van: | Driespad | B1 |
Patrijkstraat (B15)
Tussen Oude Tiensebaan en Tiensesteenweg ten opzichte van: | Driespad | B1 |
Peerdsweidestraat (B15)
Tussen Glabbeeksesteenweg en Tiensesteenweg ten opzichte van: | Kolverendries | B1 |
Perklaan (B15)
Tussen Halensebaan en Glabbeeksesteenweg ten opzichte van: | Perklaan naar nr. 33-41 | B1 |
Postweg (B15)
Tussen Blerebergstraat en Bleukenweg ten opzichte van: | Postweg naar nr. 4 | B1 |
Keulestraat | B1 |
Puttestraat (B15)
Tussen Leuvensesteenweg en Statiestraat ten opzichte van: | Kraasbeekstraat | B5 + B7 |
Ralisweg (B15)
Tussen Dorpsstraat en sporthal (hoofdingang) ten opzichte van: | Solveldstraat | B1 |
Reigersweide (B15)
Tussen Oude Tiensebaan en gemeentegrens met Lubbeek ten opzichte van: | Boterveldstraat | B1 |
Driespad | B1 |
Reststraat (B15)
Tussen Beurtstraat en Dorpsstraat ten opzichte van: | Reststraat naar nr. 86-100 | B1 |
Reststraat naar nr. 6-30 | B1 | |
Reststraat tegenover nr. 58 | B1 |
Rijsbergstraat (B15)
Tussen Heuvelstraat en Diestsesteenweg ten opzichte van: | Rijsbergstraat tot aan het kruispunt met de Horenweg 9-15 | B1 |
Rillaarseweg (B15)
Tussen Dorpsstraat en Blerebergstraat ten opzichte van: | Bergstraat | B1 |
Sint-Annastraat | B1 | |
Solveldstraat | B1 | |
Kruisstraat | B1 | |
Tussen Dorpsstraat en Haldertstraat ten opzichte van: | Begijnenbosweg aan Rillaarseweg nr. 164 | B1 |
Begijnenbosweg aan Rillaarseweg nr. 176 | B1 | |
Rillaarseweg naar nr. 142-154 | B1 | |
Boekhoutstraat | B5 + B7 | |
Rillaarseweg naar nr. 181 | B1 | |
Hazenpad | B1 | |
Boterstraat | B1 | |
Stekstraat | B1 | |
Haldertstraat | B5 + B7 | |
Bergstraat aan nr. 2 | B1 | |
Bergstraat aan nr. 46 | B1 |
Roeselberg (B15)
Tussen Motbroekstraat en Aarschotsesteenweg (N223) ten opzichte van: | Kleerbeekstraat | B1 |
Stokskesstraat | B1 | |
Weg tussen nr. 33 en 31 | B1 | |
Stokskesstraat aan nr. 12 | B1 | |
Kriebekestraat | B1 |
Schoonderbeukenseweg (B15)
Tussen Zavelstraat en gemeentegrens met Scherpenheuvel-Zichem ten opzichte van: | Groenweg nr. 1-3 | B1 |
Groenweg nr. 5-19 | B1 | |
Berkendreef | B1 | |
Zavelstraat | B1 |
Sint-Annastraat (B15)
Tussen Rillaarseweg en Boterstraat ten opzichte van: | Waterhofstraat | B1 |
Walenbosstraat | B1 | |
Sint-Annastraat naar nr. 48-55 | B1 | |
Sint-Barbarastraat | B1 | |
Sluiweg | B1 | |
Sint-Annastraat naar nr. 69 | B1 | |
Zonnedrieslaan | B1 | |
Gebrandestraat | B1 |
Sint-Jorisveld (B15)
Tussen Sint-Jorisveld nr. 17 en 33 ten opzichte van: | Sint-Jorisveld naar nr. 144-150 | B1 |
Sint-Jorisveld naar nr. 126-130 | B1 | |
Sint-Jorisveld naar nr. 17-23 | B1 | |
Sint-Jorisveld naar nr. 72-98 | B1 | |
Sint-Jorisveld naar nr. 40-70 | B1 | |
Sint-Jorisveld naar nr. 12-38 | B1 |
Solleweg (B15)
Tussen Haldertstraat en Kaaskorf ten opzichte van: | Tienbundersweg | B1 |
Solleweg naar nr. 2-4 | B1 | |
Wijngaardstraat | B1 | |
Kaaskorf II | B1 |
Solveldstraat (B15)
Tussen Rillaarseweg en Ralisweg ten opzichte van: | Heuvelspanzeel | B1 |
Statiestraat (B15)
Tussen Leuvensesteenweg (N2) en Wersbeekstraat ten opzichte van: | Puttestraat | B1 |
Statiestraat (kleine weg) | B1 | |
Halensebaan | B5 + B7 | |
Hazelaarstraat | B1 | |
Zilverbergstraat | B1 | |
Keelstraat richting Ontmoetingscentrum | B1 | |
Keelstraat rechts van de Statiestraat richting Bekkevoort | B1 | |
Landbouwweg 1 rechts van de Statiestraat richting Tielt | B1 | |
Landbouwweg 2 rechts van de Statiestraat richting Tielt | B1 | |
Landbouwweg 3 rechts van de Statiestraat richting Tielt | B1 | |
Halensebaan richting Bekkevoort | B5 + B7 | |
Driesstraat | B5 + B7 |
Stokskesstraat (B15)
Tussen Roeselberg nr. 12 en 18 ten opzichte van: | Oude Aarschotsebaan | B1 |
Tieltse Mottestraat (B15)
Tussen Solveldstraat en Leigrachtstraat ten opzichte van: | Heergrachtweg | B1 |
Tieltsestraat (B15)
Tussen Tolmerenbergweg en Glabbeeksesteenweg ten opzichte van: | Zilverbergstraat | B1 |
Tienbundersweg (B15)
Tussen Haldertstraat en Tienbundersweg nr. 23 ten opzichte van: | Tienbundersweg naar nr. 9-13 | B1 |
Tiensesteenweg (B15)
Tussen Leuvensesteenweg (N2) en Gouden Kruispunt (N223) ten opzichte van: | Looikenstraat | B1 |
Kiezegemstraat | B1 | |
Sint-Jorisveld | B1 | |
Zijstraatje Tiensesteenweg | B1 |
Tolmerenbergweg (B15)
Tussen Halensebaan en Bronstraat ten opzichte van: | Weydenboschweg | B1 |
Hazelaarstraat | B1 | |
Bronstraat | B1 |
Tombergstraat (B15)
Tussen Heuvelstraat en Diestsesteenweg ten opzichte van: | Tombergstraat naar nr. 5 | B1 |
Stevensstraat | B5 + B7 |
Tweevijverstraat (B15)
Tussen Boterveldstraat en Leuvensesteenweg ten opzichte van: | Kareelweg | B1 |
Vlaaistraat (B15)
Tussen Oude Leuvensebaan en Leuvensesteenweg ten opzichte van: | Veldwachterstraat | B1 |
Kiekenbosstraat | B1 |
Vlooibergstraat (B15)
Tussen Stenenhuisstraat en Hellekens ten opzichte van: | Kautermansweg | B1 |
Hellekens | B1 | |
Stevensstraat | B5 + B7 |
Voortstraat (B15)
Tussen Heuvelstraat en kruispunt Reststraat-Beurtstraat ten opzichte van: | Beurtstraat | B1 |
Wersbeekstraat (B15)
Tussen Binkomstraat en gemeentegrens met Bekkevoort ten opzichte van: | Tramstraat | B1 |
Wersbeekstraat nr. 18-24 | B1 | |
Creftelbosstraat | B1 | |
Wersbeekstraat nr. 68-70 | B1 | |
Wersbeekstraat nr. 41 | B1 | |
Statiestraat | B5 + B7 | |
Heibosstraat | B5 + B7 |
Wijngaardstraat (B15)
Tussen Solleweg en gemeentegrens met Holsbeek ten opzichte van: | Wijngaardstraat naar nr. 3-9 | B1 |
Kaaskorf I | B1 | |
Bergweideweg aan Wijngaardstraat nr. 12 | B1 | |
Houwaartsebergweg aan Wijngaardstraat nr. 15 | B1 | |
Wijngaardstraat naar nr. 25 en 27 | B1 | |
Bergweideweg aan Wijngaardstraat nr. 28 | B1 | |
Houwaartsebergweg aan Wijngaardstraat nr. 47 | B1 | |
Kriesberg | B1 |
Wingerstraat (B15)
Tussen Leuvensesteenweg (N2) en Motbroekstraat ten opzichte van: | Wingerstraat naar nr. 17 | B1 |
Veldwachterstraat | B1 | |
Oude Diestsebaan | B1 | |
Oude Leuvensebaan | B1 | |
Kleerbeekstraat | B1 | |
Motbroekstraat | B1 |
Wingeveld (B15)
Tussen Oude Tiensebaan nr. 36 en 52 ten opzichte van: | Wingeveld naar nr. 42-52 | B1 |
Wingeveld naar nr. 77-95 | B1 |
Zavelstraat (B15)
Tussen Schoonderbeukenseweg en Beurtstraat ten opzichte van: | Dennenweg | B1 |
Zilverbergstraat (B15)
Tussen Statiestraat en Tieltsestraat ten opzichte van: | Zilverbergstraat naar nr. 3 en 5 | B1 |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden zoals hierboven reeds aangegeven door: verkeersbord B15 (voorrang) ten opzichte van andere wegen aangeduid door verkeersbord B1 (eventueel met haaientanden) waar nodig voorafgegaan door B3 of verkeersbord B5 met volle lijn eventueel voorafgegaan door B7.
HOOFDSTUK 4: ORDENING VAN HET VERKEER
Paragraaf 7: Afbakenen oversteekplaatsen voor voetgangers
BINNEN BEBOUWDE KOM
Bergstraat | * Ter hoogte van huisnummer 2 * Ter hoogte van huisnummer 22 |
Blerebergstraat | * Ter hoogte van het gemeentehuis * Ter hoogte van huisnummer 35 * Ter hoogte van huisnummer 37 * Ter hoogte van huisnummer 61 * Ter hoogte van huisnummer 63 * Ter hoogte van de Oude Leuvensebaan * Tussen huisnummers 70 en 72 |
Dorpsstraat | * Ter hoogte van huisnummer 3 * Ter hoogte van het kruispunt met de Ralisweg * Ter hoogte van het kruispunt met de Stekstraat |
Glabbeeksesteenweg | * Ter hoogte van het kinderdagverblijf in Sint-Joris-Winge * Ter hoogte van de ingang Kerk in Kiezegem * Ter hoogte van het kruispunt met de Leuvensesteenweg * Ter hoogte van het kruispunt met de Halensebaan |
Haldertstraat | * Ter hoogte van de school * Ter hoogte van ingang van de Kerk * Ter hoogte van de Neringestraat |
Halensebaan | * Ter hoogte van het Dommelhof * Ter hoogte van ingang van de school * Ter hoogte van het kruispunt met de Glabbeeksesteenweg |
Heikant | Ter hoogte van het kruispunt Heikant-Haldertstraat |
Hellekens | Ter hoogte van het kruispunt met de Heuvelstraat |
Heuvelstraat | * Ter hoogte van huisnummer 189 * Ter hoogte van het kruispunt met de Kruisstraat |
Kriebekestraat | Ter hoogte van het kruispunt Kriebekestraat-Haldertstraat |
Perklaan | Ter hoogte van het wandelpaadje naast huisnummer 51 |
Rillaarseweg | * Ter hoogte van de ingang van de school * Ter hoogte van huisnummer 48 * Ter hoogte van huisnummer 50 * Ter hoogte van huisnummer 56A |
Sint-Annastraat | * Ter hoogte van Zonnedrieslaan * Ter hoogte van de kruising met de Rillaarseweg |
Statiestraat | Ter hoogte van kruispunt met Wersbeekstraat |
Tiensesteenweg | * Ter hoogte van huisnummer 6 * Ter hoogte van de kleuterschool |
Wersbeekstraat | * Ter hoogte van huisnummer 9 * Ter hoogte van huisnummer 8 |
Wingerstraat | * Ter hoogte van huisnummer 8 * Ter hoogte van huisnummer 10 * Tegenover het Wingerpark |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord F49 en door op het wegdek witte banden aan te brengen, evenwijdig met de as van de rijbaan, overeenkomstig Artikel 76.3 van het K.B. van 1 december 1975 of door middel van een 3D-zebrapad.
BUITEN BEBOUWDE KOM
Kapellekensweg | Ter hoogte van het Ontmoetingscentrum
|
Statiestraat | Ter hoogte van de ingang wijkschool Kraasbeek
|
Wingerstraat | Ter hoogte van de wandelpaden op het terrein van de Winge Golf & Country Club |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden F49 + A21 en door op het wegdek witte banden aan te brengen, evenwijdig met de as van de rijbaan, overeenkomstig Artikel 76.3 van het K.B. van 1 december 1975.
Paragraaf 8: Op de navolgende plaatsen wordt de rijbaan verdeeld in twee rijstroken door witte onderbroken strepen
Attenrodestraat | * Vanaf huisnummer 18 tot aan huisnummer 32 * Vanaf huisnummer 55 tot aan huisnummer 65 * Vanaf 20 meter voorbij huisnummer 65 (richting Glabbeek) tot aan huisnummer 66 * Vanaf de grens met Glabbeek over een lengte van 15 meter (richting Binkomstraat) * Vanaf het kruispunt Attenrodestraat met de Binkomstraat tot en met huisnummer 9 in de Attenrodestraat |
Beurtstraat | * Vanaf huisnummer 63 tot aan huisnummer 71 * Vanaf huisnummer 85 tot aan huisnummer 40 |
Binkomstraat | * Vanaf huisnummer 7 tot aan huisnummer 15 * Vanaf huisnummer 23 tot aan huisnummer 25 * Vanaf huisnummer 39 tot aan huisnummer 76 * Vanaf huisnummer 88 tot aan huisnummer 59 * 50 meter voorbij huisnummer 65 (richting Binkom) over een lengte van 200 meter * Over een lengte van 200 meter voor aansluiting op Kerkstraat (richting Meensel naar Binkom) |
Blerebergstraat | Vanaf de aansluiting met de Leuvensesteenweg (N2) tot aan huisnummer 63A |
Boekhoutstraat | * Vanaf huisnummer 9 tot aan huisnummer 17 * Vanaf huisnummer 27 tot aan huisnummer 33 * Vanaf huisnummer 16 tot 150 meter voorbij aansluiting op Hazenpad (richting Dorpsstraat) * Vanaf huisnummer 39 tot 100 meter voorbij huisnummer 40 (richting Dorpsstraat) * Vanaf huisnummer 41 tot aan huisnummer 42 |
Dorpsstraat | * Vanaf huisnummer 105 over een lengte van 200 meter richting kruispunt Dorpsstraat met Boekhoutstraat * Vanaf huisnummer 55 tot en met huisnummer 59 * Ter hoogte van het kruispunt met de Reststraat en Boekhoutstraat * Vanaf huisnummer 114 tot aan kruispunt Dorpsstraat, Reststraat
|
Glabbeeksesteenweg | * Vanaf huisnummer 65 tot aan aanzet verkeerspoort (richting Kiezegem) * Voorbij huisnummer 87 (richting Kiezegem) tot aan huisnummer 78 * Vanaf huisnummer 88 tot aan huisnummer 94 * Vanaf de N2 tot aan het kruispunt met de Halensebaan |
Haldertstraat | * Vanaf aansluiting met Haldertstraat 297/307 tot aan huisnummer 311 * Vanaf huisnummer 244 tot aan huisnummer 238 * Vanaf aansluiting met de Haldertstraat 223/227 tot aan huisnummer 217 * Vanaf aansluiting Haldertstraat 189/194 tot aan huisnummer 161 * Vanaf huisnummer 98 tot aan huisnummer 61 |
Halensebaan | * Vanaf huisnummer 163 tot 100 meter voorbij huisnummer 163 (richting Leuven) * Vanaf huisnummer 161 tot voorbij huisnummer 153 * Vanaf huisnummer 118 tot aan huisnummer 110 * Vanaf huisnummer 137 tot aan huisnummer 127* Vanaf huisnummer 117 tot 100 meter voorbij huisnummer 113 (richting Bekkevoort) * Vanaf 100 meter voorbij huisnummer 107 (richting Leuven) tot aan huisnummer 36 * Vanaf huisnummer 14 tot aan huisnummer 4 |
Heibosstraat | Vanaf huisnummer 22 tot aan huisnummer 30 |
Heikant | * Vanaf huisnummer 11 tot aan huisnummer 17 * Vanaf huisnummer 25 tot voorbij huisnummer 34 (richting Nieuwrode) |
Heuvelstraat | * Vanaf huisnummer 58 tot aan huisnummer 52 * Vanaf huisnummer 44 tot aan aansluiting op Kruisstraat (huisnummer 44) * 15 meter vanaf het kruispunt met de Voortstraat in beide richtingen * Vanaf het kruispunt met de Blerebergstraat tot aan huisnummer 4 |
Kapellekensweg
| * 50 meter voorbij huisnummer 27 (richting Kerkstraat) over een lengte van 150 meter * Vanaf huisnummer 23 tot aan huisnummer 9
|
Kerkstraat | * Vanaf Sint-Pieters-kerk (Kiezegem) tot voorbij huisnummer 3 * Vanaf huisnummer 13 tot aan huisnummer 12 (pastorij) * Vanaf 20 meter voorbij huisnummer 19 (richting Binkomstraat) tot 10 meter voorbij huisnummer 25 (richting Binkomstraat) * Vanaf 50 meter voor huisnummer 31 (richting Binkomstraat) tot aan huisnummer 31 * Vanaf 20 meter voor aansluiting met Keelstraat (richting Binkomstraat) tot aan huisnummer 33 * Vanaf huisnummer 41 tot voorbij huisnummer 47 (richting Binkomstraat) * Vanaf huisnummer 51 tot voorbij huisnummer 53 (richting Binkomstraat) |
Kriebekestraat | * Vanaf 250 meter voor de aansluiting met de Roeselberg over een lengte van 100 meter (richting Nieuwrode) * Vanaf huisnummer 37 tot aan huisnummer 23 * Vanaf huisnummer 34 tot aansluiting met plateau aan oud gemeentehuis |
Kruisstraat | * Vanaf huisnummer 1 tot aan huisnummer 9 * Vanaf huisnummer 25 tot aan huisnummer 33 |
Motbroekstraat | * Vanaf huisnummer 11 tot aan huisnummer 29 * Vanaf huisnummer 33 tot aan huisnummer 24 * Vanaf huisnummer 42 tot aan kruispunt met de Wingerstraat |
Optielt | Ter hoogte van huisnummer 67 - 69 |
Oude Aarschotsebaan | Vanaf het kruispunt met de N2 tot aan huisnummer 2 |
Perklaan | In de bocht |
Reststraat | * Vanaf huisnummer 17 tot aan huisnummer 31 * Vanaf huisnummer 55 tot aan huisnummer 67 * Vanaf huisnummer 69 tot aan bushalte tegenover huisnummer 81 * Vanaf grens tussen huisnummer 83 en 85 tot aansluiting kruispunt met Voortstraat |
Rillaarseweg | * Vanaf huisnummer 1 tot aan huisnummer 11 * Vanaf huisnummer13 tot aan huisnummer 26 * Vanaf de aansluiting met plateau aan kruispunt met Dorpsstraat tot aan huisnummer 31 * Vanaf huisnummer 57 tot aan huisnummer 79 * Vanaf huisnummer 81A tot voorbij huisnummer 91 (richting Rillaar) * Vanaf 30 meter voor huisnummer 110 (richting Rillaar) tot aan huisnummer 116 * Vanaf huisnummer 139 tot aan huisnummer 149 * Vanaf huisnummer 167 tot voorbij huisnummer 175 (richting Rillaar) |
Roeselberg | * Vanaf huisnummer 11 tot aan huisnummer 25 * Vanaf huisnummer 31 tot aan huisnummer 4 |
Statiestraat | * Vanaf huisnummer 94 tot aan huisnummer 81 * Vanaf het kruispunt met de Leuvensesteenweg (N2) tot aan de voormalige Wijkschool
|
Stevensstraat | Ter hoogte van het kruispunt met de Vlooibergstraat/Stenenhuisstraat |
Tiensesteenweg | Vanaf het kruispunt met de N2 tot aan huisnummer 16 |
Voortstraat | Vanaf het kruispunt met de Heuvelstraat tot net voorbij huisnummer 2A |
Wersbeekstraat | Vanaf 15 meter voor huisnummer 38 (richting Molenbeek-Wersbeek) tot aan huisnummer 40 |
Wingerstraat | * Vanaf kruispunt met de Motbroekstraat tot aan huisnummer 73 * Vanaf huisnummer 80 tot aan huisnummer 68 * Vanaf kruispunt met de Veldwachtersstraat tot aan huisnummer 12 * Vanaf 50 meter voorbij huisnummer 10 (richting Leuvensesteenweg (N2)) tot 50 meter voor kruispunt met de Leuvensesteenweg (N2) (F1 bord) |
Schoonderbeukenseweg | Vanaf de aansluiting met de afrit autostrade tot aan huisnummer Dorpsstraat 109 |
HOOFDSTUK 5: STILSTAAN EN PARKEREN
Paragraaf 9 : Parkeerverbod
Bergstraat | Langs weerszijden van de openbare weg tussen tussen de Rillaarseweg en de stenen muur aan Bergstraat 22C |
Glabbeeksesteenweg | Langs weerszijden van de openbare weg vanaf huisnummer 10 tot kruispunt Perklaan uitgezonderd 2 parkeerplaatsen ter hoogte van het Elfenhuisje |
Leuvensesteenweg | Vanaf huisnummer 137 tot en met huisnummer 139 |
Looikenstraat | Vanaf het kruispunt met het Gouden kruispunt (N223) tot aan het kruispunt met de Tiensesteenweg langs de zijde van de pare nummers voor alle voertuigen |
Perklaan | Langs weerszijden van de openbare weg tussen kruispunt met Glabbeeksesteenweg tot aan huisnummer 7 |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord E1 + onderborden (opwaartse en neerwaartse pijlen).
Paragraaf 10 : Stilstaan en parkeerverbod
Blerebergstraat | Langs weerszijden van de openbare weg vanaf huisnummer 147 tot aan de Vlooybergtoren |
Gempstraat | Vanaf kruispunt met de Doelstraat tot aan huisnummer 52 en dit langs de zijde van de onpare nummers |
Haldertstraat | Ter hoogte van de ingang van de kleuterschool (naast zaal Sint-Denijs) |
Halensebaan | Vanaf kruispunt met de Perklaan tot aan het kruispunt met de Glabbeeksesteenweg en dit langs de zijde van de onpare nummers |
Oude Aarschotsebaan | Langs weerszijden van de openbare weg vanaf de N2 tot aan huisnummer 2 |
Tiensesteenweg | Langs weerszijden van de openbare weg vanaf de Leuvensesteenweg tot aan huisnummer 12 |
’t Solveld sporthal | Aan de rechtergevel van de sporthal voor de nooduitgangen
|
Ralisweg | Op de berm welke openbare weg Ralisweg scheidt van de weg gelegen voor de hoofdingang sporthal |
Rillaarseweg | Ter hoogte van de toegang van de school ’t Hagekind en dit vanaf huisnummer 26 tot nummer 48 richting Rillaar en vanaf huisnummer 23A tot kruispunt met Sint-Annastraat |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord E3 + onderborden (opwaartse en neerwaartse pijlen).
Paragraaf 11 : Parkeren toegelaten voor alle voertuigen
Bergstraat | Plein gelegen aan Onze-Lieve-Vrouwkerk (2 parkeerpleinen) |
Blerebergstraat | * Plein gelegen voor ’t Jongensschool * Plein gelegen tussen de tekenacademie en Blerebergstraat 5 * Plein gelegen tegenover huisnummer 87 |
Glabbeeksesteenweg | Plein tegenover huisnummer 128 |
Haldertstraat | Plein gelegen tussen de kerk en het kruispunt met de Kriebekestraat en Heikant (4 terreinen) |
Heibosstraat | Op plein gelegen tussen de openbare weg en het kerkhof |
Keelstraat | Plein gelegen aan ’t Ontmoetingscentrum |
Kruisstraat | Plein gelegen aan het gemeentehuis |
Leuvensesteenweg | * Plein gelegen voor het IBO van Sint-Joris-Winge * Plein rond de kerk van Sint-Joris-Winge * Plein aan OCMW gebouw * Plein op de hoek van de Wingerstraat en de Leuvensesteenweg |
Optielt | * Plein gelegen aan Sint-Martinuskerk * Plein gelegen rechtover huisnummer 6 |
Parkeerplaatsen Domein ’t Solveld | Pleinen voor het kerkhof en rond de sporthal |
Sint-Annastraat | Plein gelegen aan pastorij |
Statiestraat | Statieplein |
Tiensesteenweg | * Plein gelegen aan het voetbalterrein * Plein gelegen achter het Gemeenschapscentrum De Maere |
Voortstraat | Plein gelegen tegenover Beurtstraat nr. 2 |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord E9a.
Paragraaf 12 : Parkeren voorbehouden voor bepaalde categorieën van voertuigen: voertuigen minder dan 5,5 ton
Looikenstraat | Aan de onpare kant |
Tiensesteenweg | Plein gelegen aan het nieuw kerkhof |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord C21.
Paragraaf 13 : Parkeren voorbehouden voor bepaalde categorieën van voertuigen: voertuigen voor personen met een beperking
Bergstraat | * Voor huisnummer 11 * Voor huisnummer 30-32 |
Blerebergstraat | * Aan het gemeentehuis (1 parking aan ingang gemeentehuis, 1 parking naast tekenacademie) * Plein gelegen voor ’t Jongensschool (2 parkeerplaatsen) |
Domein ’t Solveld | * Plein voor het kerkhof * Naast hoofdingang sporthal |
Haldertstraat | * Voor de Sint-Denijszaal * Naast het kerkhof |
Heibosstraat | Aan ingang kerk |
Keelstraat | Op parking Ontmoetingscentrum
|
LDC Zonnedries | * aan parking Sint-Annastraat * aan parking Sint-Barbarastraat * aan ingang Zonnedries |
Leuvensesteenweg | * Plein voor de kerk Sint-Joris (naast ingang kerk) (2 parkeerplaatsen) * Plein gelegen voor IBO Sint-Joris-Winge * Plein gelegen voor secretariaat GC De Maere |
Optielt | * Plein gelegen aan Sint-Martinuskerk * Plein gelegen rechtover huisnummer 6 |
Tiensesteenweg | * Plein voor OCMW gebouw * Plein gelegen aan het nieuw kerkhof * Plein gelegen aan het voetbalterrein, naast trap naar kleuterschool * Plein gelegen achter gemeenschapscentrum De Maere |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord E9a + al dan niet met onderborden.
Paragraaf 14 : Parkeren voorbehouden voor bepaalde categorieën van voertuigen: elektrische voertuigen
Blerebergstraat | Aan de parking naast het gemeentehuis, aan de zijde van de Blerebergstraat 5 (3 parkeerplaatsen) |
Heuvelstraat | Ter hoogte van huisnummer 186 |
Leuvensesteenweg | Ter hoogte van huisnummer 238 |
Deze nieuwe parkings zullen aangeduid worden met een verkeersbord E9 met een onderbord ‘elektrische voertuigen’ en aangeduid worden met een groene omlijning (RAL 6024) van de parkeerplaatsen.
HOOFDSTUK 6: BEBOUWDE KOMMEN (GEMEENTEWEGEN)
Paragraaf 15 : De bebouwde kom van Kiezegem wordt afgebakend op volgende plaatsen
Glabbeeksesteenweg | Tussen huisnummer 114 en 116 |
Kapellekensweg | Vanaf huisnummer 25 |
Kerkstraat | Vanaf huisnummer 19 |
Tieltsestraat | Tussen huisnummer 47 en de woning Kerkstraat 1 |
Walebroekstraat | Vanaf huisnummer 6 |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden F1 – F3.
Paragraaf 16 : De bebouwde kom van Meensel wordt afgebakend op volgende plaatsen
Attenrodestraat | Vanaf huisnummer 65 |
Binkomstraat | Vanaf huisnummer 53 |
Creftelbosstraat | 50 meter voor kruispunt met Wersbeekstraat |
Heibosstraat | Vanaf huisnummer 17 |
Kapellekensweg | Tussen huisnummer 80 en 82 |
Statiestraat | 50 meter voor kruispunt met Wersbeekstraat |
Tramstraat | 50 meter voor kruispunt met Wersbeekstraat |
Wersbeekstraat | Heel de straat (vanaf de gemeentegrens met Bekkevoort) |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden F1 – F3.
Paragraaf 17 : De bebouwde kom van Houwaart wordt afgebakend op volgende plaatsen
Haldertstraat | Vanaf huisnummer 198 |
Heikant | Heel de straat (vanaf de gemeentegrens met Holsbeek) |
Kriebekestraat | * Vanaf huisnummer 52 * Zijstraatjes Kriebekestraat (achter funerarium) vanaf huisnummers 13 en 20 en vanaf huisnummer 26 |
Molenstraat | Vanaf huisnummer 4 |
Neringestraat | Vanaf huisnummer 17 |
Streekweg | 50 meter voor kruispunt met Kriebekestraat |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden F1 – F3.
Paragraaf 18 : De bebouwde kom van Tielt wordt afgebakend op volgende plaatsen
Beurtstraat | 50m voor kruispunt met Reststraat - Voortstraat |
Blerebergstraat | Vanaf huisnummer 63 |
Boterstraat | * 50 meter voor kruispunt met de Rillaarseweg * Vanaf huisnummer 11 (voor het stukje aansluitend aan de Bergstraat) |
Dorpsstraat | Vanaf de verkeerspoort thv huisnr 152 |
Hazenpad | Vanaf het kruispunt met de Rillaarseweg |
Hellekens | 25 meter voor kruispunt met de Heuvelstraat |
Heuvelstraat | Vanaf huisnummer 20 |
Horenweg | Vanaf huisnummer 26 |
Keulestraat | Heel de straat |
Optielt | Heel de straat |
Oudepastoriestraat | Vanaf huisnummer 23 |
Postweg | 50 meter voor kruispunt met Blerebergstraat |
Ralisweg | 50 meter voor kruispunt met Kruisstraat |
Reststraat | Heel de straat |
Rillaarseweg | Tussen huisnummer 85 en 87 (kruispunt met Hazenpad) |
Sint-Annastraat | Vanaf het kruispunt met de Walenbosstraat |
Stenenhuisstraat | * Vanaf de bocht voor de aansluiting met de Heuvelstraat * Vanaf huisnummer 15A richting kruispunt met Stevensstraat |
Stevensstraat | Vanaf huisnummer 15 |
Voortstraat | Heel de straat |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden F1 – F3.
Paragraaf 19 : De bebouwde kom van Sint-Joris-Winge wordt afgebakend op volgende plaatsen
Bremberg | 50 meter voor het kruispunt met de Halensebaan |
Glabbeeksesteenweg | Vanaf het kruispunt met de Bronstraat |
Halensebaan | Vanaf huisnummer 98 |
Kiezegemstraat | Vanaf huisnummer 31 (richting Tiensesteenweg) |
Leuvensesteenweg | Vanaf huisnummer 237 |
Looikenstraat | Vanaf aansluiting met Gouden Kruispunt (N223) (richting Tiensesteenweg) |
Tiensesteenweg | Vanaf huisnummer 58 |
Wingerstraat | 50 meter voor het kruispunt met de Leuvensesteenweg |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden F1 – F3.
HOOFDSTUK 7: SNELHEIDSBEPERKINGEN 30 KM/UUR (GEMEENTEWEGEN)
Paragraaf 20 : Er wordt een permanente “zone 30 KM” schoolomgevingen ingevoerd op de volgende wegen
Haldertstraat | Vanaf huisnummer 26 tot aan kruispunt met de Kriebekestraat (huisnummer 5) |
Halensebaan | Vanaf kruispunt met de Glabbeeksesteenweg tot aan kruispunt met de Perklaan |
Rillaarseweg | Vanaf huisnummer 18 tot aan kruispunt met de Solveldstraat |
Sint-Annastraat | Vanaf kruispunt met de Rillaarseweg tot aan kruispunt met de Waterhofstraat (huisnummer Sint-Annastraat 30) |
Tiensesteenweg | Vanaf huisnummer 37 tot aan kruispunt met de Leuvensesteenweg |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de zoneborden F4a – F4b “30 KM” aangevuld met een bord A23.
Paragraaf 21 : Er wordt een variabele “zone 30 KM” schoolomgevingen ingevoerd op de volgende wegen
Statiestraat | Vanaf 20 meter voor de schoolingang wijkschool Kraasbeek tot 100 meter voorbij de schoolingang wijkschool Kraasbeek richting Meensel-Kiezegem |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de zoneborden F4a – F4b “30 KM” aangevuld met een bord A23.
Paragraaf 22 : Er wordt een permanente “zone 30 KM” woonwijken ingevoerd op de volgende wegen
Heergrachtweg | Heel de straat |
Heuvelspanzeel | Heel de straat |
Kaaskorf I | Heel de straat |
Kaaskorf II | Heel de straat |
Koningenblok | Heel de straat |
Leigrachtstraat | Heel de straat |
Perklaan | Heel de straat |
Perkveld | Heel de straat |
Sint-Jorisveld | Heel de straat |
Solveldstraat | Heel de straat |
Tieltse Mottestraat | Heel de straat |
Vijverkensweg | Heel de straat |
Wingeveld | Heel de straat |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de zoneborden F4a – F4b “30 KM”.
Paragraaf 23 : Er wordt een permanente “zone 30 KM” ingevoerd op volgende wegen
Heuvelstraat | Vanaf huisnummer 176 tot aan huisnummer 190 |
Horenweg | Vanaf kruispunt met de Heuvelstraat tot huisnummer 2 |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de zoneborden F4a – F4b “30 KM”.
HOOFDSTUK 8: SNELHEIDSBEPERKINGEN 50 KM/UUR (GEMEENTEWEGEN)
Paragraaf 24 : Snelheidsbeperking 50 KM/uur in beide rijrichtingen op de volgende wegen
Begijnenbosweg | Vanaf huisnummer 14 tot aan het noordelijke kruispunt met de Rillaarseweg |
Beurtstraat | * Vanaf huisnummer 13A tot aan het kruispunt Voortstraat – Reststraat * Vanaf huisnummer 30 tot en met huisnummer 36 |
Blerebergstraat | Vanaf het einde met de bebouwde kom tot aan het kruispunt met de Leuvensesteenweg |
Boekhoutstraat | Vanaf huisnummer 16 tot aan het kruispunt met de Rillaarseweg |
Bosveldweg | Vanaf huisnummer 9 tot aan het kruispunt met de Leuvensesteenweg (N2)
|
Donkstraat | Vanaf huisnummer 2A tot aan het kruispunt met de Begijnenbosweg |
Dorpsstraat | Vanaf het einde van de bebouwde kom tot aan de verkeerspoort ter hoogte van huisnummer 150 |
Driesstraat | Heel de straat |
Gempstraat | Vanaf huisnummer 41 tot aan het kruispunt met de Oude Aarschotsebaan |
Glabbeeksesteenweg | Vanaf huisnummer 78 tot aan het kruispunt met de Meenselbaan |
Haldertstraat | Vanaf het kruispunt met de Rillaarseweg tot aan huisnummer 214 |
Halensebaan | * Vanaf huisnummer 102 tot en met huisnummer 132 * Vanaf het kruispunt met de Statiestraat tot aan de grens met Bekkevoort |
Hazenpad | Vanaf het kruispunt met de Boekhoutstraat aan huisnummer 21 tot huisnummer 16 (andere aansluiting met Boekhoutstraat) |
Heuvelstraat | Vanaf de gemeentegrens met Bekkevoort tot en met huisnummer 263 |
Houwaartsebergweg | Vanaf huisnummer 15 tot aan kruispunt met de Wijngaardstraat |
Kapellekensweg | Vanaf het kruispunt met de Kapellekensweg tot aan het kruispunt met de Statiestraat |
Keelstraat | Vanaf het Ontmoetingscentrum (westelijke perceelgrens) tot en met huisnummer 32 |
Kleerbeekstraat | Vanaf huisnummer 45 tot het kruispunt met de Wingerstraat |
Kraasbeekstraat | Heel de straat |
Looikenstraat | Vanaf de Oude Tiensebaan tot aan het Gouden kruispunt (?) (N223) |
Motbroekstraat | Vanaf huisnummer 74 tot en met huisnummer 16 |
Oude Aarschotsebaan | Vanaf huisnummer 19 tot de aan de Leuvensesteenweg (N2) |
Oude Leuvensebaan | Vanaf huisnummer 22 tot aan het kruispunt met de Blerebergstraat |
Oude Tiensebaan | Vanaf huisnummer 62 tot de Leuvensesteenweg (N2)
|
Puttestraat | Vanaf huisnummer 10B tot aan het kruispunt met de Leuvensesteenweg (N2) |
Reigersweide | Vanaf huisnummer 21 tot aan het kruispunt met de Oude Tiensebaan |
Rillaarseweg | Vanaf de bebouwde kom tot aan de gemeentegrens met Aarschot |
Rijsbergstraat | Vanaf huisnummer 16 tot aan het kruispunt met de Diestsesteenweg (N2) |
Roeselberg | Heel de straat |
Statiestraat | Vanaf het kruispunt met de Leuvensesteenweg tot aan huisnummer 60, uitgezonderd de variabele zone 30 aan de wijkschool Kraasbeek wanneer de zone 30 actief is |
Stokskesstraat | Vanaf huisnummer 46 tot aan de kruising met de Roeselberg |
Wingerstraat | Vanaf huisnummer 23 tot het kruispunt met de Motbroekstraat |
Wijngaardstraat | Vanaf huisnummer 52 tot en met huisnummer 36 en vanaf huisnummer 20 tot en met huisnummer 12 (het kruispunt met de oostelijke tak van de Houwaartsebergweg) |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden C43 – C45.
HOOFDSTUK 9: VERHOOGDE INRICHTINGEN EN WEGVERSMALLINGEN
Paragraaf 25 : Verkeersdrempels
Navolgende wegen en plaatsen zijn uitgerust met een verkeersdrempel:
Tiensesteenweg | * Ter hoogte van huisnummer 4 (school) * Ter hoogte van huisnummer 10 * Ter hoogte van huisnummer 24 * Ter hoogte van de toegangsweg naar huisnummer 41 |
Paragraaf 26 : Verkeersplateau
Navolgende wegen en plaatsen zijn uitgerust met een verkeersplateau:
Blerebergstraat | Op het kruispunt met de Rillaarseweg en de Kruisstraat |
Dorpsstraat | * Op het kruispunt met de Ralisweg en de Stekstraat * Op het kruispunt met de Oude Route en het containerpark * Op het kruispunt met de Lindestraat |
Haldertstraat | Ter hoogte van de parochiezaal en school |
Halensebaan | Op het kruispunt met de Glabbeeksesteenweg |
Kraasbeekstraat | Op het kruispunt met de Puttestraat |
Kriebekestraat | Op het kruispunt met de Heikant en de Haldertstraat |
Rillaarseweg | Op het kruispunt met de Sint-Annastraat |
Tiensesteenweg | Op het kruispunt met de Looikenstraat en Kiezegemstraat |
De verhoogde inrichtingen worden zodanig aangelegd dat ze zich duidelijk van de wegbedekking van de rijbaan onderscheiden en, over gans hun breedte en op hun hellingen voorzien zijn van afwisselend korte en lange strepen van witte kleur op donkere achtergrond, evenwijdig met de aslijn van de rijbaan en eindigend op een witte dwarsstreep.
De aanwezigheid van de verhoogde inrichtingen wordt gesignaleerd door middel van het verkeersbord F87, eventueel voorafgegaan door het verkeersbord A14 waaraan een onderbord is toegevoegd dat de afstand tot de verhoogde inrichting weergeeft.
Paragraaf 27 : Wegversmallingen
Navolgende wegen en plaatsen zijn uitgerust met een wegversmalling:
Blerebergstraat | Tussen huisnummer 63 en 63A |
Dorpsstraat | * Ter hoogte van huisnummer 13 * Ter hoogte van huisnummer 98 * Ter hoogte van huisnummer 116 * Ter hoogte van huisnummer 152 |
Reststraat | Ter hoogte van huisnummer 74 en 76 |
Rillaarseweg | * Ter hoogte van huisnummer 68 en 70 * Ter hoogte van huisnummer 50 |
Verkeerspoort Attenrodestraat | Ter hoogte van huisnummer 51 |
Verkeerspoort Binkomstraat | Ter hoogte van huisnummer 84 |
Verkeerspoort Glabbeeksesteenweg | * Ter hoogte van huisnummer 115 * Ter hoogte van huisnummer 75 |
Verkeerspoort Haldertstraat | Ter hoogte van huisnummer 93 |
Verkeerspoort Heibosstraat | Ter hoogte van huisnummer 40 |
Verkeerspoort Kapellekensweg | * Ter hoogte van ’t Ontmoetingscentrum * Ter hoogte van huisnummer 25 |
Verkeerspoort Kriebekestraat | Ter hoogte van huisnummer 39 |
Verkeerspoort Statiestraat | Voor de kruising met de Keelstraat |
Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden B19 – B21.
Artikel 2.
De kosten voor het plaatsen, aanbrengen, onderhoud en vernieuwingen van de verkeerssignalisatie worden ten laste genomen door de gemeente.
Artikel 3.
Overtreders van de onderhavige verordening worden beboet met politiestraffen.
Artikel 4.
Het nieuwe volledig geïntegreerd reglement geldt vanaf 1 juli 2024 en het vervangt alsdan het reglement dat goedgekeurd was op 21 maart 2024.
Artikel 5.
Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
Artikel 6.
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e.v. van het DLB." "
Gecoördineerde versie van het geïntegreerde aanvullend gemeentelijk reglement op de politie van het wegverkeer per 20 juni 2024.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Jaar- en financieel verslag 2023 IGS Hartje Hageland WEST
Motivering
Feiten en context
De stuurgroep/beheerscomité van de interlokale vereniging ‘Hartje Hageland WEST’ keurde in de zitting van 5 maart 2024 het jaar- en financieel verslag van het werkingsjaar 2023 goed.
Het jaarverslag beschrijft de gerealiseerde activiteiten zoals opgenomen in het subsidiedossier van Wonen in Vlaanderen en het subsidiedossier van de provincie Vlaams-Brabant. Het financieel verslag geeft een overzicht van de inkomsten en uitgaven van het project.
Juridische gronden
● Het decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur.
● Het besluit van de Vlaamse Codex Wonen 2021. Dit besluit regelt o.m. de subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid.
● Het ministerieel besluit van 12 december 2019 houdende de toekenning van subsidies aan de interlokale vereniging ‘Hartje Hageland WEST’ voor de periode 2020-2025.
● Het provinciaal reglement voor het ondersteunen van projecten die het lokaal woonbeleid uitvoeren zoals bedoeld in het besluit van de Vlaamse Codex Wonen 2021.
● Het besluit van de bestendige deputatie van 24 juni 2021 houdende de toekenning van een subsidie aan Hartje Hageland WEST voor de uitvoering van een lokaal woonbeleid.
● De gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2019 betreffende de oprichting van de interlokale vereniging met statutaire draagkracht ‘Hartje Hageland WEST’ voor de vorming van een regionaal samenwerkingsverband inzake woonbeleid.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Conform de statuten van het intergemeentelijk samenwerkingsverband ‘Hartje Hageland WEST’ dient de gemeenteraad het jaarverslag en het financieel verslag goed te keuren.
Wonen in Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant evalueren jaarlijks de resultaten van de vooropgestelde doelstellingen. De evaluatie gebeurt aan de hand van het jaarverslag en de vergaderingen van de stuurgroep die door beiden overheden worden bijgewoond. De evaluatienota van Wonen in Vlaanderen wordt mee in rekening gebracht bij de evaluatie door de provincie Vlaams Brabant.
Op 17 april 2024 werd de evaluatienota van Wonen in Vlaanderen ontvangen. De basisactiviteiten en aanvullende activiteiten werden positief geëvalueerd. Voor de aanvullende activiteit AA1_3 inspelend op de maatschappelijke noden een instrument uitwerken en toepassen dat alternatieve woonvormen mogelijk maakt, werden geen subsidies meer ontvangen. De toepassing van het instrument ‘zorgwonen’ was slechts subsidieerbaar (2020-2022). Omdat er geen andere invulling werd gegeven aan deze activiteit, wordt een subsidievermindering toegepast.
Reeds bij de financiële planning van 2020-2025 werd rekening gehouden met deze subsidievermindering. Deze vermindering heeft geen gevolgen op de financiële afrekening van 2023.
Omdat alle doelstellingen werden behaald en hierdoor alle mogelijke subsidies werden ontvangen, kan het werkingsjaar 2023 met een positief saldo van 18.161,75 euro worden afgesloten.
Het beheerscomité/stuurgroep van Hartje Hageland van 5 maart 2024 adviseert om het positief saldo bij te houden als reserve. Dit omwille van volgende redenen:
● De subsidies van de provincie en Wonen in Vlaanderen worden niet geïndexeerd.
● De subsidies worden slechts uitbetaald indien de doelstellingen gerealiseerd zijn. Het beheerscomité merkt op dat de subsidiërende overheden steeds hogere eisen stellen voor de realisaties van de doelstellingen. Waardoor men rekening moet houden met subsidievermindering.
● De inflatie van 2022 maakt dat de loonkosten en werkingskosten buitengewoon zijn gestegen. Ramingsbedragen voor 2023-2025 tonen dat het project Hartje Hageland een tekort zal hebben op de personeelsmiddelen (indexaties), waardoor de reserve nodig zal zijn om deze tekorten op te vangen.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
● Jaarverslag 2022
● Financieel verslag 2022
● Evaluatienota Wonen in Vlaanderen
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van hetjaar- en financieel verslag 2023 van het IGS Hartje Hageland WEST en keurt deze goed.
Artikel 2
De gemeenteraad gaat akkoord dat de financiële overschotten worden bijgehouden bij de projectvereniging zodat deze kunnen ingezet worden om de loonkosten van het huidige personeelsbestand op te vangen in de komende werkingsjaren.
Artikel 3
Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan IGS Hartje Hageland WEST.
Artikel 4
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit wordt geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "
Goedkeuring van het jaarverslag 2023 en het financieel verslag 2023 van de interlokale vereniging Hartje Hageland WEST.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Retributiereglement voor de uitvoering van een conformiteitsonderzoek woningkwaliteit
Motivering
Feiten en context
De financiële toestand van de gemeente verantwoordt de instelling en heffing van deze retributie.
Vanaf 1 juni 2024 wordt een vergoeding gevraagd voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek. Daarmee vervalt de vergoeding voor het conformiteitsattest. De Vlaamse regering trekt in haar besluit van 8 december 2023 het maximale bedrag dat de gemeente mag aanrekenen voor het uitvoeren van conformiteitsonderzoeken op tot de werkelijke kostprijs, met een maximum van 200 euro. Dit bedrag kan jaarlijks geïndexeerd worden en dit de eerste maal op 1 januari 2025.
Het retributiereglement conformiteitsattesten goedgekeurd op 21 september 2023 waarbij een vergoeding wordt gevraagd voor het afleveren van een conformiteitsattest en niet voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek moet worden aangepast.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● De optimalisatiedecreten van 20 maart 2019 en 24 mei 2019, beiden vervat in de Vlaamse Codex Wonen en bijhorend uitvoeringsbesluit.
● Besluit van de Vlaamse Regering van 8 december 2023 tot wijziging van diverse besluiten betreffende het woonbeleid.
● Omzendbrief KB ABB-2019/2 ‘Coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit’ van 15 februari 2019.
● Gemeenteraadsbeslissing van 21 september 2023 - retributie conformiteitsonderzoek.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
Voor levering van een in dit reglement bedoelde prestatie of dienst door de gemeente in het individueel belang of voordeel van diegene die gebruik maakt van die dienst of prestatie is een redelijke vergoeding in verhouding tot de kostprijs van de geleverde prestatie of dienst onder de vorm van een retributie aangewezen.
Er moet voor de in dit retributiereglement vooropgestelde tarieven rekening worden gehouden met de economische realiteit en de daadwerkelijke kostprijs voor het onderzoek naar de woningkwaliteit (gekoppeld aan tarieven die worden opgelegd door andere overheidsinstanties en eigen administratieve (verwerkings)kosten en tijdsbesteding).
Daarnaast wil de gemeente de kwaliteit van het woningpatrimonium op de private huurmarkt verbeteren.
De vergoeding wordt gevraagd per onderzochte woning en dus per opgemaakt technisch verslag. Voor een kamerwoning is dit dus een vergoeding per kamer. De gemeente mag geen vergoeding aanrekenen voor het eerste conformiteitsonderzoek in het kader van een waarschuwingsprocedure of een procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring.
Dit zorgt dat:
● Voor de bewoners geen financiële drempels worden ingebouwd om woningkwaliteitsproblemen te signaleren.
● Aan de houders van het zakelijk recht geen onredelijke vergoedingen worden gevraagd.
Het Besluit van de Vlaamse regering van 8 december 2023 tot wijzigingen van diverse besluiten betreffende woonbeleid bepaalt de maximale vergoedingen die kunnen vastgesteld worden voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek. Dit bedrag kan jaarlijks geïndexeerd worden en dit de eerste maal op 1 januari 2025. De gemeente kan een lager bedrag vaststellen.
De administratieve dienst stelt voor om een vergoeding aan te rekenen in volgende gevallen:
1. Voor het tweede conformiteitsonderzoek (hercontrole) in kader van de procedure van het verzoek tot afgifte van een conformiteitsattest, vermeld in artikel 3.7, §1, eerste lid van de Vlaamse Codex Wonen.
2. Voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek in kader van een melding van herstel in volgende gevallen:
• Een melding van herstel van eerder vastgestelde gebreken in de loop van een procedure om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren, met toepassing van artikel 3.12 van de Vlaamse Codex Wonen.
• Een melding van herstel in de waarschuwingsprocedure als vermeld in artikel 3.10, derde lid van de Vlaamse Codex Wonen.
Artikel 3.3 van de Vlaamse Codex Wonen stelt dat de gemeente geen vergoeding mag vragen voor de volgende conformiteitsonderzoeken:
• Het conformiteitsonderzoek na een melding als vermeld in artikel 3.10, eerste lid.
• Het conformiteitsonderzoek na een verzoek om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren met toepassing van artikel 3.13.
De administratieve dienst stelt voor om ook geen vergoeding aan te rekenen in volgende gevallen:
● Voor een eerste conformiteitsonderzoek in kader van de procedure van het verzoek tot afgifte van een conformiteitsattest, vermeld in artikel 3.7, §1, eerste lid van de Vlaamse Codex Wonen.
● Voor het conformiteitsonderzoek in kader van zorgwonen.
Zowel de hoofdentiteit als de bijkomende entiteit (zorgwonen) worden gecontroleerd op de voorwaarden zoals beschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening onder het zorgwonen. Tegelijkertijd wordt er nagekeken of de hoofdwoning en de zorgwoning veilig zijn en voldoen aan de minimale kwaliteitsnormen zoals gedefinieerd in de Vlaamse Codex Wonen.
● Voor het conformiteitsonderzoek in private huurwoningen die aan de woonmaatschappij worden verhuurd en voor het conformiteitsonderzoek in het eigen patrimonium van de woonmaatschappij.
Eigenaars die aan de woonmaatschappij verhuren hebben minder huuropbrengsten dan bij verhuur op de private huurmarkt. Door het uitvoeren van gratis conformiteitsonderzoeken worden deze eigenaars beloond.
Het terbeschikkingstelling van dergelijke woningen voor een kwetsbare doelgroep mag niet afhangen van het al dan niet betalen van een vergoeding voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek. De huisvestingsmogelijkheden zijn immers beperkt.
Financiële gevolgen
Er zijn geen direct-toewijsbare financiële gevolgen. Deze retributie geldt als een billijke vergoeding voor levering van een in het reglement bedoelde prestatie of dienst door de gemeente in het individueel belang of voordeel van diegene die gebruik maakt van die dienst of prestatie. De geraamde inkomsten uit deze retributie worden opgenomen in het meerjarenplan.
Bijlagen
Geen bijlagen.
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad stelt het Retributiereglement voor de uitvoering van een conformiteitsonderzoek woonkwaliteit (versie 20.06.2024) vast, luidende als volgt:
Artikel 1 – Duurtijd en belastbaar voorwerp of belastbaar feit
Voor een termijn startend op 1 juli 2024 en eindigend op 31 december 2025, behoudens tussenkomende wijzigingen goedgekeurd door de gemeenteraad, wordt een retributie geheven op het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek woningkwaliteit.
Een aanvraag voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek gebeurt schriftelijk. Een aanvraag tot opheffing van een besluit tot ongeschikt en/of onbewoonbaarheid geldt eveneens als aanvraag voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek.
Er wordt een vergoeding gevraagdvanaf het TWEEDE conformiteitsonderzoek (HERCONTROLE) in kader van de procedure van het verzoek tot afgifte van een conformiteitsattest, vermeld in artikel 3.7, §1, eerste lid van de Vlaamse Codex Wonen.
Er wordt een vergoeding gevraagd voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoekin kader van een melding van herstel in volgende gevallen:
● Een melding van herstel van eerder vastgestelde gebreken in de loop van een procedure om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren, met toepassing van artikel 3.12 van de Vlaamse Codex Wonen.
● Een melding van herstel in de waarschuwingsprocedure als vermeld in artikel 3.10, derde lid van de Vlaamse Codex Wonen.
Artikel 2 – Tarief
De retributie wordt bepaald als volgt:
● Voor een conformiteitsonderzoek van een woning: 90 euro per zelfstandige woning. Met een zelfstandige woning wordt zowel een alleenstaande woning bedoeld als een appartement. Een appartementsgebouw bestaat uit verschillende zelfstandige woningen.
● Voor een conformiteitsonderzoek van een kamerwoning: 90 euro per kamer.
Artikel 3 – Vrijstellingen
Van de retributie wordt vrijgesteld:
● Het eerste conformiteitsonderzoek in kader van de procedure van het verzoek tot afgifte van een conformiteitsattest, vermeld in artikel 3.7, §1, eerste lid van de Vlaamse Codex Wonen.
● Het conformiteitsonderzoek na een melding als vermeld in artikel 3.10, eerste lid van de Vlaamse Codex Wonen.
● Het conformiteitsonderzoek na een verzoek om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren met toepassing van artikel 3.13 van de Vlaamse Codex Wonen.
● Het conformiteitsonderzoek in woningen van een woonmaatschappij of het OCMW.
● Het conformiteitsonderzoek in kader van zorgwonen.
Artikel 4 -Betalingsmodaliteiten
De retributie ontstaat op het ogenblik van het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek. De retributie wordt geïnd door overschrijving na ontvangst van een betalingsuitnodiging door de dienst financiën. De retributie dient betaald te zijn binnen 7 werkdagen na verzending van de betalingsuitnodiging.
Artikel 2
Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het lokaal bestuur en treedt in werking op 1 juli 2024.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.
Artikel 4
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur." "
Het retributiereglement voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek woningkwaliteit is goedgekeurd vanaf 1 juli 2024 tot en met 31 december 2025.
Gemeenteraad 20 juni 2024
IGO DIV - mandaatbepaling algemene vergadering 21 juni 2024
Motivering
Feiten en context
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de agenda van de algemene vergadering van IGO DIV op 21 juni 2024 en mandaat te verlenen aan de gemeentelijke vertegenwoordiger. De algemene vergadering gaat door om 17.30 uur op IGO DIV, De Vunt 17 te 3220 Holsbeek.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Raadsbeslissing van 24 januari 2019 tot aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiger.
● Statuten van IGO DIV.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
De gemeente neemt deel aan de intergemeentelijke samenwerking IGO DIV.
Op 21 juni 2024 vindt er een algemene vergadering plaats (uitnodiging via e-mail ontvangen op 7 mei 2024). Voor de gemeentelijk vertegenwoordiger dient een mandaat te worden bepaald.
De agenda van de vergadering is:
Bij gemeenteraadsbeslissing van 24 januari 2019 werd raadslid Kris Cornelissen aangesteld als gemeentelijk vertegenwoordiger in de algemene vergadering tot het einde van de legislatuur.
Financiële gevolgen
Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen verbonden aan deze beslissing.
Bijlagen
● Verslag AV 15 december 2023
● Jaarrekening en activiteitenverslag
● Werking KDV
● Uitnodiging AV 21 juni 2024
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad beslist om het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 21 juni 2024 van IGO DIV als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering.
Artikel 2
Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan de gemeentelijke vertegenwoordiger en aan IGO, uitsluitend op het e-mailadres info@igo.be.
Artikel 3
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 326 en volgend van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017." "
De gemeenteraad beslist om het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 21 juni 2024 van IGO DIV als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Creadiv mandaatbepaling buitengewone algemene vergadering van 16 september 2024
Motivering
Feiten en context
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Creadiv nv van 16 september 2024 en mandaat te verlenen aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Gemeenteraadsbeslissing van 21 maart 2019 tot aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiger.
● Statuten van Creadiv.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
De gemeente is aandeelhouder van Creadiv NV.
Op 16 september 2024 vindt er een buitengewone algemene vergadering plaats, waartoe uitnodiging werd ontvangen via e-mail op 3 juni 2024. Voor de gemeentelijke vertegenwoordiger dient hiervoor een mandaat te worden bepaald.
De agenda voor deze vergadering is:
● Kennisneming en bespreking van volgende verslagen:
○ Het bijzonder verslag van het bestuursorgaan opgesteld overeenkomstig artikel 7:179, § 1, 1e lid juncto en artikel 7:197, § 1, 1e lid van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (hierna “WVV”) aangaande de inbreng in natura met uitgifte van aandelen;
○ Het verslag van de commissaris van de Vennootschap opgesteld overeenkomstig artikel 7:179, § 1, tweede lid juncto artikel 7:197, § 1, tweede lid WVV aangaande de inbreng in natura met uitgifte van aandelen
● Resoluties:
○ Inbreng in natura met uitgifte van aandelen
■ PBE OV heeft de intentie om de schuldvordering op CREADIV nv uit te keren aan haar deelnemende aandeelhouders.
■ In ruil worden nieuwe aandelen van CREADIV nv uitgegeven. Dit aan de waarde van het scheidingsaandeel van CREADIV per 31/12/2022, namelijk 247,00 euro/aandeel.
○ Aanpassing van de statuten overeenkomstig de te nemen resoluties
○ Bijzondere volmacht
Bij gemeenteraadsbeslissing van 21 maart 2019 werd Carla Rainchon aangesteld als gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
● Uitnodigingsbrief
● Model gemeenteraadsbesluit
● Bijzonder verslag van de RVB
● Verslag van de commissaris
● Aandeelhouderschap Creadiv nv
● E-mail Creadiv
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
Het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger inzake de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 16 september 2024 van Creadiv NV als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de buitengewone algemene vergadering.
Artikel 2
Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan de gemeentelijk vertegenwoordiger en aan Creadiv NV, ter attentie van mevrouw Isabel Debuck, uitsluitend op het e-mailadres secretariaat@efin.be.
Artikel 3
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 326 en volgenden van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017." "
Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 16 september 2024 van Creadiv NV als volgt vast te stellen: goedkeuring van alle agendapunten van de buitengewone algemene vergadering.
Gemeenteraad 20 juni 2024
Mandaatbepaling Gemeentelijke Holding NV in vereffening - algemene vergadering 26 juni 2024
Motivering
Feiten en context
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de agenda van de algemene vergadering van 26 juni 2024 en mandaat te verlenen aan de gemeentelijke vertegenwoordiger, Jan Loddewykx.
Juridische gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2019 tot aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiger.
● Statuten Gemeentelijke Holding NV in vereffening.
Adviezen
Geen adviezen.
Argumentatie
De gemeente is aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening.
Op 26 juni 2024 vindt er een algemene vergadering plaats. Uitnodiging werd via aangetekend schrijven ontvangen op 21 mei 2024. Voor de gemeentelijke vertegenwoordiger dient hiervoor een mandaat te worden bepaald.
De agenda voor deze vergadering is:
Bij gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2019 werd schepen Jan Loddewykx aangesteld als gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering eindigend bij de eerstvolgende jaarvergadering na afloop van huidige gemeentelijk beleidsperiode (en uiterlijk op 30 juni 2025).
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Bijlagen
Aangetekend schrijven van Gemeentelijke Holding nv in vereffening van 21 mei 2024
Besluit:
eenparig aangenomen.
Artikel 1
Het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 26 juni 2024 van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening als volgt vast te stellen: kennisneming van alle agendapunten van de algemene vergadering.
Artikel 2
Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan de gemeentelijk vertegenwoordiger en aan de Gemeentelijke Holding NV in vereffening, uitsluitend op het e-mailadres avgh@quinz.be.
Artikel 3
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 326 en volgenden van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017." "
Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 26 juni 2024 van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening als volgt vast te stellen: kennisneming van alle agendapunten van de algemene vergadering.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.