Gemeenteraad van Tielt-Winge

16 december 2021

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Agnes Van de Gaer

burgemeester:

Rudi Beeken

schepen:

Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme

raadslid:

Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

 

Overzicht punten

Gemeenteraad 16 december 2021

 

Aankoop gedeelte perceel Hazelaarstraat - princiepsbeslissing en bepaling aktevoorwaarden - erratum

Motivering

 

zie argumentatie in fine.

 

Feiten en context

Voor het erosiedossier Hazelaarstraat wordt er getracht 3 gedeelten van landbouwpercelen aan te kopen.

 

Het perceel 1ste afdeling Sectie D nr. 145/B met een totale oppervlakte van 2ha 89a 03ca wordt geschat op een verkoopwaarde van 92.000 euro. Het schattingsverslag werd opgesteld door landmeter-expert Guy Michiels op 7 februari 2018. Dit perceel zal worden opgesplitst in perceel 1ste afdeling Sectie D nr. 145/B en perceel 1ste afdeling Sectie D nr. 145/E met een oppervlakte van 28a 16ca (deel 3).

Het boven vermelde perceel is eigendom van de heer ADAMS Joris Norbert Maria

 

Het perceel 1ste afdeling Sectie D nr.145/D met een totale oppervlakte van 61a 03ca. Dit perceel zal worden opgesplitst in perceel 1ste afdeling Sectie D nr.145/D en perceel 1ste afdeling Sectie D nr.145/G met een oppervlakte van 5a 59ca (deel 1).

Het perceel 1ste afdeling Sectie D nr.145/C met een totale oppervlakte van 51a 54ca. Dit perceel zal worden opgesplitst in perceel 1ste afdeling Sectie D nr.145/C en perceel 1ste afdeling Sectie D nr.145/F met een oppervlakte van 5a 9ca (deel 2)

De boven vermelde percelen zijn eigendom van de openbare instelling met rechtspersoonlijkheid “Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van de Stad Aarschot”, te 3200 Aarschot, Ten Drossaarde 1.

 

Het college van burgemeester en schepenen ging op 1 december 2020 akkoord met de offerte voor het opstellen van de omgevingsvergunning en het subsidiedossier voor het erosiebekken in de Hazelaarstraat van Jonckheere.

 

De gemeenteraad nam in zitting van 21 oktober 2021 een beslissing aangaande de aankoop gedeelte perceel Hazelaarstraat - princiepsbeslissing en bepaling aktevoorwaarden.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De aankoop van het gedeelte landbouwperceel is cruciaal voor het uitwerken van het erosiebekken volgens het erosiedossier van de Hazelaarstraat.

 

Er is voor het volledige perceel een schattingsverslag opgemaakt door landmeter Guy Michiels, waardoor een correcte aankoopprijs kon worden bepaald. De schattingsprijs voor de totale oppervlakte bedraagt 92 000 euro.

Voor de drie delen 1, 2 en 3 wordt een prijs gevraagd van 12.389,96 euro.

Deel 3; 8.983,04 euro (aan ADAMS Joris),

Deel 1; 1.783,21 euro en deel 2; 1.623,71 euro (aan OCWM Aarschot).

 

Perceel 1ste afdeling Sectie D nr. 145/B is verpacht aan de heer STOCKMANS Bruno en zijn echtgenote mevrouw SCHODTS Liesbeth Mariette Boni. De heer STOCKMANS Bruno en mevrouw SCHODTS Liesbeth Mariette Boni zullen hiervoor een eenmalige uittredingsvergoeding ontvangen van 2.816,00 euro, waartoe de koper gehouden is.

 

Het betreft hier de bedragen exclusief administratie-/dossierkosten en erelonen notaris en taksen.

 

Er werd een blanco bodemattest door OVAM afgeleverd voor delen 1, 2 en 3.

 

Notaris Danny Geerinckx uit Aarschot zal optreden als instrumenterend notaris voor de gemeente. 

 

De gemeenteraad sprak zich uit over het ontwerp voor de akte van verkoop opgemaakt door notaris Danny Geerinckx. Het uittreksel en bevindingen werden doorgegeven aan de notaris.

 

Bij datum van het verlijden van de akte (vandaag 16 december 2021) stelden de partijen, de instrumenterende notaris en de administratie vast dat er zich een materiële vergissing heeft voorgedaan in de het besluit van de raadsbeslissing van 21 oktober 2021, wat betreft het totaalbedrag van de verkoopprijs (8.983,04 euro werd verkeerdelijk vermeld in plaats van 12.389,96 euro). Er werd verkeerdelijk uitgegaan van een gratis grondafstand vanwege OCMW Aarschot (beslissing van 26 oktober 2017).

 

Het dossier sleept al jaren aan en finalisering heden (door het verlijden van de akte)  was aan de orde. Een erratum van de gemeenteraadsbeslissing van 21 oktober 2021 (in de zin als hierboven aangeduid) is dus vereist om de aangehaalde materiële misslag recht te zetten.

 

Wachten tot de gemeenteraad van 20 januari 2022 om een aangepaste beslissing te agenderen is praktisch geen optie omdat de notaris gehouden is om binnen door de wetgeving bepaalde - beperkte - termijnen (vanaf het verlijden van de akte) de nodige administratieve formaliteiten te volbrengen jegens de fiscale administratie(s). Dat is de motivering waarom voor dit agendapunt heden wordt voorgesteld aan de gemeenteraad om het in spoedbehandeling, zoals voorzien in artikel 23 van het DLB, te nemen.

 

De gemeenteraad beslist bij consensus om dit hoogdringende agendapunt, in afwijking van de doorgestuurde agenda, als eerste punt te behandelen.

 

Financiële gevolgen

 

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde uitgaven

2021

020000 - Wegen

22000000 - Terreinen - gemeenschapsgoederen, aanschaffingswaarde

5.4.2 - Opstellen

20-25/020000/11 - Erosiebestrijdingswerken Hazelaarstraat

€ 12.389,96 voor de aankoop

 

€ 2.816,00 voor het beëindigen van de pacht

 

Bijlagen

       Ontwerp van de akte voor verkoop

       Schattingsverslag

       Prekad

       Grondinnemingsplan

       Beslissing OCMW Aarschot van 26/10/2017

 

Besluit:

Stemming acceptatie hoogdringend punt20 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
 

 

over het toegevoegde agendapunt zelf20 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
Artikel 1

Artikel 2 van de gemeenteraadsbeslissing van 21 oktober 2021 aangaande de aankoop gedeelte perceel Hazelaarstraat - princiepsbeslissing en bepaling aktevoorwaarden dient als volgt te worden aangepast:

 

"De gemeenteraad gaat akkoord met aankoop van het gedeelte landbouwperceel tegen schattingsprijs van 12.389,96 euro incl. btw.

 

De gemeenteraad gaat akkoord met een uittredingsvergoeding voor de pachters van 2.816,00 euro."

 

Artikel 2

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de eigenaars van de percelen, de pachters en notaris Geerinckx.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals geregeld volgens de desbetreffende bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur. " "

Het erratum akte voor verkoop voor het gedeelte landbouwperceel Hazelaarstraat wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 25/01/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 december 2021

 

Goedkeuring notulen vorige gemeenteraad

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 17 juni 2021 keurt de gemeenteraad de notulen van de zitting van 18 november 2021 goed.

 

Bijlagen

         Ontwerpnotulen gemeenteraad van 18 november 2021 (via Meeting.mobile).

         Audioverslag GR van 18 november 2021.

         Index audioverslag GR van 18 november 2021.

         Agenda gemeenteraad van 16 december 2021.

 

" "

Publicatiedatum: 25/01/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 december 2021

 

Kennisneming besluit burgemeester van 26 november 2021 over de praktische organisatie van de raden van 16 december 2021 ingevolge de corona-crisis en bekrachtiging

Motivering

 

Feiten en context

De corona-crisis noopt tot buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Nieuwe gemeentewet.

         Raadsbeslissing van 17 juni 2021 tot aanpassing en vaststelling van het huishoudelijk reglement van de raad.

         Richtlijnen van andere bestuursniveaus (zoals het Agentschap Binnenlands Bestuur) ter zake.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De corona-crisis noopt opnieuw tot zeer dringende, buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Het behoort tot de bevoegdheid van de burgemeester om bijkomende modaliteiten in zijn verordende bevoegdheid (om redenen van handhaving van de openbare orde en veiligheid/gezondheid) op te leggen, ook in het kader van de (modaliteiten van de) praktische organisatie van de raden.

 

De vergaderingen van de beleidsorganen (inclusief de raden) moeten zoveel mogelijk kunnen plaats vinden met respect voor de beschermende maatregelen (social distancing).

 

De dagelijkse werking van het lokaal bestuur mag ingevolge het (langdurig en voortdurend) ontbreken van beleidsbeslissingen niet in het gedrang worden gebracht.

 

Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.

 

Voor de hybride organisatie van de raden kan worden teruggevallen op het op 17 juni 2021 gewijzigde huishoudelijke reglement van de raad.

 

De richtlijnen van ABB van o.m. 27 augustus 2021 en 23 november 2021 zijn van toepassing.

 

Door de actuele sanitaire toestand  wordt ervoor geopteerd  om fysieke aanwezigheid zoveel mogelijk te reduceren, wat kan door publiek en pers niet fysiek tot de raadszitting toe te laten.

 

Voor de niet-fysieke toelating van pers en publiek tot de vergadering van 16 december 2021 in de raadzaal wegens problematiek van respect voor de afstandsregels (met als waarborg voor de openbaarheid het voorzien van een livestream van de vergadering) moet dus nog een aparte beslissing worden genomen.

 

Raadsleden en administratief personeel dat fysiek aanwezig is in de raadzaal dienen het mondmasker steeds aan te houden (met uitzondering voor de tussenkomsten), dit ook conform de recentste richtlijnen van ABB ter zake.

 

Bekrachtiging door de raad op 16 december 2021 in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet is aan de orde.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Besluit van de burgemeester van 26 november 2021.

 

Besluit:

over artikel 2eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad neemt kennis van het besluit van de burgemeester van 26 november 2021.

 

Artikel 2

De raad bekrachtigt deze politieverordening in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur." "

Kennisneming en bekrachtiging besluit burgemeester van 26 november 2021 nopens de organisatie van de raden van 16 december 2021.

 

Publicatiedatum: 25/01/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 december 2021

 

Kennisneming periodieke rapportering GO2019! fase 19-20 en rapportering mijlpalenplan stand van zaken (versie 16.11.2021)

Motivering

 

Feiten en context

Overeenkomstig het projectuitvoeringsmandaat van GO2019!, zoals goedgekeurd door de stuurgroep op 28 augustus 2018, ging GO2019! van start in september 2018.

 

Sinds de vorige rapportering aan de raad werd uitvoeringsfase 19 (oktober 2021) afgesloten. De stuurgroep vergaderde op 16 november 2021 over de afsluiting van fase 19 en de opstart van fase 20, alsook over de communicatie-acties en andere relevante aspecten van het project.

 

Heden wordt bijkomend ook de tussentijdse rapportering mijlpalenplan/stand van zaken, zoals gevraagd door de gemeenteraad van 15 september 2021, ter kennis gebracht van de raad.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Beslissing van de gemeenteraad van 15 maart 2018 houdende goedkeuring van het projectplanningsmandaat voor project “GO2019! Uitwerking, mede-coördinatie, begeleiding en rapportering van een veranderingstraject binnen gemeente en OCMW Tielt-Winge met het oog op integratie van beide organisaties en het coachen van de medewerkers” (hierna 'GO2019!').

         Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 13 maart 2018 houdende goedkeuring van het projectplanningsmandaat van GO2019!

         Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 12 december 2017 en 10 oktober 2017 houdende goedkeuring en gunning van de opdracht aan de firma a3o voor project.

         Beslissing raad voor maatschappelijk welzijn van 14 november 2017 houdende goedkeuring van een gezamenlijke missie-visietekst voor gemeente en OCMW.

         Beslissing gemeenteraad van 9 november 2017 houdende goedkeuring van een gezamenlijke missie-visietekst voor gemeente en OCMW.

         Beslissing van de gemeenteraad van 19 oktober 2017 houdende goedkeuring van de opdracht voor project GO2019!

         Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 12 december 2017 houdende gunning van de opdracht aan de firma a3o voor project GO2019!

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Geen argumentatie.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen 

                     Stuurgroep fase 19-20 presentatie en verslag

                     Rapportering mijlpalenplan stand van zaken (versie 16.11.2021)

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt als bijlage kennis van de presentatie aan de stuurgroep en het verslag van het overleg op 16 november 2021 en rapportering mijlpalenplan stand van zaken (versie 16.11.2021)." "

Periodieke rapportering GO2019! fase 19-20 en Rapportering mijlpalenplan stand van zaken (versie 16.11.2021).

 

Publicatiedatum: 25/01/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 16 december 2021

 

Belasting op de verspreiding van niet-geadresseerd commercieel drukwerk en van gelijkgestelde producten voor aanslagjaren 2022 t.e.m. 2025 - aanpassing

Motivering

 

Feiten en context

De financiële toestand van de gemeente verantwoordt de instelling en heffing van deze lokale belasting. De grondslagen van deze belasting zijn echter aan vernieuwing toe.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen

         Omzendbrief KB ABB-2019/2 ‘Coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit’ van 15 februari 2019

         Gemeenteraadsbeslissing van 21 november 2019 over deze belasting

         Gemeenteraadsbeslissing van 19 november 2020 over deze belasting

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De productie van papier heeft een belangrijk impact op het milieu. Het verspreiden van reclamedrukwerk zorgt voor een overlast op het openbaar domein, waarbij het personeel van het lokaal bestuur telkens moet zorgen voor de netheid van de straten.

 

De verwerking van grote hoeveelheden papierafval noopt de gemeente Tielt-Winge ertoe de verspreiding van niet-geadresseerd reclamedrukwerk en van gelijkgestelde producten te belasten. De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van alle rendabele belastingen voor de uitvoering van het meerjarenbeleidsplan 2020-2025.

 

Op 19 november 2020 werd het belastingreglement op de verspreiding van niet-geadresseerd commercieel drukwerk voor de aanslagjaren 2021-2025 goedgekeurd. Aan dit reglement wordt vanaf aanslagjaar 2022, naast enkele technische aanpassingen, vooral de tarifering verfijnd om het verbruik van papier nog sterker te ontraden.

 

Ter zitting wordt amendering van artikel 3 (Tarief) van het besluit voorgesteld, zijnde toevoeging van verduidelijking (van de 'gewichtsvork') van de categorieën 1 tot en met 5, en weerhouden.

 

Financiële gevolgen

Deze belasting geldt als algemene en verplichte bijdrage van de betrokken onderneming, opgelegd door de gemeenteraad, aan de algemene uitgaven van het lokaal bestuur (en waartegenover geen individueel aanwijsbare tegenprestatie van de overheid staat en/of geheven wordt voor een dienstverlening die het algemeen belang dient) ter uitvoering van het meerjarenplan.

 

De ontvangsten van deze belasting worden ingeschreven in het exploitatiebudget onder beleidsitem 002000 (fiscaliteit) en algemene rekening 73424000 (belasting op het verspreiden van reclame).

 

Bijlagen

Toelichting wijzigingen

 

Besluit:

over de voorgestelde amenderingeenparig aangenomen.
 

 

over het geamendeerde agendapunt11 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
4 stemmen tegen: Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos en Rudi Meeus.
5 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens en Marleen De Vry.
Artikel 1

Het hierna volgende reglement belasting op de verspreiding van niet-geadresseerd commercieel drukwerk en van gelijkgestelde producten wordt door de gemeenteraad goedgekeurd voor aanslagjaren 2022 t.e.m. 2025, behoudens tussenkomende wijzigingen goedgekeurd door de gemeenteraad:

 

Reglement belasting op de verspreiding van niet-geadresseerd commercieel drukwerk en van gelijkgestelde producten, voor aanslagjaren 2022 t.e.m. 2025 (versie 16/12/2021)

 

Artikel 1 – Aanslagjaren en belastbaar voorwerp of belastbaar feit

§1. Voor een termijn startend op 1 januari 2022 en eindigend op 31 december 2025 (aanslagjaren 2022 t.e.m. 2025) wordt een belasting geheven op de verspreiding van niet-geadresseerd commercieel drukwerk en van gelijkgestelde producten, gekoppeld aan enige vorm van professionele handelsactiviteit ongeacht of ze in brievenbussen worden gedeponeerd.

 

§2. Onder gelijkgestelde producten moet worden verstaan:

Alle stalen en reclamedragers, door de adverteerders aangeboden, die diensten, producten of transacties doen gebruiken, verbruiken of aankopen. De opsomming is niet limitatief.

Collectieve adresaanduiding per straat of gedeeltelijke adresvermelding wordt niet beschouwd als zijnde geadresseerd.

Indien verscheidene commerciële drukwerken samen worden verspreid zonder dat ze op een permanente of vast wijze één geheel vormen, wordt ieder drukwerk als een apart exemplaar beschouwd.

Als één geheel vormend wordt beschouwd de commerciële drukwerken die ofwel in een catalogus of een blaadje zijn opgenomen ofwel aan elkaar geniet of geplakt zijn ofwel op iedere andere wijze zijn samengebracht waardoor de drukwerken niet losbladig zijn. 

Commerciële drukwerken die tegelijkertijd worden verspreid en die toebehoren aan eenzelfde adverteerder maar niet aan elkaar geniet of geplakt zijn worden als 1 exemplaar beschouwd. 

Indien verscheidene commerciële drukwerken die qua vorm, kleur, lay-out of ander stijlkenmerk als afzonderlijk kunnen worden beschouwd en waarbij de meerderheid van de verscheidene drukwerken elk afzonderlijk toebehoren aan afzonderlijke adverteerders, op een in het vorige lid vermelde wijze zijn samengebracht en waarbij het geheel geen eenheid qua vorm, kleur, lay-out of ander stijlkenmerk vertoont, wordt ieder van die afzonderlijke commerciële drukwerken als een apart exemplaar beschouwd.

 

Artikel 2 – Belastingplichtige

De belasting is verschuldigd door de verantwoordelijke uitgever. Wanneer de verantwoordelijke uitgever geen aangifte gedaan heeft, niet gekend is of in het buitenland gevestigd is, is de belasting in afnemende volgorde verschuldigd door de genieter wiens naam, handelsnaam, logo of embleem het niet-geadresseerde drukwerk of gelijkgesteld product draagt, de opdrachtgever van de verdeler of de verdeler zelf.

Indien de verantwoordelijke uitgever een natuurlijk persoon is met als adresgegevens de maatschappelijke zetel of vestigingszetel van een rechtspersoon wordt de rechtspersoon als verantwoordelijke uitgever beschouwd.

De verantwoordelijke uitgever, de genieter wiens naam, handelsnaam, logo of embleem het niet-geadresseerde drukwerk of gelijkgesteld product draagt, de opdrachtgever van de verdeler en de verdeler, zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting.

De lokale besturen bezitten de mogelijkheid om hun aanslagbiljetten digitaal te versturen naar belastingplichtigen die dat wensen.

 

Artikel 3 – Tarief

De belasting is verschuldigd voor elke huis-een-huis verspreiding van de in artikel 1 bedoelde producten.

De belasting wordt berekend  voor het totaal aantal brievenbussen van de gemeente Tielt-Winge die niet voorzien zijn van een tekst die reclame weert. Dit aantal brievenbussen wordt bepaald op basis van de gegevens van Bpost op 1 januari van het aanslagjaar en wordt vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen. Onvolledige verspreidingen van reclamedrukwerk geven geen aanleiding tot belastingvermindering;

De minimumbelasting bedraagt 30,00 euro per verspreiding.

De belasting wordt berekend als volgt:

Per bedeeld exemplaar: 0,00075 euro per gram

Er wordt evenwel om het gewicht per verspreiding te beperken een correctie gedaan via een vermenigvuldiging met de gewichtsfactor:

 

Indien het gewicht binnen categorie 1 (tot en met 15 gram) valt zal er een correctie gebeuren door de berekende belasting te vermenigvuldigen met gewichtsfactor 0,8.

Indien het gewicht binnen categorie 2 (meer dan 15 gram tot 30 gram) valt zal er een correctie gebeuren door de berekende belasting te vermenigvuldigen met gewichtsfactor 1.

Indien het gewicht binnen categorie 3 (meer dan 30 gram tot 50 gram) valt zal er een correctie gebeuren door de berekende belasting te vermenigvuldigen met gewichtsfactor 1,2.

Indien het gewicht binnen categorie 4 (meer dan 50 gram tot 80 gram) valt zal er een correctie gebeuren door de berekende belasting te vermenigvuldigen met gewichtsfactor 1,5.

Indien het gewicht binnen categorie 5 (meer dan 80 gram) valt zal er een correctie gebeuren door de berekende belasting te vermenigvuldigen met gewichtsfactor 2.

 

Er wordt evenwel om het aantal verspreidingen per jaar te beperken een correctie gedaan via een vermenigvuldiging met de frequentiefactor:

Indien er minder dan 19 bedelingen per jaar worden gedaan zal er een correctie gebeuren door de berekende belasting te vermenigvuldigen met frequentiefactor 1.

Vanaf 19 bedelingen per jaar zal er een correctie gebeuren door de berekende belasting te vermenigvuldigen met frequentiefactor 2, dit geldend vanaf de negentiende bedeling en volgende bedelingen.

 

Artikel 4 – Vrijstellingen

Van de belasting wordt vrijgesteld:

- publiekrechtelijke rechtspersonen

- openbare diensten en gelijkgestelde inrichtingen

- onderwijsinstellingen

- sociale, caritatieve, culturele, sportieve en politieke organisaties

- overlijdensberichten, rouwbrieven, rouwdrukwerk

- één verspreiding van drukwerk of gelijkgesteld product bij de opening van een nieuwe zaak of heropening van een zaak na overname door nieuwe eigenaars

Voor regionale pers waarvan meer dan 30 % van de bedrukte oppervlakte wordt ingenomen door een redactioneel gedeelte dat lokaal informatief nieuws zonder handelskarakter bevat inzake cultuur, sport en politiek en nuttige info (dokters van wacht, notariële berichten) wordt de helft van het gewicht in rekening genomen.

 

Artikel 5 – Wijze van inning

De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat wordt vastgesteld en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen.

De inkohiering dient te gebeuren voor 30 juni van het jaar volgend op het aanslagjaar.

 

Artikel 6 – Aangifteplicht

De belastingplichtige moet bij voorkeur vooraf en ten laatste een maand na de verspreiding aangifte doen.

Een belastingplichtige die periodiek publicaties verspreidt, mag de aangifte bij voorkeur doen voor een periode van 1 of meerdere maanden, of in één keer alle bedelingen in het aanslagjaar aangeven in de eerste maand. Indien nodig, kan  ten laatste een maand na de verspreiding een regularisatieaangifte gedaan worden.

 

 

De aangifte moet gebeuren op volgend adres: Gemeentebestuur Tielt-Winge, Kruisstraat 2, 3390 Tielt-Winge, of per mail aan reclamedrukwerk@tielt-winge.be.

 

De aangifte moet gedaan worden op het formulier dat door het gemeentebestuur wordt toegestuurd of via een document dat alle noodzakelijke inlichtingen bevat voor het vestigen van de aanslag. Indien geen formulier wordt toegestuurd, dient de belastingplichtige op eigen initiatief aangifte te doen.

 

Artikel 7 – Procedure van ambtshalve vaststelling

Bij gebrek aan aangifte binnen de in de in artikel 6 gestelde termijn, of in geval van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte vanwege de belastingplichtige, kan de belasting ambtshalve worden ingekohierd, op basis van gegevens waarover de gemeente beschikt.

Vooraleer wordt overgegaan tot de ambtshalve vaststelling van de belastingaanslag, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure.

De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van die betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen. Dit betekent dat de belastingplichtige alsnog de kans krijgt om aan te tonen dat hij wel degelijk tijdig aangifte gedaan heeft en /of dat zijn aangifte wel degelijk juist, volledig en nauwkeurig was.

Indien de aangifte alsnog laattijdig wordt ingediend dan kan de gemeente desgewenst afzien van de ambtshalve vestiging.

 

Artikel 8 – Belastingverhoging

Bij een eerste overtreding van de aangifteplicht binnen hetzelfde aanslagjaar wordt de overeenkomstig artikel 7 ambtshalve ingekohierde belasting verhoogd met een bedrag gelijk aan 20% van de verschuldigde belasting.

Vanaf een tweede overtreding binnen hetzelfde aanslagjaar wordt de overeenkomstig artikel 7 ambtshalve ingekohierde belasting verhoogd met een bedrag gelijk aan 100% van de verschuldigde belasting. 

 

Het bedrag van deze verhoging wordt ook ingekohierd.

 

Artikel 9 – Betaaltermijn

De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na verzending van het aanslagbiljet.

 

Artikel 10 – Bezwaarprocedure

De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.

 

Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.

 

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstbewijs afgegeven, binnen vijftien dagen na de indiening ervan.

 

Artikel 11 – Regelgeving

Zonder afbreuk te doen aan het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, zijn van overeenkomstige toepassing op de provincie- en gemeentebelastingen:

1° de bepalingen van titel VII, hoofdstuk 1, 3, 4, 6, 7 en 8, van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992, voor zover deze niet specifiek de belastingen op de inkomsten betreffen;

2° het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet- fiscale schuldvorderingen van 13 april 2019, met uitzondering van artikel 43 tot en met 48.

 

Artikel 2

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het decreet over het  lokaal bestuur en treedt in werking de vijfde dag na bekendmaking conform artikel 288 van hetzelfde Decreet.

 

De gemeenteraadsbeslissing van 19 november 2020 wordt per 1 januari 2022 opgeheven door deze beslissing.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur." "

Het reglement belasting op de verspreiding van niet-geadresseerd commercieel drukwerk en van gelijkgestelde producten is goedgekeurd voor aanslagjaren 2022 tot en met 2025.

 

Publicatiedatum: 25/01/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 december 2021

 

Gemeentelijke dotatie 2022 aan Politiezone 5389 Hageland

Motivering

 

Feiten en context

Krachtens artikel 40 van de WGP komt de begroting van een meergemeentezone ten laste van de verschillende gemeenten van de zone en de federale Staat. Wanneer de meergemeentezone niet over voldoende middelen beschikt om de uitgaven te dekken die voortkomen uit de vervulling van haar opdracht, wordt het verschil gedragen door de gemeenten die er deel van uitmaken.

 

Elke gemeenteraad van de zone stemt de toelage die aan het lokaal politiekorps moet worden toegekend en die aan de politiezone wordt gestort. De toelage wordt in de uitgaven van elk meerjarenplan ingeschreven. De toelage vermeld in het besluit van de gemeenteraad, de toelage ingeschreven in de uitgaven van het meerjarenplan en de toelage ingeschreven in de ontvangsten van de politiebegroting dienen overeen te stemmen.

 

Krachtens artikel 71 van de WGP worden de gemeenteraadsbesluiten betreffende de bijdrage aan de politiezone en de gemeenteraadsbesluiten betreffende de wijzigingen van de toelage voor goedkeuring naar de gouverneur gestuurd.

 

Krachtens artikel 76 van de WGP spreekt de gouverneur zich uit binnen een termijn van vijfentwintig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van deze beslissing bij de gouverneur.

 

Krachtens artikel 72 van de WGP wijzigt de gouverneur gelijktijdig met de ambtshalve inschrijving of schrapping in het meerjarenplan het bedrag van de bijdrage van elk van de gemeenten die deel uitmaken van de betrokken meergemeentezone.

 

De gouverneur brengt zijn besluit ter kennis van de gemeenteoverheid uiterlijk de laatste dag van de voormelde goedkeuringstermijn. Wanneer die termijn is verstreken, wordt de gouverneur geacht zijn goedkeuring aan de beslissing te hebben verleend.

 

Het besluit van de gouverneur wordt aan de gemeenteraad meegedeeld tijdens zijn eerstvolgende vergadering.

 

De artikelen 73 en 74 van de WGP regelen eveneens het beroep bij de minister van Binnenlandse Zaken tegen het besluit van de gouverneur tot aanpassing van de bijdrage of niet-goedkeuring. Krachtens artikel 73 van de WGP kan de gemeenteraad tegen het besluit van de gouverneur tot aanpassing van de bijdrage of tegen zijn besluit houdende niet-goedkeuring hoger beroep instellen bij de minister van Binnenlandse Zaken binnen een termijn van veertig dagen die ingaat op de dag na het versturen van het besluit naar de gemeenteoverheid.

 

Krachtens artikel 74 van de WGP spreekt de minister van Binnenlandse Zaken zich uit over het ingesteld beroep binnen een termijn van veertig dagen die ingaat op de dag na het inkomen ervan. Hij verstuurt zijn besluit uiterlijk de laatste dag van deze termijn naar de gemeenteraad.

 

Wanneer die termijn is verstreken, is het beroep ingewilligd. Het besluit van de minister wordt aan de gemeenteraad meegedeeld tijdens zijn eerstvolgende vergadering. Krachtens artikel 75 zijn de artikelen 72 tot 74 eveneens van toepassing op de besluiten van de gemeenteraad houdende wijziging van de gemeentelijke bijdrage aan de politiezone.

 

Echter ingeval van wijziging is de goedkeuringstermijn , conform artikel 75, tweede lid, gelijk aan de termijn die is vastgesteld voor het toezicht op de begrotingswijzigingen van de gemeenten van de zone, te verminderen met vijf dagen.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst op twee niveaus, zoals gewijzigd, hierna genoemd WGP.

         Koninklijk besluit van 7 april 2005 houdende de nadere regels inzake de berekening en de verdeling van de gemeentelijke dotaties in de schoot van een meergemeentepolitiezone; zoals gewijzigd door het koninklijk besluit  van 5 augustus 2006.

         Koninklijk besluit  van 5 september 2001 houdende het Algemeen Reglement op de boekhouding van de lokale politie.

         Ministeriële omzendbrief PLP 60 van 18 november 2020, betreffende de onderrichtingen voor het opstellen van de politiebegroting voor 2021 ten behoeve van de politiezones.

         Omzendbrief BA/2001/13 van 7 september 2001 - Nieuwe Lokale Politie - eengemeentezones en meergemeentezones -  administratief toezicht.

         Omzendbrief BA – 2002/12 betreffende het administratief toezicht op de gemeenten en politiezones wijzigingen aan het decreet van 28 april 1993 door het decreet van 15 juli 2002.

         Omzendbrief PLP 12 van 8 oktober 2001 betreffende de rol van de Gouverneur in het kader van het algemeen specifiek toezicht voorzien door de WGP.

 

Adviezen

Positief advies begrotingscommissie politiezone van 8 november 2021

 

Argumentatie

De gemeente Tielt-Winge maakt deel uit van de politiezone 5389 Hageland.

 

Het percentage in het aandeel van elke gemeente in de globale gemeentelijke dotatie aan de meergemeentepolitiezone wordt bepaald, hetzij in onderling akkoord tussen de verscheidene gemeenteraden, hetzij in tweede orde door het percentage, zoals omschreven in de bijlage bij voornoemd koninklijk besluit.

 

Voor Tielt-Winge gaat het om 28,5328 %.

 

De voorliggende ontwerp-politiebegroting werd goedgekeurd op de politieraad van 8 december 2021.

 

De beslissing tot vaststelling van de dotatie 2022 kan genomen worden op basis van deze voorgaande beslissingen en overwegingen; dit schept duidelijkheid over het financiële engagement naar de politiezone.

 

Deze financiële middelen worden voorzien in het gemeentelijk meerjarenplan 2020 – 2025.

 

De dotatie 2022 vanwege Tielt-Winge blijft ongewijzigd in vergelijking met de dotatie voor 2021.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde inkomsten/uitgaven

Beschikbaar budget op datum van (n.v.t.)

2022

64900100 - 040000

€ 677.003 incl. btw

€ (n.v.t.)

 

Bijlagen

Begroting 2022 - PZ Hageland

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeentelijke dotatie van Tielt-Winge aan de meergemeentepolitiezone  BEKKEVOORT, GEETBETS, GLABBEEK, KORTENAKEN, TIELT-WINGE (Zone 5389 Hageland) voor het begrotingsjaar 2022 wordt vastgesteld op 677.003,00 euro.

 

Artikel 2

De nodige financiële middelen worden ingeschreven in het gemeentelijk meerjarenplan 2020 - 2025 onder beleidsitem 040000, algemene rekening 64900100.

 

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt tevens overgemaakt aan politieraad en politiecollege van de meergemeentepolitiezone BEKKEVOORT, GEETBETS, GLABBEEK, KORTENAKEN, TIELT-WINGE. (Zone 5389 Hageland).

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het toezicht, zoals dit georganiseerd wordt in het Decreet Lokaal Bestuur en aan het in de WGP georganiseerd toezicht, inzonderheid artikel 71." "

De gemeentelijke dotatie van Tielt-Winge aan de meergemeentepolitiezone BEKKEVOORT, GEETBETS, GLABBEEK, KORTENAKEN, TIELT-WINGE (Zone 5389 Hageland) voor het begrotingsjaar 2022 wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 25/01/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 december 2021

 

Gemeentelijke dotatie 2022 aan Hulpverleningszone

Motivering

 

Feiten en context

De Hulpverleningszone Oost verleende in zitting van 28 augustus 2019 goedkeuring aan het meerjarenbeleidsplan.

 

De Hulpverleningzone Oost verleende in zitting van 24 november 2021 goedkeuring aan de begroting 2022 gewone en buitengewone dienst.

 

De benodigde financiële middelen worden voorzien in het MJP 2020-2025 van het lokaal bestuur.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele bescherming, inzonder artikel 23, artikel 68§3, artikel 134 en de ministeriële omzendbrief van 14 augustus 2014 betreffende gemeentelijke dotaties aan de hulpverleningzones.

         Koninklijk besluit van 19 april 2014 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de hulpverleningszones.

         Ministeriële omzendbrief van 27 juli 2021 betreffende de onderrichtingen voor de opmaak van de begroting van de hulpverleningszones voor 2022 en de bijhorende begrotingswijzigingen.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De gemeentelijke dotatie 2022 aan de Hulpverleningzone Oost bedraagt 377.790,63 euro (exploitatie).

 

De gemeentelijke dotatie 2022 aan de Hulpverleningszone Oost bedraagt 49.229,48 euro (investeringen).

 

Tielt-Winge wordt bediend door de Hulpverleningszone Oost en dient dan ook percentagegewijze (volgens de verdeelsleutel, bepaald door de federale regelgeving en de provinciegouverneur) pro rata financieel bij te dragen aan deze dienstverlening.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde inkomsten/uitgaven

2022

64900120, 041000

66400120, 041000

 

€ 387.309 (exploitatie)

€ 49.229 (investeringen)

 

 

Bijlagen

                     Besluit zoneraad van 24 november 2021.

                     Begroting 2022 Hulpverleningszone.

                     Advies begrotingscommissie.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeentelijke dotatie 2022 aan de Hulpverleningszone Oost bedraagt 427.020,11 euro (377.790,63 euro exploitatie, en 49.229,48 euro investeringen) en wordt door de gemeenteraad goedgekeurd.

 

Artikel 2

De nodige financiële middelen zijn ingeschreven in het gemeentelijk budget 2022 onder beleidsitem 041000, algemene rekeningen 66400120 en 64900120.

 

Artikel 3

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de provinciegouverneur en aan de Hulpverleningszone Oost.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het toezicht zoals dit georganiseerd wordt in het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017." "

Goedkeuring gemeentelijke dotatie 2022 aan de Hulpverleningszone Oost.

 

Publicatiedatum: 25/01/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 16 december 2021

 

Wijziging van de rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge

Motivering

 

Feiten en context

De rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge is een dynamisch instrument dat op regelmatige basis onderworpen is aan een evaluatie.

De rechtspositieregeling, met haar talrijke en belangrijke bijlagen, is hét normerende en geïntegreerde HR-instrument, die het kader vormt voor het personeel van de gemeente en het OCMW Tielt-Winge.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd

         Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel.

         Gemeenteraadsbeslissing van 19 november 2020 houdende de vaststelling van de gezamenlijke rechtspositieregeling, met bijlagen voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge

         Gemeenteraadsbeslissing van 20 mei 2021 houdende het gezamenlijk organogram voor het lokaal bestuur Tielt-Winge.

 

Adviezen

Het managementteam heeft de wijzigingen in de rechtspositieregeling gunstig geadviseerd. Daarnaast werd er een protocol van akkoord met de vakbonden van 26 oktober 2021 bekomen.

 

Argumentatie

De rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge is een dynamisch instrument dat op regelmatige basis onderworpen is aan een evaluatie.

 

De rechtspositieregeling, met haar talrijke en belangrijke bijlagen, is hét normerende en geïntegreerde HR-instrument, die het kader vormt voor het personeel van de gemeente en het OCMW Tielt-Winge. De rechtspositieregeling is een dynamisch document waarbij we streven naar modern personeelsbeleid in het kader van de geldende wetgeving. Aanpassing van dit document op regelmatige basis is dan ook noodzakelijk.

 

Naar aanleiding van het VIA6 akkoord is het variabel gedeelte van de eindejaarstoelage verhoogd tot 3,6% van het jaarsalaris voor VIA-personeelsleden.

 

Aangezien de wetgeving rond loopbaanonderbreking in het kader van federaal thematisch verlof gewijzigd is, hebben we mantelzorg toegevoegd en is onze rechtspositieregeling hier ook naar aangepast om zoveel mogelijk in te zetten op de werk-privé balans.

 

Een laatste aanpassing die doorgevoerd werd is de uitbreiding van het geboorteverlof van 10 werkdagen naar 15 werkdagen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

                     Getekend protocol syndicaal onderhandelingscomité

                     Wijzigingen rechtspositieregeling

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt de wijzigingen van de rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge vast.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur, inzonder artikel 330." "

Wijziging rechtspositieregeling najaar 2021

 

Publicatiedatum: 25/01/2022
Punt bijlagen/links Aanpassing RPR.pdf Download
Protocol_Organogram_en_RPR.pdf Download
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 december 2021

 

Klantencharter - definitieve vaststelling

Motivering

 

Feiten en context

In het kader van het GO2019! project is voorzien dat er een klantencharter wordt uitgewerkt (product 8). De werkgroep klantenperspectief en samenleving kreeg de opdracht een voorstel uit te werken.

De tekst van het klantencharter werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 9 november 2021.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Beslissing van college van burgemeester en schepenen van 9 november 2021 in verband met de goedkeuring van het klantencharter.

 

Adviezen

                     Positief advies van de cultuurraad van 25 februari 2020.

                     Positief advies van het projectteam GO2019! van 6 maart 2020.

                     Goedkeuring door het MAT op 6 december 2021.

 

Argumentatie

Een klantencharter bestaat uit een aantal verbintenissen die de organisatie aangaat om aan te tonen op welke manier de organisatie haar dienstverlening naar de klanten (burgers, leveranciers, collega's) toe zo optimaal mogelijk wenst te laten verlopen. Dit allemaal binnen het deontologische kader dat voor het personeel en het beleid ontwikkeld werd.

 

Als lokaal bestuur willen wij een luisterende organisatie zijn die een professionele interactie met de klanten belangrijk vindt. We staan voor een toegankelijke en innovatieve organisatie waar je je welkom voelt als burger, leverancier en als collega.

 

Er werd door de werkgroep klantenperspectief en samenleving (binnen de context van het projectteam GO2019!) een tekst uitgewerkt. Ondermeer de resultaten van het klantevent van januari 2019 werden ingezet als input bij het opmaken van het charter. Via werksessies met medewerkers werd een lijst opgesteld met de belangrijkste waarden waar wij als organisatie voor staan en waar wij willen voor gaan. Deze lijst lag aan de basis van de tekst van het klantencharter.

 

In februari 2020 werd het ontwerp van klantencharter doorgelezen door verschillende doelgroepen en medewerkers. Dit om af te toetsen of de tekst begrijpbaar is.

 

Op 25 februari 2020 gaf de cultuurraad positief advies over het ontwerp.

 

Op 6 maart 2020 keurde het projectteam GO2019! het ontwerp goed.

 

Op 6 december 2021 adviseerde het MAT het voorliggende klantencharter.

 

Het is actueel de bedoeling dat de gemeenteraad, na een langdurig en minitieus traject van administratieve voorbereiding met zeer diverse (inspraak)aspecten, dit klantencharter definitief vast stelt.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Klantencharter.

 

Besluit:

17 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
4 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken en Jo Smekens.
Artikel 1

Het lokaal bestuur stelt haar klantencharter Tielt-Winge definitief vast.

 

Artikel 2

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de desbetreffende bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

Goedkeuring klantencharter.

 

Publicatiedatum: 25/01/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 december 2021

 

Retributiereglement procedures gemeentewegen

Motivering

 

Feiten en context

De financiële toestand van de gemeente verantwoordt de instelling en heffing van deze retributie.

 

De nieuwe provinciale richtlijnen omtrent de procedure voor aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van gemeentewegen stellen dat wanneer de gemeente, in het kader van het dossier kosten maakt en deze wil verhalen op de aanvrager is een voorafgaandelijk, door de gemeenteraad goedgekeurd retributiereglement, noodzakelijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kosten van de landmeter-expert voor het opstellen van de plannen en het berekenen van de meer- en/of minwaardes.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Omzendbrief KB ABB-2019/2 ‘Coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit’ van 15 februari 2019.

         Procedurenota voor aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van gemeentewegen van de provincie Vlaams-Brabant van 25 maart 2021.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

In het kader van een procedure omtrent gemeentewegen worden diverse kosten gemaakt door het gemeentebestuur. Hierbij gaat het onder meer om:

                     Aangetekende zendingen

                     Publicatie Belgisch Staatsblad

                     Schattingsverslag meerwaarde

                     Opmaak dossierkosten (indien het gemeentebestuur mee betrokken partij is als eigenaar)

 

Voor levering van een in dit reglement bedoelde prestatie of dienst door de gemeente in het individueel belang of voordeel van diegene die gebruik maakt van die dienst of prestatie is een redelijke vergoeding in verhouding tot de kostprijs van de geleverde prestatie of dienst onder de vorm van een retributie aangewezen.

 

Er moet voor de in dit retributiereglement vooropgestelde tarieven rekening worden gehouden met de economische realiteit en de daadwerkelijke kostprijs voor deze administratieve stukken en handelingen in het kader van de procedures omtrent gemeentewegen (gekoppeld aan tarieven die worden opgelegd door andere overheidsinstanties en eigen administratieve (verwerkings)kosten en tijdsbesteding).

 

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 7 april 2020 een overheidsopdracht houdende landmeetkundige opdrachten goed. De opdracht werd toegewezen aan Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters, met kantoren te Oude Diestsebaan 5. De toegewezen opdracht loopt af op 29 december 2023.

 

Het dossier houdende de gemeenteweg en het schattingsverslag inzake de meer- of minwaarde hieromtrent mag niet door dezelfde landmeter worden uitgevoerd.

 

In dit geval wordt beroep gedaan op de expertise van de tweede meest voordelige aanbieder in het gunningsbesluit.

 

Het betreft een nieuwe retributie.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct-toewijsbare financiële gevolgen. Deze retributie geldt als een billijke vergoeding voor levering van een in het reglement bedoelde prestatie of dienst door de gemeente in het individueel belang of voordeel van diegene die gebruik maakt van die dienst of prestatie. De geraamde inkomsten uit deze retributie worden opgenomen in het meerjarenplan.

 

Bijlagen

Gunningsbeslissing van 7 april 2020.

 

Besluit:

12 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
1 stem tegen: Marleen De Vry.
8 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos en Rudi Meeus.
Artikel 1

Het hierna volgende retributiereglement procedures gemeentewegen wordt door de gemeenteraad goedgekeurd voor de periode 2022 t.e.m. 2025, behoudens tussenkomende wijzigingen goedgekeurd door de gemeenteraad:

 

"Retributiereglement procedures gemeentewegen voor 2022 t.e.m. 2025 (versie 16/12/2021)

 

Artikel 1 – Duurtijd en belastbaar voorwerp of belastbaar feit

Voor een termijn startend op 1 januari 2022 en eindigend op 31 december 2025, behoudens tussenkomende wijzigingen goedgekeurd door de gemeenteraad,  wordt een retributie geheven op de in dit reglement opgesomde kosten die verband houden met de procedures gemeentewegen.

 

De retributie valt ten laste van de aanvrager  ten behoeve van  wie de aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van gemeentewegen  gebeurt.

 

Artikel 2 – Tarief

De retributie wordt bepaald als volgt:

 

A. Dossier verleggen/afschaffen gemeenteweg:

Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters: basisbedrag:  50€                

per lopende meter: 50€

 

B. Schatting meer- of min waarde procedure gemeenteweg:

- Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters: 

Basisbedrag bebouwde eigendommen:   200€

Bijkomend voor de schijf van 75.000€ - 125.000€:  0,2%

Bijkomend voor de schijf van 125.000€ - 1.250.000€: 0,2%

 

Basisbedrag onbebouwde eigendommen:   200€

Bijkomend voor de schijf van 50.000€ - 250.000€:  0,2% 

Bijkomend voor de schijf van 250.000€ - 1.250.000€: 0,2%

 

- Landmeter Paul Oversteyns:

Basisbedrag bebouwde eigendommen:   250€

Bijkomend voor de schijf van 75.000€ - 125.000€:  0,2%

Bijkomend voor de schijf van 125.000€ - 1.250.000€: 0,1%

 

Basisbedrag onbebouwde eigendommen:   150€

Bijkomend voor de schijf van 50.000€ - 250.000€:  0,2% 

Bijkomend voor de schijf van 250.000€ - 1.250.000€: 0,1%

 

- Landmeetkantoor Hosbur:

Basisbedrag bebouwde eigendommen:   350€

Bijkomend voor de schijf van 75.000€ - 125.000€:  0,2%

Bijkomend voor de schijf van 125.000€ - 1.250.000€: 0,1%

 

Basisbedrag onbebouwde eigendommen:   200€

Bijkomend voor de schijf van 50.000€ - 250.000€:  0,2% 

Bijkomend voor de schijf van 250.000€ - 1.250.000€: 0,1%

 

- Landmeetkantoor Intertopo:

Basisbedrag bebouwde eigendommen:   415€

Bijkomend voor de schijf van 75.000€ - 125.000€:  0%

Bijkomend voor de schijf van 125.000€ - 1.250.000€: 0,4%

 

Basisbedrag onbebouwde eigendommen:   250€

Bijkomend voor de schijf van 50.000€ - 250.000€:  0,75% 

Bijkomend voor de schijf van 250.000€ - 1.250.000€: 0,15%

 

C. Kosten publicatie Belgisch Staatsblad: 6,17 euro per gepubliceerde lijn

 

D. Aangetekende zending: 7,24€/stuk

 

Artikel 3 – Betalingsmodaliteiten

De retributie wordt contant geïnd tegen afgifte van een betalingsbewijs.

 

Artikel 4

De retributie wordt geheven op het ogenblik van de de afronding van de procedure (aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van) gemeentewegen.

 

Artikel 2

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het  lokaal bestuur en treedt in werking de vijfde dag na bekendmaking conform artikel 288 van hetzelfde Decreet.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit reglement.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad keurt het retributiereglement 'Gemeentewegen goed'.

 

Publicatiedatum: 25/01/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 december 2021

 

Affectatie gronden naar openbaar domein 't Solveld

Motivering

 

Feiten en context

De parking tegenover de sporthal 't Solveld behoort momenteel tot het privaat domein van het gemeentebestuur Tielt-Winge. Dit betekent dat deze parkeerplaatsen op private grond liggen en in privaat beheer zijn.

 

De Afdeling Inspectie van het Departement Omgeving stelde 26 november 2019 een aanmaning houdende het aanleggen of in stand houden van een parking en een recreatief terrein zonder vergunning af aan de eigenaar van het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie F, nummer 511G, ter plaatse De Vijverkens, op.

Het betreft volgens de vaststellingen het aanleggen van een parking van 80 meter lang en 4 meter diep in grind en asfalt.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikel 10, 1° van het besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is van 16 juli 2010.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De uitwijkstrook in asfalt werd vergund in het project collector Tielt fase 1 op 9 februari 2015 op basis van de regelgeving met betrekking tot werken van algemeen belang.

 

Overeenkomstig artikel 10, 1° van het besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is van 16 juli 2010 is een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen niet nodig voor de uitvoering van handelingen met betrekking tot de aanleg van verhardingen waarvan de oppervlakte 300m² of minder bedraagt, met een reliëfwijziging van minder dan 50cm op openbaar domein of op een terrein dat na de handelingen tot het openbaar domein zal behoren.

 

In functie van deze regelgeving is het aangewezen de parking over te dragen naar het openbaar domein. Het betreft dus een eerder technisch-administratieve 'transactie'.

 

De vereiste grond werd thans aangeduid op een opmetingsplan van 24 november 2021 opgemaakt door landmeetkantoor Van de Velde - Peeters, met kantoren te Oude Diestsebaan 5, 3390 Tielt-Winge, de oppervlakte bedraagt 299m².

 

De affectatie maakt een daad van beschikking uit en behoort tot de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Opmetingsplan van Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters van 24 november 2021.

 

Besluit:

17 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
4 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken en Jo Smekens.
Artikel 1

De gemeenteraad gaat over tot de affectatie van de parking tegenover sporthal 't Solveld van het privaat naar het openbaar domein, zoals aangeduid op het opmetingsplan opgemaakt door Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters van 24 november 2021.

 

Artikel 2

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad gaat over tot de affectatie van de parking tegenover sporthal Solveld van het privaat naar het openbaar domein, zoals aangeduid op het opmetingsplan opgemaakt door Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters van 24 november 2021.

 

Publicatiedatum: 25/01/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 december 2021

 

Affectatie gronden naar openbaar domein Tieltsestraat

Motivering

 

Feiten en context

De parking ter hoogte van de terreinen van FC Meensel-Kiezegem langs de Tieltsestraat behoort momenteel tot het privaat domein van het gemeentebestuur Tielt-Winge. Dit betekent dat deze parkeerplaatsen op private grond liggen en in privaat beheer zijn.

 

Deze is gelegen op het kadastraal gesitueerde perceel te Tielt-Winge, 3e afdeling, sectie A, nummer 25H.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Artikel 10, 1° van het besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is van 16 juli 2010.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Overeenkomstig artikel 10, 1° van het besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is van 16 juli 2010 is een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen niet nodig voor de uitvoering van handelingen met betrekking tot de aanleg van verhardingen waarvan de oppervlakte 300m² of minder bedraagt, met een reliëfwijziging van minder dan 50cm op openbaar domein of op een terrein dat na de handelingen tot het openbaar domein zal behoren.

 

In functie van deze regelgeving is het aangewezen de parking over te dragen naar het openbaar domein. Het betreft dus een eerder technisch-administratieve 'transactie'.

 

De vereiste grond werd thans aangeduid op een opmetingsplan van 29 oktober 2021 opgemaakt door landmeetkantoor Van de Velde - Peeters, met kantoren te Oude Diestsebaan 5, 3390 Tielt-Winge, de oppervlakte bedraagt 241m².

 

De affectatie maakt een daad van beschikking uit en behoort tot de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Opmetingsplan van Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters van 29 oktober 2021.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad gaat over tot de affectatie van de parking ter hoogte van de terreinen van FC Meensel-Kiezegem langs de Tieltsestraat van het privaat naar het openbaar domein, zoals aangeduid op het opmetingsplan opgemaakt door Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters van 29 oktober 2021.

 

Artikel 2

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad gaat over tot de affectatie van de parking ter hoogte van de terreinen van FC Meensel-Kiezegem langs de Tieltsestraat van het privaat naar het openbaar domein, zoals aangeduid op het opmetingsplan opgemaakt door Landmeetkantoor Van de Velde - Peeters van 29 oktober 2021.

 

Publicatiedatum: 25/01/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 december 2021

 

Toetreding raamcontract provincie Vlaams-Brabant 'Lokale ruimte trajecten' voor de opmaak van een start- en procesnota van een RUP 'Kernverdichting'

Motivering

 

Feiten en context

Het gemeentebestuur wenst een visie uit te werken voor de kernversterking van hun 2 belangrijkste kernen: Tielt en Sint-Joris-Winge. Deze visie zal nadien juridisch verankerd worden door de opmaak van 2 complementaire planologische instrumenten: een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) en een stedenbouwkundige verordening.

 

Daarnaast werkt BUUR vandaag reeds aan een ruimtelijke visie voor de ontwikkeling van het knooppunt Kraasbeek (lokaal ruimtetraject in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant). Dit project geeft aanleiding tot enkele wijzigingen in de planologische bestemmingen. Deze moeten eveneens verankerd worden in een RUP.

 

Bijkomend werkt de gemeente aan de herontwikkeling van het gemeenschapscentrum in de kern van Sint-Joris-Winge. Sweco doet hiervan de trajectbegeleiding. Deze ontwikkeling situeert zich ter hoogte van de nieuwe HOV-knoop en reikt verder naar het buitengebied ten zuiden. Hoe het project er precies zal uitzien is volop nog in onderzoek. Een van de mogelijke opties, kan enkel gerealiseerd worden indien een bestemmingswijziging wordt doorgevoerd van recreatiegebied naar een gemengd gebied incl. wonen. Indien blijkt dat dit noodzakelijk is, zal dit mee opgenomen worden in de procedure van voorliggend RUP. Het ontwerpend onderzoek voor deze site om de stedenbouwkundige randvoorwaarden te bepalen, zal uitgevoerd worden binnen de opdracht van de trajectbegeleiding. Deze randvoorwaarden zullen worden meegenomen in de documenten van het RUP. Beide timingen moet goed op elkaar afgestemd worden.

 

De drie bovenstaande vragen worden opgenomen in één planningsinitiatief.

 

Juridische gronden

         Bestuursdecreet van 7 december 2018

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

         Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

         Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

         Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende de plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

         Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De beschikbare instrumenten voor een hedendaags ruimtelijk beleid zijn complex, divers en op vlak van juridische, financiële en beleidsmatige consequenties niet altijd even overzichtelijk. Vaak is een multidisciplinaire aanpak nodig, die bovendien (delen van) gangbare werkmethodes moet heruitvinden op maat van de vraagstelling. De raamovereenkomst 'Lokale Ruimte Trajecten' is daarom gericht op initiatieven met focus op visievorming en instrumenten die vernieuwend ruimtelijk beleid mee kunnen vormgeven binnen het kader van het Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant.

 

De deelopdrachten kunnen bestaan uit (combinaties van) ontwerpend onderzoek, structuurvisies, beeldkwaliteitsplannen, ruimtelijke, financiële en/of juridische analyses van beleidsinstrumenten, planologische ruil, en nog veel meer.

 

De marktbevraging door de Provincie Vlaams-Brabant biedt het lokaal bestuur garanties voor een optimale kwaliteit-prijsverhouding. De behoeftes van het lokaal bestuur stemmen bovendien voldoende overeen met de bepalingen in het bestek.

 

De offerte omvat de eerste 2 fases ter opmaak van een RUP, aangevuld met een verordening. Het uiteindelijke RUP bestaat uit twee deelplannen: een zoneringsplan per kern en een bestemmingsplan voor Kraasbeek. De verschillende stappen per fase alsook de voorziene overlegmomenten werden gespecifieerd in de prijstabel.

 

De offerte gaat uit van het gebruik van reeds gemaakte documenten in kader van Regionet. Enkele onderdelen vragen om een update zoals een strategische behoeftestudie naar de woonvraag.

 

In eerste fase wordt een structuurschets opgemaakt voor de gehele gemeente en voor de kernen Tielt en Sint-Joris-Winge. Hierbij worden de visie en doelstellingen van het plan zo scherp mogelijk vorm gegeven. Voor de structuurschets van Sint-Joris-Winge wordt de laatste stand van zaken van het ontwerpend onderzoek in kader van het gemeenschapscentrum opgenomen. Aanvullend wordt de visie voor Kraasbeek geïntegreerd.

 

De totale structuurschets wordt gevoed door een strategische behoeftestudie waarbij in kaart wordt gebracht welke groei de gemeente nog verwacht en voor hoeveel inwoners dus plaats gemaakt moet worden in de gewenste strategische zones binnen de drie kernen. Op basis van deze structuurschetsen wordt een eerste versie van de kernenafbakening en zonering binnen de kernen uitgewerkt, en ook de krachtlijnen van de bijhorende verordende voorschriften. Dit geheel krijgt plek in de startnota. De startnota wordt aangevuld met alle gevraagde onderdelen, inclusief een mer-screening. Deze offerte gaat uit van de opmaak van een screening en geen plan-MER gezien we kunnen argumenteren dat het om een kleine wijziging gaat en om een klein gebied.

 

Er wordt eveneens een procesnota opgemaakt die tijdens het gehele proces geüpdatet wordt. Dit document wordt steeds aangevuld met de laatste genomen stappen en welke actoren al betrokken werden of zullen betrokken worden.

 

Volgend op de vereisten van de RUP-procedure wordt een advies- en participatieronde georganiseerd gedurende 60 dagen. De startnota wordt voorgelegd aan de bevolking van Tielt-Winge tijdens een participatiemoment. Hiervoor organiseren we een infomarkt met infopanelen. De bovenlokale actoren worden schriftelijk bevraagd.

 

De gemeente wenst de startnota te verankeren als een beleidsmatige gewenste ontwikkeling (BGO). Deze zal een kader vormen voor de omgevingsvergunningsaanvragen tot dat het RUP volledig goedgekeurd is. De provincie erkent de BGO wanneer deze in openbaar onderzoek is geweest. De advies- en participatieronde uit fase 1 kan hier wellicht voor ingezet worden indien de startnota voldoende gedetailleerd is om als BGO gehanteerd te worden. Dit zal tijdens deze eerste fase tijdig afgetoetst moeten worden met de provincie. Aanvullend moet het document goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

 

De input uit de advies- en participatieronde wordt geïntegreerd in een scopingnota. Waar nodig wordt de visie bijgesteld. Ook de mer-screening wordt verfijnd, indien de aangepast visie bijkomende milieueffecten kent.

 

Indien het project van het gemeenschapscentrum een ander eindresultaat kent dan opgenomen in de startnota of nog geen eindbeeld heeft vastgelegd kan de scopingnota niet officieel worden afgewerkt. Zo maximaal mogelijk wordt de laatste eindvisie verankerd in de scopingnota. De opdracht binnen het raamcontract loopt wel ten einde. Voor het definitief vastleggen van het eindbeeld voor het gemeenschapscentrum zullen uren en bijhorend budget voorzien moeten worden in de nieuwe aanbesteding voor de volgende 3 fases.

 

De scopingnota moet voor de voorlopige vaststelling (eind fase 3 opmaak voorontwerp) bezorgd worden aan team MER. Dit moment valt buiten voorliggende opdracht. Bijgevolg moet deze actie voorzien worden in de aanbesteding van de overige fases.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde uitgaven

Beschikbaar budget op datum van 1 december 2021

2021

20-25/060000/02

€ 40.129,65 incl. btw

€ 72.000

 

Bijlagen

                     Offerte.

                     Documenten gunning provincie.

 

Besluit:

13 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marleen De Vry, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
7 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Yvette Duerinckx, Filip Broos en Rudi Meeus.
Artikel 1

Het lokaal bestuur Tielt-Winge zal voor de opmaak van een startnota en een scopingsnota in het kader van het RUP 'Kernverdichting' een beroep doen op de opdrachtencentrale van de Provincie Vlaams-Brabant die een raamcontract heeft afgesloten met Buur bv met kantoren te Sluisstraat 79 03.2, 3000 Leuven voor lokale ruimte trajecten.

 

Artikel 2

De opdrachten in het kader van dit raamcontract wordt binnen de looptijd van het raamcontract rechtstreeks door het lokaal bestuur gegund voor de som van 40.129,65 euro aan Buur bv zonder de betrokkenheid en aansprakelijkheid van het Provinciebestuur Vlaams-Brabant.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van voormelde beslissingen.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan BUUR bv en het Provinciebestuur Vlaams-Brabant.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het Lokaal Bestuur." "

De gemeenteraad doet beroep op het raamcontract lokale ruimtetrajecten van de provincie Vlaams-Brabant voor de opmaak van de start- en scopingsnota van het RUP 'Kernverdichting'.

 

Publicatiedatum: 25/01/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 december 2021

 

Intergemeentelijke aanpak bouwshift

Motivering

 

Feiten en context

Schrijven van Regionet Leuven van 10 november 2021 (ingekomen op 10 november 2021). Betreft: Regionet Leuven - Focusnota intergemeentelijke aanpak bouwshift.

 

De inhoudelijke focus ligt op het afremmen van de verdere verspreiding van wonen buiten de kernen door in te spelen op de dichtheid.

 

Op vraag van gemeenten kan ook bekeken worden om aspecten binnen de kernen op te nemen. De nota geeft aan hoe beide kunnen samen sporen.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

In de gebiedsagenda’s Regionet Leuven die door de verschillende colleges werd goedgekeurd, werd opgenomen om een gezamenlijke aanpak uit te werken om de verdere verspreiding van wonen buiten de kernen af te remmen.

 

Op basis van deze besprekingen wordt nu voorgesteld dat het strategisch project Regionet Leuven de coördinatie op zich neemt voor een intergemeentelijke aanpak om een rem te zetten op verspreide bebouwing. Het gemeentebestuur wenst op dit aanbod in te gaan en dient hiertoe een princiepsbeslissing te nemen over het meestappen in deze intergemeentelijke aanpak.

 

Op basis van de besprekingen in de werksessies lijkt het meeste draagvlak te bestaan voor een scenario dat de invulling van percelen of de opdeling van woningen buiten de kernen beperkt tot een lage dichtheid.

In dit scenario worden geen percelen herbestemd, maar geldt dat buiten de kernen:

- de onbebouwde percelen langs een uitgeruste weg nog kunnen ingevuld worden met maximaal 1 woning per perceel, in principe ook voor zeer brede percelen;

- de reeds bebouwde percelen (bv. in woonparken of grote verkavelingen) niet verder kunnen opgesplitst worden en dus ook hier de invulling beperkt wordt tot maximaal 1 woning per perceel;

- bestaande woningen niet verder kunnen opgedeeld of vervangen worden door meergezinswoningen.

 

Zoals besproken in de werksessie zal verder onderzocht worden of er nog een verdere differentiatie nodig is in de zonering buiten de kernen, waarbij afhankelijk van de situatie, opsplitsing of verkaveling van zeer brede percelen (die dus veel breder zijn dan wat gangbaar is in de omgeving) wel nog mogelijk is.

 

De meest aangewezen manier om dit juridisch vast te leggen is de opmaak van een contouren-RUP, aangevuld met een stedenbouwkundige verordening. Er wordt voorgesteld om de opmaak hiervan intergemeentelijk aan te pakken, waarbij Regionet Leuven de praktische uitwerking en coördinatie op zich zal nemen. De voorgestelde aanpak laat voldoende ruimte om te differentiëren per gemeente.

 

In een volgende stap kan ook, aanvullend op dit scenario, het effectief herbestemmen van de meest kwetsbare percelen bekeken worden, rekening houdend met de natuurwaarde, de landschappelijke waarde, de impact op landbouw en de ligging in overstromingsgevoelig gebied. Dit vergt bijkomend gebiedsgericht onderzoek. Indien bepaalde gemeenten aangeven hier werk van te willen maken, kunnen we samen bekijken hoe we dit opnemen.

 

De voorgestelde intergemeentelijke aanpak zal bestaan uit:

- De opmaak van een contouren-RUP buiten de kernen

Het contouren-RUP duidt de zones aan waarbinnen het gewenste beleid wordt vooropgesteld, maar legt zelf slechts minimale voorschriften vast. Het contouren-RUP vormt eigenlijk de basis om via een verordening de voorschriften inzake bestemming, inrichting en beheer vast te leggen of via andere instrumenten (lastenbesluit, BGO,…) bijkomende bepalingen op te leggen.

Strikt genomen komt dit neer op het aanduiden van de kernen. Een eerste aanzet hiervan werd al besproken met de verschillende gemeenten, waardoor dit relatief snel kan gebeuren. Binnen deze kernen wordt dan een kernversterkend beleid gevoerd. Buiten de kernen wordt verdere toename van verspreide bebouwing zo veel mogelijk beperkt. Voortgaand op de besprekingen in de werksessie onderzoeken we ook of een verdere differentiatie nodig is van wat we ‘buiten de kernen’ beschouwen.

- De opmaak van een (gemeentelijke) verordening

Een gemeentelijke verordening die het contouren-RUP vergezelt, zal binnen deze afbakeningen de voorschriften bepalen over onder meer de woondichtheid, verkavelen van percelen, bouwen in tweede orde, … Door dit in een verordening te regelen kan dit in de toekomst vlotter aangepast worden. Dit laat ook toe om te differentiëren per gemeente.

 

De doorlooptijd wordt ingeschat op 2 jaar. Bij een opstart begin 2022 kan de volledige procedure afgerond worden tegen eind 2023, dus ruim een jaar voor de lokale verkiezingen.

De procedure omvat in grote lijnen volgende stappen:

- opmaak start- en procesnota;

- publieke raadpleging over startnota;

- opmaak en bekendmaking scopingnota;

- procedure RUP en verordening (voorontwerp, ontwerp en definitief RUP en verordening) met bijhorend openbaar onderzoek.

 

Binnen de looptijd van het huidige strategische project (tot september 2022) en het bijhorende raamcontract kan vanuit Regionet Leuven voorlopig het engagement opgenomen worden om de startnota, procesnota tot en met de scopingnota op te maken.

Binnen dat tijdsbestek kunnen dan ook tussen de gemeenten en de provincie verdere afspraken gemaakt worden over de verdere procedure.

 

Enkele aandachtspunten bij deze aanpak:

- een aantal gemeenten ontwikkelden een visie over de zonering binnen de kernen, of zijn hier mee gestart. Indien dit werk voldoende gevorderd en gedragen is, kan die Regionet Leuven – focusnota intergemeentelijke aanpak bouwshift zonering opgenomen worden in het contouren-RUP. Gemeenten die deze oefening op korte termijn nog willen opstarten, kunnen hiervoor – met eigen middelen - beroep doen op het raamcontract Regionet Leuven;

- een intergemeentelijk RUP is niet ingeschreven in de wetgeving (VCRO). Bij aanvang zullen we dus moeten uitklaren of een provinciaal RUP of individuele gemeentelijke RUP’s aangewezen zijn. In beide scenario’s zorgt Regionet Leuven voor de inhoudelijke uitwerking;

- we gaan er voorlopig van uit dat een mer-screening zal volstaan;

- aangezien er in dit scenario geen herbestemmingen worden doorgevoerd en geen volledig verkavelingsverbod geldt, gaan we er van uit dat dit geen aanleiding geeft tot planschade.

 

Financiële gevolgen

Er zullen financiële gevolgen zijn, hierover is momenteel nog geen informatie gekend.

 

Bijlagen

Schrijven van de provincie Vlaams-Brabant van 10 november 2021.

 

Besluit:

13 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marleen De Vry, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
7 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Yvette Duerinckx, Filip Broos en Rudi Meeus.
Artikel 1

De gemeenteraad wenst in te stappen in de intergemeentelijke aanpak van Regionet Leuven om een rem te zetten op verspreide bebouwing buiten de kernen.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan Regionet Leuven /provincie Vlaams-Brabant.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de desbetreffende bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad wenst in te stappen in de intergemeentelijke aanpak van Regionet Leuven om een rem te zetten op verspreide bebouwing buiten de kernen.

 

Publicatiedatum: 25/01/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 16 december 2021

 

Toelagereglement warmtescans

Motivering

 

Feiten en context

Voor de tussenkomst door de gemeente die ter aanmoediging aangeboden wordt bij het laten uitvoeren van een warmtescan is een toelagereglement nodig.

 

De beslissing rond dit reglement werd verdaagd door de gemeenteraad van  18 november 2021 naar de zitting van heden.

 

Juridische gronden

           Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Door financieel tussen te komen in een gedeelte van de kostprijs van bedoelde warmtescan wil het lokaal bestuur zijn inwoners aanmoedigen om een scan te laten uitvoeren voor het verder 'verduurzamen' van (oudere) gebouwen.

 

Geïnteresseerden vragen een warmtescan aan bij het lokaal bestuur. Deze geeft de gegevens door aan de aangestelde firma. De gemeente betaalt de kosten aan deze firma en rekent deze - na aftrek van de subsidie - door aan de aanvrager.

 

Rekening houdende met de bedenkingen rond modaliteiten en btw-statuut, geformuleerd door de gemeenteraad van 18 november 2021, werden artikel 2 §3 en  artikel 4 van het reglement aangepast.

 

Financiële gevolgen

De toelage bedraagt 200 euro per warmtescan.

Er is een jaarlijks budget voorzien van 5.000 euro op 032900/61690900.

 

Bijlagen

Geen bijlagen.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt voor de jaren 2021 t.e.m. 2025 volgend Toelagereglement voor een warmtescan vast:

 

Artikel 1: Doel

Binnen de perken van de jaarlijks op de begroting voorziene en goedgekeurde kredieten kan het college van burgemeester en schepenen een betoelaging verlenen voor het uitvoeren van een warmtebeeldscan en een opmaak van een bijhorend energierapport voor bestaande panden en gebouwen gelegen op grondgebied van de gemeente Tielt-Winge.

 

Artikel 2: Toekenningsvoorwaarden

§1. Om voor betoelaging in aanmerking te komen moet het gebouw aan volgende voorwaarden voldoen:

         Het gebouw moet gebruikt worden voor de huisvesting van personen, bedrijven met een economische functie, organisaties met een publieke functie, voor lokale verenigingen.

         Het gebouw moet vergund zijn en minimum 10 jaar oud op datum van uitvoering van de warmtescan.

         Het gebouw moet gelegen zijn op grondgebied van de gemeente Tielt-Winge.

 

§2. Om voor betoelaging in aanmerking te komen moet de aanvrager aan volgende voorwaarden voldoen:

         De aanvraag tot premie moet gebeuren door een natuurlijk of rechtspersoon die het gebouw, waarop de warmtescan van toepassing is, in volle eigendom of volle vruchtgebruik heeft.

         Per natuurlijk of rechtspersoon kan er maximaal één aanvraag per jaar worden ingediend.

 

§3. De warmtescan dient te gebeuren door een door de gemeente aangestelde partner.

 

Artikel 3: Bedrag

De toelage bedraagt 200 euro per warmtescan.

 

Dit binnen de perken van de voorziene kredieten in de gemeentelijke begroting. Indien blijkt dat er meer aanvragen zijn dan de voorziene kredieten, worden deze aanvragen het jaar nadien behandeld. De aanvragen worden behandeld in chronologische volgorde. 

 

Artikel 4: Aanvraag en uitbetaling

§1. De aanvraag voor de warmtescan dient ingediend te worden bij de dienst omgeving-milieu.

 

§2. De aanvraag omvat:

Het volledig ingevulde en ondergetekende aanvraagformulier dat ter beschikking wordt gesteld.

 

§3. Per gebouw kan er slechts 1 aanvraag worden ingediend.

 

§4. De gemeente factureert aan de aanvrager (kostprijs van de warmtescan verminderd met de subsidie), na betaling wordt de warmtescan uitgevoerd.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het  lokaal bestuur en treedt in werking de vijfde dag na bekendmaking conform artikel 288 van hetzelfde Decreet.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals dit geregeld wordt in het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad keurt toelagereglement voor een warmtescan goed.

 

Publicatiedatum: 25/01/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 december 2021

 

Vernieuwen en uitbreiden contract De Winning

Motivering

 

Feiten en context

De gemeente heeft een contract van onbepaalde duur met De Winning vzw afgesloten op de gemeenteraad van 18 december 2014, met ingang op 1 januari 2015.

 

De samenwerking met De Winning verloopt zeer goed en beide partijen wensen dit uiteraard dan ook voort te zetten.

 

Het huidige aantal mandagen van 550 per jaar voldoet niet meer om de taken uit te voeren die het gemeentebestuur wenst uit te geven aan De Winning dus dient het contract te worden aangepast.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

In het kader van opleiding- en werkervaringsprojecten kan een team van De Winning VZW instaan voor de onderhoud van grachten en afvoergoten, algemeen onderhoud beplantingen rondom openbare gebouwen, vrijhouden van voet- fiets- en wandelpaden, onderhoud holle wegen, onderhoud kerkhoven, maaiwerken langs wegen rond signalisatiepalen en bushalten, …

 

Dergelijke opleidings- en werkervaringsprojecten hebben voor alle partijen enkel voordelen en is niet concurrentieel.

 

Deze samenwerking wordt afgesloten in het kader van de invulling van de lokale noden en behoeften van gemeente Tielt-Winge in combinatie met de creatie van nieuwe jobs voor kansengroepen. De Winning Maatwerk vzw is verantwoordelijk voor het aansturen van een ploeg “aanvullend groenonderhoud, kleinschalige en aanvullende onderhoudswerken” en het creëren van werkgelegenheid voor 4 VTE doelgroepwerknemers en 1 VTE omkadering.

 

Eventuele aanwervingen gebeuren steeds in het kader van het Maatwerk decreet van de Vlaamse overheid. Hierdoor kunnen we duurzame tewerkstelling en opleiding aanbieden voor kansengroepen.

 

In het kader van deze samenwerking wordt er een prijs per man per dag gehanteerd. Deze mandag wordt verrekend aan 102 euro exclusief btw per mandag en omvat 7,6 werkuren inclusief de verplaatsingen van en naar de werf en alle benodigde machines en materialen uit ons standaard machinepark.

 

De prijs wordt jaarlijks in januari geïndexeerd  op basis van de gezondheidsindex van december van het vorige jaar.

 

De Winning maakt tevens jaarlijks een herberekening van de kostprijs van een ploeg arbeiders, inclusief alle werkingsmiddelen en overheadkosten en legt deze voor aan de gemeente.

 

V.Z.W. Maatwerk factureert aan de opdrachtgever, indien van toepassing volgens de regelgeving geregeld door koninklijk besluit nr. 1, art. 20: ”belasting te voldoen door de medecontractant” of indien niet met verrekening van de btw. aan 21%. De Winning vzw engageert zich om werken die onder de 6 % btw regeling vallen ook aan deze tarief te factureren.

 

De gemeentelijke bijdrage in het kader van deze samenwerking bedraagt, 103.120,00 euro exclusief btw of 124.775,20 euro inclusief 21% btw.

 

De bovenstaande bedragen komen overeen met 1011 mandagen te presteren.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde inkomsten/uitgaven

Beschikbaar budget op datum van 1/12/2021

2022

034000/6169 0900

€ 124.775,20 incl. btw

€ 260.000

 

Bijlagen

                     Offerte

                     Samenwerkingsovereenkomst

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De overeenkomst-voorwaarden die zich bevinden in het dossier als bijlage (en integraal deel uitmaken van deze beslissing), worden goedgekeurd en vervangen het contract van 18 december 2014.

 

Artikel 2

De burgemeester en de algemeen directeur kunnen een dusdanige overeenkomst namens het bestuur ondertekenen.

 

Het college bepaalt de verdere uitvoeringsmodaliteiten.

 

Artikel 3

De nodige kredieten zijn in het meerjarenplan voorzien onder 034000-6169 0900.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dit geregeld wordt door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De overeenkomst wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 25/01/2022
Overzicht punten

Gemeenteraad 16 december 2021

 

Aanpassing samenstelling Lokaal Overleg Kinderopvang (gewone stemming) / en aanduiding vertegenwoordiging gebruikers/vertegenwoordigers lokale actoren (geheime stemming)

Motivering

 

Feiten en context

In de gemeenteraad van 16 mei 2019 werden de statuten en de samenstelling van het Lokaal Overleg Kinderopvang voor het laatst aangepast. Gezien de lange periode van inactiviteit omwille van de COVID 19 - pandemie en het wijzigingen van de coördinator binnen IBO zijn er wederom aanpassingen (in de samenstelling) om opnieuw van start te gaan.

 

Er dringen zich dus een paar aanpassingen op, op vlak van personele samenstelling van het Lokaal Overleg Kinderopvang.

 

Juridische gronden

                     Besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang.

                     Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

                     Gemeenteraadsbeslissing van 16 mei 2019.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De samenstelling van het Lokaal Overleg Kinderopvang zoals bepaald in zitting van 16 mei 2019 is gewijzigd:

                     Op het onderdeel vertegenwoordigers van de lokale actoren:

Kinderopvanglocatie De Tijgertjes, Haldertstraat 21, is stopgezet op 31 december 2020.

                     Van het onderdeel nominatieve aanduiding van de vertegenwoordiging van de gebruikers: 

Natalie Vlaeminck is niet langer de uitbater van Het Droomhuisje, Rillaarseweg 25, maar heeft haar zaak overgelaten aan Lisa Denruyter

Als vertegenwoordiger van de ouderraad van de Sint-Joris-school is Leen Jacobs vervangen door Evelyne Pignato en als vertegenwoordiger van de ouderraad van de vrije basisschool Houwaart is Philip Geens vervangen door Koen De Backer

 

De bijlage 'Samenstelling Lokaal Overleg Kinderopvang' bij de statuten wordt hierdoor gewijzigd. Ook is een gedeeltelijke nominatieve aanstelling van de vervangende leden van het LOK (bij geheime stemming) in deze beslissing aan de orde.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Aangepaste tekst van de bijlage statuten 'Samenstelling van het Lokaal Overleg Kinderopvang'.

 

Besluit:

over artikel 1eenparig aangenomen.
 

 

over artikel 2aangenomen na geheime stemming: 20 stemmen voor
Artikel 1  (gewone stemming)

De gemeenteraad stelt de aangepaste bijlage 'Samenstelling Lokaal Overleg Kinderopvang' bij de statuten vast, luidende als volgt:

 

SAMENSTELLING LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

 

 Voorzitter: wordt gekozen door de adviesraad

 Secretaris: wordt gekozen door de adviesraad

 Stemgerechtigde leden (zoals vermeld in art.6 van de statuten):

                    5 vertegenwoordigers van de gebruikers

                    2 vertegenwoordigers van ouders via de opvangvoorzieningen

                    3 vertegenwoordigers uit de oudercomités

                    4 vertegenwoordigers van het lokaal bestuur via ambtenaren

                    2 vertegenwoordigers van de buitenschoolse kinderopvang

                    1 vertegenwoordiger van de sport-en jeugddienst

                    1 vertegenwoordiging van het Huis van het Kind

                            5 vertegenwoordigers van de lokale actoren:

                                              1 verantwoordelijke kinderdagverblijf Elfenhuisje

                                              1 vertegenwoordiger minicrèche De Bal

                                              1 verantwoordelijke landelijke kinderopvang voor opvanggezinnen

                                              1 vertegenwoordiger van Mama Tine (onthaalouder)

                                              1 directie Gemeenschapsschool De Winge

 Niet-stemgerechtigde leden (zoals vermeld in art. 6 van de statuten):

 schepen bevoegd voor kinderopvang

 deskundigen (afgevaardigde Kind en Gezin)

 

Artikel 2 (geheime stemming over de lijst vertegenwoordiging van de gebruikers)

De volgende 3 personen worden als vertegenwoordiger nominatief aangeduid uit de lijst van lokale actoren en gebruikers ter vervanging van leden die vertrokken:

 

         Lisa Denruyter (lokale actor) komt in de plaats van Natalie Vlaeminck

         Evelyne Pignato (gebruiker en ouderraad vrije basisschool Sint-Joris) komt in de plaats van Leen Jacobs.

         Koen De Backer (gebruiker en ouderraad vrije basisschool Houwaart) komt in de plaats van Philip Geens

 

Artikel 3

Deze bijlage bij het reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 e.v. van het Decreet over het  lokaal bestuur en treedt in werking de vijfde dag na bekendmaking conform artikel 288 van hetzelfde Decreet.

 

Deze bijlage bij het reglement vervangt van het moment van inwerkingtreding de bijlage, zoals bepaald bij gemeenteraadsbeslissing van 16 mei 2019.

 

Artikel 4

Een afschrift van dit besluit wordt verzonden naar Opgroeien (Kind en Gezin).

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur. " "

Aanpassing bijlage 'samenstelling lokaal overleg kinderopvang' bij de statuten van het Lokaal Overleg Kinderopvang en wijziging van de aanduiding van de vertegenwoordiging.

 

Publicatiedatum: 25/01/2022