Raad voor maatschappelijk welzijn van Tielt-Winge

20 april 2023

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Agnes Van de Gaer

voorzitter vast bureau:

Rudi Beeken

lid vast bureau:

Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme

raadslid:

Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Jo Smekens, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

Verontschuldigd:

raadslid:

Filip Broos

 

 

Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 april 2023

 

Goedkeuring notulen vorige raad voor maatschappelijk welzijn

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 juni 2021, zoals gewijzigd op 17 maart 2022 en 16 maart 2023, keurt de raad de notulen van de zitting van 16 maart 2023 goed.

 

Bijlagen

         Ontwerpnotulen RMW van 16 maart 2023 (via Meeting.mobile).

         Audioverslag RMW van 16 maart 2023.

         Index audioverslag RMW van 16 maart 2023.

         Agenda RMW van 20 april 2023.

 

" "

Publicatiedatum: 30/05/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 april 2023

 

Wijziging van de rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge

Motivering

 

Feiten en context

De rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge is een dynamisch instrument dat op regelmatige basis onderworpen is aan een evaluatie.

 

De rechtspositieregeling, met haar talrijke en belangrijke bijlagen, is hét normerende en geïntegreerde HR-instrument, die het kader vormt voor het personeel van de gemeente en het OCMW Tielt-Winge.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 houdende de vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel.

         Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 november 2022 houdende de vaststelling van de gezamenlijke rechtspositieregeling, met bijlagen voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge.

         Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 november 2021 houdende het gezamenlijk organogram voor het lokaal bestuur Tielt-Winge.

         Beslissing van het vast bureau van 14 maart 2023 houdende de agenda van het syndicaal overleg- en onderhandelingscomité van 21 maart 2023 en de principiële goedkeuring van de wijzigingen van de rechtspositieregeling voor de personeelsleden van het lokaal bestuur Tielt-Winge.

 

Adviezen

Het managementteam heeft de wijzigingen in de rechtspositieregeling gunstig geadviseerd.

 

Argumentatie

De rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge is een dynamisch instrument dat op regelmatige basis onderworpen is aan een evaluatie.

 

De rechtspositieregeling, met haar talrijke en belangrijke bijlagen, is hét normerende en geïntegreerde HR-instrument, die het kader vormt voor het personeel van de gemeente en het OCMW Tielt-Winge. De rechtspositieregeling is een dynamisch document waarbij we streven naar modern personeelsbeleid in het kader van de geldende wetgeving. Aanpassing van dit document op regelmatige basis is dan ook noodzakelijk.

 

De vergoeding voor het woon-werkverkeer per fiets per afgelegde kilometer is opgetrokken naar 0,25 euro per kilometer. De fietspremie wordt toegekend voor elke effectief gepresteerde werkdag, waarvoor een woonwerkverplaatsing is gebeurd met de fiets. Per dergelijke dag kan slechts één heenrit en één terugrit worden aangerekend.

 

Een laatste aanpassing die doorgevoerd werd is de toekenning van drie wettelijke feestdagen dewelke tot kort niet van toepassing waren voor de personeelsleden die vallen onder artikel 2, 1° tot en met 4° (personeel in een specifieke dienst of voorziening die Vlaams of federaal genormeerd en gefinancierd wordt en personeel dat ingezet wordt voor activiteiten hoofdzakelijk verricht in mededinging met andere marktdeelnemers).

Ook voor hen worden de 2de Hemelvaartsdag, 2 november en 26 december toegepast als wettelijke en reglementaire feestdagen.

 

Financiële gevolgen

De verhoging van de fietsvergoeding betreft een meerkost van ongeveer 800 euro per jaar.

 

Bijlagen

         Getekend protocol syndicaal onderhandelingscomité

         Wijzigingen rechtspositieregeling

         Bijlage N: fietspremie

         Volledige versie rechtspositieregeling

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad van maatschappelijk welzijn stelt de wijzigingen van de rechtspositieregeling voor het personeel van het lokaal bestuur Tielt-Winge vast.

 

Artikel 2

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Dit reglement wordt bekend gemaakt conform artikel 285 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur, inzonder artikel 330." "

Wijziging rechtspositieregeling voorjaar 2023.

 

Publicatiedatum: 30/05/2023
Punt bijlagen/links Protocol wijziging RPR maart 2023.pdf Download
Aanpassing RPR voorjaar 2023.pdf Download
20230321 Bijlage N fietspremie versie 2023.pdf Download
20230328 rpr - integratie gemeente en ocmw aanpassingen tot 20231.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 april 2023

 

Invoering klokkenluidersregeling voor het lokaal bestuur Tielt-Winge

Motivering

 

Feiten en context

Op 18 november 2022 bekrachtigde de Vlaamse Regering een wijziging aan het Bestuursdecreet die de klokkenluidersregeling verscherpt.

 

De nieuwe klokkenluidersregeling heeft als doel om personen te beschermen als zij informatie uit hun werkomgeving over inbreuken op geldende regelgeving melden. Klokkenluiders moeten hiervoor terecht kunnen bij veilige meldingskanalen. Bij voorkeur is dat intern bij hun eigen organisatie. Ook meldingen bij het bevoegde externe meldingskanaal of openbaarmaking zijn mogelijk. Elke vorm van represaille naar aanleiding van een interne of externe melding, of openbaarmaking, is verboden.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 houdende de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 18 november 2022 houdende de wijziging aan het bestuursdecreet in verband met de klokkenluidersregeling.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

         Beslissing van het vast bureau van 21 maart 2023 houdende het principieel akkoord tot invoering klokkenluidersregeling voor het lokaal bestuur Tielt-Winge.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Op 18 november 2022 bekrachtigde de Vlaamse Regering een wijziging aan het Bestuursdecreet die de klokkenluidersregeling verscherpt.

 

Een klokkenluidersregeling gaat over de melding van informatie over inbreuken die verkregen zijn in het kader van werkgerelateerde activiteiten. Die personen lopen na melding het risico op represailles. De klokkenluidersregeling biedt dus een bescherming aan personen die economisch kwetsbaar zijn tegenover de persoon van wie zij de facto afhankelijk zijn voor hun werk. Wanneer er geen sprake is van een dergelijke werkgerelateerde machtsongelijkheid, bijvoorbeeld bij burgers, is de bescherming tegen represailles niet nodig.

Burgers kunnen gebruik maken van de klachtenregeling. Klachten hebben een handeling of de werking van een overheidsinstantie als onderwerp. Klokkenluidersmeldingen zijn strikter afgelijnd.

 

Elke persoon die in het kader van een werkrelatie informatie verkreeg over inbreuken kan een melding maken. Het gaat dus ruimer dan enkel personeelsleden van de Vlaamse overheid of de lokale en provinciale besturen. Ook externen die via hun werk met de Vlaamse overheid of de lokale en provinciale besturen in contact komen, kunnen een melding maken, zoals bijvoorbeeld sollicitanten, consultants of leveranciers.

Een klokkenluidersmelding kan gaan over alle inbreuken op wetgeving en regelgeving die in Vlaanderen van toepassing is. Het gaat om een handeling of nalatigheid die onrechtmatig is, of het doel of de toepassing van regelgeving ondermijnt.

 

Het Bestuursdecreet bepaalt dat elke lokale overheid over een eigen intern meldingskanaal moet beschikken.

De algemeen directeur is de aangeduide persoon voor het intern meldpunt. Momenteel is er geen delegatie van toepassing.

Indien de algemeen directeur zelf betrokken is, hetzij als klokkenluider zelf, hetzij als partij aangehaald door een andere klokkenluider, dan zullen de interne vertrouwenspersonen optreden als (back-up) meldpunt.

Zogenaamde 'externen', die in het kader van een werkrelatie met het bestuur een inbreuk vaststellen kunnen alleen een melding van inbreuk maken bij het externe meldkanaal (Audit Vlaanderen of de Vlaamse Ombudsdienst).

Ook personeelsleden van het lokaal bestuur kunnen terecht bij het bevoegde externe meldingskanaal en dit zonder eerst een interne melding te maken indien zij menen dat de inbreuk intern niet doeltreffend behandeld kan worden of dat er een risico op represailles bestaat. Zij moeten dit niet motiveren bij het externe meldkanaal. Het interne meldkanaal geniet evenwel de voorkeur.

 

Er wordt gekozen om een gezamenlijk meldpunt in te richten tussen gemeente en OCMW Tielt-Winge. Deze samenwerkingsmogelijkheid betreffende het intern meldingskanaal wordt opgenomen in de gezamenlijke beheersovereenkomst.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Reglement klokkenluidersregeling

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad van maatschappelijk welzijn stelt de klokkenluidersregeling voor het lokaal bestuur Tielt-Winge vast.

 

Artikel 2

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Dit reglement wordt bekend gemaakt conform artikel 285 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur, inzonder artikel 330." "

Invoering klokkenluidersregeling - 20230404.

 

Publicatiedatum: 30/05/2023
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 april 2023

 

Renovatie doorgangswoning - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

Motivering

 

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Renovatie doorgangswoning” werd een bestek met nr. 2023/623 opgesteld door de afdeling Grondgebiedzaken.

 

De doorgangswoning te Oude Tiensebaan 64 is dringend aan een grondige opfrisbeurt toe.

Gelet op de subsidies die aan dit dossier verbonden zijn, mogen de werken niet in eigen beheer uitgevoerd worden. Uitvoering door een erkend aannemer is aan de orde.

 

Juridische gronden

         Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 84, § 3, 5°, waarbij wordt bepaald dat het vast bureau bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur.

         Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 juni 2019 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.

         De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

         Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

         Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

         De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

         De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000 euro niet).

         Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

         Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Adviezen

Positief advies afdelingshoofd burgerzaken en welzijn.

 

Argumentatie

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 132.075,47 euro excl. btw of 140.000 euro incl. 6% btw.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Het betreft een procedure die niet valt onder het toepassingsgebied van het dagelijks bestuur, zoals bepaald door de raadsbeslissing van 20 juni 2019: het is in dit geval de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn om de gunningswijze en de -voorwaarden voor deze opdracht te bepalen.

 

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is budgettair voorzien in 090000/01 2210 0000.

 

Bijlagen

Bestek 2023/623.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het bestek met nr. 2023/623 en de raming voor de opdracht “Renovatie doorgangswoning”, opgesteld door de afdeling Grondgebiedzaken worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 132.075,47 euro excl. btw of 140.000 euro incl. 6% btw.

 

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is budgettair voorzien in 090000/01 2210 0000.

 

Artikel 4

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De procedure "Renovatie doorgangswoning" wordt gestart.

 

Publicatiedatum: 30/05/2023
Overzicht punten

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 april 2023

 

Samenwerking lokale besturen/VDAB

Motivering

 

Feiten en context

VDAB heeft de ambitie om nauwer samen te werken met de lokale besturen. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt zijn er ongetwijfeld ook lokale ondernemers die problemen ondervinden om personeel te vinden. En ondanks de daling van de werkloosheid, zijn er toch nog heel wat niet beroepsactieven die hun weg (nog) niet gevonden hebben naar de arbeidsmarkt. Als er ingezet wordt op elkaar sterktes kunnen we samen op dit terrein iets betekenen.

 

Doel van een versterkte samenwerking:

(1) Meer mensen aan de slag, (2) een sterkere werkgeversdienstverlening en (3) het levensbreed leren zijn de drie grote speerpunten die VDAB graag ziet terugkomen in elke samenwerking. De concrete vertaalslag hiervan maken we samen. Gemeenschappelijke doelen en quick-wins worden afgesproken, gekoppeld aan een concreet actieplan zodat dit opgevolgd en gemonitord kan worden.

 

Waarom nu?

Er wordt steeds meer gekeken naar een samenwerkingsverband van lokale besturen.

Denk maar aan de Digibanken of de oproep van het Departement Werk en Sociale Economie die in 2025 opnieuw zal gelanceerd worden.

Tegelijk komt er nu een oproep om als lokaal bestuur lokale partnerschappen te vormen voor de ondersteuning van burgers in een kwetsbare situatie. Zie 'de VVSG-brief’ van 16 januari 2023 naar de burgemeesters, algemeen directeuren en voorzitters van de bijzondere comités.

 

Vraag VDAB:

VDAB vraagt aan het bestuur een engagement om mee vorm te geven aan een samenwerkingsovereenkomst en het bijhorend actieplan. Het lokaal bestuur bepaalt samen met de VDAB welke actie (s) er nog samen kunnen ondernomen worden voor het resterend gedeelte van de legislatuur.

 

Rol van de lokale besturen:

Een rol in het engagement om mee het actieplan op te maken en uit te voeren, alsook het inzetten van de expertise op vlak van welzijn, onderwijs, lokaal ondernemen, …

 

Concrete acties kunnen zijn: gezamenlijke jobbeurzen, overleg aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt, acties voor niet beroepsactieven waaronder de leefloongerechtigden, mobiele opleidingen, mogelijkheid tot het volgen van online opleidingen in de bibliotheek, verkleinen digitale kloof, samenwerken in het kader van ESF-oproepen, service naar werkgevers, enz …

 

De samenwerking in lokale partnerschappen voor burgers in kwetsbare situaties past zeker in dit actieplan.

 

VDAB is op zoek is naar een bestuur dat trekker wil zijn om een netwerk van gemeenten (opzet is 60.000 inwoners) samen te brengen voor het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst met VDAB. Er is dan ook nog de mogelijkheid om een dossier in te dienen bij het Departement Werk en Sociale economie om financiële middelen te bekomen voor het realiseren van doelstellingen en acties in samenwerking met VDAB.

 

Er zijn drie opties:

  1. Samenwerking met VDAB
  2. Oproep Departement Sociale Economie en Werk
  3. Vorming lokale partnerschappen voor burgers in een kwetsbare situatie.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Organieke wet met betrekking tot de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 8 juli 1976

 

Adviezen

De voorliggende projecten werden in detail besproken met de trajectbegeleiders van SACHA.

 

Argumentatie

Op 2 maart jongstleden nodigde Tielt-Winge voor het eerst 6 lokale besturen van Midden-Oost Brabant (Bierbeek, Boutersem, Oud-Heverlee, Lubbeek, Glabbeek en Tielt-Winge) uit om te vergaderen over een mogelijke samenwerking van onze lokale besturen met VDAB en het vormen van een regiegebied met minstens 60.000 inwoners. Midden-Oost Brabant (de zes genoemde lokale besturen) is het enige gebied dat nog nergens bij aangesloten is om tot een regiegebied te komen.

 

Uit de vergadering was op te maken dat het samengaan met ons zessen niet onmiddellijk voor de hand lag. Het beschikbare budget viel dan ook nog tegen als we ervoor zouden kiezen om een lokaal partnerschap/regiegebied te vormen met deze besturen. Dat was ook Anne Moyaerts van VDAB niet ontgaan.

 

Op vrijdag 3 maart 2023 vergaderde Anne Moyaerts van de VDAB met de vertegenwoordigers van het regiegebied Demerland.

De vertegenwoordigers van Demerland spraken ten volle hun tevredenheid uit over Sacha. Zodanig zelfs dat ze heel Midden Oost-Brabant uitnodigen om aan te sluiten bij Demerland.

Zo worden de werkingsgebieden van ELZ en Wonen ook beter op elkaar afgestemd.

 

De vraag die vandaag aan de orde is handelt over de aansluiting van de gemeenten van Midden Oost-Brabant bij het regiegebied Demerland. De 6 genoemde lokale besturen ontvingen hierover een mail op 7 maart 2023 met de vraag om hun intentie te kennen te geven tegen uiterlijk 20 maart 2023.

 

Conclusie: als we ons niet verenigen in een gebied met minstens 60.000 inwoners, gaan we steeds naast mogelijke Europese en Vlaamse subsidies grijpen.

 

Het vast bureau verleende een principieel akkoord voor de aansluiting van Tielt-Winge bij het regiegebied Demerland in zitting van 14 maart 2023.

 

Financiële gevolgen en consequenties voor het lokaal bestuur en SACHA

 

Consequenties Lokale partnerschappen vanaf 2024

Voor het lokaal bestuur Tielt-Winge

Jaarlijkse financiële inbreng van 4.827 euro voor 6 jaar.

Hoe is nog onduidelijk: via loonkost, cash, ter beschikking stellen van lokaal, …

Kans op additionele dienstverlening op de dienstverlening door OCMW/Sacha en VDAB voor burgers met multiproblematiek en afgestemd op de lokale noden van het werkingsgebied Midden Oost-Brabant + Demerland

Betrokkenheid opvolging werking van het lokaal partnerschap

Deelname aan een breed lerend partnerschap van professionals dat ondersteuning krijgt van een coach uit het provinciaal team VVSG/VDAB

Goedkeuring deelname aan het partnerschap volgens het gangbare beslissingsproces van het lokaal bestuur

Geen individuele dossier indiening nodig en administratieve ondersteuning door het provinciaal ondersteuningsteam van VVSG/VDAB

 

Voor Sacha

Grote kans dat een deel van de loonkost kan beschouwd worden als cofinanciering. EU WSE (ESF) zal weldra hierover een communicatie doen naar alle lokale besturen

Extra aanbod van expertise waarnaar kan verwezen worden

Betrokkenheid bij een multidisciplinair team of minstens een vertegenwoordiger in dit team

idem

idem

idem

 

Consequenties Regie Sociale Economie en Werk vanaf 2025

 

Voor het lokaal bestuur Tielt-Winge

Als de norm van DWSE op 60.000 inwoners blijft voor een regiegebied, moeten alle besturen van Midden Oost-Brabant deelnemen om aan deze norm te voldoen

Tielt-Winge kan bij de nieuwe oproep in 2025 ook opteren voor aansluiting bij Demerland onder regie van IGO. Tenzij de huidige lokale besturen van Demerland niet meer voor IGO zouden kiezen als regisseur.

Aligneren op andere samenwerkingsverbanden zoals ELZ

 

Voor Sacha

Mogelijkheid om extra financiële middelen te krijgen voor ongeveer ½ VTE + werkingsmiddelen door opname van regisseursfunctie sociale economie en werk

Meer samenwerkingen kennisdeling met verschillende lokale besturen op vlak van activering.

Nauwe samenwerking met VDAB voor data, informatie, gezamenlijke acties, …

 

Bijlagen

         Mail met consequenties voor lokaal bestuur en voor SACHA bij de oprichting van een lokaal partnerschap en bij een projectaanvraag SEW.

         Midden Oost-Brabant 2 maart 2023

         Oproep 2023-2025 lokale regierol SEW

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de aansluiting van het lokaal bestuur Tielt-Winge bij het regiegebied Demerland teneinde een optimale samenwerking met VDAB te bewerkstelligen.

 

Artikel 2

SACHA zal altijd betrokken worden bij de opmaak van projectaanvragen SEW, de oprichting van lokale partnerschappen en het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst met de VDAB om alzo de eigen werking te versterken.

 

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan VDAB.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals dat wordt geregeld door de toepasselijke bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord dat het lokaal bestuur Tielt-Winge aansluit bij het regiegebied Demerland teneinde een optimale samenwerking met VDAB te bewerkstelligen.

 

Publicatiedatum: 30/05/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Raad voor maatschappelijk welzijn 20 april 2023

 

Huishoudelijk reglement groepsopvang Elfenhuisje

Motivering

 

Feiten en context

Het Elfenhuisje is een erkende en gesubsidieerde groepsopvang voor kinderen van 0 tot 3 jaar.

 

De kwaliteitswerking voorziet in de opmaak van een huishoudelijk reglement, dit reglement maakt al jaren deel uit van de werking.

 

Om een kwalitatieve werking te behouden, wordt het huishoudelijk reglement regelmatig doorgenomen om te bepalen of er aanpassingen noodzakelijk zijn.

Het huishoudelijk reglement van het Elfenhuisje moet heden geactualiseerd worden omdat bepaalde gegevens in het reglement niet meer up-to-date zijn.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Als organisator heb je conform Kind en Gezin en het Agentschap Opgroeien en in overeenstemming met de regelgeving ter zake een huishoudelijk reglement voor elke kinderopvanglocatie en een schriftelijke overeenkomst met elk gezin.

 

Het huishoudelijk reglement is bijgewerkt met de meest actuele informatie.

 

Volgende zaken werden geactualiseerd:

         De prijzen, vermeld in het reglement, zijn aangepast aan de indexering van 2023.

         Er werd een link toegevoegd waar men de inspectieverslagen kan vinden.

         Bij de voeding werden er andere merken van flesjes toegevoegd.

         Fiscaal attesten verschijnen vanaf heden rechtstreeks op de belastingaangifte.

         Fiscaal attest staat steeds op naam van de betaler.

         De betaler is steeds de papa, anders moet dit doorgegeven worden.

         Opzegregeling kan ook via mail en niet alleen per aangetekende brief.

 

Aanpassingen in het huishoudelijk reglement zijn aangeduid in groen (bijlage).

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Huishoudelijk reglement

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de wijzigingen in het huishoudelijk reglement van groepsopvang Elfenhuisje Glabbeeksesteenweg 13A te 3390 Tielt-Winge.

 

Het aangepaste reglement wordt als bijlage bij deze beslissing gevoegd en maakt er integraal deel van uit en luidt als volgt:

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT groepsopvang Elfenhuisje (versie 20.04.2023)

 

Inleiding

 

Het huishoudelijk reglement:

         is een algemeen document opgemaakt door de organisator van de opvang

         geeft verduidelijking over de werking, de werkwijze en de rechten en plichten van de organisator en het gezin

         is van toepassing op alle opgevangen kinderen en hun ouders

 

Het huishoudelijk reglement wordt ondertekend voor ontvangst en kennisneming.

 

  1. Algemene informatie

 

Organiserend bestuur

Het organiserend bestuur van de groepsopvang is de gemeente  Tielt-Winge.

Contactpersoon: mevr. Jeannine Coekaerts, directeur Burgerzaken & Welzijn

   Kruisstraat 2

   3390 Tielt-Winge

   Tel.: 016 63 92 71

    E-mail: jeannine.coekaerts@tielt-winge.be

   Ondernemingsnummer: 0216 769 759

 

Kinderopvanglocatie

Groepsopvang Elfenhuisje

Glabbeeksesteenweg 13A

3390 Tielt-Winge

Tel.: 016 63 22 78

E-mail: elfenhuisje@tielt-winge.be

 

Contactpersonen in de kinderopvanglocatie

 

De dagelijkse leiding van het Elfenhuisje is in handen van een verantwoordelijke.

 

Mevrouw Suzy Lambrechts(verpleegkundige) is te bereiken tijdens de week op:

 

Maandag:    13 uur – 16 uur

Dinsdag:   8 uur – 12 uur

Woensdag:   8.30 uur - 16 uur

Donderdag:    10 uur – 17 uur

Vrijdag:   /

 

en een administratief medewerker:

 

Maandag :  9 uur - 12 uur

Dinsdag :  9 uur - 12 uur 14 uur - 19 uur

Woensdag:  /

Donderdag:  9 uur - 15 uur

Vrijdag:  9 uur - 12 uur

 

E-mail: elfenhuisje@tielt-winge.be

 

Contactgegevens van de kinderopvanglocatie in noodgevallen

 

Het is niet de bedoeling dat de verantwoordelijke of het organiserend bestuur van de groepsopvang 24u op 24u bereikbaar zijn, maar in uiterste nood kan je de verantwoordelijken contacteren op het volgende telefoonnummer:

Suzy Lambrechts: 0472 65 81 39

 

Contactgegevens van Kind en Gezin

 

Adres: Hallepoort 27 te 1060 Brussel

Kind en Gezin kan je telefonisch (078 150 100) of via e-mail bereiken.

Via het contactformulier op de website van Kind en Gezin:

http://www.kindengezin.be/formulieren/contact.jsp

 

Website inspectieverslagen

 

Op volgende website kan je als ouder het inspectieverslag opzoeken

www.departementwvg.be/zorginspectie

 

Openingsuren en sluitingsdagen

 

De groepsopvang is open van maandag tot en met vrijdag van 7 uur tot 18.30 uur.

Jaarlijks en uiterlijk op 1 december maken wij de sluitingsdagen bekend voor het volgende jaar en dit schriftelijk of via mail.

 

Bijkomende sluitingsdagen kunnen in uitzonderlijke gevallen worden vastgelegd. Zij worden minstens één maand vooraf aan de ouders meegedeeld, eveneens via een schriftelijke mededeling.

 

  1.   Beleid op het vlak van:

 

Aangeboden kinderopvang

 

Het Elfenhuisje is een groepsopvang en is erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin.

Wij hebben een opvangcapaciteit van 64 gesubsidieerde plaatsen.

Het Elfenhuisje is toegankelijk voor kinderen tussen 0 en 3 jaar.

De kinderen worden opgevangen in een aangepaste en professioneel uitgeruste omgeving onder toezicht van deskundige en enthousiaste mensen.

Onze groepsopvang beschikt over een kwaliteitshandboek dat iedere ouder mag raadplegen. Hiervoor kan je terecht bij de verantwoordelijke van het Elfenhuisje

 

Inschrijving en opname

 

Via het digitaal loket kinderopvang www.kinderopvanginmijnbuurt.be kan je je inschrijven op de wachtlijst. Indien je info wenst over onze werking kan je hiervoor steeds een afspraak maken.

 

Na iedere schoolvakantie komen er meestal opvangplaatsen vrij. Op basis van de inschrijvingen via het digitaal loket kinderopvang www.kinderopvanginmijnbuurt.be zullen wij afhankelijk van het aantal openstaande opvangplaatsen de ouders contacteren.

Bij een opname hebben werkende ouders van Tielt-Winge voorrang, dit echter zonder afbreuk te doen aan de wettelijke voorrangsregels.

Is er plaats voor jouw kind in de opvang dan maken we een afspraak voor een rondleiding en het afsluiten van een schriftelijke overeenkomst. Hierin regelen wij de rechten en plichten van beide partijen. Het concrete opvangplan maakt deel uit van de overeenkomst. In het opvangplan staan afspraken die we samen maken over de opvangdagen.

 

Ongeveer een maand voordat het kind effectief naar de opvang komt zullen wij de ouders opnieuw contacteren om samen met hen de wenmomenten vast te leggen. Tijdens deze wenmomenten hebben ouders de kans om meerdere bezoeken samen met hun kind te brengen aan de toekomstige leefgroep.

Ouders kunnen zo kennismaken met de kinderbegeleiders van hun kind en de dagelijkse werking van de leefgroep. Tijdens deze momenten kan je ook de gewoontes en eigenheden van je kind bespreken. Voor deze wenmomenten hoeft men niets te betalen als je als ouder aanwezig bent bij je kind.

 

De verantwoordelijke of administratief medewerker zal de ouders dan ook nog een aantal bijkomende documenten bezorgen (inlichtingsfiche van het kind, medische gegevens, infoblad voor de afdeling, toestemming voor het maken en gebruiken van beeldmateriaal) die zij dienen in te vullen.

 

Het Elfenhuisje werkt met de software voor kinderopvang D-care. Er is een logistieke module voor kinderbegeleiders en een administratieve module voor de verantwoordelijke en de administratief medewerker. Per leefgroep is er 1 touchscreen pc aanwezig. Al de gegevens van de ouders, aanwezigheden en de activiteiten van de kinderen worden via deze software geregistreerd.

 

Voorrangsregels

 

Bij meerdere vragen naar opvang op het zelfde moment verdelen we de plaatsen volgens bepaalde voorrangsregels.

Opvang die nodig is in het kader van een werksituatie heeft absolute voorrang. Krijgen ook voorrang:

         alleenstaande ouders

         inwoners van de gemeente

         ouders met een laag inkomen

         pleegkinderen

         kinderen met een broer of zus in de opvang

Bijkomend stelt de wet dat 20% van de kinderen die wij op jaarbasis opvangen, kinderen zijn van ouders die tot één van de volgende groepen behoren:

         opvang nodig voor werksituatie en alleenstaande zijn

         opvang nodig voor werksituatie en een laag inkomen hebben

         opvang nodig voor werksituatie en een pleegkind hebben

         alleenstaand zijn en een laag inkomen hebben

         alleenstaand zijn en een pleegkind hebben

         alleenstaand zijn en problemen hebben met gezondheid of zorg nodig hebben

         alleenstaand zijn met een laag opleidingsniveau

         een laag inkomen en een pleegkind hebben

         opvang nodig voor werksituatie en problemen met gezondheid of zorg nodig hebben

         opvang nodig voor werksituatie en een laag opleidingsniveau hebben

         laag inkomen hebben en problemen met gezondheid of zorg nodig hebben

         laag inkomen en laag opleidingsniveau

         problemen met gezondheid of zorg nodig hebben en een laag opleidingsniveau

 

Werksituatie = werk hebben, zoeken, beroepsgerichte opleiding volgen, inburgeringstraject en lessen Nederlands volgen.

Laag inkomen = gezamenlijk belastbaar inkomen voor aftrekbare bestedingen van minder dan 32.464,65 euro per jaar.

Problemen met gezondheid of zorg nodig hebben = persoon verantwoordelijk voor het kind heeft een handicap of heeft hulpverlening om sociale of pedagogische redenen

Laag opleidingsniveau = geen van beide ouders heeft een diploma secundair onderwijs

 

Pedagogische principes

 

Het Elfenhuisje werkt met 7 leefgroepen. Er zijn 3 leefgroepen (leeftijdscategorie van 0 tot ongeveer 18 maanden): de knuffeltjes, de zonnetjes en de sterretjes en 4 leefgroepen voor kindjes van ongeveer 18 maanden tot 3 jaar (de kapoenen, de rakkers, de smurfjes en de bengeltjes).

De samenstelling van de leefgroep zal in onderling overleg gebeuren tussen de verantwoordelijke en de betrokken kinderbegeleiders van de leefgroep. Hierbij zullen zij rekening houden met de eigenheid en ontwikkeling van het kind en de beschikbare plaats binnen een leefgroep.

De overstap van de ene leefgroep naar de andere is een geleidelijke overgang met wenmomenten van het kind samen met de vertrouwde kinderbegeleider in de nieuwe leefgroep. De kinderbegeleider van de nieuwe leefgroep zal de ouders ook contacteren om hen de mogelijkheid te geven kennis te maken met de nieuwe omgeving van hun kind.

Als dienstverlening bieden wij een optimale verzorging en opvoedkundige begeleiding van je kind. In een aangepaste, veilige en kindvriendelijke omgeving wensen wij de ontwikkeling van de kinderen te bevorderen en hun de nodige kansen te bieden om hun talenten en vaardigheden te ontplooien.

 

Elke leefgroep kent een vast dagverloop. Dit stelt de kinderen gerust en geeft hen structuur. Doorheen de dag wordt er tijd gemaakt om gericht bezig te zijn met de kinderen en op ontdekking te gaan. Voor concrete informatie over de dagindeling (eet- en slaapmomenten, spelmomenten) binnen de leefgroep kan u terecht bij de kinderbegeleiders van je kind.

 

De kinderbegeleider zal aan je kind een gevarieerd gamma van spelmateriaal, bewegings- en andere activiteiten aanbieden, zowel binnen als buiten. Hiermee willen wij de speelkwaliteit voor elk kind in de groepsopvang verhogen.

Aan de ingang bij iedere leefgroep hangt een activiteitenbord waarop je als ouder de spelactiviteiten van je kind elke dag kan volgen.

 

Als groepsopvang hebben wij aandacht voor individualisering, zelfredzaamheid, flexibiliteit, structuur, bewegingsvrijheid en veiligheid. Voor een meer uitgebreide informatie verwijzen wij je naar het kwaliteitshandboek (info bij de verantwoordelijken).

 

De kwaliteit van onze opvang brengen wij in kaart via het zelfevaluatie-instrument voor welbevinden en betrokkenheid van kinderen in de opvang (Ziko). Aansluitend werken wij met het Ziko-volgsysteem (Ziko-Vo) waarbij wij elk kind individueel gaan opvolgen. Op een leuke, makkelijke en wetenschappelijk onderbouwde manier gaan wij na of je kind zich thuis voelt in onze opvang. Vandaar uit kunnen we acties ondernemen die aansluiten bij de beleving en ontwikkeling van je kind.

 

Grensoverschrijdend gedrag

 

Als groepsopvang hebben wij een beleid omtrent preventie, detectie en aanpak van grensoverschrijdend gedrag. Onder grensoverschrijdend gedrag verstaan wij: “elk bedreigend of gewelddadig gedrag met zowel actieve als passieve betrokkenheid van het kind, van lichamelijke, emotionele en/of seksuele aard, en dit door een volwassene die in een vertrouwens -en /of gezagsrelatie staat waardoor schade wordt berokkend of dreigt te worden berokkend aan het kind”.

Elk signaal en/of vermoeden van grensoverschrijdend gedrag ten overstaan van een kind in de groepsopvang kan u steeds melden aan de verantwoordelijke of administratief medewerker. Elke melding wordt ernstig genomen, onderzocht en opgevolgd.

 

Samenwerking met ouders

 

In het kader van ouderparticipatie streven wij naar een nauw contact en overleg met de ouders. Zowel de opvang als de ouders beschikken immers over belangrijke informatie die de dienstverlening naar het kind toe kunnen bevorderen.

Elke morgen en avond dat u uw kind brengt en haalt zijn momenten bij uitstek om informatie uit te wisselen. Door deze informatie kunnen wij de opvang beter af stemmen op de individuele noden van je kind.

Al onze medewerkers beschikken over de diplomavereisten opgelegd door Kind en Gezin en zij volgen regelmatig bijscholing.

 

Jaarlijks organiseren wij een ouderbijeenkomst.

 

Samenwerking met externen

 

Onze groepsopvang is geen entiteit die op zichzelf staat. Indien nodig leggen wij contacten met andere organisaties die betrokken partij kunnen zijn in de opvang.

Mogelijke andere partners zijn andere kinderdagverblijven, opvangdiensten, scholen, gemeentelijke diensten en de regioverpleegkundigen van Kind en Gezin.

 

Brengen en afhalen van het kind

 

Ouders hebben vrije toegang tot de lokalen waar het kind verblijft.

 

Bij het brengen of halen van je kind is het belangrijk om rekening te houden met het tijdstip waarop wij de maaltijden serveren en de middagrust van de kinderen. Om de rust van de kinderen niet te verstoren vragen we de ouders bij voorkeur hun kind niet af te halen tijdens het middagdutje van 12 uur tot 14 uur. Overleg met de kinderbegeleider van de leefgroep is hier wenselijk.

 

Indien ouders zelf hun kind niet komen afhalen dienen zij de verantwoordelijke en/of de kinderbegeleider hiervan te verwittigen.

Indien er zich tijdens de periode van opvang wijzigingen voordoen inzake het ouderlijk gezag of het verblijfs- of bezoekrecht gelieve dan zo vlug mogelijk contact op te nemen met de verantwoordelijke of de administratief medewerker. Dit geeft ons de mogelijkheid om op een neutrale manier in overleg met de beide ouders praktische afspraken te maken.

 

In het kader van de informatie-uitwisseling dien je je kind ten laatste 5 minuten vóór sluitingstijd te komen halen. Het sluitingsuur dient gerespecteerd te worden. Ouders die herhaaldelijk het sluitingsuur niet respecteren zullen wij met een schrijven op de hoogte brengen. Het blijvend niet naleven van het sluitingsuur zal aanleiding geven tot stopzetting van de opvang.

 

Via de elektronische aanwezigheidsregistratie kan je dagelijks controleren of het begin en eind uur correct is, is dit niet zo kan je ons hiervan mondeling of via mail op de hoogte brengen 24 uur na ontvangst van het dag verloop.

 

Voeding

 

Wat betreft het ontbijt en de ochtendfles nemen wij aan dat dit behoudens onvoorziene omstandigheden kan gebeuren in familiekring.

Dit sluit niet uit dat je de ochtendfles eventueel nog zelf mag geven in de groepsopvang.

 

Afhankelijk van het tijdstip en de duur van de aanwezigheid van je kind in de opvang verstrekken wij de gepaste maaltijd. Onze maaltijden zijn vers bereid. De samenstelling van het menu gebeurt door de hulp kok. De opvolging van de bereiding gebeurt door de verantwoordelijke.

Het weekmenu van het Elfenhuisje hangt ter inzage op het infobord.

Op doktersvoorschrift bereiden wij ook dieetmaaltijden. Voor concrete afspraken hieromtrent dien je je te richten tot de verantwoordelijke of de administratief medewerker. Bijzondere dieetproducten dienen meegebracht te worden door de ouders met eventuele informatie over het product en de bereidingswijze.

 

Het Elfenhuisje beschikt over een melkkeuken waar de kinderbegeleiders de flessen klaarmaken.

De ouders dienen een gesloten verpakking van het melkpoeder mee te brengen. Na opening van een doos of zakje melkpoeder moet de inhoud binnen de 3 weken opgebruikt zijn. Indien het poeder niet opgebruikt is binnen deze termijn dan zullen wij de ouders hiervan verwittigen zodat ze het poeder tijdig mee naar huis kunnen nemen. Het poeder bewaren wij op een droge en koele plaats. Onze zuigflessen zijn glazen flessen van het merk Avent met silicone spenen en een zuigstand van 1 tot 3, Lansinoh met siliconen spenen en een zuigstand S,M,L en Mam met siliconen spenen met een zuigstand van 1 tot 3. Dagelijks worden deze flessen gesteriliseerd.

Het water dat gebruikt wordt in het Elfenhuisje voor de bereiding van de zuigelingenvoeding is Spa Reine. Zo u ander water gebruikt gelieve dit dan zelf mee te brengen. Hou er wel rekening mee dat het water, na opening maximum 1 dag bewaard mag worden.

 

Borstvoeding

 

Afgekolfde melk mag gekoeld of ingevroren in een fles, afgedekt potje of in een bewaarzakje meegebracht worden. Vermelding van de naam van het kind, de datum en het tijdstip van afkolven is noodzakelijk. Als ouder dien je er voor te zorgen dat er steeds voldoende moedermelk aanwezig is. Kindjes die naar de groepsopvang komen moeten uit een flesje kunnen drinken.

 

Kleding en verzorging

 

De groepsopvang staat niet in voor het ochtendtoilet. Je kind wordt gewassen en gekleed naar de opvang gebracht. In de loop van de dag krijgen de kinderen de nodige verzorging. Verzorgingsproducten en handdoeken stellen wij ter beschikking.

Indien er bijzondere verzorgingsproducten nodig zijn, breng je die zelf mee.

 

Ouders wiens kinderen verblijven bij De Zonnetjes, De Knuffeltjes en De Sterretjes dienen een slaapzakje mee te brengen.

Zorg er ook voor dat er voldoende reservekleding aanwezig is en controleer ook regelmatig of het nog de juiste maat is. Tijdens alle seizoenen van het jaar gaan wij graag met de oudere kindjes naar buiten. Het is dan ook belangrijk dat de geschikte kledij aanwezig is (zonnepetje tijdens de zomer, laarsjes voor de regen of sneeuw).

Ieder kind heeft zijn eigen kastje om persoonlijke spulletjes in op te bergen.

 

Als ouder dien je ervoor te zorgen dat er steeds voldoende luiers aanwezig zijn in de groepsopvang.

 

Slapen

 

In het Elfenhuisje volgen wij de richtlijnen voor veilig slapen van Kind en Gezin. We leggen de kinderen op hun rug te slapen. Enkel met een doktersattest leggen wij je kind op de buik. Kinderen kunnen bij het inslapen een tutje zonder lint of ketting gebruiken maar geen knuffel of doekje.

Je helpt je kind als je dit thuis ook al doet.

Wij nemen ook de nodige maatregelen om wiegendood te voorkomen. Onze bedjes voldoen aan de veiligheidsvoorschriften, er is toezicht en een goede temperatuur om te slapen.

Heeft je kind om medische redenen een monitor nodig, dan maken we daar afspraken over.

 

Opvang van een ziek kind

 

Kinderen die wegens hun ziekte onmogelijk nog kunnen deelnemen aan de dagelijkse activiteiten van hun leefgroepje kunnen wij niet toelaten. Deze maatregel is in het belang van je eigen kind en anderzijds ook in het belang van de andere kinderen in de betreffende leefgroep.

Kinderen die volgende ziektetekens vertonen worden zeker niet toegelaten tot de opvang:

         diarree: lopende of waterige ontlasting waarbij koorts en bloederige ontlasting aanwezig is (losse stoelgang is geen reden tot weigering)

         braken: met algemeen ziek zijn (gevaar voor uitdroging)

         zeer zware hoest (etterige neusloop, hoest zonder algemeen ziek zijn is geen reden tot weigering)

         koorts: temperatuurstijging boven 38,5°C, gepaard met keelpijn, braken, diarree, oorpijn, prikkelbaarheid, verwardheid of rode uitslag

 

Ook de infectieklapper voor kinderdagverblijven van Kind en Gezin wordt gehanteerd om te bepalen of een kind dat aan een bepaalde ziekte lijdt al dan niet in de kinderopvang wordt toegelaten (meer info kan u hierover verkrijgen bij de verpleegkundigen).

Bij sommige ziekten kan het nodig zijn extra maatregelen te treffen om kinderen die in contact kwamen met het besmet kind te beschermen. In dat geval zullen wij de ouders schriftelijk verwittigen. Ook op het infobord zal je de nodige informatie kunnen raadplegen.

Ouders dienen ons op de hoogte te brengen van medische problemen van hun kind die een mogelijk gevaar kunnen betekenen voor de kinderbegeleiders of die bijzondere waakzaamheid vereisen. Hierdoor kunnen wij ook onnodige risico’s uitsluiten en onze andere kinderen in de opvang en onze werknemers preventief beschermen.

 

Bij ziekte van het kind in de loop van de dag zullen wij de ouders telefonisch contacteren en hen op de hoogte brengen van de ziektetoestand. Samen met de ouders zullen wij naar een gepaste oplossing zoeken, waarbij het belang van het kind voorop staat.

In geval van een medische noodsituatie of ernstig ongeval zullen we onmiddellijk contact opnemen met de medische hulpdiensten. Kosten verbonden aan medische tussenkomsten ten gevolge van een ernstig ongeval kunnen ingebracht worden via de verzekering van de groepsopvang.

 

Bij ziekte van je kind is het belangrijk ons daarvan ten laatste om 9 uur de dag zelf te verwittigen.

 

Gebruik van medicatie

 

In principe wordt er geen medicatie toegediend. Men kan de huisarts vragen bij voorkeur medicatie voor te schrijven die men ’s morgens en ’s avonds dient te geven. Breng de kinderbegeleider wel altijd op hoogte als je kind medicatie krijgt ook al moeten we niets toedienen.

Indien je kind toch tijdens de opvangmomenten medicatie moet nemen dan kan dit enkel nog op voorschrift van een arts of apotheker met duidelijke vermelding van de naam van het kind, de dosering, wijze van toediening en de duur van de behandeling.

Indien ouders zich op het infoblad voor de verantwoordelijke akkoord verklaarden, kan er bij uitgesproken ongemak en vanaf 38,5°C een dosis koortswerende siroop gegeven worden.

 

Klachtenbehandeling

 

Stel je je vragen over een aantal zaken of gebeuren er dingen waarmee je niet akkoord kan gaan kom het dan zo vroeg mogelijk aankaarten bij de kinderbegeleider van je kind of bij de verantwoordelijke of de administratief medewerker. Wij streven naar een goede dialoog met de ouders en zullen in de eerste plaats streven om samen tot een vergelijk te komen.

Je kan je klacht ook schriftelijk formuleren en bezorgen aan de verantwoordelijke, de administratief medewerker of aan het organiserend bestuur OCMW Tielt-Winge, Kruisstraat 2, 3390 Tielt-Winge. Een registratieformulier in verband met klachten of problemen kan je op het infobord terug vinden.

Wij garanderen dat elke klacht op een efficiënte en doeltreffende manier geregistreerd, behandeld en beantwoord wordt.

 

Heb je de indruk dat je klachten niet op een doeltreffende manier beantwoord werden dan kan je nog altijd contact opnemen met de klachtendienst van Kind en Gezin.

Contactgegevens:  Kind en Gezin, Hallepoort 27 te 1060 Brussel

   Tel. 02 533 14 14

    E-mail: klachtendienst@kindengezin.be

 

Verzekering

 

De groepsopvang heeft een passende verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen afgesloten voor alle kinderen in de groepsopvang bij verzekeringsmaatschappij Ethias, Prins Bisschopssingel 73, 3500 Hasselt (polisnummer 45 370 620).

Voor het personeel van de groepsopvang werd eveneens een verzekering arbeidsongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid afgesloten. Met betrekking tot de gebouwen en de inhoud ervan werd een brandverzekering afgesloten.

 

Aangifte van schadegevallen of ongevallen dienen binnen de 24 uur te gebeuren bij de verantwoordelijke of de administratief medewerker.

 

Toegangsbeveiliging

 

De toegang tot de groepsopvang is beveiligd door een badgesysteem. Het badgesysteem sluit uit dat er iemand ongemerkt de groepsopvang kan betreden.

Degene die het kind komt brengen of halen dient dus steeds in het bezit te zijn van een badge.

Per gezin reiken wij 2 badges uit. Het gebruik van de badges gedurende het verblijf van je kind in het Elfenhuisje is gratis. Bij verlies van een badge rekenen we een vergoeding van 8,23 euro aan.

Op de laatste dag van het verblijf van je kind in het Elfenhuisje dien je de badges in te leveren. Bij niet-inlevering rekenen wij een vergoeding aan van 8,23 euro per badge.

 

Respect voor de privacy

 

Sedert 25 mei 2018 is de “General Data Protection Regulation” (GDPR) of “Algemene Verordening Gegevensbescherming” (AVG) van toepassing. Deze Europese regelgeving moet persoonsgegevens van burgers beschermen en hen de nodige rechten geven.

Als je komt wennen met je kindje krijg je de privacyverklaring die van toepassing is voor de groepsopvang en hoe wij omspringen met de persoonlijke gegevens.

Je ontvangt dan ook een toestemmingsblad voor het maken en gebruiken van beeldmateriaal in de groepsopvang.

 

  1. Financiële aspecten van de opvang

 

Het principe van`bestellen is betalen´

 

Om zoveel mogelijk ouders opvang te bieden moeten wij onze beschikbare plaatsen zo goed mogelijk gebruiken. Als ouder zal je dus ook bewuster moeten omgaan met je vraag naar de hoeveelheid opvang die je wil reserveren.

Groepsopvang Elfenhuisje zal in onderling akkoord met de ouders de dagen van opvang van je kind vastleggen in een opvangplan.

Als ouder betaal je het inkomenstarief voor de dagen die je gereserveerd hebt in je opvangplan en voor eventueel extra afgesproken dagen.

 

Hoeveel betaal je voor de opvang

 

In onze opvang betaal je een tarief afhankelijk van je inkomen. De prijs van de opvang wordt berekend op basis van het gezamenlijk belastbaar beroepsinkomen (je vindt het op het laatste aanslagbiljet van de personenbelasting).

In deze prijs zijn de meeste kosten inbegrepen, zoals eten, verzorging, personeel ,enz.

Pampers en melkpoeder zijn niet inbegrepen in deze prijs en dien je zelf mee te brengen.

De kosten voor verzorgingsproducten en afvalverwerking worden in rekening gebracht via een forfaitair bedrag van 0,31 euro per volledige dag en 0,19 euro voor een halve dag.

 

Vangen we je kind langer dan 5 uur per dag op dan betaal je 100% van het inkomenstarief. Is de opvang minder dan 5 uur dan betaal je 60% van het inkomenstarief.

 

Het attest inkomenstarief

 

De prijs van de opvang berekent de ouder zelf via het berekeningsinstrument op de website van Kind en Gezin op de volgende manier:

 

STAP 1 Surf naar https://mijn.kindengezin.be en registreer je.

  Wat heb je nodig: je federaal token, e-ID-kaart of itsme - app, je pincode, een kaartlezer en een eigen e-mailadres.

 

STAP 2 Bereken je inkomenstarief en vraag een attest aan.

  Klik op ‘attest inkomenstarief aanvragen’

  Meld je aan met je e-ID of federaal token of itsme - app

  Beantwoord alle vragen en vink aan wat voor jou van toepassing is.

  De berekening gebeurt automatisch met informatie van FOD Financiën en het rijksregister.

  Heb je geen aanslagbiljet dan kan je toch een attest aanvragen op basis van je loonfiche(s). 

  Je dient je bruto-inkomen in te vullen.

 

STAP 3 Je downloadt het attest inkomenstarief via Mijn Kind en Gezin en bezorgt het aan de verantwoordelijken van de opvang.

 

Hulp nodig? Spreek de verantwoordelijken van de opvang aan, zij zullen je graag helpen.

Zonder een geldig attest inkomenstarief kan je geen gebruik maken van onze opvang. Geef of mail altijd je laatstontvangen attest aan de verantwoordelijke van de opvang.

 

Je attest inkomenstarief vraag je ten vroegste 2 maandenvoor de start van de opvang aan.

 

De dagbijdrage op je inkomenstarief geldt zolang je kind naar de opvang gaat, tenzij een nieuwe berekening nodig is.

 

Jaarlijks krijg je sowieso een nieuw attest inkomenstarief dat een prijs vermeldt die aangepast is aan de index.

Je downloadt dit attest via Mijn Kind en Gezin en bezorgt het aan de verantwoordelijken van de opvang.

 

Op het berekend inkomenstarief gelden verminderingen per kind ten laste vanaf het 2de kind en een aanvullende vermindering voor gezinnen met 1 of meer meerlingen ten laste. De verminderingen gelden tot en met het jaar waarin een kind ten laste 12 jaar wordt.

 

Wanneermoet je een nieuwe berekening van het inkomenstarief aanvragen:

         Wanneer je gezinssituatie verandert (vb. huwelijk, echtscheiding,…)

         Wanneer er een verandering is van het aantal kinderen ten laste

         Wanneer je denkt recht te hebben op een individueel verminderd tarief

         Wanneer je individueel verminderd tarief vervalt (een herberekening binnen de 2 maanden voor het einde van de geldigheidsdatum is nodig)

 

Een nieuwe berekening vraag je ook aan door te surfen naar https://mijn.kindengezin.be of vraag hulp aan de verantwoordelijke van de opvang.

Kind en Gezin doet controles op de berekening van je tarief. Geef je foute informatie of kan je de bewijsstukken niet bezorgen dan kan Kind en Gezin het juiste tarief opnieuw bepalen. Ook voor de periode waarin je te weinig betaalde kan Kind en Gezin een schadevergoeding vragen.

Gebeurde er een fout en was het niet jouw schuld dan krijg je het teveel dat je betaalde terug.

 

In bepaalde omstandigheden heb je recht op een individueel verminderd tarief.

Welke individueel verminderde tarieven zijn er, en welke situaties geven recht op dit tarief:

         25% korting met als minimum 6 euro:

         jij of de inwonende persoon (meestal partner) krijgt een voltijdse werkloosheidsuitkering voor minimum 6 opeenvolgende maanden

         jij of de inwonende persoon krijgt een invaliditeitsuitkering

         jij of de inwonende persoon krijgt een faillissementsuitkering als zelfstandige

         jij of de inwonende persoon heeft voor 12 maanden een inkomen dat minstens 50% minder is, zonder dat het inkomen van de andere stijgt

         jij of de inwonende persoon betalen als zelfstandige voor 12 maanden een lager sociale bijdragen zonder dat het inkomen van de andere persoon stijgt

 

6 euro:

                jij of de inwonende persoon krijgt een leefloon

                jij of je inwonende partner krijgen een leefloon met opleiding

 

3,60 euro:

                jij of de inwonende persoon krijgt een leefloon en volgt een opleiding bij de VDAB of OCMW

                jij en de inwonende persoon hebben een berekend inkomenstarief dat lager is dan 5 euro en één van jullie volgt een inburgeringstraject met een attest onthaalbureau

                jij en de inwonende persoon hebben een berekend inkomenstarief dat lager is dan 18.077,75 euro en jullie werken beiden minstens halftijds

 

1,89 euro:

                jij en de inwonende persoon hebben een attest voor materiële of medische hulp (Fedasil, Rode Kruis)

                pleegkinderen

                Minderjarige tienermoeder

 

Indien je een individueel verminderd tarief hebt, bewaar de documenten die je situatie kunnen verklaren gedurende 5 jaar.

 

Kan je het (individueel verminderd) tarief dat op je attest staat toch niet betalen, dan dien je contact op te nemen met het OCMW van je woonplaats. Het OCMW stelt een onderzoek in naar de financiële situatie van de ouder. Op basis hiervan kunnen zij beslissen om 50% korting te geven op het berekende tarief (met een minimum van 6 euro) of om je een tarief van 6 of 1,89 euro toe te kennen.

Kind en Gezin zal je een attest bezorgen op basis van de beslissing van het OCMW.

 

Belangrijk:zorg ervoor dat wij als opvang steeds het juiste attest met het juiste tarief in ons bezit hebben.

Bij je aanvraag van het inkomenstarief kan je het e-mailadres van onze kinderopvang (elfenhuisje@tielt-winge.be) in het vakje van het 2de e-mailadres plaatsen. Zo krijgen wij per mail een melding van de aanmaak van je attest, beschikbaar via Mijn Kind en Gezin.

 

Het principe van gerechtvaardigde en ongerechtvaardigde afwezigheidsdagen

 

Als ouder betaal je voor de dagen die je reserveerde in je opvangplan en voor eventuele extra dagen die je bovenop je opvangplan met de opvang overeenkomt.

 

Als ouder betaal je niet voor de collectieve sluitingsdagen die door het Elfenhuisje zijn vastgelegd en voor gerechtvaardigde afwezigheidsdagen. Jaarlijks krijgen de ouders een aantal gerechtvaardigde afwezigheidsdagen toegewezen. Voor een voltijds opvangplan zijn dit 18 dagen. Het aantal dagen zal verhoudingsgewijs verminderen indien er geen voltijds opvangplan is en is ook afhankelijk van de maand waarin de opvang start. In het individueel opvangplan kan je het aantal gerechtvaardigde afwezigheids- dagen terug vinden rekening houdend met de start van de opvang voor dat betreffende jaar.

 

Bij de start van een nieuw jaar zijn de volgende dagen rekening houdend met de  aanwezigheid van het kind van toepassing:

 

Aanwezigheid

5/5

4,5/5

4/5

3,5/5

3/5

2,5/5

2/5

1,5/5

1/5

Aantal dagen

18

16,5

14,5

13

11

9

7,5

5,5

4

 

Deze gerechtvaardigde afwezigheidsdagen kan je inzetten indien je een gereserveerde dag wenst te annuleren wegens omstandigheden (vb. je kind is ziek, je neemt als ouder een snipperdag, je kind gaat eens een dagje naar de grootouders, …..)

Het aantal opgebruikte dagen kan je terugvinden op het dag verslag en op de maandelijkse factuur die je ontvangt.

 

Als je gerechtvaardigde afwezighedenop zijn dan betaal je voor elke afwezigheid op een gereserveerde dag. Voor deze dagen rekenen wij het vastgestelde inkomenstarief aan.

 

In zeer uitzonderlijke omstandigheden (vb. ernstige ziekte, langdurige opname van je kind in het ziekenhuis) en na een overleg met de verantwoordelijke van de groepsopvang en ouders zijn afwijkingen op bovenstaande regel mogelijk. Een aanvraag voor een afwijking of tijdelijke wijziging van het opvangplan dien je schriftelijk of per e-mail aan te vragen met vermelding van de reden en gewenste startdatum.

 

Fiscaal attest

 

Het fiscaal attest wordt steeds opgemaakt op de persoon wie als betaler staat aangeduid (normaal de papa, tenzij anders doorgegeven). De groepsopvang verbindt zich ertoe aan de ouders jaarlijks en tijdig een correct ingevuld fiscaal attest te bezorgen. Het fiscaal attest geeft het bedrag weer dat je als ouder effectief betaalde voor de opvang van je kind in het voorbije jaar. Op het fiscaal attest zal je geen betaalde bedragen voor extra kosten terugvinden.

Vanaf heden zal je dit bedrag rechtstreeks zien verschijnen op de belastingaangifte.

 

Facturatie

 

Facturen worden steeds op naam van de papa opgemaakt. Zo de ouders dit anders wensen kunnen zij dit steeds mondeling komen melden bij de verantwoordelijke of administratief medewerker.

De ouders ontvangen maandelijks een gedetailleerde factuur van de afgelopen maand. Het factuur wordt verzonden via e-mail. Indien men dit per brief wenst te ontvangen kan men dit steeds melden aan de verantwoordelijke of de administratief medewerker.

Een factuur wordt opgemaakt met vervaldatum ‘30 dagen’ na factuurdatum (vb. een factuur dat opgemaakt wordt met factuurdatum 10 januari heeft een vervaldatum op 10 februari).

De vermelde vervaldatum is de datum waarop het geld op de rekening van het gemeentebestuur moet staan.

 

Een 1e herinnering wordt verstuurd wanneer er niet betaald werd op de vervaldatum. Deze herinnering is kosteloos. Bij een 2e herinnering worden er 10 euro administratieve kosten aangerekend.

 

Bij wanbetaling zal het dossier voorkomen op het eerstvolgend bijzonder comité voor de sociale dienst van het OCMW waarop men de beslissing kan nemen de opvang onmiddellijk te beëindigen. Om dit te vermijden, kan je bij betalingsproblemen je wenden tot de verantwoordelijke of administratief medewerker van het Elfenhuisje om in overleg een realistisch voorstel tot betaling van de schulden uit te werken.

 

Openstaande facturen worden verder door de financieel expert van het lokaal bestuur Tielt-Winge opgevolgd met de voorziene procedures (aangetekende brief, aanmaning deurwaarder, dwangbevel, …)

 

Wijziging van het huishoudelijk reglement

 

Elke wijziging van het huishoudelijk reglement in het nadeel van de ouders (vb. langere opzegtermijnen, aanpassingen in het prijsbeleid) melden wij minstens 2 maanden vooraf.

Bij een wijziging in je nadeel heb je als ouders het recht de schriftelijke overeenkomst op te zeggen zonder schade-of opzegvergoeding, op voorwaarde dat je dit doet binnen de 2 maanden na kennisname van de wijziging.

Een wijziging van het huishoudelijk reglement wordt ondertekend voor ontvangst en kennisneming.

 

Opzegregeling

 

De ouders kunnen de schriftelijke overeenkomst met het Elfenhuisje enkel beëindigen met een aangetekend schrijven of via mail met ontvangstbevestiging. We hanteren een opzegtermijn van 30 kalenderdagen met als ingangsdatum de postdatum van het aangetekend schrijven of de datum van de ingekomen mail met ontvangstbevestiging. Bij het niet respecteren van de opzegtermijn vragen wij een opzeggingsvergoeding die gelijk is aan het bedrag van de gemiste ouderbijdrage (volgens opvangplan) voor die periode.

 

Het Elfenhuisje kan de opvang beëindigen indien de bepalingen van dit huishoudelijk reglement en/of van de schriftelijke overeenkomst niet worden nageleefd. Wij respecteren eveneens een opzegtermijn van 30 kalenderdagen met ingangsdatum de postdatum van het aangetekend schrijven.

 

Het Elfenhuisje dient echter geen opzegtermijn te respecteren indien het kind wordt uitgesloten als gevolg van wanbetaling door de ouders.

 

Artikel 2

Het huishoudelijk reglement wordt aan de ouders van de ingeschreven kindjes bezorgd per mail en bij elke nieuwe inschrijving wordt dit reglement overhandigd tegen ontvangstbewijs.

 

Artikel 3

Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en treedt in werking volgens artikel 288 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Alle andere afspraken m.b.t. het huishoudelijk reglement groepsopvang Elfenhuisje, worden opgeheven door deze beslissing op datum van inwerkingtreding van dit besluit.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 330 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur." "

Goedkeuring huishoudelijk reglement groepsopvang Elfenhuisje.

 

Publicatiedatum: 30/05/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.