Gemeenteraad van Tielt-Winge

17 juni 2021

Notulen

 

Aanwezig:

voorzitter:

Agnes Van de Gaer

burgemeester:

Rudi Beeken

schepen:

Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme

raadslid:

Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts

algemeen directeur:

Kurt Yskout

 

Verontschuldigd:

raadslid:

Jo Smekens

 

 

Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Goedkeuring notulen vorige gemeenteraad

 

Conform met het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 21 maart 2019 keurt de gemeenteraad de notulen van de zitting van 20 mei 2021 goed.

 

Bijlagen

         Ontwerpnotulen gemeenteraad van 20 mei 2021 (via Meeting.mobile).

         Audioverslag GR van 20 mei 2021.

         Index audioverslag GR van 20 mei 2021.

         Agenda gemeenteraad van 17 juni 2021.

 

" "

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Kennisneming besluit burgemeester van 1 juni 2021 over de praktische organisatie van de raden van 17 juni 2021 ingevolge de corona-crisis en bekrachtiging

Motivering

 

Feiten en context

De corona-crisis noopt tot buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.

 

Juridische gronden

                     Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

                     Nieuwe gemeentewet.

                     Richtlijnen van andere bestuursniveaus (zoals het Agentschap Binnenlands Bestuur) ter zake.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De corona-crisis noopt tot zeer dringende, buitengewone maatregelen inzake de openbare orde en veiligheid, ook in het kader van de organisatie van de vergaderingen van de beleidsorganen, zoals de raden.

 

Het behoort tot de bevoegdheid van de burgemeester om bijkomende modaliteiten in zijn verordende bevoegdheid (om redenen van handhaving van de openbare orde en veiligheid/gezondheid) op te leggen, ook in het kader van de (modaliteiten van de) praktische organisatie van de raden.

 

De vergaderingen van de beleidsorganen (inclusief de raden) moeten zoveel mogelijk kunnen plaats vinden met respect voor de beschermende maatregelen (social distancing).

 

De dagelijkse werking van het lokaal bestuur mag ingevolge het (langdurig en voortdurend) ontbreken van beleidsbeslissingen niet in het gedrang worden gebracht.

 

Er werden al eerder soortgelijke besluiten genomen door de burgemeester voor praktische organisatie van de raden.

 

Bekrachtiging door de raad in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet is aan de orde.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Besluit van de burgemeester van 1 juni 2021.

 

Besluit:

over artikel 2eenparig aangenomen.
Artikel 1

De raad neemt kennis van het besluit van de burgemeester van 1 juni 2021.

 

Artikel 2

De raad bekrachtigt deze politieverordening in het kader van artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur." "

Kennisneming en bekrachtiging besluit burgemeester van 1 juni 2021 nopens de organisatie van de raden van 17 juni 2021.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Kennisneming van het ontslag van Jessy Cobbaert als gemeenteraadslid

Motivering

 

Feiten en context

Jessy Cobbaert kondigde haar ontslag als gemeenteraadslid mondeling op het einde van de raadszitting van 20 mei 2021 en bezorgde haar (definitieve) ontslagbrief aan de voorzitter van de gemeenteraad op 29 mei 2021.

 

Het ontslag is definitief door overhandiging van het schriftelijk ontslag aan de voorzitter, maar het betaamt dat de gemeenteraad ook formeel nog kennis neemt van dit ontslag, dit in de eerstvolgende zitting van de raad volgend op de overhandiging.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Besluit van de gemeenteraad van 2 januari 2019 waarbij Jessy Cobbaert werd geïnstalleerd als raadslid.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het gemeenteraadslid dat ontslag wil nemen, deelt dat schriftelijk mee aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Raadslid Jessy Cobbaert wil - per onmiddellijk - ontslag nemen en deelde dit schriftelijk mee aan de voorzitter van de gemeenteraad  bij schrijven van 29 mei 2021.

 

Het ontslag is definitief na de ontvangst van de kennisgeving door de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Het lid van de gemeenteraad blijft evenwel zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd, behoudens als het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid.

 

Het betaamt om de gemeenteraad ook formeel van het ontslag te laten kennisnemen en het heden in casu de eerste gemeenteraad is dat dit kan gebeuren.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Ontslagbrief van Jessy Cobbaert van 29 mei 2021 als gemeenteraadslid (gericht aan de voorzitter van de raad).

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt kennis van van het definitieve ontslag per onmiddellijk van mevrouw Jessy Cobbaert als gemeenteraadslid, tevens lid van de raad voor maatschappelijk welzijn. " "

De gemeenteraad neemt kennis van van het definitieve ontslag per onmiddellijk van mevrouw Jessy Cobbaert als gemeenteraadslid, tevens lid van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Installatie en eedaflegging van Frederik Vranken als gemeenteraadslid in opvolging van Jessy Cobbaert, ontslagnemend, na onderzoek der geloofsbrieven

Motivering

 

Feiten en context

Ontslagnemend raadslid Jessy Cobbaert moet vervangen worden door de eerste (nuttige) opvolger van lijst nr. 2 (N-VA) van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 om de samenstelling van de raad opnieuw te vervolledigen.

 

Juridische gronden

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het gemeenteraadslid dat ontslag genomen heeft, wordt vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig de bepalingen van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

 

In voorkomend geval dienen de geloofsbrieven van de eerste (of eerstvolgende nuttige) opvolger te worden onderzocht.

 

De eedaflegging in openbare vergadering gebeurt in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Mevrouw Jessy Cobbaert heeft ontslag heeft genomen als gemeenteraadslid, zoals reeds blijkt uit het schrijven van 29 mei 2021 aan de voorzitter van de gemeenteraad en definitief ingaand per onmiddellijk.

 

De gemeenteraad nam formeel kennis van dit ontslag, in zitting van heden.

 

Gelet op het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 voor lijst 2 (N-VA), zoals die blijkt uit het proces-verbaal van het gemeentelijk hoofdbureau.

 

Uit het schrijven van mevrouw Marleen Van den Bosch (eerste in aanmerking komende opvolger voor lijst nr. 2 N-VA) d.d. 2 juni 2021 blijkt dat zij wenst af te zien van het opnemen van het mandaat.

 

Uit het schrijven van de heer Jan Lemmens (tweede in aanmerking komende opvolger voor lijst nr. 2 N-VA) d.d. 1 juni 2021 blijkt dat hij wenst af te zien van het opnemen van het mandaat.

 

De heer Frederik Vranken, geboren op 22 september 1985 wonende te Boekhoutstraat 19 te 3390 Tielt-Winge, komt bijgevolg als eerste nuttige opvolger voor op lijst nr. 2, zijnde dezelfde lijst waartoe het ontslagnemende gemeenteraadslid behoort.

 

De algemeen directeur stelt (bij schrijven van 2 juni 2021) aan betrokkene verzocht te hebben diens documenten rond verkiesbaarheid in te dienen.

 

Deze geloofsbrieven (uittreksel uit het strafregister, uit het bevolkingsregister; verklaring omtrent de onverenigbaarheid) hebben de ganse periode ter inzage gelegen van de andere raadsleden.

 

Ze werden onderzocht door voorzitter en algemeen directeur en kunnen als “in orde” worden beschouwd, zodat hij kan worden geïnstalleerd als gemeenteraadslid, tevens lid van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

De eedformule luidt als volgt: “Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen”; van deze eedaflegging wordt een afzonderlijke akte opgesteld.

 

In principe dient het gemeenteraadslid de eed af te leggen in openbare vergadering in handen van de voorzitter van de gemeenteraad (artikel 14 DLB). De huidige omstandigheden vragen om pragmatisch te zijn en laten toe om de eedaflegging uitzonderlijk niet in openbare zitting te laten doorgaan indien de openbaarheid niet gerealiseerd kan worden. Het nieuw gemeenteraadslid dient in principe de eed af te leggen tijdens de digitale raadsvergadering. Bij een vergadering via videoconferentie vormt dit geen probleem (ingevolge antwoord minister Somers op schriftelijke vraag nr. 239 Sam Van Rooy van 27 april 2020) .

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Uittreksel proces-verbaal hoofdbureau verkiezingen Tielt-Winge 14/10/2018

         Uitnodiging van algemeen directeur van 2 juni 2021 tot indiening geloofsbrieven door de heer Frederik Vranken

         Verzakingen JL en MVDB

         Stukken en geloofsbrieven FV

 

Besluit:

Artikel 1

De geloofsbrieven goed te keuren van de heer Frederik Vranken voor de lijst nr. 2.

 

Artikel 2

Akte te nemen van de eedaflegging, voorgeschreven door het Decreet over het lokaal bestuur, in handen van de voorzitter van de heer Frederik Vranken voor de lijst nr. 2." "

De geloofsbrieven van de heer Frederik Vranken voor de lijst nr. 2 worden goedgekeurd en er wordt akte genomen van de eedaflegging voorgeschreven door het Decreet over het lokaal bestuur in handen van de voorzitter.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Vaststelling van de rangorde van de raadsleden

Motivering

 

Feiten en context

Na installatie van het nieuwe gemeenteraadslid Frederik Vranken moet conform het DLB de rangorde van de raadsleden opnieuw worden bepaald.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Omzendbrief KB ABB 2018/3 van 26 oktober 2018 betreffende de start van de lokale en provinciale bestuursperiode.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Na installatie van het nieuwe gemeenteraadslid (tevens lid van de raad voor maatschappelijk welzijn) Frederik Vranken moet conform het DLB de rangorde van de raadsleden opnieuw worden bepaald.

 

Artikel 6 §7 van het DLB bepaalt: “De rangorde van de gemeenteraadsleden wordt tijdens de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad onmiddellijk na de eedaflegging van de gemeenteraadsleden vastgesteld. Het gemeenteraadslid met de hoogste anciënniteit neemt de hoogste rang in. Bij gelijke anciënniteit neemt het gemeenteraadslid dat bij de laatste volledige vernieuwing van de gemeenteraad het hoogste aantal naamstemmen heeft behaald, de hoogste rang in. Bij een gelijk aantal naamstemmen neemt het gemeenteraadslid van wie de lijst bij de laatste volledige vernieuwing van de gemeenteraad de meeste stemmen heeft behaald de hoogste rang in. De opvolgers die na de installatievergadering als gemeenteraadslid worden geïnstalleerd, nemen in volgorde van hun eedaflegging een rang in.”

 

De verplichting om een ranglijst op te maken, zodra de raad geïnstalleerd is, werd dus opnieuw expliciet opgenomen in het DLB, dit ook met oog op toepassing van bepaalde artikels (cfr. o.a. artikel 7 §5 lid 3 en artikel 56 §3 10°) uit het DLB.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Geen bijlagen.

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Enig artikel

De rangorde van de raadsleden wordt bepaald als volgt:

 

volgnummer naam   anciënniteit aantal naamstemmen op 14 oktober 2018

1  Germaine WILLEMS 23/01/1989    514

2  Rudi BEEKEN  02/01/1995    930

3  Filip BROOS   02/01/2001   440

4  Rudi MEEUS   02/01/2001    288

5  Alfons LEMMENS  02/01/1995 tot 13/04/1995,

02/01/2001 tot 31/12/2006

en vanaf 02/01/2013  591

6  Agnes VAN DE GAER  02/01/2007   484

7  Yvette DUERINCKX  02/01/2007    268

8  Gunther CLINCKX 02/01/2013    746

9  Gert VAN DENSTORME  02/01/2013   556

10  Kris CORNELISSEN  02/01/2013    375

11  Marleen DE VRY  02/01/2013   120

12  Manuela VERVOORT 10/05/2001 tot 31/12/2006

en vanaf 02/01/2019  290

13  Tamara VANDE REYDE 06/09/2018   320

14  Annelore WUYTS 02/01/2019   445

15  Gerry CALUWAERTS 02/01/2019   398

16  Raf ALAERTS  02/01/2019   355

17  Jan LODDEWYKX 02/01/2019   344

18  Jo SMEKENS  02/01/2019   171

19  Tom WERNER  02/01/2019   163

20  Marthe CAEYERS 19/09/2019   143

21  Frederik VRANKEN 17/06/2021   114" "

De rangorde van de gemeenteraadsleden wordt opnieuw bepaald na installatie van een nieuw raadslid in opvolging van een ontslagnemend raadslid.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Kennisneming standpunt door gouverneur n.a.v. klacht aanduiden opstalhouder en vaststelling compromis Solveld

Motivering

 

Feiten en context

Het gemeentebestuur ontving een brief van de gouverneur van 23 april 2021 over een klacht van raadslid F. Broos namens fractie Samen over de gemeenteraadsbeslissing van 18 maart 2021 tot aanduiding van een opstalhouder en vaststelling compromis Solveld.

 

Het gemeentebestuur antwoordde aan de gouverneur op deze klacht en argumenteerde zijn zienswijze (schrijven van 18 mei 2021).

 

Er werd een brief ontvangen met uitsluitsel over het onderzoek van de gouverneur/ABB op 2 juni 2021. In zijn antwoord wijst de gouverneur de klacht af met als voornaamste motivatie dat de principes van mededinging en gelijkheid van de inschrijvers werden gerespecteerd in deze procedure.

 

Ingevolge artikel 333, tweede lid van het DLB moeten alle opmerkingen en het definitief antwoord van de toezichthoudende overheid, zoals bezorgd door de toezichthoudende overheid aan de betrokken gemeenteoverheid, ter kennis worden gebracht van de eerstvolgende vergadering van de raad.

 

Juridische gronden

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

          Gemeenteraadsbeslissing van 18 maart 2021

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Ingevolge artikel 333, tweede lid van het DLB moeten alle opmerkingen en het definitief antwoord, zoals bezorgd door de toezichthoudende overheid aan de betrokken gemeenteoverheid, ter kennis worden gebracht van de eerstvolgende vergadering van de raad.

 

De opmerkingen en beslissing van de gouverneur betreffende de klacht van fractie Samen aangaande aanduiden opstalhouder en vaststelling compromis Solveld (dossier padel).

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

         Brief van de gouverneur van 2 juni 2021 (met antwoord over de klacht en als bijlage zijn antwoord aan de klachtindiener)

         Brief opvraging

         Brief antwoord

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt in toepassing van artikel 333, tweede lid van het DLB kennis van de brief van de gouverneur van 2 juni 2021 en zijn antwoord over de klacht van fractie Samen aangaande aanduiden opstalhouder en vaststelling compromis Solveld (dossier padel), ingevolge gemeenteraadsbeslissing van 18 maart 2021." "

De gemeenteraad neemt in toepassing van artikel 333, tweede lid van het DLB kennis van de brief van de gouverneur van 2 juni 2021 en zijn antwoord over de klacht van fractie Samen aangaande aanduiden opstalhouder en vaststelling compromis Solveld (dossier padel), ingevolge gemeenteraadsbeslissing van 18 maart 2021.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Aanpassing huishoudelijk reglement raad

Motivering

 

Feiten en context

Het huishoudelijk reglement van de raad van begin 2019 was wegens gewijzigde feitelijkheden en inzichten en (praktische) noden (zoals bvb. de corona-toestand aantoonde) toe aan grondige evaluatie. Deze beslissing komt tegemoet aan de beslissing van de raad van 21 maart 2019 tot evaluatie van de oorspronkelijke versie van het reglement.

 

Deze nieuwe en grondig herwerkte versie van het huishoudelijk reglement werd voorbereid in een werkgroep bestaande uit de voorzitter van de raad, de fractieleiders en de administratie, die diverse malen vergaderde over deze aangelegenheid in de door de corona-toestand uitgelopen periode van augustus 2019 tot en met februari 2021.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Raadsbeslissing van 21 maart 2019 houdende vaststelling van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

         Raadsbeslissing van 17 september 2020 tot aanpassing van het huishoudelijk reglement

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Artikel 38 van het DLB bepaalt:

"De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:

1° de vergaderingen waarvoor presentiegeld wordt verleend, het bedrag van het presentiegeld en de nadere regels voor de eventuele terugbetaling van specifieke kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat van gemeenteraadslid of lid van het college van burgemeester en schepenen;

2° de wijze van verzending van de oproeping en de terbeschikkingstelling van het dossier aan de gemeenteraadsleden, alsook de wijze waarop de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden, aan de raadsleden die erom verzoeken, technische inlichtingen verstrekken over die stukken;

3° de wijze waarop de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar worden gemaakt;

4° de voorwaarden voor het inzagerecht en het recht van afschrift voor gemeenteraadsleden en de voorwaarden voor het bezoekrecht aan de instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert;

5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen;

6° de wijze van notulering en de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden;

7° de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de commissies en de fracties;

8° de wijze waarop en de persoon door wie de stukken van de gemeente, vermeld in artikel 279, worden ondertekend;

9° de nadere voorwaarden waaronder het recht om verzoekschriften in te dienen, wordt uitgeoefend, en de wijze waarop de verzoekschriften worden behandeld;

10° de wijze van het ter kennis brengen van de beslissingen, vermeld in artikel 50, vijfde lid.

 

De gemeenteraad kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen."

 

Het huishoudelijk reglement van de raad van begin 2019 was wegens gewijzigde feitelijkheden en inzichten en (praktische) noden (zoals bvb. de corona-toestand aantoonde) toe aan grondige evaluatie.

 

De wijzigingen betreffen een aantal technische, terminologische en praktische aanpassingen (o.m. inschrijving digitale en hybride zittingen, bijlagen besloten zittingen, stroomlijning/timing tussenkomsten, systematiek schriftelijke, mondelinge, dringende actualiteitsvragen, inspraakbijlage burgerparticipatie).

 

Deze beslissing komt tegemoet aan de beslissing van de raad van 21 maart 2019 tot evaluatie van de oorspronkelijke versie van het reglement.

 

Deze nieuwe en grondig herwerkte versie van het huishoudelijk reglement werd voorbereid in een werkgroep bestaande uit de voorzitter van de raad, de fractieleiders en de administratie, die diverse malen vergaderde over deze aangelegenheid in de door de corona-toestand uitgelopen periode van augustus 2019 tot en met februari 2021.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Tekst met aanduiding verschillen

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt met toepassing van artikel 38 van het DLB de aangepaste versie van haar huishoudelijk reglement vast, luidende als volgt:

 

Huishoudelijk reglement voor de gemeenteraad van Tielt-Winge (versie 17.06.2021)

 

BIJEENROEPING

 

Art. 1, §1.

De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.

De gemeenteraad vergadert in de regel één keer per maand, behalve in juli en augustus.

De vergaderingen gaan door op de derde donderdag van de maand om 19.30 u in de raadzaal van het gemeentehuis. Indien deze donderdag samenvalt met een wettelijke feestdag, vergadert de raad op de daarop volgende donderdag.

De gemeenteraad kan afwijken van deze vergaderdata bij expliciete, voorafgaande beslissing.

De raadsvoorzitter kan, zo bijzondere omstandigheden daartoe noodzaken, de gemeenteraad samen roepen op een andere locatie die deel uitmaakt van de infrastructuur van het lokaal bestuur.

Met behoud van de toepassing van artikel 134, §1 en artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet, kan de raadsvoorzitter eveneens, zo bijzondere omstandigheden daartoe noodzaken, de gemeenteraad samen roepen met de mogelijkheid om digitaal (audiovisueel) deel te nemen aan het overleg, al dan niet in combinatie met een fysieke bijeenkomst van (een deel van) de raadsleden. De raadsvoorzitter kan de stemming digitaal laten verlopen. De raadsleden die digitaal deelnemen, moeten via het digitaal platform op een gelijkwaardige manier als de raadsleden die fysiek aanwezig zijn, mee kunnen debatteren, beraadslagen en stemmen.

 

§2.

De raadsvoorzitter beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op.

De raadsvoorzitter kan de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn bijeenroepen door een gezamenlijke oproeping met als bedoeling de vergaderingen aansluitend te laten doorgaan. Hierbij stelt de raadsvoorzitter voor beide raden duidelijk onderscheiden agenda’s op.

In functie van noodwendigheden kan de raad voor maatschappelijk welzijn de gemeenteraad ook voorafgaan.

 

§3.

De oproeping wordt op digitale en beveiligde wijze verzonden. De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden digitaal ter beschikking gesteld via de notuleringstoepassing.

 

§4. 

De raadsvoorzitter moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van:

1° een derde van de zittinghebbende leden;

2° een vijfde van de zittinghebbende leden als zes weken na de datum van de vorige gemeenteraad nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus;

3° het college van burgemeester en schepenen;

4° de burgemeester als het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester.

In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing, en de datum en het uur van de beoogde vergadering. De algemeen directeur bezorgt vervolgens de voorstellen aan de raadsvoorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de raadsvoorzitter de oproepingstermijnen bepaald in art. 2 van dit reglement, kan nakomen.

De raadsvoorzitter roept de vergadering bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda.

 

Art. 2, §1.

De oproeping (of gezamenlijke oproeping) wordt tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering bezorgd aan de gemeenteraadsleden.

In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.

 

§2. 

De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

Een gezamenlijke oproeping bevat duidelijk onderscheiden agenda’s voor de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Art. 3, §1.

Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de raadsvoorzitter. Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen, noch het college als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.

 

§2.

De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de raadsvoorzitter onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.

 

OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING

 

Art. 4, §1.

De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar.

 

§2.

De vergadering is niet openbaar als:

1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de raadsvoorzitter de behandeling in besloten vergadering;

2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

De vergaderingen over de beleidsrapporten (het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.

 

Art. 5.

De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

Bij een gezamenlijke oproeping opent de raadsvoorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij hij/zij de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de raadsvoorzitter de raad voor maatschappelijk welzijn waarna de agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn volledig afgewerkt wordt. Na het sluiten van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn, opent de raadsvoorzitter het besloten deel van de gemeenteraad.

Als tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de gemeenteraad, enkel met dit doel, worden onderbroken.

Als tijdens de besloten vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken.

 

Art. 6.

De gemeenteraadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

 

INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN EN PUBLIEK 

 

Art. 7.

Plaats, dag en uur van de gemeenteraadsvergadering en de agenda worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de webstek van de gemeente. Dit gebeurt uiterlijk acht dagen voor de vergadering.

Indien raadsleden punten aan agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat deze is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat deze is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

 

Art. 8.

De beslissingen van de gemeenteraad worden door de burgemeester bekendgemaakt op de webstek van de gemeente zoals bepaald in art. 285 tot 287 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Art. 9, §1.

De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden digitaal ter beschikking gesteld via de notuleringstoepassing. De dossiers liggen eveneens tijdens de kantooruren (en na afspraak met de bevoegde dienst) ter inzage van de raadsleden bij de bevoegde dienst.

In afwijking van vorig lid worden de dossiers en bijlagen bij de agendapunten van een besloten zitting niet verspreid en niet ter beschikking gesteld via de notuleringstoepassing. Ze blijven wel ter inzage van de raadsleden bij de algemeen directeur (of de door hem aangeduide dienst) en kunnen daar - na afspraak -  geraadpleegd worden.

 

§2.

Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening, worden op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop het ontwerp besproken wordt aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd.

Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.

Deze stukken worden digitaal ter beschikking gesteld via de notuleringstoepassing. De dossiers liggen eveneens tijdens de kantooruren (en na afspraak met de financiële dienst) ter inzage van de raadsleden op de financiële dienst.

 

§3.

Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de gemeenteraad.

Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

De raadsleden richten hun verzoek mondeling of schriftelijk aan de algemeen directeur.

Op een schriftelijk vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het raadslid een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt tijdens de kantooruren tenzij anders wordt overeengekomen.

 

Art. 10, §1.

De gemeenteraadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van de gemeente betreffen.

 

§2.

De notulen van het college van burgemeester en schepenen worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, verstuurd aan de gemeenteraadsleden. Deze worden digitaal ter beschikking gesteld via de notuleringstoepassing. De raadsleden worden hiervan per email op de hoogte gebracht.

 

§3.

De briefwisseling gericht aan de raadsvoorzitter en die bestemd is voor de gemeenteraad, wordt meegedeeld aan de gemeenteraadsleden. Verzoekschriften aan de gemeenteraad worden behandeld overeenkomstig artikel A1 van de bijlage aan dit reglement (o.a. verzoekschriften worden gericht aan het college van burgemeester en schepenen).

 

§4.

Alle andere documenten en dossiers dan die bedoeld in art. 9 en art. 10, §2 tot §3, die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, kunnen door de raadsleden ter plaatse geraadpleegd worden tijdens de kantooruren mits voorafgaande vraag aan de algemeen directeur.

Om de algemeen directeur in de mogelijkheid te stellen te onderzoeken of de gevraagde stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, delen de raadsleden aan de algemeen directeur schriftelijk mee welke documenten zij wensen te raadplegen.

Aan de raadsleden wordt uiterlijk binnen acht werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien.

 

§5.

De gemeenteraadsleden kunnen een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten. De vergoeding die eventueel wordt gevraagd voor het afschrift, mag in geen geval meer bedragen dan de kostprijs.

De raadsleden doen hun aanvraag tot het verstrekken van een afschrift via voorafgaande schriftelijke vraag (inclusief e-mail) aan de algemeen directeur.

 

§6.

De gemeenteraadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert te bezoeken.

Om de algemeen directeur in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en welk uur.

Tijdens het bezoek van een gemeentelijke inrichting mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.

 

Art. 11.

De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge vragen van actuele aard, vragen om uitleg alsook schriftelijke vragen te stellen.

Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord, behoudens gevallen van overmacht.

Raadsleden die een vraag om uitleg willen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, bezorgen hun toegelichte vraag om uitleg uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering schriftelijk aan de algemeen directeur, die de vragen bezorgt aan de raadsvoorzitter en het college van burgemeester en schepenen. Vragen om uitleg worden vooraan op de agenda van de gemeenteraad geplaatst. Vragen om uitleg over hetzelfde onderwerp worden samengevoegd. Vragen om uitleg over een aangelegenheid van bovenlokaal belang zijn onontvankelijk.

Vragen om uitleg over onderwerpen die voorkomen op de agenda van de gemeenteraad kunnen niet afzonderlijk worden geagendeerd als mondelinge vraag. Deze vragen kunnen worden gesteld tijdens de bespreking van het punt in de gemeenteraad.

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering van de gemeenteraad kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen van actuele aard over gemeentelijke aangelegenheden. Raadsleden die een mondelinge vraag van actuele aard willen stellen, geven de raadsvoorzitter en het college van burgemeester en schepenen kennis van het onderwerp ervan uiterlijk om 15 uur van de tweede werkdag, voorafgaand aan de dag van de gemeenteraad. Op de mondelinge vragen van actuele aard wordt indien mogelijk op de gemeenteraad zelf geantwoord of ten laatste tijdens de volgende zitting. Hetzelfde recht komt toe aan de raadsleden die geen lid zijn van een fractie.

Als er meerdere soortgelijke mondelinge vragen van actuele aard worden ingediend, kan de raadsvoorzitter aan de gemeenteraad voorleggen om de vragen als actualiteitendebat op de agenda van de gemeenteraad bij hoogdringendheid toe te voegen. Daartoe kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de hoogdringendheid worden in de notulen vermeld.

De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen voor te stellen een themadebat te organiseren. Het voorstel moet worden toegelicht en wordt schriftelijk overgemaakt aan de algemeen directeur en het college van burgemeester en schepenen. Het college van burgemeester en schepenen beslist over het voorstel en deelt het desgevallend mee aan de raadsvoorzitter om het op de agenda van de erop volgende gemeenteraad te plaatsen met dien verstande dat per zittingsjaar slechts twee themadebatten kunnen worden gehouden. 

 

QUORUM

 

Art. 12.

Vooraleer aan de vergadering van de gemeenteraad deel te nemen, tekenen de leden de aanwezigheidslijst. De namen van de leden die deze lijst tekenden, worden in de notulen vermeld als aanwezig.

 

Art. 13, §1.

De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende leden van de gemeenteraad aanwezig is.

Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de raadsvoorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan. Hiervan wordt melding gemaakt in de notulen.

 

§2.

De gemeenteraad kan echter, als deze eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur overgenomen.

 

WIJZE VAN VERGADEREN

 

Art. 14, §1.

De raadsvoorzitter zit de vergaderingen van de gemeenteraad voor, en opent en sluit de vergaderingen.

Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de raadsvoorzitter de vergadering voor geopend.

 

§2.

Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het decreet over het lokaal bestuur of in andere wetgeving. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en /of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de raadsvoorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

 

Art. 15, §1.

De raadsvoorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

De gemeenteraad vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij de raad er anders over beslist.

 

§2.

Een punt dat niet op de agenda van de gemeenteraad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

 

Art. 16, §1.

Nadat het agendapunt desgevallend werd toegelicht, geeft de raadsvoorzitter het woord aan elke fractie volgens een voorafgaand bepaalde beurtrol.

 

§2.

Indien de gemeenteraad deskundigen wenst te horen, bepaalt de raadsvoorzitter wanneer ze aan het woord komen.

De raadsvoorzitter kan aan de algemeen directeur of een door hem gemandateerde die aanwezig is op de zitting, vragen om toelichtingen te geven.

 

Art. 17.

Het woord kan door de raadsvoorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking aldus wordt geschorst :

1° om te vragen dat men niet zal besluiten;

2° om de verdaging te vragen;

3° om een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie;

4° om voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou behandeld worden;

5° om te eisen dat het voorwerp van de beslissing concreet zou omschreven worden;

6° om naar het reglement te verwijzen.

 

Art. 18.

De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd.

 

Art. 19.

Niemand mag onderbroken worden wanneer hij/zij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

Als een gemeenteraadslid, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de raadsvoorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de raadsvoorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de raadsvoorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de raadsvoorzitter.

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

Het uitweiden over aangelegenheden die behoren behandeld te worden tijdens de besloten zitting worden geacht in strijd te zijn met de orde van de openbare zitting.

 

Art. 20, §1.

De raadsvoorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering.

Van de handelingen die hij/zij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.

Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de raadsvoorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de raadsvoorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

 

§2.

De raadsvoorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

De raadsvoorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.

 

Art. 21.

Tenzij de raadsvoorzitter uitdrukkelijk een verlenging toestaat, is de maximumspreektijd, te starten na de toelichting door bevoegd schepen of burgemeester:

a) bij een bespreking over een punt op de agenda

1° 10 minuten per fractie;

2° 10 minuten per raadslid die geen lid is van een fractie;

b) bij een actuele vraag: 3 minuten voor de vraagsteller, zowel bij het stellen van de vraag als bij de repliek.

c) in een thema- of actualiteitendebat

1° 10 minuten per fractie;

2° 10 minuten per raadslid die geen lid is van een fractie;

De raadsvoorzitter mag de fractie of het raadslid dat de maximumspreektijd overschrijdt het woord ontnemen.

 

Art. 22, §1.

Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de raadsvoorzitter aan dat hij/zij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij/zij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

 

§2.

Het gemeenteraadslid moet zich focussen op een actieve, een mandaatwaardige en respectvolle deelname aan de vergadering, wat inhoudt dat het gemeenteraadslid zich niet laat afleiden door de technologische snufjes. Dit houdt o.m. in dat tijdens de vergadering de mobiele telefoon wordt stilgezet, dat oproepen enkel in geval van overmacht worden beantwoord, dat er geen foto’s door raadsleden van anderen worden genomen en dat er geen facebook-, twitter- of andere sociale media-accounts worden bijgewerkt tijdens de zitting.

 

Art. 23.

Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij/zij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de raadsvoorzitter de bespreking.

 

WIJZE VAN STEMMEN

 

Art. 24, §1.

Voor elke stemming in de gemeenteraad omschrijft de raadsvoorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

 

§2.

De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

 

Art. 25, §1.

De gemeenteraad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.

Nadat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

 

§2.

De gemeenteraad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.

In afwijking daarvan kan elk gemeenteraadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij/zij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport.  In dat geval mag de gemeenteraad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de raad voor maatschappelijk welzijn voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de raad voor maatschappelijk welzijn het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

 

Art. 26, §1.

De leden van de gemeenteraad stemmen niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in § 3.

 

§2.

Er zijn drie mogelijke werkwijzen van stemmen:

1° de mondelinge stemming;

2° de geheime stemming;

3° de elektronisch uitgebrachte naamstemming.

 

§3.

Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:

1° de vervallenverklaring van het mandaat van gemeenteraadslid en van schepen;

2° het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

3° individuele personeelszaken.

 

Art. 27.

De mondelinge stemming geschiedt door, elk raadslid ‘ja’, ‘neen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken. Zij doen dat (met uitzondering van de raadsvoorzitter) in volgorde van de plaats in de vergaderzaal.

 

Art. 28.

De raadsvoorzitter stemt als laatste, behalve bij geheime stemming.

Wanneer er na de stem van de raadsvoorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn, dan is er staking van stemmen en is het voorstel verworpen (behalve in de gevallen van art. 31 van dit reglement). De stem van de raadsvoorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen.

 

Art. 29.

Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt een potlood ter beschikking gesteld.

De raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembrief.

Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de raadsvoorzitter en de jongste twee raadsleden waarvan minstens één behorende tot een partij die niet zetelt in het college. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

 

Art. 30.

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Art. 31.

Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG

 

Art. 32, §1.

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk raadslid of hij/zij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield. 

 

§2.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden.

Van zodra het lokaal bestuur beschikt over een passend audio(visueel)-opnamesysteem, zal het zittingsverslag vervangen worden door een integrale audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting.

Een raadslid kan vragen om in het schriftelijk zittingsverslag (zolang dit van toepassing is) de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen. Dergelijk zittingsverslag vormt geen uitgebreid verslag en geeft enkel de essentie weer van de tussenkomsten. Het raadslid dat zijn tussenkomst wil vermeld zien in het schriftelijk zittingsverslag bezorgt aan de algemeen directeur voor aanvang van de zitting, of uiterlijk de tweede werkdag volgend op de vergadering, de digitale versie van zijn tussenkomst aan de algemeen directeur.

 

§3.

Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld of opname gemaakt.

 

Art. 33, §1.

De notulen en het schriftelijk zittingsverslag (zolang dit van toepassing is) van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§2.

De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering digitaal ter beschikking via de notuleringstoepassing.

 

§3.

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het schriftelijk zittingsverslag (zolang dit van toepassing is) van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het schriftelijk zittingsverslag in die zin aangepast.

Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen en het schriftelijk zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de raadsvoorzitter en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

§4.

Zo dikwijls de gemeenteraad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige raadsleden ondertekend.

 

Art. 34, §1.

De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de algemeen directeur overeenkomstig artikel 279 en 281 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§2.

De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279, §1 tot §3 en §5 van het decreet over het lokaal bestuur, worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de algemeen directeur. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform artikel 280 en artikel 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§3.

De ondertekening van akten en documenten van de gemeente kan gebeuren via elektronische handtekening overeenkomstig de bepalingen van artikel 276 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

FRACTIES

 

Art. 35, §1.

Het gemeenteraadslid of de gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie.

De gemeenteraad kan autonoom beslissen over de materiële en logistieke ondersteuning van de in de gemeenteraad zetelende fracties. De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de praktische uitwerking van deze fractieondersteuning.

 

§2.

Het gemeenteraadslid dat zijn oorspronkelijke fractie wil verlaten, deelt dit schriftelijk mee aan de raadsvoorzitter. De gemeenteraad neemt hiervan kennis in de eerstvolgende vergadering.

 

RAADSCOMMISSIE

 

Art. 36.

Door de gemeenteraad kan steeds, naar gelang de noden, beslist worden om ad hoc en tijdelijk een bijzondere gemeenteraadscommissie te installeren voor een bepaalde opdracht of ‘project’ (bv. als deontologische commissie).

 

VERGOEDINGEN RAADSLEDEN

 

Art. 37, §1.

Aan de gemeenteraadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor de vergaderingen van de gemeenteraad (al dan niet geheel of gedeeltelijk bijgewoond) waarop zij aanwezig zijn.

 

§2.

Het presentiegeld bedraagt 180 euro voor de vergaderingen van de gemeenteraad.

Het recht om een dubbel presentiegeld toe te kennen aan de raadsvoorzitter komt toe aan de gemeenteraad.

De raadsvoorzitter kan een dubbel presentiegeld ontvangen voor de vergaderingen van de gemeenteraad die hij/zij voorzit.

 

Art. 38, §1.

Gemeenteraadsleden kunnen de kosten van studiedagen of vormingscursussen, terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover studiedagen of vormingscursussen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken.

De terugvorderbare kosten mogen niet buitensporig zijn en moeten vergelijkbaar zijn met deze van vormingsinitiatieven voor gemeente- en OCMW-personeel. Ze betreffen in principe enkel vorming of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.

De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur.

 

§2.

Jaarlijks wordt een overzicht gemaakt van de terugbetaling van de kosten van de mandatarissen. Dat document is openbaar.

 

§3.

De gemeente sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de gemeenteraadsleden. De gemeente sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de gemeenteraadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt.

 

INSPRAAK EN PARTICIPATIE

 

Art. 39.

Overeenkomstig artikel 304 van het decreet over het lokaal bestuur voert de gemeenteraad een beleid op het vlak van betrokkenheid en inspraak van de burger of de doelgroep met inbegrip van een regeling over het recht van de inwoner om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten. De nadere voorwaarden van dit beleid worden opgenomen als bijlage bij dit huishoudelijk reglement en maken er integraal deel van uit. 

 

Bijlage aan het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

Beleid inzake inspraak en participatie van de burger

 

A.  Inspraak, voorstellen van burgers en verzoekschriften aan de organen van het lokaal bestuur

 

Artikel 1. Indienen van een verzoekschrift bij de organen van het lokaal bestuur

 

§1. De gemeenteraad voert een beleid op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen, met inbegrip van een regeling over het recht om verzoekschriften in te dienen bij de organen van het lokaal bestuur.

 

§2. Iedereen heeft het recht om verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk in te dienen.

 

§3. De verzoekschriften worden aan het college van burgemeester en schepenen gericht.

§4. Het verzoekschrift wordt per aangetekende brief en/of tegen ontvangstbewijs ingediend met een formulier, dat het lokaal bestuur ter beschikking stelt.

§5. Uit de tekst van het verzoekschrift moet het voorstel en/of de vraag duidelijk blijken en over welk orgaan het handelt. De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de burgemeester, de algemeen directeur en de financieel directeur.

§6. Verzoekschriften die over een onderwerp handelen die niet tot de bevoegdheid van het lokaal bestuur Tielt-Winge behoort, zijn onontvankelijk. Een schriftelijke vraag wordt bovendien niet als verzoekschrift beschouwd als:

1° de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2° het een loutere mening is en geen concreet verzoek;

3° als de vraag anoniem, zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;

4° het taalgebruik beledigend is.

5° het informatieve stukken van zuiver commercieel van aard zijn.

 

§7. Het college van burgemeester en schepenen doet deze beoordeling. Het college kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

 

Artikel 2. Behandeling van een verzoekschrift ingediend bij een orgaan van het lokaal bestuur

 

§1. De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

§2. Het betrokken orgaan verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

 

Artikel 3. Indienen van een voorstel of een vraag op de agenda van de gemeenteraad

 

§1. De gemeenteraad voert een beleid op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen, met inbegrip van een regeling over het recht van de inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten.

 

§2. Iedere inwoner heeft het recht om voorstellen of vragen, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk in te dienen.

 

§3. De voorstellen of vragen moeten worden gesteund door ten minste 2% van het aantal inwoners ouder dan 16 jaar.

 

§4. De voorstellen of vragen worden aan het college van burgemeester en schepenen gericht. Uit de tekst moet het voorstel en/of de vraag duidelijk blijken.

 

§5. De voorstellen of vragen worden per aangetekende brief en/of tegen ontvangstbewijs ingediend met een formulier, dat het lokaal bestuur ter beschikking stelt.

 

§6. Een voorstel of een vraag die over een onderwerp handelt die niet tot de bevoegdheid van het lokaal bestuur Tielt-Winge behoort, is onontvankelijk. Een voorstel of vraag wordt bovendien als onontvankelijk beschouwd als:

1° het voorstel of de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2° het een loutere mening is en geen concreet voorstel of vraag;

3° als het voorstel of de vraag anoniem, zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;

4° het taalgebruik beledigend is.

5° het informatieve stukken van zuiver commercieel van aard zijn.

Het college van burgemeester en schepenen doet deze beoordeling. Het college van burgemeester en schepenen kan de indiener om een nieuw geformuleerd voorstel of vraag verzoeken dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

 

§7. Is het voorstel of de vraag ontvankelijk bevonden, dan plaatst het college van burgemeester en schepenen het ontvankelijk verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad, indien het minstens 20 dagen voor de vergadering werd ontvangen.

Het verzoekschrift wordt behandeld als laatste agendapunt van openbare zitting, tenzij de gemeenteraad op grond van wettelijke redenen (bijvoorbeeld de bescherming van de persoonlijke levenssfeer) anders beslist.

 

§8. De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar een orgaan verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken tegen de eerstvolgende gemeenteraad.

 

Artikel 4.  De organisatie van raden en overlegstructuren

 

§1. De gemeenteraad voert een beleid op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen, met inbegrip van een regeling over de organisatie van raden en overlegstructuren.

 

§2. Onder voorbehoud van de wettelijke en decretale bepalingen die op dit gebied gelden, kan alleen de gemeenteraad overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het lokaal bestuur te adviseren.

Ten hoogste twee derde van de leden van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid, is van hetzelfde geslacht. Als dat niet het geval is, kan niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht.

Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid.

 

Artikel 5. Andere initiatieven nemen om de inspraak van de burgers te bevorderen

 

§1. De gemeenteraad kan ook andere initiatieven nemen om de inspraak van de burgers te bevorderen.

 

§2. De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan deze inspraak.

 

§3. Het college van burgemeester en schepenen kan, onder de voorwaarden die de gemeenteraad vaststelt, het beheer van budgetten voor de realisatie van bepaalde acties of projecten toevertrouwen aan wijkcomités en burgerinitiatieven. Het decreet over het lokaal bestuur regelt alle modaliteiten in titel 6 over participatie van de burger, hoofdstuk 2 over inspraak, voorstellen van burgers en verzoekschriften aan de organen van het lokaal bestuur.

 

B. Gemeentelijke volksraadpleging

 

§1. De gemeenteraad kan beslissen om de inwoners te raadplegen over de aangelegenheden van gemeentelijk belang, waarmee wordt beoogd om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

 

§2. De gemeenteraad organiseert een volksraadpleging als de inwoners van de gemeente daartoe een verzoek hebben ingediend.

Het initiatief dat uitgaat van de inwoners moet worden gesteund door ten minste 20% van de inwoners in gemeenten met minder dan 15.000 inwoners.

 

§3. Het decreet over het lokaal bestuur regelt alle modaliteiten in titel 6 over participatie van de burger, hoofdstuk 3 over de gemeentelijke volksraadpleging.

 

C. Klachtenbehandeling

 

De gemeenteraad stelt bij afzonderlijk reglement het systeem voor klachtenbehandeling vast.

 

 

Artikel 2

Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en treedt in werking volgens artikel 288 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

De huishoudelijk reglement, zoals vastgesteld bij raadsbeslissing van 21 maart 2019, en zoals aangepast op 17 september 2020, wordt opgeheven door deze beslissing op datum van inwerkingtreding van dit besluit.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur." "

Vaststelling aangepaste versie huishoudelijk reglement van de raad.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Kennisneming terugkoppeling risicoanalyse psychosociale aspecten

Motivering

 

Feiten en context

Terugkoppeling resultaten van de afgenomen enquête voor het personeel rond psychosociale aspecten in december 2020.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Raadsbeslissing van 20 mei 2021 kennisneming globaal preventieplan en actieplan voor het lokaal bestuur Tielt-Winge 2020-2025

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Op 18 februari 2021 heeft Idewe een toelichting gegeven in verband met de resultaten van de ingevulde vragenlijst in functie van de risicoanalyse psychosociale aspecten (RAPS).

Op 31 maart 2021 werden de resultaten van de RAPS voorgelegd aan het MAT en het college van burgemeester en schepenen.

Samen met de afdelingshoofden zal er werk gemaakt worden van de knelpunten en wordt er een veranderingsplan opgemaakt.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Samenvatting RAPS.

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de risicoanalyse psychosociale aspecten. " "

Kennisname risicoanalyse psychosociale aspecten.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Collectieve hospitalisatieverzekering - aansluiting kaderovereenkomst

Motivering

 

Feiten en context

De Federale Pensioendienst - Gemeenschappelijke Sociale Dienst biedt de provinciale en plaatselijke besturen sinds 18 maart 2016 een kaderovereenkomst aan inzake collectieve hospitalisatie. Deze opdracht werd in 2017 gegund aan AG Insurance, voor een periode van 4 jaar.

 

Deze gunning loopt af op 31 december 2021, hierdoor moet de federale pensioendienst - Gemeenschappelijke Sociale Dienst nu weten of wij opnieuw willen deelnemen en dus aangesloten blijven bij de kaderovereenkomst van de Federale Pensioendienst - Gemeenschappelijke Sociale Dienst.

 

Juridische gronden

         Bestuursdecreet van 7 december 2018.

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

         Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

         Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

         Koninklijk Besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

         Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

 

Adviezen

Positief advies van het college van burgemeester en schepenen van 16 februari 2021

 

Argumentatie

Wij beschikken sinds 18 maart 2016 over de kaderovereenkomst inzake collectieve hopsitalisatie aangeboden door de Federale Pensioendienst - Gemeenschappelijke Sociale Dienst. Deze gunning verloopt op 31 december 2021, De Federale Pensioendienst vraagt of wij opnieuw willen intekenen en dus aangesloten blijven bij de collectieve hospitalisatie.

De uitvoering van de nieuwe opdracht zal ingaan op 1 januari 2022 en aflopen op 31 december 2025, dus voor een duur van 4 jaar.

De Federale Pensioendienst - Gemeenschappelijke Sociale dienst heeft een basispolis opgesteld waarvan niet mag worden afgeweken door de inschrijvers. De prijs zal het gunningscriterium zijn.

De verzekeraar waaraan de opdracht zal worden gegund, zal gehouden zijn om de dossiers over te nemen die op basis van de huidige collectieve hospitalisatieverzekering werden geopend en de continuïteit van de garanties te verzekeren waarvan de hoofdverzekerden en nevenverzekerden genieten naar aanleiding van een hospitalisatie, een ziekte of een aandoening die zich heeft voorgedaan vóór 1 januari 2022 en die gedekt wordt op basis van de huidige collectieve polis.

De dekking is praktisch identiek aan diegene die momenteel wordt aangeboden, maar de Federale Pensioendienst heeft een paar wijzigingen aangebracht, rekening houdende met de evolutie van de wetgeving en de verzekeringsmarkten, evenals de impact van deze aanpassingen op het bedrag van de premies.

Deze voornaamste aanpassingen zijn:

         De leeftijdscategorie "50 tot 64 jaar" werd uitgebreid naar 66 jaar zodat alle actieve personeelsleden vanaf 2024 hieronder zouden vallen. De categorie "70 jaar en ouder" werd dientengevolge vervangen door "67 jaar en ouder".

         De franchise wordt naar € 250  verhoogd (enkel) voor de uitgebreide formule, wat een positieve impact zal hebben op de prijs van de uitgebreide formule.

         Medische kosten en kosten voor geneeskundige verzorging in een revalidatiecentrum zijn mee opgenomen in de basispolis.

         De terugbetaling van kosten waarvoor geen wettelijke tussenkomst wordt toegekend bedraagt

€ 3 000 per verzekerde per kalenderjaar in de basispolis momenteel is dit € 2000.

         De tussenkomst voor de kosten van een verblijf van een donor is beperkt tot € 2 000 in de basispolis momenteel bedraagt dit € 1500.

         In geval van hospitalisatie naar aanleiding van een psychische, psychiatrische of mentale aandoening, wordt de tussenkomst per verzekerde verworven gedurende een al dan niet ononderbroken periode van 36 maanden die begint op de eerste dag die recht geeft op een wettelijke tussenkomst momenteel bedraagt dit nog 24 maanden.

         De tussenkomst voor kraamhulp wordt toegekend gedurende ten hoogste twaalf dagen en tot € 620 momenteel is dit ten hoogste € 500.

         Extra opgenomen in de basispolis: Een tussenkomst van 50% in de kosten tot € 1250 per persoon en per kalenderjaar voor homeopathische behandelingen, acupunctuur, osteopathie en chiropraxie uitgevoerd door een erkende specialist voor die behandelingen als er geen wettelijke tussenkomst wordt voorzien voor deze prestaties (enkel van toepassing voor ernstige ziekten).

         Vruchtbaarheidsbehandelingen: IVF, ICSI en IUI zijn mee opgenomen in de basispolis: de tussenkomst in de kosten voor de behandelingen wordt toegekend tot € 500 per behandeling, met een maximum van 6 behandelingen, voor zover beide partners tenminste 12 maanden aangesloten zijn bij de uitgebreide formule. momenteel bedraagt dit 24 maanden.

 

Financiële gevolgen

De nodige budgetten (vermoedelijk 6043,60 euro) zullen voorzien worden in de budgetten van 2022 op rekeningnummer 011200/62210000 voor statutaire personeelsleden en 011200/62220000 voor contractuele personeelsleden.

 

Bijlagen

Brief van Federale Pensioendienst in verband met collectieve hospitalisatieverzekering - overheidsopdracht

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad heeft de intentie om mee in te stappen in de nieuwe kaderovereenkomst collectieve hospitalisatie van GDS-V en wenst hierbij aangesloten te blijven van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2025 (bekrachtiging collegebeslissing van 16 februari 2021).

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan GSD-V.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

Collectieve hospitalisatieverzekering - 20210617

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Reglement animatoren grabbel- en swappas

Motivering

 

Feiten en context

Voor de organisatie van de grabbelpas en de swappas worden er animatoren aangesteld. Het bepalen van de vergoedingen wordt geregeld in een animatorenreglement.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

Jeugdraad 10/2/2021

 

Argumentatie

Er moet een aanpassing gebeuren aan het animatorenreglement voor de grabbel- en swappas, dit om meerdere jongeren aan te trekken als animator. Door corona hebben veel jongeren geen cursus kunnen volgen en daardoor is het moeilijker om monitoren te vinden. Het reglement is zo opgesteld dat we het volgen van een cursus zeker blijven aanmoedigen maar het is geen verplichting meer. Ervaring kan soms beter zijn dan het volgen van een cursus.

 

Door het werken in bubbels moeten er ook meer monitoren ingezet worden. Dankzij deze aanpassing gaat dit gemakkelijker verlopen. Kwaliteit blijft natuurlijk belangrijk. De dienst waakt hierover.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde uitgaven

Beschikbaar budget op datum van 3 maart 2021

2021

62050100 / 075000

€ 5.000 incl. btw

€ 5.000

 

Bijlagen

                     Reglement animatoren grabbel- en swappas

                     Verslag jeugdraad

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

§1. De gemeenteraad keurt het animatorenreglement voor de grabbel- en swappas goed. 

 

§2. Het reglement luidt als volgt :

 

ANIMATORENREGLEMENT SPEELPLEIN / GRABBELPAS / SWAPPAS LOKAAL BESTUUR TIELT-WINGE (versie 17.06.2021)

 

ARTIKEL 1

Voor de organisatie van speelplein, grabbelpas en swappas wordt het College van burgemeester en schepenen gemachtigd om animatoren, stagiaires, hulpanimatoren en hoofdanimatoren aan te stellen als begeleiders.

 

ARTIKEL 2

Per week worden er animatoren, stagiaires en hoofdanimatoren aangesteld, afhankelijk van het aantal deelnemers. Eventueel kunnen er extra hulpanimatoren worden ingeschakeld, naargelang de activiteiten en de behoeften. Alle begeleiders worden beschouwd als vrijwilligers en ontvangen afhankelijk van hun functie een vrijwilligersvergoeding. De jeugddienst kan te allen tijde animatoren weigeren.

 

ARTIKEL 3 – Hulpanimatoren

Hulpanimatoren helpen de animatoren met de begeleiding van de activiteiten. Deze personen zullen nooit alleen activiteiten begeleiden met een groep kinderen, maar zijn altijd vergezeld van een (hoofd)animator. Hulpanimatoren kunnen zich engageren per dag en krijgen geen onkostenvergoeding.

 

De hulpanimatoren voldoen aan volgende voorwaarden:

• Minstens 16 jaar worden in het desbetreffende werkjaar.

• Kinderen mee begeleiden

• Gratis kracht (mag niet uitgebuit worden)

• Geen verplichting tot mee opruimen

• Dagelijks ’s morgens toelichting

 

ARTIKEL 4 – Stagiaires Animatoren zonder attest of diploma

Stagiaires animatoren bereiden mee de activiteiten voor, begeleiden mee de activiteiten met de kinderen en nemen deel aan de evaluatie. Zij engageren zich voor minstens één à twee weken (kan per dag maar moeten in totaal één à twee weken aanwezig zijn) en voldoen aan volgende voorwaarden:

• Minstens 16 jaar worden in het desbetreffende werkjaar.

• Worden dagelijks geëvalueerd

De vrijwilligersvergoeding voor stagiaires wordt vastgelegd op 10,00 EUR per dag.

 

ARTIKEL 5 – Stagiaires Animatoren met attest of diploma

Stagiaires animatoren bereiden mee de activiteiten voor, begeleiden mee de activiteiten met de kinderen en nemen deel aan de evaluatie. Zij engageren zich voor minstens één à twee weken (kan per dag maar moeten in totaal één à twee weken aanwezig zijn) en voldoen aan volgende voorwaarden:

• Minstens 16 jaar worden in het desbetreffende werkjaar.

• Moeten een cursus gevolgd hebben binnen het jeugd of sportwerk of een sport of pedagogische opleiding volgen.

• Worden dagelijks geëvalueerd

De vrijwilligersvergoeding voor stagiaires wordt vastgelegd op 13,00 EUR per dag.

 

ARTIKEL 5 bis – Animatoren zonder attest of diploma

Animatoren bereiden de activiteiten voor, begeleiden de activiteiten met de kinderen en nemen deel aan de evaluatie. Deze animatoren kunnen zich engageren per dag en voldoen aan volgende voorwaarden:

• Minstens 17 jaar worden in het desbetreffende werkjaar

• Moeten minstens één jaar ervaring hebben in het jeugd- of sportwerk

• Worden dagelijks geëvalueerd

De vrijwilligersvergoeding voor animatoren wordt vastgelegd op 17,00 EUR per dag.

 

ARTIKEL 6 – Animatoren met attest of diploma

Animatoren bereiden de activiteiten voor, begeleiden de activiteiten met de kinderen en nemen deel aan de evaluatie. Deze animatoren kunnen zich engageren per dag en voldoen aan volgende voorwaarden:

• Minstens 17 jaar worden in het desbetreffende werkjaar.

• Moeten een attest animator in het jeugdwerk of trainersdiploma hebben of een sport of pedagogische opleiding volgen of in het bezit zijn van een sport – of pedagogisch diploma.

• Worden dagelijks geëvalueerd

De vrijwilligersvergoeding voor animatoren wordt vastgelegd op 20,00 EUR per dag.

 

ARTIKEL 7 – Stagiaires Hoofdanimatoren

Stagiaires hoofdanimatoren staan in voor de coördinatie van het speelplein, Grabbelpas en Swappas. Dit gebeurt in samenspraak met de jeugddienst die de hoofdcoördinatie op zich neemt. De stagiaires hoofdanimatoren begeleiden en ondersteunen de animatoren en hulpanimatoren en zijn de gesprekspartner van de ouders. Stagiaires hoofdanimatoren kunnen zich engageren per dag, maar moeten één week aanwezig zijn. De stagiaires hoofdanimatoren voldoen aan volgende voorwaarden:

• Minstens 18 jaar zijn of 18 jaar worden in het desbetreffende jaar op het ogenblik van de begeleiding.

• Minimum 3 jaar ervaring hebben binnen de gemeentelijke vakantiewerking van Tielt-Winge.

• Moeten hiervoor een cursus gevolgd hebben (hoofdanimator in het jeugdwerk) of in het bezit zijn van een sport – of pedagogisch diploma

• Verantwoordelijkheidszin

• Worden geëvalueerd door de hoofanimatoren en de coördinator

De vrijwilligersvergoeding voor stagiaires hoofdanimatoren wordt vastgelegd op 20,00 EUR per dag.

 

ARTIKEL 8 – Hoofdanimatoren

Hoofdanimatoren staan in voor de coördinatie van het speelplein, Grabbelpas en Swappas. Dit gebeurt in samenspraak met de jeugddienst die de hoofdcoördinatie op zich neemt. De hoofdanimatoren begeleiden en ondersteunen de animatoren en hulpanimatoren en zijn de gesprekspartner van de ouders. Hoofdanimatoren kunnen zich engageren per dag. De hoofdanimatoren voldoen aan volgende voorwaarden:

• Minstens 18 jaar zijn op het ogenblik van de begeleiding.

• Minimum 3 jaar ervaring hebben binnen de gemeentelijke vakantiewerking van Tielt-Winge.

• Moeten geslaagd voor de cursus hoofdanimator in het jeugdwerk of in het bezit zijn van een sport – of pedagogisch diploma

• Verantwoordelijkheidszin

• Worden geëvalueerd door de coördinator

De vrijwilligersvergoeding voor hoofdanimatoren wordt vastgelegd op 30,00 EUR per dag.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de praktische uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 en volgende van het Decreet over het lokaal bestuur en treedt  in werking conform artikel  288 van hetzelfde Decreet.

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

Goedkeuring animatorenreglement voor de grabbel- en swappas.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Vaststelling akte opstalrecht padel en bepaling modaliteiten

Motivering

 

Feiten en context

In uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 18 maart 2021 in verband met de aanduiding van de opstalhouder en de opstelling van het compromis moet er een akte worden opgesteld.

 

Juridische gronden

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Het Burgerlijk Wetboek, artikels 1101 en volgende.

        Wet van 10 januari 1824 over het recht van opstal.

        Omzendbrief KB/ABB/2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van erkende erediensten.

        Gemeenteraadsbeslissing van 18 maart 2021 in verband met de aanduiding van de opstalhouder en de opstelling van het compromis.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 27 april 2021 in verband met standpunten rond inhoud akte.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het ontwerp van akte opstalrecht voorziet in alle bepalingen, zoals deze grotendeels reeds vastgelegd werden in het compromis. De akte is een uitgebreider document vermits meer gedetailleerde afspraken opgenomen werden rekening houdend met de in principe lange duurtijd van de toekenning van het zakelijk recht en de bijkomende gegevens waarover het gemeentebestuur intussen beschikt.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Bijlagen

          Ontwerp akte opstalrecht.

          De nodige stukken als bijlagen bij de akte

 

Besluit:

13 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marleen De Vry, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
4 stemmen tegen: Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos en Rudi Meeus.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Frederik Vranken.
Artikel 1

De gemeenteraad keurt het ontwerp en de modaliteiten van de opstalakte, als bijlage bij deze beslissing en er integraal deel van uitmakend, goed en het zakelijk recht neemt een aanvang na vervulling van de opschortende voorwaarden en uiterlijk 50 dagen na het verlijden van de akte.

 

Artikel 2

De burgemeester zal de akte verlijden.

 

Artikel 3

De eerste schepen en de algemeen directeur worden gemachtigd om deze akte te ondertekenen namens het gemeentebestuur.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing zal worden bezorgd aan BV Intikancha.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de desbetreffende bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

Goedkeuring ontwerp akte opstalrecht.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Definitieve vaststelling grafisch plan tot de gedeeltelijke opheffing van de gemeentewegen, gekend als wegen met nummers 76, 77 en 82 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge

Motivering

 

Feiten en context

Het Wingherheydepad is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge als weg nummer 76.

 

Het Motbroekpad is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge als weg nummer 77.

 

Het Klaversveldpad is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge als weg nummer 82.

 

Deze wegen zijn overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge 1,65 meter breed.

 

Het af te schaffen gedeelte van het Wingherheydepad situeert zich tussen Kleerbeekstraat 26 en een zijarm van de Motbroekstraat.

 

Het af te schaffen gedeelte van het Motbroekpad situeert zich tussen Heikenstraat 5, een zijarm van de Motbroekstraat en Wingerstraat 73.

 

Het Klaversveldpad situeert zich tussen Heikenstraat 5 en Kleerbeekstraat 20.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

         Gemeenteraadsbeslissingen van 15 oktober 2020 en 18 februari 2021.

 

Adviezen

Het departement Mobiliteit en Openbare Werken bracht geen advies uit tijdens het openbaar onderzoek, aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

 

De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant bracht geen advies uit tijdens het openbaar onderzoek, aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

 

De Lijn bracht geen advies uit.

 

Argumentatie

Overeenkomstig de plannen zijn deze wegen dwars gelegen over enkele percelen. Deze percelen worden voornamelijk gebruikt voor agrarische doeleinden.

 

Het gebruik van deze percelen zou geoptimaliseerd kunnen worden.

 

Het decreet op de gemeentewegen stelt dat het gemeentebestuur dient te waken over de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau.

- De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 76, zoals vervat in het grafisch plan brengt deze doelstelling van het decreet niet in het gedrang. Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit gedeelte van buurtweg 76 is niet in deze lussen opgenomen.

- Wat betreft buurtweg 77 moet vastgesteld worden dat een gedeelte van deze weg werd afgeschaft in 1919. Deze afschaffing handelt over het gedeelte tussen weg 78 en weg 6 (Heikenstraat). De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 77, zoals vervat in het grafisch plan brengt deze doelstelling van het decreet niet in het gedrang. Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit gedeelte van buurtweg 77 is niet in deze lussen opgenomen.

- Vermits er voldoende andere verbindingen tussen de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat in de onmiddellijke omgeving aanwezig zijn, is buurtweg 82 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge niet opgenomen in de wandellussen.

 

Een andere opgelegde doelstelling is de herwaardering en de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen zowel op recreatief als functioneel vlak. Deze doelstelling wordt evenmin geschonden.

- De verbinding die dit gedeelte van buurtweg 76 uit de Atlas der Buurtwegen tussen de Kleerbeekstraat en de zijarm van de Motbroekstraat is heden onbestaande. De verbinding bewerkstelligt de verbondenheid van de Kleerbeekstraat met de Motbroekstraat. Dezelfde verbinding wordt gemaakt via de Heikenstraat en de Motbroekstraat waardoor de voorliggende afschaffing geen schade toebrengt aan het huidige wegennet. Het gedeelte van buurtweg 76 tussen de Oude Aarschotsebaan, Oude Diestsebaan en de Kleerbeekstraat is wel opgenomen in het netwerk. Deze weg werd enkele jaren geleden opnieuw opengesteld en is opgenomen in het provinciaal wandelnetwerk. Dit weggedeelte moet wel behouden blijven gezien de waarde voor het recreatief net.

- De Kleerbeekstraat (buurtwegen 32 Houwaart en buurtweg 36 Sint-Joris-Winge), de Heikenstraat (buurtweg 41 Sint-Joris-Winge) en buurtweg 43 Sint-Joris-Winge kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker. De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 77 brengt het fijnmazig wegennet niet in het gedrang.

- Buurtweg 82 is ter hoogte van de Kleerbeekstraat bebouwd met landgebouwen (het landgebouw aan de Kleerbeekstraat 20 met bouwjaar 1967). Hiervoor wordt verwezen naar bouwplannen en liggingsplannen bij die bij vergunningen gevoegd werden (telkens daterend van de jaren ’60 en ’70) en wat minstens op een dertigjarige verjaring wijst. De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 82 brengt het fijnmazig wegennet niet in het gedrang.

 

De af te schaffen oppervlakte bedraagt 1.639m².

 

Het bedoelde af te schaffen gedeelte van weg 76 situeert zich overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie A, nummers:

- 349G, voor een oppervlakte van 190m², in eigendom van:

• Vanderwaeren - Pittevils, wonende te Puttestraat 8, 3390 Tielt-Winge

• Mevrouw Maria Pittevils, wonende te Oude Leuvensebaan 30/1, 3390 Tielt-Winge

• De heer Mario Pittevils, wonende te Veeliedenstraat 79, 3221 Holsbeek

- 348, voor een oppervlakte van 21m², in eigendom van Katharina Swillens, wonende te Kleerbeekstraat 28, 3390 Tielt-Winge

- 350H, voor een oppervlakte van 263m², in eigendom van Vincent Geeraerts, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- 342, voor een oppervlakte van 13m², in eigendom van Roger Van Ham, wonende te Motbroekstraat 24, 3390 Tielt-Winge

- 341B, voor een oppervlakte van 62m², in eigendom van Trompet - Bronckaerts, wonende te Motbroekstraat 32, 3390 Tielt-Winge

- 340D en 340E, voor een oppervlakte van 111m², in eigendom van Willem De Bruyn, wonende te Motbroekstraat 34, 3390 Tielt-Winge

 

Het bedoelde af te schaffen gedeelte van weg 77 situeert zich overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie A, nummers:

- 345W, voor een oppervlakte van 48m², in eigendom van Westerlinck - Alpaerts, wonende te Heikenstraat 5, 3390 Tielt-Winge

- 344, voor een oppervlakte van 234m², in eigendom van Georges Caluwaerts, wonende te Motbroekstraat 51, 3390 Tielt-Winge

- 342, voor een oppervlakte van 60m², in eigendom van Roger Van Ham, wonende te Motbroekstraat 24, 3390 Tielt-Winge

- 341B, voor een oppervlakte van 38m², in eigendom van Trompet - Bronckaerts, wonende te Motbroekstraat 32, 3390 Tielt-Winge

- 340E, voor een oppervlakte van 65m², in eigendom van Willem De Bruyn, wonende te Motbroekstraat 34, 3390 Tielt-Winge

- 359D, voor een oppervlakte van 94m², in eigendom van Machiels - Portauwe, wonende te Motbroekstraat 36, 3390 Tielt-Winge

- 358A, voor een oppervlakte van 159m², in eigendom van Koekoeckx - Van Den Bergh, wonende te Wingerstraat 71, 3390 Tielt-Winge

- 369K, voor een oppervlakte van 30m², in eigendom van Jansen - Hermans, wonende te Wingerstraat 73, 3390 Tielt-Winge

 

Het bedoelde af te schaffen gedeelte van weg 77 situeert zich overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie A, nummers:

- 344, voor een oppervlakte van 234m², in eigendom van Georges Caluwaerts, wonende te Motbroekstraat 51, 3390 Tielt-Winge

- 343, voor een oppervlakte van 127m², in eigendom van Vincent Geeraerts, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- 348, voor een oppervlakte van 1m², in eigendom van Katharina Swillens, wonende te Kleerbeekstraat 28, 3390 Tielt-Winge

- 342, voor een oppervlakte van 1m², in eigendom van Roger Van Ham, wonende te Motbroekstraat 24, 3390 Tielt-Winge

- 350H, voor een oppervlakte van 263m², in eigendom van Vincent Geeraerts, wonende te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- 351K, voor een oppervlakte van 81m², in eigendom van Bellerophontes, met maatschappelijke zetel te Wingerstraat 84, 3390 Tielt-Winge

- 351H, voor een oppervlakte van 41m², in eigendom van Ivonna Vervoort, wonende te Kleerbeekstraat 20, 3390 Tielt-Winge

 

De eigenaars voegden een gemotiveerde aanvraag toe, waarbij wordt voorgesteld om de bovenvermelde wegen deels af te schaffen.

 

Gelet op de bijgevoegde plannen van 24 september 2020, zoals opgemaakt door landmeter Nele Van de Velde.

 

De bovenvermelde eigenaars nemen de kosten voor de procedure ten laste.

 

Het lokaal bestuur dient hiervoor de beleidsrichtlijnen uit artikel 4 van het Decreet houdende Gemeentewegen af te toetsen.

De principes uit artikel 4 luiden als volgt:

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Volgens de eerste voorwaarde dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste

van het algemeen belang te staan.

Wat betreft het verzoek tot afschaffing van buurtweg 76 kan gesteld worden dat ter hoogte van Kleerbeekstraat 20 via buurtweg 43 (zijstraat Motbroekstraat) een verbinding gemaakt wordt tussen de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat (Motbroekstraat 36). Bovendien wordt de verbinding tussen de Motbroekstraat en de Kleerbeekstraat tevens gegarandeerd via de Heikenstraat (buurtweg 41 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge). Deze wegen worden niet afgeschaft. De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 76 heeft geen impact op het algemeen belang.

Vermits deze weg parallel aan en op verwaarloosbare afstand van de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat gelegen is, wordt het algemeen belang niet geschonden door het afschaffen van buurtweg 77 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge, gesitueerd tussen de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat.

Ter hoogte van Kleerbeekstraat 20 wordt via buurtweg 43 (zijstraat Motbroekstraat) een verbinding gemaakt wordt tussen de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat (Motbroekstraat 36). Bovendien wordt de verbinding tussen de Motbroekstraat en de Kleerbeekstraat tevens gegarandeerd via de Heikenstraat (buurtweg 41 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge). Het lokaal bestuur heeft nog steeds de intentie om wandelwegen met elkaar te verbinden om een aangenaam netwerk voor de trage weggebruiker te creëren, er werden in dit opzicht een aantal wandellussen uitgewerkt. Dit bevestigt des te meer het algemeen belang van het openbaar gebruik van gemeentewegen. Buurtweg 82 is niet in deze lussen opgenomen, hierdoor wordt het gebrek van het algemeen belang van deze weg aangetoond.

 

De wijziging of afschaffing van deze weg is in dit geval een uitzonderingsmaatregel die het wegennetwerk niet schaadt.

 

Vermits er voldoende andere verbindingen tussen de Kleerbeekstraat en de Motbroekstraat in de onmiddellijke omgeving aanwezig zijn, kan het afschaffen van dit gedeelte van buurtwegen 76, 77 en 82 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge uitzonderlijk worden toegestaan.

 

De Heikenstraat (buurtweg 41) en buurtweg 43 kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de verkeersveiligheid van de trage weggebruiker is bijgevolg niet in het gedrang. Alle eigenaars ondertekenden de aanvraag houdende de afschaffing van dit gedeelte van buurtwegen 76 en 82, er mag bijgevolg van uitgegaan worden dat de eigenaars de nodige maatregelen over de ontsluiting van de betrokken percelen getroffen hebben.

De Kleerbeekstraat (buurtwegen 32 Houwaart en buurtweg 36 Sint-Joris-Winge), de Heikenstraat (buurtweg 41 Sint-Joris-Winge) en buurtweg 43 Sint-Joris-Winge kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de verkeersveiligheid van de trage weggebruiker is bijgevolg niet in het gedrang ten gevolge van de afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 77. Alle eigenaars ondertekenden de aanvraag houdende de afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 77, er mag bijgevolg van uitgegaan worden dat de eigenaars de nodige maatregelen over de ontsluiting van de betrokken percelen getroffen hebben.

 

De bedoelde wegen bevinden zich niet ter hoogte van de gemeentegrenzen. Er is bijgevolg geen sprake van een gemeentegrensoverschrijdend perspectief.

 

Door de heropenstelling van de buurtwegen 76 en 82 zouden de betrokken percelen volledig doorkruist worden door deze voetwegen. De betrokken eigenaars zullen in dat geval een ernstige waardevermindering ondervinden, hetgeen enorme schade zou berokkenen temeer enkele betrokken eigenaars landbouwers zijn en deze percelen aanwenden in hun bedrijf. Verzoekers zien er ook het nut niet van in om hun landbouwpercelen te laten doorkruisen met voetwegen daar waar de volledige blok omringd is door publieke wandelpaden. Gezien er een voldoende aanbod aan trage wegen aanwezig is in de onmiddellijke omgeving, wordt de ruimtelijke behoefte van de trage weggebruiker niet geschonden door de wegen af te schaffen, hetzelfde geldt voor de toekomstige generaties. Het zou daarentegen getuigen van een geoptimaliseerd gebruik van de landbouwpercelen.

De Kleerbeekstraat (buurtwegen 32 Houwaart en buurtweg 36 Sint-Joris-Winge), de Heikenstraat (buurtweg 41 Sint-Joris-Winge) en buurtweg 43 Sint-Joris-Winge kunnen nog steeds gebruikt worden door de trage weggebruiker, de ruimtelijke behoefte van de huidige en toekomstige trage weggebruiker blijft gerespecteerd ondanks de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 77.

Buurtweg 82 is ter hoogte van de Kleerbeekstraat bebouwd met landgebouwen (het landgebouw aan

de Kleerbeekstraat 20 met bouwjaar 1967). Hiervoor wordt verwezen naar bouwplannen en liggingsplannen bij die bij vergunningen gevoegd werden (telkens daterend van de jaren ’60 en ’70) en wat minstens op een dertigjarige verjaring wijst. Het is niet wenselijk om de rechtszekerheid van de huidige gebruiker in het gedrang te brengen.

 

De bovenvermelde eigenaars nemen de kosten voor de procedure ten laste.

 

De gemeenteraad nam in zitting van 18 maart 2021 een beslissing tot voorlopige vaststelling van de gedeeltelijke verlegging van de gemeentewegen, gekend als buurtwegen nummers 76, 77 en 82 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Het openbaar onderzoek ging van start op 24 maart 2021 en liep tot en met 26 april 2021, overeenkomstig de daartoe geldende onderrichtingen.

 

Het proces-verbaal van opening van het openbaar onderzoek van 18 januari 2021.

 

Er werden geen bezwaarschriften ingediend tijdens de periode van het openbaar onderzoek.

 

Het proces-verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek van 26 april 2021.

 

Het schattingsverslag van beëidigd landmeter-expert Paul Oversteyns van 31 mei 2021 waaruit blijkt dat de meerwaarde ten gevolge van de te gedeeltelijk af te schaffen bedding van buurtwegen 76, 77 en 82 geraamd wordt op:

- 192 euro ten laste van Alpaerts - Westerlinck

- 1640 euro ten laste van Bellerophontes

- 324 euro ten laste van Bronckaerts - Trompet

- 1242 euro ten laste van Gaston Caluwaerts

- 704 euro ten laste van Willem De Bruyn

- 1560 euro ten laste van Vincent Geeraerts

- 1188 euro ten laste van Geeraerts - Thirion

- 120 euro ten laste van Jansen - Hermans

- 188 euro ten laste van Portauwe - Michiels

- 46 euro ten laste van Katharina Swillens

- 1334 euro ten laste van Van den Bergh - Koekoeckx

- 1036 euro ten laste van de consoorten Pittevils

- 148 euro ten laste van Roger Van Ham

 

Het factuur van beëdigd landmeter-expert Paul Oversteyns van 1 juni 2021 met referentie 2021030 ten bedrage van 302,50 euro inclusief BTW.

 

Overwegende het factuur van Belgisch Staatsblad van 24 maart 2021 met referentie 2/8464/1 ten bedrage van 111,08 euro inclusief btw.

 

Financiële gevolgen

Er zullen financiële gevolgen zijn ten gevolge van dit dossier. Deze kunnen na het openbaar onderzoek en het schattingsverslag concreet becijferd worden in de beslissing van de definitieve vaststelling.

 

Bijlagen

Het dossier/opmetingsplan houdende de gedeeltelijke afschaffing van de buurtwegen 76, 77 en 82 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Besluit:

15 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Tamara Vande Reyde, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Frederik Vranken.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot de gedeeltelijke opheffing van de gemeentewegen, gekend als wegen met nummers 76, 77 en 82 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge definitief vast.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig de regelgeving.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de regels van bestuurlijk toezicht, zoals bepaald in het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot de gedeeltelijke opheffing van de gemeentewegen, gekend als wegen met nummers 76, 77 en 82 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Gedeeltelijke afschaffing buurtweg 77 Sint-Joris-Winge

Motivering

 

Feiten en context

Het voorwerp van de afschaffing betreft een gedeelte van het Motbroekpad. Deze weg is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge als weg nummer 77.

 

Deze weg is overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge 1,65 meter breed.

 

De weg situeert zich te Wingerstraat 98 - Motbroekstraat 60.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Adviezen

Het departement Mobiliteit en Openbare Werken bracht geen advies uit tijdens het openbaar onderzoek, aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

 

De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant bracht geen advies uit tijdens het openbaar onderzoek, aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

 

De Lijn bracht geen advies uit.

 

Argumentatie

Overeenkomstig de plannen is de weg dwars op enkele percelen gelegen. Deze percelen zijn bebouwd met eengezinswoningen. Enkele van deze woningen zijn gebouwd op de wegbedding.

 

Het gebruik van deze percelen zou geoptimaliseerd kunnen worden.

 

Het decreet op de gemeentewegen stelt dat het gemeentebestuur dient te waken over de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau. De afschaffing van dit gedeelte van buurtweg 77, zoals vervat in het grafisch plan, brengt deze doelstelling van het decreet niet in het gedrang. Het pad is hier gelegen in het plangebied van de ruilverkaveling van Sint-Joris-Winge. Echter, op de ruilverkavelingsplannen met betrekking tot de afschaffing van de wegen werd de weg niet aangegeven. Dit duidt erop dat de weg al voor de ruilverkaveling onbestaande was.

 

Een andere opgelegde doelstelling is de herwaardering en de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als functioneel vlak. Deze doelstelling wordt evenmin geschonden. Het is niet zinvol dit gedeelte van de weg te heropenen gezien de nabijheid van de Heikenstraat en de zijstraat van de Motbroekstraat waardoor verbindingen mogelijk zijn met de Kleerbeekstraat, wat op zich een relatief rustige straat is voor traag verkeer. De wegbedding werd deels bebouwd. De woning met adres te Wingerstraat 98 werd gebouwd in 1933, de woning met adres te Motbroekstraat werd gebouwd in 1977 en de woning met adres te Motbroekstraat 58 werd gebouwd in 1976. Momenteel is de verbinding niet in gebruik, waardoor de voorliggende afschaffing geen schade toebrengt aan het huidige wegennet.

 

De panden met adres Motbroekstraat 54, Motbroekstraat 56 en Motbroekstraat 58 zijn opgenomen in een door het college van burgemeester en schepenen op 2 februari 1973 goedgekeurde verkaveling (referentie 275/FL/56). In het verkavelingsplan wordt het Motbroekpad niet vermeld. Inzake het bedoelde verkavelingsdossier werd een schrijven ontvangen van de Nationale Landmaatschappij, maar hierin wordt de buurtweg niet vermeld.

 

De Motbroekstraat (buurtweg 6) uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge maakt dezelfde verbinding mogelijk.

 

Het bedoelde af te schaffen gedeelte van weg 77 situeert zich overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge op de kadastraal gesitueerde percelen te Tielt-Winge, 4e afdeling, sectie A, nummers:

- 375R, in eigendom van Benjamin Gilis, wonende te Kumtichsestraat 110, 3370 Boutersem.

- 373D, in eigendom van Neefs - Deblauwe, wonende te Motbroekstraat 54, 3390 Tielt-Winge.

- 374H, in eigendom van:

Magda Celis, wonende te Motbroekstraat 56, 3390 Tielt-Winge

Andy Wolfs, wonende te Juchen 28, 2577 Siselen, Zwitserland

Tim Wolfs, wonende te Rijmenamsesteenweg 238, 3150 Haacht

Uli Wolfs, wonende te Kleerbeekstraat 41, 3390 Tielt-Winge

- 374K, in eigendom van:

Monique Minne, wonende te Motbroekstraat 58, 3390 Tielt-Winge

Michel Bosmans, wonende te Halensebaan 16B, 3461 Bekkevoort

Philippe Bosmans, wonende te Berkendreef 38, 3390 Tielt-Winge

- 379H, in eigendom van Bierinckx - Gerits, wonende te Motbroekstraat 60, 3390 Tielt-Winge

 

De af te schaffen oppervlakte bedraagt 186m², op de volgende percelen, zoals hierboven uitgebreid omschreven:

- 375R, 33m²

- 373D, 45m²

- 374H, 43m²

- 374K, 52m²

- 379H, 13m²

 

De eigenaars voegden een gemotiveerde aanvraag toe, waarbij wordt voorgesteld om de bovenvermelde weg deels af te schaffen.

 

Gelet op de bijgevoegde plannen van 10 november 2020, zoals opgemaakt door landmeter Paul Oversteyns.

 

De bovenvermelde eigenaars nemen de kosten voor de procedure ten laste.

 

De opheffing van dit gedeelte van weg 77 overeenkomstig de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge schendt het algemeen belang niet. De bedding van de weg is minstens sinds 1933 gedeeltelijk bebouwd waardoor een doorgang niet mogelijk is. Bovendien werden er nog andere woningen op de bedding gebouwd in de jaren '70. Een heropening van de weg op deze locatie zou de rechtszekerheid van de betrokken eigenaars aantasten. De weg is duidelijk al meer dan 30 jaar niet meer toegankelijk. Men kan niet stellen dat de afschaffing van dit wegsegment het algemeen belang zou schaden.

 

De wijziging of afschaffing van deze weg is in dit geval een uitzonderingsmaatregel die het wegennetwek niet schaadt. De zijarm van de Motbroekstraat is parallel gelegen aan het in het voorstel opgenomen af te schaffen wegdeel. Dezelfde verbinding wordt mogelijk gemaakt. De voorliggende afschaffing brengt geen schade toe aan het huidige wegennet.

 

De verkeersveiligheid en de ontsluiting van de aangrenzende percelen worden in acht genomen. De gedeeltelijke afschaffing van weg 77 heeft geen invloed op de ontsluiting van de aanpalende percelen. Alle betrokken percelen behouden hun toegang tot het openbaar domein via de Wingerstraat en de Motbroekstraat.

 

De betrokken bedding bevindt zich te Sint-Joris-Winge ter hoogte van de Motbroekstraat en de Wingerstraat, er zijn geen gemeentegrensoverschrijdende perspectieven die spelen.

 

Uit de bovenstaande motivering blijkt dat de weg duidelijk al meer dan 30 jaar niet meer publiek toegankelijk is. De bedding werd deels bebouwd met eengezinswoningen. Bovendien is een alternatieve, nagenoeg parallelle verbinding via de Motbroekstraat mogelijk. Het is niet aannemelijk dat de belangen van de huidige en toekomstige generatie geschonden worden.

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen van 9 februari 2021.

 

De gemeenteraad nam in zitting van 18 maart 2021 een beslissing tot voorlopige vaststelling van de gedeeltelijke afschaffing van de gemeenteweg, gekend als buurtweg nummer 77 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Het openbaar onderzoek ging van start op 24 maart 2021 en liep tot en met 26 april 2021, overeenkomstig de daartoe geldende onderrichtingen.

 

Het proces-verbaal van opening van het openbaar onderzoek van 24 maart 2021.

 

Er werden geen bezwaarschriften ingediend tijdens de periode van het openbaar onderzoek.

 

Het proces-verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek van 26 april 2021.

 

Het schattingsverslag van beëidigd landmeter-expert Nele Van de Velde van 4 juni 2021 waaruit blijkt dat de meerwaarde ten gevolge van de te gedeeltelijk af te schaffen bedding van buurtweg 77 geraamd wordt op 0 euro.

 

De afschaffing van Voetweg nr. 77 zorgt voor een verbetering van het gebruik van de eigendommen, daar deze gemeenteweg schuin door het midden van de eigendom loopt en de woningen doorkruist. Anderzijds werd in het K.B. met betrekking tot de af te schaffen wegen in de ruilverkaveling, vermeldt dat de wegen zouden verdwijnen wanneer deze buiten gebruik gesteld werden. Aangezien ruilverkavelingen een afschaffing van een buurtweg kan veroorzaken, wat niet het geval is bij een verkavelingsplan, RUP of BPA, kunnen we er van uitgaan dat de meerwaarde bekomen door dit afschaffingsdossier eerder nihil is.

 

Overwegende het factuur van Belgisch Staatsblad van 24 maart 2021 met referentie 2/8464/1 ten bedrage van 111,08 euro inclusief btw.

 

Financiële gevolgen

Er zullen financiële gevolgen zijn ten gevolge van dit dossier. Deze worden verder uitgewerkt in de collegebeslissing houdende de vorderingen die zullen opgesteld worden in het kader van dit dossier.

 

Bijlagen

Het dossier houdende de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 77 opgenomen in de Atlas van der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge.

 

Besluit:

18 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marthe Caeyers, Marleen De Vry, Fons Lemmens, Yvette Duerinckx, Filip Broos, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
2 onthoudingen: Tom Werner en Frederik Vranken.
Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot gedeeltelijke opheffing van de gemeenteweg, gekend als weg nummer 77 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge definitief vast.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig de regelgeving.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de regels van bestuurlijk toezicht, zoals bepaald in het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad stelt het ontwerp van grafisch plan tot gedeeltelijke opheffing van de gemeenteweg, gekend als weg nummer 77 uit de Atlas der Buurtwegen van Sint-Joris-Winge definitief vast.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Samenwerkingsovereenkomst gezamenlijke opdracht van diensten - studie Relanceplan N2 en samenwerkingsovereenkomst voor samengevoegde werken dienaangaande

Motivering

 

Feiten en context

Het Vlaamse Gewest de volgende diensten en werken wenst uit te voeren, nl. :

- Studie voor de aanleg en/of optimalisatie van fietspaden langs de N2 Diestsesteenweg van kilometerpunt 38,6 (Tielt-Winge) tot kilometerpunt 42,8 (Bekkevoort) en de werken ter uitvoering van deze studie;

- Studie voor aanpassingswerken aan de wegenis langs de N2 Diestsesteenweg van kilometerpunt 38,6 (Tielt-Winge) tot kilometerpunt 42,8 (Bekkevoort), betreffende onderhoud, signalisatie en openbaar vervoer   en de werken ter uitvoering van deze studie;

- Studie voor heraanleg en/of optimalisatie van de afwatering van het hemelwater op openbaar domein langs de N2 Diestsesteenweg van kilometerpunt 38,6 (Tielt-Winge) tot kilometerpunt 42,8 (Bekkevoort) en de werken ter uitvoering van deze studie.

 

Fluvius dient conform het gemeentelijk investeringsprogramma, de volgende diensten uit te voeren volgens GIP-aanvraag:

- Studie voor de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel langs de N2 Diestsesteenweg langs de N2 Diestsesteenweg van kilometerpunt 38,6 (Tielt-Winge) tot kilometerpunt  42,8 (Bekkevoort) volgens GIP-aanvraag B210102B of R/002653 en de werken ter uitvoering van deze studie;

- Studie voor de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel in volgende gemeentewegen: Horen-weg volgens GIP-aanvraag B210102B of R/002653 en de werken ter uitvoering van deze studie.

 

De aanbestedende overheid zal in functie van de studie ten laste van het Gewest (met prefinanciering door de gemeenten) voorzien in een aanvullende opdracht t.a.v. de opdrachtnemer, zijnde Tractebel. Hiervoor dient een samenwerkingsovereenkomst te worden afgesloten met het Vlaams Gewest, Fluvius en de gemeente Bekkevoort.

 

Het punt werd verdaagd op de gemeenteraad van 20 mei 2021 wegens nog openstaande vragen rond de definitieve tekstversie van de samenwerkingsovereenkomst en de (pre)financieringmodaliteiten.

 

Bij e-mail van 9 juni 2021 werd door AWV in extremis aangekondigd dat er ook nog een samenwerkingsovereenkomst samengevoegde opdracht van werken aan de orde is. Bevestiging hierover kwam er op 11 juni 2021.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Fluvius System Operator treedt op als werkmaatschappij in naam en voor rekening van o.a. Riobra op wiens naam de zakelijke rechten aangaande de gemeentelijke rioleringsinfrastructuur worden gevestigd.

 

Aangezien elke verwijzing in deze overeenkomst en het bestek naar de aanbestedende overheid, de vergunnende overheid of ambtenaren daarvan wat Fluvius betreft moet gelezen worden als een verwijzing naar Fluvius, haar aangestelden en/of haar contractanten.

 

Aangezien de gemeente Tielt-Winge conform eerder gemaakte afspraken nu schriftelijk bevestigt in naam en voor rekening van het Gewest de studie voor diens aandeel te laten uitvoeren (prefinanciering), wat betreft de studie voor het aandeel wegenis en wegaanhorigheden op grondgebied Tielt-Winge.

 

Aangezien de gemeente Bekkevoort conform eerder gemaakte afspraken nu schriftelijk bevestigt in naam en voor rekening van het Gewest de studie voor diens aandeel te laten uitvoeren (prefinanciering) wat betreft de studie voor het aandeel wegenis en wegaanhorigheden op grondgebied Bekkevoort.

 

Ook voor de samengevoegde opdracht van werken dienaangaande dient er een samenwerkingsovereenkomst te worden vastgesteld.

 

Omwille van pragmatische redenen wordt een verdeling gemaakt tussen de gemeenten Tielt-Winge en Bekkevoort op basis van de lengte van de werken op elkeen zijn grondgebied, waarvan 2,8 km op grond-gebied Tielt-Winge en 1,4 km op grondgebied Bekkevoort maakt dit een verhouding van 1/3 van de studiekost ten laste van Bekkevoort en 2/3 ten laste van Tielt-Winge.

 

Aangezien alle partijen van oordeel zijn dat de opdrachten in het algemeen belang dienen te worden samengevoegd.

 

Bovendien is de opdracht dringend gelet op de timing en budgettering van het geplande investeringsprogramma Relance N2.

 

Financiële gevolgen

Deze opdracht is actueel niet voorzien op het meerjarenplan 2020-2025.

 

Het betreft een opdracht van ordegrootte 60.000 euro (aan prefinanciering) die via aanpassing ramingen (voorlopig en dringend) en nadien (definitief) via aanpassing meerjarenplan dient te worden voorzien  voor het budget 2021 (aan uitgaven- én inkomstenzijde).

 

Bijlagen

          Samenwerkingsovereenkomsten diensten en werken

          Dossier Tractebel

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De samenwerkingsovereenkomst studie Relanceplan N2, als bijlage bij deze beslissing en er integrerend deel van uitmakend, tussen Vlaams Gewest (AWV), Fluvius, gemeente Bekkevoort en het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Artikel 1bis

De samenwerkingsovereenkomst samengevoegde opdracht van werken Relanceplan N2, als bijlage bij deze beslissing en er integrerend deel van uitmakend, tussen Vlaams Gewest (AWV), Fluvius, gemeente Bekkevoort en het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2

De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd om de voorliggende overeenkomsten te ondertekenen.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering en opvolging van dit besluit.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan AWV, Fluvius en gemeente Bekkevoort.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur. " "

De samenwerkingsovreenkomsten Relanceplan N2 wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Aanbestedingsdossier  aanleg riolering en wegenis Blerebergstraat - goedkeuring ontwerp, bestek en raming

Motivering

 

Feiten en context

De gemeenteraadsbeslissing van 14 mei 2009 waarin de samenwerkingsovereenkomst met Riobra (nu Fluvius) werd goedgekeurd voor de rioleringswerken Dorpsstraat-Blerebergstraat, waarvan de Blerebergstraat een onderdeel is.

De gemeenteraadsbeslissing van 11 februari 2010 waarin het addendum bij de overeenkomst van Arcadis en Riobra omtrent de studie van het project 075151 – riolering Blerebergstraat en Dorpsstraat werd goedgekeurd.

Arcadis heeft het ontwerp en aanbestedingsdossier opgemaakt voor de Blerebergstraat.

 

Juridische gronden

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

         De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

         Het Bestuursdecreet van 7 december 2018

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

         De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

         De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36

         Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

         Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Het ontwerp (als bijlage) werd opgesteld in overleg met het gemeentebestuur.

Het aanbestedingsdossier (als bijlage) werd opgesteld door het studiebureau.

De raming betreft € 4.161.753,09 in totaal met € 1.474.598,88  ten laste van de gemeente.

Subsidies fietsfonds: € 347.759,72

Het investeringsfonds van RIOBRA zal ook nog aangesproken worden. Het correcte bedrag dat kan aangewend worden zal maar kenbaar zijn na afrekening van het werk Rillaarseweg-schoolomgeving.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde uitgaven

2021

020000/04 2240 0007

€ 1.474.598,88 incl. btw

 

Bijlagen

Aanbestedingsdossier

 

Besluit:

16 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Marleen De Vry, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
3 onthoudingen: Yvette Duerinckx, Filip Broos en Rudi Meeus.
Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan het ontwerp, bestek en de raming (als bijlagen bij deze beslissing) voor de opdracht “aanleg riolering en wegenis Blerebergstraat”, opgesteld door Arcadis. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming betreft € 4.161.753,09 in totaal met € 1.474.598,88  ten laste van de gemeente.

Subsidies fietsfonds: € 347.759,72

Het investeringsfonds van RIOBRA zal ook nog aangesproken worden. Het correcte bedrag dat kan aangewend worden zal maar kenbaar zijn na afrekening van het werk Rillaarseweg-schoolomgeving.

 

Artikel 2

In opdracht van Fluvius en de gemeente zal Arcadis de aanbestedingsprocedure voeren.

 

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in 020000/04 2240 0007, actie 5.6.3.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan Arcadis en Fluvius.

 

Artikel 5

Onderhavige beslissing is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het decreet over het lokaal bestuur." "

Het aanbestedingsdossier voor de Blerebergstraat wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Studieopdracht schoolomgeving Halensebaan-Perklaan - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

Motivering

 

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Studieopdracht schoolomgeving Halensebaan-Perklaan” werd een bestek met nr. 2021/545 opgesteld.

 

Deze opdracht omvat een kleinschalige studieopdracht voor de aanleg van de schoolomgeving langs de Halensebaan en de Perklaan in Tielt-Winge.

De gemeente wenst een dossier op te laten stellen in het kader van de subsidieregeling omtrent schoolomgevingen en eventueel andere te cumuleren subsidiekanalen. 

De opdracht bestaat uit alle deel-opdrachten en studies die noodzakelijk zijn van opstart tot en met uitvoering.

 

Juridische gronden

         Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

         De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

         Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

         Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

         De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

         De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet).

         Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

         Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Adviezen

Geen adviezen

 

Argumentatie

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 8.264,46 excl. btw of € 10.000,00 incl. 21% btw.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Het betreft een (niet nominatief in het budget/meerjarenplan voorziene) opdracht die niet kadert binnen de delegatie dagelijks bestuur naar het college: de gemeenteraad is dus aan zet om gunningswijze en gunningsvoorwaarden te bepalen.

 

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in 020000/12 2240 0000 (actie 5.4.1.).

 

Bijlagen

Bestek

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het bestek met nr. 2021/545 en de raming voor de opdracht “Studieopdracht schoolomgeving Halensebaan-Perklaan”, opgesteld door de ontwerper worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 8.264,46 excl. btw of € 10.000,00 incl. 21% btw.

 

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in 020000/12 2240 0000 (actie 5.4.1.).

 

Artikel 4

Het college wordt gelast met de praktische uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de desbetreffende bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De procedure wordt gestart.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Aanpassing en coördinatie algemeen politiereglement op het wegverkeer

Motivering

 

Feiten en context

Het aanvullend gemeentelijk verkeersreglement van de gemeente Tielt-Winge, is een laatste keer op de gemeenteraad aangepast en gecoördineerd bij gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2019. Er is getracht om een grondige analyse te maken van de huidige toestand, en te streven naar een nieuw en coherent reglement, startend van een aantal uitgangspunten.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         De nieuwe gemeentewet en de toepasselijke bepalingen van het decreet lokaal bestuur Het koninklijk besluit van 16 maart 1968 met als naam ‘de politie over het wegverkeer’

         Het decreet van 16 mei 2008 over de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

         Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

         Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald zoals o.a. op 29 januari 2014 gewijzigd Het ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg

         Het uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens;

         Het aanvullend gemeentelijk verkeersreglement van de gemeente Tielt-Winge van 20 juni 2019, zoals gewijzigd op 18 maart 2021

 

Adviezen

Advies van de politiezone van 22/2/2021

 

Argumentatie

Bij het herwerken van het aanvullend gemeentelijk politiereglement, werd er vertrokken van een aantal principiële uitgangspunten:

         consistente snelheidsbeperkingen in plaats van het huidige steeds wisselend snelheidsregime

         een aantal van deze snelheidsbeperkingen zijn een tijdelijke situatie in afwachting van de aanleg van nieuwe fietsinfrastructuur, waarna de snelheidsbeperking van 50 naar 70 km/u zal opgetrokken worden (bv Statiestraat, Haldertstraat)

         het teruggeven van de ruilverkavelingswegen aan de bewoners en de typische gebruikers, met name: landbouwers, fietsers, voetgangers, ruiters. Wegen die aansluiten op de gemeentegrens zijn nog niet vervat in dit reglement, omdat een verder overleg met de buurgemeenten hier wenselijk is, en getuigen van goed bestuur

         afschaffing van de voorrang aan rechts in het gehele dorp

         veiliger maken van schoolomgevingen door inrichting permanente zone 30, gecombineerd met permanente typerende straatmarkering. De zone rondom de scholen in SJW worden later aangepakt op basis van een externe studie

         verkeerspoorten worden weggenomen wanneer wegeniswerken in de straat of aan fietspaden worden uitgevoerd.

 

Deze aanpassingen zijn vrij ruim en ingrijpend. Het is dan ook onmogelijk om de aanpassingen apart op te lijsten. Er is ook getracht om de lay-out leesbaarder en overzichtelijker te maken.

 

Gezien de ingrijpende aanpassingen, en nieuwe maatregelen, zal er een uitgebreide communicatie gevoerd worden, om de burger tijdig te informeren. Deze zal minstens gebeuren via het infoblad en de digitale kanalen.

 

Financiële gevolgen

Aanschaf nieuwe borden, bijkomende belijningen en markeringen, verder te onderzoeken

 

Bijlagen

        Politiereglement 20 juni 2019

        Tekst met aanpassingen 2021

        Advies politiezone

 

Besluit:

12 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
6 stemmen tegen: Tom Werner, Marthe Caeyers, Frederik Vranken, Marleen De Vry, Yvette Duerinckx en Rudi Meeus.
Artikel 1

Het geïntegreerde  aanvullend gemeentelijk reglement op de politie van het wegverkeer (coördinatie per 17 juni 2021) wordt door de gemeenteraad vastgesteld en luidt als volgt:

 

HOOFDSTUK 1: VERBODEN EN BEPERKT VERKEER

 

Paragraaf 1 - A  : Verboden richting voor iedere bestuurder op volgende wegen

Bergstraat

Vanaf huisnummer 26 in de richting van de Onze-Lieve-Vrouwkerk

 

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden C1 en F19

 

Paragraaf 1 – B : Verboden richting voor iedere bestuurder met uitzondering van fietsers, speedpedelecs en bromfietsers klasse A op volgende wegen

Bergstraat

* Vanaf huisnummer 2 in de richting van Onze-Lieve-Vrouwkerk

* Vanaf de Onze-Lieve-Vrouwkerk in de richting van huisnummer 13

Domein ‘t Solveld

Op de weg tussen de sporthal (hoofdingang) en de berm (verkeer is verboden in de richting van de Dorpsstraat).

Halensebaan

Vanaf het kruispunt met de Glabbeeksesteenweg richting kruispunt Leuvensesteenweg (N2), en dit tot aan de uitrit van Merckx Machines (verkeer is verboden in de richting van de Leuvensesteenweg (N2)).

Heuvelspanzeel

Vanaf het kruispunt met de Leigrachtstraat tot aan het kruispunt met de Solveldstraat (verkeer is verboden in de richting van de Leigrachtstraat).

Leigrachtstraat

Vanaf het kruispunt met de Ralisweg tot aan het kruispunt met Heuvelspanzeel (verkeer is verboden in de richting van de Ralisweg).

Reststraat

Het zijstukje vanaf huisnummer 6 tot aan huisnummer 30 (verkeer is verboden in de richting van de Dorpsstraat).

Sint-Barbarastraat

Vanaf de Sint-Annastraat in de richting van het Bergplein.

Solveldstraat

Op de weg tussen de uitrit van het kerkhof en de Tieltse Mottestraat (verkeer is verboden in de richting van de sporthal).

Tieltse Mottestraat

Vanaf het kruispunt met de Solveldstraat tot aan het kruispunt met de Leigrachtstraat (verkeer is verboden in de richting van de Solveldstraat).

Vijverkensweg

Vanaf het kruispunt met de Solveldstraat tot aan het kruispunt met de Leigrachtstraat (verkeer is verboden in de richting van de Solveldstraat).

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden C1 en F19, aangevuld met onderbord M12

 

Paragraaf 1 – C : Verboden parking op en af te rijden langs plaatsen hierna vernoemd

Parking Statie in Meensel-Kiezegem

* Verboden op te rijden langs de kant van de Statiestraat richting Tielt

* Verboden af te rijden langs de kant van de Wersbeekstraat

Parking ’t Jongensschool

* Verboden op te rijden langs de kant van de Blerebergstraat

* Verboden af te rijden langs de kant van de Rillaarseweg

  

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord C1

 

Paragraaf 1 – D : Verboden parking op en af te rijden langs plaatsen hierna  vernoemd uitgezonderd  fietsers, speedpedelecs en bromfietsers klasse A

Parking gemeentehuis

* Verboden op te rijden langs de kant van de Kruisstraat

* Verboden af te rijden langs de kant van de Kruisstraat

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord C3 aangevuld met onderbord M12

 

Paragraaf 2 - A : Verboden toegang uitgezonderd voor plaatselijk verkeer, fietsers, speedpedelecs en bromfietsers klasse A

Stekstraat

Van Dorpsstraat tot Rillaarseweg in beide richtingen

Walenbosstraat

Van Sint-Annastraat

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden C3 aangevuld met onderbord “uitgezonderd plaatselijk verkeer” aangevuld met onderbord M12

 

Paragraaf 2 – B : Verboden toegang voor gemotoriseerd doorgaand verkeer uitgezonderd landbouwvoertuigen, fietsers, speedpedelecs en bromfietsers klasse A

Alsbergweg

Volledige straat

Baenvoetweg

Volledige straat

Bleukenweg

Volledige straat

Bosveldweg

Volledige straat

Bremberg

Volledige straat

Bronstraat

Volledige straat

Dellestraat

Volledige straat

Gebrandestraat

Volledige straat

Gempstraat

Stuk naar nr. 53 en 55

Goethuysweg

Volledige straat

Groenstraat

Volledige straat

Hazelaarstraat

Volledige straat, ook deel van Statiestraat tot gemeentegrens met Bekkevoort

Heidebergstraat

Volledige straat

Heikenstraat

Volledige straat

Hellekens

Volledige straat

Hoekstraat

Volledige straat

Kapellekensweg

Zijstraatje van de Kapellekensweg

Kastanjeweg

Volledige straat

Kautermansweg

Volledige straat

Keelstraat

Deel tussen Statiestraat en gemeentegrens met Bekkevoort

Keulestraat

Zijstraatje tussen Keulestraat en Postweg

Kiekenbosstraat

Volledige straat

Kleerbeekstraat

Volledige straat

Manhofweg

Volledige straat

Meenselbaan

Volledige straat

Molenweg

Volledige straat

Motbroekstraat

Tussen Oude Leuvensebaan en Wingerstraat

Neringestraat

Volledige straat

Optielt

Tussen Keulestraat en Alsbergweg

Ossebergstraat

Volledige straat

Oude Diestsebaan

Volledige straat

Oude Leuvensebaan

Volledige straat

Oudepastoriestraat

Volledige straat

Oude Route

Volledige straat

Pad 73 Tielt (“Molenweg”)

Volledige straat

Pastoor Jozef van Slagmolenveld

Volledige straat

Patrijkstraat

Volledige straat

Postweg

Volledige straat

Rijsbergstraat

Volledige straat

Sint-Donatusweg

Volledige straat

Sluiweg

Volledige straat

Solleweg

Tussen nr. 4 en Wijngaardstraat

Tombergstraat

Volledige straat

Tramstraat

Volledige straat

Veldwachterstraat

Volledige straat

Vlaaistraat

Volledige straat

Vlooibergstraat

Volledige straat

Walebroekstraat

Volledige straat

Waterhofstraat

Volledige straat

Woubeekstraat

Volledige straat

Zilverbergstraat

Volledige straat

    

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden F99C en F101C

 

Paragraaf 2 – C : Verboden toegang voor gemotoriseerd doorgaand verkeer boven de 3,5 ton uitgezonderd landbouwvoertuigen

Bensbergstraat

In beide richtingen

Luttelkolen

In beide richtingen

Tiensesteenweg

Vanaf het kruispunt met het Gouden Kruispunt tot aan het kruispunt met de Leuvensesteenweg in beide richtingen

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord C21 en een onderbord ‘uitgezonderd landbouwvoertuigen’

 

Paragraaf 2 - D : Verboden toegang uitgezonderd voor dienstvoertuigen en fietsers, speedpedelecs en bromfietsers klasse A

Zonnedrieslaan

* Vanaf het kruispunt met de Sint-Annastraat

* Vanaf het kruispunt met de Bergstraat

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord F103 met vermelding ‘dienstvoertuigen, fietsers, speedpedelecs en bromfietsers klasse A toegelaten behalve tijdens volgende uren:

- Maandag t.e.m. vrijdag: 8u15 – 8u45

- Woensdag: 11u35 – 11u50

- Maandag, dinsdag en donderdag: 15u45 – 16u00

- Vrijdag: 15u00 – 15u15

 

Paragraaf 3 – A : Verboden af te slaan naar links

Bergstraat

Aan huisnummer 26 voor bestuurders die komen uit de richting van het parkeerplein (Bord D3 aan nr. 33)

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden zoals hierboven aangegeven met de verkeersborden D1 en D3

 

Paragraaf 3 – B : Verboden af te slaan naar links uitgezonderd fietsers, speedpedelecs en bromfietsers klasse A

Bergstraat

* Aan huisnummer 2 voor bestuurders die komen uit de richting van het parkeerplein (bord D1 aan nr. 22)

* Aan huisnummer 14 voor bestuurders die komen uit de richting van het parkeerplein (bord D1 aan nr. 11)

Glabbeeksesteenweg

Ter hoogte van het kruispunt met de Halensebaan voor bestuurders die komen uit de richting van de Kiezegemstraat (bord C31)

Heergrachtweg

Ter hoogte van het kruispunt met de Tieltse Mottestraat (bord C31)

Leigrachtstraat

* Ter hoogte van het kruispunt met de Vijverkensweg voor bestuurders die komen uit de richting van de Rillaarseweg (bord C31)

* Ter hoogte van de Tieltse Mottestraat voor bestuurders die komen uit de richting van de Rillaarseweg (bord C31)

Reststraat

Aan huisnummer 30 voor bestuurders die komen uit de richting van de Beurtstraat (bord D3 aan nr. 6)

Sint-Annastraat

Ter hoogte van het kruispunt met de Sint-Barbarastraat voor bestuurders die komen uit de richting van de Walenbosstraat (bord C31)

Solveldstraat

Ter hoogte van het kruispunt met de Heuvelspanzeel voor bestuurders die komen uit de richting van de Ralisweg (bord C31)

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden zoals hierboven aangegeven met de verkeersborden D1 en D3 of C31 aangevuld met onderbord M12

 

Paragraaf 3 – C : Verboden af te slaan naar rechts uitgezonderd fietsers, speedpedelecs en bromfietsers klasse A

Bergstraat

* Aan huisnummer 2 voor bestuurders die komen uit de richting van de Rillaarseweg (Bord D1 voor nr. 2)

* Aan huisnummer 26 voor bestuurders die komen uit de richting van de Rillaarseweg (Bord D3 aan nr. 29)

Glabbeeksesteenweg

Ter hoogte van het kruispunt met de Halensebaan voor bestuurders die komen uit de richting van de Leuvensesteenweg (N2) (bord C31)

Leigrachtstraat

* Ter hoogte van het kruispunt met de Vijverkensweg voor bestuurders die komen uit de richting van de Ralisweg (bord C31)

* Ter hoogte van de Tieltse Mottestraat voor bestuurders die komen uit de richting van de Ralisweg (bord C31)

Sint-Annastraat

Ter hoogte van het kruispunt met de Sint-Barbarastraat voor bestuurders die komen uit de richting van de Rillaarseweg (bord C31)

     

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden zoals hierboven aangegeven met de verkeersborden D1 en D3 of C31 aangevuld met onderbord M12

Paragraaf 3 – D : Hindernis plaatsen in de vorm van plooibakens of amsterdammertjes met bedoeling er alle verkeer, uitgezonderd voetgangers, fietsers, speedpedelecs en bromfietsers klasse A doorgang te verbieden

Demanstraetje

Ter hoogte van huisnummer 21 (Leuvensesteenweg 21)

Ossebergstraat

* Ter hoogte van het kruispunt met de Beurtstraat wordt de hindernis aangekondigd met volgende borden (Bord F45B)

* Ter hoogte van het kruispunt met de Heuvelstraat wordt de hindernis aangekondigd met volgende borden (Bord F45B)

Plaatsing Amsterdammertjes zelf: Ter hoogte van de perceelsgrens van woning Ossebergstraat 22 en het perceel  ten noorden hiervan

Ralisweg

* Ter hoogte van het kruispunt met de Kruisstraat wordt de hindernis aangekondigd met volgende borden (Bord F45B)

* Ter hoogte van het kruispunt met de Dorpsstraat wordt de hindernis aangekondigd met volgende borden (Bord F45B)

Plaatsing Amsterdammertjes zelf: net ten noorden van huisnummer 8

Solveldstraat

* Ter hoogte van het kruispunt met de Tieltse Mottestraat wordt de hindernis aangekondigd met volgende borden (Bord F45B)

* Ter hoogte van het kruispunt met de Rillaarseweg wordt de hindernis aangekondigd met volgende borden (Bord F45B)

Plaatsing Amsterdammertjes zelf: Ter hoogte van de perceelsgrens van woning Solveldstraat nummer 20 en het perceel  ten oosten hiervan ten oosten van de trage weg

  

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden zoals hierboven aangegeven met de verkeersborden C1, C3, F45b

 

 

HOOFDSTUK  2: VERPLICHT VERKEER

 

Paragraaf 4 : Verplichte rijrichting wordt ingevoerd op volgende wegen

Haldertstraat

* Ter hoogte van huisnummer 16

* Ter hoogte van huisnummer 23

Kraasbeekstraat

Ter hoogte van het kruispunt met de Halensebaan

Perklaan

* Komende van de Glabbeeksesteenweg

* In de richting van de Glabbeeksesteenweg

* Ter hoogte van het middeneiland

Rillaarseweg

* Ter hoogte van huisnummer 56A

* Ter hoogte van het kruispunt met de Dorpsstraat

Reststraat

* Ter hoogte van de verkeersremmer

* Ter hoogte van het kruispunt met de Voortstraat en de Beurtstraat

Tiensesteenweg

Ter hoogte van het middeneiland

 

    Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord D1

 

Paragraaf 5 : Verplicht fietspad wordt ingericht op de volgende wegen

Attenrodestraat

Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Binkomstraat tot de gemeentegrens met Glabbeek

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Binkomstraat

Aan weerszijden van de rijbaan vanaf de Wersbeekstraat tot aan de gemeentegrens met Lubbeek

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Blerebergstraat

Aan weerszijden van de rijbaan vanaf de Rillaarseweg tot aan het kruispunt met de Leuvensesteenweg (N2)

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Dorpsstraat

* Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Rillaarseweg tot aan Dorpsstraat 154

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

* Rechts van de rijbaan in de richting van de Carpool (Miskruisstraat) vanaf huisnummer 154 tot het kruispunt met de Zavelstraat

Geldig voor iedere fietser in de richting van de Miskruisstraat rechts in zijn rijrichting

Glabbeeksesteenweg

* Aan weerszijden van de rijbaan van aan het kruispunt met de Perklaan tot aan het kruispunt met de Kiezegemstraat

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

* Vanaf het kruispunt met de Meenselbaan rechts van de rijbaan in de richting van Kiezegem tot aan de verkeerspoort van Kiezegem

Geldig voor iedere fietser in de richting van Kiezegem rechts in zijn rijrichting

* Aan weerszijden van de rijbaan vanaf de verkeerspoort in Kiezegem tot aan het kruispunt met de Kerkstraat

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Haldertstraat

* Aan weerszijden van de rijbaan vanaf huisnummer 22 tot huisnummer 95

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn  rijrichting

* Rechts van de rijbaan in de richting van Houwaart Centrum vanaf huisnummer 293 tot aan het huisnummer 95

Geldig voor iedere fietser in de richting van Houwaart Centrum rechts in zijn rijrichting

Halensebaan

Aan weerszijden van de rijbaan van aan het kruispunt met de Steenheuvelstraat tot aan de gemeentegrens met Bekkevoort

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Heibosstraat

Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Wersbeekstraat tot de gemeentegrens met Glabbeek

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Heikant

Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Haldertstraat tot aan de gemeentegrens met Holsbeek

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Heuvelstraat

Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Kruisstraat tot aan het kruispunt met de Horenweg

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Kapellekensweg

* Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Binkomstraat tot voorbij de verkeerspoort Ontmoetingscentrum (richting Kiezegem)

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

* Aan weerzijden van de rijbaan vanaf de verkeerspoort (Kiezegem) tot aan het kruispunt met de Kerkstraat

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Kasteeldreef

Aan weerszijden van de rijbaan van aan het kruispunt met de Aarschotsesteenweg (N223) tot aan de gemeentegrens met Holsbeek

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Kerkstraat

Rechts van de rijbaan in de richting van de Binkomstraat vanaf het kruispunt met de Kapellekensweg tot aan huisnummer 16

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Kriebekestraat

Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Haldertstraat tot aan het kruispunt met de Roeselberg

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Motbroekstraat

Aan weerszijden van de rijbaan vanaf de Roeselberg tot aan het kruispunt met de Wingerstraat

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Reststraat

Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Voortstraat tot aan het kruispunt met de Dorpsstraat

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Rillaarseweg

Aan weerszijden van de rijbaan vanaf de Bergstraat tot aan de gemeentegrens met Aarschot

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Roeselberg

Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Aarschotsesteenweg (N223) tot aan de Motbroekstraat

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Schoonderbeukenseweg

Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Zavelstraat tot het kruispunt met   de Miskruisstraat

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Statiestraat

* Links van de rijbaan in de richting van de Wersbeekstraat vanaf het kruispunt met de Driesstraat tot aan het kruispunt met de Wersbeekstraat

Dit fietspad geldt voor beide richtingen over de ganse lengte

* Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de N2 tot aan het kruispunt met de Driesstraat

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Tiensesteenweg

Rechts van de rijbaan in de richting van Lubbeek van aan het kruispunt met de Leuvensesteenweg (N2) tot aan het kruispunt met  het Gouden Kruispunt  (N223)

Dit fietspad geldt voor beide richtingen voor de ganse straat

Voortstraat

Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Reststraat tot aan het kruispunt met de Heuvelstraat

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Wersbeekstraat

Aan weerszijden van de rijbaan vanaf de Binkomstraat tot aan de gemeentegrens met Bekkevoort

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

Wingerstraat

Aan weerszijden van de rijbaan van aan kruispunt met de Leuvensesteenweg (N2) tot aan kruispunt met Motbroekstraat

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting

      

Deze maatregelen zullen  ter kennis gebracht worden door het verkeersbord D7

 

Paragraaf 5 BIS : een fietssuggestiestrook wordt ingericht op de volgende wegen

Heuvelstraat

Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Blerebergstraat tot en met het kruispunt met de Kruisstraat

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting.

Kruisstraat

Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Blerebergstraat tot en met het kruispunt met de Heuvelstraat

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting.

Ralisweg

Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Dorpsstraat tot en met het kruispunt met de Solveldstraat

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting.

Rillaarseweg

Aan weerszijden van de rijbaan vanaf het kruispunt met de Blerebergstraat tot en met het kruispunt met de Bergstraat

Geldig voor iedere fietser rechts gezien in zijn rijrichting.

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door okerkleurige fietssuggestiestroken op de rijweg

 

 

HOOFDSTUK 3: VOORRANGSREGIME

 

Paragraaf 6 :

Alsbergweg (B15)

Tussen Bleukenweg en Oude Leuvensebaan ten opzichte van:

Optielt (B1)

 

 

Attenrodestraat (B15)

Tussen Binkomstraat en gemeentegrens met Glabbeek ten opzichte van:

Attenrodestraat naar nr. 61 en 63 (B1)

 

 

Begijnenbosweg (B15)

Tussen Rillaarseweg huisnummer 2 en 174 ten opzichte van:

Donkstraat (B1)

 

Bergstraat (B15 + type VIII)

Tussen Rillaarseweg aan Bergstraat nr. 2 en Rillaarseweg aan Bergstraat nr. 46 ten opzichte van:

* Bergstraat naar nr. 1-14 (B1)

* Bergstraat naar nr. 26 en 11 (B1)

* Bergstraat vanaf de parking richting de kerk (B1)

* Bergstraat naar nr. 39-41 (B1)

* Boterstraat (B1)

* Sint-Barbarastraat (B1) 

 

Bergweideweg (B15)

Tussen Wijngaardstraat en gemeentegrens met Holsbeek ten opzichte van:

Kriesberg (B1)

 

Berkendreef (B15)

Tussen Haksbergstraat en Berkendreef nr. 14 ten opzichte van:

Berkendreef naar nr. 42 (B1)

Tussen Berkendreef nr. 14 en Schoonderbeukenseweg ten opzichte van:

* Berkendreef tussen Haksbergstraat en Berkendreef nr. 14 (B1)

* Berkendreef tussen Boekhoutstraat en Berkendreef nr. 14 (B1)

*     Berkendreef naar nr. 23-35 (B1)

 

Beurtstraat (B15 + type VIII)

Tussen Zavelstraat en Voortstraat ten opzichte van:

* Beurtstraat naar nr. 121-123    (B1)

* Ossebergstraat naar nr. 44-48  (B1)

* Ossebergstraat naar nr. 1-22    (B1)

* Dennenweg   (B1)

* Beurtstraat naar nr. 5 (B1)

* Zavelstraat     (B1)

 

 

Binkomstraat (B15)

Tussen Wersbeekstraat en gemeentegrens met Lubbeek ten opzichte van:

* Kapellekensweg     (B1)

* Binkomstraat nr. 26-30     (B1)

* Binkomstraat nr. 42-54   (B1)

* Kerkstraat           (B5 + B7)

* Nijselrodestraat (B1)

* Landbouwweg voor woning nr. 65   (B1)

* Binkomstraat nr. 55-57   (B1)

* Attenrodestraat (B1)

 

Blerebergstraat (B15)

Tussen Rillaarseweg en Leuvensesteenweg (N2) ten opzichte van:

* Postweg       (B1)

* Keulestraat  (B5 + B7)

* Optielt          (B5 + B7)

* Oude Leuvensebaan (B1)

* Koninginblok 1           (B1)

* Koninginblok 2           (B1)

* Blerebergstraat nr. 143-147 (B1)

* Blerebergstraat nr. 105-115 (B1)

* Oudepastoriestraat   (B5 + B7)

* Heuvelstraat (B5 + B7)

* Kruisstraat     (B5 + B7)

 

Bleukenweg (B15)

Vanaf Keulestraat 56 tot aan Bleukenweg 29 ten opzichte van:

 

 

 

Bleukenweg tussen Bleukenweg en Postweg (B1)

Bleukenweg tussen Bleukenweg en Optielt/Alsbergstraat (B1)

Bleukenweg eigen zijstraatje  (B1)

Bleukenweg eigen zijstraatje (B1) 

 

Boekhoutstraat (B15)

Tussen Dorpsstraat en Rillaarseweg ten opzichte van:

* Lindestraat aan nr. 26 (B1)

* Lindestraat (B1)

* Berkendreef (B1)

* Hazenpad aan nr. 21 (B1)

* Hazenpad aan nr. 14 (B1)

* Haksbergstraat (B1)

 

Boterstraat (B15)

Tussen Rillaarseweg en Bergstraat ten opzichte van:

* Sint-Annastraat (B1)

* Zijstraatje Boterstraat (B1)

 

Boterveldstraat (B15)

Tussen Reigersweide en Tweevijverstraat ten opzichte van:

* Boterveldstraat naar nr. 2 en 4 (B1)

* Kareelweg (B1)

 

Bremberg (B15)

Tussen Halensebaan en Bronstraat ten opzichte van:

Bremberg naar nr. 2 en 4    (B1)

 

 

Bronstraat (B15)

Tussen Glabbeeksesteenweg en Tolmerenbergweg ten opzichte van:

* Bremberg (B1)

* Walebroekstraat (B1)

* Berkendreef naar nr. 41-43 (B1)

* Berkendreef naar nr. 26-30 (B1)

Tussen Berkendreef nr. 14 en Boekhoutstraat ten opzichte van:

* Berkendreef naar nr. 1 en 3 (B1)

* Berkendreef naar nr. 2 (B1)

  

Dennenweg (B15)

Tussen Dorpsstraat en Beurtstraat ten opzichte van:

Dennenweg naar nr. 6-8-19 (B1)

 

Dorpsstraat (B15)

Tussen Rillaarseweg en Zavelstraat ten opzichte van:

* Rillaarseweg (B1)

* Ralisweg (B1)

* Oude Route (B1)

* Dorpsstraat nr. 68-76 (B1)

* Reststraat (B5 + B7)

* Boekhoutstraat (B5 + B7)

* Lindestraat (B1)

* Stekstraat (B1)

* Landbouwweg rechts van Dorpsstraat richting E314 (B1)

* Dennenweg (B1)

* Zavelstraat (B1)

* Buiblokstraat (B1)

 

Driespad (B15)

Tussen Reigersweide en grens met Lubbeek ten opzichte van:

* Driespad naar nr. 7 en 9 (B1)

* Driespad naar nr. 2 en 4 (B1)

 

Gempstraat (B15)

Tussen Gempstraat nr. 2 en 52 ten opzichte van:

* Doelstraat (B1)

* Gempstraat naar nr. 50-55 (B1)

 

 

Glabbeeksesteenweg (B15)

Tussen Leuvensesteenweg (N2) en Kerkstraat ten opzichte van:

* Perklaan (B1)

* Bronstraat (B1)

* Kiezegemstraat (B1)

* Peerdsweidestraat (B1)

* Meenselbaan (B1)

* Walebroekstraat (B1)

* Tieltsestraat (B1)

* Halensebaan (B5 + B7)

 

Goethuysweg (B15)

Tussen Oude Leuvensebaan en Goethuysweg nr. 7 ten opzichte van:

Goethuysweg naar nr. 1 B1

 

 

Groenweg en verlengde Miskruisstraat (B15)

Tussen Schoonderbeukenseweg en gemeentegrens met Scherpenheuvel-Zichem ten opzichte van:

Miskruisstraat B1

 

 

Haksbergstraat (B15)

Tussen Boekhoutstraat en haar eigen zijstraatje naar nr. 53 ten opzichte van:

* Haksbergstraat naar nr. 4-18 (B1)

* Haksbergstraat naar nr. 31 en 33 (B1)

* Haksbergstraat naar nr. 47-53 (B1)

* Haksbergstraat naar nr. 2 (B1)

* Haksbergstraat naar nr. 21 en 23 (B1)

* Donkstraat (B1)

Tussen Haksberstraat nr. 4 en 18 ten opzichte van:

Haksbergstraat naar nr. 6 en 18 (B1)

 

 

Haldertstraat (B15)

Tussen Kriebekestraat en Rillaarseweg ten opzichte van: 

* Neringestraat (B1)

* Weg naast nr. 146 (B1)

* Sluiweg (B1)

* Weg naar nr. 297-307 (B1)

* Weg naast nr. 295 (B1)

* Tienbundersweg (B1)

* Solleweg (B1)

* Weg naast nr. 241 (B1)

* Weg naar nr. 223-227 (B1)

* Weg naar nr. 215 (B1)

* Weg naar nr. 189-191 (B1)

* Weg naar nr. 159 (B1)

* Weg naar nr. 97 (B1)

* Houwaartsebergweg (B1)

* Molenweg (B1

Tussen Haldertstraat nr. 295 en 307 ten opzichte van:

Haldertstraat naar nr. 299-301 (B1)

 

 

Halensebaan (B15)

Tussen Leuvensesteenweg (N2) en Statiestraat ten opzichte van: 

* Perklaan (B1)

* Steenheuvelstraat (B1)

* Hoekstraat      (B1)

* Bremberg (B1)

* Manhofweg (B1)

* Tolmerenbergweg (B1)

* Kraasbeekstraat (B1)

* Woubeekstraat (B1)

* Zijstraatje Halensebaan naar nr. 72 en 86 (B1)

 

Hazelaarstraat (B15)

Tussen Statiestraat en Tolmerenbergweg ten opzichte van:

Woubeekstraat     (B1)

 

 

Hazenpad (B15)

Tussen Rillaarseweg en Boekhoutstraat ten opzichte van:

Hazenpad naar nr. 13-19 (B1)

 

 

Heibosstraat (B15)

Tussen Wersbeekstraat en gemeentegrens met Glabbeek ten opzichte van:

* Heibosstraat naar nr. 25 (B1)

* Heibosstraat naar nr. 46 en 48 (B1)

 

Heikant (B15)

Tussen Haldertstraat en gemeentegrens met Holsbeek ten opzichte van:

* Vinnestraat (B1)

* Weg naar nr. 29-32 (B1)

 

Heikenstraat (B15)

Tussen Motbroekstraat en Kleerbeekstraat ten opzichte van:

* Heikensstraat naar nr. 29-41 (B1)

* Kleerbeekstraat tussen Heikensstraat en Roeselberg (B1)

 

Hellekens (B15 + type VIII)

Tussen Heuvelstraat en Oudepastoriestraat ten opzichte van:

* Hellekens naar nr. 1-4 (B1)

* Hellekens naar nr. 6-16 (B1)

 

Heuvelstraat (B15

Tussen Kruisstraat en Horenweg ten opzichte van:

* Hellekens (B1)

* Boitsbergweg (B1)

* Broekstraat (B1)

* Stevensstraat (B1)

* Stenenhuisstraat (B1)

* Voortstraat (B5 + B7)

Tussen Blerebergstraat en Kruisstraat ten opzichte van:

Armand de Keyzerstraat B1

 

Tussen Horenweg en gemeentegrens met Bekkevoort ten opzichte van:

* Windmolenweg (B1)

* Rijsbergstraat  (B1)

* Ossebergstraat (B1)

* Tombergstraat (B1

 

Horenweg (B15)

Tussen Diestsesteenweg (N2) en Heuvelstraat ten opzichte van:

* Horenweg naar nr. 9-15 (B1)

* Horenweg naar nr. 8-12 (B1)

* Heuvelstraat vanaf nr. 191 richting Bekkevoort (“achterheuvel”) (B1

 

Houwaartsebergweg (B15)

Tussen Wijngaardstraat en Haldertstraat ten opzichte van:

* Houwaartsebergweg naar nr. 6-20 en 9-11 (B1)

* Houwaartsebergweg naar nr. 22 en 22a (B1)

* Houwaartsebergweg naar nr. 17-21 (B1)

 

Kapellekensweg (B15)

Tussen Kerkstraat en Binkomstraat ten opzichte van:

* Keelstraat (B1)

* Zijstraat naar nr. 4 en 6 (B1)

* Weg naar Spikdoornkapel (B1)

* Weg naar watertoren (B1)

 

Kastanjeweg (B15)

Tussen Oude Leuvensebaan en Leuvensesteenweg ten opzichte van:

* Kastanjeweg naar nr. 1 (B1)

* Kiekenbosstraat (B1)

 

Kasteeldreef (B15)

Tussen Aarschotsesteenweg en gemeentegrens met Holsbeek ten opzichte van:

* Kasteeldreef naar nr. 2 (B1)

* Kasteeldreef naar nr. 1 (B1)

* Kasteeldreef tegenover Kasteeldreef naar nr. 1 (B1)

 

Kerkstraat (B15)

Tussen Glabbeeksesteenweg en Binkomstraat ten opzichte van:

* Kapellekensweg (B5 + B7)

* Neckerspoelstraat (B1)

* Keelstraat (B1)

* Zijstraatje tegenover Kerkstraat 41 (B1)

 

Keulestraat (B15)

Tussen Blerebergstraat en Optielt ten opzichte van:

* Bleukenweg (B1)

* Dag- en Nachtstraat (B1)

* Keulestraat (zijstraatje tegenover Dag- en Nachtstraat) (B1)

* Keulestraat (zijstraatje ter hoogte van nr. 67) (B1)

Tussen Bleukenweg en Keulestraat nr. 25 ten opzichte van:

* Keulestraat naar. Nr. 14-21 (B1)

* Bleukenweg tussen Bleukenweg en Optielt (B1) 

Tussen Keulestraat nr. 20 en Keulestraat nr. 29 ten opzichte van:

* Keulestraat tussen Bleukenweg en Keulestraat nr. 25 (B1)

 

Kleerbeekstraat (B15)

Tussen Wingerstraat en Roeselberg ten opzichte van:

* Heikenstraat  (B1

* Kleerbeekstraat naar nr 37 (B1)

 

Kriebekestraat (B15)

Tussen Roeselberg en Haldertstraat ten opzichte van:

* Houwaartstraat (B1)

* Weg aan nr. 39 (B1)

* Weg aan nr. 37 (B1)

* Weg tussen nr. 19 en 5 (B1)

* Streekweg (B1)

* Haldertstraat  (B1)

 

Kruisstraat (B15)

Tussen Rillaarseweg en Heuvelstraat ten opzichte van:

* Ralisweg (B1)

* Heuvelstraat (B5 + B7)

 

Leigrachtstraat (B15)

Tussen Rillaarseweg en Ralisweg ten opzichte van:

* Tieltse Mottestraat (B1)

* Vijverkensweg (B1)

 

Lindestraat (B15)

Tussen Dorpsstraat en Boekhoutstraat ten opzichte van:

* Lindestraat naar nr. 6 (B1)

* Lindestraat naar nr. 7-9 en 14-16 (B1)

Tussen Boekhoutstraat nr. 26 en 40 ten opzichte van:

Lindestraat naar nr. 7-9 en 14-16 B1

 

 

Looikenstraat (B15)

Tussen Tiensesteenweg en Oude Tiensebaan ten opzichte van:

Oude Tiensebaan aan nr. 58     (B1)

 

 

Meenselbaan (B15)

Tussen Glabbeeksesteenweg en Neckerspoelstraat ten opzichte van:

Neckerspoelstraat     (B1)

 

Motbroekstraat (B15)

Tussen Wingerstraat en Roeselberg ten opzichte van:

* Weg naast nr. 67 (B1)

* Motbroekstraat naar nr. 36 (B1)

* Heikenstraat (B1)

* Weg tussen nr. 31-29 (B1)

* Weg tussen nr. 13-11 (B1)

* Weg tussen nr. 7 en 5 (B1)

* Houwaartstraat (B1)

Tussen Wingerstraat en Oude Leuvensebaan ten opzichte van: 

* Motbroekstraat naar nr. 99-105 (B1)

* Dellestraat (B1)

 

Neckerspoelstraat (B15)

Tussen Meenselbaan en Kerkstraat ten opzichte van:

Kwadepoort (B1)

 

 

Optielt (B15)

Tussen Blerebergstraat en Alsbergweg ten opzichte van:

* Dag- en Nachtstraat (B1)

* Optielt naar nr.3  (B1)

* Optielt naar nr. 11-17 (B1)

* Sint-Donatusweg (B1)

* Keulestraat (B1)

* Optielt naar nr. 77 en 79 (B1)

* Optielt naar nr. 83 en 85 (B1)

* Bleukenweg  (B1)

 

Ossebergstraat (B15)

Tussen Heuvelstraat en Ossebergstraat nr. 22 ten opzichte van:

* Ossebergstraat naar nr. 10-14 (B1)

* Ossebergstraat naar nr. 1 (B1)

* Ossebergstraat naar nr. 48 (B1)

 

Oude Aarschotsebaan (B15)

Tussen Aarschotsesteenweg en Gempstraat aan nr. 2 ten opzichte van:

* Bensbergstraat (B1)

* Gempstraat naar nr. 53 en 55 (B1)

Tussen Gempstraat nr. 2 en Leuvensesteenweg ten opzichte van:

* Oude Aarschotsebaan ter hoogte van Gempstraat nr. 2 (B1)

* Oude Aarschotsebaan naar nr. 14 (B1)

 

Oude Leuvensebaan (B15)

Tussen Blerebergstraat en Wingerstraat ten opzichte van:

* Bosveldweg (B1)

* Oude Leuvensebaan naar nr. 28 (B1)

* Kastanjeweg (B1)

* Sint-Donatusweg (B1)

* Goethuysweg (B1)

* Alsbergweg (B1)

* Motbroekstraat  (B1)

* Vlaaistraat (B1)

 

Oudepastoriestraat (B15 + type VIII)

Tussen Blerebergstraat en Hellekens ten opzichte van:

Hellekens  (B1)

 

Oude Tiensebaan (B15)

Tussen Leuvensesteenweg en Looikenstraat ten opzichte van:

* Reigersweide (B1)

* Wingeveld (zijstraatje aan nr. 1) (B1)

* Wingeveld (zijstraatje aan nr. 77) (B1)

* Wingeveld (zijstraatje aan nr. 58) (B1)

Tussen Looikenstraat en Driespad ten opzichte van:

Driespad  (B1)

 

 

Patrijkstraat (B15)

Tussen Oude Tiensebaan en Tiensesteenweg ten opzichte van:

Driespad     (B1)

 

 

Peerdsweidestraat (B15)

Tussen Glabbeeksesteenweg en Tiensesteenweg ten opzichte van:

Kolverendries     (B1)

 

 

Perklaan (B15)

Tussen Halensebaan en Glabbeeksesteenweg ten opzichte van:

Perklaan naar nr. 33-41     (B1)

 

 

Postweg (B15)

Tussen Blerebergstraat en Bleukenweg ten opzichte van:

* Postweg naar nr. 4 (B1)

* Keulestraat (B1)

 

Puttestraat (B15)

Tussen Leuvensesteenweg en Statiestraat ten opzichte van:

Kraasbeekstraat    (B1)

 

 

Ralisweg (B15)

Tussen Dorpsstraat en sporthal (hoofdingang) ten opzichte van: 

Solveldstraat   (B1)

 

 

Reigersweide (B15)

Tussen Oude Tiensebaan en gemeentegrens met Lubbeek ten opzichte van:

* Boterveldstraat (B1)

* Driespad (B1)

 

 

Reststraat (B15)

Tussen Beurtstraat en Dorpsstraat ten opzichte van:

* Reststraat naar nr. 86-100 (B1)

* Reststraat naar nr. 6-30 (B1)

* Reststraat tegenover nr. 58 (B1)

 

Rijsbergstraat (B15)

Tussen Heuvelstraat en Diestsesteenweg ten opzichte van:

Rijsbergstraat tot aan het kruispunt met de Horenweg 9-15   (B1)

 

Rillaarseweg (B15)

Tussen Dorpsstraat en Blerebergstraat ten opzichte van:

* Bergstraat (B1)

* Sint-Annastraat (B1)

* Solveldstraat (B1)

* Kruisstraat (B1)

Tussen Dorpsstraat en Haldertstraat ten opzichte van:

* Begijnenbosweg aan Rillaarseweg nr. 164 (B1)

* Begijnenbosweg aan Rillaarseweg nr. 176 (B1)

* Rillaarseweg naar nr. 142-154 (B1)

* Boekhoutstraat (B5 + B7)

* Rillaarseweg naar nr. 181 (B1)

* Hazenpad (B1)

* Boterstraat (B1)

* Stekstraat (B1)

* Haldertstraat (B5 + B7)

* Bergstraat aan nr. 2 (B1)

* Bergstraat aan nr. 46 (B1

 

Roeselberg (B15)

Tussen Motbroekstraat en Aarschotsesteenweg  (N223) ten opzichte van:

* Kleerbeekstraat (B1)

* Stokskesstraat (B1)

* Weg tussen nr. 33 en 31 (B1)

* Stokskesstraat aan nr. 12 (B1)

* Kriebekestraat  (B1)

 

Schoonderbeukenseweg (B15)

Tussen Zavelstraat en gemeentegrens met Scherpenheuvel-Zichem ten opzichte van:

* Groenweg nr. 1-3 (B1)

* Groenweg nr. 5-19 (B1)

* Berkendreef (B1)

* Zavelstraat  (B1)

 

Sint-Annastraat (B15)

Tussen Rillaarseweg en Boterstraat ten opzichte van:

* Waterhofstraat (B1)

* Walenbosstraat (B1)

* Sint-Annastraat naar nr. 48-55 (B1)

* Sint-Barbarastraat (B1)

* Sluiweg (B1)

* Sint-Annastraat naar nr. 69 (B1)

* Zonnedrieslaan (B1)

* Gebrandestraat  (B1)

 

Sint-Jorisveld (B15)

Tussen Sint-Jorisveld nr. 17 en 33 ten opzichte van:

* Sint-Jorisveld naar nr. 144-150 (B1)

* Sint-Jorisveld naar nr. 126-130 (B1)

* Sint-Jorisveld naar nr. 17-23 (B1)

* Sint-Jorisveld naar nr. 72-98 (B1)

* Sint-Jorisveld naar nr. 40-70 (B1)

* Sint-Jorisveld naar nr. 12-38 (B1)

 

Solleweg (B15 + type VIII)

Tussen Haldertstraat en Kaaskorf ten opzichte van:

* Tienbundersweg (B1)

* Solleweg naar nr. 2-4 (B1)

* Wijngaardstraat (B1)

* Kaaskorf II (B1)

 

 

Solveldstraat (B15)

Tussen Rillaarseweg en Ralisweg ten opzichte van:

Heuvelspanzeel    (B1)

 

 

Statiestraat (B15)

Tussen Leuvensesteenweg (N2) en Wersbeekstraat ten opzichte van:

* Puttestraat (B1)

* Statiestraat (kleine weg) (B1)

* Halensebaan (B5 + B7)

* Hazelaarstraat (B1)

* Zilverbergstraat (B1)

* Keelstraat richting Ontmoetingscentrum (B1)

 *Keelstraat rechts van de Statiestraat richting Bekkevoort (B1)

 *Landbouwweg 1 rechts van de Statiestraat richting Tielt (B1)

* Landbouwweg 2 rechts van de Statiestraat richting Tielt (B1)

* Landbouwweg 3 rechts van de Statiestraat richting Tielt (B1)

* Halensebaan richting Bekkevoort (B5 + B7)

* Driesstraat (B5 + B7)

 

Stokskesstraat (B15)

Tussen Roeselberg nr. 12 en 18 ten opzichte van:

Oude Aarschotsebaan     (B1)

 

 

Tieltse Mottestraat (B15)

Tussen Solveldstraat en Leigrachtstraat ten opzichte van:

Heergrachtweg    (B1)

 

 

Tieltsestraat (B15)

Tussen Tolmerenbergweg en Glabbeeksesteenweg ten opzichte van: 

Zilverbergstraat     (B1)

 

 

Tienbundersweg (B15)

Tussen Haldertstraat en Tienbundersweg nr. 23 ten opzichte van:

Tienbundersweg naar nr. 9-13    (B1)

 

 

Tiensesteenweg (B15)

Tussen Leuvensesteenweg (N2) en Gouden Kruispunt (N223) ten opzichte van:

* Looikenstraat (B1)

* Kiezegemstraat (B1)

* Sint-Jorisveld (B1)

* Zijstraatje Tiensesteenweg (B1)

 

Tolmerenbergweg (B15)

Tussen Halensebaan en Bronstraat ten opzichte van:

* Weydenboschweg (B1)

* Hazelaarstraat (B1)

* Bronstraat (B1)

 

Tombergstraat (B15)

Tussen Heuvelstraat en Diestsesteenweg ten opzichte van:

* Tombergstraat naar nr. 5 (B1)

* Stevensstraat (B5 + B7)

 

Tweevijverstraat (B15)

Tussen Boterveldstraat en Leuvensesteenweg ten opzichte van:

Kareelweg     (B1)

 

 

Vlaaistraat (B15)

Tussen Oude Leuvensebaan en Leuvensesteenweg ten opzichte van:

* Veldwachterstraat (B1)

* Kiekenbosstraat (B1)

 

Vlooibergstraat (B15)

Tussen Stenenhuisstraat en Hellekens ten opzichte van:

* Kautermansweg (B1)

* Hellekens (B1)

* Stevensstraat (B5 + B7)

 

Voortstraat (B15)

Tussen Heuvelstraat en kruispunt Reststraat-Beurtstraat ten opzichte van:

Beurtstraat    (B1)

 

 

Wersbeekstraat (B15)

Tussen Binkomstraat en gemeentegrens met Bekkevoort ten opzichte van:

* Tramstraat (B1)

* Wersbeekstraat nr. 18-24 (B1)

* Creftelbosstraat (B1)

* Wersbeekstraat nr. 68-70 (B1)

* Wersbeekstraat nr. 41 (B1)

* Statiestraat (B5 + B7)

* Heibosstraat (B5 + B7)

 

Wijngaardstraat (B15 + type VIII)

Tussen Solleweg en gemeentegrens met Holsbeek ten opzichte van:

* Wijngaardstraat naar nr. 3-9 (B1)

* Kaaskorf I (B1)

* Bergweideweg aan Wijngaardstraat nr. 12 (B1)

* Houwaartsebergweg aan Wijngaardstraat nr. 15 (B1)

* Wijngaardstraat naar nr. 25 en 27 (B1)

* Bergweideweg aan Wijngaardstraat nr. 28 (B1)

* Houwaartsebergweg aan Wijngaardstraat nr. 47 (B1)

* Kriesberg (B1)

 

Wingerstraat (B15)

Tussen Leuvensesteenweg (N2) en Motbroekstraat ten opzichte van:

* Wingerstraat naar nr. 17 (B1)

* Veldwachterstraat (B1)

* Oude Diestsebaan (B1)

* Oude Leuvensebaan (B1)

* Kleerbeekstraat (B1)

* Motbroekstraat (B1)

 

Wingeveld (B15)

Tussen Oude Tiensebaan nr. 36 en 52 ten opzichte van:

* Wingeveld naar nr. 42-52 (B1)

* Wingeveld naar nr. 77-95 (B1)

 

Zavelstraat (B15 + type VIII)

Tussen Schoonderbeukenseweg en Beurtstraat ten opzichte van: 

Dennenweg    (B1)

 

 

Zilverbergstraat (B15)

Tussen Statiestraat en Tieltsestraat ten opzichte van:

Zilverbergstraat naar nr. 3 en 5     (B1)

 

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden zoals hierboven reeds aangegeven door : Verkeersbord B15 (voorrang) ten opzichte van andere wegen aangeduid door verkeersbord B1 (eventueel met haaientanden) waar nodig voorafgegaan door B3 of verkeersbord B5 met volle lijn eventueel voorafgegaan door B7

 

 

HOOFDSTUK 4: ORDENING VAN HET VERKEER

 

Paragraaf 7 : Afbakenen oversteekplaatsen voor voetgangers

 

BINNEN BEBOUWDE KOM

 

Bergstraat

* Ter hoogte van huisnummer 2

* Ter hoogte van huisnummer 22

Blerebergstraat

Ter hoogte van het gemeentehuis

Dorpsstraat

Ter hoogte van huisnummer 3

Glabbeeksesteenweg

* Ter hoogte van het kinderdagverblijf in Sint-Joris-Winge

* Ter hoogte van de ingang Kerk in Kiezegem

* Ter hoogte van het kruispunt met de Leuvensesteenweg

* Ter hoogte van het kruispunt met de Halensebaan

Haldertstraat

* Ter hoogte van de school

* Ter hoogte van ingang  van de Kerk

* Ter hoogte van de Neringestraat

Halensebaan

* Ter hoogte van het Dommelhof

* Ter hoogte van ingang van de school

* Ter hoogte van het kruispunt met de Glabbeeksesteenweg

Heikant

Ter hoogte van het kruispunt Heikant-Haldertstraat

Hellekens

Ter hoogte van het kruispunt met de Heuvelstraat

Heuvelstraat

* Ter hoogte van huisnummer 189

* Ter hoogte van het kruispunt met de Kruisstraat

Kriebekestraat

Ter hoogte van het kruispunt Kriebekestraat-Haldertstraat

Rillaarseweg

* Ter hoogte van de ingang van de school

* Ter hoogte van huisnummer 48

* Ter hoogte van huisnummer 50

* Ter hoogte van huisnummer 56A

Sint-Annastraat

* Ter hoogte van Zonnedrieslaan

* Ter hoogte van de kruising met de Rillaarseweg

Statiestraat

Ter hoogte van kruispunt met Wersbeekstraat

Tiensesteenweg

* Ter hoogte van huisnummer 6

* Ter hoogte van de kleuterschool

Wersbeekstraat

* Ter hoogte van huisnummer 9

* Ter hoogte van huisnummer 8

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord F49 en door op het wegdek witte banden aan te brengen, evenwijdig met de as van de rijbaan, overeenkomstig Artikel 76.3 van het K.B. van 1 december 1975 of door middel van een 3D-zebrapad

 

BUITEN BEBOUWDE KOM

 

Kapellekensweg

Ter hoogte van het Ontmoetingscentrum

Statiestraat

Ter hoogte van de ingang wijkschool Kraasbeek

Wingerstraat

Ter hoogte van de wandelpaden op het terrein van de Winge Golf & Country Club

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden F49 + A21 en  door op het wegdek witte banden aan te brengen, evenwijdig met de as van de rijbaan, overeenkomstig Artikel 76.3 van het K.B. van 1 december 1975

 

Paragraaf 8 : Op de navolgende plaatsen wordt de rijbaan verdeeld in twee rijstroken door een doorlopende witte streep en witte onderbroken strepen (= alleen aan kruispunten en inritten om links af te slaan)

Attenrodestraat

* Vanaf huisnummer 18 tot aan huisnummer 32

* Vanaf huisnummer 55 tot aan huisnummer 65

* Vanaf 20 meter voorbij huisnummer 65 (richting Glabbeek) tot aan huisnummer 66

* Vanaf de grens met Glabbeek over een lengte van 15 meter (richting Binkomstraat)

* Vanaf het kruispunt Attenrodestraat met de Binkomstraat tot en met huisnummer 9 in de Attenrodestraat

Beurtstraat

* Vanaf huisnummer 63 tot aan huisnummer71

* Vanaf huisnummer 85 tot aan huisnummer 40

Binkomstraat

* Vanaf huisnummer 7 tot aan huisnummer 15

* Vanaf huisnummer 23 tot aan huisnummer 25

* Vanaf huisnummer 39 tot aan huisnummer 76

* Vanaf huisnummer 88 tot aan huisnummer 59

* 50 meter voorbij huisnummer 65 (richting Binkom) over een lengte van 200 meter

* Over een lengte van 200 meter voor aansluiting op Kerkstraat (richting Meensel naar Binkom)

Blerebergstraat

* Vanaf de aansluiting met de Leuvensesteenweg (N2) tot aan huisnummer 161

* Vanaf huisnummer 141 tot aan huisnummer 99 bus 3

* Vanaf huisnummer 6 tot aan het begin der verkeersplateau ter hoogte van het kruispunt met de Kruisstraat

Boekhoutstraat

* Vanaf huisnummer 9 tot aan huisnummer 17

* Vanaf huisnummer 27 tot aan huisnummer 33

* Vanaf huisnummer 16 tot 150 meter voorbij aansluiting op Hazenpad (richting Dorpsstraat)

* Vanaf huisnummer 39 tot 100 meter voorbij huisnummer 40 (richting Dorpsstraat)

* Vanaf huisnummer 41 tot aan huisnummer 42

Dorpsstraat

* Vanaf huisnummer 105 over een lengte van 200 meter richting kruispunt Dorpsstraat met Boekhoutstraat

* Vanaf huisnummer 55 tot en met huisnummer 59

Glabbeeksesteenweg

* Vanaf huisnummer 65 tot aan aanzet verkeerspoort (richting Kiezegem)

* Voorbij huisnummer 87 (richting Kiezegem) tot aan huisnummer 78

* Vanaf huisnummer 88 tot aan huisnummer 94

Haldertstraat

* Vanaf aansluiting met Haldertstraat 297/307 tot aan huisnummer 311

* Vanaf huisnummer 244 tot aan huisnummer 238 

* Vanaf aansluiting met de Haldertstraat 223/227 tot aan huisnummer 217

* Vanaf aansluiting Haldertstraat 189/194 tot aan huisnummer 161

* Vanaf huisnummer 98 tot aan huisnummer 61

Halensebaan

* Vanaf huisnummer 163 tot 100 meter voorbij huisnummer 163 (richting Leuven)

* Vanaf huisnummer 161 tot voorbij huisnummer 153

* Vanaf huisnummer 118 tot aan huisnummer 110

* Vanaf huisnummer 137 tot aan huisnummer 127* Vanaf huisnummer 117 tot 100 meter voorbij huisnummer 113 (richting Bekkevoort)

* Vanaf 100 meter voorbij huisnummer 107 (richting Leuven) tot aan huisnummer 36

* Vanaf huisnummer 14 tot aan huisnummer 4

Heibosstraat

Vanaf huisnummer 22 tot aan huisnummer 30

Heikant

* Vanaf huisnummer 11 tot aan huisnummer 17

* Vanaf huisnummer 25 tot voorbij huisnummer 34 (richting Nieuwrode)

Heuvelstraat

* Vanaf huisnummer 58 tot aan huisnummer 52

* Vanaf huisnummer 44 tot aan aansluiting op Kruisstraat (huisnummer 44)

Kapellekensweg

* 50 meter voorbij huisnummer 27 (richting Kerkstraat) over een lengte van 150 meter

* Vanaf huisnummer 23 tot aan huisnummer 9

Kerkstraat

* Vanaf Sint-Pieters-kerk (Kiezegem) tot voorbij huisnummer 3

* Vanaf huisnummer 13 tot aan huisnummer 12 (pastorij)

* Vanaf 20 meter voorbij huisnummer 19 (richting Binkomstraat) tot 10 meter voorbij huisnummer 25 (richting Binkomstraat)

* Vanaf 50 meter voor huisnummer 31 (richting Binkomstraat) tot aan huisnummer 31

* Vanaf 20 meter voor aansluiting met Keelstraat (richting Binkomstraat) tot aan huisnummer 33

* Vanaf huisnummer 41 tot voorbij huisnummer 47 (richting Binkomstraat)

* Vanaf huisnummer 51 tot voorbij huisnummer 53 (richting Binkomstraat)

Kriebekestraat

* Vanaf 250 meter voor de aansluiting met de Roeselberg over een lengte van

   100 meter (richting Nieuwrode)

* Vanaf huisnummer 37 tot aan huisnummer 23

* Vanaf huisnummer 34 tot aansluiting met plateau aan oud gemeentehuis

Kruispunt Dorpsstraat/ Reststraat/Boekhoutstraat

Motbroekstraat

* Vanaf huisnummer 11 tot aan huisnummer 29

* Vanaf huisnummer 33 tot aan huisnummer 24

* Vanaf huisnummer 42 tot aan kruispunt met de Wingerstraat

Perklaan

* In de bocht

Perklaan

In de bocht

Reststraat

* Vanaf huisnummer 17 tot aan huisnummer 31

* Vanaf huisnummer 55 tot aan huisnummer 67

* Vanaf huisnummer 69 tot aan de bushalte tegenover huisnummer 81

* Vanaf grens tussen huisnummer 83 en 85 tot aansluiting kruispunt met Voortstraat

Rillaarseweg

* Vanaf huisnummer 1 tot aan huisnummer 11

* Vanaf huisnummer13 tot aan huisnummer 26

* Vanaf de aansluiting met plateau aan kruispunt met Dorpsstraat tot aan huisnummer 31

* Vanaf huisnummer 57 tot aan huisnummer 79

* Vanaf huisnummer 81A tot voorbij huisnummer 91 (richting Rillaar)

* Vanaf 30 meter voor huisnummer 110 (richting Rillaar) tot aan huisnummer 116

* Vanaf huisnummer 139 tot aan huisnummer 149

* Vanaf huisnummer 167 tot voorbij huisnummer175 (richting Rillaar)

Roeselberg

* Vanaf huisnummer 11 tot aan huisnummer 25

* Vanaf huisnummer 31 tot aan huisnummer 4

Statiestraat

* Vanaf huisnummer 94 tot aan huisnummer 81

* Vanaf het kruispunt met de Leuvensesteenweg (N2)  tot aan de voormalige Wijkschool

Wersbeekstraat Vanaf 15 meter voor huisnummer 38 (richting Molenbeek-Wersbeek) tot aan huisnummer 40

Wingerstraat

* Vanaf kruispunt met de Motbroekstraat tot aan huisnummer 73

* Vanaf huisnummer 80 tot aan huisnummer 68

* Vanaf kruispunt met de Veldwachtersstraat tot aan huisnummer 12

* Vanaf 50 meter voorbij huisnummer 10 (richting Leuvensesteenweg (N2)) tot 50 meter voor kruispunt met de Leuvensesteenweg (N2) (F1 bord)

Schoonderbeukenseweg

Vanaf de aansluiting met de afrit autostrade tot aan huisnummer Dorpsstraat 109

 

Paragraaf 9 : Op de navolgende plaatsen wordt de rijbaan verdeeld in twee rijstroken door witte onderbroken strepen

Dorpsstraat

Vanaf huisnummer 114 tot aan kruispunt Dorpsstraat, Reststraat

Heuvelstraat

Vanaf het kruispunt met de Blerebergstraat tot aan huisnummer 4

Kruisstraat

* Vanaf huisnummer 1 tot aan huisnummer 9

* Vanaf huisnummer 25 tot aan huisnummer 33

 

 

HOOFDSTUK 5: STILSTAAN EN PARKEREN

 

Paragraaf 10 : Parkeerverbod

Bergstraat

Langs weerszijden van de openbare weg tussen tussen de Rillaarseweg en de stenen muur aan Bergstraat 22C

Glabbeeksesteenweg

Langs weerszijden van de openbare weg vanaf huisnummer 10 tot kruispunt

Perklaan     

Uitgezonderd 2 parkeerplaatsen ter hoogte van het Elfenhuisje

Leuvensesteenweg

Vanaf huisnummer 137 tot en met huisnummer 139

Looikenstraat

Vanaf het kruispunt met het Gouden kruispunt (N223) tot aan het kruispunt met de Tiensesteenweg langs de zijde van de pare nummers voor alle voertuigen

Perklaan

Langs weerszijden van de openbare weg tussen kruispunt met Glabbeeksesteenweg tot aan huisnummer 7

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord E1 + onderborden (opwaartse en neerwaartse pijlen)

 

Paragraaf 11 : Stilstaan en parkeerverbod

Gempstraat

Vanaf kruispunt met de Doelstraat tot aan huisnummer 52 en dit langs de zijde van de onpare nummers

Halensebaan

Vanaf kruispunt met de Perklaan tot aan het kruispunt met de Glabbeeksesteenweg  en dit langs de zijde van de onpare nummers

Tiensesteenweg

Langs weerszijden van de openbare weg vanaf de Leuvensesteenweg tot aan huisnummer 12

’t Solveld sporthal

Aan de rechtergevel van de sporthal voor de nooduitgangen

Ralisweg

Op de berm welke openbare weg Ralisweg scheidt van de weg gelegen voor de hoofdingang sporthal   

Rillaarseweg

Ter hoogte van de toegang van de school ’t Hagekind en dit vanaf huisnummer 26 tot nummer 48 richting Rillaar en vanaf huisnummer 23A tot kruispunt met Sint-Annastraat

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord E3 + onderborden (opwaartse en neerwaartse pijlen)

 

Paragraaf 12 : Parkeren toegelaten voor alle voertuigen

Bergstraat

Plein gelegen aan Onze-Lieve-Vrouwkerk (2 parkeerpleinen)

Blerebergstraat

* Plein gelegen voor ’t Jongensschool

* Plein gelegen tussen de tekenacademie en Blerebergstraat 5

* Plein gelegen tegenover huisnummer 87

Glabbeeksesteenweg

Plein tegenover huisnummer 128

Haldertstraat

Plein gelegen tussen de kerk en het kruispunt met de Kriebekestraat en Heikant (4 terreinen)

Heibosstraat

Op plein gelegen tussen de openbare weg en het kerkhof

Keelstraat

Plein gelegen aan ’t Ontmoetingscentrum

Kruisstraat

Plein gelegen aan het gemeentehuis

Leuvensesteenweg

* Plein gelegen voor het IBO van Sint-Joris-Winge

* Plein rond de kerk van Sint-Joris-Winge

* Plein aan OCMW gebouw

* Plein op de hoek van de Wingerstraat en de Leuvensesteenweg

Optielt

* Plein gelegen aan Sint-Martinuskerk

* Plein gelegen rechtover huisnummer 6

Parkeerplaatsen Domein ’t Solveld

Pleinen voor het kerkhof en rond de sporthal

Sint-Annastraat

Plein gelegen aan pastorij

Statiestraat

Statieplein

Tiensesteenweg

* Plein gelegen aan het voetbalterrein

* Plein gelegen achter het Gemeenschapscentrum De Maere

Voortstraat

Plein gelegen tegenover Beurtstraat nr. 2

 

         Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord E9a

 

Paragraaf 13 : Parkeren voorbehouden voor bepaalde categorieën van voertuigen: voertuigen minder dan 5,5 ton

Looikenstraat

Aan de onpare kant

Tiensesteenweg

Plein gelegen aan het nieuw kerkhof

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord E9a met onderbord type VIIa 5,5 t (C21 in beslissing CBS)

 

Paragraaf 14 : Parkeren voorbehouden voor bepaalde categorieën van  voertuigen: voertuigen voor personen met een beperking

Bergstraat

* Voor huisnummer 11 (1 parking)

* Voor huisnummer 30-32 (1 parking)

Blerebergstraat

* Aan het gemeentehuis (1 parking aan ingang gemeentehuis, 1 parking naast tekenacademie)

* Plein gelegen voor ’t Jongensschool (2)

Domein ’t Solveld

* Plein voor het kerkhof (1)

* Naast hoofdingang sporthal (1)

Haldertstraat

* Voor de Sint-Denijszaal (1)

* Naast het kerkhof (1)

Heibosstraat

Aan ingang kerk

Keelstraat

Op parking Ontmoetingscentrum  (1)

LDC Zonnedries

* aan parking Sint-Annastraat (1)

* aan parking Sint-Barbarastraat (1)

* aan ingang Zonnedries (1)

Leuvensesteenweg

* Plein voor de kerk Sint-Joris (naast ingang kerk) (2)

* Plein gelegen voor IBO Sint-Joris-Winge (1)

* Plein gelegen voor secretariaat GC De Maere (1)

Optielt

* Plein gelegen aan Sint-Martinuskerk (1)

* Plein gelegen rechtover huisnummer 6 (1)

Tiensesteenweg

* Plein voor OCMW gebouw (1)

* Plein gelegen aan het nieuw kerkhof (1)

* Plein gelegen aan het voetbalterrein, naast trap naar kleuterschool (1)

* Plein gelegen achter gemeenschapscentrum De Maere (1)

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door het verkeersbord E9a + al dan niet met onderborden

 

Paragraaf 15 : Parkeren voorbehouden voor bepaalde categorieën van voertuigen: elektrische voertuigen

Blerebergstraat

Aan de parking naast het gemeentehuis, aan de zijde van de Blerebergstraat 5 (2 parkings)

 

Deze nieuwe parkings zullen aangeduid worden met een verkeersbord E9 met een onderbord ‘elektrische voertuigen’ en aangeduid worden met een groene omlijning (RAL 6024) van de parkeerplaatsen.

 

 

HOOFDSTUK 6: BEBOUWDE KOMMEN (GEMEENTEWEGEN)

 

Paragraaf 16 : De bebouwde kom van Kiezegem wordt afgebakend op volgende plaatsen

Glabbeeksesteenweg

Tussen huisnummer 114 en 116

Kapellekensweg

Vanaf huisnummer 25

Kerkstraat

Vanaf huisnummer 19

Tieltsestraat

Tussen huisnummer 47 en de woning Kerkstraat 1

Walebroekstraat

Vanaf huisnummer 6

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden F1- F3

 

Paragraaf 17 : De bebouwde kom van Meensel wordt afgebakend op volgende plaatsen

Attenrodestraat

Vanaf huisnummer 65

Binkomstraat

Vanaf huisnummer 53

Creftelbosstraat

50 meter voor kruispunt met Wersbeekstraat

Heibosstraat

Vanaf huisnummer 17

Kapellekensweg

Tussen huisnummer 80 en 82

Statiestraat

50 meter voor kruispunt met Wersbeekstraat

Tramstraat

50 meter voor kruispunt met Wersbeekstraat

Wersbeekstraat

Heel de straat (vanaf de gemeentegrens met Bekkevoort)

 

               Deze maatregelen  zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden F1–F3

 

Paragraaf 18 : De bebouwde kom van Houwaart wordt afgebakend op volgende plaatsen

Haldertstraat

Vanaf huisnummer 198

Heikant

Heel de straat (vanaf de gemeentegrens met Holsbeek)

Kriebekestraat

* Vanaf huisnummer 52

* Zijstraatjes Kriebekestraat (achter funerarium) vanaf huisnummers 13 en 20 en vanaf huisnummer 26

Molenstraat

Vanaf huisnummer 4

Neringestraat

Vanaf huisnummer 17

Streekweg  

50 meter voor kruispunt met Kriebekestraat

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden F1-F3

 

Paragraaf 19 : De bebouwde kom van Tielt wordt afgebakend op volgende plaatsen

Beurtstraat

50 meter voor kruispunt met Reststraat - Voortstraat

Blerebergstraat

Vanaf huisnummer 63

Boterstraat

* 50 meter voor kruispunt met de Rillaarseweg

* vanaf huisnummer 11 (voor het stukje aansluitend aan de Bergstraat)

Dorpsstraat

Vanaf de verkeerspoort ter hoogte van huisnummer 152

Hazenpad

Vanaf het kruispunt met de Rillaarseweg

Hellekens

25 meter voor kruispunt met de Heuvelstraat

Heuvelstraat

Vanaf huisnummer 202

Horenweg

Vanaf huisnummer 26

Keulestraat

Heel de straat

Optielt

Heel de straat

Oudepastoriestraat

Vanaf huisnummer 23

Postweg

50 meter voor kruispunt met Blerebergstraat

Ralisweg

50 meter voor kruispunt met Kruisstraat

Reststraat

Heel de straat

Rillaarseweg

Tussen huisnummer 85 en 87 (kruispunt met Hazenpad)

Sint-Annastraat

Vanaf het kruispunt met de Walenbosstraat

Stenenhuisstraat

* Vanaf de bocht voor de aansluiting met de Heuvelstraat

* Vanaf huisnummer 15A richting kruispunt met Stevensstraat

Stevensstraat

Vanaf huisnummer 15

Voortstraat

Heel de straat

 

              Deze maatregelen  zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden F1-F3

 

Paragraaf 20 : De bebouwde kom van Sint-Joris-Winge wordt afgebakend op volgende plaatsen

Glabbeeksesteenweg

Vanaf het kruispunt met de Bronstraat

Halensebaan

Vanaf huisnummer 98

Kiezegemstraat

Vanaf huisnummer 31 (richting Tiensesteenweg)

Leuvensesteenweg

Vanaf huisnummer 121 en 264

Looikenstraat

Vanaf aansluiting met Gouden Kruispunt (N223) (richting Tiensesteenweg)

Tiensesteenweg

Vanaf huisnummer 58

Wingerstraat

50 meter voor het kruispunt met de Leuvensesteenweg

 

            Deze maatregelen  zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden F1-F3

 

 

HOOFDSTUK 7: SNELHEIDSBEPERKINGEN 30 KM/UUR (GEMEENTEWEGEN)

 

Paragraaf 21 : Er wordt een permanente “zone 30 KM” schoolomgevingen ingevoerd op de volgende wegen

Haldertstraat  

Vanaf huisnummer 26 tot aan kruispunt met de Kriebekestraat (huisnummer 5)

Halensebaan  

Vanaf kruispunt met de Glabbeeksesteenweg  tot aan kruispunt met de Perklaan

Heuvelstraat

Vanaf huisnummer 176 tot aan huisnummer 190

Horenweg

Vanaf kruispunt met de Heuvelstraat tot huisnummer 2

Rillaarseweg

Vanaf huisnummer 18 tot aan kruispunt met de Solveldstraat

Sint-Annastraat

Vanaf kruispunt met de Rillaarseweg tot aan kruispunt met de Waterhofstraat (huisnummer Sint-Annastraat 30)

Tiensesteenweg

Vanaf huisnummer 37 tot aan kruispunt met de Leuvensesteenweg

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de zoneborden F4a – F4b “30 KM” aangevuld met een bord A23

 

 

Paragraaf 21 - B : Er wordt een variabele “zone 30 KM” schoolomgevingen ingevoerd op de volgende wegen

Statiestraat

Vanaf 20 meter voor de schoolingang wijkschool Kraasbeek tot 100 meter voorbij de schoolingang wijkschool Kraasbeek richting Meensel-Kiezegem 

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de zoneborden F4a – F4b “30 KM” aangevuld met een bord A23

 

Paragraaf 22 : Er wordt een permanente “zone 30 KM” woonwijken ingevoerd op de volgende wegen

Heergrachtweg

Heel de straat

Heuvelspanzeel

Heel de straat

Kaaskorf I

Heel de straat

Kaaskorf II

Heel de straat

Koningenblok

Heel de straat

Leigrachtstraat

Heel de straat

Perklaan

Heel de straat

Perkveld

Heel de straat

Sint-Jorisveld

Heel de straat

Solveldstraat

Heel de straat

Tieltse Mottestraat

Heel de straat

Vijverkensweg

Heel de straat

Wingeveld

Heel de straat

         

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de zoneborden F4a – F4b “30 KM”

 

 

HOOFDSTUK 8: SNELHEIDSBEPERKINGEN 50 KM/UUR (GEMEENTEWEGEN)

 

Paragraaf 23 : Snelheidsbeperking 50 KM/uur in beide rijrichtingen op de volgende wegen

Begijnenbosweg

Vanaf huisnummer 14 tot aan het noordelijke kruispunt met de Rillaarseweg

Beurtstraat

* Vanaf huisnummer 13A tot aan het kruispunt Voortstraat – Reststraat

* Vanaf huisnummer 30 tot en met huisnummer 36

Blerebergstraat

Vanaf het kruispunt met de Oude Leuvensebaan  tot aan het kruispunt met de Leuvensesteenweg

Boekhoutstraat

Vanaf huisnummer 16 tot aan het kruispunt met de Rillaarseweg

Bosveldweg

Vanaf huisnummer 9 tot aan het kruispunt met de Leuvensesteenweg (N2)

Donkstraat

Vanaf huisnummer 2A tot aan het kruispunt met de Begijnenbosweg

Dorpsstraat

Vanaf het einde van de bebouwde kom tot aan de verkeerspoort ter hoogte van huisnummer 150

Driesstraat

Heel de straat

Gempstraat

Vanaf huisnummer 41 tot aan het kruispunt met de Oude Aarschotsebaan

Glabbeeksesteenweg

Vanaf huisnummer 91 tot aan het kruispunt met de Meenselbaan

Haldertstraat

Vanaf het kruispunt met de Rillaarseweg tot aan huisnummer 214

Halensebaan

* Vanaf huisnummer 102 tot en met huisnummer 132

* Vanaf het kruispunt met de Statiestraat tot aan de grens met Bekkevoort

Hazenpad

Vanaf het kruispunt met de Boekhoutstraat aan huisnummer 21 tot huisnummer 16 (andere aansluiting met Boekhoutstraat)

Heuvelstraat

Vanaf de gemeentegrens met Bekkevoort tot en met huisnummer 263

Houwaartsebergweg

Vanaf huisnummer 15 tot aan kruispunt met de Wijngaardstraat

Kapellekensweg

Vanaf huisnummer 29 tot en met huisnummer 35

Keelstraat

Vanaf het Ontmoetingscentrum (westelijke perceelgrens) tot en met huisnummer 32

Kleerbeekstraat

Vanaf huisnummer 45 tot het kruispunt met de Wingerstraat

Kraasbeekstraat

Heel de straat

Looikenstraat

Vanaf de Oude Tiensebaan tot aan het Gouden kruispunt (N223)

Motbroekstraat

Vanaf huisnummer 74 tot en met huisnummer 16

Oude Aarschotsebaan

Vanaf huisnummer 19 tot de aan de Leuvensesteenweg (N2)

Oude Leuvensebaan

Vanaf huisnummer 22 tot aan het kruispunt met de Blerebergstraat

Oude Tiensebaan

Vanaf huisnummer 62 tot de Leuvensesteenweg (N2)

Puttestraat

Vanaf huisnummer 10B tot aan het kruispunt met de Leuvensesteenweg (N2)

Reigersweide

Vanaf huisnummer 21 tot aan het kruispunt met de Oude Tiensebaan

Rillaarseweg

Vanaf de bebouwde kom tot aan de gemeentegrens met Aarschot

Rijsbergstraat  

Vanaf huisnummer 16 tot aan het kruispunt met de Diestsesteenweg (N2)

Roeselberg

Heel de straat

Statiestraat

Vanaf het kruispunt met de Leuvensesteenweg tot aan huisnummer 60, uitgezonderd de variabele zone 30 aan de wijkschool Kraasbeek wanneer de zone 30 actief is

Stokskesstraat

Vanaf huisnummer 46 tot aan de kruising met de Roeselberg

Wingerstraat

Vanaf huisnummer 23 tot het kruispunt met de Motbroekstraat

Wijngaardstraat

Vanaf huisnummer 52 tot en met huisnummer 36 en vanaf huisnummer 20 tot en met huisnummer 12 (het kruispunt met de oostelijke tak van de Houwaartsebergweg)

 

Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden C43 – C45

 

 

HOOFDSTUK 9: VERHOOGDE INRICHTINGEN EN WEGVERSMALLINGEN

 

Paragraaf 24 : Verkeersdrempels

Navolgende wegen en plaatsen zijn uitgerust met een verkeersdrempel :

Tiensesteenweg  

* Ter hoogte van huisnummer 4 (school)

* Ter hoogte van huisnummer 10

* Ter hoogte van huisnummer 24

* Ter hoogte van de toegangsweg naar huisnummer 41

 

Paragraaf 25 : Verkeersplateau

Navolgende wegen en plaatsen zijn uitgerust met een “verkeersplateau”

Blerebergstraat

Op het kruispunt met de Rillaarseweg en de Kruisstraat

Dorpsstraat

* Op het kruispunt met de Ralisweg en de Stekstraat

* Op het kruispunt met de Oude Route en het containerpark

* Op het kruispunt met de Lindestraat

Haldertstraat

Ter hoogte van de parochiezaal en school

Halensebaan

Op het kruispunt met de Glabbeeksesteenweg

Kraasbeekstraat

Op het kruispunt met de Puttestraat

Kriebekestraat

Op het kruispunt met de Heikant en de Haldertstraat

Rillaarseweg

Op het kruispunt met de Sint-Annastraat

Tiensesteenweg  

Op het kruispunt met de Looikenstraat en Kiezegemstraat

 

De verhoogde inrichtingen worden zodanig aangelegd dat ze zich duidelijk van de wegbedekking van de rijbaan onderscheiden en, over gans hun breedte en op hun hellingen voorzien zijn van afwisselend korte en lange strepen van witte kleur op donkere achtergrond, evenwijdig met de aslijn van de rijbaan en eindigend op een witte dwarsstreep.

 

De aanwezigheid van de verhoogde inrichtingen wordt gesignaleerd door middel van het verkeersbord F87, eventueel voorafgegaan door het verkeersbord A14 waaraan een onderbord is toegevoegd dat de afstand tot de verhoogde inrichting weergeeft

 

Paragraaf 26 : Wegversmallingen

Navolgende wegen en plaatsen zijn uitgerust met een “wegversmalling”

Dorpsstraat

* Ter hoogte van huisnummer 13

* Ter hoogte van huisnummer 98

* Ter hoogte van huisnummer 116

* Ter hoogte van huisnummer 152

Oude Aarschotsebaan

Ter hoogte van huisnummer 4

Reststraat

Ter hoogte van huisnummer 74 en 76

Rillaarseweg

* Ter hoogte van huisnummer 68 en 70

* Ter hoogte van huisnummer 50

Verkeerspoort Attenrodestraat

Ter hoogte van huisnummer 51

Verkeerspoort Binkomstraat

Ter hoogte van huisnummer 84

 

Verkeerspoort Glabbeeksesteenweg

* Ter hoogte van huisnummer 115

* Ter hoogte van huisnummer 75

Verkeerspoort Haldertstraat

Ter hoogte van huisnummer 93

 

Verkeerspoort Heibosstraat

Ter hoogte van huisnummer 40

Verkeerspoort Kapellekensweg

* Ter hoogte van ’t Ontmoetingscentrum

* Ter hoogte van huisnummer 25

Verkeerspoort Kriebekestraat

Ter hoogte van huisnummer 39

Verkeerspoort Statiestraat

Voor de kruising met de Keelstraat

Verkeerspoort Wersbeekstraat

Ter hoogte van huisnummer 53

 

 

 Deze maatregelen zullen ter kennis gebracht worden door de verkeersborden B19 – B21

 

Artikel 2

De kosten voor het plaatsen, aanbrengen, onderhoud en vernieuwingen van de verkeerssignalisatie worden ten laste genomen door de gemeente.

 

Artikel 3

Overtreders van de onderhavige verordening worden beboet met politiestraffen.

 

Artikel 4

Het nieuwe volledig geïntegreerd reglement geldt vanaf 1 oktober 2021 en het vervangt alsdan het reglement va 20 juni 2019, zoals gewijzigd op 18 maart 2021. 

 

Artikel 5

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Artikel 6

Een uitgebreide communicatie en informatiecampagne wordt uitgewerkt, zodoende de burger tijdig en adequaat te informeren over de veranderingen.

 

Artikel 7

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e.v. van het DLB." "

Het aangepaste politiereglement op het wegverkeer wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Bekrachtiging van het collegebesluit van 25 mei 2021 tot verlenging (tot en met 31 augustus 2021) van de

samenwerkingsovereenkomst, afgesloten met het Agentschap Zorg en Gezondheid houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-

pandemie te versterken

Motivering

 

Feiten en context

Op 29 september 2020 besliste het college over te gaan tot samenwerking rond contact- en bronopsoring - optie 1.

Op 3 november 2020 keurde het college hiervoor een samenwerkingsovereenkomst goed met de eerstelijnszone Demerland en de bijhorende gemeenten.

 

De Vlaamse Regering kende hiervoor bij besluit van 13 november 2020 een subsidie toe aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken, voor de beperkte periode van november 2020 tot en met maart 2021.

 

Op datum van 19 maart 2021 heeft de Vlaamse Regering de contouren voor preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantainecoaching en lokaal contactonderzoek door lokale besturen na 31 maart 2021 uitgewerkt, met een bijhorende subsidie.

 

Optie 1 (preventie, sensibilisering, bronopsporing en quarantainecoaching) wordt gesubsidieerd van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021 en wordt opnieuw verlengd tot 31 augustus 2021.

 

Besturen die nu reeds een samenwerkingsovereenkomst hebben met het Agentschap Zorg en Gezondheid, hebben volgende keuzemogelijkheden:

• heeft jouw bestuur een overeenkomst voor optie 1, dan kan je deze verlengen voor optie 1;

• heeft jouw bestuur een overeenkomst voor optie 2, dan kan je ofwel verlengen voor optie 2

ofwel overstappen naar optie 1;

• je bestuur kan ook kiezen om de samenwerking niet te verlengen.

 

De gemeente kiest ervoor om de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid te verlengen voor optie 1.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken

         Besluit van de Vlaamse Regering van 19 maart 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19- pandemie te versterken

         Besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 tot wijziging van het besluit toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing en het contactonderzoek ter bestrijding van de COVID-19- pandemie te versterken

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

In de fase van de COVID-19-crisis waarin we ons momenteel bevinden, is een cruciale rol weggelegd

voor contactonderzoek en bronopsporing.

 

         Bij contactonderzoek wordt gezocht met wie een besmet iemand nauw contact heeft gehad. Hier is de snelheid van de contacttracing belangrijk. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te bereiken die in contact zijn gekomen met besmette personen. Zij krijgen advies over hoe ze zich kunnen beschermen en welke maatregelen ze kunnen nemen om anderen te beschermen.

         Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen kunnen nemen.

 

Op datum van 19 maart 2021 heeft de Vlaamse Regering de contouren voor preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantainecoaching en lokaal contactonderzoek door lokale besturen na 31 maart 2021 uitgewerkt, met een bijhorende subsidie.

 

Wat de aard van de engagementen betreft, kunnen lokale besturen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van datum kiezen tussen de volgende opties:

         Optie 1: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching;

         Optie 2: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing, quarantainecoaching en aanvullend lokaal contactonderzoek.

 

De lokale besturen werken in al deze opdrachten ondersteunend en/of aanvullend op de werking van de COVID-19-teams binnen de zorgraden alsook op de werking van de centrale contactcenters.

 

De gemeenten die inzetten op optie 1 krijgen een forfaitaire subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand voor een periode van 1 april 2021 tot en met 31 augustus 2021.

 

De gemeente wil, na overleg met alle betrokken diensten, de samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid optie 1 verlengen.

 

Het opnemen van deze engagementen geschiedt met inachtneming van de bescherming van de privacy van de burgers, zoals onder meer gewaarborgd door de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

 

De gemeente zorgt voor de nodige capaciteit en middelen om dit engagement kwaliteitsvol op te  nemen.

 

Om de samenwerkingsovereenkomst optie 1 te verlengen, dient bijgevoegd addendum voor 31 mei 2021 ingevuld en ondertekend terugbezorgd te worden aan het Agentschap Binnenlands Bestuur via het Loket voor lokale besturen (module berichtencentrum - als reactie op het bericht van ABB).

 

Om redenen van hoogdringendheid (dringende noodzakelijkheid, die niet toelaat te wachten tot de eerstvolgende gemeenteraad omwille van de noodzaak om engagementen onmiddellijk te kunnen  opnemen) werd door het college op 25 mei 2021 omtrent de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst een principebeslissing genomen, met dien verstande dat bekrachtiging van dat collegebesluit door de eerstvolgende gemeenteraad (waarop dit dossier rechtsgeldig kan worden geagendeerd) zou gebeuren.

 

De hoogdringendheid blijkt uit de epidemiologische resultaten voor Vlaanderen, die van dag op dag evolueren.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen.

 

Bijlagen

Addendum optie 1 bis

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad bekrachtigt de collegebeslissing van 25 mei 2021 houdende kennisneming van het besluit van de Vlaamse Regering op datum tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 augustus 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 augustus 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken en goedkeuring van het voorgelegde addendum.

Dit addendum bevindt zich als bijlage bij deze beslissing en maakt er integraal deel van uit.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 3

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan ELZ Demerland en de Vlaamse overheid (Agentschap Zorg en Gezondheid).

 

Artikel 4

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

De gemeenteraad bekrachtigt de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst contact- en bronopsporing.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Goedkeuring principe energielevering via het Vlaams Energiebedrijf (VEB)

Motivering

 

Feiten en context

De huidige leveringscontracten voor elektriciteit en aardgas lopen op 31 december 2021 ten einde.

 

Het college van burgemeester en schepenen is in zitting van 25 mei 2021 akkoord gegaan om in te stappen in het aanbod van energielevering van het Vlaams Energiebedrijf (VEB).

 

In het kader van de aanbestedingsprocedure voor aankoop van gas en elektriciteit moet een technisch zeer gespecialiseerd lastenboek opgemaakt worden. Hiervoor beschikken we intern niet over dergelijke gespecialiseerde technische kennis, waardoor een eigen aanbestedingsprocedure voeren geen geschikte optie is.

 

Het VEB:

         Is een Extern Verzelfstandigd Agentschap (EVA) naar privaat recht, opgericht als naamloze vennootschap

         Staat onder toezicht van Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir

         Werkt als aankoopcentrale - groothandelaar en aankoopcentrale - bemiddelaar

         Beschikt over vergunningen om energie (elektriciteit en aardgas) te leveren in de 3 gewesten

         Is 100% overheidsbedrijf, met als doelgroep de brede Vlaamse overheid

 

Juridische gronden

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de informatie inzake rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

        De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36 en artikel 43.

        Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

        Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

        Collegebeslissing van 25 mei 2021.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

Toetreding tot de aankoopcentrale van het VEB gebeurt alleen onder de voorwaarde dat voor het effectief afsluiten van de leveringscontracten er voldoende duidelijkheid is over o.a. het financiële model, de herkomst van de groene energie en het aanbod van zowel middenspanning als laagspanning. Aan het VEB zal gevraagd worden om de aankoopcentrale voldoende flexibel te organiseren zodat er maximaal tegemoet gekomen wordt aan de grote diversiteit binnen de lokale besturen.

 

Het VEB heeft bevestigd dat de toetreding tot de aankoopcentrale niet de verplichting meebrengt om effectief af te nemen.

 

Instappen bij het aanbod van energielevering van het VEB biedt verschillende voordelen:

 

Ontzorging aanbesteding:

Volledige ontzorging van het aanbestedingstraject: het VEB werkt als aankoopcentrale die de energie zelf eerst aankoopt en instaat voor de achterliggende aanbestedingen. Hierdoor mogen lokale besturen een energiecontract aangaan met het VEB als vergunde energieleverancier zonder een eigen aanbesteding te moeten doen.

Het VEB wordt energieleverancier van zowel elektriciteit als aardgas.

 

Groene stroom:

100% groene stroom die CO2 neutraal is.

 

Kosten:

Het VEB werkt met een kostendekkende vergoeding:

         Het VEB maakt geen winst

         Geen bijkomende kosten

         Schaalvoordeel: de kostendekkende vergoeding daalt naarmate het aantal klanten en het volume van het VEB toeneemt.

 

Contract en looptijd:

         Contract met stilzwijgende verlenging. Achterliggend organiseert het VEB de nodige periodieke aanbestedingen.

         Flexibiliteit in looptijd: minimum looptijd is 1 jaar. Het lokaal bestuur kan kiezen voor hoelang de overeenkomst aangegaan wordt.

 

Politiezone en kerkfabriek:

Kunnen:

                     Ofwel mee instappen in het contract van het lokaal bestuur

                     Ofwel zelf een overeenkomst aangaan met het VEB

 

Tariefformule energiecomponent:

Het VEB hanteert een flexibele aankoopstrategie. De klant kan kiezen voor de aankoop op de korte- of de langetermijnmarkt.

Uit een studie van het VEB blijkt dat over een periode van 2008-2020 de kortetermijnmarkt gemiddeld goedkoper was. Het VEB raadt lokale besturen aan om de energie aan te kopen op de kortetermijnmarkt:

                     Uurprijzen voor elektriciteit

                     Dagprijzen voor aardgas

 

De budgetten worden opgemaakt op basis van de prijzen op de termijnmarkt.

 

Facturatie:

Standaard elektronische facturatie. De betaaltermijn bedraagt 30 dagen.

Ondersteuning bij de vermindering van het aantal facturen door het bundelen van het afnamepunten per 'cluster' of kostenplaats (in overleg met de dienst Financiën).

 

Ondersteuning bij budgetopmaak:

Budgetopmaak (2x per jaar) ter beschikking op maat van het lokaal bestuur.

 

Volgende extra voorwaarden worden aan deze toetreding gekoppeld:

         energie afkomstig uit Vlaanderen

         bijkomend aandeel groene energie

         beperkt tot 1 jaar

 

Financiële gevolgen

De nodige middelen werden voorzien in het meerjarenplan.

 

Bijlagen

                     VEB als partner voor energie

                     Presentatie energielevering Tielt-Winge

                     Model overeenkomst

                     Overeenkomsten TW elektriciteit en gas

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

De gemeenteraad keurt de voorwaardelijke toetreding tot de aankoopcentrale van het VEB (Vlaams Energiebedrijf) goed m.b.t. de opdracht "Aankoop van groene elektriciteit en aardgas.”

 

Artikel 2

Het contract zal starten op 1 januari 2022 en eindigt op 31 december 2022.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 4

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan VEB.

 

Artikel 5

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door de bepalingen van het Decreet over het lokaal bestuur." "

Goedkeuring principe energielevering (elektriciteit en aardgas) via het Vlaams Energiebedrijf.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Aankoop onroerend goed Heuvelstraat 59 - principe en vaststelling van de modaliteiten van de verkoopovereenkomst

Motivering

 

Feiten en context

Sedert eind 2020 staat het onroerend goed gelegen te 3390 Tielt-Winge, Heuvelstraat 59 te koop.

Het goed is kadastraal gekend Tielt-Winge, 1e afdeling, sectie F, nr. 578L. Gezien de ligging naast de gemeentelijke loods 'Oude melkerij Wolters', werd de mogelijkheid onderzocht de eigendom hiervan te verwerven.

 

Op basis van de omzendbrief KB/ABB 2019/3 over transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van erkende erediensten, werd een schatting van de aankoopprijs opgevraagd bij de makelaar van de verkopende partij. Het schattingsverslag werd opgesteld door landmeter-expert Van Den Vonder Marcel op 25 september 2020. De geschatte venale verkoopwaarde van het goed bedraagt 186.600,00 euro.

 

Overwegende dat het bedoelde goed eigendom is van de erfgenamen van de heer en mevrouw Timmermans - Broos:

         Oscar Jozef Timmermans, wonende te 3390 Tielt-Winge, Bergstraat 13

         Annie Gerarda Louisa Timmermans, wonende te 3390 Tielt-Winge, Glabbeeksesteenweg 89

         Simone Agnes Timmermans, wonende te 3200 Aarschot, Diestsestraat 50 B4

         Elisabeth Noëlla Patricia Timmermans, wonende te 3200 Aarschot, Herseltsesteenweg 77

         Jan Louis Maria Timmermans, wonende te 3390 Tielt-Winge, Heuvelstraat 204

         Maria Paula Carolina Timmermans, wonende te 3293 Diest-Kaggevinne, Galgeveldstraat 65

 

Het college van burgemeester en schepenen ging op 25 mei 2021 principieel akkoord met de aankoop van het onroerend goed tegen schattingsprijs van 186.600,00 euro. De definitieve goedkeuring wordt nu op de gemeenteraad geagendeerd.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van erkende erediensten.

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De ligging van het goed biedt aan de gemeente de mogelijkheid de huidige loods uit te breiden of op dezelfde plek een nieuwe gemeentelijke loods op te bouwen.

 

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de modaliteiten van de verkoopovereenkomst aangaande het onroerend goed gelegen te Heuvelstraat 59 tussen de gemeente en de erfgenamen Timmermans - Broos.

 

Er is voor het goed een schattingsverslag opgemaakt door landmeter Marcel Van Den Vonder, waardoor een correcte aankoopprijs kon worden bepaald. De schattingsprijs bedraagt 186.600,00 euro.

 

Het verkrijgen van een blanco bodemattest wordt als opschortende voorwaarde in de verkoopovereenkomst opgenomen. Op dag van vandaag werd er nog geen bodemattest door OVAM afgeleverd en staat de grond nog op de lijst van risicogronden, ondanks dat er in 1997 een oriënterend bodemonderzoek werd uitgevoerd, waarbij door OVAM een besluit werd opgemaakt dat de grond niet vervuild is.

 

Notaris Lerut uit Tielt-Winge zal optreden als instrumenterend notaris voor de gemeente. Het ontwerp van de verkoopovereenkomst werd ter nazicht aan de notaris voorgelegd.

 

Financiële gevolgen

Budgetjaar

Budgetsleutel

Geraamde inkomsten/uitgaven

Beschikbaar budget op datum van 1/06/2021

2021

020000/15

  186.600,00

plus kosten aankoop

€ 212.000,00

 

Bijlagen

         Schattingsverslag

         Verkoopovereenkomst

 

Besluit:

15 stemmen voor: Rudi Beeken, Raf Alaerts, Gunther Clinckx, Jan Loddewykx, Germaine Willems, Gert Van denstorme, Manuela Vervoort, Tamara Vande Reyde, Marleen De Vry, Yvette Duerinckx, Rudi Meeus, Kris Cornelissen, Gerry Caluwaerts, Annelore Wuyts en Agnes Van de Gaer.
3 onthoudingen: Tom Werner, Marthe Caeyers en Frederik Vranken.
Artikel 1

De verkoopovereenkomst voor het onroerend goed gelegen te 3390 Tielt-Winge, Heuvelstraat 59, als bijlage bij deze beslissing en er integraal deel van uitmakend, wordt goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Artikel 2

De gemeenteraad gaat akkoord met aankoop van het onroerend goed tegen schattingsprijs van 186.600,00 euro.

 

Artikel 3

Het verkrijgen van een blanco bodemattest wordt als opschortende voorwaarde in de verkoopovereenkomst opgenomen.

 

Artikel 4

De burgemeester en algemeen directeur worden gemachtigd de verkoopovereenkomst te tekenen namens het lokaal bestuur.

 

Artikel 5

De definitieve akte-modaliteiten zullen later nog worden voorgelegd aan de gemeenteraad voor goedkeuring.

 

Artikel 6

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de familie Timmermans en makelaar Van Den Vonder.

 

Artikel 7

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals geregeld volgens de desbetreffende bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur. " "

De verkoopovereenkomst voor het onroerend goed gelegen wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

Mandaatbepaling Gemeentelijke Holding NV in vereffening - algemene vergadering van 30 juni 2021

Motivering

 

Feiten en context

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de agenda van de algemene vergadering van 30 juni 2021 en mandaat te verlenen aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

         Gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2019 tot aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiger

         Statuten Gemeentelijke Holding NV in vereffening

 

Adviezen

Geen adviezen.

 

Argumentatie

De gemeente is aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening.

 

Op 30 juni 2021 vindt er een algemene vergadering plaats. Uitnodiging werd via aangetekend schrijven ontvangen op 21 mei 2021. Voor de gemeentelijke vertegenwoordiger dient hiervoor een mandaat te worden bepaald.

 

De agenda voor deze vergadering is:

1)      Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over het boekjaar 2020

2)      Bespreking door de vereffenaars van de jaarrekening over het boekjaar 2020

3)      Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over het boekjaar 2020 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten

4)      Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over het boekjaar 2020

5)      Vraagstelling

 

Bij gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2019 werd schepen Jan Loddewykx aangesteld als gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering eindigend bij de eerstvolgende jaarvergadering na afloop van huidige gemeentelijk beleidsperiode (en uiterlijk op 30 juni 2025).

 

De algemene vergadering zal dus niet fysiek plaatsvinden maar uitsluitend via videoconferentie.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen direct toewijsbare financiële gevolgen verbonden aan deze beslissing.

 

Bijlagen

Aangetekend schrijven van 21 mei 2021 van Gemeentelijke Holding NV in vereffening

 

Besluit:

eenparig aangenomen.
Artikel 1

Het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 30 juni 2021 van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening als volgt vast te stellen: kennisneming van alle agendapunten van de algemene vergadering.

 

Artikel 2

Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan de gemeentelijk vertegenwoordiger en aan de Gemeentelijke Holding NV in vereffening, uitsluitend op het e-mailadres avgh@quinz.be.

 

Artikel 3

Deze beslissing is onderworpen aan de toepassingen van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikel 326 en volgenden van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017." "

Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 30 juni 2021 van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening als volgt vast te stellen: kennisneming van alle agendapunten van de algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021
Overzicht punten

Gemeenteraad 17 juni 2021

 

(Besloten zitting) Beëindiging gerechtelijke procedure jeugdhuis - principe en vaststelling van de modaliteiten van de dadingsovereenkomst

 

De gemeenteraad gaat akkoord om de hangende gerechtelijke procedure aangaande problematiek van het jeugdhuis te beëindigen via dading.

 

Publicatiedatum: 22/09/2021